EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Euroopan unionin ja Georgian välinen assosiaatiosopimus

Euroopan unionin ja Georgian välinen assosiaatiosopimus

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJOISTA:

Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Georgian välinen assosiaatiosopimus

Päätös 2014/494/EU – Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Georgian tasavallan välisen assosiaatiosopimuksen allekirjoittamisesta Euroopan unionin puolesta ja sopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta

Neuvoston päätös 2014/495/EU hyväksynnän antamisesta sille, että Euroopan komissio tekee Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Georgian välisen assosiaatiosopimuksen Euroopan atomienergiayhteisön puolesta

SOPIMUKSEN JA PÄÄTÖKSEN TARKOITUS

Sopimuksen tavoitteina on

  • edistää poliittista assosiaatiota ja taloudellista yhdentymistä muun muassa lisäämällä Georgian osallistumista EU:n politiikkoihin ja ohjelmiin sekä sen erillisvirastojen toimintaan
  • luoda poliittiselle vuoropuhelulle vahvempi kehys, joka mahdollistaa tiiviiden poliittisten suhteiden kehittämisen kahden osapuolen välille
  • edistää demokratiaa sekä poliittista, taloudellista ja institutionaalista vakautta Georgiassa
  • edistää, ylläpitää ja lujittaa rauhaa ja vakautta alueellisesti ja kansainvälisesti,
  • edistää yhteistyötä, jolla pyritään rauhanomaiseen konfliktien ratkaisemiseen
  • tehostaa yhteistyötä oikeus-, vapaus- ja turvallisuusasioiden alalla tavoitteena vahvistaa oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamista
  • tukea Georgian tasavallan pyrkimyksiä kehittää taloudellisia mahdollisuuksiaan kansainvälisellä yhteistyöllä, myös lähentämällä lainsäädäntöään EU:n säännöstöön
  • saavuttaa Georgian tasavallan yhdentyminen asteittain EU:n sisämarkkinoihin, erityisesti perustamalla pitkälle menevä ja laaja-alainen vapaakauppa-alue.
  • luoda edellytykset tiiviimmälle yhteistyölle muilla yhteistä etua koskevilla aloilla.

Päätös 2014/495/Euratom tarkoittaa, että EU, Euratom ja EU:n jäsenvaltiot tekevät Georgian kanssa assosiaatiosopimuksen, ja päätös 2014/494/EU tarkoittaa, että EU allekirjoittaa sopimuksen.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Assosiaatiosopimus kattaa seuraavat:

Yleiset periaatteet

Sopimus perustuu useisiin keskeisiin periaatteisiin:

Poliittinen vuoropuhelu

Kahden osapuolen välisen poliittisen vuoropuhelun kehittämistä on jatkettava. Sillä on useita tavoitteita, kuten:

  • syventää poliittista assosiaatiota ja lisätä poliittista ja turvallisuuspoliittista lähentymistä ja tehokkuutta
  • edistää alueellisen koskemattomuuden, kansainvälisesti tunnustettujen rajojen kunnioittamisen, täysivaltaisuuden ja itsenäisyyden periaatteita
  • edistää konfliktien rauhanomaista ratkaisemista
  • edistää kansainvälistä vakautta ja turvallisuutta tehokkaan monenvälisyyden pohjalta
  • lujittaa osapuolten välistä yhteistyötä turvallisuudesta ja puolustuksesta

Vapaus, turvallisuus ja oikeus

Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alalla tehtävä yhteistyö kattaa useita erityiskysymyksiä, kuten:

  • henkilötietojen suojelu,
  • maahanmuutto- ja turvapaikka-asiat ja rajaturvallisuus
  • järjestäytyneen rikollisuuden, korruption, terrorismin, rahanpesun ja laittomien huumausaineiden torjunta.

Kauppa ja kaupan liitännäistoimenpiteet

Sopimus sisältää monenlaisia kaupan toimenpiteitä ja kaupan liitännäistoimenpiteitä:

  • tavaroiden kansallinen kohtelu ja markkinoille pääsy:
    • perustetaan osapuolten välinen vapaakauppa-alue ja toisesta osapuolesta peräisin olevien tavaroiden tullit poistetaan tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta (esitetään liitteissä),
    • toimenpiteiden kiertämisen ehkäisemismekanismi, joka tietyissä olosuhteissa keskeyttäisi Euroopan unioniin tuotavien Georgian maataloustuotteiden etuuskohtelun, on ollut voimassa vuodesta 2016 lähtien.
  • asteittainen yhdenmukaistaminen EU:n lainsäädännön kanssa kaupan teknisten esteiden, terveys- ja kasvinsuojeluasioiden, tullimenettelyjen ja kaupan helpottamisen ja julkisten hankintojen alalla
  • sijoittautumisoikeus, palvelukauppa ja sähköinen kaupankäynti
  • juoksevat maksut ja pääoman liikkeet
  • teollis- ja tekijänoikeuksien osalta EU:n ja Georgian vuonna 2012 allekirjoittama sopimus maantieteellisten merkintöjen suojasta sisällytettiin assosiaatiosopimukseen. Viimeksi mainitun sopimuksen ensisijaisena tavoitteena on ollut varmistaa, että Georgian lainsäädäntö pannaan tehokkaasti täytäntöön tällä alalla ja että asianomaisten hallintojen virkamiehet ja oikeudellisissa ammateissa toimivat saavat asianmukaisen koulutuksen. Assosiaationeuvostossa (ks. jäljempänä) EU ja Georgia kokoontuvat säännöllisesti keskustellakseen asiaa koskevista kysymyksistä ja parhaista käytännöistä.

Taloudellinen yhteistyö

Sopimuksessa edellytetään, että

  • molemmat osapuolet lisäävät toistensa talouden tuntemusta ja ottavat käyttöön talouspolitiikkoja talousuudistuksen aikaansaamiseksi
  • Georgia pyrkii kohti toimivaa markkinataloutta, lähentämään asteittain talouden ja rahoitusalan sääntelyään EU:n sääntelyyn ja huolehtii samalla vakaasta makrotalouspolitiikasta.

Muita yhteistyöalueita

EU ja Georgia sopivat aloittavansa useilla politiikan aloilla tiiviin yhteistyön, jonka tarkoituksena on tukea Georgian kehitystä ja kasvupotentiaalia.

Rahoitustukea, petostentorjuntaa ja valvontaa koskevat säännöt

Institutionaaliset ja yleiset säännöt

  • Sopimuksen nojalla perustetaan assosiaationeuvosto, joka valvoo sopimuksen soveltamista ja täytäntöönpanoa.
  • Sitä avustaa assosiaatiokomitea ja kauppaan liittyvien kysymysten kokoonpanossa oleva assosiaatiokomitea, joka koostuu kahden osapuolen ylemmistä virkamiehistä.

VOIMAANTULO

  • Sopimus on sekasopimus*, ja kunkin jäsenvaltion ja Euroopan parlamentin on ratifioitava se. Direktiivi on ollut voimassa 1. heinäkuuta 2016 lähtien.
  • Eräitä sopimuksen osia on sovellettu väliaikaisesti 1. syyskuuta 2014 lähtien.

TAUSTAA

KESKEISET TERMIT

Sekasopimus: ellei sopimuksen aihealue sisälly EU:n yksinomaisen toimivallan piiriin (tämä sopimus koskee myös Euratomia), myös jäsenvaltioiden on allekirjoitettava sopimus. Tällaiset sopimukset ovat niin sanottuja sekasopimuksia. Se tarkoittaa, että EU:n lisäksi jäsenvaltioista tulee EU:n ulkopuolisten sopijapuolien sopijapuolia. Sekasopimusten edellytyksenä voi myös olla jäsenvaltioiden ja EU:n välisten velvoitteiden jakamista koskevan EU:n sisäisen säädöksen antaminen.

ASIAKIRJAT

Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Georgia välinen assosiaatiosopimus, (EUVL L 261, 30.8.2014, s. 4–743)

Assosiaatiosopimukseen tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Neuvoston päätös 2014/494/EU, annettu 16 päivänä kesäkuuta 2014, Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Georgian tasavallan välisen assosiaatiosopimuksen allekirjoittamisesta Euroopan unionin puolesta ja sopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 261, 30.8.2014, s. 1–3)

Neuvoston päätös 2014/495/Euratom, annettu 16 päivänä kesäkuuta 2014, hyväksynnän antamisesta sille, että Euroopan komissio tekee Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Georgian välisen assosiaatiosopimuksen Euroopan atomienergiayhteisön puolesta (EUVL L 261, 30.8.2014, s. 744–745)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen konsolidoitu toisinto (EUVL C 203, 7.6.2016, s. 1–112)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/401, annettu 9 päivänä maaliskuuta 2016, Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Georgian välisessä assosiaatiosopimuksessa vahvistetun toimenpiteiden kiertämisen ehkäisemismekanismin täytäntöönpanosta (EUVL L 77, 23.3.2016, s. 62–64)

Ilmoitus Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Georgian välisen assosiaatiosopimuksen voimaantulosta (EUVL L 161, 18.6.2016, s. 1)

Ilmoitus Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Georgian välisen assosiaatiosopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 259, 30.8.2014, s. 1)

Viimeisin päivitys: 30.04.2021

Top