EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE2511

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi läntisten vesialueiden ja niiden lähivesialueiden kalakantoja koskevasta monivuotisesta suunnitelmasta, Itämerta koskevasta monivuotisesta suunnitelmasta annetun asetuksen (EU) 2016/1139 muuttamisesta ja asetusten (EY) N:o 811/2004, (EY) N:o 2166/2005, (EY) N:o 388/2006, (EY) N:o 509/2007 ja (EY) N:o 1300/2008 kumoamisesta” (COM(2018) 149 final – 2018/0074 (COD))

EESC 2018/02511

EUVL C 440, 6.12.2018, p. 171–173 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

6.12.2018   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 440/171


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi läntisten vesialueiden ja niiden lähivesialueiden kalakantoja koskevasta monivuotisesta suunnitelmasta, Itämerta koskevasta monivuotisesta suunnitelmasta annetun asetuksen (EU) 2016/1139 muuttamisesta ja asetusten (EY) N:o 811/2004, (EY) N:o 2166/2005, (EY) N:o 388/2006, (EY) N:o 509/2007 ja (EY) N:o 1300/2008 kumoamisesta”

(COM(2018) 149 final – 2018/0074 (COD))

(2018/C 440/29)

Ainoa esittelijä:

Gabriel SARRÓ IPARRAGUIRRE

Neuvoston lausuntopyyntö

12.4.2018

Euroopan parlamentin lausuntopyyntö

16.4.2018

Oikeusperusta

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 43 artiklan 2 kohta ja 304 artikla

Komitean työvaliokunnan päätös

17.4.2018

Vastaava valiokunta

”maatalous, maaseudun kehittäminen, ympäristö”

Hyväksyminen erityisjaostossa

5.9.2018

Hyväksyminen täysistunnossa

19.9.2018

Täysistunnon nro

537

Äänestystulos

(puolesta / vastaan / pidättyi äänestämästä)

182/1/2

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1

ETSK katsoo, että monivuotisen suunnitelman laatiminen on asianmukainen toimenpide läntisten vesialueiden hoitamiseksi, mutta huomioon olisi otettava luoteisilla ja lounaisilla vesialueilla harjoitettavan kalastuksen erityispiirteet.

1.2

Komitea katsoo, että tämä asetus on sovitettava yhteen yhteisen kalastuspolitiikan (YKP) tavoitteiden kanssa, minkä vuoksi asetuksessa on mainittava sosioekonomisen ulottuvuuden merkitys kalastusmahdollisuuksia jaettaessa.

1.3

ETSK kehottaa ajantasaistamaan alueellistamisen avulla ehdotetun asetuksen kohteena olevien lajien luettelot, sillä eräät näistä lajeista vaikeuttavat sekakalastuksen hallinnointia saaliiden niukkuuden tai sivusaaliiksi luokittelemisen vuoksi tai jopa siksi, että joissakin jäsenvaltioissa ei ole niitä koskevia kiintiöitä. Tämä seikka on tärkeä etenkin, kun otetaan huomioon pian voimaan tuleva purkamisvelvoite ja ns. tukahduttavien lajien (choke species) ilmiö, joka voi joissakin tapauksissa aiheuttaa kalastuksen lopettamisen.

1.4

Komitea korostaa, että Euroopan meri- ja kalatalousrahaston (EMKR) avulla on lisättävä panostusta tieteelliseen tutkimukseen, jotta voidaan lisätä tietämystä kalakantojen todellisesta tilanteesta ja välttää näin mahdollisuuksien mukaan ennalta varautuvan lähestymistavan soveltaminen ja jotta ajan mittaan saavutetaan näiden kantojen kestävä hyödyntäminen.

2.   Komission ehdotuksen pääsisältö

2.1

Tämän lausunnon kohteena olevan asetusehdotuksen tavoitteena on laatia yksi ainoa hoitosuunnitelma pohjakalakannoille, mukaan lukien syvänmeren lajit, joiden kalastusta harjoitetaan läntisillä vesialueilla.

2.2

Suunnitelman avulla taataan, että näitä kantoja hyödynnetään kestävän enimmäistuoton (MSY) periaatteiden mukaisesti soveltamalla ekosysteemiperustaista ennalta varautumisen periaatetta noudattavaa lähestymistapaa. Näin pyritään turvaamaan viimeisimpiin tieteellisiin tietoihin perustuvat vakaat kalastusmahdollisuudet ja helpottamaan purkuvelvoitteen käyttöönottoa.

2.3

Kantoja on hallittava Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) suosittelemien FMSY-arvon (jossa F tarkoittaa kalastuskuolevuutta) vaihteluvälien mukaisesti siten, että kunkin lajin kalastusmahdollisuudet vahvistetaan käytettävissä olevan FMSY-arvon alemman vaihteluvälin sisällä. Kalastusmahdollisuudet on kuitenkin mahdollista määritellä myös näitä vaihteluvälejä alemmille tasoille tai – tietyin ehdoin ja edellyttäen, että kyseessä oleva kanta on MSY Btrigger -arvoa (kutukannan biomassan viitearvo) suurempi, – kyseisenä ajankohtana käytettävissä olevan FMSY-arvon ylemmän vaihteluvälin mukaisesti.

2.4

Kalastusmahdollisuudet on joka tapauksessa määritettävä tavalla, jolla varmistetaan, että todennäköisyys kutukannan biomassan vähentymiselle Blim-viiteraja-arvoa (biomassan raja-arvo) pienemmäksi on alle 5 prosenttia.

2.5

Kalastusmahdollisuuksia jakaessaan jäsenvaltioiden on otettava huomioon kalastusta harjoittavien alusten saaliiden todennäköinen koostumus.

2.6

Komissiolle myönnetään valtuudet hyväksyä delegoiduilla säädöksillä teknisiä toimenpiteitä, jotka liittyvät pyydysten ominaisuuksiin tai pyydyksiä koskeviin rajoituksiin, jotta voidaan parantaa pyydysten valikoivuutta, vähentää tahattomia saaliita tai niiden vaikutusta ekosysteemiin ja ottaa käyttöön säilyttämisen sekä purkamisvelvoitteen vähimmäisviitekokoja.

3.   Yleistä

3.1

ETSK katsoo, että monivuotisen suunnitelman laatiminen on asianmukainen toimenpide läntisten vesialueiden kalakantojen hyödyntämisen takaamiseksi keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

3.2

Komitea katsoo kuitenkin, että suunnitelman käsittelyssä olisi otettava huomioon luoteisten ja lounaisten vesialueiden kalastusalueiden erityispiirteet ja eroavuudet laivastojen erilaisten ominaisuuksien, kalastustoiminnan (kalastustavat) ja kalastusmatkojen keston mukaisesti.

3.3

ETSK korostaa, että suunnitelman on edistettävä YKP:n kaikkien tavoitteiden saavuttamista, minkä vuoksi kalastusmahdollisuuksia vahvistettaessa on otettava huomioon myös sosioekonomisia vaikutuksia koskevat tutkimukset sekä taloudellisen elinkelpoisuuden kynnys kunkin, sääntelyn kohteena olevan kalastustavan osalta. Nämä näkökohdat puuttuvat ehdotetusta asetuksesta.

3.4

Komitea on huolissaan ennalta varautuvan lähestymistavan soveltamisen seurauksista tapauksissa, joissa joistakin kalastuksista ei ole saatavilla tieteellistä tietoa, sekä kalastusmahdollisuuksien suorasta vähentymisestä sen seurauksena. ETSK kehottaa siksi jäsenvaltioita ja Euroopan komissiota lisäämään panostustaan tutkimukseen tietämyksen lisäämiseksi kyseisistä kannoista. Lisäksi ETSK katsoo, että tapauksissa, joissa kalakantoja koskevat tieteelliset arvioinnit eivät ole analyyttisiä, suurimpia sallittuja saaliita (TAC) ei pidä pienentää merkittävällä tavalla ennen kuin arviointeja on parannettu.

3.5

Sekakalastusten tapauksessa ongelmia aiheuttavat suunnitelmaan sisältyvät tukahduttavat lajit, jotka voivat keskeyttää pääasiallisten kohdelajien kalastuksen. ETSK pitääkin tarpeellisena arvioida mahdollisuutta sulkea kyseiset lajit TAC-järjestelmän ulkopuolelle ja ehdottaa alueellistamisen avulla vaihtoehtoisia hoitomenetelmiä, jotka takaavat näiden lajien kantojen hyvän tilan.

3.6

Tiettyihin lajeihin ja alueisiin liittyvät erityispiirteet edellyttävät kalastuksenhoitoa, jossa on edistettävä suuralueiden luomista saman ICES-alueen sisällä, jotta hoito olisi tehokasta. Komitea kehottaa komissiota sisällyttämään tämän mahdollisuuden osaksi asetusta.

4.   Erityistä

4.1

Asetusehdotuksen 1 artikla sisältää lajiluettelon, joka vaikeuttaa sekakalastusten hallinnointia. Lajien joukossa on syvänmeren lajeja, joita varten on olemassa oma erillinen suurimpia sallittuja saaliita ja kiintiöitä koskeva järjestelmänsä, joka on lisäksi kaksivuotinen, minkä vuoksi komitea katsoo, että näiden lajien sisällyttäminen aiheuttaa sekaannusta. Näiden lajien saaliit ovat eräissä jäsenvaltioissa niukkoja tai niitä ei ole lainkaan, ja niitä pidetään sivusaaliina. Yksi tällaisista lajeista on limapää (Beryx spp.). Lisäksi alueen IXa pilkkupagelliin (Pagellus bogaraveo) liittyy joukko erityisnäkökohtia, jotka liittyvät kalastusalueisiin (Atlanttiin ja Välimereen rajoittuvat rannikkoalueet, joilla ei sovelleta TAC-järjestelmää tai kiintiöitä) ja kolmansien maiden kalastuslaivastojen osallistumiseen kalastustoimintaan. ETSK katsoo sen vuoksi, että sen sisällyttäminen luetteloon ei ole järkevää, koska ei tiedetä, missä määrin kyseiset maat ovat valmiita sovittamaan lajin hallinnoinnin yhteen EU:n periaatteiden ja etujen kanssa.

4.2

On myös lajeja, kuten alueen IXa meribassi (Dicentrarchus labrax) ja valkoturska (Merlangius merlangus), joihin ei sovelleta TAC- ja kiintiöjärjestelmää, minkä vuoksi komitea katsoo, että viittaukset näihin lajeihin olisi poistettava. Muilla lajeilla, kuten turskalla (Gadus morhua), alueen VII valkoturskalla (Merlangius merlangus) ja koljalla (Melanogrammus aeglefinus), on eräissä jäsenvaltioissa hyvin pienet kiintiöt, minkä vuoksi ne voivat selvästi rajoittaa tiettyjen laivastojen toimintaa, koska ne luokitellaan tukahduttaviksi lajeiksi. Komitea katsoo, että myös nämä lajit olisi poistettava luettelosta.

4.3

Lisäksi keisarihummerin (Nephrops norvegicus) toiminnallisten yksiköiden määritelmässä ja laajuudessa on havaittavissa virheitä, joten ne on ETSK:n mielestä tarkistettava.

4.4

Komitea katsoo, että kalastusmahdollisuuksien arvioiminen kestävän enimmäistuoton mukaisesti, kuten 3, 4 ja 5 artiklassa säädetään, merkitsee ainoastaan kantojen säilyttämiseen liittyvien muuttujien huomioon ottamista. Suunnitelman on edistettävä kaikkien YKP:n tavoitteiden saavuttamista asetuksen (EU) N:o 1380/2013 2 artiklan mukaisesti, eikä siinä pidä keskittyä ainoastaan ympäristöä koskeviin muuttujiin, vaan huomioon on otettava myös sosiaaliset ja taloudelliset muuttujat, jotta vältytään kalastusmahdollisuuksien jyrkältä vaihtelulta peräkkäisinä vuosina.

4.5

Jotta kalastusmahdollisuuksien vuotuinen hallinnointi ei estäisi monivuotisen hallinnoinnin käyttöönottoa ja jotta edistettäisiin sidosryhmien osallistumista päätöksentekoon, lainsäädäntövallan käyttäjien olisi muutettava hoitosuunnitelmaa koskevan ehdotuksen 4 artiklaa sisällyttämällä siihen oikeusperusta YKP:n periaatteiden mukaisten hyödyntämistä koskevien sääntöjen hyväksymiseksi alueellistamisen avulla.

4.6

Ehdotetun asetuksen 5 artiklan 2 kohdassa säädetään, että kalastuksenhoitoon sovelletaan ennalta varautuvaa lähestymistapaa niissä tapauksissa, joissa tieteellistä tietoa ei ole käytettävissä riittävästi. ETSK ehdottaa, että suunnitelman puitteissa ja EMKR:n tuella otetaan käyttöön sellaisia tehokkaita mekanismeja, joiden avulla voidaan lisätä tieteellisten tietojen saamista sellaisessa aikataulussa ja sellaisin aikavälein, että vältytään kalastuskielloilta.

4.7

Ehdotetun asetuksen 9 artiklassa säädetään, että kalastusmahdollisuuksia jakaessaan jäsenvaltioiden on otettava huomioon sekakalastuksiin osallistuvien alusten saaliiden todennäköinen koostumus. Komitea katsoo, että tämä periaate menee paljon pidemmälle kuin mitä asetuksen (EU) N:o 1380/2013 17 artiklassa on säädetty perusteista, joiden mukaisesti jäsenvaltioiden on jaettava kalastusmahdollisuudet.

Bryssel 19. syyskuuta 2018.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Luca JAHIER


Top