Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Eläinlääkärin- ja kotieläinjalostustarkastukset unionin sisäisessä eläinten ja tuotteiden kaupassa

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Elintarvikeketjua koskevien EU:n sääntöjen täytäntöönpano' for an updated information about the subject.

Eläinlääkärin- ja kotieläinjalostustarkastukset unionin sisäisessä eläinten ja tuotteiden kaupassa

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 90/425/ETY eläinlääkärin- ja kotieläinjalostustarkastuksista unionin sisäisessä tiettyjen elävien eläinten ja tuotteiden kaupassa

DIREKTIIVIN TARKOITUS

Direktiivissä säädetään eläinlääkärin-* ja kotieläinjalostustarkastuksia* koskevista säännöksistä, joita on sovellettava EU:ssa kaupattaviin eläviin eläimiin ja tiettyihin tuotteisiin.

Sillä poistetaan EU:n sisärajoilla suoritettavat eläinlääkärin- ja kotieläinjalostustarkastukset ja korvataan ne lähetyspaikassa, kauttakuljetuksen aikana ja määräpaikoissa tehtävillä tarkastuksilla.

Asetuksella (EU) 2016/1012 on muutettu direktiivin otsikkoa ja poistettu viittaukset kotieläinjalostustarkastuksiin. Se tulee voimaan 1. marraskuuta 2018.

Asetuksella (EU) 2017/625 kumotaan direktiivi 90/425/ETY 14. joulukuuta 2019 alkaen.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Elävät eläimet, siitosmunat, sukusolut ja alkiot sekä eläinperäiset tuotteet

Direktiivissä ja siihen myöhemmin tehdyissä muutoksissa käsitellään eläinlääkärin- ja kotieläinjalostustarkastuksia EU:n lainsäädännön piiriin kuuluvien elävien eläinten ja tuotteiden (siitosmunat, sukusolut ja alkiot* sekä eläinperäiset tuotteet) unionin sisäisessä kaupassa.

Sitä ei sovelleta ihmisten mukana matkustavien lemmikkieläinten muihin kuin kaupallisiin siirtoihin.

Tarkastukset lähetyspaikassa

Alkuperämaana olevan EU-maan toimivaltaisen viranomaisen on huolehdittava muun muassa siitä, että kauppaan tarkoitetut eläimet ja tuotteet vastaavat seuraavia vaatimuksia:

  • ne täyttävät direktiivin liitteessä A lueteltujen asiaankuuluvien direktiivien vaatimukset (liitteessä A tarkoitettujen eläinten ja tuotteiden osalta esimerkiksi direktiivi 88/407/ETY) ja määränpäänä olevan EU-maan eläinten terveyttä koskevat vaatimukset (liitteessä B tarkoitettujen eläinten ja tuotteiden, esimerkiksi elävän siipikarjan, osalta)
  • ne tulevat tiloilta, keskuksista tai laitoksista, joissa suoritetaan säännöllisesti virallisia eläinlääkärintarkastuksia
  • ne on tunnistettu ja rekisteröity EU:n lainsäädännön vaatimusten mukaisesti
  • niiden mukana on kuljetettaessa oltava terveystodistus ja muut tarpeelliset asiakirjat
  • ne eivät ole peräisin tiloilta tai alueilta, joihin sovelletaan kyseisiä eläimiä tai tuotteita koskevia rajoituksia tiettyjä tauteja koskevan epäilyn tai tautien esiintymisen vuoksi
  • ne ovat peräisin sellaisesta maasta tai alueelta, joka antaa riittävät terveystakuut määrämaan näkökulmasta
  • ne kuljetetaan voimassa olevien hygieniamääräysten mukaisesti.

Lisäksi toimivaltaisen viranomaisen on EU:ssa suoritettava tarkastuksia tiloilla, markkinapaikoilla ja kokoontumispaikoilla varmistuakseen, että elävät eläimet ja tuotteet täyttävät EU:n vaatimukset ja erityisesti sellaiset, jotka koskevat tunnistamista. Jos eläinten tai tuotteiden toimittajat ja lähettäjät (eläinten ja tuotteiden kuljetuksen valmistelusta vastaavat toimijat) eivät noudata näitä säännöksiä, niille määrätään seuraamuksia.

Tarkastukset määräpaikassa

Toimivaltainen viranomainen voi suorittaa määräpaikoissa eläinlääkärintarkastuksia pistokokein ketään syrjimättä. Niiden tarkoituksena on varmistaa, että kauppaa varten tarkoitetut eläimet ja tuotteet vastaavat vaatimuksia, jotka alkuperäpaikassa on täytettävä (katso edellä). Tarkastuksia voidaan suorittaa kuljetuksen aikana, jos on aihetta epäillä, että sääntöjä on rikottu.

Toisesta EU-maasta lähetettyjen eläinten ja tuotteiden vastaanottajat ovat vastuussa kyseisistä eläimistä ja tuotteista siitä lähtien, kun ne ovat saapuneet määräpaikkaan ja kuljetus on päättynyt. Tämä koskee esimerkiksi markkinapaikoilla myytäväksi tarkoitettuja eläimiä. Vastaanottajia voidaan vaatia ilmoittamaan etukäteen määräpaikkana olevan EU-maan toimivaltaiselle viranomaiselle toisesta EU-maasta peräisin olevien eläinten tai tuotteiden saapumisesta.

Kun EU:n säännöksissä tai EU:n perustamissopimuksen mukaisissa kansallisissa säännöksissä alueilla, joita ei vielä ole yhdenmukaistettu, vaaditaan, että elävät eläimet on asetettava karanteeniin, tämä on yleensä tehtävä määräpaikkana olevalla tilalla.

Satamissa, lentokentillä ja EU:n ulkopuolisten maiden rajoilla olevilla raja-asemilla suoritettavat tarkastukset

Tarkastuksia voidaan suorittaa paikoissa, joissa eläviä eläimiä ja tuotteita voidaan tuoda EU:n ulkopuolisista maista EU:n alueelle. Tällaisia ovat muun muassa satamat, lentokentät ja EU:n ulkopuolisten maiden rajoilla sijaitsevat raja-asemat. EU-maiden on varmistettava, että näiden tarkastusten aikana toteutetaan seuraavat toimenpiteet:

  • eläinten tai tuotteiden mukana olevat todistukset ja asiakirjat tarkastetaan
  • EU:ssa eläimille ja tuotteille suoritetaan määräpaikoissa eläinlääkärintarkastuksia ketään syrjimättä pistokokein
  • EU:n ulkopuolisista maista peräisin oleviin eläimiin sovelletaan direktiivin 91/496/ETY ja direktiivin 97/78/EY säännöksiä.

Jos toimivaltaiset viranomaiset näyttävät tarkastuksessa toteen,

  • että lähetyksessä esiintyy jonkin ilmoitettavan taudin aiheuttajia, zoonoosi* tai tauti tai mikä tahansa muu seikka, joka todennäköisesti on vakava vaara eläimille tai ihmisille, taikka että tuotteet tulevat epitsoottisen eläintaudin* saastuttamalta alueelta, viranomaisten on määrättävä eläin tai eläinlähetys asetettavaksi karanteeniin lähimmälle karanteeniasemalle tai teurastettavaksi ja/tai tuhottavaksi
  • että eläimet tai tuotteet eivät täytä EU:n direktiiveissä tai kansallisissa eläinten terveyttä koskevissa säännöksissä asetettuja edellytyksiä, voidaan ryhtyä eri toimenpiteisiin, muun muassa eläinten tai tuotteiden säilyttämiseen valvonnassa, lähetyksen palauttamiseen tai eläinten teurastamiseen tai tuotteiden tuhoamiseen.

Yhteiset määräykset

Jos jokin zoonoosi tai eläintauti puhkeaa tai eläinten tai ihmisten terveyttä uhkaa jonkin muu vaara, alkuperämaana olevan EU-maan on ryhdyttävä tarvittaviin ehkäisy- ja torjuntatoimenpiteisiin, muun muassa rajoitettava eläinten tai tuotteiden siirtämistä, jos vaara on vakava. EU:n määrä- tai kauttakulkumaat voivat toteuttaa varotoimenpiteitä, kuten määrätä eläimiä karanteeniin. Euroopan komission on tarkasteltava tilannetta mahdollisimman pian ja päätettävä sen jälkeen asianmukaisista toimista.

EU-maiden on huolehdittava siitä, että kaikki kauppiaat, jotka harjoittavat kyseisiä eläimiä ja/tai tuotteita koskevaa unionin sisäistä kauppaa, pitävät kirjaa toimituksista ja eläinten ja tuotteiden myöhemmästä määräpaikasta.

Komissio otti vuonna 2004 käyttöön eläinlääkintäviranomaiset yhdistävän tietokonejärjestelmän, jota kutsutaan Traces-järjestelmäksi.

EU:n sisärajoilla kaikille eläville eläimille ja eläinperäisille tuotteille suoritetut eläinlääkärin- ja kotieläinjalostustarkastukset lopetettiin 1. heinäkuuta 1992 ottaen huomioon EU:n ulkopuolisista maista saapuville eläimille tehtävien tarkastusten edistyminen sekä toimenpiteet suu- ja sorkkataudin ja klassisen sikaruton torjumiseksi.

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

Sitä on sovellettu 26. heinäkuuta 1990 alkaen. EU-maiden oli sisällytettävä se kansalliseen lainsäädäntöönsä 1. heinäkuuta 1992 mennessä lukuun ottamatta (tautien esiintymistä koskevan) 10 artiklan säännöksiä, jotka oli sisällytettävä kansalliseen lainsäädäntöön 26. syyskuuta 1990 mennessä.

KESKEISET TERMIT

Eläinlääkärintarkastus: eläinten tai tuotteiden fyysinen tarkastus (ja/tai hallinnollinen muodollisuus), jonka tarkoituksena on joko välittömästi tai muulla tavoin vaikuttaa ihmisten tai eläinten terveyden turvaamiseen.
Eläinjalostusta koskeva tarkastus: kotieläinjalostuslainsäädännön piiriin kuuluvia eläimiä koskeva fyysinen ja/tai hallinnollinen menettely, joka on tarkoitettu rotujen välittömään tai välilliseen parantamiseen.
Sukusolut ja alkiot: siemenneste, munasolut ja alkiot, jotka on tarkoitettu keinotekoiseen lisääntymiseen.
Zoonoosi: tauti, joka voi siirtyä eläimistä ihmisiin.
Epitsoottinen tauti: tauti, johon suuri määrä eläimiä voi sairastua lyhyen ajan kuluessa.

ASIAKIRJA

Neuvoston direktiivi 90/425/ETY, annettu 26. kesäkuuta 1990, eläinlääkärin- ja kotieläinjalostustarkastuksista yhteisön sisäisessä tiettyjen elävien eläinten ja tuotteiden kaupassa (EYVL L 224, 18.8.1990, s. 29–41)

Direktiiviin 90/425/ETY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/625, annettu 15 päivänä maaliskuuta 2017, virallisesta valvonnasta ja muista virallisista toimista, jotka suoritetaan elintarvike- ja rehulainsäädännön ja eläinten terveyttä ja hyvinvointia, kasvien terveyttä ja kasvinsuojeluaineita koskevien sääntöjen soveltamisen varmistamiseksi, sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 999/2001, (EY) N:o 396/2005, (EY) N:o 1069/2009, (EY) N:o 1107/2009, (EU) N:o 1151/2012, (EU) N:o 652/2014, (EU) 2016/429 ja (EU) 2016/2031, neuvoston asetusten (EY) N:o 1/2005 ja (EY) N:o 1099/2009 ja neuvoston direktiivien 98/58/EY, 1999/74/EY, 2007/43/EY, 2008/119/EY ja 2008/120/EY muuttamisesta ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 854/2004 ja (EY) N:o 882/2004, neuvoston direktiivien 89/608/ETY, 89/662/ETY, 90/425/ETY, 91/496/ETY, 96/23/EY, 96/93/EY ja 97/78/EY ja neuvoston päätöksen 92/438/ETY kumoamisesta (virallista valvontaa koskeva asetus) (EUVL L 95, 7.4.2017, s. 1–142)

Katso konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/1012, annettu 8 päivänä kesäkuuta 2016, puhdasrotuisten jalostuseläinten, risteytettyjen jalostussikojen ja niiden sukusolujen ja alkioiden jalostuksessa, kaupassa ja unioniin tulossa sovellettavista jalostus- ja polveutumisedellytyksistä ja asetuksen (EU) N:o 652/2014, neuvoston direktiivien 89/608/ETY ja 90/425/ETY muuttamisesta sekä tiettyjen eläinjalostusta koskevien säädösten kumoamisesta (”eläinjalostusasetus”) (EUVL L 171, 29.6.2016, s. 66–143)

Komission päätös 2003/623/EY, tehty 19 päivänä elokuuta 2003, yhdennetyn eläinlääkinnällisen Traces-tietojärjestelmän kehittämisestä (EUVL L 216, 28.8.2003, s. 58–59)

Neuvoston direktiivi 97/78/EY, annettu 18 päivänä joulukuuta 1997, kolmansista maista yhteisöön tuotavien tuotteiden eläinlääkinnällisten tarkastusten järjestämistä koskevista periaatteista (EYVL L 24, 30.1.1998, s. 9–30)

Katso konsolidoitu toisinto.

Neuvoston direktiivi 91/496/ETY, annettu 15 päivänä heinäkuuta 1991 kolmansista maista yhteisöön tuotavien eläinten eläinlääkintätarkastusten järjestämistä koskevista periaatteista ja direktiivien 89/662/ETY, 90/425/ETY ja 90/675/ETY muuttamisesta (EYVL L 268, 24.9.1991, s. 56–68)

Katso konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 05.02.2018

Top