Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0427

    Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Maailman tullijärjestön harmonoidun järjestelmän komitean 66. istunnossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta, joka koskee suunnitteilla olevaa luokittelusuositusten, luokittelupäätösten, harmonoidun järjestelmän selitysten tai muiden ohjeiden muuttamista harmonoidun järjestelmän tulkinnan osalta sekä suosituksia harmonoidun järjestelmän tulkinnan yhdenmukaisuuden varmistamiseksi harmonoidun järjestelmän yleissopimuksen mukaisesti

    COM/2020/427 final

    Bryssel 21.8.2020

    COM(2020) 427 final

    2020/0201(NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    Maailman tullijärjestön harmonoidun järjestelmän komitean 66. istunnossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta, joka koskee suunnitteilla olevaa luokittelusuositusten, luokittelupäätösten, harmonoidun järjestelmän selitysten tai muiden ohjeiden muuttamista harmonoidun järjestelmän tulkinnan osalta sekä suosituksia harmonoidun järjestelmän tulkinnan yhdenmukaisuuden varmistamiseksi harmonoidun järjestelmän yleissopimuksen mukaisesti


    PERUSTELUT

    1.Ehdotuksen kohde

    Tämä ehdotus koskee päätöstä Maailman tullijärjestön harmonoidun järjestelmän komitean (HS-komitean) 66. istunnossa syyskuussa 2020 unionin puolesta otettavan kannan vahvistamisesta.

    2.Ehdotuksen tausta

    2.1.Harmonoitua tavarankuvaus- ja koodausjärjestelmää koskeva kansainvälinen yleissopimus

    Harmonoitua tavarankuvaus- ja koodausjärjestelmää koskevan kansainvälisen yleissopimuksen tarkoituksena on helpottaa kansainvälistä kauppaa sekä tilastojen ja erityisesti kansainvälistä kauppaa koskevien tilastotietojen keräämistä, vertailua ja analysointia. Sen liitteenä oleva HS-nimikkeistö on kansainvälinen yhdenmukaistettu järjestelmä, jonka avulla osallistujamaat voivat luokitella tavarat tullitarkoituksia varten yhteistä perustaa käyttäen. HS-nimikkeistössä on nimikkeissä ja alanimikkeissä olevia tavaran kuvauksia, joihin liittyy 6-numeroiseen koodijärjestelmään perustuvia numerokoodeja. HS-nimikkeistö tarkistetaan viiden vuoden välein 1 . Yli 190 julkishallintoa soveltaa sitä eri puolilla maailmaa. Näin ollen yli 98 prosenttia kaikista maailmassa kaupattavista tavaroista luokitellaan sitä käyttäen.

    Sopimus tuli voimaan 1. tammikuuta 1988.

    Euroopan unioni ja kaikki sen jäsenvaltiot ovat sopimuksen osapuolia 2 .

    2.2.Maailman tullijärjestö (WCO)

    Vuonna 1952 tulliyhteistyöneuvostona perustettu Maailman tullijärjestö (WCO) on riippumaton hallitustenvälinen elin, jonka tehtävänä on parantaa tullihallintojen vaikuttavuutta ja tehokkuutta. Sen jäseninä on 183 tullihallintoa eri puolilta maailmaa. WCO:n hallintoelin on sen neuvosto. Unionilla on WCO:ssa väliaikaisjäsenyyteen verrattavissa olevat oikeudet ja velvoitteet siihen asti, kun tulliyhteistyöneuvoston perustamisesta tehdyn yleissopimuksen muutos tulee voimaan.

    WCO:n hallintoelin on WCO:n neuvosto, jolla on tehtäviensä hoidossa käytettävissään sihteeristön ja useiden teknisten ja neuvoa-antavien komiteoiden pätevyys ja taidot.

    Harmonoidun järjestelmän komitea, (HS-komitea) on tekninen komitea, joka johtaa HS-yleissopimukseen liittyvää valmistelutyötä. HS-komitean päätehtävät ovat seuraavat:

    ·Se valmistelee selityksiä, luokittelusuosituksia tai muita harmonoidun järjestelmän tulkintaohjeita sekä suorittaa harmonoituun järjestelmään liittyviä muita tehtäviä, joita WCO:n neuvosto tai sopimuspuolet saattavat pitää tarpeellisina.

    ·Se valmistelee suosituksia harmonoidun järjestelmän oikeudellisten tekstien yhdenmukaisen tulkinnan ja soveltamisen varmistamiseksi muun muassa ratkaisemalla yleissopimuksen osapuolten välisiä luokittelukiistoja ja siten helpottaa kaupankäyntiä.

    ·Se esittää muutoksia ja päivityksiä harmonoituun järjestelmään, jotta voidaan ottaa huomioon teknologian kehitys ja muutokset kaupan rakenteissa sekä muut HS:n käyttäjien tarpeet.

    ·Se edistää HS:n laajaa soveltamista ja tarkastelee siihen liittyviä yleisiä ja poliittisia kysymyksiä.

    Unionilla ja sen jäsenvaltioilla on HS-komiteassa yhteensä vain yksi ääni. Tämän puitepäätöksen soveltamisalaan kuuluvia asioita koskevat HS-komitean päätökset tehdään yksinkertaisella enemmistöllä.

    HS-yleissopimuksen 8 artiklan 2 kohdan nojalla HS:n selitykset, luokittelusuositukset ja muut HS:n tulkintaohjeet sekä HS:n yhdenmukaisen tulkinnan ja soveltamisen varmistamiseksi annettavat suositukset, jotka on laadittu HS-komitean istunnossa, katsotaan WCO:n neuvoston hyväksymiksi, ellei jokin HS-yleissopimuksen osapuolista viimeistään toisen kuukauden loppuun mennessä istunnon päättymistä seuraavasta kuukaudesta ole ilmoittanut WCO:n pääsihteerille, että se vaatii tällaisen asian saattamista neuvoston ratkaistavaksi.

    2.3.Suunnitellut oikeudelliset asiakirjat

    HS-yleissopimuksen 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti HS-komitea kokoontuu tavallisesti kaksi kertaa vuodessa. Käytännössä HS-komitean kokoukset pidetään maaliskuussa ja syyskuussa.

    Ehdotettu puitepäätös koskee seuraavia oikeudellisia asiakirjoja, joita HS-komitea tarkastelee ja jotka se hyväksyy väliaikaisesti edellyttäen, että WCO:n neuvosto hyväksyy ne hiljaisen hyväksynnän menettelyllä:

    a)selitykset, joilla selkeytetään HS-nimikkeistön huomautusten, nimikkeiden ja alanimikkeiden tulkintaa,

    b)luokittelusuositukset, joissa on otettu huomioon tiettyjen tuotteiden luokittelua koskevat HS-komitean päätökset,

    c)muut ohjeet ja suositukset, jotka koskevat tavaroiden luokittelua HS-nimikkeistöön, kuten tariffiin luokittelua koskevat päätökset tai muut HS-komitean hyväksymät ohjeet.

    Unionin tullikoodeksista 9 päivänä lokakuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 952/2013 3 34 artiklan 7 kohdan a alakohdan iii alakohdan mukaisesti jäsenvaltioiden tulliviranomaisten on kumottava sitovia tariffitietoja koskevat päätöksensä, jos ne tulevat ristiriitaisiksi HS-nimikkeistön tulkinnan kanssa tariffiin luokittelua koskevan päätöksen, luokittelusuosituksen tai HS-nimikkeistön selityksiin tehdyn muutoksen takia, sinä päivänä, jona komission tiedonanto julkaistaan Euroopan unionin virallisen lehden C-sarjassa.

    3.Unionin puolesta otettava kanta

    3.1.Käytännön rajoitteet EU:n kantojen valmistelussa ja hyväksymisessä

    WCO:n HS-komitea hyväksyy kahdesti vuodessa järjestettävissä kokouksissaan luokittelusuosituksia, luokittelupäätöksiä, harmonoidun järjestelmän selitysten (HSEN) muutoksia tai muita HS:n tulkintaa koskevia neuvoja sekä suosituksia HS- yleissopimuksen mukaisen harmonoidun järjestelmän tulkinnan yhdenmukaisuuden varmistamiseksi.

    Käytännön näkökulmasta unionilla ei yleensä ole riittävästi aikaa hyväksyä virallisesti SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan mukaista kantaa ennen kutakin HS-komitean kokousta. Sen vuoksi komissio on esittänyt ehdotuksen neuvoston puitepäätökseksi Maailman tullijärjestössä HS-asioissa unionin puolesta otettavasta kannasta 4 , ja ehdotus on parhaillaan neuvoston käsiteltävänä.

    Covid 19 -epidemian vuoksi WCO:n sihteeristö on kuitenkin ilmoittanut, että syyskuun 2020 kokous järjestetään kirjallisina verkkokeskusteluina. Vaikka kokouksen esityslista ei ole vielä saatavilla eikä keskustelujen organisointi ja muoto ole vielä tiedossa, on odotettavissa, että edellisen kokouksen (HSC/65 maaliskuussa 2020), jonka WCO peruutti maailmanlaajuisen pandemiatilanteen vuoksi, esityslistalla olleet asiat otetaan mitä todennäköisimmin syyskuun kokouksen esityslistalle.

    Kun otetaan huomioon niiden asioiden määrä, joista HS-komiteaa pyydetään tekemään päätös tässä kokouksessa, ja niiden sitovat oikeusvaikutukset unionin oikeuteen, katsotaan, että tarvitaan SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan mukainen neuvoston päätös, jossa vahvistetaan unionin kanta niihin asioihin, joista tiedetään jo, että HS-komiteaa pyydetään tekemään päätös (selitykset, luokittelusuositukset ja luokittelupäätökset, ohjeet tai muut HS:n tulkintaa koskevat neuvot).

    Muita HS-komitean esityslistalle myöhemmin mahdollisesti otettavia asioita käsitellään myöhemmässä vaiheessa.

    3.2.Ehdotuksen tarkoitus ja sisältö

    HS-komitean valmistelemat päätökset voivat vaikuttaa ratkaisevasti unionin oikeuden sisältöön eli tariffi- ja tilastonimikkeistöstä ja yhteisestä tullitariffista annettuun neuvoston asetukseen (ETY) N:o 2658/87 ja sen liitteenä olevaan yhdistettyyn nimikkeistöön (CN). Luokittelupäätöksiä, luokittelusuosituksia tai HS-nimikkeistön selitysten muutoksia käytetään luokitteluapuna tavaroiden luokittelusta CN:ään annettavissa komission täytäntöönpanoasetuksissa, CN:n selittävissä huomautuksissa ja jäsenvaltioiden tulliviranomaisten tekemissä luokittelupäätöksissä. Jäsenvaltioiden tulliviranomaisten on kumottava luokittelupäätöksensä, jos ne eivät enää ole yhteensopivia näiden luokittelupäätösten, luokittelusuositusten tai HS:n selitysten muutosten mukaisesti tapahtuvan HS-nimikkeistön tulkinnan kanssa.

    Sen vuoksi on aiheellista, että WCO:ssa unionin puolesta otettava kanta vahvistetaan neuvoston päätöksellä, joka hyväksytään SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla komission ehdotuksen pohjalta.

    Tällaiset kannat on vahvistettu HS-yleissopimuksessa määriteltyjen yleisten arviointiperusteiden (HS:n yleiset tulkintasäännöt) sekä tavaroiden objektiivisten ominaispiirteiden ja ominaisuuksien perusteella.

    Ehdotetulla kannalla on tarkoitus ilmaista unionin kanta tavaroiden luokitteluun HS-nimikkeistöön. Sen tarkoituksena on myös esittää kanta HS-komitean valmistelemiin luokittelusuosituksiin ja HS:n selityksiin.

    Jäsenvaltioiden teknisiä asiantuntijoita kuultiin tullialan asiantuntijaryhmässä 3.–5. maaliskuuta 2020. Asiantuntijaryhmän päätelmät noudattelevat ehdotettuja kantoja, jotka ovat neuvoston päätösehdotuksen liitteessä.

    Lisäksi ehdotettava EU:n kanta noudattaa sellaista tullipolitiikkaa ja Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntöä, joka on vakiintunut luokiteltaessa tuontitavaroita niiden objektiivisten ominaispiirteiden ja ominaisuuksien perusteella.

    Ehdotettava kanta on tarpeen, jotta EU voi esittää kantansa HS-komitean seuraavassa kokouksessa.

    4.Oikeusperusta

    4.1.Periaatteet

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT-sopimus) 218 artiklan 9 kohdassa määrätään päätöksistä ”sopimuksella perustetussa elimessä unionin puolesta esitettävien kantojen vahvistamisesta, silloin kun tämän elimen on annettava säädöksiä, joilla on oikeusvaikutuksia, lukuun ottamatta säädöksiä, joilla täydennetään tai muutetaan sopimuksen institutionaalisia rakenteita”.

    Ilmaisu ”säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia” kattaa myös säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia kyseiseen elimeen sovellettavan kansainvälisen oikeuden nojalla. Se kattaa myös välineet, joilla ei ole sitovaa vaikutusta kansainvälisen oikeuden nojalla mutta jotka ”voivat vaikuttaa ratkaisevasti sen säännöstön sisältöön, jonka unionin lainsäätäjä antaa 5 .

    Sen vuoksi WCO:ssa unionin puolesta otettavan kannan vahvistamista koskevan päätösehdotuksen menettelyllinen oikeusperusta harmonoidun järjestelmän selitysten, luokittelusuositusten tai muiden harmonoidun järjestelmän HS-yleissopimuksen mukaista tulkintaa koskevien ohjeiden hyväksymisen osalta on SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohta.

    4.2.Soveltaminen käsillä olevassa asiassa

    Harmonoidun järjestelmän komitea ja WCO:n neuvosto ovat sopimuksella perustettuja elimiä; ne on perustettu harmonoitua tavarankuvaus- ja -koodausjärjestelmää koskevalla kansainvälisellä yleissopimuksella.

    Oikeudellisilla asiakirjoilla, jotka HS-komitean on määrä valmistella, on oikeusvaikutuksia. Kun WCO:n neuvosto on hyväksynyt suunnitellut oikeudelliset asiakirjat, ne voivat vaikuttaa ratkaisevasti EU:n lainsäädännön sisältöön ja etenkin tariffi- ja tilastonimikkeistöstä ja yhteisestä tullitariffista annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2658/87 liitteeseen 1. Tämä johtuu siitä, että unionin tullikoodeksin 6 34 artiklan 7 kohdan a alakohdan mukaan ”Tulliviranomaisten on kumottava STT-päätökset 7 ... jos ne tulevat ristiriitaisiksi jonkin … nimikkeistön tulkinnan kanssa... tulliyhteistyöneuvoston perustamista koskevalla yleissopimuksella perustetun organisaation (WCO) antaman tariffiin luokittelua koskevan päätöksen tai suosituksen tai harmonoidun tavarankuvaus- ja koodausjärjestelmän nimikkeistön selityksiin tekemän muutoksen takia...”. Lisäksi tällaisia HS-komitean valmistelemia päätöksiä (luokittelupäätökset, luokittelusuositukset tai HS-nimikkeistön selitysten muutokset) käytetään luokitteluapuna tavaroiden luokittelusta CN:ään annettavissa komission täytäntöönpanoasetuksissa, CN:n selittävissä huomautuksissa ja jäsenvaltioiden tulliviranomaisten antamissa luokittelupäätöksissä. Suunnitellulla asiakirjalla ei täydennetä eikä muuteta sopimuksen institutionaalisia rakenteita.

    Tämän vuoksi ehdotetun päätöksen menettelyllinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohta.

    4.3.Aineellinen oikeusperusta

    4.3.1.Periaatteet

    SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla annettavan päätöksen aineellinen oikeusperusta määräytyy ensisijaisesti sen suunnitellun säädöksen tavoitteen ja sisällön perusteella, jota unionin puolesta otettava kanta koskee. Jos suunnitellulla säädöksellä on kaksi tavoitetta tai siihen sisältyy kaksi osatekijää ja jos näistä tavoitteista tai osatekijöistä toinen on mahdollista määritellä pääasialliseksi tavoitteeksi tai osatekijäksi, johon nähden toinen tavoite tai osatekijä on liitännäinen, SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla hyväksyttävällä päätöksellä on oltava vain yksi aineellinen oikeusperusta eli se, jota pääasiallinen tai ensisijainen tavoite tai osatekijä edellyttää.

    4.3.2.Soveltaminen käsillä olevassa asiassa

    Koska suunnitellun säädöksen pääasiallinen tavoite ja sisältö liittyvät yhteiseen tullitariffiin, päätösehdotuksen aineellinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 31 artikla, 43 artiklan 2 kohta ja 207 artiklan 4 kohta.

    4.4.Päätelmät

    Ehdotetun päätöksen oikeusperustana tulisi olla SEUT-sopimuksen 31 artikla, 43 artiklan 2 kohta ja 207 artiklan 4 kohta yhdessä SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan kanssa.

    5.Talousarviovaikutukset

    Ehdotuksella ei ole vaikutuksia Euroopan unionin talousarvioon.

    6.Suunnitellun asiakirjan julkaiseminen

    Ei julkaisua.

    2020/0201 (NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    Maailman tullijärjestön harmonoidun järjestelmän komitean 66. istunnossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta, joka koskee suunnitteilla olevaa luokittelusuositusten, luokittelupäätösten, harmonoidun järjestelmän selitysten tai muiden ohjeiden muuttamista harmonoidun järjestelmän tulkinnan osalta sekä suosituksia harmonoidun järjestelmän tulkinnan yhdenmukaisuuden varmistamiseksi harmonoidun järjestelmän yleissopimuksen mukaisesti

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 31 artiklan, 43 artiklan 2 kohdan sekä 207 artiklan 4 kohdan ensimmäisen alakohdan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

    ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)Unioni hyväksyi neuvoston päätöksellä 87/369/ETY 8 harmonoitua tavarankuvaus- ja -koodausjärjestelmää koskevan kansainvälisen yleissopimuksen ja siihen liittyvän muutospöytäkirjan 9 , jäljempänä ’HS-yleissopimus’, jolla perustettiin harmonoidun järjestelmän komitea, jäljempänä ’HS-komitea’.

    (2)HS-yleissopimuksen 7 artiklan 1 kohdan b ja c alakohdan nojalla HS-komitea vastaa muun muassa harmonoidun järjestelmän selitysten, luokittelusuositusten ja muiden harmonoidun järjestelmän tulkintaohjeiden sekä harmonoidun järjestelmän yhdenmukaisen tulkinnan ja soveltamisen varmistamiseksi annettavien suositusten valmistelusta.

    (3)Harmonoidun järjestelmän komitean odotetaan hyväksyvän syyskuun kokouksessaan luokittelusuosituksia, luokittelupäätöksiä, harmonoidun järjestelmän selitysten muutoksia tai muita harmonoidun järjestelmän tulkintaa koskevia neuvoja sekä suosituksia harmonoidun järjestelmän yleissopimuksen mukaisen harmonoidun järjestelmän tulkinnan yhdenmukaisuuden varmistamiseksi.

    (4)On tärkeää muistaa, että Euroopan unionin tuomioistuimen vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan oikeusvarmuus ja tarkastuksen helppous edellyttävät, että tullitarkoituksia varten tapahtuvan tavaroiden luokittelun ratkaisevana perusteena on yleensä oltava tavaroiden objektiivisesti todettavat ominaispiirteet ja ominaisuudet, sellaisina kuin ne määritellään asiaankuuluvassa tullinimikkeistön nimiketekstissä sekä asiaankuuluvissa jakso- ja ryhmähuomautuksissa.

    (5)Kun otetaan huomioon luokittelusuositukset, luokittelua koskevat päätökset, harmonoidun järjestelmän selitysten muutokset tai muut harmonoidun järjestelmän tulkintaa koskevat neuvot sekä suositukset harmonoidun järjestelmän tulkinnan yhdenmukaisuuden varmistamiseksi harmonoidun järjestelmän yleissopimuksen mukaisesti, on aiheellista vahvistaa unionin puolesta otettava kanta, koska kun luokittelusuositukset, tietyt luokittelupäätökset ja harmonoidun järjestelmän selitysten muutokset on hyväksytty, ne julkaistaan 9 päivänä lokakuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 952/2013 34 artiklan 7 kohdan a alakohdan iii alakohdan mukaisessa komission tiedonannossa, minkä jälkeen niitä sovelletaan kaikkiin jäsenvaltioihin. Kanta esitetään harmonoidun järjestelmän komiteassa,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Maailman tullijärjestön harmonoidun järjestelmän komitean 66. istunnossa Euroopan unionin puolesta otettava kanta, joka koskee harmonoidun järjestelmän selitysten, luokittelusuositusten tai muiden harmonoidun järjestelmän tulkintaohjeiden sekä harmonoidun järjestelmän tulkinnan yhdenmukaisuuden varmistamista koskevien suositusten hyväksymistä harmonoidun järjestelmän yleissopimuksen mukaisesti, esitetään liitteessä.

    2 artikla

    Edellä 1 artiklassa tarkoitettuun kantaan tehtävistä vähäisistä muutoksista voidaan sopia ilman erillistä neuvoston päätöstä.

    3 artikla

    Tämä päätös on osoitettu komissiolle.

    Tehty Brysselissä

       Neuvoston puolesta

       Puheenjohtaja

    (1)    HS-nimikkeistö otettiin käyttöön vuonna 1988 ja sen jälkeen sitä on tarkistettu kuusi kertaa. Kyseiset tarkistukset tulivat voimaan vuosina 1996, 2002, 2007, 2012 ja 2017. Kuudes tarkistus tulee voimaan vuonna 2022.
    (2)    Neuvoston päätös 87/369/ETY, tehty 7 päivänä huhtikuuta 1987, harmonisoitua tavarankuvaus- ja -koodausjärjestelmää koskevan kansainvälisen yleissopimuksen ja siihen liittyvän muutospöytäkirjan hyväksymisestä (EYVL L 198, 20.7.1987, s. 1).
    (3)    EUVL L 269, 10.10.2013, s. 1.
    (4)    COM(2020) 196.
    (5)    Unionin tuomioistuimen tuomio 7.10.2014, Saksa v. neuvosto, asia C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, 61–64 kohta.
    (6)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 952/2013, annettu 9 päivänä lokakuuta 2013, unionin tullikoodeksista (EUVL L 269, 10.10.2013, s. 1).
    (7)    Sitova tariffitieto: tulliviranomaisten talouden toimijoille etukäteen antamat luokittelupäätökset, joilla varmistetaan tuonti- tai vientitavaroiden luokittelua ja tullikohtelua koskeva oikeusvarmuus. 
    (8)    Neuvoston päätös 87/369/ETY, tehty 7 päivänä huhtikuuta 1987, harmonisoitua tavarankuvaus- ja -koodausjärjestelmää koskevan kansainvälisen yleissopimuksen ja siihen liittyvän muutospöytäkirjan hyväksymisestä ( EYVL L 198, 20.7.1987, s. 1 ).
    (9)    EYVL L 198, 20.7.1987, s. 3
    Top

    Bryssel 21.8.2020

    COM(2020) 427 final

    LIITE

    asiakirjaan

    Ehdotus neuvoston päätökseksi

    Maailman tullijärjestön harmonoidun järjestelmän komitean 66. istunnossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta, joka koskee suunnitteilla olevaa luokittelusuositusten, luokittelupäätösten, harmonoidun järjestelmän selitysten tai muiden ohjeiden muuttamista harmonoidun järjestelmän tulkinnan osalta sekä suosituksia harmonoidun järjestelmän tulkinnan yhdenmukaisuuden varmistamiseksi harmonoidun järjestelmän yleissopimuksen mukaisesti


    LIITE

    IV. TIETEELLISEN ALAKOMITEAN RAPORTTI Asiak. NS0456Eb (SSC/35 - raportti)

    (1)Päätettävät asiat (asiak. NC2708Ea)

    (a)Liitteet A/1 ja C/1 – Uusien INN-tuotteiden luokittelu (luettelo 120). Unionin olisi hyväksyttävä tieteellisen alakomitean suosittelemat 125 luokittelua (harmonoidun järjestelmän vuoden 2017 versio) ja niistä johtuvat 3 uudelleenluokittelua (harmonoidun järjestelmän vuoden 2022 versio).

    (b)Liitteet A/2 ja C/2 – Uusien INN-tuotteiden luokittelu (luettelo 121). Unionin olisi hyväksyttävä tieteellisen alakomitean suosittelemat 143 luokittelua (HS 2017) ja aikaisemmasta johtuvat 15 uudelleenluokittelua (HS 2022).

    (c)Liitteet A/3 ja C/3 – Tiettyjen INN-tuotteiden mahdollinen uudelleenluokittelu 16 artiklan mukaisesti 23 päivänä kesäkuuta 2019 annetun suosituksen johdosta. Unionin olisi hyväksyttävä tieteellisen alakomitean hyväksymät 143 INN-tuotteen aikaisemmista luokitteluista johtuvat uudelleenluokittelut (HS 2022).

    (d)Liitteet B/1 ja C/6 – HS-komitean 63. ja 64. istunnossaan ja WCO:n neuvoston 133. ja 134. istunnossaan tekemät päätökset, jotka vaikuttavat tieteellisen alakomitean työskentelyyn. Unionin olisi hyväksyttävä tieteellisen alakomitean hyväksymät nimitysten ”tsilukoplaani” ja ”etryptamiini” uudelleenluokittelut alanimikkeisiin 2933.79 ja 2939.80.

    Unioni hyväksyy kaikki ehdotetut luokittelut, koska ne ovat EU:n nykyisen luokittelupolitiikan mukaisia.

    (2)29 ryhmän selittävien huomautusten mahdollinen muuttaminen huumausaineita, psykotrooppisia aineita ja lähtöaineita koskevan luettelon osalta (asiak. NC2738Ea)

    Unioni hyväksyy ehdotuksen harmonoidun järjestelmän 29 ryhmän selitysten muuttamisesta tieteellisen alakomitean lausunnon mukaisesti.

    V. HS:N UUDELLEENTARKASTELUSTA VASTAAVAN ALAKOMITEAN RAPORTTI (asiak. NR1403E)

    (1)Päätettävät asiat (asiak. NC2709Ea)

    (a)Liitteet D/6 ja G/11 – Mahdollinen muutos nimikkeen 85.24 (HS 2022) selitykseen

    (b)Liitteet D/7 ja G/12 – Harmonoidun järjestelmän vuoden 2022 version selityksiin mahdollisesti tehtävät muutokset 3D-tulostimien osalta

    (c)Liitteet E/14 ja G/19 – Muutos nimikkeen 70.19 selityksiin lasikuitujen (HS 2022) osalta

    (d)Liitteet E/1 – E/6, E/8 – E/13, E/15 – E/18, E/20, E/23, ja G/1 – G/6, G/8, G/13 – G/18, G/21, G/22, G/24 ja G/27 – Mahdollinen muutos I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV, XVI, XVII, XVIII, XX ja XXI jakson selityksiin.

    (e)Liitteet E/23 ja G/27 – Muutokset 97 ryhmän selityksiin tiettyjen kulttuuriesineiden osalta (HS 2022)

    (f)Liitteet E/24 ja G/28 – Mahdollinen muutos selityksiin (yleiset tulkintasäännöt)

    Unioni hyväksyy kaikki asiakirjoissa ehdotetut luokittelut, koska ne ovat EU:n nykyisen luokittelupolitiikan mukaisia.

    (2)Tiettyjen henkilökohtaisten kertakäyttöisten tai ladattavien sähköhöyrystimien luokittelu harmonoidun järjestelmän vuoden 2022 versiossa (sihteeristön pyyntö) (asiak. NC2710Eb)

    Unioni luokittelee tuotteen 1 HS 2017:ssa alanimikkeeseen 8543.70 ja HS 2022:ssa alanimikkeeseen 8543.40. Tuote 2 olisi luokiteltava yleisen tulkintasäännön 3 b perusteella HS 2022:ssa nimikkeeseen 24.04 e-nesteen antaman olennaisen luonteen vuoksi.

    (3)Tiettyjen numismaattisten kokoelmien ja kokoelmaesineiden luokittelu HS 2022:ssa (sihteeristön pyyntö) (asiak. NC2711Ea)

    Unioni painottaa, että luokittelun määrittämiseksi tarvitaan lisätietoja tuotteista.

    Unionin ei pidä hyväksyä HS:n selitysten muuttamista koskevaa ehdotusta ennen kuin on selvennetty ja annettu ohjeita siitä, miten nimikkeen 97.05 uudet alanimikkeet erotetaan toisistaan.

    (4)3D-tulostimien patruunoiden luokittelu HS 2022:ssa (sihteeristön pyyntö) (asiak. NC2712Ea)

    Unioni luokittelisi 39 ryhmän tuotteet niiden perusaineosan mukaan Euroopan unionin tuomioistuimen asiassa C-276/00 antaman tuomion mukaisesti. Tuotteiden luokittelemiseksi alanimikkeeseen tarvitaan lisätietoja. HS:n selityksiin ehdotettua muutosta ei pitäisi kannattaa, koska EU:n nykykäytäntönä ei ole luokitella tulostinpatruunoja tulostimien osiksi.

    (5)Lisäävään valmistukseen tarkoitetun levylaminointilaitteen luokittelu HS 2022:ssa (asiak. NC2744Ea)

    Unioni luokittelisi tuotteen nimikkeeseen 84.85 (vaihtoehto II).

    VI. ISTUNTOA VALMISTELEVAN TYÖRYHMÄN RAPORTTI (asiak. NC2714Ea ja liitteet A–T)

    Mahdollisia toimituksellisia ehdotuksia lukuun ottamatta unioni hyväksyy liitteissä A–T olevan tekstin seuraavin huomautuksin.

    (1)Muutos luokittelusuositusten kokoelmaan, jotta voidaan ottaa huomioon päätös luokitella tuote ”Milka Oreo Sandwich” nimikkeeseen 18.06 (alanimike 1806.32)

    Unioni ehdottaa, että poistetaan ainesosaluettelo, joka ei ole luokittelun kannalta tarpeellinen.

    (2)Muutos luokittelusuositusten kokoelmaan, jotta voidaan ottaa huomioon päätös luokitella kahdentyyppiset tupakan lehtiruodit CRES (”Cut rolled expanded stem tobacco”) ja ETS (”Expanded tobacco stems”) nimikkeeseen 24.03 (alanimike 2403.99)

    Unioni vaatii säilyttämään tekstin ”ei saa polttaa suoraan”, koska se oli ratkaiseva luokitteluperuste.

    (3)Luokittelusuositusten kokoelman muuttaminen, jotta voidaan ottaa huomioon päätös luokitella ”Bloom Energy ES-5700” -nimiset kiinteäoksidipolttokennot (SOFC) nimikkeeseen 85.01 (alanimike 8501.62)

    Unioni ehdottaa, että käytetään alkuperäisen valmisteluasiakirjan kehystetyn tekstin tuotekuvausta (asiak. NC2655E1b).

    VII. UUDELLEENTARKASTELUA KOSKEVAT PYYNNÖT (VARAUMAT)

    (1)Tiettyjen ruokavaliovalmisteiden (tuotteet 1–5) luokittelun uudelleentarkastelu (Yhdysvaltojen pyyntö) (asiak. NC2715Ea)

    Unioni luokittelisi tuotteet juomina nimikkeeseen 22.02 Euroopan unionin tuomioistuimen asiassa C-114/80 antaman tuomion ja luokittelusuositusten 2202.99/2–4 mukaisesti.

    (2)Sykettä ranteesta mittaavan GPS:llä varustetun Polar M430 -juoksukellon luokittelun uudelleentarkastelu (Yhdysvaltojen ja Japanin pyynnöt) (asiak. NC2716Ea)

    Unioni luokittelisi tuotteen rannekellona alanimikkeeseen 9102.12 Euroopan unionin yhdistetyn nimikkeistön nimikkeen 91.02 mukaisesti.

    (3)Formomat PL 349–2 -formaldehydisterilointilaitteen luokittelun uudelleentarkastelu (Ukrainan pyyntö) (asiak. NC2717Ea)

    Unioni luokittelisi tuotteen nimikkeeseen 84.19, koska se on erityinen nimike sterilointilaitteille. Laitteessa tapahtuu lämpötilan muutos, ja se vaikuttaa merkittävästi sterilointiprosessiin. Laitteessa ei ole mekaanisia toimintoja.

    (4)RF-generaattorien ja RF-sovituspiirien luokittelun uudelleentarkastelu (Korean pyyntö) (asiak.NC2718Ea, NC2745Eb, NC2747Ea)

    Unioni luokittelisi tuotteet nimikkeeseen 84.86, koska ne ovat tunnistettavissa olevia koneita, joita käytetään yksinomaan tai pääasiassa puolijohdekomponenttien valmistuksessa.

    VIII. LISÄTUTKIMUKSET

    (1)Syötävien hyönteisten luokittelu (sihteeristön ehdotus) (asiak. NC2719Ea)

    Unioni tukee tuotteen 1 osalta mahdollisia siirtoja nimikkeistä 02.10 ja 04.10. Tuote 2 voitaisiin siirtää joko nimikkeestä 04.10 tai 16 ryhmästä. Tuote 3 voitaisiin siirtää 16 ryhmästä. Tuote 4 voitaisiin siirtää joko 16 tai 21 ryhmästä.

    (2)Nimikkeen 27.11 selityksen mahdollinen muuttaminen nestekaasun luokittelun selkiyttämiseksi (sihteeristön ehdotus) (asiak. NC2720Ea)

    Unioni kannattaa ehdotettua selitystä alanimikkeeseen 2711.19.

    (3)Muutos säännön 3 b selitykseen sarjojen luokittelun selkiyttämiseksi (asiak. NC2721Ea)

    Unioni kannattaa nykytilanteen ja nykyisten luokittelukäytäntöjen säilyttämistä.

    (4)Nimikkeen 91.02 selityksen mahdollinen muuttaminen (asiak. NC2722Ea)

    Unioni haluaisi odottaa lopullista päätöstä Polar-kellon luokittelusta (ks. VII.2 kohta) ennen HS:n selitysten muuttamista.

    (5)Nimikkeen 87.03 selityksen mahdollinen muuttaminen mikrohybridiajoneuvojen osalta (asiak. NC2723Ea)

    Unioni kannattaa HS:n selityksen muutosta, koska sillä selkiytetään tämän uuden ajoneuvotyypin luokittelua.

    (6)Kevythybridiajoneuvojen luokittelu (asiak. NC2724Ea)

    Unioni luokittelisi tuotteen alanimikkeeseen 8703.40, koska sähkömoottori on suunniteltu tuottamaan ajoneuvolle lisätehoa moottorin toimintaa tukemalla.

    (7)Tuotteen ”DIMODAN HP M” luokittelu (Ecuadorin pyyntö) (asiak. NC2725Ea)

    Unioni luokittelisi tuotteen nimikkeeseen 34.04, koska laboratorioanalyysi vahvisti tuotteen olevan vahamainen.

    (8)Nimikkeen 95.03 selityksen mahdollinen muuttaminen (EU:n ehdotus) (asiak. NC2667Ea, NC 2667Ea)

    Unioni voi joustavasti ottaa vastaan mahdollisia toimituksellisia lisäkommentteja EU:n alkuperäiseen ehdotukseen.

    (9)Nimikkeen 95.05 selityksen mahdollinen muuttaminen (EU:n ehdotus) (asiak. NC2668Ea, NC2668Ea)

    Unioni voi joustavasti ottaa vastaan mahdollisia toimituksellisia lisäkommentteja EU:n alkuperäiseen ehdotukseen.

    (10)Tiettyjen vähittäismyyntiin saatettujen eteeristen öljyjen luokittelu (Costa Rican pyyntö) (asiak. NC2672Ea)

    Unioni luokittelisi tuotteen nimikkeeseen 33.01. Kyseinen tuote on laventeliöljy, joka sisältää monoterpeenialkoholeja, joten siitä ei ole poistettu terpeeniä, ja se kuuluu nimikkeeseen 33.01. Se valmistetaan höyrytislauksella ja on näin ollen HS:n nimikkeen 33.01 selityksen mukainen.

    (11)Kahden lattiankiillottimen luokittelu nimillä ”Galaxy Floor Machine 1500, 1.5 HP, NSS brand” ja ”Galaxy Floor Machine, 1 HP, NSS brand” (Costa Rican pyyntö) (asiak. NC2673Ea)

    Unioni luokittelisi tuotteet nimikkeeseen 84.79. Ne eivät teknisten ominaisuuksiensa vuoksi ole sellaisia, että niitä käytettäisiin yleisesti kotitaloustarkoituksiin, ja kun otetaan huomioon 85 ryhmän 4 a huomautus, ne olisi luokiteltava nimikkeeseen 84.79.

    (12)Itseliikkuvan nivelpuominostimen luokittelu (Korean pyyntö) (asiak. NC2674Ea)

    Unioni luokittelisi tuotteen nimikkeeseen 84.28 samankaltaista tuotetta koskevan asetuksen (EY) N:o 738/2000 perusteella .

    (13)Tiettyjen elintarvikevalmisteiden luokittelu (Yhdysvaltojen pyyntö) (asiak. NC2676Ea, NC2742Ea)

    Unioni pyytää lisätietoja kaikista neljästä tuotteesta luokittelun määrittämiseksi.

    Tuote 1: valkuaisainepitoisuus. Jos se on erittäin suuri (yli 85 %), voidaan harkita nimikettä 35.04. Tämänhetkisten tietojen perusteella tuote voitaisiin luokitella alanimikkeeseen 2106.10 luokittelusuosituksen 2106.90/5 mukaisesti.

    Tuote 2: unioni luokittelisi sen nimikkeeseen 22.02, jos se on suoraan juomakelpoinen, tai nimikkeeseen 21.06, jos se on tarkoitus laimentaa ennen juomista.

    Tuote 3: unioni luokittelisi sen alanimikkeeseen 2101.20, mutta olisi hyödyllistä saada lisätietoja kofeiinipitoisuudesta.

    Tuote 4: tuotteen kuvaus on hämmentävä, koska siitä ei käy ilmi, mikä on pääainesosa. Jos tuote sisältää kaakaota, se voitaisiin luokitella nimikkeeseen 18.06, tai jos ei, nimikkeeseen 19.05.

    (14)Leikkurin/murskaimen luokittelu (Venäjän federaation pyyntö) (asiak. NC2677Ea)

    Unioni toteaa luokittelua vaikeuttavana asiana sen, että koneella on useita toimintoja, ja katsoo, että se voitaisiin luokitella sekä nimikkeeseen 84.30 että nimikkeeseen 84.32, jolloin se kuuluisi yleisen tulkintasäännön 3 c mukaisesti nimikkeeseen 84.32.

    (15)Rakennus-, kaivos- tai teollisuustoiminnassa tavarankuljetuksiin käytettäviin ajoneuvoihin tarkoitettujen tiettyjen uusien pneumaattisten kumirenkaiden luokittelu (Venäjän federaation pyyntö) (asiak. NC2678Ea, NC2748Ea)

    Unioni noudattaa WCO:n sihteeristön neuvoa ja luokittelee molemmat tuotteet alanimikkeeseen 4011.20.

    (16)Tiettyjen eläinten ruokintaan käytettävien valmisteiden luokittelu (Kanadan pyyntö) (asiak. NC2679Ea, NC2743Ea)

    Euroopan unionin tuomioistuimen asiassa C-144/15 antaman tuomion perusteella EU luokittelisi tuotteen nimikkeeseen 23.09.

    (17)Valaistun piirtoalustan (”Tracing Light Box”) luokittelu (Japanin pyyntö) (asiak. NC2681Ea)

    Unioni luokittelisi tuotteen nimikkeeseen 94.05, koska sillä on monikäyttöinen tarkoitus eikä sitä ole varustettu millään piirustuslaitteella.

    (18)Elektronisen nopeudensäätimen ”KEB COMBIVERT F5” luokittelu (Tunisian pyyntö) (asiak. NC2682Ea)

    Unioni luokittelisi tuotteen WCO:n sihteeristön ehdotuksen mukaisesti nimikkeeseen 85.04.

    (19)Nimikkeen 27.10 selityksen mahdollinen muuttaminen (Japanin ehdotus) (asiak. NC2641Ea, NC2739Ea)

    Unioni ei osallistu keskusteluihin, koska kyseisen muutoksen perustana olevaa luokittelusuositusta ei voida soveltaa EU:ssa Euroopan unionin tuomioistuimen asiassa C-330/13 antaman tuomion vuoksi. Olisi parempi harkita harmonoidun järjestelmän muuttamista tulevaisuudessa ja 27 ryhmän 2 huomautuksen uudelleenjärjestelyä.

    (20)Mahdollinen ristiriita englannin- ja ranskankielisten tekstien välillä nimikkeen 85.01 selityksessä (asiak. NC2688Ea)

    Unioni hyväksyy ehdotetun muutoksen termin ”onduleur” käyttämiseksi kuten HS-nimikkeistön muissa osissa.

    IX. UUDET KYSYMYKSET

    (1)Tiettyjen katujätesäiliöiden luokittelu (Tunisian pyyntö) (asiak. NC2726Ea)

    Unioni luokittelisi tuotteet nimikkeeseen 39.26, koska säiliöt ovat kooltaan suuria eikä niitä ole tarkoitettu kotitalouskäyttöön. Unioni toteaa, että tuotteen kuvauksessa olisi ilmoitettava säiliöiden tilavuus litroina.

    (2)Tiettyjen nestemäisten elintarvikevalmisteiden luokittelu (Tunisian pyyntö) (asiak. NC2727Ea)

    Unioni pyytää lisätietoja tuotteiden sisällöstä (vesi tai mehu, öljypitoiset aineet, vitamiinien lisäksi muut ainesosat, annostelu).

    (3)Kannabidiolia (CBD) sisältävien kahden tuotteen ”FREYHERR” ja ”CANABIGAL” luokittelu (sihteeristön pyyntö) (asiak. NC2728Ea)

    Unioni ehdottaa asian antamista tieteellisen alakomitean käsiteltäväksi ja pyytää tietoja i) siitä, onko tuotteilla riittävästi vaikuttavia aineita terapeuttisen tai ennalta ehkäisevän vaikutuksen aikaansaamiseksi, ja ii) CBD:n vähimmäismäärästä vaikuttavana aineena kaikissa tuotteissa terapeuttisen tai ennalta ehkäisevän vaikutuksen aikaansaamiseksi.

    (4)Vedellä myöhemmin käsiteltyjen kuivattujen kalojen luokittelu (uudelleen hydratoidut kuivatut kalat) (Norjan pyyntö) (asiak. NC2729Ea)

    Unioni voisi luokitella tuotteen 3 ryhmään, mutta tarvitaan lisätietoja siitä, onko tuotteella kuivatun vai tuoreen kalan maku ja rakenne.

    (5)Tiettyjen höyrykammioihin tarkoitettujen höyrynkehittimien luokittelu (Egyptin pyyntö) (asiak. NC2730Ea)

    Unioni luokittelisi tuotteet WCO:n sihteeristön ehdotusta noudattaen nimikkeeseen 84.02 nimikkeen 84.02 tekstin ja sitä koskevan HS:n selityksen mukaisesti

    (6)Soijapapuhiutaleiden luokittelu (Madagaskarin pyyntö) (asiak. NC2731Ea)

    Unioni luokittelisi tuotteen nimikkeeseen 23.04, koska se on samankaltainen kuin luokittelusuosituksen 2304.00/1 tuote.

    (7)Kahdella polttimella varustetun etanolikamiinan luokittelu (Kenian pyyntö) (asiak. NC2732Ea)

    Unioni luokittelisi tuotteen alanimikkeeseen 7321.12, koska etanolipolttoaine on nestemäisessä muodossa huoneenlämmössä ja sopii näin ollen yhteen alanimikkeen tekstin kanssa.

    (8)Valitusten vastaanottamiseen tarkoitetun vuorovaikutteisen automaatin luokittelu (Egyptin pyyntö) (asiak. NC2733Ea)

    Unioni pyytää lisätietoja siitä, voiko tuote toimia USB-laitteen kanssa ja miten se tapahtuisi, vai voidaanko sitä käyttää vain kosketusnäytön kautta.

    XI. LISÄLUETTELO

    (1)Minimaissintähkien luokittelu (EU:n pyyntö) (asiak. NC2736Ea)

    Unioni on pyytänyt luokitussuositusta.

    (2)Kaksitehoisen dieselgeneraattoriyhdistelmän luokittelu (Ghanan pyyntö) (asiak. NC2737Ea)

    Unioni luokittelisi tuotteen alanimikkeeseen 8502.13.

    (3)TFT-LCD-moduulin luokittelu (Korean pyyntö), asiak. NC2740Ea

    Komission asetuksen (EY) N:o 957/2006, komission täytäntöönpanoasetusten (EU) N:o 1201/2011 ja (EU) N:o 1202/2011 mukaisesti sekä XVI jakson huomautus 2 b huomioon ottaen unioni luokittelisi tuotteen alanimikkeeseen 8529.90.

    (4)Luokittelusuositusten 8528.69/1 ja 8528.69/2 poistaminen (asiak. NC2741Ea)

    Koska tuotteet eivät ole enää markkinoilla, unioni kannattaa kyseisten luokittelusuositusten poistamista.

    (5)Osittain rasvattoman kookospähkinäjauheen luokittelu (EU:n pyyntö) (asiak. NC2746Ea)

    Unioni on pyytänyt luokitussuositusta.

    Top