Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0376

    2010/376/: Komission päätös, annettu 2 päivänä heinäkuuta 2010 , turvallisuusvaatimuksista, jotka lasten nukkumaympäristössä käytettäviä tiettyjä tuotteita koskevien eurooppalaisten standardien on täytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/95/EY mukaisesti

    EUVL L 170, 6.7.2010, p. 39–48 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/376/oj

    6.7.2010   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 170/39


    KOMISSION PÄÄTÖS,

    annettu 2 päivänä heinäkuuta 2010,

    turvallisuusvaatimuksista, jotka lasten nukkumaympäristössä käytettäviä tiettyjä tuotteita koskevien eurooppalaisten standardien on täytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/95/EY mukaisesti

    (2010/376/EU)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon yleisestä tuoteturvallisuudesta 3 päivänä joulukuuta 2001 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/95/EY (1) ja erityisesti sen 4 artiklan 1 kohdan a alakohdan

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Direktiivin 2001/95/EY mukaisesti eurooppalaisten standardointielinten on laadittava eurooppalaisia standardeja. Näillä standardeilla olisi varmistettava, että tuotteet ovat direktiivissä vahvistetun yleisen turvallisuusvaatimuksen mukaisia.

    (2)

    Direktiivin 2001/95/EY mukaisesti tuotteen oletetaan olevan turvallinen kansallisissa standardeissa määritettyjen vaarojen ja vaaraluokkien osalta, jos se on sellaisten vapaaehtoisten kansallisten standardien mukainen, joilla eurooppalaisia standardeja vahvistetaan kansallisiksi standardeiksi.

    (3)

    Euroopan komissio teetti vuonna 2006 selvityksen (2) useiden, vauvojen ja 0–5-vuotiaiden pienten lasten hoidossa yleisesti käytettävien lastenhoitotuotteiden turvallisuudesta. Selvitys tehtiin yhteistyössä kansallisten viranomaisten, kansallisten standardointielinten, kuluttajajärjestöjen, tuoteturvallisuutta valvovien järjestöjen, talouden toimijoiden ja testauslaboratorioiden kanssa.

    (4)

    Selvityksessä kerättiin kyseisten tuotteiden osalta onnettomuus- ja vahinkotilastoja unionista ja maailmanlaajuisesti sekä tehtiin perinpohjainen riskinarviointi suurimpia vaaroja koskevan erittelyn ja altistumisennusteita koskevan arvion pohjalta.

    (5)

    Selvityksen pohjalta katsottiin olevan tarpeen seurata tarkemmin viittä selvityksessä arvioitua tuotetyyppiä, joita vakituisesti käytetään vastasyntyneiden ja pienten lasten nukkumaympäristössä. Ne ovat lastensängyn patjat, lastensängyn pehmusteet, vauvojen riippusängyt, lasten peitot ja lasten makuupussit.

    (6)

    Vastasyntyneet nukkuvat päivittäin keskimäärin vähintään 16 tuntia, ja 3–5-vuotiaat lapsetkin nukkuvat vielä 11–13 tuntia päivässä. Valveillaolohetket mukaan luettuina vauvat ja pienet lapset viettävät vähintään puolet vuorokaudesta nukkumapaikassa viiden ensimmäisen elinvuotensa aikana. Nukkumapaikassa olevien tuotteiden on oltava turvallisia, koska vauvat ja pienet lapset jätetään sinne tavallisesti valvomatta pitkähköksi ajaksi päivän ja yön aikana.

    (7)

    Eurooppalaisen tapaturmatietokannan (IDB) mukaan 0–4-vuotiaille lapsille sattui vuosina 2005–2007 Euroopan unionissa 17 000 tapaturmaa sängyssä (3). Yhdysvalloissa kulutustavaroiden turvallisuutta käsittelevän Consumer Product Safety Commission -elimen (CPSC) mukaan vauvoja kuolee vuosittain enemmän lastensänkyihin ja niihin liittyviin tuotteisiin kuin muihin lastenhoitotuotteisiin liittyvissä tapaturmissa (4).

    (8)

    Joidenkin lastensängyn pehmusteiden ja lasten makuupussien mallien on yhteisön nopean tietojenvaihtojärjestelmän RAPEXin kautta ilmoitettu aiheuttavan tukehtumisvaaran, ja ne on näin ollen vedetty markkinoilta tai poistettu myynnistä. Ranskan kuluttajansuojasta vastaava komissio suositteli vuonna 1992 toimia kuluttajille tiedottamiseksi ja lasten peittojen turvallisuuden parantamiseksi syttymis-, ylikuumenemis- ja tukehtumisriskin vuoksi (5). Yhdysvaltain CPSC määräsi vuosina 2002, 2007 ja 2008 poistamaan myynnistä joitakin lastensänkyjen patjamalleja, koska niihin oli mahdollista jäädä loukkuun ja niistä oli esitetty perusteettomia väitteitä (6).

    (9)

    Lastensänkyjen pehmusteet ja patjat ja lasten peitot voivat, jos ne eivät ole turvallisia tai niiden mukana ei anneta olennaisia turvallisuusvaroituksia, ylikuumenemis- ja tukehtumisriskien vuoksi lisätä kätkytkuolemien ilmaantuvuutta (7).

    (10)

    Tutkimuksissa on samalla havaittu, että lasten makuupussit saattavat auttaa suojautumaan kätkytkuolemilta (8), koska ne vähentävät vauvojen kääntymistä vatsalleen ja estävät sen, että vuodevaatteet peittäisivät kasvot ja pään vauvan nukkuessa. Mikäli niiden käyttöä olisi näistä syistä aihetta edistää, on tarpeen varmistaa, että niihin ei liity muita vaaroja, kuten vaaraa tukehtua pieniin osiin tai jäädä loukkuun.

    (11)

    Mainituille viidelle tuotetyypille ei ole olemassa eurooppalaisia standardeja. Sen vuoksi on tarpeen määritellä direktiivin 2001/95/EY 4 artiklan 1 kohdan a alakohdan nojalla erityisvaatimukset, jotta standardointielimet laatisivat standardeja näiden tuotteiden käyttöön liittyvien riskien vähentämiseksi.

    (12)

    Standardit olisi laadittava teknisiä standardeja ja määräyksiä ja tietoyhteiskunnan palveluja koskevia määräyksiä koskevien tietojen toimittamisessa noudatettavasta menettelystä 22 päivänä kesäkuuta 1998 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 98/34/EY (9) vahvistetun menettelyn mukaisesti. Hyväksytyn standardin viitetiedot olisi julkaistava Euroopan unionin virallisessa lehdessä direktiivin 2001/95/EY 4 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

    (13)

    Kun asianomaiset standardit ovat käytettävissä ja edellyttäen, että Euroopan komissio päättää direktiivin 2001/95/EY 4 artiklan 2 kohdan mukaisesti julkaista niiden viitetiedot Euroopan unionin virallisessa lehdessä, olisi katsottava, että standardien mukaisesti valmistetut lastensängyn patjat, lastensängyn pehmusteet, vauvojen riippusängyt, lasten peitot ja lasten makuupussit täyttävät direktiivin 2001/95/EY mukaisen yleisen turvallisuusvaatimuksen kyseisten standardien kattamien turvallisuusvaatimusten osalta.

    (14)

    Tämä päätös on direktiivin 2001/95/EY 15 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukainen,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Määritelmät

    Tässä päätöksessä sovelletaan seuraavia määritelmiä:

    Lastensängyn patjalla’ tarkoitetaan tuotetta, joka tukee lastensängyssä nukkuvaa vastasyntynyttä tai lasta. Sen koko on tavallisesti 60′ 120 cm tai 70′ 140 cm, ja sen paksuus vaihtelee 6:n ja 15 cm:n välillä. Se saattaa olla myös kokoontaitettava.

    Lastensängyn pehmusteella’ tarkoitetaan lastensängyn sisäosaan kiinnitettyä pehmustettua varustetta, jota yleensä käytetään tekemään lapsen olo mukavammaksi. Se voi peittää ainakin yhden sivun lastensängystä.

    Vauvojen riippusängyllä’ tarkoitetaan lasten- tai vauvansänkyä; kyseessä on usein taipuisa tai muu tasainen pinta, joka riippuu narujen, hihnojen tai remmien varassa yhdestä tai useammasta kiinnityskohdasta. Sitä käytetään makuuttamaan vauvaa, joka ei vielä osaa olla polvillaan tai istua tukematta.

    Lasten peitolla’ tarkoitetaan kankaista pussia, joka sisältää pehmyttä täytettä ja jota käytetään lastensängyssä, jotta lapsella olisi mukavampi olo nukkuessaan ja jotta estettäisiin hypotermia.

    Lasten makuupussilla’ tarkoitetaan lämpimästi vuorattua tai pehmustettua koko vartalon mittaista pussia, johon vauva sijoitetaan ja jonka on tarkoitus estää hypotermia ja tukehtuminen vauvan nukkuessa tai maatessa lastensängyssä.

    2 artikla

    Vaatimukset

    Erityiset turvallisuusvaatimukset, jotka 1 artiklassa tarkoitettujen tuotteiden on direktiivin 2001/95/EY 4 artiklan nojalla täytettävä, vahvistetaan tämän päätöksen liitteessä.

    3 artikla

    Voimaantulo

    Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tehty Brysselissä 2 päivänä heinäkuuta 2010.

    Komission puolesta

    José Manuel BARROSO

    Puheenjohtaja


    (1)  EYVL L 11, 15.1.2002, s. 4.

    (2)  Ks. http://ec.europa.eu/consumers/safety/projects/ongoing-projects_en.htm#project_results

    (3)  IDB All Injury Data, 2005–2007.

    (4)  ”Nursery product-related injuries and deaths among children under the age of five”, CPSC, helmikuu 2009.

    (5)  Ks. http://www.securiteconso.org/article195.html

    (6)  Ks. http://www.cpsc.gov/cgi-bin/prod.aspx

    (7)  ”Environment of infants during sleep and risk of sudden infant death”, British Medical Journal, 1996,

    ”Changing concepts of SIDS: implications for infant sleeping environment and sleep position”, American Academy of Paediatrics, maaliskuu 2000

    ”Sleep Environment and the risk of sudden Infant death in an urban population”, American Academy of Paediatrics, toukokuu 2003

    http://www.hc-sc.gc.ca/cps-spc/legislation/pol/bumper-bordure-eng.php

    (8)  ”Risk and preventive factors for cot death in The Netherlands, a low-incidence country”, European Journal of Paediatrics, heinäkuu 1998.

    (9)  EYVL L 204, 21.7.1998, s. 37.


    LIITE

    LASTENSÄNGYN PATJOJEN ERITYISET TURVALLISUUSVAATIMUKSET

    RISKIT: Tuotteeseen liittyy ennen kaikkea kiinnijäämisen riski ja syttymisriski.

    Turvallisuusvaatimukset

    1.   Yleiset turvallisuusvaatimukset

    Tuotteet eivät saa vaarantaa lasten ja hoitajien turvallisuutta tai terveyttä, kun niitä käytetään tarkoitetulla tai ennakoitavalla tavalla ja ottaen huomioon lasten käyttäytyminen. Lasten ja heidän hoitajiensa valmiudet on otettava huomioon, erityisesti kun on kyse tuotteista, jotka toimintojensa, kokonsa ja ominaisuuksiensa perusteella on tarkoitettu alle 5-vuotiaiden lasten käyttöön. Tuotteissa tai niiden pakkauksissa olevissa merkinnöissä ja mukana olevissa käyttöohjeissa on kiinnitettävä hoitajien huomio tuotteiden käyttöön liittyviin vaaroihin ja riskeihin sekä niiden välttämiseen.

    2.   Erityiset turvallisuusvaatimukset

    Kemialliset vaatimukset

    Lastensängyn patjojen on oltava EU:n lainsäädännön mukaisia.

    Palo- ja lämpöominaisuudet

    Lastensängyn patjat eivät saa muodostaa lapsen ympäristössä palovaaraa. Sen vuoksi niiden on koostuttava materiaaleista, jotka täyttävät ainakin yhden seuraavista edellytyksistä:

    ne eivät suoraan liekille tai kipinälle altistuessaan syty palamaan

    syttyessään ne palavat hitaasti, ja liekki leviää hitaasti.

    Palavista materiaaleista ei palamisen aikana saa vapautua myrkyllisiä kaasuja.

    Kemiallisia paloa hidastavia aineita olisi käytettävä mahdollisimman vähän. Jos tällaisia aineita käytetään, ne eivät myrkyllisyytensä vuoksi saisi käytön aikana ja hävitettäessä tuote käyttöiän päättyessä vaarantaa lasten eikä hoitajien terveyttä eikä ympäristöä.

    Fyysiset ja mekaaniset ominaisuudet

    Vaara jäädä kiinni rakoihin ja aukkoihin

    Jotta estetään vartalon, pään tai kaulan jääminen kiinni sängyn pohjaan, lastensängyn patjojen on peitettävä sängyn pohja kokonaisuudessaan ja kestettävä kuormitus, joka aiheutuu lapsen seistessä patjan päällä tai kävellessä sängyssä.

    Lapsen ei pitäisi voida pystyä nostamaan osia taitettavasta patjasta, jottei hän pääsisi tarttumaan sängyn pohjaan ja olisi suuremmassa vaarassa jäädä kiinni.

    Tuotteet on suunniteltava ja valmistettava mahdollisuuksien mukaan siten, että estetään raajojen, jalkaterien ja käsien jääminen kiinni patjan ja sängyn reunojen väliin.

    Jotta estetään se, ettei päästään tai vartalostaan patjan ja sängyn reunojen väliin kiinni jäänyt lapsi tukehtuisi, patjan ja sängyn reunojen välissä olisi oltava vain vähän tilaa ottaen huomioon patjan epäsuotuisin asento sängyn pohjalla.

    Vaara sotkeutua naruihin

    Narut, nauhat ja sitomiseen käytettävät osat eivät saa olla niin pitkiä eivätkä silmukat sen kokoisia, että lapsi olisi vaarassa sotkeutua niihin.

    Ulkoinen tukehtumisvaara

    Lastensängyn patjassa ei saa olla sellaisia muovisia siirtokuvia, jotka lapsi kykenee irrottamaan, eikä muita läpäisemättömiä kerroksia, jotka voivat peittää sekä suun että nenän.

    Tuotepakkaukset eivät saa aiheuttaa tukehtumisvaaraa hengitysteitä tukkimalla.

    Tukehtumisriskin estämiseksi tuotteessa ei saa olla sellaista pehmyttä patjantäytettä, joka voisi muovautua lapsen kasvojen mukaiseksi tai aiheuttaa painumia, jotka voisivat tukkia hengitystiet.

    Pienten osien aiheuttama tukehtumisvaara ja sisäinen tukehtumisvaara

    Lastensängyn patjoissa ei saa olla irrallisia tai pieniä osia, jotka lapsi pystyy irrottamaan ja jotka mahtuvat kokonaisuudessaan lapsen suuhun ja jotka lapsi voi nielaista.

    Lastensängyn patjoissa ei saa olla pieniä osia, jotka lapsi pystyy irrottamaan ja jotka voivat juuttua kiinni nieluun tai suuontelon takaosaan. Lapsi ei saa – eritotenkaan puremalla – päästä käsiksi täytemateriaaliin. Täytemateriaalin on lisäksi kestettävä lapsen ennakoitavissa olevasta käytöstä aiheutuva rasitus ottaen huomioon kuitujen mahdollinen kulkeutuminen saumojen läpi ja saumojen lujuus.

    Vaaralliset kulmat

    Lastensängyn patjoissa ei saa olla teräviä kulmia eikä kärkiä. Jousilangoissa ei saa olla vaarallisia kärkiä eivätkä ne saa työntyä patjan pinnan läpi.

    Rakenteellinen kestävyys

    Patjan materiaalin on fyysisiltä ominaisuuksiltaan oltava sellainen, ettei patjaan liity kiinnijäämisen vaaraa. Täyte ei saa pysyvästi muuttaa muotoaan siten, että päällinen jäisi löysäksi.

    Tuotetta koskevat erityiset varoitukset

    Varoituksissa ja käyttöohjeissa on ilmoitettava hoitajille patjan paksuus, jotta estetään putoaminen sängystä, sekä patjan sopiva koko (pituus ja leveys), jotta se mahtuisi sänkyyn ja vältyttäisiin kiinnijäämiseltä.

    Tukehtumisen estämiseksi ohjeissa on kiinnitettävä hoitajien huomio niihin vaaroihin, joita aiheutuu, jos lapsen mukavuuden lisäämiseksi pinotaan päälletysten kaksi tai useampia patjoja.

    Lisäksi olisi varoitettava mahdollisen palovaaran aiheuttavista tilanteista (esim. tupakointi lastensängyn läheisyydessä).

    Puhtaus

    Lastensängyn patjat olisi suunniteltava siten, että ne täyttävät hygienia- ja puhtausvaatimukset tartunta- tai likaantumisriskin välttämiseksi.

    LASTENSÄNGYN PEHMUSTEIDEN ERITYISET TURVALLISUUSVAATIMUKSET

    RISKIT: Tuotteeseen liittyy ennen kaikkea kuristumisen, sisäisen ja ulkoisen tukehtumisen sekä pienten osien aiheuttaman tukehtumisen riski.

    Turvallisuusvaatimukset

    1.   Yleiset turvallisuusvaatimukset

    Tuotteet eivät saa vaarantaa lasten turvallisuutta tai terveyttä, kun niitä käytetään tarkoitetulla tai ennakoitavalla tavalla ja ottaen huomioon lasten käyttäytyminen.

    Lasten ja heidän hoitajiensa valmiudet on otettava huomioon, erityisesti kun on kyse tuotteista, jotka toimintojensa, kokonsa ja ominaisuuksiensa perusteella on tarkoitettu 6–18 kuukauden ikäisten lasten käyttöön.

    Tuotteissa tai niiden pakkauksissa olevissa merkinnöissä ja mukana olevissa käyttöohjeissa on kiinnitettävä hoitajien huomio tuotteen käyttöön liittyviin vaaroihin ja vahinkoriskeihin sekä niiden välttämiseen.

    2.   Erityiset turvallisuusvaatimukset

    Kemialliset vaatimukset

    Lastensängyn pehmusteiden on oltava EU:n lainsäädännön mukaisia.

    Palo- ja lämpöominaisuudet

    Lastensängyn pehmusteet eivät saa muodostaa lapsen ympäristössä syttymisriskiä. Sen vuoksi niiden on koostuttava materiaaleista, jotka täyttävät ainakin yhden seuraavista edellytyksistä:

    ne eivät suoraan liekille tai kipinälle altistuessaan syty palamaan

    syttyessään ne palavat hitaasti, ja liekki leviää hitaasti.

    Palavista materiaaleista ei palamisen aikana saa vapautua myrkyllisiä kaasuja.

    Kemiallisia paloa hidastavia aineita olisi käytettävä mahdollisimman vähän. Jos tällaisia aineita käytetään, ne eivät myrkyllisyytensä vuoksi saisi käytön aikana ja hävitettäessä tuote käyttöiän päättyessä vaarantaa lasten eikä hoitajien terveyttä eikä ympäristöä.

    Fyysiset ja mekaaniset ominaisuudet

    Mikrobiologiset vaarat

    Lastensängyn pehmusteet eivät saa aiheuttaa eläinperäisen materiaalin puutteellisesta hygieniasta johtuvia mikrobiologisia vaaroja.

    Vaara jäädä kiinni rakoihin ja aukkoihin

    Lastensängyn pehmusteet eivät saa aiheuttaa sellaista vaaraa, että lapsi voisi jäädä päästään tai kaulastaan kiinni silmukoihin tai naruihin tai muihin kiinnittimiin. Pehmusteen ompeleet ja koristeosat eivät saa irrota, jos niihin kohdistuu sellainen mekaaninen rasitus, jota lapselta voidaan ennakoida, jottei aiheuteta lisäriskiä raajojen, pään tai sormien kiinnijäämisestä ja jottei pehmuste pääse esille (ks. pienten osien aiheuttama tukehtumisvaara).

    Vaara sotkeutua naruihin

    Lastensängyn pehmusteissa ei saa olla naruja tai silmukoita, jotka voisivat kietoutua lapsen kaulan ympärille. Olisi vältettävä silmukoita, joihin lapsen sormet tai varpaat voivat jäädä kiinni.

    Pienten osien aiheuttama tukehtumisvaara ja sisäinen tukehtumisvaara

    Lastensängyn pehmusteissa ei saa olla irrallisia tai pieniä osia, jotka lapsi pystyy irrottamaan ja jotka mahtuvat kokonaisuudessaan lapsen suuhun ja jotka lapsi voi nielaista.

    Lastensängyn pehmusteissa ei saa olla pieniä osia, jotka lapsi pystyy irrottamaan ja jotka voivat juuttua kiinni nieluun tai suuontelon takaosaan. Lapsi ei saa – eritotenkaan puremalla – päästä käsiksi täytemateriaaliin. Täytemateriaalin on lisäksi kestettävä lapsen ennakoitavissa olevasta käytöstä aiheutuva rasitus ottaen huomioon kuitujen mahdollinen kulkeutuminen saumojen läpi ja saumojen lujuus. Täytemateriaali ei myöskään saa sisältää kovia tai teräviä osia, kuten metallikappaleita, nauloja, neuloja tai siruja.

    Ulkoinen tukehtumisvaara

    Tuotteessa ei saa olla sellaisia muovisia siirtokuvia, jotka lapsi kykenee irrottamaan, eikä muita läpäisemättömiä päällysteitä, jotka voivat peittää sekä suun että nenän.

    Tuotepakkaukset eivät saa aiheuttaa tukehtumisvaaraa ulkoisia hengitysteitä tukkimalla.

    Tukehtumisriskin estämiseksi tuotteessa ei saa olla sellaisia pehmyitä materiaaleja, jotka voisivat muovautua lapsen kasvojen mukaisiksi tai aiheuttaa painumia, jotka voisivat tukkia hengitystiet.

    Vaaralliset kulmat

    Lastensängyn pehmusteissa ei saa olla teräviä kulmia eikä kärkiä. Niissä ei saa olla kärkiä tai esiin työntyviä pintoja, jotka voisivat aiheuttaa pistovaaran.

    Suojaava tehtävä

    Lastensängyn pehmusteet on suunniteltava ja valmistettava siten, ettei niissä ole osia, joita lapset voisivat käyttää jalansijana kiivetäkseen tuotteen päälle.

    Kahden esineen yhteenliittämisestä aiheutuvat vaarat

    Lastensängyn pehmusteista ei saa aiheutua ylimääräistä kiinnijäämisen tai tukehtumisen vaaraa, mikäli lapsi onnistuu saamaan päänsä pehmusteen ja sängyn reunan väliin.

    Tuotetta koskevat erityiset varoitukset

    Lastensängyn pehmusteen asianmukaisesta asentamisesta lastensängyn reunaan on annettava riittävät tiedot. Varoituksissa on mainittava, että lastensängyn pehmuste on asennettava asianmukaisesti siten, että kiinnittimiin ei kuulu naruja tai silmukoita, joihin lapsen pää tai kaula voisivat jäädä kiinni. Varoituksissa on kiinnitettävä hoitajien huomio sellaisten pehmusteiden aiheuttamiin riskeihin, jotka eivät (kokonsa tai mallinsa) puolesta sovi sänkyyn tai joita ei ole asianmukaisesti kiinnitetty sänkyyn.

    Puhtaus

    Lastensängyn pehmusteet on suunniteltava ja valmistettava siten, että ne voidaan puhdistaa helposti ja perusteellisesti tartunta- tai likaantumisriskin välttämiseksi. Tuotteen on täytettävä tämä edellytys myös valmistajan ohjeiden mukaisen pesun jälkeen, eikä se saisi päästää väriä joutuessaan kosketuksiin lapsen kanssa.

    VAUVOJEN RIIPPUSÄNKYJEN ERITYISET TURVALLISUUSVAATIMUKSET

    RISKIT: Tuotteeseen liittyy ennen kaikkea kiinnijäämisen, tukehtumisen ja rakennevauriosta ja epävakaisuudesta johtuvan vammautumisen riski.

    Turvallisuusvaatimukset

    1.   Yleiset turvallisuusvaatimukset

    Tuotteet eivät saa vaarantaa lasten turvallisuutta tai terveyttä, kun niitä käytetään tarkoitetulla tai ennakoitavalla tavalla ja ottaen huomioon lasten käyttäytyminen.

    Lasten ja heidän hoitajiensa valmiudet on otettava huomioon, erityisesti kun on kyse tuotteista, jotka toimintojensa, kokonsa ja ominaisuuksiensa perusteella on tarkoitettu alle 12 kuukauden ikäisten lasten käyttöön.

    Tuotteissa tai niiden pakkauksissa olevissa merkinnöissä ja mukana olevissa käyttöohjeissa on kiinnitettävä hoitajien huomio tuotteen käyttöön liittyviin vaaroihin ja vahinkoriskeihin sekä niiden välttämiseen.

    2.   Erityiset turvallisuusvaatimukset

    Kemialliset vaatimukset

    Vauvojen riippusänkyjen on oltava EU:n lainsäädännön mukaisia.

    Palo- ja lämpöominaisuudet

    Vauvojen riippusängyt eivät saa muodostaa lapsen ympäristössä syttymisriskiä. Niiden on koostuttava materiaaleista, jotka täyttävät vähintään yhden seuraavista edellytyksistä:

    ne eivät suoraan liekille tai kipinälle altistuessaan syty palamaan

    syttyessään ne palavat hitaasti, ja liekki leviää hitaasti

    syttyessään ne palavat hitaasti eivätkä aiheuta liekehtivää ainesta tai sulavia tippoja.

    Palavista materiaaleista ei palamisen aikana saa vapautua myrkyllisiä kaasuja.

    Kemiallisia paloa hidastavia aineita olisi käytettävä mahdollisimman vähän. Jos tällaisia aineita käytetään, ne eivät myrkyllisyytensä vuoksi saisi käytön aikana ja hävitettäessä tuote käyttöiän päättyessä vaarantaa lasten eikä hoitajien terveyttä eikä ympäristöä.

    Fyysiset ja mekaaniset ominaisuudet

    Vaara jäädä kiinni rakoihin ja aukkoihin

    Vauvojen riippusängyt on suunniteltava ja valmistettava siten, etteivät lapsen pää, sormet, raajat, kädet tai jalkaterät voi jäädä kiinni minkäänlaisiin aukkoihin.

    Liikkuvien osien aiheuttamat vaarat

    Riippusängyt on suunniteltava niin, ettei sängyssä oleva lapsi voi iskeytyä tukikehykseen tai muihin huoneessa oleviin huonekaluihin sivuttaisen liikkeen seurauksena.

    Riippusängyt on suunniteltava niin, että esim. kierrettäessä sänkyä sen pyörintäliike pysyy tietyissä rajoissa.

    Riippusängyistä ei saa aiheutua (esim. kiinnijäämisen) vaaraa muille lapsille (esim. sisaruksille), jotka saattavat joutua kosketuksiin sängyn kanssa.

    Putoamisvaara

    Telineen ja sängyn on oltava tarpeeksi vakaita, jottei riippusänky pääse vahingossa keikahtamaan nurin niin, että lapsi voisi pudota sängystä. Vauvansänkyjen pitäisi olla vakaita, silloinkin kun lapsi liikkuu sängyssä tai kun sänky keinuu ripustuslaitteen sallimalla heilahduslaajuudella.

    Kiinnityslaite ei saa irrota tukipalkista tai vastaavanlaisesta laitteesta.

    Ripustuslaitteen ja sen osien on kestettävä lapsen liike käytön aikana.

    Vaara sotkeutua naruihin

    Vauvojen riippusängyssä ei saa olla naruja tai nauhoja, jotka voisivat kietoutua lapsen kaulan ympärille. Riippusängyssä oleva lapsi ei saa joutua vaaraan sotkeutua ripustuslaitteen ja kiinnityslaitteen naruihin tai hihnoihin.

    Pienten osien aiheuttama tukehtumisvaara ja sisäinen tukehtumisvaara

    Riippusängyssä ei saa olla irrallisia tai pieniä osia, jotka lapsi pystyy irrottamaan ja jotka mahtuvat kokonaisuudessaan lapsen suuhun ja jotka lapsi voi nielaista.

    Riippusängyssä ei saa olla pieniä osia, jotka lapsi pystyy irrottamaan ja jotka voivat juuttua kiinni nieluun tai suuontelon takaosaan. Täytemateriaaliin ei saa päästä käsiksi, ja sen on kestettävä rasitus, jota lapselta voidaan ennakoitavassa käytössä odottaa (mukaan luettuna pureminen).

    Ulkoinen tukehtumisvaara

    Tuotteessa ei saa olla sellaisia muovisia siirtokuvia, jotka lapsi kykenee irrottamaan, eikä muita läpäisemättömiä päällysteitä, jotka voivat peittää sekä suun että nenän.

    Tuotepakkaukset eivät saa aiheuttaa tukehtumisvaaraa ulkoisia hengitysteitä tukkimalla. Tukehtumisriskin estämiseksi tuotteessa ei saa olla sellaisia pehmyitä materiaaleja, jotka voivat muovautua lapsen kasvojen mukaisiksi tai aiheuttaa painumia, jotka voisivat tukkia hengitystiet.

    Vaaralliset kulmat

    Riippusängyissä ei saa olla teräviä kulmia eikä kärkiä. Niiden kulmien ja reunojen, joihin lapsi pääsee käsiksi, on oltava pyöristettyjä ja viistettyjä.

    Tuotteessa ei saa olla esiin työntyviä osia, joihin lapsi saattaa törmätä, ja loukata näin itsensä.

    Tuotteessa ei saa olla kärkiä eikä esiin työntyviä pintoja, jotka voivat aiheuttaa pistovaaran.

    Rakenteellinen kestävyys

    Ripustuslaitteen vääntymistä ja kiinnityslaitteen liukumista on rajoitettava, jotta estetään putoaminen tai sängyn aiheuttamat kolhut.

    Vauvojen riippusängyn ompeleet ja koristeosat eivät saa irrota, jos niihin kohdistuu sellainen mekaaninen rasitus, jota lapselta voidaan käytössä ennakoida, jottei aiheuteta raajojen, pään tai sormien kiinnijäämisen riskiä.

    Lapsen liikkuminen painonsa mukaisella voimalla ei saa synnyttää uusia tai muuttaa olemassa olevia aukkoja, joihin sormet, kädet tai jalat voisivat jäädä kiinni.

    Jotta estetään vauvojen riippusängyn kokoonpainuminen tai fyysisiä vaurioita helposti aiheuttavien (telineen, kiinnityslaitteen, ripustuslaitteen) osien rikkoutuminen, riippusängyn on kestettävä siihen käytön aikana tuotteen käyttöiän ajan kohdistuva mekaaninen rasitus.

    Tuotetta koskevat erityiset varoitukset

    Varoituksissa ja käyttöohjeissa on kiinnitettävä hoitajien huomio siihen, että sängyn turvallinen asennus ja säätäminen edellyttää riittäviä taitoja. Varoituksissa olisi myös tuotava ilmi seuraava:

    lapsi voi loukkaantua, jos heilahduslaajuus on liiallinen (lapsi voi esim. kolhia itsensä sängyn tukikehykseen tai sänky voi osua muihin huonekaluihin);

    riippusängyistä voi olla vaaraa muille lapsille;

    muut lapset voivat aiheuttaa lisäriskin (esim. yrittämällä kurkottaa sänkyyn);

    riippusängyt olisi asennettava tasaiselle pinnalle;

    riippusänkyjä ei ole syytä käyttää yöaikaan;

    riippusänkyä ei pitäisi käyttää, jos lapsi osaa olla polvillaan tai istua tukematta. Se, minkä ikäisille lapsille tuote soveltuu (ei yli vuoden vanhoille), olisi mainittava selkeästi.

    Puhtaus

    Riippusängyt on suunniteltava ja valmistettava siten, että ne voidaan puhdistaa helposti ja perusteellisesti tartunta- tai likaantumisriskin välttämiseksi.

    LASTEN PEITTOJEN ERITYISET TURVALLISUUSVAATIMUKSET

    RISKIT: Tuotteeseen liittyy ennen kaikkea tukehtumisen ja hypertermian riskit, jotka usein liitetään kätkytkuolemaan.

    Turvallisuusvaatimukset

    1.   Yleiset turvallisuusvaatimukset

    Tuotteet eivät saa vaarantaa lasten turvallisuutta tai terveyttä, kun niitä käytetään tarkoitetulla tai ennakoitavalla tavalla ja ottaen huomioon lasten käyttäytyminen.

    Tuotteissa tai niiden pakkauksissa olevissa merkinnöissä ja mukana olevissa käyttöohjeissa on kiinnitettävä hoitajien huomio tuotteen käyttöön liittyviin vaaroihin ja vahinkoriskeihin sekä niiden välttämiseen.

    2.   Erityiset turvallisuusvaatimukset

    Kemialliset vaatimukset

    Lasten peittojen on oltava EU:n lainsäädännön mukaisia.

    Palo- ja lämpöominaisuudet

    Lasten peitot eivät saa muodostaa lapsen ympäristössä syttymisriskiä.

    Niiden on koostuttava materiaaleista, jotka täyttävät vähintään yhden seuraavista edellytyksistä:

    ne eivät suoraan liekille tai kipinälle altistuessaan syty palamaan

    syttyessään ne palavat hitaasti, ja liekki leviää hitaasti.

    Palavista materiaaleista ei palamisen aikana saa vapautua myrkyllisiä kaasuja.

    Kemiallisia paloa hidastavia aineita olisi käytettävä mahdollisimman vähän. Jos tällaisia aineita käytetään, ne eivät myrkyllisyytensä vuoksi saisi käytön aikana ja hävitettäessä tuote käyttöiän päättyessä vaarantaa lasten eikä hoitajien terveyttä eikä ympäristöä.

    Hypertermian vaara

    Varoituksissa ja ohjeissa on hypertermian estämiseksi kiinnitettävä hoitajien huomio sen tilan lämpötilaan, jossa tuotetta käytetään.

    Fyysiset ja mekaaniset ominaisuudet

    Mikrobiologiset vaarat

    Lasten peitot eivät saa aiheuttaa eläinperäisen materiaalin puutteellisesta hygieniasta johtuvia mikrobiologisia vaaroja.

    Vaara jäädä kiinni rakoihin ja aukkoihin

    Peittojen ompeleet ja koristeosat eivät saa irrota, jos niihin kohdistuu ennakoitavissa olevasta käytöstä johtuva mekaaninen rasitus, jottei aiheuteta (erityisesti sormien) kiinnijäämisen riskiä.

    Vaara sotkeutua naruihin

    Lasten peitoissa ei saa olla naruja tai silmukoita, jotka voisivat kietoutua lapsen kaulan ympärille.

    Pienten osien aiheuttama tukehtumisvaara ja sisäinen tukehtumisvaara

    Lasten peitoissa ei saa olla irrallisia tai pieniä osia, jotka lapsi pystyy irrottamaan ja jotka mahtuvat kokonaisuudessaan lapsen suuhun ja jotka lapsi voi nielaista. Lasten peitoissa ei saa olla pieniä osia, jotka lapsi pystyy irrottamaan ja jotka voivat juuttua kiinni nieluun tai suuontelon takaosaan. Lapsi ei saa päästä käsiksi täytemateriaaliin, eikä täytemateriaali saa sisältää kovia tai teräviä osia, kuten metallikappaleita, nauloja, neuloja tai siruja. Täytteen on lisäksi kestettävä lapsen ennakoitavissa olevasta käytöstä aiheutuva rasitus (mukaan luettuna pureminen) ottaen huomioon kuitujen mahdollinen kulkeutuminen saumojen läpi ja saumojen lujuus.

    Ulkoinen tukehtumisvaara

    Lasten peitoissa ei saa olla sellaisia muovisia siirtokuvia, jotka lapsi kykenee irrottamaan, eikä muita läpäisemättömiä päällysteitä, jotka voivat peittää sekä suun että nenän.

    Tuotteen pakkaus ei saa aiheuttaa tukehtumisvaaraa ulkoisia hengitysteitä tukkimalla.

    Vauvan on voitava hengittää ja saatava riittävästi ilmaa, vaikka peitto sattuisikin hänen nukkuessaan peittämään hänen kasvonsa.

    Tuotetta koskevat erityiset varoitukset

    Varoituksissa ja käyttöohjeissa on kiinnitettävä hoitajien huomio siihen, että peitosta aiheutuva tukehtumisriski voi olla vakava, jos lapsi on alle 4 kuukauden ikäinen.

    Tuotetta ei suositella alle yhdeksän kuukauden ikäisille lapsille.

    Lisäksi on annettava tiedot siitä, minkä kokoiseen sänkyyn tuote on tarkoitettu.

    Lisäksi on annettava käyttötilan lämpötilaa koskevia varoituksia (ks. hypertermian vaara).

    Puhtaus

    Lasten peitot on suunniteltava ja valmistettava siten, että ne voidaan puhdistaa helposti ja perusteellisesti tartunta- tai likaantumisriskin välttämiseksi. Tuotteen on täytettävä tämä edellytys myös valmistajan ohjeiden mukaisen pesun jälkeen, eikä se saisi päästää väriä joutuessaan kosketuksiin lapsen kanssa.

    LASTEN MAKUUPUSSIEN ERITYISET TURVALLISUUSVAATIMUKSET

    RISKIT: Tuotteeseen liittyy ennen kaikkea pieniin osiin tukehtumisen riski.

    Turvallisuusvaatimukset

    1.   Yleiset turvallisuusvaatimukset

    Tuotteet eivät saa vaarantaa lasten turvallisuutta tai terveyttä, kun niitä käytetään tarkoitetulla tai ennakoitavalla tavalla ja ottaen huomioon lasten käyttäytyminen.

    Tuotteissa tai niiden pakkauksissa olevissa merkinnöissä ja mukana olevissa käyttöohjeissa on kiinnitettävä hoitajien huomio tuotteen käyttöön liittyviin vaaroihin ja vahinkoriskeihin sekä niiden välttämiseen.

    2.   Erityiset turvallisuusvaatimukset

    Kemialliset vaatimukset

    Lasten makuupussien on oltava EU:n lainsäädännön mukaisia.

    Palo- ja lämpöominaisuudet

    Lasten makuupussit eivät saa muodostaa lapsen ympäristössä syttymisriskiä.

    Niiden on koostuttava materiaaleista, jotka täyttävät vähintään yhden seuraavista edellytyksistä:

    ne eivät suoraan liekille tai kipinälle altistuessaan syty palamaan

    syttyessään ne palavat hitaasti, ja liekki leviää hitaasti.

    Palavista materiaaleista ei palamisen aikana saa vapautua myrkyllisiä kaasuja.

    Kemiallisia paloa hidastavia aineita olisi käytettävä mahdollisimman vähän. Jos tällaisia aineita käytetään, ne eivät myrkyllisyytensä vuoksi saisi käytön aikana ja hävitettäessä tuote käyttöiän päättyessä vaarantaa lasten eikä hoitajien terveyttä eikä ympäristöä.

    Hypertermian vaara

    Varoituksissa ja ohjeissa on hypertermian estämiseksi kiinnitettävä hoitajien huomio sen tilan lämpötilaan, jossa tuotetta käytetään.

    Fyysiset ja mekaaniset ominaisuudet

    Vaara jäädä kiinni rakoihin ja aukkoihin

    Makuupussin ompeleet ja koristeosat eivät saa irrota, jos niihin kohdistuu ennakoitavissa olevasta käytöstä johtuva mekaaninen rasitus, jottei aiheuteta (erityisesti sormien) kiinnijäämisen riskiä. Pään- ja kädenteiden on oltava kooltaan sellaiset, että ne estävät lapsen liukumasta pussiin.

    Rakenteellinen kestävyys

    Kiinnikkeillä on luotettavasti voitava estää lapsen liukuminen pussiin. Saumat ja kiinnikkeet eivät saa löystyä, kun tuote pestään valmistajan ohjeiden mukaisesti.

    Vaara sotkeutua naruihin

    Makuupusseissa ei saa olla naruja tai silmukoita, jotka voisivat kietoutua lapsen kaulan ympärille.

    Pienten osien aiheuttama tukehtumisvaara ja sisäinen tukehtumisvaara

    Lasten makuupusseissa ei saa olla irrallisia tai pieniä osia, jotka lapsi pystyy irrottamaan ja jotka mahtuvat kokonaisuudessaan lapsen suuhun ja jotka lapsi voi nielaista. Makuupusseissa ei saa olla pieniä osia, jotka lapsi pystyy irrottamaan ja jotka voivat juuttua kiinni nieluun tai suuontelon takaosaan. Lapsi ei saa päästä käsiksi täytteeseen, ja täytteen on kestettävä lapsen ennakoitavissa olevasta käytöstä aiheutuva rasitus (mukaan luettuna pureminen) ottaen huomioon kuitujen mahdollinen kulkeutuminen saumojen läpi ja saumojen lujuus.

    Ulkoinen tukehtumisvaara

    Lasten makuupusseissa ei saa olla sellaisia muovisia siirtokuvia, jotka lapsi kykenee irrottamaan, eikä muita läpäisemättömiä päällysteitä tai kankaita, jotka voivat peittää sekä suun että nenän.

    Tuotteen pakkaus ei saa aiheuttaa tukehtumisvaaraa ulkoisia hengitysteitä tukkimalla.

    Vauvan on voitava hengittää, vaikka vauvan nukkuessa makuupussi peittäisi hänen kasvonsa.

    Vaaralliset kulmat

    Lasten makuupusseissa ei saa olla teräviä kulmia eikä kärkiä.

    Tuotetta koskevat erityiset varoitukset

    Varoituksissa ja ohjeissa on opastettava hoitajia valitsemaan lapsen iän ja pituuden mukaan suositeltu makuupussi.

    Lisäksi on annettava käyttötilan lämpötilaa koskevia varoituksia (ks. hypertermian vaara).

    Puhtaus

    Lasten makuupussit on suunniteltava ja valmistettava siten, että ne voidaan puhdistaa helposti ja perusteellisesti tartunta- tai likaantumisriskin välttämiseksi. Tuotteen on täytettävä tämä edellytys myös valmistajan ohjeiden mukaisen pesun jälkeen, eikä se saisi päästää väriä joutuessaan kosketuksiin lapsen kanssa.


    Top