EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001R0993

Komission asetus (EY) N:o 993/2001, annettu 4 päivänä toukokuuta 2001, tietyistä yhteisön tullikoodeksista annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2913/92 soveltamista koskevista säännöksistä annetun asetuksen (ETY) N:o 2454/93 muuttamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti.)

EYVL L 141, 28.5.2001, p. 1–128 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/04/2016; Implisiittinen kumoaja 32016R0481

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2001/993/oj

32001R0993

Komission asetus (EY) N:o 993/2001, annettu 4 päivänä toukokuuta 2001, tietyistä yhteisön tullikoodeksista annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2913/92 soveltamista koskevista säännöksistä annetun asetuksen (ETY) N:o 2454/93 muuttamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti.)

Virallinen lehti nro L 141 , 28/05/2001 s. 0001 - 0128


Komission asetus (EY) N:o 993/2001,

annettu 4 päivänä toukokuuta 2001,

tietyistä yhteisön tullikoodeksista annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2913/92 soveltamista koskevista säännöksistä annetun asetuksen (ETY) N:o 2454/93 muuttamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon yhteisön tullikoodeksista 12 päivänä lokakuuta 1992 annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2913/92(1), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 2700/2000(2), ja erityisesti sen 247 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Säännökset, jotka ovat tarpeen olemassa olevien tietokoneavusteisen passitusjärjestelmän oikeudellisten puitteiden kehittämiseksi, täydentämiseksi ja tarvittaessa ajantasaistamiseksi, olisi täysin tietokoneavusteisen passitusmenettelyn yhdenmukaisen ja luotettavan toiminnan varmistamiseksi otettava käyttöön komission asetuksessa (ETY) N:o 2454/93(3), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 2787/2000(4).

(2) Tietojen vaihto lähtö- ja rajatoimipaikkojen tulliviranomaisten välillä tietotekniikan ja tietoverkkojen välityksellä mahdollistaa passitustapahtumien tehokkaamman valvonnan, ja samanaikaisesti se vapauttaa rahdinkuljettajat velvollisuudesta esittää rajanylitysilmoitus jokaisessa rajatoimipaikassa.

(3) Yleisvakuuden ja vakuuden antamista koskevan vapautuksen käytön valvomiseksi on tarpeen vahvistaa kuhunkin passitustapahtumaan liittyvien tullien ja muiden maksujen oletettu määrä tapauksissa, joissa kyseisen määrän laskemiseen tarvittavat tiedot eivät ole käytettävissä. Tulliviranomaiset olisi kuitenkin oikeutettava määrittämään eriävä määrä muiden niiden mahdollisesti käytettävissä olevien tietojen perusteella.

(4) Tietokoneavusteisen passitusjärjestelmän avulla valvottujen vakuuksien osalta olisi voitava luopua vakuusasiakirjojen paperilla esittämisestä lähtötoimipaikassa.

(5) Tositteilla annettavan yksittäisen vakuuden tietokoneavusteisen valvonnan osalta on aiheellista velvoittaa takaaja antamaan vakuustoimipaikalle tarvittavat tiedot annetuista tositteista.

(6) Jotta tulliviranomaiset ja taloudelliset toimijat hyötyisivät tietokoneavusteisesta passitusjärjestelmästä parhaalla mahdollisella tavalla, on aiheellista velvoittaa myös valtuutettu vastaanottaja vaihtamaan tietoja määrätoimipaikan kanssa tietojenkäsittelytekniikkaa käyttäen.

(7) Tietokoneistettu toimintaympäristö lyhentää huomattavasti tiedustelumenettelyn aloittamisen nykyisiä määräaikoja.

(8) Passitusta koskevien sähköisten tietojen käyttöä helpotetaan painamalla kuljetuksen viitenumero (MRN) passituksen saateasiakirjaan vakioituna viivakoodina, jolloin menettely nopeuttaa ja tehostaa menettelyä.

(9) Asetuksen (ETY) N:o 2454/92 II osan III osastoa, joka koskee tullivarastointia, sisäistä jalostusta, tullivalvonnassa tapahtuvaa valmistusta, väliaikaista maahantuontia ja ulkoista jalostusta, olisi yksinkertaistettava ja järkeistettävä. Olisi korvattava V osaston 1 luku, joka koskee vapaa-alueita ja vapaavarastoja.

(10) Asetuksella (ETY) N:o 2913/92, jäljempänä "koodeksi", säädetään perusta eräiden menettelyjen käytön helpottamiselle korvaamalla tullivalvonnassa tapahtuvan valmistuksen soveltamisluettelo taloudellisten edellytysten tutkimisella, keskittämällä ennen sisäisen jalostuksen luvan myöntämistä suoritettava taloudellisten edellytysten tutkiminen arkoihin tavaroihin ja laajentamalla jalostuskustannuksiin perustuvan tullien laskentamenetelmän käyttöä ulkoisessa jalostusmenettelyssä.

(11) Sisäisen jalostuksen ja maataloustuotteisiin sovellettavan vientitukijärjestelmän välisiä suhteita varten tarvitaan yksityiskohtaisemmat säännöt, kun vientitukia vähennetään Maailman kauppajärjestössä sovitulla tavalla.

(12) Taloudellisesti vaikuttavia tullimenettelyjä koskevia säännöksiä olisi kokonaisuudessaan järkeistettävä ottaen huomioon, että kaikkiin viiteen taloudellisesti vaikuttavaan tullimenettelyyn sovelletaan useita samansisältöisiä säännöksiä. Sääntöjen toiston välttämiseksi olisi sisällytettävä kahta tai useampaa menettelyä koskevat yhteiset säännökset yhteen lukuun. Tämä osa koskee erityisesti lupia (myös sellaisia, joissa on mukana useita tullihallintoja) ja yksinkertaistettuja lupamenettelyjä, tavarakirjanpitoa, tuottoa, hyvityskorkoa, menettelyn päättämisen yksityiskohtia, siirtoja ja hallinnollista yhteistyötä sekä hakemuksen ja luvan yhtenäistä rakennetta. Menettelysäännösten joustavuuden parantamiseksi olisi säädettävä mahdollisuudesta myöntää lupa taannehtivasti tietyin edellytyksin yhdeksi vuodeksi.

(13) Koodeksilla, sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 2700/2000, säädetään lisäksi jäsenvaltioille perusta määrätä vapaa-alueita, joilla tullitarkastukset ja -muodollisuudet suoritetaan ja tullivelkaa koskevia säännöksiä sovelletaan tullivarastointimenettelyä koskevien vaatimusten mukaisesti. Vapaa-alueet olisi tämän vuoksi jaoteltava niiden valvontatyypin perusteella.

(14) Säännösten avoimuutta olisi parannettava jäntevämmän jäsentelyn ja tiiviimmän ilmaisun keinoin sekä välttämällä tulli- ja maataloussäännösten päällekkäisyyttä.

(15) Liitteiden määrää olisi vähennettävä merkittävästi. Eräiden liitteiden sisältö olisi sisällytettävä itse säännöstekstiin (liitteet 69 a, 74 ja 95); toiset olisi yhdistettävä yhdeksi liitteeksi (liitteet 67 ja 68, liitteet 70, 75 a, 81, 82, 84, 98 ja 106, liitteet 71, 72 ja 83 sekä liitteet 85, 86, 88, 89 ja 107); osa liitteistä olisi poistettava, koska ne olivat luonteeltaan lähinnä selittäviä, havainnollistavia tai esimerkinomaisia. Olisi laadittava kaksi uutta liitettä (liitteet 70 ja 73).

(16) Pakattujen käytettyjen vaatteiden kansainvälinen kauppa lisääntyy nopeasti. Tämän kaupan helpottamiseksi on tarkoituksenmukaista yksilöidä kerättyihin ja pakattuihin käytettyihin vaatteisiin ja muihin käytettyihin tekstiilitavaroihin sovellettava alkuperäsääntö. WTO:n alkuperäsääntökomitean muuta kuin etuuskohteluun oikeuttavaa alkuperää koskevien sääntöjen kansainvälisen yhdenmukaistamisen yhteydessä (WTO:n sopimus alkuperäsäännöistä) vahvistaman säännön mukaan käytettyjen vaatteiden ja muiden käytettyjen tekstiilitavaroiden alkuperä määritetään viimeisen merkittävän valmistuksen käsitteen perusteella.

(17) Sen vuoksi olisi muutettava asetusta (ETY) N:o 2454/93.

(18) Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat tullikoodeksikomitean lausunnon mukaiset,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan asetus (ETY) N:o 2454/93 seuraavasti:

1. Muutetaan 220 artiklan 1 kohta seuraavasti:

a) korvataan b alakohdassa ilmaisu "556 artiklan 1 kohdan toista alakohtaa" ilmaisulla "508 artiklan 1 kohtaa";

b) lisätään c ja d alakohtaan ilmaisun "sekä tarvittaessa kyseiseen tullimenettelyyn tarvittava kirjallinen lupa" jälkeen ilmaisu "tai 508 artiklan 1 kohtaa sovellettaessa jäljennös lupahakemuksesta";

c) korvataan e alakohdassa ilmaisu "751 artiklan 1 kohdan toista alakohtaa" ilmaisulla "508 artiklan 1 kohtaa".

2. Muutetaan 229 artiklan 1 kohta seuraavasti:

a) korvataan johdantokappaleessa ilmaisu "696 artiklan" ilmaisulla "497 artiklan 3 kohdan toisen alakohdan";

b) korvataan a alakohdan ensimmäinen ja toinen luetelmakohta seuraavasti: "- eläimet, joita on tarkoitus laiduntaa tai jotka on tarkoitettu käytettäviksi työn tai kuljetuksen suorittamiseen, sekä muut 567 artiklan toisen kohdan a alakohdassa vahvistetut edellytykset täyttävät tavarat,

- jäljempänä 571 artiklan a alakohdassa tarkoitetut pakkauspäällykset, jos niissä on yhteisön tullialueen ulkopuolelle sijoittautuneen henkilön pysyvät merkinnät, joita ei voi irrottaa";

c) korvataan a alakohdan neljännessä luetelmakohdassa ilmaisu "671 artiklan 2 kohdan c alakohdan" ilmaisulla "569 artiklan".

3. Korvataan 232 artiklan 1 kohta seuraavasti: "1. Jos seuraavia tavaroita ei ilmoiteta tullille kirjallisesti tai suullisesti, niitä on pidettävä 233 artiklassa tarkoitetulla toimella väliaikaiseen maahantuontiin ilmoitettuina, ellei 579 artiklasta muuta johdu:

a) henkilökohtaiset tavarat ja urheilukäyttöön tarkoitetut tavarat, joita matkustajat tuovat maahan 563 artiklan mukaisesti;

b) 556-561 artiklassa tarkoitetut kuljetusvälineet;

c) merimiesten ajanvieteaineisto, jota käytetään kansainvälisessä meriliikenteessä olevalla aluksella 564 artiklan a alakohdan mukaisesti."

4. Lisätään 251 artiklaan 1 c kohta seuraavasti: "1 c) jos taannehtiva lupa myönnetään

- 294 artiklan mukaisesti tavaroiden luovuttamiseksi vapaaseen liikkeeseen soveltaen edullista tullikohtelua taikka alennettua tullia tai nollatullia niiden tietyn käyttötarkoituksen perusteella,

- 508 artiklan mukaisesti tavaroiden asettamiseksi taloudellisesti vaikuttavaan tullimenettelyyn;"

5. Korvataan 268 artiklan 3 kohdassa ja 269 artiklan 3 kohdassa ilmaisu "529-534 artiklassa" ilmaisulla "524 artiklassa".

6. Korvataan 270 artiklan 1 kohdan kolmannessa alakohdassa ilmaisu "497-502 artiklassa" ilmaisulla "497, 498 ja 499 artiklassa".

7. Korvataan 272 artiklan 2 kohdassa ilmaisu "529-534 artiklassa" ilmaisulla "524 artiklassa".

8. Korvataan 275 artiklan 1 kohdassa ilmaisu "556 artiklan 1 kohdan toista alakohtaa sovellettaessa" ilmaisulla "508 artiklan 1 kohtaa sovellettaessa".

9. Lisätään I osan IX osaston 3 luvun 277 artiklan jälkeen alajakso seuraavasti: "4 alajakso

Yhteiset säännökset

277 a artikla

Täydentävää ilmoitusta ei tarvitse vaatia, jos samalle henkilölle myönnetään kaksi tai useampi taloudellisesti vaikuttavaa tullimenettelyä koskeva lupa, ja yksi menettely päätetään asettamalla tavarat kotitullausmenettelyä käyttäen toiseen menettelyyn."

10. Korvataan 278 artiklan 3 kohdan d alakohta seuraavasti: "d) yksinkertaistettuja menettelyjä ei saa soveltaa 524 artiklassa tarkoitettuihin yhteisön maataloustuotteisiin, jotka asetetaan tullivarastointimenettelyyn."

11. Korvataan 313 artiklan 2 kohdan b ja c alakohta seuraavasti: "b) väliaikaiseen varastoon, 799 artiklassa tarkoitetun valvontatyypin I mukaiselle vapaa-alueelle tai vapaavarastoon varastoidut tavarat;

c) suspensiomenettelyyn asetetut tai 799 artiklassa tarkoitetun valvontatyypin II mukaiselle vapaa-alueelle siirretyt tavarat."

12. Korvataan 313 a artiklan 1 kohta seuraavasti: "1. Liikenne on säännöllistä, jos siinä kuljetetaan tavaroita säännöllisesti ja jos sen harjoittamiseen käytetyt alukset kulkevat ainoastaan yhteisön tullialueella sijaitsevien satamien välillä, eikä niiden lähtö- tai määräpaikkana tai välisatamana ole tämän alueen ulkopuolella sijaitseva paikka tai yhteisön tullialueella sijaitsevassa satamassa oleva, 799 artiklassa tarkoitetun valvontatyypin I mukainen vapaa-alue."

13. Muutetaan 313 b artikla seuraavasti:

a) Korvataan 3 kohdan d alakohdan ensimmäinen luetelmakohta seuraavasti: "- reiteillä, joille lupaa haetaan, ei poiketa kolmannessa maassa sijaitsevassa satamassa tai yhteisön tullialueella sijaitsevassa satamassa olevalla, 799 artiklassa tarkoitetun valvontatyypin I mukaisella vapaa-alueella eikä tavaroita uudelleenlastata avomerellä toiseen kuljetusvälineeseen, ja".

b) Korvataan 7 kohta seuraavasti: "7. Jos 313 a artiklan 1 kohdassa tarkoitetun aluksen on olosuhteiden pakosta suoritettava uudelleenlastaus avomerellä toiseen kuljetusvälineeseen tai jäätävä väliaikaisesti kolmannen maan satamaan tai yhteisön tullialueella sijaitsevassa satamassa olevalle, 799 artiklassa tarkoitetun valvontatyypin I mukaiselle vapaa-alueelle, meriliikenneyhtiön on ilmoitettava asiasta viipymättä asianomaisen säännöllisen reitin varrella olevien seuraavien käyntisatamien tulliviranomaisille."

14. Poistetaan 322 artiklan 2 kohdasta ilmaisu "670 artiklassa tarkoitettuja".

15. Lisätään 346 artiklan 1 kohtaan kolmas alakohta seuraavasti: "Jos kuitenkin vakuutta koskevien tietojen vaihto vakuustoimipaikan ja lähtötoimipaikan välillä tapahtuu tietotekniikan ja tietoverkkojen välityksellä, vakuusasiakirjan alkuperäiskappaleen säilyttää vakuustoimipaikka eikä lähtötoimipaikassa esitetä paperiversiota."

16. Lisätään 347 artiklaan 3 a kohta seuraavasti: "3 a. Jos vakuustoimipaikka vaihtaa vakuutta koskevia tietoja lähtötoimipaikkojen kanssa tietotekniikan ja tietoverkkojen välityksellä, takaajan on annettava tälle toimipaikalle kaikki tarvittavat tiedot, jotka koskevat sen antamia yksittäistä vakuutta koskevia tositteita, tulliviranomaisten päättämien yksityiskohtaisten sääntöjen mukaisesti."

17. Korvataan 359 artiklan 2 kohta seuraavasti: "2. Kuljettajan on esitettävä jokaisessa rajatoimipaikassa liitteessä 46 olevan mallin mukaiselle lomakkeelle laadittu rajanylitysilmoitus; rajatoimipaikan on säilytettävä ilmoitus. Jos kuitenkin passitustietojen vaihto lähtötoimipaikan ja rajatoimipaikan välillä tapahtuu tietotekniikan ja tietoverkkojen välityksellä, rajanylitysilmoitusta ei esitetä."

18. Lisätään 365 artiklaan 1 a kohta seuraavasti: "1 a. Sovellettaessa 2 jakson 7 alajakson säännöksiä ja jos lähtöjäsenvaltion tulliviranomaiset eivät ole vastaanottaneet saapumisilmoitussanomaa sen määräajan kuluessa, jossa tavarat on esitettävä määrätullitoimipaikassa, kyseisten viranomaisten on ilmoitettava asiasta passituksesta vastaavalle ja pyydettävä tätä toimittamaan todisteet menettelyn päättymisestä."

19. Lisätään 366 artiklan 1 kohtaan kolmas alakohta seuraavasti: "Sovellettaessa 2 jakson 7 alajakson säännöksiä tulliviranomaisten on myös aloitettava viipymättä tiedustelumenettely joka kerta, kun ne eivät ole vastaanottaneet saapumisilmoitussanomaa sen määräajan kuluessa, jossa tavarat on esitettävä määrätullitoimipaikassa, tai tarkastustulossanomaa kuuden päivän kuluessa saapumisilmoitussanoman vastaanottamisesta."

20. Lisätään 368 a artikla seuraavasti: " 368 a artikla

Jos vakuustoimipaikka ja lähtötoimipaikka sijaitsevat eri jäsenvaltioissa, on vakuutta koskevien tietojen vaihdossa käytettävien viestien oltava tulliviranomaisten yhdessä sopiman rakenteen ja ominaisuuksien mukaiset."

21. Korvataan 369 artikla seuraavasti: "Lähtötoimipaikan on ilmoitettava ilmoitetulle määrätoimipaikalle yhteisön passituksesta tavaroiden luovutuksen yhteydessä saapumista ennakoivalla sanomalla ja kullekin ilmoitetulle rajatoimipaikalle rajanylitystä ennakoivalla sanomalla. Nämä sanomat on laadittava käyttäen passitusilmoituksessa olevia tietoja, joita on tarvittaessa oikaistu, ja niitä on täydennettävä asianmukaisesti. Näiden sanomien on oltava tulliviranomaisten yhdessä sopiman rakenteen ja ominaisuuksien mukaiset."

22. Lisätään 369 a artikla seuraavasti: " 369 a artikla

Rajatoimipaikan on kirjattava rajanylitys lähtötoimipaikasta vastaanotetun rajanylitystä ennakoivan sanoman perusteella. Tavaroiden mahdollinen tarkastaminen on suoritettava rajanylitystä ennakoivan sanoman perusteella. Rajanylityksestä on ilmoitettava lähtötoimipaikalle rajanylitystä koskevalla sanomalla. Tämän sanoman on oltava tulliviranomaisten yhdessä sopiman rakenteen ja ominaisuuksien mukainen."

23. Lisätään 379 artiklan 1 kohtaan alakohta seuraavasti: "Sovellettaessa ensimmäistä alakohtaa lasketaan kunkin passituksen osalta mahdollisesti syntyvän tullivelan määrä. Jos tarvittavia tietoja ei ole käytettävissä, määrän katsotaan olevan 7000 euroa, ellei tulliviranomaisten käytettävissä olevien tietojen perusteella päädytä muuhun määrään."

24. Lisätään 383 artiklan 2 kohtaan toinen alakohta seuraavasti: "Jos vakuutta koskevien tietojen vaihto kuitenkin vakuustoimipaikan ja lähtötoimipaikan välillä tapahtuu tietotekniikan ja tietoverkkojen välityksellä, lähtötoimipaikassa ei esitetä todistusta."

25. Korvataan 408 artiklan 1 kohdan b alakohta seuraavasti: "b) lähetettävä viipymättä määrätoimipaikkaan tavaroiden mukana toimitetut passitusilmoituksen 4 ja 5 kappale, joista käy ilmi, lukuun ottamatta tapauksia joissa tiedot toimitetaan tietojenkäsittelytekniikkaa käyttäen, tavaran saapumispäivä ja niihin mahdollisesti kiinnitettyjen sinettien kunto."

26. Lisätään 408 a artikla seuraavasti: " 408 a artikla

1. Jos määrätoimipaikka soveltaa 2 jakson 7 alajakson säännöksiä, henkilölle voidaan myöntää valtuutetun vastaanottajan asema, jos tämä täyttää 373 artiklassa säädetyt edellytykset sekä yhteyksissään tulliviranomaisiin käyttää tietojenkäsittelytekniikkaa.

2. Valtuutetun vastaanottajan on ilmoitettava määrätoimipaikalle tavaroiden saapumisesta ennen niiden purkamista.

3. Luvassa on ilmoitettava erityisesti se, miten ja mihin mennessä valtuutettu vastaanottaja saa määrätoimipaikalta saapumista ennakoivaa sanomaa koskevat tiedot 371 artiklan säännösten soveltamiseksi soveltuvin osin."

27. Poistetaan 427 artiklan 2 kohdasta ilmaisu "670 artiklan g alakohdassa tarkoitettua".

28. Korvataan II osan III osasto (496-787 artikla) seuraavasti: "III OSASTO

TALOUDELLISESTI VAIKUTTAVAT TULLIMENETTELYT

1 LUKU

Useampaa kuin yhtä menettelyä koskevat yhteiset perussäännökset

1 jakso

Määritelmät

496 artikla

Tässä osastossa tarkoitetaan

a) 'menettelyllä' taloudellisesti vaikuttavaa tullimenettelyä;

b) 'luvalla' tulliviranomaisten myöntämää lupaa menettelyn käyttämiseen;

c) 'yhteisöluvalla' lupaa, joka kattaa menettelyyn asettamisen ja/tai menettelyn päättämisen, varastoinnin ja peräkkäiset jalostus- tai valmistustoiminnot tai tulliselvitysmuodot, kun menettely koskee useita tullihallintoja;

d) 'luvanhaltijalla' henkilöä, jolle lupa on myönnetty;

e) 'valvovalla toimipaikalla' tullitoimipaikkaa, joka luvassa ilmoitetaan valtuutetuksi valvomaan menettelyä;

f) 'menettelyyn asettavalla toimipaikalla' yhtä tai useampaa tullitoimipaikkaa, joka luvassa ilmoitetaan valtuutetuksi vastaanottamaan ilmoituksia tavaroiden menettelyyn asettamisesta;

g) 'menettelyn päättävällä toimipaikalla' yhtä tai useampaa tullitoimipaikkaa, joka luvassa ilmoitetaan valtuutetuksi vastaanottamaan ilmoituksia, joilla tavaroille osoitetaan menettelyyn asettamisen jälkeen uusi hyväksytty tulliselvitysmuoto tai joilla ne, kysymyksen ollessa ulkoisesta jalostusmenettelystä, luovutetaan vapaaseen liikkeeseen;

h) 'kolmikantaliikenteellä' järjestelyä, jossa menettelyyn asettava ja menettelyn päättävä toimipaikka ovat eri tullitoimipaikkoja;

i) 'kirjanpitoaineistolla' luvanhaltijan liike- tai verokirjanpitoa tai muuta kirjanpitoa tai tämän puolesta hoidettua kirjanpitoa;

j) 'kirjanpidolla' kaikkia mille tahansa tietovälineelle kirjattuja tietoja ja teknisiä yksityiskohtia, joita tulliviranomaiset tarvitsevat menettelyjen valvontaa ja tarkastusta varten ja jotka liittyvät erityisesti tavaroiden liikkumiseen ja niiden kulloiseenkin tullioikeudelliseen asemaan; tullivarastointimenettelyn kirjanpitoa kutsutaan tavarakirjanpidoksi;

k) 'pääasiallisilla jalostetuilla tuotteilla' jalostettuja tuotteita, joiden tuottamiseksi lupa menettelyyn on myönnetty;

l) 'toissijaisilla jalostetuilla tuotteilla' sellaisia muita kuin luvassa mainittuja pääasiallisia jalostettuja tuotteita, jotka ovat jalostustoiminnon välttämätön sivutuote;

m) 'menettelyn päättämisen määräajalla' määräaikaa, jossa tavaroille tai tuotteille on osoitettava uusi hyväksytty tulliselvitysmuoto, joka myös mahdollistaa tapauksen mukaan hakemuksen tuontitullien palauttamisesta sisäisen jalostuksen jälkeen (tullinpalautusjärjestelmä) tai täydellisen tai osittaisen tullittomuuden saamisen luovutettaessa tavaroita vapaaseen liikkeeseen ulkoisen jalostuksen jälkeen.

2 jakso

Luvan hakeminen

497 artikla

1. Lupaa menettelyyn on haettava kirjallisesti liitteessä 67 olevan mallin mukaisesti.

2. Tulliviranomaiset voivat sallia, että luvan uusimista tai muuttamista haetaan yksinkertaisella kirjallisella pyynnöllä.

3. Hakemus luvasta saadaan tehdä tekemällä kirjallisesti tai tietoliikennevälineillä tavanomaisen menettelyn mukainen tulli-ilmoitus seuraavissa tapauksissa:

a) sisäiseen jalostusmenettelyyn asettamisesta, kun taloudellisia edellytyksiä 539 artiklan mukaisesti voidaan pitää täyttyneinä ja lukuun ottamatta vastaaviin tavaroihin liittyviä hakemuksia;

b) tullivalvonnassa tapahtuvan valmistuksen menettelyyn asettamisesta, kun 552 artiklan 1 kohdan 1 alakohdan mukaisesti taloudellisten edellytysten katsotaan täyttyvän;

c) väliaikaisen maahantuonnin menettelyyn asettamisesta, mukaan lukien ATA- tai CPD-carnet'n käyttäminen;

d) ulkoiseen jalostusmenettelyyn asettamisesta, kun kyse on korjauksista, myös ilman ennakkotuontia tapahtuvaa vakiovaihtojärjestelmää käytettäessä ja ulkoisen jalostuksen jälkeen seuraavissa tapauksissa:

i) vapaaseen liikkeeseen luovutuksesta ulkoisen jalostuksen jälkeen ennakkotuonnilla tapahtuvaa vakiovaihtojärjestelmää käytettäessä;

ii) vapaaseen liikkeeseen luovutuksesta ulkoisen jalostuksen jälkeen ilman ennakkotuontia tapahtuvaa vakiovaihtojärjestelmää käytettäessä, kun voimassa olevassa luvassa ei ole mainintaa tästä järjestelmästä ja kun tulliviranomaiset sallivat sen muuttamisen;

iii) vapaaseen liikkeeseen luovutuksesta ulkoisen jalostuksen jälkeen, jos jalostustoiminnot koskevat muita kuin kaupallisia tavaroita.

Suullinen tulli-ilmoitus saadaan tehdä väliaikaisen maahantuonnin menettelyyn asettamisesta 229 artiklan mukaisesti ja esittämällä tässä yhteydessä 499 artiklan kolmannessa alakohdassa mainittu asiakirja.

Tulli-ilmoitus saadaan tehdä millä tahansa muulla 232 artiklan 1 kohdan mukaisesti väliaikaisen maahantuonnin menettelyyn asettamisena pidettävällä toimella.

4. Hakemukset yhteisöluvan myöntämisestä on muissa kuin väliaikaisen maahantuonnin tapauksissa tehtävä 1 kohdan mukaisesti.

5. Tulliviranomaiset voivat edellyttää väliaikaista maahantuontia koskevan hakemuksen tekemistä 1 kohdan mukaisesti, jos kyse on 578 artiklan mukaisesta täydestä tuontitullittomuudesta.

498 artikla

Edellä 497 artiklassa tarkoitettu lupahakemus on tehtävä

a) tullivarastointimenettelyssä: niille tulliviranomaisille, joiden toimivaltaan kuuluu se paikka, joka olisi hyväksyttävä tullivarastoksi tai jossa hakijan pääkirjanpito hoidetaan;

b) sisäisessä jalostusmenettelyssä ja tullivalvonnassa tapahtuvan valmistuksen menettelyssä: niille tulliviranomaisille, joiden toimivaltaan kuuluu se paikka, jossa jalostus- tai valmistustoiminto on määrä suorittaa;

c) väliaikaisen maahantuonnin menettelyssä: niille tulliviranomaisille, joiden toimivaltaan kuuluu se paikka, jossa tavarat on tarkoitus käyttää, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 580 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan soveltamista;

d) ulkoisessa jalostusmenettelyssä: niille tulliviranomaisille, joiden toimivaltaan kuuluu se paikka, jossa väliaikaisesti vietävät tavarat sijaitsevat.

499 artikla

Jos tulliviranomaiset katsovat hakemuksessa esitettyjen tietojen olevan riittämättömiä, ne voivat vaatia hakijalta lisätietoja.

Erityisesti, jos lupaa voidaan hakea tulli-ilmoituksella ja rajoittamatta 220 artiklan soveltamista, tulliviranomaisten on edellytettävä, että hakemukseen liitetään tavaranhaltijan laatima asiakirja, jossa on vähintään seuraavat tiedot, jollei näitä tietoja pidetä tarpeettomina tai jollei niitä voida merkitä kirjallisen ilmoituksen lomakkeeseen:

a) hakijan, tavaranhaltijan ja toimijan nimi ja osoite;

b) tavaroiden jalostuksen, valmistuksen tai käytön luonne;

c) tavaroiden ja jalostettujen tai valmistettujen tuotteiden tekninen kuvaus ja tunnistustapa;

d) taloudellisten edellytysten koodit liitteen 70 mukaisesti;

e) arvioitu tuotto tai tuoton määritystapa;

f) menettelyn päättämisen arvioitu määräaika;

g) ehdotettu menettelyn päättävä toimipaikka;

h) jalostus-, valmistus- tai käyttöpaikka;

i) tavaroiden siirtomuodollisuuksia koskeva ehdotus;

j) tavaroiden arvo ja paljous, kun ilmoitus tehdään suullisesti.

Jos toisessa kohdassa tarkoitettu asiakirja esitetään väliaikaista maahantuontia koskevaa suullista ilmoitusta tehtäessä, se on laadittava kahtena kappaleena, ja tulliviranomaisten on vahvistettava niistä toinen ja annettava se ilmoittajalle.

3 jakso

Yhteisölupa

500 artikla

1. Yhteisölupaa haettaessa asianomaisten viranomaisten ennakkosuostumus on hankittava 2 ja 3 kohdan mukaisesti.

2. Väliaikaisen maahantuonnin tapauksessa hakemus on tehtävä tulliviranomaiselle, joka on toimivaltainen paikassa, jossa tavarat otetaan ensimmäisen kerran käyttöön, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 580 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan soveltamista.

Muissa tapauksissa hakemus on tehtävä tulliviranomaiselle, joka on toimivaltainen paikassa, jossa hakijan pääkirjanpito hoidetaan, mikä helpottaa kirjanpidon tarkastukseen perustuvaa menettelyn valvontaa, ja jossa tapahtuu ainakin osa niistä varastointiin, jalostukseen tai valmistukseen taikka väliaikaiseen vientiin liittyvistä toiminnoista, joita lupa koskee.

3. Edellä 2 kohdassa tarkoitettujen tulliviranomaisten on toimitettava hakemus ja lupaluonnos muille asianomaisille tulliviranomaisille, joiden on vahvistettava vastaanottopäivä 15 päivän kuluessa.

Muiden asianomaisten tulliviranomaisten on ilmoitettava mahdollisista väitteistä 30 päivän kuluessa siitä päivästä, jona lupaluonnos on vastaanotettu. Jos mainitun ajan kuluessa ilmoitetaan väitteistä ja jos asiasta ei päästä sopimukseen, hakemus on hylättävä siltä osin kuin väitteitä esitettiin.

4. Tulliviranomaiset voivat myöntää luvan, jos ne eivät ole mainitun 30 päivän määräajan kuluessa saaneet lupaluonnosta koskevia väitteitä.

Niiden on toimitettava myönnetystä luvasta jäljennös kaikille asianomaisille tulliviranomaisille.

501 artikla

1. Kun yhteisöluvan myöntämisen perusteista ja edellytyksistä on sovittu yleisellä tasolla kahden tai useamman tullihallinnon kesken, kyseiset hallinnot voivat myös sopia siitä, että ennakkosuostumus korvataan 500 artiklan 1 kohdan mukaisesti ja 500 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti toimitettavat tiedot korvataan yksinkertaisella ilmoituksella.

2. Ilmoitus on riittävä, kun

a) kyse on yhteisöluvan uusimisesta, vähäisistä muutoksista, peruuttamisesta tai kumoamisesta;

b) yhteisölupahakemus koskee väliaikaista maahantuontia, eikä sitä tehdä liitteessä 67 olevan mallin mukaisesti.

3. Ilmoitusta ei tarvita, kun

a) ainoa muita tullihallintoja koskeva seikka on sisäisen tai ulkoisen jalostuksen kolmikantaliikenne, jossa ei käytetä kokoavia tiedotuslomakkeita;

b) käytetään ATA- tai CPD-carnet'ta;

c) lupa väliaikaisen maahantuonnin menettelyyn myönnetään vastaanottamalla suullinen ilmoitus tai millä tahansa muulla toimella tehty ilmoitus.

4 jakso

Taloudelliset edellytykset

502 artikla

1. Lupaa ei saa myöntää taloudellisia edellytyksiä tutkimatta, jollei taloudellisia edellytyksiä pidetä täyttyneinä 3, 4 tai 6 luvun mukaisesti.

2. Sisäisessä jalostusmenettelyssä (3 luku) tutkimuksesta on käytävä ilmi se, että on taloudellisesti kannattamatonta käyttää yhteisön hankintalähteitä, kun otetaan erityisesti huomioon seuraavat perusteet, joiden yksityiskohdat esitetään liitteessä 70 olevassa B osassa:

a) yhteisössä tuotettuja tavaroita, joiden laatuominaisuudet ja tekniset ominaisuudet vastaavat tavaroita, joita aiotaan tuoda suunniteltuja jalostustoimintoja varten, ei ole saatavissa;

b) yhteisössä tuotettujen ja yhteisöön tuotavien tavaroiden hintaerot;

c) sopimusvelvoitteet.

3. Tullivalvonnassa tapahtuvan valmistuksen menettelyssä (4 luku) tutkimuksesta on käytävä ilmi, mahdollistaako yhteisön ulkopuolisten hankintalähteiden käyttö yhteisön jalostus- tai valmistustoimintojen aloittamisen tai säilyttämisen yhteisössä.

4. Ulkoisessa jalostusmenettelyssä (6 luku) tutkimuksesta on käytävä ilmi:

a) aiheuttaako yhteisön ulkopuolella tapahtuva jalostus tai valmistus todennäköisesti vakavaa haittaa yhteisön jalostus- tai valmistustoimintojen suorittajille; tai

b) onko yhteisössä suoritettava jalostus tai valmistus taloudellisista tai teknisistä syistä taikka sopimusvelvoitteiden vuoksi mahdoton toteuttaa.

503 artikla

Komissio voi osallistua taloudellisten edellytysten tutkimiseen

a) jos asianomaiset tulliviranomaiset haluavat neuvotella asiasta ennen luvan myöntämistä tai sen jälkeen;

b) jos toinen tullihallinto vastustaa myönnettyä lupaa;

c) omasta aloitteestaan.

504 artikla

1. Kun tutkimus aloitetaan 503 artiklan mukaisesti, asia on lähetettävä komission käsiteltäväksi. Mukana on oltava jo suoritetun tutkimuksen tulokset.

2. Komissio toimiessaan omasta aloitteestaan lähettää vastaanottoilmoituksen tai ilmoittaa asianomaisille tulliviranomaisille muutoin. Se päättää yhdessä niiden kanssa, onko taloudellisia edellytyksiä tarkasteltava komiteassa.

3. Kun asia saatetaan komitean käsiteltäväksi, tulliviranomaisten on ilmoitettava hakijalle tai luvanhaltijalle, että kyseinen menettely on aloitettu ja, jos hakemuksen käsittelyä ei ole saatu päätökseen, että 506 artiklassa säädettyjen määräaikojen soveltaminen on keskeytetty.

4. Asianomaisten tulliviranomaisten ja kaikkien muiden samanlaisia lupia tai hakemuksia käsittelevien tulliviranomaisten on otettava komitean päätelmät huomioon.

Päätelmissä voidaan myös edellyttää niiden julkaisemista Euroopan yhteisöjen virallisen lehden C-sarjassa.

5 jakso

Päätös luvasta

505 artikla

Toimivaltaiset tulliviranomaiset myöntävät luvan seuraavasti:

a) 497 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuun hakemukseen liitteessä 67 olevan mallin mukaisesti;

b) 497 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuun hakemukseen vastaanottamalla tulli-ilmoituksen;

c) hakemus uusimisesta tai muuttamisesta millä tahansa sopivalla toimella.

506 artikla

Hakijalle on ilmoitettava päätöksestä myöntää lupa tai syyt, joiden vuoksi hakemus on hylätty, 30 päivän kuluessa tai tullivarastointimenettelyn tapauksessa 60 päivän kuluessa hakemuksen tekemisestä tai päivästä, jona tulliviranomaiset ovat vastaanottaneet pyytämänsä puuttuvat tiedot tai lisätiedot.

Näitä määräaikoja ei sovelleta yhteisölupaan, jollei sitä myönnetä 501 artiklan mukaisesti.

507 artikla

1. Rajoittamatta 508 artiklan soveltamista lupa tulee voimaan sen myöntämispäivänä tai luvassa ilmoitettuna myöhempänä ajankohtana. Kun kyse on yksityisestä varastosta, tulliviranomaiset voivat poikkeuksellisesti ilmoittaa suostumuksensa menettelyn käyttämiseen, ennen kuin lupa tosiasiallisesti myönnetään.

2. Lupien voimassaoloaikaa ei saa rajoittaa tullivarastointimenettelyssä.

3. Sisäistä jalostusta, tullivalvonnassa tapahtuvaa valmistusta ja ulkoista jalostusta koskevan luvan voimassaoloaika saa olla enintään kolme vuotta siitä päivästä, jona lupa tulee voimaan, paitsi jos muulle voimassaoloajalle on asianmukaisesti perustellut pätevät syyt.

4. Poiketen siitä, mitä säädetään 3 kohdassa, liitteessä 73 olevassa A jaksossa luetelluilla sisäiseen jalostusmenettelyyn asetetuilla tavaroilla voimassaoloaika saa olla enintään kuusi kuukautta.

Neuvoston asetuksen (EY) N:o 1255/1999(5) 1 artiklassa tarkoitetulla maidolla ja maitotuotteilla voimassaoloaika saa olla enintään kolme kuukautta.

508 artikla

1. Tulliviranomaiset saavat myöntää tullimenettelyihin taannehtivan luvan tullivarastointimenettelyä lukuun ottamatta.

Rajoittamatta 2 ja 3 kohdan soveltamista taannehtiva lupa tulee voimaan aikaisintaan päivänä, jona hakemus on tehty.

2. Jos hakemus koskee samanlaisten toimintojen ja tavaroiden luvan uusimista, lupa saadaan myöntää taannehtivasti siitä päivästä, jona alkuperäisen luvan voimassaolo on päättynyt.

3. Poikkeuksellisissa olosuhteissa luvan taannehtiva vaikutus voi olla pidempi, kuitenkin enintään yksi vuosi ennen hakemuksen tekemistä edellyttäen, että tähän on todistettu taloudellinen tarve ja että

a) hakemukseen ei liity vilpillisen menettelyn yritystä tai ilmeistä laiminlyöntiä;

b) sitä voimassaoloaikaa, joka olisi vahvistettu 507 artiklan nojalla, ei ylitetä;

c) hakijan kirjanpitoaineisto osoittaa, että kaikkia menettelyn edellytyksiä voidaan pitää täyttyneinä, tavarat voidaan tarvittaessa tunnistaa kyseiseltä ajanjaksolta ja kyseinen kirjanpitoaineisto mahdollistaa menettelyn valvonnan; ja

d) kaikki tavaroiden edellyttämien toimenpiteiden toteuttamiseksi tarvittavat muodollisuudet, tarvittaessa myös tulli-ilmoituksen mitätöinti, voidaan suorittaa.

6 jakso

Muut menettelyn toimintaa koskevat säännökset

1 alajakso

Yleiset säännökset

509 artikla

1. Yhteisön lainsäädännössä vahvistettuja kauppapoliittisia toimenpiteitä sovelletaan muita kuin yhteisötavaroita menettelyyn asetettaessa ainoastaan siinä määrin kuin ne koskevat tavaroiden saapumista yhteisön tullialueelle.

2. Kun muita kuin liitteessä 75 mainittuja, sisäisessä jalostusmenettelyssä tuotettuja jalostettuja tuotteita luovutetaan vapaaseen liikkeeseen, niihin sovelletaan samoja kauppapoliittisia toimenpiteitä kuin tuontitavaroita vapaaseen liikkeeseen luovutettaessa.

3. Kun tullivalvonnassa tapahtuvan valmistuksen menettelyssä tuotettuja valmistettuja tuotteita luovutetaan vapaaseen liikkeeseen, niihin sovellettavia kauppapoliittisia toimenpiteitä sovelletaan ainoastaan, jos kyseisiä toimenpiteitä sovelletaan myös tuontitavaroihin.

4. Jos yhteisön lainsäädännössä säädetään vapaaseen liikkeeseen luovutusta koskevista kauppapoliittisista toimenpiteistä, näitä toimenpiteitä ei sovelleta vapaaseen liikkeeseen ulkoisen jalostuksen jälkeen luovutettuihin jalostettuihin tuotteisiin, jos

- nämä ovat edelleen koodeksin 23 ja 24 artiklassa tarkoitettuja yhteisön alkuperätuotteita,

- kyse on korjauksista, myös vakiovaihtojärjestelmää käytettäessä,

- näille on suoritettu peräkkäisiä jalostustoimintoja koodeksin 123 artiklan mukaisesti.

510 artikla

Rajoittamatta koodeksin 161 artiklan 5 kohdan soveltamista, valvova toimipaikka voi sallia, että tulli-ilmoitus esitetään muussa kuin luvassa mainitussa tullitoimipaikassa. Valvova toimipaikka päättää, miten sille ilmoitetaan asiasta.

2 alajakso

Tavaroiden siirto

511 artikla

Luvassa on ilmoitettava, saako, ja millä edellytyksin, suspensiomenettelyyn asetettuja tavaroita tai tuotteita siirtää paikasta toiseen tai toisen luvanhaltijan tiloihin menettelyä päättämättä (siirto), jos niistä, väliaikaista maahantuontia lukuun ottamatta, pidetään kirjanpitoa.

Siirtoa ei saa tehdä, jos tavaroiden lähtö- tai määräpaikka on B-luokan varasto.

512 artikla

1. Samassa luvassa ilmoitettujen paikkojen välillä saadaan tehdä siirtoja ilman tullimuodollisuuksia.

2. Siirto saapumistoimipaikasta luvanhaltijan tai toimijan tiloihin taikka käyttöpaikkaan saadaan tehdä ilmoituksella menettelyyn asettamisesta.

3. Siirto poistumistoimipaikkaan jälleenvientiä varten saa tapahtua menettelyssä. Tässä tapauksessa menettelyä ei päätetä, ennen kuin jälleenvietäviksi ilmoitetut tavarat tai tuotteet ovat tosiasiassa poistuneet yhteisön tullialueelta.

513 artikla

Siirto luvanhaltijalta toiselle luvanhaltijalle saadaan tehdä ainoastaan, jos jälkimmäinen asettaa siirretyt tavarat tai tuotteet menettelyyn kotitullausmenettelyn käyttöä koskevalla luvalla. Ilmoitus tulliviranomaisille ja tavaroiden tai tuotteiden merkitseminen kirjanpitoon 266 artiklan mukaisesti tehdään, kun tavarat tai tuotteet saapuvat toisen luvanhaltijan tiloihin; täydentävää ilmoitusta ei tarvita.

Väliaikaisessa maahantuonnissa siirto luvanhaltijalta toiselle luvanhaltijalle saadaan myös tehdä, jos jälkimmäinen asettaa tavarat menettelyyn kirjallisella tulli-ilmoituksella tavanomaista menettelyä käyttäen.

Suoritettavat muodollisuudet vahvistetaan liitteessä 68. Vastaanotettuaan tavarat tai tuotteet toisen luvanhaltijan on asetettava ne menettelyyn.

514 artikla

Siirtoihin, joihin liittyy ylimääräisiä riskejä liitteen 44 c mukaisesti, vaaditaan vakuus passitusmenettelyssä säädettyjä edellytyksiä vastaavin ehdoin.

3 alajakso

Kirjanpito

515 artikla

Tulliviranomaisten on edellytettävä, että luvanhaltija, toimija tai nimetty varastonpitäjä pitää kirjanpitoa, lukuun ottamatta väliaikaista maahantuontia tai tapauksia, joissa ne eivät pidä sitä tarpeellisena.

Tulliviranomaiset saavat hyväksyä tarvittavat tiedot sisältävän olemassa olevan kirjanpitoaineiston kirjanpidoksi.

Valvova toimipaikka voi vaatia varastonmääritystä kaikista tai joistakin menettelyyn asetetuista tavaroista.

516 artikla

Edellä 515 artiklassa tarkoitetussa kirjanpidossa ja väliaikaisessa maahantuonnissa 581 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun kirjanpidon, jos sitä vaaditaan, on sisällettävä seuraavat tiedot:

a) liitteessä 37 esitetyn vähimmäisluettelon mukaisesti ilmoituksessa menettelyyn asettamisesta täytettäviin kohtiin sisältyvät tiedot;

b) niihin ilmoituksiin sisältyvät tiedot, joilla tavaroille on osoitettu menettelyn päättävä tulliselvitysmuoto;

c) päiväys ja viitetiedot muista tulliasiakirjoista sekä muista menettelyyn asettamiseen ja menettelyn päättämiseen liittyvistä asiakirjoista;

d) jalostus- tai valmistustoimintojen, käsittelyjen tai väliaikaisen käytön kuvaus;

e) tuotto tai tarvittaessa sen laskentatapa;

f) tavaroiden tarkkailua varten tarvittavat tiedot, mukaan lukien tiedot tavaroiden sijaintipaikasta ja mahdollisista siirroista;

g) tavaroiden tunnistamiseksi tarvittavat kaupalliset tai tekniset kuvaukset;

h) sisäisessä jalostusmenettelyssä käytettävien vastaavien tavaroiden siirtojen tarkkailua varten tarvittavat tiedot.

Tulliviranomaiset voivat kuitenkin olla vaatimatta joitakin näistä tiedoista, jos tämä ei haittaa varastoitavia, jalostettavia, valmistettavia tai käytettäviä tavaroita koskevan menettelyn tarkastusta tai valvontaa.

4 alajakso

Tuotto ja laskentamenetelmä

517 artikla

1. Tuotto tai sen määritystapa, mukaan lukien keskimääräiset tuotot, on vahvistettava luvassa tai tavaroita menettelyyn asetettaessa, jos se on tarpeen 3, 4 ja 6 luvussa tarkoitettujen menettelyjen kannalta. Tuotto on vahvistettava, mikäli mahdollista, tuotantoa koskevien tai teknisten tietojen perusteella tai jos näitä tietoja ei ole, samankaltaisia toimintoja koskevien tietojen perusteella.

2. Erityistapauksissa tulliviranomaiset voivat vahvistaa tuoton myös tavaroiden menettelyyn asettamisen jälkeen, kuitenkin viimeistään, kun niille osoitetaan uusi tulliselvitysmuoto.

3. Liitteessä 69 esitettyjä sisäisen jalostuksen vakiomääräisiä tuottoja sovelletaan kyseisessä liitteessä mainittuihin toimintoihin.

518 artikla

1. Jalostettuihin tuotteisiin sisältyvien tuontitavaroiden tai väliaikaisesti vietyjen tavaroiden osuus on määritettävä

- kannettavien tuontitullien laskemiseksi,

- vähennettävän määrän laskemiseksi tullivelan syntyessä, tai

- kauppapoliittisten toimenpiteiden soveltamiseksi.

Nämä laskelmat on tehtävä soveltaen paljousosuusmenetelmää tai tapauksen mukaan arvo-osuusmenetelmää taikka muuta menetelmää, jolla saadaan samankaltaiset tulokset.

Näissä laskelmissa jalostettuihin tuotteisiin rinnastetaan myös valmistetut tuotteet tai välituotteet.

2. Paljousosuusmenetelmää on sovellettava, jos

a) jalostustoimintojen tuloksena on yksi ainoa jalostetun tuotteen laji. Tässä tapauksessa se tuontitavaroiden tai väliaikaisesti vietyjen tavaroiden paljous, jonka katsotaan sisältyvän siihen jalostettujen tuotteiden paljouteen, josta tullivelka on syntynyt, vastaa jälkimmäisen tuotelajin prosenttiosuutta jalostettujen tuotteiden kokonaispaljoudesta;

b) jalostustoimintojen tuloksena on useita jalostetun tuotteen lajeja ja tuontitavarat tai väliaikaisesti viedyt tavarat kaikkine aineosineen sisältyvät kuhunkin näistä jalostetuista tuotteista. Tässä tapauksessa se tuontitavaroiden tai väliaikaisesti vietyjen tavaroiden paljous, jonka katsotaan sisältyvän siihen tietyn jalostetun tuotteen paljouteen, josta tullivelka on syntynyt, vastaa

i) kyseisen jalostetun tuotteen lajin ja kaikkien jalostettujen tuotteiden kokonaispaljouden suhdetta riippumatta siitä, onko tullivelka syntynyt; ja

ii) sen jalostettujen tuotteiden paljouden, josta tullivelka on syntynyt, ja samaa lajia olevien jalostettujen tuotteiden kokonaispaljouden suhdetta.

Hävikkiä ei oteta huomioon määritettäessä, täyttyvätkö a tai b alakohdassa kuvatun menetelmän käytön edellytykset. Rajoittamatta 862 artiklan soveltamista hävikillä tarkoitetaan sitä osaa tuontitavaroista tai väliaikaisesti viedyistä tavaroista, joka tuhoutuu ja häviää jalostustoiminnon aikana erityisesti haihtumalla, kuivumalla, kaasuuntumalla tai huuhteluveteen liukenemalla. Ulkoisessa jalostuksessa hävikkiin on rinnastettava toissijaiset jalostetut tuotteet kuten jätteet, romu, jätetuotteet, tähteet ja hylkytavara.

3. Arvo-osuusmenetelmää on sovellettava kaikissa tapauksissa, joissa ei voida soveltaa paljousosuusmenetelmää.

Se tuontitavaroiden tai väliaikaisesti vietyjen tavaroiden paljous, jonka katsotaan sisältyvän siihen tietyn jalostetun tuotteen paljouteen, josta tullivelka on syntynyt, vastaa

a) kyseisen jalostetun tuotteen lajin arvoa prosentteina kaikkien jalostettujen tuotteiden kokonaisarvosta riippumatta siitä, onko tullivelka syntynyt; ja

b) niiden jalostettujen tuotteiden, joista tullivelka on syntynyt, arvoa prosentteina samaa lajia olevien jalostettujen tuotteiden kokonaisarvosta.

Kunkin yksittäisen jalostetun tuotteen arvo on arvo-osuutta sovellettaessa yhteisössä äskettäin noteerattu vapaasti tehtaalla -hinta tai yhteisössä samanlaisille tai samankaltaisille tavaroille äskettäin noteerattu myyntihinta, jos näihin hintoihin ei ole vaikuttanut ostajan ja myyjän välinen etuyhteys.

4. Jos arvoa ei voida määrittää 3 kohdan mukaisesti, se on määritettävä muita kohtuullisia menetelmiä käyttäen.

5 alajakso

Hyvityskorko

519 artikla

1. Kun jalostetuista tuotteista tai tuontitavaroista on sisäisessä jalostusmenettelyssä tai väliaikaisen maahantuonnin menettelyssä syntynyt tullivelka, hyvityskorkoa on maksettava tuontitullien määrän perusteella kyseessä olevalta ajanjaksolta.

2. Sovelletaan Euroopan keskuspankin kuukausikatsauksen tilastoliitteessä julkaistuja kolmen kuukauden rahamarkkinakorkoja.

Sovellettava korkokanta on korkokanta, jota sovellettiin kaksi kuukautta ennen sitä kuukautta, jonka aikana tullivelka on syntynyt, siinä jäsenvaltiossa, jossa ensimmäinen luvassa tarkoitetuista toiminnoista tai käytöstä tapahtui taikka sen olisi pitänyt tapahtua.

3. Korkoaika lasketaan kalenterikuukausittain siten, että se alkaa sitä kuukautta seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä, jonka aikana tuontitavarat, joista tullivelka on syntynyt, asetettiin ensimmäisen kerran menettelyyn. Korkoaika päättyy sen kuukauden viimeisenä päivänä, jonka aikana tullivelka syntyi.

Jos kyse on sisäisestä jalostuksesta (tullinpalautusjärjestelmä) ja vapaaseen liikkeeseen luovutusta haetaan koodeksin 128 artiklan 4 kohdan perusteella, huomioon otettava ajanjakso alkaa sitä kuukautta seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä, jonka aikana tuontitullit palautettiin tai peruutettiin.

4. Seuraavissa tapauksissa ei sovelleta 1, 2 ja 3 kohtaa:

a) huomioon otettava ajanjakso on lyhyempi kuin yksi kuukausi;

b) perittävän hyvityskoron määrä on enintään 20 euroa kutakin syntynyttä tullivelkaa kohti;

c) tullivelka syntyy sovellettaessa tullietuuskohtelua, josta määrätään yhteisön ja tiettyjen kolmansien maiden tekemissä, viimeksi mainittuihin maihin suuntautuvaa tuontia koskevissa sopimuksissa;

d) hävittämisestä syntyneet jätteet ja romu luovutetaan vapaaseen liikkeeseen;

e) liitteessä 75 tarkoitettuja toissijaisia jalostettuja tuotteita luovutetaan vapaaseen liikkeeseen ja ne vastaavat suhteellisesti pääasiallisten jalostettujen tuotteiden maasta vietyjä paljouksia;

f) tullivelka syntyy koodeksin 128 artiklan 4 kohdassa säädetyin edellytyksin haetun vapaaseen liikkeeseen luovutuksen johdosta ja kyseisistä tuotteista kannettavia tuontitulleja ei ole vielä tosiasiallisesti palautettu tai peruutettu;

g) luvanhaltija pyytää vapaaseen liikkeeseen luovutusta ja esittää todisteet siitä, että sellaisten erityisolosuhteiden johdosta, jotka eivät aiheudu luvanhaltijan laiminlyönnistä tai vilpillisestä menettelystä, aiotun jälleenviennin toteuttaminen luvanhaltijan lupaa hakiessaan ennakoimien ja asianmukaisesti perustelemien edellytysten mukaisesti on mahdotonta tai taloudellisesti kannattamatonta;

h) siinä määrin, kun syntyneestä tullivelasta annetaan vakuus käteistalletuksena;

i) tullivelka syntyy koodeksin 201 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisesti tai seurauksena tämän asetuksen 556-561, 563, 565 ja 568 artiklan, 573 artiklan b kohdan sekä 576 artiklan mukaisesti väliaikaisen maahantuonnin menettelyyn asetettujen tavaroiden luovutuksesta vapaaseen liikkeeseen.

5. Jos kyseessä ovat sisäiset jalostustoiminnot, joihin 2 ja 3 kohdan säännösten soveltaminen on taloudellisesti kannattamatonta tuontitavaroiden ja/tai jalostettujen tuotteiden lukumäärän vuoksi, tulliviranomaiset voivat asianomaisen henkilön pyynnöstä sallia, että hyvityskoron laskemisessa käytetään samankaltaiset tulokset antavia yksinkertaistettuja menetelmiä.

6 alajakso

Menettelyn päättäminen

520 artikla

1. Jos tuontitavarat tai väliaikaisesti viedyt tavarat on asetettu menettelyyn useammalla kuin yhdellä ilmoituksella mutta yhdellä luvalla, katsotaan

- suspensiomenettelyssä, että uuden tulliselvitysmuodon osoittaminen tavaroille tai tuotteille päättää menettelyn vanhimmalla ilmoituksella kysymyksen ollessa menettelyyn asetetuista tuontitavaroista,

- sisäisessä jalostuksessa (tullinpalautusjärjestelmä) tai ulkoisessa jalostuksessa, että jalostetut tuotteet on tuotettu vanhimmalla ilmoituksella menettelyyn asetetuista tuontitavaroista tai väliaikaisesti viedyistä tavaroista.

Ensimmäisen alakohdan soveltaminen ei saa johtaa perusteettomiin tuontitullietuuksiin.

Luvanhaltija voi pyytää menettelyn päättämistä määrätyille tuontitavaroille tai väliaikaisesti viedyille tavaroille.

2. Jos menettelyyn asetetut tavarat ovat samassa paikassa muiden tavaroiden kanssa ja ne tuhoutuvat täydellisesti tai menetetään lopullisesti, tulliviranomaiset voivat hyväksyä luvanhaltijan esittämät todisteet, joista ilmenee menettelyyn asetettujen tuhoutuneiden tai menetettyjen tavaroiden tosiasiallinen paljous. Jos luvanhaltija ei pysty esittämään kyseisiä todisteita, tuhoutuneiden tai menetettyjen tavaroiden määrä on vahvistettava tuhoutumisen tai menettämisen aikana menettelyssä olleiden samaa lajia olevien tavaroiden osuuden perusteella.

521 artikla

1. Viimeistään menettelyn päättämisen määräajan päättyessä ja riippumatta siitä, käytetäänkö koodeksin 118 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaista koontia, on

- sisäisen jalostuksen (suspensiojärjestelmä) tai tullivalvonnassa tapahtuvan valmistuksen menettelyä käytettäessä toimitettava päätöstilitys valvovalle toimipaikalle 30 päivän kuluessa,

- sisäisen jalostuksen menettelyä (tullinpalautusjärjestelmä) käytettäessä tehtävä hakemus tuontitullien palauttamisesta tai peruuttamisesta valvovalle toimipaikalle kuuden kuukauden kuluessa.

Erityisissä olosuhteissa tulliviranomaiset voivat pidentää tätä määräaikaa myös sen päättymisen jälkeen.

2. Päätöstilityksessä tai palautushakemuksessa on oltava seuraavat tiedot, jollei valvova toimipaikka toisin päätä:

a) luvan viitetiedot;

b) niiden tuontitavaroiden, joista haetaan menettelyn päättämistä tai tullien palautusta tai peruutusta, paljous tavaralajeittain tai kolmikantaliikennettä sovellettaessa menettelyyn asetettujen tuontitavaroiden paljous;

c) tuontitavaroiden yhdistetyn nimikkeistön alanimike;

d) tuontitavaroista kannettavien tuontitullien määrä ja tarvittaessa niiden tullausarvo;

e) tiedot ilmoituksista, joilla tuontitavarat on asetettu menettelyyn;

f) jalostettujen tai valmistettujen tuotteiden tai samassa tilassa olevien tavaroiden laji, paljous ja niille osoitettu tulliselvitysmuoto sekä tiedot vastaavista ilmoituksista, muista tulliasiakirjoista tai muista menettelyn päättämistä koskevista asiakirjoista ja menettelyn päättämisen määräajoista;

g) jalostettujen tai valmistettujen tuotteiden arvo, jos menettely päätetään arvo-osuuden perusteella;

h) tuotto;

i) kannettavien tai palautettavien tuontitullien ja tapauksen mukaan mahdollisten maksettavien hyvityskorkojen määrä. Jos tämä määrä liittyy 546 artiklan soveltamiseen, tästä on mainittava;

j) tullivalvonnassa tapahtuvan valmistuksen menettelyä käytettäessä valmistettujen tuotteiden yhdistetyn nimikkeistön alanimike ja tullausarvon määrittämiseen tarvittavat tiedot.

3. Valvova toimipaikka voi laatia päätöstilityksen.

7 jakso

Hallinnollinen yhteistyö

522 artikla

Tulliviranomaisten on toimitettava komissiolle liitteessä 70 mainituissa tapauksissa ja siinä mainitussa määräajassa ja muodossa seuraavat tiedot:

a) sisäinen jalostus ja tullivalvonnassa tapahtuva valmistus:

i) tiedot myönnetyistä luvista;

ii) tiedot hakemuksista, jotka on hylätty, tai luvista, jotka on peruutettu tai kumottu sen vuoksi, että taloudelliset edellytykset eivät ole täyttyneet;

b) ulkoinen jalostus:

i) tiedot koodeksin 147 artiklan 2 kohdan mukaisesti myönnetyistä luvista;

ii) tiedot hakemuksista, jotka on hylätty, tai luvista, jotka on peruutettu tai kumottu sen vuoksi, että taloudelliset edellytykset eivät ole täyttyneet.

Komissio antaa nämä tiedot tullihallintojen käyttöön.

523 artikla

Jotta muut menettelyssä mukana olevat tullitoimipaikat saisivat asiaa koskevat tiedot käyttöönsä, voidaan asianomaisen henkilön pyynnöstä tai tulliviranomaisten aloitteesta antaa seuraavat liitteen 71 mukaiset tiedotuslomakkeet, jolleivät tulliviranomaiset sovi muusta tietojenvaihtotavasta:

a) tullivarastointimenettelyssä INF 8 -tiedotuslomake, tavaroista ennen tavanomaisten käsittelyjen suorittamista syntyneen tullivelan määrittämisessä tarvittavat tiedot;

b) sisäisessä jalostuksessa:

i) INF 1 -tiedotuslomake, tullien määriä, hyvityskorkoa, vakuutta ja kauppapoliittisia toimenpiteitä koskevat tiedot;

ii) INF 9 -tiedotuslomake, tiedot jalostetuista tuotteista, joille osoitetaan toinen tulliselvitysmuoto kolmikantaliikenteessä;

iii) INF 5 -tiedotuslomake, kolmikantaliikenteen ennakkovientiä koskevat tiedot tullittomuuden saamiseksi tuontitavaroille;

iv) INF 7 -tiedotuslomake, tiedot, jotka mahdollistavat tullien palauttamisen tai peruuttamisen tullinpalautusjärjestelmässä;

c) väliaikaisessa maahantuonnissa: tullivelan tai jo kannettujen tullien määrittämisessä tarvittavat tiedot kuljetetuista tavaroista - INF 6 -tiedotuslomake;

d) ulkoisessa jalostuksessa: kolmikantaliikenteessä väliaikaisesti vietyjä tavaroita koskevat tiedot osittaisen tai täyden tullittomuuden saamiseksi jalostetuille tuotteille - INF 2 -tiedotuslomake.

2 LUKU

Tullivarastointi

1 jakso

Yleiset säännökset

524 artikla

Tässä luvussa maataloustuotteiden osalta tarkoitetaan 'ennakolta rahoitetulla tavaralla' samassa tilassa vietäväksi tarkoitettua yhteisötavaraa, josta maksetaan vientituen suuruinen määrä ennen tavaroiden vientiä, jos tällaisesta maksusta säädetään neuvoston asetuksessa (ETY) N:o 565/80(6).

525 artikla

1. Yleisen tullivaraston osalta noudatetaan seuraavaa luokitusta:

a) A-luokan varasto, jos varastonpitäjä on vastuussa;

b) B-luokan varasto, jos varastoonpanija on vastuussa;

c) F-luokan varasto, jos tulliviranomaiset pitävät varastoa.

2. Yksityisen tullivaraston osalta ja varastonpitäjän, joka on sama henkilö kuin varastoonpanija, mutta ei välttämättä tavaroiden omistaja, ollessa vastuussa, noudatetaan seuraavaa luokitusta:

a) D-luokan varasto, jos luovutus vapaaseen liikkeeseen tapahtuu kotitullausmenettelyä käyttäen ottamalla huomioon tavaroiden laji, tullausarvo ja määrä sellaisina kuin ne määritetään tavaraa menettelyyn asetettaessa;

b) E-luokan varasto, jos menettelyä sovelletaan, vaikka tavaroita ei tarvitse varastoida tullivarastoksi hyväksyttyyn paikkaan;

c) C-luokan varasto, jos kumpaakaan a ja b erityistilanteista ei sovelleta.

3. E-luokan varastoa koskevassa luvassa voidaan määrätä, että on sovellettava D-luokan varastoa koskevia menettelyjä.

2 jakso

Lisäedellytykset luvan myöntämiselle

526 artikla

1. Tulliviranomaisten on lupaa myöntäessään yksilöitävä ne tilat tai muut paikat, jotka on hyväksytty A-, B-, C- tai D-luokan tullivarastoksi. Viranomaiset voivat hyväksyä myös väliaikaisia varastoja kyseisiin luokkiin kuuluviksi varastoiksi tai pitää niitä itse F-luokan varastona.

2. Paikkaa ei saa hyväksyä useammaksi kuin yhdeksi tullivarastoksi samalla kertaa.

3. Jos tavarat aiheuttavat vaaraa tai voivat pilata muita tavaroita taikka muista syistä edellyttävät erityisiä tiloja, luvassa voidaan määrätä, että ne saadaan sijoittaa ainoastaan erityisesti niiden varastointia varten varustettuihin tiloihin.

4. A-, C-, D- ja E-luokan varastot voidaan hyväksyä komission asetuksen (EY) N:o 800/1999(7) 40 artiklassa tarkoitetuiksi muonitusvarastoiksi.

5. Yhteisölupia voidaan myöntää ainoastaan yksityisiä tullivarastoja varten.

527 artikla

1. Lupa saadaan myöntää vain, jos tavaroiden aiotut tavanomaiset käsittelyt, sisäinen jalostus tai tullivalvonnassa tapahtuva valmistus eivät ole hallitsevia suhteessa tavaroiden varastointiin.

2. Lupaa ei myönnetä, jos tullivarastoja tai varastotiloja käytetään vähittäiskauppaa varten.

Lupa saadaan kuitenkin myöntää, jos tavarat myydään vähittäiskaupassa tuontitullihelpotuksin

a) matkustajille kolmansiin maihin suuntautuvassa liikenteessä;

b) diplomaatti- tai konsulijärjestelyjen mukaisesti;

c) kansainvälisten järjestöjen jäsenille tai NATO-joukoille.

3. Kun tulliviranomaiset koodeksin 86 artiklan toista luetelmakohtaa sovellettaessa tarkastelevat, ovatko tullivarastointimenettelyn aiheuttamat hallinnolliset kustannukset suhteettomat verrattuna siihen liittyviin taloudellisiin tarpeisiin, niiden on otettava huomioon muun muassa varastoluokka ja menettely, jota saadaan soveltaa.

3 jakso

Tavarakirjanpito

528 artikla

1. Varastonpitäjä on velvollinen pitämään tavarakirjanpitoa A-, C-, D- ja E-luokan varastoista.

2. F-luokan varastosta on sitä pitävän tullitoimipaikan pidettävä tullikirjanpitoa tavarakirjanpidon sijasta.

3. B-luokan varastosta on valvovan toimipaikan tavarakirjanpidon sijasta säilytettävä ilmoitukset menettelyyn asettamisesta.

529 artikla

1. Tavarakirjanpidosta on jatkuvasti käytävä ilmi tullivarastointimenettelyssä edelleen olevien tavaroiden kulloinenkin varastotilanne. Varastonpitäjän on tulliviranomaisten vahvistamina määräaikoina annettava valvovalle toimipaikalle varastotilanteen osoittava luettelo.

2. Koodeksin 112 artiklan 2 kohtaa sovellettaessa on tavarakirjanpidosta käytävä ilmi tavaroiden tullausarvo, ennen kuin niille suoritetaan tavanomaisia käsittelyjä.

3. Tavarakirjanpidosta on käytävä ilmi tavaroiden väliaikaista poissiirtämistä ja yhteisvarastoinnissa 534 artiklan 2 kohdan mukaisesti olevia tavaroita koskevat tiedot.

530 artikla

1. Kun tavarat asetetaan menettelyyn E-luokan varastossa, merkintä tavarakirjanpitoon on tehtävä, kun tavarat saapuvat luvanhaltijan varastotiloihin.

2. Jos tullivarastoa käytetään myös väliaikaisena varastona, merkintä tavarakirjanpitoon on tehtävä, kun ilmoitus menettelyyn asettamisesta on vastaanotettu.

3. Menettelyn päättämistä koskeva merkintä tavarakirjanpitoon on tehtävä viimeistään, kun tavarat siirretään pois tullivarastosta tai luvanhaltijan varastotiloista.

4 jakso

Muut menettelyn toimintaa koskevat säännökset

531 artikla

Muille kuin yhteisötavaroille saadaan suorittaa liitteessä 72 lueteltuja tavanomaisia käsittelyjä.

532 artikla

Tavarat saadaan siirtää väliaikaisesti muualle enintään kolmeksi kuukaudeksi. Tätä ajanjaksoa voidaan pidentää, jos olosuhteet sitä edellyttävät.

533 artikla

Lupaa tavanomaisten käsittelyjen suorittamiseen tai tavaroiden väliaikaiseen poissiirtämiseen tullivarastosta on haettava kirjallisesti valvovalta toimipaikalta tapauskohtaisesti. Hakemuksessa on oltava kaikki menettelyn soveltamiseksi tarvittavat tiedot.

Tämä lupa saadaan myöntää osana tullivarastointimenettelyn käyttöä koskevaa lupaa. Tässä tapauksessa valvovalle toimipaikalle on tämän määräämällä tavalla ilmoitettava ennakolta suoritettavasta käsittelystä tai tavaroiden väliaikaisesta poissiirtämisestä.

534 artikla

1. Jos tullivaraston tiloihin tai tullivarastointimenettelyyn asetettujen tavaroiden varastointiin käytettyihin tiloihin varastoidaan yhteisötavaroita, erityisiä menetelmiä saadaan vahvistaa niiden tunnistamiseksi ja erityisesti niiden erottamiseksi tullivarastointimenettelyyn asetetuista tavaroista.

2. Tulliviranomaiset saavat sallia yhteisvarastoinnin, jos kunkin tavaralajin tullioikeudellisen aseman määrittäminen joka hetkellä on mahdotonta. Tämä mahdollisuus ei koske ennakolta rahoitettuja tavaroita.

Yhteisvarastoinnissa olevien tavaroiden on kuuluttava samaan yhdistetyn nimikkeistön kahdeksannumeroiseen alanimikkeeseen, ja niiden kaupallisen laadun ja teknisten ominaisuuksien on oltava samat.

3. Yhteisvarastoinnissa olevia tavaroita ja erityisissä olosuhteissa myös 2 kohdan toisen alakohdan edellytykset täyttäviä tunnistettavissa olevia tavaroita voidaan tulliselvitysmuotoa osoitettaessa pitää yhteisötavaroina tai muina kuin yhteisötavaroina.

Ensimmäisen alakohdan soveltaminen ei kuitenkaan saa missään tapauksessa johtaa siihen, että tietty tullioikeudellinen asema osoitetaan tavarapaljoudelle, joka on suurempi kuin se tavaroiden paljous, jolla tosiasiallisesti on kyseinen tullioikeudellinen asema ja joka on tullivarastossa tai varastotiloissa ajankohtana, jona tulliselvitysmuotoon ilmoitetut tavarat siirretään pois.

535 artikla

1. Jos tullivarastoissa tai varastotiloissa suoritetaan sisäiseen jalostukseen tai tullivalvonnassa tapahtuvaan valmistukseen liittyviä toimintoja, näissä menettelyissä oleviin tavaroihin sovelletaan soveltuvin osin 534 artiklan säännöksiä.

Jos nämä toiminnot kuitenkin koskevat sisäistä jalostusta, jossa ei käytetä vastaavia tavaroita, tai tullivalvonnassa tapahtuvaa valmistusta, yhteisvarastointia koskevia 534 artiklan säännöksiä ei sovelleta yhteisötavaroihin.

2. Tulliviranomaisten on kirjanpitoon tehtyjen merkintöjen avulla pystyttävä jatkuvasti tarkistamaan kaikkien menettelyyn asetettujen tavaroiden tai tuotteiden täsmällinen tilanne.

3 LUKU

Sisäinen jalostus

1 jakso

Yleiset säännökset

536 artikla

Tässä luvussa tarkoitetaan:

a) 'ennakkoviennillä' järjestelmää, jossa vastaavista tavaroista tuotetut jalostetut tuotteet on määrä viedä ennen tuontitavaroiden asettamista menettelyyn suspensiojärjestelmää soveltaen;

b) 'palkkatyöllä' jalostusta, joka suoritetaan luvanhaltijan käyttöön suoraan tai välillisesti asetetuille tuontitavaroille yhteisön ulkopuoliseen maahan sijoittautuneen toimeksiantajan ohjeiden mukaan ja tämän lukuun ja yleensä pelkästään jalostuskustannusten maksamista vastaan.

2 jakso

Lisäedellytykset luvan myöntämiselle

537 artikla

Lupa myönnetään ainoastaan, kun hakija aikoo jälleenviedä tai viedä pääasiallisia jalostettuja tuotteita.

538 artikla

Lupa saadaan myöntää myös koodeksin 114 artiklan 2 kohdan c alakohdan neljännessä luetelmakohdassa tarkoitetuille tavaroille, seuraavia tavaroita lukuun ottamatta:

a) polttoaineet ja muut energianlähteet kuin sellaiset, joita tarvitaan jalostettujen tuotteiden testaamiseen tai vikojen toteamiseen tuontitavaroita korjattaessa;

b) muut voiteluaineet kuin sellaiset, joita tarvitaan jalostettujen tuotteiden testaamiseen, säätämiseen tai muokkaamiseen;

c) välineet ja työkalut.

539 artikla

Taloudellisia edellytyksiä pidetään täyttyneinä, jollei lupahakemus koske liitteessä 73 mainittuja tuontitavaroita.

Edellytyksiä pidetään kuitenkin täyttyneinä myös, kun lupahakemus koskee liitteessä 73 mainittuja tuontitavaroita, jos

a) hakemus koskee

i) toimintoja, joihin liittyy luonteeltaan muita kuin kaupallisia tavaroita;

ii) palkkatyösopimusta;

iii) aikaisemmin myönnetyn luvan turvin tuotettujen jalostettujen tuotteiden jalostamista, ja kyseinen aiempi lupa on myönnetty taloudellisten edellytysten tutkimisen jälkeen;

iv) 531 artiklassa tarkoitettuja tavanomaisia käsittelyjä;

v) korjauksia;

vi) jalostusta yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeen 1001 10 00 makaroni- eli durumvehnästä alanimikkeiden 1902 11 00 ja 1902 19 makaroni- valmisteiksi; tai

b) yhdistetyn nimikkeistön kuhunkin kahdeksannumeroiseen alanimikkeeseen kuuluvien tuontitavaroiden kokonaisarvo ei hakijaa ja kalenterivuotta kohti ylitä 150000:ta euroa; tai

c) neuvoston asetuksen (EY) N:o 3448/93(8) 11 artiklan mukaisesti kyseessä ovat liitteessä 73 olevassa A jaksossa mainitut tuontitavarat, joista hakija esittää toimivaltaisen viranomaisen antaman asiakirjan, joka mahdollistaa näiden tavaroiden asettamisen menettelyyn hankintataseen avulla määritettyjen määrien rajoissa.

540 artikla

Luvassa on yksilöitävä tunnistustavat ja -menetelmät jalostettujen tuotteiden tuottamisessa käytettyjen tuontitavaroiden tunnistamiseksi sekä vahvistettava edellytykset sellaisten toimintojen asianmukaiselle suorittamiselle, joissa käytetään vastaavia tavaroita.

Näihin tunnistusmenetelmiin tai edellytyksiin voi sisältyä kirjanpidon tarkastaminen.

3 jakso

Menettelyn toimintaa koskevat säännökset

541 artikla

1. Luvassa on ilmoitettava, saadaanko ja millä edellytyksillä käyttää jalostustoimintoihin koodeksin 114 artiklan 2 kohdan e alakohdassa tarkoitettuja vastaavia tavaroita, jotka kuuluvat samaan yhdistetyn nimikkeistön kahdeksannumeroiseen alanimikkeeseen ja ovat kaupalliselta laadultaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan samanlaisia kuin tuontitavarat.

2. Vastaavat tavarat voivat olla pidemmälle valmistettuja kuin tuontitavarat, edellyttäen, poikkeustapauksia lukuun ottamatta, että olennainen osa niiden jalostuksesta tapahtuu luvanhaltijan yrityksessä tai muussa yrityksessä, jossa kyseinen jalostus suoritetaan luvanhaltijan lukuun.

3. Liitteessä 74 tarkoitettuihin tavaroihin sovelletaan kyseisessä liitteessä säädettyjä erityisiä säännöksiä.

542 artikla

1. Luvassa on mainittava määräaika menettelyn päättämiselle. Tätä määräaikaa saadaan pidentää olosuhteiden sitä edellyttäessä myös alun perin asetetun määräajan päättymisen jälkeen.

2. Jos kaikkien tiettynä ajanjaksona menettelyyn asetettujen tavaroiden menettelyn päättämisen määräaika päättyy tiettynä ajankohtana, luvassa saadaan määrätä, että kaikkien sellaisten tavaroiden määräaikaa jatketaan ilman eri toimenpiteitä, jotka ovat vielä menettelyssä kyseisenä ajankohtana. Tulliviranomaiset saavat kuitenkin vaatia, että näille tavaroille osoitetaan uusi hyväksytty tulliselvitysmuoto kyseisten viranomaisten asettamassa määräajassa.

3. Riippumatta siitä, sovelletaanko koontia, 2 kohtaa tai kumpaakaan niistä, seuraavien jalostettujen tuotteiden tai samassa tilassa olevien tavaroiden menettelyn päättämisen määräaika saa olla enintään:

a) neljä kuukautta, kun kyse on asetuksen (EY) N:o 1255/1999 1 artiklassa tarkoitetusta maidosta ja maitotuotteista;

b) kaksi kuukautta, kun kyse on yhdistetyn nimikkeistön 1 ryhmään kuuluvien eläinten teurastuksesta ilman lihotusta;

c) kolme kuukautta, kun kyse on yhdistetyn nimikkeistön nimikkeisiin 0104 ja 0105 kuuluvien eläinten lihotuksesta (mukaan lukien teurastaminen);

d) kuusi kuukautta, kun kyse on yhdistetyn nimikkeistön 1 ryhmään kuuluvien muiden eläinten lihotuksesta (mukaan lukien teurastaminen);

e) kuusi kuukautta, kun kyse on lihan jalostamisesta;

f) kuusi kuukautta, kun kyse on sellaisten muiden maataloustuotteiden jalostamisesta, jotka ovat oikeutettuja vientitukien ennakkomaksuun asetuksen (ETY) N:o 565/80 1 artiklan mukaisesti, ja kun ne jalostetaan kyseisen asetuksen 2 artiklan b tai c alakohdassa tarkoitetuiksi tuotteiksi tai tavaroiksi.

Peräkkäisiä jalostustoimintoja suoritettaessa tai poikkeuksellisten olosuhteiden sitä edellyttäessä määräaikoja voidaan pidentää pyynnöstä, mutta niiden kokonaiskesto ei saa ylittää kahtatoista kuukautta.

543 artikla

1. Ennakkoviennissä on luvassa asetettava määräaika, jossa muut kuin yhteisötavarat on asetettava menettelyyn; tällöin on otettava huomioon tavaroiden hankintaan ja niiden yhteisöön kuljettamiseen tarvittava aika.

2. Edellä 1 kohdassa tarkoitettu määräaika saa olla enintään:

a) kolme kuukautta yhteiseen markkinajärjestelyyn kuuluville tavaroille;

b) kuusi kuukautta kaikille muille tavaroille.

Tätä kuuden kuukauden määräaikaa voidaan pidentää luvanhaltijan asianmukaisesti perustellusta pyynnöstä, mutta kokonaiskesto ei saa ylittää kahtatoista kuukautta. Jos olosuhteet sitä edellyttävät, voidaan pidennystä myöntää myös alun perin myönnetyn määräajan päättymisen jälkeen.

544 artikla

Menettelyn päättämistä tai tuontitullien palautushakemusta varten on jälleenvientinä tai vientinä pidettävä:

a) jalostettujen tuotteiden toimittamista henkilöille, joille saadaan myöntää tuontitullihelpotus 18 päivänä huhtikuuta 1961 tehdyn diplomaattisia suhteita koskevan Wienin yleissopimuksen, 24 päivänä huhtikuuta 1963 tehdyn konsulisuhteita koskevan Wienin yleissopimuksen, muiden konsulisopimusten tai 16 päivänä joulukuuta 1969 tehdyn erityisedustustoja koskevan New Yorkin yleissopimuksen perusteella;

b) jalostettujen tuotteiden toimittamista jonkin jäsenvaltion alueelle sijoittautuneille muiden maiden puolustusvoimille, kun kyseinen jäsenvaltio myöntää erityisen tuontitullihelpotuksen asetuksen (ETY) N:o 918/83 136 artiklan mukaisesti;

c) siviili-ilma-alusten toimittamista. Valvovan toimipaikan on kuitenkin sallittava menettelyn päättäminen, kun tuontitavaroita otetaan ensimmäisen kerran käyttöön siviili-ilma-alusten tai niiden osien valmistamiseksi, korjaamiseksi, muuttamiseksi tai varustamiseksi, jos luvanhaltijan kirjanpidosta voidaan tarkastaa menettelyn asianmukainen käyttö ja soveltaminen;

d) avaruusalusten ja niihin kuuluvien varusteiden toimittamista. Valvovan toimipaikan on kuitenkin sallittava menettelyn päättäminen, kun tuontitavaroita otetaan ensimmäisen kerran käyttöön satelliittien, niiden laukaisuvälineiden ja maa-asemien varusteiden tai järjestelmän erottamattomia osia olevien osien valmistamiseksi, korjaamiseksi, muuttamiseksi tai varustamiseksi, jos luvanhaltijan kirjanpidosta voidaan tarkastaa menettelyn asianmukainen käyttö ja soveltaminen;

e) sellaisten toissijaisten jalostettujen tuotteiden hävittämistä asiaa koskevien säännösten mukaisesti, joita ei saada tuhota tullivalvonnassa ympäristöllisistä syistä. Tässä tapauksessa luvanhaltijan on osoitettava, että menettelyn päättäminen tavanomaisia sääntöjä noudattaen olisi mahdotonta tai epätaloudellista.

4 jakso

Suspensiojärjestelmän soveltamista koskevat säännökset

545 artikla

1. Vastaavien tavaroiden käyttö koodeksin 115 artiklan mukaisesti jalostustoiminnoissa ei edellytä menettelyyn asettamista koskevien muodollisuuksien täyttämistä.

2. Vastaavista tavaroista ja niistä tuotetuista jalostetuista tuotteista tulee muita kuin yhteisötavaroita ja tuontitavaroista tulee yhteisötavaroita, kun ilmoitus menettelyn päättämisestä on vastaanotettu.

Jos tuontitavarat kuitenkin saatetaan yhteisön markkinoille ennen menettelyn päättämistä, niiden tullioikeudellinen asema muuttuu sinä ajankohtana, kun ne saatetaan markkinoille. Jos on odotettavissa, että vastaavat tavarat eivät ole käytettävissä kyseisenä ajankohtana, tulliviranomaiset saavat sallia poikkeuksellisesti luvanhaltijan pyynnöstä, että vastaavat tavarat ovat käytettävissä kyseisten viranomaisten vahvistamana myöhempänä ajankohtana kohtuullisen määräajan kuluessa.

3. Ennakkoon vietäessä

- jalostetuista tuotteista tulee muita kuin yhteisötavaroita, kun vienti-ilmoitus vastaanotetaan, jos tuotavat tavarat asetetaan menettelyyn,

- tuontitavaroista tulee yhteisötavaroita ajankohtana, jona ne asetetaan menettelyyn.

546 artikla

Luvassa on ilmoitettava, saadaanko jalostetut tuotteet tai samassa tilassa olevat tavarat luovuttaa vapaaseen liikkeeseen ilman tulli-ilmoitusta, sanotun kuitenkaan rajoittamatta kielto- ja rajoitustoimenpiteiden soveltamista. Tässä tapauksessa tavaroita pidetään vapaaseen liikkeeseen luovutettuina, jos niille ei ole osoitettu tulliselvitysmuotoa menettelyn päättämisen määräajan päättyessä.

Koodeksin 218 artiklan 1 kohdan ensimmäistä alakohtaa sovellettaessa katsotaan, että vapaaseen liikkeeseen luovutusta koskeva tulli-ilmoitus on esitetty ja vastaanotettu ja tavaroiden luovutus on myönnetty päätöstilitystä esitettäessä.

Tuotteista tai tavaroista tulee yhteisötavaroita, kun ne saatetaan yhteisön markkinoille.

547 artikla

Kun jalostetut tuotteet luovutetaan vapaaseen liikkeeseen, tulli-ilmoituksen kohdat 15, 16, 34, 41 ja 42 koskevat tuontitavaroita. Asianomaiset tiedot voidaan vaihtoehtoisesti merkitä INF 1 -tiedotuslomakkeeseen tai muuhun tulli-ilmoitukseen liitettyyn asiakirjaan.

548 artikla

1. Luettelo jalostetuista tuotteista, joista on koodeksin 122 artiklan a alakohdan ensimmäisen luetelmakohdan mukaisesti kannettava niihin sovellettavat tuontitullit, on liitteessä 75.

2. Jos 1 kohdassa mainittuun luetteloon sisältymättömiä jalostettuja tuotteita tuhotaan, niitä on pidettävä jälleenvietyinä.

549 artikla

1. Jos jalostetut tuotteet tai samassa tilassa olevat tavarat asetetaan johonkin suspensiomenettelyyn tai ne siirretään 799 artiklassa tarkoitetun valvontatyypin I mukaiselle vapaa-alueelle tai vapaavarastoon taikka 799 artiklassa tarkoitetun valvontatyypin II mukaiselle vapaa-alueelle menettelyn päättämiseksi, kyseisessä tulliselvitysmuodossa käytettäviin asiakirjoihin tai kirjanpitoon taikka ne korvaaviin asiakirjoihin on tehtävä jokin seuraavista maininnoista:

- Mercancías PA/S,

- AF/S-varer,

- AV/S-Waren,

- Εμπορεύματα ET/A,

- IP/S goods,

- Marchandises PA/S,

- Merci PA/S,

- AV/S-goederen,

- Mercadorias AA/S,

- SJ/S-tavaroita,

- AF/S-varor.

2. Jos menettelyyn asetettuihin tuontitavaroihin sovelletaan erityisiä kauppapoliittisia toimenpiteitä myös ajankohtana, jona nämä tavarat joko samassa tilassa tai jalostettuina tuotteina asetetaan johonkin suspensiomenettelyyn taikka siirretään 799 artiklassa tarkoitetun valvontatyypin I mukaiselle vapaa-alueelle tai vapaavarastoon taikka 799 artiklassa tarkoitetun valvontatyypin II mukaiselle vapaa-alueelle, 1 kohdassa tarkoitettua mainintaa on täydennettävä jollakin seuraavista maininnoista:

- Política comercial,

- Handelspolitik,

- Handelspolitik,

- Εμπορική πολιτική,

- Commercial policy,

- Politique commerciale,

- Politica commerciale,

- Handelspolitiek,

- Politica comercial,

- Kauppapolitiikka,

- Handelspolitik.

5 jakso

Tullinpalautusjärjestelmän soveltamista koskeva säännös

550 artikla

Jos tullinpalautusjärjestelmässä oleville tavaroille osoitetaan jokin 549 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu tulliselvitysmuoto, kyseisessä säännöksessä tarkoitetut maininnat on korvattava jollakin seuraavista maininnoista:

- Mercancías PA/R,

- AF/T-varer,

- AV/R-Waren,

- Εμπορεύματα ET/E,

- IP/D goods,

- Marchandises PA/R,

- Merci PA/R,

- AV/T-goederen,

- Mercadorias AA/D,

- SJ/T-tavaroita,

- AF/R-varor.

4 LUKU

Tullivalvonnassa tapahtuva valmistus

551 artikla

1. Tullivalvonnassa tapahtuvan valmistuksen menettelyä sovelletaan tavaroihin, joiden valmistus tuotteiksi johtaa alhaisempaan tuontitullien määrään kuin mitä kannettaisiin tuontitavaroista.

Menettelyä sovelletaan tavaroihin, joille on suoritettava toimintoja, jotta ne vapaaseen liikkeeseen luovutettaessa vastaisivat niihin sovellettavia teknisiä määräyksiä.

2. Sovelletaan 542 artiklan 1 ja 2 kohtaa soveltuvin osin.

3. Tavaranhaltija voi vapaaseen liikkeeseen luovutettaviksi ilmoitettujen valmistettujen tuotteiden tullausarvon määrittämiseksi valita jonkin koodeksin 30 artiklan 2 kohdan a, b tai c alakohdassa mainitun menetelmän taikka lisätä valmistuskustannukset tuontitavaroiden tullausarvoon.

552 artikla

1. Liitteessä 76 olevassa A osassa mainittujen tavaralajien ja toimintojen taloudellisia edellytyksiä on pidettävä täyttyneinä.

Muiden tavaralajien ja toimintojen taloudelliset edellytykset on tutkittava.

2. Komitea tutkii liitteessä 76 olevassa B osassa lueteltujen, mutta A osaan sisältymättömien tavaralajien ja toimintojen taloudellisten edellytysten täyttymisen. Sovelletaan 504 artiklan 3 ja 4 kohtaa.

5 LUKU

Väliaikainen maahantuonti

1 jakso

Yleiset säännökset

553 artikla

1. Menettelyyn asetetuista eläimistä syntyneitä eläimiä pidetään muina kuin yhteisötavaroina ja niitä pidetään kyseiseen menettelyyn asetettuina, jollei niiden kaupallinen arvo ole vähäinen.

2. Tulliviranomaisten on varmistuttava siitä, että kokonaismääräaika, jonka tavarat ovat menettelyssä samassa käyttötarkoituksessa ja saman luvanhaltijan vastuulla, on enintään 24 kuukautta, tämä pätee myös, vaikka menettely on päätetty asettamalla tavarat toiseen suspensiomenettelyyn ja ne on tämän jälkeen asetettu uudestaan väliaikaisen maahantuonnin menettelyyn.

Luvanhaltijan pyynnöstä tulliviranomaiset voivat kuitenkin määräämillään ehdoilla pidentää määräaikaa ajalla, jona tavaroita ei käytetä.

3. Koodeksin 140 artiklan 3 kohtaa sovellettaessa poikkeuksellisia olosuhteita ovat kaikki sellaiset tapahtumat, joista johtuen tavaroita joudutaan käyttämään ennakoitua pitempi määräaika, jotta pystytään täyttämään kyseisen väliaikaisen maahantuonnin tarkoitus.

4. Menettelyyn asetettujen tavaroiden on säilyttävä samassa kunnossa.

Sallittuja ovat korjaukset ja huolto, mukaan lukien tarkistukset ja säädöt sekä toimenpiteet, joilla tavaroiden kunto säilytetään, tai toimenpiteet, joilla varmistetaan, että tavarat täyttävät niiden menettelyn aikana tapahtuvaa käyttöä koskevat tekniset vaatimukset.

554 artikla

Väliaikainen maahantuonti kokonaan tuontitullitta, jäljempänä 'maahantuonti tuontitullitta', myönnetään ainoastaan 555-578 artiklan mukaisesti.

Väliaikaista maahantuontia osittain tuontitullitta ei myönnetä kertakulutustavaroille.

2 jakso

Täyden tullittomuuden edellytykset

1 alajakso

Kuljetusvälineet

555 artikla

1. Tässä alajaksossa tarkoitetaan:

a) 'kaupallisella käytöllä' kuljetusvälineen käyttöä henkilöiden tai tavaroiden kuljetukseen vastiketta vastaan tai osana yrityksen taloudellista toimintaa;

b) 'yksityiskäytöllä' kuljetusvälineen muuta kuin kaupallista käyttöä;

c) 'sisäisellä liikenteellä' yhteisön tullialueella kuljetettaviksi otettujen henkilöiden tai tavaroiden kuljetusta siten, että henkilöiden kuljetus päättyy tai tavarat puretaan tällä alueella.

2. Kuljetusvälineet käsittävät niiden mukana kuljetettavat tavanomaiset varaosat, tarvikkeet ja varusteet.

556 artikla

Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä kuormalavoille.

Menettely on päätettävä myös, kun samaa tyyppiä olevia ja suunnilleen samanarvoisia kuormalavoja viedään tai jälleenviedään.

557 artikla

1. Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä konteille, joihin on merkitty pysyvästi sopivaan ja hyvin näkyvään paikkaan seuraavat tiedot:

a) omistajan tai toimijan tunnistetiedot, jotka voivat sisältää tämän täydellisen nimen tai vakiintuneen tunnisteen, ei kuitenkaan symboleja kuten yritystunnuksia tai lippuja;

b) omistajan tai toimijan konttiin merkitsemät tunnistemerkit ja -numerot; kontin omapaino, kaikki pysyvästi kiinnitetyt varusteet mukaan lukien; näitä tietoja ei kuitenkaan tarvitse merkitä yhdistetyssä rautatie-maantiekuljetuksessa käytettäviin vaihtokoreihin;

c) lukuun ottamatta lentokuljetuskontteja maa, johon kontti kuuluu, ja mikä voidaan merkitä kokonaisuudessaan tai kansainvälisessä ISO-standardissa 3166 tai 6346 vahvistetulla ISO alpha-2 -maakoodilla tai kansainvälisessä tieliikenteessä moottoriajoneuvojen rekisteröintimaan osoittamiseen käytettävällä tunnuksella taikka yhdistetyssä rautatie-maantiekuljetuksessa käytettäviin vaihtokoreihin numeroilla.

Jos lupaa haetaan 497 artiklan 3 kohdan ensimmäisen alakohdan c alakohdan mukaisesti, konttien valvojana on oltava yhteisön tullialueella edustettuna oleva henkilö, joka voi milloin tahansa antaa tietoja niiden sijainnista sekä yksityiskohtaisia tietoja niiden menettelyyn asettamisesta ja menettelyn päättämisestä.

2. Kontteja saadaan käyttää sisäisessä liikenteessä ennen niiden jälleenvientiä. Jokaisen kussakin jäsenvaltiossa tapahtuvan käyntikerran aikana niitä saadaan kuitenkin käyttää vain kerran kyseisen jäsenvaltion alueella lastattavien ja samassa jäsenvaltiossa purettavien tavaroiden kuljettamiseen, jos kontteja olisi muutoin kuljetettava tyhjillään kyseisessä jäsenvaltiossa.

3. Tulliviranomaisen on sallittava menettelyn päättäminen, kun samantyyppisiä tai samanarvoisia kontteja viedään tai jälleenviedään kansainvälisessä kuljetuksessa poolin puitteissa käytettävien konttien tullimenettelyä koskevan, neuvoston päätöksellä 95/137/EY(9) hyväksytyn, Genevessä 21 päivänä tammikuuta 1994 allekirjoitetun yleissopimuksen edellytysten mukaisesti.

558 artikla

1. Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä sellaisille maantie-, rautatie-, ilma-, meri- ja sisävesiliikenteen kuljetusvälineille

a) jotka on rekisteröity yhteisön tullialueen ulkopuolella tämän alueen ulkopuolelle sijoittautuneen henkilön nimiin. Rekisteröinnin puuttuessa tätä edellytystä voidaan pitää täytettynä, jos kyseiset kuljetusvälineet ovat yhteisön tullialueen ulkopuolelle sijoittautuneen henkilön omistuksessa;

b) joita käyttää yhteisön tullialueen ulkopuolelle sijoittautunut henkilö, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 559, 560 ja 561 artiklan soveltamista; ja

c) joita kaupallisessa käytössä - rautateiden kuljetusvälineitä lukuun ottamatta - käytetään yksinomaan yhteisön tullialueen ulkopuolella alkavaan tai päättyvään kuljetukseen. Niitä saadaan kuitenkin käyttää sisäisessä liikenteessä, jos siitä säädetään voimassa olevissa kuljetusalan säännöksissä, jotka koskevat erityisesti oikeutta kuljetuksiin ja niiden suorittamista.

2. Jos yhteisön tullialueelle sijoittautuneet ammattimaista vuokraustoimintaa harjoittavat yritykset vuokraavat 1 kohdassa tarkoitettuja kuljetusvälineitä edelleen tämän alueen ulkopuolelle sijoittautuneelle henkilölle, ne on jälleenvietävä kahdeksan päivän kuluessa vuokrasopimuksen voimaantulosta.

559 artikla

Yhteisön tullialueelle sijoittautuneille henkilöille on myönnettävä maahantuonti tuontitullitta, jos

a) rautateiden kuljetusvälineet annetaan kyseisten henkilöiden käyttöön sellaisen sopimuksen perusteella, jonka mukaan kukin rataverkko saa käyttää muiden rataverkkojen liikkuvaa kalustoa kuten omaansa;

b) perävaunu on liitetty yhteisön tullialueella rekisteröityyn tieliikenteen kuljetusvälineeseen;

c) kuljetusvälineitä käytetään hätätilanteessa ja käyttö ei ylitä viittä päivää; tai

d) ammattimaista vuokraustoimintaa harjoittava yritys käyttää kuljetusvälineitä jälleenvientiin, ja käyttö ei ylitä viittä päivää.

560 artikla

1. Yhteisön tullialueelle sijoittautuneille luonnollisille henkilöille on myönnettävä maahantuonti tuontitullitta kysymyksen ollessa yksityiskäyttöön tarkoitetuista kuljetusvälineistä, jos kuljetusvälineiden käyttö on satunnaista ja tapahtuu sellaisen rekisterinhaltijan määräysten mukaisesti, joka käytön aikana myös itse on yhteisön tullialueella.

Tällaiset henkilöt saavat myös maahantuonnin tuontitullitta, jos kuljetusväline on vuokrattu yksityiskäyttöön kirjallisella sopimuksella ja kuljetusvälineen käyttö on satunnaista:

a) palatakseen yhteisössä sijaitsevalle kotipaikalleen;

b) poistuakseen yhteisöstä; tai

c) jos asianomaiset tullihallinnot sallivat tämän yleisesti.

2. Kuljetusvälineet on jälleenvietävä tai palautettava yhteisöön sijoittautuneelle vuokrausyritykselle:

a) viiden päivän kuluessa 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetussa tapauksessa,

b) kahdeksan päivän kuluessa 1 kohdan c alakohdassa tarkoitetussa tapauksessa.

Kuljetusvälineet on jälleenvietävä kahden päivän kuluessa 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetussa tapauksessa.

561 artikla

1. Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä, kun kuljetusvälineet on tarkoitus jälleenvientiä varten merkitä väliaikaiseen rekisteriin yhteisön tullialueella jonkun seuraavan henkilön nimiin:

a) tämän alueen ulkopuolelle sijoittautuneen henkilön nimiin; tai

b) tälle alueelle sijoittautuneen sellaisen luonnollisen henkilön nimiin; joka aikoo muuttaa tavanomaisen kotipaikkansa tämän alueen ulkopuolelle.

Edellä b alakohdassa tarkoitetussa tapauksessa kuljetusvälineet on vietävä kolmen kuukauden kuluessa niiden rekisteröintipäivästä.

2. Kuljetusvälineitä käyttää kaupallisessa käytössä tai yksityiskäytössä yhteisön tullialueelle sijoittautunut luonnollinen henkilö, joka on tämän alueen ulkopuolelle sijoittautuneen kuljetusvälineiden omistajan palveluksessa tai muutoin tämän valtuuttamana.

Yksityiskäytöstä on oltava määräys työsopimuksessa.

Tulliviranomaiset saavat rajoittaa kuljetusvälineiden väliaikaista maahantuontia tämän säännöksen mukaisesti, jos kyse on järjestelmällisestä käytöstä.

3. Maahantuonti tuontitullitta saadaan myöntää poikkeustapauksissa, jos kuljetusvälineet ovat yhteisön tullialueelle sijoittautuneen henkilön kaupallisessa käytössä rajoitetun ajan.

562 artikla

Rajoittamatta muiden erityissäännösten soveltamista menettelyn päättämisen määräajat ovat

a) rautateiden kuljetusvälineet: 12 kuukautta;

b) kaupallisessa käytössä olevat kuljetusvälineet, lukuun ottamatta rautateiden kuljetusvälineitä: kuljetuksen suorittamiseksi tarvittava aika;

c) sellaiset maantieliikenteen kuljetusvälineet, joita käyttävät yksityisesti:

- opiskelijat: aika, jonka opiskelija viipyy yhteisön tullialueella yksinomaan opiskelutarkoituksessa,

- henkilöt, jotka suorittavat määräaikaista tehtävää: aika, jonka kyseinen henkilö viipyy yhteisön tullialueella yksinomaan tehtävän suorittamiseksi,

- muut henkilöt: kuusi kuukautta; tämä koskee myös ratsuja tai vetoeläimiä sekä niiden vetämiä kuljetusvälineitä;

d) yksityiskäytössä olevat ilmaliikenteen kuljetusvälineet: kuusi kuukautta;

e) yksityiskäytössä olevat meri- ja sisävesiliikenteen kuljetusvälineet: 18 kuukautta.

2 alajakso

Matkustajien maahan tuomat henkilökohtaiset tavarat ja urheilukäyttöön tarkoitetut tavarat; merimiesten ajanvieteaineisto

563 artikla

Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä, kun 236 artiklan A kohdan 1 alakohdassa määritelty matkustaja tuo maahan matkan aikana kohtuudella tarvitsemiaan henkilökohtaisia tavaroita ja urheilukäyttöön tarkoitettuja tavaroita.

564 artikla

Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä merimiesten ajanvieteaineistolle seuraavissa tapauksissa:

a) kun sitä käytetään kansainvälisessä meriliikenteessä olevassa aluksessa;

b) kun se puretaan kyseisestä aluksesta väliaikaisesti miehistön käytettäväksi maissa; tai

a) kun kyseisen aluksen miehistö käyttää sitä voittoa tavoittelemattomien yhteisöjen ylläpitämissä sivistyksellisissä tai sosiaalisissa laitoksissa taikka uskonnonharjoituspaikoissa, joissa säännöllisesti pidetään merimiehille tarkoitettuja palveluksia.

3 alajakso

Suuronnettomuuksien seurausten torjuntaan käytettävät välineet; lääketieteelliset ja kirurgiset laitteet sekä laboratoriolaitteet; eläimet; rajavyöhykkeillä käytettävät tavarat

565 artikla

Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä suuronnettomuuksien seurausten torjuntaan käytettäville välineille, kun niitä käytetään yhteisön tullialuetta koskevien suuronnettomuuksien tai vastaavien tilanteiden vaikutusten torjumiseksi toteutettavien toimenpiteiden yhteydessä, ja ne on tarkoitettu valtion elimille tai toimivaltaisten viranomaisten hyväksymille elimille.

566 artikla

Lääketieteellisille ja kirurgisille laitteille sekä laboratoriolaitteille on myönnettävä maahantuonti tuontitullitta, jos ne on lähetetty lainaksi sellaisten sairaalojen ja muiden terveydenhoitolaitosten pyynnöstä, jotka tarvitsevat niitä kiireellisesti oman riittämättömän varustelutasonsa täydentämiseksi, ja jos ne on tarkoitettu taudinmääritys- tai hoitokäyttöön.

567 artikla

Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä yhteisön tullialueen ulkopuolelle sijoittautuneen henkilön omistamille eläimille.

Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä seuraaville tavaroille, jotka on tarkoitettu ottamaan huomioon voimassa olevissa säännöksissä määritellyn rajavyöhykkeen erityisolosuhteet:

a) välineet, jotka omistaa henkilö, joka on sijoittautunut rajavyöhykkeelle, joka rajoittuu rajavyöhykkeeseen, jolle väliaikainen maahantuonti tapahtuu, ja joita tälle viereiselle rajavyöhykkeelle sijoittautunut henkilö käyttää;

b) tavarat, joita käytetään kyseisellä rajavyöhykkeellä julkisten viranomaisten vastuulla tapahtuvaan infrastruktuurin rakentamiseen, korjaamiseen tai huoltamiseen.

4 alajakso

Ääni-, kuva- ja tietotallenteet; mainosmateriaali; ammatinharjoittamisvälineet; opetusvälineet ja tieteelliset välineet

568 artikla

Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä tavaroille

a) joille on tallennettu ääntä, kuvaa tai tietojenkäsittelyaineistoa ja jotka on tarkoitettu esiteltäviksi ennen kaupallista hyödyntämistä tai jotka on tarkoitettu esitettäviksi vastikkeetta taikka jotka on tarkoitus äänittää, jälkiäänittää tai kopioida; tai

b) jotka on tarkoitettu yksinomaan mainoskäyttöön.

569 artikla

1. Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä ammatinharjoittamisvälineille, kun

a) ne omistaa yhteisön tullialueen ulkopuolelle sijoittautunut henkilö;

b) ne tuo maahan joko yhteisön tullialueen ulkopuolelle sijoittautunut henkilö tai tavaroiden omistajan työntekijä, joka voi olla sijoittautunut yhteisön tullialueelle; ja

c) niitä käyttää maahantuoja tai niitä käytetään maahantuojan valvonnassa, lukuun ottamatta audiovisuaalisia yhteistuotantoja.

2. Täyttä tullittomuutta ei myönnetä, jos välineet on tarkoitettu käytettäviksi teollisessa valmistuksessa, tavaroiden pakkaamisessa tai - paitsi jos kyse on käsityökaluista - luonnonvarojen hyväksikäytössä, rakennusten rakentamisessa, korjaamisessa ja huoltamisessa taikka maansiirtotöissä tai vastaavissa töissä.

570 artikla

Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä opetusvälineille ja tieteellisille välineille, kun

a) ne omistaa yhteisön tullialueen ulkopuolelle sijoittautunut henkilö;

b) ne tuo maahan julkinen tai yksityinen tiede-, opetus- tai ammattikoulutuslaitos, joka on pääasiassa voittoa tavoittelematon, ja kun niitä käytetään yksinomaan opetuksessa, ammattikoulutuksessa tai tieteellisessä tutkimustoiminnassa kyseisen laitoksen vastuulla;

c) niitä tuodaan maahan kohtuullinen määrä niiden tuontitarkoitus huomioon ottaen; ja

d) niitä ei käytetä yksinomaan kaupallisiin tarkoituksiin.

5 alajakso

Pakkauspäällykset; muotit, matriisit, kuvalaatat, piirustukset, luonnokset, mittaus-, valvonta- ja tarkistuskojeet ja muut vastaavat esineet; erityistyökalut ja -kojeet; testien suorittamisessa käytettävät tai testattaviksi tarkoitetut tavarat; näytteet; korvaavat tuotantovälineet

571 artikla

Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä pakkauspäällyksille,

a) jos ne on täysinä tuotuina tarkoitettu joko tyhjinä tai täysinä jälleenvietäviksi;

b) jos ne on tyhjinä tuotuina tarkoitettu täysinä jälleenvietäviksi.

Pakkauspäällyksiä ei saa käyttää sisäisessä liikenteessä, ellei kyse ole tavaroiden viennistä. Jos pakkauspäällykset tuodaan maahan täysinä, tätä rajoitusta on sovellettava vasta siitä alkaen, kun ne on tyhjennetty sisällöstään.

572 artikla

1. Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä muoteille, matriiseille, kuvalaatoille, piirustuksille, luonnoksille, mittaus-, valvonta- ja tarkistuskojeille ja muille vastaaville esineille, kun

a) ne omistaa yhteisön tullialueen ulkopuolelle sijoittautunut henkilö; ja

b) niitä käyttää valmistuksessa yhteisön tullialueelle sijoittautunut henkilö ja vähintään 75 prosenttia niiden käytöstä syntyvästä tuotannosta viedään.

2. Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä erityistyökaluille ja -kojeille, kun

a) ne omistaa yhteisön tullialueen ulkopuolelle sijoittautunut henkilö; ja

b) ne annetaan vastikkeetta yhteisön tullialueelle sijoittautuneen henkilön käytettäviksi kokonaan vietävien tavaroiden valmistuksessa.

573 artikla

Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä seuraaville tavaroille:

a) tavarat on tarkoitettu testattaviksi, kokeiltaviksi tai esiteltäviksi;

b) testauksen perusteella hyväksyttävät tavarat tuodaan maahan ja testataan sellaisen myyntisopimuksen yhteydessä, joka sisältää määräykset mahdollisuudesta purkaa sopimus, jos tavaroiden testauksesta ei saada hyväksyttäviä tuloksia;

c) tuotavia tavaroita käytetään testeissä, kokeissa tai esittelyissä, jotka tapahtuvat ilman ansaitsemistarkoitusta.

Edellä b alakohdassa tarkoitetuille tavaroille määräaika menettelyn päättämiselle on kuusi kuukautta

574 artikla

Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä, kun näytteitä tuodaan maahan kohtuullinen määrä yksinomaan näytettäviksi tai esiteltäviksi yhteisön tullialueella.

575 artikla

Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä korvaaville tuotantovälineille, jos tavaran toimittaja tai korjaaja antaa ne väliaikaisesti asiakkaan käytettäviksi samankaltaisten tavaroiden toimitusta tai korjausta odotettaessa.

Määräaika menettelyn päättämiselle on kuusi kuukautta.

6 alajakso

Tilaisuuksia varten tai myytäviksi tarkoitetut tavarat

576 artikla

1. Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä, kun tavarat on määrä asettaa näytteille tai käyttää yleisötilaisuudessa, joka ei ole järjestetty yksinomaan tavaroiden kaupallista myyntiä varten, tai ne valmistetaan kyseisissä tilaisuuksissa menettelyyn asetetuista tavaroista.

Poikkeustapauksissa toimivaltaiset tulliviranomaiset voivat antaa luvan menettelyn käyttöön muissa tilaisuuksissa.

2. Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä, kun hyväksymistä varten tarkoitettuja tavaroita ei saa tuoda maahan näytteinä ja lähettäjä on ilmaissut haluavansa myydä tavarat, jotka vastaanottaja mahdollisesti päättää ostaa tutkittuaan ne.

Määräaika menettelyn päättämiselle on kaksi kuukautta.

3. Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä seuraaville:

a) direktiivin 77/388/ETY liitteessä I määritellyille taide-, keräily- ja antiikkiesineille, kun ne tuodaan maahan näytteille asetettaviksi niiden mahdollista myyntiä varten;

b) muille kuin juuri valmistetuille tavaroille, kun ne tuodaan maahan huutokaupattaviksi.

7 alajakso

Varaosat, tarvikkeet ja varusteet; muut tavarat

577 artikla

Maahantuonti tuontitullitta on myönnettävä varaosille, tarvikkeille ja varusteille, kun niitä käytetään menettelyyn asetettujen tavaroiden korjauksiin ja huoltoon, niiden tarkistukset, mukautukset ja säilyttäminen mukaan luettuina.

578 artikla

Maahantuonti tuontitullitta voidaan myöntää muille kuin 556-577 artiklassa tarkoiteluille tavaroille tai tavaroille, jotka eivät täytä kyseisissä artikloissa säädettyjä edellytyksiä, kun niitä tuodaan

a) satunnaisesti ja enintään kolmen kuukauden ajaksi; tai

b) erityisissä tilanteissa, joilla ei ole taloudellista vaikutusta.

3 jakso

Menettelyn toimintaa koskevat säännökset

579 artikla

Kun henkilökohtaiset tavarat, urheilukäyttöä varten tuodut tavarat tai kuljetusvälineet ilmoitetaan tullille suullisesti tai muulla menettelyyn asettamisena pidettävällä toimella, tulliviranomaiset voivat vaatia kirjallista ilmoitusta, jos kyse on suuresta tuontitullien määrästä tai on olemassa vakava riski, ettei menettelyyn liittyviä velvollisuuksia noudateta.

580 artikla

1. ATA-/CPD-carnet'ta käyttäen tehtävät ilmoitukset menettelyyn asettamisesta on hyväksyttävä, jos carnet't on annettu osallistuvassa maassa ja kansainväliseen takausketjuun kuuluva yhteenliittymä on vahvistanut ja taannut ne.

Jollei kahden- tai monenvälisissä sopimuksissa muuta määrätä, osallistuvalla maalla tarkoitetaan ATA-yleissopimuksen tai Istanbulin yleissopimuksen sopimuspuolta, joka on hyväksynyt ATA- ja CPD-carnet'iden hyväksymisestä väliaikaisen maahantuonnin menettelyssä 25 päivänä kesäkuuta 1992 annetut tulliyhteistyöneuvoston suositukset.

2. Edellä 1 kohtaa sovelletaan ATA- ja CPD-carnet'ihin, jos

a) ne liittyvät kyseisten yleissopimusten tai sopimusten soveltamisalaan kuuluviin tavaroihin tai käyttötarkoituksiin;

b) niissä on tulliviranomaisten vahvistus sitä varten varatussa kansilehden kohdassa; ja

c) ne ovat voimassa kaikkialla yhteisön tullialueella.

ATA-/CPD-carnet on esitettävä toimipaikassa, jonka kautta tavara saapuu yhteisön tullialueelle, paitsi jos tämä toimipaikka ei kykene tarkistamaan menettelyn edellytysten täyttymistä.

3. ATA-carnet'lla kuljetettaviin, menettelyyn asetettuihin tavaroihin sovelletaan 454, 455 ja 458-461 artiklaa soveltuvin osin.

581 artikla

1. Rajoittamatta ATA-/CPD-carnet'iden erityisten vakuusjärjestelmien soveltamista, menettelyyn asettaminen kirjallisella ilmoituksella edellyttää vakuuden antamista, lukuun ottamatta liitteessä 77 tarkoitettuja tapauksia.

2. Helpottaakseen menettelyn valvontaa tulliviranomaiset voivat vaatia kirjanpidon pitämistä.

582 artikla

1. Kun 576 artiklan mukaisesti menettelyyn asetettuihin tavaroihin liittyvä menettely päätetään luovuttamalla ne vapaaseen liikkeeseen, tullivelan määrä on määritettävä niitä perusteita käyttäen, joita näihin tavaroihin sovelletaan vapaaseen liikkeeseen luovutusta koskevan ilmoituksen vastaanottohetkellä.

Kun 576 artiklan mukaisesti menettelyyn asetetut tavarat saatetaan markkinoille, niitä on pidettävä tullille esitettyinä, kun ne ilmoitetaan vapaaseen liikkeeseen luovutettaviksi ennen menettelyn päättämisen määräajan päättymistä.

2. Päätettäessä 576 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja menettelyjä, tavaroiden kulutusta, hävittämistä tai tilaisuudessa yleisölle vastikkeetta tapahtuvaa jakamista on pidettävä jälleenvientinä, jos tavaroiden määrä vastaa tilaisuuden luonnetta, kävijöiden määrää ja luvanhaltijan osallistumisosuutta tilaisuuteen.

Ensimmäinen alakohta ei koske alkoholijuomia, tupakkavalmisteita eikä polttoaineita.

583 artikla

Jos menettelyihin asetetut tavarat asetetaan johonkin suspensiomenettelyyn tai siirretään 799 artiklassa tarkoitetulle valvontatyypin I vapaa-alueelle tai vapaavarastoon taikka ne siirretään 799 artiklassa tarkoitetun valvontatyypin II vapaa-alueelle, jotta väliaikaisen maahantuonnin menettely saadaan päättää, muihin asiakirjoihin kuin ATA-/CPD-carnet'isiin tai kyseistä tulliselvitysmuotoa koskevaan kirjanpitoon taikka niitä korvaaviin asiakirjoihin on tehtävä jokin seuraavista maininnoista:

- Mercancías IT,

- MI-varer,

- VV-Waren,

- Εμπορεύματα ΠΕ,

- ΤA goods,

- Marchandises ΑΤ,

- Merci ΑΤ,

- TI-goederen,

- Mercadorias IT,

- VM-tavaroita,

- TI-varor.

584 artikla

Yhteisesti sopimuksen perusteella käytettäviin rautatieliikenteen kuljetusvälineisiin liittyvä menettely on katsottava päätetyksi myös, kun rautatieliikenteen kuljetusvälineet, jotka ovat samaa tyyppiä tai samanarvoisia kuin yhteisön tullialueelle sijoittautuneen henkilön käyttöön asetetut, viedään tai jälleenviedään.

6 LUKU

Ulkoinen jalostus

1 jakso

Luvan myöntämistä koskevat lisäedellytykset

585 artikla

1. Jollei muuta ilmene, yhteisön toimijoiden olennaisille eduille ei katsota aiheutuvan vakavaa haittaa.

2. Kun lupahakemuksen tekee henkilö, joka vie väliaikaisesti tavaroita suorittamatta ja suorituttamatta jalostustoimintoja, tulliviranomaisten on tutkittava koodeksin 147 artiklan 2 kohdassa säädetyt edellytykset ennakkoon todistusasiakirjojen perusteella. Soveltuvin osin sovelletaan 503 ja 504 artiklaa.

586 artikla

1. Luvassa on yksilöitävä keinot ja menetelmät, joilla voidaan vahvistaa, että jalostetut tuotteet ovat peräisin väliaikaisesti vietyjen tavaroiden jalostuksesta, tai todentaa, että vakiovaihtojärjestelmän käytön edellytykset täyttyvät.

Kyseisiin keinoihin ja menetelmiin voi kuulua myös liitteessä 104 olevan tiedonantolomakkeen käytön ja kirjanpidon tarkastaminen.

2. Jos jalostustoimintojen luonteen vuoksi ei ole mahdollista vahvistaa, että jalostetut tuotteet ovat peräisin väliaikaisesti viedyistä tavaroista, lupa saadaan kuitenkin myöntää asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa, jos luvanhakija voi tarjota riittävät takeet siitä, että jalostustoiminnoissa käytetyt tavarat kuuluvat samaan yhdistetyn nimikkeistön kahdeksannumeroiseen alanimikkeeseen kuin väliaikaisesti viedyt tavarat ja että niiden kaupallinen laatu ja tekniset ominaisuudet ovat samat kuin kyseisillä tavaroilla. Luvassa on vahvistettava menettelyn käyttöä koskevat edellytykset.

587 artikla

Jos menettelyn käyttöä pyydetään korjaustarkoituksessa, väliaikaisesti vietyjen tavaroiden on oltava korjattavissa, eikä menettelyä saa käyttää tavaroiden teknisen suorituskyvyn parantamiseksi.

2 jakso

Menettelyn toimintaa koskevat säännökset

588 artikla

1. Luvassa on mainittava määräaika menettelyn päättämiselle. Tätä määräaikaa voidaan pidentää olosuhteiden sitä edellyttäessä myös alun perin asetetun määräajan päättymisen jälkeen.

2. Sovelletaan koodeksin 157 artiklan 2 kohtaa, vaikka alkuperäinen määräaika olisi päättynyt.

589 artikla

1. Ilmoitus, jolla väliaikaisesti viedyt tavarat asetetaan menettelyyn, on laadittava vientiä koskevien säännösten mukaisesti.

2. Ennakkotuonnissa vapaaseen liikkeeseen luovutusta koskevaan ilmoitukseen liitettyihin asiakirjoihin on sisällyttävä luvan jäljennös, jollei kyseistä lupaa ole haettu 497 artiklan 3 kohdan d alakohdan mukaisesti. Sovelletaan 220 artiklan 3 kohtaa soveltuvin osin.

3 jakso

Tulleista vapautuksen laskemista koskevat säännökset

590 artikla

1. Vähennettävää määrää laskettaessa ei saa ottaa huomioon polkumyynti- ja tasoitustulleja.

Toissijaisten jalostettujen tuotteiden, kuten jätteiden, romun, jätetuotteiden, tähteiden ja hylkytavaran on katsottava sisältyvän määrään.

2. Määritettäessä väliaikaisesti vietyjen tavaroiden arvoa jonkin koodeksin 151 artiklan 2 kohdan toisessa alakohdassa tarkoitetun menetelmän mukaisesti väliaikaisesti vietyjen tavaroiden lastaus-, kuljetus- ja vakuutuskuluja paikkaan, jossa jalostustoiminto tai viimeisin sellainen toiminto suoritettiin, ei saa sisällyttää

a) väliaikaisesti vietyjen tavaroiden arvoon, joka otetaan huomioon jalostettujen tuotteiden tullausarvoa määritettäessä koodeksin 32 artiklan 1 kohdan b alakohdan i alakohdan mukaisesti; tai

b) jalostuskustannuksiin, kun väliaikaisesti vietyjen tavaroiden arvoa ei voida määrittää koodeksin 32 artiklan 1 kohdan b alakohdan i alakohdan mukaisesti.

Jalostuskustannuksiin on sisällytettävä jalostettujen tuotteiden lastaus-, kuljetus- ja vakuutuskustannukset jalostustoiminnon tai viimeisimmän jalostustoiminnon suorituspaikasta yhteisön tullialueelle tuonnin paikkaan.

Lastaus-, kuljetus- ja vakuutuskustannuksiin on sisällyttävä

a) välityspalkkiot, ostoprovisioita lukuun ottamatta;

b) väliaikaisesti viedyistä tavaroista erillään kohdeltavien konttien käytöstä aiheutuvat kustannukset;

c) pakkauskustannukset, mukaan lukien työ- ja ainekustannukset;

d) tavaroiden kuljetukseen liittyvät käsittelykustannukset.

591 artikla

Osittainen tuontitullittomuus ottamalla jalostustoiminnon kustannukset tullausarvon perustaksi on myönnettävä pyynnöstä.

Lukuun ottamatta muita kuin kaupallisen luonteen omaavia tavaroita ensimmäistä alakohtaa ei saa soveltaa, jos väliaikaisesti viedyt tavarat, jotka eivät ole koodeksin II osaston 2 luvun 1 jaksossa tarkoitettuja yhteisön alkuperää olevia tavaroita, on luovutettu vapaaseen liikkeeseen tullitta.

Sovelletaan koodeksin 29-35 artiklaa soveltuvin osin jalostuskustannuksiin, joissa ei saa ottaa huomioon väliaikaisesti vietyjä tavaroita.

592 artikla

Muita toimintoja kuin korjausta koskevan luvan perusteella säännöllisesti jalostustoimintoja suorittaville yrityksille tulliviranomaiset voivat luvanhaltijan pyynnöstä vahvistaa kaikkiin kyseisiin toimintoihin sovellettavan keskimääräisen tullin (yhteispäättäminen).

Tämä tulli on määritettävä kullekin enintään 12 kuukauden pituiselle jaksolle, ja sitä on sovellettava väliaikaisesti kyseisen jakson aikana vapaaseen liikkeeseen luovutettuihin jalostettuihin tuotteisiin. Tulliviranomaisten on laadittava kunkin jakson lopussa lopulliset laskelmat ja tarvittaessa sovellettava koodeksin 220 artiklan 1 kohdan tai 236 artiklan säännöksiä."

29. Korvataan II osan V osaston 1 luku (799-840 artikla) seuraavasti: "I LUKU

Vapaa-alueet ja vapaavarastot

1 jakso

2 ja 3 jaksoa koskevat yhteiset säännökset

1 alajakso

Määritelmät ja yleiset säännökset

799 artikla

Tässä luvussa tarkoitetaan

a) 'valvontatyypillä I' pääasiassa aidan olemassaoloon perustuvaa valvontaa;

b) 'valvontatyypillä II' pääasiassa tullivarastointimenettelyä koskevien vaatimusten mukaisesti suoritettuihin muodollisuuksiin perustuvaa valvontaa;

c) 'toimijalla' vapaa-alueella tai vapaavarastossa tavaroiden varastointia, käsittelyä, valmistusta, myyntiä tai ostamista harjoittavaa henkilöä.

800 artikla

Kuka tai mikä tahansa henkilö voi hakea jäsenvaltioiden nimeämiltä tulliviranomaisilta yhteisön tullialueen osan muodostamista vapaa-alueeksi tai vapaavaraston perustamista.

801 artikla

1. Hakemus luvasta rakennuksen rakentamiseen vapaa-alueelle on tehtävä kirjallisesti.

2. Edellä 1 kohdassa tarkoitetussa hakemuksessa on eriteltävä, mihin toimintaan rakennusta aiotaan käyttää, sekä kaikki muut tiedot, joiden perusteella jäsenvaltioiden nimeämät tulliviranomaiset voivat arvioida perusteet luvan myöntämiseen.

3. Toimivaltaisten tulliviranomaisten on myönnettävä lupa, jos siitä ei ole haittaa tullisääntöjen soveltamiselle.

4. Edellä 1, 2 ja 3 kohtaa sovelletaan myös vapaa-alueella olevan rakennuksen tai vapaavarastona toimivan rakennuksen muuttamiseen.

802 artikla

Jäsenvaltioiden tulliviranomaisten on annettava komissiolle tiedoksi

a) yhteisössä olemassa ja toiminnassa olevat vapaa-alueet 799 artiklassa tarkoitetun luokittelun mukaisesti;

b) nimetyt tulliviranomaiset, joille 804 artiklassa tarkoitettu hakemus on esitettävä.

Komissio julkaisee a ja b alakohdassa tarkoitetut tiedot Euroopan yhteisöjen virallisen lehden C-sarjassa.

2 alajakso

Tavarakirjanpidon hyväksyminen

803 artikla

1. Toimijan toiminnan harjoittaminen edellyttää, että tulliviranomaiset hyväksyvät tavarakirjanpidon, jota tarkoitetaan

- koodeksin 176 artiklassa, kun kyse on valvontatyypin I mukaisesta vapaa-alueesta tai vapaavarastosta,

- koodeksin 105 artiklassa, kun kyse on valvontatyypin II mukaisesta vapaa-alueesta.

2. Hyväksyminen on annettava kirjallisesti. Se saadaan antaa ainoastaan henkilöille, jotka antavat tarvittavat takeet vapaa-alueita ja vapaavarastoja koskevien säännösten soveltamisesta.

804 artikla

1. Hakemus tavarakirjanpidon hyväksymisestä on tehtävä kirjallisesti sen jäsenvaltion nimeämille tulliviranomaisille, jossa vapaa-alue tai vapaavarasto sijaitsee.

2. Edellä 1 kohdassa tarkoitetussa hakemuksessa on eriteltävä, mitä toimintoja aiotaan harjoittaa, ja näitä tietoja on pidettävä koodeksin 172 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuna ilmoituksena. Siihen on sisällytettävä:

a) yksityiskohtainen kuvaus pidetystä tai pidettävästä tavarakirjanpidosta;

b) kyseisten toimintojen kohteena olevien tavaroiden luonne ja tullioikeudellinen asema;

c) tarvittaessa tullimenettely, jossa kyseiset toiminnot suoritetaan;

d) muut tarvittavat tiedot, jotta tulliviranomaiset voivat varmistua säännösten asianmukaisesta soveltamisesta.

2 jakso

Valvontatyypin I mukaisiin vapaa-alueisiin ja vapaavarastoihin sovellettavat säännökset

1 alajakso

Valvonta

805 artikla

Vapaa-aluetta ympäröivän aidan on oltava sellainen, että se helpottaa tulliviranomaisten vapaa-alueen ulkopuolelta suorittamaa valvontaa ja estää siirtämästä tavaroita säännönvastaisesti vapaa-alueelta.

Ensimmäisen alakohdan säännöksiä sovelletaan soveltuvin osin myös vapaavarastoihin.

Aitaan rajoittuva ulkopuolinen alue on järjestettävä siten, että tulliviranomaiset voivat valvoa sitä riittävästi. Pääsyyn tälle alueelle on saatava kyseisten viranomaisten suostumus.

806 artikla

Vapaa-alueen tai vapaavaraston tavarakirjanpidosta on käytävä ilmi erityisesti

a) kollien merkit, tunnistenumerot, lukumäärä ja laji, tavaroiden paljous ja niiden tavanomaisen kauppanimityksen mukainen kuvaus sekä tarvittaessa kontin tunnistemerkit;

b) tiedot, joiden avulla tavaroita voidaan valvoa jatkuvasti - erityisesti niiden sijaintipaikka, niille vapaa-alueella tai vapaavarastossa varastoinnin jälkeen osoitettu tulliselvitysmuoto tai niiden paluu yhteisön tullialueen toiseen osaan;

c) tavaroiden saapuessa ja poistuessa käytetyn kuljetusasiakirjan viitetiedot;

d) tullioikeudellinen asema ja tarvittaessa tämän aseman todistavan 812 artiklassa tarkoitetun todistuksen viitetiedot;

e) tavanomaisia käsittelyjä koskevat tiedot;

f) tarvittaessa jokin 549, 550 tai 583 artiklassa tarkoitetuista maininnoista;

g) tiedot tavaroista, joiden vapaaseen liikkeeseen luovutus tai väliaikainen maahantuonti ei ole tuontitullien tai kauppapoliittisten toimenpiteiden alaista ja joiden käyttöä tai määräpaikkaan saapumista on valvottava.

Tulliviranomaiset voivat olla vaatimatta joitakin kyseisiä tietoja, jos se ei haittaa vapaa-alueen tai vapaavaraston valvontaa.

Jos kirjanpitoa on pidettävä jonkin tullimenettelyn perusteella, tähän kirjanpitoon sisältyviä tietoja ei tarvitse sisällyttää tavarakirjanpitoon.

807 artikla

Vapaa-alueen tai vapaavaraston tavarakirjanpitoon tehtävä merkintä päättää sisäisen jalostusmenettelyn tai tullivalvonnassa tapahtuvan valmistuksen menettelyn kysymyksen ollessa vapaa-alueella tai vapaavarastossa olevista jalostetuista tuotteista, valmistetuista tuotteista tai samassa tilassa olevista tavaroista. Tämän merkinnän viitetiedot on kirjattava tapauksen mukaan sisäisen jalostuksen kirjanpitoon tai tullivalvonnassa tapahtuvan valmistuksen kirjanpitoon.

2 alajakso

Valvontatyypin I mukaisen vapaa-alueen ja vapaavarastojen toimintaa koskevat muut säännökset

808 artikla

Yhteisön säädöksissä säädettyjä kauppapoliittisia toimenpiteitä on sovellettava vapaa-alueelle tai vapaavarastoon siirrettyihin muihin kuin yhteisötavaroihin ainoastaan siltä osin kuin ne koskevat tavaroiden saapumista yhteisön tullialueelle.

809 artikla

Jos huomioon otettavat tullivelan arviointiperusteet ovat sellaiset, joita sovelletaan ennen kuin tavaroille on suoritettu liitteessä 72 tarkoitettuja tavanomaisia käsittelyjä, voidaan antaa INF 8 -tiedotuslomake 523 artiklan mukaisesti.

810 artikla

Vapaa-alueelle tai vapaavarastoon saadaan perustaa muonitusvarasto asetuksen (EY) N:o 800/1999 40 artiklan mukaisesti.

811 artikla

Jälleenvietäessä muita kuin yhteisötavaroita, joita ei pureta tai jotka uudelleenlastataan, koodeksin 182 artiklan 3 kohdassa säädettyä ilmoitusta ei tarvitse tehdä.

812 artikla

Kun tulliviranomaiset todistavat koodeksin 170 artiklan 4 kohdan mukaisesti tavaroiden yhteisöaseman tai muun kuin yhteisöaseman, niiden on käytettävä liitteessä 109 olevan mallin ja siinä olevien säännösten mukaista lomaketta.

Toimijan on varmennettava tavaroiden yhteisöasema kyseisen lomakkeen avulla, jos muut kuin yhteisötavarat ilmoitetaan vapaaseen liikkeeseen luovutettaviksi koodeksin 173 artiklan a alakohdan mukaisesti, mukaan lukien tapaukset, joissa sisäinen jalostusmenettely ja tullivalvonnassa tapahtuvan valmistuksen menettely päätetään.

3 jakso

Valvontatyypin II mukaisiin vapaa-alueisiin sovellettavat säännökset

813 artikla

Tullivarastointimenettelyä koskevia säännöksiä on sovellettava valvontatyypin II mukaiseen vapaa-alueeseen, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 1 jakson ja 814 artiklan säännösten soveltamista.

814 artikla

Jos muut kuin yhteisötavarat, joita ei ole purettu tai jotka on ainoastaan uudelleenlastattu, siirretään vapaa-alueelle kotitullausmenettelyä käyttäen ja jälleenviedään myöhemmin samaa menettelyä käyttäen, tulliviranomaiset voivat vapauttaa toimijan velvollisuudesta ilmoittaa toimivaltaiselle tullitoimipaikalle kyseisten tavaroiden kustakin saapumisesta ja poistumisesta. Tässä tapauksessa valvontatoimenpiteissä on huomioitava tilanteen erityisluonne.

Tavaroiden lyhytaikaista varastointia kyseisen uudelleenlastauksen yhteydessä on pidettävä erottamattomana osana uudelleenlastausta."

30. Muutetaan 859 artikla seuraavasti:

a) Korvataan 6 alakohta seuraavasti: "6) väliaikaisessa varastossa olevan tai tullimenettelyyn asetetun tavaran vienti yhteisön tullialueen ulkopuolelle taikka sen siirto 799 artiklassa tarkoitetun valvontatyypin I mukaiselle vapaa-alueelle tai vapaavarastoon tarvittavia muodollisuuksia suorittamatta;"

b) Korvataan 9 alakohta seuraavasti: "9) sisäisen jalostuksen ja tullivalvonnassa tapahtuvan valmistuksen yhteydessä päätöstilityksen esittämiselle asetetun määräajan ylittäminen, jos määräaikaa olisi jatkettu, jos sitä olisi haettu ajoissa;"

c) Lisätään 10 alakohta seuraavasti: "10) tavaroiden väliaikaiselle poissiirtämiselle tullivarastosta asetetun määräajan ylittäminen, jos määräaikaa olisi jatkettu, jos sitä olisi haettu ajoissa."

31. Lisätään liitteeseen 10 taulukko seuraavasti: ">TAULUKON PAIKKA>"

32. Lisätään liitteessä 37 olevan I osaston B kohdan 2 alakohdan f alakohdan aa alakohtaan alakohta seuraavasti: "Jos E-luokan varastoa koskevassa luvassa määrätään, että D-luokkaa koskevia menettelyjä on sovellettava, 33 ja 47 kohtaa myös vaaditaan."

33. Muutetaan liite 37 A tämän asetuksen liitteen I mukaisesti.

34. Muutetaan liite 38 tämän asetuksen liitteen II mukaisesti.

35. Muutetaan liite 45 A tämän asetuksen liitteen III mukaisesti.

36. Muutetaan liite 47 A tämän asetuksen liitteen IV mukaisesti.

37. Korvataan liitteet 67-103 tämän asetuksen liitteessä V olevilla liitteillä 67-77.

38. Poistetaan liitteet 105, 106 ja 107.

2 artikla

1. Tämä asetus tulee voimaan seitsemäntenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

2. Edellä 1 artiklan 1-30 ja 32-38 alakohtaa sovelletaan 1 päivästä heinäkuuta 2001.

3. Kunkin luvan, jolla myönnetään valtuutetun vastaanottajan asema, on oltava asetuksen (ETY) N:o 2434/93 408 a artiklan mukainen toimivaltaisten viranomaisten vahvistamaan päivään mennessä ja viimeistään 31 päivänä maaliskuuta 2004.

Viimeistään tammikuun 1 päivään 2004 mennessä komissio arvioi asetuksen (ETY) N:o 2454/93 408 a artiklan soveltamista suhteessa mainitun asetuksen 367 ja 371 artiklaan. Tämä arviointi perustuu jäsenvaltioiden selvityksistä laadittuun kertomukseen. Komissio voi komiteamenettelyn mukaisesti päättää tämän perusteella, voidaanko ensimmäisessä kohdassa mainitusta päivämäärästä poiketa ja millä edellytyksin se voi tapahtua.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 4 päivänä toukokuuta 2001.

Komission puolesta

Frederik Bolkestein

Komission jäsen

(1) EYVL L 302, 19.10.1992, s. 1.

(2) EYVL L 311, 12.12.2000, s. 17.

(3) EYVL L 253, 11.10.1993, s. 1.

(4) EYVL L 330, 27.12.2000, s. 1.

(5) EYVL L 160, 26.6.1999, s. 48.

(6) EYVL L 62, 7.3.1980, s. 5.

(7) EYVL L 102, 17.4.1999, s. 11.

(8) EYVL L 318, 20.12.1993, s. 18.

(9) EYVL L 91, 22.4.1995, s. 45.

LIITE I

Muutetaan liitteessä 37 A olevan II osan B kohta seuraavasti:

1) Lisätään tietoryhmän "VAKUUDEN VIITE" määritteen "GRN" (vakuuden viitenumero) ohjeiden jälkeen teksti seuraavasti:

">TAULUKON PAIKKA>

Kentät 1 ja 2 täytetään edellä esitetyn mukaisesti.

Kenttään 3 on merkittävä vuosi- ja maakohtainen yksilöity tunniste vakuustoimipaikan antamalle vakuuden hyväksymiselle. Ne kansalliset hallinnot, jotka haluavat vakuustoimipaikan viitenumeron sisältyvän GRN-numeroon, voivat käyttää korkeintaan kuutta ensimmäistä merkkiä vakuustoimipaikan kansallisen numeron sisällyttämiseksi siihen.

Kenttään 4 on merkittävä arvo, joka on GRN-numeron kenttien 1-3 tarkistusluku. Tämän kentän avulla voidaan todeta GRN-numeron neljässä ensimmäisessä kentässä esiintyvät virheet.

Kenttää 5 käytetään ainoastaan, kun GRN-numero koskee uuteen tietokoneavusteiseen passitusmenettelyyn kirjattua tositteilla annettavaa yksittäistä vakuutta. Tällöin tähän kenttään on merkittävä tositteen tunniste."

2) Korvataan tietoryhmän "VAKUUDEN VIITE" ohjeet seuraavasti: "Numero: 99

Tietoryhmää käytetään, jos määrite "Vakuuden laji" sisältää koodin "0", "1", "2", "4" tai "9"."

3) Korvataan määritteen "GRN" ohjeet seuraavasti: "Tyyppi/Pituus: an24

Määritettä käytetään GRN-numeron ilmaisemiseksi, jos määrite "Vakuuden laji" sisältää koodin "0", "1", "2", "4" tai "9". Tällöin määritettä "Muu vakuusviite" ei voida käyttää."

4) Korvataan määritteen "Muu vakuusviite" ohjeet seuraavasti: "Tyyppi/Pituus: an ..35

Määritettä käytetään, jos määrite "Vakuuden laji" sisältää muun koodin kuin koodin "0", "1", "2", "4" tai "9". Tällöin määritettä "GRN" ei voida käyttää."

5) Korvataan tietoryhmän "VAKUUDEN VIITE" määritteen "Koodi" ohjeet seuraavasti: "Tyyppi/Pituus: an4

Määritettä käytetään, jos määrite "GRN" on käytössä; muussa tapauksessa määritteen käyttö on jäsenvaltioille valinnaista. Määritteen antaa vakuuden lajista riippuen vakuustoimipaikka, takaaja tai passituksesta vastaava, ja sitä käytetään tietyn vakuuden varmentamiseksi."

LIITE II

Muutetaan liitteessä 38 oleva 52 kohta seuraavasti:

Lisätään koodin 2 osalta "Muut tarvittavat tiedot" -kohtaan maininnat seuraavasti: "- viittaus vakuussitoumukseen,

- vakuustoimipaikka."

LIITE III

Lisätään liitteessä 45 A olevan II luvun A kohdan 1 alakohtaan virke seuraavasti: "MRN-numero tulostetaan myös viivakoodina vakiokoodia "128" ja "B"-merkistöä käyttäen."

LIITE IV

Korvataan liitteessä 47 A olevan 3 kohdan toinen luetelmakohta seuraavasti: "- kyseistä yksittäistä vakuutta voidaan käyttää ainoastaan vakuusasiakirjassa yksilöidyssä lähtötoimipaikassa, paitsi jos vakuutta koskevien tietojen vaihto vakuustoimipaikan ja lähtötoimipaikan välillä tapahtuu tietotekniikan ja tietoverkkojen välityksellä,".

LIITE V

"LIITE 67

HAKEMUS- JA LUPALOMAKKEET

(292, 293, 497 ja 505 artikla)

YLEISTÄ

1. Mallit eivät ole asettelultaan sitovia; jäsenvaltiot voivat esim. käyttää lomakkeissa kenttien sijasta rivirakennetta tai tarvittaessa suurentaa kenttiä.

Järjestysnumerot ja niihin liittyvä teksti ovat kuitenkin pakollisia.

2. Jäsenvaltiot voivat lisätä lomakkeisiin kansalliseen käyttöön tarkoitettuja kenttiä tai rivejä. Nämä kentät tai rivit merkitään järjestysnumeron ja suuraakkosen yhdistelmällä (esim. 5A).

3. Periaatteessa on täytettävä kohdat, joiden järjestysnumero on lihavoitu. Poikkeukset osoitetaan selittävissä huomautuksissa. Tullihallinnot voivat päättää, että 5 kohdan täyttäminen on pakollista ainoastaan, jos hakemus koskee yhteisölupaa.

4. Huomautusten lisäys sisältää sisäistä jalostusmenettelyä koskevat taloudellisten edellytysten koodit liitteen 70 mukaisesti.

>PIC FILE= "L_2001141FI.003701.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.003901.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.004101.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.004301.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.004501.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.004701.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.004901.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.005101.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.005201.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.005301.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.005401.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.005501.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.005601.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.005701.TIF">

Lisäys

(Sisäistä jalostusmenettelyä koskevat taloudellisten edellytysten koodit liitteen 70 mukaisesti)

LIITE 68

MENETTELYSSÄ OLEVIEN TAVAROIDEN TAI TUOTTEIDEN SIIRTO LUVANHALTIJALTA TOISELLE LUVANHALTIJALLE

(513 artikla)

A Tavanomainen menettely (kolme yhtenäisasiakirjan kappaletta)

1. Tuotteiden tai tavaroiden siirtämiseksi luvanhaltijalta toiselle menettelyä päättämättä on täytettävä 205-215 artiklan mukaisesti laadittua mallia vastaavan lomakkeen 1 ja 4 kappale sekä lisäkappale, joka on samanlainen kuin 1 kappale.

2. Ennen kuin siirtoon ryhdytään, aiotusta siirrosta on ilmoitettava ensimmäistä luvanhaltijaa valvovalle toimipaikalle sen määräämällä tavalla, jotta se voi suorittaa tarpeellisina pitämiään tarkastuksia.

3. Ensimmäisen luvanhaltijan (tavaroiden tai tuotteiden lähettäjän) on säilytettävä 1 kappaleen mukainen lisäkappale kirjanpidossaan, kun taas 1 kappale toimitetaan kyseistä luvanhaltijaa valvovalle toimipaikalle.

4. Lomakkeen 4 kappaleen on seurattava tavaroiden tai tuotteiden mukana, ja toisen luvanhaltijan on säilytettävä se kirjanpidossaan.

5. Ensimmäistä luvanhaltijaa valvovan toimipaikan on lähetettävä 1 kappale toista luvanhaltijaa valvovalle toimipaikalle.

6. Toisen luvanhaltijan on annettava ensimmäiselle luvanhaltijalle vastaanottamistaan siirretyistä tavaroista tai tuotteista kuitti, josta käy ilmi niiden kirjanpitoon merkitsemisen päivämäärä (kirjallisen tulli-ilmoituksen hyväksymispäivämäärä, kun kyse on väliaikaisesta maahantuonnista); ensimmäisen luvanhaltijan on säilytettävä tämä kuitti kirjanpidossaan.

B Yksinkertaistetut menettelyt:

I Käytetään kahta yhtenäisasiakirjan kappaletta:

1. Tavaroiden tai tuotteiden siirtämiseksi luvanhaltijalta toiselle menettelyä päättämättä on täytettävä vain A osan 1 kohdassa tarkoitetun asiakirjan 1 ja 4 kappale.

2. Ennen kuin tavaroiden tai tuotteiden siirtoon ryhdytään, aiotusta siirrosta on ilmoitettava valvoville toimipaikoille niiden määräämällä tavalla, jotta ne voivat suorittaa tarpeellisina pitämiään tarkastuksia.

3. Ensimmäisen luvanhaltijan (tavaroiden tai tuotteiden lähettäjän) on säilytettävä 1 kappale kirjanpidossaan.

4. Lomakkeen 4 kappale voi seurata tavaroiden tai tuotteiden mukana, ja toinen luvanhaltija voi säilyttää sen kirjanpidossaan.

5. Sovelletaan A osan 6 kohtaa.

II Käytetään yhtenäisasiakirjan sijasta muita menetelmiä, jotka varmistavat tarvittavien tietojen saamisen:

- tietojenkäsittelytekniikka,

- kaupalliset tai hallinnolliset asiakirjat, tai

- muut asiakirjat.

Lisäys

Yhtenäisasiakirjan eri kappaleita käytettäessä on jäljempänä mainituissa kohdissa oltava seuraavat tiedot:

2. Lähettäjä: merkitään ensimmäisen luvanhaltijan nimi ja osoite, valvovan toimipaikan nimi ja osoite sekä luvan numero ja luvan myöntänyt tulliviranomainen.

3. Lomakkeet: merkitään lomakesarjan järjestysnumero käytettyjen sarjojen kokonaismäärään nähden.

Jos ilmoitus koskee yhtä ainoaa tavaraa (ts. jos ainoastaan yksi tavaran kuvaukselle varattu kohta on täytettävä), jätetään 3 kohta täyttämättä, mutta merkitään 5 kohtaan numero 1.

5. Tavarat: merkitään kaikissa käytetyissä lomakkeissa tai lisälomakkeissa ilmoitettujen tavaroiden kokonaislukumäärä. Tavaroiden lukumäärä on sama kuin niiden tavaran kuvausta varten varattujen kohtien lukumäärä, jotka on täytettävä.

8. Vastaanottaja: merkitään toisen luvanhaltijan nimi, valvovan toimipaikan nimi ja osoite, tavaroiden tai tuotteiden varastointi-, käyttö-, jalostus- tai valmistuspaikan osoite sekä luvan numero ja luvan myöntänyt tulliviranomainen.

15. Lähetysmaa: merkitään sen jäsenvaltion nimi, josta tavarat lähetetään.

31. Kollit ja tavaran kuvaus; merkit ja numerot, kontin (konttien) numero(t), lukumäärä ja laji: merkitään kollien merkit, (tunniste)numerot, lukumäärä ja laji tai, jos tavaroita ei ole pakattu, ilmoitukseen sisältyvien tällaisten tavaroiden lukumäärä tai tapauksen mukaan maininta "irtotavaraa" sekä tavaroiden tunnistamiseksi tarvittavat tiedot.

Tavaran kuvauksella tarkoitetaan tavaroiden tavanomaista kauppanimityksen mukaista kuvausta riittävän täsmällisesti ilmaistuna, jotta ne voidaan tunnistaa. Konttia käytettäessä on myös sen tunnistemerkit merkittävä tähän kohtaan.

32. Tavaran nro: merkitään asianomaisen tavaran järjestysnumero suhteessa 5 kohdassa mainittuun, käytetyissä lomakkeissa tai lisälomakkeissa ilmoitettujen tavaroiden kokonaislukumäärään.

Jos ilmoitus koskee yhtä ainoaa tavaraa, tulliviranomaiset voivat määrätä, ettei tähän kohtaan merkitä mitään.

33. Tavaroiden koodi: merkitään kyseistä tavaraa vastaava yhdistetyn nimikkeistön alanimike(1).

35. Bruttomassa: merkitään tarvittaessa 31 kohdassa kuvattujen tavaroiden bruttomassa kilogrammoina. Bruttomassa on tavaroiden kokonaismassa pakkauspäällykset mukaan luettuina, lukuun ottamatta kontteja ja muita kuljetusvälineitä.

38. Nettomassa: merkitään 31 kohdassa kuvattujen tavaroiden nettomassa kilogrammoina. Nettomassa on tavaroiden massa ilman pakkauspäällyksiä.

41. Paljousyksiköt: Merkitään tarvittaessa paljous yhdistetyssä nimikkeistössä vahvistettuina paljousyksikköinä.

44. Erityismaininnat; esitetyt asiakirjat, todistukset ja luvat: merkitään päivä, jona tavarat ensiksi asetettiin menettelyyn ja maininta "Siirto" suuraakkosin sekä tapauksen mukaan jokin seuraavista maininnoista:

- "TV" -

- "SJ/S" -

- "TVV" -

- "VM" -.

Jos tuontitavaroihin sovelletaan erityisiä kauppapoliittisia toimenpiteitä ja jos näitä toimenpiteitä on yhä sovellettava tavaroita siirrettäessä, tähän merkintään on lisättävä maininta "Kauppapolitiikka".

47. Verolaskelma: merkitään veron peruste (arvo, paino tai muu).

54. Paikka ja päiväys; tavaranhaltijan tai edustajan allekirjoitus ja nimi: merkitään 2 kohdassa mainitun henkilön alkuperäinen käsin tehty allekirjoitus ja tämän jälkeen hänen nimensä. Jos kyseessä on oikeushenkilö, allekirjoittajan nimen jälkeen on merkittävä hänen asemansa.

(1) Tätä kohtaa ei tarvitse täyttää, kun kyse on tullivarastointimenettelystä.

LIITE 69

VAKIOTUOTTO

(517 artiklan 3 kohta)

Yleinen huomautus:

Vakiotuottoa sovelletaan ainoastaan laadultaan virheettömiin, kunnollisiin ja myyntikelpoisiin tuontitavaroihin, jotka vastaavat yhteisön lainsäädännössä mahdollisesti vahvistettua vakiolaatua, sillä edellytyksellä, että jalostettuja tuotteita tuotettaessa ei käytetä erityisiä jalostusmenetelmiä laatua koskevien erityisvaatimusten täyttämiseksi.

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

LIITE 70

TALOUDELLISET EDELLYTYKSET JA HALLINNOLLINEN YHTEISTYÖ

(502 ja 522 artikla)

A. YLEISET SÄÄNNÖKSET

Tässä liitteessä esitetään toisaalta sisäiseen jalostusmenettelyyn sovellettavien taloudellisten edellytysten tarkat arviointiperusteet ja toisaalta hallinnolliseen yhteistyöhön liittyvää tietojenvaihtoa koskevat säännökset.

Kussakin menettelyssä ilmoitetaan, missä tapauksissa, missä muodossa ja minkä määräajan kuluessa 522 artiklassa tarkoitetut tiedot on toimitettava. Tiedot on toimitettava myös silloin, kun myönnettyjä lupia koskevat tiedot muuttuvat.

B. SISÄISEEN JALOSTUSMENETTELYYN SOVELLETTAVIEN TALOUDELLISTEN EDELLYTYSTEN TARKAT ARVIOINTIPERUSTEET

Koodit ja tarkat arviointiperusteet

10: Saatavissa ei ole yhteisössä tuotettuja tavaroita, jotka kuuluvat samaan yhdistetyn nimikkeistön kahdeksannumeroiseen alanimikkeeseen ja ovat kaupalliselta laadultaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan samanlaisia kuin hakemuksessa tarkoitetut tuontitavarat (verrattavissa olevat tavarat).

Se, että verrattavissa olevia yhteisössä tuotettuja tavaroita ei ole saatavissa, tarkoittaa verrattavissa olevien tavaroiden tuotannon täydellistä puuttumista yhteisössä, mahdottomuutta saada niitä paljouksina, jotka riittävät suunniteltujen jalostustoimintojen toteuttamiseen tai sitä, että verrattavissa olevia yhteisötavaroita ei voida toimittaa hakijalle niin ajoissa, että aiottu kaupallinen toiminto voitaisiin suorittaa, vaikka asianmukainen pyyntö on tehty hyvissä ajoin.

11: Verrattavissa olevia tavaroita on saatavissa, mutta niitä ei voida käyttää, koska niiden hinta on sellainen, että aiottu kaupallinen toiminto olisi taloudellisesti kannattamaton.

Arvioitaessa sitä, onko yhteisössä tuotettujen verrattavissa olevien tavaroiden hinta sellainen, että aiottu kaupallinen toiminto on taloudellisesti kannattamaton, on otettava huomioon muun muassa yhteisössä tuotettujen tavaroiden käytön vaikutus jalostetun tuotteen omakustannushintaan ja näin ollen tämän tuotteen menekkiin kolmansien maiden markkinoilla, jolloin on otettava huomioon:

- tullaamattoman jalostustoimintoihin tarkoitetun tavaran hinta ja verrattavissa olevien yhteisössä tuotettujen tavaroiden hinta, josta on vähennetty maakohtaiset verot, jotka on palautettu tai palautetaan viennin yhteydessä, ja lisäksi on otettava huomioon myyntiehdot ja vientituet tai muut yhteiseen maatalouspolitiikkaan liittyvät maksut,

- hinta, joka on mahdollista saada jalostetusta tuotteesta kolmansien maiden markkinoilla kauppakirjeenvaihdon tai muiden tietojen perusteella.

12: Verrattavissa olevat tavarat eivät vastaa kolmannessa maassa olevan jalostettujen tuotteiden ostajan esittämiä vaatimuksia tai jalostetut tuotteet on tuotettava tuontitavaroista teollisen tai kaupallisen omaisuuden suojaa koskevien säännösten noudattamisen varmistamiseksi (sopimusvelvoitteet).

30: 1. toiminnot kohdistuvat muihin kuin kaupallisiin tuontitavaroihin;

2. toiminnot suoritetaan palkkatyösopimuksen nojalla;

3. 531 artiklassa tarkoitetut tavanomaiset käsittelyt;

4. korjaukset;

5. jalostustoiminnot kohdistuvat sisäistä jalostusta varten aikaisemmin myönnetyn luvan nojalla tuotettuihin jalostettuihin tuotteisiin, ja kyseinen aiempi lupa on myönnetty taloudellisten edellytysten tutkimisen jälkeen;

6. yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeen 1001 10 00 makaroni- eli durumvehnän jalostaminen alanimikkeiden 1902 11 00 ja 1902 19 makaronivalmisteiksi;

7. toiminnot, joissa liitteessä 73 lueteltujen tuontitavaroiden arvo (1) on enintään 150000 euroa tai muiden tavaroiden arvo enintään 500000 euroa kutakin yhdistetyn nimikkeistön kahdeksannumeroista alanimikettä, hakijaa ja kalenterivuotta kohti (vähimmäistason arvo);

8. kyseessä ovat liitteessä 73 olevassa A osassa mainitut tuontitavarat, joista hakija esittää toimivaltaisen viranomaisen antaman asiakirjan, mikä mahdollistaa näiden tavaroiden asettamisen menettelyyn hankintataseessa määritettyjä määriä noudattaen asetuksen (EY) N:o 3448/9311 artiklan mukaisesti; tai

9. siviili-ilma-alusten tai satelliittien taikka niiden osien rakentaminen, muuttaminen tai varustaminen.

99: hakija pitää taloudellisia edellytyksiä täyttyneinä muista kuin edellä mainittuja koodeja vastaavista syistä. Nämä syyt mainitaan hakemuksessa.

C. TIEDOT, JOTKA ON TOIMITETTAVA KOMISSIOLLE KUSTAKIN MENETTELYSTÄ

Komissiolle toimitettavat tiedot vastaavat lisäyksessä esitetyn mallin mukaisen lomakkeen eri kohdissa edellytettyjä tietoja.

C.1. Sisäinen jalostus

Taloudellisia edellytyksiä koskevat tiedot ilmoitetaan yhdellä tai useammalla B kohdassa vahvistetulla koodilla.

Taloudellisten edellytysten jäädessä täyttymättä ilmoitetaan hakemuksen hylkäämisen tai luvan kumoamisen taikka peruuttamisen syy yhtä tai useampaa koodia käyttämällä. Tällöin käytetään samoja koodeja kuin taloudellisia edellytyksiä yksilöitäessä, mutta koodin eteen merkitään miinusmerkki (esimerkki: -10).

Tapaukset, joissa tietojen toimittaminen on pakollista

Silloin kun taloudelliset edellytykset yksilöidään koodeilla 10, 11 tai 99.

Asetuksen (EY) N:o 1255/19991 artiklassa tarkoitettua maitoa ja maitotuotteita koskevien tietojen toimittaminen on myös pakollista, kun koodia 30 käytetään kyseisen koodin 2, 3, 5, 7 ja 8 kohdassa tarkoitetuissa tilanteissa.

Tietojen toimittaminen

Lisäyksessä esitetyn lomakkeen 2-10 sarakkeeseen tarkoitetut tiedot toimitetaan komissiolle sähköisesti. Tiedot voidaan toimittaa yksinomaan lisäyksessä esitettyä lomaketta käyttäen, jos tietojen sähköinen toimittaminen on teknisten ongelmien vuoksi tilapäisesti mahdotonta.

Tietojen toimittamisen määräaika

Tiedot toimitetaan mahdollisimman pian. Jos käytetään lisäyksessä esitettyä lomaketta, tiedot toimitetaan siinä ilmoitetussa määräajassa.

C.2. Tullivalvonnassa tapahtuva valmistus

Tiedot on toimitettava, jos kyse on muista kuin liitteessä 76 olevassa A osassa mainituista tavaralajeista ja toiminnoista.

Tiedot on toimitettava lisäyksessä esitettyä lomaketta käyttäen ja siinä ilmoitetussa määräajassa.

C.3. Ulkoinen jalostus

Lomakkeen 8 ja 9 sarake "Myönnetyt luvat" on täytettävä vain, jos lupa on myönnetty koodeksin 147 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

Lomakkeen 10 sarakkeessa (Syy) on ilmoitettava myös, koskeeko hakemuksen hylkääminen tai luvan kumoaminen tai peruuttaminen koodeksin 147 artiklan 2 kohdan mukaisesti esitettyä hakemusta tai sen mukaisesti myönnettyä lupaa.

Lisäykset on toimitettava lisäyksessä esitettyä lomaketta käyttäen ja siinä ilmoitetussa määräajassa.

(1) Arvolla tarkoitetaan tavaroiden tullausarvoa, joka on määritetty tiedossa olevien seikkojen ja hakemuksen tekohetkellä esitettyjen asiakirjojen perusteella.

Liitteen 70 lisäys

>PIC FILE= "L_2001141FI.009002.TIF">

LIITE 71

TIEDOTUSLOMAKKEET

(523 artikla)

>PIC FILE= "L_2001141FI.009301.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.009401.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.009501.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.009601.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.009701.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.009801.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.009901.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.010001.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.010101.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.010201.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.010301.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.010401.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.010501.TIF">

>PIC FILE= "L_2001141FI.010601.TIF">

Lisäys

1 YLEISHUOMAUTUKSIA

1.1 Tiedotuslomakkeiden on oltava tässä liitteessä esitetyn mallin mukaisia ja ne on painettava valkoiselle hiokkeettomalle kirjoituspaperille, jonka paino on 40-65 grammaa neliömetriltä.

1.2 Lomakkeen koon on oltava 210 × 297 millimetriä.

1.3 Tullihallintojen on huolehdittava lomakkeiden painatuksesta. Kussakin lomakkeessa on oltava sen antaneen jäsenvaltion tunnus ISO alpha-2 -standardin mukaisesti ja sen jälkeen lomakkeen yksilöivä sarjanumero.

1.4 Lomake on painettava ja kohdat täytettävä jollakin yhteisön virallisista kielistä. Tullitoimipaikka, jolta tietoja pyydetään tai jonka on käytettävä niitä, voi pyytää, että sille esitetyssä lomakkeessa olevat tiedot käännetään asianomaisen tullihallinnon viralliselle kielelle tai jollekin sen virallisista kielistä.

2 TIEDOTUSLOMAKKEIDEN KÄYTTÖ

2.1 Yhteiset säännökset

a) Jos tiedotuslomakkeen antava tullitoimipaikka katsoo, että tiedotuslomakkeessa olevien tietojen lisäksi tarvitaan muita tietoja, sen on merkittävä nämä tiedot lomakkeeseen. Jos tilaa ei ole riittävästi, lomakkeeseen liitetään lisälehti. Tästä on oltava maininta alkuperäiskappaleessa.

b) Tiedotuslomakkeen vahvistanutta tullitoimipaikkaa voidaan pyytää tarkastamaan jälkikäteen lomakkeen aitous ja sen sisältämien tietojen oikeellisuus.

c) Jos kyse on osalähetyksistä, tiedotuslomakkeita voidaan laatia määrä, joka tarvitaan menettelyyn asetettujen tavaroiden tai tuotteiden koko paljoutta varten. Alkuperäinen tiedotuslomake voidaan myös korvata uusilla tiedotuslomakkeilla, tai jos käytetään vain yhtä tiedotuslomaketta, lomakkeen vahvistanut tullitoimipaikka voi merkitä tavaroiden tai tuotteiden paljoudet alkuperäiskappaleeseen. Jos tilaa ei ole riittävästi, lomakkeeseen liitetään lisälehti, josta on oltava maininta alkuperäiskappaleessa.

d) Kun kyse on suuren määrän toimintoja sisältävästä kolmikantaliikenteestä, tulliviranomaiset voivat antaa luvan käyttää kokoavia tiedotuslomakkeita, jotka kattavat tietyn ajanjakson viennin/tuonnin koko paljouden.

e) Tiedotuslomake voidaan poikkeustapauksissa antaa jälkikäteen, ei kuitenkaan asiakirjojen säilytykselle säädetyn määräajan päätyttyä.

f) Jos tiedotuslomake varastetaan tai se katoaa taikka tuhoutuu, toimija voi pyytää kyseisen asiakirjan vahvistaneelta tullitoimipaikalta kaksoiskappaleen.

Näin annetun tiedotuslomakkeen alkuperäiskappaleeseen ja jäljennöksiin on tehtävä jokin seuraavista maininnoista:

- DUPLICADO,

- DUPLIKAT,

- DUPLIKAT,

- ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ,

- DUPLICATE,

- DUPLICATA,

- DUPLICATO,

- DUPLICAAT,

- SEGUNDA VIA,

- KAKSOISKAPPALE,

- DUPLIKAT.

2.2 Erityissäännökset

2.2.1 INF 8 -tiedotuslomake (Tullivarastointi)

a) INF 8 -tiedotuslomaketta voidaan käyttää osoitettaessa tavaroille uutta tulliselvitysmuotoa, kun halutaan määrittää ennen tavanomaisia käsittelyjä sovellettavat tullivelan vahvistusperusteet.

b) INF 8 -lomake on laadittava yhtenä alkuperäiskappaleena ja yhtenä jäljennöksenä.

c) Valvovan toimipaikan on annettava INF 8 -lomakkeessa olevassa 11, 12 ja 13 kohdassa edellytetyt tiedot, tehtävä 15 kohtaan vahvistusmerkintä ja palautettava alkuperäiskappale tavaranhaltijalle.

2.2.2 INF 1 -tiedotuslomake (Sisäinen jalostus)

a) INF 1 -tiedotuslomaketta voidaan käyttää toimitettaessa tietoja

- tullien määristä ja hyvityskorosta,

- kauppapoliittisten toimenpiteiden soveltamisesta,

- vakuuden määrästä.

b) INF 1 -lomake on laadittava yhtenä alkuperäiskappaleena ja kahtena jäljennöksenä.

INF 1 -lomakkeen alkuperäiskappale ja yksi jäljennös on lähetettävä valvovalle toimipaikalle ja lomakkeen vahvistusmerkinnällään varustaneen toimipaikan on säilytettävä yksi jäljennös.

Valvovan toimipaikan on merkittävä pyydetyt tiedot INF 1 -lomakkeessa olevaan 8, 9 ja 10 kohtaan, tehtävä lomakkeeseen vahvistusmerkintä, säilytettävä jäljennös ja palautettava alkuperäiskappale.

c) Jos jalostettujen tuotteiden tai samassa tilassa olevien tavaroiden vapaaseen liikkeeseen luovutusta haetaan muussa tullitoimipaikassa kuin menettelyyn asettavassa toimipaikassa, kyseisen tullitoimipaikan on vahvistamallaan INF 1 -lomakkeella pyydettävä valvovaa toimipaikkaa ilmoittamaan:

- lomakkeessa olevan 9 kohdan a alakohdassa koodeksin 121 artiklan 1 kohdan tai 128 artiklan 4 kohdan mukaisesti kannettavien tuontitullien määrä,

- lomakkeessa olevan 9 kohdan b alakohdassa 519 artiklan mukaisten hyvityskorkojen määrä,

- vapaaseen liikkeeseen luovutettujen jalostettujen tuotteiden valmistuksessa käytettyjen tuontitavaroiden paljous, yhdistetyn nimikkeistön alanimike ja alkuperä.

d) Jos sisäisessä jalostusmenettelyssä (tullinpalautusjärjestelmä) tuotetuille jalostetuille tuotteille osoitetaan toinen tulliselvitysmuoto, joka mahdollistaa tuontitullien palauttamisen tai peruuttamisen, ja jos näille tuotteille haetaan uutta lupaa sisäisen jalostusmenettelyn käyttöön, kyseisen luvan myöntävät tulliviranomaiset voivat käyttää INF 1 -lomaketta määrittääkseen kannettavien tuontitullien määrän tai mahdollisesti syntyvän tullivelan määrän.

e) Jos vapaaseen liikkeeseen luovutusta koskeva ilmoitus liittyy sellaisista tuontitavaroista tuotettuihin jalostettuihin tuotteisiin tai samassa tilassa oleviin tavaroihin, joihin sovellettiin erityisiä kauppapoliittisia toimenpiteitä niitä menettelyyn asetettaessa (suspensiojärjestelmä), ja jos näitä toimenpiteitä on sovellettava edelleen, vapaaseen liikkeeseen luovutusta koskevan ilmoituksen vastaanottavan ja INF 1 -lomakkeen vahvistavan tullitoimipaikan on pyydettävä valvovaa toimipaikkaa ilmoittamaan tiedot, joita tarvitaan kauppapoliittisten toimenpiteiden soveltamiseksi.

f) Jos vapaaseen liikkeeseen luovutusta haetaan, kun laaditaan INF 1 -lomake vakuuden määrän vahvistamiseksi, samaa INF 1 -lomaketta voidaan käyttää, jos siinä on seuraavat tiedot:

- lomakkeessa olevan 9 kohdan a alakohdassa tuontitavaroista koodeksin 121 artiklan 1 kohdan tai 128 artiklan 4 kohdan mukaisesti kannettavien tuontitullien määrä, ja

- lomakkeessa olevassa 11 kohdassa päivä, jona kyseiset tuontitavarat ensiksi asetettiin menettelyyn, tai päivä, jona tuontitullit on palautettu tai peruutettu koodeksin 128 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

2.2.3 INF 9 -tiedotuslomake (Sisäinen jalostus)

a) INF 9 -tiedotuslomaketta voidaan käyttää, kun jalostetuille tuotteille osoitetaan uusi hyväksytty tulliselvitysmuoto kolmikantaliikenteessä (IM/EX).

b) INF 9 -lomake on laadittava yhtenä alkuperäiskappaleena ja kolmena jäljennöksenä menettelyyn asetettujen tuontitavaroiden paljouksille.

c) Menettelyyn asettavan toimipaikan on tehtävä vahvistusmerkintä INF 9 -lomakkeessa olevaan 12 kohtaan ja ilmoitettava, mitä tunnistamiskeinoja tai vastaavien tavaroiden käyttöä koskevia valvontatoimenpiteitä sovelletaan (esimerkiksi näytteiden otto, kuvat tai tekniset kuvaukset, analyysit).

Menettelyyn asettavan toimipaikan on lähetettävä lomakkeen jäljennös 3 valvovalle toimipaikalle ja palautettava alkuperäiskappale sekä muut jäljennökset tavaranhaltijalle.

d) Menettelyn päättämistä koskevaan ilmoitukseen on liitettävä INF 9 -lomakkeen alkuperäiskappale sekä jäljennös 1 ja 2.

Menettelyn päättävän toimipaikan on merkittävä jalostettujen tuotteiden paljous ja ilmoituksen vastaanottopäivä. Sen on lähetettävä jäljennös 2 valvovalle toimipaikalle, palautettava alkuperäiskappale tavaranhaltijalle ja säilytettävä jäljennös 1.

2.2.4 INF 5 -tiedotuslomake (Sisäinen jalostus)

a) INF 5 -tiedotuslomaketta voidaan käyttää, kun vastaavista tavaroista tuotetut jalostetut tuotteet viedään kolmikantaliikenteessä, johon liittyy ennakkovienti (EX/IM).

b) INF 5 -lomake on laadittava yhtenä alkuperäiskappaleena ja kolmena jäljennöksenä vietyjen jalostettujen tuotteiden paljoutta vastaavan tuontitavaroiden paljoudelle.

c) Vienti-ilmoituksen vastaanottavan tullitoimipaikan on tehtävä vahvistusmerkintä INF 5 -lomakkeessa olevaan 9 kohtaan ja palautettava alkuperäiskappale ja kaikki kolme jäljennöstä tavaranhaltijalle.

d) Poistumistoimipaikan on täytettävä 10 kohta, lähetettävä jäljennös 3 valvovalle toimipaikalle ja palautettava alkuperäiskappale sekä muut jäljennökset tavaranhaltijalle.

e) Kun kyse on yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeen 1001 10 00 makaroni- eli durumvehnän jalostamisesta yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeiden 1902 11 00 ja 1902 19 makaronivalmisteiksi, sen maahantuojan nimi, jolla on lupa asettaa tuontitavarat menettelyyn, voidaan merkitä INF 5 -lomakkeessa olevaan 2 kohtaan sen jälkeen, kun lomake on esitetty tullitoimipaikalle, jossa vienti-ilmoitus tehdään. Kyseinen tieto on merkittävä INF 5 -lomakkeen alkuperäiskappaleeseen ja jäljennökseen 1 ja 2 ennen tuontitavaroiden menettelyyn asettamista koskevan ilmoituksen tekemistä.

f) Menettelyyn asettamista koskevaan ilmoitukseen on liitettävä INF 5 -lomakkeen alkuperäiskappale sekä jäljennös 1 ja 2.

Tullitoimipaikan, jossa menettelyyn asettamista koskeva ilmoitus esitetään, on merkittävä INF 5 -lomakkeen alkuperäiskappaleeseen sekä jäljennökseen 1 ja 2 menettelyyn asetettujen tuontitavaroiden paljous ja ilmoituksen vastaanottopäivä. Sen on lähetettävä jäljennös 2 valvovalle toimipaikalle, palautettava alkuperäiskappale tavaranhaltijalle ja säilytettävä jäljennös 1.

2.2.5 INF 7 -tiedotuslomake (Sisäinen jalostus)

a) INF 7 -tiedotuslomaketta voidaan käyttää, kun tullinpalautusjärjestelmässä oleville jalostetuille tuotteille tai samassa tilassa oleville tavaroille osoitetaan tullinpalautusta koskevaa hakemusta tekemättä tulliselvitysmuoto, jonka perusteella tullit voidaan palauttaa tai peruuttaa koodeksin 128 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

Jos luvanhaltija on suostunut siirtämään tullinpalautuksen hakemiseen liittyvät oikeudet toiselle henkilölle koodeksin 90 artiklan mukaisesti, tästä on oltava maininta INF 7 -lomakkeessa.

b) INF 7 -lomake on laadittava yhtenä alkuperäiskappaleena ja kahtena jäljennöksenä.

c) Menettelyn päättämistä koskevan ilmoituksen vastaanottavan tullitoimipaikan on tehtävä vahvistusmerkintä INF 7 -lomakkeeseen, palautettava alkuperäiskappale ja yksi jäljennös luvanhaltijalle ja säilytettävä toinen jäljennös.

d) Kun tullinpalautusta koskeva hakemus tehdään, siihen on liitettävä INF 7 -lomakkeen asianmukaisesti vahvistettu alkuperäiskappale.

2.2.6 INF 6 -tiedotuslomake (Väliaikainen maahantuonti)

a) INF 6 -tiedotuslomaketta voidaan käyttää tullivelan tai jo kannettujen tullien määrittämisessä tarvittavien tietojen ilmoittamiseen, kun tuontitavaroita siirretään yhteisön tullialueella.

b) INF 6 -lomakkeessa on oltava seuraavat tulliviranomaisten tarvitsemat tiedot:

- päivä, jona tuontitavarat on asetettu väliaikaisen maahantuonnin menettelyyn,

- kyseisenä päivänä vahvistetut tullivelan määritysperusteet,

- osittaisen tuontitullittomuuden perusteella jo kannettujen tuontitullien määrä ja niiden kannossa huomioon otettu ajanjakso.

c) INF 6 -lomake on laadittava yhtenä alkuperäiskappaleena ja kahtena jäljennöksenä.

d) INF 6 -lomakkeeseen on tehtävä vahvistusmerkintä joko tavaroita ulkoiseen passitusmenettelyyn asetettaessa, siirron alkaessa tai jonain aiempana ajankohtana.

e) Lomakkeen vahvistaneen tullitoimipaikan on säilytettävä yksi jäljennös itsellään. Alkuperäiskappale ja toinen jäljennös on palautettava asianomaiselle henkilölle, joka puolestaan antaa jäljennöksen menettelyn päättävälle toimipaikalle. Tähän jäljennökseen tehdään vahvistusmerkintä, minkä jälkeen asianomaisen henkilön on palautettava se siihen tullitoimipaikkaan, joka alun perin vahvisti sen.

2.2.7 INF 2 -tiedotuslomake (Ulkoinen jalostus)

a) INF 2 -tiedotuslomaketta voidaan käyttää, kun jalostettuja tai korvaavia tuotteita tuodaan kolmikantaliikenteessä.

b) INF 2 -lomake on laadittava yhtenä alkuperäiskappaleena ja yhtenä jäljennöksenä menettelyyn asetettujen tavaroiden paljouksille.

c) Tehdessään INF 2 -lomakkeen antamista koskevan pyynnön luvanhaltija suostuu siihen, että oikeus täydelliseen tai osittaiseen tuontitullittomuuteen siirretään henkilölle, joka tuo jalostetut tai korvaavat tuotteet kolmikantaliikenteessä.

d) Menettelyyn asettavan toimipaikan on tehtävä vahvistusmerkintä INF 2 -lomakkeen alkuperäiskappaleeseen ja jäljennökseen. Sen on säilytettävä jäljennös ja palautettava alkuperäiskappale tavaranhaltijalle.

Sen on ilmoitettava lomakkeessa olevassa 16 kohdassa väliaikaisesti vietyjen tavaroiden tunnistamisessa käytetyt keinot.

Jos on otettu näytteitä tai käytetty kuvia taikka teknisiä kuvauksia, kyseisen toimipaikan on todistettava näiden näytteiden, kuvien tai teknisten kuvausten aitous kiinnittämällä toimipaikan tullisinetti joko tavaroihin, jos niiden luonne sen sallii, tai pakkauspäällykseen siten, ettei sitä voida avata jälkiä jättämättä.

Näytteisiin, kuviin tai teknisiin kuvauksiin on liitettävä lipuke, jossa on toimipaikan leima ja vienti-ilmoituksen viitetiedot siten, ettei niitä voida korvata muilla näytteillä, kuvilla tai kuvauksilla.

Aidoiksi todistetut ja sinetöidyt näytteet, kuvat ja tekniset kuvaukset on palautettava viejälle, jonka on esitettävä ne uudelleen, sinetit vahingoittumattomina, jalostettuja tai korvaavia tuotteita jälleentuotaessa.

Käytettäessä analyysia, jonka tulokset tiedetään vasta sen jälkeen, kun menettelyyn asettava toimipaikka on vahvistanut INF 2 -lomakkeen, kyseisen analyysin tulokset sisältävä asiakirja on annettava viejälle sinetöidyssä kuoressa, joka takaa asiakirjan säilymisen.

e) Poistumistoimipaikan on todistettava alkuperäiskappaleessa, että tavarat ovat poistuneet yhteisön tullialueelta, ja palautettava alkuperäiskappale sen esittäneelle henkilölle.

f) Jalostettujen tai korvaavien tuotteiden maahantuojan on esitettävä INF 2 -lomakkeen alkuperäiskappale ja tarvittaessa tunnistamisvälineet menettelyn päättävässä toimipaikassa.

LIITE 72

LUETTELO 531 JA 809 ARTIKLASSA TARKOITETUISTA TAVANOMAISISTA KÄSITTELYISTÄ

Jollei toisin säädetä, seuraavat käsittelyt eivät saa aiheuttaa yhdistetyn nimikkeistön (CN) kahdeksannumeroisen alanimikkeen muutosta.

Jäljempänä lueteltuja tavanomaisia käsittelyjä ei sallita, jos tulliviranomaiset katsovat, että toiminto todennäköisesti lisää petosten vaaraa.

1. Tuuletus, ripustus, kuivaus, pölyn poisto, yksinkertaiset puhdistustoiminnot, pakkauspäällysten korjaaminen, kuljetuksen tai varastoinnin aikana syntyneiden vaurioiden yksinkertaiset korjaamistoiminnot sekä suojaavien kuljetuspäällysten asettaminen ja poistaminen.

2. Tavaroiden palauttaminen alkuperäiseen olomuotoonsa kuljetuksen jälkeen.

3. Varastonmääritys, näytteiden otto, lajittelu, seulonta, mekaaninen suodatus ja tavaroiden punnitseminen.

4. Vahingoittuneiden tai pilaantuneiden osien poistaminen.

5. Säilyvyyden varmistaminen pastöroimalla, steriloimalla, säteilyttämällä tai säilöntäaineita lisäämällä.

6. Loiseläinten vastainen käsittely.

7. Ruosteenestokäsittely.

8. Käsittely, joka muodostuu

- yksinkertaisesta lämpötilan nostamisesta ilman lisäkäsittelyjä tai tislausprosessia, tai

- yksinkertaisesta lämpötilan alentamisesta,

vaikka tämä muuttaisi tavaran luokittelua yhdistetyn nimikkeistön (CN) kahdeksannumeroiseen alanimikkeeseen.

9. Tekstiilien sähköstaattinen käsittely, suoristaminen tai silittäminen.

10. Käsittely, joka muodostuu

- hedelmien kantojen ja/tai siementen poistosta, kuivattujen hedelmien tai kasvisten paloittelusta ja pilkkomisesta tai veden uudelleenlisäämisestä hedelmiin, tai

- hedelmien kuivaamisesta, vaikka tämä muuttaisi tavaran luokittelua yhdistetyn nimikkeistön (CN) kahdeksannumeroiseen alanimikkeeseen.

11. Suolan poisto vuodista sekä niiden puhdistaminen ja selkämiksi leikkaaminen.

12. Tavaroiden lisääminen tai lisäosien lisääminen tai vaihtaminen, jos tämä lisääminen tai vaihtaminen on suhteellisen vähäistä tai jos sen tarkoituksena on varmistaa teknisten standardien noudattaminen, eikä se muuta alkuperäisen tavaran luonnetta tai paranna sen suorituskykyä, vaikka tämä muuttaisi lisättyjen tai vaihdettujen tavaroiden luokittelua yhdistetyn nimikkeistön (CN) kahdeksannumeroiseen alanimikkeeseen.

13. Nesteiden laimentaminen tai väkevöinti ilman lisäkäsittelyjä tai tislausprosessia ja vaikka tämä muuttaisi tavaran luokittelua yhdistetyn nimikkeistön (CN) kahdeksannumeroiseen alanimikkeeseen.

14. Eri laatua olevien samanlaisten tavaroiden sekoittaminen keskenään tasalaatuisen tai asiakkaan haluamaa laatua olevan tavaran saamiseksi tavaran luonnetta muuttamatta.

15. Tavaroiden jakaminen tai leikkaaminen määrämittoihin, jos se edellyttää ainoastaan yksinkertaisia toimintoja.

16. Pakkaaminen, pakkausten poistaminen, pakkausten vaihtaminen, dekantointi ja yksinkertainen siirto kuljetuspäällykseen, vaikka tämä muuttaisi tavaran luokittelua yhdistetyn nimikkeistön (CN) kahdeksannumeroiseen alanimikkeeseen; merkkien, sinettien, lipukkeiden, hintalappujen tai muiden vastaavien tunnusten kiinnittäminen, poistaminen ja muuttaminen.

17. Erityisesti teknisten standardien noudattamisen varmistamiseksi suoritettava koneiden, laitteiden ja ajoneuvojen testaus, viritys, säätö ja toimintakuntoon saattaminen, jos se edellyttää vain yksinkertaisia toimintoja.

18. Putkien liitososien käsittely mattapintaisiksi tavaroiden valmistelemiseksi tietyille markkinoille.

LIITE 73

TUONTITAVARAT, JOIDEN TALOUDELLISIA EDELLYTYKSIÄ EI PIDETÄ TÄYTTYNEINÄ 539 ARTIKLAN ENSIMMÄISEN KOHDAN MUKAISESTI

A osa: Perustamissopimuksen liitteen I soveltamisalaan kuuluvat maataloustuotteet

1. Seuraavat yhteisiin markkinajärjestelyihin kuuluvat tuotteet:

Vilja-ala: neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1766/92(1) 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut tuotteet.

Riisiala: neuvoston asetuksen (EY) N:o 3072/95(2) 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut tuotteet.

Sokeriala: neuvoston asetuksen (EY) N:o 2038/1999(3) 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut tuotteet.

Oliiviöljyala: neuvoston asetuksen N:o 136/66/ETY(4) 1 artiklan 2 kohdan c alakohdassa tarkoitetut tuotteet.

Maito- ja maitotuoteala: neuvoston asetuksen (EY) N:o 1255/1999 1 artiklassa tarkoitetut tuotteet.

Viiniala: neuvoston asetuksen (EY) N:o 1493/1999(5) 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut tuotteet, jotka kuuluvat seuraaviin yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeisiin:

0806 10 90

2009 60

2204 21 (paitsi laatuviini)

2204 29 (paitsi laatuviini)

2204 30

2. Seuraaviin yhdistetyn nimikkeistön nimikkeisiin ja alanimikkeisiin kuuluvat tuotteet:

0204 10-0204 43

2207 10

2207 20

2208 90 91

2208 90 99

3. Muut kuin 1 ja 2 kohdassa mainitut tuotteet, joille on vahvistettu maatalouden vientitukia, joiden määrä on nolla tai suurempi.

B osa: Maataloustuotteiden jalostuksessa saadut, perustamissopimuksen liitteen I soveltamisalaan kuulumattomat tavarat

Maataloustuotteiden jalostuksessa saadut tavarat, jotka luetellaan seuraavissa maatalousalan yhteisestä markkinajärjestelystä tai tuotantotuista annettujen asetusten liitteissä:

- asetuksen (ETY) N:o 1766/92 liite B (vilja-ala),

- asetuksen (EY) N:o 3072/95 liite B (riisiala),

- asetuksen (EY) N:o 2038/1999 liite I (sokeriala),

- asetuksen (EY) N:o 1255/1999 liite II (maito- ja maitotuoteala),

- neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2771/75(6) liite I (muna-ala),

- neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1010/86(7) liite (tiettyjen kemianteollisuudessa käytettävien sokerialan tuotteiden tuotantotuet), ja

- komission asetuksen (ETY) N:o 1722/93(8) liite I (vilja- ja riisialan tuotantotuet).

C osa: Kalastustuotteet

Kalastus- ja vesiviljelytuotealan yhteisestä markkinajärjestelystä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 104/2000(9) liitteissä I, II ja V luetellut kalastustuotteet sekä kyseisen asetuksen liitteessä VI luetellut tuotteet, joita koskee tullien osittainen yksipuolinen suspendointi.

Kaikki kalastustuotteet, joihin sovelletaan autonomista kiintiötä.

(1) EYVL L 181, 1.7.1992, s. 21.

(2) EYVL L 329, 30.12.1995, s. 18.

(3) EYVL L 252, 25.9.1999, s. 1.

(4) EYVL 172, 30.9.1966, s. 3025/66.

(5) EYVL L 179, 14.7.1999, s. 1.

(6) EYVL L 282, 1.11.1975, s. 49.

(7) EYVL L 94, 9.4.1986, s. 9.

(8) EYVL L 159, 1.7.1993, s. 112.

(9) EYVL L 17, 21.1.2000, s. 22.

LIITE 74

VASTAAVIA TAVAROITA KOSKEVAT ERITYISSÄÄNNÖKSET

(541 artikla)

1. Riisi

Yhdistetyn nimikkeistön nimikkeen 1006 riisejä voidaan pitää vastaavina tavaroina ainoastaan, jos ne kuuluvat samaan yhdistetyn nimikkeistön kahdeksannumeroiseen alanimikkeeseen. Sellaisen riisin, jonka jyvän pituus on enintään 6,0 millimetriä ja jonka jyvän pituuden ja leveyden välinen suhdeluku on vähintään 3, ja sellaisen riisin, jonka jyvän pituus on enintään 5,2 millimetriä ja jonka jyvän pituuden ja leveyden välinen suhdeluku on vähintään 2, pituuden ja leveyden välinen suhdeluku on kuitenkin yksin ratkaiseva vastaavuutta toteen näytettäessä. Riisinjyvien mittaaminen on suoritettava riisin yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 3072/95 liitteessä A olevan 2 kohdan d alakohdan säännösten mukaisesti.

Vastaavien tavaroiden käyttö on kiellettyä, jos sisäisen jalostuksen toiminnot koostuvat tämän asetuksen liitteessä 72 luetelluista tavanomaisista käsittelyistä.

2. Vehnä

Vastaavia tavaroita voidaan käyttää ainoastaan kolmannessa maassa korjatun vehnän, joka on luovutettu vapaaseen liikkeeseen jo aikaisemmin, ja samaan yhdistetyn nimikkeistön kahdeksannumeroiseen alanimikkeeseen kuuluvan sellaisen muun kuin yhteisön vehnän välillä, joka on samaa kaupallista laatua ja jolla on samat tekniset ominaisuudet.

Kuitenkin:

- kun kyse on vehnästä, vastaavien tavaroiden käyttöä koskevasta kiellosta voidaan poiketa sen jälkeen, kun komissio on kuullut tullikoodeksikomiteaa ja ilmoittanut asiasta jäsenvaltioille,

- vastaavien tavaroiden käyttö on sallittua yhteisön makaroni- eli durumvehnän ja kolmannesta maasta peräisin olevan makaroni- eli durumvehnän välillä edellyttäen, että siitä valmistetaan yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeisiin 1902 11 00 ja 1902 19 kuuluvia makaronivalmisteita.

3. Sokeri

Vastaavien tavaroiden käyttö on sallittua yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeen 1701 11 90 raa'an ruokosokerin ja yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeen 1701 12 90 raa'an juurikassokerin välillä edellyttäen, että saadaan yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen 1701 99 10 (valkoinen sokeri) kuuluvia jalostettuja tuotteita.

4. Elävät eläimet ja liha

Vastaavien tavaroiden käyttö on kiellettyä sisäisen jalostuksen toimia eläville eläimille ja lihalle suoritettaessa.

Vastaavien tavaroiden käyttöä koskevasta kiellosta voidaan poiketa, kun kyse on sellaisesta lihasta, josta komissio on ilmoittanut jäsenvaltioille tullikoodeksikomitean suorittaman tarkastelun jälkeen, jos hakija voi osoittaa, että vastaavien tavaroiden käyttö on taloudelliselta kannalta tarpeen ja jos tulliviranomaiset toimittavat suunnitelman, jossa esitetään toimen valvontaa koskevat menettelyt.

5. Maissi

Vastaavien tavaroiden käyttö on mahdollista yhteisön maissin ja muun kuin yhteisön maissin välillä ainoastaan seuraavissa tapauksissa ja seuraavin edellytyksin:

1. Rehuna käytettävään maissiin vastaavien tavaroiden käyttö on sallittua, jos on otettu käyttöön tullivalvontajärjestelmä sen varmistamiseksi, että muu kuin yhteisön maissi käytetään tosiasiallisesti rehun valmistukseen.

2. Tärkkelyksen ja tärkkelystuotteiden valmistukseen käytettävään maissiin vastaavien tavaroiden käyttö on sallittua kaikkien lajikkeiden välillä, lukuun ottamatta runsaasti amylopektiiniä (vahamainen maissi eli vahamaissi) sisältäviä maissilajikkeita, jotka ovat vain keskenään korvattavissa.

3. Karkeiden jauhojen valmistuksessa käytettävään maissiin vastaavien tavaroiden käyttö on sallittua kaikkien lajikkeiden välillä, lukuun ottamatta lasimaisia lajikkeita ("Duro"-laatua oleva "Plata"-maissi; "Flint"-maissi), jotka ovat korvattavissa vain toisillaan.

6. Oliiviöljy

A Vastaavien tavaroiden käyttö on sallittua ainoastaan seuraavien oliiviöljylajien välillä ja seuraavin edellytyksin:

1. Neitsytoliiviöljy:

a) Yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen 1509 10 90 kuuluva yhteisön ekstra-neitsytoliiviöljy, joka vastaa asetuksen N:o 136/66/ETY liitteessä olevan 1 kohdan a alakohdan kuvausta, ja samaan yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen kuuluva muu kuin yhteisön ekstra-neitsytoliiviöljy, jos jalostuksessa saadaan samaan yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen kuuluvaa, mainitun 1 kohdan a alakohdan vaatimusten mukaista ekstra-neitsytoliiviöljyä.

b) Yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen 1509 10 90 kuuluva yhteisön neitsytoliiviöljy, joka vastaa asetuksen N:o 136/66/ETY liitteessä olevan 1 kohdan b alakohdan kuvausta, ja samaan yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen kuuluva muu kuin yhteisön neitsytoliiviöljy, jos jalostuksessa saadaan samaan yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen kuuluvaa, mainitun 1 kohdan b alakohdan vaatimusten mukaista neitsytoliiviöljyä.

c) Yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen 1509 10 90 kuuluva yhteisön yleisen kaupallisen laadun neitsytoliiviöljy, joka vastaa asetuksen N:o 136/66/ETY liitteessä olevan 1 kohdan c alakohdan kuvausta, ja samaan yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen kuuluva muu kuin yhteisön yleisen kaupallisen laadun neitsytoliiviöljy, jos jalostettu tuote on:

- yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen 1509 90 00 kuuluva puhdistettu oliiviöljy, joka vastaa edellä mainitun liitteen 2 kohdassa olevaa kuvausta,

- yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen 1509 90 00 kuuluva oliiviöljy, joka vastaa mainitun liitteen 3 kohdassa olevaa kuvausta ja joka saadaan sekoittamalla yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen 1509 10 90 kuuluvan yhteisön neitsytoliiviöljyn kanssa.

d) Yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen 1509 10 10 kuuluva yhteisön neitsytoliivilamppuöljy, joka vastaa asetuksen N:o 136/66/ETY liitteessä olevan 1 kohdan d alakohdan kuvausta, ja samaan yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen kuuluva muu kuin yhteisön neitsytoliivilamppuöljy, jos jalostettu tuote on:

- yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen 1509 90 00 kuuluva puhdistettu oliiviöljy, joka vastaa edellä mainitun liitteen 2 kohdassa olevaa kuvausta, tai

- yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen 1509 90 00 kuuluva oliiviöljy, joka vastaa mainitun liitteen 3 kohdassa olevaa kuvausta ja joka saadaan sekoittamalla yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen 1509 10 90 kuuluvan yhteisön neitsytoliiviöljyn kanssa.

2. Uutettu oliiviöljy:

Yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen 1510 00 10 kuuluva yhteisön raaka uutettu oliiviöljy, joka vastaa asetuksen N:o 136/66/ETY liitteessä olevan 4 kohdan kuvausta, ja samaan yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen kuuluva muu kuin yhteisön raaka uutettu oliiviöljy, jos yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen 1510 00 90 kuuluva jalostettu tuote, uutettu oliiviöljy, vastaa edellä mainitussa liitteessä olevan 6 kohdan kuvausta ja saadaan sekoittamalla yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeeseen 1509 10 90 kuuluvan yhteisön neitsytoliiviöljyn kanssa.

B Edellä A osan 1 kohdan c alakohdan toisessa luetelmakohdassa ja d alakohdan toisessa luetelmakohdassa sekä 2 kohdassa mainittuun sekoittamiseen voidaan myöntää lupa vastaavalla tavalla käytetylle muulle kuin yhteisön neitsytoliiviöljylle ainoastaan, jos menettelyn valvonta järjestetään siten, että muun kuin yhteisön neitsytoliiviöljyn osuus viedyn sekoituksen kokonaispaljoudesta voidaan tunnistaa.

C Jalostetut tuotteet on pakattava enintään 220 litraa vetäviin tuotetta lähinnä oleviin pakkauksiin. Tästä poiketen tulliviranomaiset voivat sallia edellä mainituissa kohdissa tarkoitettujen öljyjen viennin enintään 20 tonnin hyväksytyissä säiliöissä, jos vientituotteiden laatua ja paljoutta tarkkaillaan järjestelmällisesti.

D. Vastaavuus tarkistetaan liikekirjanpidon avulla sekoittamisessa käytetyn öljyn paljouden tarkistamiseksi ja laadun todentamiseksi vertailemalla menettelyyn asetettaessa muusta kuin yhteisön öljystä otettujen näytteiden teknisiä ominaisuuksia asianomaisen jalostetun tuotteen valmistuksessa käytetystä yhteisön öljystä otettujen näytteiden teknisiin ominaisuuksiin. Tarvittaessa voidaan vertailla aikaisemmassa vaiheessa otettujen näytteiden teknisiä ominaisuuksia jalostetuista tuotteista tosiasiallisena vientiajankohtana poistumistoimipaikassa otettujen näytteiden teknisiin ominaisuuksiin. Näytteiden oton on tapahduttava kansainvälisten standardien EN ISO 5555 (näytteiden otto) ja EN ISO 661 (näytteiden toimittaminen laboratorioon ja valmistaminen kokeita varten) mukaisesti. Analyysin on tapahduttava komission asetuksen (ETY) N:o 2568/91(1) liitteessä I määrättyjä muuttujia käyttäen.

7. Maito ja maitotuotteet

Korvaaminen on sallittua ainoastaan edellyttäen, että vastaavien tavaroiden maidon kuiva-aine-, maitorasva- ja maitoproteiinipitoisuus ei ole alhaisempi kuin kyseisten aineiden pitoisuudet tuontitavaroissa.

Tuontitavaroiden ja asianomaisten vastaavien tavaroiden maidon kuiva-aine-, maitorasva- ja maitoproteiinipitoisuus on merkittävä menettelyyn asettamista koskevaan ilmoitukseen (IM/EX) tai vienti-ilmoitukseen (EX/IM) ja INF 9 -tiedotuslomakkeeseen tai INF 5 -tiedotuslomakkeeseen, jos jompaakumpaa niistä käytetään, jotta tulliviranomaiset voivat valvoa vastaavilla tavaroilla korvaamista kyseisten tietojen avulla.

Vähintään viidelle prosentille tuontitavaroiden menettelyyn asettamista koskevista ilmoituksista ja vienti-ilmoituksista (IM/EX) on tehtävä fyysinen tarkastus, joka kohdistuu sekä tuontitavaroihin että kyseessä oleviin vastaaviin tavaroihin.

Vähintään viidelle prosentille ennakkovienti-ilmoituksista ja menettelyyn asettamista koskevista ilmoituksista (EX/IM) on tehtävä fyysinen tarkastus. Vastaavat tavarat on tarkastettava ennen kuin valmistustoiminto alkaa ja kyseessä olevat tuontitavarat silloin, kun ne asetetaan menettelyyn.

Fyysisessä tarkastuksessa on tarkastettava ilmoitus ja siihen liitetyt asiakirjat; lisäksi on otettava edustavia näytteitä, jotta toimivaltainen laboratorio voi analysoida ainesosat sen varmistamiseksi, että vastaavat tavarat ja niihin liittyvät tuontitavarat vastaavat toisiaan paljoudeltaan, kaupalliselta laadultaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan, erityisesti maidon kuiva-aine-, maitorasva- ja maitoproteiinipitoisuudeltaan.

Jos jäsenvaltio soveltaa riskianalyysijärjestelmää, voidaan sallia alhaisempi prosenttimäärä fyysisille tarkastuksille.

Fyysisen tarkastuksen toteuttaneen virkailijan on laadittava yksityiskohtainen raportti kustakin tarkastuksesta. Nämä raportit tulee keskittää kunkin jäsenvaltion määräämälle tulliviranomaiselle.

(1) EYVL L 248, 5.9.1991, s. 1.

LIITE 75

LUETTELO TUONTITULLIEN ALAISISTA JALOSTETUISTA TUOTTEISTA

(548 artiklan 1 kohta)

Yleinen huomautus:

Valvova toimipaikka voi sallia 548 artiklan 1 kohdan soveltamisen myös muihin kuin seuraavassa luettelossa mainittuihin jätteisiin, romuihin, jätetuotteisiin, tähteisiin ja hylkytavaraan.

>TAULUKON PAIKKA>

LIITE 76

TULLIVALVONNASSA TAPAHTUVAN VALMISTUKSEN MENETTELYYN SOVELLETTAVAT TALOUDELLISET EDELLYTYKSET

(551 artiklan 1 kohdan toinen alakohta)

A OSA

>TAULUKON PAIKKA>

B OSA

>TAULUKON PAIKKA>

LIITE 77

TAPAUKSET, JOISSA VAKUUTTA EI VAADITA, KUN TAVARAT ASETETAAN VÄLIAIKAISEN MAAHANTUONNIN MENETTELYYN KIRJALLISELLA ILMOITUKSELLA

(581 artikla)

1. Lento-, meriliikenne- tai rautatieyhtiöille taikka postilaitokselle kuuluvat ja niiden kansainvälisessä liikenteessä käyttämät tarvikkeet, jos ne on merkitty selvästi.

2. Tyhjinä tuodut pakkauspäällykset, joissa on pysyvät merkinnät, joita ei voi irrottaa.

3. Suuronnettomuuksien seurausten torjuntaan käytettävät välineet, jotka on tarkoitettu valtion toimielimille tai hyväksytyille toimielimille.

4. Lääketieteelliset ja kirurgiset laitteet sekä laboratoriolaitteet, jotka on tarkoitettu niitä kiireellisesti tarvitseville sairaaloille ja muille terveydenhoitolaitoksille.

5. Koodeksin soveltamissäännösten 513 artiklan mukaisesti siirretyt tavarat, kun edellinen luvanhaltija on asettanut tavarat väliaikaisen maahantuonnin menettelyyn 229 tai 232 artiklan mukaisesti.".

Top