Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R2082

    Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2021/2082, annettu 26 päivänä marraskuuta 2021, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 376/2014 täytäntöönpanoa koskevista järjestelyistä yhteisen eurooppalaisen riskiluokitusjärjestelmän osalta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    C/2021/8476

    EUVL L 426, 29.11.2021, p. 32–40 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 29/11/2021

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/2082/oj

    29.11.2021   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 426/32


    KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2021/2082,

    annettu 26 päivänä marraskuuta 2021,

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 376/2014 täytäntöönpanoa koskevista järjestelyistä yhteisen eurooppalaisen riskiluokitusjärjestelmän osalta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon poikkeamien ilmoittamisesta, analysoinnista ja seurannasta siviili-ilmailun alalla, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 996/2010 muuttamisesta sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/42/EY, komission asetusten (EY) N:o 1321/2007 ja (EY) N:o 1330/2007 kumoamisesta 3 päivänä huhtikuuta 2014 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 376/2014 (1) ja erityisesti sen 7 artiklan 7 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Sekä jäsenvaltioiden että Euroopan unionin lentoturvallisuusviraston, jäljempänä ’virasto’, on asetuksen (EU) N:o 376/2014 mukaan perustettava mekanismi ilmailun turvallisuutta koskevien poikkeamatietojen keräämistä, arviointia, käsittelyä, analysointia ja tallentamista varten. Jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on laadittava poikkeamatietojen perusteella poikkeamailmoitukset ja tallennettava ne kansalliseen tietokantaan. Virastolla on sama velvoite laatia poikkeamatietojen perusteella poikkeamailmoitukset ja tallentaa ne tietokantaan.

    (2)

    Asetuksen (EU) N:o 376/2014 9 artiklan 1 kohdan mukaisesti jäsenvaltiot ja virasto osallistuvat tietojenvaihtoon asettamalla kaikki ilmoitustietokantoihinsa tallennetut turvallisuustiedot saataville eurooppalaisen keskusrekisterin välityksellä.

    (3)

    Asetuksen (EU) N:o 376/2014 mukaan poikkeamailmoituksissa on oltava jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten tai viraston tarkistama turvallisuusriskiluokitus ja ne on siirrettävä eurooppalaiseen keskusrekisteriin. Sen varmistamiseksi, että kaikki eurooppalaisessa keskusrekisterissä olevat poikkeamailmoitukset on luokiteltu yhdenmukaisella tavalla, jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten ja viraston olisi varmistettava, että luokitukset näissä ilmoituksissa on määritetty komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2020/2034 (2) vahvistetun yhteisen eurooppalaisen riskiluokitusjärjestelmän (ERCS-järjestelmä) mukaisesti.

    (4)

    On tarpeen vahvistaa järjestelyt, joilla virasto ja jäsenvaltiot panevat ERCS-järjestelmän yhdenmukaisesti ja yhtenäisesti täytäntöön.

    (5)

    Jos poikkeamailmoituksessa oleva riskiluokitus on määritetty käyttäen jotakin muuta metodologiaa kuin ERCS-järjestelmää, jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten tai viraston olisi luokiteltava kyseisen poikkeaman riski komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2020/2034 määritellyn ERCS-järjestelmän mukaisesti.

    (6)

    Silloin kun jäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset tai virasto päättävät käyttää muuntamismenettelyä johdanto-osan 5 kappaleessa tarkoitettujen riskiluokitusten muuntamiseksi ERCS-luokitukseksi ja jos käytetyt metodologiat ovat ARMS-ERC 4x4 tai RAT ”ATM yleisesti”, jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten tai viraston olisi käytettävä tässä asetuksessa vahvistettua suoraa muuntamismenettelyä.

    (7)

    Jos liitteessä esitettyä suoraa muuntamismenettelyä ei voida soveltaa, jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten ja viraston olisi voitava käyttää muita muuntamismenettelyjä, kunhan niillä saadaan vastaava ERCS-luokitus.

    (8)

    ERCS-järjestelmän jatkuva seuranta ja kehittäminen on tarpeen sen tehokkaan soveltamisen varmistamiseksi. On tarpeen vahvistaa tällaista seurantaa ja kehittämistä koskevat yksityiskohtaiset säännöt, ja viraston olisi avustettava komissiota tässä tarkastelussa ja seurannassa. Sen vuoksi jäsenvaltioiden olisi säännöllisesti ja asetetuissa määräajoissa raportoitava virastolle ja komissiolle ERCS-järjestelmän käytöstä ja sen arvioinnista.

    (9)

    Jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten ja viraston on valmistauduttava ERCS-järjestelmän täytäntöönpanoon erityisesti mukauttamalla sisäisiä menettelyjään ja mahdollisesti ottamalla käyttöön lisäresursseja. Asetuksen (EU) N:o 376/2014 24 artiklan 3 kohdassa säädetään kuitenkin, että mainitun asetuksen 7 artiklan 2 kohtaa, jossa jäsenvaltioille ja virastolle annetaan valtuudet käyttää ERCS-järjestelmää, sovelletaan vasta ERCS-järjestelmää määrittävien ja kehittävien delegoitujen ja täytäntöönpanosäädösten tultua voimaan. ERCS-järjestelmä määritellään komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2020/2034, joka tuli jo voimaan 31 päivänä joulukuuta 2020. Sen vuoksi velvoitetta käyttää ERCS-järjestelmää olisi sovellettava viimeistään tämän asetuksen voimaantulopäivästä. Lisäksi vuotuista turvallisuuskatsausta varten, jonka virasto julkaisee Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2018/1139 (3) 72 artiklan 7 kohdan mukaisesti, on olennaisen tärkeää, että luokitukset eurooppalaiseen keskusrekisteriin yhden vuoden ajanjaksolta ladatuissa poikkeamailmoituksissa on määritetty yhdenmukaisella tavalla. Velvoitetta luokitella poikkeamat ERCS-järjestelmän mukaisesti olisi sovellettava tämän asetuksen voimaantulopäivästä. Sen vuoksi tämän asetuksen olisi tultava voimaan 1 päivänä tammikuuta 2023.

    (10)

    Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat asetuksen (EU) 2018/1139 127 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Kohde

    Tässä asetuksessa vahvistetaan järjestelyt delegoidussa asetuksessa (EU) 2020/2034 vahvistetun yhteisen eurooppalaisen riskiluokitusjärjestelmän, jäljempänä ’ERCS-järjestelmä’, täytäntöönpanoa varten.

    2 artikla

    Määritelmät

    Tässä asetuksessa sovelletaan delegoidun asetuksen (EU) 2020/2034 2 artiklan määritelmiä.

    Lisäksi tässä asetuksessa tarkoitetaan:

    1)

    ’ARMS-ERC-metodologialla’ metodologiaa, jonka ilmailualan työryhmä nimeltään Airline Risk Management Solutions (ARMS) on kehittänyt toiminnallisten riskien arviointia varten;

    2)

    ’ATM:llä’ Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 549/2004 (4) 2 artiklan 10 alakohdassa määriteltyä ilmaliikenteen hallintaa;

    3)

    ’ATM ilmassa -vakavuustasolla’ sitä RAT-metodologian osaa, jolla arvioidaan poikkeaman lentotoimintavaikutusta;

    4)

    ’ATM maassa -vakavuustasolla’ sitä RAT-metodologian osaa, jolla arvioidaan ilmaliikenteen hallintajärjestelmän suorituskykyä (menettelyt, laitteet ja henkilöstö);

    5)

    ’ATM yleisesti -vakavuustasolla’ yhtä vakavuustasoa, joka muodostuu ATM ilmassa- ja ATM maassa -vakavuustasoista;

    6)

    ’RAT-metodologialla’ Eurocontrolin kehittämää riskianalyysivälinemetodologiaa, jota käytetään turvallisuuteen liittyvien poikkeamien luokitteluun ilmaliikenteen hallinnan alalla;

    7)

    ’Eurocontrolilla’ lennonvarmistusalan yhteistyöstä 13 päivänä joulukuuta 1960 tehdyllä kansainvälisellä yleissopimuksella (5) perustettua Euroopan lennonvarmistusjärjestöä.

    3 artikla

    Turvallisuusriskiluokituksen tarkistaminen, muuttaminen ja hyväksyminen

    1.   Jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen tai viraston on tarkistettava kunkin poikkeaman poikkeamailmoitukseen sisältyvä turvallisuusriskiluokitus sekä tarvittaessa muutettava sitä ja hyväksyttävä se komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2020/2034 vahvistetun ERCS-järjestelmän mukaisesti.

    2.   Rajoittamatta 1 kohdan soveltamista jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen tai viraston on käytettävä liitteessä esitettyä suoraa muuntamismenettelyä muuntaessaan ARMS-ERC 4x4- tai RAT ”ATM yleisesti” -metodologialla määritettyjä turvallisuusriskiluokituksia. Jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen tai virasto voivat käyttää muiden metodologioiden avulla määritettyjen turvallisuusriskiluokitusten muuntamiseen liitteessä olevassa 2 kohdassa esitettyä manuaalista muuntamismenettelyä tai muita tarkoituksenmukaisiksi katsomiaan muuntamismenettelyjä, kunhan niillä saadaan vastaava ERCS-luokitus.

    4 artikla

    ERCS-järjestelmän seuranta ja kehittäminen

    1.   Kunkin jäsenvaltion on 31 päivänä maaliskuuta 2026 ja sen jälkeen viiden vuoden välein toimitettava komissiolle ja virastolle kertomus ERCS-järjestelmän käytöstä.

    2.   Virasto tarkistaa jäsenvaltioilta tämän artiklan 1 kohdan mukaisesti saadut tiedot sekä muut tiedot, jotka virasto mahdollisesti saa ERCS-järjestelmän täytäntöönpanosta. Virasto voi tarkistuksessaan ottaa huomioon asetuksen (EU) N:o 376/2014 14 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun ilmailualan turvallisuusanalyytikkojen verkoston sekä viraston mahdollisesti perustamien asiaankuuluvien asiantuntijaryhmien asiantuntemuksen.

    5 artikla

    Yhteensopivuutta muiden riskiluokitusjärjestelmien kanssa koskeva seuranta

    1.   Virasto tarkastelee liitteessä esitettyjä muuntamismenettelyjä säännöllisesti uudelleen sen varmistamiseksi, että ne ovat edelleen tarkoituksenmukaisia. Uudelleentarkastelussa voidaan ottaa huomioon ilmailualan turvallisuusanalyytikkojen verkoston sekä viraston mahdollisesti perustamien asiaankuuluvien asiantuntijaryhmien asiantuntemus.

    2.   Jäsenvaltioiden on annettava komissiolle ja virastolle tiedoksi liitteessä olevassa 2 kohdassa esitetty manuaalinen muuntamismenettely ja muu tämän asetuksen 3 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu muuntamismenettely, jos tällaista on käytetty.

    6 artikla

    Voimaantulo

    Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2023.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 26 päivänä marraskuuta 2021.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  EUVL L 122, 24.4.2014, s. 18.

    (2)  Komission delegoitu asetus (EU) 2020/2034, annettu 6 päivänä lokakuuta 2020, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 376/2014 täydentämisestä yhteisen eurooppalaisen riskiluokitusjärjestelmän osalta (EUVL L 416, 11.12.2020, s. 1).

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1139, annettu 4 päivänä heinäkuuta 2018, yhteisistä siviili-ilmailua koskevista säännöistä ja Euroopan unionin lentoturvallisuusviraston perustamisesta, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 2111/2005, (EY) N:o 1008/2008, (EU) N:o 996/2010, (EU) N:o 376/2014 ja direktiivien 2014/30/EU ja 2014/53/EU muuttamisesta sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 552/2004, (EY) N:o 216/2008 ja neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3922/91 kumoamisesta (EUVL L 212, 22.8.2018, s. 1).

    (4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 549/2004, annettu 10 päivänä maaliskuuta 2004, yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan toteuttamisen puitteista (puiteasetus) (EUVL L 96, 31.3.2004, s. 1).

    (5)  Yleissopimus sellaisena kuin se on muutettuna 12 päivänä helmikuuta 1981 tehdyllä pöytäkirjalla ja tarkistettuna 27 päivänä kesäkuuta 1997 tehdyllä pöytäkirjalla.


    LIITE

    Muuntamismenettelyt riskianalyysivälineen (RAT) ja ilmailuriskien hallintaratkaisuja koskevan riskienluokittelumatriisin (ARMS-ERC) luokitusten muuntamiseksi yhteisen eurooppalaisen riskiluokitusjärjestelmän (ERCS) luokituksiksi

    Tässä liitteessä vahvistetaan menettelyt, jolla RAT- ja ARMS-ERC-luokitukset muunnetaan komission delegoidun asetuksen (EU) 2020/2034 liitteessä olevassa vaiheessa 2 määritellyksi ERCS-luokitukseksi (1).

    Seuraavilla menettelyillä RAT- ja/tai ARMS-ERC-luokitukset voidaan muuntaa joko suoraan tai manuaalisesti vastaavaksi ERCS-luokitukseksi tämän asetuksen 3 artiklan mukaisesti.

    1.   Suora muuntaminen

    Pakollisessa muuntamismenettelyssä on seuraavat kaksi työvaihetta:

    Työvaihe 1 – suora muuntaminen ERCS-vakavuustason määrittämiseksi.

    Työvaihe 2 – suora muuntaminen ERCS-todennäköisyystason määrittämiseksi.

    Menettelyjen kulku esitetään kuvassa 1. Menettely alkaa kohdasta ”Poikkeamailmoitus tehty” ja päättyy kohtaan ”Vastaava ERCS-luokitus”. Kuvan 1 katkoviivat osoittavat, että kunkin prosessin lopputulokseen riittää yksi lähde.

    Image 1
    Kuva 1 Muuntamismenettelyt

    1.1    VAIHE 1 – ERCS-vakavuustaso

    a.   Poikkeamakategoriaa ja painoluokkaa koskevat tiedot

    Jos poikkeamailmoitus sisältää poikkeamakategoriaa ja painoluokkaa koskevat tiedot, ne voidaan muuntaa ERCS-luokitukseksi ”Mahdollisen onnettomuusseurauksen vakavuus”. Seuraava vaihe on kuvan 1 kohta b.

    Jos poikkeamailmoituksessa ei ole poikkeamakategoriaa tai painoluokkaa taikka kumpaakaan koskevia tietoja, suora muuntaminen ei ole mahdollista. Jos käytetään tässä liitteessä olevassa 2 kohdassa kuvattua manuaalista muuntamista, seuraava vaihe on kuvien 1 ja 5 kohta D.

    b.   Poikkeamakategorian muuntaminen ERCS-järjestelmän keskeiseksi riskialueeksi

    Jos poikkeamailmoituksen poikkeamakategoria vastaa suoraan jotakin delegoidun asetuksen (EU) 2020/2034 liitteessä olevassa 1.2 kohdassa määriteltyä ERCS-järjestelmän keskeistä riskialuetta, seuraava vaihe on kuvan 1 kohta c.

    Jos poikkeamailmoituksen poikkeamakategoria ei vastaa ERCS-järjestelmän keskeisiä riskialueita, suora muuntaminen ei ole mahdollista. Jos käytetään tässä liitteessä olevassa 2 kohdassa kuvattua manuaalista muuntamista, seuraava vaihe on kuvien 1 ja 5 kohta D.

    c.   ERCS-luokitus ”Mahdollisen onnettomuusseurauksen vakavuus” – suora muuntaminen

    Jos poikkeamailmoitus sisältää poikkeamakategoriaa ja painoluokkaa koskevat tiedot, vakavuustaso muunnetaan suoraan vastaavaksi ERCS-tasoksi ”Mahdollisen onnettomuusseurauksen vakavuus”. Tulos on kohta k, josta saadaan ensimmäinen merkki, joka vastaa poikkeaman vakavuuden laskemisen perusteella määritettyä kirjainta (vakavuustasot A–X).

    1.2    TYÖVAIHE 2 – ERCS-todennäköisyystaso

    e.   RAT-metodologialla luokitettu poikkeamailmoitus

    Jos poikkeamailmoituksen luokituksessa on käytetty RAT-metodologiaa (2):

    Poikkeamailmoitukset, joilla on RAT-metodologian mukainen ”ATM yleisesti” -vakavuustaso, voidaan siirtää suoraan ERCS-järjestelmän todennäköisyyttä koskeviin sarakkeisiin kuvan 2 kohdan g mukaisesti.

    Poikkeamailmoitukset, joilla on vain RAT-metodologian mukainen ”ATM maassa” -vakavuustaso (3), on muunnettava manuaalisesti ERCS-todennäköisyystason saamiseksi. Jos käytetään tässä liitteessä olevassa 2 kohdassa kuvattua manuaalista muuntamista, seuraava vaihe on kuvan 5 kohta L.

    Jos poikkeamailmoitus on koodattu ”ATM-poikkeamana” (’ATM-specific occurence’), RAT-metodologian mukaisia luokituksia ei voida muuntaa ERCS-luokituksiksi.

    f.   RAT-metodologian mukainen ”ATM yleisesti” -vakavuustaso

    Jos poikkeamailmoituksessa on ”ATM yleisesti” -vakavuustaso, seuraava vaihe on kuvan 1 kohta g.

    g.   ERCS-järjestelmän sarake ”Mahdollisen onnettomuusseurauksen todennäköisyys” muunnetaan RAT-metodologian ”ATM yleisesti” -arvosta (koskee vain arvoja A, B, C ja E)

    Poikkeamailmoitukset, joilla on ”ATM yleisesti” -vakavuustaso (A, B, C ja E), muunnetaan suoraan ERCS-järjestelmän todennäköisyysluokiksi seuraavasti:

    Image 2
    Kuva 2 RAT-metodologian mukaisten ATM yleisesti -vakavuustasojen muuntaminen ERCS-todennäköisyystasoksi

    h.   ARMS-ERC-metodologialla luokitellut poikkeamailmoitukset

    ARMS-ERC-metodologialla luokitettujen poikkeamailmoitusten osalta seuraava vaihe on kuvan 1 kohta i.

    Muuten kuin ARMS-ERC-metodologialla luokitettujen poikkeamailmoitusten osalta seuraava vaihe on kuvan 5 kohta M.

    i.   ARMS-ERC 4x4-vakiomatriisi

    Jos poikkeamailmoituksen luokitukseen on käytetty kuvassa 3 esitettyä ARMS-ERC 4x4-matriisia, seuraava vaihe on kuvan 1 kohta j.

    Image 3
    Kuva 3 ARMS-ERC 4x4-vakiomatriisi

    j.   ERCS-taso ”Mahdollisen onnettomuusseurauksen todennäköisyys” – suora muuntaminen

    Jos poikkeamailmoituksessa on ARMS-metodologian ”Suojauksen tehokkuus” -taso, ERCS-tason ”Mahdollisen onnettomuusseurauksen todennäköisyys” määrittämisessä käytetään seuraavanlaista suoraa muuntamista ERCS-matriisiin.

    Image 4
    Kuva 4 ARMS-ERC-luokituksen muuntaminen ERCS-järjestelmän todennäköisyysluokkiin

    k.   Vastaava ERCS-luokitus

    ERCS-tasot ”Mahdollisen onnettomuusseurauksen vakavuus” ja ”Mahdollisen onnettomuusseurauksen todennäköisyys” yhdistetään ERCS-matriisissa vastaavan ERCS-luokituksen saamiseksi delegoidun asetuksen (EU) 2020/2034 liitteessä olevan vaiheen 2 mukaisesti.

    2.   Manuaalinen muuntaminen

    Manuaalisessa muuntamisessa on seuraavat kaksi työvaihetta:

    Työvaihe 1 – manuaalinen muuntaminen ERCS-vakavuustason määrittämiseksi;

    Työvaihe 2 – manuaalinen muuntaminen ERCS-todennäköisyystason määrittämiseksi.

    Image 5
    Kuva 5 Manuaalinen muuntaminen

    2.1    TYÖVAIHE 1

    D.   ERCS-taso ”Mahdollisen onnettomuusseurauksen vakavuus” – manuaalinen muuntaminen

    Jos poikkeamailmoitus ei sisällä poikkeamakategoriaa tai painoluokkaa taikka kumpaakaan koskevia tietoja, ”Mahdollinen onnettomuusseuraus” ja keskeinen riskialue määritetään delegoidun asetuksen (EU) 2020/2034 liitteessä määritellyllä ERCS-metodologialla. Lopullinen tulos on kohta k, josta saadaan ensimmäinen merkki, joka vastaa poikkeaman vakavuuden laskemisen perusteella määritettyä kirjainta (vakavuustasot A–X).

    2.2    TYÖVAIHE 2

    L.   ERCS-järjestelmän sarake ”Mahdollisen onnettomuusseurauksen todennäköisyys” – manuaalinen muuntaminen

    Poikkeamailmoituksia, joihin ei sisälly ”ATM yleisesti” -vakavuuden arviointia, ei voida suoraan muuntaa ERCS-tasoksi ”Mahdollisen onnettomuusseurauksen todennäköisyys”.

    ”ATM maassa” -vakavuus auttaa kuitenkin muuntamisessa sikäli, että se kartoittaa ”ATM maassa” -suojauksen arviointia ja delegoidun asetuksen (EU) 2020/2034 liitteessä olevassa 2.1.3 kohdassa määriteltyä ERCS-järjestelmän mukaista suojauksen arviointia.

    M.   ERCS-taso ”Mahdollisen onnettomuusseurauksen todennäköisyys” – manuaalinen muuntaminen

    Jos poikkeamailmoituksissa ei käytetä poikkeaman luokitukseen ARMS-ERC 4x4-matriisia, ERCS-tason ”Mahdollisen onnettomuusseurauksen todennäköisyys” saamiseksi ARMS-ERC-metodologian suojauksen arvioinnin arvo muunnetaan delegoidun asetuksen (EU) 2020/2034 liitteessä olevassa 2.1.3 kohdassa vahvistetuksi ERCS:n suojauksen arvioinniksi.

    k.   Vastaava ERCS-luokitus

    ERCS-tasot ”Mahdollisen onnettomuusseurauksen vakavuus” ja ”Mahdollisen onnettomuusseurauksen todennäköisyys” yhdistetään ERCS-matriisissa vastaavan ERCS-luokituksen saamiseksi delegoidun asetuksen (EU) 2020/2034 liitteessä olevan vaiheen 2 mukaisesti.


    (1)  ERCS-luokitus on kahdesta merkistä koostuva arvo, jossa ensimmäinen merkki on poikkeaman vakavuuden laskemisen perusteella määritetty kirjain (vakavuustasot A–X) ja toinen merkki on numeerinen arvo, joka ilmaisee laskelmien perusteella määritetyn poikkeamaa vastaavan pistemäärän (todennäköisyys).

    (2)  RAT-metodologialla luokitetaan ilmaliikenteen hallintaan liittyvät poikkeamat. RAT-metodologialla ei luokiteta onnettomuuksia, koska sillä mitataan vain sitä, kuinka lähellä ilmaliikenteen hallintaan liittyvä poikkeama oli muuttua onnettomuudeksi. RAT-metodologia on jaettu useisiin päätekijöihin (esim. ”ATM maassa”, ”ATM ilmassa”), joista kukin tuottaa osan RAT-metodologian mukaisesta lopullisesta ”ATM yleisesti” -vakavuustasosta. ”ATM yleisesti” -vakavuustason määrittämiseksi on oltava käytettävissä sekä ”ATM maassa”- että ”ATM ilmassa” -vakavuustasot.

    (3)  RAT-metodologiassa ’vakavuus’ osoittaa, kuinka paha poikkeama oli verrattuna muihin poikkeamiin. RAT-metodologiassa poikkeaman vakavuus määritellään arvioimalla suojaukset.


    Top