Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AE0542

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi energiamarkkinoiden eheydestä ja läpinäkyvyydestä” KOM(2010) 726 lopullinen

    EUVL C 132, 3.5.2011, p. 108–112 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    3.5.2011   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 132/108


    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi energiamarkkinoiden eheydestä ja läpinäkyvyydestä”

    KOM(2010) 726 lopullinen

    2011/C 132/21

    Yleisesittelijä: Edgardo Maria IOZIA

    Neuvosto päätti 22. joulukuuta 2010 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 194 artiklan 2 kohdan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

    Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus energiamarkkinoiden eheydestä ja läpinäkyvyydestä

    KOM(2010) 726 lopullinen.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean työvaliokunta päätti 18. tammikuuta 2011 antaa asian valmistelun ”liikenne, energia, perusrakenteet, tietoyhteiskunta” -erityisjaoston tehtäväksi.

    Asian kiireellisyyden vuoksi (työjärjestyksen 59 artikla) Euroopan talous- ja sosiaalikomitea nimesi 15.–16. maaliskuuta 2011 pitämässään 470. täysistunnossa (maaliskuun 16. päivän kokouksessa) yleisesittelijäksi Edgardo Maria IOZIAn ja hyväksyi seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 150 ääntä puolesta 5:n pidättyessä äänestämästä.

    1.   Päätelmät ja suositukset

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea

    1.1

    ilmaisee tukevansa ja kannattavansa komission ehdottamaa asetusta, jonka avulla pyritään edistämään toimenpiteitä energian tukkumarkkinoiden manipuloinnin ehkäisemiseksi ja lisäämään markkinoiden läpinäkyvyyttä. Ehdotettu säädös pohjautuu Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komitealta (Committee of European Securities Regulators, CESR) ja sähkö- ja kaasualan sääntelyviranomaisten ryhmältä (European Regulators Group for Electricity and Gas, ERGEG) pyydettyyn yhteisselvitykseen, jossa kiinnitettiin huomiota eräisiin kaasun ja sähkön tukkumarkkinoiden sääntelyn puutteisiin.

    1.2

    pitää kannatettavana, että säädöksen muodoksi valitaan Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 194 artiklan pohjalta asetus, sillä näin täytetään vaatimus, jonka mukaan sääntöjen on oltava täysin yhtenäiset. Lissabonin sopimuksella lisätyn uuden artiklan 2 kohdan määräyksillä on myös suuri merkitys yleensä energia-asioissa ja erityisesti sisämarkkinoiden kehittämisessä.

    1.3

    kannattaa päätöstä käyttää delegoituja säädöksiä, joissa selvennetään eräitä asetuksen keskeisiä kohtia, kuten tiedonkeruuseen liittyviä määritelmiä ja aikataulua, SEUT:n 290 artiklan mukaisesti. Tämä artikla tarjoaa uuden hallinnollisen välineen EU:n toimielinten työskentelyn sujuvoittamiseksi. Delegoitujen säädösten on noudatettava kaikilta osin perussopimuksen määräyksiä, ja niistä on tiedotettava riittävän hyvin. ETSK neuvoo asettamaan delegoitujen säädösten antamiselle kyseisen artiklan mukaisesti määräajan, jotta asetus voidaan panna nopeasti ja yhdenmukaisesti täytäntöön. Markkinoiden manipuloinnin torjuminen on tulevaisuudessa vaikeaa ilman delegoituja säädöksiä. Komitea suosittaa asianomaisten kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kutsumista mukaan valmistelemaan delegoituja säädöksiä ja ehdottaa asiaa koskevien esimerkkien lisäämistä asetuksen johdanto-osaan.

    1.4

    katsoo, että rajatylittävien markkinoiden tehokkuus parantaa toimitusvarmuutta ja kriisien optimaalista hallintaa sekä vähentää sitä riskiä, että poikkeuksetta loppukäyttäjien maksettavaksi jäävät kustannukset nousevat. Energian sisämarkkinoita asteittain parantamalla voidaan saavuttaa huomattavia säästöjä, jotka hyödyttävät yrityksiä ja yksityisiä energian käyttäjiä.

    1.5

    pitää kansallisille sääntelyviranomaisille annettavaksi suunniteltuja toimivaltuuksia laajoina ja voimakkaina ja kehottaa laatimaan suhteellisen nopeasti tarkastusmenettelyn, jonka avulla voidaan varmistaa, että jäsenvaltiot todella takaavat kansallisille viranomaisille tehokkaat tarkastus- ja selvitysvaltuudet, joiden on perustuttava yhteisiin ja yhdenmukaistettuihin elementteihin. Sääntelyn epäsymmetrisyys on ollut ja on yksi osasyy energiasisämarkkinoiden toteutuksen viivästymiseen.

    1.6

    ilmaisee tyytyväisyytensä asetusehdotuksessa kaavailtuun koordinoinnin tehostamiseen energiamarkkinoiden ja rahoitusmarkkinoiden kansallisten sääntelyviranomaisten, energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston ja Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komitean välillä. ETSK on toivonut tällaista asteittaista integroitumista ja yhteistyötä jo pitkään.

    1.7

    on vakuuttunut, että toimijoiden luottamusta markkinoihin pitää vahvistaa. Niiden on voitava olla varmoja siitä, että markkinoilla, joilla ne toimivat, rangaistaan markkinoiden väärinkäytöstä tehokkain, oikeasuhteisin ja varoittavin seuraamuksin. Komitea kehottaa komissiota valvomaan, että jäsenvaltiot panevat asetuksen täytäntöön. Jäsenvaltioiden tulee koordinoida toimiaan, jotta vältetään rahoitusmarkkinoilla tapahtuneen sääntelyerojen hyödyntämisen toistuminen energiamarkkinoilla. Erojen takia toiminta ohjautuu sinne, missä sääntely on seuraamusjärjestelmän suhteen joustavampaa tai sallivampaa.

    1.8

    ETSK pohtii, onko kaikkien asetuksen hallinnoinnista johtuvien kustannusten tultava kuluttajien maksettavaksi vai voisivatko myös markkinatoimijat osallistua kustannuksiin samaan tapaan kuin valvottavat tahot rahoittavat eräissä maissa osittain esimerkiksi rahoitusmarkkinoiden valvontaviranomaisten toimintaa.

    1.9

    katsoo, että siirtoverkonhaltijoiden välistä yhteistyötä ja koordinointia on vahvistettava. Siirtoverkonhaltijoiden eurooppalaisen verkoston (European Network of Transmission System Operators, ENTSO) perustaminen antaa poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet laatia verkkosääntöjä, joiden avulla voidaan varmistaa tehokkaat ja läpinäkyvät siirtoverkkoon pääsyn edellytykset. Verkkosääntöjen tulee noudattaa virastolta saatavia puiteohjeita, jotka eivät itsessään ole sitovia.

    1.10

    huomauttaa, että unionissa toimivilla energian tukkumarkkinoilla olosuhteet vaihtelevat edelleen ja syrjintää esiintyy. Markkinoiden integroituneisuus on täysin riittämätöntä, mikä johtuu osittain myös verkkojen rakenteellisista puutteista ja etenkin eri maiden verkkojen yhteenliittämisen vajavaisuudesta. Markkinoilla on vieläkin huomattavia esteitä, jotka heikentävät mahdollisuuksia päästä verkkoon ja myydä sähköä yhtäläisin edellytyksin. Sääntelyviranomaisten suorittama valvonta ei ole vielä yhtä tehokasta kaikkialla, ja eräät markkinat ovat edelleen eristyneitä eivätkä salli muiden toimijoiden tuloa.

    1.11

    kannattaa näin ollen komission valitsemia toimia, joiden tavoitteena on loppujen lopuksi niin tuottajia, toimijoita kuin kuluttajiakin hyödyttävien tehokkaiden ja yhtenäisten sisämarkkinoiden toteuttamista haittaavien esteiden purkaminen.

    1.12

    pitää välttämättömänä etenemistä energiapoliittisesti yhtenäisen Euroopan rakentamisessa. Tässä yhteydessä tulee tukea unionin sekä kuluttajien yleisiä intressejä, varmistaa energiahuolto, turvata hyötyjen jakamiseen ja hintakehityksen hallitsemiseen tähtäävillä asianmukaisilla poliittisilla toimilla sosiaalinen, ekologinen ja taloudellinen kestävyys sekä varmistaa markkinoiden eheys, joka kuuluu erottamattomasti sosiaalisen markkinatalouden kehitykseen.

    1.13

    on tietoinen siitä, että finanssitalouden merkitys kasvaa rahoitusmarkkinoiden lisäksi asteittain myös energiamarkkinoilla, ja pitää markkinoita valvovien ja suojelevien EU:n eri virastojen ja viranomaisten tiivistä yhteistyötä perustavan tärkeänä. Komitea pitää myönteisenä, että sähkö- ja kaasumarkkinoiden manipulointia ja läpinäkyvyyttä koskeva asetus pohjautuu finanssialalla jo sovellettaviin yleisiin markkinoiden väärinkäyttöä rajoittaviin sääntöihin, joita tarkistetaan piakkoin. Komitea pitääkin tarkoituksenmukaisena sovittaa yhteen ehdotettu asetus ja markkinoiden väärinkäyttöä koskevan direktiivin tarkistaminen.

    1.14

    toivoo, että ehdotetun markkinoiden väärinkäyttöä koskevan uuden direktiivin taustalla olevat perusperiaatteet sisällytetään myös lopulliseen asetukseen. Komitea kehottaa kiinnittämään huomiota erityisesti seuraaviin seikkoihin: markkinoiden eheyden lujittaminen, markkinoiden väärinkäytön vastaisen lainsäädännön täytäntöönpanon tehostaminen, jäsenvaltioiden harkintavallan rajoittaminen seuraamusten soveltamisen ja niiden asianmukaisuuden ja varoittavuuden osalta säätämällä yhdenmukaisista vaatimuksista ja karsimalla tarpeettomia hallinnollisia velvoitteita etenkin pk-yrityksiltä sekä tarve lisätä valvontaviranomaisten avoimuutta ja tehokkuutta.

    1.15

    ETSK korostaa kolmansien maiden kanssa ylläpidettävien suhteiden merkitystä ja pitää hyvin ilahduttavana, että viraston on tarkoitus huolehtia suhteista ja että se voi solmia sopimuksia kansainvälisten järjestöjen ja kolmansien maiden hallintojen kanssa.

    2.   Johdanto

    2.1   Sähkö- ja kaasualan sisämarkkinoilla on tapahtunut huomattavia muutoksia. Yksi suurimmista on epäilemättä se, että eri toimijoille on tarjoutunut mahdollisuus päästä sähköpörsseihin ja että rajatylittävä kauppa on yleistynyt unionin sisällä. Tämä on edistänyt tuotetun energian käytön optimointia ja laajentanut kysyntäpohjaa.

    2.2   Tehokkaiden, toimivien ja kohtuuhintaisten sisämarkkinoiden toteutumisen tiellä on kuitenkin vielä paljon esteitä. Kuluttajat eivät ole erityisesti hyötyneet sisämarkkinoiden kehityksestä, sillä niitä on ollut vaikea käynnistää, koska eräät monopolitoimijat ovat tehneet vastarintaa maidensa hallitusten tukemina. Leimallista on ollut koko keskustelu tuotannon sekä siirron ja jakelun omistajuuden eriyttämisestä (unbundling), joka on edelleen ratkaisematta eräissä merkittävissä EU:n jäsenvaltioissa. Tilanne ei kuitenkaan voi jatkua tällaisena enää pidempään kuin maaliskuun 3. päivään 2013.

    2.3   Viisi energia- ja kaasualan sääntelytoimea, jotka tunnetaan ”kolmantena energiapakettina” ja jotka on määrä saattaa kaikissa jäsenvaltioissa osaksi kansallista lainsäädäntöä maaliskuun 3. päivään 2011 mennessä, ovat yhdessä omiaan parantamaan sisämarkkinoiden toteutumisedellytyksiä.

    2.4   Jäsenvaltioiden verkkojen sekä EU:n ja sen ulkopuolisten kumppanimaiden verkkojen yhteenliittämisen edistämisohjelma on viivästynyt huomattavasti mm. sähkön ja kaasun kulutuksen vähentymisen takia. Tämä on yksi tärkeimmistä sisämarkkinoiden toteuttamista haittaavista tekijöistä, jonka kehitystä viraston olisi valvottava herkeämättä.

    2.5   Sääntelyn viivästyminen on johtanut siihen, että sähkön ja kaasun tukkumarkkinat ovat alttiita manipuloinnille ja kärsivät avoimuuden puutteesta. Ajan mittaan tämä murentaa markkinoiden uskottavuutta ja toimijoiden luottamusta tuottaen näin objektiivista vahinkoa.

    2.6   Rajatylittävien markkinoiden tehokkuus parantaa toimitusvarmuutta ja kriisien optimaalista hallintaa sekä vähentää sitä riskiä, että poikkeuksetta loppukäyttäjien maksettavaksi jäävät kustannukset nousevat. Energian sisämarkkinoita asteittain parantamalla voidaan saavuttaa huomattavia säästöjä, jotka hyödyttävät yrityksiä ja yksityisiä energian käyttäjiä vähentämällä tuotetun energian hukkaa, helpottamalla kysynnän ja tarjonnan kohtaamista likvideillä ja tehokkailla markkinoilla sekä takaamalla toimitukset erityisiin tarpeisiin.

    2.7   Komissio on esittänyt tätä taustaa vasten asiaa tarkasti analysoituaan ehdotuksen asetukseksi, jonka tavoitteena on edistää markkinoiden eheyttä ja läpinäkyvyyttä ja torjua niiden mahdollista manipulointia.

    3.   Komission ehdotus

    3.1   Euroopan unioni hyötyy varmasti, jos sen sähkö- ja kaasualan tukkumarkkinat ovat likvidit, järjestyneet ja toimivat ja ennen muuta suojassa manipuloinnilta, jolla olisi huomattavia seurauksia loppukäyttäjille. Tavoitteeksi asetettu tehokkaiden eurooppalaisten energian tukkumarkkinoiden toteuttaminen vuoteen 2015 mennessä edellyttää markkinoiden suunnitelmallista ja järjestelmällistä kehittämistä edistäviä toimenpiteitä.

    3.2   Komissio pyysi vuonna 2007 Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komiteaa (CESR) ja sähkö- ja kaasualan sääntelyviranomaisten ryhmää (ERGEG) tutkimaan markkinoiden sääntelykehyksen puutteita ja esittämään ehdotuksia markkinoiden läpinäkyvyyden ja eheyden parantamiseksi liiketoimien, kaasun ja sähkön toimitussopimusten sekä johdannaisten osalta.

    3.3   Selvitys oli erittäin hyödyllinen ja muodosti pohjan komission ehdotuksen laatimiseksi.

    3.4   Komissio ehdottaa, että annettaisiin asetus, jolla kielletään nimenomaisesti kaikenlaiset väärinkäytökset – erityisesti sisäpiirikauppa ja markkinoiden väärinkäyttö – sähkön ja kaasun tukkumarkkinoilla markkinoiden väärinkäyttöä koskevan direktiivin mukaisesti. Asetusta ei kuitenkaan sovellettaisi näihin aloihin liittyviin rahoitusvälineisiin, joita säännellään jo mainitulla direktiivillä. Asetusehdotus pohjautuu SEUT:n 194 artiklan 1 kohdan a alakohtaan, jonka nojalla unionin tehtävänä on varmistaa energian sisämarkkinoiden toimivuus.

    3.5   Sisäpiirikaupan kieltämisen ohella markkinatoimijat velvoitetaan julkistamaan hallussaan olevat sisäpiiritiedot, jotka koskevat niiden toimintaa sekä sähkön tai maakaasun tuotantoon, varastointiin, kulutukseen tai siirtoon liittyvien laitosten kapasiteettia.

    3.6   Komissio esittää ehdotuksessaan delegoitujen säädösten antamista uuden SEUT:n 290 artiklan määräysten mukaisesti. Kyse on uudesta lainsäädännöllisestä välineestä, jonka avulla komissio voi muuttaa direktiivin tai asetuksen teknistä sisältöä yksinkertaistetulla menettelyllä.

    3.7   Markkinoinnin manipulointi ja pyrkimys manipuloida markkinoita on tarkoitus määritellä tarkemmin komission antamien delegoitujen säädösten pohjalta. Tarkemmassa määrittelyssä otetaan huomioon markkinoiden toiminta, tosiasiallisen tai kaavaillun tuotannon, kulutuksen, siirtokapasiteetin käytön tai varastointikapasiteetin käytön potentiaaliset vaikutukset energian tukkumarkkinoihin sekä asetuksen (EY) N:o 714/2009 ja asetuksen (EY) N:o 715/2009 säännösten nojalla vahvistetut verkkosäännöt ja puiteohjeet.

    3.8   Ehdotetun asetuksen mukaan energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston on seurattava kaupankäyntiä ja kerättävä tarvittavat tiedot energian tukkumarkkinoiden arviointia varten.

    3.9   Virasto kerää tietoja myös energian tukkumarkkinoilla suoritettuja liiketoimia ja kauppatoimeksiantoja koskevan rekisterin avulla. Nämä tiedot jaetaan kansallisten sääntelyviranomaisten, rahoitusalan viranomaisten, kilpailuviranomaisten ja muiden toimivaltaisten viranomaisten kanssa.

    3.10   Kauppatietorekisterit antavat hallussaan olevat tiedot viraston käyttöön, ja rahoitusvalvontaviranomaiset puolestaan toimittavat virastolle ilmoitukset tukkukaupan energiatuotteilla suoritetuista liiketoimista.

    3.11   Ehdotetussa asetuksessa edellytetään tiivistä yhteistyötä kansallisten viranomaisten välillä, niiden ja Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen (EAMV) välillä sekä viraston ja EAMV:n välillä, mikäli virasto epäilee, että markkinoilla esiintyy tai on esiintynyt väärinkäytöksiä.

    3.12   Säännösten rikkomiseen sovellettavista seuraamuksista päättäminen on jäsenvaltioiden vastuulla, ja niiden on säädettävä tehokkaista, oikeasuhteisista ja varoittavista toimenpiteistä (määritelmien osalta ks. asetuksen artikla 2).

    4.   ETSK:n huomiot

    4.1   ETSK suhtautuu myönteisesti komission ehdotukseen, jonka avulla voidaan lisätä markkinoiden läpinäkyvyyttä ja aiotaan tukea epäsuorasti sähkön ja kaasun tukkukaupan sisämarkkinoiden kehitystä.

    4.2   Asetukselle valittu oikeusperusta on ehdottoman kannatettava. SEUT:n 194 artiklassa valtuutetaan komissio itse asiassa epäsuorasti hyväksymään säädöksiä energiasisämarkkinoiden kehittämiseksi ja vahvistamiseksi. Asetus on ilman muuta sopivin väline sen varmistamiseksi, että sääntely on yhdenmukaista, sitä ryhdytään soveltamaan välittömästi ja se on sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan kannalta välttämättömien harmonisointitavoitteiden mukaista.

    4.3   Unionissa toimivilla energian tukkumarkkinoilla olosuhteet eivät vielä ole yhdenmukaiset, ja syrjintää esiintyy. Markkinoiden eivät ole läheskään riittävästi integroituneet, mikä johtuu osittain myös verkkojen rakenteellisista puutteista ja etenkin eri maiden verkkojen yhteenliittämisen vajavaisuudesta. Markkinoilla on vieläkin huomattavia esteitä, jotka heikentävät mahdollisuuksia päästä verkkoon ja myydä sähköä yhtäläisin edellytyksin. Sääntelyviranomaisten suorittama valvonta ei ole vielä yhtä tehokasta kaikkialla, ja eräät markkinat ovat edelleen eristyneitä eivätkä salli muiden toimijoiden tuloa. ETSK suosittaa, että komissio valvoo EU:n lainsäädännön soveltamista jäsenvaltioissa tukemalla yhteenliittämishankkeita ja poistamalla esteitä, mutta myös määräämällä seuraamuksia sellaisten esteiden poistamiseksi, jotka vaikeuttavat tehokkaiden, avointen ja kustannuksiltaan perusteltujen sisämarkkinoiden toteuttamista.

    4.4   Kansallisten sääntelyviranomaisten ja komission arvioiden mukaan markkinoiden toimintaa haittaa infrastruktuurin käyttöedellytysten avoimuutta koskevien sääntöjen riittämättömyys. Sen vuoksi ei voida taata sisämarkkinoiden tehokkuutta, toimivuutta, avoimuutta ja vaikuttavuutta.

    4.5   Ehdotetut toimenpiteet helpottavat markkinoiden kehittymistä. Toimenpiteisiin kuuluvat mm. markkinoiden manipuloinnin ja väärinkäytön torjunta sekä kaikkien arkaluonteisten tietojen tarjoaminen toimijoille järjestelmän tehokkuudesta ja fyysisestä tilasta, kuten sähkön tuotannosta, tarjonnasta ja kysynnästä, mukaan luettuna ennusteet, sekä verkko- ja yhteenliittämiskapasiteetista, verkon kuormitusennusteista, virtauksista ja ylläpidosta, tasapainotuksesta ja varakapasiteetista.

    4.6   Kun kaikki tarvittavat tiedot ovat käytettävissä samanaikaisesti, kaikilla markkinatoimijoilla on yhtäläiset välineet arvioida kysynnän ja tarjonnan kokonaistilannetta ja saada paremmin selvyys sähkö- ja kaasumarkkinoiden tukkuhintojen dynamiikasta.

    4.7   Virastoon on luotava tietojenkeruusta sekä tarkastuksesta vastaavat yksiköt, joihin tulee saada asiaan perehtynyt henkilökunta. Ehdotettuun asetukseen sisältyy viraston henkilöstön lisääminen sille osoitetuista uusista tehtävistä johtuvien tarpeiden täyttämiseksi.

    4.7.1   ETSK ehdottaa, että virasto tiedottaa vuosittain käynnissä olevista aloitteista, asetuksen avulla aikaansaaduista tuloksista sekä energiamarkkinoiden kokonaiskehityksestä.

    4.8   ETSK pohtii, onko kaikkien asetuksen hallinnoinnista johtuvien kustannusten tultava kuluttajien maksettavaksi vai voisivatko myös markkinatoimijat osallistua kustannuksiin samaan tapaan kuin valvottavat tahot rahoittavat eräissä maissa osittain esimerkiksi rahoitusmarkkinoiden valvontaviranomaisten toimintaa. Markkinatoimijoiden intressi on ilmeinen. Lisäksi se, että viranomainen kerää ja jakaa kaikille markkinatietoja, on yksi keino edistää avoimuutta, ja se hyödyttää markkinatoimijoita suoraan. Aiheutuvat kustannukset ovat sitä paitsi vahvoille ja kehittyneille markkinoille kohtuulliset.

    4.9   Toimivaltaisten viranomaisten on myös valvottava säännöllisesti, että siirtoverkonhaltijat noudattavat sääntöjä. ETSK katsoo, että siirtoverkonhaltijoiden välistä yhteistyötä ja koordinointia on vahvistettava. Siirtoverkonhaltijoiden eurooppalaisen verkoston (ENTSO) perustaminen, johon liittyen keväällä 2011 on määrä esittää luonnos ENTSOn perussäännöksi, antaa poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet laatia verkkosääntöjä, joiden avulla voidaan varmistaa tehokkaat ja läpinäkyvät siirtoverkkoon pääsyn edellytykset asetuksen (EY) N:o 714/2009 mukaisesti. Verkkosääntöjen tulee noudattaa virastolta saatavia puiteohjeita, jotka eivät itsessään ole sitovia.

    4.10   ENTSOn tulee toimissaan noudattaa ehdottomasti kilpailusääntöjä ja toteuttaa rajatylittävien verkkosääntöjen asteittainen yhdenmukaistaminen ja yhdentäminen ilman että pyritään kuitenkaan korvaamaan kansallisia verkkosääntöjä. Alueyhteistyötä tekemällä voidaan edistää energian sisämarkkinoiden yhdentymistä. ETSK kannattaa mahdollisuutta järjestää ENTSO alueittain yleisen yhteistyön puitteissa.

    4.11   Alueyhteistyötä tehdään jo nyt, ja perusta on rohkaiseva. Alueellinen kaasualoite (Gas Regional Initiative, GRI) ja alueellinen sähköaloite (Electricity Regional Initiative, ERI) tuottavat erinomaisia tuloksia. ETSK pitää kannatettavana ja ilahduttavana, että sääntelyviranomaiset ja toimijat pyrkivät sitoutuneesti ratkomaan yhteenliittämiseen sekä läpinäkyvien ja tehokkaiden markkinoiden luomiseen liittyviä visaisia ongelmia.

    4.12   Esimerkiksi Italian ja Slovenian siirtojärjestelmäviranomaisten ja -toimijoiden tähän liittyen solmimalla sopimuksella on luotu edellytykset hallita kuormitus- ja tasapainotusongelmia mahdolliset ongelma-alueet kattavien ennakkovaroitusjärjestelmien sekä tasapainoisten ja avoimien ratkaisujen avulla. Menetelmänä käytetään markkinoiden yhteenkytkemistä (market coupling), jonka ansiosta ennustettu kysyntä ja tarjonta voidaan koota keskustoimijan avulla yhteen spot-markkinoiden tehostamiseksi.

    5.   Erityistä

    5.1   ETSK kannattaa delegoitujen säädösten käyttämistä määritelmien ja tiedonkeruuta koskevien seikkojen täsmentämiseksi. Säädöksiä laadittaessa on noudatettava tarkoin Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen määräyksiä. ETSK katsoo, että 2 artiklan määritelmät ovat liian yleisluonteisia asetuksessa esitettäviksi. Menettelyssä, jota on tarkoitus soveltaa annettaessa delegoituja säädöksiä sisäpiiritiedon ja markkinoiden manipuloinnin määritelmien täsmentämiseksi, kuten ehdotetun asetuksen 5 artiklassa todetaan, on säädettävä delegoitujen säädösten antamiselle SEUT:n 290 artiklassa edellytettävästä määräajasta sekä asianmukaisesta järjestelmästä niiden julkaisemiseksi.

    5.2   ETSK varoittaa, että yhtenäisten tulkintasääntöjen puuttuessa asetuksen täytäntöönpano saattaa aiheuttaa markkinahäiriön, ellei kansallisia viranomaisia auteta pääsemään yhteiseen arvioon ja muodostamaan laajaa yhteistä väärinkäytöstapauksiin liittyvää käytäntöä. ETSK neuvoo asettamaan komissiolle määräajan delegoitujen säädösten antamiseksi, jotta markkinat saavat toimilleen vakaan perustan. Komissio voi tarpeen tullen aina ajantasaistaa säädöksiä.

    5.3   Ehdotetun asetuksen 7 artiklaan liittyy edellä mainitun kaltaisia ongelmia. ETSK:n mielestä tulee asettaa määräaika, johon mennessä komission tulee antaa delegoidut säädökset tiedonkeruusta, aikataulusta sekä toimitettavien tietojen muodosta ja sisällöstä. Asetuksesta tulee sitä tehokkaampi, mitä lähempänä asetuksen hyväksymisajankohtaa EU:n päätöksentekoelimissä tämä määräaika on.

    5.4   ETSK pitää kansallisille sääntelyviranomaisille annettavaksi suunniteltuja toimivaltuuksia laajoina ja voimakkaina. Komiteaa askarruttaa tässäkin yhteydessä asetuksen täytäntöönpano, ja se kehottaa parantamaan siihen liittyviä takeita. Komitean mielestä olisi ehkä paikallaan huolehtia suhteellisen nopeasti siitä, että jäsenvaltiot täyttävät velvoitteensa ”varmistaa” viranomaisten selvitysvaltuudet. Sääntelyn epäsymmetrisyys on ollut ja on yksi osasyy energiasisämarkkinoiden toteutuksen viivästymiseen.

    5.5   ETSK toivoo, että seuraamukset olisivat kaikissa jäsenvaltioissa samansuuntaiset ja että vältyttäisiin sääntelyerojen hyödyntämiseltä eli valinnan kohdistamiselta maahan, jossa sopimusten solmimiseen liittyy pienin seuraamusten riski. Markkinoiden väärinkäyttöä koskevassa direktiivissä on jo säädetty seuraamusjärjestelmää koskevista yhteisistä vaatimuksista, ja komissio viittaa asiaan ehdotetun asetuksen johdanto-osan kappaleessa 23. Energian tukkumarkkinoilla käydään kauppaa tuonti- tai vientitarpeet täyttävillä energiamäärillä, joten kaasu- tai sähköeristä käytävien kauppaneuvottelujen fyysisellä paikalla ei ole merkitystä.

    5.6   ETSK korostaa kolmansien maiden kanssa ylläpidettävien suhteiden merkitystä ja pitää hyvin ilahduttavana, että viraston on tarkoitus huolehtia suhteista ja että se voi solmia sopimuksia kansainvälisten järjestöjen ja kolmansien maiden hallintojen kanssa. ETSK ehdottaa asetuksen 14 artiklan muotoilemista uudelleen siten, että virastolle myönnetään nimenomaan tämän asetuksen tavoitteisiin liittyvät yleiset edustusvaltuudet.

    Bryssel 16. maaliskuuta 2011

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

    Staffan NILSSON


    Top