Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AE0534

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Elohopeaa koskevan yhteisön strategian arviointi” KOM(2010) 723 lopullinen

    EUVL C 132, 3.5.2011, p. 78–81 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    3.5.2011   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 132/78


    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Elohopeaa koskevan yhteisön strategian arviointi”

    KOM(2010) 723 lopullinen

    2011/C 132/14

    Esittelijä: An LE NOUAIL MARLIÈRE

    Euroopan komissio päätti 7. joulukuuta 2011 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 304 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

    Elohopeaa koskevan yhteisön strategian arviointi

    KOM(2010) 723 lopullinen.

    Asian valmistelusta vastannut ”maatalous, maaseudun kehittäminen, ympäristö” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 28. helmikuuta 2011.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 15.–16. maaliskuuta 2011 pitämässään 470. täysistunnossa (maaliskuun 15. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 173 ääntä puolesta ja 6 vastaan 12:n pidättyessä äänestämästä.

    1.   Päätelmät

    Vuoden 2005 elohopeastrategian täytäntöönpano etenee hyvin. Lähes kaikki siihen liittyvät toimenpiteet on toteutettu, ja sitä varmasti jatketaan ja vahvistetaan.

    1.1   ETSK tukee neuvoston päätelmiä asiasta (1). Komitea kehottaa kuitenkin komissiota, jäsenvaltioita ja työmarkkinaosapuolia

    a)

    myöntämään, että EU:n on tarpeen ja tärkeää säilyttää eturivin asemansa kansainvälisellä tasolla tekemällä aktiivisesti uusia sitoumuksia elohopean käytön, tarjonnan ja elohopeapäästöjen vähentämiseksi.

    b)

    omaksumaan näkemyksen, että kokonaistavoitteen on kuljettava käsi kädessä elohopean kattavan vähentämisen kanssa. Poikkeuksia tulee myöntää vain tilanteissa, joissa ne saattavat olla tarpeen (erityiset tekniset tai taloudelliset ongelmat), sen sijaan, että lähestymistavan perustana on erillisten rajoitusten soveltaminen kuhunkin tuotteeseen ja sovellukseen sekä kuhunkin elohopean elinkaaren vaiheeseen.

    c)

    tukemaan edelleen ja yhä voimakkaammin hankkeiden täytäntöönpanoa kehitysmaissa ja siirtymätalouden maissa. Tukitoimet olisi toteutettava rinnakkain hallitustenvälisen neuvottelukomitean (INC) toimien kanssa osana YK:n ympäristöohjelman (UNEP) hallintoneuvoston päätöksen 25/5 kohdassa 34 mainittujen alojen kansainvälistä toimintaa.

    d)

    toteamaan, että elohopean käyttö kloorialkaliteollisuudessa olisi lopetettava. Komitea pyytää komissiota tekemään 1. tammikuuta 2012 mennessä ehdotuksen oikeudellisesti sitovista toimenpiteistä, muun muassa elohopean käytön lopetuspäivästä kyseisellä alalla. Lopetuspäivän olisi oltava mahdollisimman pian ja joka tapauksessa ennen vuotta 2020.

    e)

    kiinnittämään huomiota siihen, että teollisuusperäisiin elohopeapäästöihin olisi puututtava erityistoimin. Komitea kehottaa komissiota hyväksymään pikaisesti parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa (BAT) koskevat päätelmät sekä tähän tekniikkaan liittyvät päästötasot kaikkien elohopeaan liittyvien teollisuusprosessien osalta, jotta voidaan edistää teollisuuspäästöistä äskettäin annetun direktiivin voimaan saattamista.

    f)

    arvioimaan mahdollisuuksia rajoittaa elohopean käyttöä nappiparistoissa ja tekemään ehdotuksia niiden markkinoille saattamisen rajoittamiseksi 1. heinäkuuta 2012 mennessä

    g)

    arvioimaan niin ikään mahdollisuutta luopua elohopean käytöstä hammaslääkinnässä vaiheittain 1. heinäkuuta 2012 mennessä ottaen huomioon kaikki mahdolliset tutkimukset ja kehityssuuntaukset sekä käytettävissä olevat vaihtoehdot

    h)

    toteuttamaan toimenpiteitä sen varmistamiseksi, että kaikkiin EU:ssa toimiviin hammashoitolohin asennetaan erittäin tehokkaat amalgaamierottimet.

    i)

    tutkimaan elohopean käyttöä rokotteissa, olemassa olevia vaihtoehtoja sekä sitä, missä määrin elohopea on kansanterveyden suojelemiseksi tarkoituksenmukaista ja mahdollista poistaa tällaisesta käytöstä 31. joulukuuta 2012 mennessä

    j)

    ryhtymään toimiin ensimmäisen kalojen metyylielohopeapitoisuuksia selvittävän testausohjelman toteuttamiseksi ja koko EU:n kattavan riski-ilmoituksen päivittämiseksi asianmukaisesti 31. joulukuuta 2012 mennessä

    k)

    toteuttamaan toimia tietoisuuden ja tiedon lisäämiseksi siitä, että energiansäästölamput sisältävät elohopeaa ja ne olisi käytön jälkeen kerättävä erikseen ja turvallisesti rikkoutumista välttäen.

    l)

    edistämään toimia, joilla taataan elohopeajäämien poistaminen jätteistä.

    m)

    huolehtimaan siitä, että unionin lainsäädäntö kattaa myös krematorioiden ja pienten polttolaitosten aiheuttamat päästöt.

    n)

    lisäämään asianmukaisia toimia kaikkien niiden työntekijöiden terveyden turvaamiseksi, jotka saattavat joutua tekemisiin elohopean kanssa.

    o)

    toteuttamaan tässä yhteydessä toimenpiteitä, jotka liittyvät työpaikkoihin mahdollisesti kohdistuviin vaikutuksiin. Tavoitteena on, että teollisuuden muutosten vaikutuksia voitaisiin lieventää ja että tämä koskisi kaikkia työntekijöitä pätevyydestä riippumatta.

    p)

    toteuttamaan toimia sen varmistamiseksi, että elohopeapitoiset tuotteet kerätään erikseen ja turvallisella tavalla, vaikka lainsäädäntö ei tähän tällä hetkellä velvoita, ja järjestämään laajoja tiedotuskampanjoita käyttäjien ja kuluttajien valistamiseksi tuotteiden sisältämän elohopean haihtuvuudesta ja myrkyllisyydestä.

    2.   Johdanto

    2.1   Elohopeaa ja useimpia elohopeayhdisteitä pidetään erittäin myrkyllisinä ja biologiselle monimuotoisuudelle, ekojärjestelmille ja ihmisten terveydelle vahingollisina aineina. Elohopea on myös biokertyvää, mikä tarkoittaa, että sitä voi kertyä eliöihin ja se voi kumuloitua ravintoketjun eri vaiheissa. Lisäksi elohopea haihtuu jopa huoneenlämmössä, ja se voi muuttua metyylielohopeaksi, joka on sen yleisin mutta myös myrkyllisin muoto. Elohopea onkin hitaasti hajoava aine, joka voi kulkeutua erittäin kauas vedessä, maaperässä, ilmassa tai eliöissä (2).

    2.2   Ihmisen aiheuttamat elohopeapäästöt liittyvät elohopean erilaisiin sovelluksiin, esimerkiksi sen käyttöön tietyissä tuotteissa ja tuotantoprosesseissa, sekä atmosfäärisiin päästöihin ja päästövahinkoihin. Tärkeimpiä elohopean käyttäjiä ovat kloorialkalitehtaat, kemiallisia polymeereja tuottava teollisuus ja hammasamalgaamin valmistajat, joiden osuus vuosittaisista käyttömääristä on 86 prosenttia.

    2.3   Lämpövoimaloiden ja muiden polttolaitosten, lähinnä hiilivoimaloiden, elohopeapäästöt ilmakehään kattavat yli 50 prosenttia kaikista teollisuusperäisistä elohopeapäästöistä (3).

    Ihmisen toiminnasta mahdollisesti aiheutuvien elohopeapäästöjen alkuperä

    a)

    Elohopean käyttö tuotteissa

    mittalaitteet

    hammasamalgaami

    loisteputket, energiansäästölamput

    paristot

    kytkimet

    rokotteet (tiomersaali tai timerosaali)

    b)

    Elohopean käyttö tuotantoprosesseissa

    katalyyttina polymeerien ja polyuretaanin valmistuksessa

    kloorialkalin valmistuksessa

    kullankaivussa

    c)

    Atmosfääriset päästöt

    (hiilikäyttöiset) voimalaitokset

    krematoriot (ravinnon kautta kertynyt elohopea tai hammasamalgaami)

    (elohopeapitoinen) kierrättämätön tai poltettu jäte

    d)

    Päästövahingot

    teollisuudessa (prosessien, varastoinnin tms. yhteydessä) sattuvat vuodot

    3.   Yleistä

    3.1   Maailmanlaajuisesta toiminnasta todettakoon, että YK:n ympäristöohjelma UNEP teetti vuonna 2001 tutkimuksen elohopean esiintymisestä ja vaikutuksista. Tutkimuksen mukaan elohopean erittäin haitallisista vaikutuksista saatu näyttö riittää oikeuttamaan kansainväliset toimet. (4) Eri maiden hallitusten edustajista koostuva UNEPin hallintoneuvosto päätti helmikuussa 2009 laatia oikeudellisesti sitovan elohopeasopimuksen vuoteen 2013 mennessä.

    3.2   Komissio esitti neuvostolle kloorialkaliteollisuudesta peräisin olevaa elohopeaa käsittelevän kertomuksen joulukuussa 2002. Neuvosto pyysi kertomuksen pohjalta komissiota esittämään ”johdonmukaisen strategian – – ihmisten terveyttä ja ympäristöä elohopeapäästöiltä suojelevine toimenpiteineen, jotka perustuvat elinkaariajatteluun ja joissa otetaan huomioon tuotanto, käyttö, jätteenkäsittely ja päästöt”.

    3.3   Edellä mainittujen lähtökohtien pohjalta komissio esitti 28. tammikuuta 2005 elohopeaa koskevan yhteisön strategian, jonka keskeisenä tavoitteena on ”vähentää ympäristössä olevia elohopeapitoisuuksia ja ihmisten altistumista elohopealle, erityisesti kaloissa olevalle metyylielohopealle” (5).

    3.4   Strategia koostuu kuudesta osa-alueesta (ja 20 ensisijaisesta toimenpiteestä), ja sen tavoitteena on

    vähentää elohopeapäästöjä

    vähentää elohopean pääsyä markkinoille vähentämällä tarjontaa ja kysyntää

    löytää ratkaisu elohopean ylijäämien ja varastojen (käytössä tai varastoissa olevat tuotteet) ongelmaan

    suojella elohopea-altistukselta

    tutkia elohopeaongelmaa ja sen ratkaisukeinoja

    tukea ja edistää elohopeaan liittyviä kansainvälisiä toimia.

    3.5   Strategiaan sisällytettiin lauseke, jonka mukaan sitä arvioidaan ja tarkistetaan vuonna 2010. Komissio lähettikin nyt käsiteltävänä olevan arvion elohopeaa koskevasta yhteisön strategiasta neuvostolle ja Euroopan parlamentille 7. joulukuuta 2010.

    3.6   Samanaikaisesti Euroopan kemikaalivirasto teki REACH-asetuksen sisältämän tarkistuslausekkeen nojalla ehdotuksia elohopeaa sisältäviin mittalaitteisiin sovellettavien rajoitusten laajentamisesta koskemaan myös ammatti- tai teollisuuskäyttöön tarkoitettuja laitteita (6). Asiasta järjestettiin julkinen kuuleminen 24. syyskuuta 2010, ja REACH-asetuksessa säädettyjen asianomaisten komiteoiden lausunnot on määrä esittää komissiolle syyskuussa 2011.

    3.7   ETSK on antanut edellä mainituista kehityssuuntauksista kaksi lausuntoa. Niissä se on tukenut komission aktiivista sitoutumista vähentää elohopean tuotantoa ja käyttöä EU:ssa ja muualla maailmassa ja taata elohopean turvallinen varastointi. Lisäksi komitea on kannattanut komission asettamaa tavoitetta lopettaa elohopean käyttö kokonaan tietyissä mittalaitteissa. (7)

    3.8   Lausunnoissaan ETSK on kuitenkin myös kehottanut komissiota ”panemaan mahdollisimman pian täytäntöön elohopeastrategiansa muut osiot ja kehittämään tapoja vähentää entisestään elohopean käyttöä prosesseissa ja tuotteissa Euroopassa. Lisäksi tulee varmistaa elohopeajätevirtojen turvallinen loppusijoittaminen.” Komitea on niin ikään kehottanut komissiota varmistamaan, että elohopeaa sisältävien mittalaitteiden ammatti- ja teollisten käyttäjien on toimittava elohopean ympäristöön pääsyn torjumista koskevan tavoitteen mukaisesti.

    3.9   Vuonna 2010 tehdyssä perusteellisessa arvioinnissa (8) ja eri sidosryhmiltä (9) saaduissa sitä tukevissa asiakirjoissa korostetaan, että yhteisön elohopeastrategian toteuttamisessa on todella edistytty ja EU on tukenut merkittävästi kansainvälisiä aloitteita ja neuvotteluita oikeudellisesti sitovan sopimuksen aikaansaamiseksi UNEPin puitteissa.

    4.   Erityistä

    4.1   Yhteisön elohopeastrategiassa tukeudutaan useisiin yleisluonteisempiin säädöksiin (erityisesti RoHS-direktiivi (10), REACH-asetus, vesipolitiikan puitedirektiivi ja ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja vähentämisen yhtenäistämisestä annettu ns. IPPC-direktiivi), ja niitä on tietyiltä osin mukautettu tukemaan tavoitetta vähentää elohopeaa kaikkialla EU:ssa:

    Parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa (BAT) koskevien vertailuasiakirjojen (BREF) ja teollisuuspäästöistä annetun uuden direktiivin avulla on päivitetty ja laadittu uudelleen seitsemän direktiiviä, muun muassa IPPC-direktiivi, ja vahvistettu parhaan käytettävissä olevan tekniikan roolia (säännöksiä on noudatettava uusissa laitoksissa vuodesta 2012 ja olemassa olevissa laitoksissa vuodessa 2016 lähtien).

    Paristoista ja akuista sekä käytetyistä paristoista ja akuista annetulla direktiivillä 2006/66/EY pienennettiin elohopean sallittuja enimmäismääriä edellisen, vuonna 1991 annetun direktiivin mukaisiin määriin verrattuna.

    4.2   Strategian toteuttaminen on myös johtanut erillisten välineiden ja sääntöjen kehittämiseen, minkä ansiosta Euroopan unioni on saavuttanut maailmanlaajuisen johtoaseman elohopean vähentämisessä:

    Metallisen elohopean ja tiettyjen elohopeayhdisteiden ja -seosten viennin kieltämisestä sekä metallisen elohopean turvallisesta varastoinnista 22. lokakuuta 2008 annettu asetus (EY) N:o 1102/2008 tulee voimaan maaliskuussa 2011.

    25. syyskuuta 2007 annettu direktiivi, jolla rajoitetaan elohopeaa sisältävien mittalaitteiden myyntiä suurelle yleisölle, on sittemmin sisällytetty REACH-asetuksen liitteessä XVII olevaan 18a kohtaan. (Tällaisten mittalaitteiden saattaminen markkinoille edellyttää poikkeuslupaa, ja poikkeukset koskevat lähinnä huokoisuusmittareita.) Menettely kyseisen kiellon laajentamiseksi koskemaan myös ammattikäyttöön (esimerkiksi teollisuus- ja terveydenhoitokäyttöön) tarkoitettuja mittalaitteita on parhaillaan käynnissä.

    Lisäksi Euroopan kloorialkaliteollisuuden liitto Euro Chlor pyrkii siihen, että elohopean käyttö kloorialkaliteollisuudessa lopetetaan vaiheittain vuoteen 2020 mennessä vapaaehtoisen sopimuksen pohjalta.

    4.3   ETSK korostaa, että asetusta EY) N:o 1102/2008 tarkistettaessa on olennaista ulottaa vientikielto koskemaan myös muita elohopeayhdisteitä ja elohopeapitoisia tuotteita, ja tähdentää, että metallisen ja/tai kiinteytetyn elohopean turvallinen varastointi on tärkeää.

    4.4   ETSK korostaa niin ikään seuraavia näkökohtia:

    Komission ympäristöasioiden pääosaston vuonna 2010 teettämässä tutkimuksessa (11) Bio Intelligence Servicen asiantuntijat ehdottavat, että elohopeastrategian keskeisenä kokonaistavoitteena olisi ”suojella ihmisten terveyttä ja ympäristöä elohopea- ja elohopeayhdistepäästöiltä minimoimalla ihmisen toiminnan aiheuttamat elohopeapäästöt ilmaan, veteen ja maahan ja lopettamalla ne mahdollisuuksien mukaan lopulta kokonaan”.

    Lisäksi nyt on tilaisuus edistyä elohopean käytön vähentämistä koskevan yleistavoitteen saavuttamisessa, sillä useimmille tuotteille ja sovelluksille on olemassa elohopeattomia (ja taloudellisesti kannattavia) vaihtoehtoja ja useimmat elohopeapitoisia tuotteita valmistavat yritykset tuottavat myös vaihtoehtoisia tuotteita. Tämän ansiosta on mahdollista

    lieventää elohopean käytön huomattavan vähentämisen aiheuttamia taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia (työllisyyden suhteen)

    vahvistaa EU:n taloudellista asemaa ja innovointiasemia (teknologinen etumatka)

    vakiinnuttaa EU:n asema kansainvälisissä ja maailmalaajuisissa keskusteluissa, Rio+20-konferenssi mukaan lukien, ja tukea komission aloitetta unionin ympäristöpolitiikan ulkoisen ulottuvuuden edistämiseksi.

    Bryssel 15. maaliskuuta 2011

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

    Staffan NILSSON


    (1)  Maaliskuun 14. paivänä 2011 hyväksytyt neuvoston päätelmät elohopeaa koskevan yhteisön strategian tarkistamisesta.

    (2)  UNEP Chemicals, Global Mercury Assessment, joulukuu 2002–2010.

    (3)  http://prtr.ec.europa.eu/PollutantReleases.aspx.

    (4)  UNEP Chemicals, Global Mercury Assessment, joulukuu 2002.

    (5)  KOM(2005) 20 lopullinen.

    (6)  Euroopan kemikaalivirasto, Annex XV Restriction Report, kesäkuu 2010.

    (7)  EUVL C 168, 20.7.2007, s. 44; EUVL C 318, 23.12.2006, s. 115.

    (8)  http://mercury.biois.com (s.74).

    (9)  ZMWG (Zero Mercury Working Group) www.zeromercury.org/ ja EEB (Euroopan luonto- ja ympäristöjärjestöjen yhteenliittymä) www.eeb.org/.

    (10)  Tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annettu direktiivi 2002/95/EY.

    (11)  http://mercury.biois.com (s.74).


    Top