Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R1337

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1337/2011, annettu 13 päivänä joulukuuta 2011 , monivuotisia viljelykasveja koskevista Euroopan tilastoista sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 357/79 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/109/EY kumoamisesta ETA:n kannalta merkityksellinen teksti

    EUVL L 347, 30.12.2011, p. 7–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2021; Kumoaja 32018R1091

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/1337/oj

    30.12.2011   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 347/7


    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) N:o 1337/2011,

    annettu 13 päivänä joulukuuta 2011,

    monivuotisia viljelykasveja koskevista Euroopan tilastoista sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 357/79 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/109/EY kumoamisesta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 338 artiklan 1 kohdan,

    ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

    noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä (1),

    sekä katsovat seuraavaa:

    (1)

    Viininviljelyaloja koskevien tilastotietojen keruusta 5 päivänä helmikuuta 1979 annettua neuvoston asetusta (ETY) N:o 357/79 (2) ja tilastotietojen keruusta jäsenvaltioissa tiettyjen hedelmäpuulajien viljelmien tuotantomahdollisuuksien määrittämiseksi 19 päivänä joulukuuta 2001 annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviä 2001/109/EY (3) on muutettu useita kertoja. Koska näitä säädöksiä on tarpeen edelleen muuttaa ja yksinkertaistaa, ne olisi selkeyden vuoksi korvattava yhdellä säädöksellä noudattaen unionin lainsäädännön yksinkertaistamista ja sääntelyn parantamista koskevaa uutta lähestymistapaa.

    (2)

    Komissiolla on oltava tarkkaa tietoa tiettyjen monivuotisten viljelykasvien viljelmien tuotantomahdollisuuksista unionissa, jotta se voi täyttää Euroopan unionin toiminnasta tehdyllä sopimuksella sekä maatalouden yhteistä markkinajärjestelyä koskevalla unionin lainsäädännöllä sille annetun tehtävän. Yhteisen maatalouspolitiikan asianmukaisen hallinnoinnin varmistamiseksi komissio edellyttää säännöllistä tietojen tuottamista monivuotisista viljelykasveista viiden vuoden välein.

    (3)

    Euroopan tilastoista 11 päivänä maaliskuuta 2009 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 223/2009 (4) on luotu viitekehys monivuotisia viljelykasveja koskeville Euroopan tilastoille. Mainitussa asetuksessa edellytetään erityisesti ammatillisen riippumattomuuden, puolueettomuuden, objektiivisuuden, luotettavuuden, tilastosalaisuuden ja kustannustehokkuuden periaatteiden noudattamista.

    (4)

    On tarpeen lujittaa Euroopan tilastojen laatimiseen ja julkaisemiseen osallistuvien viranomaisten yhteistyötä.

    (5)

    Euroopan tilastojen valmistelussa ja laatimisessa olisi otettava huomioon kansainväliset suositukset ja parhaat käytänteet.

    (6)

    Monivuotisista viljelykasveista olisi oltava saatavilla rakennetilastoja sen varmistamiseksi, että niiden tuotantomahdollisuuksia ja markkinatilannetta voidaan seurata. Yhteen yhteiseen markkinajärjestelyyn liittyvien tietojen lisäksi on olennaisen tärkeää, että saatavilla on tiedot tilastojen alueellisesta jakautumisesta. Jäsenvaltioilta olisi siksi edellytettävä, että ne keräävät kyseiset tiedot ja toimittavat ne komissiolle tiettyinä määritettyinä päivinä.

    (7)

    Monivuotisia viljelykasveja koskevat rakennetilastot ovat olennaisen tärkeitä markkinoiden hallinnoimiseksi unionin tasolla. Lisäksi pidetään tärkeänä sitä, että monivuotisia viljelykasveja koskevat rakennetilastot ovat saatavilla niiden viljelyaloja ja tuotantoa koskevien vuotuisten tilastojen ohella, joita säädellään muulla unionin tilastoja koskevalla lainsäädännöllä.

    (8)

    Maatiloille ja hallinnolle aiheutuvan tarpeettoman rasitteen välttämiseksi olisi vahvistettava tietyt perusyksikköjen kynnysarvot siten, että muut kuin merkitykselliset yksiköt jätetään niiden perusyksikköjen ulkopuolelle, joiden osalta tilastoja kootaan.

    (9)

    Tietojen yhdenmukaistamisen varmistamiseksi on tarpeen ilmaista selkeästi tärkeimmät monivuotisia viljelykasveja koskevien tilastojen laadinnassa sovellettavat määritelmät, viitejaksot ja tarkkuusvaatimukset.

    (10)

    Jotta kyseiset tilastot ovat varmasti käyttäjien saatavilla tarpeellisena aikana, olisi vahvistettava aikataulu, jonka mukaisesti tiedot on toimitettava komissiolle.

    (11)

    Yhteisestä tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistöstä (NUTS) 26 päivänä toukokuuta 2003 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1059/2003 (5) mukaisesti kaikissa jäsenvaltioiden komissiolle toimittamissa tilastoissa, jotka on jaoteltu alueellisen yksikön mukaan, on käytettävä NUTS-luokitusta. Sen vuoksi alueelliset yksiköt olisi alueellisten monivuotisia viljelykasveja koskevien tilastojen vertailukelpoisuuden varmistamiseksi määriteltävä noudattaen NUTS-luokitusta. Kun muut alueelliset jaottelut ovat kuitenkin viinialan ja viininviljelyn tehokkaan hallinnoinnin kannalta tärkeitä, kyseiselle alalle voidaan määrittää myös muita alueellisia yksiköitä.

    (12)

    Menetelmiä ja laatua koskevat raportit ovat keskeisellä sijalla arvioitaessa tietojen laatua ja analysoitaessa tuloksia, ja siksi sellaisia raportteja olisi laadittava säännöllisin väliajoin.

    (13)

    Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta eli yhteisten puitteiden luomista monivuotisia viljelykasveja koskevien Euroopan tilastojen järjestelmällistä tuottamista varten, vaan se voidaan saavuttaa paremmin unionin tasolla, joten unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarpeen.

    (14)

    Jotta varmistetaan joustava siirtyminen direktiivin 2001/109/EY nojalla sovellettavasta järjestelmästä, tässä asetuksessa olisi säädettävä mahdollisuudesta myöntää jäsenvaltioille poikkeus silloin, kun järjestelmän soveltaminen niiden kansallisiin tilastojärjestelmiin edellyttäisi suuria mukautuksia ja aiheuttaisi todennäköisesti merkittäviä käytännön ongelmia.

    (15)

    Jotta voidaan ottaa huomioon taloudellinen ja tekninen kehitys, komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä, jotka koskevat muutoksia liitteessä I oleviin lajien jaotteluun lajikkeittain, tiheysluokkiin ja ikäluokkiin sekä muutoksia liitteessä II oleviin muuttujiin/ominaispiirteisiin, kokoluokkiin, erikoistumisasteeseen ja viiniköynnöslajikkeisiin, lukuun ottamatta vaadittuja tietoja, jotka ovat valinnaisia. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, myös asiantuntijatasolla. Komission olisi delegoituja säädöksiä valmistellessaan ja laatiessaan varmistettava, että asianomaiset asiakirjat toimitetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle yhtäaikaisesti, hyvissä ajoin ja asianmukaisesti.

    (16)

    Tämän asetuksen yhdenmukaisen täytäntöönpanon varmistamiseksi komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa. Tätä valtaa olisi käytettävä yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä, 16 päivänä helmikuuta 2011 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011 (6) mukaisesti.

    (17)

    Asetus (ETY) N:o 357/79 ja direktiivi 2001/109/EY olisi kumottava.

    (18)

    Euroopan monivuotisia viljelykasveja koskevia tilastoja koskevissa kehyksissä säädetyn toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi tämän asetuksen olisi tultava voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan, ja sitä olisi sovellettava 1 päivästä tammikuuta 2012 lukien.

    (19)

    Pysyvää maataloustilastokomiteaa on kuultu,

    OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Kohde

    1.   Tällä asetuksella vahvistetaan yhteiset puitteet Euroopan tilastojen järjestelmälliselle tuottamiselle seuraavista monivuotisista viljelykasveista:

    a)

    syötäväksi tarkoitettuja omenia tuottavat puut

    b)

    teolliseen jalostukseen tarkoitettuja omenia tuottavat puut

    c)

    syötäväksi tarkoitettuja päärynöitä tuottavat puut

    d)

    teolliseen jalostukseen tarkoitettuja päärynöitä tuottavat puut

    e)

    aprikoosipuut

    f)

    syötäväksi tarkoitettuja persikoita tuottavat puut

    g)

    teolliseen jalostukseen tarkoitettuja persikoita tuottavat puut

    h)

    appelsiinipuut

    i)

    pieniä sitrushedelmiä tuottavat puut

    j)

    sitruunapuut

    k)

    oliivipuut

    l)

    syötäväksi tarkoitettujen viinirypäleiden tuotantoon tarkoitetut viiniköynnökset

    m)

    muihin tarkoituksiin käytettävät viiniköynnökset.

    2.   Edellä olevan 1 kohdan b, d, g ja l alakohdassa tarkoitettujen monivuotisia viljelykasveja koskevien Euroopan tilastojen tuottaminen on jäsenvaltioille vapaaehtoista.

    2 artikla

    Määritelmät

    Tässä asetuksessa tarkoitetaan

    1.

    ’monivuotisella viljelykasvilla’ viljelykiertoon kuulumatonta viljelykasvia, lukuun ottamatta monivuotista nurmea ja niittyä, joka varaa maaperän pitkäksi ajaksi ja tuottaa satoa usean vuoden ajan;

    2.

    ’istutetulla lohkolla’ viljelylohkoa, sellaisena kuin se on määritelty neuvoston asetuksen (EY) N:o 73/2009 täytäntöönpanoa koskevista yksityiskohtaisista säännöistä mainitussa asetuksessa säädettyjen viljelijöiden suorien tukien järjestelmien mukaisten täydentävien ehtojen, tuen mukauttamisen ja yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän osalta sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 1234/2007 täytäntöönpanoa koskevista yksityiskohtaisista säännöistä viinialalle säädetyn tukijärjestelmän mukaisten täydentävien ehtojen osalta 30 päivänä marraskuuta 2009 annetun komission asetuksen (EY) N:o 1122/2009 (7) 2 artiklan toisen kohdan 1 alakohdassa, ja jolla viljellään yhtä 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuista monivuotisista viljelykasveista;

    3.

    ’istutusalalla’ niiden lohkojen alaa pyöristettynä lähimpään 0,1 hehtaariin (ha), joille on istutettu samaa monivuotista viljelykasvia;

    4.

    ’satovuodella’ kalenterivuotta, jona sadonkorjuu alkaa;

    5.

    ’tiheydellä’ kasvien lukumäärää hehtaaria kohti;

    6.

    ’tavanomaisella istutuskaudella’ sitä kautta vuodesta, jolloin monivuotiset viljelykasvit tavanomaisesti istutetaan, syksyn puolivälistä seuraavan vuoden kevään puoliväliin saakka;

    7.

    ’istutusvuodella’ ensimmäistä kasvuvuotta siitä päivästä lukien, jona kasvi on istutettu lopulliselle tuotantopaikalleen;

    8.

    ’iällä’ vuosien lukumäärää alkaen istutusvuodesta, joka katsotaan vuodeksi 1;

    9.

    ’syötäväksi tarkoitettuja omenia tuottavalla puulla, syötäväksi tarkoitettuja päärynöitä tuottavalla puulla ja syötäväksi tarkoitettuja persikoita tuottavalla puulla’ istutettuja omenapuita, päärynäpuita ja persikkapuita, lukuun ottamatta niitä omena-, päärynä- ja persikkapuita, jotka on tarkoitettu teolliseen jalostukseen. Kun teolliseen jalostukseen tarkoitettuja viljelmiä ei ole mahdollista identifioida, kyseiset alueet sisällytetään tähän luokkaan;

    10.

    ’viiniköynnöksillä muihin tarkoituksiin’ kaikkea viininviljelyalaa, joka on sisällytettävä neuvoston asetuksen (EY) N:o 479/2008 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä viinitilarekisterin, markkinoiden seurantaan liittyvien pakollisten ilmoitusten ja tiedonkeruun, tuotteiden kuljetuksen mukana seuraavien asiakirjojen sekä viinialalla pidettävien rekisterien osalta 26 päivänä toukokuuta 2009 annetun komission asetuksen (EY) N:o 436/2009 (8) 3 artiklassa vahvistettuun viinitilarekisteriin;

    11.

    ’kahteen käyttötarkoitukseen tarkoitetuilla rypäleillä’ rypäleitä, jotka on saatu viiniköynnöksistä, jotka kuuluvat jäsenvaltioiden maatalouden yhteisestä markkinajärjestelystä ja tiettyjä maataloustuotteita koskevista erityissäännöksistä (yhteisiä markkinajärjestelyjä koskeva asetus) 22 päivänä lokakuuta 2007 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1234/2007 (9) 120 a artiklan 2–6 kohdan mukaisesti laatimassa luokituksessa saman hallinnollisen yksikön osalta samanaikaisesti viininvalmistukseen käytettävien rypäleiden lajikkeeseen ja tapauksen mukaan syötäväksi tarkoitettujen rypäleiden lajikkeeseen, kuivattavien rypäleiden lajikkeeseen tai viinistä tislatun alkoholijuoman valmistukseen tarkoitettujen rypäleiden lajikkeeseen;

    12.

    ’yhdistetyllä viljelmällä’ maalohkoa, jolla kasvatetaan samaan aikaan useita viljelykasvilajeja.

    3 artikla

    Kattavuus

    1.   Edellä olevan 1 artiklan 1 kohdan a–l alakohdassa tarkoitetuista monivuotisista viljelykasveista toimitettavien tilastojen on edustettava vähintään 95:tä prosenttia kyseessä olevan monivuotisen viljelykasvin kokonaan tai pääosin markkinoille tuottavasta koko istutusalasta kussakin jäsenvaltiossa.

    2.   Sen estämättä, mitä 1 kohdassa säädetään, jäsenvaltiot voivat jättää tilastojen ulkopuolelle tilat, jotka tuottavat kutakin kyseessä olevaa monivuotista viljelykasvia alle 0,2 hehtaarin kynnysarvon kokonaan tai pääosin markkinoille kussakin jäsenvaltiossa. Jos näiden tilojen kattama ala on vähemmän kuin 5 prosenttia yksittäisen viljelykasvin koko istutusalasta, jäsenvaltiot voivat nostaa tätä kynnysarvoa edellyttäen, että tämä ei johda siihen, että yli 5 prosenttia yksittäisen viljelykasvin koko istutusalasta jää tilastojen ulkopuolelle.

    3.   Yhdistetyn viljelmän ala jaetaan eri viljelykasvien välillä niiden käytössä olevan maa-alan suhteessa.

    4.   Tämän asetuksen 1 artiklan 1 kohdan m alakohdassa tarkoitettua monivuotista viljelykasvia koskevat tilastot on laadittava käyttäen tietoja, jotka ovat saatavilla viinitilarekisterissä, joka on pantu täytäntöön asetuksen (EY) N:o 1234/2007 185 a artiklan mukaisesti kaikkien siinä mainittujen tilojen osalta ja joka on määritelty asetuksen (EY) N:o 436/2009 3 artiklan 1 kohdan a alakohdassa.

    4 artikla

    Tietojen tuottaminen

    1.   Jos 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua mahdollisuutta ei ole käytetty, jäsenvaltioiden, joiden monivuotisten viljelykasvien istutusalat ovat vähintään 1 000 hehtaaria kutakin 1 artiklan 1 kohdan a–l alakohdassa tarkoitettua monivuotista viljelykasvia kohti, on tuotettava vuonna 2012 ja sen jälkeen joka viides vuosi liitteessä I tarkoitetut tiedot.

    2.   Jäsenvaltioiden, joiden monivuotisten viljelykasvien istutusalat ovat vähintään 500 hehtaaria kutakin 1 artiklan 1 kohdan m alakohdassa tarkoitettua monivuotista viljelykasvia kohti, on tuotettava vuonna 2015 ja sen jälkeen joka viides vuosi liitteessä II tarkoitetut tiedot.

    3.   Taloudellisen ja teknisen kehityksen huomioon ottamiseksi siirretään komissiolle valta antaa 11 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, jotka koskevat

    muutoksia liitteessä I oleviin lajien jaotteluun lajikkeittain, tiheysluokkiin ja ikäluokkiin, sekä

    muutoksia liitteessä II oleviin muuttujiin/ominaispiirteisiin, kokoluokkiin, erikoistumisasteeseen ja viiniköynnöslajikkeisiin,

    lukuun ottamatta vaadittuja tietoja, jotka ovat valinnaisia.

    Käyttäessään tätä valtaansa komissio varmistaa, ettei delegoiduista säädöksistä aiheudu huomattavaa hallinnollista lisärasitetta jäsenvaltioille tai vastaajille.

    5 artikla

    Viitevuosi

    1.   Ensimmäinen viitevuosi on 2012 niiden liitteessä I tarkoitettujen tietojen osalta, jotka koskevat 1 artiklan 1 kohdan a–l alakohdassa tarkoitettuja monivuotisia viljelykasveja koskevia tilastoja.

    2.   Ensimmäinen viitevuosi on 2015 niiden liitteessä II tarkoitettujen tietojen osalta, jotka koskevat 1 artiklan 1 kohdan m alakohdassa tarkoitettua monivuotista viljelykasvia koskevia tilastoja.

    3.   Toimitettavat monivuotisia viljelykasveja koskevat tilastot koskevat istutusalaa tavanomaisen istutuskauden jälkeen.

    6 artikla

    Tarkkuusvaatimukset

    1.   Otantatutkimuksia tekevien jäsenvaltioiden on monivuotisia viljelykasveja koskevien tilastojen saamiseksi toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että tietojen variaatiokerroin ei kansallisella tasolla ole suurempi kuin 3 prosenttia kunkin 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun viljelykasvin viljelyalasta.

    2.   Jäsenvaltioiden, jotka päättävät käyttää muita tilastotietojen lähteitä kuin tilastollisia tutkimuksia, on varmistettava, että siten saadut tiedot ovat laadultaan vähintään yhtä hyviä kuin tilastollisista tutkimuksista saadut tiedot.

    3.   Jäsenvaltioiden, jotka päättävät käyttää hallinnollista lähdettä 1 artiklan 1 kohdan a–l alakohdassa tarkoitettujen monivuotisia viljelykasveja koskevien tilastojen laatimiseksi, on ilmoitettava siitä komissiolle etukäteen ja annettava tiedot käytettävästä menettelystä ja asianomaisesta hallinnollisesta lähteestä saatavien tietojen laadusta.

    7 artikla

    Aluetilastot

    1.   Tämän asetuksen 1 artiklan 1 kohdan a–l alakohdassa tarkoitetut ja tämän asetuksen liitteessä I tarkemmin eritellyt monivuotisia viljelykasveja koskevia tilastoja koskevat tiedot jaotellaan NUTS-tason I alueellisten yksiköiden mukaan asetuksen (EY) N:o 1059/2003 määritelmän mukaisesti, jos tämän asetuksen I liitteessä ei ole määritelty vähemmän yksityiskohtaista jaottelua.

    2.   Tämän asetuksen 1 artiklan 1 kohdan m alakohdassa tarkoitettua ja tämän asetuksen liitteessä II tarkemmin eriteltyä monivuotista viljelykasvia koskevia tilastoja koskevat tiedot jaotellaan NUTS-tason 2 alueellisten yksiköiden mukaan asetuksen (EY) N:o 1059/2003 määritelmän mukaisesti, jos tämän asetuksen II liitteessä ei ole määritelty vähemmän yksityiskohtaista jaottelua.

    8 artikla

    Tietojen toimittaminen komissiolle

    1.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostatille) liitteiden I ja II mukaiset tiedot viimeistään viitekautta seuraavan vuoden syyskuun 30 päivänä.

    2.   Komissio hyväksyy täytäntöönpanosäädöksiä, jotka koskevat soveltuvaa teknistä muotoa, jossa liitteessä I ja II määritellyt tiedot toimitetaan. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 12 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

    9 artikla

    Menetelmiä ja laatua koskeva raportti

    1.   Toimitettaviin tietoihin sovelletaan tässä asetuksessa asetuksen (EY) N:o 223/2009 12 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja laatukriteerejä.

    2.   Jäsenvaltioiden on 30 päivään syyskuuta 2013 mennessä ja sen jälkeen joka viides vuosi laadittava komissiolle (Eurostatille) toimitettujen tietojen laatua ja käytettyjä menetelmiä koskevat raportit tämän asetuksen 1 artiklan 1 kohdan a–l alakohdassa tarkoitettuja monivuotisia viljelykasveja koskevista tilastoista.

    3.   Jäsenvaltioiden on 30 päivään syyskuuta 2016 mennessä ja sen jälkeen joka viides vuosi laadittava komissiolle (Eurostatille) toimitettujen tietojen laatua ja käytettyjä menetelmiä koskevat raportit tämän asetuksen 1 artiklan 1 kohdan m alakohdassa tarkoitettua monivuotista viljelykasvia koskevista tilastoista.

    4.   Laatua koskevassa raportissa, jossa käytetään 1 kohdassa tarkoitettuja laatukriteerejä, kuvataan

    a)

    tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien tutkimusten järjestäminen ja niissä käytetyt menetelmät;

    b)

    tässä asetuksessa tarkoitettujen otantatutkimusten osalta saavutetut tarkkuustasot ja kattavuus; ja

    c)

    muiden käytettyjen lähteiden kuin tutkimusten laatu.

    5.   Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle menetelmä- ja muista muutoksista, jotka saattavat vaikuttaa huomattavasti monivuotisia viljelykasveja koskeviin tilastoihin, viimeistään kolme kuukautta ennen kyseisen muutoksen voimaantuloa.

    6.   Periaate, jonka mukaan lisäkustannusten ja -rasituksen on pysyttävä kohtuullisina, on otettava huomioon.

    10 artikla

    Poikkeus

    1.   Komissio voi hyväksyä täytäntöönpanosäädöksiä, joilla myönnetään niille jäsenvaltioille, joissa tämän asetuksen soveltaminen niiden kansallisiin tilastojärjestelmiin edellyttää suuria mukautuksia ja aiheuttaa todennäköisesti merkittäviä käytännön ongelmia, tämän asetuksen soveltamista koskevan poikkeuksen 31 päivään joulukuuta 2012 saakka 1 artiklan 1 kohdan a–l alakohdassa tarkoitettujen monivuotisten viljelykasvien osalta. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 12 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

    2.   Edellä olevan 1 kohdan soveltamiseksi jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle asianmukaisesti perusteltu pyyntö viimeistään 1 päivänä helmikuuta 2012.

    3.   Jäsenvaltioiden, joille myönnetään poikkeus, on noudatettava edelleen direktiiviä 2001/109/EY.

    11 artikla

    Siirretyn säädösvallan käyttäminen

    1.   Siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä tässä artiklassa säädetyin edellytyksin.

    2.   Siirretään 4 artiklan 3 kohdassa ja 13 artiklassa tarkoitettu valta antaa delegoituja säädöksiä komissiolle viideksi vuodeksi 31 päivästä joulukuuta 2011. Komissio laatii siirrettyä säädösvaltaa koskevan kertomuksen viimeistään yhdeksän kuukautta ennen viiden vuoden kauden päättymistä. Säädösvallan siirtoa jatketaan ilman eri toimenpiteitä samanpituisiksi kausiksi, jollei Euroopan parlamentti tai neuvosto vastusta tällaista jatkamista viimeistään kolme kuukautta ennen kunkin kauden päättymistä.

    3.   Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 4 artiklan 3 kohdassa ja 13 artiklassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan tuossa päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, päätöksessä mainittuna päivänä. Päätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

    4.   Heti kun komissio on antanut delegoidun säädöksen, komissio antaa sen tiedoksi yhtäaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

    5.   Edellä olevien 4 artiklan 3 kohdan ja 13 artiklan nojalla annettu delegoitu säädös tulee voimaan ainoastaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole kahden kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen säädös on annettu tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle, ilmaissut vastustavansa sitä tai jos sekä Euroopan parlamentti että neuvosto ovat ennen mainitun määräajan päättymistä ilmoittaneet komissiolle, että ne eivät vastusta säädöstä. Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta tätä määräaikaa jatketaan kahdella kuukaudella.

    12 artikla

    Komiteamenettely

    1.   Komissiota avustaa pysyvän maataloustilastokomitean perustamisesta 31 päivänä heinäkuuta 1972 tehdyn neuvoston päätöksen 72/279/ETY (10) 1 artiklalla perustettu pysyvä maataloustilastokomitea. Tämä komitea on asetuksessa (EU) N:o 182/2011 tarkoitettu komitea.

    2.   Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklaa.

    13 artikla

    Uudelleentarkastelu

    Komissio tarkastelee uudelleen tämän asetuksen toimivuutta viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2018 ja sen jälkeen joka viides vuosi. Tämän uudelleentarkastelun yhteydessä komissio arvioi kaikkien 4 artiklassa tarkoitettujen tietojen tuottamisen tarpeellisuutta. Jos komissio tämän arvioinnin perusteella katsoo, että joitakin näistä tiedoista ei enää vaadita, sillä on oikeus antaa 11 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla poistetaan joitakin tietoja liitteistä I ja II.

    14 artikla

    Kumoaminen

    Kumotaan asetus (ETY) N:o 357/79 ja direktiivi 2001/109/EY 1 päivästä tammikuuta 2012.

    Viittauksia kumottuihin asetukseen ja direktiiviin pidetään viittauksina tähän asetukseen.

    15 artikla

    Siirtymäsäännökset

    Tämän asetuksen 14 artiklasta poiketen direktiiviä 2001/109/EY sovelletaan edelleen 10 artiklassa vahvistettujen edellytysten nojalla.

    16 artikla

    Voimaantulo

    Tämä asetus tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2012.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Strasbourgissa 13 päivänä joulukuuta 2011.

    Euroopan parlamentin puolesta

    Puhemies

    J. BUZEK

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    M. SZPUNAR


    (1)  Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 15. marraskuuta 2011 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, annettu 1. joulukuuta 2011.

    (2)  EYVL L 54, 5.3.1979, s. 124.

    (3)  EYVL L 13, 16.1.2002, s. 21.

    (4)  EUVL L 87, 31.3.2009, s. 164.

    (5)  EUVL L 154, 21.6.2003, s. 1.

    (6)  EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13.

    (7)  EUVL L 316, 2.12.2009, s. 65.

    (8)  EUVL L 128, 27.5.2009, s. 15.

    (9)  EUVL L 299, 16.11.2007, s. 1.

    (10)  EYVL L 179, 7.8.1972, s. 1 (suomenkielinen erityispainos, alue 3, nide 4, s. 235).


    LIITE I

    Hedelmä- ja oliiviviljelmiä koskevat tilastotiedot

    1.   Lajien jaottelu lajikkeittain

    Laji

    Jaottelu

    Syötäväksi tarkoitettuja omenia tuottavat puut

    Boskoop rouge

    Braeburn

    Cox Orange

    Cripps Pink

    Elstar

    Fuji

    Gala

    Golden Delicious

    Granny Smith

    Idared

    Jonagold/Jonagored

    Morgenduft

    Red Delicious

    Reinette blanche du Canada

    Shampion

    Lobo

    Pinova

    Muut

    Teolliseen jalostukseen tarkoitettuja omenia tuottavat puut (valinnainen)

    Syötäväksi tarkoitettuja päärynöitä tuottavat puut

    Conference

    William

    Abate

    Rocha

    Coscia-Ercolini

    Guyot

    Blanquilla

    Decana

    Kaiser

    Muut

    Teolliseen jalostukseen tarkoitettuja päärynöitä tuottavat puut (valinnainen)

    Syötäväksi tarkoitettuja persikoita tuottavat puut

    Muut persikat kuin nektariinit ja jalostukseen tarkoitetut persikat

    Keltalihaiset

    Erittäin varhaiset: sadonkorjuu 15. kesäkuuta saakka

    Varhaiset: sadonkorjuu 16. kesäkuuta – 15. heinäkuuta

    Keskivaiheen: sadonkorjuu 16. heinäkuuta – 15. elokuuta

    Myöhäiset: sadonkorjuu 15. elokuuta jälkeen

    Valkomaltoiset

    Erittäin varhaiset: sadonkorjuu 15. kesäkuuta saakka

    Varhaiset: sadonkorjuu 16. kesäkuuta – 15. heinäkuuta

    Keskivaiheen: sadonkorjuu 16. heinäkuuta – 15. elokuuta

    Myöhäiset: sadonkorjuu 15. elokuuta jälkeen

    Lajikkeen Doughnut persikka

    Nektariinit

    Keltalihaiset

    Erittäin varhaiset: sadonkorjuu 15. kesäkuuta saakka

    Varhaiset: sadonkorjuu 16. kesäkuuta – 15. heinäkuuta

    Keskivaiheen: sadonkorjuu 16. heinäkuuta – 15. elokuuta

    Myöhäiset: sadonkorjuu 15. elokuuta jälkeen

    Valkomaltoiset

    Erittäin varhaiset: sadonkorjuu 15. kesäkuuta saakka

    Varhaiset: sadonkorjuu 16. kesäkuuta – 15. heinäkuuta

    Keskivaiheen: sadonkorjuu 16. heinäkuuta – 15. elokuuta

    Myöhäiset: sadonkorjuu 15. elokuuta jälkeen

    Teolliseen jalostukseen tarkoitettuja persikoita tuottavat puut (mukaan luettuna Pavie) (valinnainen)

    Aprikoosipuut

    Erittäin varhaiset: sadonkorjuu 31. toukokuuta saakka

    Varhaiset: sadonkorjuu 1. – 30. kesäkuuta

    Keskivaiheen: sadonkorjuu 1. – 31. heinäkuuta

    Myöhäiset: sadonkorjuu 1. elokuuta jälkeen

    Appelsiinipuut

    Navel

    Varhaiset: sadonkorjuu loka–tammikuussa

    Keskivaiheen: sadonkorjuu joulu–maaliskuussa

    Myöhäiset: sadonkorjuu tammi–toukokuussa

    Blancas

    Varhaiset: sadonkorjuu joulu–maaliskuussa

    Myöhäiset: sadonkorjuu maalis–toukokuussa

    Veriappelsiinit

    Muut

    Pieniä sitrushedelmiä tuottavat puut

    Satsumat

    Erittäin varhaiset satsumat: sadonkorjuu syys–marraskuussa

    Muut satsumat: sadonkorjuu loka–joulukuussa

    Klementiinit

    Varhaiset klementiinit: sadonkorjuu syys–joulukuussa

    Keskivaiheen klementiinit: sadonkorjuu marras–tammikuussa

    Myöhäiset klementiinit: sadonkorjuu tammi–maaliskuussa

    Muut pienet sitrushedelmät risteytykset mukaan luettuina

    Sitruunapuut

    Talvilajikkeet: sadonkorjuu loka–huhtikuussa

    Kesälajikkeet: sadonkorjuu helmi–syyskuussa

    Oliivipuut

    Syötäviksi tarkoitetut oliivit, öljyntuotantoon tarkoitetut oliivit tai kahteen käyttötarkoitukseen tarkoitetut oliivit

    Syötäväksi tarkoitettuja rypäleitä tuottavat viiniköynnökset (valinnainen)

     

    Valkoiset

    Kivettömät

    Tavalliset

    Punaiset

    Kivettömät

    Tavalliset

    2.   Tiheysluokat

     

    Tiheysluokat

    Omena- ja päärynäpuut

    Persikka-, nektariini- ja aprikoosipuut

    Appelsiinipuut, pieniä sitrushedelmiä tuottavat puut ja sitruunapuut

    Oliivipuut

    Syötäväksi tarkoitettuja rypäleitä tuottavat viiniköynnökset

    Tiheys (puiden lukumäärä hehtaaria kohden)

    1

    < 400

    < 600

    < 250

    < 140

    < 1 000

    2

    400–1 599

    600–1 199

    250–499

    140–399

    1 000–1 499

    3

    1 600–3 199

    ≥ 1 200

    500–749

    ≥ 400

    ≥ 1 500

    4

    ≥ 3 200

     

    ≥ 750

     

     

    3.   Ikäluokat

     

    Ikäluokat

    Omena- ja päärynäpuut

    Persikka-, nektariini- ja aprikoosipuut

    Appelsiinipuut, pieniä sitrushedelmiä tuottavat puut ja sitruunapuut

    Oliivipuut

    Syötäväksi tarkoitettuja rypäleitä tuottavat viiniköynnökset

    Ikä (vuosina istutuksesta)

    1

    0–4

    0–4

    0–4

    0–4

    0–3

    2

    5–14

    5–14

    5–14

    5–11

    3–9

    3

    15–24

    15-vuotiaat ja sitä vanhemmat

    15–24

    12–49

    9–19

    4

    25-vuotiaat ja sitä vanhemmat

     

    25-vuotiaat ja sitä vanhemmat

    50-vuotiaat ja sitä vanhemmat

    20-vuotiaat ja sitä vanhemmat

    4.   Yhteenveto

    4.1   Alue ikä- ja tiheysluokittain kutakin lajia kohti kansallisella tasolla

    Jäsenvaltio:

    Laji:

     

    Yhteensä

    Ikäluokka 1

    Ikäluokka 2

    Ikäluokka 3

    Ikäluokka 4

    Yhteensä

     

     

     

     

     

    Tiheysluokka 1

     

     

     

     

     

    Tiheysluokka 2

     

     

     

     

     

    Tiheysluokka 3

     

     

     

     

     

    Tiheysluokka 4

     

     

     

     

     


    4.2   Alue ikäluokittain ja alueittain kutakin lajia ja ryhmää kohti (ei jaottelua tiheysluokittain)

    Jäsenvaltio:

    Laji:

    Lajike:

     

    Yhteensä

    Ikäluokka 1

    Ikäluokka 2

    Ikäluokka 3

    Ikäluokka 4

    Yhteensä

     

     

     

     

     

    Alue (NUTS 1)

     

     

     

     

     

    ...

     

     

     

     

     


    4.3   Alue tiheysluokittain ja alueittain kutakin lajia ja ryhmää kohti (ei jaottelua ikäluokittain)

    Jäsenvaltio:

    Laji:

    Lajike:

     

    Yhteensä

    Tiheysluokka 1

    Tiheysluokka 2

    Tiheysluokka 3

    Tiheysluokka 4

    Yhteensä

     

     

     

     

     

    Alue (NUTS 1)

     

     

     

     

     

    ...

     

     

     

     

     


    LIITE II

    Viinitiloja koskevat tilastotiedot

    Lyhenteet:

    —   Ha tai ha— hehtaari

    —   Pun— punainen/rosé

    —   Valk— valkoinen

    —   SAN— suojattu alkuperänimitys

    —   SMM— suojattu maantieteellinen merkintä

    Taulukko 1:   Viininviljelytilat tuotantotyypeittäin  (1)

    Muuttujat/ominaispiirteet

    Tilojen määrä

    Ala

    (ha)

    Viininviljelyala yhteensä (tuotannossa / ei vielä tuotannossa)

    Yhteensä

     

     

    Tuotannossa oleva viininviljelyala, jolle on istutettu:

    viininvalmistukseen käytettäviä rypälelajikkeita

     

     

    sellaisten viinien tuotantoon soveltuvia, joilla on SAN

     

     

    sellaisten viinien tuotantoon soveltuvia, joilla on SMM

     

     

    sellaisten viinien tuotantoon soveltuvia, joilla ei ole SAN:ia tai SMM:ää

     

     

    ”kahteen käyttötarkoitukseen tarkoitettuja rypäleitä”

     

     

    kuivattavia rypäleitä

     

     

    Yhteensä

     

     

    Ei vielä tuotannossa oleva viininviljelyala, jolle on istutettu:

    viininvalmistukseen käytettäviä rypälelajikkeita (mukaan luettuina ”kahteen käyttötarkoitukseen tarkoitetut rypäleet”)

     

     

    sellaisten viinien tuotantoon soveltuvia, joilla on SAN

     

     

    sellaisten viinien tuotantoon soveltuvia, joilla on SMM

     

     

    sellaisten viinien tuotantoon soveltuvia, joilla ei ole SAN:ia tai SMM:ää

     

     

    ”kahteen käyttötarkoitukseen tarkoitettuja rypäleitä”

     

     

    kuivattavia rypäleitä

     

     

    Yhteensä

     

     

    Viiniköynnökset (tuotannossa / ei vielä tuotannossa), joilla on tarkoitus tuottaa:

    viiniköynnöksen kasvullista lisäysaineistoa

     

     

    muita viiniköynnöksiä, joita ei ole luokiteltu missään muualla

     

     

    Taulukko 2:   Viininviljelytilat kokoluokittain kansallisella tasolla

    Taulukko 2.1:   Viininviljelytilat kokoluokittain viinin kokonaisviljelyalasta, viinitarhojen kokonaispinta-ala

    Kokoluokat

    (ha)

    Tilojen määrä

    Ala

    (ha)

    < 0,10 (2)

     

     

    0,10 – < 0,50

     

     

    0,50 – < 1

     

     

    1 – < 3

     

     

    3 – < 5

     

     

    5 – < 10

     

     

    ≥ 10

     

     

    Taulukko 2.2:   Viininviljelytilat kokoluokittain viinin kokonaisviljelyalasta, viininvalmistukseen tarkoitettujen rypäleiden tuotantoon käytettävät viiniköynnökset – Yhteensä

    Tiedot samalla tavalla jaoteltuina kuin taulukossa 2.1.

    Taulukko 2.2.1:   Viininviljelytilat kokoluokittain viinin kokonaisviljelyalasta, viiniköynnökset, joita käytetään sellaisten viinien valmistukseen soveltuvien rypäleiden tuotantoon, joilla on SAN

    Tiedot samalla tavalla jaoteltuina kuin taulukossa 2.1.

    Taulukko 2.2.2:   Viininviljelytilat kokoluokittain viinin kokonaisviljelyalasta, viiniköynnökset, joita käytetään sellaisten viinien valmistukseen soveltuvien rypäleiden tuotantoon, joilla on SMM

    Tiedot samalla tavalla jaoteltuina kuin taulukossa 2.1.

    Taulukko 2.2.3:   Viininviljelytilat kokoluokittain viinin kokonaisviljelyalasta, ”kahteen käyttötarkoitukseen tarkoitettujen rypäleiden” tuotantoon käytettävät viiniköynnökset

    Tiedot samalla tavalla jaoteltuina kuin taulukossa 2.1.

    Taulukko 2.2.4:   Viininviljelytilat kokoluokittain viinin kokonaisviljelyalasta, sellaisten viinien valmistukseen tarkoitetut rypäleet, joilla ei ole SAN:ää ja/tai SMM:ää

    Tiedot samalla tavalla jaoteltuina kuin taulukossa 2.1.

    Taulukko 2.3:   Viininviljelytilat kokoluokittain viinin kokonaisviljelyalasta, viiniköynnökset, joilla tuotetaan kuivattavia rypäleitä

    Tiedot samalla tavalla jaoteltuina kuin taulukossa 2.1.

    Taulukko 2.4:   Viininviljelytilat kokoluokittain viinin kokonaisviljelyalasta, muualla luokittelemattomat viiniköynnökset

    Tiedot samalla tavalla jaoteltuina kuin taulukossa 2.1.

    Taulukko 3:   Viininviljelytilat erikoistumisasteen ja kokoluokan mukaan kansallisella tasolla

    Kokoluokat (sarakkeessa): ks. taulukon 2 rivit (< 0,1 ha / 0,10 – < 0,50 ha / jne.).

    Erikoistumisaste

    < 0,10 ha

    Tilojen määrä

    Ala

    (ha)

    Tilojen määrä

    Ala

    (ha)

    Tilat, joilla kasvaa viiniköynnöksiä

     

     

     

     

    Tilat, joilla on viininviljelyaloja, jotka on yksinomaan tarkoitettu viinintuotantoon

     

     

     

     

    joista tilat, joilla on viininviljelyaloja, jotka on tarkoitettu yksinomaan sellaisen viinin tuotantoon, jolla on SAN ja/tai SMM

     

     

     

     

    joista ainoastaan viinit, joilla on SAN

     

     

     

     

    joista ainoastaan viinit, joilla on SMM

     

     

     

     

    joista viinit, joilla on SAN ja SMM

     

     

     

     

    joista tilat, joilla on viininviljelyaloja, jotka on tarkoitettu yksinomaan sellaisen viinin tuotantoon, jolla ei ole SAN:ää ja/tai SMM:ää

     

     

     

     

    joista tilat, joilla on viininviljelyaloja, jotka on tarkoitettu useantyyppisten viinien tuotantoon

     

     

     

     

    Tilat, joilla on viininviljelyaloja, jotka on tarkoitettu yksinomaan kuivattavien rypäleiden tuotantoon

     

     

     

     

    Tilat, joilla on muita viininviljelyaloja

     

     

     

     

    Tilat, joilla on useantyyppiseen tuotantoon tarkoitettuja viininviljelyaloja

     

     

     

     

    Taulukko 4:   Pääasialliset viiniköynnöslajikkeet  (3)

    Tietojen jaottelu olisi esitettävä ainoastaan silloin, jos lajikkeen kokonaisala on vähintään 500 ha.

    Taulukoissa ilmoitettavat lajikkeet ovat niitä lajikkeita, jotka on sisällytetty viinialan yhteisestä markkinajärjestelystä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 479/2008 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä tukiohjelmien, kolmansien maiden kanssa käytävän kaupan, tuotantokyvyn ja viinialan tarkastusten osalta 27 päivänä kesäkuuta 2008 annetun komission asetuksen (EY) N:o 555/2008 (4) (liite XIII, taulukko 16) nojalla tiedoksi annettavien pääasiallisten lajikkeiden ja vastaavien pinta-alojen luetteloon.

    Käytettävät ikäluokat:

     

    < 3-vuotiaat

     

    3–9-vuotiaat

     

    10–29-vuotiaat

     

    ≥ 30-vuotiaat

    Pääasialliset viininvalmistuksessa käytettävät rypälelajikkeet ikäluokittain

    Viiniköynnöslajike

    < 3-vuotiaat

    Tilojen määrä

    Ala

    (ha)

    Tilojen määrä

    Ala

    (ha)

    Tilat, joilla kasvaa viiniköynnöksiä

     

     

     

     

    1.

    joista punaisia lajikkeita, yhteensä

     

     

     

     

    1.1

    joista lajiketta 1

     

     

     

     

    1.2

    joista lajiketta 2

     

     

     

     

    1.3

    joista lajiketta …

     

     

     

     

     

     

     

     

    1.N joista muita punaisia sekalajikkeita

     

     

     

     

    2.

    joista valkoisia lajikkeita, yhteensä

     

     

     

     

    2.1

    joista lajiketta 1

     

     

     

     

    2.2

    joista lajiketta 2

     

     

     

     

    2.3

    joista lajiketta …

     

     

     

     

     

     

     

     

    2.N joista muita valkoisia sekalajikkeita

     

     

     

     

    3.

    joista erivärisiä lajikkeita, yhteensä

     

     

     

     

    3.1

    joista lajiketta 1

     

     

     

     

    3.2

    joista lajiketta 2

     

     

     

     

    3.3

    joista lajiketta …

     

     

     

     

     

     

     

     

    3.N joista muita sekavärisiä sekalajikkeita

     

     

     

     

    4.

    joista lajikkeita, jotka eivät ole tietynvärisiä

     

     

     

     


    (1)  Alueellinen jaottelu koskee seuraavia asianomaisia jäsenvaltioita: BG, CZ, DE, IT, EL, ES, FR, HU, AT, PT, RO, SI ja SK.

    (2)  Ainoastaan asianomaisten jäsenvaltioiden osalta.

    (3)  Alueellinen jaottelu koskee seuraavia asianomaisia jäsenvaltioita: BG, CZ, DE, IT, EL, ES, FR, HU, AT, PT, RO, SI ja SK.

    (4)  EUVL L 170, 30.6.2008, s. 1.


    Top