EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Eurooppalainen sähköisen viestinnän säännöstö

Eurooppalainen sähköisen viestinnän säännöstö

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi (EU) 2018/1972 eurooppalaisesta sähköisen viestinnän säännöstöstä

DIREKTIIVIN TARKOITUS

Direktiivillä

  • vahvistetaan ajan tasalle saatetut säännöt sähköisen viestinnän (televiestintä) verkkojen ja palvelujen sekä niiden liitännäistoimintojen ja -palvelujen sääntelemiseksi
  • määritellään kansallisten sääntelyviranomaisten ja muiden asiaankuuluvien viranomaisten tehtävät ja vahvistetaan menettelyt sen varmistamiseksi, että sääntelykehys yhdenmukaistetaan kaikkialla Euroopan unionissa (EU)
  • edistetään kilpailua ja investointien lisäämistä 5G*-teknologiaan ja erittäin suuren kapasiteetin verkkoihin, jotta kaikilla EU:n kansalaisilla ja yrityksillä on käytettävissään korkealaatuinen verkkoyhteys ja suurempi valikoima innovatiivisia digitaalisia palveluja.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Yleisenä tavoitteena on

  • erittäin suuren kapasiteetin verkkojen, mukaan lukien kiinteiden, langattomien ja matkaviestinverkkojen, yhteenliitettävyyden edistäminen ja näiden verkkojen asettaminen kaikkien EU:n kansalaisten ja yritysten käyttöön
  • EU:n kansalaisten etujen ajaminen
    • tarjoamalla mahdollisimman suuri hyöty valinnanvaran, hinnan ja laadun kannalta tehokkaan kilpailun avulla
    • ylläpitämällä verkkojen ja palvelujen turvallisuutta
    • varmistamalla kuluttajansuoja erityisillä säännöillä ja
    • ottamalla huomioon sosiaalisten erityisryhmien tarpeet, koskien erityisesti vammaisia ja ikääntyneitä sekä niitä, joilla on erityisiä sosiaalisia tarpeita
  • markkinoille pääsyn helpottaminen ja kilpailun edistäminen televiestintäverkkojen ja niiden liitännäistoimintojen tarjonnan alalla
  • sisämarkkinoiden kehittämisen edistäminen televiestintäverkkojen ja -palvelujen alalla EU:ssa kehittämällä yhteisiä sääntöjä ja ennustettavissa olevaa sääntelyä muun muassa seuraavilla aloilla:
    • radiotaajuuksien tehokas ja koordinoitu käyttö
    • avoin innovointi
    • Euroopan laajuisten verkkojen kehittäminen
    • yleiseurooppalaisten palvelujen saatavuus ja yhteentoimivuus ja
    • päästä päähän -liitettävyys.

EU:n jäsenvaltioiden tehtävänä on

  • tehdä yhteistyötä keskenään ja Euroopan komission kanssa radiotaajuuspolitiikan strategisen suunnittelun ja yhteensovittamisen aloilla radiotaajuuspolitiikkaa käsittelevän ryhmän kautta sekä estää haitalliset häiriöt
  • varmistaa, että direktiivissä säädetyistä tehtävistä huolehtii toimivaltainen viranomainen
  • taata kansallisten sääntelyviranomaisten ja muiden toimivaltaisten viranomaisten riippumattomuus televiestintälaitteiden valmistajista ja alan palveluntarjoajista
  • varmistaa, että kansalliset sääntelyviranomaiset
    • on suojattu ulkopuoliselta väliintulolta tai poliittiselta painostukselta, joka voisi vaarantaa niiden riippumattoman arvioinnin ja
    • ovat taloudellisesti itsenäisiä ja niillä on riittävät taloudelliset ja henkilöresurssit, jotta ne voivat hoitaa niille osoitetut velvollisuudet.

Uudet tavoitteet ja tehtävät

Nykyisen lainsäädännön korvaamisen ja kumoamisen lisäksi direktiivissä otetaan käyttöön joukko uusia tavoitteita ja tehtäviä.

  • Vahvemmilla kuluttajia koskevilla säännöillä pyritään helpottamaan palveluntarjoajan vaihtamista ja tarjoamaan parempi suoja esimerkiksi palveluyhdistelmien tilaajille. Kuluttajat saavat yhdenmukaisen korkeatasoisemman suojan kaikkialla EU:ssa.
  • Televiestintäpalveluihin kuuluvat nykyisin sellaiset internetissä tarjottavat palvelut, joissa ei soiteta palvelunumeroihin, kuten viestintäsovellukset ja sähköposti. Arviointimekanismilla varmistetaan kuluttajan oikeuksien säilyminen vahvoina ja ajantasaisina liiketoimintamallien ja kuluttajakäyttäytymisen muuttuessa.
  • Kaikilla kuluttajilla on oltava mahdollisuus kohtuuhintaiseen ja riittävään laajakaistainternetyhteyteen asuinpaikasta tai tuloista riippumatta.
  • Vammaisilla on oltava televiestintäpalvelujen yhtäläiset käyttömahdollisuudet.
  • Jäsenvaltiot perustavat julkisen varoitusjärjestelmän, jonka kautta kansalaiset saavat matkapuhelimiinsa ilmoituksia alueellaan tapahtuneista luonnonkatastrofeista tai muista vakavista hätätilanteista.
  • Jäsenvaltioiden on taattava operaattoreille langattoman laajakaistan radiotaajuuksien toimilupia koskevan sääntelyn ennustettavuus vähintään 20 vuoden ajaksi, erityisesti 5G-liitettävyyteen tehtävien investointien edistämiseksi, ja kansallisia valintamenettelyjä on yhdenmukaistettava vertaisarviointifoorumin avulla.
  • Nopeampia internetyhteyksiä ja parempaa liitettävyyttä edistetään ottamalla käyttöön uusia taajuusalueita 5G-liitettävyyttä varten; samoin pienten matkaviestinverkkojen laitteiden käyttöönottoa edistetään koordinoimalla radiotaajuuksia koskevien toimilupien ajoitusta ja keventämällä sääntelyjärjestelmää.
  • Operaattoreiden verkkoon pääsyä koskevien kilpailua edistävien sääntöjen ansiosta yritysten on helpompi investoida uuteen erittäin suuren kapasiteetin infrastruktuuriin (vähintään 100 Mbps:n latausnopeudet) myös syrjäisillä alueilla ja samalla taata tehokas markkinasääntely.
  • Uusilla välineillä ratkaistaan ongelmia, joita voi syntyä tietyissä markkinaolosuhteissa. Symmetristä sääntelyä* sovelletaan sähköisten viestintäverkkojen tarjoajiin tietyissä erityistilanteissa kilpailun turvaamiseksi.

Täytäntöönpanosäädökset ja delegoidut säädökset

Komissio on antanut seuraavat täytäntöönpanosäädökset:

  • Asetus (EU) 2019/2243 sopimustiivistelmän mallista, jota yleisesti saatavilla olevien sähköisten viestintäpalvelujen tarjoajien on määrä käyttää, sekä
  • Asetus (EU) 2020/1070 pienalueen langattomien liityntäpisteiden ominaisuuksien määrittelemisestä.

Komissio on antanut seuraavat delegoidut säädökset, joilla täydennetään direktiiviä (EU) 2018/1972:

  • Asetus (EU) 2021/654 unionin yhteisen matkapuhelujen terminoinnin enimmäismaksun (puhelumaksu) ja unionin yhteisen kiinteän verkon puhelujen terminoinnin enimmäismaksun vahvistamisesta
  • Asetus (EU) 2023/444 toimenpiteistä, joilla varmistetaan hätäpalvelujen tosiasiallinen saavutettavuus eurooppalaiseen hätänumeroon 112 lähetettävien hätäviestien kautta.

MISTÄ ALKAEN SÄÄNTÖJÄ SOVELLETAAN?

Direktiivi piti saattaa osaksi kansallista lainsäädäntöä viimeistään 21. joulukuuta 2020. Näitä sääntöjä on sovellettu samasta päivästä lähtien.

Direktiivillä (EU) 2018/1972 laaditaan uudelleen ja korvataan direktiivit 2002/19/EY, 2002/20/EY ja 2002/21/EY (ja niihin tehdyt peräkkäiset muutokset), jotka oli saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä vuoteen 2003 mennessä.

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

5G. Matkaviestinyhteyksien uusin sukupolvi, jolle ovat ominaista suuret siirtonopeudet, pienemmät vasteajat, energiansäästö, kustannussäästöt, järjestelmän parempi suorituskyky ja laitteiden parempi yhteenliitettävyys.
Symmetrinen sääntely. Kaikkiin verkkopalvelujen tarjoajiin sovellettava sama sääntely (vastakohtana asymmetriselle sääntelylle, jossa tehdään ero palveluntarjoajien välillä, tavallisesti pienempien ja suurempien palveluntarjoajien toimintaedellytysten yhdenmukaistamiseksi).

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2018/1972, annettu 11 päivänä joulukuuta 2018 eurooppalaisesta sähköisen viestinnän säännöstöstä (uudelleenlaadittu) (EUVL L 321, 17.12.2018, s. 36–214).

Direktiiviin (EU) 2018/1972 tehdyt peräkkäiset korjaukset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission delegoitu asetus (EU) 2023/444, annettu 16 päivänä joulukuuta 2022, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2018/1972 täydentämisestä toimenpiteillä, joilla varmistetaan hätäpalvelujen tosiasiallinen saavutettavuus eurooppalaiseen hätänumeroon 112 lähetettävien hätäviestien kautta (EUVL L 65, 2.3.2023, s. 1–8).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2022/612, annettu 6 päivänä huhtikuuta 2022, verkkovierailuista yleisissä matkapuhelinverkoissa unionin alueella (uudelleenlaadittu) (EUVL L 115, 13.4.2022, s. 1–37).

Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2022/173, annettu 7 päivänä helmikuuta 2022, taajuusalueiden 900 MHz ja 1 800 MHz käytön yhdenmukaistamisesta sähköisten viestintäpalvelujen tarjontaan unionissa pystyviä maanpäällisiä järjestelmiä varten ja päätöksen 2009/766/EY kumoamisesta (EUVL L 28, 9.2.2022, s. 29–39).

Komission delegoitu asetus (EU) 2021/654, annettu 18 päivänä joulukuuta 2020, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2018/1972 täydentämisestä vahvistamalla unionin yhteinen matkapuhelujen terminoinnin enimmäismaksu ja unionin yhteinen kiinteän verkon puhelujen terminoinnin enimmäismaksu (EUVL L 137, 22.4.2021, s. 1–9).

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2020/1070, annettu 20 päivänä heinäkuuta 2020, pienalueen langattomien liityntäpisteiden ominaisuuksien määrittelemisestä eurooppalaisesta sähköisen viestinnän säännöstöstä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2018/1972 57 artiklan 2 kohdan mukaisesti (EUVL L 234, 21.7.2020, s. 11–15).

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2019/2243, annettu 17 päivänä joulukuuta 2019, sopimustiivistelmän mallista, jota yleisesti saatavilla olevien sähköisten viestintäpalvelujen tarjoajien on määrä käyttää Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2018/1972 mukaisesti (EUVL L 336, 30.12.2019, s. 274–280).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus 2018/1971, annettu 11 päivänä joulukuuta 2018 Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelimen (BEREC) ja BERECin tukiviraston (BEREC-virasto) perustamisesta, asetuksen (EU) 2015/2120 muuttamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1211/2009 kumoamisesta (EUVL L 321, 17.12.2018, s. 1–35).

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/1148, annettu 6 päivänä heinäkuuta 2016, toimenpiteistä yhteisen korkeatasoisen verkko- ja tietojärjestelmien turvallisuuden varmistamiseksi koko unionissa (EUVL L 194, 19.7.2016, s. 1–30).

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2015/2120, annettu 25 päivänä marraskuuta 2015, avointa internetyhteyttä koskevista toimenpiteistä ja yleispalvelusta ja käyttäjien oikeuksista sähköisten viestintäverkkojen ja -palvelujen alalla annetun direktiivin 2002/22/EY sekä verkkovierailuista yleisissä matkaviestinverkoissa unionin alueella annetun asetuksen (EU) N:o 531/2012 muuttamisesta (EUVL L 310, 26.11.2015, s. 1–18).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2015/758, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2015, hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän käyttöönottoa koskevista tyyppihyväksyntävaatimuksista ja direktiivin 2007/46/EY muuttamisesta (EUVL L 123, 19.5.2015, s. 77–89).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/61/EU, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, toimenpiteistä nopeiden sähköisten viestintäverkkojen käyttöönoton kustannusten vähentämiseksi (EUVL L 155, 23.5.2014, s. 1–14).

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 243/2012/EU, annettu 14 päivänä maaliskuuta 2012 monivuotisen radiotaajuuspoliittisen ohjelman perustamisesta (EUVL L 81, 21.3.2012, s. 7–17).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Komission päätös 2008/411/EY, tehty 21 päivänä toukokuuta 2008, taajuusalueen 3 400–3 800 MHz käytön yhdenmukaistamisesta sähköisten viestintäpalvelujen tarjontaan yhteisössä pystyviä maanpäällisiä järjestelmiä varten (EUVL L 144, 4.6.2008, s. 77–81).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 676/2002/EY, tehty 7 päivänä maaliskuuta 2002 Euroopan yhteisön radiotaajuuspolitiikan sääntelyjärjestelmästä (radiotaajuuspäätös) (EYVL L 108, 24.4.2002, s. 1–6)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/58/EY, annettu 12 päivänä heinäkuuta 2002, henkilötietojen käsittelystä ja yksityisyyden suojasta sähköisen viestinnän alalla (sähköisen viestinnän tietosuojadirektiivi) (EYVL L 201, 31.7.2002, s. 37–47).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 11.04.2023

Top