Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten kotouttaminen

EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten kotouttaminen

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Tiedonanto (COM(2016) 377 final) — Muiden kuin EU-maiden kansalaisten kotouttamista koskeva toimintasuunnitelma

TOIMINTASUUNNITELMAN TARKOITUS

  • Toimintasuunnitelmassa määritetään poliittiset painopisteet ja erityiset toimenpiteet, joilla autetaan Euroopan unionin (EU) jäsenvaltioiden hallituksia kotouttamaan EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisia yhteiskuntaan.
  • Toimintasuunnitelmassa kuvataan toiminnallinen ja taloudellinen tuki, jota Euroopan komissio voi tarjota tukeakseen kansallisia toimia sekä erilaisia kotouttamisen alalla työskenteleviä organisaatioita ja tahoja.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Toimintasuunnitelma sisältää EU:n aloitteita, jotka komissio on käynnistänyt tai tulee käynnistämään tukeakseen kotouttamista tietyillä osa-alueilla. Näitä aloitteita ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Lähtöä/saapumista edeltävät toimenpiteet: toimenpiteet, joilla edistetään kotouttamistoimien aloittamista mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ennen kuin maahanmuuttajat lähtevät matkalleen ja autetaan valmistelemaan vastaanottavia yhteisöjä maahanmuuttajien tuloon.
  • Koulutus: toimenpiteet, joilla tuetaan kielikurssien tarjoamista ja osallistavaa opetusta.
  • Työmarkkinat: toimenpiteet, joilla edistetään äskettäin tulleiden maahanmuuttajien taitojen ja ammattipätevyyksien varhaista tunnistamista, poistetaan ammatilliseen koulutukseen pääsyn esteitä ja kerätään yhteen hyviä käytänteitä.
  • Peruspalvelut: asuminen ja terveydenhuoltoalan palvelut ovat kansallisia politiikan aloja, mutta EU voi auttaa tarjoamalla rahoitusta ja tukemalla parhaita käytänteitä erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevia varten sekä kehittämällä pilottikoulutusohjelmia terveydenhuollon ammattilaisille.
  • Sosiaalinen osallisuus: toimenpiteet, joilla tuetaan äskettäin tulleiden maahanmuuttajien aktiivista osallistumista muun muassa kulttuuri-, nuoriso- tai urheilutoimintaan, sekä toimenpiteet, joilla helpotetaan keskinäistä ymmärrystä ja torjutaan kaikkia syrjinnän muotoja.
  • Toimien koordinointi: eurooppalaisen kotouttamisasioiden verkoston avulla voidaan edistää yhteydenpitoa ja yhteistyötä kansallisten sekä alue- ja paikallisviranomaisten, alalla toimivien valtiosta riippumattomien järjestöjen sekä muiden tietyillä toiminta-aloilla, kuten työllisyyden ja koulutuksen alalla, toimivien verkostojen välillä.
  • Rahoitus: EU voi täydentää käytettävissä olevaa kansallista rahoitusta antamalla sosiaali-, aluekehitys- tai maaseuturahastostaan osarahoitusta kotouttamisen eri osa-alueisiin, kuten sosiaaliseen osallisuuteen, köyhyyden vähentämiseen tai työpaikkojen luomiseen. Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto voi tarjota erityistukea kotouttamistoimiin.

TAUSTAA

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Kolmansien maiden kansalaisten kotouttamista koskeva toimintasuunnitelma (COM(2016) 377 final, 7.6.2016)

Viimeisin päivitys: 27.07.2017

Top