Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62020TN0364

Asia T-364/20: Kanne 2.6.2020 – Tanska v. komissio

EUVL C 287, 31.8.2020, p. 33–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

31.8.2020   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 287/33


Kanne 2.6.2020 – Tanska v. komissio

(Asia T-364/20)

(2020/C 287/53)

Oikeudenkäyntikieli: tanska

Asianosaiset

Kantaja: Tanskan kuningaskunta (asiamiehet: J. Nymann-Lindegren ja M. Wolff avustajinaan asianajajat R. Holdgaard ja J. Pinborg)

Vastaaja: Euroopan komissio

Vaatimukset

Kantaja vaatii unionin yleistä tuomioistuinta

kumoamaan Euroopan komission 20.3.2020 antaman päätöksen, joka koskee Tanskan Femern A/S:lle maksamaa valtiontukea SA.39078 – 2019/C (ex 2014/N), 2 artiklan siltä osin kuin siinä katsotaan, että ”Femern A/S:lle annetuista pääomasijoituksista ja valtion myöntämien lainojen ja valtiontakuiden yhdistelmästä koostuvat toimenpiteet, jotka Tanska pani täytäntöön ainakin osittain lainvastaisesti, ovat Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua valtiontukea”.

velvoittamaan komission maksamaan oikeudenkäyntikulut.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Kanteensa tueksi kantaja vetoaa kahteen kanneperusteeseen.

1)

Ensimmäinen kanneperuste: komissio teki virheen katsoessaan, että Femern A/S:lle myönnetty rahoitus on SEUT 107 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua valtiontukea.

Ensimmäinen kanneperuste on jaettu neljään osaan.

Kantaja väittää aluksi, että komissio teki oikeudellisen virheen katsoessaan riidanalaisen päätöksen 190–194 kohdassa, että Femern A/S:n toiminta ei ole julkisen vallan käyttöä. Siltä osin kantaja väittää,

että komission 190–194 kohdassa käyttämä menetelmä, jolla se arvioi, onko Femern A/S:n toiminta julkisen vallan käyttöä, on SEUT 107 artiklan 1 kohdan vastainen;

että komissio teki oikeudellisen virheen arvioidessaan, onko Femern A/S:n toiminta julkisen vallan käyttöä ja siksi jää EU:n valtiontuki- ja kilpailusääntöjen soveltamisalan ulkopuolelle, koska se piti merkityksellisenä sitä, onko olemassa yksityisiä toimijoita, joiden toimintaa voidaan pitää vaihtoehtona Femern A/S:n toiminnalle ja jotka katsovat kilpailevansa Femern A/S:n toiminnan kanssa; ja

että komissio teki oikeudellisen virheen katsoessaan tosiasiallisesti, ettei Femern A/S:n rannikoiden välisen yhteyden suunnitteluun, rakentamiseen ja operointiin liittyvä toiminta ole julkisen vallan käyttöä.

Toiseksi kantaja väittää, että komissio teki oikeudellisen virheen katsoessaan riidanalaisen päätöksen 193 kohdassa, että Femern A/S tarjoaa kuljetuspalveluita markkinoilla kilpaillen muiden yritysten kanssa.

Kolmanneksi kantaja väittää, että komissio teki oikeudellisen virheen katsoessaan riidanalaisen päätöksen 192–194 ja 196 kohdassa, että Femern A/S on ”talouden toimija”, joka noudattaa ”taloudellista logiikkaa””hyödyntäessään kaupallisesti” kiinteää yhteyttä.

Neljänneksi kantaja väittää, että komissio teki oikeudellisen virheen katsoessaan riidanalaisen päätöksen 233–240 kohdassa, että Femern A/S:n saama rahoitus voi vääristää kilpailua ja vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan.

2)

Toinen kanneperuste: komissio teki oikeudellisen virheen katsoessaan, että Femern A/S harjoittaa taloudellista toimintaa kilpaillen muiden yritysten kanssa ennen kuin kiinteä yhteys on toiminnassa.

Tämän kanneperusteen tueksi kantaja väittää, että komissio teki oikeudellisen virheen katsoessaan riidanalaisen päätöksen 198 kohdassa, että Femern A/S:lle myönnetty rahoitus on SEUT 107 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua valtiontukea silloinkin, kun rakentaminen on aloitettu.


Top