Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005AR0144

    Alueiden komitean lausunto aiheesta Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille: Yhteisvastuuta ja maahanmuuttovirtojen hallintaa koskevan puiteohjelman perustaminen vuosiksi 2007—2013

    EUVL C 115, 16.5.2006, p. 47–52 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    16.5.2006   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 115/47


    Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille: Yhteisvastuuta ja maahanmuuttovirtojen hallintaa koskevan puiteohjelman perustaminen vuosiksi 2007—2013”

    (2006/C 115/10)

    ALUEIDEN KOMITEA, joka

    ottaa huomioon komission tiedonannon neuvostolle ja Euroopan parlamentille: Yhteisvastuuta ja maahanmuuttovirtojen hallintaa koskevan puiteohjelman perustaminen vuosiksi 2007—2013, KOM(2005) 123 lopullinen,

    ottaa huomioon komission 6. huhtikuuta 2005 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 265 artiklan ensimmäisen kohdan nojalla tekemän päätöksen pyytää aiheesta alueiden komitean lausunto,

    ottaa huomioon työvaliokuntansa 22. helmikuuta 2005 tekemän päätöksen antaa lausunnon valmistelu ”ulkosuhteet”-valiokunnan tehtäväksi,

    ottaa huomioon7. heinäkuuta 2005 antamansa lausunnon aiheesta ”Vihreä kirja taloudellisista syistä tapahtuvan maahanmuuton hallinnassa sovellettavasta EU:n strategiasta” (CdR 82/2005 fin),

    ottaa huomioon”ulkosuhteet”-valiokunnan syyskuun 15. päivänä 2005 hyväksymän lausuntoluonnoksen CdR 144/2005 rev. 1, jonka esittelijä oli Livadián kunnanvaltuuston jäsen Chrístos Paleológos (EL/PSE),

    sekä katsoo seuraavaa:

    Kyseinen puiteohjelma on uusi politiikan väline vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuvan alueen luomiseksi kaikille unionin alueella asuville.

    Sen tarkoituksena on löytää tasapaino unionin kaikkien vapautta, turvallisuutta ja oikeutta koskevien politiikkojen sekä valtiollisten, aluekohtaisten ja paikallisten tarpeiden tehokkaan tukemisen välillä vastuunjakoperiaatteen mukaisesti.

    Työntö- ja vetovoimatekijät aiheuttavat edelleen siirtolaisvirtoja vähiten kehittyneistä ja turvattomista maista kaikkialta maailmasta unioniin. Samalla rikollisverkostot, rasistiset ja muukalaisvastaiset käsitykset ja liikkeet sekä hallinnolliset puutteet saattavat vaarantaa säännellyn, hallitun sekä sosiaalisesti ja taloudellisesti tasapuolisen maahanmuuton, joka hyödyttäisi sekä siirtolaisia että luovuttavia ja vastaanottavia yhteiskuntia.

    Unionin politiikkojen ja toiminnan laajentaminen alalla edellyttää riittäviä taloudellisia resursseja ja välineitä.

    Väestön ikääntyminen ja työikäisen väestön supistuminen kasvattaa todennäköisesti siirtolaisvirtoja, jotka laajentuneen unionin tarpeita ajatellen tulevat yhä tärkeämmäksi.

    Puiteohjelma sisältää alue- ja paikallisyhteisöjä koskevan vankan oikeudellisen perustan, jossa korostetaan seuraavaa: ”Jokaisen jäsenvaltion on järjestettävä voimassa olevien valtiotason sääntöjen ja käytänteiden mukaisesti kumppanuus nimeämiensä viranomaisten ja tahojen eli toimivaltaisten alue-, paikallis-, kunnallis- ja muiden viranomaisten kanssa”.

    hyväksyi 16.—17. marraskuuta 2005 pitämässään 62. täysistunnossa (marraskuun 16. päivän kokouksessa) yksimielisesti seuraavan lausunnon.

    1.   Alueiden komitean näkemykset

    Alueiden komitea

    1.1

    pitää tervetulleena komission ehdotusta yhteisvastuuta ja maahanmuuttovirtojen hallintaa koskevan puiteohjelman perustamisesta vuosiksi 2007–2013.

    1.2

    tunnustaa maailmanlaajuisen muuttoliikkeen laajuuden ja merkityksen erityisesti paikallisyhteisöjen monimuotoisuudelle ja kehitykselle. AK tukee varauksetta pakolais-, turvapaikka- ja kotouttamispolitiikkojen koordinointia Euroopan unionissa. Yhteisön laajentumisen myötä se on tullut entistä tärkeämmäksi.

    1.3

    katsoo kattavan ja kestävän yhteisön politiikan olevan tärkeää muuttoliikkeen hallinnalle, johon sisältyy rajaturvallisuus, kansainvälistä suojelua tarvitsevien henkilöiden asianmukainen kohtelu, Euroopassa laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten tehokas palautusmenettely sekä lainsäädännön vaatimukset täyttävien siirtolaisten integroiminen talous-, yhteiskunta-, kulttuuri- ja poliittiseen elämään.

    1.4

    korostaa, että valtiotaso on vastuussa lainsäädännön suunnittelusta ja täytäntöönpanosta, kun taas maahanmuuttajien vastaanottaminen, asettautumisen helpottaminen ja kotouttaminen kuuluu pääosin alue- ja paikallistason tehtäviin. AK painottaa erityisesti paikallis- ja alueviranomaisten roolin merkitystä, koska niiden toimivaltaan kuuluvilla suunnittelu-, asumis-, koulutus- ja työllisyyspolitiikoilla on suora vaikutus kotoutumiseen ja ne voivat edistää sosiaalista yhteenkuuluvuutta, yhteiskuntaan integroitumista ja yhteisöjen kestävyyttä.

    1.5

    korostaa, että paikallis- ja alueviranomaiset ovat valmiita toimimaan solidaarisuusketjun keskeisinä tekijöinä ja avustamaan muuttoliikkeen syiden vähentämisessä vahvistamalla rahoitusyhteistyötä ja kehittämällä yhteisen strategian rajatylittävän alueellisen ja kansainvälisen yhteistyön edistämiseksi muuttoliikkeen hallinnan alalla. Koska näillä viranomaisilla on toimivaltaa maahanmuutto-, pakolais- ja kotouttamispolitiikkojen alalla ja koska ne joko omistavat perusrakenteet tai huolehtivat niiden hallinnasta, niiden osallistuminen muuttovirtojen ennaltaehkäisemiseen, rahoittamiseen ja hallintaan tarkoitettujen menetelmien kehittämiseen on ensisijaisen tärkeää.

    1.6

    painottaa, että monin paikoin unionia verotulot kerätään valtiotasolla, kun taas maahanmuuttoon liittyvän syrjäytymisen kustannukset lankeavat paikallistasolle. Eri tasojen yhteistoiminnan vähäisyys saattaa heikentää taloudellisten resurssien optimaalista käyttöä. Rasitteiden jakaminen unionin tasolla voisi tuoda myönteisiä tuloksia.

    1.7

    a)

    muistuttaa, että naisia syrjitään sekä sukupuolen että etnisen alkuperän perusteella. Muuttovirtojen hallintaa voidaan tehostaa ja siitä voidaan tehdä aiempaa tavoitteellisempaa ottamalla tasa-arvokysymykset huomioon. Naisten merkitystä kotouttamisen onnistumisessa ei pidä aliarvioida, sillä heidän välityksellään saadaan yleensä suora yhteys perheen lapsiin.

    b)

    painottaa, että menestyksekäs maahanmuuttopolitiikka edellyttää myös muiden kuin taloudellisten arvojen huomioonottamista. Maahanmuutto saattaa rikastuttaa yksittäisten kansalaisten elämää ja tarjota EU:lle maailmanlaajuisesti merkittävää osaamista.

    c)

    kehottaa neuvostoa ja komissiota hyödyntämään edelleen asiantuntemusta, jota paikallis- ja alueviranomaiset ovat saaneet maahanmuuttopolitiikan toteuttamisesta käytännössä jo vuosikymmenten ajan.

    1.8

    a)

    tähtäävissä toimissa on otettava huomioon alueelliset erot. Tuen tulisi kannustaa tähdentää, että yhteiselle maahanmuuttopolitiikalle annettavan taloudellisen tuen tehostamiseen joustaviin ratkaisuihin, ja paikallis- ja aluetasolle tulee antaa vapaus valita toimintatapansa.

    b)

    kehottaa komissiota ottamaan tulevasta eurooppalaisesta koheesiopolitiikasta käytävässä keskustelussa huomioon eräillä sellaisilla alueilla toteutetut toimet, joilla rakennerahastotuki saattaa vähentyä ja joilla maahanmuuttajaväestön määrä on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina. Tämä pätee erityisesti suuriin kaupunkeihin.

    1.9

    painottaa, että pitkällä aikavälillä maahanmuutto ei riitä kattamaan EU:n työvoimatarpeita, ja viittaa ikääntyvien ihmisten panosta työmarkkinoilla käsittelevään lausuntoonsa .

    1.10

    Sekä taloudellisista, sosiaalisista että poliittista syistä tarvitaan strategioita työmarkkinoiden ulkopuolella olevien maahanmuuttajien suurta ryhmää varten.

    1.11

    kehottaa ryhtymään tehokkaisiin toimenpiteisiin EU:n alueelle laittomasti saapuneiden ja sen alueella laittomasti elävien työntekijöiden suuren määrän vuoksi. On ryhdyttävä toimenpiteisiin ja luotava järjestelmiä, joiden avulla nykyistä maahanmuuttolainsäädäntöä rikkovat maahanmuuttajat voivat laillistaa asemansa pikaisesti, varsinkin silloin, jos heidän laiton oleskelunsa johtuu hallinnollisista heikkouksista tai jäsenvaltioiden erityislaatuisista geopoliittisista olosuhteista. Kyseisten toimenpiteiden on oltava luonteeltaan poikkeuksellisia, ei toistuvia, ja niihin on sisällyttävä a) asianmukaisten vastaanotto-olosuhteiden takaaminen asianomaisille, b) sen periaatteen varmistaminen, ettei laitonta maahanmuuttoa hyväksytä, c) tinkimätön taistelu ihmiskauppaa ja sosiaalista syrjäytymistä vastaan, sekä d) sellaisten tehokkaiden instituutioiden ja politiikkojen käyttöönotto, jotka tukevat laillista työvoimaperusteista maahanmuuttoa.

    1.12

    tähdentää, että yksittäisten maahanmuuttajien tarve saada työtä ja tulla omillaan toimeen on tunnustettava ja sitä on tuettava. Yrittäjyys ja pienyritystoiminta edistävät taloudellisten näkökohtien lisäksi myönteistä yhteiskunnallista kehitystä. Mahdollisuus omistaa yritys ja hoitaa sitä vaikuttaa kotoutumiseen, minkä vuoksi siihen pitäisi saada nykyistä enemmän yhteiskunnan tukea.

    1.13

    on tyytyväinen siihen, että unionissa arvostetaan yhä enemmän maahanmuuttajien luovuutta ja yrittäjähenkisyyttä. Yrittäjien ja uusien yritysten lisääntyminen on ratkaisevan tärkeää kotoutumisprosessin onnistumiselle sekä tärkeä panos Lissabonin strategian toteuttamisessa.

    1.14

    korostaa valtiovallasta riippumattomien organisaatioiden tiiviisti yhteistuumin paikallis- ja alueviranomaisten kanssa tekemän työn merkitystä ja tukee niiden ohjelmia, joilla pyritään vauhdittamaan maahanmuuttoon liittyviä politiikkoja ja toimenpiteitä (esimerkiksi maahanmuuttajien integroitumista vastaanottajamaan poliittiseen ja yhteiskuntaelämään).

    1.15

    pitää tervetulleena päätöstä Euroopan pakolaisrahaston perustamisesta ja erityisesti kohderyhmien kotouttamisen edistämisestä. AK muistuttaa, että suurin osa sekä pakolaisten vastaanotto-olosuhteiden parantamiseksi ja heidän kotouttamisekseen ehdotetuista toimenpiteistä kuuluu alue- ja paikallisviranomaisten toiminta-alaan.

    1.16

    pitää tervetulleena päätösehdotusta ulkorajarahaston perustamisesta ja muistuttaa, että joidenkin Euroopan alueiden kehitys ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus kärsii niiden sijainnista unionin rajoilla. Päätöksen tulisi perustua vallitsevaan todellisuuteen.

    1.17

    katsoo kotouttamisen epäonnistumisen Euroopan unionissa johtuvan osaksi siitä, että paikallis- ja alueviranomaiset eivät osallistu toimintalinjojen muotoiluun. Paikallis- ja alueviranomaiset ovat kansalaisia lähinnä oleva vastuutaso, mutta täytäntöönpanon seurauksia paikallistasolla ei useimmiten oteta huomioon.

    1.18

    muistuttaa, että kotouttamiskysymykset tulee sisällyttää kaikkiin politiikanaloihin sosiaalisen yhteenkuuluvuuden turvaamiseksi. Unionin maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikan on oltava sopusoinnussa EU:n yleisten sosiaali-, talous-, ulko- ja kehityspoliittisten tavoitteiden kanssa sekä yhteensopivia eurooppalaisten arvojen kanssa. Viimeksi mainittuja ovat muun muassa yhtäläiset mahdollisuudet, ihmisoikeudet, ihmisarvo, suvaitsevaisuus, moninaisuuden kunnioittaminen, syrjinnän torjuminen ja yhteiskuntaelämään osallistumisen lisääminen.

    1.19

    korostaa, että kotouttaminen on koko yhteiskunnan vastuulla. Sekä maahanmuuttajien että paikallisväestön on nähtävä vaivaa kestävän sosiaalisen yhteenkuuluvuuden ja kasvun saavuttamiseksi.

    1.20

    myöntää, että työmarkkinakysymyksillä on ratkaiseva merkitys maahanmuuttajien kotouttamisessa, mutta niitä ei voi tarkastella asiayhteydestä erillään, koska kotoutumisaste riippuu myös monista muista tekijöistä, kuten yhteiskunnallisesta taustasta, koulutuksesta ja kielitaidosta sekä osallistumisesta yhteiskuntaelämään. Maahanmuuttajien kotoutumisen onnistuminen edistää sellaisen yhteiskunnan rakentamista, jossa jokaisella on oma paikkansa, ja tämä hyödyttää sekä yksittäisiä ihmisiä, paikallisyhteisöä että koko yhteiskuntaa.

    1.21

    pahoittelee, että solidaarisuutta koskevassa puiteohjelmassa ei edes mainita niiden melkein 500 000 turvapaikanhakijan tilannetta, jotka odottavat Euroopan unionissa oleskelulupa- tai vastaavaa päätöstä. Heistä ehdoton valtaosa on laillisten työmarkkinoiden ulkopuolella.

    1.22

    korostaa, että valtion tasolla ja paikallistasolla keskitytään vastakkaisiin seikkoihin: valtion tasolla huomiota kiinnitetään siirtotyöläisiin, kun taas paikallistasolla pyritään torjumaan syrjäytymistä, vieraantumista ja muukalaisvihamielisyyttä. Tämä lisää kaikkien asianomaisten tahojen välisen vuoropuhelun ja yhteistoiminnan tarvetta.

    1.23

    katsoo, että muodolliseen äänioikeuteen asteittain tähtäävien toimenpiteiden ja politiikkojen tulisi olla keskeinen osa solidaarisuusohjelmaa, koska äänioikeus edistäisi maahanmuuttajien osallistumista demokraattiseen prosessiin.

    1.24

    kannattaa Euroopan rajavalvontarahaston perustamista ja muistuttaa, että alueellinen tekijä on otettava huomioon yhtenäisessä palauttamismenettelyjen hallinnassa erityisesti tunnustamalla alue- ja paikallisviranomaisten rooli EU:n rajoilla vapaaehtoisten paluuohjelmien tukemisessa.

    2.   Alueiden komitean suositukset

    Alueiden komitea

    2.1

    korostaa, että tarvitaan tasapainoista politiikkaa sellaisten toimien edistämiseksi, joilla varmistetaan tasainen laillinen maahanmuutto sekä laittoman maahanmuuton, ihmisten salakuljetuksen ja ihmiskaupan ehkäiseminen. AK tähdentää myös, että maahanmuutto on keskeinen keino puuttuvan ammattitaitoisen työvoiman saamiseksi, ja kehottaa Eurooppa-neuvostoa kehittämään asiaankuuluvilla aloilla tehokkaita aloitteita mukaan luettuna unionin ulkopuolisten maiden kansalaisten rekrytointi tieteelliseen tutkimustyöhön.

    2.2

    tähdentää, että paikallis- ja alueviranomaisten tulisi osallistua aktiivisesti turvapaikkapolitiikkojen suunnitteluun ja täytäntöönpanoon. Tämän vuoksi AK ehdottaa, että vuosien 2007—2013 rakennerahastojen päätavoitteeseen 3 sisältyvien alueellisen yhteistyön ja uuden naapuruuspolitiikan rahoituksen soveltamisalaa laajennettaisiin, ja toivoo, että tavoitteen alaan kuuluvia monenvälisiä ohjelmia sekä naapuruuspolitiikan osana toteutettavia kahdenvälisiä toimintaohjelmia koordinoidaan tehokkaasti.

    2.3

    korostaa, että alue- ja paikallisviranomaisten osallistuminen kaikkien neljän rahaston toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen on välttämätöntä kumppanuutta koskevien horisontaalisten säännösten noudattamiseksi.

    2.4

    ehdottaa, että koulutukseen liittyviä toimenpiteitä vahvistettaisiin muuttoliikkeen hallinnassa erityisesti maahanmuuttajien ja pakolaisten kotouttamisen osalta.

    2.5

    ehdottaa seuraavien erityisten horisontaalisten säännösten sisällyttämistä päätösehdotuksiin:

    Suositus 1

    3 artikla

    Komission ehdotus (KOM(2005) 123 lopullinen — 2005/0049 (COD))

    AK:n muutosehdotus

    3 artikla

    Erityistavoitteet

    1.   Rahasto edistää seuraavien erityistavoitteiden saavuttamista:

    (a)

    Jäsenvaltioissa sovellettavan yhdenmukaisen palauttamismenettelyjen hallinnointijärjestelmän käyttöönotto sekä sen organisoinnin ja täytäntöönpanon kehittäminen.

    (b)

    Jäsenvaltioiden välisen yhteistyön tehostaminen yhdenmukaisen palauttamismenettelyjen hallinnointijärjestelmän ja sen täytäntöönpanon puitteissa.

    (c)

    Yhteisten palauttamisstandardien tehokkaan ja yhdenmukaisen soveltamisen edistäminen alan yleisen kehityksen mukaisesti.

    3 artikla

    Erityistavoitteet

    1.   Rahasto edistää seuraavien erityistavoitteiden saavuttamista:

    (a)

    Jäsenvaltioissa sovellettavan yhdenmukaisen palauttamismenettelyjen hallinnointijärjestelmän käyttöönotto sekä sen organisoinnin ja täytäntöönpanon kehittäminen etenkin ottamalla käyttöön valtiotason, alue- ja paikallisviranomaisten yhteistyömenettelyjä, silloin kun se on tarkoituksenmukaista.

    (b)

    Jäsenvaltioiden välisen yhteistyön tehostaminen yhdenmukaisen palauttamismenettelyjen hallinnointijärjestelmän ja sen täytäntöönpanon puitteissa.

    (c)

    Yhteisten palauttamisstandardien tehokkaan ja yhdenmukaisen soveltamisen edistäminen alan yleisen kehityksen mukaisesti.

    Perustelu

    Koska komission ehdotuksella on oikeusperusta, johon sovelletaan yhteispäätösmenettelyä, alueiden komitean tulisi pyrkiä esittämään konkreettisia muutosehdotuksia komission ehdotukseen Euroopan parlamentin käyttämän mallin mukaisesti.

    Suositus 2

    4 artiklan 1 kohta

    Komission ehdotus (KOM(2005) 123 lopullinen — 2005/0049 (COD))

    AK:n muutosehdotus

    4 artikla

    Tukikelpoiset toimet jäsenvaltioissa

    1.   Rahastosta voidaan myöntää tukea 3 artiklan 1 kohdan a alakohdan tavoitteiden mukaisille toimille, jotka koskevat erityisesti:

    (a)

    jäsenvaltioiden viranomaisten sekä kolmansien maiden konsulinvirastojen ja maahanmuuttoviranomaisten välisen tehokkaan, vakaan ja jatkuvan operatiivisen yhteistyön luomista tai kehittämistä, kun tavoitteena on hankkia matkustusasiakirjoja kolmansien maiden kansalaisten palauttamista varten ja varmistaa nopeat ja onnistuneet maastapoistamismenettelyt;

    (b)

    maassa laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten vapaaehtoisen paluun edistämistä erityisesti saattajan kanssa toteutettavien vapaaehtoisten paluuohjelmien kautta, kun tavoitteena on varmistaa paluun pysyvyys;

    (c)

    maassa laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten pakkoon perustuvan paluun yksinkertaistamista ja täytäntöönpanoa, kun tavoitteena on lisätä maahanmuuttopolitiikan uskottavuutta ja luotettavuutta ja lyhentää pakkoon perustuvaa maastapoistamista odottavien henkilöiden säilöönottoaikaa.

    4 artikla

    Tukikelpoiset toimet jäsenvaltioissa

    1.   Rahastosta voidaan myöntää tukea 3 artiklan 1 kohdan a alakohdan tavoitteiden mukaisille toimille, jotka koskevat erityisesti:

    (a)

    jäsenvaltioiden viranomaisten sekä kolmansien maiden konsulinvirastojen ja maahanmuuttoviranomaisten välisen tehokkaan, vakaan ja jatkuvan operatiivisen yhteistyön luomista tai kehittämistä, kun tavoitteena on hankkia matkustusasiakirjoja kolmansien maiden kansalaisten palauttamista varten ja varmistaa nopeat ja onnistuneet maastapoistamismenettelyt;

    (b)

    maassa laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten vapaaehtoisen paluun edistämistä erityisesti saattajan kanssa toteutettavien vapaaehtoisten paluuohjelmien kautta, kun tavoitteena on varmistaa paluun pysyvyys;

    (c)

    maassa laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten pakkoon perustuvan paluun yksinkertaistamista ja täytäntöönpanoa, kun tavoitteena on lisätä maahanmuuttopolitiikan uskottavuutta ja luotettavuutta ja lyhentää pakkoon perustuvaa maastapoistamista odottavien henkilöiden säilöönottoaikaa. ;

    (d)

    valtiotason, alue-, paikallis-, kunnallis- ja muiden viranomaisten eri tasoilla tapahtuvan toiminnan koordinoinnin kehittämistä.

    Perustelu

    Koska komission ehdotuksella on oikeusperusta, johon sovelletaan yhteispäätösmenettelyä, alueiden komitean tulisi pyrkiä esittämään konkreettisia muutosehdotuksia komission ehdotukseen Euroopan parlamentin käyttämän mallin mukaisesti.

    Suositus 3

    4 artiklan 2 kohta

    Komission ehdotus (KOM(2005) 123 lopullinen — 2005/0049 (COD))

    AK:n muutosehdotus

    4 artikla

    Tukikelpoiset toimet jäsenvaltioissa

    2.   Rahastosta voidaan myöntää tukea 3 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisille toimille, jotka koskevat erityisesti:

    (a)

    yhteistyötä, joka liittyy alkuperämaata koskevien tietojen keräämiseen ja niiden antamiseen potentiaalisille palautettaville henkilöille;

    (b)

    jäsenvaltioiden viranomaisten sekä kolmansien maiden konsulinvirastojen ja maahanmuuttoviranomaisten välisten tehokkaiden, vakaiden ja pitkäaikaisten operatiivisten suhteiden kehittämiseen tähtäävää yhteistyötä, jonka tavoitteena on parantaa konsulinvirastoista saatavaa apua hankittaessa matkustusasiakirjoja kolmansien maiden kansalaisten palauttamista varten ja varmistaa nopeat ja onnistuneet maastapoistamismenettelyt;

    (c)

    yhteisten yhdenmukaisten palauttamissuunnitelmien sisältöä ja niiden täytäntöönpanoa mukaan luettuina yhteiset vapaaehtoisen paluun ohjelmat, jotka koskevat tiettyjä alkuperämaita sekä aiempia asuin- tai kauttakulkuvaltioita;

    (d)

    tutkimuksia, jotka tehdään palauttamista koskevan jäsenvaltioiden välisen hallinnollisen yhteistyön nykytilasta ja kehittämismahdollisuuksista sekä kansainvälisten ja valtiosta riippumattomien organisaatioiden roolista;

    (e)

    tietojenvaihtoa sekä tuki- ja neuvontapalveluja palautettaessa erityisen heikossa asemassa oleviin ryhmiin kuuluvia henkilöitä;

    (f)

    parhaita käytänteitä koskevien seminaarien järjestäminen tiettyjä kolmansia maita ja/tai alueita käsitteleville henkilöille;

    (g)

    yhteisiä toimenpiteitä, joilla mahdollistetaan takaisinotettujen henkilöiden vastaanotto alkuperämaissa sekä aiemmissa asuin- tai kauttakulkuvaltioissa;

    (h)

    yhteistä toimien suunnittelua sen varmistamiseksi, että henkilöt voivat kotoutua uudelleen pysyvästi alkuperämaahansa tai aiempaan asuinvaltioonsa;

    (i)

    yhteisiä toimenpiteitä, joilla seurataan palanneiden henkilöiden tilannetta ja sen pysyvyyttä.

    4 artikla

    Tukikelpoiset toimet jäsenvaltioissa

    2.   Rahastosta voidaan myöntää tukea 3 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisille toimille, jotka koskevat erityisesti:

    (a)

    yhteistyötä, joka liittyy alkuperämaata koskevien tietojen keräämiseen ja niiden antamiseen potentiaalisille palautettaville henkilöille;

    (b)

    jäsenvaltioiden viranomaisten sekä kolmansien maiden konsulinvirastojen ja maahanmuuttoviranomaisten välisten tehokkaiden, vakaiden ja pitkäaikaisten operatiivisten suhteiden kehittämiseen tähtäävää yhteistyötä, jonka tavoitteena on parantaa konsulinvirastoista saatavaa apua hankittaessa matkustusasiakirjoja kolmansien maiden kansalaisten palauttamista varten ja varmistaa nopeat ja onnistuneet maastapoistamismenettelyt;

    (c)

    yhteisten yhdenmukaisten palauttamissuunnitelmien sisältöä ja niiden täytäntöönpanoa mukaan luettuina yhteiset vapaaehtoisen paluun ohjelmat, jotka koskevat tiettyjä alkuperämaita sekä aiempia asuin- tai kauttakulkuvaltioita;

    (d)

    tutkimuksia, jotka tehdään palauttamista koskevan jäsenvaltioiden välisen hallinnollisen yhteistyön nykytilasta ja kehittämismahdollisuuksista sekä kansainvälisten ja valtiosta riippumattomien organisaatioiden roolista;

    (e)

    tietojenvaihtoa sekä tuki- ja neuvontapalveluja palautettaessa erityisen heikossa asemassa oleviin ryhmiin kuuluvia henkilöitä;

    (f)

    parhaita käytänteitä koskevien seminaarien järjestäminen tiettyjä kolmansia maita ja/tai alueita käsitteleville henkilöille;

    (g)

    yhteisiä toimenpiteitä, joilla mahdollistetaan takaisinotettujen henkilöiden vastaanotto alkuperämaissa sekä aiemmissa asuin- tai kauttakulkuvaltioissa;

    (h)

    yhteistä toimien suunnittelua sen varmistamiseksi, että henkilöt voivat kotoutua uudelleen pysyvästi alkuperämaahansa tai aiempaan asuinvaltioonsa;

    (i)

    yhteisiä toimenpiteitä, joilla seurataan palanneiden henkilöiden tilannetta ja sen pysyvyyttä.

    (j)

    yhteisen koulutuksen ja seminaarien järjestämistä toimivaltaisten valtiotason, alue-, paikallis-, kunnallis- ja muiden viranomaisten, lainvalvontaviranomaisten ja oikeuslaitosten henkilökunnalle.

    (k)

    edistetään Euroopan unionin neuvoston, Euroopan komission, Euroopan parlamentin ja AK:n yhteistä aloitetta ”Parhaiden toimintatapojen käsikirja”. Valtiotason, alue- ja paikallisviranomaisten tulee osallistua sen laatimiseen, ja sen tulee sisältää seuraavia aloja koskevia strategioita: kansalaisten lähentäminen, yhteistyö järjestöjen ja valtiovallasta riippumattomien organisaatioiden kanssa, paikallisverkostojen luominen, tiedonkeruu ja tutkimukset sekä yhteistyö poliisiviranomaisten ja muiden instituutioiden kanssa;

    toimissa otetaan huomioon alueelliset ja paikalliset viranomaiset, kun se on tarkoituksenmukaista.

    Perustelu

    Koska komission ehdotuksella on oikeusperusta, johon sovelletaan yhteispäätösmenettelyä, alueiden komitean tulisi pyrkiä esittämään konkreettisia muutosehdotuksia komission ehdotukseen Euroopan parlamentin käyttämän mallin mukaisesti.

    2.6

    pahoittelee, että tekniselle avulle varattu rahoitusosuus on niukka kaikissa neljässä päätöksessä, vaikka yleisölle suunnatut tiedotuskampanjat ovat ratkaisevan tärkeitä kaikkien politiikkojen menestykselle ja tehokkuudelle vapauden, turvallisuuden ja oikeudenmukaisuuden alalla.

    2.7

    kannustaa paikallis- ja alueviranomaisia tekemään yhteistyötä koulutuksen ohjelmakysymysten alalla ja kehittämään yhteisvaikutukseen tähtäävää toimintaa ja kumppanuuksia asiaankuuluvien unionin ja valtiotason viranomaisten kanssa.

    2.8

    kehottaa paikallis- ja alueviranomaisia edistämään osaltaan puiteohjelmassa ehdotettujen toimien nopeaa ja tehokasta täytäntöönpanoa.

    2.9

    aikoo esittää alueiden komitean toimintasuunnitelman, jonka tarkoituksena on edistää oikeudenmukaista vastuunjakoa eri jäsenvaltioiden välillä sekä jäsenvaltioissa valtiotason, alue-, paikallis-, kunnallis- ja muiden viranomaisten välillä maahanmuuttoa koskevissa kysymyksissä.

    2.10

    korostaa, että sen tulee katsoa olevan merkittävä ja yhteisön etua ajatteleva kumppani, joka auttaa selkiyttämään paikallis- ja alueyhteisöjen edustajien vastuukysymyksiä rahoituksessa ja muuttoliikkeen hallinnassa kaudella 2007—2013 ja joka edistää siten näiden kytkemistä mukaan kehitteillä olevaan unionin yhteistyömekanismiin.

    Bryssel 16. marraskuuta 2005.

    Alueiden komitean

    puheenjohtaja

    Peter STRAUB


    Top