Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0583

Komission asetus N:o 583/2010, annettu 1 päivänä heinäkuuta 2010 , Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/65/EY täytäntöönpanosta sijoittajalle annettavien avaintietojen osalta ja avaintietojen tai tarjousesitteen toimittamisessa muuta pysyvää välinettä kuin paperia käyttäen tai verkkosivuston välityksellä noudatettavien ehtojen osalta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUVL L 176, 10.7.2010, p. 1–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/583/oj

10.7.2010   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 176/1


KOMISSION ASETUS N:o 583/2010,

annettu 1 päivänä heinäkuuta 2010,

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/65/EY täytäntöönpanosta sijoittajalle annettavien avaintietojen osalta ja avaintietojen tai tarjousesitteen toimittamisessa muuta pysyvää välinettä kuin paperia käyttäen tai verkkosivuston välityksellä noudatettavien ehtojen osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon siirtokelpoisiin arvopapereihin kohdistuvaa yhteistä sijoitustoimintaa harjoittavia yrityksiä (yhteissijoitusyritykset) koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta 13 päivänä heinäkuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/65/EY (1) ja erityisesti sen 75 artiklan 4 kohdan, 78 artiklan 7 kohdan ja 81 artiklan 2 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Direktiivissä 2009/65/EY määritellään pääperiaatteet, joita olisi noudatettava sijoittajalle annettavien avaintietojen laatimisessa ja toimittamisessa, muun muassa avaintietojen muotoa ja esitystapaa koskevat vaatimukset, avaintietojen tavoitteet, annettavien tietojen keskeinen sisältö sekä se, kenen olisi toimitettava tiedot, kenelle ne olisi toimitettava ja millä tavoin ne olisi toimitettava. Avaintietojen sisältöä ja muotoa on määrä kehittää yksityiskohtaisesti täytäntöönpanotoimenpiteillä, joiden olisi oltava tarpeeksi täsmällisiä, jotta niiden avulla voidaan varmistaa, että sijoittajat saavat tarvitsemansa tiedot yksittäisistä rahastorakenteista.

(2)

Täytäntöönpanotoimenpiteiden vahvistaminen asetuksen muodossa on perusteltua, koska vain asetuksella voidaan varmistaa sijoittajalle annettavien avaintietojen koko sisällön yhdenmukaistaminen. Sijoittajalle annettavat avaintiedot sisältävä asiakirja myös palvelisi tarkoitustaan tehokkaammin, jos siihen sovellettavat vaatimukset olisivat samat kaikissa jäsenvaltioissa. Kaikkien sidosryhmien pitäisi hyötyä avaintietojen muodon ja sisällön yhdenmukaistamisesta, sillä se takaa, että sijoitusmahdollisuuksia koskevat tiedot ovat johdonmukaisia ja vertailukelpoisia yhteissijoitusyritysten markkinoilla.

(3)

Joissakin tapauksissa sijoittajalle annettavat avaintiedot voidaan toimittaa tehokkaammin, jos avaintiedot sisältävä asiakirja annetaan sijoittajille verkkosivuston välityksellä tai liitetään mukaan muuhun asiakirjaan, kun se annetaan potentiaaliselle sijoittajalle. Avaintietoasiakirjan antaminen muiden tietojen yhteydessä ei saisi näissä tapauksissa kuitenkaan vähentää sen merkitystä tai luoda sitä vaikutelmaa, että se on osa markkinointiaineistoa tai että sen mukana olevalla markkinointiaineistolla on yhtä suuri tai suurempi merkitys yksityissijoittajalle.

(4)

On tarpeen varmistaa, että tiedot ovat sisällöllisesti relevantteja, loogisesti jäsenneltyjä ja yksityissijoittajille tarkoituksenmukaisella kielellä esitettyjä. Tätä varten asetuksessa olisi varmistettava, että avaintietoasiakirja pystyy muotonsa, esitystapansa ja siinä käytetyn kielen laadun ja luonteen puolesta herättämään sijoittajien mielenkiinnon ja helpottamaan vertailua. Tämän asetuksen tavoitteena on varmistaa asiakirjan johdonmukainen muoto, muun muassa tietojen yhteinen esitysjärjestys ja yhteiset otsikot.

(5)

Tässä asetuksessa määritellään yhteissijoitusyrityksen sijoitustavoitteita ja -politiikkaa koskevien tietojen sisältö, jotta sijoittajat voisivat helposti todeta, vastaako tietty rahasto heidän tarpeitaan. Tästä syystä tiedoissa olisi mainittava, pyritäänkö tuottoihin pääoman lisäämisenä, maksetaanko tuotot vai onko kyseessä näiden yhdistelmä. Sijoituspolitiikan kuvauksessa olisi ilmoitettava sijoittajalle, mitkä ovat yhteissijoitusyrityksen yleiset tavoitteet ja miten ne aiotaan saavuttaa. Rahoitusvälineistä, joihin sijoitukset on määrä tehdä, tarvitsee mainita ainoastaan ne, joilla voi olla olennainen vaikutus yhteissijoitusyrityksen tulokseen, tarvitsematta mainita kaikkia mahdollisia välineitä, joihin sijoituksia voidaan tehdä.

(6)

Tässä asetuksessa annetaan yksityiskohtaiset säännöt sijoituksen riski-hyötyprofiilin esittämisestä edellyttämällä synteettisen indikaattorin käyttöä ja määrittelemällä niiden sanallisten selvitysten sisältö, jotka annetaan indikaattorista itsestään sekä riskeistä, joita indikaattori ei ota huomioon mutta jotka saattavat vaikuttaa olennaisesti yhteissijoitusyrityksen riski-hyötyprofiiliin. Synteettistä indikaattoria koskevien sääntöjen soveltamisessa olisi otettava huomioon menetelmä, jonka Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komiteassa työskentelevät toimivaltaiset viranomaiset ovat kehittäneet synteettisen indikaattorin laskemista varten. Rahastoyhtiön olisi päätettävä kunkin rahaston erityisominaisuuksien perusteella tapauskohtaisesti, mitkä erityiset riskit olisi ilmoitettava, ottaen huomioon tarve välttää asiakirjan liiallista kuormittamista tiedolla, jota yksityissijoittajien on vaikea ymmärtää. Riski-hyötyprofiilin sanallisen selvityksen olisi lisäksi oltava kooltaan rajoitettu sen suhteen, miten paljon se vie tilaa avaintietoasiakirjassa. Avaintietoasiakirjassa olisi voitava viitata yhteissijoitusyrityksen tarjousesitteeseen, jossa annetaan yksityiskohtaiset tiedot sen riskeistä.

(7)

Olisi varmistettava, että avaintietoasiakirjan selostus riskeistä on sopusoinnussa rahastoyhtiön riskienhallintaan liittyvien sisäisten menettelyjen kanssa, jotka vahvistetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/65/EY täytäntöönpanosta organisaatiovaatimusten, eturistiriitojen, liiketoiminnan harjoittamisen, riskienhallinnan sekä säilytysyhteisön ja rahastoyhtiön välisen sopimuksen sisällön osalta 1 päivänä heinäkuuta 2010 annetussa komission direktiivissä 2010/43/EU (2). Johdonmukaisuuden takaamiseksi esimerkiksi pysyvällä riskienhallintatoiminnolla olisi oltava soveltuvin osin mahdollisuus tarkastella uudelleen ja kommentoida avaintietoasiakirjan riski-hyötyprofiiliosiota.

(8)

Asetuksessa määritellään yhteinen muoto kulujen esittämiselle ja selvittämiselle sekä myös asiaankuuluville varoituksille, jotta sijoittajat saisivat asianmukaiset tiedot heille aiheutuvista kuluista ja niiden suhteesta pääoman määrään, joka rahastoon on sijoitettu. Näiden sääntöjen soveltamisessa olisi otettava huomioon menetelmä, jonka Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komiteassa työskentelevät toimivaltaiset viranomaiset ovat kehittäneet kulutietojen laskemista varten.

(9)

Aiemman tuotto- tai arvonkehityksen esitystapaa koskevat yksityiskohtaiset säännöt perustuvat vaatimuksiin, jotka kyseisistä tiedoista annetaan rahoitusvälineiden markkinoista sekä neuvoston direktiivien 85/611/ETY ja 93/6/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/12/EY muuttamisesta ja neuvoston direktiivin 93/22/ETY kumoamisesta 21 päivänä huhtikuuta 2004 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2004/39/EY (3). Tällä asetuksella täydennetään direktiivin 2004/39/EY sääntöjä ottamalla käyttöön erityisvaatimuksia tietojen yhdenmukaistamiseksi, jotta voidaan helpottaa vertailua eri avaintietoasiakirjojen välillä. Asetuksessa säädetään erityisesti, että ainoastaan nettovuosituotto on esitettävä ja esityksen on oltava pylväsdiagrammin muodossa. Olisi annettava säännöksiä pylväsdiagrammin esittämiseen liittyvistä seikoista, kuten niistä rajoitetuista olosuhteista, joissa voidaan käyttää simuloitua dataa.

(10)

Olisi huomattava, että vaikka viittaukset muihin tietoihin voivat olla hyödyllisiä sijoittajalle, olennaisena vaatimuksena on, että avaintietoasiakirjan olisi sisällettävä kaikki tiedot, joita sijoittaja tarvitsee saadakseen peruskäsityksen yhteissijoitusyrityksestä. Jos viitataan muihin tietolähteisiin kuin tarjousesitteeseen ja määräaikaiskatsauksiin, olisi tehtävä selväksi, että tarjousesite ja määräaikaiskatsaukset ovat ensisijaisia lisätietolähteitä sijoittajille, eikä viittauksissa saisi vähätellä niiden merkitystä.

(11)

Avaintietoasiakirjaa olisi tarkasteltava uudelleen ja tarpeen mukaan tarkistettava tarvittavan usein sen varmistamiseksi, että se täyttää direktiivin 2009/65/EY 78 artiklan 2 kohdassa ja 79 artiklan 1 kohdassa asetetut sijoittajille annettavia avaintietoja koskevat vaatimukset. Hyviin käytäntöihin tulisi kuulua, että rahastoyhtiöt tarkastelevat avaintietoasiakirjaa uudelleen ennen kuin ryhtyvät aloitteisiin, joiden tuloksena merkittävä määrä uusia sijoittajia todennäköisesti hankkii osuuksia rahastossa.

(12)

Sijoittajille annettavien avaintietojen muotoa tai sisältöä voi olla tarpeen mukauttaa tapauskohtaisesti. Siksi tässä asetuksessa annetaan kaikkiin yhteissijoitusyrityksiin sovellettavat säännöt siten, että niissä otetaan kuitenkin huomioon tietyntyyppisten yhteissijoitusyritysten erityistilanne, olipa kysymys eri alarahastoja tai osakelajeja käsittävistä yhteissijoitusyrityksistä, rahasto-osuusrahastorakenteista, master–feeder-rakenteista tai strukturoidusta, kuten pääomasuojatusta ja muusta vastaavasta yhteissijoitusyrityksestä.

(13)

Eri osakelajeja käsittävien yhteissijoitusyritysten tapauksessa ei pitäisi velvoittaa laatimaan erillistä avaintietoasiakirjaa kutakin osakelajia varten, kunhan tämä ei vaaranna sijoittajien etuja. Kahta tai useampaa osakelajia koskevat tiedot voidaan yhdistää samaan avaintietoasiakirjaan ainoastaan siinä tapauksessa, ettei asiakirjasta tule sen takia liian monimutkaista tai kuormitettua. Vaihtoehtoisesti voidaan valita edustava osakelaji, mutta vain niissä tapauksissa, joissa osakelajit ovat keskenään tarpeeksi samanlaisia siten, että edustavaa osakelajia koskevat tiedot ovat asiallisia ja selkeitä eivätkä harhaanjohtavia sen edustaman osakelajin suhteen. Määritettäessä sitä, onko edustavan osakelajin käyttö asiallista ja selkeää eikä harhaanjohtavaa, olisi huomioitava yhteissijoitusyrityksen ominaispiirteet, yksittäisten osakelajien välisten erojen luonne ja yksittäiselle sijoittajalle tai sijoittajaryhmälle tarjolla olevien sijoitusvaihtoehtojen määrä.

(14)

Rahasto-osuusrahastojen tapauksessa olisi huolehdittava siitä, että tiedot yhteissijoitusyrityksestä, johon sijoittaja tekee sijoituksensa, ja yhteissijoitusyrityksen kohderahastoista ovat oikeassa tasapainossa. Rahasto-osuusrahastoa koskeva avaintietoasiakirja olisi siksi laadittava siltä pohjalta, ettei sijoittaja halua tai hänen ei tarvitse tietää yksityiskohtaisesti kunkin kohderahaston ominaispiirteitä, varsinkin kun kohderahastot todennäköisesti vaihtelevat aika ajoin, jos yhteissijoitusyrityksen sijoitustoiminta on aktiivista. Jotta avaintietoasiakirjasta saisi tarkoituksenmukaisesti tietoa rahasto-osuusrahaston tavoitteesta, sijoituspolitiikasta, riskitekijöistä ja kulurakenteesta, sen käyttämien kohderahastojen ominaispiirteiden olisi kuitenkin käytävä avoimesti ilmi.

(15)

Master–feeder-rakenteiden tapauksessa feeder-yhteissijoitusyrityksen riski-hyötyprofiilin kuvaus ei saisi olennaisesti poiketa master-yhteissijoitusyrityksen avaintietoasiankirjan vastaavasta osiosta, niin että feeder-yhteissijoitusyritys voi soveltuvin osin kopioida tietoja master-yhteissijoitusyrityksen avaintietoasiakirjasta. Näitä tietoja olisi kuitenkin täydennettävä tai mukautettava asiaankuuluvalla tavalla niissä tapauksissa, joissa feeder-yhteissijoitusyrityksen hallussa olevat lisävarat voivat muuttaa riskiprofiilia master-yhteissijoitusyritykseen verrattuna esimerkiksi johdannaissopimuksia käytettäessä, jolloin tiedoissa olisi ilmoitettava kyseisistä lisävaroista johtuvat riskit. Feeder-yhteissijoitusyritykseen sijoittaville olisi ilmoitettava feeder- ja master-yhteissijoitusyritykseen sijoittamisen yhteenlasketut kustannukset.

(16)

Kun on kyse strukturoidusta, kuten pääomasuojatusta ja muusta vastaavasta yhteissijoitusyrityksestä, aiempaa tuotto- tai arvonkehitystä koskevien tietojen sijasta edellytetään skenaarioita tuloksen kehityksestä. Tulosskenaarioissa lasketaan rahaston odotettu tuotto suotuisten, epäsuotuisten ja neutraalien markkinaolosuhteiden hypoteeseissa. Skenaariot olisi valittava siten, että ne esittävät tehokkaasti mahdollisten tulosten koko vaihteluvälin käytetyn mallin mukaan.

(17)

Kun sijoittajille annettavat avaintiedot ja tarjousesite toimitetaan muuta pysyvää välinettä kuin paperia käyttäen tai verkkosivuston välityksellä, sijoittajansuojasyistä tarvitaan lisäturvatoimia, jotta sijoittajat saisivat tiedot tarpeitaan vastaavassa muodossa, jotta säilytettäisiin tietojen koskemattomuus, jotta estettäisiin tietojen ymmärrettävyyttä ja tarkoituksenmukaisuutta haittaavat muutokset ja jotta tietoja ei voitaisi luvatta manipuloida tai muuttaa. Sijoittajien tasavertaisen kohtelun ja rahoitusalan tasapuolisten toimintaedellytysten varmistamiseksi tämä asetus sisältää viittauksen pysyvää välinettä koskeviin sääntöihin, jotka vahvistetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/39/EY täytäntöönpanosta sijoituspalveluyritysten toiminnan järjestämistä koskevien vaatimusten, toiminnan harjoittamisen edellytysten ja kyseisessä direktiivissä määriteltyjen käsitteiden osalta 10 päivänä elokuuta 2006 annetussa komission direktiivissä 2006/73/EY (4).

(18)

Jotta rahasto- ja sijoitusyhtiöt voisivat mukautua tämän asetuksen sisältämiin uusiin vaatimuksiin tehokkaasti ja tuloksekkaasti, tämän asetuksen soveltamisen aloituspäivä olisi sovitettava yhteen direktiivin 2009/65/EY osaksi kansallista lainsäädäntöä saattamisen kanssa.

(19)

Komission päätöksellä 2009/77/EY (5) perustettua Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komiteaa on kuultu teknisistä kysymyksistä.

(20)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat Euroopan arvopaperikomitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

I LUKU

KOHDE JA YLEISET PERIAATTEET

1 artikla

Kohde

Tässä asetuksessa vahvistetaan yksityiskohtaiset säännöt direktiivin 2009/65/EY 75 artiklan 2 kohdan, 78 artiklan 2–5 kohdan ja 81 artiklan 1 kohdan täytäntöönpanoa varten.

2 artikla

Yleiset periaatteet

1.   Tässä asetuksessa vahvistettuja vaatimuksia sovelletaan kaikkiin rahastoyhtiöihin kunkin niiden hoitaman yhteissijoitusyrityksen osalta.

2.   Tätä asetusta sovelletaan kaikkiin sijoitusyhtiöihin, jotka eivät ole nimenneet direktiivin 2009/65/EY mukaisesti toimiluvan saanutta rahastoyhtiötä.

3 artikla

Avaintietoasiakirjaa koskevat periaatteet

1.   Tässä asetuksessa määritellään tyhjentävästi sijoittajalle annettavan avaintiedon sisältävän asiakirjan, jäljempänä ”avaintietoasiakirja”, muoto ja sisältö. Avaintietoasiakirjaan ei saa sisällyttää muita tietoja tai ilmoituksia, jollei tässä asetuksessa toisin säädetä.

2.   Sijoittajalle annettavan avaintiedon on oltava asiallista ja selkeää eikä se saa olla harhaanjohtavaa.

3.   Avaintietoasiakirja on annettava sijoittajille siten, että sijoittajat voivat erottaa sen muusta aineistosta. Sitä ei varsinkaan saa esittää tai toimittaa tavalla, joka voisi saada sijoittajat pitämään sitä vähemmän tärkeänä kuin muita tietoja yhteissijoitusyrityksestä ja siihen liittyvistä riskeistä ja hyödyistä.

II LUKU

SIJOITTAJALLE ANNETTAVIEN AVAINTIETOJEN MUOTO JA ESITYSTAPA

1 JAKSO

Asiakirjan nimi, sisällön rakenne ja jaksojen otsikot

4 artikla

Asiakirjan nimi ja sisältö

1.   Avaintietoasiakirjan sisältö on esitettävä 2–13 kohdassa esitetyssä järjestyksessä.

2.   Nimi ”Sijoittajan avaintiedot” on ilmoitettava näkyvästi avaintietoasiakirjan ensimmäisen sivun yläosassa.

3.   Suoraan nimen alapuolella on oltava seuraava selittävä teksti:

”Tämä asiakirja antaa sijoittajalle avaintiedot rahastosta. Se ei ole markkinointiaineistoa. Avaintiedot on annettava lakisääteisesti, jotta sijoittaja ymmärtäisi rahaston luonteen ja siihen liittyvät sijoitusriskit. Asiakirjaan tutustumista suositellaan, jotta sijoittaja voisi tehdä sijoituspäätöksensä tietoon perustuen.”

4.   Yhteissijoitusyrityksen tunnistetiedot, muun muassa osakelaji tai sen alarahasto, on ilmoitettava selkeästi. Jos ilmoitetaan alarahasto tai osakelaji, yhteissijoitusyrityksen nimen on seurattava alarahaston tai osakelajin nimen jälkeen. Jos yhteissijoitusyritys, alarahasto ja osakelaji yksilöidään koodinumerolla, koodinumeron on kuuluttava osana yhteissijoitusyrityksen tunnistustietoihin.

5.   Rahastoyhtiön nimi on ilmoitettava.

6.   Jos rahastoyhtiö muodostaa osan yhtiöryhmää oikeudellisista, hallinnollisista tai markkinointisyistä, voidaan lisäksi ilmoittaa kyseisen ryhmän nimi. Yritysbrandausta voidaan käyttää edellyttäen, ettei se estä sijoittajaa ymmärtämästä sijoitukseen liittyviä keskeisiä tekijöitä tai vähennä hänen mahdollisuuksiaan verrata sijoitustuotteita.

7.   Avaintietoasiakirjan jakson ”Tavoitteet ja sijoituspolitiikka” on sisällettävä tämän asetuksen III luvussa olevassa 1 jaksossa esitetyt tiedot.

8.   Avaintietoasiakirjan jakson ”Riski-hyötyprofiili” on sisällettävä tämän asetuksen III luvussa olevassa 2 jaksossa esitetyt tiedot.

9.   Avaintietoasiakirjan jakson ”Kulut” on sisällettävä tämän asetuksen III luvussa olevassa 3 jaksossa esitetyt tiedot.

10.   Avaintietoasiakirjan jakson ”Aiempi tuotto- tai arvonkehitys” on sisällettävä tämän asetuksen III luvussa olevassa 4 jaksossa esitetyt tiedot.

11.   Avaintietoasiakirjan jakson ”Käytännön tiedot” on sisällettävä tämän asetuksen III luvussa olevassa 5 jaksossa esitetyt tiedot.

12.   Toimilupaa koskeviin tietoihin on sisällyttävä seuraava maininta:

”Rahastolle on myöntänyt toimiluvan [jäsenvaltion nimi], ja sitä valvoo [toimivaltaisen viranomaisen nimi].”

Tapauksissa, joissa yhteissijoitusyritystä hoitaa rahastoyhtiö, joka käyttää direktiivin 2009/65/EY 16 artiklan mukaisia oikeuksia, on lisättävä seuraava maininta:

”[Rahastoyhtiön nimi]lle on myöntänyt toimiluvan [jäsenvaltion nimi], ja sitä valvoo [toimivaltaisen viranomaisen nimi].”

13.   Julkaisutietoihin on sisällyttävä seuraava maininta:

”Nämä sijoittajan avaintiedot ovat ajantasaisia [julkaisupäivä].”

2 JAKSO

Kieli, pituus ja esitystapa

5 artikla

Esitystapa ja kieli

1.   Avaintietoasiakirjan on:

a)

oltava esitystapansa, asettelunsa ja kirjasinkokonsa puolesta helppolukuinen;

b)

oltava selkeästi laadittu sellaisella kielellä, joka auttaa sijoittajaa ymmärtämään tiedot, erityisesti koska:

i)

kieli on selkeää, ytimekästä ja helppotajuista;

ii)

ammattikielen käyttöä on vältetty;

iii)

teknisten termien käyttöä on vältetty, jos niiden sijasta voidaan käyttää yleiskielen sanoja;

c)

keskityttävä sijoittajien tarvitsemiin avaintietoihin.

2.   Jos avaintietoasiakirjassa käytetään värejä, ne eivät saa vähentää tietojen ymmärrettävyyttä siinä tapauksessa, että avaintietoasiakirja painetaan tai valokopioidaan mustavalkoisena.

3.   Jos käytetään rahastoyhtiön tai sen yhtiöryhmän yritysbrandausta, se ei saa hämmentää sijoittajaa eikä tekstin ymmärrettävyyttä.

6 artikla

Pituus

Avaintietoasiakirja saa olla painettuna enintään kahden A4-kokoisen sivun pituinen.

III LUKU

AVAINTIETOASIAKIRJAN JAKSOJEN SISÄLTÖ

1 JAKSO

Tavoitteet ja sijoituspolitiikka

7 artikla

Kuvauksen sisältö

1.   Avaintietoasiakirjan jaksoon ”Tavoitteet ja sijoituspolitiikka” sisältyvän kuvauksen on käsitettävä ne yhteissijoitusyrityksen keskeiset ominaispiirteet, joista sijoittajan olisi oltava selvillä, vaikka kyseiset ominaispiirteet eivät sisältyisi tarjousesitteessä olevaan tavoitteiden ja sijoituspolitiikan kuvaukseen, mukaan lukien

a)

kyseeseen tulevien sijoitusten kohteena olevien rahoitusvälineiden tärkeimmät luokat;

b)

se mahdollisuus, että sijoittaja voi pyynnöstä lunastaa yhteissijoitusyrityksen osuuksia, ja tähän liittyen ilmoitus osuuksien merkintä- ja lunastustiheydestä;

c)

tieto siitä, onko yhteissijoitusyrityksellä jokin tietty teollisiin, maantieteellisiin tai muihin markkinasektoreihin taikka erityisiin omaisuusluokkiin liittyvä tavoite;

d)

tieto siitä, salliiko yhteissijoitusyritys harkinnanvaltaiset valinnat tehtävien yksittäisten sijoitusten suhteen ja merkitseekö tämä suoraan tai implisiittisesti jonkin vertailuarvon käyttöä ja jos niin minkä;

e)

tieto siitä, jaetaanko osinkotulo vai sijoitetaanko se uudelleen.

Edellä d alakohdan tapauksissa, jotka merkitsevät jonkin vertailuarvon käyttöä, on ilmoitettava liikkumavara suhteessa tähän vertailuarvoon, ja jos yhteissijoitusyrityksellä on indeksin seuraamiseen liittyvä tavoite, se on mainittava.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetun kuvauksen on sisällettävät relevanteilta osin seuraavat tiedot:

a)

jos yhteissijoitusyritys sijoittaa joukkovelkakirjoihin, ilmoitus siitä, ovatko ne yhteisöjen, hallitusten tai muiden tahojen liikkeelle laskemia, ja soveltuvin osin mahdolliset vähimmäisluokitusvaatimukset;

b)

jos yhteissijoitusyritys on strukturoitu rahasto, yksinkertaisella kielellä laadittu selvitys kaikista seikoista, joita tarvitaan oikean käsityksen saamiseksi tuotosta sekä tekijöistä, joiden pohjalta tuloksen ennakoidaan määräytyvän, mukaan lukien tarvittaessa viittaukset tarjousesitteen tietoihin algoritmista ja sen käytöstä;

c)

jos varat valitaan tiettyjen perusteiden mukaisesti, selvitys näistä perusteista, kuten ”kasvu”, ”arvo” tai ”suuret osingot”;

d)

jos käytetään erityisiä varainhoitomenetelmiä, joihin voi kuulua suojaus (hedging), arbitraasi tai vivutus (leverage), yksinkertaisella kielellä laadittu selvitys tekijöistä, joiden pohjalta yhteissijoitusyrityksen tuloksen ennakoidaan määräytyvän:

e)

jos on todennäköistä, että sijoitussalkkuun liittyvillä kaupankäyntikuluilla on merkittävä vaikutus tuottoon yhteissijoitusyrityksen omaksuman strategian vuoksi, tätä koskeva maininta, jossa tehdään myös selväksi, että sijoitussalkkuun liittyvät kaupankäyntikulut maksetaan rahaston varoista tämän luvun 3 jaksossa esitettyjen kulujen lisäksi;

f)

jos joko tarjousesitteessä tai markkinointiaineistoon kuuluvassa asiakirjassa mainitaan suositeltu vähimmäisaika yhteissijoitusyrityksen osuuksien omistukselle tai jos mainitaan, että vähimmäisomistusaika on olennainen osa sijoitusstrategiaa, seuraava ilmoitus:

”Suositus: Tämä rahasto ei ehkä sovellu sijoittajille, jotka aikovat luopua osuuksistaan rahastossa [ajanjakso] kuluessa.”

3.   Edellä 1 ja 2 kohdassa tarkoitetuissa tiedoissa on tehtävä ero toisaalta 1 kohdan a ja c alakohdassa ja 2 kohdan a alakohdassa määriteltyjen yleisten sijoitusluokkien ja toisaalta rahastoyhtiön näihin sijoituksiin omaksuman 1 kohdan d alakohdassa ja 2 kohdan b, c ja d alakohdassa tarkoitetun lähestymistavan välillä.

4.   Avaintietoasiakirjan jakso ”Tavoitteet ja sijoituspolitiikka” voi sisältää myös muita kuin edellä 2 kohdassa lueteltuja tietoja, kuten kuvauksen yhteissijoitusyrityksen sijoitusstrategiasta, jos nämä tiedot ovat tarpeen yhteissijoitusyrityksen tavoitteiden ja sijoituspolitiikan kuvaamiseksi asianmukaisesti.

2 JAKSO

Riski-hyötyprofiili

8 artikla

Selvitys mahdollisista riskeistä ja hyödyistä sekä indikaattorin käytöstä

1.   Avaintietoasiakirjan jakson ”Riski-hyötyprofiili” on sisällettävä synteettinen indikaattori ja siihen liittyen:

a)

sanallinen selvitys indikaattorista ja sen tärkeimmistä rajoituksista;

b)

sanallinen selvitys riskeistä, joilla on olennainen merkitys yhteissijoitusyritykselle ja joita synteettinen indikaattori ei riittävästi ota huomioon.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetun synteettisen indikaattorin on oltava numeroasteikolla olevan luokituksen muodossa, ja yhteissijoitusyritys on luokiteltava johonkin näistä luokista. Synteettinen indikaattori on esitettävä liitteessä I esitettyjen vaatimusten mukaisesti.

3.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetun synteettisen indikaattorin ja sen mahdollisten myöhempien tarkistusten laskeminen on dokumentoitava riittävästi.

Rahastoyhtiöiden on säilytettävä tiedot kyseisestä laskemisesta vähintään viiden vuoden ajan. Strukturoitujen rahastojen tapauksessa kyseistä ajanjaksoa on pidennettävä siten, että se on viisi vuotta erääntymisen jälkeen.

4.   Edellä 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetun sanallisen selvityksen on sisällettävä seuraavat tiedot:

a)

maininta siitä, että synteettisen indikaattorin laskemiseen käytettävien historiallisten tietojen perusteella ei ehkä voida muodostaa luotettavia oletuksia yhteissijoitusyrityksen riskiprofiilin tulevasta kehityksestä;

b)

maininta siitä, ettei ilmoitetun riski-hyötyluokan taata säilyvän muuttumattomana ja että yhteissijoitusyrityksen luokitus voi vaihdella ajan myötä;

c)

maininta siitä, että alin luokka ei merkitse riskitöntä sijoitusta;

d)

lyhyt selitys siitä, miksi yhteissijoitusyritys on sijoitettu luokkaansa;

e)

tiedot yhteissijoitusyrityksen tarjoaman mahdollisen pääomatakuun tai -suojan luonteesta, laajuudesta ja ajallisesta kattavuudesta, mukaan lukien mahdolliset seuraukset osuuksien lunastamisesta takuu- tai suoja-ajan ulkopuolella.

5.   Edellä 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetun sanallisen selvityksen on sisällettävä seuraavat riskiluokat, mikäli niillä on olennainen merkitys:

a)

luottoriski, jos merkittävä määrä sijoituksista tehdään joukkovelkakirjoihin;

b)

likviditeettiriski, jos merkittävä määrä sijoituksista tehdään rahoitusvälineisiin, jotka ovat luonteeltaan riittävän likvidejä mutta joiden likviditeettitaso voi tietyissä olosuhteissa olla suhteellisen alhainen ja sen vuoksi vaikuttaa koko yhteissijoitusyrityksen likviditeettiriskin tasoon;

c)

vastapuoliriski, jos rahastolla on kolmannen osapuolen takaus tai jos sen sijoitusriski johtuu olennaisessa määrin yhdestä tai useammasta vastapuolen kanssa tehdystä sopimuksesta;

d)

operatiiviset riskit ja varojen säilyttämiseen liittyvät riskit;

e)

direktiivin 2009/65/EY 50 artiklan 1 kohdan g alakohdassa tarkoitettujen rahoitustekniikoiden, kuten johdannaissopimusten, vaikutus yhteissijoitusyrityksen riskiprofiiliin, jos niitä käytetään kohde-etuuksiin liittyvän riskin ottamisessa, lisäämisessä tai vähentämisessä.

9 artikla

Riskien tunnistaminen, selittäminen ja esittäminen

Edellä 8 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettujen riskien tunnistamisessa ja selittämisessä on noudatettava sisäistä riskintunnistus-, -arviointi ja -seurantaprosessia, jonka yhteissijoitusyrityksen rahastoyhtiö on hyväksynyt direktiivin 2010/43/EU mukaisesti. Jos rahastoyhtiö hoitaa useampaa kuin yhtä yhteissijoitusyritystä, riskit on tunnistettava ja selitettävä johdonmukaisesti.

3 JAKSO

Kulut

10 artikla

Kulujen esittäminen

1.   Avaintietoasiakirjan jaksossa ”Kulut” on esitettävä kulut taulukkomuodossa liitteessä II esitetyllä tavalla.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettu taulukko on täytettävä seuraavien vaatimusten mukaisesti:

a)

sekä merkintä- että lunastuspalkkion on oltava enimmäisprosenttimäärä, joka voidaan vähentää sijoittajan pääomasitoumuksesta yhteissijoitusyrityksessä;

b)

yhteissijoitusyrityksestä vuoden aikana veloitettavat maksut on esitettävä yhtenä lukuna, jota kutsutaan ”juokseviksi kuluiksi” ja joka sisältää kaikki yhteissijoitusyrityksen varoista määritellyn ajanjakson aikana veloitettavat vuotuiset palkkiot ja muut maksut edellisvuoden lukuihin perustuen;

c)

taulukossa on mainittava ja selvitettävä kaikki rahastosta tietyissä erityisolosuhteissa veloitettavat maksut, millä perustein maksu määräytyy ja milloin sitä sovelletaan.

11 artikla

Kulujen selvittäminen ja ilmoitus kulujen merkityksestä

1.   Jaksossa ”Kulut” on annettava sanallinen selvitys jokaisesta taulukosta mainitusta maksusta, muun muassa seuraavat tiedot:

a)

merkintä- ja lunastuspalkkiot:

i)

on tehtävä selväksi, että nämä palkkiot ilmoitetaan aina enimmäismääräisinä ja että joissain tapauksissa sijoittaja saattaa maksaa vähemmän;

ii)

on mainittava, että sijoittaja voi saada tiedon merkintä- ja lunastuspalkkioiden tosiasiallisesta määrästä rahoitusneuvojaltaan tai jakelijaltaan;

b)

”juoksevien kulujen” osalta on mainittava, että ilmoitettu juoksevien kulujen määrä perustuu edellisvuoden kuluihin [kuukausi/vuosi] päättyneeltä vuodelta ja että kyseinen määrä saattaa vaihdella vuosittain, mikäli näin on.

2.   Jaksossa ”Kulut” on oltava maininta kulujen merkityksestä eli selvitys siitä, että sijoittajan maksamat kulut käytetään yhteissijoitusyrityksen toimintakustannusten, kuten markkinointi- ja jakelukustannusten, maksamiseen ja että nämä kulut vähentävät sijoituksen mahdollista kasvua.

12 artikla

Lisävaatimukset

1.   Kaikki kulurakenteen osatekijät on esitettävä mahdollisimman selkeästi, jotta sijoittajat voisivat arvioida kulujen yhteisvaikutusta.

2.   Jos on todennäköistä, että sijoitussalkkuun liittyvillä kaupankäyntikuluilla on merkittävä vaikutus tuottoon yhteissijoitusyrityksen omaksuman strategian vuoksi, tämä on 7 artiklan 2 kohdan e alakohdan mukaisesti mainittava jaksossa ”Tavoitteet ja sijoituspolitiikka”.

3.   Tulosperusteiset palkkiot on ilmoitettava 10 artiklan 2 kohdan c alakohdan mukaisesti. Yhteissijoitusyrityksen viimeisimmällä tilikaudella veloitettujen tulosperusteisten palkkioiden määrä on esitettävä prosenttiosuutena.

13 artikla

Erityistapaukset

1.   Jos uusi yhteissijoitusyritys ei voi noudattaa 10 artiklan 2 kohdan b alakohdan ja 11 artiklan 1 kohdan b alakohdan vaatimuksia, juoksevat kulut on arvioitava kulujen ennakoidun kokonaismäärän perusteella.

2.   Edellä olevaa 1 kohtaa ei sovelleta

a)

rahastoihin, jotka veloittavat kiinteän kokonaispalkkion; näissä tapauksissa on ilmoitettava kyseinen kokonaispalkkio;

b)

rahastoihin, jotka asettavat veloitettavalle määrälle ylärajan tai enimmäissuuruuden; näissä tapauksissa on ilmoitettava kyseinen määrä, edellyttäen kuitenkin, että rahastoyhtiö sitoutuu noudattamaan julkaistua määrää ja kantamaan mahdolliset kustannukset, joiden seurauksena veloitettava määrä muutoin ylittyisi.

14 artikla

Viittaukset

Jaksossa ”Kulut” on soveltuvin osin viitattava yhteissijoitusyrityksen tarjousesitteen osiin, joissa annetaan yksityiskohtaisempaa tietoa kuluista, muun muassa tulosperusteisista palkkioista ja niiden laskutavasta.

4 JAKSO

Aiempi tuotto- tai arvonkehitys

15 artikla

Aiemman tuotto- tai arvonkehityksen esittäminen

1.   Yhteissijoitusyrityksen aiempi tuotto- tai arvonkehitys on esitettävä pylväsdiagrammina viimeksi kuluneilta kymmeneltä vuodelta.

Ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun pylväsdiagrammin on oltava kooltaan sellainen, että se on helposti luettavissa, mutta se saa missään tapauksessa viedä yli puolta sivua avaintietoasiakirjasta.

2.   Jos yhteissijoitusyrityksen aiempi tuotto- tai arvonkehitys on lyhyemmältä ajalta kuin viideltä täydeltä kalenterivuodelta, tiedot on esitettävä ainoastaan viideltä viimeksi kuluneelta vuodelta.

3.   Vuodet, joilta tietoja ei ole käytettävissä, on esitettävä tyhjinä ilman muita mainintoja kuin vuosi.

4.   Jos yhteissijoitusyrityksen aiemmasta tuotto- tai arvonkehityksestä ei ole tietoja koko kalenterivuodelta, on mainittava, että tiedot ovat riittämättömiä, jotta sijoittajat voisivat niiden perusteella saada hyödyllistä osviittaa aiemmasta tuotto- tai arvonkehityksestä.

5.   Pylväsdiagrammin yhteyteen on lisättävä näkyvästi seuraavat maininnat:

a)

varoitus siitä, että sen hyöty on rajallinen arvioitaessa tulevaa tuotto- tai arvonkehitystä;

b)

lyhyt maininta siitä, mitkä kulut ja palkkiot on sisällytetty aiemman tuotto- tai arvonkehityksen laskentaan tai jätetty sen ulkopuolelle;

c)

rahaston perustamisvuosi;

d)

aiemman tuotto- tai arvonkehityksen laskentavaluutta.

Edellä b alakohdassa säädettyä vaatimusta ei sovelleta yhteissijoitusyrityksiin, joissa ei käytetä merkintä- tai lunastuspalkkioita.

6.   Avaintietoasiakirja ei saa sisältää tietoja aiemmasta tuotto- tai arvonkehityksestä kuluvalta kalenterivuodelta.

16 artikla

Aiemman tuotto- tai arvonkehityksen laskentamenetelmä

Aiempaa tuotto- tai arvonkehitystä koskevat luvut on laskettava yhteissijoitusyrityksen nettoarvon perusteella ja olettaen, että rahaston jaettava tuotto on sijoitettu uudelleen.

17 artikla

Olennaisten muutosten vaikutus ja ilmaiseminen

1.   Jos yhteissijoitusyrityksen tavoitteet ja sijoituspolitiikka muuttuvat olennaisesti 15 artiklassa tarkoitetussa pylväsdiagrammissa esitetyn ajanjakson aikana, yhteissijoitusyrityksen aiempi tuotto- ja arvonkehitys ennen kyseistä olennaista muutosta on silloinkin esitettävä pylväsdiagrammissa.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettua olennaista muutosta edeltävä ajanjakso on ilmoitettava sellaiseksi pylväsdiagrammissa ja varustettava selkeällä varoituksella siitä, että kyseinen tuotto- tai arvonkehitys tapahtui olosuhteissa, jotka eivät enää päde.

18 artikla

Aiemman tuotto- tai arvonkehityksen yhteydessä käytettävä vertailuarvo

1.   Jos avaintietoasiakirjan jaksossa ”Tavoitteet ja sijoituspolitiikka” viitataan vertailuarvoon, diagrammiin on sisällytettävä kyseisen vertailuarvon kehitystä osoittava pylväs yhteissijoitusyrityksen aiempaa tuotto- tai arvonkehitystä osoittavan kunkin pylvään yhteyteen.

2.   Jos yhteissijoitusyrityksen aiemmasta tuotto- tai arvonkehityksestä ei ole tietoja vaadituilta viideltä tai kymmeneltä vuodelta, vertailuarvoa ei saa esittää vuosilta, joina yhteissijoitusyritystä ei ollut olemassa.

19 artikla

Simuloitujen tietojen käyttö aiemman tuotto- ja arvonkehityksen esittämisessä

1.   Tuotto- tai arvonkehityksen esittäminen simuloitujen tietojen perusteella ajalta, jolta tietoja ei ole käytettävissä, sallitaan ainoastaan seuraavissa tapauksissa, edellyttäen että simuloitujen tietojen käyttö on asiallista ja selkeää eikä harhaanjohtavaa:

a)

toiminnassa olevan yhteissijoitusyrityksen tai alarahaston uuden osakelajin tuotto- tai arvonkehitys voidaan simuloida käyttämällä toisen osakelajin tuotto- tai arvonkehitystä, edellyttäen että kyseiset kaksi osakelajia eivät olennaisesti poikkea toisistaan siinä, mikä on niiden osuus yhteissijoitusyrityksen varoista;

b)

feeder-yhteissijoitusyrityksen tuotto- tai arvonkehitys voidaan simuloida käyttämällä sen master-yhteissijoitusyrityksen tuotto- tai arvonkehitystä, edellyttäen että jompikumpi seuraavista ehdoista täyttyy:

i)

feeder-yhteissijoitusyrityksen strategia ja tavoitteet eivät salli sen hallussa olevan muita varoja kuin master-yhteissijoitusyrityksen osuuksia ja toiminnan edellyttämiä käteisvaroja;

ii)

feeder-yhteissijoitusyritys ei ominaisuuksiltaan poikkea olennaisesti master-yhteissijoitusyrityksestä.

2.   Kaikissa tapauksissa, joissa tuotto- tai arvonkehitys on simuloitu 1 kohdan mukaisesti, pylväsdiagrammissa on näkyvästi ilmoitettava, että tuotto- tai arvonkehitys on simuloitu.

3.   Yhteissijoitusyritys, jonka oikeudellinen asema muuttuu mutta joka pysyy sijoittautuneena samaan jäsenvaltioon, saa esittää aiemman tuotto- tai arvonkehityksensä avaintietoasiakirjassa ainoastaan siinä tapauksessa, että kyseisen jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen katsoo, ettei oikeudellisen aseman muuttuminen vaikuta yhteissijoitusyrityksen tuotto- tai arvonkehitykseen.

4.   Direktiivin 2009/65/EY 2 artiklan 1 kohdan p alakohdan i ja iii alakohdassa tarkoitetuissa sulautumistapauksissa avaintietoasiakirjassa säilytetään ainoastaan vastaanottavan yhteissijoitusyrityksen aiempi tuotto- tai arvonkehitys.

5 JAKSO

Käytännön tiedot sekä viittaukset

20 artikla

Jakson ”Käytännön tiedot” sisältö

1.   Avaintietoasiakirjan jaksossa ”Käytännön tiedot” on annettava seuraavat tiedot, jotka ovat merkityksellisiä sijoittajille jokaisessa jäsenvaltiossa, jossa yhteissijoitusyritystä markkinoidaan:

a)

säilytysyhteisön nimi;

b)

mistä ja miten saa lisätietoa yhteissijoitusyrityksestä, sen tarjousesitettä, tuoreinta vuosikertomusta ja mahdollista tuoreempaa puolivuotiskatsausta; tässä yhteydessä on mainittava, millä kielellä tai kielillä nämä asiakirjat ovat saatavilla ja että ne ovat saatavissa veloituksetta;

c)

mistä ja miten saa muuta käytännön tietoa, kuten ajantasaiset tiedot osuuksien hinnoista;

d)

maininta siitä, että yhteissijoitusyrityksen kotijäsenvaltion verolainsäädäntö voi vaikuttaa sijoittajan henkilökohtaiseen tuloverotukseen;

e)

seuraava maininta:

”[Sijoitus- tai rahastoyhtiön nimi] voidaan saattaa vastuuseen vain sillä perusteella, että tämä asiakirja sisältää harhaanjohtavia tai epätarkkoja tietoja tai tietoja, jotka ovat ristiriidassa yhteissijoitusyrityksen tarjousesitteen asianomaisten osien kanssa.”

2.   Jos avaintietoasiakirja on laadittu jotakin yhteissijoitusyrityksen alarahastoa varten, jakson ”Käytännön tiedot” on sisällettävä 25 artiklan 2 kohdassa määritellyt tiedot muun muassa sijoittajien oikeuksista vaihtaa alarahastoa.

3.   Avaintietoasiakirjan jakson ”Käytännön tiedot” on soveltuvin osin sisällettävä tiedot, jotka vaaditaan saatavilla olevista osakelajeista 26 artiklan mukaisesti.

21 artikla

Viittaukset muihin tietolähteisiin

1.   Avaintietoasiakirja saa sisältää viittauksia muihin tietolähteisiin, kuten tarjousesitteeseen ja vuosikertomuksiin tai puolivuotiskatsauksiin, edellyttäen, että avaintietoasiakirja itsessään sisältää kaikki olennaiset tiedot, jotka sijoittajat tarvitsevat ymmärtääkseen sijoituksen keskeiset osatekijät.

Avaintietoasiakirjassa sallitaan viittaukset yhteissijoitusyrityksen tai rahastoyhtiön verkkosivustoon, kuten tarjousesitteen ja määräaikaiskatsaukset sisältävään verkkosivuston osaan.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen viittausten on johdettava sijoittaja kyseessä olevan tietolähteen asianomaiseen osioon. Avaintietoasiakirjassa voidaan käyttää viittauksia useisiin eri tietolähteisiin, mutta niiden määrä on rajoitettava vähimpään tarvittavaan.

6 JAKSO

Avaintietoasiakirjan uudelleentarkastelu ja tarkistaminen

22 artikla

Sijoittajille annettavien avaintietojen uudelleentarkastelu

1.   Rahasto- tai sijoitusyhtiön on varmistettava, että sijoittajille annettavia avaintietoja tarkastellaan uudelleen vähintään vuoden välein.

2.   Uudelleentarkastelu on suoritettava ennen mahdollisten tarjousesitteeseen, rahaston sääntöihin tai sijoitusyhtiön perustamisasiakirjoihin ehdotettujen muutosten tekemistä, jos kyseiset muutokset eivät ole olleet 1 kohdassa tarkoitetun uudelleentarkastelun kohteena.

3.   Uudelleentarkastelu on tehtävä ennen tai jälkeen kaikkien muutosten, joita pidetään olennaisina avaintietoasiakirjan sisältämien tietojen kannalta.

23 artikla

Tarkistetun version julkaiseminen

1.   Jos 22 artiklassa tarkoitetun uudelleentarkastelun perusteella käy ilmi, että avaintietoasiakirjaan on tehtävä muutoksia, sen tarkistettu versio on annettava saataville viipymättä.

2.   Jos avaintietoasiakirjaan ennakoidaan muutoksia johtuen rahastoyhtiön päätöksestä, jolla muutetaan tarjousesitettä, rahaston sääntöjä tai sijoitusyhtiön perustamisasiakirjoja, avaintietoasiakirjan tarkistettu versio on annettava saataville ennen muutosten voimaantuloa.

3.   Avaintietoasiakirja, joka sisältää asianmukaisesti tarkistetut tiedot yhteissijoitusyrityksen aiemmasta tuotto- tai arvonkehityksestä, on annettava saataville 35 arkipäivän kuluessa kunkin vuoden joulukuun 31 päivästä.

24 artikla

Kulurakenteen olennaiset muutokset

1.   Kuluja koskevissa tiedoissa on otettava asianmukaisesti huomioon mahdolliset kulurakenteen muutokset, joiden seurauksena minkä tahansa sijoittajalta suoraan veloitettavan kertaluonteisen maksun sallittu enimmäismäärä nousee.

2.   Jos 10 artiklan 2 kohdan b alakohdan mukaisesti lasketut ”juoksevat kulut” eivät enää ole luotettavia, rahastoyhtiön on niiden sijaan tehtävä ”juoksevista kuluista” arvio, jota se kohtuudella pitää indikatiivisena yhteissijoitusyrityksestä tulevaisuudessa todennäköisesti perittävän määrän suhteen.

Tämä laskentaperustan muutos on ilmoitettava seuraavalla maininnalla:

”Juoksevien kulujen määrä on arvio. [Lyhyt selvitys siitä, miksi on käytetty arviota toteumaluvun sijaan.] Tosiasiallisesti veloitetuista kuluista on tiedot yhteissijoitusyrityksen kunkin tilikauden vuosikatsauksessa.”

IV LUKU

YHTEISSIJOITUSYRITYSTEN ERITYISRAKENTEET

1 JAKSO

Alarahastot

25 artikla

Alarahastot

1.   Jos yhteissijoitusyritys muodostuu kahdesta tai useammasta alarahastosta, jokaista yksittäistä alarahastoa varten on laadittava erillinen avaintietoasiakirja.

2.   Kunkin edellä 1 kohdassa tarkoitetun avaintietoasiakirjan jaksossa ”Käytännön tiedot” on esitettävä seuraavat tiedot:

a)

tieto siitä, että avaintietoasiakirja koskee yhteissijoitusyrityksen alarahastoa ja että tarjousesite ja määräaikaiskatsaukset on laadittu avaintietoasiakirjan alussa nimettyä koko yhteissijoitusyritystä varten, mikäli näin on;

b)

tieto siitä, ovatko alarahaston varat ja vastuut lakisääteisesti erillisiä muista alarahastoista vai ei ja miten tämä voi vaikuttaa sijoittajaan;

c)

tieto siitä, onko sijoittajalla oikeus vaihtaa alarahaston osuuksiin tekemänsä sijoitukset toisen alarahaston osuuksiksi ja jos on, mistä saa tietoa siitä, miten tätä oikeutta käytetään.

3.   Jos rahastoyhtiö veloittaa sijoittajalta maksun sijoituksen vaihtamisesta 2 kohdan c alakohdan mukaisesti ja jos kyseinen maksu poikkeaa osuuksien oston tai myynnin vakiomaksusta, maksu on ilmoitettava erikseen avaintietoasiakirjan jaksossa ”Kulut”.

2 JAKSO

Osakelajit

26 artikla

Osakelajeja koskeva avaintietoasiakirja

1.   Jos yhteissijoitusyritys muodostuu useammasta kuin yhdestä osuus- tai osakelajista, avaintietoasiakirja on laadittava jokaista osuus- tai osakelajia varten.

2.   Saman yhteissijoitusyrityksen kahta tai useampaa osuus- tai osakelajia koskevat sijoittajan avaintiedot voidaan yhdistää samaan avaintietoasiakirjaan, edellyttäen että tuloksena oleva asiakirja täyttää kaikki II luvussa olevassa 2 jaksossa asetetut vaatimukset myös pituuden suhteen.

3.   Rahastoyhtiö voi valita jonkin osuus- tai osakelajin edustamaan yhtä tai useampaa muuta yhteissijoitusyrityksen osuus- tai osakelajia, edellyttäen että valinta on asiallinen ja selkeä eikä johda harhaan kyseisiin muihin luokkiin sijoittavia sijoittajia. Tällaisissa tapauksissa avaintietoasiakirjan jaksossa ”Riski-hyötyprofiili” on selvitettävä näihin muihin osuus- tai osakelajeihin liittyvät mahdolliset merkittävät riskit. Edustavaan osuus- tai osakelajiin perustuva avaintietoasiakirja voidaan toimittaa kyseessä oleviin muihin osuus- tai osakelajeihin sijoittaville sijoittajille.

4.   Keskenään erilaisia osuus- tai osakelajeja ei saa yhdistää 3 artiklassa tarkoitetuksi yhdistetyksi edustavaksi osuus- tai osakelajiksi.

5.   Rahastoyhtiön on pidettävä kirjaa siitä, mitkä muut osuus- tai osakelajit ovat edustettuina 3 kohdassa tarkoitetussa edustavassa osuus- tai osakelajissa ja millä perustein.

27 artikla

Käytännöt tiedot sisältävä jakso

Avaintietoasiakirjan jaksoa ”Käytännön tiedot” on soveltuvin osin täydennettävä mainitsemalla, mikä osuus- tai osakelaji on valittu edustavaksi, ja käytettävä siitä tällöin samaa nimeä kuin yhteissijoitusyrityksen tarjousesitteessä.

Kyseisessä jaksossa on myös mainittava, mistä sijoittajat voivat saada tietoa yhteissijoitusyrityksen muista heidän omassa jäsenvaltiossaan markkinoiduista osuus- tai osakelajeista.

3 JAKSO

Rahasto-osuusrahasto

28 artikla

Tavoitteita ja sijoituspolitiikkaa koskeva jakso

Jos yhteissijoitusyritys sijoittaa merkittävän osuuden varoistaan muihin yhteissijoitusyrityksiin tai direktiivin 2009/65/EY 50 artiklan 1 kohdan e alakohdassa tarkoitettuihin muihin yhteistä sijoitustoimintaa harjoittaviin yrityksiin, avaintietoasiakirjaan sisältyvässä yhteissijoitusyrityksen tavoitteiden ja sijoituspolitiikan kuvauksessa on oltava lyhyt selvitys siitä, miten muut yhteistä sijoitustoimintaa harjoittavat yritykset valitaan jatkuvalta pohjalta.

29 artikla

Riski-hyötyprofiili

Edellä 8 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetussa riskejä koskevassa sanallisessa selvityksessä on otettava huomioon kuhunkin kohderahastoon liittyvät riskit, jos ne todennäköisesti ovat merkittäviä koko yhteissijoitusyrityksen kannalta.

30 artikla

Kuluja koskeva jakso

Kulujen kuvauksessa on otettava huomioon kaikki maksut, jotka yhteissijoitusyritykselle itselleen aiheutuvat kohderahastoihin sijoittamisesta. Erityisesti kaikki kohderahastojen veloittamat merkintä- ja lunastuspalkkiot ja juoksevat kulut on otettava huomioon yhteissijoitusyrityksen omien juoksevien kulujen laskemisessa.

4 JAKSO

Feeder-yhteissijoitusyritys

31 artikla

Tavoitteita ja sijoituspolitiikkaa koskeva jakso

1.   Direktiivin 2009/65/EY 58 artiklassa määritellyn feeder-yhteissijoitusyrityksen avaintietoasiakirjaan sisältyvässä tavoitteiden ja sijoituspolitiikan kuvauksessa on oltava tiedot siitä, miten suuri osuus feeder-yhteissijoitusyrityksen varoista on sijoitettu master-yhteissijoitusyritykseen.

2.   Myös master-yhteissijoitusyrityksen tavoitteet ja sijoituspolitiikka on kuvattava ja tässä yhteydessä tapauksen mukaan joko

i)

ilmoitettava, että feeder- ja master-yhteissijoitusyrityksen sijoitustuotot ovat keskenään hyvin samanlaisia; tai

ii)

selvitettävä, miten ja miksi feeder- ja master-yhteissijoitusyrityksen sijoitustuotot saattavat poiketa toisistaan.

32 artikla

Riski-hyötyprofiilia koskeva jakso

1.   Jos feeder-yhteissijoitusyrityksen riski-hyötyprofiili poikkeaa jossain olennaisessa suhteessa master-yhteissijoitusyrityksen riski-hyötyprofiilista, tämä on selvitettävä syineen avaintietoasiakirjan jaksossa ”Riski-hyötyprofiili”.

2.   Mahdollinen likviditeettiriski ja master- ja feeder-yhteissijoitusyrityksen välisten osto- ja lunastusjärjestelyjen suhde on selvitettävä avaintietoasiakirjan jaksossa ”Riski-hyötyprofiili”.

33 artikla

Kuluja koskeva jakso

Avaintietoasiakirjan jakson ”Kulut” on käsitettävä sekä feeder-yhteissijoitusyritykseen sijoittamisesta aiheutuvat kulut että mahdolliset master-yhteissijoitusyrityksen feeder-yhteissijoitusyritykseltä veloittamat kulut ja kustannukset.

Lisäksi siinä on ilmoitettava feeder-yhteissijoitusyrityksen juoksevina kuluina feeder- ja master-yhteissijoitusyrityksen kustannukset yhteenlaskettuina.

34 artikla

Käytännöt tiedot sisältävä jakso

1.   Feeder-yhteissijoitusyrityksen avaintietoasiakirjan jakson ”Käytännön tiedot” on sisällettävä feeder-yhteissijoitusyritystä koskevat tiedot.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettuihin tietoihin on sisällyttävä

a)

ilmoitus siitä, että feeder-yhteissijoitusyrityksen sijoittajat saavat pyynnöstä master-yhteissijoitusyrityksen tarjousesitteen, avaintietoasiakirjan sekä määräaikaiskatsaukset ja tilinpäätökset ja miten ja millä kielellä tai kielillä ne ovat saatavilla;

b)

tieto siitä, ovatko a alakohdassa mainitut asiakirjat saatavilla vain paperikopioina vaiko myös jotain muuta pysyvää välinettä käyttäen ja veloitetaanko maksu asiakirjoista, joita ei ole direktiivin 2009/65/EY 63 artiklan 5 kohdassa vaadita toimitettavaksi veloituksetta;

c)

maininta, jos master-yhteissijoitusyritys on sijoittautunut eri jäsenvaltioon kuin feeder-yhteissijoitusyritys ja jos tämä voi vaikuttaa feeder-yhteissijoitusyrityksen verokohteluun.

35 artikla

Aiempi tuotto- tai arvonkehitys

1.   Feeder-yhteissijoitusyrityksen aiempi tuotto- tai arvonkehitys on esitettävä feeder-yhteissijoitusyrityksen avaintietoasiakirjassa pelkästään feeder-yhteissijoitusyrityksen osalta, eikä siinä saa esittää master-yhteissijoitusyrityksen tuotto- tai arvonkehitystä.

2.   Edellä olevaa 2 kohtaa ei sovelleta

a)

jos feeder-yhteissijoitusyritys esittää master-yhteissijoitusyrityksensä aiemman tuotto- tai arvonkehityksen vertailuarvona; tai

b)

jos feeder-yhteissijoitusyritys on perustettu feeder-yhteissijoitusyrityksenä myöhemmin kuin master-yhteissijoitusyritys ja jos tämän asetuksen 19 artiklan mukaiset ehdot täyttyvät ja jos feeder-yhteissijoitusyrityksen perustamista edeltäviltä vuosilta esitetään master-yhteissijoitusyrityksen aiemman tuotto- tai arvonkehityksen perusteella simuloitu tuotto- tai arvonkehitys; tai

c)

jos feeder-yhteissijoitusyrityksellä on aiempi tuotto- tai arvonkehitys ajalta, joka edelsi sen toimintaa feeder-yhteissijoitusyrityksenä, ja sen oma tuotto- ja arvonkehitys esitetään pylväsdiagrammissa kyseisiltä vuosilta siten, että kyseistä olennaista muutosta edeltävä ajanjakso käy ilmi 17 artiklan 2 kohdassa edellytetyllä tavalla.

5 JAKSO

Strukturoidut yhteissijoitusyritykset

36 artikla

Tulosskenaariot

1.   Strukturoidun yhteissijoitusyrityksen avaintietoasiakirja ei saa sisältää jaksoa ”Aiempi tuotto- tai arvonkehitys”.

Strukturoidulla yhteissijoitusyrityksellä tarkoitetaan tässä jaksossa yhteissijoitusyritystä, joka tarjoaa sijoittajille ennalta määrättyinä ajankohtina algoritmiin perustuvan tuoton, joka on sidottu rahoitusvarojen, indeksien tai vertailusalkkujen tai samantyyppisten yhteissijoitusyritysten tulokseen tai niiden suhteen tapahtuviin hinnanmuutoksiin tai muihin olosuhteisiin.

2.   Strukturoitua yhteissijoitusyritystä koskevan avaintietoasiakirjan jaksossa ”Tavoitteet ja sijoituspolitiikka” on oltava selvitys siitä, miten laskukaava toimii ja miten tuotto lasketaan.

3.   Edellä 2 kohdassa tarkoitettuun selvitykseen on liitettävä ainakin kolme skenaariota yhteissijoitusyrityksen mahdollisesta tuotto- tai arvonkehityksestä. Skenaariot on valittava tarkoituksenmukaisesti sellaisista olosuhteista, joissa laskukaava voi tuottaa matalan, keskimääräinen tai korkean tuoton sekä soveltuvin osin myös negatiivisen tuoton sijoittajalle.

4.   Sijoittajan on 3 kohdassa tarkoitettujen skenaarioiden avulla voitava ymmärtää täysin kaikki laskukaavaan sisältyvän laskentamekanismin vaikutukset.

Ne on esitettävä asiallisella ja selkeällä tavalla, joka ei ole harhaanjohtava ja jonka keskimääräinen yksityissijoittaja todennäköisesti ymmärtää. Niissä ei varsinkaan saa keinotekoisesti suurennella yhteissijoitusyrityksen lopullista tuotto- tai arvonkehitystä.

5.   Edellä 3 kohdassa tarkoitettujen skenaarioiden on perustuttava kohtuullisiin ja varovaisiin oletuksiin tulevista markkinaolosuhteista ja hintaliikkeistä.

Jos laskukaava mahdollistaa sijoittajien merkittävät menetykset, kuten pelkästään tietyissä olosuhteissa toimivan pääomatakuun tapauksessa, nämä menetykset on otettava asianmukaisesti huomioon skenaarioissa, myös siinä tapauksessa, että niihin johtavien markkinaolosuhteiden todennäköisyys on pieni.

6.   Edellä 3 kohdassa tarkoitettujen skenaarioiden yhteydessä on mainittava, että ne ovat esimerkkejä laskukaavan toiminnasta eivätkä ennusteita. Tällöin on tehtävä selväksi, että esitettyjen skenaarioiden todennäköisyys on yhtä suuri.

37 artikla

Pituus

Strukturoidun yhteissijoitusyrityksen avaintietoasiakirja saa olla painettuna enintään kolmen A4-kokoisen sivun pituinen.

V LUKU

PYSYVÄ VÄLINE

38 artikla

Ehdot, joita sovelletaan avaintietojen tai tarjousesitteen toimittamiseen muuta pysyvää välinettä kuin paperia käyttäen tai verkkosivuston välityksellä

1.   Kun direktiiviä 2009/65/EY sovellettaessa avaintietoasiakirja tai tarjousesite toimitetaan muuta pysyvää välinettä kuin paperia käyttäen tai verkkosivuston välityksellä, on noudatettava seuraavia ehtoja:

a)

avaintietoasiakirjan tai tarjousesitteen toimittaminen tällaista pysyvää välinettä käyttäen on tarkoituksenmukaista siinä yhteydessä, jossa rahastoyhtiön ja sijoittajan välinen liiketoiminta toteutetaan tai on tarkoitus toteuttaa; ja

b)

kun henkilölle, jolle avaintietoasiakirja tai tarjousesite on toimitettava, annetaan mahdollisuus valita tiedon saaminen joko paperilla tai tällä muulla pysyvällä välineellä, kyseinen henkilö valitsee tämän muun välineen.

2.   Jos avaintietoasiakirja tai tarjousesite toimitetaan verkkosivuston välityksellä ja tietoa ei osoiteta henkilökohtaisesti sijoittajalle, seuraavien ehtojen on täytyttävä:

a)

kyseisen tiedon antaminen tällä välineellä on tarkoituksenmukaista siinä yhteydessä, jossa rahastoyhtiön ja sijoittajan välinen liiketoiminta toteutetaan tai on tarkoitus toteuttaa;

b)

sijoittajan on annettava erillinen suostumus tiedon antamiseen kyseisellä tavalla;

c)

sijoittajalle on ilmoitettava sähköisesti verkkosivuston osoite ja paikka, josta tieto verkkosivustolla löytyy;

d)

tiedon on oltava ajantasaista;

e)

tiedon on oltava jatkuvasti saatavilla kyseisellä verkkosivustolla niin pitkään kuin asiakkaan voidaan kohtuudella odottaa tarvitsevan sitä.

3.   Tätä artiklaa sovellettaessa tiedon antaminen sähköisen viestinnän avulla on katsottava tarkoituksenmukaiseksi siinä yhteydessä, jossa rahastoyhtiön ja sijoittajan välinen liiketoiminta toteutetaan tai on tarkoitus toteuttaa, kun voidaan osoittaa, että sijoittajalla on säännöllinen pääsy internetiin. Osoituksena tästä pidetään sitä, että sijoittaja antaa sähköpostiosoitteen tämän liiketoiminnan toteuttamista varten.

VI LUKU

LOPPUSÄÄNNÖKSET

39 artikla

Voimaantulo

1.   Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

2.   Tätä asetusta sovelletaan 1 päivästä heinäkuuta 2011.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 1 päivänä heinäkuuta 2010.

Komission puolesta

José Manuel BARROSO

Puheenjohtaja


(1)  EUVL L 302, 17.11.2009, s. 32.

(2)  Katso tämän virallisen lehden sivu 42.

(3)  EUVL L 145, 30.4.2004, s. 1.

(4)  EUVL L 241, 2.9.2006, s. 26.

(5)  EUVL L 25, 29.1.2009, s. 18.


LIITE I

SYNTEETTISEN INDIKAATTORIN ESITTÄMISEEN LIITTYVÄT VAATIMUKSET

1.   Synteettisen indikaattorin on sijoitettava rahasto asteikolle 1–7 rahaston aiemman volatiliteetin perusteella.

2.   Asteikko on esitettävä luokituksena kokonaisluvuin 1–7 numerojärjestyksessä vasemmalta oikealle siten, että riski- ja hyötytasot esitetään matalimmasta korkeimpaan.

3.   Asteikossa on ilmaistava selvästi, että matalampaan riskiin saattaa liittyä pienempi hyöty ja että korkeampaan riskiin saattaa liittyä suurempia hyötyjä.

4.   Luokka, johon yhteissijoitusyritys on sijoitettu, on ilmoitettava selvästi.

5.   Asteikon osien erottamiseen ei saa käyttää värejä.


LIITE II

KULUJEN ESITTÄMINEN

Kulut on esitettävä seuraavasti jäsennetyssä taulukossa:

Sijoittamista edeltävät tai seuraavat kertamaksut

Merkintäpalkkio

Lunastuspalkkio

[] %

[] %

Tämä on enimmäismäärä, joka sijoituksesta voidaan veloittaa kuluina [ennen sijoittamista] [ennen sijoituksen tuoton maksamista]

Rahastosta vuoden aikana veloitettavat maksut

Juoksevat kulut

[] %

Rahastosta tietyissä erityisolosuhteissa veloitettavat maksut

Tulosperusteinen palkkio

[] % vuodessa siitä osasta tuottoa, joka ylittää näihin palkkioihin sovellettavan viitearvon [viitearvon nimi]

Kunkin maksun prosenttiosuus on ilmoitettava.

Rahaston viimeisimmällä tilikaudella veloitettujen tulosperusteisten palkkioiden määrä on ilmoitettava prosenttiosuutena.


LIITE III

AIEMMAN TUOTTO- TAI ARVONKEHITYKSEN ESITTÄMINEN

Aiemman tuotto- tai arvonkehityksen pylväsdiagrammin on noudatettava seuraavia vaatimuksia:

1.

pylväsdiagrammin Y-akselin asteikon on oltava lineaarinen, ei logaritminen;

2.

asteikko on mukautettava pylväiden muodostamalle leveydelle, eikä pylväitä saa tiivistää tuoton vaihtelujen havaitsemista vaikeuttavalla tavalla;

3.

X-akselin on lähdettävä tasolta, jolla tuotto- tai arvonkehitys on 0 %;

4.

kunkin pylvään kohdalle on merkittävä saatu tuotto prosentteina;

5.

aiempaa tuotto- tai arvonkehitystä koskevat luvut on pyöristettävä yhden desimaalin tarkkuudelle.


Top