Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004AE1633

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi jäsenvaltioiden myöntämien merenkulkijoiden pätevyyskirjojen tunnustamisesta ja direktiivin 2001/25/EY muuttamisesta”KOM(2004) 311 lopullinen — 2004/0098 COD

    EUVL C 157, 28.6.2005, p. 53–55 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    28.6.2005   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 157/53


    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi jäsenvaltioiden myöntämien merenkulkijoiden pätevyyskirjojen tunnustamisesta ja direktiivin 2001/25/EY muuttamisesta”

    KOM(2004) 311 lopullinen — 2004/0098 COD

    (2005/C 157/07)

    Neuvosto päätti 6. toukokuuta 2004 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 80 artiklan 2 kohdan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon edellä mainitusta aiheesta.

    Asian valmistelusta vastannut ”liikenne, energia, perusrakenteet, tietoyhteiskunta” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 24. marraskuuta 2004. Esittelijä oli Eduardo Chagas.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 15.–16. joulukuuta 2004 pitämässään 413. täysistunnossa (joulukuun 15. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 140 ääntä puolesta 4:n pidättyessä äänestämästä.

    1   Taustaa

    1.1

    Komissio antoi 26. huhtikuuta 2004 ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi jäsenvaltioiden myöntämien merenkulkijoiden pätevyyskirjojen tunnustamisesta ja direktiivin 2001/25/EY (1) muuttamisesta. Tavoitteena on luoda jäsenvaltioiden myöntämiä pätevyyskirjoja koskeva yksinkertaistettu tunnustamismenettely.

    1.2

    Merenkulkijoiden koulutusta, pätevyyskirjoja ja vahdinpitoa koskevista vaatimuksista määrätään Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMOn) merenkulkijoiden koulutusta, pätevyyskirjoja ja vahdinpitoa koskevassa vuoden 1978 kansainvälisessä yleissopimuksessa, (STCW-yleissopimuksessa), sellaisena kuin se on muutettuna. Yleissopimuksessa vahvistetaan muun muassa erityiset perusteet sopimuspuolten päälliköille, muulle päällystölle ja radioasemanhoitajille myöntämien pätevyyskirjojen tunnustamiselle.

    1.3

    Nämä kansainväliset vaatimukset saatettiin osaksi yhteisön lainsäädäntöä merenkulkijoiden vähimmäiskoulutuksesta 4. päivänä huhtikuuta 2001 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä 2001/25/EY (2), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna direktiivillä 2003/103/EY (3) (jäljempänä 'direktiivi'). Jäsenvaltiot ovat siis velvollisia myöntämään merenkulkijoille pätevyyskirjoja näiden vaatimusten mukaisesti.

    1.4

    Jäsenvaltioiden välisestä pätevyyskirjojen tunnustamisesta direktiivissä 2001/25/EY säädetään, että sellaisten merenkulkijoiden pätevyyskirjojen tunnustamiseen, jotka ovat tai eivät ole jäsenvaltioiden kansalaisia, sovelletaan direktiivejä 89/48/ETY (4) ja 92/51/ETY (5), jotka koskevat tutkintotodistusten ja ammatillisen koulutuksen tunnustamiseen liittyviä yleisiä järjestelmiä. Yleisissä järjestelmissä vahvistetaan merenkulkijoiden ammattipätevyyttä osoittavien todisteiden tunnustamismenettely, jossa verrataan merenkulkijoiden samaa koulutusta ja harjoittelua sekä vastaavaa pätevyyttä. Jos on kyse merkittävistä eroista, kyseisiin merenkulkijoihin voidaan soveltaa korvaavia erityistoimenpiteitä. Nykytilanne EU:ssa on siinä mielessä ristiriitainen, että pätevyysasiakirjojen vastavuoroinen tunnustaminen jäsenvaltioiden välillä on hankalampaa kuin unionin ulkopuolisten maiden myöntämien pätevyysasiakirjojen tunnustaminen.

    1.5

    Komissio ehdottaakin, että jäsenvaltiot hyväksyvät automaattisesti kaikki muiden jäsenvaltioiden merenkulkijoille edellä mainitun direktiivin mukaisesti myöntämät pätevyyskirjat. Ehdotetun toimenpiteen pääasiallisena tavoitteena on varmistaa, että kaikki merenkulkijat, jotka ovat hankkineet pätevyyden yhdessä jäsenvaltiossa ja joilla on siitä pätevyyskirja, saavat palvella minkä tahansa jäsenvaltion lipun alla purjehtivilla aluksilla ilman lisäehtoja.

    1.6

    Komissio katsoo myös, että merenkulkijoiden kielitaitoa koskevat STCW-yleissopimuksen vaatimukset tulisi sisällyttää yhteisön lainsäädäntöön. Näillä vaatimuksilla varmistettaisiin, että aluksella työskentelevät merenkulkijat voivat kommunikoida tehokkaasti toistensa kanssa, sekä helpotettaisiin merenkulun ammatinharjoittajien vapaata liikkuvuutta.

    1.7

    Komission ehdotuksissa esitetään direktiivin 2001/25/EY muuttamista sekä pyritään seuraaviin tavoitteisiin:

    Jäsenvaltiot velvoitetaan toteuttamaan toimenpiteitä, joiden tavoitteena on ehkäistä merenkulkijoiden pätevyyskirjoihin liittyvät petolliset menettelytavat ja määrätä niistä seuraamuksia.

    Arvioidaan säännöllisesti direktiivissä 2001/25/EY asetettujen vaatimusten noudattamista jäsenvaltioissa.

    2   Yleistä

    2.1

    ETSK pitää tarpeellisena helpottaa unionissa direktiivin 2001/25/EY, sellaisena kuin se on muutettuna, vähimmäisvaatimusten mukaisesti merenkulkijoille myönnettyjen pätevyyskirjojen tunnustamista kaikissa jäsenvaltioissa.

    2.2

    Lisäksi komitea toteaa, että on tarpeen varmistaa, että voimassa olevia kansainvälisiä vaatimuksia noudatetaan tarkasti tulevaisuudessakin.

    2.3

    ETSK panee merkille, että neuvosto tähdentää 5. kesäkuuta 2003 antamissaan päätelmissä, jotka koskevat merenkulun ja merenkulkualan ammattien edistämistä unionissa, olevan tarpeellista lisätä merenkulkijoiden liikkuvuutta EU:ssa (6).

    2.4

    ETSK toteaa lisäksi, että tutkintotodistusten ja ammatillisen koulutuksen tunnustamiseen liittyvä yleinen järjestelmä on hankala ja estää yleissopimuksen määräysten soveltamisen jäsenvaltioiden myöntämien pätevyyskirjojen vastavuoroiseen tunnustamiseen.

    2.5

    ETSK myöntää, että hiljattain käyttöönotettu menettely, joka koskee unionin ulkopuolisissa maissa myönnettyjen pätevyyskirjojen tunnustamista, on vastavuoroista tunnustamista yksinkertaisempi. Tämä saattaa asettaa unionissa pätevyyskirjansa saaneet merenkulkijat muita epäedullisempaan asemaan. Nyt esitetyt kansainvälisten vaatimusten mukaiset muutokset ovat omiaan tämän mahdollisen haitan poistamiseen.

    2.6

    ETSK panee lisäksi merkille, että jotkut jäsenvaltiot varaavat yhteisöjen tuomioistuimen asioissa C-47/02 ja C-405/01 antamien tuomioiden nojalla kauppa-alusten päällikön ja yliperämiehen toimet omille kansalaisilleen. Tämä vahvistaa havainnon, että jäsenvaltiot saattavat estää merenkulkijoiden vapaan liikkumisen ja varata siten työpaikkoja omille kansalaisilleen. Kaikkein vapainta ulkomaalaisten palkkaamiseen liittyvää politiikkaa noudatetaan Alankomaissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

    2.7

    ETSK ymmärtää, että merenkulkijoiden on pystyttävä viestimään yhteisellä työkielellä. Tämä on erityisen tärkeää hätätilanteissa sekä ajatellen miehistön sosiaalisten olojen parantamista aluksilla.

    2.8

    ETSK pitää tervetulleena, että komissio kiinnittää huomiota Kansainvälisen mertenkulkujärjestön (7) tuoreen tutkimuksen osoittamaan muunneltujen todistusten yleistymiseen. Komitea kehottaa jäsenvaltioita ryhtymään tarpeellisiin toimiin, joilla estetään merenkulkijoiden pätevyyskirjojen epärehellinen hankkiminen ja myöntäminen sekä väärentäminen.

    2.9

    Vaikka ETSK jakaa käsityksen, että jäsenvaltioiden välille tarvitaan nykyistä tehokkaampi ja yksinkertaisempi pätevyystodistusten vastavuoroinen tunnustamisjärjestelmä, komitea katsoo, että lisäksi on jatkuvasti aktiivisesti torjuttava epärehellistä pätevyystodistusten myöntämistä. Vastaanottavien jäsenvaltioiden on luotava asianmukainen menettely, jolla toisessa jäsenvaltiossa myönnetty pätevyystodistus oikeuttaa toimimaan vastaanottavan jäsenvaltion lipun alla purjehtivassa aluksessa.

    2.10

    ETSK katsoo, että vastaanottavan jäsenvaltion, joka edellyttää pätevyyskirjan haltijalta kielitaitoa koskevien vähimmäisvaatimusten täyttämistä, tulee myös huolehtia kyseisen jäsenvaltion merenkulkulainsäädännön riittävästä tuntemuksesta. Tämä edellyttää ”tunnustamista” osoittavan asiakirjan myöntämistä.

    2.11

    ETSK myöntää, että Euroopan meriturvallisuusvirastolla (EMSA) on tärkeä tehtävä, kun ajatellaan säännösten noudattamisen ja yhdenmukaisuuden valvontaa jäsenvaltioissa sekä hallinnollisen taakan pitämistä mahdollisimman pienenä. Tämä on välttämätöntä, jotta unionissa voidaan varmistaa pätevyyskirjan saaneiden merenkulkijoiden ammattitaidon ja osaamisen korkea taso.

    2.12

    ETSK panee kuitenkin samalla merkille EMSA:ta koskevat rajoitteet. Komitea haluaa kiinnittää komission huomion asianmukaisen rahoituksen, henkilöstön ja teknisten resurssien tarpeeseen.

    2.13

    ETSK:n mielestä komission tulisi kiinnittää huomiota haittoihin, jotka voivat aiheutua siitä, että jäsenvaltion lipun alla purjehtivilla aluksilla saa työskennellä rajoittamaton määrä toisten jäsenvaltioiden kansalaisia. Komitea katsoo, että vaikka se on täysin työntekijöiden vapaata liikkuvuutta koskevan periaatteen mukaista ja tietyissä tapauksissa tarpeenkin, voi pätevyyskirjojen lukumäärän rajoittamattomuus haitata merenkulkualan työpaikkojen säilymistä tietyissä jäsenvaltioissa. Lopulta tämä voi vaikuttaa haitallisesti merenkulun osaamispohjaan unionissa.

    2.14

    Unionin merenkulkualan osaamisen kestävyyden ja karttumisen varmistamiseksi ETSK kehottaa jäsenvaltioita luomaan yhdessä maidensa työmarkkinaosapuolten kanssa tasapainoisen työllisyyspolitiikan.

    2.15

    ETSK on pettynyt, ettei komissio pyri luomaan yleisesti sovellettavia sosiaalisäännöksiä, jotka koskisivat kaikkia EU-maiden lippujen alla purjehtivia aluksia ja niiden henkilökuntaa, vaikka komissio on aiemmin käsitellyt unionin ulkopuolisten maiden myöntämien pätevyystodistusten tunnustamista ja käsittelee nyt jäsenvaltioiden myöntämien pätevyystodistusten vastavuoroista tunnustamista.

    3   Erityistä

    3.1   1 artikla

    Direktiivin piiriin kuuluvat merenkulkualan ammateissa toimivat unionin jäsenvaltioiden ja muiden maiden kansalaiset, joilla on jäsenvaltion myöntämä pätevyysasiakirja. On tärkeää, ettei soveltamisalaa laajenneta unionin ulkopuolisen maan myöntämiin ja jonkin EU-jäsenvaltion sittemmin hyväksymiin pätevyystodistuksiin.

    3.2   3 artikla

    Vaikka komitea myöntää, että 2 kohdassa merenkulkijalle, jolla on 1 kohdassa määritelty asianmukainen pätevyyskirja tai muu pätevyyskirja, on annettava lupa palvella toisen jäsenvaltion lipun alla purjehtivilla aluksilla, se katsoo, että tunnustaminen tulisi näyttää toteen virallisella todistuksella. Todistuksen avulla voitaisiin estää pätevyysasiakirjojen väärentäminen ja osoittaa kielitaito sekä vastaanottavan jäsenvaltion merenkulkulainsäädännön tuntemus.

    3.3   4 artikla

    ETSK on samaa mieltä siitä, että merenkulkijoiden on hankittava STCW-koodin A-II/1, A-III/1, A-IV/2 ja A-II/4 osastoissa määritelty kielitaito. Tilanne on kuitenkin hieman epäselvä, sillä jäsenvaltioiden on vaikea varmistaa vaatimusten täyttäminen, koska STWC-koodin perusteella merenkulkijoiden riittävän kielitaidon varmistaminen kuuluu vastaanottavalle jäsenvaltiolle. Kun tähän on löydetty tyydyttävä ratkaisu, vastaanottava jäsenvaltio voi myöntää tunnustuksen.

    3.4   5 artikla

    Komitea pitää väärennösten estämiseksi esitettyjä toimenpiteitä tervetulleina. Väärennettyjen pätevyystodistusten käyttäminen voi turvallisuuden vaarantamisen lisäksi johtaa vakaviin ympäristövahinkoihin ja heikentää merenkulun ammattien arvostusta. Asianmukaisen tunnustustodistuksen myöntäminen auttaisi osaltaan estämään pätevyystodistusten vilpillistä käyttöä.

    3.5   6 artikla

    ETSK pitää tervetulleena, että EMSA on mukana varmistamassa, että jäsenvaltiot ryhtyvät asianmukaisiin toimiin torjuakseen pätevyystodistusten vilpillistä käyttöä ja rangaistakseen siitä.

    3.6   7 artikla

    ETSK kannattaa ja pitää tervetulleena sitä, että komissio tarkastaa viraston avustamana vähintään viiden vuoden väliajoin, että jäsenvaltiot noudattavat direktiivin 2001/25/EY koulutusta ja pätevyysvaatimuksia koskevia säädöksiä.

    4   Päätelmät

    4.1

    Edellä esitetyistä huomioista tinkimättä ETSK kuitenkin toteaa kannattavansa komission ehdotusta ja pitää sitä tervetulleena.

    4.2

    ETSK myöntää, että tarvitaan nykyistä joustavampi jäsenvaltioiden myöntämien pätevyystodistusten tunnustamisjärjestelmä. Automaattisen tunnustamisen ei kuitenkaan tulisi merkitä sitä, ettei riittävää kielitaitoa ja vastaanottavan jäsenvaltion merenkulkulainsäädännön tuntemusta olisi tarpeen varmistaa ja estää pätevyystodistusten vilpillinen käyttö. Tämän vuoksi jäsenvaltioiden onkin luotava asianmukaiset menettelyt.

    4.3

    Vaikka ETSK näkeekin tarvetta tehokkaan ja luotettavan järjestelmän aikaansaamiseen jäsenvaltioissa myönnettyjen pätevyyskirjojen tunnustamista varten, se on huolissaan, että komissio ei käsittele EU:n kansalaisten työpaikkojen ja Euroopan merenkulkuosaamisen säilymistä ja kartuttamista.

    4.4

    ETSK tunnustaa Euroopan meriturvallisuusviraston avustamalle Euroopan komissiolle suunnitellun roolin menetelmien laadun varmistamisessa ja pyytää komissiota huolehtimaan siitä, että virastolle osoitetaan sekä jäsenvaltio- että yhteisötasolla riittävät resurssit.

    4.5

    Vaikka ETSK yhtyykin komission käsitykseen siitä, että merenkulkualan koulutuksella on ratkaiseva merkitys meriturvallisuuden säilyttämiselle ja meriympäristön suojelulle, se on kuitenkin huolissaan siitä, ettei ole ryhdytty lisätoimiin sen varmistamiseksi, ettei kolmansien maiden kansalaisia tai unionin kansalaisia hyväksikäytetä EU:n jäsenvaltion lipun alla purjehtivilla aluksilla.

    Bryssel 15. joulukuuta 2004

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean

    puheenjohtaja

    Anne-Marie SIGMUND


    (1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2001/25/EY, annettu 4 päivänä huhtikuuta 2001, merenkulkijoiden vähimmäiskoulutuksesta.

    (2)  Ks. alaviite 1.

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2003/103/EY, annettu 17 päivänä marraskuuta 2003, merenkulkijoiden vähimmäiskoulutuksesta annetun direktiivin 2001/25/EY muuttamisesta.

    (4)  Neuvoston direktiivi 89/48/ETY, annettu 21 päivänä joulukuuta 1988, vähintään kolmivuotisesta ammatillisesta korkeammasta koulutuksesta annettujen tutkintotodistusten tunnustamista koskevasta yleisestä järjestelmästä.

    (5)  Neuvoston direktiivi 92/51/ETY, annettu 18 päivänä kesäkuuta 1992, direktiiviä 89/48/ETY täydentävästä ammatillisen koulutuksen tunnustamista koskevasta toisesta yleisestä järjestelmästä.

    (6)  Päätelmät, jotka koskevat merenkulun ja merenkulkualan ammattien edistämistä unionissa.

    (7)  ”A study on fraudulent practices associated with certificates of competency and endorsements”, Seafarers International Research Centre (SIRC), 2001.


    Top