EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000PC0317

Ehdotus: neuvoston päätös yhteisön osallistumisesta Tonavan liikennöintiväylän raivaamisen puolesta toimivaan kansainväliseen rahastoon

EYVL C 120E, 24.4.2001, p. 1–2 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52000PC0317

Ehdotus: neuvoston päätös yhteisön osallistumisesta Tonavan liikennöintiväylän raivaamisen puolesta toimivaan kansainväliseen rahastoon

Virallinen lehti nro 120 E , 24/04/2001 s. 0001 - 0002


Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS yhteisön osallistumisesta Tonavan liikennöintiväylän raivaamisen puolesta toimivaan kansainväliseen rahastoon

(komission esittämä)

PERUSTELUT

Johdanto

NATOn tehdessä Kosovon selkkauksen yhteydessä ilmaiskuja Jugoslavian liittotasavaltaan vuoden 1999 maaliskuun 23. päivän ja kesäkuun välisenä aikana tuhoutui kolme Novi Sadin kaupungin läheisyydessä olevaa siltaa. Siltojen jäännökset sekä alueella olevien räjähtämättömien taisteluvälineiden aiheuttama vaara estävät laivaliikenteen Tonavalla. Tällä on vakavia vaikutuksia rantavaltioiden talouteen.

Ehdotus Tonavan kulkuväylän raivaamista koskevaksi hankkeeksi

Tonavan suojelukomissio [1], Tonavan liikennöintiasioissa toimivaltainen hallitustenvälinen toimielin, hyväksyi 25 tammikuuta 2000 Tonavan kulkuväylän raivaamista koskevan hanke-ehdotuksen ja toimitti sen sekä asiaa koskevan yhteisrahoituspyynnön Euroopan komissiolle.

[1] Itävalta, Bulgaria, Jugoslavian liittotasavalta, Saksa, Unkari, Moldova, Romania, Venäjä, Slovakia, Ukraina.

Hankkeeseen sisältyy siltojen jäännösten raivaaminen ja räjähtämättömien taisteluvälineiden poisto sekä alueen joenuoman kunnostaminen.

Hanke-ehdotuksen arviointi

Arvoituaan hanke-ehdotusta ja saatuaan Tonavan suojelukomissiolta (hallinto-, ympäristö- ja turvallisuusnäkökohtiin sekä tekstin selventämiseen ja avustuksia varten perustettavaan säätiöön liittyvät) asianmukaiset vakuudet komissio totesi hankkeen toteutuskelpoiseksi ja suositteli, että EY:n talousarviosta katetaan enintään 85 prosenttia hankkeen arvioiduista kokonaiskustannuksista (enimmäisosuus on 22 miljoonaa euroa). Loput kustannukset maksaa Tonavan suojelukomissio.

EY:n osallistuminen Tonavan kulkuväylän raivaamisen puolesta toimivaan kansainväliseen rahastoon

On sovittu Tonavan kulkuväylän raivaamisen puolesta toimivan kansainvälisen rahaston, jota hallinnoi Tonavan suojelukomissio, perustamisesta. Euroopan komissio on auttanut Tonavan suojelukomissiota laatimaan tätä kansainvälistä rahastoa koskevat säännöt, jotka perustuvat Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankille Tsernobylin reaktorisuojarahastoa varten aiemmin myönnettyä rahoitusta koskevaan malliin. Tonavan suojelukomission hyväksyttyä säännöt, annetaan liitteenä tiedoksi neuvostolle. Itse rahasto on perustetaan Wieniin ja siihen sovelletaan Itävallan lainsäädäntöä.

EY:n osuus hankkeen kustannuksista maksetaan tähän kansainväliseen rahastoon. EY:n osuus otetaan useista budjettikohdista [2], koska yksikään budjettikohta ei kata kaikkia niitä maita, jotka hyötyvät Tonavan kunnostamisesta liikennöintikelpoiseksi. Koska näitä budjettikohtia koskevat säännöt eivät ole yhteensopivia, eri budjettikohdista ei voida siirtää varoja yhteen budjettikohtaan. Varat on siirrettävä näistä kohdista kansainväliseen rahastoon, mitä varten neuvoston on tehtävä 308 artiklaan perustuva päätös. Maat, joita bubjettikohdat koskevat ovat tietoisia komission ehdotuksesta ja asiaan kuuluvat komiteat tulevat keskustelemaan asiasta pian.

[2] Phare - budjettikohta B7-030 ja asetus N:o 3906/89; Ispa - budjettikohta B7-020 ja asetus (EY) N:o 1266/99; Obnova - budjettikohta B7-541; asetus (EY) N:o 1628/96, EYVL L 204, 14.8.1996, s. 1, sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 2454/99, EYVL L 299, 20.11.1999.

EY:n myöntämän rahoituksen käytön edellytyksenä on, että EY:n asianmukaisia rahoitus-, hankinta- ja seuraamussäännöksiä noudatetaan täysimääräisesti.

Ajoitus

Lissabonissa kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmissä kehotetaan aloittamaan välittömästi toimet Tonavan raivaamiseksi, jotta siinä voidaan aloittaa liikennöinti kesään mennessä. Jotta voitaisiin varmistaa ainakin työn alkaminen tämän kesän aikana, EU:n lainsäädäntömenettelyt on toteutettava mahdollisimman nopeasti Tonavan suojelukomission huolehtiessa omista tehtävistään samanaikaisesti. Tämän vuoksi EU:n lainsäädäntöprosessissa on suositeltavaa käyttää kiireellisiä menettelyjä.

Päätelmät

Komissio pyytää, että neuvosto:

* antaa tämän ehdotuksen Euroopan parlamentille kiireellistä menettelyä noudattaen

* hyväksyy liitteenä olevan ehdotuksen neuvoston päätökseksi yhteisön osallistumisesta Tonavan kulkuväylän raivaamisen puolesta toimivaan kansainväliseen rahastoon.

2000/0125 (CNS)

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS yhteisön osallistumisesta Tonavan liikennöintiväylän raivaamisen puolesta toimivaan kansainväliseen rahastoon

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 308 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen [3],

[3] EYVL C , , s. .

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon [4]

[4] EYVL C , , s. .

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Kosovon selkkauksen aikana tuhoutuneiden Tonavan siltojen jäännökset sekä räjähtämättömät taisteluvälineet estävät liikennöinnin Tonavalla jokikilometrien 1 253 ja 1 258 välisellä matkalla. Tonavan laivaliikenteen pysähtymisellä on tämän vuoksi ollut merkittäviä vaikutuksia alueen ja erityisesti kaikkien rantavaltioiden talouteen ja ympäristöön.

(2) Belgradin yleissopimuksella vuonna 1948 perustettu hallitustenvälinen elin, Tonavan suojelukomissio vastaa Tonavan laivaliikenteestä. Tonavan suojelukomission jäsenvaltiot hyväksyivät ylimääräisessä kokouksessaan Budapestissä 25 päivänä tammikuuta 2000 Tonavan kulkuväylän raivaamista koskevan hanke-ehdotuksen, jonka suojelukomissio antoi Euroopan yhteisöjen komissiolle käsiteltäväksi. Hanke-ehdotus käsittää laivaliikenneväylän kunnostamisen poistamalla romut ja räjähtämättömät taisteluvälineet, minkä jälkeen kunnostetaan Tonava-joen uoma kyseisellä alueella.

(3) Hankkeen toteutusta varten Tonavan suojelukomissio on perustanut Wieniin Tonavan kulkuväylän raivaamisen puolesta toimivan kansainvälisen rahaston. Tonavan suojelukomissio hallinnoi rahastoa sen säännöissä määrättyjen tavoitteiden mukaisesti noudattamalla täysimääräisesti yhteisön asiaankuuluvia rahoitus- ja hankintamenettelyjä sekä Jugoslavian liittotasavaltaan sovellettavia pakotteita.

(4) Euroopan yhteisö on sopinut rahoittavansa enintään 85 prosenttia kokonaiskustannuksista (enintään 22 miljoonaa euroa). Loput maksaa Tonavan suojelukomissio ja sen jäsenvaltiot.

(5) Yhteisön rahoitusosuus maksetaan kansainväliseen rahastoon. Yhteisön kansainväliseen rahastoon maksamaa osuutta hallinnoi komissio hyvän ja tehokkaan hallinnon periaatteiden mukaisesti.

(6) Perustamissopimuksessa ei ole muita tämän toiminnan toteuttamiseen tarvittavia toimivaltuuksia kuin 308 artiklassa mainitut valtuudet,

ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

1. Yhteisö osallistuu Tonavan suojelukomission Tonavan kulkuväylän raivaamista varten perustaman kansainväliseen rahaston toimintaan rahaston sääntöjen mukaisesti enintään 22 miljoonan euron suuruisella määräosuudella, joka kattaa enintään 85 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista; osuus maksetaan vuoden 2000 aikana Tonavan kulkuväylän raivaamista koskevan hankkeen toteutusta varten.

2. Tätä rahastoon maksettavaa osuutta, josta päätetään Euroopan komission ja Tonavan suojelukomission välisellä kirjeenvaihtona tehtävällä sopimuksella, hallinnoidaan Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavan 21 päivänä joulukuuta 1977 annetun varainhoitoasetuksen [5] mukaisesti kiinnittäen huomiota erityisesti hyvän ja tehokkaan hallinnon periaatteisiin.

[5] Euroopan yhteisön yleiseen talousarvioon sovellettava 21 päivänä joulukuuta 1977 annettu varainhoitoasetus, sellaisena kuin se on muutettuna 23 päivänä marraskuuta 1998 annetulla neuvoston asetuksella (EY, EHTY, Euratom) N:o 2548/98.

3. Yhteisön maksaman määrärahan edellytyksenä on se, että Tonavan suojelukomissio noudattaa rahaston hallinnoinnissa ja edellä 1 kohdassa mainittua hanketta toteuttaessaan täysimääräisesti yhteisön hankintasääntöjä ja yhteisön Jugoslavian liittotasavaltaan sovellettavia pakotteita.

4. Hankintamenettelyissä ja -säännöissä määrätään osallistumisesta tarjouskilpailuihin ja sopimuksiin, jotka ovat yhtäläisin ehdoin avoimia kaikille EU:n jäsenvaltioiden ja yhteisön Obnova- ja Phare-asetusten edunsaajamaiden sekä Moldovan, Venäjän ja Ukrainan luonnollisille henkilöille ja oikeushenkilöille. Rahaston oikeudellinen edustaja voi poikkeuksellisissa olosuhteissa, jolloin tarvittavia tuotteita ja palveluja ei voida toimittaa näihin valtioihin taloudellisesti edullisin ehdoin, sallia tapauskohtaisesti sen, että kolmansien maiden kansalaiset ja yritykset osallistuvat tarjouskilpailuihin ja tekevät sopimuksia, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 5 kohdan soveltamista.

5. Rahaston toiminnan ja hankkeen toteutuksen on oltava yhteisön Jugoslavian liittotasavaltaan kohdistetun pakotemenettelyn mukaisia; tämä koskee erityisesti kieltoa myöntää varoja Jugoslavian liittotasavallan ja Serbian tasavallan hallitusten käyttöön siten, kuin siitä säädetään neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1294/1999, sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 723/2000 [6], sellaisena kuin se on puolestaan myöhemmin muutettuna.

[6] EYVL L 86, 7.4.2000, s. 1

2 artikla

1. Komissio antaa kaikki asiaankuuluvat tiedot tilintarkastustuomioistuimelle ja pyytää Tonavan suojelukomissiolta kaikki edellä mainitun kansainvälisen rahaston rahoitustoimenpiteiden kannalta tärkeinä pitämänsä tiedot.

2. Euroopan yhteisön rahoitusosuuden osalta kaikissa kansainväliseen rahastoon liittyvissä sopimuksissa määrätään, että Euroopan komissio, tilintarkastustuomioistuin ja Euroopan petostentorjuntavirasto (OLAF) tekevät tarkastuksia paikalla Euroopan komission voimassa olevien sääntöjen mukaisten tavanmukaisten menettelyjen ja erityisesti Euroopan yhteisön yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen säännösten mukaisesti.

3. Komissio voi lisäksi tehdä Euroopan yhteisön rahoitusosuuksiin liittyviä tarkastuksia paikalla suojellakseen Euroopan yhteisön taloudellisia etuja petoksilta ja väärinkäytöksiltä 11 päivänä marraskuuta 1996 annetun asetuksen (EY, Euratom) N:o 2185/96 ja 18 päivänä joulukuuta 1995 annetun asetuksen (EY, Euratom) N:o 2988/95 mukaisesti.

3 artikla

Komissio antaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle vuosittaisen kertomuksen rahaston tavoitteiden osalta saavutetusta edistyksestä.

Tehty Brysselissä

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

LIITE RAHOITUSSELVITYS

1. Toimenpiteen nimi

Tonavan liikennöintiväylän raivaaminen

2. Budjettikohdat

B7-020 (Ispa) 7,5 miljoonaa euroa

B7-030 (Phare) 7,5 miljoonaa euroa

B7-541 (Obnova) 7,0 miljoonaa euroa

22 miljoonaa euroa

3. Oikeusperusta

EY:n perustamissopimuksen 308 artikla

4. Toimenpiteen kuvaus

4.1 Toimenpiteen yleistavoite

Tonavan kunnostaminen liikennöintikelpoiseksi jokikilometrien 1 253 ja 1 258 välisellä matkalla poistamalla niiden kolmen sillan jäännökset (Sloboda, Petrovaradin ja Zezelj), jotka tuhoutuivat NATOn ilmaiskuissa vuonna 1999 sekä poistamalla kaikki räjähtämättömät taisteluvälineet. Tämän jälkeen kunnostetaan joen uoma samalla alueella.

4.2 Toimenpiteen kesto ja sen uusimista tai voimassaolon jatkamista koskevat yksityiskohtaiset säännöt

Kertaluonteinen maksu varainhoitovuonna 2000.

5. Menojen ja tulojen luokitus

5.1 Pakollinen / ei-pakollinen

Muu kuin pakollinen meno.

5.2 Jaksotetut / jaksottamattomat määrärahat

Jaksotetut määrärahat.

5.3 Oletettu tulolaji

Ei ole. Kansainvälisen rahaston tilille kertynyt korko lisätään tilille käytettäväksi samassa hankkeessa.

6. Meno- / tulolaji

- Yhteisrahoitus muiden rahoituslähteiden kanssa.

7. RAHOITUSVAIKUTUKSET

7.1 Toimenpiteen kokonaiskustannusten laskutapa (yksittäisten ja yhteenlaskettujen kustannusten välinen suhde)

Enintään 85 prosenttia kokonaiskustannuksista (enintään 22 miljoonaa euroa) katetaan yhteisön rahoitusosuudesta. Tonavan suojelukomission mukaan hankkeen kustannukset ovat 24,1 miljoonaa euroa, johon lisätään hallintokustannukset. Kokonaiskustannukset ovat noin 26 miljoonaa euroa.

7.2 Kustannusten jakautuminen eri tekijöiden kesken

Maksusitoumusmäärärahat, miljoonaa euroa (käyvin hinnoin)

>TAULUKON PAIKKA>

7.3 Talousarvion osaan B sisältyvät esimerkiksi selvityksistä, asiantuntijoista jne. aiheutuvat toimintamenot

Ei sovelleta.

7.4 Määrärahojen alustava aikataulu

miljoonaa euroa

>TAULUKON PAIKKA>

8. Petostenvastaiset toimenpiteet

Tonavan suojelukomissio toimii kansainvälisen rahaston sääntöjen IV artiklan sekä neuvoston päätöksen 1 ja 2 artiklan mukaisesti. Kyseisissä neuvoston päätöksen artikloissa artikloissa määrätään EY:n rahoituskäytäntöjä, hankintoja ja pakotteita koskevien sääntöjen noudattamisesta sekä valvonnasta ja tilintarkastuksesta. Euroopan komissio, tilintarkastustuomioistuin ja petostentorjuntavirasto voivat tehdä tarkastuksia paikalla. Kansainvälisen rahaston sääntöjen V artiklassa on myös irtisanomislauseke, ja yleisesti voidaan todeta, että yhteisöllä on suurimpana maksajana laaja sananvalta rahaston asioissa.

9. Kustannustehokkuusanalyysi

9.1 Määrälliset erityistavoitteet ja kohderyhmä

- Erityistavoitteet: Tonavan kunnostus liikennöintikelpoiseksi sekä taloudellisten ja ympäristöllisten haittavaikutusten lievittäminen.

- Kohderyhmä: Euroopan unionin jäsenvaltiot ja alueen valtiot, myös ehdokasmaat, joiden taloudelle ja ympäristölle on aiheutunut haittavaikutuksia laivaliikenteen keskeytymisestä.

9.2 Toimenpiteiden perustelut

- Tonavan suojelukomissio toteuttaa toiminnan ja vastaa siitä.

- Rahoitus tulee kolmesta yhteisön budjettikohdasta, jotka kattavat asiaankuuluvat edunsaajamaat.

- Toiminnan tuloksiin mahdollisesti vaikuttavat keskeiset epävarmuustekijät ovat poliittisia - tarvitaan yhteistyötä Serbian ja Jugoslavian liittotasavallan viranomaisten sekä Novi Sadin kaupungin kanssa.

9.3 Toimenpiteiden seuranta ja arviointi

- Seurannasta ja arvioinnista säädetään sen kansainvälisen rahaston säännöissä, johon yhteisön osuus maksetaan. Jotta hankkeen toteutuksen edistystä voitaisiin arvioida myönteisesti, päätös yhteisön osuuden toisen osan (55 prosenttia) maksusta tehdään ennen vuoden 2000 loppua.

10. Hallintomenot (talousarvion pääluokan III osa A)

Ei lisätarpeita.

Top