Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0689

    2004/689/: Neuvoston päätös, tehty 4 päivänä lokakuuta 2004, sosiaalisen suojelun komitean perustamisesta ja päätöksen 2000/436/EY kumoamisesta

    EUVL L 314, 13.10.2004, p. 8–10 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    EUVL L 142M, 30.5.2006, p. 424–426 (MT)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/689/oj

    13.10.2004   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 314/8


    NEUVOSTON PÄÄTÖS,

    tehty 4 päivänä lokakuuta 2004,

    sosiaalisen suojelun komitean perustamisesta ja päätöksen 2000/436/EY kumoamisesta

    (2004/689/EY)

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 144 artiklan,

    ottaa huomioon komission ehdotuksen,

    ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon (1),

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Komissio ehdotti 14 päivänä heinäkuuta 1999 antamassaan tiedonannossa ”Yhteinen strategia sosiaalisen suojelun uudistamiseksi” yhteistyön lujittamista sosiaalisen suojelun alalla muun muassa perustamalla korkean tason virkamiestyöryhmä.

    (2)

    Euroopan parlamentti suhtautui 16 päivänä helmikuuta 2000 antamassaan päätöslauselmassa myönteisesti komission tiedonantoon ja virkamiestyöryhmän perustamiseen.

    (3)

    Yhteistyön lujittamisesta sosiaalisen suojelun uudistamiseksi ja parantamiseksi 17 päivänä joulukuuta 1999 annetuissa päätelmissään (2) neuvosto kannatti komission ehdotusta perustaa tämän toiminnan toteuttamiseksi yhteistyön lujittamisjärjestelmä, jota valmistellaan korkean tason virkamiestyöryhmässä. Neuvosto korosti, että tällaisen yhteistyön olisi koskettava kaikkia sosiaalisen suojelun muotoja ja tuettava jäsenvaltioita tarvittaessa sosiaalisen suojelun järjestelmien parantamisessa ja tehostamisessa jäsenvaltioiden ensisijaisten kansallisten tavoitteiden mukaisesti, sekä muistutti, että jäsenvaltiot ovat toimivaltaisia järjestämään sosiaalisen suojelun ja rahoittamaan sen. Neuvosto yhtyi komission esittämiin neljään laaja-alaiseen tavoitteeseen sosiaalisen suojelun järjestelmiä uudistettaessa. Tavoitteet ovat työnteon tekeminen kannattavaksi ja toimeentulon varmistaminen, eläkkeiden turvaaminen ja eläkejärjestelmien tekeminen kestäviksi, sosiaalisen integroitumisen edistäminen sekä korkealaatuisen ja kestävän terveydenhuollon varmistaminen. Neuvosto korosti myös, että naisten ja miesten tasa-arvo on valtavirtaistettava kaikissa toimissa, joilla pyritään kyseisiin neljään tavoitteeseen. Lopuksi neuvosto totesi rahoitusnäkökohtien olevan kaikille tavoitteille yhteisiä.

    (4)

    Lissabonissa 23 ja 24 päivänä maaliskuuta 2000 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmissä tunnustetaan, että sosiaalinen suojelu on tärkeä osa aktiivisen ja dynaamisen hyvinvointivaltion kehittämisessä ja uudistamisessa Euroopassa. Päätelmissä kehotetaan neuvostoa tehostamaan jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä siten, että vaihdetaan kokemuksia ja hyviä toimintatapoja kehittyneiden tietoverkkojen avulla.

    (5)

    Eurooppa-neuvosto on Nizzan kokouksessa ja sitä seuraavissa kokouksissaan säännöllisesti tukenut sosiaalisen suojelun komitean työtä tavoitteena edistää kokemusten vaihtoa yhteisön politiikasta sosiaalisen suojelun alalla.

    (6)

    Kesäkuun 29 päivänä 2000 tehdyllä neuvoston päätöksellä 2000/436/EY (3) perustettu sosiaalisen suojelun komitea on selvästi osoittanut hyödyllisyytensä sekä neuvoston että komission neuvoa-antavana elimenä, ja se on aktiivisesti osallistunut avoimen koordinointimenetelmän kehittämiseen sellaisena kuin se määritellään Eurooppa-neuvoston Lissabonin-kokouksessa.

    (7)

    Nizzan sopimuksen tultua voimaan 1 päivänä helmikuuta 2003 olisi korvattava nykyinen sosiaalisen suojelun komitea samannimisellä komitealla, jonka toimialaa on laajempi, jotta jo tehtyä työtä voidaan jatkaa. Päätös 2000/436/EY olisi sen vuoksi kumottava siitä päivästä, jona uusi sosiaalisen suojelun komitea alkaa hoitaa tehtäviänsä,

    ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

    1 artikla

    1.   Perustetaan sosiaalisen suojelun neuvoa-antava komitea, jäljempänä ’komitea’, edistämään jäsenvaltioiden ja komission välistä yhteistyötä sosiaalisen suojelun politiikkojen alalla perustamissopimusta noudattaen sekä yhteisön toimielinten ja muiden elinten toimivalta huomioon ottaen.

    2.   Komitean tehtävänä on:

    a)

    seurata sosiaalialan tilannetta sekä sosiaalisen suojelun politiikkojen kehittymistä jäsenvaltioissa ja yhteisössä;

    b)

    edistää tietojen, kokemusten ja hyvien toimintatapojen vaihtoa jäsenvaltioiden välillä ja komission kanssa;

    c)

    laatia selvityksiä, antaa lausuntoja tai suorittaa muita toimivaltaansa kuuluvia tehtäviä joko neuvoston tai komission pyynnöstä taikka omasta aloitteestaan, sanotun kuitenkaan rajoittamatta perustamissopimuksen 207 artiklan soveltamista.

    3.   Komitea työskentelee tarvittaessa yhteistyössä muiden sosiaali- ja talouspolitiikkaa käsittelevien elinten ja komiteoiden kuten työllisyyskomitean ja talouspoliittisen komitean kanssa.

    4.   Toimeksiantoaan toteuttaessaan komitea luo tarvittavat yhteydet työmarkkinaosapuoliin ja sosiaalialan valtioista riippumattomiin järjestöihin ottaen huomioon niiden tehtävät ja vastuualueet sosiaalisen suojelun alalla. Myös Euroopan parlamentille tiedotetaan komitean toimista.

    2 artikla

    1.   Komiteassa on kaksi kunkin jäsenvaltion nimeämää edustajaa ja kaksi komission edustajaa. Edustajia voi avustaa kaksi varaedustajaa.

    Jäsenvaltioiden ja komission on pyrittävä varmistamaan sukupuolten välinen tasapaino valtuuskuntien kokoonpanossa.

    2.   Komitea voi käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita, jos tämä on komiteassa käsiteltävien asioiden kannalta tarkoituksenmukaista.

    3.   Komitea luo yhteydet ehdokasmaiden edustajiin.

    3 artikla

    1.   Komitea valitsee puheenjohtajansa jäsenvaltioiden edustajien keskuudesta kaksivuotiseksi toimikaudeksi, jota ei voi uusia.

    Puheenjohtajaa avustaa neljä varapuheenjohtajaa, joista kaksi komitea valitsee jäsentensä keskuudesta kahdeksi vuodeksi. Kolmas varapuheenjohtaja edustaa jäsenvaltiota, joka huolehtii kulloinkin neuvoston puheenjohtajan tehtävästä, ja neljäs varapuheenjohtaja seuraavalla kaudella puheenjohtajana toimivaa jäsenvaltiota.

    2.   Puheenjohtaja kutsuu koolle komitean kokoukset joko omasta aloitteestaan tai kun vähintään puolet komitean jäsenistä niin pyytää.

    3.   Komitea vahvistaa työjärjestyksensä. Kulut korvataan voimassa olevien hallinnollisten sääntöjen mukaisesti.

    4.   Komissio avustaa komiteaa selvitysten teossa ja antaa sille organisatorista tukea. Se nimeää henkilöstönsä jäsenen sihteeriksi, joka toimii komitean ohjeiden mukaan avustaessaan sitä sen tehtävien hoidossa.

    Kokousten järjestämisessä komissio toimii yhteydessä neuvoston pääsihteeristöön.

    4 artikla

    Komitea voi uskoa erityiskysymysten tutkimisen varajäsenilleen tai perustaa työryhmiä tätä varten. Tässä tapauksessa puheenjohtajana on komitean nimeämä komitean jäsen tai varajäsen taikka komission virkamies.

    Työryhmät voivat pyytää avukseen asiantuntijoita.

    5 artikla

    Kumotaan päätös 2000/436/EY siitä päivästä alkaen, jona komitea kokoontuu ensimmäisen kerran. Komitean ensimmäinen kokous on pidettävä viimeistään neljän kuukauden kuluessa tämän päätöksen tekemisestä.

    Tehty Luxemburgissa 4 päivänä lokakuuta 2004.

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    A. J. DE GEUS


    (1)  Lausunto annettu 10. helmikuuta 2004 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

    (2)  EYVL C 8, 12.1.2000, s. 7.

    (3)  EYVL L 172, 12.7.2000, s. 26.


    Top