Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0037

    Neuvoston päätös, tehty 27 päivänä marraskuuta 2009 , aktiivista kansalaisuutta edistävän vapaaehtoistyön Euroopan teemavuodesta (2011)

    EUVL L 17, 22.1.2010, p. 43–49 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 22/01/2010

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/37(1)/oj

    22.1.2010   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 17/43


    NEUVOSTON PÄÄTÖS,

    tehty 27 päivänä marraskuuta 2009,

    aktiivista kansalaisuutta edistävän vapaaehtoistyön Euroopan teemavuodesta (2011)

    (2010/37/EY)

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 308 artiklan,

    ottaa huomioon komission ehdotuksen,

    ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon (1),

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Perustamissopimuksessa on otettu käyttöön Euroopan unionin kansalaisuus, joka täydentää kunkin jäsenvaltion kansalaisuutta ja on tärkeä tekijä Euroopan yhdentymisprosessin lujittamisessa ja turvaamisessa.

    (2)

    Aktiivisen kansalaisuuden edistäminen on keskeinen tekijä vahvistettaessa yhteenkuuluvuutta ja demokratian kehittämistä.

    (3)

    ”Aktiivista kansalaisuutta edistävän vapaaehtoistyön Euroopan teemavuosi” auttaa osoittamaan, että vapaaehtoistyö on yksi aktiivisen kansalaisuuden ja demokratian keskeisistä ulottuvuuksista, koska siinä sovelletaan käytäntöön eurooppalaisia arvoja kuten solidaarisuutta ja syrjimättömyyttä ja myötävaikutetaan sillä tavoin Euroopan yhteiskuntien sopusointuiseen kehittämiseen.

    (4)

    Vapaaehtoistyö on rikas oppimiskokemus, mahdollistaa sosiaalisten taitojen ja valmiuksien kehittämisen ja edistää solidaarisuutta. Kaikenikäisten vapaaehtoistyöntekijöiden toiminnalla on keskeinen merkitys Euroopan unionin perusperiaatteisiin kuuluvan demokratian kehittymiselle. Vapaaehtoistyöllä voidaan vaikuttaa yksilöiden hyvinvointiin ja Euroopan yhteiskuntien sopusointuiseen kehitykseen.

    (5)

    Ottaen asianmukaisesti huomioon kunkin jäsenvaltion tilanteen erityispiirteet ja kaikki vapaaehtoistyön muodot ilmaisu ”vapaaehtoistyö” tarkoittaa kaikkea vapaaehtoista toimintaa, joka voi olla virallista, vapaamuotoista tai epävirallista ja jota toteutetaan henkilön omasta vapaasta tahdosta ja harkinnasta, oman motivaation perusteella ja ilman ansaitsemistarkoitusta. Vapaaehtoistyö hyödyttää yksittäistä vapaaehtoistyöntekijää, yhteisöjä ja koko yhteiskuntaa. Se on lisäksi väline, jota henkilöt ja yhteisöt käyttävät inhimillisten, sosiaalisten, sukupolvien välisten ja ympäristöön liittyvien tarpeiden täyttämisessä ja ongelmien ratkaisemisessa, ja sitä toteutetaan usein voittoa tavoittelemattoman järjestön tai yhteisöperustaisen aloitteen tukemiseksi. Vapaaehtoistyö ei korvaa ammatillisia, palkallisia työllistymismahdollisuuksia, mutta se hyödyttää yhteiskuntaa.

    (6)

    Nopeasti muuttuvissa yhteiskunnissa on varmistettava vapaaehtoistyön tukitoimien tehokkuus, jotta useammat ihmiset voivat osallistua vapaaehtoistyöhön. Sen vuoksi on tärkeää tukea vertaisoppimista ja hyvien toimintatapojen vaihtoa ja kehittämistä paikallis- ja aluetasolla sekä kansallisella ja yhteisön tasolla.

    (7)

    Vuoden 1997 hallitustenvälinen konferenssi antoi vapaaehtoispalvelusta julistuksen nro 38, joka liitettiin Amsterdamin sopimuksen päätösasiakirjaan ja jossa tunnustetaan vapaaehtoispalvelun merkittävä osuus yhteiskunnallisen yhteisvastuullisuuden kehittämisessä.

    (8)

    Yhdistysten ja säätiöiden tukemisesta Euroopassa kesäkuussa 1997 annetussa komission tiedonannossa korostettiin vapaaehtoisjärjestöjen ja -säätiöiden merkitystä kolmella alalla: niillä on kansantaloudellista merkitystä työpaikkojen luomisessa, yhteiskunnallista merkitystä sosiaalipolitiikkojen määrittelemisessä ja sosiaalisen kehityksen edistämisessä ja poliittista merkitystä demokratian, kansalaisuuden ja kansalaisvaikuttamisen edistämisessä.

    (9)

    Neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien 27 päivänä kesäkuuta 2002 ja 16 päivänä marraskuuta 2007 annetuissa päätöslauselmissa sekä 20 päivänä marraskuuta 2008 annetussa suosituksessa neuvosto ja jäsenvaltiot totesivat vapaaehtoistyön olevan olennainen osa nuorisoalaa ja pääsivät yhteisymmärrykseen nuorten vapaaehtoistoiminnan yhteisistä tavoitteista sekä nuorten liikkuvuudesta Euroopan unionissa.

    (10)

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea kehotti 13 päivänä joulukuuta 2006 antamassaan lausunnossa ”Vapaaehtoistoiminta, sen rooli ja vaikutukset eurooppalaisessa yhteiskunnassa” (2) komissiota ”julistamaan vapaaehtoistoiminnan teemavuoden sekä julkaisemaan mahdollisimman pian valkoisen kirjan vapaaehtoistoiminnasta ja aktiivisesta kansalaisuudesta Euroopassa”.

    (11)

    Euroopan parlamentti hyväksyi maaliskuussa 2008 mietinnön ”Vapaaehtoistyön rooli taloudellisen ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden edistämisessä”, jossa jäsenvaltioita sekä alueellisia ja paikallisia viranomaisia kannustettiin tunnustamaan vapaaehtoistyön arvo sosiaalisen ja taloudellisen yhteenkuuluvuuden edistämisessä.

    (12)

    Heinäkuussa 2008 Euroopan parlamentti hyväksyi kirjallisen kannanoton, jossa kehotettiin julistamaan vuosi 2011 vapaaehtoistyön Euroopan teemavuodeksi.

    (13)

    Vapaaehtoistyöhön tähdätään useissa yhteisön ohjelmissa ja verkostoissa, joissa korostetaan muun muassa kaikenikäisten henkilöiden liikkuvuutta vapaaehtoistyössä; näitä ovat esimerkiksi elinikäisen oppimisen toimintaohjelma (3), kansalaisten Eurooppa -ohjelma (4) ja nuorisotoimintaohjelman eurooppalainen vapaaehtoistyö -ohjelma (5).

    (14)

    Euroopassa toteutetaan monenlaista vapaaehtoistoimintaa, joka pitäisi säilyttää ja jota pitäisi kehittää edelleen.

    (15)

    Vapaaehtoistyön potentiaali ei ole vielä kokonaan käytössä. Aktiivista kansalaisuutta edistävän vapaaehtoistyön Euroopan teemavuosi tarjoaa tilaisuuden osoittaa Euroopan laajuisesti, että vapaaehtoistyö lisää kansalaisvaikuttamista ja voi voimistaa kansalaisten yhteiskuntaan kuulumisen tunnetta ja siihen sitoutumista kaikilla tasoilla, niin paikallis- ja aluetasolla kuin kansallisella ja Euroopan tasolla.

    (16)

    Aktiivista kansalaisuutta edistävän vapaaehtoistyön teemavuoden avulla voitaisiin myös puuttua sukupuolten väliseen eriarvoisuuteen vapaaehtoissektorilla, esimerkiksi niiden sektorien ja toimien osalta, joihin miehet ja naiset osallistuvat, tai sen osalta, miten he ovat edustettuina vapaaehtoistyön johtoasemissa.

    (17)

    Vuonna 2011 tulee kuluneeksi kymmenen vuotta Yhdistyneiden Kansakuntien kansainvälisestä vapaaehtoistoiminnan teemavuodesta 2001.

    (18)

    Tässä päätöksessä vahvistetaan rahoituspuitteet, joita budjettivallan käyttäjä pitää talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta ja moitteettomasta varainhoidosta 17 päivänä toukokuuta 2006 tehdyn Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission välisen toimielinten sopimuksen (6) 37 kohdan mukaisesti ensisijaisena ohjeenaan.

    (19)

    Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa ehdotetun Euroopan teemavuoden tavoitteita, koska tarvitaan kansainvälistä tiedonvaihtoa ja yhteisön laajuista hyvien toimintatapojen levittämistä, vaan ne voidaan ehdotettujen toimien laajuuden vuoksi saavuttaa paremmin yhteisön tasolla. Perustamissopimuksen 5 artiklassa määrätyn suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä päätöksessä ei ylitetä sitä, mikä on näiden tavoitteiden saavuttamiseksi tarpeen,

    ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Kohde

    Nimetään vuosi 2011 ”Aktiivista kansalaisuutta edistävän vapaaehtoistyön Euroopan teemavuodeksi”, jäljempänä ’teemavuosi’.

    2 artikla

    Tavoitteet

    Teemavuoden yleisenä tarkoituksena on erityisesti kokemusten ja hyvien toimintatapojen vaihdon kautta edistää ja tukea yhteisön, jäsenvaltioiden sekä paikallisten ja alueellisten viranomaisten pyrkimyksiä luoda suotuisat olosuhteet vapaaehtoistyötä Euroopan unionissa (EU) tukevalle kansalaisyhteiskunnalle ja lisätä vapaaehtoistoiminnan näkyvyyttä Euroopan unionissa.

    Teemavuoden tavoitteet ovat seuraavat:

    1)

    luodaan suotuisa toimintaympäristö vapaaehtoistyölle EU:ssa, jotta vapaaehtoistyöstä tehdään pysyvä osa kansalaisvaikuttamisen ja ihmisten välisen toiminnan edistämistä EU:ssa ja jotta vapaaehtoistyön nykyisiin esteisiin puututaan tilanteen ja tarpeen mukaan;

    2)

    lisätään vapaaehtoistyön järjestäjien vaikutusvaltaa vapaaehtoistyön laadun parantamisessa, jotta helpotetaan vapaaehtoistyöhön osallistumista ja autetaan sen järjestäjiä ottamaan käyttöön uusia vapaaehtoistyön muotoja ja jotta edistetään verkottumista, liikkuvuutta, yhteistyötä ja synergiaa kansalaisyhteiskunnan sisällä sekä kansalaisyhteiskunnan ja muiden alojen välillä EU:ssa;

    3)

    vapaaehtoistyön tunnustaminen, jotta rohkaistaan asianmukaisten kannustimien luomista yksilöitä, yrityksiä ja vapaaehtoistyötä tekeviä ja sitä tukevia järjestöjä varten ja jotta huolehditaan siitä, että päättäjät, kansalaisyhteiskunnan järjestöt, julkiset laitokset, virallisen ja vapaamuotoisen koulutuksen sektorit sekä työnantajat tunnustavat vapaaehtoistyössä saavutetut taidot ja osaamisen EU:n tasolla ja jäsenvaltioissa;

    4)

    vapaaehtoistyön arvon ja merkityksen tunnetuksi tekeminen, jotta tehdään yleisesti tunnetuksi vapaaehtoistyön merkitystä kansalaisvaikuttamisena, joka vaikuttaa kaikkia jäsenvaltioita askarruttaviin kysymyksiin, kuten yhteiskunnan sopusointuiseen kehitykseen ja sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen.

    3 artikla

    Aloitteet

    1.   Edellä 2 artiklassa asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi toteutetaan toimenpiteitä, joihin voi kuulua seuraavia teemavuoden tavoitteisiin nivoutuvia yhteisön ja kansallisella tasolla sekä alue- ja paikallistasolla tehtyjä aloitteita:

    a)

    kokemusten ja hyvien toimintatapojen vaihto;

    b)

    tutkimusten tekeminen sekä niiden tulosten levittäminen;

    c)

    konferenssi ja tapahtumat, joilla edistetään keskustelua ja lisätään tietoisuutta kansalaisia sitoutumaan kannustavan vapaaehtoistyön arvosta ja merkityksestä ja joissa annetaan tunnustusta vapaaehtoistyöntekijöiden ja heidän järjestöjensä toiminnalle;

    d)

    jäsenvaltioiden konkreettiset aloitteet, joiden tarkoituksena on edistää teemavuoden tavoitteita; vähintään 25 prosenttia vuoden kokonaistalousarviosta käytetään tätä tarkoitusta varten;

    e)

    tiedotus- ja edistämiskampanjat, joilla levitetään keskeisiä viestejä.

    Ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettuihin toimenpiteisiin liittyvät yksityiskohdat esitetään liitteessä.

    2.   Hankkeille voidaan antaa yhteisön rahoitusta olemassa olevista yhteisön ohjelmista.

    4 artikla

    Yhteistyö jäsenvaltioiden kanssa

    Kunkin jäsenvaltion on viimeistään 28. päivänä helmikuuta 2010 nimettävä elin, jäljempänä ’kansallinen koordinointielin’, joka vastaa sen osallistumisesta teemavuoteen, ja ilmoitettava nimeämisestä komissiolle.

    Kansallisen koordinointielimen on tehtäviään suorittaessaan ja erityisesti kansallista ohjelmaa laatiessaan kuultava laajalti keskeisiä sidosryhmiä ja tehtävä tiivistä yhteistyötä niiden kanssa, mukaan lukien kansalaisyhteiskunnan järjestöt ja tarvittaessa asiaankuuluvista yhteisön ohjelmista vastaavat kansalliset virastot tai yhteyspisteet.

    Teemavuoden kansallinen ohjelma ja painopisteet on vahvistettava 2 artiklassa lueteltujen tavoitteiden ja liitteessä esitettyjen toimenpiteisiin liittyvien yksityiskohtien mukaisesti.

    5 artikla

    Koordinointi yhteisön tasolla ja toteuttaminen

    Komissio kutsuu kansalliset koordinointielimet koolle koordinoimaan teemavuoden toteuttamista ja vaihtamaan tietoa teemavuoden toteuttamisesta kansallisella tasolla.

    Komissio kutsuu koolle myös vapaaehtoistoiminnan eurooppalaisten järjestöjen tai elinten sekä sidosryhmien edustajia avustamaan komissiota teemavuoden toteuttamisessa yhteisön tasolla.

    Komissio toteuttaa teemavuoden yhteisön tasolla.

    Jäsenvaltiot, Euroopan parlamentti, Euroopan talous- ja sosiaalikomitea sekä alueiden komitea osallistuvat toimintaan.

    6 artikla

    Rahoitussäännökset

    1.   Liitteen A osassa tarkoitetuista yhteisön laajuisista toimenpiteistä tehdään hankintasopimus tai niille myönnetään Euroopan yhteisöjen yleisestä talousarviosta rahoitettavia avustuksia.

    2.   Liitteen B osassa tarkoitettuja yhteisön laajuisia toimenpiteitä voidaan rahoittaa myös Euroopan yhteisöjen yleisestä talousarviosta.

    3.   Komissio myöntää kullekin kansalliselle koordinointielimelle avustusta liitteen C osassa tarkoitetun menettelyn mukaisesti.

    7 artikla

    Talousarvio

    1.   Rahoituspuitteet tämän päätöksen täytäntöönpanemiseksi 1 päivänä tammikuuta 2011 alkavaksi ja 31 päivänä joulukuuta 2011 päättyväksi kaudeksi ovat 8 000 000 euroa.

    2.   Budjettivallan käyttäjä myöntää vuotuiset määrärahat rahoituskehyksen rajoissa.

    8 artikla

    Kansainvälinen yhteistyö

    Komissio voi tehdä teemavuoteen liittyvää yhteistyötä kansainvälisten järjestöjen, erityisesti Yhdistyneiden Kansakuntien ja Euroopan neuvoston, kanssa varmistaen tällöin EU:n osallistumisen näkyvyyden.

    9 artikla

    Johdonmukaisuus ja täydentävyys

    Komission ja jäsenvaltioiden on yhdessä varmistettava, että tässä päätöksessä edellytetyt toimenpiteet ovat johdonmukaisia muiden sellaisten yhteisön, kansallisten ja alueellisten toimien ja aloitteiden kanssa, jotka myötävaikuttavat teemavuoden tavoitteiden saavuttamiseen.

    10 artikla

    Yhteisön taloudellisten etujen suojaaminen

    1.   Komissio varmistaa, että kun tämän päätöksen mukaisesti rahoitettuja toimia pannaan täytäntöön, yhteisön taloudelliset edut suojataan toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä petoksia, korruptiota ja muita laittomuuksia vastaan, tekemällä tehokkaita tarkastuksia, perimällä perusteetta maksetut summat takaisin ja, jos säännönvastaisuuksia havaitaan, soveltamalla tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia seuraamuksia Euroopan yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamisesta 18 päivänä joulukuuta 1995 annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 2988/95 (7), komission paikan päällä suorittamista tarkastuksista ja todentamisista Euroopan yhteisöjen taloudellisiin etuihin kohdistuvien petosten ja muiden väärinkäytösten estämiseksi 11 päivänä marraskuuta 1996 annetun neuvoston asetuksen (Euratom, EY) N:o 2185/96 (8) ja Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tutkimuksista 25 päivänä toukokuuta 1999 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1073/1999 (9) mukaisesti.

    2.   Tämän päätöksen mukaisesti rahoitettujen yhteisön toimien osalta asetuksen (EY, Euratom) N:o 2988/95 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitetulla väärinkäytöksellä tarkoitetaan kaikkea yhteisön oikeuden säännösten rikkomista tai sopimusvelvoitteen rikkomista, joka johtuu talouden toimijan teosta tai laiminlyönnistä ja jonka tuloksena on tai voisi olla yhteisöjen yleiselle talousarviolle tai yhteisöjen hallinnoimille talousarvioille perusteettoman menon takia aiheutuva vahinko.

    3.   Komissio lykkää toimea varten myönnetyn rahoitustuen suorittamista, vähentää tuen määrää tai perii sen takaisin, jos se havaitsee väärinkäytöksiä, erityisesti tämän päätöksen tai asianomaisen rahoitustuen myöntämistä koskevan päätöksen tai sopimuksen säännösten tai määräysten noudattamatta jättämistä, tai jos toimea on komission hyväksyntää pyytämättä muutettu merkittävästi tavalla, joka on ristiriidassa sen luonteen tai sen toteutusta koskevien ehtojen kanssa.

    4.   Jos määräaikoja ei ole noudatettu tai jos jonkin toimen toteutuksen edistyminen ei anna perusteita kuin osaan myönnetystä rahoitustuesta, komissio pyytää tuensaajaa esittämään selvityksen asiasta määräajassa. Jos tuensaaja ei anna tyydyttävää vastausta, komissio voi peruuttaa rahoitustuen loppuosan ja vaatia jo maksettujen määrien palauttamista.

    5.   Kaikki aiheettomasti maksetut määrät on palautettava komissiolle. Kaikkiin määriin, joita ei makseta takaisin ajoissa, lisätään korko Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta 25 päivänä kesäkuuta 2002 annetussa neuvoston asetuksessa (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (10) säädettyjen edellytysten mukaisesti.

    11 artikla

    Seuranta ja arviointi

    Komissio toimittaa viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2012 Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle kertomuksen tässä päätöksessä säädettyjen aloitteiden toteuttamisesta ja tuloksista sekä näitä aloitteita koskevan yleisarvion.

    12 artikla

    Voimaantulo

    Tämä päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

    Tehty Brysselissä 27 päivänä marraskuuta 2009.

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    L. ADELSOHN LILJEROTH


    (1)  Euroopan parlamentin lausunto, annettu 26. marraskuuta 2009 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

    (2)  EUVL C 325, 30.12.2006, s. 46.

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös 2006/1720/EY, tehty 15 päivänä marraskuuta 2006, elinikäisen oppimisen toimintaohjelman perustamisesta (EUVL L 327, 24.11.2006, s. 45).

    (4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1904/2006/EY, tehty 12 päivänä joulukuuta 2006, aktiivisen Euroopan kansalaisuuden edistämiseksi vuosina 2007–2013 toteutettavasta Kansalaisten Eurooppa -ohjelmasta (EUVL L 378, 27.12.2006, s. 32).

    (5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1719/2006/EY, tehty 15 päivänä marraskuuta 2006, nuorisotoimintaohjelman (Youth in Action) perustamisesta ajanjaksoksi 2007–2013 (EUVL L 327, 24.11.2006, s. 30).

    (6)  EUVL C 139, 14.6.2006, s. 1.

    (7)  EYVL L 312, 23.12.1995, s. 1.

    (8)  EYVL L 292, 15.11.1996, s. 2.

    (9)  EYVL L 136, 31.5.1999, s. 1.

    (10)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.


    LIITE

    3 artiklassa tarkoitettuihin toimenpiteisiin liittyvät yksityiskohdat

    Teemavuoden täytäntöönpano perustuu ensisijaisesti kansalaisyhteiskunnan ja muiden sidosryhmien omavastuullisuuteen, huomattavaan panokseen ja aktiiviseen osallistumiseen. Lisäksi teemavuosi toteutetaan seuraavin toimenpitein:

    A.   YHTEISÖN SUORAT ALOITTEET

    Rahoitus tapahtuu yleensä hankkimalla suoraan tavaroita ja palveluja voimassa olevien puitesopimusten mukaisesti. Rahoitusta voidaan myöntää myös avustuksina.

    1.   Tiedotus- ja edistämiskampanjat:

    näkyvät tapahtumat ja foorumit, joissa vaihdetaan tietoja ja hyviä toimintatapoja;

    kilpailut, palkinnoilla tai ilman;

    yhteistyö yksityisen sektorin, lähetystoiminnan harjoittajien ja muiden tiedotusvälineiden kanssa vapaaehtoistyötä ja teemavuotta koskevan tiedon levittämiseksi;

    koko Euroopan unionin alueella tiedotusvälineiden saatavilla olevan materiaalin ja saatavilla olevien välineiden tuottaminen yleisön mielenkiinnon herättämiseksi;

    toimenpiteet teemavuoden tavoitteita edistävien yhteisön ohjelmien, toimien ja aloitteiden tulosten tunnetuksi tekemiseksi ja niiden näkyvyyden parantamiseksi;

    tiedotussivuston perustaminen Europa-palvelimelle, mukaan luettuna portaali vapaaehtoistyöhankkeiden vetäjien opastamiseksi asiaan liittyvissä yhteisön ohjelmissa ja aloitteissa.

    2.   Muut aloitteet:

    yhteisön tason selvitykset ja tutkimukset, joissa arvioidaan teemavuoden valmistelua, tehoa, vaikutuksia ja pitkän aikavälin seurantaa sekä raportoidaan näistä aiheista.

    B.   YHTEISÖN ALOITTEIDEN YHTEISRAHOITUS

    Näkyville Euroopan laajuisille tapahtumille, joilla pyritään tekemään teemavuoden tavoitteita tunnetuksi ja jotka mahdollisesti järjestetään yhteistyössä vuoden 2011 puheenjohtajavaltioiden kanssa, voidaan myöntää yhteisön avustusta enintään 80 prosenttia tukikelpoisten kustannusten kokonaismäärästä.

    C.   KANSALLISTEN ALOITTEIDEN YHTEISRAHOITUS

    Kukin kansallinen koordinointielin toimittaa koonnetun hakemuksen yhteisön rahoitusta varten. Avustushakemukseen on sisällyttävä kuvaus kansallisen koordinointielimen työohjelmasta tai rahoitettavasta toimesta, jolla teemavuotta edistetään. Siihen on liitettävä yksityiskohtainen talousarvio, josta selviävät ehdotettujen aloitteiden/työohjelman kokonaiskustannukset ja muun rahoituksen määrä ja lähteet. Yhteisön avustus voi kattaa enintään 80 prosenttia tukikelpoisten kustannusten kokonaismäärästä.

    Komissio vahvistaa kunkin kansallisen koordinointielimen saatavilla olevien avustusten ohjeelliset määrät ja hakemusten jättämisen määräajan. Toimien vähimmäistason takaamiseksi kriteereissä olisi otettava huomioon väestön määrä, elinkustannukset ja kiinteän tuen määrä jäsenvaltioittain.

    Lopulliset tuen määrät määräytyvät kansallisten koordinointielinten toimittamien yksittäisten avustushakemusten pohjalta. Yhteisö voi myöntää rahoitusta enintään 80 prosenttia tukikelpoisten kustannusten kokonaismäärästä.

    Työohjelmia/toimia voivat olla:

    teemavuoden tavoitteisiin liittyvät kokoukset ja tapahtumat, myös kansalliset tapahtumat, joilla teemavuosi avataan ja sitä tehdään tunnetuksi ja joilla luodaan pohjaa muulle toiminnalle sekä tarjotaan tilaisuuksia keskustelulle konkreettisista aloitteista;

    kansallisella tasolla sekä alue- ja paikallistasolla järjestettävät konferenssit ja seminaarit, jotka mahdollistavat keskinäisen oppimisen ja hyvien toimintatapojen vaihdon;

    tiedottaminen, tutkimustoiminta ja sen yhteydessä tehtävät tutkimukset, koulutuskampanjat ja tunnetuksi tekemistä edistävät kampanjat kansallisella tasolla sekä alue- ja paikallistasolla, myös palkinnot ja kilpailut;

    yhteistyö tiedotusvälineiden kanssa.

    D.   ALOITTEET, JOILLE EI MYÖNNETÄ YHTEISÖN RAHOITUSTUKEA

    Yhteisö myöntää muuta kuin rahallista tukea, esimerkiksi kirjallisen luvan käyttää teemavuodelle kehitettävää logoa ja muuta teemavuoteen liittyvää materiaalia, julkisten tai yksityisten tahojen toteuttamille aloitteille, jos ne pystyvät osoittamaan komissiolle, että kyseiset aloitteet toteutetaan vuoden 2011 aikana ja että niillä edistetään merkittävästi teemavuoden tavoitteiden saavuttamista.


    Top