EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ihmisoikeudet ja demokratia - EU:n uusi toimintasuunnitelma

Konfliktit ja laajalle levinneet yritykset uhmata ihmisoikeuksia edellyttävät nykyisin Euroopan unionilta vahvoja ja päättäväisiä toimenpiteitä.

SÄÄDÖS

Komission yhteinen tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle: Ihmisoikeuksia ja demokratiaa koskeva toimintasuunnitelma (2015-2019) ”Ihmisoikeuksien säilyttäminen EU:n asialistan kärjessä” (JOIN(2015) 16 final, 28. huhtikuuta 2015).

TIIVISTELMÄ

Konfliktit ja laajalle levinneet yritykset uhmata ihmisoikeuksia edellyttävät nykyisin Euroopan unionilta vahvoja ja päättäväisiä toimenpiteitä.

Uudella EU:n ihmisoikeuksia ja demokratiaa koskevalla toimintasuunnitelmalla pyritään vahvistamaan EU:n ihmisoikeuspolitiikkaa kaikkialla maailmassa. Siinä keskitytään kansalaisyhteiskunnan rooliin ihmisoikeuksien puolustamisessa ja ihmisoikeuksien puolustajien tukemisessa.

YHTEISEN TIEDONANNON TARKOITUS

Euroopan komission sekä unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan yhteisen tiedonannon tarkoituksena on ehdottaa ihmisoikeuksia ja demokratiaa koskevaa toimintasuunnitelmaa vuosiksi 2015-2019.

EU:n neuvosto hyväksyi toimintasuunnitelman 20. heinäkuuta 2015 päätelmissään ihmisoikeuksia ja demokratiaa koskevasta toimintasuunnitelmasta vuosiksi 2015-2019. EU:n toimielimet ja EU-maat vastaavat yhdessä toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta, johon myös kansalaisjärjestöt osallistuvat aktiivisesti.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Toimintasuunnitelmassa vuosiksi 2015-2019 korostetaan erityisesti paikallisten elinten ja järjestelmien, myös kansallisten ihmisoikeusjärjestöjen sekä kansalaisyhteiskunnan, omistajuutta sekä näiden kanssa tehtävää yhteistyötä.

Periaatteet

Toimintasuunnitelman tarkoituksena on

  • lisätä toimijoiden (hallitusten, parlamenttien ja alueellisten organisaatioiden) vaikutusvaltaa kolmansissa maissa, vahvistaa oikeuslaitoksen asemaa ja tukea kansalaisyhteiskuntaa työmarkkinaosapuolet mukaan luettuina
  • torjua syrjintää ja edistää sananvapauden ja sukupuolten tasa-arvon kunnioittamista sekä naisten vaikutusvallan lisäämistä
  • varmistaa parempi näkyvyys EU:n toimille ihmisoikeuksien alalla.

Strategiset toiminta-alat

Toimintasuunnitelma sisältää seuraavat viisi strategista toiminta-alaa:

  • 1.

    paikallisten toimijoiden omistajuuden lisääminen toimilla, jotka liittyvät toimintaan ulkoisten valtiollisten ja valtiosta riippumattomien sidosryhmien kanssa

  • 2.

    tärkeimpien ihmisoikeuskysymysten ratkaiseminen säilyttämällä tasapaino toisaalta kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien* ja toisaalta taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien* välillä

  • 3.

    ihmisoikeuksia koskevan kokonaisvaltaisen lähestymistavan varmistaminen konflikti- ja kriisitilanteissa tukemalla toimia, joilla kehitetään ihmisoikeusloukkausten estämiseen, selvittämiseen ja torjumiseen tähtääviä kansallisia, alueellisia ja kansainvälisiä välineitä

  • 4.

    yhtenäisyyden ja johdonmukaisuuden lisääminen ottamalla ihmisoikeudet huomioon muun muassa seuraavilla EU-politiikan aloilla: kauppa- ja investointipolitiikka, maahanmuutto-, pakolais- ja turvapaikkapolitiikka, kehitysyhteistyöpolitiikka sekä terrorismin torjunta

  • 5.

    ihmisoikeuksiin ja demokratiaan liittyvän toiminnan ja tuloshakuisuuden tehostaminen laatimalla tuloshakuisempia ja strategisempia lähestymistapoja.

Maailmanlaajuinen suunnitelma

EU:n toimintasuunnitelmaan sisältyviä toimia sovelletaan maailman kaikkiin alueisiin paikalliset tarpeet huomioon ottaen.

Suunnitelman täytäntöönpanosta tehdään vuonna 2017 väliarviointi, jossa arvioidaan tärkeimpiä tuloksia ja otetaan huomioon uudet haasteet.

TAUSTAA

Vuonna 2012 EU hyväksyi ihmisoikeuksia ja demokratiaa koskevan strategiakehyksen, joka sisälsi toimintasuunnitelman vuosiksi 2012-2014. Sen tarkoituksena oli edistää ihmisoikeusnäkökohtien sisällyttämistä EU:n moniin politiikan aloihin.

Tämän 97 toimea sisältäneen 3-vuotisen toimintasuunnitelman jälkeen todettiin, että tietyillä alueilla tarvittiin lisätoimenpiteitä. Nämä on tarkoitus sisällyttää toimintasuunnitelmaan vuosiksi 2015-2019.

Lisätietoa on saatavana

KESKEISET TERMIT

  • *Kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet: oikeudet, joilla suojellaan henkilöiden vapautta ja joilla varmistetaan, että kansalaiset voivat osallistua yhteiskuntaelämään ja poliittiseen elämään ilman syrjintää tai sortoa.
  • *Taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet: oikeus ruokaan, asuntoon, koulutukseen, terveyteen sekä sosiaaliturvaan, oikeus osallistua kulttuurielämään, oikeus veteen ja sanitaatioon sekä oikeus työhön.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Neuvoston päätelmät ihmisoikeuksista ja demokratiasta: EU:n strategiakehys ja EU:n toimintasuunnitelma ihmisoikeuksia ja demokratiaa koskevasta EU:n strategiakehyksestä, 25. kesäkuuta 2012.

Neuvoston päätelmät ihmisoikeuksia ja demokratiaa koskevasta toimintasuunnitelmasta (2015-2019), 20. heinäkuuta 2015.

Viimeisin päivitys: 16.08.2015

Top