Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013D0209(02)

    Euroopan unionin tuomioistuimen päätös, annettu 11 päivänä joulukuuta 2012 , yleisön oikeudesta tutustua Euroopan unionin tuomioistuimen hallussa sen hallinnollisten tehtävien hoitamiseksi oleviin asiakirjoihin

    EUVL C 38, 9.2.2013, p. 2–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/11/2016; Kumoava ja korvaava 32016D1130(01)

    9.2.2013   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 38/2


    EUROOPAN UNIONIN TUOMIOISTUIMEN PÄÄTÖS,

    annettu 11 päivänä joulukuuta 2012,

    yleisön oikeudesta tutustua Euroopan unionin tuomioistuimen hallussa sen hallinnollisten tehtävien hoitamiseksi oleviin asiakirjoihin

    (2013/000/)

    EUROOPAN UNIONIN TUOMIOISTUIN, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 15 artiklan 3 kohdan,

    ottaa huomioon hallintokomitean 2 päivänä heinäkuuta 2012 antaman lausunnon,

    sekä katsoo, että on tarpeen antaa säännöt yleisön oikeudesta tutustua Euroopan unionin tuomioistuimen hallussa sen hallinnollisten tehtävien hoitamiseksi oleviin asiakirjoihin,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Soveltamisala

    1.   Tätä päätöstä sovelletaan kaikkiin Euroopan unionin tuomioistuimen hallussa sen hallinnollisten tehtävien hoitamiseksi oleviin asiakirjoihin eli sekä sen laatimiin että sen vastaanottamiin asiakirjoihin, jotka ovat sen hallussa.

    2.   Tällä päätöksellä ei rajoiteta yleisön oikeutta tutustua Euroopan unionin tuomioistuimen asiakirjoihin silloin, kun tällainen oikeus perustuu kansainvälisen oikeuden säädöksiin tai niiden soveltamiseksi annettuihin säädöksiin.

    2 artikla

    Oikeutetut

    1.   Kaikilla Euroopan unionin kansalaisilla sekä niillä luonnollisilla henkilöillä, joiden asuinpaikka, ja niillä oikeushenkilöillä, joiden sääntömääräinen kotipaikka on jossain jäsenvaltiossa, on oikeus tutustua 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuihin Euroopan unionin tuomioistuimen asiakirjoihin siten kuin tässä päätöksessä säädetään.

    2.   Euroopan unionin tuomioistuin voi samoin edellytyksin sallia myös luonnollisen henkilön, jonka asuinpaikka, tai oikeushenkilön, jonka sääntömääräinen kotipaikka ei ole jäsenvaltiossa, tutustuvan kyseisiin asiakirjoihin.

    3 artikla

    Poikkeukset

    1.   Euroopan unionin tuomioistuin ei salli asiakirjaan tutustumista, jos tiedon antaminen sen sisällöstä vaarantaisi seuraavien etujen suojelua:

    a)

    yleinen etu, joka koskee

    yleistä turvallisuutta

    sotilaallista puolustusta tai sotilasasioita

    kansainvälisiä suhteita

    unionin tai jäsenvaltion rahoitus-, raha- tai talouspolitiikkaa

    b)

    henkilöiden yksityiselämä ja koskemattomuus erityisesti henkilötietojen suojaa koskevan unionin lainsäädännön mukaisesti.

    2.   Euroopan unionin tuomioistuin ei salli asiakirjaan tutustumista, jos tiedon antaminen sen sisällöstä vaarantaisi seuraavien etujen suojelua:

    tietyn luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön kaupalliset edut, mukaan lukien teollis- ja tekijänoikeuksia koskevat edut

    oikeudenkäynnit ja oikeudelliset lausunnot

    tarkastus-, tutkinta- ja tilintarkastustoimenpiteiden tavoitteet.

    3.   Euroopan unionin tuomioistuin ei salli tutustumista asiakirjaan, jonka se on laatinut sisäistä käyttöään varten tai jonka se on vastaanottanut, jos asiakirja koskee sellaista kysymystä, jossa se ei ole vielä tehnyt ratkaisua, tai jos tiedon antaminen asiakirjan sisällöstä aiheuttaisi vakavaa haittaa Euroopan unionin tuomioistuimen päätöksentekomenettelylle.

    Tutustumista sellaiseen asiakirjaan, joka sisältää Euroopan unionin tuomioistuimen sisäiseen käyttöön päätösneuvotteluissa tai alustavassa mielipiteiden vaihdossa tarkoitettuja lausumia, ei sallita myöskään ratkaisun tekemisen jälkeen, jos tiedon antaminen asiakirjan sisällöstä aiheuttaisi vakavaa haittaa Euroopan unionin tuomioistuimen päätöksentekomenettelylle.

    4.   Edellä 2 ja 3 kohdassa tarkoitettuja poikkeuksia ei sovelleta, jos tiedon antaminen kyseisen asiakirjan sisällöstä on tärkeän yleisen edun mukaista.

    5.   Jos 1, 2 tai 3 kohdassa tarkoitettu poikkeus tai poikkeukset koskevat vain osaa pyydetystä asiakirjasta, asiakirjan muiden osien sisällöstä annetaan tieto.

    6.   Edellä 1, 2 ja 3 kohdassa tarkoitettuja poikkeuksia sovelletaan vain niin kauan kuin salassapito on asiakirjan sisällön vuoksi tarpeen. Poikkeuksia voidaan soveltaa enintään 30 vuoden ajan. Jos asiakirjassa on kyse poikkeuksista, jotka koskevat yksityiselämän tai kaupallisten etujen suojaamista, poikkeuksien soveltamista voidaan tarvittaessa jatkaa kyseisen määräajan jälkeen.

    7.   Tällä artiklalla ei rajoiteta 9 artiklan säännöksien soveltamista.

    4 artikla

    Alkuperäisen pyynnön tekeminen

    1.   Euroopan unionin tuomioistuimen asiakirjaan tutustumista koskeva pyyntö on tehtävä jollakin unionin virallisista kielistä Euroopan unionin tuomioistuimen verkkosivuilta saatavissa olevaa lomaketta käyttäen. Pyyntö on lähetettävä postitse, faksitse tai sähköisesti edellä mainituilla verkkosivuilla olevien ohjeiden mukaisesti.

    2.   Pyyntö on muotoiltava riittävän täsmällisesti, ja siihen on sisällyttävä erityisesti tiedot, joita tarvitaan pyydetyn tai pyydettyjen asiakirjojen tunnistamiseen, sekä pyytäjän nimi ja osoite.

    3.   Jos pyyntö ei ole riittävän täsmällinen, Euroopan unionin tuomioistuin kehottaa pyynnön tekijää täsmentämään pyyntöä ja antaa pyytäjälle tähän tarvittavaa apua.

    4.   Jos pyyntö koskee erittäin laajaa asiakirjaa tai erittäin suurta määrää asiakirjoja, Euroopan unionin tuomioistuin voi neuvotella epävirallisesti pyynnön tekijän kanssa sopivan ratkaisun löytämiseksi.

    5.   Pyynnön tekijän ei tarvitse perustella pyyntöään.

    5 artikla

    Alkuperäisen pyynnön käsittely

    1.   Pyynnön tekijälle lähetetään vastaanottotodistus kirjallisesti (postitse, faksitse tai sähköpostitse) heti, kun pyynnön sisältävä lomake on kirjattu saapuneeksi.

    2.   Euroopan unionin tuomioistuin antaa pyydetyn asiakirjan tutustuttavaksi toimittamalla sen pyynnön tekijälle kuukauden kuluessa pyynnön kirjaamisesta.

    3.   Jollei Euroopan unionin tuomioistuin voi sallia pyydettyyn asiakirjaan tutustumista, se ilmoittaa 2 kohdassa mainitussa määräajassa hakijalle kirjallisesti perusteet, joilla pyyntö on kokonaan tai osaksi evätty, sekä ilmoittaa pyynnön tekijälle hänen oikeudestaan uudistaa pyyntönsä kuukauden kuluessa vastauksen vastaanottamisesta.

    4.   Edellä 2 kohdassa tarkoitettua määräaikaa voidaan poikkeuksellisesti, esimerkiksi jos pyyntö koskee erittäin laajaa asiakirjaa tai erittäin suurta määrää asiakirjoja, pidentää yhdellä kuukaudella ilmoittamalla pyynnön tekijälle etukäteen pidennyksestä ja sen yksityiskohtaisista perusteista.

    5.   Edellä 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa määräaika vastauksen antamiseen alkaa kulua vasta, kun Euroopan unionin tuomioistuimella on käytettävissä pyynnön tekijän antamat lisätiedot, joissa pyyntö on riittävästi täsmennetty.

    6 artikla

    Uudistetun pyynnön tekeminen

    1.   Pyynnön tekijä voi tehdä uudistetun pyynnön, jos hänen alkuperäiseen pyyntöönsä annettu vastaus on kokonaan tai osittain kieltävä.

    2.   Pyynnön tekijällä on oikeus tehdä uudistettu pyyntö, jos Euroopan unionin tuomioistuin ei ole vastannut alkuperäiseen pyyntöön määräajassa.

    3.   Uudistettu pyyntö on tehtävä Euroopan unionin tuomioistuimelle yhden kuukauden määräajassa, joka alkaa joko pyydettyyn asiakirjaan tutustumisen kokonaan tai osittain epäävän vastauksen vastaanottamisesta tai, jollei alkuperäiseen pyyntöön ole lainkaan vastattu, vastauksen määräajan päättymisestä.

    4.   Uudistettu pyyntö on tehtävä 4 artiklassa tarkoitettujen muotovaatimusten mukaisesti.

    7 artikla

    Uudistetun pyynnön käsittely

    1.   Uudistettu pyyntö käsitellään noudattaen 5 artiklassa säädettyä menettelyä, johon ei kuitenkaan sisälly ilmoitusta oikeudesta uudistetun pyynnön tekemiseen.

    2.   Jos Euroopan unionin tuomioistuin epää uudistetun pyynnön kokonaan tai osittain, se ilmoittaa pyynnön tekijälle hänen käytettävissään olevista menettelyistä epäämisen riitauttamiseksi nostamalla kanne tuomioistuimessa Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 263 artiklan mukaisesti tai kantelemalla Euroopan oikeusasiamiehelle saman sopimuksen 228 artiklan mukaisesti.

    3.   Jos uudistettuun pyyntöön ei ole vastattu määräajassa, tätä pidetään kieltävänä vastauksena ja se oikeuttaa pyynnön tekijän turvautumaan 2 kohdassa tarkoitettuihin menettelyihin.

    8 artikla

    Asian ratkaiseva viranomainen

    1.   Asiakirjaan tutustumista koskevan alkuperäisen pyynnön ratkaiseva viranomainen on se pääjohtaja, jonka alaisuuteen yksikkö, jonka hallussa asiakirja on, kuuluu. Jos kyseinen yksikkö kuuluu suoraan unionin tuomioistuimen presidentin tai kirjaajan alaisuuteen, pyynnön ratkaiseva viranomainen on tämän yksikön päällikkö.

    Pääjohtaja voi siirtää alkuperäistä pyyntöä koskevan ratkaisuvaltansa johtajalle, jonka alaisuuteen yksikkö, jonka hallussa asiakirja on, kuuluu.

    2.   Unionin tuomioistuimen kirjaamon hallussa olevaa asiakirjaa koskevan pyynnön ratkaisee unionin tuomioistuimen apulaiskirjaaja, unionin yleisen tuomioistuimen kirjaamon hallussa olevaa asiakirjaa koskevan pyynnön ratkaisee unionin yleisen tuomioistuimen apulaiskirjaaja ja Euroopan unionin virkamiestuomioistuimen hallussa olevaa asiakirjaa koskevan pyynnön ratkaisee Euroopan unionin virkamiestuomioistuimen kirjaamon virassa vanhin hallintovirkamies.

    Unionin tuomioistuimen ja unionin yleisen tuomioistuimen apulaiskirjaajat voivat siirtää alkuperäistä pyyntöä koskevan ratkaisuvaltansa saman tuomioistuimen kirjaamon hallintovirkamiehelle.

    3.   Uudistetun pyynnön ratkaiseva viranomainen on unionin tuomioistuimen kirjaaja tai, jos uudistettu pyyntö koskee unionin yleisen tuomioistuimen kirjaamon tai Euroopan unionin virkamiestuomioistuimen kirjaamon hallussa olevaa asiakirjaa, siitä kirjaamosta vastuussa oleva kirjaaja, jonka hallussa asiakirja on.

    4.   Jos jäsenvaltio, jolle on tehty pyyntö saada tutustua sen hallussa olevaan asiakirjaan, joka on lähtöisin Euroopan unionin tuomioistuimesta ja koskee sen hallinnollisten tehtävien hoitamista, pyytää asiasta Euroopan unionin tuomioistuimen lausuntoa, tähän lausuntopyyntöön vastaa se viranomainen, jolla 3 kohdan mukaisesti olisi toimivalta ratkaista Euroopan unionin tuomioistuimelle suoraan esitetty samaan asiakirjaan tutustumista koskeva uudistettu pyyntö.

    9 artikla

    Kolmansien osapuolien asiakirjat

    1.   Euroopan unionin tuomioistuin antaa hallussaan olevia kolmansien osapuolien asiakirjoja tutustuttaviksi vain saatuaan siihen asianomaisen kolmannen osapuolen suostumuksen.

    2.   Tätä artiklaa sovellettaessa kolmansilla osapuolilla tarkoitetaan kaikkia Euroopan unionin tuomioistuimen ulkopuolisia luonnollisia henkilöitä tai oikeushenkilöitä, mukaan lukien jäsenvaltiot, Euroopan unionin muut toimielimet, elimet ja laitokset sekä kolmannet maat.

    3.   Jos Euroopan unionin tuomioistuimelle tehdään pyyntö saada tutustua kolmannen osapuolen asiakirjaan, asian ratkaiseva viranomainen tiedustelee asianomaiselta kolmannelta osapuolelta, vastustaako tämä tiedon antamista kyseisen asiakirjan sisällöstä, paitsi jos se omasta aloitteestaan päättää kieltäytyä tiedon antamisesta jonkin 3 artiklassa tarkoitetun poikkeuksen perusteella.

    10 artikla

    Menettelytavat asiakirjan tutustuttavaksi antamisessa

    1.   Asiakirjat annetaan tutustuttavaksi sellaisena versiona ja sellaisessa muodossa, jollaisina ne ovat ennestään olemassa. Euroopan unionin tuomioistuimella ei ole tämän päätöksen perusteella velvollisuutta laatia uutta asiakirjaa tai koota tietoja pyynnön esittäjän pyynnöstä.

    Jäljennös voidaan antaa paperimuotoisena tai sähköisellä tallennevälineellä. Tätä koskeva pyynnön tekijän ensisijainen toivomus otetaan täysimääräisesti huomioon.

    Jos asiakirjat ovat tilaavieviä tai hankalia käsitellä, pyynnön tekijää voidaan kehottaa tulemaan paikalle niihin tutustumiseksi.

    2.   Jos Euroopan unionin tuomioistuin tai muu toimielin on jo julkistanut asiakirjan, joka on helposti saatavissa, Euroopan unionin tuomioistuin voi myös pelkästään ilmoittaa pyynnön tekijälle, millä tavoin asiakirja on saatavissa.

    11 artikla

    Kulut asiakirjaan tutustumisesta

    1.   Pyynnön tekijältä voidaan periä maksu pyydettyjen asiakirjojen jäljennöksistä ja niiden lähettämisestä.

    2.   Maksua ei peritä asiakirjoihin tutustumisesta paikalla eikä silloin, kun jäljennöksiä on enintään kaksikymmentä A4-kokoista sivua.

    3.   Maksu jäljennösten valmistamisesta ja lähettämisestä lasketaan unionin tuomioistuimen kirjaajan päätöksellä vahvistetun hinnaston perusteella. Maksu ei saa olla suurempi kuin toimenpiteestä aiheutuvat todelliset kulut.

    4.   Asiakirjoihin, jotka on julkaistu, sovelletaan edelleen niiden omaa hinnoittelujärjestelmää.

    12 artikla

    Asiakirjojen monistaminen

    1.   Tällä päätöksellä ei rajoiteta minkään sellaisen tekijänoikeutta koskevan säännöstön soveltamista, jolla on mahdollisesti rajoitettu vastaanottajan oikeutta monistaa tai käyttää asiakirjoja, joiden sisällöstä on annettu tieto.

    2.   Asiakirjoja, joiden tekijänoikeus kuuluu Euroopan unionin tuomioistuimelle ja joiden sisällöstä on annettu tieto tämän päätöksen nojalla, saadaan monistaa tai käyttää kaupallisiin tarkoituksiin vain Euroopan unionin tuomioistuimen etukäteen antamalla kirjallisella luvalla.

    13 artikla

    Soveltamismääräykset

    Unionin tuomioistuimen kirjaaja antaa tarvittavat määräykset tämän päätöksen soveltamisesta. Määräykset julkaistaan Euroopan unionin tuomioistuimen verkkosivuilla.

    14 artikla

    Voimaantulo

    Tämä päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tehty Luxemburgissa .

    kirjaaja

    A. CALOT ESCOBAR

    presidentti

    V. SKOURIS


    Top