Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004AR0080

Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan pakolaisrahaston perustamisesta kaudelle 2005–2010”

EUVL C 318, 22.12.2004, p. 30–36 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

22.12.2004   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 318/30


Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan pakolaisrahaston perustamisesta kaudelle 2005–2010”

(2004/C 318/10)

ALUEIDEN KOMITEA, joka

ottaa huomioon komission ehdotuksen neuvoston päätökseksi Euroopan pakolaisrahaston perustamisesta kaudelle 2005–2010 (KOM(2004) 102 lopullinen – 2004/0032 CNS),

ottaa huomioon Euroopan unionin neuvoston 23. helmikuuta 2004 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 265 artiklan ensimmäisen kohdan nojalla tekemän päätöksen pyytää aiheesta alueiden komitean lausunto,

ottaa huomioon puheenjohtajansa 6. marraskuuta 2003 tekemän päätöksen antaa lausunnon valmistelu ”ulkosuhteet”-valiokunnan tehtäväksi,

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen, ja erityisesti sen 63 artiklan 2 kohdan b alakohdan,

ottaa huomioon lausuntonsa aiheesta ”Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan pakolaisrahaston perustamisesta” (KOM(1999) 686 lopullinen – 1999/0274 CNS, CdR 80/2000 fin (1)),

ottaa huomioon lausuntonsa aiheesta ”Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Maahanmuutto, kotouttaminen ja työllisyys” (KOM(2003) 336 lopullinen, CdR 223/2003 fin (2)),

ottaa huomioon muut erityisesti pakolaispolitiikkaa käsitelleet lausuntonsa (CdR 90/2001 fin (3), CdR 214/2001 fin (4), CdR 93/2002 fin (5), CdR 249/2003 fin (6)),

ottaa huomioon ”ulkosuhteet”-valiokuntansa toukokuun 4. päivänä 2004 hyväksymän lausuntoluonnoksen CdR 80/2004 rev. 1, jonka esittelijä oli Närpiön kaupunginjohtaja Gustav Skuthälla (FI/ELDR),

1)

katsoo, että Euroopan pakolaisrahaston toisesta vaiheesta tulisi muodostua aiempaa tehokkaampi ja tärkeämpi väline sille asetettujen keskeisimpien tavoitteiden – vastuun jakaminen jäsenmaiden kesken ja yhteisen turvapaikkapolitiikan toteutuminen kaikissa jäsenmaissa – toteutumiseksi,

2)

katsoo, että asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi on välttämätöntä, että rahastolle taataan riittävät määrärahat koko sen toimintakaudeksi ottaen erityisesti huomioon yhteisön laajentuminen ja uusien jäsenmaiden tarpeet,

hyväksyi 16.–17. kesäkuuta 2004 pitämässään 55. täysistunnossa (kesäkuun 17. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon.

1   Alueiden komitean kanta

Alueiden komitea

1.1

hyväksyy komission ehdotuksen jäljempänä olevin muutosehdotuksin.

1.2

arvostaa komission, jäsenvaltioiden, alueiden, kuntien, järjestöjen, pakolaisten itsensä sekä muiden toimijoiden työtä Euroopan pakolaisrahaston ensimmäisen vaiheen tavoitteiden saavuttamiseksi.

1.3

arvostaa komission työtä uuden ehdotuksen laatimiseksi ja katsoo, että se on onnistunut ottamaan huomioon merkittävän osan ensimmäisen vaiheen evaluoinnin tuloksista ja eri toimijoiden esittämistä arvioista.

1.4

pitää oikeudenmukaisena ehdotettua jäsenmaiden välisen vastuunjaon periaatetta ja järjestelmää.

1.5

katsoo, että ehdotettu, jäsenvaltioissa toteutettavien toimien täytäntöönpanemiseksi varattava kiinteä määräraha sekä teknisen ja hallinnollisen tuen taso ovat ehdoton vähimmäisedellytys sille, että voidaan varmistaa kaikkien jäsenvaltioiden osallistuminen ohjelmaan ja omien järjestelmiensä kehittämiseen niiden saattamiseksi yleiselle eurooppalaiselle tasolle; korostaa, että myös Euroopan pakolaisrahaston ensimmäiseen vaiheeseen osallistuneissa jäsenmaissa erityisesti paikalliset toimijat tarvitsevat edelleen koulutusta ja ohjausta korkeatasoisten hankkeiden toteuttamiseksi.

1.6

pitää tärkeänä varmistaa, että rahaston toimien piiriin pääsevät kaikki jäsenvaltioissa kansainvälistä suojelua nauttivat henkilöt riippumatta siitä, minkä kansallisen menettelyn kautta he ovat jäsenvaltioon tulleet; pitää lisäksi tärkeänä, että ohjelman täytäntöönpanossa otetaan erityisesti huomioon kaikkein hädänalaisimmassa tilanteessa olevien pakolaisten tarpeet. Kaikkein hädänalaisimpia ryhmiä ovat esimerkiksi alaikäiset yksin olevat lapset (unaccompanied minors), yksinhuoltaja- tai yksin olevat naiset (women-at-risk), kidutuksen tai muutoin epäinhimillisen ja halventavan kohtelun ja hyväksikäytön kohteeksi joutuneet sekä lääketieteellistä erityishoitoa tarvitsevat.

1.7

kannattaa komission ehdottamaa tapaa tarkastella turvapaikkapolitiikkaa kokonaisvaltaisesti siten, että rahastosta voidaan, paikalliset, alueelliset ja kansalliset olosuhteet huomioon ottaen, tukea sekä turvapaikanhakijoiden olosuhteiden kehittämistä, kotoutumisen edistämistä että kotiinpaluuta.

1.8

pitää tärkeänä rahoittaa kansallisten toimien lisäksi sekä yhteisön toimia että hätätoimenpiteitä. Yhteisön toimista voi kehittyä tärkeä Euroopan tason strategisen suunnittelun ja kehittämisen väline, jos niillä kehitetään sekä laajoja poliittisen tason että alueellisen ja paikallisen tason käytännön hankkeita niin, että ne täydentävät toisiaan. Yhteisön toimille tulee voida varata riittävä osuus rahaston määrärahasta, toimien keskinäinen täydentävyys ja avoin toteuttaminen huomioon ottaen.

1.9

painottaa, että turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanoton vaikutukset näkyvät keskeisimmin näitä ryhmiä vastaanottavissa yhteisöissä paikallistasolla, ja kehottaa kutsumaan paikallis- ja alueviranomaiset mukaan päätöksentekoon, joka koskee näiden ryhmien vastaanottoa ja kotouttamista kyseisiin yhteisöihin.

1.10

painottaa, että kotoutumisen edistäminen on eurooppalaisen, ihmisoikeuksia kunnioittavan pakolais- ja turvapaikkapolitiikan avainkysymyksiä ja että sen onnistuminen on ratkaisevan tärkeää paikallisyhteisöjen tasapainoiselle kehittymiselle myös tulevaisuudessa.

1.11

painottaa kaikkien oikeutta vapaaehtoiseen, turvalliseen ja ihmisarvoa kunnioittavaan paluuseen kotimaahansa.

1.12

kannattaa komission pyrkimyksiä parantaa ohjelman strategista suunnittelua monivuotisella ohjelmasuunnittelulla.

1.13

korostaa, että strategisen suunnittelun tulee tapahtua avoimesti komission ja jäsenvaltioiden välisessä aidossa kumppanuudessa, on kyse sitten jäsenvaltioissa toteutettavista toimista, yhteisön toimista tai hätätoimenpiteistä.

1.14

painottaa erityisesti, että alueellisilla ja paikallisilla toimijoilla on keskeinen rooli vastuun kantajina turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanoton ja kotoutumista edistävien toimien toteuttamisessa; pahoitteleekin sen vuoksi, ettei komissio ole ehdotuksessaan onnistunut varmistamaan alue- ja paikallisviranomaisten riittävän laajaa kuulemista ohjelman toteutusta suunniteltaessa ja sen rahoituksesta päätettäessä. Ehdotuksessa ei erityisesti ole onnistuttu varmistamaan alueellisten ja paikallisten toimijoiden osallistumismahdollisuuksia hyvien käytäntöjen kehittäjinä yhteisön toimissa.

2   Alueiden komitean suositukset

Suositus 1

Johdanto-osan 4 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

(4)

On tarpeen tukea jäsenvaltioiden toimintaa asianmukaisten vastaanotto-olosuhteiden tarjoamiseksi pakolaisille ja siirtymään joutuneille henkilöille, mukaan luettuina tasapuoliset ja tehokkaat turvapaikkamenettelyt kansainvälistä suojelua tarvitsevien henkilöiden oikeuksien suojelemiseksi ja turvapaikkajärjestelmien toiminnan kehittämiseksi.

(4)

On tarpeen tukea ja parantaa jäsenvaltioiden toimintaa asianmukaisten vastaanotto-olosuhteiden tarjoamiseksi pakolaisille ja siirtymään joutuneille henkilöille, kun otetaan huomioon kaikkein hädänalaisimmassa asemassa olevien henkilöiden erityistarpeet (kuten alaikäiset yksin olevat lapset, yksinhuoltaja- tai yksin olevat naiset, henkilöt, jotka ovat joutuneet kidutuksen tai epäinhimillisen ja halventavan kohtelun ja hyväksikäytön kohteeksi tai ovat lääketieteellisen erityishoidon tarpeessa), mukaan luettuina tasapuoliset ja tehokkaat turvapaikkamenettelyt kansainvälistä suojelua tarvitsevien henkilöiden oikeuksien suojelemiseksi ja turvapaikkajärjestelmien toiminnan kehittämiseksi.

Perustelu

On tärkeää, että vastaanotto-olosuhteita kehitetään, jos ne eivät vielä ole tarkoituksenmukaisimmalla tasolla. Varsinkin silloin kun turvapaikanhakijoiden määrä on suuri, kaikkein hädänalaisimmassa asemassa olevia ei aina tunnisteta ja heidän välttämättömät erityistarpeensa jäävät ottamatta huomioon. Hädänalaisimpien henkilöiden tunnistamista edistää tähän kategoriaan kuuluvien suuntaa antava määrittely. Tarkoituksenmukaisella tuella, hoidolla tai muilla erityisjärjestelyillä heitä voidaan voimavaraistaa sen hetkisessä tilanteessa ja edistää heidän myöhempää kotoutumistaan tai mahdollista kotiinpaluutaan.

Suositus 2

Johdanto-osan 8 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

(8)

Tarvitaan konkreettista tukea sellaisten olosuhteiden luomiseksi tai parantamiseksi, joissa pakolaiset ja siirtymään joutuneet henkilöt voivat halutessaan tehdä tietoisen päätöksen lähteä jäsenvaltioiden alueelta ja palata kotimaahansa.

(8)

Tarvitaan konkreettista tukea sellaisten olosuhteiden luomiseksi tai parantamiseksi, joissa pakolaiset ja siirtymään joutuneet henkilöt voivat halutessaan tehdä tietoisen päätöksen lähteä jäsenvaltioiden alueelta ja palata kotimaahansa turvallisesti ja heidän ihmisoikeuksiaan kunnioittavalla tavalla.

Perustelu

Euroopan pakolaisrahastosta ei tule milloinkaan tukea paluuta sellaisissa tilanteissa, joissa paluun ei voida taata tapahtuvan turvallisesti ja palaajan ihmisoikeuksia kunnioittaen.

Suositus 3

Johdanto-osan 15 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

(15)

Jäsenvaltioiden toteuttamien hankkeiden yhteydessä olisi annettava riittävät takeet täytäntöönpanoa koskevien yksityiskohtaisten sääntöjen ja täytäntöönpanon laadun, hankkeiden tulosten ja niiden arvioinnin sekä moitteettoman varainhoidon ja sen valvonnan osalta.

(15)

Jäsenvaltioiden toteuttamien hankkeiden yhteydessä olisi annettava riittävät takeet täytäntöönpanoa täytäntöönpanon avoimuudesta ja sitä koskevien yksityiskohtaisten sääntöjen ja täytäntöönpanon laadun, hankkeiden tulosten ja niiden arvioinnin sekä moitteettoman varainhoidon ja sen valvonnan osalta.

Perustelu

Täytäntöönpanon tulee kaikissa olosuhteissa olla avointa.

Suositus 4

4 artiklan 1 kohdan d alakohta (uusi)

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

d)

niiden henkilöiden vapaaehtoiseen paluuseen, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen haettuaan 3 artiklan 1–3 kohdassa mainittua suojelua edellyttäen, että asianomaiset henkilöt eivät ole saaneet uutta kansalaisuutta eivätkä poistuneet jäsenvaltion alueelta.

Perustelu

Ohjelmarahoituksella on perusteltua tukea myös niiden henkilöiden vapaaehtoista paluuta, jotka ovat saaneet suojeluhakemukseensa kielteisen päätöksen, eikä ainoastaan niiden, joiden hakemuksen käsittely on vielä kesken.

Suositus 5

4 artiklan 3 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

3.

Toimien täytäntöönpanossa on otettava huomioon sukupuoleen liittyvät seikat sekä kaikkein hädänalaisimmassa asemassa olevien henkilöiden erityistarpeet, erityisesti niiden jotka ovat joutuneet kidutuksen tai epäinhimillisen ja halventavan kohtelun kohteeksi, sekä lapsen ensisijainen etu. Edellä 1 kohdan a, b ja c alakohdassa tarkoitettuja toimia voidaan yhdistää samaan hankkeeseen.

3.

Toimien täytäntöönpanossa on otettava huomioon sukupuoleen liittyvät seikat, lapsen ensisijainen etu sekä kaikkein hädänalaisimmassa asemassa olevien henkilöiden erityistarpeet, erityisesti alaikäisten yksinäisten lasten, yksinhuoltaja- tai yksin olevien naisten, niiden jotka ovat joutuneet kidutuksen tai epäinhimillisen ja halventavan kohtelun ja hyväksikäytön kohteeksi tai ovat lääketieteellisen erityishoidon tarpeessa , sekä lapsen ensisijainen etu. Edellä 1 kohdan a, b ja c alakohdassa tarkoitettuja toimia voidaan yhdistää samaan hankkeeseen.

Perustelu

Lapsen ensisijainen etu noudattaa kansainvälisissä sopimuksissa määriteltyä, joten se ehdotetaan nostettavaksi ehdotuksessa selkeästi esille. Hädänalaisimmassa asemassa olevien tunnistamista edistää näihin kategorioihin kuuluvien suuntaa antava määrittely. Ehdotettu listaus noudattaa esimerkiksi UNHCR:n käyttämää listausta.

Suositus 6

6 artikla

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Rahastosta voidaan myöntää tukea toimille, joiden tavoitteena on 4 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettujen henkilöiden sekä heidän perheenjäsentensä sopeuttaminen asuinvaltion yhteiskuntaan ja jotka koskevat erityisesti

Rahastosta voidaan myöntää tukea toimille, jotka liittyvät 4 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettujen henkilöiden sekä heidän perheenjäsentensä kotoutumiseen asuinvaltion yhteiskuntaan ja jotka koskevat erityisesti esimerkiksi

Perustelu

Kotoutumisen indikaattoreita ei ole yhteisesti määritelty eikä niistä vallitse yhteistä näkemystä. Tämän vuoksi on korostettava, että tässä määritellyt toimet ovat vain esimerkkejä, joilla kotoutumista voidaan edistää.

Suositus 7

6 artiklan kolmas luetelmakohta (uusi)

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

toimia, joiden tarkoituksena on edistää vastaanottavan maan kielen ja kulttuurin omaksumista

Perustelu

Kieli on keskeisin väline ympäröivän yhteisön ja yhteiskunnan aktiivisessa jäsenyydessä, ja sen merkitystä on syytä korostaa. Kieltä opitaan monin tavoin ja se liittyy keskeisesti kulttuuriin, joten tuettavia toimia ei tule rajata esim. ainoastaan koulutukseen.

Suositus 8

6 artiklan kuudes luetelmakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

toimia, joiden tarkoituksena on näiden henkilöiden kotouttaminen ja joihin osallistuu paikallisviranomaisia, unionin kansalaisia tai pakolaisten organisaatioita, esimerkiksi vapaaehtois- tai kummitoiminnan taikka ammattiliittojen tai muiden ammatillisten tai yhteiskunnallisten järjestöjen osallistumisen myötä.

toimia, joiden tarkoituksena on alue- ja paikallisviranomaisten näiden henkilöiden kotouttaminen ja joihin osallistuu paikallisviranomaisia, unionin kansalaisia tai pakolaisten organisaatioita, esimerkiksi vapaaehtois- tai kummitoiminnan taikka ammattiliittojen tai muiden ammatillisten tai yhteiskunnallisten järjestöjen osallistumisen myötä kotoutumisen edistämiseksi toteuttamia toimia.

Perustelu

Alue- ja paikallisviranomaisten keinot edistää kotoutumista liittyvät pääosin julkisten palvelujen järjestämiseen. Näiden palvelujen järjestämisessä tulee ottaa huomioon saatavuus, syrjimättömyys sekä pakolaisten kotoutumista edistävät muut erityistarpeet. Niiden ratkaisevan roolin vuoksi ne on syytä erottaa muista paikallistason toimista. Näin ollen alkuperäistä tekstiehdotusta on täsmennetty ja se on ehdotettu jaettavaksi kahteen osaan (suositukset 8 ja 9).

Suositus 9

6 artiklan seitsemäs luetelmakohta (uusi)

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

toimia, joiden tarkoituksena on edistää näiden henkilöiden kotoutumista sekä heidän ja paikallisyhteisöjen välistä vuoropuhelua. Näihin toimiin osallistuu pakolaisten omia organisaatioita ja unionin kansalaisia, esim. vapaaehtois- ja kummitoiminnan, ammattiliittojen tai muiden ammatillisten tai yhteiskunnallisten järjestöjen toiminnan kautta.

Perustelu

Kotoutumisen käsite sisältää kaksisuuntaisen, yhteisön ja yleisemmin kansalaisyhteiskunnan sekä kotoutuvan henkilön välisen vuoropuhelun ja vuorovaikutuksen, jota muutosehdotuksella halutaan korostaa. Lisäksi on syytä korostaa myös pakolaisten omaa vastuuta uusien yhteisön jäsenien kotouttamisessa.

Suositus 10

8 artiklan 2 kohta (uusi 2 kohta, nykyinen 2 kohta siirtyy 3 kohdaksi)

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

2.

Tukikelpoisia toimia valittaessa tulee varmistaa erityisesti konkreettisten hyvien käytänteiden luominen paikallisella ja alueellisella tasolla.

Perustelu

Ehdotus tukikelpoisten yhteisön toimien määrittelyksi näyttäisi sisältävän pääasiallisen odotuksen keskushallintotasoisten tai eurooppalaisen tason toimijoiden tukemisesta. Usein kuitenkin parhaimmat käytännöt ja innovatiiviset pilottihankkeet luodaan ja varsinkin testataan käytännön tason yhteisöissä. Onkin tärkeätä varmistaa paikallisten ja alueellisten toimijoiden rajatylittävien hankkeiden toimeenpano.

Suositus 11

9 artiklan 2 kohdan d alakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

d)

asianomaisten henkilöiden vastaanottamisesta ja hätätoimenpiteiden toteuttamisesta aiheutuvat henkilöstö- ja hallintokulut;

d)

asianomaisten henkilöiden vastaanottamisesta, oleskeluoikeuteen liittyvästä päätöksenteosta ja hätätoimenpiteiden toteuttamisesta aiheutuvat henkilöstö- ja hallintokulut;

Perustelu

Nykyisessä muotoilussa oleskeluoikeuteen liittyvän päätöksenteon sisältyminen tukikelpoisiin toimiin jää epäselväksi. Päätöksenteko on kuitenkin olennainen osa hätätoimenpiteiden toteuttamista, ja siitä aiheutuvat kulut voivat nousta merkittäviksi.

Suositus 12

12 artiklan 4 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

4.

Vastuuviranomaisen on hoidettava muun muassa seuraavat tehtävät:

4.

Vastuuviranomaisen on avoimuutta noudattaen hoidettava muun muassa seuraavat tehtävät:

Perustelu

Täytäntöönpanon tulee olla avointa kaikissa olosuhteissa ja kaikilla tasoilla.

Suositus 13

12 artiklan 4 kohdan a alakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

a)

yhteistyökumppanien konsultointi monivuotisen ohjelmasuunnitelman laatimista varten; yhteistyökumppaneita voivat olla valtiosta riippumattomat järjestöt, paikallisviranomaiset, toimivaltaiset kansainväliset organisaatiot, työmarkkinaosapuolet jne,

a)

yhteistyökumppanien konsultointi monivuotisen ohjelmasuunnitelman laatimista varten; yhteistyökumppaneita ovat alue- ja paikallisviranomaiset ja niitä voivat olla myös valtiosta riippumattomat järjestöt, toimivaltaiset kansainväliset organisaatiot, työmarkkinaosapuolet jne.,

Perustelu

Euroopan pakolaisrahaston toimialueella keskeiset toimijat, palvelujen tuottajat ja kokonaisvaltaisen vastuun kantajat ovat paikallis- ja aluetason viranomaiset. Erityisesti turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanottoon ja kotoutumiseen liittyvää politiikkaa ei voida jäsenvaltioissa suunnitella eikä harjoittaa ilman koordinointia näiden viranomaisten kanssa. Päätöksessä tuleekin varmistaa, että vastuuviranomaiset valmistelevat ohjelmasuunnittelua yhteistyössä alue- ja paikallisviranomaisten kanssa.

Suositus 14

12 artiklan 4 kohdan c alakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

c)

rahastosta myönnettävää yhteisrahoitusta koskevien valinta- ja myöntämismenettelyjen järjestäminen seurattavuuden, tasapuolisen kohtelun ja tuen kasautumattomuuden periaatteita noudattaen;

c)

rahastosta myönnettävää yhteisrahoitusta koskevien valinta- ja myöntämismenettelyjen järjestäminen seurattavuuden, tasapuolisen kohtelun ja tuen kasautumattomuuden periaatteita noudattaen sekä jäsenvaltioiden tilanne ja tarpeet huomioon ottaen; lisäksi hankkeiden valinnassa tulee ottaa huomioon kustannustehokkuus hankkeen kohteena olevien henkilöiden määrän perusteella sekä hakijayhteisön ja sen mahdollisten yhteistyökumppaneiden kokemus, asiantuntemus ja luotettavuus;

Perustelu

Neuvoston 28. syyskuuta 2000 Euroopan pakolaisrahaston perustamisesta tekemän päätöksen (EYVL L 252, 6.10.2000, s. 12–18) 9 artiklan 3 kohta on osoittautunut toimivaksi ja tulisi siksi sisällyttää myös toiseen Euroopan pakolaisrahaston perustamista koskevaan päätökseen. Toimivaltaisten viranomaisten tulisi erityisesti valita hankkeet edelleen alueen tai paikallisen hallintoyksikön tilanteen ja tarpeiden mukaan. Tämän tehtävän hoitavat yksittäisissä jäsenvaltioissa alueelliset tai paikalliset koordinointielimet. Ulkoiset asiantuntijat eivät tähän pysty.

Suositus 15

22 artiklan 2 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

2.

Jäsenvaltiolle maksetaan ennakkomaksuna 50 prosenttia määrästä, joka sille on myönnetty komission vuosittain tekemässä yhteisrahoituspäätöksessä, 60 päivän kuluessa siitä kun yhteisrahoitusta koskeva päätös on hyväksytty.

2.

Jäsenvaltiolle maksetaan ennakkomaksuna 50 70 prosenttia määrästä, joka sille on myönnetty komission vuosittain tekemässä yhteisrahoituspäätöksessä, 60 päivän kuluessa siitä kun yhteisrahoitusta koskeva päätös on hyväksytty.

Perustelu

Jottei jäsenvaltioiden talousarvioita ja hankkeet toimeenpanevien kumppanien (kansalaisjärjestöt yms.) varoja rasiteta kohtuuttomasti, tulisi jäsenvaltioille maksettaville ennakkomaksuille asettaa vähemmän tiukat ehdot.

Bryssel 17. kesäkuuta 2004

Alueiden komitean

puheenjohtaja

Peter STRAUB


(1)  EYVL C 317, 6.11.2000, s. 4.

(2)  EUVL C 109, 30.4.2004, s. 46.

(3)  EYVL C 19, 22.1.2002, s. 20.

(4)  EYVL C 107, 3.5.2002, s. 85.

(5)  EYVL C 278, 14.11.2002, s. 44.

(6)  EUVL C 23, 27.1.2004, s. 30.


Top