EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004AE0090

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen sekä tällaisiin ajoneuvoihin tarkoitettujen järjestelmien, osien ja erillisten teknisten yksiköiden hyväksymisestä (uudelleen laadittu)” (KOM(2003) 418 lopullinen — 2003/0153 COD)

EUVL C 108, 30.4.2004, p. 29–31 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

30.4.2004   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 108/29


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen sekä tällaisiin ajoneuvoihin tarkoitettujen järjestelmien, osien ja erillisten teknisten yksiköiden hyväksymisestä (uudelleen laadittu)”

(KOM(2003) 418 lopullinen — 2003/0153 COD)

(2004/C 108/03)

Neuvosto päätti 28. heinäkuuta 2003 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 95 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon edellä mainitusta ehdotuksesta.

Asian valmistelusta vastannut ”yhtenäismarkkinat, tuotanto ja kulutus” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 16. joulukuuta 2003. Esittelijä oli Philippe Levaux.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 28.—29. tammikuuta 2004 pitämässään 405. täysistunnossa (tammikuun 28. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon yksimielisesti.

1   Johdanto

1.1   Ehdotuksen tavoite

1.1.1

Direktiiviehdotuksen tarkoituksena on moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen tyyppihyväksyntää koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä annetun direktiivin 70/156/ETY laatiminen uudelleen.

1.1.2

Tämä direktiivi on tärkein oikeusväline yhtenäismarkkinoiden toteuttamisessa ajoneuvoalalla. Maataloustraktorit sisällytetään prosessiin hyväksymällä uusi direktiivi, jolla muutetaan 4. maaliskuuta 1974 hyväksytty puitedirektiivi 74/150/ETY. Komitea on antanut aiheesta lausunnon 16. huhtikuuta 1969 (1).

1.1.3

Komissio arvioi, että on tullut aika ulottaa muita ajoneuvoluokkia varten vahvistetut periaatteet koskemaan myös hyötyajoneuvoja.

1.1.4

Vahvistettuaan ensimmäisessä vaiheessa direktiivin 70/156/ETY tekniset liitteet yhdessä asiakirjassa, ehdotettu (uudelleen laadittu) direktiivi on toinen vaihe lainsäädännön muuttamiseksi. Näin olisi mahdollista ottaa käyttöön kaikkia hyötyajoneuvoluokkia koskeva hyväksymismenettely vuodesta 2007. Yhteisön tyyppihyväksyntä on ollut pakollista henkilöautoille 1. tammikuuta 1998 alkaen sekä moottoripyörille ja mopedeille 17. kesäkuuta 1999 alkaen.

1.1.5

Komissio arvioi, että kun 18 kertaa muutetun direktiivin 70/156/ETY kumoava ehdotettu direktiivi hyväksytään, saadaan käyttöön jäsentelyltään tarkoituksenmukaisempi teksti, ja se palvelee paljon paremmin valmistajia, jäsenvaltioita ja ehdokasvaltioita.

1.2   Asianosaisten osallistuminen direktiiviehdotuksen valmisteluun

1.2.1

Jäsenvaltioille on tiedotettu ehdotuksesta komission neuvoa-antavan moottoriajoneuvoja käsittelevän työryhmän (MVWG:n) kautta. Lisäksi komissio on ottanut huomioon tyyppihyväksynnän toimivuutta käsitelleessä OTA-työryhmässä tehdyn työn sekä suurelta osin myös tyyppihyväksyntäviranomaisten TAAM-työryhmän työn. Kansallisten asiantuntijoiden enemmistö kannattaa ehdotusta kuitenkin tietyin varauksin, jotka koskevat hyötyajoneuvojen pakollista tai vapaaehtoista tyyppihyväksyntää.

1.2.2

Komissio korostaa, että ehdotetun direktiivin vaikutus on mittava. Ehdotuksen kohdassa 5.2 olevassa taulukossa on esitetty komission perustelut (lausunnon liite 1). Komissio vertaa Yhdysvaltain, Japanin ja 15 jäsenvaltion EU:n vuosituotantoja kokonaisuudessa ”henkilöautot + kevyet hyötyajoneuvot + raskaat hyötyajoneuvot”. Tuotannon kasvu näyttää pysähtyvän 15 jäsenvaltion EU:ssa, mutta on valitettavaa, että komissio ei ole lisännyt ennakkoon omaa saraketta 12 ehdokasvaltiolle, joihin lännen teollisuus tekee suuria investointeja, mikä kasvattaa kansantuotetta (2). Samalla komissio ilmoittaa hyötyajoneuvojen määrä lisääntyvän 15 jäsenvaltion EU:ssa: vuonna 2000 määrä oli 24 829 000, ja vuonna 2014 sen arvioidaan olevan 32 867 000. Komitea ymmärtää hyvin, että ehdotettu direktiivi koskee miljoonia ajoneuvoja, mutta toivoo, että komissio täsmentää numerotietojaan ja selkiyttää niitä, sillä EU:n jäsenvaltioiden määrä kasvanee 27:ään vuoteen 2014 mennessä, ja kaksitoista uutta jäsenvaltiota edistyvät erittäin nopeasti.

1.2.3

Komissio ilmoittaa autoteollisuuden osallistuneen alusta alkaen ehdotuksen valmisteluun ja monivaiheisen tyyppihyväksyntämenettelyn kehittämiseen. Komissio lisää, että teollisuudessa kannatetaan ehdotusta, mutta koko teollisuudenalalle, erityisesti korinvalmistajille, on kuitenkin varattava riittävän pitkä aika sopeutua uusiin tyyppihyväksyntää koskeviin määräyksiin.

1.3   Direktiiviehdotuksen sisältö

1.3.1

Direktiiviehdotuksen suuntaviivoista voidaan panna merkille seuraavat seikat:

Ehdotettu direktiivi perustuu täydelliseen yhdenmukaistamiseen, yhteisön tyyppihyväksyntämenettelyt tulevat pakollisiksi ja korvaavat kansalliset menettelyt.

Menettelyt mahdollistavat ajoneuvon hyväksymisen yhdistämällä sen järjestelmien, osien ja erillisten teknisten yksiköiden hyväksynnät, vaikka osittaiset hyväksynnät on suoritettu eri jäsenvaltioissa.

Uusi tyyppihyväksyntämenettely — kokonaisuuden eri osien monivaiheinen tyyppihyväksyntä — otetaan käyttöön sen mukauttamiseksi hyötyajoneuvojen valmistukseen. Tässä ajoneuvoluokassa alkuperäinen valmistaja useimmiten hankkii moottorin, alustan sekä ohjaamon muodostaman kokonaisuuden tyyppihyväksynnän, toinen valmistaja asentaa rungon ja kuljetettaville tuotteille sovelletun korin. Sitten valmistuneelle ajoneuvolle haetaan lopullinen tyyppihyväksyntä.

Pienissä erissä valmistettavat henkilöautot on vastedes sisällytetty yhdenmukaistettuun yhteisön tyyppihyväksyntäjärjestelmään.

Henkilöautojen yksittäinen hyväksyntä on mahdollista.

1.3.2

Ehdotettu direktiivi on johdonmukainen kokonaisuus, jolla yksinkertaistetaan merkittävästi valmistajien tyyppihyväksyntätoimia:

Kun ajoneuvo on hyväksytty yhdessä jäsenvaltiossa, kaikki samaa tyyppiä olevat ajoneuvot voidaan rekisteröidä koko yhteisössä niiden vaatimustenmukaisuustodistuksen perusteella.

”Säädökseen sisältyy turvalausekkeita, joiden nojalla jäsenvaltiot voivat tyyppihyväksyntä- tai rekisteröintihetkellä kieltäytyä hyväksymästä ajoneuvoja, jotka voivat olla vaarallisia tieliikenneturvallisuuden kannalta, vaikka ne täyttäisivätkin kaikkien sovellettavien direktiivien vaatimukset. Tämä periaate on laajennettu koskemaan myös ympäristönäkökohtia.” Komitea viittaa siihen, että tarkistaessaan kyseisen kohdan (perusteluiden 6 artiklan 1 kohta: Yleistä) komissio antaa olettaa sovellettavien direktiivien voivan olla vaarallisia tieliikenneturvallisuudelle tai ympäristölle. Ellei niin ole, komitea ehdottaa, että komissio lisää edellä mainittuun 6 artiklan 1 kohtaan sanan ”kieltäytyä” jälkeen täsmennyksen ”poikkeustapauksissa”.

2   Yleisiä huomioita

2.1

Äskettäisessä lausunnossa jalankulkijoiden suojelua koskevasta direktiiviehdotuksesta direktiivin 70/156/ETY (CESE 919/2003) (3) muuttamiseksi komitea muotoili ehdotuksia, joista tietyt on syytä esittää uudelleen tässä lausunnossa.

2.2

Komitea pitää komission toimenpiteitä hyväksyttävinä ja tukee niitä. Niillä laaditaan uudelleen 18 kertaa muutettu direktiivi ja yhdenmukaistetaan sovellettavat säännökset, millä yksinkertaistetaan menettelyjä ja edistetään samalla yhtenäisten sisämarkkinoiden kehittämistä.

2.3

Kyseisen direktiivin 70/156/ETY uudelleenlaadintaan sisältyy yleisempi tavoite, mutta komitean mielestä sitä ei ole kehitelty riittävästi, niiltä osin kuin se koskee tieliikenneturvallisuuden parantamista ja ympäristönsuojelua.

2.4

Komitea muistuttaa siis, kuten aiemminkin, että pakollisen, yhteisön tyyppihyväksynnän toteuttamisen ”päätavoitteena oli lisätä ajoneuvojen käyttöturvallisuutta, suojata matkustajia kolaritilanteessa ja samalla ottaa huomioon ympäristönäkökohdat”. Tämän tavoitteen tulee olla osa kokonaisvaltaista menettelyä yhdessä sellaisen pyrkimyksen kanssa, joka ylittää toimenpiteet kolaritilanteen, tai ajoneuvon osan, järjestelmän tai erillisen kokonaisuuden pettämisen seurausten minimoimiseksi.

2.5

Jalankulkijoiden suojelua koskevassa lausunnossa komitea kiinnittää huomiota kolmeen ehkäisevään tekijään, joiden sen mielestä pitäisi esiintyä myös tämän uudelleen laaditun direktiivin perusteluissa:

Toimijoita tulisi vastuullistaa. Törmäykset johtuvat hyvin usein jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja ajoneuvojen kuljettajien varomattomuudesta. Huomattakoon, että ajoneuvojen kuljettajat eivät aiheuta aina yksin onnettomuuksia. Olisikin edistettävä kaikkien tielläliikkujien vastuullista käytöstä.

Koulutusta ja tietoa tulisi jakaa jatkuvasti peruskoulusta lähtien sekä toteuttaa toistuvia tiedotuskampanjoita liikennesääntöjen noudattamisen parantamiseksi ja tielläliikkujien asianmukaisen käyttäytymisen edistämiseksi.

Infrastruktuurit: Euroopan autoteollisuuden ja tienrakennusalan tulisi yhdessä tutkia vettä läpäiseviä asfalttipäällysteitä sekä liikennemerkkejä ja niiden havaitsemisjärjestelmiä.

2.6

Komitea pyytää siis uudestaan komissiota, vaikka kyseessä onkin tekninen direktiivi, muuttamaan ja täydentämään direktiiviehdotuksen perusteluita ottamalla mallia edellä mainituista ehdotuksista paremman ”tielläliikkujien onnettomuuksien ennaltaehkäisyn kokonaisvaltaisen politiikan” kehittämiseksi.

3   Erityistä

3.1

Komitea on ehdotetun direktiivin vaikutuksia ja sen Euroopan autoteollisuudelle aiheuttamia seurauksia ajatellen samaa mieltä asiantuntijoiden kanssa siitä, että sen soveltamisen käynnistämiseen on saatava riittävän pitkät määräajat. Komitea ymmärtää tämän tarpeen ja pitää sitä perusteltuna varsinkin korinvalmistajien osalta. Komitealla ei ole arviointiin tarvittavia tietoja eikä edellytyksiä, mutta sen mielestä direktiivin soveltamista varten suunniteltu aikataulu, joka on ajoneuvotyypistä riippuen 1. tammikuuta 2007—1. tammikuuta 2012 (40 artikla ja liite XVI), on kohtuullinen.

3.2

Sitä vastoin komitea ei ymmärrä joidenkin jäsenvaltioiden asiantuntijoiden esittämiä varauksia. Komitea toivoo saavansa kuulla perustelut niiltä, jotka ”katsoivat, että pakollisuudesta olisi vain äärimmäisen vähän etua tieliikenneturvallisuuden tai ympäristön kannalta mutta se lisäisi valmistajien kustannuksia”. Komitea ei ole samaa mieltä. Päinvastoin komitea on vakuuttunut ehdotetun direktiivin myönteisestä vaikutuksesta turvallisuutta ja ympäristöä silmällä pitäen, kunhan esitetyt kokonaisvaltaisen politiikan kehittämistä koskevat ehdotukset ovat aikataulultaan asianmukaiset.

3.3

Kustannukset valmistajille ovat epäilemättä huomattavat mutta hyväksyttävissä porrastettuina 10—20 vuoden ajalle. Siksi komitea toivoo, että tämän direktiiviehdotuksen kustannuksista toteutetaan todentava arviointi yhdessä asiaankuuluvien osapuolten kanssa, ja sen perusteella tarkistetaan, kestääkö autoteollisuus pitkien sopeutumisaikojen kustannuksia. Komitea katsoo, että on parempi pidentää direktiivin soveltamiseksi säädettäviä teollisuudelle annettavia määräaikoja kuin asettaa epärealistisia määräaikoja, joilla on vaikutuksia työllisyyteen, kustannuksiin, jopa yritysten selviytymiseen, mukaan luettuna varusteiden toimittajat. Nyt kun unionin laajentuminen on käsillä ja talousvaikeudet koettelevat Eurooppaa, asiaa on pohdittava etukäteen varovaisuuden ja tarkoituksenmukaisuuden periaatteiden pohjalta.

3.4

Sarjan viimeisten ajoneuvojen osalta (ks. 26 artiklan 3 kohta) jäsenvaltioiden vastauksen määräaika tulisi lyhentää kolmesta yhteen kuukauteen varastokustannusten keventämiseksi.

3.5

Komitean lausunnossa maataloustraktoreista (4) käsiteltiin maataloustraktorien ja laitteiden tyyppihyväksyntää ja kiinnitettiin komission huomio moottoriajoneuvomarkkinoilla kehitettyihin tuotteisiin, joista käytettiin nimitystä ”moottorilla varustetut nelipyörät” (QUAD). Niitä ei käsitellä sen paremmin tässä kuin maataloustraktoreita ja laitteita koskevassa direktiivissäkään, ja komitea korostaa, että ajoneuvotyypin ”QUAD” tyyppihyväksynnän yhdenmukaistamisella EU:ssa on kiire.

4   Päätelmät

4.1

Komitea arvostaa direktiivin 70/156/ETY uudelleenlaadinnalla aikaansaatavaa yksinkertaistusta ja avoimuutta.

4.2

Komitea kehottaa komissiota, vaikka kyseessä onkin tekninen direktiivi, korostamaan perusteluissa, 3 kohdassa otsikolla ”Tausta”, että päätavoitteena on vahvistaa ”turvallisuutta” ajoneuvojen käytössä matkustajien suojelemisen lisäksi törmäysten välttämiseksi toisten tienkäyttäjien, jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja muiden ajoneuvojen kanssa.

Bryssel 28. tammikuuta 2004

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean

puheenjohtaja

Roger BRIESCH


(1)  EYVL C 48, 16.4.1969.

(2)  Komitean esittämän huomion johdosta komissio on lisännyt puuttuvat tiedot direktiiviehdotukseen.

(3)  EUVL C 234, 30.9.2003.

(4)  EYVL C 221, 17.9.2002, CESE 674/2002, esittelijä: Philippe Levaux.


Top