Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0132

    Komission asetus (EU) 2022/132, annettu 28 päivänä tammikuuta 2022, energiatilastoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1099/2008 muuttamisesta vuotuisia, kuukausittaisia ja lyhyen aikavälin kuukausittaisia energiatilastoja koskevien päivitysten täytäntöönpanon osalta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    C/2022/380

    EUVL L 20, 31.1.2022, p. 208–271 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/132/oj

    31.1.2022   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 20/208


    KOMISSION ASETUS (EU) 2022/132,

    annettu 28 päivänä tammikuuta 2022,

    energiatilastoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1099/2008 muuttamisesta vuotuisia, kuukausittaisia ja lyhyen aikavälin kuukausittaisia energiatilastoja koskevien päivitysten täytäntöönpanon osalta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon energiatilastoista 22 päivänä lokakuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1099/2008 (1) ja erityisesti sen 4 artiklan 3 kohdan, 5 artiklan 3 kohdan ja 9 artiklan 2 ja 3 kohdan

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Asetuksella (EY) N:o 1099/2008 luodaan yhteiset puitteet vertailukelpoisten energiatilastojen tuottamista, välittämistä, arviointia ja jakelua varten unionissa.

    (2)

    Energiatilastojen on jatkuvasti kehityttävä, koska niiden on pysyttävä mukana teknologian nopeassa kehityksessä ja unionin energiapolitiikan muutoksissa ja koska on tärkeää, että unionin tavoitteet ja niiden edistymisen seuranta perustuvat virallisiin tietoihin. Euroopan energiatilastojen ilmoituskehyksen on tämän vuoksi vastattava kasvavia tai muuttuvia tarpeita.

    (3)

    Seuraamalla Euroopan vihreän kehityksen ohjelman ja energiaunionipakettien tavoitteiden toteutumista luotettavilla ja korkealaatuisilla energiatilastoilla voidaan lisätä unionin energiapolitiikan uskottavuutta.

    (4)

    Komissio on yksilöinyt useita seikkoja, joita on tarpeen päivittää vuotuisissa ja lyhyen aikavälin kuukausittaisissa energiatilastoissa. Ne koskevat erityisesti energian loppukulutusta palveluissa ja liikenteessä kuvaavien tilastojen tarkempaa erittelyä, uusia energiankantajia kuten vetyä, uusia sähköntuotantoa ja -varastointia koskevia tietoja, uusiutuvia energialähteitä koskevia tarkempia tietoja, uusia arvioita energiataseiden tuottamiseksi aiemmassa vaiheessa sekä vuosittaisen tiedonkeruun oikea-aikaisuuden parantamista. Lisäksi maakaasua, öljyä ja öljytuotteita koskeviin lyhyen aikavälin kuukausittaisiin tilastoihin liittyvät raportointivaatimukset poistetaan, koska saatavilla on nyt kattavampia ja oikea-aikaisempia kuukausittaisia tietoja. Komissio on keskustellut jäsenvaltioiden kanssa useista teknisistä kysymyksistä, joihin kuuluvat soveltamisala, toteutettavuus, tuotantokustannukset, luottamuksellisuus ja raportointivaatimukset, ja sopinut jäsenvaltioiden kanssa näistä seikoista.

    (5)

    Sen vuoksi asetusta (EY) N:o 1099/2008 olisi muutettava.

    (6)

    Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 223/2009 (2) 7 artiklalla perustetun Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevän komitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Korvataan asetuksen (EY) N:o 1099/2008 liitteet tämän asetuksen liitteessä olevalla tekstillä.

    2 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 28 päivänä tammikuuta 2022.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)   EUVL L 304, 14.11.2008, s. 1.

    (2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 223/2009, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2009, Euroopan tilastoista sekä salassapidettävien tilastotietojen luovuttamisesta Euroopan yhteisöjen tilastotoimistolle annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1101/2008, yhteisön tilastoista annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 322/97 ja Euroopan yhteisöjen tilasto-ohjelmakomitean perustamisesta tehdyn neuvoston päätöksen 89/382/ETY, Euratom kumoamisesta (EUVL L 87, 31.3.2009, s. 164).


    LIITE

    ”LIITE A

    TERMINOLOGIAN SELITYKSET

    Tässä liitteessä annetaan selityksiä, maantieteellisiä huomautuksia ja määritelmiä muissa liitteessä käytetyistä termeistä, jollei niitä tarkenneta eri tavalla mainituissa liitteissä.

    1.   MAANTIETEELLISET HUOMAUTUKSET

    Seuraavia maantieteellisiä määritelmiä sovelletaan ainoastaan tilastotietojen ilmoittamista varten.

    Australia ilman merentakaisia alueita.

    Tanska ilman Färsaaria ja Grönlantia.

    Ranskaan sisältyvät Monaco sekä Ranskan merentakaiset departementit Guadeloupe, Martinique, Guayana, Réunion ja Mayotte.

    Italiaan sisältyvät San Marino ja Vatikaani (Pyhä istuin).

    Japaniin sisältyy Okinawa.

    Portugaliin sisältyvät Azorit ja Madeira.

    Espanjaan sisältyvät Kanariansaaret, Baleaarit sekä Ceuta ja Melilla.

    Sveitsiin ei sisälly Liechtenstein.

    Yhdysvaltoihin sisältyvät sen 50 osavaltiota, District of Columbia, Yhdysvaltojen Neitsytsaaret, Puerto Rico ja Guam.

    2.   AGGREGAATIT

    Sähkön ja lämmön tuottajat luokitellaan tuotantotarkoituksen mukaisesti:

    päätoimiset tuottajat (”main activity producers”) ovat joko yksityisessä tai julkisessa omistuksessa ja tuottavat päätoimintanaan sähköä ja/tai lämpöä myytäväksi kolmansille osapuolille.

    omaan käyttöön tuottajat (”autoproducers”) ovat joko yksityisessä tai julkisessa omistuksessa olevia tuottajia ja tuottavat sähköä ja/tai lämpöä kokonaan tai osittain omaan käyttöön niiden päätoimintaa tukevana toimintana.

    Huomautus:

    Komissio voi edelleen selventää terminologiaa lisäämällä tarvittavia NACE-viitteitä (1) 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen sen jälkeen, kun NACE-luokituksen tarkistus on tullut voimaan.

    2.1.   Hankinta

    2.1.1   TUOTANTO / KOTIMAINEN TUOTANTO

    Kotimaisten polttoaineiden kaivuu- tai tuotantomäärät lasketaan inertin aineen mahdollisen poiston jälkeen. Tuotantoon sisältyvät energiamäärät, jotka tuottaja on käyttänyt tuotantoprosessin aikana (esimerkiksi lämmitykseen tai koneiden ja laitteiden käyttövoimaksi) sekä tehdyt toimitukset muille energiantuottajille muuntamista tai muuta käyttöä varten.

    ’Kotimaisella energiantuotannolla’ tarkoitetaan tuotantoa tietyn alueen eli ilmoittavan maan kansallisen alueen luonnonvaroista.

    2.1.2   TALTEEN OTETUT TUOTTEET

    Sovelletaan ainoastaan kivihiileen. Kaivosten talteen otetut lietteet ja jäteliuskeet.

    2.1.3   SAANTI MUISTA LÄHTEISTÄ

    Polttoainemäärät, joiden tuotannon kattaa muu polttoaineraportointi mutta jotka sekoitetaan muiden polttoaineiden kanssa ja käytetään seoksena. Lisätietoja tästä osasta on toimitettava seuraavasti:

    Saanti muista lähteistä: Kivihiilestä

    Saanti muista lähteistä: Öljystä ja öljytuotteista

    Saanti muista lähteistä: Maakaasusta

    Saanti muista lähteistä: Uusiutuvasta energiasta

    2.1.4   TUONTI/VIENTI

    Jollei toisin ilmoiteta, ”tuonnilla” tarkoitetaan tuontia todellisesta alkuperämaasta (maasta, jossa energiatuote tuotettiin) tarkasteltavassa maassa tapahtuvaa käyttöä varten ja ”viennillä” määrämaata, jossa tuotettu energiatuote kulutetaan. Energiamäärät katsotaan tuonniksi tai vienniksi, kun ne ovat ylittäneet maan poliittiset rajat, riippumatta siitä, onko tulliselvitys tehty.

    Jos alkuperä- tai määrämaata ei voida yksilöidä, voidaan käyttää arvoa ”Määrittelemätön/Muu”.

    2.1.5   KANSAINVÄLISEN MERILIIKENTEEN POLTTOAINEET

    Polttoainemäärät, jotka on toimitettu kansainvälisessä meriliikenteessä kaikkien lippujen alla purjehtiville aluksille. Kansainvälistä vesiliikennettä voi olla merellä, sisävesillä sekä rannikkovesillä. Kohtaan eivät sisälly seuraavat:

    kotimaan vesiliikenteessä olevien alusten kulutus; jaottelu kotimaiseen ja kansainväliseen olisi tehtävä lähtö- ja määräsataman perusteella eikä siis aluksen lipun tai kansallisuuden mukaan;

    kalastusalusten kulutus;

    asevoimien kulutus.

    2.1.6   KANSAINVÄLINEN LENTOLIIKENNE

    Lentokoneille kansainvälistä lentoliikennettä varten toimitetut polttoainemäärät. Jaottelu kotimaiseen ja kansainväliseen lentoliikenteeseen olisi tehtävä lähtö- ja määräpaikan perusteella eikä lentoyhtiön kansallisuuden perusteella. Tämän ulkopuolelle jäävät lentoyhtiöiden maantieajoneuvoissaan käyttämät polttoaineet (ilmoitetaan kohdassa ”Muualle luokittelematon – liikenne”) sekä lentopolttoaineiden sotilaskäyttö (ilmoitetaan kohdassa ”Muualle luokittelematon – muu”).

    2.1.7   VARASTOMUUTOKSET

    Alkuvaraston ja loppuvaraston ero kansallisella alueella olevissa varastoissa. Jollei toisin mainita, varastojen kasvu osoitetaan negatiivisena lukuna ja varastojen pienentyminen positiivisena lukuna.

    2.1.8   KOKONAISALKUVARASTO JA -LOPPUVARASTO KANSALLISELLA ALUEELLA

    Kaikki kansallisella alueella olevat varastot, myös valtion, suurimpien kuluttajien tai varastointiorganisaatioiden hallussa olevat varastot, saapuvissa valtamerialuksissa olevat varastot, tullivapailla alueilla olevat varastot sekä muita varten säilytettävät varastot riippumatta siitä, kuuluvatko ne hallitusten kahdenvälisten sopimusten piiriin. Alku- ja loppuvarastolla tarkoitetaan tilannetta raportointijakson ensimmäisenä ja viimeisenä päivänä. Varastoon sisältyvät kaikentyyppisissä joko maan pinnalla tai maan alla sijaitsevissa varastointitiloissa olevat varastot.

    2.1.9   SUORA KÄYTTÖ

    Öljy (raakaöljy ja öljytuotteet), jotka käytetään suoraan ilman öljynjalostamossa tapahtuvaa prosessointia. Tähän sisältyy sähköntuotantoa varten poltettu raakaöljy.

    2.1.10   PRIMAARITUOTTEIDEN SAANTI

    Tähän sisältyvät kotimaisen tuotannon ja tuonnin raakaöljymäärät (myös kondensaatti) ja suoraan ilman öljynjalostamossa tapahtuvaa prosessointia käytetty kotimainen maakaasukondensaatti (2) sekä petrokemian teollisuudesta palautetut määrät, jotka käytetään suoraan, vaikka ne eivät ole primaaripolttoainetta.

    2.1.11   JALOSTAMOJEN BRUTTOTUOTANTO

    Valmiiden tuotteiden tuotanto jalostamoissa tai sekoituslaitoksissa. Tähän eivät sisälly jalostamohäviöt mutta siihen sisältyy jalostamopolttoaine.

    2.1.12   KIERRÄTETYT TUOTTEET

    Valmiit tuotteet, jotka kulkevat toisen kerran markkinointiverkoston kautta sen jälkeen, kun ne on jo kerran toimitettu loppukäyttäjille (esim. käytetyt voiteluaineet, jotka prosessoidaan uudelleen). Nämä määrät olisi erotettava petrokemian palautuksista.

    2.1.13   PALAUTUKSET

    Valmiit tai puolivalmiit tuotteet, jotka palautetaan loppukäyttäjiltä jalostamoihin prosessointia, sekoittamista tai myyntiä varten. Ne ovat yleensä petrokemian teollisuuden sivutuotteita.

    2.1.14   TUOTTEIDENVÄLISET SIIRROT

    Määrät, jotka on luokiteltu uudelleen joko siksi, että tuotteiden spesifikaatio on muuttunut, tai siksi, että ne on sekoitettu toiseen tuotteeseen. Negatiivinen merkintä jonkin tuotteen kohdalla tasapainottuu positiivisella merkinnällä (tai merkinnöillä) yhden tai useamman muun tuotteen kohdalla ja päinvastoin. Lopullisen nettovaikutuksen olisi oltava nolla.

    2.1.15   SIIRRETYT TUOTTEET

    Maahantuodut öljytuotteet, jotka on uudelleenluokiteltu syöttöaineiksi uutta jalostamokäsittelyä varten ilman toimitusta loppukäyttäjille.

    2.1.16   TILASTOEROT

    Laskettu arvo, määritelty tarjonnan näkökulmasta tehdyn laskelman (ylhäältä alas -lähestymistapa) ja kulutuksen näkökulmasta tehdyn laskelman (alhaalta ylös -lähestymistapa) välisenä erotuksena. Kaikki merkittävät tilastoerot olisi selitettävä.

    2.2   Muuntosektori

    Muuntosektorista olisi ilmoitettava ainoastaan muiksi polttoaineiksi muunnetut polttoainemäärät. Lämmitykseen, koneiden ja laitteiden käyttövoimaksi ja muuntamisen yleiseksi tueksi käytetyt polttoainemäärät olisi ilmoitettava energiasektorin kohdalla.

    2.2.1   PÄÄTOIMISET TUOTTAJAT – SÄHKÖN ERILLISTUOTANTO

    Päätoimisten tuottajien sähkön erillistuotantoyksiköissä/-laitoksissa sähköntuotantoon käyttämät polttoainemäärät.

    2.2.2   PÄÄTOIMISET TUOTTAJAT – SÄHKÖN JA LÄMMÖN YHTEISTUOTANTOYKSIKÖT

    Päätoimisten tuottajien sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköissä/-laitoksissa sähkön ja/tai lämmön tuotantoon käyttämät polttoainemäärät.

    2.2.3   PÄÄTOIMISET TUOTTAJAT – LÄMMÖN ERILLISTUOTANTO

    Päätoimisten tuottajien lämmön erillistuotantoyksiköissä/-laitoksissa lämmöntuotantoon käyttämät polttoainemäärät.

    2.2.4   OMAAN KÄYTTÖÖN TUOTTAJAT – SÄHKÖN ERILLISTUOTANTO

    Omaan käyttöön tuottajien sähkön erillistuotantoyksiköissä/-laitoksissa sähköntuotantoon käyttämät polttoainemäärät.

    2.2.5   OMAAN KÄYTTÖÖN TUOTTAJAT – SÄHKÖN JA LÄMMÖN YHTEISTUOTANTOYKSIKÖT

    Kaikki omaan käyttöön tuottajien sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköissä sähköntuotantoon käyttämät polttoainemäärät ja niiden lämmöntuotantoon käyttämien polttoainemäärien suhteellinen osuus. Lämmöntuotantoon käytetyn polttoainemäärän, jota ei myyty (itse käytetty lämpö), suhteellinen osuus ilmoitetaan kyseisellä energian loppukäyttäjäsektorilla NACE-luokituksen pohjalta. Lämpö, jota ei myyty mutta joka toimitettiin muille yksiköille muiden kuin rahoitussopimusten nojalla tai yksiköille, joilla on eri omistaja, olisi ilmoitettava samojen periaatteiden pohjalta kuin myyty lämpö.

    2.2.6   OMAAN KÄYTTÖÖN TUOTTAJAT – LÄMMÖN ERILLISTUOTANTO

    Niiden polttoainemäärien suhteellinen osuus, jotka omaan käyttöön tuottajat ovat käyttäneet myydyn lämpömäärän tuotantoon lämmön erillistuotantoyksiköissä/-laitoksissa. Lämmöntuotantoon käytetyn polttoainemäärän, jota ei myyty (itse käytetty lämpö), suhteellinen osuus ilmoitetaan kyseisellä energian loppukäyttäjäsektorilla NACE-luokituksen pohjalta. Lämpö, jota ei myyty mutta joka toimitettiin muille yksiköille muiden kuin rahoitussopimusten nojalla tai yksiköille, joilla on eri omistaja, olisi ilmoitettava samojen periaatteiden pohjalta kuin myyty lämpö.

    2.2.7   PURISTEHIILILAITOKSET

    Puristehiililaitoksissa puristehiilen tuotantoon käytetyt polttoainemäärät.

    2.2.8   KOKSAAMOT

    Koksaamoissa koksaamokoksin ja koksauskaasun tuottamiseen käytetyt polttoainemäärät.

    2.2.9   RUSKOHIILI-/TURVEBRIKETTILAITOKSET

    Ruskohiilibrikettien (BKB) tuottamiseen ruskohiilibrikettilaitoksissa käytetyt polttoainemäärät ja turvebrikettien (PB) tuottamiseen turvebrikettilaitoksissa käytetyt polttoainemäärät.

    2.2.10   KAASULAITOKSET

    Kaasun tuottamiseen kaasulaitoksissa ja kivihiiltä kaasuttavissa laitoksissa käytetyt polttoainemäärät.

    2.2.11   MASUUNIT

    Polttoainemäärät, jotka viedään masuuniin joko sen huipun kautta yhdessä rautamalmin kanssa tai pohjassa olevien hormien kautta kuumennetun puhallusilman kanssa.

    2.2.12   KIVIHIILEN NESTEYTTÄMINEN

    Synteettisen öljyn tuottamiseen käytetyt polttoainemäärät.

    2.2.13   KAASUN NESTEYTTÄMISLAITOKSET

    Nestemäisiksi polttoaineiksi muunnettujen kaasumaisten polttoaineiden määrät.

    2.2.14   PUUHIILEN TUOTANTOLAITOKSET

    Puuhiileksi muunnettujen kiinteiden biopolttoaineiden määrät.

    2.2.15   ÖLJYNJALOSTAMOT

    Öljytuotteiden tuottamiseen käytetyt polttoainemäärät.

    2.2.16   MAAKAASUN SEKOITUSLAITOKSET (MAAKAASUUN SEKOITTAMISTA VARTEN)

    Kaasuverkkoon maakaasun kanssa sekoitettujen kaasujen määrät.

    2.2.17   MOOTTORIBENSIINIIN/DIESELIIN/PETROLIIN SEKOITTAMISTA VARTEN

    Nestemäisten biopolttoaineiden määrät, jotka on sekoitettu fossiilisten polttoaineiden kanssa.

    2.2.18   MUUALLE LUOKITTELEMATON

    Muualle luokittelemattomat energian muuntamistoimintaan käytetyt polttoainemäärät. Jos tätä nimikettä käytetään, siihen sisällytetyt määrät olisi selvitettävä raportissa.

    2.3   Energiasektori

    Määrät, jotka energiateollisuus on käyttänyt tukeakseen primaarienergian tuotantoa (kaivannaistoimintaa, öljyn ja kaasun tuotantoa) tai muuntotoimintaan liittyviä laitostoimintoja. Tämä vastaa NACE Rev. 2:n kaksinumerotasoja 05, 06, 19 ja 35, NACE Rev. 2:n kolminumerotasoa 09.1 ja NACE Rev. 2:n nelinumerotasoja 07.21 ja 08.92.

    Tämän ulkopuolelle jäävät muuhun energiamuotoon muunnetut polttoaineet (joiden määrät olisi ilmoitettava energian muuntosektorilla) sekä öljy-, kaasu- ja hiililieteputkistojen kuljetustoiminnan tukemiseen käytetyt polttoaineet (joiden määrät olisi ilmoitettava liikenteen alalla).

    Sisältää energian käytön ydinfissiota ja -fuusiota varten tuotettujen kemiallisten aineiden valmistusprosesseissa ja prosessien tuotteissa.

    2.3.1   SÄHKÖN ERILLISTUOTANTOLAITOSTEN, SÄHKÖN JA LÄMMÖN YHTEISTUOTANTOLAITOSTEN JA LÄMMÖN ERILLISTUOTANTOLAITOSTEN OMA KÄYTTÖ

    Energiana tukitoimintoihin sähkön erillistuotantoyksiköissä, lämmön erillistuotantoyksiköissä ja sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköissä käytetyt polttoainemäärät.

    2.3.2   HIILIKAIVOKSET

    Energiana kivihiilen louhinnan ja käsittelyn tukemiseksi hiilikaivosteollisuudessa käytetyt polttoainemäärät. Kaivosten voimaloissa poltettu kivihiili olisi ilmoitettava energian muuntosektorilla.

    2.3.3   PURISTEHIILILAITOKSET

    Energiana tukitoimintoihin puristehiililaitoksissa käytetyt polttoainemäärät.

    2.3.4   KOKSAAMOT

    Energiana tukitoimintoihin koksaamoissa käytetyt polttoainemäärät.

    2.3.5   RUSKOHIILI-/TURVEBRIKETTILAITOKSET

    Energiana tukitoimintoihin ruskohiili-/turvebrikettilaitoksissa käytetyt polttoainemäärät.

    2.3.6   KAASULAITOKSET / kivihiiltä kaasuttavat laitokset

    Energiana tukitoimintoihin kaasulaitoksissa ja kivihiiltä kaasuttavissa laitoksissa käytetyt polttoainemäärät.

    2.3.7   MASUUNIT

    Energiana tukitoimintoihin masuuneissa käytetyt polttoainemäärät.

    2.3.8   KIVIHIILEN NESTEYTTÄMINEN

    Energiana tukitoimintoihin kivihiilen nesteyttämislaitoksissa käytetyt polttoainemäärät.

    2.3.9   MAAKAASUN NESTEYTTÄMINEN (LNG) tai uudelleenkaasuttaminen

    Energiana tukitoimintoihin maakaasun nesteyttämis- ja uudelleenkaasutuslaitoksissa käytetyt polttoainemäärät.

    2.3.10   KAASUTUSLAITOKSET (biokaasu)

    Energiana tukitoimintoihin biokaasun kaasutuslaitoksissa käytetyt polttoainemäärät.

    2.3.11   MAAKAASUA SYNTEESIKAASUREITIN KAUTTA NESTEYTTÄVÄT (GTL) LAITOKSET

    Energiana tukitoimintoihin maakaasua synteesikaasureitin kautta nesteyttävissä laitoksissa käytetyt polttoainemäärät.

    2.3.12   PUUHIILEN TUOTANTOLAITOKSET

    Energiana tukitoimintoihin puuhiilen tuotantolaitoksissa käytetyt polttoainemäärät.

    2.3.13   ÖLJYNJALOSTAMOT

    Energiana tukitoimintoihin öljynjalostamoissa käytetyt polttoainemäärät.

    2.3.14   ÖLJYN JA KAASUN TALTEENOTTO

    Öljyn ja maakaasun talteenottolaitoksissa käytetyt polttoainemäärät. Tämän ulkopuolelle jäävät putkistohäviöt (ilmoitetaan jakeluhäviöinä) sekä putkien toiminnan ylläpitoon käytetyt energiamäärät (ilmoitetaan liikenteen alalla).

    2.3.15   MUUALLE LUOKITTELEMATON – ENERGIASEKTORI

    Muualle luokittelemattomat energiaa koskevaan toimintaan käytetyt polttoainemäärät. Jos tätä nimikettä käytetään, siihen sisällytetyt määrät olisi selvitettävä raportissa.

    2.4   Siirto- ja jakeluhäviöt

    2.4.1   SIIRTOHÄVIÖT

    Siirron aikana tapahtuneet polttoainehäviöt siirtojärjestelmän haltijan ylläpitämässä järjestelmän osassa. Siihen sisältyy tekniset ja muut kuin tekniset häviöt. Sähkön osalta tähän sisältyvät häviöt muuntajissa, joita ei katsota voimalaitosten kiinteiksi osiksi. Kaasun osalta tähän sisältyvät siirron aikana tapahtuva ilmakehään päästäminen ja soihdutus.

    2.4.2   JAKELUHÄVIÖT

    Jakelun aikana tapahtuneet polttoainehäviöt jakelujärjestelmän haltijan ylläpitämässä järjestelmän osassa. Siihen sisältyy tekniset ja muut kuin tekniset häviöt. Kaasun osalta tähän sisältyvät jakelun aikana tapahtuva ilmakehään päästäminen ja soihdutus.

    2.5   Lopullinen muu kuin energiakäyttö

    Muuksi kuin energiaksi käytetyt fossiilisten polttoaineiden määrät (ei poltettu).

    2.6   Energian loppukulutus (loppukäytön erittely)

    2.6.1   TEOLLISUUS

    Tällä tarkoitetaan polttoainemääriä, jotka teollisuusyritykset ovat kuluttaneet päätoimintansa tueksi.

    Erillisten lämmöntuotantoyksiköiden sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköiden osalta ilmoitetaan ainoastaan polttoainemäärät, jotka on käytetty yksikön itsensä kuluttaman lämmön (itse käytetty lämpö) tuottamiseen. Polttoainemäärät, jotka on käytetty myydyn lämmön tuottamiseen tai sähkön tuottamiseen, olisi ilmoitettava soveltuvassa kohdassa energian muuntosektorilla.

    2.6.1.1

    Kaivostoiminta ja louhinta: NACE Rev. 2:n kaksinumerotasot 07 (paitsi 07.21) ja 08 (paitsi 08.92); NACE Rev. 2:n kolminumerotaso 09.9.

    2.6.1.1.1

    Metallimalmien louhinta (NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 07; paitsi NACE Rev. 2:n nelinumerotaso 07.21 Uraani- ja toriummalmien louhinta)

    2.6.1.1.2

    Muu kaivostoiminta ja louhinta (NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 08; paitsi NACE Rev. 2:n nelinumerotaso 08.92 Turpeen nosto)

    2.6.1.1.3

    Kaivostoimintaa palveleva toiminta (NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 09; paitsi NACE Rev. 2:n kolminumerotaso 09.1 Raakaöljyn ja maakaasun tuotantoa palveleva toiminta)

    2.6.1.2

    Elintarvikkeet, juomat ja tupakka: NACE Rev. 2:n kaksinumerotasot 10, 11 ja 12.

    2.6.1.2.1

    Elintarvikkeiden valmistus (NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 10)

    2.6.1.2.2

    Juomien valmistus (NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 11)

    2.6.1.2.3

    Tupakkatuotteiden valmistus (NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 12)

    2.6.1.3

    Tekstiili ja nahka: NACE Rev. 2:n kaksinumerotasot 13, 14 ja 15; sisältää seuraavat: Tekstiilien valmistus, Vaatteiden valmistus ja Nahan ja nahkatuotteiden valmistus)

    2.6.1.4

    Puu ja puutuotteet – Sahatavaran sekä puu- ja korkkituotteiden valmistus (pl. huonekalut; olki- ja punontatuotteiden valmistus (NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 16)

    2.6.1.5

    Massa- ja paperiteollisuus sekä painatus: NACE Rev. 2:n kaksinumerotasot 17 ja 18.

    2.6.1.5.1

    Paperin ja paperituotteiden valmistus (NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 17)

    2.6.1.5.1.1

    Massan valmistus (NACE Rev. 2:n nelinumerotaso 17.11)

    2.6.1.5.1.2

    Muu paperi ja paperituotteet (NACE Rev. 2:n nelinumerotaso 17.12 ja NACE Rev. 2:n kolminumerotaso 17.2)

    2.6.1.5.2

    Painaminen ja tallenteiden jäljentäminen (NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 18)

    2.6.1.6

    Kemian- ja petrokemianteollisuus: NACE Rev. 2:n kaksinumerotasot 20 ja 21.

    2.6.1.6.1

    Kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden valmistus (NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 20)

    2.6.1.6.2

    Lääkeaineiden ja lääkkeiden valmistus (NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 21)

    2.6.1.7

    Ei-metalliset mineraalit (NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 23)

    2.6.1.7.1

    Lasin ja lasituotteiden valmistus (NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 23.1)

    2.6.1.7.2

    Sementin, kalkin ja kipsin valmistus (ml. klinkkeri) (NACE Rev. 2:n kolminumerotaso 23.5)

    2.6.1.7.3

    Muiden ei-metallisten mineraalituotteiden valmistus (NACE Rev. 2:n kolminumerotasot 23.2, 23.3, 23.4, 23.6, 23.7 ja 23.9)

    2.6.1.8

    Rauta- ja terästeollisuus (Perusmetallien valmistus A: NACE Rev. 2:n kolminumerotasot 24.1, 24.2 ja 24.3 ja nelinumerotasot 24.51 ja 24.52.)

    2.6.1.9

    Ei-rautamalmiteollisuus (Perusmetallien valmistus B: NACE Rev. 2:n kolminumerotaso 24.4 ja nelinumerotasot 24.53 ja 24.54)

    2.6.1.9.1

    Alumiinin tuotanto (NACE Rev. 2:n nelinumerotaso 24.42)

    2.6.1.9.2

    Muu ei-rautamalmiteollisuus (NACE Rev. 2:n kolminumerotaso 24.4 – pl. NACE Rev. 2:n nelinumerotaso 24.42; NACE Rev. 2:n nelinumerotasot 24.53 ja 24.54)

    2.6.1.10

    Koneet ja laitteet: NACE Rev. 2:n kaksinumerotasot 25, 26, 27 ja 28.

    2.6.1.10.1

    Metallituotteiden valmistus, pl. koneet ja laitteet NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 25)

    2.6.1.10.2

    Tietokoneiden sekä elektronisten ja optisten tuotteiden valmistus (NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 26)

    2.6.1.10.3

    Sähkölaitteiden valmistus (NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 27)

    2.6.1.10.4

    Muiden koneiden ja laitteiden valmistus (NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 28)

    2.6.1.11

    Kulkuneuvot: Liikennevälineitä valmistava teollisuus; NACE-kaksinumerotasot 29 ja 30; ml. Moottoriajoneuvojen, perävaunujen ja puoliperävaunujen valmistus ja Muiden kulkuneuvojen valmistus)

    2.6.1.12

    Muualle luokittelematon – teollisuus: NACE-kaksinumerotasot 22, 31 ja 32

    2.6.1.12.1

    Kumi- ja muovituotteiden valmistus (NACE-kaksinumerotaso 22)

    2.6.1.12.2

    Huonekalujen valmistus (NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 31)

    2.6.1.12.3

    Muu valmistus (NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 32)

    2.6.1.13

    Rakentaminen (NACE Rev. 2:n kaksinumerotasot 41, 42 ja 43)

    2.6.2   LIIKENNE

    Liikenteen energian kulutus kokonaisuudessaan NACE-luokasta (toimialasta) riippumatta. Rautatie- ja linja-autoasemien, satamalaitureiden ja lentoasemien lämmitykseen ja valaistukseen käytetyt polttoaineet olisi ilmoitettava kohdassa ”Kaupalliset ja julkiset palvelut” eikä liikennesektorilla.

    2.6.2.1   Raideliikenne

    Polttoainemäärät, jotka on käytetty raideliikenteessä, mukaan lukien teollisuusradat sekä raideliikenne osana kaupungin tai esikaupunkialueen liikennejärjestelmää (esim. junat, raitiovaunut, metro).

    2.6.2.1.1   Suurnopeusrautatiet

    Energia, joka on käytetty sellaisilla radoilla kulkevissa junissa, joilla voidaan ajaa yli 200 kilometrin tuntinopeudella.

    2.6.2.1.2   Tavanomaiset rautatiet

    Energia, joka on käytetty raideliikenteessä, suurnopeusrautatietä, metroa ja raitiovaunua lukuun ottamatta.

    2.6.2.1.2.1   Tavanomaisten rautateiden matkustajaliikenne

    Energia, joka on käytetty raideliikenteessä matkustajien kuljettamiseen eli matkustajien liikkumiseen raideliikennevälineillä lähtöpaikasta määräpaikkaan. Matkustajalla tarkoitetaan junan miehistöä lukuun ottamatta kaikkia henkilöitä, jotka matkustavat rautateitse.

    2.6.2.1.2.2   Tavanomaisten rautateiden tavaraliikenne

    Energia, joka on käytetty raideliikenteessä tavaroiden kuljettamiseen eli tavaroiden liikkumiseen raideliikennevälineillä lastauspaikasta purkamispaikkaan.

    2.6.2.1.3   Metro ja raitiovaunu

    Energia, joka on käytetty metrossa, raitiovaunussa, pikaraitioteillä ja muissa korotetuissa tai maanalaisissa kaupunkiraideliikennejärjestelmissä.

    2.6.2.2   Kotimaan vesiliikenne

    Polttoainemäärät, jotka on toimitettu eri maiden lippujen alla purjehtiville aluksille, jotka eivät ole kansainvälisessä vesiliikenteessä (ks. Kansainvälisen meriliikenteen polttoaineet). Jaottelu kotimaiseen ja kansainväliseen olisi tehtävä lähtö- ja määräsataman perusteella eikä siis aluksen lipun tai kansallisuuden mukaan.

    2.6.2.3   Tieliikenne

    Tieliikenteen ajoneuvojen käyttämät polttoainemäärät. Myös maatalousajoneuvojen pääteillä käyttämät polttoaineet sekä tieliikenteen ajoneuvoissa käytetyt voiteluaineet.

    Tämän ulkopuolelle jää energia, joka on käytetty kiinteästi asennetuissa moottoreissa (ks. Muut alat) ja muualla kuin pääteillä liikkuvissa traktoreissa (ks. Maatalous), sekä sotilaskäyttö maantieajoneuvoissa (ks. Muut alat – muualle luokittelematon), tienpäällystykseen käytetty bitumi sekä rakennustyömaiden koneissa käytetty energia (ks. Teollisuus, rakennusala).

    2.6.2.3.1   Raskaat tavarankuljetusajoneuvot

    Polttoainemäärät, jotka on käytetty tavaroita kuljettavissa kuorma-autoissa, joiden kuljetuskapasiteetti on yli 3,5 t (luokkien N2 ja N3 ajoneuvot UNECE:n standardeihin perustuvan eurooppalaisen ajoneuvojen luokitusjärjestelmän mukaisesti).

    2.6.2.3.2   Joukkoliikenne

    Polttoainemäärät, jotka on käytetty matkustajia kuljettavissa suurissa ajoneuvoissa, kuten linja-autoissa ja pienoislinja-autoissa (luokkien M2 ja M3 ajoneuvot UNECE:n standardeihin perustuvan eurooppalaisen ajoneuvojen luokitusjärjestelmän mukaisesti).

    2.6.2.3.3   Henkilö- ja pakettiautot

    Polttoainemäärät, jotka on käytetty matkustajia tai tavaroita kuljettavissa pienissä ajoneuvoissa, kuten henkilö- ja pakettiautoissa (luokkien N1 ja M1 ajoneuvot UNECE:n standardeihin perustuvan eurooppalaisen ajoneuvojen luokitusjärjestelmän mukaisesti).

    2.6.2.3.4   Muu tieliikenne:

    Polttoainemäärät, jotka on käytetty kaikissa tieliikenteen muodoissa, raskaita tavarankuljetusajoneuvoja, joukkoliikennettä sekä henkilö- ja pakettiautoja lukuun ottamatta.

    2.6.2.4   Putkijohtokuljetus

    Kaasuja, nesteitä, lietteitä ja muita hyödykkeitä kuljettavien putkistojen toiminnan tukemiseksi energiana käytetyt polttoainemäärät. Tähän sisältyy pumppuasemiin ja putkistojen ylläpitoon käytetty energia. Tämän ulkopuolelle jäävät energia, joka on käytetty maakaasun tai valmistetun kaasun, kuuman veden tai höyryn jakeluun putkistossa jakelijalta loppukäyttäjille (ilmoitetaan energiasektorilla) tai joka on käytetty veden jakeluun kotitalouksille, teollisuudelle, kaupallisille ja muille loppukäyttäjille (sisällytetään kohtaan ”Kaupalliset ja julkiset palvelut”) sekä tällaisen jakelijalta loppukäyttäjille suuntautuvan siirron aikana tapahtuneet häviöt (ilmoitetaan jakeluhäviöinä).

    2.6.2.5   Kotimaan lentoliikenne

    Lentokoneille kotimaan lentoliikennettä varten toimitetut polttoainemäärät. Tähän sisältyy polttoaine, joka on käytetty muuhun tarkoitukseen kuin lentämiseen, esim. moottoreiden testaukseen. Jaottelu kotimaiseen ja kansainväliseen lentoliikenteeseen olisi tehtävä lähtö- ja määräpaikan perusteella eikä lentoyhtiön kansallisuuden perusteella. Tähän kuuluvat pitkät matkat kahden lentoaseman välillä maassa, jolla on merentakaisia alueita. Tämän ulkopuolelle jäävät lentoyhtiöiden maantieajoneuvoissaan käyttämät polttoaineet (ilmoitetaan kohdassa ”Muualle luokittelematon – liikenne”), sekä lentopolttoaineiden sotilaskäyttö (ilmoitetaan kohdassa ”Muualle luokittelematon – muu”).

    2.6.2.6   Muualle luokittelematon – liikenne

    Muualle luokittelemattomat liikennesektorilla käytetyt polttoainemäärät. Tähän sisältyvät lentoyhtiöiden maantieajoneuvoissaan käyttämät polttoaineet sekä satamissa laivojen purkunostureissa ja erilaisissa muissa nosturityypeissä käytetyt polttoaineet. Jos tätä nimikettä käytetään, siihen sisällytetyt määrät olisi selvitettävä raportissa.

    2.6.3   MUUT TOIMIALAT

    Tämä luokka kattaa toimialoilla, joita ei ole erikseen mainittu tai jotka eivät kuulu energian muuntosektoriin, energiasektoriin, teollisuuteen tai liikenteeseen, käytetyt polttoainemäärät.

    2.6.3.1   Kaupalliset ja julkiset palvelut

    Julkisen ja yksityisen sektorin virastojen ja yritysten kuluttamat polttoainemäärät. NACE Rev. 2:n kaksinumerotasot 33, 36, 37, 38, 39, 45, 46, 47, 52, 53, 55, 56, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 84 (paitsi nelinumerotaso 84.22), 85, 86, 87, 88, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ja 99. Rautatie- ja linja-autoasemien, satamalaitureiden ja lentoasemien lämmitykseen ja valaistukseen käytetyt polttoaineet olisi ilmoitettava tässä luokassa. Tähän sisältyy kaikkiin NACE Rev. 2:n kaksinumerotasojen 49, 50 ja 51 muihin kuin liikennettä koskeviin toimintoihin käytetyt polttoaineet.

    2.6.3.1.1

    Koneiden ja laitteiden korjaus, huolto ja asennus (NACE Rev. 2:n pääluokka C, kaksinumerotaso 33)

    2.6.3.1.2

    Vesihuolto; Viemäri- ja jätevesihuolto, jätehuolto ja muu ympäristön puhtaanapito (NACE Rev. 2:n pääluokka E)

    2.6.3.1.3

    Tukku- ja vähittäiskauppa; moottoriajoneuvojen ja moottoripyörien korjaus ((NACE Rev. 2:n pääluokka G)

    2.6.3.1.3.1

    Tukkukauppa (NACE Rev. 2:n pääluokka G, kaksinumerotaso 46)

    2.6.3.1.3.2

    Vähittäiskauppa (NACE Rev. 2:n pääluokka G, kaksinumerotaso 47)

    2.6.3.1.4

    Varastointi ja liikennettä palveleva toiminta (NACE Rev. 2:n pääluokka H, kaksinumerotaso 52)

    2.6.3.1.5

    Posti- ja kuriiritoiminta (NACE Rev. 2:n pääluokka H, kaksinumerotaso 53)

    2.6.3.1.6

    Majoitus- ja ravitsemistoiminta (NACE Rev. 2:n pääluokka I)

    2.6.3.1.6.1

    Majoitus (NACE Rev. 2:n pääluokka I, kaksinumerotaso 55)

    2.6.3.1.6.2

    Ravitsemistoiminta (NACE Rev. 2:n pääluokka I, kaksinumerotaso 56)

    2.6.3.1.7

    Informaatio ja viestintä (NACE Rev. 2:n pääluokka J)

    2.6.3.1.8

    Rahoitus- ja vakuutustoiminta ja Kiinteistöalan toiminta (NACE Rev. 2:n pääluokka K ja NACE Rev. 2:n pääluokka L)

    2.6.3.1.9

    Hallinto- ja tukipalvelutoiminta (NACE Rev. 2:n pääluokka N)

    2.6.3.1.10

    Julkinen hallinto ja maanpuolustus; pakollinen sosiaalivakuutus (NACE Rev. 2:n pääluokka O)

    2.6.3.1.11

    Koulutus (NACE Rev. 2:n pääluokka P)

    2.6.3.1.12

    Terveys- ja sosiaalipalvelut (NACE Rev. 2:n pääluokka Q)

    2.6.3.1.12.1

    Terveydenhuollon laitospalvelut (NACE Rev. 2:n pääluokka Q, kolminumerotaso 86.1)

    2.6.3.1.13

    Taiteet, viihde ja virkistys (NACE Rev. 2:n pääluokka R)

    2.6.3.1.13.1

    Urheilutoiminta (NACE Rev. 2:n pääluokka R, kaksinumerotaso 93)

    2.6.3.1.14

    Kansainvälisten organisaatioiden ja toimielinten toiminta (NACE Rev. 2:n pääluokka U)

    2.6.3.1.15

    Ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta ja Muu palvelutoiminta (NACE Rev. 2:n pääluokka M ja NACE Rev. 2:n pääluokka S)

    2.6.3.1.16

    Datakeskukset. Datakeskus tarkoittaa rakennelmaa tai useita rakennelmia, joissa pidetään, yhdistetään ja ylläpidetään tietokonejärjestelmiä tai -palvelimia sekä datan tallentamiseen, käsittelyyn ja/tai jakeluun sekä niihin liittyviin toimiin käytettäviä oheislaitteita.

    2.6.3.2   Kotitaloudet

    Kaikkien kotitalouksien kuluttamat polttoainemäärät, ”työnantajakotitaloudet” mukaan luettuina. NACE Rev. 2:n kaksinumerotasot 97 ja 98.

    Tähän kotitalouden toimialaan sovelletaan seuraavia erityismääritelmiä:

    ’Kotitaloudella’ tarkoitetaan yksin asuvaa henkilöä, perhettä tai ryhmää henkilöitä, jotka asuvat yhdessä samassa yksityisessä asunnossa ja joilla on yhteisiä kotitalous- ja muita elinkustannuksia. Kotitaloussektori, jota kutsutaan myös asuntosektoriksi, on näin ollen tietyn maan kaikkien kotitalouksien joukko.

    Tämän ulkopuolelle olisi jätettävä laitokset, joissa asutaan pysyvästi (esim. vankilat) tai väliaikaisesti (esim. sairaalat), koska ne sisältyvät palvelusektorin kulutukseen. Kaikissa liikenteeseen liittyvissä toiminnoissa käytetty energia olisi ilmoitettava liikennesektorilla eikä kotitaloussektorilla.

    Kotitalouksien energian kokonaiskulutuksen ulkopuolelle olisi jätettävä myös kotitalouksien merkittävään taloudelliseen toimintaan liittyvä energiankulutus. Tällaisiin toimintoihin kuuluu pientilojen maataloustoiminta sekä muu kotitalouden asunnossa tapahtuva taloudellinen toiminta, jotka olisi ilmoitettava loppukulutuksen asianmukaisella toimialalla.

    2.6.3.2.1   Tilojen lämmitys

    Tällä energiapalvelulla tarkoitetaan energian käyttöä lämmön tuottamiseen asunnon sisällä.

    2.6.3.2.2   Tilojen jäähdytys

    Tällä energiapalvelulla tarkoitetaan energian käyttöä asunnon jäähdyttämiseen jäähdytysjärjestelmän tai -yksikön avulla.

    Tähän kohtaan eivät kuulu tuulettimet, puhaltimet ja muut laitteet, joita ei ole liitetty jäähdytysyksikköön, vaan ne olisi sisällytettävä kohtaan ”Valaistus ja sähkölaitteet”.

    2.6.3.2.3   Veden lämmitys

    Tällä energiapalvelulla tarkoitetaan energian käyttöä veden lämmittämiseen juoksevaa kuumaa vettä, peseytymistä, puhdistusta ja muita tarkoituksia varten ruoanlaittoa lukuun ottamatta.

    Tähän ei sisälly uima-altaiden lämmittäminen, vaan se olisi sisällytettävä kohtaan ”Muut käyttötarkoitukset”.

    2.6.3.2.4   Ruoanlaitto

    Tällä energiapalvelulla tarkoitetaan energian käyttöä aterioiden valmistukseen.

    Tähän eivät sisälly keittiön pienkoneet (mikroaaltouunit, vedenkeittimet, kahvinkeittimet jne.), vaan ne olisi sisällytettävä kohtaan ”Valaistus ja sähkölaitteet”.

    2.6.3.2.5   Valaistus ja sähkölaitteet (ainoastaan sähkö)

    Sähkön käyttö valaistukseen ja kaikkiin muihin asunnossa käytettäviin sähkölaitteisiin, joita ei oteta huomioon muissa käyttötarkoituksissa.

    2.6.3.2.6   Muut käyttötarkoitukset

    Muu energiankulutus kotitalouksissa, kuten energian käyttö ulkona tapahtuvaan ja muuhun toimintaan, joka ei sisälly edellä mainittuihin viiteen energian loppukäyttöön (esim. ruohonleikkurit, uima-altaiden lämmitys, terassilämmittimet, ulkogrillit, saunat).

    2.6.3.3   Maatalous

    Kasvinviljelyyn ja kotieläintalouteen, riistatalouteen ja niihin liittyviin palveluihin luokiteltujen käyttäjien polttoainekulutus; NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 01.

    2.6.3.4   Metsätalous

    Metsätalouteen ja puunkorjuuseen luokiteltujen käyttäjien polttoainekulutus; NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 02.

    2.6.3.5   Kalastus

    Sisävesi-, rannikko- ja avomerikalastusta varten toimitetut polttoainemäärät. Kalastuksen olisi katettava polttoainetoimitukset kaikkien lippujen alla purjehtiville aluksille, jotka ovat ottaneet polttoainetäydennystä kyseisessä maassa (kansainvälinen kalastus mukaan luettuna), sekä kalastusteollisuudessa käytetty energia. NACE Rev. 2:n kaksinumerotaso 03.

    2.6.3.6   Muualle luokittelematon – muu

    Polttoainemäärät, jotka on käytetty muualle luokittelemattomaan toimintaan (kuten NACE Rev. 2:n nelinumerotaso 84.22). Tähän luokkaan sisältyy kokonaisuudessaan polttoaineiden sotilaskäyttö sekä kiinteissä että liikkuvissa kohteissa (esim. alukset, lentokoneet, maantieliikenne, majoitustiloihin käytetty energia) riippumatta siitä, onko kyseinen polttoaine toimitettu raportoivan maan vai jonkin muun maan asevoimille. Jos tätä nimikettä käytetään, siihen sisällytetyt määrät olisi selvitettävä raportissa.

    3   TUOTTEET

    3.1   Hiili (Kiinteät fossiiliset polttoaineet ja valmistetut kaasut)

    3.1.1   KIVIHIILI

    Kivihiili on tuoteaggregaatti, joka on sama kuin antrasiitin, koksikivihiilen ja muun bitumisen kivihiilen yhteenlaskettu määrä.

    3.1.2   ANTRASIITTI

    Korkealuokkainen kivihiili, jota käytetään teollisuudessa ja kotitalouksissa. Siinä on yleensä alle 10 prosenttia haihtuvia aineita ja sen hiilipitoisuus on suuri (noin 90 prosenttia haihtumatonta hiiltä). Sen bruttolämpöarvo on suurempi kuin 24 000 kJ/kg määritettynä tuhkattomasta näytteestä käyttökosteudessa.

    3.1.3   KOKSIKIVIHIILI

    Bituminen kivihiili, jonka laatu on riittävä masuunissa käytettävän koksin (koksaamokoksin) valmistamiseksi. Sen bruttolämpöarvo on suurempi kuin 24 000 kJ/kg määritettynä tuhkattomasta näytteestä käyttökosteudessa.

    3.1.4   MUU BITUMINEN KIVIHIILI

    Hiili, jota käytetään höyrykattiloissa ja joka sisältää kaiken bitumisen hiilen, joka ei sisälly koksikivihiileen eikä antrasiittiin. Sille on tyypillistä antrasiittia suurempi haihtuvien aineiden osuus (yli 10 prosenttia) ja pienempi hiilipitoisuus (alle 90 prosenttia haihtumatonta hiiltä). Sen bruttolämpöarvo on suurempi kuin 24 000 kJ/kg määritettynä tuhkattomasta näytteestä käyttökosteudessa.

    3.1.5   RUSKOHIILI

    Ruskohiili on tuoteaggregaatti, joka on sama kuin puolibitumisen kivihiilen ja ligniitin yhteenlaskettu määrä.

    3.1.6   PUOLIBITUMINEN KIVIHIILI

    Ei-agglomeroitunut hiili, jonka bruttolämpöarvo on 20 000–24 000 kJ/kg ja joka sisältää yli 31 prosenttia haihtuvia aineita kuivasta mineraalivapaasta aineesta laskettuna.

    3.1.7   LIGNIITTI

    Ei-agglomeroitunut hiili, jonka bruttolämpöarvo on pienempi kuin 20 000 kJ/kg ja joka sisältää enemmän kuin 31 prosenttia haihtuvia aineita kuivasta mineraalivapaasta aineesta laskettuna.

    3.1.8   KIVIHIILIBRIKETIT

    Yhdistelmäpolttoaine, joka on valmistettu kivihiilipölystä lisäämällä sidosainetta. Tuotetun puristehiilen määrä voi tämän vuoksi olla hieman suurempi kuin muuntoprosessissa kulutetun hiilen todellinen määrä.

    3.1.9   KOKSAAMOKOKSI

    Kiinteä tuote, joka on saatu koksaamalla kivihiiltä, pääosin koksikivihiiltä, korkeassa lämpötilassa ja jossa on niukalti kosteutta ja haihtuvia aineita. Koksaamokoksia käytetään pääosin rauta- ja terästeollisuudessa energianlähteenä ja kemiallisena reaktioaineena.

    Koksimurska ja valimokoksi ilmoitetaan tässä luokassa.

    Puolikoksi (kiinteä tuote, jota saadaan koksaamalla hiiltä alhaisessa lämpötilassa) olisi sisällytettävä tähän luokkaan. Puolikoksia käytetään lämmitysenergiana sekä itse muuntolaitoksessa.

    Tähän nimikkeeseen sisältyvät myös ligniitistä valmistettu koksi, koksimurska ja puolikoksi.

    3.1.10   KAASUKOKSI

    Kaupunkikaasun valmistuksessa kaasulaitoksessa käytettävästä kivihiilestä syntyvä sivutuote. Kaasukoksia käytetään lämmitykseen.

    3.1.11   KIVIHIILITERVA

    Bitumisen hiilen kuivatislauksen tulos. Kivihiiliterva on nestemäinen sivutuote, jota saadaan tislattaessa kivihiiltä koksin valmistamiseksi koksausuuniprosessissa tai jota tuotetaan ruskohiilestä (”alhaisen lämpötilan terva”).

    3.1.12   BKB (RUSKOHIILIBRIKETIT)

    Ruskohiilibriketit ovat ligniitistä tai puolibitumisesta kivihiilestä valmistettua yhdistelmäpolttoainetta, jota tuotetaan briketoimalla suuressa paineessa ilman sidosaineen lisäystä, mukaan luettuina kuivattu ligniittijauhe ja -pöly.

    3.1.13   VALMISTETUT KAASUT

    Valmistetut kaasut on tuoteaggregaatti, joka on sama kuin kaasulaitoskaasun, koksikaasun, masuunikaasun ja muiden talteen otettujen kaasujen yhteenlaskettu määrä.

    3.1.14   JAKELUKAASU

    Tähän sisältyvät kaikki kaasutyypit, joita tuotetaan sellaisissa julkisissa tai yksityisissä tuotantolaitoksissa, joiden pääasiallisena tehtävänä on kaasun valmistus, siirto ja jakelu. Siihen sisältyy hiillyttämällä tuotettu kaasu (myös koksaamoissa tuotettu ja kaasulaitoskaasuksi siirretty kaasu), kokonaan kaasuttamalla tuotettu kaasu riippumatta siitä, onko sitä rikastettu öljytuotteilla (LPG, pohjaöljy jne.), sekä kaasu, joka on tuotettu reformoimalla tai yksinkertaisesti sekoittamalla kaasuja ja/tai ilmaa, mukaan luettuna maakaasuun sekoitettu kaasu, joka jaetaan ja kulutetaan maakaasuverkon kautta. Muiden hiilikaasujen muunnosta peräisin oleva kaasun määrä olisi ilmoitettava kaasulaitoskaasun tuotantona.

    3.1.15   KOKSIKAASU

    Koksikaasua saadaan sivutuotteena valmistettaessa koksaamokoksia raudan ja teräksen tuotantoa varten.

    3.1.16   MASUUNIKAASU

    Masuunikaasua syntyy koksin polttamisen yhteydessä rauta- ja terästeollisuuden masuuneissa. Se otetaan talteen ja käytetään polttoaineena osittain itse laitoksessa ja osittain muissa terästeollisuuden prosesseissa tai voimaloissa, jotka on varustettu sen polttamista varten.

    3.1.17   MUUT TALTEEN OTETUT KAASUT

    Saatu sivutuotteena teräksenvalmistuksesta happipuhallusmenetelmällä, otettu talteen masuunin ulostulosta. Kaasut tunnetaan myös nimillä konverttikaasu, masuunikaasu ja happipuhallusmasuunikaasu. Talteen otetun polttoaineen määrä olisi ilmoitettava bruttolämpöarvon mukaisena. Tämä kattaa myös erittelemättömät muut kuin edellä mainitut valmistetut kaasut kuten kiinteästä hiilestä saatavat palavat kaasut, joita otetaan talteen muualla määrittelemättömissä valmistus- ja kemiallisissa prosesseissa.

    3.1.18   TURVE

    Turve on palavaa pehmeää, huokoista tai puristettua, kerrostunutta kasviperäistä ainesta, jonka vesipitoisuus on suuri (enintään 90 prosenttia käsittelemättömänä) ja joka on helposti leikkaantuvaa, väriltään vaalean tai tumman ruskeaa. Turve käsittää palaturpeen ja jyrsinturpeen. Muuhun kuin energiaksi käytetty turve ei sisälly tähän.

    3.1.19   TURVETUOTTEET

    Turvebrikettien kaltaiset tuotteet, jotka saadaan suoraan tai välillisesti palaturpeesta tai jyrsinturpeesta.

    3.1.20   ÖLJYLIUSKE JA -HIEKKA

    Öljyliuske ja -hiekka ovat sedimenttikiveä, joka sisältää orgaanista ainesta kerogeenina. Kerogeeni on vahamainen, runsaasti hiilivetyä sisältävä aine, jota pidetään öljyn esiasteena. Öljyliuske voidaan polttaa sellaisenaan tai sitä voidaan käsitellä kuumentamalla liuskeöljyn uuttamiseksi. Liuskeöljy ja muut nesteyttämisestä saadut tuotteet olisi ilmoitettava muina hiilivetyinä öljytuotteiden yhteydessä.

    3.2   Maakaasu

    3.2.1   MAAKAASU

    Maakaasu käsittää pääosin metaanista koostuvat maanalaisten esiintymien nestemäisessä tai kaasumaisessa muodossa olevat kaasut riippumatta talteenottomenetelmästä (konventionaalinen ja ei-konventionaalinen). Siihen sisältyvät ”kaasukentillä tuotettu kaasu”, joka on peräisin ainoastaan kaasumaisia hiilivetyjä tuottavilta kentiltä, ”öljyntuotannon yhteydessä talteen otettu kaasu”, jota tuotetaan raakaöljyn ohella, sekä hiilikaivoksista (hiilikaivoskaasu) tai hiilijuonteista (hiilijuonnekaasu) talteen otettu metaani. Maakaasuun eivät sisälly biokaasu ja valmistetut kaasut. Näiden tuotteiden siirto maakaasuverkkoon on ilmoitettava maakaasusta erillään. Maakaasu käsittää nesteytetyn maakaasun (LNG) sekä paineistetun maakaasun (CNG).

    3.3   Sähkö ja lämpö

    3.3.1   SÄHKÖ

    Sähköllä tarkoitetaan energian siirtoa fysikaalisen ilmiön kautta, johon kuuluvat sähkövaraukset sekä niiden vaikutukset levossa ja liikkeessä. Kaikki käytetty, tuotettu ja kulutettu sähkö on ilmoitettava, myös verkon ulkopuolinen sekä itse kulutettu sähkö. Verkon ulkopuolinen sähkö tuotetaan laitoksissa, joita ei ole tuotannon näkökulmasta yhdistetty verkkoon; laitos ei voi syöttää tuotettua sähköä verkkoon. Itse kulutettu sähkö on tuottajan ennen verkkoon syöttämistä kuluttamaa sähköä.

    3.3.2   LÄMPÖ (JOHDETTU LÄMPÖ)

    Lämmöllä tarkoitetaan aineen rakenneosien etenemis-, pyörimis- ja värähtelyliikkeen sekä aineen olomuodon muutosten tuottamaa energiaa. Kaikki tuotettu lämpö, lukuun ottamatta omaan käyttöön tuottajien tuottamaa lämpöä, jota ei myyty, on ilmoitettava; kaikki muut lämmön muodot ilmoitetaan niiden tuotteiden käyttönä, joista lämpö tuotettiin.

    3.4   Öljy (Raakaöljy ja öljytuotteet)

    3.4.1   RAAKAÖLJY

    Raakaöljy on luonnon mineraaliöljyä, joka koostuu hiilivetyjen seoksesta sekä niihin liittyvistä epäpuhtauksista, kuten rikistä. Normaalissa pintalämpötilassa ja -paineessa se on nestemuodossa, ja sen fysikaaliset ominaisuudet (tiheys, viskositeetti jne.) vaihtelevat suuresti. Tähän luokkaan sisältyvät öljyntuotannon yhteydessä tuotetusta maakaasusta ja muusta maakaasusta kentällä tai kaasun erottelussa talteen otetut kondensaatit, jos ne sekoitetaan kaupalliseen raakaöljyyn. Määrät olisi ilmoitettava talteenottomenetelmästä riippumatta (konventionaalinen ja ei-konventionaalinen). Raakaöljyyn ei sisälly maakaasukondensaatti.

    3.4.2   MAAKAASUKONDENSAATTI (NGL)

    Maakaasukondensaatti on nestemäisiä tai nesteytettyjä hiilivetyjä, jotka on otettu talteen maakaasusta erottelulaitoksissa tai kaasunkäsittelylaitoksissa. Maakaasukondensaattiin sisältyy etaania, propaania, butaania (tavallista ja isobutaania), (iso)pentaania sekä raskaampia hiilivetyjä (käytetään joskus myös nimeä luonnonbensiini tai laitoskondensaatti).

    3.4.3   JALOSTAMON SYÖTTÖAINEET

    Jalostamon syöttöaine on prosessoitua öljyä, joka on tarkoitettu jatkojalostukseen (esim. suoratislattu polttoöljy tai tyhjiökaasuöljy) ilman sekoitusta. Se muunnetaan lisäkäsittelyllä yhdeksi tai useammaksi komponentiksi ja/tai valmiiksi tuotteiksi. Tähän määritelmään sisältyvät myös petrokemian teollisuudesta jalostamoteollisuuteen palautetut tuotteet (esim. pyrolyysibensiini, C4-fraktiot, kaasuöljy- ja polttoöljyfraktiot).

    3.4.4   LISÄAINEET / HAPETTAVAT LISÄAINEET

    Lisäaineet ovat muita kuin hiilivety-yhdisteitä, joita lisätään tai sekoitetaan öljytuotteisiin niiden ominaisuuksien (oktaani, setaani, kylmäominaisuudet jne.) muuttamiseksi. Lisäaineita ovat hapettavat lisäaineet (kuten alkoholi (metanoli, etanoli), eetterit (metyyli-tert-butyylieetteri (MTBE), etyyli-tert-butyylieetteri (ETBE) ja tert-amyylimetyylieetteri (TAME) jne.), esterit (rypsiöljy- tai dimetyyliesteri jne.) ja kemialliset yhdisteet (kuten tetrametyylilyijy (TML), tetraetyylilyijy (TEL) ja pesuaineet). Tässä luokassa ilmoitettujen lisäaineiden / hapettavien lisäaineiden (alkoholit, eetterit, esterit ja muut kemialliset yhdisteet) määrien olisi liityttävä ainemääriin, jotka on sekoitettu polttoaineisiin tai jotka on tarkoitettu käytettäviksi polttoaineena. Tähän luokkaan kuuluvat nestemäisten fossiilisten polttoaineiden kanssa sekoitettavat biopolttoaineet.

    3.4.5   Biopolttoaineet lisäaineissa / hapettavissa lisäaineissa

    Tässä luokassa ilmoitetut nestemäisten biopolttoaineiden määrät koskevat seokseksi sekoitettuja nestemäisiä biopolttoaineita ja tarkoittavat ainoastaan nestemäisen biopolttoaineen määrää eivätkä sitä nesteiden kokonaismäärää, johon biopolttoaineet sekoitetaan. Tähän eivät sisälly mitkään sellaiset nestemäiset biopolttoaineet, joita ei ole sekoitettu.

    3.4.6   MUUT HIILIVEDYT

    Bitumipitoisesta hiekasta, liuskeöljystä jne. saatu synteettinen raakaöljy, hiilen nesteyttämisestä saadut nesteet, maakaasun muuntamisesta bensiiniksi tuloksena saadut nesteet, vety ja emulsifioidut öljyt (esim. orimulsion); tähän ei sisälly öljyliuske; tähän sisältyy liuskeöljy (sekundaarituote).

    3.4.7   ÖLJYTUOTTEET

    Öljytuotteet on tuoteaggregaatti, joka on sama kuin jalostamokaasun, etaanin, nestekaasun, teollisuusbensiinin, moottoribensiinin, lentobensiinin, bensiininomaisen lentopetrolin, lentopetrolin, muun petrolin, kaasu-/dieselöljyn, polttoöljyn, raskasbensiinin ja muun teollisuusbensiinin, voiteluaineiden, bitumin, parafiinivahojen, maaöljykoksin ja muiden tuotteiden yhteenlaskettu määrä.

    3.4.8   JALOSTAMOKAASU

    Jalostamokaasuun sisältyy kondensoitumattomien kaasujen seos, joka koostuu pääasiassa vedystä, metaanista, etaanista ja olefiineista, jotka on saatu jalostamoissa suoritetun raakaöljyn tislauksen tai öljytuotteiden käsittelyn (esim. krakkauksen) aikana. Tähän sisältyvät myös petrokemian teollisuudesta palautetut kaasut.

    3.4.9   ETAANI

    Luonnostaan kaasumainen suoraketjuinen hiilivety (C2H6), jota saadaan maakaasusta ja jalostamon kaasuvirroista.

    3.4.10   NESTEKAASU

    Nestekaasu on kevyitä parafiinisiä hiilivetyjä, jotka on saatu jalostamoprosesseista, raakaöljyn stabiloinnista ja maakaasun käsittelylaitoksista. Nestekaasu koostuu pääosin propaanista (C3H8) ja butaanista (C4Hl0) tai näiden kahden yhdistelmästä. Nestekaasu voi myös sisältää propyleeniä, butyleeniä, isopropyleeniä ja isobutyleeniä. Nestekaasu on yleensä nesteytetty paineen avulla kuljetusta tai varastointia varten.

    3.4.11   TEOLLISUUSBENSIINI

    Teollisuusbensiini on raaka-aine, joka on tarkoitettu petrokemian teollisuuden käyttöön (esim. etyleenin valmistukseen tai aromaattien tuotantoon) tai bensiinin tuotantoon reformoimalla tai isomeroimalla jalostamossa. Teollisuusbensiini käsittää ainesta tislausalueelta 30–210 °C tai osasta tätä aluetta.

    3.4.12   MOOTTORIBENSIINI

    Moottoribensiini koostuu kevyiden hiilivetyjen seoksesta tislausalueelta 35–215 °C. Sitä käytetään polttoaineena maalla käytettävissä ottomoottoreissa. Moottoribensiini voi sisältää lisäaineita, hapettavia lisäaineita, oktaaniluvun parantajia, myös lyijy-yhdisteitä. Tähän sisältyvät moottoribensiinin sekoiteosat (lukuun ottamatta lisäaineita / hapettavia lisäaineita), esim. alkylaatit, isomeraatit, reformaatit sekä valmiina moottoribensiininä käytettäväksi tarkoitettu krakattu bensiini. Moottoribensiini on tuoteaggregaatti, joka on sama kuin moottoribensiiniin sekoitetun biobensiinin ja muun kuin biobensiinin yhteenlaskettu määrä.

    3.4.12.1   Moottoribensiiniin sekoitettu biobensiini

    Biobensiini, joka on sekoitettu moottoribensiiniin.

    3.4.12.2   Muu kuin biobensiini

    Jäljellä oleva osa moottoribensiinistä – moottoribensiini ilman siihen sekoitettua biobensiiniä (lähinnä fossiilista alkuperää oleva moottoribensiini).

    3.4.13   Lentobensiini

    Moottoripolttoaine, joka on valmistettu erityisesti ilma-alusten mäntämoottoreita varten, jonka oktaaniluku soveltuu moottoriin, jonka jäätymispiste on – 60 °C ja jonka tislausalue on yleensä 30–180 °C.

    3.4.14   BENSIININOMAINEN LENTOPETROLI (TEOLLISUUSBENSIININOMAINEN LENTOPETROLI TAI JP4)

    Tähän sisältyvät kaikki kevyet hiilivetyöljyt, jotka on tarkoitettu käytettäviksi ilma-alusten turbiinimoottoreissa ja joiden tislausalue on 100–250 °C. Niitä saadaan sekoittamalla petroleita ja bensiiniä tai teollisuusbensiinejä siten, että aromaattinen sisältö on enintään 25 tilavuusprosenttia ja höyrynpaine on välillä 13,7–20,6 kPa.

    3.4.15   LENTOPETROLI

    Ilma-alusten turbiinimoottoreissa käytetty tisle. Sillä on samat tislausominaisuudet, eli tislausalue on välillä 150–300 °C (yleensä ei yli 250 °C), ja leimahduspiste kuin petrolilla. Lisäksi siihen sovelletaan (esim. jäätymispistettä koskevia) erityisvaatimuksia, jotka IATA (Kansainvälinen lentoliikenneliitto) on vahvistanut. Tähän sisältyvät lentopetrolin sekoiteosat. Lentopetroli on tuoteaggregaatti, joka on sama kuin lentopetroliin sekoitetun biolentopetrolin ja muun kuin biolentopetrolin yhteenlaskettu määrä.

    3.4.15.1   Lentopetroliin sekoitettu biolentopetroli

    Biolentopetroli, joka on sekoitettu lentopetroliin.

    3.4.15.2   Muu kuin biolentopetroli

    Jäljellä oleva osa lentopetrolista – lentopetroli ilman siihen sekoitettua biolentopetrolia (lähinnä fossiilista alkuperää oleva lentopetroli).

    3.4.16   MUU PETROLI

    Jalostettu öljytisle, jota käytetään muilla toimialoilla kuin lentoliikenteessä. Sen tislausalue on 150–300 °C.

    3.4.17   KAASU-/DIESELÖLJY (KEVYT POLTTOÖLJY)

    Kaasu-/dieselöljy on pääosin keskiraskas tisle, jonka tislausalue on 180–380 °C. Tähän sisältyvät sekoiteosat. Saatavilla on useita laatuja käyttötarkoituksen mukaisesti. Kaasu-/dieselöljyyn sisältyy autojen ja rekkojen puristussytytysmoottoreihin tarkoitettu dieselöljy. Kaasu-/dieselöljyyn sisältyy kevyt lämmitysöljy teolliseen ja kaupalliseen käyttöön, meriliikenteessä ja raideliikenteessä käytetty dieselöljy, muu kaasuöljy, myös raskaat kaasuöljyt, joiden tislausalue on 380–540 °C ja joita käytetään petrokemian syöttöaineina. Kaasu/dieselöljy on tuoteaggregaatti, joka on sama kuin kaasu-/dieselöljyyn sekoitettujen biodieseleiden ja muiden kuin biodieseleiden yhteenlaskettu määrä.

    3.4.17.1   Kaasu-/dieselöljyyn sekoitetut biodieselit

    Biodieselit, jotka on sekoitettu kaasu-/dieselöljyyn.

    3.4.17.2   Muut kuin biodieselit

    Jäljellä oleva osa kaasu-/dieselöljystä – kaasu-/dieselöljy ilman siihen sekoitettuja biodieseleitä (lähinnä fossiilista alkuperää oleva kaasu-/dieselöljy).

    3.4.18   POLTTOÖLJY (RASKAS POLTTOÖLJY)

    Tähän sisältyvät kaikki muut (raskaat) polttoöljyt (myös sekoittamalla saadut). Kinemaattinen viskositeetti on yli 10 cSt 80 °C:ssa. Leimahduspiste on aina yli 50 °C ja tiheys aina suurempi kuin 0,90 kg/l. Polttoöljy on tuoteaggregaatti, joka on sama kuin vähärikkisen polttoöljyn ja runsasrikkisen polttoöljyn yhteenlaskettu määrä.

    3.4.18.1   Vähärikkinen polttoöljy

    Polttoöljy, jonka rikkipitoisuus on alle 1 %.

    3.4.18.2   Runsasrikkinen polttoöljy

    Polttoöljy, jonka rikkipitoisuus on vähintään 1 %.

    3.4.19   RASKASBENSIINI JA MUU TEOLLISUUSBENSIINI

    Raskasbensiini ja muu teollisuusbensiini määritellään jalostetuiksi keskiraskaiksi tisleiksi, joiden tislausalue on sama kuin teollisuusbensiinin/petrolin. Niihin sisältyvät teollisuusbensiini (käytetään myös nimitystä SBP; kevyitä öljyjä, joiden tislausalue on 30–200 °C teollisuusbensiinin 7 tai 8 laatuluokassa, jotka eroavat toisistaan tislausalueesta valitun osan mukaisesti – laatuluokat määritellään lämpötilaeron mukaisesti 5 tilavuusprosentin ja 90 tilavuusprosentin tislauspisteen välillä (joka on enintään 60 °C)) ja raskasbensiini (teollisuusbensiini, jonka leimahduspiste on yli 30 °C ja tislausalue 135–200 °C).

    3.4.20   VOITELUAINEET

    Tislauksen sivutuotteena tuotettuja hiilivetyjä, joita käytetään pääasiassa kitkan vähentämiseen liikepintojen väliltä. Tähän sisältyvät kaikki voiteluöljyn käyttölaadut värttinäöljystä sylinteriöljyyn sekä kaikki rasvoissa ja moottoriöljyissä käytetyt laadut sekä kaikenlaatuiset voiteluöljyjakeet.

    3.4.21   BITUMI

    Kiinteä, puolikiinteä tai viskoosinen hiilivety, jolla on kolloidinen rakenne, väriltään ruskeasta mustaan, saadaan raakaöljyn tislausjäämänä atmosfäärisestä tislauksesta saatujen raakaöljyn tislausjäämien tyhjiötislauksessa. Bitumi tunnetaan myös usein asfalttina ja sitä käytetään pääasiassa tierakentamisessa ja kattomateriaalina. Tähän sisältyvät nesteytetty bitumi ja bitumiliuos.

    3.4.22   PARAFIINIVAHAT

    Nämä ovat tyydyttyneitä alifaattisia hiilivetyjä. Ne ovat jäämiä, joita saadaan poistettaessa vahaa voiteluöljyistä. Niillä on kiderakenne, jonka hienokiteisyys riippuu niiden laadusta. Niiden pääominaisuudet ovat seuraavat: ne ovat värittömiä, hajuttomia ja läpikuultavia ja niiden sulamispiste on yli 45 °C.

    3.4.23   ÖLJYKOKSI

    Musta, kiinteä sivutuote, jota saadaan pääasiassa krakkaamalla ja karbonoimalla öljypohjaisia syöttöaineita, tyhjiötislauksen jäämiä, tervaa ja pikeä esimerkiksi hidastetussa koksaus- tai nestekoksausprosessissa. Se koostuu pääosin hiilestä (90–95 %) ja sen tuhkapitoisuus on alhainen. Sitä käytetään syöttöaineena koksaamoissa terästeollisuutta varten, lämmitykseen, elektrodien valmistukseen sekä kemikaalien valmistukseen. Kaksi tärkeintä lajia ovat ”vihreä koksi” ja ”kalsinoitu koksi”. Tähän sisältyy myös ”katalyyttikoksi”, jota kertyy katalyyttiin jalostusprosessin aikana; tällaista koksia ei voida ottaa talteen, ja se yleensä poltetaan jalostamopolttoaineena.

    3.4.24   MUUT TUOTTEET

    Kaikki edellä erikseen mainitsemattomat tuotteet, esimerkiksi terva ja rikki. Tähän sisältyvät jalostamoissa tuotetut aromaatit (esim. BTX eli bentseeni, tolueeni ja ksyleeni) ja olefiinit (esim. propyleeni).

    3.5   Uusiutuvat energianlähteet ja jätteet

    3.5.1   VESIVOIMA

    Veden potentiaali- ja liike-energia, joka muunnetaan sähköksi vesivoimalaitoksissa. Vesivoima on tuoteaggregaatti, joka on sama kuin pelkkien vesivoimalaitosten, yhdistettyjen pumppuvoimalaitosten ja pelkkien pumppuvoimalaitosten yhteenlaskettu määrä.

    3.5.1.1   Pelkät vesivoimalaitokset

    Vesivoimalat, jotka käyttävät pelkästään veden suoraa luontaista sisäänvirtausta ja joilla ei ole kapasiteettia vesivoiman pumppausvarastointiin (veden pumppaamiseen ylöspäin).

    3.5.1.2   Yhdistetyt pumppuvoimalaitokset

    Vesivoimalat, joissa vesi virtaa luontaisesti sisään ylempänä sijaitsevaan altaaseen, jossa koko laitteistoa tai osaa siitä voidaan käyttää veden pumppaamiseen ylöspäin; sähkön tuotto perustuu sekä veden luontaiseen sisäänvirtaukseen että aiemmin ylöspäin pumpattuun veteen.

    3.5.1.3   Pelkät pumppuvoimalaitokset

    Vesivoimalat, joissa ei ole veden luontaista sisäänvirtausta ylempänä sijaitsevaan altaaseen; valtaosa sähköntuotannon perustana olevasta vedestä on aiemmin ylöspäin pumpattua vettä, ei kuitenkaan sadevedestä tai lumesta saatua.

    3.5.2   GEOTERMINEN ENERGIA

    Maankuoren lämmöstä yleensä kuumana vetenä tai höyrynä saatavilla olevaa energiaa; tähän ei kuulu maalämpöpumpuilla talteen otettu ympäröivän ilman lämpö. Geotermisen energian tuotantoa on tuotantoporakaivossa kuumentuneen nesteen ja (talteenottoprosessin) lopussa poistetun nesteen välinen entalpiaero.

    3.5.3   AURINKOENERGIA

    Aurinkoenergia on tuoteaggregaatti, joka on sama kuin aurinkosähkön ja aurinkolämmön yhteenlaskettu määrä.

    3.5.3.1   Aurinkosähkö

    Auringonvalo, joka on muunnettu sähköksi käyttämällä aurinkokennoja, jotka auringonvalossa tuottavat sähköä. Kaikki tuotettu sähkö on ilmoitettava (myös pienimuotoinen tuotanto sekä verkon ulkopuoliset laitokset).

    3.5.3.1.1   Kattojärjestelmä

    Tässä ilmoitetaan sellaisissa rakennuksen rakenteissa sijaitsevien aurinkosähköpaneelien tuottaman energian määrä, joiden ensisijainen tarkoitus ei ole energiantuotanto. Siihen sisältyvät myös rakennuksen integroidut aurinkosähköjärjestelmät, joissa aurinkosähköpaneelit sijaitsevat jossain muussa rakennuksen osassa kuin katolla. Aurinkosähköpaneeleita ei pidetä kattojärjestelmänä, jos ne on asennettu laajalle alueelle maassa siten, että ne vievät lisätilaa (esim. maatalousalueita).

    3.5.3.1.2   Verkon ulkopuolinen sähkö

    Tässä ilmoitetaan verkon ulkopuolinen sähkö liitteen A kohdan 3.3.1 mukaisesti.

    3.5.3.2   Aurinkolämpö

    Auringonsäteilystä (auringonvalosta) saatava lämpö, joka hyödynnetään energiana. Tähän kuuluvat esimerkiksi aurinkolämpövoimalat ja aktiiviset järjestelmät lämpimän talousveden tuotantoa tai rakennusten sisätilojen lämmitystä varten. Tässä tapauksessa energiantuotantoa on se lämpö, joka saadaan lämmönsiirtoaineeseen, eli hetkellinen aurinkoenergia, josta on vähennetty optiset ja aurinkokerääjän häviöt. Tähän ei sisälly passiivisten järjestelmien avulla rakennusten lämmitystä, jäähdytystä ja valaistusta varten talteen otettu aurinkoenergia, tähän kuuluu ainoastaan aktiivisiin järjestelmiin liittyvä aurinkoenergia.

    3.5.4   VUOROVESI-, AALTO-, MERIENERGIA

    Vuoroveden liikkeestä, aaltoliikkeestä tai meriveden virtauksesta saatu mekaaninen energia, jota hyödynnetään sähköntuotantoon.

    3.5.5   TUULI

    Tuulen kineettinen energia, joka hyödynnetään sähköntuotantoon tuuliturbiineissa. Tuulivoima on tuoteaggregaatti, joka on sama kuin onshore-tuulivoiman ja offshore-tuulivoiman yhteenlaskettu määrä.

    3.5.5.1   Onshore-tuulivoima

    Sähköntuotanto tuulesta maalla sijaitsevissa paikoissa (sisämaa, myös järvet ja muut sisävedet).

    3.5.5.2   Offshore-tuulivoima

    Sähköntuotanto tuulesta offshore (esim. meret, valtameret ja tekosaaret). Asianomaisen alueen aluevesien ulkopuolella tapahtuneen offshore-tuulivoiman tuotannossa on otettava huomioon kaikki maan talousvyöhykkeellä sijaitsevat tuulivoimayksiköt.

    3.5.6   TEOLLISUUSJÄTE (UUSIUTUMATON OSA)

    Ilmoitetaan teollisuudesta peräisin oleva uusiutumaton jäte, joka on käytetty erityislaitoksissa suoraan polttamalla tarkoituksenmukaiseksi energiaksi. Käytetyn polttoaineen määrä olisi ilmoitettava nettolämpöarvon mukaisena. Tähän ei kuulu jäte, joka on poltettu ottamatta energiaa talteen. Teollisuusjätteen uusiutuva osa olisi ilmoitettava biopolttoaineiden luokassa, joka kuvaa sitä parhaiten.

    3.5.7   YHDYSKUNTAJÄTE:

    Kotitalouksien, sairaaloiden ja palvelualojen tuottamat jätteet (yleisesti kaikki talousjätettä muistuttava jäte), jotka on käytetty erityislaitoksissa polttamalla suoraan tarkoituksenmukaiseksi energiaksi. Käytetyn polttoaineen määrä olisi ilmoitettava nettolämpöarvon mukaisena. Tähän ei kuulu jäte, joka on poltettu ottamatta energiaa talteen. Yhdyskuntajäte on tuoteaggregaatti, joka on sama kuin uusiutuvan yhdyskuntajätteen ja uusiutumattoman yhdyskuntajätteen yhteenlaskettu määrä.

    3.5.7.1   Uusiutuva yhdyskuntajäte

    Biologista alkuperää olevan yhdyskuntajätteen osuus.

    3.5.7.2   Uusiutumaton yhdyskuntajäte

    Muuta kuin biologista alkuperää olevan yhdyskuntajätteen osuus.

    3.5.8   BIOPOLTTOAINEET

    Biopolttoaineet on tuoteaggregaatti, joka on sama kuin kiinteiden biopolttoaineiden, biokaasun ja nestemäisten biopolttoaineiden yhteenlaskettu määrä. Energiatilastojen alaan eivät kuulu muuksi kuin energiaksi käytetyt biopolttoaineet (esim. rakentamiseen tai huonekalujen valmistukseen käytetty puu, moottorien voiteluun tarkoitettu biohajoava voiteluaine ja tienpinnalle käytetty biobitumi).

    3.5.8.1   Kiinteät biopolttoaineet

    Tähän sisältyy kiinteä biologista alkuperää oleva orgaaninen, muu kuin fossiilinen aines (tunnetaan myös biomassana), jota voidaan käyttää polttoaineena lämmön tai sähkön tuotantoon. Kiinteät biopolttoaineet on tuoteaggregaatti, joka on sama kuin puuhiilen, polttopuun, puutähteen ja puun sivutuotteiden, mustalipeän, sokeriruokojätteen, eläinjätteen, muun kasviaineksen ja -tähteen sekä teollisuusjätteen uusiutuvan osan yhteenlaskettu määrä.

    3.5.8.1.1   Puuhiili

    Puuhiili on kiinteistä biopolttoaineista valmistettua polttoainetta – puun tai muun kasviaineksen kuivatislauksen ja pyrolyysin kiinteä jäämä.

    3.5.8.1.2   Polttopuu, puutähde ja puun sivutuotteet

    Polttopuu (halkoina, risuina, pelletteinä tai lastuina), joka saadaan luonnon metsistä tai hoidetuista metsistä tai yksittäin kasvavista puista. Tähän kuuluvat polttoaineena käytetty puutähde, jossa puun alkuperäinen koostumus on tallella, sekä puupelletit. Tähän eivät kuulu puuhiili ja mustalipeä. Käytetyn polttoaineen määrä olisi ilmoitettava nettolämpöarvon mukaisena.

    3.5.8.1.2.1   Puupelletit

    Puupelletit on muodoltaan sylinterimäinen tuote, joka on saatu puutähteestä puristamalla.

    3.5.8.1.3   Mustalipeä

    Energia, joka saadaan emäksisestä jäteliuoksesta, jota saadaan uuttokattilasta paperinvalmistuksessa tarvittavan sulfaatti- tai soodamassan tuotannon aikana. Käytetyn polttoaineen määrä olisi ilmoitettava nettolämpöarvon mukaisena.

    3.5.8.1.4   Sokeriruokojäte

    Polttoaine, joka on jäljellä mehun uuttamisen jälkeen sokeriruo’on prosessoinnissa. Käytetyn polttoaineen määrä olisi ilmoitettava nettolämpöarvon mukaisena.

    3.5.8.1.5   Eläinjäte

    Eläinten eritteistä ja liha- ja kalajätteistä saatava energia, kun ne käytetään kuivana suoraan polttoaineeksi. Tähän eivät kuulu anaerobista käymistä käyttävissä laitoksissa käytetyt jätteet. Näissä laitoksissa tuotetut polttokaasut kuuluvat biokaasuihin. Käytetyn polttoaineen määrä olisi ilmoitettava nettolämpöarvon mukaisena.

    3.5.8.1.6   Muut kasviainekset ja -tähteet

    Muualle luokittelemattomat biopolttoaineet, joihin kuuluvat muun muassa olki, vihannesten kuoret, maapähkinän kuoret, puiden ja pensaiden leikkuujätteet, oliivin puristusjäte ja muut kasvien viljelyssä, korjuussa ja käsittelyssä syntyneet jätteet. Käytetyn polttoaineen määrä olisi ilmoitettava nettolämpöarvon mukaisena.

    3.5.8.1.7   Teollisuusjätteen uusiutuva osa

    Teollisuusjätteen kiinteä uusiutuva osa, joka on käytetty erityislaitoksissa suoraan polttamalla tarkoituksenmukaiseksi energiaksi (esimerkiksi mutta ei yksinomaan luonnonkumin osuus jätekumirenkaissa tai luonnonkuitujen osuus tekstiilijätteessä – jätetilastoista annetussa asetuksessa (EY) N:o 2150/2002 määritellyistä jäteluokista 07.3 ja 07.6). Käytetyn polttoaineen määrä olisi ilmoitettava nettolämpöarvon mukaisena.

    3.5.8.2   Biokaasu

    Kaasu, joka pääasiassa koostuu biomassan anaerobisen hajoamisen tai biomassasta termisen prosessin kautta tuotetusta metaanista ja hiilidioksidista (mukaan luettuna jätebiomassa). Käytetyn polttoaineen määrä olisi ilmoitettava nettolämpöarvon mukaisena. Biokaasu on tuoteaggregaatti, joka on sama kuin kaatopaikkakaasun, jätevedenpuhdistuksen biokaasun, muiden anaerobisessa hajoamisessa syntyvien biokaasujen ja termisten prosessien tuottamien biokaasujen yhteenlaskettu määrä.

    3.5.8.2.1   Kaatopaikkakaasu

    Biokaasu, joka syntyy kaatopaikkajätteen anaerobisen hajoamisen seurauksena.

    3.5.8.2.2   Jätevedenpuhdistuksen biokaasu

    Biokaasu, joka syntyy jätevesilietteen anaerobisen käymisen seurauksena.

    3.5.8.2.3   Muut anaerobisen hajoamisen seurauksena syntyvät biokaasut

    Biokaasu, joka syntyy eläinperäisen lietteen sekä teurastamo-, panimo- tai muun maataloustuotteita jalostavan elintarvike- ja muun teollisuuden jätteen anaerobisen käymisen seurauksena.

    3.5.8.2.4   Termisissä prosesseissa syntyvät biokaasut

    Biokaasu, joka syntyy biomassan termisten prosessien (kaasutuksen tai pyrolyysin) seurauksena.

    3.5.8.3   Nestemäiset biopolttoaineet

    Tähän luokkaan kuuluvat kaikki luonnon alkuperää olevat nestemäiset biopolttoaineet (esim. tuotettu biomassasta ja/tai jätteen biohajoavasta jakeesta), jotka soveltuvat sekoitettavaksi fossiilista alkuperää olevien nestemäisten polttoaineiden kanssa tai korvattavaksi niillä. Tässä luokassa ilmoitettujen nestemäisten biopolttoaineiden määriin olisi sisällytettävä puhtaassa muodossa oleva biopolttoaine, jota ei ole sekoitettu fossiilisiin polttoaineisiin. Nestemäisten biopolttoaineiden tuonnin ja viennin erityistapauksessa merkityksellistä on ainoastaan niillä polttoainemäärillä käyty kauppa, joita ei ole sekoitettu liikenteen polttonesteisiin (eli puhtaassa muodossaan olevat määrät); liikenteen polttonesteisiin sekoitettujen nestemäisten biopolttoaineiden kauppa olisi ilmoitettava öljyä koskevassa tuoteluokassa. Ainoastaan energiaksi käytetyt nestemäiset biopolttoaineet – poltettu sellaisenaan tai sekoitettuna fossiilisiin polttoaineisiin – on ilmoitettava. Nestemäiset biopolttoaineet on tuoteaggregaatti, joka on sama kuin biobensiinin, biodieseleiden, biolentopetrolin ja muiden nestemäisten biopolttoaineiden yhteenlaskettu määrä.

    3.5.8.3.1   Biobensiini

    Nestemäisiä biopolttoaineita, jotka soveltuvat sekoitettavaksi fossiilista alkuperää olevaan moottoribensiiniin tai korvaamaan sitä.

    3.5.8.3.1.1   Bioetanoli

    Etanoli osana biobensiiniä.

    3.5.8.3.2   Biodiesel

    Nestemäisiä biopolttoaineita, jotka soveltuvat sekoitettavaksi fossiilista alkuperää olevaan dieselöljyyn tai korvaamaan sitä.

    3.5.8.3.3   Biolentopetroli

    Nestemäisiä biopolttoaineita, jotka soveltuvat sekoitettavaksi fossiilista alkuperää olevaan lentopetroliin tai korvaamaan sitä.

    3.5.8.3.4   Muut nestemäiset biopolttoaineet

    Nestemäiset polttoaineet, jotka eivät sisälly mihinkään edellisistä luokista.

    3.5.9   LÄMPÖPUMPPUENERGIA

    Käyttökelpoisella lämpötilatasolla olevaa lämpöenergiaa, joka on otettu talteen lämpöpumpuilla, joiden toimintaan tarvitaan sähköä tai muuta apuenergiaa. Tämä lämpöenergia voidaan varastoida ympäröivään ilmaan, maanpinnan alle tai pintaveteen. Arvot olisi ilmoitettava käyttäen samaa menetelmää, jota käytetään lämpöpumpuilla talteen otetun lämpöenergian ilmoittamisessa direktiivin 2009/28/EY ja direktiivin (EU) 2018/2001 nojalla; huomioon on kuitenkin otettava kaikki lämpöpumput niiden suorituskyvystä riippumatta.

    3.6   Vety

    Raaka-aineena, polttoaineena taikka energiankantajana tai energian varastointiin käytettävä vety on ilmoitettava. Kaikki vety on ilmoitettava riippumatta siitä, myydäänkö sitä. Seoksessa oleva vety olisi ilmoitettava ainoastaan silloin, kun se on seoksen pääasiallinen ainesosa ja sen puhtausaste on korkea.

    LIITE B

    VUOSITTAISET ENERGIATILASTOT

    Tässä liitteessä kuvataan energiatilastojen vuosittaisen keruun ala, yksiköt, raportointijakso, tiheys, määräaika ja toimittamiseen liittyvät järjestelyt.

    Jollei toisin mainita, seuraavia säännöksiä sovelletaan kaikkeen tässä liitteessä mainittuun tietojenkeruuseen:

    a)

    Raportointijakso: Tiedot ilmoitetaan kalenterivuodelta (tammikuun 1. päivästä joulukuun 31. päivään) viitevuodesta 2022 alkaen.

    b)

    Toimitustiheys: Tiedot olisi ilmoitettava vuosittain.

    c)

    Tietojen toimittamisen määräaika: Tiedot olisi toimitettava viimeistään raportointivuotta seuraavan vuoden lokakuun 31 päivänä, ellei toisin mainita.

    d)

    Toimitusmuoto: Tietojen toimitusmuodon olisi vastattava Eurostatin ilmoittamaa soveltuvaa tiedonsiirtostandardia.

    e)

    Tietojen toimitusmenetelmä: Tiedot olisi lähetettävä tai ladattava sähköisesti Eurostatin keskitettyyn tietojen vastaanottopisteeseen.

    Liitteessä A on niiden termien selitys, joita ei selitetä tässä liitteessä.

    1.   KIINTEÄT FOSSIILISET POLTTOAINEET JA VALMISTETUT KAASUT

    1.1   Tarkasteltavat energiatuotteet

    Jollei toisin ilmoiteta, tämä tietojenkeruu koskee kaikkia energiatuotteita, jotka luetellaan liitteen A luvussa 3.1. HIILI (Kiinteät fossiiliset polttoaineet ja valmistetut kaasut)

    1.2   Aggregaattiluettelo

    Seuraava aggregaattiluettelo on ilmoitettava kaikista edellisessä kohdassa luetelluista energiatuotteista, jollei toisin ilmoiteta.

    1.2.1   HANKINTA

    1.2.1.1

    Tuotanto

    1.2.1.1.1

    Maanalainen tuotanto

    Koskee ainoastaan antrasiittiä, koksikivihiiltä, muuta bitumista kivihiiltä, puolibitumista kivihiiltä sekä ligniittiä.

    1.2.1.1.2

    Maan pinnalla tapahtuva tuotanto

    Koskee ainoastaan antrasiittiä, koksikivihiiltä, muuta bitumista kivihiiltä, puolibitumista kivihiiltä sekä ligniittiä.

    1.2.1.2

    Saanti muista lähteistä

    Tämä koostuu kahdesta osasta:

    talteen otetut lietteet, jauheet ja muut heikkolaatuiset kivihiilituotteet, joita ei voida luokitella hiilityypin mukaan, mukaan lukien jätekasoista ja muista jätesäiliöistä talteen otettu hiili;

    saanti muista lähteistä.

    1.2.1.3

    Saanti muista lähteistä: öljytuotteista

    Ei koske antrasiittiä, koksikivihiiltä, muuta bitumista kivihiiltä, puolibitumista kivihiiltä, ligniittiä, turvetta eikä öljyliusketta ja -hiekkaa.

    1.2.1.4

    Saanti muista lähteistä: maakaasusta

    Ei koske antrasiittiä, koksikivihiiltä, muuta bitumista kivihiiltä, puolibitumista kivihiiltä, ligniittiä, turvetta eikä öljyliusketta ja -hiekkaa.

    1.2.1.5

    Saanti muista lähteistä: uusiutuvista

    Ei koske antrasiittiä, koksikivihiiltä, muuta bitumista kivihiiltä, puolibitumista kivihiiltä, ligniittiä, turvetta eikä öljyliusketta ja -hiekkaa.

    1.2.1.6

    Tuonti

    1.2.1.7

    Vienti

    1.2.1.8

    Kansainvälisen meriliikenteen polttoaineet

    1.2.1.9

    Varastomuutokset

    1.2.2   MUUNTOSEKTORI

    1.2.2.1

    Päätoimiset tuottajat – sähkön erillistuotanto

    1.2.2.2

    Päätoimiset tuottajat – sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköt

    1.2.2.3

    Päätoimiset tuottajat – lämmön erillistuotanto

    1.2.2.4

    Omaan käyttöön tuottajat – sähkön erillistuotanto

    1.2.2.5

    Omaan käyttöön tuottajat – sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköt

    1.2.2.6

    Omaan käyttöön tuottajat – lämmön erillistuotanto

    1.2.2.7

    Puristehiililaitokset

    1.2.2.8

    Koksaamot

    1.2.2.9

    Ruskohiili-/turvebrikettilaitokset

    1.2.2.10

    Kaasulaitokset

    1.2.2.11

    Masuunit

    1.2.2.12

    Kivihiilen nesteyttäminen

    1.2.2.13

    Maakaasuun sekoittamista varten

    1.2.2.14

    Muualle luokittelematon – muuntaminen

    1.2.3   ENERGIASEKTORI

    1.2.3.1

    Sähkön erillistuotantolaitokset, sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitokset sekä lämpölaitokset

    1.2.3.2

    Hiilikaivokset

    1.2.3.3

    Puristehiililaitokset

    1.2.3.4

    Koksaamot

    1.2.3.5.

    Ruskohiili-/turvebrikettilaitokset

    1.2.3.6

    Kaasulaitokset

    1.2.3.7

    Masuunit

    1.2.3.8

    Öljynjalostamot

    1.2.3.9

    Kivihiilen nesteyttäminen

    1.2.3.10

    Muualle luokittelematon – energiasektori

    1.2.4   SIIRTO- JA JAKELUHÄVIÖT

    1.2.5   MUU KUIN ENERGIAKÄYTTÖ

    1.2.5.1

    Teollisuus, muuntosektori ja energiasektori

    Teollisuuden, muuntosektorin ja energiasektorin kaikkien alasektorien muu kuin energiakäyttö, esim. metanolin tai ammoniakin valmistukseen käytetty kivihiili.

    1.2.5.1.1

    Kemian- ja petrokemianteollisuus

    NACE Rev. 2:n kaksinumerotasot 20 ja 21; kivihiilen muu kuin energiakäyttö esimerkiksi lannoitteiden tuotannon syöttöaineena ja muiden petrokemian tuotteiden syöttöaineena.

    1.2.5.2

    Liikenne

    Muu kuin energiakäyttö kaikilla liikenteen alasektoreilla.

    1.2.5.3

    Muut alat

    Muu kuin energiakäyttö kaupallisissa ja julkisissa palveluissa, kotitalouksissa, maataloudessa ja luokassa ”Muualle luokittelematon – muu”.

    1.2.6   ENERGIAN LOPPUKULUTUS – TEOLLISUUS

    1.2.6.1

    Rauta ja teräs

    1.2.6.2

    Kemian- ja petrokemianteollisuus

    1.2.6.3

    Muut kuin rautametallit

    1.2.6.4

    Ei-metalliset mineraalit

    1.2.6.5

    Kulkuneuvot

    1.2.6.6

    Koneet

    1.2.6.7

    Kaivostoiminta ja louhinta

    1.2.6.8

    Elintarvikkeet, juomat ja tupakka

    1.2.6.9

    Massa- ja paperiteollisuus sekä painatus

    1.2.6.10

    Puu ja puutuotteet

    1.2.6.11

    Rakentaminen

    1.2.6.12

    Tekstiili ja nahka

    1.2.6.13

    Muualle luokittelematon – teollisuus

    1.2.7   ENERGIAN LOPPUKULUTUS – LIIKENNE

    1.2.7.1

    Raideliikenne

    1.2.7.2

    Kotimaan vesiliikenne

    1.2.7.3

    Muualle luokittelematon – liikenne

    1.2.8   ENERGIAN LOPPUKULUTUS – MUUT ALAT

    1.2.8.1

    Kaupalliset ja julkiset palvelut

    1.2.8.2

    Kotitaloudet

    1.2.8.3

    Maatalous

    1.2.8.4

    Metsätalous

    1.2.8.5

    Kalastus

    1.2.8.6

    Muualle luokittelematon – muu

    1.2.9   TUONTI ALKUPERÄMAITTAIN JA VIENTI KOHDEMAITTAIN.

    Tuonti alkuperämaittain ja vienti kohdemaittain olisi ilmoitettava. Koskee antrasiittiä, koksikivihiiltä, muuta bitumista kivihiiltä, puolibitumista kivihiiltä, ligniittiä, puristehiiltä, koksaamokoksia, kivihiilitervaa, ruskohiilibrikettejä, turvetta, turvetuotteita sekä öljyliusketta ja -hiekkaa.

    1.2.10   LÄMPÖARVOT

    Koskee antrasiittiä, koksikivihiiltä, muuta bitumista kivihiiltä, puolibitumista kivihiiltä, ligniittiä, puristehiiltä, koksaamokoksia, kaasukoksia, kivihiilitervaa, ruskohiilibrikettejä, turvetta, turvetuotteita sekä öljyliusketta ja öljypitoista hiekkaa.

    Sekä brutto- että nettolämpöarvot on ilmoitettava seuraavien aggregaattien osalta:

    1.2.10.1

    Tuotanto

    1.2.10.2

    Tuonti

    1.2.10.3

    Vienti

    1.2.10.4

    Käytetty koksaamoissa

    1.2.10.5

    Käytetty masuuneissa

    1.2.10.6

    Käytetty päätoimisten tuottajien sähkön erillistuotannossa, sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköissä ja lämmön erillistuotannossa

    1.2.10.7

    Käytetty teollisuudessa

    1.2.10.8

    Muihin käyttötarkoituksiin

    1.3   Mittayksiköt

    Määrät on ilmoitettava kilotonneina (kt) lukuun ottamatta valmistettuja kaasuja (kaasulaitoskaasu, koksikaasu, masuunikaasu, muut talteen otetut kaasut), joiden määrät on ilmoitettava terajouleina bruttolämpöarvon pohjalta (TJ GCV).

    Lämpöarvot on ilmoitettava yksikössä MJ/t (megajoulea tonnilta).

    1.4   Poikkeukset ja vapautukset

    Ei sovelleta.

    2.   MAAKAASU

    2.1   Tarkasteltavat energiatuotteet

    Tämä luku kattaa maakaasua koskevan raportoinnin.

    2.2   Aggregaattiluettelo

    Maakaasun osalta on ilmoitettava seuraava aggregaattiluettelo.

    2.2.1.   HANKINTA

    Hankitut määrät on ilmoitettava sekä tilavuus- että energiayksikköinä ja niihin on sisällytettävä brutto- ja nettolämpöarvot.

    2.2.1.1

    Kotimainen tuotanto

    Offshore-tuotanto mukaan luettuna.

    2.2.1.1.1

    Öljyntuotannon yhteydessä vapautunut kaasu

    Maakaasu, joka on tuotettu raakaöljyn yhteydessä.

    2.2.1.1.2

    Kaasukentillä tuotettu kaasu

    Maakaasu, joka on peräisin ainoastaan kaasumaisia hiilivetyjä tuottavilta kentiltä.

    2.2.1.1.3

    Hiilikaivoskaasu

    Hiilikaivoksissa tai hiilijuonteista tuotettua metaania, joka on johdettu maan pinnalle ja joka on kulutettu kaivoksissa tai johdettu putkia pitkin kuluttajille.

    2.2.1.2

    Saanti muista lähteistä

    2.2.1.2.1

    Saanti muista lähteistä: Öljystä ja öljytuotteista

    2.2.1.2.2

    Saanti muista lähteistä: Kivihiilestä

    2.2.1.2.3

    Saanti muista lähteistä: Uusiutuvista

    2.2.1.3

    Tuonti

    2.2.1.4

    Vienti

    2.2.1.5

    Kansainvälisen meriliikenteen polttoaineet

    2.2.1.6

    Varastomuutokset

    2.2.1.7

    Kotimainen kulutus (havaittu)

    2.2.1.8

    Hyödynnettävissä oleva kaasu

    Alku- ja loppuvarastot olisi ilmoitettava erikseen kansallisella alueella sijaitsevina varastoina ja ulkomailla pidettävinä varastoina. Varastoilla tarkoitetaan kaasumäärää, joka on toimitettavissa minkä hyvänsä panos-tuotossyklin aikana. Tällä tarkoitetaan hyödynnettävissä olevaa maakaasua, joka on varastoitu erikoisvarastoihin (ehtyneisiin kaasu- ja/tai öljykenttiin, pohjavesimuodostumiin, suolaesiintymiin, sekaesiintymiin tai muihin) sekä nesteytetyn maakaasun varastoja. Suojakaasu olisi jätettävä tämän ulkopuolelle. Lämpöarvojen ilmoittamisvaatimusta ei sovelleta tähän.

    2.2.1.9

    Purkautunut kaasu

    Tuotantopaikalla tai kaasunkäsittelylaitoksessa ilmaan päästetyn kaasun määrä. Lämpöarvojen ilmoittamisvaatimusta ei sovelleta tähän.

    2.2.1.10

    Soihdutettu kaasu

    Tuotantopaikalla tai kaasunkäsittelylaitoksessa soihduissa poltetun kaasun määrä. Lämpöarvojen ilmoittamisvaatimusta ei sovelleta tähän.

    2.2.2   MUUNTOSEKTORI

    2.2.2.1

    Päätoimiset tuottajat – sähkön erillistuotanto

    2.2.2.2

    Omaan käyttöön tuottajat – sähkön erillistuotanto

    2.2.2.3

    Päätoimiset tuottajat – sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköt

    2.2.2.4

    Omaan käyttöön tuottajat – sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköt

    2.2.2.5

    Päätoimiset tuottajat – lämmön erillistuotanto

    2.2.2.6

    Omaan käyttöön tuottajat – lämmön erillistuotanto

    2.2.2.7

    Kaasulaitokset

    2.2.2.8

    Koksaamot

    2.2.2.9

    Masuunit

    2.2.2.10

    Kaasun muunto nesteiksi

    2.2.2.11

    Luokittelematon – muuntaminen

    2.2.3   ENERGIASEKTORI

    2.2.3.1

    Hiilikaivokset

    2.2.3.2

    Öljyn ja kaasun talteenotto

    2.2.3.3

    Syötöt öljynjalostamoille

    2.2.3.4

    Koksaamot

    2.2.3.5

    Masuunit

    2.2.3.6

    Kaasulaitokset

    2.2.3.7

    Sähkön erillistuotantolaitokset, sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitokset sekä lämpölaitokset

    2.2.3.8

    Maakaasun nesteyttäminen (LNG) tai kaasuttaminen

    2.2.3.9

    Kaasun muunto nesteiksi

    2.2.3.10

    Muualle luokittelematon – energia

    2.2.4   SIIRTOHÄVIÖT

    2.2.5   JAKELUHÄVIÖT

    2.2.6   LIIKENNE

    Energian loppukäyttö ja lopullinen muu kuin energiakäyttö olisi ilmoitettava erikseen seuraavista aggregaateista.

    2.2.6.1

    Tieliikenne

    2.2.6.2

    Putkijohtokuljetus

    2.2.6.3

    Kotimaan vesiliikenne

    2.2.6.4

    Muualle luokittelematon – liikenne

    2.2.7   TEOLLISUUS

    Energian loppukäyttö ja lopullinen muu kuin energiakäyttö olisi ilmoitettava erikseen seuraavista aggregaateista.

    2.2.7.1

    Rauta ja teräs

    2.2.7.2.

    Kemian- ja petrokemianteollisuus

    2.2.7.3

    Muut kuin rautametallit

    2.2.7.4

    Ei-metalliset mineraalit

    2.2.7.5

    Kulkuneuvot

    2.2.7.6

    Koneet

    2.2.7.7

    Kaivostoiminta ja louhinta

    2.2.7.8

    Elintarvikkeet, juomat ja tupakka

    2.2.7.9

    Massa- ja paperiteollisuus sekä painatus

    2.2.7.10

    Puu ja puutuotteet

    2.2.7.11

    Rakentaminen

    2.2.7.12

    Tekstiili ja nahka

    2.2.7.13

    Muualle luokittelematon – teollisuus

    2.2.8   MUUT ALAT

    Energian loppukäyttö ja lopullinen muu kuin energiakäyttö olisi ilmoitettava erikseen seuraavista aggregaateista.

    2.2.8.1

    Kaupalliset ja julkiset palvelut

    2.2.8.2

    Kotitaloudet

    2.2.8.3

    Maatalous

    2.2.8.4

    Metsätalous

    2.2.8.5

    Kalastus

    2.2.8.6

    Muualle luokittelematon – muu

    2.2.9   TUONTI ALKUPERÄMAITTAIN JA VIENTI KOHDEMAITTAIN

    Sekä maakaasun kokonaismäärät että sen nestekaasuosan määrät olisi ilmoitettava alkuperämaittain tuonnin osalta ja kohdemaittain viennin osalta.

    2.2.10   KAASUN VARASTOINTIKAPASITEETTI

    Ilmoitetaan erikseen kaasumuodossa olevan kaasun varastoina ja LNG-terminaaleina (jotka erotellaan edelleen LNG-tuontiterminaaleiksi tai LNG-vientiterminaaleiksi).

    2.2.10.1

    Nimi

    Varaston tai LNG-terminaalin sijaintipaikan nimi.

    2.2.10.2

    Tyyppi (ainoastaan kaasumuodossa olevan kaasun varastojen osalta)

    Varaston tyyppi, kuten ehtynyt kaasukenttä, pohjavesimuodostuma, suolaesiintymä jne.

    2.2.10.3

    Käytettävissä oleva kapasiteetti

    Kaasumuodossa olevan kaasun varastot: varaston kokonaiskapasiteetti, josta on vähennetty suojakaasun määrä. Suojakaasu on sen kaasun kokonaistilavuus, jota tarvitaan pysyväksi varastoksi, jotta maanalaisten varastosäiliöiden riittävä paine ja toimituskyky voidaan pitää yllä koko toimitussyklin ajan.

    LNG-terminaalit: kaasuvaraston kokonaiskapasiteetti ilmaistuna kaasumuodossa olevan kaasun ekvivalenttina.

    2.2.10.4

    Huipputeho

    Enimmäisnopeus, jolla kaasua voidaan poistaa kyseisestä varastosta; tämä vastaa enimmäispoistokapasiteettia.

    2.2.10.5

    Uudelleenkaasutus- ja nesteyttämiskapasiteetti (ainoastaan LNG-terminaalien osalta)

    Uudelleenkaasutuskapasiteetti on ilmoitettava tuontiterminaalien ja nesteyttämiskapasiteetti vientiterminaalien osalta.

    2.3   Mittayksiköt

    Maakaasumäärät olisi ilmoitettava niiden energiasisältönä eli bruttolämpöarvoon perustuvina terajouleina (TJ). Jos fyysisiä määriä edellytetään, käytetään yksikkönä 106 m3, kun oletuksena ovat kaasun perusolosuhteet (15 °C, 101 325 Pa).

    Lämpöarvot olisi ilmoitettava kilojouleina kuutiometriä kohden (kJ/m3), kun oletuksena ovat kaasun perusolosuhteet (15 °C, 101 325 Pa).

    Käytettävissä oleva kapasiteetti olisi ilmoitettava yksikössä 106 m3, kun oletuksena ovat kaasun perusolosuhteet (15 °C, 101 325 Pa).

    Huipputeho sekä uudelleenkaasutus- ja nesteyttämiskapasiteetti olisi ilmoitettava yksikössä 106 m3/päivä, kun oletuksena ovat kaasun perusolosuhteet (15 °C, 101 325 Pa).

    3.   SÄHKÖ JA LÄMPÖ

    3.1   Tarkasteltavat energiatuotteet

    Tämä luku koskee lämpöä ja sähköä.

    3.2   Aggregaattiluettelo

    Lämmön ja sähkön osalta olisi ilmoitettava seuraava aggregaattiluettelo, jollei toisin ilmoiteta.

    3.2.1   SÄHKÖN JA LÄMMÖN TUOTANTO

    Tässä luvussa käsiteltäviin sähköä ja lämpöä koskeviin aggregaatteihin sovelletaan seuraavia erityismääritelmiä:

    Sähkön bruttotuotanto: kaikkien kyseeseen tulevien tuotantoyksiköiden (pumppuvoimalat mukaan luettuna) tuottaman sähköenergian yhteenlaskettu määrä päägeneraattoreiden antoliittimistä mitattuna.

    Lämmön bruttotuotanto: laitosten tuottaman lämmön kokonaismäärä, kuumia nestevirtoja hyödyntävien laitosten oheistoimintojen (tilojen lämmitys, nestemäisen polttoaineen lämmitys jne.) käyttämä lämpö, laitoksen ja verkoston lämmönvaihtimien häviöt sekä kemiallisista prosesseista saatu primaarienergiana käytetty lämpö mukaan luettuina.

    Sähkön nettotuotanto: sähkön bruttotuotanto, josta on vähennetty generaattoreiden apulaitteiden kuluttama energia sekä häviöt päägeneraattorin muuntajissa.

    Lämmön nettotuotanto: jakelujärjestelmään toimitettu lämpö ulostulo- ja paluuvirran mittausten pohjalta määritettynä.

    Aggregaatit 3.2.1.1–3.2.1.11 on ilmoitettava erikseen sekä päätoimisten tuottajien että omaan käyttöön tuottajien osalta. Näiden kahden laitostyypin sisällä on ilmoitettava sähkön ja lämmön brutto- ja nettotuotanto sähkön erillistuotannon, sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköiden ja lämmön erillistuotannon osalta soveltuvin osin erikseen. Sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköissä tuotetun sähkön bruttotuotannon osalta olisi ilmoitettava alaluokka ”josta täysi yhteistuotanto”. Sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköissä tuotetun lämmön nettotuotannon osalta olisi ilmoitettava itse käytetty lämpö erillisenä tietona.

    3.2.1.1

    Ydinvoima

    3.2.1.2

    Vesivoima (koskee vain sähköä)

    3.2.1.3

    Geoterminen energia

    3.2.1.4

    Aurinkoenergia

    3.2.1.5

    Vuorovesi-, aalto-, merienergia (koskee vain sähköä)

    3.2.1.6

    Tuulivoima (koskee vain sähköä)

    3.2.1.7

    Polttoaineet

    Syttymis- tai palamiskelpoiset polttoaineet eli polttoaineet, jotka reagoidessaan hapen kanssa aiheuttavat merkittävän lämpötilannousun ja joita poltetaan sellaisenaan sähkön ja/tai lämmön tuottamiseksi.

    3.2.1.8

    Lämpöpumput (koskee vain lämpöä)

    3.2.1.9

    Sähkökattilat (koskee vain lämpöä)

    3.2.1.10

    Kemiallisista prosesseista saatu lämpö

    Lämpö, joka on peräisin prosesseista ilman energiapanosta, kuten kemiallinen reaktiolämpö. Tähän ei sisälly jätelämpö, joka on peräisin energiaa käyttävistä prosesseista ja joka olisi ilmoitettava vastaavan polttoaineen tuottamana lämpönä.

    3.2.1.11

    Muut lähteet

    3.2.2   HANKINTA

    Aggregaattien 3.2.2.1 ja 3.2.2.2 osalta määrät olisi ilmoitettava johdonmukaisesti aggregaattien 3.2.1.1–3.2.1.11 osalta ilmoitettuihin arvoihin nähden.

    3.2.2.1

    Kokonaisbruttotuotanto

    3.2.2.2

    Kokonaisnettotuotanto

    3.2.2.3

    Tuonti

    Sähkömäärät katsotaan tuoduksi tai viedyksi, kun ne ovat ylittäneet maan poliittiset rajat, riippumatta siitä, onko tulliselvitys tehty. Jos sähkö kulkee jonkin maan läpi, määrä olisi ilmoitettava sekä tuontina että vientinä.

    3.2.2.4

    Vienti

    Ks. selitys kohdassa 3.2.2.3 ”Tuonti”.

    3.2.2.5

    Kansainvälisen meriliikenteen polttoaineet

    3.2.2.6

    Käytetty lämpöpumppuihin (koskee vain sähköä)

    3.2.2.7

    Käytetty sähkökattiloihin (koskee vain sähköä)

    3.2.2.8

    Käytetty pumppuvoimaloihin – pelkät pumppuvoimalaitokset (koskee vain sähköä)

    3.2.2.9

    Käytetty pumppuvoimaloihin – yhdistetyt pumppuvoimalaitokset (koskee vain sähköä)

    3.2.2.10

    Käytetty sähköntuotantoon (koskee vain lämpöä)

    3.2.3   SIIRTOHÄVIÖT

    3.2.4   JAKELUHÄVIÖT

    3.2.5   ENERGIAN LOPPUKULUTUS – Liikenne

    Energian loppukäyttö ja lopullinen muu kuin energiakäyttö olisi ilmoitettava erikseen seuraavista aggregaateista.

    3.2.5.1

    Raideliikenne

    3.2.5.2

    Putkijohtokuljetus

    3.2.5.3

    Tieliikenne

    3.2.5.4

    Kotimaan vesiliikenne

    3.2.5.5

    Muualle luokittelematon – liikenne

    3.2.6   ENERGIAN LOPPUKULUTUS – MUUT ALAT

    3.2.6.1

    Kaupalliset ja julkiset palvelut

    3.2.6.2

    Kotitaloudet

    3.2.6.3

    Maatalous

    3.2.6.4

    Metsätalous

    3.2.6.5

    Kalastus

    3.2.6.6

    Muualle luokittelematon – muu

    3.2.7   ENERGIASEKTORI

    Tähän ei kuulu voimalaitoksen oma käyttö pumppuvoimaksi, lämpöpumppuihin ja sähkökattiloihin.

    3.2.7.1

    Hiilikaivokset

    3.2.7.2

    Öljyn ja kaasun talteenotto

    3.2.7.3

    Puristehiililaitokset

    3.2.7.4.

    Koksaamot

    3.2.7.5

    Ruskohiili-/turvebrikettilaitokset

    3.2.7.6

    Kaasulaitokset

    3.2.7.7

    Masuunit

    3.2.7.8

    Öljynjalostamot

    3.2.7.9

    Ydinteollisuus

    3.2.7.10

    Kivihiilen nesteyttämislaitokset

    3.2.7.11

    Nesteyttämis- (LNG) / uudelleenkaasutuslaitokset

    3.2.7.12

    Kaasutuslaitokset (biokaasu)

    3.2.7.13

    Kaasun muunto nesteiksi

    3.2.7.14

    Puuhiilen tuotantolaitokset

    3.2.7.15

    Muualle luokittelematon – energia

    3.2.8   TEOLLISUUS

    3.2.8.1

    Rauta ja teräs

    3.2.8.2

    Kemian- ja petrokemianteollisuus

    3.2.8.3

    Muut kuin rautametallit

    3.2.8.4

    Ei-metalliset mineraalit

    3.2.8.5

    Kulkuneuvot

    3.2.8.6

    Koneet

    3.2.8.7

    Kaivostoiminta ja louhinta

    3.2.8.8

    Elintarvikkeet, juomat ja tupakka

    3.2.8.9

    Massa- ja paperiteollisuus sekä painatus

    3.2.8.10

    Puu ja puutuotteet

    3.2.8.11

    Rakentaminen

    3.2.8.12

    Tekstiili ja nahka

    3.2.8.13

    Muualle luokittelematon – teollisuus

    3.2.9   TUONTI JA VIENTI

    Ilmoitetaan sähkön ja lämmön tuonnin ja viennin määrä alkuperä- ja määrämaan mukaan jaoteltuna: Ks. selitys kohdassa 3.2.2.3 ”Tuonti”.

    3.2.10   OMAAN KÄYTTÖÖN TUOTTAJIEN NETTOTUOTANTO

    Omaan käyttöön tuottajien sähkön ja lämmön nettotuotanto olisi ilmoitettava sähkön erillistuotannosta, lämmön erillistuotannosta ja sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköistä erikseen seuraavien laitosten tai toimintojen osalta:

    3.2.10.1

    Energiasektori: Hiilikaivokset

    3.2.10.2

    Energiasektori: Öljyn ja kaasun talteenotto

    3.2.10.3

    Energiasektori: Puristehiililaitokset

    3.2.10.4

    Energiasektori: Koksaamot

    3.2.10.5

    Energiasektori: Ruskohiili-/turvebrikettilaitokset

    3.2.10.6

    Energiasektori: Kaasulaitokset

    3.2.10.7

    Energiasektori: Masuunit

    3.2.10.8

    Energiasektori: Öljynjalostamot

    3.2.10.9

    Energiasektori: Kivihiilen nesteyttämislaitokset

    3.2.10.10

    Energiasektori: Nesteyttämis- (LNG) / uudelleenkaasutuslaitokset

    3.2.10.11

    Energiasektori: Kaasutuslaitokset (biokaasu)

    3.2.10.12

    Energiasektori: Kaasun muunto nesteiksi

    3.2.10.13

    Energiasektori: Puuhiilen tuotantolaitokset

    3.2.10.14

    Energiasektori: Muualle luokittelematon – energia

    3.2.10.15

    Teollisuus: Rauta ja teräs

    3.2.10.16

    Teollisuus: Kemian- ja petrokemianteollisuus

    3.2.10.17

    Teollisuus: Muut kuin rautametallit

    3.2.10.18

    Teollisuus: Ei-metalliset mineraalit

    3.2.10.19

    Teollisuus: Kulkuneuvot

    3.2.10.20

    Teollisuus: Koneet

    3.2.10.21

    Teollisuus: Kaivostoiminta ja louhinta

    3.2.10.22

    Teollisuus: Elintarvikkeet, juomat ja tupakka

    3.2.10.23

    Teollisuus: Massa- ja paperiteollisuus sekä painatus

    3.2.10.24

    Teollisuus: Puu ja puutuotteet

    3.2.10.25

    Teollisuus: Rakentaminen

    3.2.10.26

    Teollisuus: Tekstiili ja nahka

    3.2.10.27

    Teollisuus: Muualle luokittelematon – teollisuus

    3.2.10.28

    Liikenne: Raideliikenne

    3.2.10.29

    Liikenne: Putkijohtokuljetus

    3.2.10.30

    Liikenne: Tieliikenne

    3.2.10.31

    Liikenne: Muualle luokittelematon – liikenne

    3.2.10.32

    Muut alat: Kotitaloudet

    3.2.10.33

    Muut alat: Kaupalliset ja julkiset palvelut

    3.2.10.34

    Muut alat: Maatalous/Metsätalous

    3.2.10.35

    Muut alat: Kalastus

    3.2.10.36

    Muut alat: Muualle luokittelematon – muu

    3.2.11   SÄHKÖN NETTOTUOTANTO SEKTOREITTAIN

    Sähkön kokonaisnettotuotanto ja itse käytetty osa (ilman päätoimisten tuottajien ja omaan käyttöön tuottajien välistä jaottelua) on ilmoitettava erikseen kotitalouksien, kaupallisten ja julkisten palvelujen, energiasektorin, teollisuuden ja muiden sektorien osalta kaikista seuraavista polttoaineryhmistä:

    3.2.11.1.

    Aurinkosähkö

    3.2.11.2

    Kiinteät, nestemäiset ja kaasumaiset biopolttoaineet

    3.2.11.3

    Muut uusiutuvat

    3.2.11.4

    Maakaasu

    3.2.11.5

    Muut (uusiutumattomat)

    3.2.12   SÄHKÖN JA LÄMMÖN BRUTTOTUOTANTO POLTTOAINEISTA

    Sähkön bruttotuotanto, myyty lämpö ja käytetyt polttoainemäärät sekä niitä vastaava, jäljempänä luetelluista polttoaineista peräisin oleva kokonaisenergia on ilmoitettava erikseen päätoimisten tuottajien ja omaan käyttöön tuottajien osalta. Kummastakin tuottajatyypistä on tapauksen mukaan ilmoitettava sähkön- ja lämmöntuotanto erikseen sähkön erillistuotannon, lämmön erillistuotannon sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköiden osalta.

    3.2.12.1

    Antrasiitti

    3.2.12.2

    Koksihiili

    3.2.12.3

    Muu bituminen kivihiili

    3.2.12.4

    Puolibituminen kivihiili

    3.2.12.5

    Ligniitti

    3.2.12.6

    Turve

    3.2.12.7

    Kivihiilibriketit

    3.2.12.8

    Koksaamokoksi

    3.2.12.9

    Kaasukoksi

    3.2.12.10

    Kivihiiliterva

    3.2.12.11

    BKB (Ruskohiilibriketit)

    3.2.12.12

    Jakelukaasu

    3.2.12.13

    Koksikaasu

    3.2.12.14

    Masuunikaasu

    3.2.12.15

    Muut talteen otetut kaasut

    3.2.12.16

    Turvetuotteet

    3.2.12.17

    Öljyliuske ja -hiekka

    3.2.12.18

    Raakaöljy

    3.2.12.19

    Maakaasukondensaatti

    3.2.12.20

    Jalostamokaasu

    3.2.12.21

    Nestekaasu

    3.2.12.22

    Teollisuusbensiini

    3.2.12.23

    Lentopetroli

    3.2.12.24

    Muu petroli

    3.2.12.25

    Kaasu- / dieselöljy

    3.2.12.26

    Polttoöljy

    3.2.12.27

    Bitumi

    3.2.12.28

    Öljykoksi

    3.2.12.29

    Muut öljytuotteet

    3.2.12.30

    Maakaasu

    3.2.12.31

    Teollisuusjäte

    3.2.12.32

    Uusiutuva yhdyskuntajäte

    3.2.12.33

    Uusiutumaton yhdyskuntajäte

    3.2.12.34

    Kiinteät biopolttoaineet

    3.2.12.35

    Biokaasut

    3.2.12.36

    Biodiesel

    3.2.12.37

    Biobensiini

    3.2.12.38

    Muut nestemäiset biopolttoaineet

    3.2.13   SÄHKÖNTUOTANNON MAKSIMINETTOKAPASITEETTI

    Kapasiteetti olisi ilmoitettava raportointivuoden joulukuun 31. päivältä ja alla esitettyjen polttoaineiden osalta. Tähän sisältyy sekä sähkön erillistuotannon että sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköiden sähköntuotantokapasiteetti. Sähköntuotannon maksiminettokapasiteetti on ilmoitettava erikseen sekä päätoimisten tuottajien että omaan käyttöön tuottajien osalta. Se on kaikkien yksittäisten laitosten maksiminettokapasiteettien summa tietyn toimintajakson aikana. Tätä tietojen keruuta varten toimintajaksoksi katsotaan yhtämittainen käyttö, joka käytännössä kestää vähintään 15 tuntia vuorokaudessa. Maksiminettokapasiteetti on enimmäisteho, jonka oletetaan olevan pelkkää pätötehoa ja joka voidaan toimittaa jatkuvasti verkkoon antopisteestä, kun koko laitos on toiminnassa.

    3.2.13.1

    Ydinvoima

    3.2.13.2

    Pelkät vesivoimalaitokset

    3.2.13.3

    Yhdistetyt pumppuvoimalaitokset

    3.2.13.4

    Pelkät pumppuvoimalaitokset

    3.2.13.5

    Geoterminen energia

    3.2.13.6

    Aurinkosähkö

    3.2.13.7

    Aurinkolämpö

    3.2.13.8

    Vuorovesi-, aalto-, merienergia

    3.2.13.9

    Tuuli

    3.2.13.10

    Polttoaineet

    3.2.13.10.1

    Tuotannon tyyppi: Höyrykattilat

    3.2.13.10.2

    Tuotannon tyyppi: Polttomoottorit

    3.2.13.10.3

    Tuotannon tyyppi: Kaasuturbiinit

    3.2.13.10.4

    Tuotannon tyyppi: Kombivoimalaitokset

    3.2.13.10.5

    Tuotannon tyyppi: Muu

    3.2.13.11

    Muut lähteet

    3.2.14   POLTTOAINEIDEN SÄHKÖNTUOTANNON MAKSIMINETTOKAPASITEETTI

    Polttoaineilla tuotetun sähkön maksiminettokapasiteetti on ilmoitettava sekä päätoimisilta tuottajilta että omaan käyttöön tuottajilta ja erikseen jokaisesta jäljempänä mainitusta, joko yhtä tai useaa polttoainetta käyttävästä laitostyypistä. Useita polttoaineita polttaviin järjestelmiin sisältyvät ainoastaan sellaiset yksiköt, joissa voidaan jatkuvasti polttaa useampaa kuin yhtä polttoainetyyppiä. Laitokset, joiden yksiköt ovat erillisiä ja eri polttoaineita käyttäviä, olisi jaoteltava soveltuviin, yhtä polttoainetta polttaviin luokkiin. Kaikkiin useita polttoaineita käyttäviä laitoksia koskeviin kohtiin on liitettävä ilmoitus siitä, mikä polttoainetyyppi on primäärinen ja mitkä vaihtoehtoisia.

    3.2.14.1

    Yhtä polttoainetta käyttävät laitokset (kaikista primäärisen polttoaineen luokista)

    3.2.14.2

    Useita polttoaineita polttavat; kiinteät ja nesteet

    3.2.14.3

    Useita polttoaineita polttavat; kiinteät ja maakaasu

    3.2.14.4

    Useita polttoaineita polttavat; nesteet ja maakaasu

    3.2.14.5

    Useita polttoaineita polttavat; kiinteät, nesteet ja maakaasu

    3.2.15   UUSI JA KÄYTÖSTÄ POISTETTU SÄHKÖNTUOTANTOKAPASITEETTI

    Uusi kapasiteetti tarkoittaa niiden tuotantoyksiköiden sähköntuotannon maksiminettokapasiteettia, jotka ovat aloittaneet toimintansa viitevuoden aikana. Käytöstä poistettu kapasiteetti tarkoittaa sähköntuotannon maksiminettokapasiteettia, joka ei ole enää ollut toiminnassa viitevuoden aikana.

    Uusi ja käytöstä poistettu kapasiteetti olisi ilmoitettava viitevuodelta kaikkien kohdissa 3.2.13 ja 3.2.14 lueteltujen polttoaineiden osalta.

    3.2.16   AKUT

    Akun varastointi- tai energiakapasiteetilla tarkoitetaan sitä energian kokonaismäärää, jonka akkuun voi varastoida. Nimellistehokapasiteetilla tarkoitetaan maksimipurkausvirtaa, joka täyteen ladatusta akusta saadaan. Alla olevat tiedot olisi ilmoitettava verkkoon yhdistetyistä ja varastoivana/tasapainottavana elementtinä käytetyistä akuista. Ainoastaan akut, joiden varastointikapasiteetti on vähintään 1 MWh, ja ainoastaan verkosta otettu ja verkkoon syötetty energia on ilmoitettava.

    3.2.16.1

    Akkujen varastointikapasiteetti

    3.2.16.2

    Akkujen nimellistehokapasiteetti

    3.2.16.3

    Akuista verkkoon syötetty sähkö

    3.2.16.4

    Verkosta akkujen lataamiseen käytetty sähkö

    Kukin yllä mainituista elementeistä olisi jaoteltava varastointikapasiteetin mukaan seuraavasti:

    1 – 10 MWh

    yli 10 MWh mutta enintään 100 MWh

    yli 100 MWh.

    3.3   Mittayksiköt

    Sähkö ilmoitetaan gigawattitunteina (GWh), lämpö terajouleina (TJ) ja kapasiteetti megawatteina (MW). Akkujen varastointikapasiteetti olisi ilmoitettava megawattitunteina (MWh) ja nimelliskapasiteetti megawatteina (MW).

    Jos muiden polttoaineiden ilmoittamista edellytetään, käytetään tämän liitteen asianomaisissa luvuissa määriteltyjä soveltuvia yksiköitä.

    4.   ÖLJY JA ÖLJYTUOTTEET

    4.1   Tarkasteltavat energiatuotteet

    Jollei toisin ilmoiteta, tämä tietojenkeruu koskee kaikkia energiatuotteita, jotka luetellaan liitteen A luvussa 3.4. ÖLJY (Raakaöljy ja öljytuotteet)

    4.2   Aggregaattiluettelo

    Seuraava aggregaattiluettelo olisi ilmoitettava kaikista edellisessä kohdassa luetelluista energiatuotteista, jollei toisin ilmoiteta.

    4.2.1   .RAAKAÖLJYN, MAAKAASUKONDENSAATIN, JALOSTAMOJEN SYÖTTÖAINEIDEN, LISÄAINEIDEN JA MUIDEN HIILIVETYJEN HANKINTA

    Seuraavat aggregaatit olisi ilmoitettava raakaöljystä, maakaasukondensaatista, jalostamojen syöttöaineista, lisäaineista / hapettavista lisäaineista, biopolttoaineista lisäaineissa / hapettavissa lisäaineissa ja muista hiilivedyistä:

    4.2.1.1

    Kotimainen tuotanto

    Ei koske jalostamojen syöttöaineita ja biopolttoaineita.

    4.2.1.2

    Saanti muista lähteistä

    Ei koske raakaöljyä, maakaasukondensaattia eikä jalostamojen syöttöaineita.

    4.2.1.2.1

    Saanti muista lähteistä: hiilestä

    4.2.1.2.2

    Saanti muista lähteistä: maakaasusta

    4.2.1.2.3

    Saanti muista lähteistä: uusiutuvista

    4.2.1.2.4

    Saanti muista lähteistä: vedystä

    4.2.1.3

    Palautukset petrokemian alalta

    Sovelletaan ainoastaan jalostamojen syöttöaineisiin.

    4.2.1.4

    Siirretyt tuotteet

    Sovelletaan ainoastaan jalostamojen syöttöaineisiin.

    4.2.1.5

    Tuonti

    Sisältää prosessointisopimusten nojalla tuodut ja viedyt raakaöljyn ja öljytuotteiden määrät (eli jalostamisen toisen laskuun). Raakaöljy ja maakaasukondensaatti olisi ilmoitettava varsinaisesta alkuperämaasta tuleviksi; jalostamojen syöttöaineet ja valmiit tuotteet olisi ilmoitettava viimeisestä lähetysmaasta tuleviksi. Tähän sisältyvät kaikki kaasunesteet (esim. LPG), jotka on saatu uudelleenkaasutettaessa maahantuotua nesteytettyä maakaasua, ja petrokemian teollisuuden suoraan tuomat tai viemät öljytuotteet. Huomautus: Kaupankäyntiä biopolttoaineilla, joita ei ole sekoitettu liikennepolttoaineisiin, (eli puhtaassa muodossaan) ei pitäisi ilmoittaa tässä. Käsittelyä varten tullivapaalle alueelle tuodun öljyn jälleenvienti olisi sisällytettävä tuotteen vientiin käsittelymaasta lopulliseen määränpäähän.

    4.2.1.6

    Vienti

    Tuontia koskevaa huomautusta (4.2.1.5.) sovelletaan myös vientiin.

    4.2.1.7

    Suora käyttö

    4.2.1.8

    Varastomuutokset

    4.2.1.9

    Havaittu jalostamojen sisäänotto

    Jalostamojen sisäänottona mitatut määrät.

    4.2.1.10

    Jalostamohäviöt

    Jalostamon sisäänoton (havaittu) ja jalostamon bruttotuotoksen välinen ero. Häviöiden syynä voi olla tislausprosessien aikana tapahtuva haihtuminen. Häviöt ilmoitetaan positiivisina lukuina. Tilavuus voi lisääntyä mutta massa ei.

    4.2.1.11

    Kokonaisalkuvarasto kansallisella alueella

    4.2.1.12

    Kokonaisloppuvarasto kansallisella alueella

    4.2.1.13

    Nettolämpöarvo

    4.2.1.13.1

    Tuotanto (ei koske jalostamojen syöttöaineita eikä biopolttoaineita lisäaineissa / hapettavissa lisäaineissa)

    4.2.1.13.2

    Tuonti (ei koske biopolttoaineita lisäaineissa / hapettavissa lisäaineissa)

    4.2.1.13.3

    Vienti (ei koske biopolttoaineita lisäaineissa / hapettavissa lisäaineissa)

    4.2.1.13.4

    Yleinen keskiarvo

    4.2.2   ÖLJYTUOTTEIDEN HANKINTA

    Seuraavat aggregaatit koskevat valmiita tuotteita (jalostamokaasu, etaani, nestekaasu, teollisuusbensiini, moottoribensiini sekä sen bio-osuus, lentobensiini, bensiininomainen lentopetroli, lentopetroli sekä sen bio-osuus, muu petroli, kaasu-/dieselöljy, vähärikkinen ja runsasrikkinen polttoöljy, raskasbensiini ja muu teollisuusbensiini, voiteluaineet, bitumi, parafiinivahat, öljykoksi sekä muut tuotteet). Suoraan poltettavaksi käytetty raakaöljy ja maakaasukondensaatti olisi sisällytettävä valmiiden tuotteiden toimituksiin ja tuotteidenvälisiin siirtoihin.

    4.2.2.1

    Primaarituotteiden saanti

    4.2.2.2

    Jalostamojen bruttotuotanto

    4.2.2.3

    Kierrätetyt tuotteet

    4.2.2.4

    Jalostamopolttoaine (öljynjalostamot)

    Tässä luokassa olisi ilmoitettava myös polttoaineet, jotka on käytetty myydyn sähkön ja lämmön tuotantoon jalostamoissa.

    4.2.2.4.1

    Käytetty sähkön erillistuotantoyksiköissä/-laitoksissa

    4.2.2.4.2

    Käytetty sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköissä

    4.2.2.4.3

    Käytetty lämmön erillistuotantoyksiköissä/-laitoksissa

    4.2.2.5

    Tuonti

    Tuontia koskevaa huomautusta (4.2.1.5.) sovelletaan myös tässä yhteydessä.

    4.2.2.6

    Vienti

    Tuontia koskevaa huomautusta (4.2.1.5.) sovelletaan myös tässä yhteydessä.

    4.2.2.7

    Kansainvälisen meriliikenteen polttoaineet

    4.2.2.8

    Tuotteidenväliset siirrot

    4.2.2.9

    Siirretyt tuotteet

    4.2.2.10

    Varastomuutokset

    4.2.2.11

    Alkuvarastot

    4.2.2.12

    Loppuvarastot

    4.2.2.13

    Varastomuutokset päätoimisilla tuottajilla

    Yleishyödyllisiä palveluita tuottavien laitosten varastomuutokset, jotka eivät sisälly muualla ilmoitettuihin varastoihin ja varastomuutoksiin. Varastojen kasvu osoitetaan negatiivisena lukuna ja varastojen pienentyminen positiivisena lukuna.

    4.2.2.14

    Keskimääräiset nettolämpöarvot

    4.2.3   TOIMITUKSET PETROKEMIAN ALALLE

    Havaitut valmiiden öljytuotteiden toimitukset primaarilähteistä (esim. jalostamot, sekoituslaitokset jne.) kotimaan markkinoille.

    4.2.3.1

    Bruttotoimitukset petrokemian alalle

    4.2.3.2

    Energiakäyttö petrokemian alalla

    Polttoaineena petrokemian prosesseissa, kuten höyrykrakkauksessa, käytetyt öljymäärät.

    4.2.3.3

    Muu kuin energiakäyttö petrokemian alalla

    Petrokemian alalla etyleenin, propyleenin, butyleenin, synteesikaasun, aromaattien, butadieenin ja muiden hiilivetypohjaisten raaka-aineiden tuotantoon esim. höyrykrakkauksen, aromaattilaitosten ja höyryreformoinnin kaltaisissa prosesseissa käytetyt öljymäärät. Tähän eivät sisälly polttoaineeksi käytetyt öljymäärät.

    4.2.3.4

    Palautukset petrokemian alalta jalostamoille

    4.2.4   MUUNTOSEKTORI

    Sekä energiakäyttöä että muuta kuin energiakäyttöä koskevat määrät on ilmoitettava.

    4.2.4.1

    Päätoimiset tuottajat – sähkön erillistuotanto

    4.2.4.2

    Omaan käyttöön tuottajat – sähkön erillistuotanto

    4.2.4.3

    Päätoimiset tuottajat – sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköt

    4.2.4.4

    Omaan käyttöön tuottajat – sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköt

    4.2.4.5

    Päätoimiset tuottajat – lämmön erillistuotanto

    4.2.4.6

    Omaan käyttöön tuottajat – lämmön erillistuotanto

    4.2.4.7

    Kaasulaitokset / kivihiiltä kaasuttavat laitokset

    4.2.4.8

    Sekoitettu maakaasu

    4.2.4.9

    Koksaamot

    4.2.4.10

    Masuunit

    4.2.4.11

    Petrokemian teollisuus

    4.2.4.12

    Puristehiililaitokset

    4.2.4.13

    Muualle luokittelematon – muuntaminen

    4.2.5.   ENERGIASEKTORI

    Sekä energiakäyttöä että muuta kuin energiakäyttöä koskevat määrät on ilmoitettava.

    4.2.5.1

    Hiilikaivokset

    4.2.5.2

    Öljyn ja kaasun talteenotto

    4.2.5.3

    Koksaamot

    4.2.5.4

    Masuunit

    4.2.5.5

    Kaasulaitokset

    4.2.5.6

    Sähkön erillistuotantolaitosten, sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitosten ja lämpölaitosten oma käyttö

    4.2.5.7

    Muualle luokittelematon – energia

    4.2.6   SIIRTO- JA JAKELUHÄVIÖT

    Sekä energiakäyttöä että muuta kuin energiakäyttöä koskevat määrät on ilmoitettava.

    4.2.7   ENERGIAN LOPPUKULUTUS – TEOLLISUUS

    Sekä energiakäyttöä että muuta kuin energiakäyttöä koskevat määrät on ilmoitettava.

    4.2.7.1

    Rauta ja teräs

    4.2.7.2

    Kemian- ja petrokemianteollisuus

    4.2.7.3

    Muut kuin rautametallit

    4.2.7.4

    Ei-metalliset mineraalit

    4.2.7.5

    Kulkuneuvot

    4.2.7.6

    Koneet

    4.2.7.7

    Kaivostoiminta ja louhinta

    4.2.7.8

    Elintarvikkeet, juomat ja tupakka

    4.2.7.9

    Massa- ja paperiteollisuus sekä painatus

    4.2.7.10

    Puu ja puutuotteet

    4.2.7.11

    Rakentaminen

    4.2.7.12

    Tekstiili ja nahka

    4.2.7.13

    Muualle luokittelematon – teollisuus

    4.2.8   ENERGIAN LOPPUKULUTUS – LIIKENNE

    Sekä energiakäyttöä että muuta kuin energiakäyttöä koskevat määrät on ilmoitettava.

    4.2.8.1

    Kansainvälinen lentoliikenne

    4.2.8.2

    Kotimaan lentoliikenne

    4.2.8.3

    Tieliikenne

    4.2.8.4

    Raideliikenne

    4.2.8.5

    Kotimaan vesiliikenne

    4.2.8.6.

    Putkijohtokuljetus

    4.2.8.7

    Muualle luokittelematon – liikenne

    4.2.9   ENERGIAN LOPPUKULUTUS – MUUT ALAT

    Sekä energiakäyttöä että muuta kuin energiakäyttöä koskevat määrät on ilmoitettava.

    4.2.9.1

    Kaupalliset ja julkiset palvelut

    4.2.9.2

    Kotitaloudet

    4.2.9.3

    Maatalous

    4.2.9.4

    Metsätalous

    4.2.9.5

    Kalastus

    4.2.9.6

    Muualle luokittelematon – muu

    4.2.10   TUONTI ALKUPERÄMAITTAIN JA VIENTI KOHDEMAITTAIN

    Tuonti on ilmoitettava alkuperämaittain ja vienti kohdemaittain. Tuontia koskevaa huomautusta (4.2.1.5.) sovelletaan myös tässä yhteydessä.

    4.2.11   JALOSTAMOJEN KAPASITEETTI

    Ilmoittakaa kansallinen kokonaisjalostuskapasiteetti sekä vuosikapasiteetti jalostamojen mukaan eriteltynä (1 000 tonnia vuodessa). Seuraavat tiedot olisi ilmoitettava:

    4.2.11.1

    Nimi/Sijainti

    4.2.11.2

    Tislaus normaalipaineessa

    4.2.11.3

    Tyhjiötislaus

    4.2.11.4

    Krakkaus (lämpö)

    4.2.11.4.1

    Josta visbreaking

    4.2.11.4.2

    Josta koksaus

    4.2.11.5

    Krakkaus (katalyyttinen)

    4.2.11.5.1

    Josta leijukatalyyttinen krakkaus (FCC)

    4.2.11.5.2

    Josta vetykrakkaus (HCK)

    4.2.11.6

    Reformointi

    4.2.11.7

    Rikinpoisto

    4.2.11.8

    Alkylointi, polymerointi, isomerointi

    4.2.11.9

    Eetteröinti

    4.3   Mittayksiköt

    Määrät on ilmoitettava kilotonneina (kt). Lämpöarvot on ilmoitettava yksikössä MJ/t (megajoulea tonnilta).

    4.4   Poikkeukset

    Kypros vapautetaan kohdassa 4.2.9 (Energian loppukulutus – muut alat) täsmennettyjen aggregaattien ilmoittamisesta; sen on ilmoitettava ainoastaan kokonaisarvot. Kypros vapautetaan myös muun kuin energiakäytön ilmoittamisesta seuraavien osalta: 4.2.4 (Muuntosektori), 4.2.5 (Energiasektori), 4.2.7 (Teollisuus), 4.2.7.2 (Teollisuus – josta kemian ja petrokemian teollisuus), 4.2.8 (Liikenne) ja 4.2.9 (Muut alat).

    5.   UUSIUTUVA ENERGIA JA JÄTTEEN ENERGIAKÄYTTÖ

    5.1   Tarkasteltavat energiatuotteet

    Jollei toisin ilmoiteta, tämä tietojenkeruu koskee kaikkia energiatuotteita, jotka luetellaan liitteen A luvussa 3.5. UUSIUTUVAT ENERGIANLÄHTEET JA JÄTTEET. Ainoastaan polttoainemäärät, jotka on käytetty energiatarkoituksiin (esim. sähkön- ja lämmöntuotanto, poltto ja sen yhteydessä energian talteenotto, liikkuvat koneet liikenteessä, poltto kiinteissä koneissa), olisi ilmoitettava. Muuksi kuin energiaksi käytettyjen uusiutuvien energiatuotteiden määrät, joilla korvataan fossiilisia polttoaineita, olisi ilmoitettava kohdassa 5.2.9, mutta niitä ei pitäisi ilmoittaa muissa tämän luvun kohdissa. Uusiutuvat tuotteet, joita ei ole kehitetty korvaamaan fossiilisia polttoaineita, ei pitäisi ilmoittaa kohdassa 5.2.9. Tällaisia tuotteita ovat mm. huonekalujen valmistukseen, rakentamiseen ja paperin tai pahvin tuottamiseen käytettävät kiinteät biopolttoaineet, elintarviketeollisuudessa käytettävät alkoholit ja tekstiiliteollisuudessa käytettävät puuvilla- tai luonnonkuidut. Passiivista lämpöenergiaa (esim. rakennusten passiivinen lämmitys aurinkoenergialla) ei myöskään olisi ilmoitettava luvussa 5.

    5.2   Aggregaattiluettelo

    Seuraava aggregaattiluettelo on ilmoitettava kaikista edellisessä kohdassa luetelluista energiatuotteista, jollei toisin ilmoiteta. Lämpöpumppuenergia on ilmoitettava ainoastaan seuraavilta sektoreilta: Muuntosektori (ainoastaan myytyyn lämpöön liittyvien aggregaattien osalta), Energiasektori (ainoastaan kokonaismäärä, ei alaluokkia), Teollisuus (ainoastaan kokonaismäärä, ei alaluokkia), Kaupalliset ja julkiset palvelut, Kotitaloudet ja Muualle luokittelematon – muu. Lämpöpumppuenergian alaluokat ”ilmalämpö”, ”geoterminen energia” ja ”hydroterminen lämpö” olisi ilmoitettava kotimaisessa tuotannossa. Kunkin kolmen luokan osalta olisi ilmoitettava alaluokka ”josta lämpöpumpuista, joiden SPF ylittää kynnysarvon”. SPF:n (kausisuorituskykykerroin) kynnysarvo olisi oltava uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä annettujen direktiivin 2009/28/EY ja (EU) 2018/2001 mukainen.

    5.2.1   SÄHKÖN JA LÄMMÖN BRUTTOTUOTANTO

    Luvun 3.2.1 määritelmiä sovelletaan. Aggregaatit 5.2.1.1–5.2.1.18 on ilmoitettava erikseen sekä päätoimisten tuottajien että omaan käyttöön tuottajien osalta. Kummastakin tuottajatyypistä on tapauksen mukaan ilmoitettava sähkön ja lämmön bruttotuotanto erikseen sähkön erillistuotannon, lämmön erillistuotannon sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköiden osalta.

    5.2.1.1

    Pelkät vesivoimalaitokset (koskee vain sähköä)

    5.2.1.2

    Yhdistetyt pumppuvoimalaitokset (koskee vain sähköä)

    5.2.1.3

    Pelkät pumppuvoimalaitokset (koskee vain sähköä)

    5.2.1.4

    Geoterminen energia

    5.2.1.5

    Aurinkosähkö (koskee vain sähköä)

    Seuraavat koon mukaan jaetut alaluokat olisi ilmoitettava aurinkosähköstä:

    5.2.1.5.1

    Alle 30 kW

    5.2.1.5.2

    30 – 1 000 kW

    5.2.1.5.3

    Yli 1 000 kW

    Kohdissa 5.2.1.5.1 – 5.2.1.5.3 olisi ilmoitettava kattojärjestelmien ja verkon ulkopuolisen energian alaluokat. Verkon ulkopuolisen energian luokka on pakollinen ainoastaan, jos sen osuus on 1 % tai enemmän kokoluokkansa aurinkosähkökapasiteetista.

    5.2.1.6

    Aurinkolämpö

    5.2.1.7

    Vuorovesi-, aalto-, merienergia (koskee vain sähköä)

    5.2.1.8

    Tuulivoima (koskee vain sähköä)

    5.2.1.9

    Onshore-tuulivoima

    5.2.1.10

    Offshore-tuulivoima

    5.2.1.11

    Uusiutuva yhdyskuntajäte

    5.2.1.12

    Uusiutumaton yhdyskuntajäte

    5.2.1.13

    Kiinteät biopolttoaineet

    5.2.1.14

    Biokaasut

    5.2.1.15

    Biodiesel

    5.2.1.16

    Biobensiini

    5.2.1.17

    Muut nestemäiset biopolttoaineet

    5.2.1.18

    Lämpöpumput (koskee vain lämpöä)

    5.2.2   HANKINTA

    5.2.2.1

    Tuotanto

    5.2.2.2

    Tuonti

    5.2.2.3

    Vienti

    5.2.2.4

    Kansainvälisen meriliikenteen polttoaineet

    5.2.2.5

    Varastomuutokset

    5.2.3   MUUNTOSEKTORI

    5.2.3.1

    Päätoimiset tuottajat – sähkön erillistuotanto

    5.2.3.2

    Päätoimiset tuottajat – sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköt

    5.2.3.3

    Päätoimiset tuottajat – lämmön erillistuotanto

    5.2.3.4

    Omaan käyttöön tuottajat – sähkön erillistuotanto

    5.2.3.5

    Omaan käyttöön tuottajat – sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköt

    5.2.3.6

    Omaan käyttöön tuottajat – lämmön erillistuotanto

    5.2.3.7

    Puristehiililaitokset

    5.2.3.8

    Ruskohiili-/turvebrikettilaitokset

    5.2.3.9

    Masuunit

    5.2.3.10

    Sekoitettu kaasuverkkoon (esim. maakaasun sekoituslaitokset)

    5.2.3.11

    Sekoitettu fossiilisiin polttoaineisiin (esim. moottoribensiiniin/dieseliin/petroliin)

    5.2.3.12

    Puuhiilen tuotantolaitokset

    5.2.3.13

    Muualle luokittelematon – muuntaminen

    5.2.4   ENERGIASEKTORI

    5.2.4.1

    Kaasutuslaitokset (biokaasu)

    5.2.4.2

    Sähkön erillistuotantolaitokset, sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitokset sekä lämpölaitokset

    5.2.4.3

    Hiilikaivokset

    5.2.4.4

    Puristehiililaitokset

    5.2.4.5

    Koksaamot

    5.2.4.6

    Öljynjalostamot

    5.2.4.7

    Ruskohiili-/turvebrikettilaitokset

    5.2.4.8

    Kaasulaitokset

    5.2.4.9

    Masuunit

    5.2.4.10

    Puuhiilen tuotantolaitokset

    5.2.4.11

    Muualle luokittelematon – energia

    5.2.5   SIIRTO- JA JAKELUHÄVIÖT

    5.2.6   ENERGIAN LOPPUKULUTUS – TEOLLISUUS

    5.2.6.1

    Rauta ja teräs

    5.2.6.2

    Kemian- ja petrokemianteollisuus

    5.2.6.3

    Muut kuin rautametallit

    5.2.6.4

    Ei-metalliset mineraalit

    5.2.6.5

    Kulkuneuvot

    5.2.6.6

    Koneet

    5.2.6.7

    Kaivostoiminta ja louhinta

    5.2.6.8

    Elintarvikkeet, juomat ja tupakka

    5.2.6.9

    Massa- ja paperiteollisuus sekä painatus

    5.2.6.10

    Puu ja puutuotteet

    5.2.6.11

    Rakentaminen

    5.2.6.12

    Tekstiili ja nahka

    5.2.6.13

    Muualle luokittelematon – teollisuus

    5.2.7   ENERGIAN LOPPUKULUTUS – LIIKENNE

    5.2.7.1

    Raideliikenne

    5.2.7.2

    Tieliikenne

    5.2.7.3

    Kotimaan vesiliikenne

    5.2.7.4

    Kotimaan lentoliikenne

    5.2.7.5

    Kansainvälinen lentoliikenne

    5.2.7.6

    Muualle luokittelematon – liikenne

    5.2.8   ENERGIAN LOPPUKULUTUS – MUUT ALAT

    5.2.8.1

    Kaupalliset ja julkiset palvelut

    5.2.8.2

    Kotitaloudet

    5.2.8.3

    Maatalous

    5.2.8.4

    Metsätalous

    5.2.8.5

    Kalastus

    5.2.8.6

    Muualle luokittelematon – muu

    5.2.9   LOPPUKULUTUS – MUU KUIN ENERGIAKÄYTTÖ

    Seuraavista:

    5.2.9.1

    Liikenne

    5.2.9.2

    Teollisuus

    5.2.9.3

    Muut alat

    Loppukulutus – muu kuin energiakäyttö olisi ilmoitettava seuraavista polttoaineista:

    5.2.9.4

    Kiinteät biopolttoaineet

    5.2.9.5

    Nestemäiset biopolttoaineet

    5.2.9.6

    Biokaasut

    Ensimmäinen viitevuosi kohdassa 5.2.9 olevien elementtien ilmoittamiselle on 2024. Viitevuoteen 2027 saakka kohtien 5.2.9.1 – 5.2.9.3 erikseen ilmoittamisen sijasta voidaan ilmoittaa ainoastaan aggregaatti ”loppukulutus – muu kuin energiakäyttö”. Kohdassa 5.2.9 ilmoitettuja määriä ei tulisi ilmoittaa kohdissa 5.2.2–5.2.8.

    5.2.10   SÄHKÖNTUOTANNON MAKSIMINETTOKAPASITEETTI

    Kapasiteetti olisi ilmoitettava raportointivuoden joulukuun 31. päivältä. Tähän sisältyy sekä sähkön erillistuotannon että sähkön ja lämmön yhteistuotantoyksiköiden sähköntuotantokapasiteetti. Sähköntuotannon maksiminettokapasiteetti on kaikkien eri laitosten omien maksiminettokapasiteettien summa tietyltä toimintajaksolta. Se on kaikkien yksittäisten laitosten maksiminettokapasiteettien summa tietyn toimintajakson aikana. Tätä tietojen keruuta varten toimintajaksoksi katsotaan yhtämittainen käyttö, joka käytännössä kestää vähintään 15 tuntia vuorokaudessa. Maksiminettokapasiteetti on enimmäisteho, jonka oletetaan olevan pelkkää pätötehoa ja joka voidaan toimittaa jatkuvasti verkkoon antopisteestä, kun koko laitos on toiminnassa.

    5.2.10.1

    Pelkät vesivoimalaitokset

    5.2.10.2

    Yhdistetyt pumppuvoimalaitokset

    5.2.10.3

    Pelkät pumppuvoimalaitokset

    5.2.10.4

    Geoterminen energia

    5.2.10.5

    Aurinkosähkö

    Seuraavat koon mukaan jaetut alaluokat olisi ilmoitettava aurinkosähköstä:

    5.2.10.5.1

    Alle 30 kW

    5.2.10.5.2

    30–1 000 kW

    5.2.10.5.3

    Yli 1 000 kW

    Kohdissa 5.2.10.5.1 – 5.2.10.5.3 olisi ilmoitettava kattojärjestelmien ja verkon ulkopuolisen energian alaluokat. Verkon ulkopuolisen energian luokka on pakollinen ainoastaan, jos sen osuus on 1 % tai enemmän kokoluokkansa kapasiteetista.

    5.2.10.6

    Aurinkolämpö

    5.2.10.7

    Vuorovesi-, aalto-, merienergia

    5.2.10.8

    Onshore-tuulivoima

    5.2.10.9

    Offshore-tuulivoima

    5.2.10.10

    Teollisuusjäte

    5.2.10.11

    Yhdyskuntajäte

    5.2.10.12

    Kiinteät biopolttoaineet

    5.2.10.13

    Biokaasut

    5.2.10.14

    Biodiesel

    5.2.10.15

    Biobensiini

    5.2.10.16

    Muut nestemäiset biopolttoaineet

    5.2.11   TEKNISET OMINAISUUDET

    5.2.11.1

    Aurinkokerääjien pinta-ala

    Asennettujen aurinkokerääjien kokonaispinta-ala on ilmoitettava. Aurinkokerääjien pinta-ala liittyy ainoastaan aurinkoenergiaan perustuvan lämmön tuotantoon käytettyihin aurinkokerääjiin; sähköntuotantoon (aurinkosähkö ja keskittävä aurinkoenergia) käytettyjen aurinkokerääjien pinta-alaa ei ilmoiteta tässä. Kaikkien aurinkokerääjien pinta-alaan olisi sisällytettävä lasitetut ja lasittamattomat kerääjät sekä taso- ja tyhjiöputki, jossa on energiansiirtäjänä toimivaa nestettä tai ilmaa.

    5.2.11.2

    Biobensiinin tuotantokapasiteetti

    5.2.11.3

    Biodieseleiden tuotantokapasiteetti

    5.2.11.4

    Biolentopetrolin tuotantokapasiteetti

    5.2.11.5

    Muiden nestemäisten biopolttoaineiden tuotantokapasiteetti

    5.2.11.6

    Biobensiinin keskimääräinen nettolämpöarvo

    5.2.11.7

    Bioetanolin keskimääräinen nettolämpöarvo

    5.2.11.8

    Biodieseleiden keskimääräinen nettolämpöarvo

    5.2.11.9

    Biolentopetrolin keskimääräinen nettolämpöarvo

    5.2.11.10

    Muiden nestemäisten biopolttoaineiden keskimääräinen nettolämpöarvo

    5.2.11.11

    Puuhiilen keskimääräinen nettolämpöarvo

    5.2.11.12

    Lämpöpumppujen lämpökapasiteetti: Ilmalämpö

    5.2.11.12.1

    Lämpöpumppujen lämpökapasiteetti: Ilmalämpö ilma-ilma

    5.2.11.12.2

    Lämpöpumppujen lämpökapasiteetti: Ilmalämpö ilma-vesi

    5.2.11.12.3

    Lämpöpumppujen lämpökapasiteetti: Ilmalämpö ilma-ilma (vaihtosuuntainen)

    5.2.11.12.4

    Lämpöpumppujen lämpökapasiteetti: Ilmalämpö ilma-vesi (vaihtosuuntainen)

    5.2.11.12.5

    Lämpöpumppujen lämpökapasiteetti: Ilmalämpö poistoilma-ilma

    5.2.11.12.6

    Lämpöpumppujen lämpökapasiteetti: Ilmalämpö poistoilma-vesi

    5.2.11.13

    Lämpöpumppujen lämpökapasiteetti: Geoterminen energia

    5.2.11.13.1

    Lämpöpumppujen lämpökapasiteetti: Geoterminen energia maa-ilma

    5.2.11.13.2

    Lämpöpumppujen lämpökapasiteetti: Geoterminen energia maa-vesi

    5.2.11.14

    Lämpöpumppujen lämpökapasiteetti: Hydroterminen lämpö

    5.2.11.14.1

    Lämpöpumppujen lämpökapasiteetti: Hydroterminen lämpö vesi-ilma

    5.2.11.14.2

    Lämpöpumppujen lämpökapasiteetti: Hydroterminen lämpö vesi-vesi

    Kunkin kohdan 5.2.11.12 – 5.2.11.14.2 osalta olisi ilmoitettava alaluokka ”josta lämpöpumpuista, joiden SPF ylittää kynnysarvon”. SPF:n (kausisuorituskykykerroin) kynnysarvon olisi oltava uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä annettujen direktiivin 2009/28/EY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2018/2001 (3) mukainen.

    5.2.12   KIINTEIDEN BIOPOLTTOAINEIDEN JA BIOKAASUJEN TUOTANTO

    Kiinteiden biopolttoaineiden kokonaistuotanto (puuhiiltä lukuun ottamatta) on jaettava seuraavien polttoaineiden kesken:

    5.2.12.1

    Polttopuu, puutähde ja puun sivutuotteet

    5.2.12.1.1

    Puupelletit polttopuun, puutähteen ja puun sivutuotteiden osana

    5.2.12.2

    Mustalipeä

    5.2.12.3

    Sokeriruokojäte

    5.2.12.4

    Eläinjäte

    5.2.12.5

    Muut kasviainekset ja -tähteet

    5.2.12.6

    Teollisuusjätteen uusiutuva jae

    Biokaasun kokonaistuotanto olisi jaettava seuraavien tuotantomenetelmien kesken:

    5.2.12.7

    Anaerobisesta käymisestä syntyvät biokaasut: kaatopaikkakaasu

    5.2.12.8

    Anaerobisesta käymisestä syntyvät biokaasut: jätevedenpuhdistuksen biokaasu

    5.2.12.9

    Anaerobisesta käymisestä syntyvät biokaasut: muut anaerobisesta käymisestä syntyvät biokaasut

    5.2.12.10

    Termisissä prosesseissa syntyvät biokaasut

    5.2.13   TUONTI ALKUPERÄMAITTAIN JA VIENTI KOHDEMAITTAIN.

    Tuonti olisi ilmoitettava alkuperämaittain ja vienti kohdemaittain. Koskee biobensiinejä, bioetanolia, biolentopetrolia, biodieseleitä, muita nestemäisiä biopolttoaineita ja puupellettejä.

    5.3   Mittayksiköt

    Sähkö ilmoitetaan gigawattitunteina (GWh), lämpö terajouleina (TJ) ja kapasiteetti megawatteina (MW).

    Määrät ilmoitetaan terajouleina nettolämpöarvon mukaisena (TJ NCV), lukuun ottamatta puuhiiltä, biobensiiniä, bioetanolia, biolentopetrolia, biodieseleitä ja muita nestemäisiä biopolttoaineita, joiden määrät on ilmoitettava kilotonneina (kt).

    Lämpöarvot on ilmoitettava yksikössä MJ/t (megajoulea tonnilta).

    Aurinkokerääjien pinta-ala on ilmoitettava yksikössä 1 000 m2.

    Tuotantokapasiteetti on ilmoitettava kilotonneina (kt) vuodessa.

    6.   Vuotuiset ydinenergiatilastot

    Seuraavat ydinenergian siviilikäyttöä koskevat tiedot on ilmoitettava.

    6.1   Aggregaattiluettelo

    6.1.1   RIKASTUSKAPASITEETTI

    Toiminnassa olevien rikastuslaitosten vuotuinen erotustyökapasiteetti (uraanin isotooppien erotus).

    6.1.2   TUOREIDEN POLTTOAINE-ELEMENTTIEN TUOTANTOKAPASITEETTI

    Polttoaineen valmistuslaitosten vuotuinen tuotantokapasiteetti. Sekaoksidipolttoaineen (MOX) valmistuslaitokset jäävät tämän ulkopuolelle.

    6.1.3   SEKAOKSIDIPOLTTOAINEEN VALMISTUSLAITOSTEN TUOTANTOKAPASITEETTI

    Sekaoksidipolttoaineen valmistuslaitosten vuotuinen tuotantokapasiteetti.

    Sekaoksidipolttoaine (MOX) sisältää plutoniumin ja uraanin seosta.

    6.1.4   TUOREIDEN POLTTOAINE-ELEMENTTIEN TUOTANTO

    Valmiiden tuorepolttoaine-elementtien tuotanto ydinpolttoaineen valmistuslaitoksissa. Sauvat ja muut osittaiset tuotteet eivät sisälly tähän. Myös sekaoksidipolttoainetta tuottavat valmistuslaitokset jäävät tämän ulkopuolelle.

    6.1.5   SEKAOKSIDIPOLTTOAINE-ELEMENTTIEN (MOX-ELEMENTTIEN) TUOTANTO

    Valmiiden tuoreiden polttoaine-elementtien tuotanto sekaoksidipolttoaineen valmistuslaitoksissa. Sauvat ja muut osittaiset tuotteet eivät sisälly tähän.

    6.1.6   YDINLÄMMÖNTUOTANTO

    Ydinreaktoreissa sähköntuotantoa tai muuta lämmön hyötysovellusta varten tuotetun lämmön kokonaismäärä.

    6.1.7   REAKTORISTA LOPULLISESTI POISTETTUJEN SÄTEILYTETTYJEN POLTTOAINE-ELEMENTTIEN KESKIMÄÄRÄINEN VUOTUINEN PALAMA.

    Kyseisen viitevuoden aikana ydinreaktoreista lopullisesti poistettujen polttoaine-elementtien palaman laskettu keskiarvo. Tähän eivät sisälly polttoaine-elementit, jotka on poistettu tilapäisesti ja jotka todennäköisesti ladataan myöhemmin uudestaan.

    6.1.8   URAANIN JA PLUTONIUMIN TUOTANTO JÄLLEENKÄSITTELYLAITOKSISSA

    Viitevuoden aikana jälleenkäsittelylaitoksissa tuotettu uraani ja plutonium.

    6.1.9   JÄLLEENKÄSITTELYLAITOSTEN KAPASITEETTI (URAANI JA PLUTONIUM)

    Uraanin ja plutoniumin vuotuinen jälleenkäsittelykapasiteetti.

    6.2   Mittayksiköt

    tSWU (tuhatta erotustyöyksikköä) kohdassa 6.1.1.

    tHM (raskasmetallitonnia) kohdissa 6.1.4, 6.1.5., 6.1.8.

    tHM (raskasmetallitonnia) vuodessa kohdissa 6.1.2, 6.1.3., 6.1.9.

    TJ (terajoulea) kohdassa 6.1.6.

    GWd/tHM (gigawattipäivää tonnilta raskasmetallia) kohdassa 6.1.7.

    7.   VETY

    Seuraavat vetyä koskevat tiedot on ilmoitettava ensimmäistä kertaa viitevuodelta 2024:

    7.1   Aggregaattiluettelo

    7.1.1

    Kotimainen tuotanto

    7.1.1.1

    Maakaasusta

    7.1.1.2

    Öljystä ja öljytuotteista

    7.1.1.3

    Kiinteistä polttoaineista

    7.1.1.4

    Uusiutuvista

    7.1.1.5

    Elektrolyysistä

    7.1.1.5.1

    Josta: sähkö kestävistä uusiutuvista lähteistä – suora siirtojohto

    7.1.1.5.2

    Josta: sähkö ydinvoimasta – suora siirtojohto

    7.1.1.6

    Muista lähteistä

    7.1.2

    Tuonti

    7.1.3

    Vienti

    7.1.4

    Varastomuutokset

    7.1.5

    Kansainvälisen meriliikenteen polttoaineet

    7.1.6

    Kansainvälinen lentoliikenne

    7.1.7

    Tilastoerot

    7.1.8

    Muuntaminen: Päätoimiset tuottajat – sähkö

    7.1.9

    Muuntaminen: Omaan käyttöön tuottajat – sähkö

    7.1.10

    Muuntaminen: Päätoimiset tuottajat – sähkön ja lämmön yhteistuotanto

    7.1.11

    Muuntaminen: Omaan käyttöön tuottajat – sähkön ja lämmön yhteistuotanto

    7.1.12

    Muuntaminen: Päätoimiset tuottajat – lämpö

    7.1.13

    Muuntaminen: Omaan käyttöön tuottajat – lämpö

    7.1.14

    Muuntaminen: Kaasulaitokset (ja muu muuntaminen kaasuiksi)

    7.1.15

    Muuntaminen: Jalostamot

    7.1.16

    Muuntaminen: Petrokemian teollisuus

    7.1.17

    Muuntaminen: Muualle luokittelematon – muuntaminen

    7.1.18

    Energiasektori: Hiilikaivokset

    7.1.19

    Energiasektori: Öljyn ja kaasun talteenotto

    7.1.20

    Energiasektori: Koksaamot (energia)

    7.1.21

    Energiasektori: Masuunit (energia)

    7.1.22

    Energiasektori: Kaasulaitokset (energia)

    7.1.23

    Energiasektori: Sähkö, sähkön ja lämmön yhteistuotanto sekä lämpö

    7.1.24

    Energiasektori: Muualle luokittelematon (energia)

    7.1.25

    Siirto- ja jakeluhäviöt

    7.1.26

    Lopullinen muu kuin energiakäyttö – teollisuus: Rauta ja teräs

    7.1.27

    Lopullinen muu kuin energiakäyttö – teollisuus: Kemian- ja petrokemianteollisuus

    7.1.28

    Lopullinen muu kuin energiakäyttö – teollisuus: Muut kuin rautametallit

    7.1.29

    Lopullinen muu kuin energiakäyttö – teollisuus: Ei-metalliset mineraalit

    7.1.30

    Lopullinen muu kuin energiakäyttö – teollisuus: Kulkuneuvot

    7.1.31

    Lopullinen muu kuin energiakäyttö – teollisuus: Koneet

    7.1.32

    Lopullinen muu kuin energiakäyttö – teollisuus: Kaivostoiminta ja louhinta

    7.1.33

    Lopullinen muu kuin energiakäyttö – teollisuus: Elintarvikkeet, juomat ja tupakka

    7.1.34

    Lopullinen muu kuin energiakäyttö – teollisuus: Massa- ja paperiteollisuus sekä painatus

    7.1.35

    Lopullinen muu kuin energiakäyttö – teollisuus: Puu ja puutuotteet

    7.1.36

    Lopullinen muu kuin energiakäyttö – teollisuus: Rakentaminen

    7.1.37

    Lopullinen muu kuin energiakäyttö – teollisuus: Tekstiilit ja nahka

    7.1.38

    Lopullinen muu kuin energiakäyttö – teollisuus: Muualle luokittelematon (teollisuus)

    7.1.39

    Lopullinen muu kuin energiakäyttö: Muut alat

    7.1.40

    Energian loppukulutus – teollisuus: Rauta ja teräs

    7.1.41

    Energian loppukulutus – teollisuus: Kemian- ja petrokemianteollisuus

    7.1.42

    Energian loppukulutus – teollisuus: Muut kuin rautametallit

    7.1.43

    Energian loppukulutus – teollisuus: Ei-metalliset mineraalit

    7.1.44

    Energian loppukulutus – teollisuus: Kulkuneuvot

    7.1.45

    Energian loppukulutus – teollisuus: Koneet

    7.1.46

    Energian loppukulutus – teollisuus: Kaivostoiminta ja louhinta

    7.1.47

    Energian loppukulutus – teollisuus: Elintarvikkeet, juomat ja tupakka

    7.1.48

    Energian loppukulutus – teollisuus: Massa- ja paperiteollisuus sekä painatus

    7.1.49

    Energian loppukulutus – teollisuus: Puu ja puutuotteet

    7.1.50

    Energian loppukulutus – teollisuus: Rakentaminen

    7.1.51

    Energian loppukulutus – teollisuus: Tekstiilit ja nahka

    7.1.52

    Energian loppukulutus – teollisuus: Muualle luokittelematon (teollisuus)

    7.1.53

    Energian loppukulutus – liikenne: Kotimaan lentoliikenne

    7.1.54

    Energian loppukulutus – liikenne: Tieliikenne

    7.1.55

    Energian loppukulutus – liikenne: Raideliikenne

    7.1.56

    Energian loppukulutus – liikenne: Kotimaan vesiliikenne

    7.1.57

    Energian loppukulutus – liikenne: Putkijohtokuljetus

    7.1.58

    Energian loppukulutus – liikenne: Muualle luokittelematon (liikenne)

    7.1.59

    Muut alat: Kaupalliset ja julkiset palvelut

    7.1.60

    Muut alat: Kotitaloudet

    7.1.61

    Muut alat: Maatalous

    7.1.62

    Muut alat: Metsätalous

    7.1.63

    Muut alat: Kalastus

    7.1.64

    Muut alat: Muualle luokittelematon (muu)

    7.2   Tuotantokapasiteetti

    Vedyn tuotantokapasiteetti viitevuoden 31 päivänä joulukuuta on ilmoitettava samalla tarkkuudella kuin tuotanto (kohdat 7.1.1.1 – 7.1.1.6).

    7.3   Mittayksiköt

    Määrät on ilmoitettava terajouleina bruttolämpöarvon pohjalta (TJ GCV) ja tuotantokapasiteetti terajouleina bruttolämpöarvon pohjalta (TJ GCV) vuodessa.

    8.   Energian loppukulutusta koskevat yksityiskohtaiset tilastot

    Seuraavat energian loppukulutusta koskevat eritellyt tiedot on ilmoitettava.

    8.1   Aggregaattiluettelo

    8.1.1   Teollisuus

    Ilmoitetaan liitteessä A olevassa 2.6.1 kohdassa annettujen määritelmien mukaisesti.

    8.1.1.1

    Kaivostoiminta ja louhinta

    8.1.1.1.1

    Metallimalmien louhinta

    8.1.1.1.2

    Muu mineraalien kaivu

    8.1.1.1.3

    Kaivostoimintaa palveleva toiminta

    8.1.1.2

    Elintarvikkeet, juomat ja tupakka

    8.1.1.2.1

    Elintarvikkeiden valmistus

    8.1.1.2.2

    Juomien valmistus

    8.1.1.2.3

    Tupakkatuotteiden valmistus

    8.1.1.3

    Tekstiili ja nahka

    8.1.1.4

    Puu ja puutuotteet

    8.1.1.5

    Massa- ja paperiteollisuus sekä painatus

    8.1.1.5.1

    Paperin ja paperituotteiden valmistus

    8.1.1.5.1.1

    Massan valmistus

    8.1.1.5.1.2

    Muut paperi ja paperituotteet

    8.1.1.5.2

    Painaminen ja tallenteiden jäljentäminen

    8.1.1.6

    Kemian- ja petrokemianteollisuus

    8.1.1.6.1

    Kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden valmistus

    8.1.1.6.2

    Lääkeaineiden ja lääkkeiden valmistus

    8.1.1.7

    Ei-metalliset mineraalit

    8.1.1.7.1

    Lasin ja lasituotteiden valmistus

    8.1.1.7.2

    Sementin, kalkin ja kipsin valmistus (ml. klinkkeri)

    8.1.1.7.3

    Muut ei-metalliset mineraalituotteet

    8.1.1.8

    Rauta ja teräs (Perusmetallien valmistus A)

    8.1.1.9

    Muita kuin rautametalleja käyttävä teollisuus (Perusmetallien valmistus B)

    8.1.1.9.1

    Alumiinin valmistus

    8.1.1.9.2

    Muu muita kuin rautametalleja käyttävä teollisuus

    8.1.1.10

    Koneet

    8.1.1.10.1

    Metallituotteiden valmistus, pois lukien koneet ja laitteet

    8.1.1.10.2

    Tietokoneiden sekä elektronisten ja optisten tuotteiden valmistus

    8.1.1.10.3

    Sähkölaitteiden valmistus

    8.1.1.10.4

    Muualle luokittelematon koneiden ja laitteiden valmistus

    8.1.1.11

    Kulkuneuvot

    8.1.1.12

    Muualle luokittelematon – teollisuus

    8.1.1.12.1

    Kumi- ja muovituotteiden valmistus

    8.1.1.12.2

    Huonekalujen valmistus

    8.1.1.12.3

    Muu valmistus

    8.1.2   Liikenne

    Ilmoitetaan liitteessä A olevassa 2.6.2 kohdassa annettujen määritelmien mukaisesti.

    8.1.2.1

    Raideliikenne

    8.1.2.1.1

    Suurnopeusrautatiet

    8.1.2.1.2

    Tavanomaiset rautatiet

    8.1.2.1.2.1

    Tavanomaisten rautateiden matkustajaliikenne

    8.1.2.1.2.1

    Tavanomaisten rautateiden tavaraliikenne

    8.1.2.1.3

    Metro ja raitiovaunu

    8.1.2.2

    Tieliikenne

    8.1.2.2.1

    Raskaat tavarankuljetusajoneuvot

    8.1.2.2.2

    Joukkoliikenne

    8.1.2.2.3

    Henkilö- ja pakettiautot

    8.1.2.2.4

    Muu tieliikenne

    8.1.3   Kaupalliset ja julkiset palvelut

    Ilmoitetaan liitteessä A olevassa 2.6.3.1 kohdassa annettujen määritelmien mukaisesti.

    8.1.3.1

    Koneiden ja laitteiden korjaus, huolto ja asennus

    8.1.3.2

    Vesihuolto; viemäri- ja jätevesihuolto, jätehuolto ja muu ympäristön puhtaanapito

    8.1.3.3

    Tukku- ja vähittäiskauppa; moottoriajoneuvojen ja moottoripyörien korjaus

    8.1.3.3.1

    Tukkukauppa

    8.1.3.3.2

    Vähittäiskauppa

    8.1.3.4

    Varastointi ja liikennettä palveleva toiminta

    8.1.3.5

    Posti- ja kuriiritoiminta

    8.1.3.6

    Majoitus- ja ravitsemistoiminta

    8.1.3.6.1

    Majoitustoiminta

    8.1.3.6.2

    Ravitsemustoiminta

    8.1.3.7

    Informaatio ja viestintä

    8.1.3.8

    Rahoitus- ja vakuutustoiminta ja kiinteistöalan toiminta

    8.1.3.9

    Hallinto- ja tukipalvelutoiminta

    8.1.3.10

    Julkinen hallinto ja maanpuolustus; pakollinen sosiaalivakuutus

    8.1.3.11

    Koulutus

    8.1.3.12

    Terveys- ja sosiaalipalvelut

    8.1.3.12.1

    Terveydenhuollon laitospalvelut

    8.1.3.13

    Taiteet, viihde ja virkistys

    8.1.3.13.1

    Urheilutoiminta

    8.1.3.14

    Kansainvälisten organisaatioiden ja toimielinten toiminta

    8.1.3.15

    Ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta ja muu palvelutoiminta

    8.1.3.16

    Datakeskukset. Ainoastaan raportointiyksiköiden ylläpitämät datakeskukset (NACE-koodista riippumatta), joiden kokonaiskapasiteetti on 1 MW tai enemmän, on ilmoitettava. Tämä tieto on ilmoitettava ensimmäistä kertaa viitevuonna 2024.

    8.1.4   Kotitaloussektori

    Ilmoitetaan liitteessä A olevassa 2.6.3.2 kohdassa annettujen määritelmien mukaisesti.

    8.1.4.1

    Kotitaloudet: Tilojen lämmitys

    8.1.4.2

    Kotitaloudet: Tilojen jäähdytys

    8.1.4.3

    Kotitaloudet: Veden lämmitys

    8.1.4.4

    Kotitaloudet: Ruoanlaitto

    8.1.4.5

    Kotitaloudet: Valaistus ja laitteet

    Koskee ainoastaan sähköä

    8.1.4.6

    Kotitaloudet: Muut käyttötarkoitukset

    8.2   Tarkasteltavat energiatuotteet

    Jollei toisin ilmoiteta, tämä tietojenkeruu koskee kaikkia liitteessä A lueteltuja energiatuotteita.

    Eurostat määrittää luettelon niistä energiatuotteista, joista raportointipohjassa olisi ilmoitettava liitteessä B olevan 7 kohdan piiriin kuuluvat tiedot, osana liitteessä A olevassa 3 kohdassa luetelluista energiatuotteista.

    8.3   Mittayksiköt

    Kiinteiden fossiilisten polttoaineiden määrät on ilmoitettava kilotonneina (kt).

    Raakaöljyn ja öljytuotteiden määrät on ilmoitettava kilotonneina (kt).

    Maakaasun ja valmistettujen kaasujen (kaasulaitoskaasu, koksikaasu, masuunikaasu, muut talteen otetut kaasut) määrät on ilmoitettava energiasisällön mukaan terajouleina bruttolämpöarvon pohjalta (TJ GCV).

    Sähkö on ilmoitettava gigawattitunteina (GWh).

    Lämmön määrät on ilmoitettava terajouleina (TJ) nettolämpöarvojen pohjalta.

    Uusiutuvien energianlähteiden ja jätteen määrät on ilmoitettava terajouleina nettolämpöarvon pohjalta (TJ NCV), lukuun ottamatta puuhiiltä, biobensiiniä, bioetanolia, biolentopetrolia, biodieseleitä ja muita nestemäisiä biopolttoaineita, joiden määrät ilmoitetaan kilotonneina (kt).

    Kiinteiden fossiilisten polttoaineiden, raakaöljyn ja öljytuotteiden sekä uusiutuvien energialähteiden ja jätteiden lämpöarvot on ilmoitettava megajouleina tonnilta (MJ/t).

    Maakaasun ja valmistettujen kaasujen lämpöarvot on ilmoitettava kilojouleina kuutiometriä kohden (kJ/m3), kun oletuksena ovat kaasun perusolosuhteet (15 °C, 101 325 Pa).

    Muissa energiatuotteissa, joiden ilmoittamista edellytetään, käytetään tämän liitteen asianomaisissa luvuissa määriteltyjä soveltuvia yksiköitä.

    8.4   Tietojen toimittamisen määräaika:

    Tiedot on toimitettava viimeistään raportointivuotta seuraavan toisen vuoden maaliskuun 31 päivänä.

    8.5   Poikkeukset

    Kypros vapautetaan (liitteessä A olevassa 3.4 kohdassa määriteltyjen) raakaöljyn ja öljytuotteiden eritellyn energian loppukulutuksen ilmoittamisesta kaikkien tämän liitteen 8.1.4 kohdan (Kotitaloudet) piiriin kuuluvissa aggregaateissa.

    9.   ALUSTAVA VUOSITTAINEN DATA

    9.1   Tarkasteltavat energiatuotteet

    Tämä tietojenkeruu koskee kaikkia tuotteita, jotka luetellaan tämän liitteen kohdissa 1.1, 2.1, 3.1, 4.1 ja 5.1.

    9.2   Aggregaattiluettelo

    Seuraava aggregaattiluettelo on ilmoitettava:

    9.2.1.

    Kiinteiden fossiilisten polttoaineiden ja valmistettujen kaasujen osalta: 1.2.1.1, 1.2.1.2, 1.2.1.6, 1.2.1.7, 1.2.1.8, 1.2.1.9 tämän liitteen luvun 1 mukaisesti.

    9.2.2.

    Maakaasun osalta: 2.2.1.1, 2.2.1.2, 2.2.1.3, 2.2.1.4, 2.2.1.5, 2.2.1.6 tämän liitteen luvun 2 mukaisesti.

    9.2.3.

    Sähkön ja lämmön osalta: tuotekohtainen bruttotuotanto kaikkien yksittäisten tuotteiden, oman käytön, siirto- ja jakeluhäviöiden kokonaismäärien (3.2.3 ja 3.2.4) osalta sekä 3.2.2.3, 3.2.2.4, 3.2.2.5, 3.2.2.6, 3.2.2.7, 3.2.2.8, 3.2.2.9 tämän liitteen luvun 3 mukaisesti.

    9.2.4.

    Öljyn ja öljytuotteiden osalta: 4.2.1.1, 4.2.1.2, 4.2.1.3, 4.2.1.4, 4.2.1.5, 4.2.1.6, 4.2.1.7, 4.2.1.8, 4.2.1.9, 4.2.1.10, 4.2.2.1, 4.2.2.2, 4.2.2.3, 4.2.2.4, 4.2.2.5, 4.2.2.6, 4.2.2.7, 4.2.2.8, 4.2.2.9, 4.2.2.10 tämän liitteen luvun 4 mukaisesti..

    9.2.5.

    Uusiutuvat energian ja jätteen energiakäytön osalta: 5.2.2.1, 5.2.2.2, 5.2.2.3, 5.2.2.4, 5.2.10.1, 5.2.10.2, 5.2.10.3, 5.2.10.8, 5.2.10.9 tämän liitteen luvun 5 mukaisesti.

    9.3   Mittayksiköt

    Määrät on ilmoitettava tämän liitteen kohdissa 1.3, 2.3, 3.3, 4.3 and 5.3 määriteltyinä yksikköinä.

    9.4   Tietojen toimittamisen määräaika

    Tiedot on toimitettava viimeistään raportointivuotta seuraavan vuoden toukokuun 31 päivänä.

    LIITE C

    KUUKAUSITTAISET ENERGIATILASTOT

    Tässä liitteessä kuvataan energiatilastojen kuukausittaisen keruun alaa, yksiköitä, raportointijaksoa, tiheyttä, määräaikaa ja toimittamistapoja.

    Liitteeseen A on niiden termien selitys, joita ei selitetä tässä liitteessä.

    Seuraavia säännöksiä sovelletaan kaikkeen tässä liitteessä mainittuun tietojenkeruuseen:

    a)

    Raportointijakso: Tiedot ilmoitetaan yhdeltä kalenterikuukaudelta.

    b)

    Toimitustiheys: Tiedot olisi ilmoitettava kuukausittain.

    c)

    Toimitusmuoto: Tietojen toimitusmuodon olisi vastattava Eurostatin ilmoittamaa soveltuvaa tiedonsiirtostandardia.

    d)

    Tietojen toimitusmenetelmä: Tiedot olisi siirrettävä tai ladattava sähköisesti Eurostatin keskitettyyn tietojen vastaanottopisteeseen.

    1.   KIINTEÄT POLTTOAINEET

    1.1   Tarkasteltavat energiatuotteet

    Tämä luku kattaa ilmoittamisen seuraavista:

    1.1.1

    Kivihiili

    1.1.2

    Ruskohiili

    1.1.3

    Turve

    1.1.4

    Öljyliuske ja -hiekka

    1.1.5.

    Koksaamokoksi

    1.2   Aggregaattiluettelo

    1.2.1

    Kivihiilen osalta on ilmoitettava seuraavat aggregaatit:

    1.2.1.1

    Tuotanto

    1.2.1.2

    Talteen otetut tuotteet

    1.2.1.3

    Tuonti

    1.2.1.4

    Tuonti EU:n ulkopuolelta

    1.2.1.5

    Vienti

    1.2.1.6

    Kokonaisalkuvarasto kansallisella alueella

    Tähän kuuluvat kaivosten, maahantuojien ja suoraa maahantuontia harjoittavien kuluttajien hallussa olevat määrät.

    1.2.1.7

    Kokonaisloppuvarasto kansallisella alueella

    Tähän kuuluvat kaivosten, maahantuojien ja suoraa maahantuontia harjoittavien kuluttajien hallussa olevat määrät.

    1.2.1.8

    Toimitukset päätoimisille tuottajille

    1.2.1.9

    Toimitukset koksaamoille

    1.2.1.10

    Toimitukset teollisuudelle yhteensä

    1.2.1.11

    Toimitukset rauta- ja terästeollisuudelle

    1.2.1.12

    Muut toimitukset (palvelut, kotitaloudet jne.) Erikseen mainitsemattomille tai muuntosektoriin, energiasektoriin, teollisuuteen tai liikenteeseen kuulumattomille aloille tehdyt kivihiilen toimitukset.

    1.2.2

    Ruskohiilen, turpeen sekä öljyliuskeen ja -hiekan osalta on ilmoittava seuraavat aggregaatit:

    1.2.2.1

    Tuotanto

    1.2.2.2

    Tuonti

    1.2.2.3

    Vienti

    1.2.2.4

    Kokonaisalkuvarasto kansallisella alueella

    Tähän kuuluvat kaivosten, maahantuojien ja suoraa maahantuontia harjoittavien kuluttajien hallussa olevat määrät.

    1.2.2.5

    Kokonaisloppuvarasto kansallisella alueella

    Tähän kuuluvat kaivosten, maahantuojien ja suoraa maahantuontia harjoittavien kuluttajien hallussa olevat määrät.

    1.2.2.6

    Turpeen osalta voidaan ilmoittaa varastomuutokset kokonaisalkuvaraston ja loppuvaraston sijasta.

    1.2.2.7

    Toimitukset päätoimisille tuottajille

    1.2.3

    Koksaamokoksin osalta on ilmoitettava seuraavat aggregaatit:

    1.2.3.1

    Tuotanto

    1.2.3.3

    Tuonti

    1.2.3.4

    Tuonti EU:n ulkopuolelta

    1.2.3.5

    Vienti

    1.2.3.6

    Kokonaisalkuvarasto kansallisella alueella

    Tähän kuuluvat tuottajien, maahantuojien ja suoraa maahantuontia harjoittavien kuluttajien hallussa olevat määrät.

    1.2.3.7

    Kokonaisloppuvarasto kansallisella alueella

    Tähän kuuluvat tuottajien, maahantuojien ja suoraa maahantuontia harjoittavien kuluttajien hallussa olevat määrät.

    1.2.3.8

    Toimitukset rauta- ja terästeollisuudelle

    1.3   Mittayksiköt

    Määrät on ilmoitettava kilotonneina (kt).

    1.4   Tietojen toimittamisen määräaika

    Kahden kalenterikuukauden kuluessa raportointikuukaudesta.

    2.   SÄHKÖ

    2.1   Tarkasteltavat energiatuotteet

    Tämä luku kattaa sähköä koskevan ilmoittamisen.

    2.2   Aggregaattiluettelo

    Sähkön osalta on ilmoitettava seuraavat aggregaatit:

    2.2.1

    Sähkön nettotuotanto ydinvoimaloista

    2.2.2

    Sähkön nettotuotanto kivihiiltä käyttävästä konventionaalisesta lämpövoimatuotannosta

    2.2.3

    Sähkön nettotuotanto öljyä käyttävästä konventionaalisesta lämpövoimatuotannosta

    2.2.4

    Sähkön nettotuotanto kaasua käyttävästä konventionaalisesta lämpövoimatuotannosta

    2.2.5

    Sähkön nettotuotanto uusiutuvia polttoaineita (kuten kiinteitä biopolttoaineita, biokaasuja, nestemäisiä biopolttoaineita, uusiutuvaa yhdyskuntajätettä) käyttävästä konventionaalisesta lämpövoimatuotannosta

    2.2.6

    Sähkön nettotuotanto uusiutumattomia polttoaineita (kuten uusiutumatonta teollisuus- ja yhdyskuntajätettä) käyttävästä konventionaalisesta lämpövoimatuotannosta

    2.2.7

    Sähkön nettotuotanto pelkistä vesivoimalaitoksista

    2.2.8

    Sähkön nettotuotanto yhdistetyistä pumppuvoimalaitoksista

    2.2.9

    Sähkön nettotuotanto pelkistä pumppuvoimalaitoksista

    2.2.10

    Sähkön nettotuotanto onshore-tuulivoimaloista

    2.2.11

    Sähkön nettotuotanto offshore-tuulivoimaloista

    2.2.12

    Sähkön nettotuotanto aurinkosähkölaitoksista

    2.2.13

    Sähkön nettotuotanto aurinkolämpölaitoksista

    2.2.14

    Sähkön nettotuotanto geotermiseen energiaan perustuvasta sähköntuotannosta

    2.2.15

    Sähkön nettotuotanto muista uusiutuvista lähteistä (kuten vuorovesi-, aalto- ja merienergiasta sekä muista ei-poltettavista uusiutuvista lähteistä)

    2.2.16

    Sähkön nettotuotanto erittelemättömästä lähteestä

    2.2.17

    Tuonti

    2.2.17.1

    Josta: EU:n sisältä tuleva tuonti

    2.2.18

    Vienti

    2.2.18.1

    Josta: EU:hun suuntautuva vienti

    2.2.19

    Pumppuvoimaksi käytetty sähkö

    2.3   Mittayksiköt

    Määrät on ilmoitettava gigawattitunteina (GWh).

    2.4   Tietojen toimittamisen määräaika

    Kahden kalenterikuukauden kuluessa raportointikuukaudesta.

    3.   ÖLJY JA ÖLJYTUOTTEET

    3.1   Tarkasteltavat energiatuotteet

    Jollei toisin ilmoiteta, tämä tietojenkeruu koskee kaikkia energiatuotteita, jotka luetellaan liitteen A luvussa 3.4. ÖLJY (Raakaöljy ja öljytuotteet)

    Luokkaan ”Muut tuotteet” sisältyvät määrät, jotka vastaavat liitteen A luvun 3.4 määritelmiä, sekä lisäksi raskasbensiinin ja muun teollisuusbensiinin, voiteluaineiden, bitumin ja parafiinivahojen määrät; näitä tuotteita ei pitäisi ilmoittaa erikseen.

    3.2   Aggregaattiluettelo

    Seuraavat aggregaatit on ilmoitettava kaikista edellisessä kohdassa luetelluista energiatuotteista, jollei toisin täsmennetä.

    3.2.1   RAAKAÖLJYN, MAAKAASUKONDENSAATIN, JALOSTAMOJEN SYÖTTÖAINEIDEN, LISÄAINEIDEN JA MUIDEN HIILIVETYJEN HANKINTA

    Lisäaineita ja biopolttoaineita koskeva huomautus: sisällytetään tähän paitsi jo sekoitettuina määrinä mutta myös sekoitettaviksi tarkoitettuina määrinä.

    Seuraavat aggregaatit on ilmoitettava raakaöljystä, maakaasukondensaatista, jalostamojen syöttöaineista, lisäaineista / hapettavista lisäaineista, biopolttoaineista ja muista hiilivedyistä:

    3.2.1.1

    Kotimainen tuotanto (ei koske jalostamojen syöttöaineita eikä biopolttoaineita)

    3.2.1.2

    Saanti muista lähteistä (ei koske raakaöljyä, maakaasukondensaattia, jalostamojen syöttöaineita)

    3.2.1.3

    Palautukset

    Valmiit tai puolivalmiit tuotteet, jotka loppukäyttäjät palauttavat jalostamoihin prosessointia, sekoittamista tai myyntiä varten. Ne ovat yleensä petrokemian teollisuuden sivutuotteita. Sovelletaan ainoastaan jalostamojen syöttöaineisiin.

    3.2.1.4

    Siirretyt tuotteet

    Maahantuodut öljytuotteet, jotka on uudelleenluokiteltu syöttöaineiksi uutta jalostamokäsittelyä varten ilman toimitusta loppukäyttäjille. Sovelletaan ainoastaan jalostamojen syöttöaineisiin.

    3.2.1.5

    Tuonti

    3.2.1.6

    Vienti

    Tuontia ja vientiä koskeva huomautus: Sisältää prosessointisopimusten nojalla tuodut ja viedyt raakaöljyn ja öljytuotteiden määrät (eli jalostamisen toisen laskuun). Raakaöljy ja maakaasukondensaatti olisi ilmoitettava varsinaisesta alkuperämaasta tuleviksi; jalostamojen syöttöaineet ja valmiit tuotteet olisi ilmoitettava viimeisestä lähetysmaasta tuleviksi. Tähän sisältyvät kaikki kaasunesteet (esim. LPG), jotka on saatu uudelleenkaasutettaessa maahantuotua nesteytettyä maakaasua, ja petrokemian teollisuuden suoraan tuomat tai viemät öljytuotteet.

    3.2.1.7

    Suora käyttö

    3.2.1.8

    Varastomuutokset

    Varastojen kasvu osoitetaan positiivisena lukuna ja varastojen pienentyminen negatiivisena lukuna.

    3.2.1.9

    Havaittu jalostamojen sisäänotto

    Määritellään jalostamoprosessiin tuodun öljyn (mukaan luettuina muut hiilivedyt ja lisäaineet) havaittuna kokonaismääränä (jalostamojen sisäänotto)

    3.2.1.10

    Jalostamohäviöt

    Jalostamojen havaitun sisäänoton ja jalostamojen bruttotuotannon välinen ero. Häviöiden syynä voi olla tislausprosessien aikana tapahtuva haihtuminen. Häviöt ilmoitetaan positiivisina lukuina. Tilavuus voi lisääntyä mutta massa ei.

    3.2.2   VALMIIDEN TUOTTEIDEN HANKINTA

    Seuraavat aggregaatit on ilmoitettava raakaöljystä, maakaasukondensaatista, jalostamokaasusta, etaanista, nestekaasusta, teollisuusbensiinistä, biobensiinistä, muusta kuin biobensiinistä, lentobensiinistä, bensiininomaisesta lentopetrolista, biolentopetrolista, muusta kuin biolentopetrolista, muusta petrolista, biodieseleistä, muusta kuin biokaasu-/biodieselöljystä, vähärikkisestä ja runsasrikkisestä polttoöljystä, öljykoksista sekä muista tuotteista:

    3.2.2.1

    Primaarituotteiden saanti

    3.2.2.2

    Jalostamojen bruttotuotanto (ei koske raakaöljyä eikä maakaasukondensaattia)

    3.2.2.3

    Kierrätetyt tuotteet (ei koske raakaöljyä eikä maakaasukondensaattia)

    3.2.2.4

    Jalostamojen polttoaine (ei koske raakaöljyä eikä maakaasukondensaattia)

    Liite A luku 2.3 Energiasektori – öljynjalostamot; tähän sisältyvät polttoaineet, jotka on käytetty myydyn sähkön ja lämmön tuotantoon jalostamoissa.

    3.2.2.5

    Tuonti (ei koske raakaöljyä, maakaasukondensaattia eikä jalostamokaasua)

    3.2.2.6

    Vienti (ei koske raakaöljyä, maakaasukondensaattia eikä jalostamokaasua)

    Tuontia ja vientiä koskevaa, kohdassa 3.2.1 esitettyä huomautusta sovelletaan.

    3.2.2.7

    Kansainvälisen meriliikenteen polttoaineet (ei koske raakaöljyä eikä maakaasukondensaattia)

    3.2.2.8

    Tuotteidenväliset siirrot

    3.2.2.9

    Siirretyt tuotteet (ei koske raakaöljyä eikä maakaasukondensaattia)

    3.2.2.10

    Varastomuutokset (ei koske raakaöljyä, maakaasukondensaattia eikä jalostamokaasua)

    Varastojen kasvu osoitetaan positiivisena lukuna ja varastojen pienentyminen negatiivisena lukuna.

    3.2.2.11

    Havaitut kotimaan bruttotoimitukset

    Havaitut valmiiden öljytuotteiden toimitukset primaarilähteistä (esim. jalostamot, sekoituslaitokset jne.) kotimaan markkinoille.

    3.2.2.11.1

    Kansainvälinen lentoliikenne (koskee ainoastaan lentobensiiniä, bensiininomaista lentopetrolia, biolentopetrolia, muuta kuin biolentopetrolia)

    3.2.2.11.2

    Päätoimisten tuottajien voimalaitokset

    3.2.2.11.3

    Maantieliikenne (koskee ainoastaan nestekaasua)

    3.2.2.11.4

    Kotimaan vesiliikenne ja raideliikenne (koskee ainoastaan biodieseleitä sekä muuta kuin biokaasu-/biodieselöljyä)

    3.2.2.12

    Petrokemian ala

    3.2.2.13

    Palautukset jalostamoille (ei koske raakaöljyä eikä maakaasukondensaattia)

    3.2.3   TUONTI ALKUPERÄN MUKAAN – VIENTI MÄÄRÄNPÄÄN MUKAAN

    Tuonti olisi ilmoitettava alkuperämaittain ja vienti kohdemaittain. Tuontia ja vientiä koskevaa, kohdassa 3.2.1 esitettyä huomautusta sovelletaan.

    3.2.4.   VARASTOT

    Seuraavat alku- ja loppuvarastot on ilmoitettava kaikista energiatuotteista, myös lisäaineista / hapettavista lisäaineista, jalostamokaasua lukuun ottamatta:

    3.2.4.1

    Varastot kansallisella alueella

    Varastot seuraavissa paikoissa: jalostamotankit, irtolastiterminaalit, putkijohtovarastot, meriproomut ja rannikkotankkerit (kun lähtö- ja määräsatama ovat samassa maassa), jäsenvaltion satamassa olevat tankkerit (jos niiden lasti on määrä purkaa kyseisessä satamassa), kotimaan alusten polttoaineet. Tähän ei sisälly putkijohdoissa, rautateiden säiliövaunuissa, säiliörekoissa, satamissa meriliikennealusten käyttöön varastoituna, huoltoasemilla, vähittäiskaupoissa ja meriliikennealusten omana polttoaineena oleva öljy.

    3.2.4.2

    Hallitusten kahdenvälisten sopimusten nojalla muita maita varten pidetyt varastot

    Kansallisella alueella sijaitsevat varastot, jotka kuuluvat toiselle maalle ja joiden saatavuus on taattu kyseisten hallitusten välisellä sopimuksella.

    3.2.4.3

    Varastot, joiden ulkomainen määränpää on tunnettu

    Kansallisella alueella olevat, kohtaan 3.2.4.2 sisältymättömät varastot, jotka kuuluvat toiselle maalle ja joiden määränpää tämä maa on. Nämä varastot voivat olla tullivapailla alueilla tai niiden ulkopuolella.

    3.2.4.4

    Muut varastot tullivapailla alueilla

    Tähän sisältyvät muut kuin kohtiin 3.2.4.2 ja 3.2.4.3 kuuluvat varastot riippumatta siitä, onko niille tehty tulliselvitys.

    3.2.4.5

    Suurimpien kuluttajien hallussa olevat varastot

    Tähän sisältyvät valtion valvonnassa olevat varastot. Tähän määritelmään ei sisälly muiden kuluttajien varastoja.

    3.2.4.6

    Saapuvissa valtamerialuksissa olevat varastot, kun alukset ovat satama- tai ankkurointipaikassa.

    Varastot riippumatta siitä, onko niille tehty tulliselvitys. Tähän luokkaan eivät kuulu varastot, jotka ovat avomerellä olevissa aluksissa.

    Tähän sisältyy rannikkotankkereiden öljy, jos sekä lähtö- että määräsatama ovat samassa maassa. Jos saapuvilla aluksilla on useampia purkamissatamia, ilmoitetaan ainoastaan kyseisessä maassa purettava määrä.

    3.2.4.7

    Valtion varastot kansallisella alueella

    Tähän sisältyvät kansallisella alueella olevat valtion muut kuin sotilaalliset varastot, jotka valtio omistaa tai jotka ovat sen valvonnassa ja joita pidetään ainoastaan hätätapauksia varten.

    Tähän eivät sisälly valtion öljy-yhtiöiden tai sähkölaitosten varastot tai varastot, joita öljy-yhtiöt pitävät suoraan valtion puolesta.

    3.2.4.8

    Säilytysorganisaatioiden hallussa olevat varastot kansallisella alueella

    Varastot sellaisissa julkisissa ja yksityisissä yhtiöissä, jotka on perustettu pitämään varastoja ainoastaan hätätapauksia varten.

    Tähän eivät sisälly yksityisten yritysten pakolliset varastot.

    3.2.4.9

    Kaikki muut varastot kansallisella alueella

    Kaikki muut varastot, jotka täyttävät edellä kohdassa 3.2.4.1 kuvatut ehdot.

    3.2.4.10

    Ulkomailla hallitusten kahdenvälisten sopimusten nojalla pidetyt varastot

    Raportoivalle maalle kuuluvat varastot, jotka pidetään toisessa maassa ja joihin on taattu pääsy kyseisten hallitusten välisellä sopimuksella.

    3.2.4.10.1

    Josta: Valtion varastot

    3.2.4.10.2

    Josta: Säilytysorganisaation varastot

    3.2.4.10.3

    Josta: Muut varastot

    3.2.4.11

    Ulkomailla olevat, lopullista tuontia varten tarkoitetut varastot

    Varastot, jotka eivät sisälly luokkaan 10 ja jotka kuuluvat ilmoittavalle valtiolle mutta joita pidetään toisessa valtiossa odottamassa tuontia.

    3.2.4.12

    Muut varastot tullivapailla alueilla

    Muut kansallisella alueella olevat varastot, jotka eivät sisälly edellä oleviin luokkiin.

    3.2.4.13

    Putkistojen sisältö

    Putkistoissa oleva öljy (raakaöljy ja öljytuotteet), jota tarvitaan putkiston virtauksen ylläpitoon.

    Lisäksi on ilmoitettava määrien jaottelu vastaavien maiden mukaan seuraavasti:

    3.2.4.13.1

    virallisen sopimuksen nojalla muita maita varten pidettyjen varastojen loppuvarastot kohdemaittain,

    3.2.4.13.2

    virallisen sopimuksen nojalla muita maita varten pidettyjen varastojen loppuvarastot, joista hankintaoikeustodistuksina (stock tickets) pidetyt, kohdemaittain,

    3.2.4.13.3.

    loppuvarastot, joilla on tunnettu ulkomainen määränpää, kohdemaittain,

    3.2.4.13.4

    ulkomailla virallisen sopimuksen nojalla pidettyjen varastojen loppuvarastot sijaintipaikkojen mukaan,

    3.2.4.13.5

    ulkomailla virallisen sopimuksen nojalla pidettyjen varastojen loppuvarastot, joista hankintaoikeustodistuksina (stock tickets) pidetyt, sijaintipaikkojen mukaan,

    3.2.4.13.6.

    ulkomailla pidettyjen varastojen loppuvarastot, jotka on tarkoitettu lopullista, raportoivaan maahan suuntautuvaa tuontia varten, sijaintipaikkojen mukaan.

    Alkuvarastoilla tarkoitetaan varastoja raportointikuukautta edeltävän kuukauden viimeisenä päivänä. Loppuvarastoilla tarkoitetaan varastoja raportointikuukauden viimeisenä päivänä.

    3.3   Mittayksiköt

    Määrät on ilmoitettava kilotonneina (kt).

    3.4   Tietojen toimittamisen määräaika

    55 päivän kuluessa raportointikuukaudesta.

    3.5   Maantieteelliset huomautukset

    Tilastotietojen ilmoittamista varten sovelletaan liitteen A luvussa 1 annettuja selvityksiä seuraavin poikkeuksin: Sveitsi sisältää Liechtensteinin.

    4.   MAAKAASU

    4.1   Tarkasteltavat energiatuotteet

    Tämä luku kattaa maakaasua koskevan raportoinnin.

    4.2   Aggregaattiluettelo

    Maakaasun osalta on ilmoitettava seuraavat aggregaatit.

    4.2.1

    Kotimainen tuotanto

    Kaikki markkinakelpoinen kuivan kaasun tuotanto kansallisten rajojen sisällä, offshore-tuotanto mukaan luettuna. Tuotanto mitataan puhdistamisen sekä maakaasukondensaattien ja rikin erottamisen jälkeen. Tähän eivät sisälly tuotantohäviöt eivätkä takaisin injektoidut, purkautuneet tai soihdutukseen käytetyt määrät. Tähän sisältyvät maakaasuteollisuudessa, kaasun tuotannossa, putkistoissa ja käsittelylaitoksissa käytetyt määrät.

    4.2.2

    Tuonti (sisään)

    4.2.3

    Vienti (ulos)

    Tuontia ja vientiä koskeva huomautus: Ilmoittakaa kaikki maakaasun määrät, jotka ovat ylittäneet fyysisesti maan kansalliset rajat, riippumatta siitä, onko tulliselvitys tehty. Tähän kuuluvat maanne kautta kuljetetut määrät; nämä määrät olisi ilmoitettava sekä tuontina että vientinä. Nesteytetyn maakaasun tuonnissa olisi ilmoitettava ainoastaan markkinakelpoisen kuivan kaasun ekvivalentti, mukaan luettuina omaan kulutukseen uudelleenkaasutusprosessissa käytetyt määrät. Omaan kulutukseen uudelleenkaasutusprosessissa käytetyt määrät olisi ilmoitettava kohdassa ”Maakaasuteollisuuden oma käyttö ja häviöt” (ks. 4.2.11). Kaikki maahan tuodun nesteytetyn maakaasun uudelleenkaasutusprosessissa saadut kaasunesteet (esim. nestekaasu) olisi ilmoitettava kohdan ”Muut hiilivedyt” kohdassa ”Saanti muista lähteistä” tämän liitteen luvun 3 (ÖLJY JA ÖLJYTUOTTEET) mukaisesti.

    4.2.4.

    Varastomuutokset

    Varastojen kasvu osoitetaan positiivisena lukuna ja varastojen pienentyminen negatiivisena lukuna.

    4.2.5

    Havaitut kotimaan bruttotoimitukset

    Tämä luokka edustaa markkinakelpoisen kaasun toimituksia kotimarkkinoille mukaan lukien kaasuteollisuudessa lämmitykseen sekä omien koneiden ja laitteiden käyttövoimaksi käytetyt määrät (eli kulutus kaasuntuotannossa, putkistossa ja käsittelylaitoksissa); tässä olisi ilmoitettava myös siirto- ja jakeluhäviöt.

    4.2.6

    Alkuvarastot kansallisella alueella

    4.2.8

    Loppuvarastot kansallisella alueella

    4.2.9

    Alkuvarastot ulkomailla

    4.2.10

    Loppuvarastot ulkomailla

    Varastoja koskeva huomautus: käsittävät sekä kaasumaisessa muodossa että nestemäisessä muodossa varastoidun maakaasun.

    4.2.11

    Maakaasuteollisuuden oma käyttö ja häviöt

    Kaasuteollisuudessa lämmitykseen sekä koneiden ja laitteiden käyttövoimaksi käytetyt määrät (eli kulutus kaasuntuotannossa, putkistossa ja käsittelylaitoksissa); tähän kuuluvat myös siirto- ja jakeluhäviöt.

    4.2.12

    Tuonti (sisään) alkuperän ja vienti (ulos) määränpään mukaan.

    Tuonti (sisään) olisi ilmoitettava alkuperämaittain ja vienti (ulos) kohdemaittain. Tuontia ja vientiä koskevaa, kohdassa 4.2.3 esitettyä huomautusta sovelletaan. Tuonti ja vienti ilmoitetaan vain naapurimaan osalta tai sellaisen maan osalta, johon on suora putkijohtoyhteys, tai nesteytetyn maakaasun tapauksessa sen maan osalta, jossa kaasu on lastattu kuljetusalukseen.

    4.2.13

    Toimitukset energiantuotantoon

    4.3   Mittayksiköt

    Määrät on ilmoitettava kahtena yksikkönä:

    4.3.1

    fyysisenä määränä, miljoonaa m3 (miljoonaa kuutiometriä), kun oletuksena on kaasun perusolosuhteet (15 °C, 101 325 Pa),

    4.3.2

    energiasisältönä, terajouleina (TJ), bruttolämpöarvon pohjalta.

    4.4   Tietojen toimittamisen määräaika

    55 päivän kuluessa raportointikuukaudesta.

    LIITE D

    LYHYEN AIKAVÄLIN KUUKAUSITILASTOT

    Tässä liitteessä kuvataan tilastotietojen lyhyen aikavälin kuukausittaisen keruun alaa, yksiköitä, raportointijaksoa, tiheyttä, määräaikaa ja toimittamistapoja.

    Liitteeseen A on niiden termien selitys, joita ei selitetä tässä liitteessä.

    Seuraavia säännöksiä sovelletaan kaikkeen tässä liitteessä mainittuun tietojenkeruuseen:

    a)

    Raportointijakso: Tiedot ilmoitetaan yhdeltä kalenterikuukaudelta.

    b)

    Toimitustiheys: Tiedot olisi ilmoitettava kuukausittain.

    c)

    Toimitusmuoto: Tietojen toimitusmuodon olisi vastattava Eurostatin ilmoittamaa soveltuvaa tiedonsiirtostandardia.

    d)

    Tietojen toimitusmenetelmä: Tiedot olisi siirrettävä tai ladattava sähköisesti Eurostatin keskitettyyn tietojen vastaanottopisteeseen.

    1.   Raakaöljyn tuonti ja hankinta

    1.1   Tarkasteltavat energiatuotteet

    Tämä luku kattaa raakaöljyä koskevan ilmoittamisen.

    1.2   Määritelmät

    1.2.1   Tuonti

    Tuonti kattaa kaiken sellaisen raakaöljyn määrän, joka joko saapuu jäsenvaltion tullialueelle tai tulee toisesta jäsenvaltiosta muuhun tarkoitukseen kuin kauttakulkua varten. Varastojen kasvattamiseen käytettävä raakaöljy on ilmoitettava.

    Öljy, joka on saatu merenpohjasta, johon jäsenvaltiolla on hyödyntämistä koskevat yksinoikeudet, ja joka saapuu yhteisön tullialueelle, olisi jätettävä tuonnin ulkopuolelle.

    1.2.2   Hankinta

    Hankintaan sisältyy tuotu raakaöljy ja kyseisessä jäsenvaltiossa viitekaudella tuotettu raakaöljy. Aiemmin hankituista varastoista saatua raakaöljyä ei lueta mukaan.

    1.2.3   CIF-hinta

    CIF-hintaan (kulut, vakuutus ja rahti maksettuina) sisältyy FOB-hinta (vapaasti aluksessa), joka on satamassa/lastauspaikassa tosiasiallisesti laskutettu hinta, sekä lisäksi kuljetus- ja vakuutuskustannukset ja raakaöljyn kuljetustoimintoihin liittyvät maksut.

    Jäsenvaltiossa tuotetun raakaöljyn CIF-hinta on laskettava vapaasti purkaussatamassa tai vapaasti rajalla eli hetkellä, jona raakaöljy tulee tuojavaltion tullin toimivaltaan.

    1.2.4   API-tiheys:

    API-tiheys on suure, joka kuvaa raakaöljyn raskautta/keveyttä veteen verrattuna. API-tiheys ilmoitetaan seuraavan kaavan mukaisesti ominaispainon (SG) osalta: API = (141.5 ÷ SG) – 131.5

    1.3   Aggregaattiluettelo

    1.3.1

    Seuraavat aggregaatit on ilmoitettava raakaöljyn tuonnista jaoteltuina tuotannon tyypin ja maantieteellisen alueen mukaan:

    1.3.1.1

    raakaöljyn nimitys

    1.3.1.2

    keskimääräinen API-tiheys

    1.3.1.3

    keskimääräinen rikkipitoisuus

    1.3.1.4

    tuonnin kokonaismäärä

    1.3.1.5

    CIF-hinta yhteensä

    1.3.1.6

    raportoivien yksiköiden lukumäärä.

    1.3.2

    Raakaöljyn hankinnan osalta on ilmoitettava seuraava aggregaattiluettelo:

    1.3.2.1

    hankittu määrä

    1.3.2.2

    painotettu keskimääräinen CIF-hinta

    1.4   Mittayksiköt

    bbl (barrelia), kohta 2.3.1.4 ja 2.3.2.1

    kt (tuhatta tonnia), kohta 2.3.2.1

    % (prosenttiosuus), kohta 2.3.1.3

    ° (astetta), kohta 2.3.1.2

    $ (Yhdysvaltain dollaria) / barreli, kohta 2.3.1.5 ja 2.3.2.2

    $ (Yhdysvaltain dollaria) / tonni, kohta 2.3.2.2

    1.5   Sovellettavat säännökset

    1.

    Raportointijakso:

    Kalenterikuukausi.

    2.

    Toimitustiheys:

    Kuukausittain.

    3.

    Tietojen toimittamisen määräaika:

    Yksi kalenterikuukausi raportointikuukaudesta.

    4.

    Toimitusmuoto:

    Tietojen toimitusmuodon olisi vastattava Eurostatin ilmoittamaa soveltuvaa tiedonsiirtostandardia.

    5.

    Tietojen toimitusmenetelmä:

    Tiedot olisi siirrettävä tai ladattava sähköisesti Eurostatin keskitettyyn tietojen vastaanottopisteeseen.


    (1)  NACE Rev. 2 on Euroopan yhteisön tilastollinen toimialaluokitus, Rev. 2 (2008).

    (2)  NGL, natural gas liquids.

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2018/2001, annettu 11 päivänä joulukuuta 2018, uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä (EUVL L 328, 21.12.2018, s. 82).


    Top