Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022DC0567

    KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE tiettyjen sellaisten tavaroiden kaupasta, joita voi käyttää kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoon, kidutukseen ja muuhun julmaan, epäinhimilliseen tai halventavaan kohteluun tai rankaisemiseen, annetun asetuksen mukaisesti vuonna 2021 myönnetyistä vientiluvista

    COM/2022/567 final

    Bryssel 31.10.2022

    COM(2022) 567 final

    KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

    tiettyjen sellaisten tavaroiden kaupasta, joita voi
    käyttää kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoon, kidutukseen ja
    muuhun julmaan, epäinhimilliseen tai halventavaan kohteluun tai
    rankaisemiseen, annetun asetuksen mukaisesti vuonna 2021
    myönnetyistä vientiluvista


    1.Johdanto

    Tiettyjen sellaisten tavaroiden kaupasta, joita voi käyttää kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoon, kidutukseen ja muuhun julmaan, epäinhimilliseen tai halventavaan kohteluun tai rankaisemiseen, annetun asetuksen (EU) 2019/125 1 , jäljempänä ’asetus’, tavoitteena on yhtäältä kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanon ja toisaalta kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rankaisemisen estäminen EU:n ulkopuolisissa maissa. Siinä erotetaan toisistaan

    -tavarat, jotka on lähtökohtaisesti tarkoitettu kaltoinkohteluun, minkä vuoksi niillä ei pitäisi käydä kauppaa lainkaan (liite II), ja

    -tavarat, joilla voi olla oikeutettuja käyttötarkoituksia, kuten lainvalvontaan käytettävät välineet (liite III) tai hoitotarkoituksiin käytettävät tavarat (liite IV).

    Liitteissä III ja IV lueteltujen tavaroiden kauppaan sovelletaan tiettyjä rajoituksia.

    Asetuksen 26 artiklan 3 kohdan mukaan jäsenvaltioiden on laadittava vuosittain julkinen toimintakertomus. Toimintakertomuksessa on annettava tiedot vastaanotettujen hakemusten määrästä, hakemuksen kohteena olevista tavaroista ja maista sekä hakemusten johdosta tehdyistä päätöksistä. Asetuksen 26 artiklan 4 kohdan mukaan komissio laatii jäsenvaltioiden julkaisemista vuosittaisista toimintakertomuksista koostuvan vuosikertomuksen. Sen on asetettava kertomus julkisesti saataville.

    Tässä komission kertomuksessa annetaan tietoja jäsenvaltioiden lupatoimista, jotka koskevat sellaisten tavaroiden vientiä vuonna 2021, joita voitaisiin käyttää kidutukseen tai kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoon. 2

    Kaikki jäsenvaltiot ovat ilmoittaneet asetuksen 11 artiklan 1 kohdan ja 16 artiklan 1 kohdan nojalla hyväksyttyjen ja hylättyjen vientilupien määrän sekä tavarat ja määrämaat, joita ne koskivat. Joissain tapauksissa jäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset ovat myös ilmoittaneet vientiluvan saaneiden tavaroiden lukumäärän tai määrät sekä sen, mihin luokkaan loppukäyttäjä, jolle tavarat toimitettiin, kuului.

    Asetuksen (EU) 2019/125 mukaiset luvat

    Asetuksen 11 artiklan 1 kohdassa ja 16 artiklan 1 kohdassa edellytetään lupaa liitteissä III ja IV lueteltujen tavaroiden vientiin 3 .

    Liitteessä III luetellaan tiettyjä tavaroita, joita voitaisiin käyttää kidutukseen ja muuhun julmaan, epäinhimilliseen tai halventavaan kohteluun tai rankaisemiseen. Liitteessä III luetellut tavarat jaotellaan seuraavasti: henkilöihin kohdistuvaan voimankäyttöön suunnitellut tavarat; mellakantorjuntaan tai itsesuojeluun suunnitellut aseet ja välineet; sekä mellakantorjuntaan tai itsesuojeluun tarkoitetut, lamaannuttavia tai ärsyttäviä kemiallisia aineita levittävät aseet ja välineet sekä tietyt niihin liittyvät aineet.

    Liitteessä IV luetellaan tietyt kemikaalit, joita voidaan käyttää henkilöiden teloittamiseen ruiskuttamalla tappava annos.

    Lupa on saatava asianomaisen jäsenvaltion toimivaltaisilta viranomaisilta, jotka luetellaan asetuksen liitteessä I, lukuun ottamatta tilanteita, joissa liitteen V mukaista unionin yleistä vientilupaa käytetään liitteessä IV lueteltujen tavaroiden vientiin.

    Vientiä unionin yleisessä vientiluvassa lueteltuihin määräpaikkoihin voidaan yleensä harjoittaa hankkimatta jäsenvaltion myöntämää yksittäistä tai koontilupaa. Tähän saakka on toimittu siten, että EU:n ulkopuolinen maa on sisällytetty liitteeseen V, jos se on ratifioinut asiaa koskevan kansainvälisen sopimuksen, jossa sitoudutaan poistamaan kuolemanrangaistus kaikkien rikosten osalta. Jos maa ei ole Euroopan neuvoston jäsen, kyseisen maan on täytynyt ratifioida kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen (KP-sopimus) toinen valinnainen pöytäkirja ilman varaumia.

    Jos on kuitenkin perusteltua syytä epäillä viejän kykyä noudattaa luvan ehtoja tai vientivalvontalainsäädäntöä, toimivaltainen viranomainen voi kieltää viejää käyttämästä unionin yleistä vientilupaa.

    Asetuksen 20 artiklan 2 kohdan mukaan jäsenvaltion myöntämä vientilupa voi olla yksittäinen lupa (lupa yhdelle EU:n ulkopuolisessa maassa olevalle loppukäyttäjälle tai vastaanottajalle suunnattua vientiä varten) tai koontilupa (lupa yhdelle tai useammalle määritetylle loppukäyttäjälle tai jakelijalle yhdessä tai useammassa määritetyssä EU:n ulkopuolisessa maassa suunnattua vientiä varten). 4

    Asetuksen 3, 4 ja 5 artiklassa kielletään liitteessä II lueteltujen tavaroiden vienti, tuonti ja kauttakuljetus. Toimivaltaiset viranomaiset voivat myöntää poikkeuksen kieltoon ainoastaan, jos voidaan osoittaa, että näitä tavaroita käytetään yksinomaan niiden asettamiseen julkisesti esille museossa (joko EU:n ulkopuolisessa maassa tai, 4 artiklan mukaisesti, jäsenvaltiossa) niiden historiallisen merkityksen vuoksi.

    2.Myönnetyt ja evätyt luvat

    Vuonna 2021 ilmoitettujen lupien kokonaismäärä oli 275, ja lupia myöntäneitä jäsenvaltiota oli yhdeksän. Muut jäsenvaltiot ilmoittivat komissiolle, että ne eivät olleet vastaanottaneet asetuksen mukaisia lupahakemuksia.

    Koska asetuksen 2 artiklassa annettuihin ’yksittäisen luvan’ ja ’koontiluvan’ määritelmiin ei sisälly määrällistä osatekijää, ilmoitus myönnettyjen lupien määrästä ei kerro niiden tavaroiden lukumäärää tai määrää, joita nämä luvat koskevat. Jäsenvaltioiden komissiolle antamissa tiedoissa ei myöskään tavallisesti tehdä eroa yksittäisten lupien ja koontilupien välillä.

    Jäsenvaltiot ilmoittivat evänneensä kaksi vientilupahakemusta vuonna 2021. Ilmoitetut tapaukset koskivat tiettyjä liiketoimia Chilessä ja Kiinassa olevien asiakkaiden kanssa. Suunniteltu vienti Chileen koski liitteessä III olevassa 3.1 kohdassa lueteltuja tavaroita 5 ja suunniteltu vienti Kiinaan taas liitteessä III olevassa 3.6 kohdassa lueteltuja tavaroita 6 .

    Asetuksen 3, 4 ja 5 artiklassa kielletään liitteessä II lueteltujen tavaroiden vienti, tuonti ja kauttakuljetus. Asetuksen mukaan toimivaltaiset kansalliset viranomaiset voivat myöntää poikkeuksen kieltoon, jos voidaan osoittaa, että näitä tavaroita käytetään yksinomaan niiden asettamiseen julkisesti esille museossa (joko EU:n ulkopuolisessa maassa tai, 4 artiklan mukaisesti, jäsenvaltiossa) niiden historiallisen merkityksen vuoksi. Toimivaltaiset viranomaiset ilmoittivat, että ne eivät olleet myöntäneet tällaisia poikkeuksia vuonna 2021.

    Tämän kertomuksen liitteessä 1 on tiedot kansallisten toimivaltaisten viranomaisten vuonna 2021 myöntämien vientilupien määrästä tuoteryhmittäin (asetuksen liitteet III ja IV). Unionin yleisen vientiluvan (liite V) nojalla tapahtuvaa vientiä ei ole sisällytetty myönnettyjen lupien lukumäärää koskeviin tietoihin.

    Liitteessä 2 annetaan tiedot ilmoitettujen vientilupien ja epäämispäätösten lukumäärästä tuoteryhmittäin (liitteet III ja IV).

    Liitteessä 3 on tiedot vuosina 2017–2021 hyväksyttyjen ja hylättyjen hakemusten määrästä.

    Liitteessä 4 on tiedot jäsenvaltioiden myöntämien ja ilmoittamien vientilupien lukumäärästä.

    Liitteessä 5 esitetään tiedot sallitun viennin ilmoitetuista määräpaikoista.

    Liitteessä 6 esitetään yhteenveto komissiolle toimitetuista tiedoista, jotka koskevat sallitun viennin ilmoitettua loppukäyttöä vuonna 2021.

    Liitteissä 7 ja 8 esitetään yleiskatsaus vientiluvan saaneista tavaroista, niiden määräpaikoista ja niiden ilmoitetusta loppukäytöstä.

    (1)

         EUVL L 30, 31.1.2019, s. 1.

    (2)

           Kertomuksessa ei anneta tietoja siitä, miten viejät ovat käyttäneet asetuksen liitteessä IV lueteltujen tavaroiden vientiä koskevaa unionin yleistä vientilupaa liitteen V nojalla.

    (3)

           Asetuksen 2 artiklan d alakohdan mukaisesti ’viennillä’ tarkoitetaan ”tavaroiden poistumista unionin tullialueelta, mukaan lukien sellaisten tavaroiden lähtö, joista on tehtävä tulli-ilmoitus, ja tavaroiden poistuminen sen jälkeen, kun ne ovat olleet varastoituina vapaa-alueelle Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 952/2013 tarkoitetulla tavalla”.

    (4)

       ’Yksittäinen lupa’ määritellään 2 artiklan p alakohdassa ja ’koontilupa’ 2 artiklan q alakohdassa.

    (5)

       Liitteessä III olevassa 3.1 kohdassa luetellut tavarat: Kannettavat aseet ja laitteet, joilla voidaan kohdistaa annos lamaannuttavaa tai ärsyttävää kemiallista ainetta.

    (6)

       Liitteessä III olevassa 3.6 kohdassa luetellut tavarat: Lamaannuttavan tai ärsyttävän kemiallisen aineen levitykseen tarkoitetut kiinteät tai koottavat laitteet, jotka kattavat laajan alueen.

    Top

    Bryssel 31.10.2022

    COM(2022) 567 final

    LIITTEET

    asiakirjaan

    KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

    tiettyjen sellaisten tavaroiden kaupasta, joita voi

    käyttää kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoon, kidutukseen ja

    muuhun julmaan, epäinhimilliseen tai halventavaan kohteluun tai

    rankaisemiseen, annetun asetuksen mukaisesti vuonna 2021

    myönnetyistä vientiluvista


    Liite 1:

    Jäsenvaltioiden asetuksen (EU) 2019/125 20 artiklan 2 kohdan mukaisesti myöntämien vientilupien ilmoitettu määrä kummankin liitteen osalta

    Liite 2:

    Myönnettyjen ja evättyjen vientilupien ilmoitettu määrä kummankin liitteen osalta

    Liite 3:

    Jäsenvaltioiden vuosina 2017–2021 myöntämien vientilupien ilmoitettu määrä

    Liite 4:

    Myönnettyjen vientilupien ilmoitettu määrä jäsenvaltioittain

    Liite 5:

    Luvan saaneen viennin ilmoitetut määräpaikat 1 vuonna 2021 2

    Liite 6:

    Kolmansiin maihin vuonna 2021 suuntautuneen luvan saaneen viennin ilmoitettu loppukäyttö 3

    Liite 7:

    Yleiskatsaus liitteessä III lueteltujen tavaroiden ilmoitetusta luvan saaneesta viennistä 2021

    Koodi

    Liitteessä III lueteltu tuote

    Määräpaikka

    Loppukäyttö

    Toimivaltainen viranomainen

    1.1

    Kahleet ja joukkokahleet (lukuun ottamatta tavanomaisia käsirautoja)

    Montenegro (1), Sveitsi (5), Yhdysvallat (3), Yhdistynyt kuningaskunta (2)

    Loppukäyttöä ei ole määritelty

    DE

    2.1

    Kannettavat sähköshokkiaseet, myös sähköpamput, -kilvet ja -pistoolit ja sähkönuolia ampuvat pistoolit

    Andorra (1)

    Kaupan alan toimijat

    FR

    Yhdysvallat (2), useampi maa (Australia, Islanti, Norja, Yhdistynyt kuningaskunta, Yhdysvallat, Sveitsi) (1)

    Kaupan alan toimijat (Yhdysvallat), lainvalvonta (useampi maa)

    NL

    Andorra (1)

    Lainvalvonta

    ES

    2.2

    Pakkaukset, jotka sisältävät kaikki olennaiset osat kannettavien sähköshokkiaseiden kokoamiseksi

    Yhdysvallat (1)

    Kaupan alan toimijat

    ES

    3.1

    Kannettavat aseet ja laitteet, joilla voidaan kohdistaa annos lamaannuttavaa tai ärsyttävää kemiallista ainetta

    Arabiemiirikunnat (1)

    Kaupan alan toimijat

    CZ

    Andorra (7), Bangladesh (1), Bosnia ja Hertsegovina (4), Iran (1), Japani (6), Jordania (1), Kosovo* 4 (1), Meksiko (1), Montenegro (1), Namibia (1), Uusi-Kaledonia (1), Pohjois-Makedonia (1), Norja (3), Paraguay (2), Sveitsi (17), Serbia (3), Etelä-Afrikka (9), Taiwan (1), Turkki (1), Ukraina (1), Yhdistynyt kuningaskunta (3)

    Loppukäyttöä ei ole määritelty

    DE

    Andorra (1), Kongon demokraattinen tasavalta (1), Niger (1)

    Lainvalvonta, kaupan alan toimijat (Andorra)

    FR

    Useampi maa (Aruba, Bonaire, Saba, Sint Eustatius, Curaçao, Sint Maarten) (1), useampi maa (Bonaire, Saba, Sint Eustatius) (2), Sint Maarten (1), Curaçao (1)

    Lainvalvonta

    NL

    Kuwait (1), Kongon demokraattinen tasavalta (1), Qatar (3), Andorra (1), Peru (1), Bosnia ja Hertsegovina (2)

    Lainvalvonta, kaupan alan toimijat (Andorra)

    ES

    Useampi maa (Yhdysvallat, Sveitsi) (2)

    Muu

    SE

    3.2

    Pelargonihappovanillyyliamidi (PAVA)

    Albania (1), Australia (3), Brasilia (1), Intia (3), Japani (2), Kazakstan (1), Pakistan (1), Korean tasavalta (2), Venäjä (2), Sveitsi (1), Etelä-Afrikka (2), Taiwan (1), Kiina (4)

    Loppukäyttöä ei ole määritelty

    DE

    3.3

    Oleoresin capsicum (OC)

    Argentiina (1), Kenia (1), Sveitsi (5), Tunisia (1), Ukraina (2), Yhdistyneet arabiemiirikunnat (1), Yhdistynyt kuningaskunta (1)

    Loppukäyttöä ei ole määritelty

    DE

    Indonesia (2)

    Muu

    NL

    Chile (2)

    Lainvalvonta

    ES

    3.4

    3.4 Seokset, jotka sisältävät vähintään 0,3 painoprosenttia PAVAa tai OC:tä ja liuotinta (pippurisumute)

    Intia (1), Japani (1), Venäjä (1), Sveitsi (7), Singapore (2), Etelä-Afrikka (1), Turkki (1), Ukraina (5), Uzbekistan (1), Yhdistynyt kuningaskunta (3), Kiina (1)

    Loppukäyttöä ei ole määritelty

    DE

    Uusi-Kaledonia (1)

    Kaupan alan toimijat

    FR

    Andorra (1)

    Kaupan alan toimijat

    ES

    Liite 8:

    Yleiskatsaus liitteessä IV lueteltujen tavaroiden ilmoitetusta luvan saaneesta viennistä 2021

    Koodi

    Liitteessä IV lueteltu tuote

    Määräpaikka

    Loppukäyttö

    Toimivaltainen viranomainen

    1.1 (d)

    Pentobarbitaalinatriumsuola (CAS 57-33-0)

    Yhdistynyt kuningaskunta (1)

    Eläinlääkinnällinen käyttö

    FR

    Kanada (5), Australia (1), Malesia (3), Curaçao (1), Aruba (2)

    Eläinlääkinnällinen käyttö

    NL

    1.1 (g)

    Tiopentaali (CAS RN 76-75-5)

    Bosnia ja Hertsegovina (3), Serbia (3)

    Lääkinnällinen ja farmaseuttinen käyttö

    AT

    1.1 (h)

    Tiopentaalinatriumsuola (CAS RN 71-73-8), tunnetaan myös nimellä tiopentoninatrium

    Albania (1), Libanon (1), Algeria (1), Irak (1), Iran (1)

    Lääkinnällinen ja farmaseuttinen käyttö, kaupan alan toimijat (Irak)

    CZ

    Bangladesh (1), Ukraina (1), Meksiko (1), Brasilia (1), Argentiina (3), Turkki (1)

    Lääkinnällinen ja farmaseuttinen käyttö

    IT

    Intia (5), Bangladesh (2), Venäjä (2)

    Lääkinnällinen ja farmaseuttinen käyttö

    LV

    São Tomé ja Príncipe (1), Djibouti (1), Kongo (1), Fidži (1), Bonaire (1), Angola (1), Mali (2), Tansania (1), Malawi (2), Sierra Leone (1), Liberia (1), Eritrea (1), Itä-Timor (1), Ghana (1), Israel (1), Somalia (4)

    Lääkinnällinen ja farmaseuttinen käyttö

    NL

    1.1

    Muut nopeasti ja keskinopeasti vaikuttavat anesteettiset barbituraatit

    Egypti (3), Argentiina (4), Australia (5), Chile (2), Indonesia (2), Iran (2), Japani (1), Kanada (3), Kolumbia (5), Malesia (1), Meksiko (1), Uusi-Seelanti (2), Kenia (1), Peru (1), Korean tasavalta (1), Sveitsi (4), Etelä-Afrikka (1), Uganda (2), Yhdistynyt kuningaskunta (1), useampi maa (Kenia, Namibia, Etelä-Afrikka, Zimbabwe) (1)

    Loppukäyttöä ei ole määritelty

    DE

    Meksiko (1)

    Lääkinnällinen ja farmaseuttinen käyttö

    IT

    (1)

       Tietyn nimen käyttöä määräpaikkojen luettelossa ei tule ymmärtää laajemmin kuin tällä nimellä yleisesti tunnettuna (tulli)alueena.

    (2)

       ”Muihin määräpaikkoihin” kuuluvat ne, joihin ilmoitettiin myönnetyn ainoastaan yksi vientilupa, eli: Algeria, Angola, Bonaire, Djibouti, Eritrea, Fidži, Ghana, Irak, Israel, Itä-Timor, Jordania, Kazakstan, Kosovo (tämä nimitys ei vaikuta asemaa koskeviin kantoihin, ja se on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244/1999 ja Kansainvälisen tuomioistuimen Kosovon itsenäisyysjulistuksesta antaman lausunnon mukainen), Kuwait, Libanon, Liberia, Namibia, Niger, Pakistan, Pohjois-Makedonia, São Tomé ja Príncipe, Sierra Leone, Sint Maarten, Tansania, Tunisia ja Uzbekistan. ”Useita maita kattavalla” viitataan lupiin, jotka on myönnetty kerran samalle tuotteelle, jota viedään useampaan kuin yhteen maahan.

    (3)

       Vientilupien määrä ei vastaa edellä olevissa liitteissä ilmoitettujen lupien määrää, koska kaikki jäsenvaltioiden viranomaiset eivät määrittele käyttötarkoitusta.

    (4)

    *    Tämä nimitys ei vaikuta asemaa koskeviin kantoihin, ja se on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244/1999 ja Kansainvälisen tuomioistuimen Kosovon itsenäisyysjulistuksesta antaman lausunnon mukainen.

    Top