Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013D0064

    2013/64/EU: Neuvoston täytäntöönpanopäätös, annettu 20 päivänä joulukuuta 2012 , unionin Portugalille myöntämästä rahoitustuesta annetun täytäntöönpanopäätöksen 2011/344/EU muuttamisesta

    EUVL L 26, 26.1.2013, p. 30–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2013/64/oj

    26.1.2013   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 26/30


    NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS,

    annettu 20 päivänä joulukuuta 2012,

    unionin Portugalille myöntämästä rahoitustuesta annetun täytäntöönpanopäätöksen 2011/344/EU muuttamisesta

    (2013/64/EU)

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon Euroopan rahoituksenvakautusmekanismin perustamisesta 11 päivänä toukokuuta 2010 annetun neuvoston asetuksen (EU) N:o 407/2010 (1) ja erityisesti sen 3 artiklan 2 kohdan,

    ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Komissio on tarkastellut neuvoston täytäntöönpanopäätöksen 2011/344/EU (2) 3 artiklan 10 kohdan mukaisesti yhdessä Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja Euroopan keskuspankin (EKP) kanssa kuudetta kertaa Portugalin viranomaisten edistymistä talous- ja rahoitussopeutusohjelman, jäljempänä ’ohjelma’, mukaisten sovittujen toimenpiteiden toteutuksessa ja näiden toimenpiteiden tehokkuutta sekä taloudellisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia.

    (2)

    Taloudellinen toiminta heikkeni vuonna 2012 voimakkaasti eli 3 prosenttia reaalisesti, mutta sen odotetaan elpyvän asteittain vuoden 2013 toisesta vuosipuoliskosta alkaen ja neljännesvuosittaisten kasvuprosenttien odotetaan palaavan positiivisiksi. Tulevaisuudessa talouden elpymisen odotetaan kiihtyvän vuonna 2014 huolimatta makrotalouden näkymiin kohdistuvista riskeistä. Näihin kuuluu kotimaisen kulutuksen mahdollisesti aiheuttamat takaiskut ja taloudellisen tilanteen odotettua suurempi heikkeneminen joissain jäsenvaltioissa, millä voisi olla heijastusvaikutuksia Portugaliin.

    (3)

    Vuodeksi 2012 asetettu julkisen talouden 5 prosentin alijäämätavoite suhteessa bruttokansantuotteeseen (BKT) on edelleen mahdollinen, vaikka siihen kohdistuukin joitakin riskejä. Vaikka talousarvion menopuolen toteutus on yhä hallinnassa, tulot olivat jääneet lokakuuhun asti alle tavoitteiden, joita on jo tarkistettu alaspäin. Alijäämätavoitteen saavuttamiseksi toteutetaan parhaillaan uusia säästötoimenpiteitä, joiden suuruus on noin 0,3 prosenttia suhteessa BKT:hen, mutta niiden lopullisesta vaikutuksesta ei ole vielä tarkkaa selvyyttä. Tilastoviranomaiset tarkastelevat yhä, voidaanko lentokentän käyttöoikeussopimuksen (ANA) myyntiä, jonka vaikutus on arviolta 0,7 prosenttia suhteessa BKT:hen, pitää alijäämää supistavana toimena.

    (4)

    Jotta 4,5 prosenttia suhteessa BKT:hen oleva alijäämätavoite saavutettaisiin vuonna 2013, 27 päivänä marraskuuta 2012 hyväksyttyyn vuoden 2013 talousarviolakiin sisältyy harkinnanvaraisia toimenpiteitä, joiden suuruus on yli 3 prosenttia suhteessa BKT:hen. Menopuolella talousarvioon sisältyy toimenpiteitä, joilla karsitaan tuntuvasti julkisen sektorin palkkamenoja vähentämällä työntekijämäärää ja pienentämällä ylityö- ja muita korvauksia. Terveydenhuoltoalaa, valtion omistamia yrityksiä sekä julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia koskevia rationalisointitoimia lisätään ja sosiaalimenoja virtaviivaistetaan entisestään. Tulopuolella vuoden 2013 talousarvioon sisältyy henkilötuloveron kattava uudelleenjärjestely, jolla vähennetään veroluokkien lukumäärää ja korotetaan keskimääräistä verokantaa eurooppalaisten normien mukaisesti samalla kun säilytetään progressiivisuus ja vähennetään veroetuuksia. Lisäksi vähimmäispalkan ylittävästä verotettavien tulojen osuudesta tullaan kantamaan 3,5 prosentin lisämaksu, ja 80 000 euroa ylittävistä tuloista tullaan kantamaan 2,5 prosentin solidaarisuuslisä ja 250 000 euroa ylittävistä tuloista 5 prosentin solidaarisuuslisä. Yhtiöverotuloja lisätään muun muassa rajoittamalla korkovähennyksiä, alentamalla voittoja koskevan korkeimman verokannan soveltamisen kynnysarvoa ja muuttamalla konserniverotuksen alaisille yrityksille maksettavaan erityiseen ennakkomaksuun sovellettavaa menetelmää. Vuoden 2013 talousarvioon sisältyy myös välillistä verotusta koskevia muutoksia, joita ovat erityisesti tupakkaan, alkoholiin ja maakaasuun sovellettavien valmisteverojen korottaminen, kiinteistöverotuksen veropohjan laajentaminen kiinteistöjen uudelleenarvioinnin jälkeen ja finanssitransaktioveron käyttöönotto. Lisäksi sosiaaliturvamaksut nousevat, sillä niitä aletaan kantaa myös julkisen sektorin työntekijöille maksettavista lisäkorvauksista ja työttömyyskorvauksista.

    (5)

    Kun vuoden 2013 talousarvion sisältämät toimenpiteet otetaan huomioon, tulolisäykset edistävät julkisen talouden sopeutusta 80 prosentilla vuonna 2013, ja loput 20 prosenttia saadaan menosupistuksista (sen jälkeen, kun perustuslakituomioistuimen päätöksen mukaisesti on otettu huomioon julkisen sektorin 13. kuukauden palkan ja 1,1-kertaisten kuukausieläkkeiden palauttamisen vaikutukset). Voimakkaasti tuloperusteiseen sopeutukseen liittyvien riskien vuoksi Portugalin viranomaiset valmistelevat parhaillaan varotoimenpiteitä, joiden suuruus on 0,5 prosenttia suhteessa BKT:hen ja jotka otetaan käyttöön, jos riskit toteutuvat. Toimenpiteet koostuvat pääasiassa menosäästöistä, erityisesti palkkakustannusten lisävähennyksistä, ja ne määritellään tarkemmin vuoden 2013 alussa seitsemännen tarkastelun aikoihin.

    (6)

    Talousarviosopeutusta tuetaan monenlaisilla rakenteellisilla toimenpiteillä, joilla pyritään tehostamaan julkisen talouden menojen valvontaa ja parantamaan tulojen keräämistä. Erityisesti julkisen talouden kehystä ollaan kattavasti uudistamassa, jotta se vastaisi budjettimenettelyihin ja -hallintoon liittyviä parhaita käytäntöjä. Uusi sitoumusten valvontajärjestelmä alkaa tuottaa tuloksia, mutta täytäntöönpanoa on seurattava tiiviisti sen varmistamiseksi, että sitoumukset ovat linjassa rahoituksen kanssa. Julkishallinnon uudistukset, jotka ovat jo nyt saaneet aikaan huomattavia säästöjä, jatkuvat yhä. Tulojen hallinnoinnin rakenneuudistusta koskevat tärkeimmät uudistukset ovat viimeistelyvaiheessa, ja viranomaiset pyrkivät parantamaan seurantaa ja tulojen kurinalaisuutta. Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksien uudelleenneuvottelut ovat alkaneet, ja vuodeksi 2013 ja sen jälkeen odotetaan huomattavia säästöjä. Valtion omistamien yritysten odotetaan saavuttavan operationaalisen tasapainon vuoden 2012 loppuun mennessä. Terveydenhuoltoalan uudistuksista saadaan huomattavia säästöjä, ja uudistusten täytäntöönpano jatkuu pitkälti tavoitteiden mukaisesti.

    (7)

    Julkisten palveluiden tehokkuuden ja tasapuolisuuden parantamiseksi on käynnistetty menojen kattava arviointi, joka tuottaa menosäästöjä noin 4 miljardia euroa eli 2,5 prosenttia suhteessa BKT:hen. Arvioinnin tavoitteena on vähentää päällekkäisyyksiä kaikissa julkisen sektorin toiminnoissa ja yksiköissä sekä kohdentaa resursseja uudelleen kasvua tukeville menojen osa-alueille. Toimenpiteet olisi täsmennettävä ja ilmoitettava määrällisesti ja niiden toteuttamisaikataulu olisi tarkennettava helmikuuhun 2013 mennessä. Vuoden 2013 vakausohjelmassa annetaan lisätietoja keskipitkän aikavälin julkisen talouden vakauttamissuunnitelmasta.

    (8)

    Komission nykyisten ennusteiden mukaan BKT:n nimelliskasvu (– 1,0 % vuonna 2011, – 2,7 % vuonna 2012, 0,3 % vuonna 2013 ja 2 % vuonna 2014) ja julkisen talouden tavoitteet (BKT:hen suhteutettuna 5 % vuonna 2012, 4,5 % vuonna 2013 ja 2,5 % vuonna 2014) johtavat siihen, että velka suhteessa BKT:hen kehittyy seuraavasti: 108,1 prosenttia vuonna 2011, 120 prosenttia vuonna 2012, 122,2 prosenttia vuonna 2013 ja 122,3 prosenttia vuonna 2014. Velka suhteessa BKT:hen vakiintuisi näin ollen vuodesta 2012 alkaen, minkä jälkeen se ryhtyisi alenemaan vuoden 2014 jälkeen olettaen, että alijäämää saadaan jatkossakin supistettua. Velkadynamiikkaan vaikuttavat useat talousarvion ulkopuoliset rahoitustoimet, kuten huomattavat rahoitusomaisuuden hankintatoimet, erityisesti pankkien pääomapohjan mahdollinen vahvistaminen ja valtion omistamien yritysten rahoitustoimet, sekä erot kertyneiden ja maksettujen korkojen välillä.

    (9)

    Pääoman lisäämiseksi 8,2 miljardilla eurolla tarkoitetut toimet ovat loppusuoralla, ja niiden ansiosta toimiin osallistuneet pankit saavuttavat Euroopan pankkiviranomaisen säätämät pääomapuskurit ja tavoitteen, jonka mukaan rajoituksettomien ensisijaisten omien varojen suhdeluku (Core tier 1) on vuoden 2012 lopussa 10 prosenttia. Jotkin pankit, jotka ovat jo tässä vaiheessa kynnysarvon alapuolella, saavuttavat todennäköisesti lainojen suhdetta talletuksiin koskevan 120 prosentin ohjeellisen tavoitteen viimeistään vuonna 2014. Yrityssektorin rahoituslähteiden monipuolistamiseen tähtääviä toimia lujitetaan parhaillaan. Pankkien kriisinratkaisua, mukaan lukien elvytyssuunnitelmat, omaisuudenhoitoyhtiöt ja kriisinratkaisurahasto, koskevat säädökset ovat viimeistelyvaiheessa.

    (10)

    Kasvua ja kilpailukykyä edistävien rakenneuudistusten toteuttaminen on edistynyt. Aktiivisten työmarkkinapolitiikkojen lujittamisen ohella viranomaiset ovat sitoutuneet pienentämään irtisanomiskorvauksia työmarkkinoiden joustavuuden ja työpaikkojen luomisen edistämiseksi. Keskiasteen ja ammatillista koulutusta koskevien toimintasuunnitelmien toteuttaminen edistyy kaiken kaikkiaan aikataulun mukaisesti.

    (11)

    Palveluista sisämarkkinoilla 12 päivänä joulukuuta 2006 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2006/123/EY (3), jonka tavoitteena on vähentää markkinoille pääsyn esteitä sekä edistää kilpailua ja taloudellista toimintaa helpottamalla uusien tulokkaiden markkinoille pääsyä erilaisissa talousjärjestelmissä, saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä edistyy ripeästi. Myös lupamenettelyjä yksinkertaistetaan ja muunlaisia hallinnollisia rasitteita kevennetään talouden eri aloilla, joita ovat muun muassa ympäristö ja aluesuunnittelu, maatalouden ja maaseudun kehittäminen, teollisuus ja geologia. Valmisteilla on puitelaki, jossa vahvistetaan tärkeimpien kansallisten sääntelyviranomaisten toiminnan pääperiaatteet ja se, että ne noudattavat vankkaa riippumattomuutta ja itsenäisyyttä.

    (12)

    Tuomioistuinjärjestelmän uudistukset jatkuvat sovitun aikataulun mukaisesti. Kesken olevien tapausten lukumäärä on yhä vähentynyt, ja laajempien uudistusten, kuten tuomiopiirien maantieteellisen uudelleenjaon ja siviiliprosessilain uudistuksen, toteuttaminen on edistynyt.

    (13)

    Kaikki tässä päätöksessä edellytetyt toimenpiteet ovat ehdottoman tärkeitä, jotta Portugalin terve talous- ja rahoitustilanne sekä sen kyky hankkia rahoitusta rahoitusmarkkinoilta saadaan palautettua.

    (14)

    Tämä kehitys huomioon ottaen täytäntöönpanopäätös 2011/344/EU olisi muutettava,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Muutetaan täytäntöönpanopäätöksen 2011/344/EU 3 artikla seuraavasti:

    1)

    Korvataan 7 kohta seuraavasti:

    ”7.   Portugalin on toteutettava seuraavat toimenpiteet vuoden 2013 aikana yhteisymmärryspöytäkirjan mukaisesti:

    a)

    Julkisen talouden alijäämä ei saa ylittää 4,5:tä prosenttia suhteessa BKT:hen vuonna 2013. Vuoden 2013 talousarvioon on sisällytettävä pysyviä vakauttamistoimia, joiden vaikutus on vähintään 3 prosenttia suhteessa BKT:hen, jotta julkisen talouden alijäämä saadaan supistettua 3 kohdassa tarkoitetussa määräajassa. Portugalin hallituksen on tarkasteltava mahdollisuuksia lisätä menojen vähentämisen painoarvoa vuoden 2013 koko vakauttamispaketissa sen varmistamiseksi, että julkisen talouden sopeutus kasvua tukevalla tavalla painottuu keskipitkällä aikavälillä menopuoleen. Talousarvion toteutuksen riskit huomioon ottaen Portugalin hallituksen on vuoden 2013 alkuun mennessä valmisteltava varotoimenpiteitä, joiden vaikutus on 0,5 prosenttia suhteessa BKT:hen ja jotka olisi otettava käyttöön, jos tällaiset riskit toteutuvat.

    b)

    Vuoden 2013 talousarvioon on sisällyttävä tulopuolen toimenpiteitä, erityisesti seuraavat toimenpiteet: henkilötuloveron uudelleenjärjestely yksinkertaistamalla verorakennetta, korottamalla keskimääräistä verokantaa siten, että progressiivisuus säilyy, ja laajentamalla veropohjaa joidenkin veroetuuksien poistamisen avulla; veropohjan laajentaminen yhtiötuloverotuksessa; sijoitustuloihin sovellettavan verokannan korottaminen; valmisteverojen korottaminen; ja muutosten tekeminen toistuvasti maksettaviin kiinteistöveroihin.

    c)

    Vuoden 2013 talousarvioon on sisällyttävä menoja vähentäviä toimenpiteitä, erityisesti seuraavat toimenpiteet: julkishallinnon, koulutuksen, terveydenhuollon ja sosiaalietuuksien rationalisoiminen; palkkamenojen alentaminen vähentämällä vakinaista ja väliaikaista henkilöstöä ja pienentämällä ylityökorvauksia; julkisten ja yksityisten sosiaalisten tulonsiirtojen ja tukien virtaviivaistaminen; alue- ja paikallisviranomaisille tehtävien tulonsiirtojen alentaminen; ja valtion omistamien yritysten toiminta- ja pääomamenojen alentaminen.

    d)

    Portugalin on jatkettava yksityistämisohjelmansa toteuttamista.

    e)

    Portugalin on kehitettävä alue- ja paikallisviranomaisille yhteiset ohjeet tuloennusteita varten.

    f)

    Portugalin on lisättävä yhteisten palvelujen käyttöä julkishallinnossa.

    g)

    Portugalin on vähennettävä sektoriministeriöiden (esim. vero-, sosiaali- ja oikeusministeriö) paikallisten yksiköiden lukumäärää yhdistämällä niitä hallinnon ja julkisten palveluiden keskitetyiksi asiointipisteiksi (”Lojas do Cidadão”) ja kehittämällä sähköistä hallintoa entisestään ohjelman aikana.

    h)

    Portugalin on jatkettava sairaalaverkon uudelleenjärjestelyä ja rationalisoimista edistämällä sairaalapalvelujen erikoistumista, keskittämistä ja supistamista ja edistämällä sairaaloiden yhteistä hallintoa ja yhteistoimintaa, ja sen on saatettava toimintasuunnitelman toteuttaminen päätökseen vuoden 2013 loppuun mennessä.

    i)

    Portugalin on arvioitava kattavasti asuntomarkkinoiden toimintaa kansainvälisesti tunnettujen asiantuntijoiden avustuksella sen jälkeen, kun on hyväksytty uuteen kaupunkikiinteistöjen vuokrausta koskevaan lakiin 6/2006 tehtävät muutokset sekä asetus, jolla yksinkertaistetaan kunnostamista koskevaa hallinnollista menettelyä.

    j)

    Portugalin on kehitettävä valtakunnallinen maarekisterijärjestelmä, jotta kaupunkisuunnittelusta koituvat hyödyt ja kustannukset saadaan jaettua tasapuolisemmin.

    k)

    Portugalin on otettava täysimääräisesti käyttöön hallinnointiväline, jolla analysoidaan, seurataan ja arvioidaan koulutuspolitiikkojen tuloksia ja vaikutuksia, ja laadittava luettelo vertailukohtana olevista ammattikouluista.

    l)

    Portugalin on hyväksyttävä loput alakohtaiset muutokset, joita palveluista sisämarkkinoilla 12 päivänä joulukuuta 2006 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2006/123/EY (4) täysimääräinen täytäntöönpano edellyttää.

    m)

    Portugalin on tuomioistuimiin kertyneen jutturuuhkan purkamiseksi toteutettava kohdennettuja toimenpiteitä, joilla tasaisesti vähennetään kesken olevien lainvalvontatapausten määrää.

    n)

    Portugalin on hyväksyttävä tärkeimpiä kansallisia sääntelyviranomaisia koskeva puitelaki niiden täyden itsenäisyyden sekä taloudellisen, hallinnollisen ja johdon riippumattomuuden varmistamiseksi.

    o)

    Portugalin on parannettava liiketoimintaympäristöä toteuttamalla kesken olevat uudistukset, joilla vähennetään hallinnollista rasitetta (direktiivissä 2006/123/EY säädetyt keskitetyt asiointipisteet ja hankkeet, joiden toteuttamiseen ei tarvita lupaa), ja yksinkertaistamalla entisestään olemassa olevia lupamenettelyjä, sääntelyä ja muita talouden hallinnollisia rasitteita, jotka muodostavat merkittävän esteen taloudellisen toiminnan kehittämiselle.

    p)

    Portugalin on saatava päätökseen uudistus, joka koskee satamatyöhön liittyvää lainsäädäntöä ja satamien hallintojärjestelmää, mukaan lukien satamatoimintaan liittyvien toimilupien tarkastus.

    q)

    Portugalin on toteuttava toimenpiteet, joilla parannetaan liikennejärjestelmän toimintaa.

    r)

    Portugalin on toteutettava toimenpiteet, joilla poistetaan liian alhaisista energiatariffeista aiheutunut velka, ja saatettava EU:n kolmas energia-alan lainsäädäntöpaketti kokonaisuudessaan osaksi kansallista lainsäädäntöä.

    2)

    Korvataan 9 kohta seuraavasti:

    ”9.   Luottamuksen palauttamiseksi rahoitussektoriin Portugalin on vahvistettava pankkisektorin pääomapohjaa riittävästi ja huolehdittava asianmukaisesta velkavivun purkamisesta. Tältä osin Portugalin on rahoitusvakauden säilyttämiseksi pantava täytäntöön Portugalin pankkisektoria koskeva strategia, josta on sovittu komission, EKP:n ja IMF:n kanssa. Portugalin on erityisesti

    a)

    kehotettava pankkeja lujittamaan vakuuspuskurejaan kestävältä perustalta;

    b)

    varmistettava tasapainoinen ja järjestynyt velkavivun purkaminen pankkisektorilla, mikä on keskeisen tärkeää rahoituksen epätasapainon pysyväksi poistamiseksi. Pankkien rahoitussuunnitelmissa tavoitteena on vuonna 2014 vähentää lainojen suhde talletuksiin ohjeelliseen arvoon, joka on noin 120 prosenttia, ja pienentää keskipitkällä aikavälillä riippuvuutta eurojärjestelmästä saatavasta rahoituksesta. Nämä rahoitussuunnitelmat on tarkistettava neljännesvuosittain;

    c)

    edistettävä yrityssektorin ja erityisesti pk-yritysten rahoitusvaihtoehtojen monipuolistamista toteuttamalla monenlaisia toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan yritysten pääsyä pääomamarkkinoille ja vientiluottovakuutusten saantia;

    d)

    jatkettava valtion omistaman CGD-pankkiryhmän toiminnan tehostamista;

    e)

    optimoitava BPN:stä kolmeen valtion omistamaan erillisyhtiöön siirrettyjen omaisuuserien takaisin hankkiminen ulkoistamalla omaisuudenhoito ammattimaiselle kolmannelle osapuolelle, jolla on valtuudet hankkia omaisuuserät takaisin vaiheittain; valittava omaisuudenhoitaja tarjouskilpailulla, johon on sisällyttävä riittävät kannustimet, joilla valtuutuksen mukainen takaisinhankinta voidaan maksimoida ja toimintakustannukset minimoida; ja varmistettava tytäryhtiöiden ja kahdessa muussa valtion omistamassa erillisyhtiössä olevien omaisuuserien oikea-aikainen luovutus;

    f)

    yrityssektorin rahoitusvaihtoehtojen monipuolistamisen edistämiseksi esitettyjen alustavien ehdotusten perusteella kehitettävä ja toteutettava ratkaisuja, jotka tarjoavat yrityssektorilla rahoitusvaihtoehtoja perinteisille pankkilainoille; ja arvioitava valtion tukemien vientiluottovakuutusjärjestelyjen tehokkuutta asianmukaisten vientiä edistävien, unionin oikeuden mukaisten toimenpiteiden toteuttamiseksi;

    g)

    varmistettava kriisiapurahaston alkuvaiheen ja myöhemmät jaksoittaiset rahoitusjärjestelyt kahdessa vaiheessa, eli ensiksi hyväksymällä pankkien kriisiapurahastoon maksamia rahoitusosuuksia koskeva asetus ja toiseksi hyväksymällä pankkien määräajoin maksamia erityisrahoitusosuuksia koskeva valvontailmoitus; hyväksyttävä kriisinratkaisusuunnitelmia koskevat valvontailmoitukset; asetettava pankkien elvytys- ja kriisinratkaisusuunnitelmien täytäntöönpanossa etusijalle ne pankit, jotka ovat koko järjestelmän kannalta merkityksellisiä;

    h)

    pantava täytäntöön kehys rahoituslaitoksia varten, jotta ne voivat toteuttaa kotitalouksien luottojen uudelleenjärjestelyjä tuomioistuinten ulkopuolella, helpotettava yritysten velkojen uudelleenjärjestelyyn turvautumista ja pantava täytäntöön toimintasuunnitelma, jolla lisätään suuren yleisön tietoisuutta rakenneuudistusvälineistä;

    i)

    esiteltävä parlamentille muutokset julkisen pääoman saantia sääntelevään lainsäädäntökehykseen, jotta valtio pystyy tiukoin edellytyksin ja valtiontukisääntöjen mukaisesti käyttämään määräysvaltaansa jossakin laitoksessa ja vahvistamaan pääomapohjaa pakollisesti.”

    2 artikla

    Tämä päätös on osoitettu Portugalin tasavallalle.

    Tehty Brysselissä 20 päivänä joulukuuta 2012.

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    M. NOONAN


    (1)  EUVL L 118, 12.5.2010, s. 1.

    (2)  EUVL L 159, 17.6.2011, s. 88.

    (3)  EUVL L 376, 27.12.2006, s. 36.

    (4)  EUVL L 376, 27.12.2006, s. 36.”


    Top