EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA1217(04)

Kertomus innovatiivisia lääkkeitä koskevaa yhteistä teknologia-aloitetta toteuttavan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2012 sekä yhteisyrityksen vastaukset

EUVL C 369, 17.12.2013, p. 25–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

17.12.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 369/25


KERTOMUS

innovatiivisia lääkkeitä koskevaa yhteistä teknologia-aloitetta toteuttavan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2012 sekä yhteisyrityksen vastaukset

2013/C 369/04

SISÄLLYS

 

Kohta

Sivu

Johdanto …

1–5

26

Tarkastuslausuman perustana olevat tiedot …

6

26

Tarkastuslausuma …

7–15

26

Lausunto tilien luotettavuudesta …

12

27

Perustelut varauman sisältävälle lausunnolle tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta …

13

27

Varauman sisältävä lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta …

14

27

Huomautukset budjetti- ja varainhallinnosta …

16–20

27

Talousarvion toteuttaminen…

16–17

27

Ehdotuspyynnöt …

18–19

28

Huomautukset yhteisyrityksen valvontajärjestelmien keskeisistä kontrolleista …

20

28

Muut kysymykset …

21–30

28

Sisäisen tarkastuksen toiminto ja komission sisäisen tarkastuksen osasto …

21–23

28

Seuranta ja raportointi tutkimustuloksista …

24–26

28

Aiemmin esitettyjen huomautusten seuranta …

27–30

28

JOHDANTO

1.

Innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen toteuttamista varten perustettiin joulukuussa 2007 (1) kymmeneksi vuodeksi eurooppalainen yhteisyritys (IMI-yhteisyritys), jonka toimipaikka on Brysselissä.

2.

IMI-yhteisyrityksen tavoitteena on parantaa huomattavasti lääkekehitysprosessin toimivuutta ja tehokkuutta, jotta lääkeala tuottaisi pitkällä aikavälillä tehokkaampia ja turvallisempia innovatiivisia lääkkeitä (2).

3.

Yhteisyrityksen perustajaosakkaat ovat komission edustama Euroopan unioni ja Euroopan lääketeollisuuden yhdistysten liitto (EFPIA). IMI-yhteisyrityksen osakkuutta voivat hakea tutkimusta ja kehitystä jäsenvaltiossa tai seitsemänteen puiteohjelmaan assosioituneessa maassa (3) suoraan tai epäsuorasti tukevat oikeussubjektit.

4.

EU osarahoittaa IMI-yhteisyrityksen käyttökustannuksia ja tutkimustoimia enintään miljardilla eurolla seitsemännen puiteohjelman talousarviosta. EU:n ja EFPIA:n on perustajaosakkaina katettava käyttökustannuksia samansuuruisilla osuuksilla, jotka eivät ylitä neljää prosenttia EU:n koko rahoitusosuudesta. Muiden osakkaiden on osallistuttava käyttökustannuksiin suhteessa osuuteen, jolla ne rahoittavat tutkimustoimia. Tutkimusta tekevät lääkeyhtiöt, jotka ovat EFPIA:n jäseniä, osallistuvat tutkimustoiminnan rahoitukseen luontaissuorituksin (4), joiden arvo on vähintään yhtä suuri kuin EU:n rahoitusosuus (5).

5.

Yhteisyritys aloitti itsenäisen toimintansa 16. marraskuuta 2009.

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

6.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien testaamisen yhteisyrityksen tasolla ja valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

TARKASTUSLAUSUMA

7.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

a)

IMI-yhteisyrityksen tilinpäätöksen, joka sisältää ”tilinpäätöslaskelmat” (6) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (7)31. joulukuuta 2012 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Toimivan johdon velvollisuus

8.

Toimiva johto vastaa komission asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (8) 33 ja 43 artiklan mukaisesti yhteisyrityksen tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

a)

Yhteisyrityksen tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (9) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa yhteisyrityksen tilinpäätöksen sen jälkeen, kun yhteisyrityksen tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan yhteisyrityksen taloudellisesta asemasta.

b)

Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää tehokas ja vaikuttava sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin perusteettomasti maksetut tai käytetyt varat.

Tarkastajan velvollisuus

9.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (10) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko yhteisyrityksen tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

10.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisia virheellisyyksiä tai että tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden asianmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

11.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

Lausunto tilien luotettavuudesta

12.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että yhteisyrityksen taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2012 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien sääntöjen ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

Perustelut varauman sisältävälle lausunnolle tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

13.

Hallintoneuvosto hyväksyi 14. joulukuuta 2010 tekemällään päätöksellä yhteisyrityksen jälkitarkastusstrategian (11). Kyseessä on keskeinen väline, jonka avulla arvioidaan tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta. Kesäkuuhun 2013 mennessä oli saatu päätökseen 56 jälkitarkastusta, jotka koskivat 4,4 miljoonaa euroa (37,3:a prosenttia IMI-yhteisyrityksen rahoitusosuudesta, joka oli hyväksytty kesäkuuhun 2011 mennessä hyväksyttyä ensimmäistä pyyntöä varten) (12). Näiden jälkitarkastusten tuloksena havaittu virhetaso oli 5,82 prosenttia.

Varauman sisältävä lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

14.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että kohdassa 13 kuvattujen seikkojen mahdollisia vaikutuksia lukuun ottamatta 31. päivänä joulukuuta 2012 päättyneeltä vuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

15.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUKSET BUDJETTI- JA VARAINHALLINNOSTA

Talousarvion toteuttaminen

16.

Hallintoneuvosto hyväksyi 22. joulukuuta 2011 vuotuisen talousarvioesityksen ja täytäntöönpanosuunnitelman vuodeksi 2012. Vuoden 2012 operatiivisten toimien osalta maksusitoumusmäärärahoista (351 miljoonaa euroa) käytettiin 96 prosenttia ja maksumäärärahoista (103 miljoonaa euroa) 100 prosenttia. Korkeasta talousarvion toteuttamisasteesta huolimatta huomattavan suuri osa (162 miljoonaa euroa) maksusitoumusmäärärahoista on edelleen vain erittelemätön kokonaisuus, mikä tarkoittaa, että ehdotuspyynnöt on käynnistetty, mutta vastaavia avustussopimuksia ei ole vielä tehty. Yhteisyrityksen tilinpäätöksestä käy ilmi, että seuraavalle varainhoitovuodelle siirrettyjen 543 miljoonan euron sopimusvelvoitteiden vuoksi rahoitustarve on merkittävä vuoteen 2017 saakka.

17.

Vuoden lopussa käyttämättä oli vielä suuri määrä vuoden 2012 hallintomenoihin tarkoitetuista maksu- ja maksusitoumusmäärärahoista (26,81 prosenttia maksusitoumusmäärärahoista ja 39,8 prosenttia maksumäärärahoista).

Ehdotuspyynnöt

18.

Yhteisyritys käynnisti vuonna 2012 neljä ehdotuspyyntöä ja teki 11 avustussopimusta. Vuonna 2012 se sitoi tutkimustoimintaan 351 miljoonaa euroa eli melkein 37 prosenttia käytössään olevasta kokonaisbudjetista (rahoituksen enimmäismäärä on 960 miljoonaa euroa asetuksen (EY) N:o 73/2008 mukaisesti). Sopimusten tekemiseen tarvittava aika lyheni vuonna 2012; lopullisten avustussopimusten tekeminen kesti neljännen ehdotuspyynnön kohdalla 413 päivää ja kuudennen ehdotuspyynnön kohdalla 161 päivää.

19.

Vuoden 2012 lopussa tutkimuskuluja koskevien hyväksyttyjen maksusitoumusten kokonaismäärä oli 736 miljoonaa euroa. Yhteisyrityksen on periaatteessa sidottava tutkimustoimintaan vielä 224 miljoonaa euroa (23 prosenttia 960 miljoonan euron enimmäismäärästä) vuoden 2013 loppuun mennessä, ja EFPIAn osakkaiden on sidottava vastaava määrä luontaissuorituksia. EFPIA oli vuoden 2012 loppuun mennessä sitonut 706 miljoonaa euroa ja sen on nyt sidottava vielä 254 miljoonaa euroa lisää, jotta sitoumukset vastaisivat yhteisyrityksen 960 miljoonan euron rahoitusosuutta.

Huomautukset yhteisyrityksen valvontajärjestelmien keskeisistä kontrolleista

20.

Yhteisyritys jatkoi riittävien ja kattavien sisäisen valvonnan järjestelmien kehittämistä vuonna 2012. Lisätoimet ovat kuitenkin tarpeen operatiivisten ja hallinnollisten menettelyjen (erityisesti jälkitarkastusten ja kirjanpitoon liittyvien tilinpäätöstoimien) dokumentoinnissa ja päivityksessä. Kyseiset menettelyt vähentävät virheriskiä ja epäjohdonmukaisia käytäntöjä.

MUUT KYSYMYKSET

Sisäisen tarkastuksen toiminto ja komission sisäisen tarkastuksen osasto

21.

Komission sisäisen tarkastuksen osasto teki vuonna 2011 riskiarvioinnin, ja hallintoneuvosto hyväksyi 3. marraskuuta 2011 vuosia 2012–2014 koskevan strategisen tarkastussuunnitelman.

22.

Hallintoneuvosto hyväksyi komission sisäisen tarkastuksen osaston toimenkuvauksen 8. maaliskuuta 2011. Yhteisyrityksen varainhoitoa koskevia sääntöjä ei kuitenkaan ole vielä muutettu siten, että niihin olisi sisällytetty puiteasetuksen säännökset (13).

23.

Komission sisäisen tarkastuksen osasto tarkasti vuonna 2012 yhteisyrityksen neuvotteluprosessit, avustussopimusten laadinnan ja ennakkorahoitusprosessit. Osasto totesi, että eturistiriitojen hallintaan liittyviä erityiskysymyksiä lukuun ottamatta nykyisillä sisäisillä kontrolleilla saadaan kohtuullinen varmuus toimintatavoitteiden saavuttamisesta, kun kyseessä on neuvotteluprosessin dokumentointi ja siihen liittyvät kontrollit ja neuvotteluprosessin aikana käytetty tietotekninen sovellus. Sisäisen tarkastuksen osasto hyväksyi 29. lokakuuta 2012 yhteisyrityksen toimintasuunnitelman, jossa otetaan huomioon sisäisen tarkastuksen osaston suositukset.

Seuranta ja raportointi tutkimustuloksista

24.

Seitsemännessä puiteohjelmassa määrätään seuranta- ja raportointijärjestelmästä, joka kattaa tutkimustulosten suojan, levityksen ja siirron (14).

25.

Yhteisyritys on yhteisyrityksen perustamista koskevan neuvoston asetuksen 15 artiklan mukaisesti sisällyttänyt osakkaiden ja muiden edunsaajien kanssa tehtyihin avustussopimuksiin määräyksiä, jotka nimenomaisesti sääntelevät teollis- ja tekijänoikeuksia sekä tutkimustoiminnan ja -tulosten levittämistä. Yhteisyritys seuraa määräysten täytäntöönpanoa rahoitettujen hankkeiden eri vaiheissa.

26.

Yhteisyritys antaa säännöllisesti erityiskertomuksia meneillään olevista hankkeista (15). Osana asetuksen (EY) N:o 73/2008 2 artiklassa mainittua seitsemännen puiteohjelman täytäntöönpanoon osallistumisen tavoitettaan yhteisyrityksen olisi kuitenkin määritettävä kahden perustajaosakkaan (komission ja EFPIAn) kanssa, mitkä tiedot on oltava saatavilla seitsemännestä puiteohjelmasta säännöllisesti laadittavaa yleistä seurantakertomusta varten ja toisaalta muita komission raportointivälineitä varten.

Aiemmin esitettyjen huomautusten seuranta

27.

Toiminnan jatkuvuutta koskeva suunnitelma ja palautumissuunnitelma saatiin vuonna 2012 valmiiksi.

28.

Tilinpitäjä raportoi 27. syyskuuta 2012 kirjanpitojärjestelmän validoinnista. Suurin osa havaituista puutteista korjattiin vuoden loppuun mennessä. Kirjanpitojärjestelmän validointi ei kuitenkaan vielä kata jälkitarkastusten tuloksia.

29.

Hallintoneuvosto hyväksyi 11. marraskuuta 2011 luontaissuoritusten arviointimenetelmän (16). Luontaissuoritukset hyväksytään ennakkoon annettavien todistusten ja jälkitarkastusten perusteella. Vuonna 2012 hyväksyttiin ensimmäiset 14 luontaissuoritusten arviointimenetelmää, joista oli annettu todistus, ja käynnistettiin ensimmäiset kolme luontaissuorituksia koskevaa jälkitarkastusta.

30.

Yhteisyrityksen perustamista koskevan neuvoston asetuksen 12 artiklan 5 kohdassa ei tunnusteta tilintarkastustuomioistuimen oikeutta tarkastaa EFPIAn osakasyritysten luontaissuorituksia, vaikka ne kirjataan IMI-yhteisyrityksen tilinpäätökseen. Arvion mukaan niiden kokonaismäärä on yhteisyrityksen toiminta-aikana noin miljardi euroa.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Louis GALEAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 22. lokakuuta 2013 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  Neuvoston asetus (EY) N:o 73/2008, annettu 20 päivänä joulukuuta 2007, yhteisyrityksen perustamisesta innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen toteuttamiseksi (EUVL L 30, 4.2.2008, s. 38).

(2)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto yhteisyrityksen vastuualueista, toiminnoista ja resursseista.

(3)  Seitsemäs tutkimuksen puiteohjelma hyväksyttiin Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o 1982/2006/EY (EUVL L 412, 30.12.2006, s. 1). Puiteohjelma kokoaa yhteen kaikki tutkimukseen liittyvät EU-aloitteet, ja sillä on olennainen merkitys kasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden tavoitteiden saavuttamisessa. Ohjelma on myös eurooppalaisen tutkimusalueen keskeinen tekijä.

(4)  Yhteisyrityksen perustamista koskevan asetuksen (EY) N:o 73/2008 liitteessä olevan 11 artiklan 4 kohdan mukaisesti luontaissuorituksilla tarkoitetaan ”EFPIAn jäseninä olevien tutkimusta tekevien lääkeyhtiöiden muita kuin rahallisia suorituksia (henkilöstö, laitteistot, kulutustavarat jne.)”. Tutkimusyritysten rahoitusosuuden on oltava vähintään yhtä suuri kuin EU:n rahoitusosuus.

(5)  Asetuksen (EY) N:o 73/2008 liitteessä olevan 11 artiklan 5 kohdan mukaisesti ”EFPIAn jäseninä olevat tutkimusta tekevät yhteisyrityksen toimintaan osallistuvat lääkeyhtiöt eivät voi saada rahallista tukea IMI-yhteisyritykseltä”.

(6)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(7)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää yhteenvedon budjettiperiaatteista ja muut liitetiedot.

(8)  EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72.

(9)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kun se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

(10)  Neuvoston asetus (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1), 185 artiklan 2 kohta.

(11)  Yhteisyrityksen perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 73/2008 12 artiklan 4 kohdassa säädetään, että ”IMI-yhteisyritys tekee paikan päällä selvityksiä ja tilintarkastuksia IMI-yhteisyrityksen rahoittamien tutkimustoimien osallistujien keskuudessa”. Jälkitarkastuksilla voidaan yksilöidä edunsaajien ilmoittamia tukeen oikeuttamattomia menoja, joiden osalta käynnistetään takaisinperintämenettelyjä.

(12)  Päätökseen saatetuissa jälkitarkastuksissa oli kyse ensimmäisestä edustavasta otoksesta, johon sisältyi 60 tarkastusta. Tarkastukset oli aloitettu vuoden 2011 lopussa ja saatu valmiiksi vuonna 2013. Toinen edustava otos perustuu IMI-yhteisyrityksen rahoitukseen liittyviin heinäkuun 2011 ja marraskuun 2012 välillä hyväksyttyihin kuluilmoituksiin. Toisen otoksen jälkitarkastukset ovat vielä kesken eikä lopullisia tuloksia ole täten vielä saatavilla.

(13)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, annettu 19 päivänä marraskuuta 2002, Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 185 artiklassa tarkoitettuja elimiä koskevasta varainhoidon puiteasetuksesta.

(14)  Seitsemättä puiteohjelmaa koskevat seurantakertomukset: http://ec.europa.eu/research/evaluations/index_en.cfm?pg=fp7-monitoring

(15)  Lokakuussa 2012 ja maaliskuussa 2013 yhteisyritys antoi tietoa tutkimustuloksistaan meneillään olevia hankkeita koskevien bibliometristen analyysien avulla.

(16)  Luontaissuoritukset ovat oikeussubjekteille toimintaan osallistumisesta aiheutuvia tukikelpoisia kuluja, joita yhteisyritys ei korvaa.


LIITE

Innovatiivisia lääkkeitä koskevaa yhteistä teknologia-aloitetta toteuttava yhteisyritys (Bryssel)

Vastuualueet ja toiminnot

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 187 ja 188 artikla)

Seitsemännestä puiteohjelmasta 18 päivänä joulukuuta 2006 tehdyssä Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksessä N:o 1982/2006/EY määrätään unionin osallistumisesta yhteisten teknologia-aloitteiden muodossa pitkällä aikavälillä toimivien julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyökumppanuuksien perustamiseen. Kumppanuudet voitaisiin toteuttaa perussopimuksen 187 artiklassa tarkoitettuina yhteisyrityksinä.

Neuvoston asetus (EY) N:o 73/2008, annettu 20 päivänä joulukuuta 2007, yhteisyrityksen perustamisesta innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen toteuttamiseksi.

Yhteisyrityksen toimivaltuudet

(neuvoston asetus (EY) N:o 73/2008)

Tavoitteet

IMI-yhteisyritys osallistuu seitsemännen puiteohjelman ja erityisesti seitsemännen puiteohjelman täytäntöön panemiseksi toteutettavan ”Yhteistyö”-erityisohjelman aihealueen ”Terveys” toteuttamiseen. Sen tavoitteena on parantaa huomattavasti lääkekehitysprosessin toimivuutta ja tehokkuutta, jotta lääkeala tuottaisi pitkällä aikavälillä tehokkaampia ja turvallisempia innovatiivisia lääkkeitä. Erityisesti se:

tukee kilpailua edeltävän vaiheen lääketutkimusta ja -kehitystä jäsenvaltioissa ja seitsemänteen puiteohjelmaan assosioituneissa maissa koordinoidulla lähestymistavalla, jolla pyritään poistamaan lääkekehitysprosessissa todetut tutkimuksen pullonkaulat

tukee innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen tutkimusohjelman toteuttamista erityisesti myöntämällä rahoitustukea kilpailuun perustuvien ehdotuspyyntöjen kautta

varmistaa täydentävyyden muiden seitsemännen puiteohjelman toimien kanssa

toimii julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuutena, jossa pyritään lisäämään tutkimusinvestointeja biolääketieteen alalla jäsenvaltioissa ja seitsemänteen puiteohjelmaan assosioituneissa maissa kokoamalla yhteen resursseja ja lisäämällä julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä

edistää pienten ja keskisuurten yritysten osallistumista yhteisyrityksen toimiin seitsemännen puiteohjelman tavoitteiden mukaisesti.

Hallinto

Yhteisyrityksen hallintoelimet ovat hallintoneuvosto, toimitusjohtaja ja tieteellinen komitea. Hallintoneuvostossa on kymmenen jäsentä, jotka edustavat yhtäläisesti kahta yhteisyrityksen perustajajäsentä eli Euroopan komissiota ja Euroopan lääketeollisuuden yhdistysten liittoa (EFPIA). Toimitusjohtajan vastuulla on yhteisyrityksen päivittäinen johtaminen hallintoneuvoston päätösten mukaisesti hallintoyksikön avustuksella. Tieteellinen komitea on hallintoneuvoston neuvoa-antava elin. Yhteisyritystä avustaa myös kaksi ulkopuolista neuvoa-antavaa elintä: yhteisyritykseen osallistuvien valtioiden edustajien ryhmä ja sidosryhmäfoorumi.

Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2012

Talousarvio  (1)

Sitoumukset: 373 763 361 euroa

Maksut: 113 209 163 euroa

Henkilöstö 31. joulukuuta 2012

Henkilöstötaulukossa on 36 tointa (29 väliaikaista ja 7 sopimussuhteista), joista on täytetty 35 tointa. Henkilöstövaroista 80 prosenttia on osoitettu suoraan operatiivisen toiminnan tukitoimintoihin.

Toiminta ja palvelut vuonna 2012

Ks. yhteisyrityksen toimintakertomus vuodelta 2012, joka on määrä julkaista seuraavalla sivustolla: www.imi.europa.eu

Lähde: IMI-yhteisyrityksen toimittamat tiedot.


(1)  Sisältää vuodelta 2011 siirretyt määrärahat.

Lähde: IMI-yhteisyrityksen toimittamat tiedot.


YHTEISYRITYKSEN VASTAUKSET

13.

IMI-yhteisyritys on tyytyväinen tilintarkastustuomioistuimen myönteiseen päätelmään kaikkien yhteisyrityksen tilinpäätöksen perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta, lukuun ottamatta ainoastaan yhteisyrityksen ensimmäisessä jälkitarkastuksessa havaitsemia asiavirheitä, jotka koskivat ennen nyt tarkasteltavaa varainhoitovuotta tehtyjen, ensimmäiseen ehdotuspyyntöön liittyvien menoilmoitusten perusteella suoritettuja välimaksuja.

Huomautuksia sisältävän tilintarkastustuomioistuimen lausunnon pohjana käytetty arvioitu edustava virhetaso oli 5,82 prosenttia ja jäännösvirheen taso 3,64 prosenttia, mikä vastaa 56 tarkastuksen tuloksia. Kyseiset tarkastukset käsittivät 65 ensimmäisen ehdotuspyynnön mukaista menoilmoitusta, jotka hyväksyttiin vuosina 2010 ja 2011, jolloin IMI-yhteisyrityksen toiminta oli vasta käynnistymässä. Lisäksi on otettava huomioon seuraavaa:

a)

Valtaosa menoilmoituksista, joissa havaittiin virheitä näissä vuosina 2010 ja 2011 tehdyissä tarkastuksissa, oli korjattavalta määrältään suhteellisen pieniä (alle 5 000 euroa IMI-yhteisyrityksen hyväksi). Virheet johtuivat selvästi sääntöjen ymmärtämisestä väärin tai siitä, ettei avustussopimusten määräysten yksityiskohtiin ollut kiinnitetty huomiota. Tarkastukset oli myös suunniteltu siten, että niissä keskityttiin useimmiten uusiin tai aiemmin tarkastamattomiin EU:n tutkimusohjelmien tuensaajiin. Tällöin virhetason voidaan odottaa olevan suurempi.

b)

Arvioitu virhetaso ei vastaa tuensaajille vuonna 2012 suoritettujen välimaksujen tarkastuksista saatuja tuloksia. Näin ollen vuonna 2013 toteutetaan uusi edustava 40 jälkitarkastuksen otos, jonka tuloksia odotetaan vuoden loppuun mennessä. Uudet tarkastukset kattavat useampia menoilmoituksia ja tuensaajia, mukaan luettuina toisen ehdotuspyynnön perusteella hyväksyttyjen hankkeiden ensimmäiset menoilmoitukset sekä ensimmäisen ehdotuspyynnön perusteella hyväksyttyjen hankkeiden toiset ja kolmannet raportointijaksot.

c)

IMI-yhteisyritys on toteuttanut sittemmin sarjan konkreettisia ennaltaehkäiseviä toimia ja valvontatoimia yleisesti esiintyvien virheiden vähentämiseksi ja avustusten hallinnointiin olennaisesti liittyvien riskien minimoimiseksi. Näihin toimenpiteisiin on kuulunut seuraavaa:

i)

henkilökunnan toteuttamien sisäisiin etukäteistarkastuksiin liittyvien toimien ja menettelyjen tarkistaminen ja vahvistaminen kahdesta toimintavuodesta saatujen kokemusten perusteella

ii)

IMI-yhteisyrityksen avustussopimusmallin oikea-aikainen tarkistaminen, minkä ansiosta avustuksiin liittyviä oikeudellisia edellytyksiä ja vaatimuksia on saatu selkiytettyä

iii)

tammikuussa 2012 käyttöön otetut ja kesäkuussa 2013 päivitetyt IMI-yhteisyrityksen omat varainhoito-ohjeet, joista osallistujat ja niiden tilintarkastustodistuksen antavat nimetyt riippumattomat tarkastajat saavat kattavat tiedot ja ohjeet IMI-yhteisyrityksen avustussopimusmalliin sisältyvistä määräyksistä

iv)

osallistujille tarkoitetut tiheästi järjestetyt varainhoidon työpajat, joissa keskitytään toistuvien virheiden syihin ja niiden ennaltaehkäisyyn

v)

vuonna 2012 käyttöön otetut yhdennetyt liiketoimintaratkaisut, jotka toteutettiin IMI-yhteisyrityksen oman ilmoitusten toimittamiseen ja hankkeiden hallinnointiin käytetyn tietoteknisen SOFIA-työkalun (Submission OF Information Application) kautta ja jonka ansiosta menoilmoitukset voidaan toimittaa ja tarkistaa sähköisesti, mikä vähentää virheiden mahdollisuutta.

IMI-yhteisyritys on toteuttanut samalla asianmukaisia valvontatoimia varmistaakseen, että yhteisyrityksen hyväksi tapahtuneet virheet, jotka havaittiin ensimmäisissä valmiiksi saaduissa jälkitarkastuksissa, korjataan asianmukaisesti. Tämä saadaan toteutettua järjestelmällisesti joko perintämääräyksellä tai tulevasta maksusta hyvittämällä. Lisäksi järjestelmällisiksi katsotut virheet ulotetaan myös kyseessä olevan saman tarkastetun tuensaajan toimittamiin tarkastamattomiin menoilmoituksiin.

IMI-yhteisyritys on lisäksi jatkanut jälkitarkastusten intensiivisen vuosiohjelman toteutusta. Jälkitarkastukset kattavat 40 prosenttia edellisenä vuotena suoritettujen välimaksujen kokonaisarvosta hallintoneuvoston hyväksymän jälkitarkastusstrategian mukaisesti. Nämä tarkastukset ovat tarjonneet erittäin toimivan ja luotettavan perustan välimaksujen yleisen laillisuuden ja asianmukaisuuden monivuotiselle arvioinnille ja valvonnalle, ja niiden perusteella on havaittu ja korjattu tarkastetuissa ilmoituksissa olleita virheitä. Yhteisyritys tekee myös tiivistä yhteistyötä Euroopan komission ja seitsemännessä puiteohjelmassa mukana olevien erillisvirastojen kanssa ja jakaa tietoa yhteisistä tuensaajista optimoidakseen tarkastusten kattavuuden ja vähentääkseen tehokkaasti sääntöjen noudattamatta jättämisen riskejä.

IMI-yhteisyritys on sitoutunut edelleen hallinnoimaan rahoitustaan siten, että se luottaa hankkeiden osallistujiin ja varmistaa samalla riittävän valvonnan ja vastuullisuuden. Yhteisyrityksen jo toteuttamat riskeihin perustuvat ennaltaehkäisevät ja korjaavat toimet ovat riittävä perusta moitteettomalle varainhoidolle sekä tuensaajille suoritettavissa välimaksuissa olevien virheiden riskin vähentämiselle asteittain monivuotiselta pohjalta. Tällainen tasapuolinen lähestymistapa auttaa myös varmistamaan IMI-yhteisyrityksen hankkeiden myönteiset tulokset, sillä monista hankkeista on jo alettu saada vaikuttavia ja lupaavia tuloksia, jotka ovat potilaiden ja laajemmin koko yhteiskunnan edun mukaisia.

IMI-yhteisyrityksen toimien täysi vaikutus niiden hankkeiden osalta, joista menoja alkaa vasta syntyä – etenkin ehdotuspyyntöjen 3–8 perusteella hyväksytyt hankkeet – voidaan nähdä vasta pitkällä aikavälillä, kun menoilmoituksia saadaan useammista hankkeista ja kun jälkitarkastukset kattavat suuremman osan kaikista tuensaajista.

17.

Talousarvion perustana olivat säädökseen liittyvät hyväksytyt rahoitusselvitykset, ja sen toteuttamisessa noudatettiin moitteettoman varainhoidon periaatteita. Mitään juokseviin kuluihin budjetoituja varoja ei myöskään menetetty, ja Euroopan komissiolta saadut käyttämättömät varat siirrettiin tutkimustoimintaan. On myös tärkeää pitää mielessä, että 50 prosenttia talousarvion juoksevista kuluista rahoitetaan Euroopan lääketeollisuuden liiton (EFPIA) kautta.

19.

Vuonna 2013 käytössä oli tehokkaita toimenpiteitä, joilla lisättiin ja joudutettiin EU:n rahoituksen sitouttamista ja EFPIAn jäsenten luontoissuoritusten täsmäyttämistä käynnistämällä useita ehdotuspyyntöjä vuoden aikana.

20.

IMI-yhteisyritys yhtyy sisäisiä valvontajärjestelmiä koskevaan tilintarkastustuomioistuimen arvioon. Yhteisyritys on ottanut käyttöön huolellisesti laaditun, tehokkaan ja luotettavan sisäisen valvontajärjestelmän. Siihen sisältyy toimien ja menettelyjen järjestelmällinen tarkistaminen ja päivitys johdon ennen vuoden alkua asettamien sisäisen valvonnan painopisteiden mukaisesti. Tilintarkastustuomioistuimen huomautukset vastaavat IMI-yhteisyrityksen vuodeksi 2013 asettamia painopisteitä, jotka toteutetaan asianmukaisesti vuoden loppuun mennessä.

22.

Ongelma ratkesi, kun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 209 artiklassa tarkoitettu julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuteen perustuvien elinten varainhoidon malliasetus julkaistiin komission delegoituna säädöksenä 30. syyskuuta 2013. IMI-yhteisyrityksen varainhoitosääntöjä muutetaan asianmukaisella tavalla tätä vastaavasti.

23.

Euroopan komission sisäisen tarkastuksen osaston lopullisessa tarkastuskertomuksessa esitettiin yksitoista suositusta siitä, miten IMI-yhteisyritys voi korjata kunkin esitetyn ongelman. Kaikkien suositusten pohjalta laadittiin konkreettisia toimia, jotka IMI-yhteisyritys toteutti Euroopan tilintarkastustuomioistuimen kenttätyön aikana elokuusta 2012 heinäkuuhun 2013. Tuona aikana sisäisen tarkastuksen osasto myös tarkisti ja päätti asian käsittelyn 10 suosituksen osalta 11:stä. Jäljellä olevan suosituksen kohdalla asian käsittely on määrä päättää sen jälkeen, kun IMI-yhteisyrityksen toimet on tarkistettu sen toimitiloissa.

26.

IMI-yhteisyritys on jo toteuttanut toimia tilintarkastustuomioistuimen huomautusten perusteella. Yleistä valvontakertomusta koskevat vaatimukset on itse asiassa määritetty, ja tiedot on annettu Euroopan komissiolle syyskuussa 2013 liitettäväksi CORDA-tietokantaan.

28.

Tilintarkastustuomioistuin esitti kirjanpitojärjestelmän validoinnin kattavuutta koskevan huomautuksen, jonka osalta IMI-yhteisyritys haluaa tuoda esiin, että jälkitarkastuksen tulokset pantiin täytäntöön vuonna 2013 ja ne näkyvät ensi kerran vuoden 2013 tileissä.


Top