Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005AE0249

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus — Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus tiettyjen tarttuvien spongiformisten enkefalopatioiden ehkäisyä, valvontaa ja hävittämistä koskevista säännöistä annetun asetuksen (EY) N:o 999/2001 muuttamisesta”KOM(2004) 775 lopullinen — 2004/0270 COD

    EUVL C 234, 22.9.2005, p. 26–27 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    22.9.2005   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 234/26


    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus — Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus tiettyjen tarttuvien spongiformisten enkefalopatioiden ehkäisyä, valvontaa ja hävittämistä koskevista säännöistä annetun asetuksen (EY) N:o 999/2001 muuttamisesta”

    KOM(2004) 775 lopullinen — 2004/0270 COD

    (2005/C 234/07)

    Neuvosto päätti 16. joulukuuta 2004 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 152 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon edellämainitusta aiheesta.

    Asian valmistelusta vastannut erityisjaosto antoi lausuntonsa 17. helmikuuta 2005. Esittelijä oli Franco Chiriaco.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 9.–10. maaliskuuta 2005 pitämässään 415. täysistunnossa (maaliskuun 9. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 130 ääntä puolesta eikä yhtään vastaan 3:n pidättyessä äänestämästä.

    1.   Komission ehdotuksen pääsisältö

    1.1

    Tiettyjen tarttuvien spongiformisten enkefalopatioiden (TSE:iden) ehkäisyä, valvontaa ja hävittämistä koskevaan asetukseen on ehdotettu muutoksia, joista tärkeimpiä ovat seuraavat:

    Pidennetään jo vuonna 2003 jatkettua siirtymätoimenpiteiden soveltamisaikaa vielä kahdella vuodella (1).

    Vahvistetaan tiettyjä ennaltaehkäiseviä toimia (sisällytetään hirvieläimet säännösten soveltamisalaan, kannustetaan TSE-resistenttien lammaspopulaatioiden tuottamista yhdenmukaisen jalostusohjelman avulla, yhtenäistetään säännökset eläimistä saatavien sivutuotteiden terveyssäännöistä annetun asetuksen (EY) N:o 1774/2002 kanssa, kielletään kaasun ruiskutus kallon sisään teurastusmenetelmänä).

    Laajennetaan eläinten siirtorajoitukset koskemaan myös lampaita ja vuohia.

    Rajoitetaan dikalsiumfosfaatin valmistuksessa käytettävän raaka-aineen markkinoille saattamista ja sisällytetään muuhun käyttöön kuin ihmisravinnoksi tarkoitettu maito poikkeustapauksiin ihmisravinnoksi tarkoitetun maidon tavoin.

    Vahvistetaan oikeusperusta kolmansissa maissa tehtäviä tarkastuksia varten.

    2.   Yleistä

    2.1

    Vaikka ETSK on jo aiemmin ilmaissut varauksellisen kantansa määräaikojen toistuvaan pidentämiseen (2), se katsoo, että on tarpeen yhdenmukaistaa sääntöjä kansainvälisellä tasolla Maailman eläintautijärjestössä (OIE) komission määrittelemien riskienarviointikriteerien mukaisesti.

    2.2

    Euroopassa saatu käytännön kokemus on osoittanut, että nykyinen, pikemminkin todettuihin tapauksiin kuin riskeihin perustuva luokitus viiteen kategoriaan suosii maita, joissa tehdään vähän tarkastuksia, ja rankaisee niitä, jotka tekevät tehokkaita tarkistuksia ja löytävät siten tautitapauksia. Äskettäin Japanissa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa todetut tapaukset saattavat vauhdittaa yhteisen metodologian kehittämistä koskevan sopimuksen tekemistä Maailman eläintautijärjestössä. Sopimus tehdään todennäköisesti toukokuussa 2005.

    2.3

    Komitea toistaa kuitenkin painokkaasti aiemman suosituksensa: Jos osoittautuu mahdottomaksi saada aikaan yksimielinen kansainvälinen sopimus yhteisistä riskienhallinnan säännöistä, Euroopan unionin on tehtävä johtopäätöksensä ja otettava välittömästi käyttöön tarvittavat säännöt riippumatta ongelmista, joita niistä voi seurata WTO:ssa kolmansien maiden kanssa käytävälle kaupalle. Kansainvälisen sopimuksen hyväksymättä jääminen ja neuvottelujen pitkittyminen eivät saa viivästyttää EU:ssa tehtävän yhteistyön kannalta välttämättömien sääntöjen täytäntöönpanoa.

    2.4

    Komitea on tyytyväinen siihen, että komissio on määräajan pidentämisen myötä tarttunut tilaisuuteen esittää muutoksia, joiden tarkoituksena on vahvistaa ennaltaehkäiseviä toimia, edistää jalostusohjelmia sekä laajentaa kuljetusrajoituksia ja tarkistuksia etenkin kolmansissa maissa.

    3.   Erityistä

    3.1

    Hirvieläinten sisällyttäminen säännöksiin on erittäin tärkeää.

    3.2

    Jo hyviä tuloksia tuottaneen yhdenmukaisen jalostusohjelman oikeusperustan vahvistaminen helpottaa resistenttien lampaiden valintaa.

    3.3

    Lainsäädännön yhtenäisyyden vuoksi säännösten yhdenmukaistaminen asetuksen N:o 1774/2002 kanssa on välttämätöntä.

    3.4

    Kaasun ruiskuttaminen kallon sisään, mikä on tuontieläimillä jo kielletty teurastusmenetelmä, kielletään nimenomaisesti EU:n alueella. Tämän ilmeisenä hyötynä on tartuntavaaran väheneminen.

    3.5

    Nautaeläinten siirtorajoitusta koskevat säännöt on aiheellista laajentaa koskemaan myös scrapie-tautiin sairastuneita eläimiä.

    3.6

    Komitea pitää myönteisenä nautojen, lampaiden ja vuohien sekä niiden siemennesteen, alkioiden ja munasolujen markkinoille saattamista ja vientiä koskevien säännösten soveltamisalan laajentamista muihin lajeihin sekä dikalsiumfosfaatin valmistuksessa käytettävien raaka-aineiden rajoittamista tieteellisen ohjauskomitean suositusten mukaisesti.

    3.7

    Komitea katsoo, että mahdollisuus tehdä tarkistuksia kolmansissa maissa on oikeudellisesti tärkeä Euroopassa tällä alalla jo saadun kokemuksen hyödyntämiseksi, mutta suosittelee myös tarjoamaan käyttöön siihen tarvittavat rahoitusvarat ja henkilöstöresurssit.

    Bryssel 9. maaliskuuta 2005

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean

    puheenjohtaja

    Anne-Marie SIGMUND


    (1)  EUVL C 208, 3.9.2003.

    (2)  Ks. edellä.


    Top