Valitse kokeelliset ominaisuudet, joita haluat kokeilla

Tämä asiakirja on ote EUR-Lex-verkkosivustolta

Asiakirja 32007D0530

2007/530/Euratom: Komission päätös, tehty 17 päivänä heinäkuuta 2007 , ydinturvallisuutta ja ydinjätehuoltoa käsittelevän eurooppalaisen korkean tason asiantuntijaryhmän perustamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUVL L 195, 27.7.2007, s. 44—46 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

Asiakirjan oikeudellinen asema Voimassa

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/530/oj

27.7.2007   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 195/44


KOMISSION PÄÄTÖS,

tehty 17 päivänä heinäkuuta 2007,

ydinturvallisuutta ja ydinjätehuoltoa käsittelevän eurooppalaisen korkean tason asiantuntijaryhmän perustamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2007/530/Euratom)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 135 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Euroopan atomienergiayhteisö (Euratom) ja sen jäsenvaltiot ovat sitoutuneet ydinlaitosten turvallisuuden sekä käytetyn ydinpolttoaineen ja radioaktiivisen jätteen huollon turvallisuuden ylläpitämiseen ja parantamiseen, mistä osoituksena ovat erityisesti Euratomin perustamissopimuksen 31 ja 32 mukaisesti annettu yhteisön nykyinen lainsäädäntö sekä Eurooppa-neuvoston, Euroopan parlamentin, neuvoston ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitean asiaa koskevat päätöslauselmat ja päätelmät.

(2)

Eurooppa-neuvosto, joka kokoontui 8 ja 9 päivänä maaliskuuta 2007, puolsi komission ehdotusta sellaisen ydinturvallisuutta ja ydinjätehuoltoa käsittelevän eurooppalaisen korkean tason asiantuntijaryhmän perustamisesta, jonka tehtävänä on asteittain muodostaa yhteinen käsitys ja lopulta kehittää näitä aloja koskevia eurooppalaisia lisäsääntöjä.

(3)

Korkean tason asiantuntijaryhmän työssä olisi otettava huomioon Euroopan unionin neuvoston (talous- ja rahoitusasiat) 8 päivänä toukokuuta 2007 pidetyn 2798. kokouksen päätelmät, joissa annetaan luettelo mahdollisista toimista ydinturvatyöryhmän kertomusten perusteella ja jotka perustuvat kansainvälisissä yhteyksissä nykyisin harjoitettavaan yhteistyöhön (muun muassa ydinturvallisuutta koskeva yleissopimus, käytetyn polttoaineen ja radioaktiivisen jätteen huollon turvallisuutta koskeva yleissopimus, Kansainvälinen atomienergiajärjestö, Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön ydinenergiajärjestö ja Länsi-Euroopan ydinalan sääntelyviranomaisten järjestö).

(4)

Korkean tason asiantuntijaryhmään olisi kuuluttava kansallisten sääntelyviranomaisten tai ydinlaitosten turvallisuudesta sekä käytetyn polttoaineen ja radioaktiivisen jätteen huollon turvallisuudesta vastaavien toimivaltaisten turvallisuusviranomaisten johtajat. Komission olisi nimettävä edustajansa.

(5)

Korkean tason työryhmän olisi annettava säännöllisesti tietoja Euroopan ydinenergiafoorumille, joka tarjoaa kattavan keskusteluareenan kaikille ydinenergia-alan sidosryhmille. Sen olisi edistettävä asiaa koskevien nykysäännösten johdonmukaista soveltamista kaikissa asianomaisissa jäsenvaltioissa.

(6)

Korkean tason asiantuntijaryhmän olisi annettava komissiolle säännöllisesti toimintakertomuksia, jotka sisältävät tarvittaessa suosituksia, Euroopan parlamentille ja neuvostolle toimitettaviksi.

(7)

Sen vuoksi on perustettava korkean tason asiantuntijaryhmä ja määritettävä yksityiskohtaisesti sen tehtävät ja rakenne,

ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Perustetaan ydinturvallisuutta ja ydinjätehuoltoa käsittelevä eurooppalainen korkean tason asiantuntijaryhmä, jäljempänä ’korkean tason asiantuntijaryhmä’.

2 artikla

Tehtävät

Omasta aloitteestaan tai komission pyynnöstä korkean tason asiantuntijaryhmä neuvoo ja avustaa komissiota yhteisen käsityksen ja lopulta eurooppalaisten lisäsääntöjen kehittämisessä seuraavilla aloilla:

a)

ydinlaitosten turvallisuus, ja

b)

käytetyn ydinpolttoaineen ja radioaktiivisen jätteen huollon turvallisuus.

Se helpottaa kansallisten sääntelyviranomaisten kuulemista, koordinointia ja yhteistyötä.

3 artikla

Kokoonpano

1.   Korkean tason asiantuntijaryhmän muodostavat 27 kansallista edustajaa, joilla on asiantuntemusta 2 artiklassa tarkoitetuilla aloilla, sekä komission edustaja. Ryhmä voi yksinkertaisella enemmistöllä päättää jäsenyyden laajentamisesta varajäseniin.

Kukin jäsenvaltio nimeää yhden jäsenen ja yhden varajäsenen. Ryhmän jäsenet toimivat tehtävässään, kunnes heidän tilalleen valitaan uudet henkilöt.

2.   Komissio nimeää korkean tason edustajan, joka osallistuu korkean tason asiantuntijaryhmän kokouksiin ja keskusteluihin. Komission edustaja on ryhmän tasavertainen jäsen ja osallistuu kaikkiin sen kokouksiin.

3.   Jäsenille, jotka eivät enää pysty osallistumaan tehokkaasti ryhmän työhön, jotka eroavat tai jotka eivät noudata jäsenyyden edellytyksiä, voidaan nimetä seuraaja jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

4.   Yksittäin nimettyjen jäsenten on joka vuosi allekirjoitettava sitoumus toimimisesta yleisen edun hyväksi sekä ilmoitus sellaisten sidonnaisuuksien puuttumisesta tai olemassaolosta, jotka voisivat vaarantaa heidän puolueettomuutensa.

5.   Yksittäin nimettyjen jäsenten nimet julkaistaan liikenteen ja energian pääosaston Internet-sivulla.

4 artikla

Organisaatio

1.   Korkean tason asiantuntijaryhmä valitsee jäsentensä keskuudesta puheenjohtajan yksinkertaisella enemmistöllä.

2.   Korkean tason asiantuntijaryhmä voi perustaa tiettyjen aiheiden tutkimista varten asiantuntijoiden työryhmiä tai alatyöryhmiä asiantuntijaryhmän määrittelemien tehtävien mukaisesti. Ne lakkautetaan heti kun ne ovat täyttäneet tehtävänsä.

3.   Komissio voi osallistua kaikkiin asiantuntijoiden työryhmien kokouksiin.

4.   Ryhmä ja sen alatyöryhmät kokoontuvat yleensä komission tiloissa vahvistettuja menettelyjä ja aikataulua noudattaen. Komissio huolehtii ryhmän sihteeripalveluista.

5.   ETA-maiden ja Euroopan unionin ehdokasmaiden asiantuntijat voivat osallistua korkean tason asiantuntijaryhmän kokouksiin tarkkailijoina. Korkean tason asiantuntijaryhmä ja komissio voivat kutsua kokouksiinsa myös muita asiantuntijoita ja tarkkailijoita.

6.   Korkean tason asiantuntijaryhmä vahvistaa työjärjestyksensä yksimielisesti, tai jos yksimielisyyteen ei päästä, kahden kolmasosan ääntenenemmistöllä, jolloin kullakin jäsenvaltiolla on yksi ääni; työjärjestykselle on saatava komission hyväksyntä.

7.   Komissio huolehtii korkean tason asiantuntijaryhmän sihteeristön tehtävistä.

5 artikla

Kokouskulut

Kunkin jäsenvaltion yhden edustajan matka- ja oleskelukustannukset, jotka liittyvät korkean tason asiantuntijaryhmän toimintaan, korvataan komission voimassa olevien määräysten mukaisesti.

Jäsenet eivät saa palkkiota tehtäviensä hoidosta.

6 artikla

Kertomukset

Korkean tason asiantuntijaryhmä esittää toiminnastaan komissiolle kertomuksen viimeistään kahden vuoden kuluttua tämän päätöksen voimaantulosta ja sen jälkeen kahden vuoden välein.

Komissio toimittaa kertomukset edelleen Euroopan parlamentille ja neuvostolle, tarvittaessa varustettuna huomautuksilla.

7 artikla

Avoimuus

Korkean tason asiantuntijaryhmä kuulee laajasti kaikkia sidosryhmiä ja asiasta kiinnostunutta yleisöä avoimella ja läpinäkyvällä tavalla.

8 artikla

Luottamuksellisuus

Kun komissio ilmoittaa korkean tason asiantuntijaryhmälle, että pyydetty neuvo tai käsiteltävä kysymys on luottamuksellinen, ryhmän jäsenet ja tarkkailijat sekä kaikki muut henkilöt ovat velvollisia pitämään salassa, mitä heidän tietoonsa on tullut korkean tason asiantuntijaryhmän tai sen työryhmien työskentelyn yhteydessä.

Tällaisissa tapauksissa komission edustaja voi pyytää, että kokouksissa ovat läsnä vain korkean tason asiantuntijaryhmän jäsenet.

9 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 17 päivänä heinäkuuta 2007.

Komission puolesta

Andris PIEBALGS

Komission jäsen


Alkuun