EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:n ja Etelä-Korean vapaakauppasopimus

EU:n ja Etelä-Korean vapaakauppasopimus

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJOISTA:

Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Etelä-Korean välinen vapaakauppasopimus

Päätös 2011/265/EU Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Etelä-Korean välisen vapaakauppasopimuksen allekirjoittamisesta Euroopan unionin puolesta ja sen väliaikaisesta soveltamisesta

Päätös (EU) 2015/2169 Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Etelä-Korean välisen vapaakauppasopimuksen tekemisestä

SOPIMUKSEN JA PÄÄTÖSTEN TARKOITUS

  • Sopimuksella perustetaan Euroopan unionin (EU) ja jäsenvaltioiden sekä Etelä-Korean välinen vapaakauppa-alue. Vapaakauppasopimuksen mukaan kumppanit pyrkivät asteittain poistamaan tai alentamaan teollisuustuotteiden sekä maatalous- ja kalastustuotteiden tuonnista ja viennistä kannettavia tulleja ja tuontikiintiöitä.
  • Vapaakauppasopimuksessa esitellään myös osapuolten välisen palvelukaupan asteittainen vapauttaminen sekä kaupan helpottaminen lukuisilla muilla aloilla.
  • Päätökset merkitsevät vapaakauppasopimuksen allekirjoittamista EU:n puolesta Etelä-Korean kanssa (päätös (EU) 265/1599) ja sen tekemistä (päätös (EU) 2015/2169).

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Tavoitteet

Vapaakauppasopimuksen päätavoitteena on

  • poistaa tullit EU:n teollisuus- ja maataloustuotteiden viejiltä
  • parantaa EU:n palveluntarjoajien markkinoille pääsyä
  • poistaa kaupan tekniset esteet (eli muut kuin tullimaksut, esimerkiksi kiintiöt ja tekniset standardit) erityisesti elektroniikan, lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden aloilta
  • parantaa EU:n autonvalmistajien markkinoille pääsyä
  • vapauttaa entuudestaan julkisia hankintoja (esimerkiksi varmistamalla, että EU:n ja Etelä-Korean toimittajat voivat kilpailla yhdenvertaisesti toistensa julkisia hankintoja koskevilla markkinoilla)
  • suojata teollis- ja tekijänoikeuksia
  • edistää kilpailua
  • lisätä avoimuutta
  • sisällyttää kestävä kehitys kauppasuhteeseen
  • perustaa nopea ja tehokas riitojen ratkaisujärjestelmä.

Tariffien ja muiden kuin tariffitoimenpiteiden poistaminen

  • EU ja Etelä-Korea sopivat poistavansa asteittain tuontitullit, joita sovelletaan niiden tavarakauppaan (viiden vuoden sisällä vapaakauppasopimuksen voimaantulosta). Vapauttaminen koskee yli 98 prosenttia tavaroista (lueteltu liitteessä 2A).
  • Pidempiä siirtymäkausia (vähintään seitsemän vuotta) sovelletaan tullien poistamiseen tietyiltä herkiltä maatalous- ja kalastustuotteilta.
  • Tietyissä olosuhteissa yksi osapuoli voi soveltaa kahdenvälisiä suojatoimenpiteitä, jos tuonnin lisääntyminen aiheuttaa tai uhkaa aiheuttaa huomattavaa vahinkoa (esim. markkinaosuuden menetyksen tai alennettuja hintoja) oman taloutensa kyseiselle alalle.
  • Kaupan teknisten esteiden osalta EU ja Etelä-Korea sopivat tekevänsä yhteistyötä standardien ja määräysten alalla ja aloittavansa tarvittaessa vuoropuheluja.
  • Terveys- ja kasvinsuojelutoimia voidaan ottaa käyttöön ihmisten, eläinten ja kasvien elämän ja terveyden suojaamiseksi. Osapuolet lupaavat kuitenkin minimoida näiden toimien vaikutukset kaupan kehitykseen.

Palvelukauppa, sijoittautuminen ja sähköinen kauppa

  • Osapuolet sopivat vapauttavansa osan palveluistaan Maailman kauppajärjestön (WTO) palvelukaupan yleissopimuksen (GATS) mukaisesti. Tätä varten ne ovat laatineet luettelon sitoumuksista ja rajoituksista (liite 7-A), jotka koskevat vapautettuja palvelualoja.
  • Sopimuksessa määritetään säännöt, jotka koskevat sijoittautumisoikeutta palvelumarkkinoille pääsemiseksi ja ammatinharjoittajien oleskeluoikeutta.
  • Osapuolet ottavat huomioon, että sähköinen kauppa tukee talouskasvua ja että esteitä sen käytölle ja kehitykselle on vältettävä. Sen kehityksen on kuitenkin oltava täysin kansainvälisten tietosuojavaatimusten mukaista.
  • Osapuolet sopivat avaavansa rahoituspalvelusektorinsa toisilleen.

Julkiset hankinnat

Teollis- ja tekijänoikeudet

Tähän lukuun sisältyvät osapuolten teollis- ja tekijänoikeuksiin liittyvät sitoumukset, erityisesti tietyt tavaramerkit, tekijänoikeus, mallit ja maantieteelliset merkinnät. Nämä täydentävät ja päivittävät WTO:n teollis- ja tekijänoikeuksien kauppaan liittyvistä näkökohdista tehtyä sopimusta. Luvussa on myös kohta teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamisesta. Se perustuu EU:n sisäisiin sääntöihin, jotka sisältyvät teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamisesta annettuun direktiiviin.

Riitojen ratkaiseminen

Jos vapaakauppasopimusta ei noudateta, otetaan käyttöön riitojenratkaisumenettely, joka on samankaltainen WTO:n menettelyn kanssa. Vapaakauppasopimuksen riitojenratkaisu sisältää neuvottelut ja välimiesmenettelyn, ja lisäksi käytettävissä on sovittelumenettely.

Kestävä kehitys

  • EU ja Etelä-Korea ovat sitoutuneet toteuttamaan kansainvälisen työjärjestön molempien osapuolten ratifioimat yleissopimukset ja standardit sekä monenväliset ympäristösopimukset, jotka ne ovat allekirjoittaneet.
  • Osapuolet sopivat perustavansa institutionaalisia järjestelmiä yhteisten sitoumustensa ja kauppaa ja kestävää kehitystä koskevien menettelyjen toteuttamiseksi ja valvomiseksi.

Arviointimenettely

Euroopan komissio teetti vuonna 2016 arvioinnin EU:n ja Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen täytäntöönpanosta. Vapaakauppasopimuksen täytäntöönpanosta saadut kokemukset voivat tulevaisuudessa toimia perustana muiden maiden kanssa neuvoteltavien samankaltaisten sopimusten laatimisen parantamiselle.

VOIMAANTULOPÄIVÄ

Vapaakauppasopimusta on sovellettu väliaikaisesti heinäkuusta 2011, ja se tuli virallisesti voimaan 13. joulukuuta 2015.

TAUSTAA

ASIAKIRJAT

Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välinen vapaakauppasopimus (EUVL L 127, 14.5.2011, s. 6–1343).

Sopimukseen tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Neuvoston päätös 2011/265/EU, annettu 16 päivänä syyskuuta 2010, Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen kauppasopimuksen allekirjoittamisesta unionin puolesta ja sen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 127, 14.5.2011, s. 1–3).

Neuvoston päätös (EU) 2015/2169, annettu 1 päivänä lokakuuta 2015, Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen tekemisestä (EUVL L 307, 25.11.2015, s. 2–4).

Ks. konsolidoitu toisinto.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Ilmoitus Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen voimaantulosta (EUVL L 235, 2.7.2021, s. 11).

Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle – Vuosikertomus EU:n ja Korean vapaakauppasopimuksen täytäntöönpanosta (COM(2016) 268 final, 30.6.2016).

Komission yksiköiden valmisteluasiakirja – Asetuksen (EU) N:o 511/2011 täytäntöönpano – Oheisasiakirja asiakirjaan – Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle Vuosikertomus EU:n ja Korean vapaakauppasopimuksen täytäntöönpanosta (SWD(2016) 162 final, 30.6.2016).

Ilmoitus Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen voimaantulosta (EUVL L 307, 25.11.2015, s. 1).

Ilmoitus Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 168, 28.6.2011, s. 1).

Viimeisin päivitys: 22.03.2023

Top