Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AE0068

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi elintarvikkeena käytettävistä hedelmätäysmehuista ja tietyistä vastaavista valmisteista annetun neuvoston direktiivin 2001/112/EY muuttamisesta” KOM(2010) 490 lopullinen

EUVL C 84, 17.3.2011, p. 45–46 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

17.3.2011   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 84/45


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi elintarvikkeena käytettävistä hedelmätäysmehuista ja tietyistä vastaavista valmisteista annetun neuvoston direktiivin 2001/112/EY muuttamisesta”

KOM(2010) 490 lopullinen

2011/C 84/09

Ainoa esittelijä: Pedro NARRO

Euroopan parlamentti päätti 23. syyskuuta 2010 ja neuvosto 7. lokakuuta 2010 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 43 artiklan 2 kohdan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi elintarvikkeena käytettävistä hedelmätäysmehuista ja tietyistä vastaavista valmisteista annetun neuvoston direktiivin 2001/112/EY muuttamisesta

KOM(2010) 490 lopullinen.

Asian valmistelusta vastannut ”maatalous, maaseudun kehittäminen, ympäristö” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 15. joulukuuta 2010.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 19.–20. tammikuuta 2011 pitämässään 468. täysistunnossa (tammikuun 20. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 159 ääntä puolesta ja 3 vastaan 6:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Päätelmät

1.1

ETSK kannattaa Euroopan komission aloitetta muuttaa direktiiviä 2001/112 toistamiseen sen sovittamiseksi hedelmätäysmehujen ja hedelmänektareiden Codex Alimentarius -standardiin. Tämän mukauttamisprosessin ei tulisi kuitenkaan rajoittua mielivaltaisesti direktiivin joihinkin hyvin erityisiin näkökohtiin, vaan sen tulisi koskea yleisesti kaikkia unionin edellä mainitun säädöksen kohtia.

1.2

Kielto lisätä sokeria hedelmätäysmehuihin on aiheellinen toimenpide liikalihavuuden torjumisen edistämiseksi. ETSK ei kuitenkaan kannata lisävelvoitetta nektarien varustamiseksi merkinnällä ”makeutettu”: toimenpide voisi johtaa kuluttajaa harhaan, se merkitsisi räikeää syrjintää muihin tuotteisiin nähden eikä se sisälly Codex Alimentarius -standardiin.

1.3

ETSK pahoittelee, että direktiiviehdotuksen kohdassa ”Sallitut ainesosat” jätetään mainitsematta mahdollisuus lisätä appelsiinimehuun mandariinimehua korkeintaan kymmenen prosentin osuutta vastaava määrä. Codex Alimentarius -standardissa, johon direktiivi on tarkoitus mukauttaa, kyseinen, kansainvälisellä tasolla tavanomainen käytäntö sallitaan, joten se tulisi sisällyttää direktiivin tekstiin.

1.4

Liitteen II kohdassa 2 olisi nimenomaisesti mainittava, että hedelmätäysmehujen ja -soseiden valmistukseen käytettävät hedelmät ovat voineet käydä läpi sadonkorjuun jälkeisen käsittelyn.

1.5

ETSK on tyytyväinen siihen, että tomaatit on sisällytetty hedelmätäysmehun tuotannossa käytettyjen hedelmien luetteloon.

1.6

ETSK suhtautuu myönteisesti siihen, että säilytetään kaksi luokkaa/nimitystä, joissa tehdään ero hedelmätäysmehujen (jotka saadaan suoraan hedelmiä puristamalla) ja tiivisteestä valmistettujen hedelmätäysmehujen (jotka saadaan ohentamalla mehutiivistettä vedellä) välillä. Tällä erottelulla varmistetaan kuluttajalle suunnattu asianmukainen tiedottaminen. On tärkeää, että edellä mainittu kaksijakoinen erottelu säilytetään ja ettei ainakaan oteta käyttöön merkitysvivahteita, jotka voivat venyttää näiden kahden määritelmän tulkintaa.

1.7

ETSK suhtautuu myönteisesti siihen, että Euroopan komission ehdotukseen sisältyy valinnaisuus, kun kyse on aromin palauttamisesta tiivisteestä valmistettuun hedelmämehuun.

2.   Komission ehdotuksen tausta ja pääsisältö

2.1

Euroopan komissio ehdottaa, että elintarvikkeena käytettävistä hedelmätäysmehuista ja tietyistä vastaavista valmisteista annettua neuvoston direktiiviä 2001/112/EY muutetaan toistamiseen. Kyseisessä muutoksen kohteena olevassa direktiivissä vahvistetaan edellä mainittujen tuotteiden koostumusta, nimityksiä, valmistustietoja ja merkintöjä koskevat tekniset säännökset.

2.2

Direktiiviä 2001/112 muutettiin ensimmäisen kerran direktiivillä 2009/106/EY. Tämä tekninen muutos toteutettiin unionin säännöstön sovittamiseksi hedelmätäysmehujen ja hedelmänektareiden Codex Alimentarius -standardiin (STAN 247-2005, jossa vahvistetaan hedelmätäysmehujen ja vastaavien tuotteiden laatutekijät ja merkintävaatimukset) sekä Euroopan hedelmämehutuottajien yhdistyksen (AIJN) menettelytapasääntöihin. Toteutetut muutokset koskivat lähinnä 18:aan ennallistettuun hedelmätäysmehuun ja -soseeseen sovellettavien Brix-luvun vähimmäisarvojen käyttöönottamista sekä tiivisteestä valmistetun hedelmätäysmehun myyntinimityksiä. Kyseinen direktiivi on saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä tammikuun 1. päivään 2011 mennessä.

2.3

Tässä lausunnossa käsiteltävässä ehdotuksessa parlamentin ja neuvoston direktiiviksi (KOM(2010) 490 lopullinen) on kyse toisesta, luonteeltaan vahvasti teknisestä muutoksesta, joka ensimmäisen mukauttamisen tavoin perustuu Codex Alimentarius -standardin määräysten huomioimiseen sisällössä AIJN:n menettelytapasääntöjen mukaisesti. Direktiiviehdotuksen tärkeimmät näkökohdat ovat seuraavat:

Poistetaan sokeri hedelmätäysmehujen sallittujen ainesosien. Nektareita ja liitteessä III täsmennettyjä tuotteita voidaan makeuttaa lisäämällä sokeria tai hunajaa. Myyntinimityksessä on oltava maininta ”makeutettu” tai ”lisätty sokeria” sekä ilmoitus lisätyn sokerin enimmäismäärästä.

Yksinkertaistetaan maun ja aromin palauttamista koskevia säännöksiä.

Sisällytetään tomaatit hedelmätäysmehun tuotannossa käytettyjen hedelmien luetteloon.

2.4

Direktiiviehdotus käy läpi tavallisen lainsäädäntömenettelyn, josta määrätään Euroopan unionin toiminnasta tehdyssä sopimuksessa. Jäsenvaltioilla on direktiivin hyväksymisen jälkeen 18 kuukautta aikaa saattaa se osaksi kansallista lainsäädäntöään.

3.   Huomioita

3.1

Tässä lausunnossa tarkastelun kohteena olevan direktiiviehdotuksen lähtökohtana on ennen kaikkea tarve sovittaa unionin säännöstö kansainväliseen lainsäädäntöön, erityisesti hedelmätäysmehujen ja -soseiden Codex Alimentarius -standardiin. Näin ollen komission ei tulisi poiketa ehdotetuissa muutoksissa Codex Alimentarius -standardin määräyksistä, jotka on hyväksytty kansainvälisellä tasolla. Lisäksi olisi aiheellista ottaa käyttöön uusia säännöksiä, jotka ovat sopusoinnussa Codex Alimentarius -standardin kanssa.

3.2

Yksi direktiiviehdotukseen sisältyvistä merkittävimmistä muutoksista perustuu kieltoon lisätä sokeria hedelmätäysmehuihin sekä nektareiden osalta velvollisuuteen ilmoittaa lisätystä sokerista myyntinimityksessä. Liikalihavuuden torjumiseen tähtäävää unionin strategiaa ajatellen komission ajama kielto on selkeästi perusteltu. Nektareiden osalta ehdotus kuitenkin poikkeaa Codex Alimentarius -standardin määräyksistä, vastaavia edeltäviä tapauksia muiden tuotteiden (virvoitusjuomat) osalta ei ole, ehdotus on epäjohdonmukainen merkintöjä koskeviin horisontaalisiin säännöksiin verrattuna ja vaikuttaa tarpeettomalta, kun otetaan huomioon, että jo nektareiden varsinaiseen määritelmään sisältyy maininta lisätystä sokerista.

3.3

Komission ehdotukseen ei sisälly mahdollisuutta lisätä mandariinimehua appelsiinimehuun tarvitsematta varustaa tuote sekamehua koskevalla merkinnällä. Codex Alimentarius -standardissa (STAN 45-1981) kyseinen käytäntö kuitenkin sallitaan korkeintaan kymmenen prosentin osuutta vastaavaan määrään asti, ja Brasilian ja Yhdysvaltojen kaltaiset tärkeimmät tuottajamaat soveltavatkin sitä yleisesti kansainvälisellä tasolla. Markkinoiden globaalistuessa direktiivin 2001/112/EY vaatimukset asettavat eurooppalaiset sitrushedelmätuottajat ja osuuskunnat epäedulliseen kilpailutilanteeseen kolmansiin maihin nähden. ETSK pitää välttämättömänä eurooppalaisen ”appelsiinitäysmehu”-nimityksen mukauttamista kansainväliseen Codex Alimentarius -standardiin ja kannattaa näin ollen sitä, että mandariinimehua voidaan lisätä sallittuna ainesosana appelsiinimehuun korkeintaan kymmenen prosentin osuutta vastaava määrä. Mandariinimehun lisäämistä appelsiinimehuun voidaan perustella kyseisten kahden sitruslajin kasvitieteellisellä läheisyydellä sekä niiden samankaltaisilla organoleptisillä ominaisuuksilla. Analyyttisessa mielessä lisäys ei ole havaittavissa laadullisesti.

3.4

Liitteen II (”Raaka-aineiden määritelmät”) kohdassa 1 esitettyyn hedelmien määritelmään on sisällytettävä selkeästi sadonkorjuun jälkeinen käsittely, kun kyse on hedelmistä, jotka on tarkoitus prosessoida.

3.5

ETSK kannattaa tomaattien sisällyttämistä hedelmätäysmehun tuotannossa käytettyjen hedelmien luetteloon ja suhtautuu myönteisesti hedelmätäysmehujen ja tiivisteestä valmistettujen hedelmätäysmehujen kahden erillisen myyntinimityksen säilyttämiseen, millä varmistetaan kuluttajille suunnattu asianmukainen tiedottaminen, sekä valinnaisuuteen, kun kyse on aromin palauttamisesta tiivisteestä valmistettuun hedelmämehuun.

Bryssel 20. tammikuuta 2011

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Staffan NILSSON


Top