EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003R1992

Neuvoston asetus (EY) N:o 1992/2003, annettu 27 päivänä lokakuuta 2003, yhteisön tavaramerkistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 40/94 muuttamisesta siten, että otetaan huomioon Euroopan yhteisön liittyminen tavaramerkkien kansainvälistä rekisteröintiä koskevaan Madridin sopimukseen liittyvään, Madridissa 27 päivänä kesäkuuta 1989 tehtyyn pöytäkirjaan

EUVL L 296, 14.11.2003, p. 1–5 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 12/04/2009; Implisiittinen kumoaja 32009R0207

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1992/oj

32003R1992

Neuvoston asetus (EY) N:o 1992/2003, annettu 27 päivänä lokakuuta 2003, yhteisön tavaramerkistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 40/94 muuttamisesta siten, että otetaan huomioon Euroopan yhteisön liittyminen tavaramerkkien kansainvälistä rekisteröintiä koskevaan Madridin sopimukseen liittyvään, Madridissa 27 päivänä kesäkuuta 1989 tehtyyn pöytäkirjaan

Virallinen lehti nro L 296 , 14/11/2003 s. 0001 - 0005


Neuvoston asetus (EY) N:o 1992/2003,

annettu 27 päivänä lokakuuta 2003,

yhteisön tavaramerkistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 40/94 muuttamisesta siten, että otetaan huomioon Euroopan yhteisön liittyminen tavaramerkkien kansainvälistä rekisteröintiä koskevaan Madridin sopimukseen liittyvään, Madridissa 27 päivänä kesäkuuta 1989 tehtyyn pöytäkirjaan

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 308 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen(1),

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon(2),

ottaa huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon(3),

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Asetuksella (EY) N:o 40/94, jäljempänä "yhteisön tavaramerkkiasetus"(4), joka perustuu perustamissopimuksen 308 artiklaan, pyritään luomaan hyvin toimivat ja edellytyksiltään kansallisia markkinoita vastaavat markkinat. Tällaisten markkinoiden luomiseksi ja niiden kehittämiseksi yhtenäismarkkinoiden suuntaan otettiin mainitun asetuksen nojalla käyttöön yhteisön tavaramerkkijärjestelmä, jonka avulla yritykset voivat yhtä menettelyä käyttäen saada yhteisön tavaramerkin, jolla on yhdenmukainen suoja ja jonka oikeusvaikutukset ovat voimassa Euroopan yhteisön koko alueella.

(2) Tavaramerkkien kansainvälistä rekisteröintiä koskevaan Madridin sopimukseen liittyvän pöytäkirjan tekemiseksi kokoontunut diplomaattikonferenssi hyväksyi 27 päivänä kesäkuuta 1989 Madridissa tavaramerkkien kansainvälistä rekisteröintiä koskevaan Madridin sopimukseen liittyvän pöytäkirjan, jäljempänä "Madridin pöytäkirja".

(3) Madridin pöytäkirja hyväksyttiin tiettyjen uusien piirteiden sisällyttämiseksi 14 päivänä huhtikuuta 1891 tehtyyn tavaramerkkien kansainvälistä rekisteröintiä koskevaan Madridin sopimukseen, jäljempänä "Madridin sopimus"(5), sellaisena kuin se on muutettuna, mukaiseen voimassa olevaan tavaramerkkien kansainvälistä rekisteröintiä koskevaan järjestelmään.

(4) Madridin sopimukseen verrattuna on Madridin pöytäkirjan 14 artiklalla eräänä sen sisältämistä pääasiallisista uudistuksista annettu valtioidenväliselle järjestölle, jolla on alueellinen virasto sellaisten merkkien rekisteröintiä varten, jotka ovat voimassa järjestön alueella, annettu mahdollisuus tulla mainitun pöytäkirjan osapuoliksi.

(5) Madridin pöytäkirja tuli voimaan 1 päivänä joulukuuta 1995, ja sitä on sovellettu 1 päivästä huhtikuuta 1996 eli samasta päivästä kuin yhteisön tavaramerkkijärjestelmä otettiin käyttöön.

(6) Yhteisön tavaramerkkijärjestelmä ja Madridin pöytäkirjalla perustettu kansainvälinen rekisteröintijärjestelmä ovat toisiaan täydentäviä. Jotta yritykset voisivat hyödyntää yhteisön tavaramerkin etuja Madridin pöytäkirjan nojalla ja päinvastoin, on yhteisön tavaramerkin hakijoille ja haltijoille sen vuoksi annettava mahdollisuus hakea tavaramerkeilleen kansainvälistä suojaa tekemällä Madridin pöytäkirjan mukainen kansainvälinen hakemus ja vastaavasti antaa Madridin pöytäkirjan mukaisten kansainvälisten rekisteröintien haltijoille mahdollisuus hakea tavaramerkeilleen yhteisön tavaramerkkijärjestelmän mukaista suojaa.

(7) Yhteyden luomisella yhteisön tavaramerkkijärjestelmän ja Madridin pöytäkirjan mukaisen kansainvälisen rekisteröintijärjestelmän välille voidaan lisäksi edistää taloudellisen toiminnan tasapainoista kehitystä, poistaa kilpailun vääristymiä sekä lisää kustannustehokkuutta ja sisämarkkinoiden yhdentymistä ja toimivuutta. Sen vuoksi yhteisön liittyminen Madridin pöytäkirjaan on tarpeen kiinnostuksen lisäämiseksi yhteisön tavaramerkkijärjestelmää kohtaan.

(8) Neuvosto on edellä mainituista syistä komission ehdotuksesta(6) hyväksynyt Madridin pöytäkirjan ja valtuuttanut neuvoston puheenjohtajan tallettamaan liittymisasiakirjan Maailman henkisen omaisuuden järjestön (WIPO) pääjohtajan huostaan aikaisintaan sinä päivänä, jona neuvosto on toteuttanut Euroopan yhteisön Madridin pöytäkirjaan liittymisen täytäntöönpanon edellyttämät toimenpiteet. Näistä toimenpiteistä säädetään tässä asetuksessa.

(9) Nämä toimenpiteet sisällytetään yhteisön tavaramerkkiasetukseen lisäämällä siihen uusi osasto "Tavaramerkkien kansainvälinen rekisteröinti". Tästä syystä tämän ehdotuksen oikeusperustan on oltava sama kuin yhteisön tavaramerkkiasetuksen oikeusperusta eli perustamissopimuksen 308 artikla.

(10) Lisäksi on säädettävä sisämarkkinoiden yhdenmukaistamisviraston (tavaramerkit ja mallit), jäljempänä "virasto", välityksellä WIPO:n kansainväliselle toimistolle tehtävän kansainvälisen hakemuksen jättämiseen sovellettavat säännöt.

(11) Jos kansainvälinen hakemus jätetään yhteisön tavaramerkkihakemuksen perusteella muulla kuin Madridin pöytäkirjassa kansainvälisten hakemusten jättämisen osalta hyväksytyllä kielellä, viraston olisi pyrittävä parhaansa mukaan huolehtimaan siitä, että tavaroiden tai palvelujen luettelo käännetään hakijan ilmoittamalle kielelle, jotta hakemus voidaan toimittaa ajoissa kansainväliselle toimistolle etuoikeuspäivän säilyttämiseksi.

(12) Madridin pöytäkirjassa tai Madridin pöytäkirjan nojalla annetuissa asetuksissa ei ole mitään määräyksiä viraston kansainvälisten hakemusten tai kansainvälisten rekisteröintien käsittelyä koskevista kielijärjestelyistä.

(13) Lisäksi Euroopan yhteisön nimeävää kansainvälistä rekisteröintiä koskevien sääntöjen ja menettelyjen olisi periaatteessa oltava samat kuin yhteisön tavaramerkkihakemuksiin ja yhteisön tavaramerkkien suojaan sovellettavat säännöt ja menettelyt. Tämän periaatteen mukaisesti olisi Euroopan yhteisön nimeävät kansainväliset rekisteröinnit tutkittava sen selvittämiseksi, onko epäämiselle ehdottomia perusteita, tehtävä rekisteröintiin liittyvät tutkimukset yhteisön tavaramerkkirekisterissä ja niiden jäsenvaltioiden tavaramerkkirekistereissä, jotka ovat ilmoittaneet virastolle päätöksestään suorittaa tutkimus, ja Euroopan yhteisön nimeävää kansainvälistä rekisteröintiä vastaan olisi voitava esittää väitteitä samalla tavoin kuin julkaistuja yhteisön tavaramerkkejä vastaan. Euroopan yhteisön nimeäviin kansainvälisiin rekisteröinteihin olisi sovellettava myös samoja käyttöä ja mitätöintiä koskevia sääntöjä kuin yhteisön tavaramerkkeihin. Jos Euroopan yhteisön nimeävä kansainvälinen rekisteröinti on evätty tai sen vaikutukset ovat lakanneet, se voidaan muuttaa kansalliseksi tavaramerkkihakemukseksi tai niitä jäsenvaltioita koskeviksi rekisteröinneiksi, jotka ovat Madridin pöytäkirjan tai Madridin sopimuksen osapuolia,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan asetus (EY) N:o 40/94 seuraavasti:

1) Lisätään 8 artiklan 2 kohdan a alakohtaan uusi alakohta seuraavasti:

"iv) tavaramerkit, jotka on rekisteröity yhteisössä voimassa olevien kansainvälisten järjestelyjen mukaisesti."

2) Korvataan 134 artiklan 3 kohta seuraavasti:

"3. Talousarvion tuloja ovat mahdollisten muiden tulojen lisäksi maksuasetusten nojalla suoritettavat maksut, 140 artiklassa tarkoitetun Madridin pöytäkirjan nojalla Euroopan yhteisön nimeävän kansainvälisen rekisteröinnin johdosta suoritettavat maksut ja muut Madridin pöytäkirjan sopimuspuolille suoritetut maksut sekä tarvittaessa Euroopan yhteisöjen yleisen talousarvion komissiota koskevan pääluokan erityiseen budjettikohtaan merkitty tuki."

3) Lisätään XII osaston jälkeen osasto seuraavasti:

"XIII OSASTO TAVARAMERKKIEN KANSAINVÄLINEN REKISTERÖINTI

1 JAKSO YLEISET SÄÄNNÖKSET

140 artikla

Säännösten soveltaminen

Jollei tässä osastossa toisin säädetä, tätä asetusta ja 158 artiklan nojalla annettuja tämän asetuksen täytäntöönpanoa koskevia asetuksia sovelletaan yhteisön tavaramerkkiä koskevaan hakemukseen tai yhteisön tavaramerkkiin perustuviin, tavaramerkkien kansainvälistä rekisteröintiä koskevaan Madridin sopimukseen liittyvän, Madridissa 27 päivänä kesäkuuta 1989 tehdyn pöytäkirjan mukaisiin kansainvälistä rekisteröintiä koskeviin hakemuksiin, jäljempänä 'kansainväliset hakemukset' ja 'Madridin pöytäkirja' ja Euroopan yhteisön nimeävien tavaramerkkien rekisteröinteihin kansainvälisessä rekisterissä, jota ylläpitää Maailman henkisen omaisuuden järjestön kansainvälinen toimisto, jäljempänä 'kansainväliset rekisteröinnit' ja 'kansainvälinen toimisto'.

2 JAKSO YHTEISÖN TAVARAMERKKIÄ KOSKEVIEN HAKEMUSTEN JA YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN PERUSTEELLA SUORITETTAVA KANSAINVÄLINEN REKISTERÖINTI

141 artikla

Kansainvälisen hakemuksen tekeminen

1. Madridin pöytäkirjan 3 artiklan mukaiset, yhteisön tavaramerkkiä koskevaan hakemukseen tai yhteisön tavaramerkkiin perustuvat kansainväliset hakemukset on tehtävä virastolle.

2. Jos kansainvälinen hakemus tehdään ennen kuin tavaramerkki, johon kansainvälisen rekisteröinnin on määrä perustua, on rekisteröity yhteisön tavaramerkkinä, kansainvälistä rekisteröintiä hakevan on ilmoitettava, onko kansainvälisen rekisteröinnin määrä perustua yhteisön tavaramerkkiä koskevaan hakemukseen vai rekisteröintiin. Jos kansainvälisen rekisteröinnin on määrä perustua yhteisön tavaramerkkiin sen jälkeen kun se on rekisteröity, viraston katsotaan saaneen kansainvälisen hakemuksen päivänä, jona yhteisön tavaramerkki rekisteröidään.

142 artikla

Kansainvälisen hakemuksen muoto ja sisältö

1. Kansainvälinen hakemus on tehtävä jollakin Euroopan yhteisön virallisella kielellä käyttäen viraston laatimaa lomaketta. Jollei hakija kansainvälisen hakemuksen tehdessään ole kyseisellä lomakkeella toisin ilmoittanut, virasto käy kirjeenvaihdon hakijan kanssa hakemuksen kielellä standardoidulla lomakkeella.

2. Jos kansainvälinen hakemus tehdään kielellä, joka ei kuulu Madridin pöytäkirjassa hyväksyttyihin kieliin, hakijan on ilmoitettava jokin kyseisiin kieliin kuuluva toinen kieli. Virasto toimittaa kansainvälisen hakemuksen kansainväliselle toimistolle tällä toisella kielellä.

3. Jos kansainvälinen hakemus tehdään muulla kuin Madridin pöytäkirjassa kansainvälisten hakemusten jättämisen osalta hyväksytyllä kielellä, hakija voi toimittaa tavaroiden tai palvelujen luettelon käännöksen sillä kielellä, jolla kansainvälinen hakemus on 2 kohdan mukaisesti toimitettava kansainväliselle toimistolle.

4. Virasto toimittaa kansainvälisen hakemuksen kansainväliselle toimistolle viipymättä.

5. Kansainvälisen hakemuksen tekemisestä on suoritettava maksu virastolle. Edellä 141 artiklan 2 kohdan toisessa virkkeessä tarkoitetussa tapauksessa maksu on suoritettava yhteisön tavaramerkin rekisteröintipäivänä. Hakemus katsotaan tehdyksi vasta, kun maksu on suoritettu.

6. Kansainvälisen hakemuksen on täytettävä sitä koskevat 157 artiklassa tarkoitetussa täytäntöönpanoasetuksessa säädetyt vaatimukset.

143 artikla

Merkitseminen asiakirjavihkoon ja rekisteriin

1. Yhteisön tavaramerkkiä koskevaan hakemukseen perustuvan kansainvälisen rekisteröinnin päivämäärä ja numero merkitään kyseistä hakemusta koskevaan asiakirjavihkoon. Kun hakemus johtaa yhteisön tavaramerkin saamiseen, kansainvälisen rekisteröinnin päivämäärä ja numero merkitään rekisteriin.

2. Yhteisön tavaramerkkiin perustuvan kansainvälisen rekisteröinnin päivämäärä ja numero merkitään rekisteriin.

144 artikla

Kansainvälisen rekisteröinnin jälkeen tehtävä alueellista laajentamista koskeva pyyntö

Madridin pöytäkirjan 3 ter artiklan 2 kohdan mukainen kansainvälisen rekisteröinnin jälkeen tehtävä alueellista laajentamista koskeva pyyntö voidaan tehdä viraston välityksellä. Pyyntö on tehtävä samalla kielellä kuin kyseinen kansainvälinen hakemus on tehty 142 artiklan mukaisesti.

145 artikla

Kansainväliset maksut

Maksut, jotka Madridin pöytäkirjan mukaisesti on suoritettava kansainväliselle toimistolle, maksetaan suoraan kansainväliselle toimistolle.

3 JAKSO EUROOPAN YHTEISÖN NIMEÄVÄT KANSAINVÄLISET REKISTERÖINNIT

146 artikla

Euroopan yhteisön nimeävän kansainvälisen rekisteröinnin vaikutukset

1. Euroopan yhteisön nimeävällä kansainvälisellä rekisteröinnillä on sen Madridin pöytäkirjan 3 artiklan 4 kohdassa tarkoitetusta rekisteröintipäivästä tai sitä myöhäisemmästä Madridin pöytäkirjan 3 ter artiklan 2 kohdan nojalla tapahtuvan Euroopan yhteisön nimeämispäivästä lukien sama vaikutus kuin yhteisön tavaramerkkiä koskevalla hakemuksella.

2. Jollei Madridin pöytäkirjan 5 artiklan 1 kohdan ja 2 kohdan mukaista kieltäytymisilmoitusta ole tehty tai jos kyseinen kieltäytyminen on peruutettu, Euroopan yhteisön nimeävällä kansainvälisellä rekisteröinnillä on 1 kohdassa mainitusta päivästä sama vaikutus kuin tavaramerkin rekisteröinnillä yhteisön tavaramerkiksi.

3. Edellä 9 artiklan 3 kohtaa sovellettaessa 147 artiklan 1 kohdan mukainen Euroopan yhteisön nimeävää kansainvälistä rekisteröintiä koskevien tietojen julkaiseminen korvaa yhteisön tavaramerkkiä koskevan hakemuksen julkaisemisen ja 147 artiklan 2 kohdan mukainen julkaiseminen korvaa yhteisön tavaramerkin rekisteröinnin julkaisemisen.

147 artikla

Julkaiseminen

1. Virasto julkaisee Madridin pöytäkirjan 3 artiklan 4 kohdassa tarkoitetun Euroopan yhteisön nimeävän tavaramerkin rekisteröintipäivän tai rekisteröinnin jälkeen tehtävän, Madridin pöytäkirjan 3 ter artiklan 2 kohdassa tarkoitetun Euroopan yhteisön nimeämisen päivämäärän, kansainvälisessä hakemuksessa käytetyn kielen ja hakijan ilmoittaman toisen kielen sekä kansainvälisen rekisteröinnin numeron ja kyseisen rekisteröinnin kansainvälisen toimiston lehdessä julkaisemisen päivämäärän, jäljennöksen merkistä sekä niiden tavara- tai palveluluokkien numerot, joiden osalta suojaa haetaan.

2. Jollei Madridin pöytäkirjan 5 artiklan 1 ja 2 kohdan mukaista kansainvälisen rekisteröinnin mukaisen suojan epäämistä koskevaa ilmoitusta ole tehty tai jos tällainen kieltäytyminen on peruutettu, virasto julkaisee tämän tiedon, kansainvälisen rekisteröinnin numeron sekä tarvittaessa päivän, jona kyseinen rekisteröinti on julkaistu kansainvälisen toimiston lehdessä.

148 artikla

Tavaramerkin aiemmuus

1. Euroopan yhteisön nimeävän kansainvälisen rekisteröinnin hakija voi kansainvälisessä hakemuksessa 34 artiklassa säädetyin tavoin vaatia aikaisemman tavaramerkin aiemmuutta, jos tavaramerkki on rekisteröity jäsenvaltiossa, mukaan lukien Benelux-maat, tai sellaisen aikaisemman tavaramerkin aiemmuutta, joka on rekisteröity jäsenvaltiossa voimassa olevaa kansainvälistä menettelyä noudattaen.

2. Euroopan yhteisön nimeävän kansainvälisen rekisteröinnin haltija voi 35 artiklassa säädetyin tavoin virastolta 147 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuna rekisteröinnin vaikutusten julkaisupäivästä lukien vaatia aikaisemman tavaramerkin aiemmuutta, jos tavaramerkki on rekisteröity jäsenvaltiossa, mukaan lukien Benelux-maat, tai sellaisen aikaisemman tavaramerkin aiemmuutta, joka on rekisteröity jäsenvaltiossa voimassa olevaa kansainvälistä menettelyä noudattaen. Virasto ilmoittaa asiasta kansainväliselle toimistolle.

149 artikla

Tutkiminen ehdottomien hylkäysperusteiden osalta

1. Euroopan yhteisön nimeävät kansainväliset rekisteröinnit tutkitaan ehdottomien hylkäysperusteiden osalta samalla tavalla kuin yhteisön tavaramerkkejä koskevat hakemukset.

2. Kansainvälisen rekisteröinnin suojaa ei saa evätä, ennen kuin kansainvälisen rekisteröinnin haltijalle on annettu mahdollisuus luopua suojasta tai rajoittaa sen laajuutta Euroopan yhteisön osalta tai esittää huomautuksia.

3. Suojan epääminen korvaa yhteisön tavaramerkkiä koskevan hakemuksen hylkäämisen.

4. Jos kansainvälisen rekisteröinnin suoja evätään tämän artiklan mukaisella päätöksellä, joka on lopullinen, tai jos kansainvälisen rekisteröinnin haltija on luopunut suojasta Euroopan yhteisön osalta 2 kohdan mukaisesti, virasto palauttaa kansainvälisen rekisteröinnin haltijalle täytäntöönpanoasetuksessa säädettävän osan yksilöllisestä maksusta.

150 artikla

Tutkimus

1. Saatuaan ilmoituksen Euroopan yhteisön nimeävästä kansainvälisestä rekisteröinnistä virasto laatii yhteisön tutkimuskertomuksen 39 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

2. Saatuaan ilmoituksen Euroopan yhteisön nimeävästä kansainvälisestä rekisteröinnistä virasto lähettää siitä viipymättä jäljennöksen kunkin sellaisen jäsenvaltion teollisoikeuksien keskusvirastolle, joka on ilmoittanut toimistolle päätöksestään suorittaa tutkimus oman tavaramerkkirekisterinsä osalta 39 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

3. Edellä 39 artiklan 3, 4 ja 5 kohtaa sovelletaan soveltuvin osin.

4. Virasto ilmoittaa yhteisön tutkimuskertomuksessa mainituille aikaisempien yhteisön tavaramerkkien haltijoille tai aikaisempien yhteisön tavaramerkkiä koskevien hakemusten tekijöille Euroopan yhteisön nimeävän kansainvälisen rekisteröinnin julkaisemisesta 147 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

151 artikla

Väite

1. Euroopan yhteisön nimeäviä kansainvälisiä rekisteröintejä vastaan voi tehdä väitteen samalla tavalla kuin julkaistuja yhteisön tavaramerkkiä koskevia hakemuksia vastaan.

2. Väite on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa, ja määräaika alkaa kuuden kuukauden kuluttua 147 artiklan 1 kohdassa tarkoitetusta julkaisupäivästä. Väite katsotaan tehdyksi vasta väitemaksun suorittamisen jälkeen.

3. Suojan epääminen korvaa yhteisön tavaramerkkiä koskevan hakemuksen hylkäämisen.

4. Jos kansainvälisen rekisteröinnin suoja evätään tämän artiklan mukaisella päätöksellä, joka on lopullinen, tai jos kansainvälisen rekisteröinnin haltija on luopunut suojan laajentamisesta Euroopan yhteisöön ennen tämän artiklan mukaista lopullista päätöstä, virasto palauttaa kansainvälisen rekisteröinnin haltijalle täytäntöönpanoasetuksessa säädettävän osan yksilöllisestä maksusta.

152 artikla

Yhteisön tavaramerkin rekisteröinnin korvaaminen kansainvälisellä rekisteröinnillä

Virasto merkitsee pyynnöstä rekisteriin, että yhteisön tavaramerkin rekisteröinti katsotaan korvatuksi kansainvälisellä rekisteröinnillä Madridin pöytäkirjan 4 bis artiklan mukaisesti.

153 artikla

Kansainvälisen rekisteröinnin vaikutusten mitättömyys

1. Euroopan yhteisön nimeävän kansainvälisen rekisteröinnin vaikutukset voidaan julistaa mitättömiksi.

2. Hakemus Euroopan yhteisön nimeävän kansainvälisen rekisteröinnin vaikutusten julistamisesta mitättömiksi korvaa 50 artiklassa säädetyn menettämispäätöstä koskevan hakemuksen tai 51 tai 52 artiklassa säädetyn mitätöintipäätöstä koskevan hakemuksen.

154 artikla

Kansainvälisellä rekisteröinnillä tehdyn Euroopan yhteisön nimeävän rekisteröinnin muuttaminen kansallista tavaramerkkiä koskevaksi hakemukseksi tai jäsenvaltioita koskeviksi rekisteröinneiksi

1. Jos kansainvälisellä rekisteröinnillä tehty Euroopan yhteisön nimeävä rekisteröinti on evätty tai lakkaa olemasta voimassa, kansainvälisen rekisteröinnin haltija voi pyytää Euroopan yhteisön nimeävän rekisteröinnin muuttamista:

a) 108, 109 ja 110 artiklan mukaisesti kansallista tavaramerkkiä koskevaksi hakemukseksi; tai

b) Madridin pöytäkirjan tai Madridissa 14 päivänä huhtikuuta 1891 tehdyn tavaramerkkien kansainvälistä rekisteröintiä koskevan Madridin sopimuksen, sellaisena kuin se on tarkistettuna ja muutettuna, jäljempänä 'Madridin sopimus', osapuolena olevaa jäsenvaltiota koskevaksi rekisteröinniksi, mikäli kyseistä jäsenvaltiota koskeva rekisteröinti on muuttamispyynnön esittämishetkellä voitu tehdä suoraan Madridin pöytäkirjan tai Madridin sopimuksen nojalla. Sovelletaan 108, 109 ja 110 artiklaa.

2. Kansallista tavaramerkkiä koskevaan hakemukseen taikka Madridin pöytäkirjan tai Madridin sopimuksen osapuolena olevaa jäsenvaltiota koskevaan osoittamiseen, joka johtuu kansainvälisellä rekisteröinnillä tehdyn Euroopan yhteisön nimeävän rekisteröinnin muuttamisesta, sovelletaan kyseisen jäsenvaltion osalta Madridin pöytäkirjan 3 artiklan 4 kohdan mukaisen kansainvälisen rekisteröinnin päivämäärää tai Madridin pöytäkirjan 3 ter artiklan 2 kohdan mukaisen Euroopan yhteisöön laajentamisen päivämäärää, jos laajentaminen tehtiin kansainvälisen rekisteröinnin jälkeen, tai kyseisen rekisteröinnin etuoikeuspäivämäärää ja tarvittaessa 148 artiklan mukaisesti vaadittua kyseisen valtion tavaramerkin aiemmuutta.

3. Muuttamista koskeva pyyntö julkaistaan.

155 artikla

Kansainvälisen rekisteröinnin kohteena olevan tavaramerkin käyttö

Edellä 15 artiklan 1 kohtaa, 43 artiklan 2 kohtaa, 50 artiklan 1 kohdan a alakohtaa ja 56 artiklan 2 kohtaa sovellettaessa 147 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu julkaisupäivä korvaa rekisteröintipäivän, kun on kyse päivästä, josta lähtien Euroopan yhteisön nimeävän kansainvälisen rekisteröinnin kohteena oleva tavaramerkki on otettava varsinaisesti käyttöön yhteisössä.

156 artikla

Muuttaminen

1. Jollei 2 kohdasta muuta johdu, yhteisön tavaramerkkiä koskeviin hakemuksiin sovellettavia säännöksiä sovelletaan soveltuvin osin hakemuksiin, jotka koskevat kansainvälisen rekisteröinnin muuttamista yhteisön tavaramerkkiä koskevaksi hakemukseksi Madridin pöytäkirjan 9 quinquies artiklan mukaisesti.

2. Jos muuttamista koskeva hakemus liittyy Euroopan yhteisön nimeävään kansainväliseen rekisteröintiin, jonka tiedot on julkaistu 147 artiklan 2 kohdan mukaisesti, ei 38-43 artiklaa sovelleta."

4) XIII osastosta tulee XIV osasto.

5) Numeroidaan 140, 141, 142 ja 143 artikla uudelleen seuraavasti:

140 artiklasta tulee 157 artikla,

141 artiklasta tulee 158 artikla,

142 artiklasta tulee 159 artikla, ja

143 artiklasta tulee 160 artikla.

6) Korvataan 26 artiklan 3 kohdassa oleva viittaus 140 artiklaan viittauksella 157 artiklaan.

7) Korvataan 139 artiklan 3 kohdassa ja 140 artiklan 3 kohdassa oleva viittaus 141 artiklaan viittauksella 158 artiklaan.

2 artikla

Tämä asetus tulee voiman päivänä, jona Madridin pöytäkirja tulee voimaan Euroopan yhteisön osalta. Tämän asetuksen voimaantulopäivä julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Luxemburgissa 27 päivänä lokakuuta 2003.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

A. Matteoli

(1) EYVL C 300, 10.10.1996, s. 11.

(2) EYVL C 127, 2.6.1997, s. 251.

(3) EYVL C 89, 19.3.1997, s. 14.

(4) EYVL L 11, 14.1.1994, s. 1, asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1653/2003 (EUVL L 245, 29.9.2003, s. 36).

(5) Tavaramerkkien kansainvälistä rekisteröintiä koskeva Madridin sopimus, sellaisena kuin se on viimeksi Tukholmassa 14 päivänä heinäkuuta 1967 tarkistettuna ja 2 päivänä lokakuuta 1979 muutettuna.

(6) Komission ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan yhteisön liittymisen hyväksymisestä tavaramerkkien kansainvälistä rekisteröintiä koskevaan Madridin sopimukseen liittyvään, Madridissa 27 päivänä kesäkuuta 1989 tehtyyn pöytäkirjaan (EYVL C 293, 5.10.1996, s. 11).

Top