EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007R0868

Komission asetus (EY) N:o 868/2007, annettu 23 päivänä heinäkuuta 2007 , nimityksen kirjaamisesta suojattujen alkuperänimitysten ja suojattujen maantieteellisten merkintöjen rekisteriin Miel de Galicia tai Mel de Galicia (SMM)

EUVL L 192, 24.7.2007, p. 11–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/868/oj

24.7.2007   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 192/11


KOMISSION ASETUS (EY) N:o 868/2007,

annettu 23 päivänä heinäkuuta 2007,

nimityksen kirjaamisesta suojattujen alkuperänimitysten ja suojattujen maantieteellisten merkintöjen rekisteriin Miel de Galicia tai Mel de Galicia (SMM)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta 20 päivänä maaliskuuta 2006 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 (1) ja erityisesti sen 7 artiklan 5 kohdan kolmannen ja neljännen alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Espanjan hakemus nimityksen ”Miel de Galicia” tai ”Mel de Galicia” rekisteröimisestä julkaistiin Euroopan unionin virallisessa lehdessä  (2) asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti ja mainitun asetuksen 17 artiklan 2 kohdan nojalla.

(2)

Saksa ja Italia ilmoittivat vastustavansa rekisteröintiä asetuksen (EY) N:o 510/2006 7 artiklan 1 kohdan mukaisesti. Saksa ja Italia ilmoittivat vastaväitteissään, että asetuksen (EY) N:o 510/2006 2 artiklassa säädetyt edellytykset eivät täyttyneet ja erityisesti, että tuotteen yhteyttä maantieteelliseen alkuperään ei osoitettu oikeudellisesti riittävällä tavalla, minkä vuoksi maantieteellisen merkinnän määritelmä ei täyttynyt. Saksa ilmoitti lisäksi, että eräät eritelmän kohdat saattavat olla hunajasta 20 päivänä joulukuuta 2001 annetun neuvoston direktiivin 2001/110/EY (3) vastaisia, erityisesti siltä osin kuin kyse on mahdollisuudesta lisätä hunajaan kuivattuja hedelmiä, mikä on Saksan mukaan ristiriidassa kyseisessä direktiivissä vahvistetun ilmaisua ”hunaja” koskevan määritelmän kanssa.

(3)

Komissio kehotti 16 päivänä marraskuuta 2005 päivätyllä kirjeellä kyseisiä jäsenvaltioita sopimaan asiasta keskenään noudattaen sisäisiä menettelyjään.

(4)

Koska Espanjan, Saksan ja Italian välillä ei päästy sopimukseen säädetyssä määräajassa, komission on tehtävä päätös asetuksen (EY) N:o 510/2006 15 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun menettelyn mukaisesti.

(5)

Kyseisiä nimityksiä koskevaan eritelmään on Espanjan, Saksan ja Italian kuulemisten jälkeen tehty tarkennuksia. Tuotteen kuvauksen osalta voidaan todeta, että kuivattuja hedelmiä sisältävä hunaja on poistettu eritelmästä. Eritelmässä on lisäksi korostettu tuotteen yhteyttä tiettyyn maantieteelliseen alueeseen painottamalla kyseisen tuotteen mainetta ja täsmentämällä maantieteellisen alueen luontaisia ominaisuuksia, jotka takaavat tuotteen ainutlaatuisuuden muilla maantieteellisillä alueilla valmistettuihin hunajiin verrattuna.

(6)

Komissio katsoo, että eritelmän uusi toisinto vastaa täysin asetuksen (EY) N:o 510/2006 vaatimuksia.

(7)

Näiden tietojen perusteella nimitys olisi rekisteröitävä suojattujen alkuperänimitysten ja suojattujen maantieteellisten merkintöjen rekisteriin.

(8)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat suojattuja maantieteellisiä merkintöjä ja alkuperänimityksiä käsittelevän pysyvän komitean lausunnon mukaiset,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Rekisteröidään tämän asetuksen liitteessä I oleva nimitys.

2 artikla

Eritelmän pääkohtia koskeva yhteenveto on tämän asetuksen liitteessä II.

3 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 23 päivänä heinäkuuta 2007.

Komission puolesta

Mariann FISCHER BOEL

Komission jäsen


(1)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12. Asetus sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 1791/2006 (EUVL L 363, 20.12.2006, s. 1).

(2)  EUVL C 30, 5.2.2005, s. 16 ja EUVL C 139, 14.6.2006, s. 21.

(3)  EYVL L 10, 12.1.2002, s. 47.


LIITE I

Ihmisravinnoksi tarkoitetut perustamissopimuksen liitteeseen I kuuluvat maataloustuotteet

Luokka 1.4

Muut eläinperäiset tuotteet: hunaja

ESPANJA

Miel de Galicia tai Mel de Galicia (SMM)


LIITE II

YHTEENVETO

Maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annettu Neuvoston Asetus (EY) N:o 510/2006

”MIEL DE GALICIA” tai ”MEL DE GALICIA”

EY-nro: ES/PGI/005/0278/19.02.2003

SAN ( ) SMM ( X )

Tässä yhteenvedossa esitetään tuote-eritelmän pääkohdat tiedotustarkoituksessa.

1.

   Jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen:

Nimi

:

Subdirección General de Denominaciones de Calidad, Dirección General de Alimentación, Secretaria General de Alimentación del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, España

Osoite

:

Paseo Infanta Isabel, 1, E-28071-Madrid

Puhelin

:

(34) 913 475394

Faksi

:

(34) 913 475410

Sähköposti

:

sgcaproagro@mapya.es

2.

   Hakijaryhmittymä:

Nimi

:

Mieles Anta, SL

Osoite

:

C/Ermita, 34 Polígono de A Grela-Bens. A Coruña

Puhelin

:

Faksi

:

Sähköposti

:

Nimi

:

Sociedad Cooperativa «A Quiroga»

Osoite

:

Avenida Doctor Sixto Mauriz, no 43, Fene. A Coruña

Puhelin

:

Faksi

:

Sähköposti

:

Kokoonpano

:

Tuottaja/jalostaja ( X ) Muut ( )

3.

   Tuotelaji:

Luokka 1.4

Muut eläinperäiset tuotteet: hunaja

4.

   Tuote-eritelmä (yhteenveto asetuksen (EY) N:o 510/2006 4 artiklan 2 kohdan mukaisista vaatimuksista)

4.1   Tuotteen nimi ”Miel de Galicia” tai ”Mel de Galicia”

4.2   Tuotteen kuvaus Maantieteellisten merkintöjen suojan (SMM) saanut tuote ”Miel de Galicia” tai ”Mel de Galicia” on hunaja, joka sisältää kaikki tässä tavaraerittelyssä määritetyt ominaisuudet ja joka on täyttänyt hunajan valmistuksessa, jalostuksessa ja pakkaamisessa kaikki tavaraerittelyssä, laatukäsikirjassa ja voimassa olevassa lainsäädännössä asetetut vaatimukset. Kyseistä hunajaa tuotetaan mehiläispesissä, joissa on irrotettavat ristikot, ja se voidaan kerätä dekantoimalla tai linkoamalla. Sitä myydään juoksevana, kiteytyneenä tai kermamaisena. Hunajaa voidaan myydä myös kakkuina tai paloina.

Galician hunaja luokitellaan kasvitieteellisen alkuperän mukaan seuraaviin tuotteisiin:

monikukkahunaja,

eukalyptushunaja,

kastanjahunaja,

karhunvatukkahunaja,

kanervahunaja.

SMM-suojan saaneen hunajan on hunajan ominaisuuksia koskevan laatustandardin lisäksi täytettävä myös seuraavat vaatimukset

Kemialliset ominaisuudet:

kosteuspitoisuus enintään 18,5 prosenttia,

diastaasiaktiivisuus: Schade-asteikolla vähintään 9. Hunajien entsyymipitoisuus on alhainen (vähintään 4 mainitulla asteikolla), jos hydroksimetyylifurfuraalipitoisuus on alle 10 mg/kg,

hydroksimetyylifurfuraalipitoisuus: enintään 28 mg/kg.

Melisopalinologiset ominaisuudet:

Hunajien siitepölykoostumuksen on yleensä ottaen vastattava Galician hunajien ominaisuuksia täydellisesti.

Helianthus annuus–Olea europaea–Cistus ladanifer -siitepölykombinaatio on kaikissa tapauksissa alle 5 prosenttia kokonaissiitepölymäärästä.

Lisäksi siitepölykoostumuksen on mainittujen eri hunajatyyppien kukka-alkuperän mukaan täytettävä seuraavat vaatimukset:

monikukkahunaja: Siitepöly on peräisin lähinnä seuraavista kasveista: Castanea sativa, Eucalyptus sp., Ericaceae, Rubus sp., Rosaceae, Cytisus sp., Ulex sp., Trifolium sp., Lotus sp., Campanula, Centaurea, Quercus sp., Echium sp., Taraxacum sp. ja Brassica sp.

kukkaishunajat:

”miel de eucalipto” (eukalyptushunaja): eukalyptuksen (Eucaliptus sp.) siitepölyä vähintään 70 prosenttia,

”miel de castaño” (kastanjahunaja): kastanjan (Castanea sp.) siitepölyä vähintään 70 prosenttia,

”miel de zarzamora” (karhunvatukkahunaja): karhunvatukan (Rubus sp.) siitepölyä vähintään 45 prosenttia,

”miel de brezo” (kanervahunaja): kanervan (Erica sp.) siitepölyä vähintään 45 prosenttia.

Aistinvaraiset ominaisuudet:

Hunajien värin, aromin ja maun on vastattava yleisesti asianomaisen kukka-alkuperän mukaisia ominaisuuksia. Kukka-alkuperän mukaiset merkittävimmät aistinvaraiset ominaisuudet ovat seuraavat:

Monikukkahunaja: hunajan väri voi vaihdella meripihkasta tummaan meripihkaan. Siinä on kukkais- ja kasviaromeja, joiden voimakkuus ja pysyvyys vaihtelevat. Hunaja voi olla hieman hapanta ja kirpeää.

Eukalyptushunaja: meripihkan väri ja kukkainen, hieman vahamainen tuoksu. Tuoksun voimakkuus on keskitasoa ja sen pysyvyys alhainen. Mieto ja hieman hapan maku.

Kastanjahunaja: tumman meripihkan värinen, joskus punertava. Aromin voimakkuus vaihtelee keskitasoisesta alhaiseen, eikä se ole aistittavissa pitkään. Hunaja on hieman hapanta ja karvasta, joskus vähän pistävää. Yleensä se on myös kirpeähköä.

Karhunvatukkahunaja: väri vaihtelee meripihkasta tummaan meripihkaan. Hunaja on aromaattista ja sen tuoksu on pysyvän kukkainen. Erittäin hedelmäinen maku, huomattavan makea; maun voimakkuus ja pysyvyys vaihtelee keskitasosta korkeaan.

Kanervahunaja: tumman meripihkan värinen tai tummanpunertava, hieman kitkerä ja pitkään suussa tuntuva maku, voimakkaat kukkaisaromit. Tuoksun voimakkuus vaihtelee yleensä keskitasosta alhaiseen, ja sen pysyvyys on alhainen.

4.3   Maantieteellinen alue Suojatun maantieteellisen merkinnän ”Miel de Galicia” saaneiden hunajien tuotanto-, jalostus- ja pakkausalue käsittää koko Galician itsehallintoalueen.

4.4   Alkuperätodisteet SMM-suoja ”Miel de Galicia” myönnetään vain hunajalle, joka on peräisin valvontaelimen rekisteriin kirjatuista laitoksista ja joka täyttää tavaraerittelyssä ja laatukäsikirjassa asetetut standardit sekä siltä edellytettävät ominaisuudet.

Valvontaelin pitää yllä seuraavia rekistereitä

Maatilarekisteri, johon kirjataan sellaiset Galician itsehallintoalueella sijaitsevat maatilat, jotka haluavat tuottaa maantieteellisellä merkinnällä suojattua hunajaa ”Miel de Galicia”.

Hunajan keruuta, varastointia ja/tai pakkaamista koskeva laitosrekisteri. Siihen kirjataan kaikki Galician itsehallintoalueella sijaitsevat laitokset, jotka jalostavat hunajaa, joka voi saada maantieteellisten merkintöjen suojan.

Valvontaelin tarkastaa ja valvoo kaikkia fyysisiä henkilöitä ja oikeushenkilöitä, rekistereihin kirjatun omaisuuden haltijoita, maatiloja, laitoksia ja tuotteita. Tarkoituksena on varmistaa, että maantieteellisellä merkinnällä suojatut ”Miel de Galicia” -tuotteet täyttävät erittelyn vaatimukset ja noudattavat muita erityisiä säännöksiä.

Valvontaelin tarkistaa kunakin satovuonna sen suojatulla maantieteellisellä merkinnällä varustetun hunajan määrän, jonka kukin hunajan keruuta, varastointia ja/tai pakkaamista koskevaan laitosrekisteriin kirjattu yritys saattaa markkinoille. Tällä varmistetaan, että määrä vastaa maatilarekisteriin kirjattujen mehiläishoitajien tai muiden rekisteriin kirjattujen yritysten tuottaman tai hankkiman hunajan määrää.

Valvonta perustuu maatiloilla ja laitoksissa suoritettuihin tarkastuksiin, asiakirjojen tarkistukseen sekä raaka-aineen ja lopputuotteen analysointiin.

Kuten edellä todetaan, niin tuotannon kuin sen jälkeen toteutettavien keruu-, varastointi- ja pakkaamistoimenpiteidenkin on tapahduttava rajatulla maantieteellisellä alueella.

Se että myös pakkaaminen tehdään samalla alueella, niin kuin perinteisesti on tehty, varmistaa Galician hunajalle tyypillisten ominaisuuksien ja sen laadun säilymisen, jolloin kuljetus-, varastointi- ja pakkausmenettelyjen alalla toimivaltaisen elimen suorittama valvonta mahdollistaa tuotteen laadun säilymisen.

Lisäksi pakkaamisessa voidaan käyttää ainoastaan tässä tavaraerittelyssä määriteltyjen ominaisuuksien mukaisia astioita ja pakkaaminen voidaan tehdä ainoastaan laitoksissa, joissa saadaan pakata vain suojatun maantieteellisen merkinnän rekisteriin kirjatuilta maatiloilta peräisin olevaa hunajaa ja joissa pakkaukset varustetaan valvontaelimen valvonnassa etiketillä ja vastaetiketillä. Tällä kaikella pyritään säilyttämään tuotteen korkea laatu ja varmistamaan sen jäljitettävyys.

Sertifiointimenettelyssä käsitellään tasalaatuisia eriä, ja se koostuu valvontaelimen vahvistamista analyyttisista ja aistinvaraisista tarkastuksista ja tutkimuksista. Valvonta- ja sertifiointielin päättää saamiensa teknisten kertomusten perusteella tarkastetun hunajaerän hyväksymisestä, hylkäämisestä tai korvaamisesta toisella.

Jos menettelyssä havaitaan, että hunajan laatu on jollain tavalla muuttunut tai että sen tuotanto-, jalostus- ja pakkausolosuhteet eivät ole suojatun maantieteellisen merkinnän suojasta annetun asetuksen ja muita hunajaa koskevien voimassa olevien lakien ja määräysten mukaisia, valvontaelin ei sertifioi hunajaa, eikä sen osalta voida enää käyttää suojattujen maantieteellisten merkintöjen suojaa.

4.5   Valmistusmenetelmä Mehiläispesää hoidetaan menetelmillä, joilla taataan maantieteellisillä merkinnöillä suojattujen hunajien paras laatu. Hunajan keruun aikana mehiläispesiä ei milloinkaan käsitellä kemiallisesti eikä mehiläisille anneta minkäänlaista ravintoa.

Mehiläiset voidaan poistaa kennoista perinteisillä menetelmillä, mieluiten höyryllä tai ilmalla ja ilman liikaa savun käyttöä. Mehiläisiä karkottavia kemiallisia tuotteita ei saa milloinkaan käyttää.

Hunaja voidaan kerätä linkoamalla tai dekantoimalla, mutta ei koskaan puristamalla.

Hunaja kerätään aina huolellisesti ja hygieenisesti suljetussa, puhtaassa ja tätä tarkoitusta varten suunnitellussa tilassa. Ilma kuivatetaan kosteudenpoistolaitteella tai tuulettimella viikkoa ennen keruuta, kunnes suhteellinen ilmankosteus on alle 60 prosenttia.

Hunajakennojen avaustekniikat eivät missään tapauksessa saa muuttaa hunajien laatutekijöitä. Kennojen avaamisessa käytettävien veitsien on oltava puhtaita ja kuivia ja niiden lämpötilan on oltava alle 40 °C.

Kun hunaja on kerätty ja valutettu kaksinkertaisen suodattimen läpi, se dekantoidaan, minkä jälkeen hunajasta kuoritaan pois vaahto ennen sen varastointia ja pakkaamista.

Hunaja kerätään ja kuljetetaan hygieenisesti laatukäsikirjassa ja voimassa olevassa lainsäädännössä hyväksytyissä, elintarviketuotteille varatuissa astioissa, jotka takaavat tuotteen laadun.

Hunaja pakataan valvontaelimen vastaavaan rekisteriin kirjatuissa laitoksissa. Kuluttajapakkauksissa hunajaa on yleensä 500 tai 1 000 grammaa.

Pakkaukset on suljettava tiiviisti, jotteivät hunajan luonnolliset aromit katoa ja jottei hunaja ime itseensä lisähajuja tai kosteutta, jotka saattaisivat heikentää tuotteen laatua.

4.6   Yhteys maantieteelliseen alkuperään

Historiallinen yhteys

Galician mehiläishoito puhkesi kukoistukseensa ennen sokerin viljelyä. Hunajaa arvostettiin sen makeuden vuoksi, ja lisäksi sillä oli merkittäviä lääkinnällisiä ominaisuuksia. Vuosia 1752–1753 koskevassa Ensenadan maakirjassa todetaan Galiciassa olleen yhteensä 366 339 perinteistä mehiläispesää (”trobos” tai ”cortizos”), jotka ovat säilyneet monissa paikoissa nykypäivään asti. Tämä osoittaa selkeästi, että mehiläishoidolla on Galiciassa ollut antiikin ajoista alkaen merkittävä asema, joka näkyy myös Galician paikannimissä.

”Cortín”, ”albar”, ”abellariza”, ”albiza” tai ”albariza” on maaseudulla esiintyvä avokattoinen rakennelma, joka on muodoltaan soikea tai pyöreä, harvemmin neliömäinen. Siinä on korkeat muurit, jotka suojaavat mehiläispesiä ja estävät eläimiä (lähinnä karhuja) pääsemästä pesille. Nämä aikakaudelle tyypilliset rakennelmat ovat yhä pystyssä, ja monilla vuoristoalueilla, etenkin Ancaresin ja Caurelin itäisillä vuorilla, Suidon vuoristossa jne., niitä käytetään edelleen.

Ensimmäisen mehiläishoitoa käsittelevän teoksen julkaisi Galiciassa luultavasti tohtori Ramón Pimentel Méndez, joka kirjoitti erityisesti galicialaisille mehiläishoitajille suunnatun mehiläishoidon käsikirjan (1893).

Vuonna 1880 Argozónin (Chantada, Lugo) kirkkoherra Don Benigno Ledo pystytti ensimmäisen liikuteltavan mehiläispesän, ja muutaman vuoden kuluttua hän rakensi ensimmäisen mehiläispesän, joka voitiin jakaa useaan osaan ja jossa voitiin mm. kasvattaa kuningattaria. Kirkkoherra kutsuikin pesää mehiläispesä-hautomoksi. Don Benigno Ledon maine mehiläishoitajana levisi Galician lisäksi koko Espanjaan. Tästä on osoituksena Roma Fábregan alaa käsittelevässä kirjassa oleva maininta, jonka mukaan Espanjan ensimmäisen liikuteltavan mehiläispesän pystytti galicialainen ”mehiläispappi” Don Benigno Ledo.

Galician hunajaa kuvaillaan Espanjan maatalous-, kalastus- ja elintarvikeministeriön vuonna 1996 julkaisemassa perinteisten tuotteiden luettelossa (sivut 174 ja 175). Hunaja on syksyn juhlien tärkeimpiä kaupallisia tuotteita.

Maatalous- ja kalastusministeriö laati vuonna 1988 tutkimuksen hunajan kaupasta Espanjassa. Tutkimuksesta ilmenee, että Espanjan luoteisosassa (Galiciassa) kulutetaan enemmän hunajaa kuin muissa Espanjan osissa ja että hunajan hinta on siellä korkeampi. Galicialainen kuluttaja on antiikin ajoista alkaen arvostanut Galician itsehallintoalueella tuotettua hunajaa, minkä vuoksi sen markkina-arvo on suurempi. Vastaavaa ilmiötä ei esiinny naapurialueilla.

Luonnollinen yhteys

Iberian niemimaan luoteiskärjessä sijaitseva Galicia on Espanjan vanhimpia maantieteellisiä kokonaisuuksia, ja sen nimi on säilynyt Rooman ajoista alkaen käytännössä muuttumattomana (roomalaiset kutsuivat aluetta nimellä Gallaecia). Myös alueen rajat ovat pysyneet lähes samoina yli kahdeksan vuosisadan ajan. Alueen hallintorajat noudattavat sen maantieteellisiä rajoja, jotka pitäneet Galician kaikissa ilmansuunnissa erillään muista naapurialueista, minkä ansiosta myös Galician oma kieli on säilynyt.

Nämä maantieteelliset rajat ovat muovanneet Galician ilmastoa. Alueen suistot ja jokilaaksot tuovat sisämaahan valtameren vaikutusta, joka johtuu alueen lounais-koillissuuntaisesta sijainnista (ilmiö, jota ei tavata missään muualla Espanjan rannikoilla), ja vuoret rajoittavat eri säärintamien kulkua ja antavat alueelle sen omat lämpötilaan ja sateisiin liittyvät erityispiirteet.

Lisäksi suurin osa Galician alueesta eroaa pinnanmuodostukseltaan, kivilajeiltaan ja maaperätyypiltään muista Välimeren perinteisistä mehiläistuotantoalueista. Alueen maaperä on suurimmalta osin hapanta, mikä määrittää paikallisen kasvillisuuden ja näin ollen medentuotannon ja hunajien laatuominaisuudet.

Galician alue eroaa täten huomattavasti muista Iberian niemimaan alueista. Ero johtuu pinnanmuodostuksellisista, ilmastollisista, biologisista ja maaperällisistä tekijöistä, jotka määrittävät kyseisiin luonnonoloihin sopeutuneen paikallisen kasviston.

Galician hunajat voidaan siten helposti yksilöidä ja erottaa muista espanjalaisista hunajalajeista. Tärkeimmät Galician hunajan erityispiirteisiin liittyvät erot johtuvat pääasiallisten siitepölyä tuottavien kasvien runsaudesta. Seuraavat viisi pääasiallista taksonia liittyvät lähes kaikkeen Galician hunajan valmistukseen: Castanea sativa, Rubus, t. Cytisus, Erica ja Eucalyptus. Niinpä rannikkoalueelle tyypillistä on eukalyptuksen suuri osuus. Sisämaan hunajantuotanto on riippuvainen kolmen kasvin runsaista esiintymistä: kastanjan (Castanea sativa), kanervan (Erica) ja karhunvatukan (Rubus).

Galician maantieteellisen sijainnin ja sen ominaispiirteiden ansiosta voidaan siis tuottaa erityislaatuisia hunajia, jotka eroavat muilla alueilla tuotetuista hunajista.

Yksi hyödyllisimmistä analyyttisistä menetelmistä hunajien maantieteellisten ominaispiirteiden määrittelemiseksi on siitepölyanalyysi. Sen perusteella Galician hunajien erityispiirteet muualta peräisin oleviin hunajiin verrattuna ovat seuraavat:

alueelle tyypilliset ja yksinomaiset siitepölykombinaatiot, jotka erottavat kyseiset hunajat jopa naapurialueilla tuotetuista hunajista. Nämä kombinaatiot esitetään liitteessä 1,

huulikukkaiskasvien siitepölyn mutta myös esim. Lavandula-, Rosmarinus-, Thymus-, Mentha-siitepölyjen puuttuminen tai vähäinen pitoisuus (alle 1 %),

Helianthus annuus-, Citrus- tai Olea europaea -siitepölyjen puuttuminen tai vähäinen pitoisuus (alle 0,1 %),

Cistus ladanifer -siitepölyjen puuttuminen tai vähäinen pitoisuus (alle 1 %),

Hedysarum coronarium-, Hypecoum procumbens- ja Diplotaxis erucoides -siitepölyjen puuttuminen.

Galician hunajalla on useita erityisominaisuuksia, joiden voidaan katsoa johtuvan luonnonympäristöstä. Tarkempia tietoja näistä erityisominaisuuksista löytyy vastaavista eritelmän kohdista ja sen liitteistä.

4.7.   Valvontaelin

Nimi

:

Consejo regulador de la Indicación Geográfica Protegida «Miel de Galicia»

Osoite

:

Pazo de Quián s/n, Sergude. 15881-Boqueixón. A Coruña.

Puhelin

:

981. 511913

Faksi

:

981. 511913

Sähköposti

:

info@mieldegalicia.org

Valvontaelin täyttää eurooppalaisen standardin EN 45011 vaatimukset asetuksen (EY) N:o 510/2006 11 artiklan säännösten mukaisesti.

4.8.   Merkintä Hunajiin, jotka ovat saaneet maantieteellisten merkintöjen suojan ”Miel de Galicia”, on kiinnitettävä sertifioinnin jälkeen kunkin pakkaajan tuotemerkkiä vastaava etiketti, jota käytetään yksinomaan suojatuissa hunajissa. Hunajiin on myös kiinnitettävä valvontaelimen hyväksymä ja antama aakkosnumeerinen kodifioitu ja numeroitu vastaetiketti sekä maantieteellisen merkinnän osoittava virallinen tunnus. Etiketeissä ja vastaetiketeissä on oltava maantieteellisen merkinnän suojaa osoittava pakollinen maininta ”Miel de Galicia” tai ”Mel de Galicia”.


Top