Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R1851

    Komission delegoitu asetus (EU) 2016/1851, annettu 14 päivänä kesäkuuta 2016, neuvoston asetuksessa (EY) N:o 577/98 säädetyn työvoimaa koskevan otantatutkimuksen lisäkysymyksiä koskevasta vuosien 2019, 2020 ja 2021 ohjelmasta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    C/2016/3515

    EUVL L 284, 20.10.2016, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2016/1851/oj

    20.10.2016   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 284/1


    KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2016/1851,

    annettu 14 päivänä kesäkuuta 2016,

    neuvoston asetuksessa (EY) N:o 577/98 säädetyn työvoimaa koskevan otantatutkimuksen lisäkysymyksiä koskevasta vuosien 2019, 2020 ja 2021 ohjelmasta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon yhteisön työvoimaa koskevan otantatutkimuksen järjestämisestä 9 päivänä maaliskuuta 1998 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 577/98 (1) ja erityisesti sen 7 a artiklan 4 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Asetuksen (EY) N:o 577/98 mukaisesti on tarpeen täsmentää lisäkysymyksiä koskevan vuosien 2019, 2020 ja 2021 ohjelman osatekijät.

    (2)

    On tarpeen saada kattavia ja vertailukelpoisia tietoja työn organisoinnista ja työaikajärjestelyistä sekä yksityiskohtaisempia tietoja työmarkkinoille osallistumisesta, jotta voidaan seurata, miten on edistytty Eurooppa 2020 -strategian yhteisten tavoitteiden saavuttamisessa.

    (3)

    Euroopan työllisyysstrategian ja työllisyyspolitiikan suuntaviivojen (2) keskeisistä kysymyksistä eli joustoturvasta (3) sekä eurooppalaisten työntekijöiden ja yritysten sopeutumiskyvyn parantamisesta käydään parhaillaan keskustelua. Sen vuoksi on tarpeen kerätä laajamittaisella eurooppalaisella tutkimuksella tietoja siitä, missä määrin erilaisia uusia työnorganisointitapoja ja työaikajärjestelyjä sovelletaan ja millaisia kokemuksia työntekijöillä on niistä.

    (4)

    Työterveyttä ja -turvallisuutta koskevasta EU:n strategiakehyksestä kaudelle 2014–2020 antamassaan tiedonannossa (4) komissio korosti, että on tärkeää parantaa tilastotietojen keräämistä työtapaturmista ja työperäisistä sairauksista, ammatillisesta altistumisesta ja työhön liittyvistä sairauksista. Työtapaturmia ja työhön liittyviä terveysongelmia koskevien uusien lisäkysymysten avulla pitäisi olla mahdollista verrata jäsenvaltioiden Euroopan työtapaturmatilastoja koskevan hankkeen mukaisesti toimittamia tietoja ihmisten tilanteeseen työmarkkinoilla ja kerätä tietoja työhön liittyvistä terveysongelmista. Lisäksi lisäkysymysten avulla on määrä tarjota tietoa ammatillisesta altistumisesta fyysiseen terveyteen ja psyykkiseen hyvinvointiin vaikuttaville riskitekijöille.

    (5)

    Tiedonannossaan Euroopan muuttoliikeagenda  (5) komissio totesi, että on tarpeen kehittää muuttoliikkeeseen liittyviä rakenteellisia toimia. Olisi edistettävä maahanmuuttajien kotouttamistoimenpiteitä, mukaan lukien aloitteet, joilla parannetaan kielitaitoa ja ammatillisia taitoja ja helpotetaan tutkintojen tunnustamista sekä työmarkkinoille pääsyä. Lisäksi yksi tärkeimmistä osa-alueista, joihin neuvoston suosituksessa (EU) 2015/1184 (6) keskitytään, on työmarkkinoille osallistumista estävien tekijöiden poistaminen ja työllisyyserojen kaventaminen muita heikommassa asemassa olevien henkilöiden osalta, mukaan lukien työllisyysero unionin kansalaisten ja kolmansien maiden kansalaisten välillä. Tässä yhteydessä tarvitaan yksityiskohtaisia tietoja maahanmuuttajien työmarkkinatilanteesta, jotta päätöksentekoa varten olisi käytettävissä luotettavaa taustatietoa,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Hyväksytään työvoimaa koskevan otantatutkimuksen lisäkysymyksiä koskeva vuosien 2019, 2020 ja 2021 ohjelma, sellaisena kuin se vahvistetaan liitteessä.

    2 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 14 päivänä kesäkuuta 2016.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  EYVL L 77, 14.3.1998, s. 3.

    (2)  Neuvoston päätös (EU) 2015/1848, annettu 5 päivänä lokakuuta 2015, jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan suuntaviivoista vuodelle 2015 (EUVL L 268, 15.10.2015, s. 28).

    (3)  Joustoturva on yhdennetty strategia, jonka avulla on tarkoitus lisätä samanaikaisesti joustavuutta ja turvaa työmarkkinoilla. Joustoturvalla sovitetaan yhteen työantajien joustavan työvoiman tarve ja työntekijöiden tarvitsema turva ja luottamus siihen, ettei heidän tarvitse olla työttöminä pitkiä jaksoja.

    (4)  COM(2014) 332 final, annettu 6 päivänä kesäkuuta 2014.

    (5)  COM(2015) 240 final, annettu 13 päivänä toukokuuta 2015.

    (6)  Neuvoston suositus (EU) 2015/1184, annettu 14 päivänä heinäkuuta 2015, jäsenvaltioiden ja Euroopan unionin talouspolitiikan laajoista suuntaviivoista (EUVL L 192, 18.7.2015, s. 27).


    LIITE

    TYÖVOIMATUTKIMUS

    Lisäkysymyksiä koskeva monivuotinen ohjelma vuosiksi 2019–2021

    Työn organisointi ja työaikajärjestelyt

    Tarkastelujakso: 2019

    Lisäkysymysosiot (alat, joista on toimitettava yksityiskohtaisempia tietoja):

     

    Lisäkysymysosio 1: Työaikojen joustavuus

    Tavoite: saada lisätietoja siitä, miten työntekijät voivat päättää työajastaan ja poissaoloistaan, sekä siitä, miten usein ilmenee tilanteita, joissa työntekijöitä vaaditaan muuttamaan työaikaansa.

     

    Lisäkysymysosio 2: Työmenetelmät

    Tavoite: kerätä tietoja aikapaineista, suorasta työnohjauksesta sekä itsenäisyydestä työympäristössä.

     

    Lisäkysymysosio 3: Työpaikka

    Tavoite: saada yksityiskohtaisempia tietoja työpaikasta sekä työmatka-ajasta ilmaistuna aikana, joka kuluu matkaan kotoa työpaikalle.

    Työtapaturmat ja muut työhön liittyvät terveysongelmat

    Tarkastelujakso: 2020

    Lisäkysymysosiot (alat, joista on toimitettava yksityiskohtaisempia tietoja):

     

    Lisäkysymysosio 1: Työtapaturmat

    Tavoite: tunnistaa vammoihin johtaneet työtapaturmat, niiden tyyppi ja niiden vaikutus menetettyinä työpäivinä tai työkyvyttömyytenä.

     

    Lisäkysymysosio 2: Työhön liittyvät terveysongelmat

    Tavoite: tunnistaa työn aiheuttamat tai pahentamat fyysiset tai psyykkiset terveysongelmat, niiden tyyppi ja niiden vaikutus menetettyinä työpäivinä tai työkyvyttömyytenä.

     

    Lisäkysymysosio 3: Fyysiseen terveyteen ja/tai psyykkiseen hyvinvointiin vaikuttavat riskitekijät

    Tavoite: selvittää, altistuvatko työntekijät riskitekijöille, jotka voivat vaikuttaa heidän fyysiseen ja/tai psyykkiseen terveyteensä.

    Maahanmuuttajien ja heidän lastensa työmarkkinatilanne

    Tarkastelujakso: 2021

    Lisäkysymysosiot (alat, joista on toimitettava yksityiskohtaisempia tietoja):

     

    Lisäkysymysosio 1: Taustatiedot

    Tavoite: saada lisätietoja maahanmuuttajista ja heidän lapsistaan (1), erityisesti vanhempien koulutustaustasta sekä tärkeimmästä muuttamisen syystä.

     

    Lisäkysymysosio 2: Kielitaito

    Tavoite: kerätä tietoja maahanmuuttajien oman arvionsa mukaisesta kielitaidosta.

     

    Lisäkysymysosio 3: Työmarkkinoille osallistumisen esteet ja tuki

    Tavoite: hankkia tietoja työmarkkinoille osallistumisen esteistä (esimerkiksi ulkomailla suoritettujen tutkintojen tunnustaminen tai ulkomaalaistaustaan kytkeytyvä este) sekä henkilökohtaisista lähestymistavoista työn hakemiseen.


    (1)  Maahanmuuttajilla tarkoitetaan tässä yhteydessä ulkomailla syntyneitä henkilöitä, jotka voivat olla myös kolmansien maiden kansalaisia. Maahanmuuttajien lapsiksi olisi katsottava toisen polven maahanmuuttajat eli syntyperäiset henkilöt, joiden vanhemmista ainakin toinen on syntynyt ulkomailla.


    Top