This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 32010D0018
Commission Decision of 26 November 2009 on establishing the ecological criteria for the award of the Community Ecolabel for wooden floor coverings (notified under document C(2009) 9427) (Text with EEA relevance)
Komission päätös, tehty 26 päivänä marraskuuta 2009 , ekologisista arviointiperusteista yhteisön ympäristömerkin myöntämiseksi puisille lattiapäällysteille (tiedoksiannettu numerolla K(2009) 9427) (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)
Komission päätös, tehty 26 päivänä marraskuuta 2009 , ekologisista arviointiperusteista yhteisön ympäristömerkin myöntämiseksi puisille lattiapäällysteille (tiedoksiannettu numerolla K(2009) 9427) (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)
EUVL L 8, 13.1.2010, p. 32–42
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV) Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa
(HR)
No longer in force, Date of end of validity: 25/01/2017; Kumoaja 32017D0176
13.1.2010 |
FI |
Euroopan unionin virallinen lehti |
L 8/32 |
KOMISSION PÄÄTÖS,
tehty 26 päivänä marraskuuta 2009,
ekologisista arviointiperusteista yhteisön ympäristömerkin myöntämiseksi puisille lattiapäällysteille
(tiedoksiannettu numerolla K(2009) 9427)
(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)
(2010/18/EY)
EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka
ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,
ottaa huomioon tarkistetusta yhteisön ympäristömerkin myöntämisjärjestelmästä 17 päivänä heinäkuuta 2000 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1980/2000 (1) ja erityisesti sen 6 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan,
on kuullut Euroopan unionin ympäristömerkintälautakuntaa,
sekä katsoo seuraavaa:
(1) |
Asetuksessa (EY) N:o 1980/2000 säädetään, että erityiset ympäristömerkin myöntämisperusteet, jotka perustuvat Euroopan unionin ympäristömerkintälautakunnan laatimaan myöntämisperusteita koskevaan ehdotukseen, vahvistetaan tuoteryhmittäin. |
(2) |
Ekologisten arviointiperusteiden sekä niihin liittyvien arviointi- ja todentamisvaatimusten olisi oltava voimassa neljä vuotta tämän päätöksen tiedoksiantamisesta. |
(3) |
Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat asetuksen (EY) N:o 1980/2000 17 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaiset, |
ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:
1 artikla
Tuoteryhmään ”puiset lattiapäällysteet” kuuluvat puu- ja kasvipohjaiset päällysteet, mukaan luettuina puupäällysteet, laminaattipäällysteet, korkkipäällysteet ja bambupäällysteet, joiden massasta (lopullisessa tuotteessa) vähintään 90 prosenttia on puuta, puujauhetta ja/tai puu- tai kasvipohjaista materiaalia. Tuoteryhmään eivät kuulu seinäpäällysteet, jotka on asianmukaisesti merkitty sellaisiksi, ulkokäyttöön tarkoitetut päällysteet eivätkä päällysteet, joilla on rakenteellinen tehtävä.
Tuoteryhmään eivät kuulu päällysteet, joita on missä tahansa tuotantoprosessin vaiheessa käsitelty biosidituotteilla, paitsi jos kyseiset biosidituotteet sisältyvät Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/8/EY (2) liitteeseen IA ja niiden tehoaine on hyväksytty kyseiseen käyttötarkoitukseen direktiivin 98/8/EY liitteen V mukaisesti.
2 artikla
Jotta puiselle lattiapäällysteelle voidaan myöntää asetuksen (EY) N:o 1980/2000 mukainen yhteisön ympäristömerkki, sen on kuuluttava 1 artiklassa määriteltyyn tuoteryhmään ”puiset lattiapäällysteet” ja täytettävä tämän päätöksen liitteessä esitetyt ekologiset arviointiperusteet.
3 artikla
Tuoteryhmään ”puiset lattiapäällysteet” sovellettavat ekologiset arviointiperusteet sekä niihin liittyvät arviointi- ja todentamisvaatimukset ovat voimassa neljä vuotta tämän päätöksen tiedoksiantamisesta.
4 artikla
Hallinnollisia tarkoituksia varten tuoteryhmälle ”puiset lattiapäällysteet” annetaan tunnusnumero ”35”.
5 artikla
Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.
Tehty Brysselissä 26 päivänä marraskuuta 2009.
Komission puolesta
Stavros DIMAS
Komission jäsen
(1) EYVL L 237, 21.9.2000, s. 1.
(2) EYVL L 123, 24.4.1998, s. 1.
LIITE
YLEISET PERIAATTEET
Arviointiperusteiden tavoitteet
Näiden perusteiden avulla pyritään erityisesti:
— |
vähentämään elinympäristöihin ja niihin liittyviin luonnonvaroihin kohdistuvia vaikutuksia, |
— |
vähentämään energiankulutusta, |
— |
vähentämään myrkyllisten tai muuten saastuttavien aineiden päästöjä ympäristöön, |
— |
vähentämään vaarallisten aineiden käyttöä materiaaleissa ja valmiissa tuotteissa, |
— |
edistämään turvallisuutta ja terveysriskien poistamista elinympäristössä, |
— |
jakamaan tietoa, joka auttaa kuluttajia käyttämään tuotetta tehokkaasti ja mahdollisimman vähäisiä ympäristövaikutuksia aiheuttaen. |
Vaatimukset on asetettu tasolle, joka suosii ympäristömerkin myöntämistä päällysteille, joiden tuotannolla on vähäiset ympäristövaikutukset.
Arviointi- ja todentamisvaatimukset
Erityiset arviointi- ja todentamisvaatimukset on esitetty kunkin arviointiperusteen yhteydessä.
Tähän tuoteryhmään kuuluvat ”puupäällysteet”, ”laminaattipäällysteet”, ”korkkipäällysteet” ja ”bambupäällysteet”.
Puupäällysteillä tarkoitetaan ”puisia lattia- tai seinäpäällysteitä, jotka on valmistettu pontatusta massiivipuusta tai jotka koostuvat useista puukerroksista, jotka on liimattu yhteen monikerroksiseksi levyksi. Puupäällyste voi olla viimeistelemätön, jolloin se hiotaan ja viimeistellään paikan päällä asennuksen jälkeen, tai se voi olla viimeistelty tehtaalla.”
Puupäällysteitä koskevia arviointiperusteita voidaan soveltaa sekä lattia- että seinäpäällysteisiin, jos tuotantoprosessit ovat samat ja niissä käytetään samoja materiaaleja ja valmistusmenetelmiä. Arviointiperusteet on vahvistettu ainoastaan sisäkäyttöä varten.
Puupäällysteitä valmistava teollisuus määrittelee teknisen kantansa eurooppalaisessa standardointikomiteassa CEN/TC 112.
Laminaattipäällysteillä tarkoitetaan ”jäykkiä lattiapäällysteitä, joiden pintakerros koostuu yhdestä tai useammasta ohuesta kuitumateriaalikerroksesta (yleensä paperia), joka on kyllästetty lämpökovettuvalla aminohartsilla (yleensä melamiinilla), puristettu tai liimattu runkoon ja yleensä viimeistelty alustalevyllä”.
Laminaattipäällysteitä koskevia arviointiperusteita voidaan soveltaa ainoastaan sisäkäyttöön tarkoitettuihin lattiapäällysteisiin.
Laminaattipäällysteitä valmistava teollisuus määrittelee teknisen kantansa eurooppalaisessa standardointikomiteassa CEN/TC 134.
Korkkipäällysteillä tarkoitetaan lattia- tai seinäpäällysteitä, joiden pääasiallinen valmistusaine on korkki. Rouhittu korkki on sekoitettu sideaineeseen, joka kovetetaan, tai useita kerroksia (puristettua/viilutettua) korkkia voidaan puristaa yhteen liiman avulla.
Korkkipäällysteet voidaan jakaa luonnonkorkkilaattoihin (joiden pääasiallinen valmistusaine on puristettu massiivikorkki, joka on tarkoitettu käytettäväksi pintakäsittelykerroksen kanssa) ja teknisiin korkkilevyihin (jotka koostuvat useista kerroksista, mukaan luettuna kuitulevykerros, ja joiden pääasiallisena valmistusaineena on puristettu korkki tai teknisesti käsitelty korkki, joka on tarkoitettu käytettäväksi pintakulutuskerroksen kanssa).
Korkkipäällysteitä koskevia arviointiperusteita voidaan soveltaa sekä lattia- että seinäpäällysteisiin, jos tuotantoprosessit ovat samat ja niissä käytetään samoja materiaaleja ja valmistusmenetelmiä. Arviointiperusteet on vahvistettu ainoastaan sisäkäyttöä varten.
Euroopan korkkipäällysteitä valmistava teollisuus määrittelee teknisen kantansa eurooppalaisessa standardointikomiteassa CEN/TC 134.
Bambupäällysteet on valmistettu massiivibambusta tai niiden pääasiallinen valmistusaine on puristettu bambu.
Bambupäällysteitä koskevia arviointiperusteita voidaan soveltaa ainoastaan sisäkäyttöön tarkoitettuihin lattiapäällysteisiin.
Toiminnallinen yksikkö, johon tuotannon sisään- ja ulostulovirrat on suhteutettava, on 1 neliömetri lopullista tuotetta.
Tarvittaessa voidaan käyttää muita kuin kullekin vaatimukselle ilmoitettuja testimenetelmiä, jos hakemusten arvioinnista vastaava toimivaltainen elin hyväksyy niiden vastaavuuden.
Testit olisi mahdollisuuksien mukaan suoritettava asianmukaisesti hyväksytyissä laboratorioissa tai laboratorioissa, jotka täyttävät EN ISO 17025 -standardissa esitetyt vaatimukset.
Toimivaltaiset elimet voivat tarvittaessa pyytää esittämään todentamista tukevia asiakirjoja ja toteuttaa riippumattomia tarkastuksia.
PUISTEN LATTIAPÄÄLLYSTEIDEN ARVIOINTIPERUSTEET
1. RAAKA-AINEET
Kaiken bambun, korkin ja ensiöpuumateriaalin on oltava peräisin metsistä, joiden hoidossa noudatetaan periaatteita ja toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on taata kestävän kehityksen mukainen metsänhoito.
1.1 Kestävä metsänhoito
Valmistajalla on oltava kestävää puunhankintaa koskevat toimintaperiaatteet sekä järjestelmä, jonka avulla puun alkuperä voidaan selvittää ja todentaa ja puu voidaan jäljittää hakkuupaikalta ensimmäiseen vastaanottopaikkaan.
Kaiken puun alkuperä on dokumentoitava. Valmistajan on varmistettava, että puu on peräisin laillisista lähteistä. Puu ei saa olla peräisin suojelualueilta tai alueilta, joita ollaan virallisesti nimeämässä suojelualueiksi, eivätkä vanhoista metsistä tai suuren suojeluarvon omaavista metsistä, jotka on määritelty kansallisissa sidosryhmien prosesseissa, paitsi jos hankinta tapahtuu selvästi kansallisten suojelumääräysten mukaisesti.
— |
Kesäkuun 30 päivään 2011 saakka markkinoille saatettavissa ympäristömerkillä varustetuissa puutuotteissa vähintään 50 prosenttia massiivipuusta ja 20 prosenttia puupohjaisista materiaaleista on oltava peräisin joko kestävästi hoidetuista metsistä, joilla on riippumattoman kolmannen osapuolen myöntämä metsäsertifikaatti (sertifiointijärjestelmien on täytettävä Euroopan unionin metsästrategiasta 15 päivänä joulukuuta 1998 annetun neuvoston päätöslauselman (1) 15 kohdassa luetellut vaatimukset, siten kuin niitä on myöhemmin muutettu), tai uusioraaka-aineista. |
— |
Heinäkuun 1 päivän 2011 ja joulukuun 31 päivän 2012 välisenä aikana markkinoille saatettavissa ympäristömerkillä varustetuissa puutuotteissa vähintään 60 prosenttia massiivipuusta ja 30 prosenttia puupohjaisista materiaaleista on oltava peräisin joko kestävästi hoidetuista metsistä, joilla on riippumattoman kolmannen osapuolen myöntämä metsäsertifikaatti (sertifiointijärjestelmien on täytettävä Euroopan unionin metsästrategiasta 15 päivänä joulukuuta 1998 annetun neuvoston päätöslauselman 15 kohdassa luetellut vaatimukset, siten kuin niitä on myöhemmin muutettu), tai uusioraaka-aineista. |
— |
Tammikuun 1 päivästä 2013 alkaen markkinoille saatettavissa ympäristömerkillä varustetuissa puutuotteissa vähintään 70 prosenttia massiivipuusta ja 40 prosenttia puupohjaisista materiaaleista on oltava peräisin joko kestävästi hoidetuista metsistä, joilla on riippumattoman kolmannen osapuolen myöntämä metsäsertifikaatti (sertifiointijärjestelmien on täytettävä Euroopan unionin metsästrategiasta 15 päivänä joulukuuta 1998 annetun neuvoston päätöslauselman 15 kohdassa luetellut vaatimukset, siten kuin niitä on myöhemmin muutettu), tai uusioraaka-aineista. |
Näiden vaatimusten täyttämiseksi hakijan on osoitettava, että kaikki hakijan ympäristömerkillä varustetut puutuotteet täyttävät asianmukaiset sertifioidun puun osuutta koskevat vaatimukset, kun ne saatetaan markkinoille ensimmäistä kertaa vaatimuksessa ilmoitettujen päivämäärien jälkeen. Jos tätä ei voida osoittaa, toimivaltainen viranomainen myöntää ympäristömerkin käyttöluvan ainoastaan sille ajanjaksolle, jonka osalta vaatimusten noudattaminen voidaan osoittaa. Hakijan on toimitettava puuntoimittajalta saadut asianmukaiset asiakirjat, joissa ilmoitetaan lattiapäällysteiden valmistuksessa käytetyn puun tyyppi, määrä ja tarkka alkuperä. Hakijan on toimitettava asianmukaiset sertifikaatit, joista käy ilmi, että sertifiointijärjestelmä täyttää EU:n metsästrategiasta 15 päivänä joulukuuta 1998 annetun neuvoston päätöslauselman 15 kohdassa luetellut vaatimukset.
Puupohjaisella materiaalilla tarkoitetaan materiaalia, joka on valmistettu sitomalla liimojen ja/tai liistereiden avulla yhteen yhtä tai useampaa seuraavista materiaaleista: puukuidut ja/tai sorvatut tai leikatut ohuet puulevyt ja/tai metsistä ja viljelmiltä saatavat puuntähteet, puulastut, massan- tai paperintuotannon jätemateriaalit ja/tai kierrätyspuu. Puupohjaisiin materiaaleihin sisältyvät kovalevyt, kuitulevyt, MDF-levyt, lastulevyt, OSB-levyt, vaneri sekä massiivipuupaneelit. Termi ”puupohjainen materiaali” viittaa myös puupohjaisista levyistä valmistettuihin komposiittimateriaaleihin, jotka on pinnoitettu muoveilla, muovilaminaateilla, metalleilla tai muilla pintamateriaaleilla, sekä valmiisiin tai puolivalmiisiin puupohjaisiin levyihin.
1.2 Kierrätetyt puu- ja kasvimateriaalit (laminaattipäällysteissä ja monikerroksisissa puupäällysteissä)
Puupohjaisten materiaalien valmistuksessa käytettävien uusiopuun, -lastujen ja -kuitujen on täytettävä vähintään ne EPF:n teollisuusstandardin vaatimukset, jotka on mainittu 24. lokakuuta 2002 julkaistun asiakirjan EPF Standard for delivery conditions of recycled wood 6 kohdassa.
Uusioraaka-aineen kokonaismäärän on vastattava seuraavassa taulukossa esitettyjä raja-arvoja:
Aineet ja yhdisteet |
Raja-arvo (mg/kg levyn kuivapainosta) |
Arseeni |
25 |
Kadmium |
50 |
Kromi |
25 |
Kupari |
40 |
Lyijy |
90 |
Elohopea |
25 |
Fluori |
100 |
Kloori |
1 000 |
Pentakloorifenoli (PCP) |
5 |
Pikiöljyt (bentso(a)pyreeni) |
0,5 |
Hakijan on annettava vakuutus siitä, että kierrätetyt puu- tai kasvimateriaalit täyttävät edellä esitetyt raja-arvot. Jos voidaan osoittaa, ettei edellä mainittuja aineita ole käytetty aiemmassa valmistuksessa tai käsittelyssä, tämän vaatimuksen noudattamista ei tarvitse osoittaa testein.
1.3 Kyllästysaineet ja puunsuoja-aineet
Puisia lattiapäällysteitä ei saa käsitellä kyllästysaineilla.
Massiivipuuta ei saa kaatamisen jälkeen käsitellä aineilla tai valmisteilla, jotka sisältävät seuraavissa luetteloissa mainittuja aineita:
— |
WHO:n suositteleman torjunta-aineiden vaarallisuusluokituksen (WHO Recommended Classification of Pesticides by Hazard) mukaisesti luokiteltu luokka 1a (äärimmäisen vaarallinen) |
— |
WHO:n suositteleman torjunta-aineiden vaarallisuusluokituksen (WHO Recommended Classification of Pesticides by Hazard) mukaisesti luokiteltu luokka 1b (erittäin vaarallinen). |
Puun käsittelyssä on lisäksi noudatettava neuvoston direktiivin 79/117/ETY (2) ja neuvoston direktiivin 76/769/ETY (3) säännöksiä.
Hakijan on toimitettava vakuutus, josta käy ilmi tämän arviointiperusteen noudattaminen, luettelo käytetyistä aineista sekä kunkin aineen käyttöturvallisuustiedote.
1.4 Muuntogeeninen puu
Tuote ei saa sisältää muuntogeenistä puuta.
Hakijan on annettava vakuutus siitä, ettei muuntogeenistä puuta ole käytetty.
2. VAARALLISTEN AINEIDEN KÄYTTÖ
2.1 Vaarallisten aineiden käyttö raakapuun ja kasvien käsittelyssä
a) |
Puutuotteeseen ei saa lisätä aineita tai valmisteita, joihin on liitetty tai joihin voidaan hakemuksen tekoajankohtana liittää jokin seuraavista vaaraa osoittavista lausekkeista (tai jokin niiden yhdistelmä):
sellaisina kuin ne on määritelty vaarallisten aineiden luokitusta, pakkaamista ja merkintöjä koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämisestä 27 päivänä kesäkuuta 1967 annetussa neuvoston direktiivissä 67/548/ETY (4) (vaarallisia aineita koskeva direktiivi) ja sen myöhemmissä muutoksissa ja ottaen huomioon Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 1999/45/EY (5) (vaarallisia valmisteita koskeva direktiivi). Vaihtoehtoisesti luokitukseen voidaan soveltaa aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta sekä direktiivien 67/548/ETY ja 1999/45/EY muuttamisesta ja kumoamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1907/2006 muuttamisesta 16 päivänä joulukuuta 2008 annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 1272/2008 (6). Tässä tapauksessa raaka-aineisiin ei saa lisätä aineita tai valmisteita, joihin on liitetty tai joihin voidaan hakemuksen tekoajankohtana liittää jokin seuraavista vaaralausekkeista (tai jokin niiden yhdistelmä): H300, H301, H310, H311, H317 H330, H331, H334, H351, H350, H340, H350i, H400, H410, H411, H412, H413, H360F, H360D, H361f, H361d H360FD, H361fd, H360Fd, H360Df, H341, H370, H372. |
b) |
Tuote ei saa sisältää halogenoituja orgaanisia sideaineita, atsiridiiniä ja polyatsiridiinejä eikä pigmenttejä ja lisäaineita, joiden pohjana on käytetty:
|
2.2 Vaarallisten aineiden käyttö pinnoitteissa ja pintakäsittelyissä
Yleiset vaatimukset
a) |
Kohdassa 2.1 Vaarallisten aineiden käyttö raakapuun ja kasvien käsittelyssä esitettyjä vaatimuksia sovelletaan myös pinnoitteisiin ja pintakäsittelyihin. |
b) |
Kemiallisten aineiden, jotka kemikaalin valmistaja tai toimittaja on luokitellut ympäristölle haitallisiksi EU:n luokitusjärjestelmän mukaisesti (direktiivin 67/548/ETY 28. muutos), on noudatettava seuraavia kahta raja-arvoa.
Hakijan on annettava vakuutus tämän arviointiperusteen noudattamisesta sekä tätä vakuutusta tukevat asiakirjat, joihin sisältyvät:
Pintakäsittelytuotteen kulutuksen ja levitetyn määrän laskennassa käytetään seuraavia vakiohyötysuhteita: ruiskutusautomaatti ilman kierrätystä, 50 prosenttia; ruiskutusautomaatti kierrätyksellä, 70 prosenttia; sähköstaattinen ruiskutus, 65 prosenttia; ruiskutus, kartio/viuhka, 80 prosenttia; telamaalaus, 95 prosenttia; hihnamaalaus, 95 prosenttia; tyhjömaalaus, 95 prosenttia; kastaminen, 95 prosenttia; huuhdonta, 95 prosenttia. |
c) |
Levyissä käytetyissä tuotteissa tai valmisteissa saa olla vapaata formaldehydiä enintään 0,3 painoprosenttia. Vanerilevyjen tai laminoitujen puulevyjen sideaineissa, liimoissa ja liistereissä saa olla vapaata formaldehydiä enintään 0,5 painoprosenttia. Hakijan on annettava asianmukainen vakuutus, joka osoittaa, että edellä mainittuja vaatimuksia on noudatettu. Tuotannossa käytetyistä kemiallisista aineista on esitettävä käyttöturvallisuustiedotteet tai vastaavat asiakirjat, joissa annetaan tiedot terveysvaaraluokituksesta. |
Liimat
a) |
Kohdassa 2.1 Vaarallisten aineiden käyttö raakapuun ja kasvien käsittelyssä esitettyjä vaatimuksia sovelletaan myös liimoihin. Hakijan on toimitettava asianmukainen vakuutus, joka osoittaa, että edellä mainitut vaatimukset on täytetty. Tuotteen kokoonpanossa käytetyistä kemiallisista tuotteista on toimitettava käyttöturvallisuustiedotteet tai vastaavat asiakirjat, joissa annetaan tiedot terveysvaaraluokituksesta. Vapaan formaldehydin pitoisuudesta on toimitettava testiselosteet tai valmistajan vakuutus. |
b) |
Tuotteen kokoonpanossa käytettävät liimat saavat sisältää haihtuvia orgaanisia yhdisteitä enintään 10 painoprosenttia. Hakijan on annettava vakuutus, jossa ilmoitetaan kaikki tuotteen kokoonpanossa käytetyt liimat ja osoitetaan, että tätä arviointiperustetta on noudatettu. |
Formaldehydi
Formaldehydiä vapauttavien pintakäsittelyaineiden ja -valmisteiden formaldehydipäästöjen on oltava alle 0,05 ppm.
Hakijan ja/tai tämän tavarantoimittajan on toimitettava käyttöturvallisuustiedote tai vastaava vakuutus tämän vaatimuksen noudattamisesta sekä tiedot pintakäsittelyaineen koostumuksesta.
Pehmitteet
Kohdassa 2.1 Vaarallisten aineiden käyttö raakapuun ja kasvien käsittelyssä esitettyjä vaatimuksia sovelletaan myös valmistusprosessissa käytettyihin ftalaatteihin.
Myös DNOP (di-n-oktyyliftalaatti), DINP (di-isononyyliftalaatti) ja DIDP (di-isodekyyliftalaatti) ovat kiellettyjä tuotteessa.
Hakijan on annettava vakuutus tämän arviointiperusteen noudattamisesta.
Biosidit
Vain sellaisia biosidituotteita saa käyttää, joiden biosiditehoaineet sisältyvät Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/8/EY liitteeseen IA ja joiden käyttö lattiapäällysteissä on sallittua.
Hakijan on annettava vakuutus siitä, että tässä arviointiperusteessa asetettuja vaatimuksia on noudatettu, sekä luettelo kaikista käytetyistä biosidituotteista.
3. TUOTANTOPROSESSI
3.1 Energiankulutus
Energiankulutus lasketaan päällysteiden valmistuksessa käytettynä prosessienergiana.
Teknisen lisäyksen kohdan A1 mukaisesti lasketun prosessienergian on ylitettävä seuraavat rajat (P = pistemäärä):
Tuoteperhe |
Raja (P) |
Puulattiat ja bambupäällysteet |
10,5 |
Laminaattipäällysteet |
12,5 |
Korkkipäällysteet |
9 |
Hakijan on laskettava tuotantoprosessin energiankulutus teknisessä lisäyksessä annettujen ohjeiden mukaisesti ja esitettävä tähän liittyvät tulokset ja todentamista tukevat asiakirjat.
3.2 Jätehuolto
Hakijan on toimitettava asianmukaiset asiakirjat prosessissa syntyvien jätteiden ja sivutuotteiden hyödyntämiseen sovellettavista menettelyistä. Hakijan on toimitettava seloste, johon sisältyvät seuraavat tiedot:
— |
hyödynnetyn jätteen laatu ja määrä |
— |
käsittelytapa |
— |
tiedot jätteen ja uusiomateriaalien uudelleenkäytöstä uusien tuotteiden tuotannossa (tuotantoprosessissa tai sen ulkopuolella). |
Hakijan on toimitettava esim. ainetaseisiin ja/tai ympäristöilmoitusjärjestelmiin perustuvat asianmukaiset asiakirjat, joista käy ilmi esim. kierrätyksen, uudelleenkäytön tai talteenoton/regeneroinnin avulla ulkoisesti tai sisäisesti saavutettu hyödyntämisaste.
4. KÄYTTÖVAIHE
4.1 Vaarallisten aineiden päästöt
Päällysteen muodostavista korkki-, bambu- tai puukuitulevyistä vapautuvan formaldehydin määrä saa olla enintään 0,05 mg/m3.
Hakijan on toimitettava asianmukaiset asiakirjat, jotka perustuvat standardin EN 717–1 mukaisesti tehtyyn kammiotestiin.
Haihtuvat orgaaniset yhdisteet
Lopullinen tuote ei saa ylittää seuraavia päästöjen raja-arvoja:
Aine |
Vaatimus (kolmen päivän jälkeen) |
Orgaanisten aineiden kokonaismäärä keräysalueella C6–C16 (TVOC) |
0,25 mg/m3 ilmaa |
Orgaanisten aineiden kokonaismäärä keräysalueella > C16–C22 (TSVOC) |
0,03 mg/m3 ilmaa |
Haihtuvien orgaanisten yhdisteiden kokonaismäärä ilman LCI:tä (7) |
0,05 mg/m3 ilmaa |
Hakijan on esitettävä prEN 15052- tai EN ISO 16000–9 -päästötestin mukainen testitodistus.
5. PAKKAUS
Pakkauksen on oltava valmistettu jostain seuraavista materiaaleista:
— |
helposti kierrätettävät materiaalit, |
— |
uusiutuvista lähteistä peräisin olevat materiaalit, |
— |
uudelleenkäytettäviksi tarkoitetut materiaalit. |
Hakijan on toimitettava kuvaus tuotepakkauksesta sekä vastaava vakuutus tämän arviointiperusteen noudattamisesta.
6. SOVELTUVUUS KÄYTTÖÖN
Tuotteen on sovelluttava käyttöön. Todennusaineistona voidaan käyttää soveltuvien ISO- tai CEN-testimenetelmien testituloksia tai muiden vastaavien testimenetelmien, kuten kansallisten testimenetelmien, tuloksia.
(8) mukaan tuotteen katsotaan soveltuvan käyttöön, jos se on yhdenmukaistetun standardin, eurooppalaisen teknisen hyväksynnän tai yhteisön tasolla tunnustetun yhdenmukaistamattoman teknisen eritelmän mukainen. Rakennusalan tuotteiden EY-vaatimustenmukaisuusmerkki ”CE” tarjoaa tuottajille helposti tunnistettavan tavan osoittaa tuotteiden vaatimustenmukaisuus, ja sitä voidaan pitää tässä yhteydessä riittävänä.
Hakijan on toimitettava yksityiskohtaiset tiedot testimenetelmistä ja tuloksista sekä vakuutus siitä, että tuote soveltuu käyttöön kaikkien muiden tietojen perusteella, joiden mukaan loppukäyttäjä käyttää tuotetta asianmukaisella tavalla. Neuvoston direktiivin 89/106/ETY7. KULUTTAJILLE ANNETTAVAT TIEDOT
Tuotteen mukana on seurattava asianmukaiset käyttöohjeet, joissa annetaan neuvoja tuotteen oikeasta ja parhaasta yleisestä ja teknisestä käytöstä sekä sen ylläpidosta. Tuotepakkauksessa ja/tai tuotteen mukana seuraavissa asiakirjoissa on annettava seuraavat tiedot:
a) |
Tieto siitä, että tuotteelle on myönnetty EU:n ympäristömerkki sekä lyhyt mutta yksityiskohtainen selitys siitä, mitä tämä tarkoittaa; nämä tiedot annetaan ympäristömerkin kentässä 2 annettujen yleisten tietojen lisäksi. |
b) |
Tuotteen käyttöä ja ylläpitoa koskevia suosituksia. Näissä tiedoissa on korostettava kaikkia asiaankuuluvia ohjeita, jotka koskevat erityisesti tuotteiden käyttöä ja ylläpitoa. Tarpeen mukaan olisi viitattava tekijöihin, jotka liittyvät tuotteen käyttöön vaikeissa olosuhteissa; tällaisia tekijöitä ovat muun muassa vedenläpäisevyys, tahrojenkestävyys, kemikaalien kestävyys, alla olevan pinnan tarpeelliset valmistelut sekä pesuohjeet ja suositellut pesuainetyypit ja pesuvälit. Tietoihin olisi myös sisällyttävä mahdollinen arvio tuotteen odotettavissa olevasta teknisestä käyttöiästä joko keskimääräisenä arvona tai arvojen vaihteluvälinä. |
c) |
Tiedot kierrätys- tai käsittelyjärjestelmästä (selitys, josta kuluttaja saa tietoja tällaisen tuotteen mahdollisesti korkeasta suorituskyvystä). |
d) |
Tietoja EU:n ympäristömerkistä ja sen tuoteryhmistä, mukaan luettuna seuraava teksti (tai vastaava teksti): ”Lisätietoja EU:n ympäristömerkistä: http://ec.europa.eu/environment/ecolabel.” |
Hakijan on toimitettava mallikappale pakkauksesta ja/tai tuotteen mukana toimitettavista tiedoista.
8. YMPÄRISTÖMERKISSÄ OLEVAT TIEDOT
Ympäristömerkin kentässä 2 on oltava seuraava teksti:
— |
kestävä metsänhoito ja alhaisempi vaikutus elinympäristöihin, |
— |
vaarallisten aineiden käyttöä rajoitettu, |
— |
alhaisempi energiankulutus tuotantoprosesseissa, |
— |
alhaisemmat terveysriskit elinympäristössä. |
(1) EYVL C 56, 26.2.1999, s. 1.
(2) EYVL L 33, 8.2.1979, s. 36.
(3) EYVL L 262, 27.9.1976, s. 201.
(4) EYVL 196, 16.8.1967, s. 1.
(5) EYVL L 200, 30.7.1999, s. 1.
(6) EUVL L 353, 31.12.2008, s. 1.
(7) LCI = Lowest Concentration of Interest (alhaisin merkitsevä pitoisuus); ks. ”Health risk assessment process for emissions of volatile organic compounds (VOC) from building products” (Federal Environmental Agency).
(8) EYVL L 40, 11.2.1989, s. 12.
Tekninen lisäys: puu- ja kasvipohjaiset päällysteet
ENERGIANKULUTUKSEN LASKEMINEN
Energiankulutus lasketaan tuotantoprosessissa (irtotavarana olevasta raaka-aineesta lopulliseen tuotteeseen) käytetyn energian (tuotantotilojen lämmitys pois luettuna) vuotuisena keskiarvona. Tämä merkitsee esimerkiksi sitä, että puu- ja kasvipohjaisten tuotteiden energiankulutus lasketaan raaka-aineen saapumisesta tehtaalle tuotteen viimeistelyyn, pakkaaminen mukaan luettuna.
Laskelmissa ei oteta huomioon raaka-aineiden energiasisältöä (ns. feedstock energy).
Laskelmissa ei oteta huomioon liimojen ja lakkojen tai pinnoitteiden valmistuksessa tarvittua energiaa.
Laskelmissa käytettävä yksikkö on MJ/m2.
Sähkönkulutuksella tarkoitetaan ulkopuoliselta toimittajalta ostettua sähköä.
Jos tuottajalta jää ylijäämäenergiaa, jota myydään sähkönä, höyrynä tai lämpönä, myyty määrä voidaan vähentää polttoaineenkulutuksesta. Laskelmissa otetaan huomioon ainoastaan lattiapäällysteiden tuotannossa tosiasiallisesti käytetty polttoaine.
Massiivipuulattiat ja bambupäällysteet
Ympäristöparametri
A |
= |
Sertifioiduista, kestävästi hoidetuista metsistä tulevan puun osuus (%) |
B |
= |
Uusiutuvien polttoaineiden osuus (%) |
C |
= |
Sähkönkulutus (MJ/m2) |
D |
= |
Polttoaineenkulutus (MJ/m2) |
Laminaattipäällysteet
Ympäristöparametri
A |
= |
Sertifioiduista, kestävästi hoidetuista metsistä tulevan korkin, bambun tai puun osuus (%) |
B |
= |
Kierrätetyn puuraaka-aineen osuus (%) |
C |
= |
Uusiutuvien polttoaineiden osuus (%) |
D |
= |
Sähkönkulutus (MJ/m2) |
E |
= |
Polttoaineenkulutus (MJ/m2) |
Korkkipäällysteet
Ympäristöparametri
A |
= |
Kierrätetyn korkin osuus (%) |
B |
= |
Uusiutuvien polttoaineiden osuus (%) |
C |
= |
Sähkönkulutus (MJ/m2) |
D |
= |
Polttoaineenkulutus (MJ/m2) |
Eri polttoaineiden energiasisältö esitetään seuraavassa taulukossa.
Polttoaineenkulutuksen laskennassa käytettävä taulukko
Tuotantojakso (1 vuosi)
Päiviä:
Alkaen:
Saakka:
Polttoaine |
Määrä |
Yksikkö |
Muuntokerroin |
Energia (MJ) |
Olki (15 % W) |
|
kg |
14,5 |
|
Pelletit (7 % W) |
|
kg |
17,5 |
|
Jätepuu (20 % W) |
|
kg |
14,7 |
|
Puuhake (45 % W) |
|
kg |
9,4 |
|
Turve |
|
kg |
20 |
|
Maakaasu |
|
kg |
54,1 |
|
Maakaasu |
|
Nm3 |
38,8 |
|
Butaani |
|
kg |
49,3 |
|
Kerosiini |
|
kg |
46,5 |
|
Bensiini |
|
kg |
52,7 |
|
Diesel |
|
kg |
44,6 |
|
Kaasuöljy |
|
kg |
45,2 |
|
Raskas polttoöljy |
|
kg |
42,7 |
|
Laiha hiili |
|
kg |
30,6 |
|
Antrasiitti |
|
kg |
29,7 |
|
Puuhiili |
|
kg |
33,7 |
|
Teollisuuskoksi |
|
kg |
27,9 |
|
Sähkö (verkosta) |
|
kWh |
3,6 |
|
Kokonaisenergia (MJ) |
|