Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024DC0358

    KOMISSION KERTOMUS Euroopan unionin lainsäädännön soveltamisen valvonta Vuosikertomus 2023

    COM/2024/358 final

    Bryssel 25.7.2024

    COM(2024) 358 final

    KOMISSION KERTOMUS

    Euroopan unionin lainsäädännön soveltamisen valvonta















    Vuosikertomus 2023


    Euroopan unionin lainsäädännön soveltamisen valvonta

    Vuosikertomus 2023

    Alkusanat

    EU:n lainsäädännön tehokas täytäntöönpano

    Jäsenvaltioiden tukeminen alusta alkaen

    Varhaisessa vaiheessa käytävä vuoropuhelu jäsenvaltioiden kanssa ratkaisujen nopeuttamiseksi

    Rikkomusmenettelyt, jos muut toimenpiteet ovat riittämättömiä8

    Asioiden saattaminen unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi viimeisenä keinona9

    EU:n lainsäädännön täytäntöönpano kriisiaikoina9

    EU:n lainsäädännön tulevaisuudenkestävä täytäntöönpano10

    Talouden ja EU:n kilpailukyvyn vahvistaminen

    Sisämarkkinoiden esteiden torjuminen kasvun lisäämiseksi

    Palveluntarjoajien esteiden poistaminen sisämarkkinoilla

    Ihmisille ja yrityksille tarjottavan tiedon ja avun parantaminen

    Rahoituspalvelut

    Tehokkaat vähittäismaksut

    Kestävä rahoitus
    Rahanpesu

    Toimiva liikenneala

    Kilpailusääntöjen täytäntöönpano

    Välillinen verotus oikeudenmukaisen liiketoimintaympäristön edistäjänä

    Sisämarkkinoita edistävä välitön verotus

    Turvalliset ja yksinkertaiset tullit

    Vihreän, kestävän ja vauraan Euroopan luominen

    Ilmastotoimet

    Puhdas liikenne

    Puhdas ilma ja vesi

    Luonnon monimuotoisuuden suojelu

    Kiertotalouden edistäminen

    Elintarvikkeiden toimitusvarmuutta turvaava kestävä maatalous

    Kestävä kalastus ja merten aluesuunnittelu

    Ympäristöhallinto

    Puhdas ja edullinen energia

    Ydinvoiman säilyttäminen turvallisena

    Euroopan digitaalinen valmius

    Ihmisten hyväksi toimiva teknologia

    Oikeudenmukainen ja kilpailukykyinen digitaalitalous

    Avoin, demokraattinen ja kestävä digitaalinen yhteiskunta

    Datatalouden edistäminen

    Yritysten rajat ylittävän toiminnan helpottaminen

    Digitaaliset liikennejärjestelmät

    Oikeudenmukaisen ja sosiaalisen Euroopan rakentaminen

    Työlainsäädäntö

    Työterveys ja -turvallisuus

    Työvoiman liikkuvuus

    Sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittaminen

    Sukupuolten tasa-arvo

    Syrjimättömyys työssä ja osallistaminen

    Ihmisten ja vapauksiemme suojelu

    Oikeusvaltioperiaatteen vaaliminen

    Rasismin, muukalaisvihan ja syrjinnän torjunta

    EU:n oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelu

    Lasten suojeleminen

    Oikeusyhteistyö ja yksilölliset takeet rikosoikeudessa

    Kuluttajien suojelu

    Henkilötietojen tietosuoja

    Turvallisempi liikenne

    Terveyden ja elintarviketurvallisuuden edistäminen

    Ammattien sääntelyn parantaminen ja ammattihenkilöiden vapaa liikkuvuus

    Toiseen jäsenvaltioon lähetettyjen kuljettajien suojelu

    Euroopan turvallisuusunionin vahvistaminen

    Ulkorajojen valvonta

    EU:n yhtenäinen reagointi muuttoliikkeeseen ja turvapaikka-asioihin

    Venäjää koskevien pakotteiden täytäntöönpano

    Vastuuvapauslauseke: Tässä kertomuksessa esitetään komission toimet EU:n lainsäädännön soveltamisen valvomiseksi ja täytäntöönpanemiseksi vuonna 2023. Kertomuksessa mainittujen rikkomistapausten tilanne on saattanut muuttua sen jälkeen.


    Alkusanat

    Lupasimme komission toimikauden alussa rakentaa seuraavalle sukupolvelle vahvemman, vihreämmän ja terveemmän Euroopan, jonka talous hyödyttää kaikkia ihmisiä iästä riippumatta. Nyt viisi vuotta myöhemmin EU on useista kriiseistä huolimatta osoittanut sitoutuneisuutensa siihen, että se puuttuu haasteisiin päättäväisesti, yhteisten arvojemme ja periaatteidemme mukaisesti.

    Komissio on ehdottanut ja Euroopan parlamentti sekä neuvosto ovat hyväksyneet tällä toimikaudella runsaasti uutta lainsäädäntöä. Olemme tehneet väsymättä yhteistyötä varmistaaksemme yhtenäisemmän, vauraamman ja kestävämmän Euroopan. Työmme ei kuitenkaan ole valmis vielä, kun säädös on hyväksytty. Meidän on varmistettava, että lainsäätäjien kesken sovitut säännöt toimivat jäsenvaltioissa käytännössä ja tuovat tarvittavat hyödyt kansalaisille ja yrityksille kaikkialla Euroopassa.

    Tässä kertomuksessa annetaan joitakin tärkeimpiä esimerkkejä vuonna 2023 tehdystä työstä, jolla varmistetaan EU:n lainsäädännön asianmukainen soveltaminen eri aloilla kaikissa jäsenvaltioissa. Toteutetut toimet osoittavat, että komissio ryhtyi tarvittaessa päättäväisesti toimiin suojellakseen ihmisten oikeuksia ja vapauksia sekä varmistaakseen, että EU pysyy demokratian, oikeusvaltioperiaatteen ja perusoikeuksien linnakkeena. Komissio turvaa edelleen päättäväisesti sisämarkkinoiden moitteetonta toimintaa, joka on talouskasvumme ja kilpailukykymme perusta, ja suojelee samalla työntekijöiden ja kuluttajien etuja.

    Jäsenvaltiot ovat komission parhaita liittolaisia sen varmistamisessa, että EU:n lainsäädäntöä pannaan täytäntöön ja sovelletaan asianmukaisesti alusta alkaen. Komission jäsenvaltioille antama varhainen ja jatkuva täytäntöönpanon tuki on sen vuoksi elintärkeää, ja keskinäiseen luottamukseen perustuva tiivis yhteistyö jäsenvaltioiden kanssa on suorin tie tämän yhteisen tavoitteen saavuttamiseen. Tämä ennaltaehkäisevä strategia edistää sääntöjen noudattamisen kulttuuria alusta alkaen, on kustannustehokas ja hyödyttää kaikkia.

    Vankat täytäntöönpanomekanismit ovat kuitenkin edelleen ratkaisevan tärkeitä. Kuten tästä kertomuksesta käy ilmi, komissio käyttää näitä mekanismeja aina tarvittaessa varmistaakseen, että sovitut säännöt muuntuvat käytännöiksi, jotka parantavat Euroopan kansalaisten ja yritysten elämää.

    Ursula von der Leyen

    Euroopan komission puheenjohtaja

    EU:n lainsäädännön tehokas täytäntöönpano

    Olemme yhdessä osoittaneet, että kun Eurooppa on rohkea, se saa paljon aikaan. Työmme ei ole läheskään ohi, joten yhteisiä toimia tarvitaan edelleen. Toimikaamme tänään ja valmistautukaamme huomiseen.

    Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vuoden 2023 puheessaan unionin tilasta

    Euroopan unioni on oikeusyhteisö. EU:n lainsäädännön noudattaminen on EU:n tehokkuuden perusta, joka hyödyttää ihmisiä ja yrityksiä. EU:n lainsäädännön täytäntöönpano on siksi ratkaisevan tärkeää, jotta jäsenvaltioiden välillä voidaan säilyttää tasapuoliset toimintaedellytykset ja varmistaa, ettei yksikään maa saa epäoikeudenmukaista etua. Sen avulla varmistetaan myös sisämarkkinoiden sujuva toiminta. Tämä on osoitus sitoumuksestamme pysyä kilpailukykyisenä ja suojella ihmisten oikeuksia sekä EU:n perusarvoja, myös oikeusvaltioperiaatetta.

    EU:n lainsäädännön asianmukaisen soveltamisen ja täytäntöönpanon varmistaminen on yksi komission keskeisistä tehtävistä perussopimusten valvojana. Komission täytäntöönpanotoimenpiteitä ohjaa yksi yleinen tavoite: sen varmistaminen, että ihmiset ja yritykset hyötyvät yhteisesti sovituista säännöistä kaikkialla EU:ssa. Komissio käyttää tämän tavoitteen saavuttamiseksi erilaisia työkaluja : pikaista täytäntöönpanoa koskevat ohjeet ja rahoitustuki, julkinen raportointi, ratkaisukeskeiset vuoropuhelut jäsenvaltioiden kanssa ja tarvittaessa rikkomusmenettelyt.

    Jäsenvaltioiden tukeminen alusta alkaen

    Älykäs täytäntöönpano tarkoittaa, että EU:n lainsäädännön noudattaminen varmistetaan alusta alkaen, jolloin rikkomuksilta vältytään. Siksi komissio tehostaa jatkuvasti toimiaan, joilla jäsenvaltioita tuetaan EU:n lainsäädännön täytäntöönpanossa. Tukitoimet ovat monipuolisia, ja ratkaisevaa on usein erilaisten toimien yhdisteleminen.

    Esimerkiksi tietyn EU:n säädöksen täytäntöönpanoprosessin aikana komissio antaa jäsenvaltioille, yrityksille, sidosryhmille ja yleisölle käytännön ohjeita siitä, miten säädöstekstin tietyt näkökohdat on ymmärrettävä ja miten niitä on sovellettava. Nämä ohjeet voivat olla kirjallisia ohjeita tai verkossa julkaistavia usein kysyttyjen kysymysten ja vastausten koosteita, tai ne voidaan antaa erityisissä kokouksissa, esimerkiksi työpajoissa, joissa käsitellään säädöksen saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä. Myös asiantuntijaryhmiä käytetään edistämään EU:n lainsäädännön asianmukaista täytäntöönpanoa.

    Jäsenvaltioille annettava tuki on kuitenkin muutakin kuin tiettyjen EU:n säädösten täytäntöönpanoa koskevia ohjeita. Myös EU:n varoista myönnettävä taloudellinen tuki on osoittautunut tehokkaaksi työkaluksi, jolla voidaan auttaa ja edistää uudistusten toteuttamista jäsenvaltioissa sekä tarvittaessa vauhdittaa EU:n lainsäädännössä asetettujen ensisijaisten tavoitteiden saavuttamista. Toinen esimerkki jäsenvaltioille teknisen asiantuntemuksen muodossa annettavasta tuesta on teknisen tuen väline . Se auttaa varmistamaan EU:n lainsäädännön ja politiikan asianmukaisen täytäntöönpanon edistämällä hallinnollisten valmiuksien kehittämistä jäsenvaltioissa.

    Varhaisessa vaiheessa käytävä vuoropuhelu jäsenvaltioiden kanssa ratkaisujen nopeuttamiseksi

    Koronaviruspandemian aikana lentoyhtiöt eivät hyvittäneet peruutettuja lentoja matkustajille ajoissa eivätkä kansalliset viranomaiset panneet asiaa koskevia EU:n sääntöjä tehokkaasti täytäntöön. Komissio kävi EU Pilot -vuoropuheluja kaikkien jäsenvaltioiden kanssa varmistaakseen, että lentoyhtiöt noudattavat EU:n matkustajien oikeuksia. Tämän seurauksena lentoyhtiöt hoitivat suurimman osan viivästyneistä korvauksista ja paransivat viestintää matkustajien kanssa tapauksissa, joissa lento peruuntui. Komissio pystyi lopettamaan nämä EU Pilot ‐ vuoropuhelut vuonna 2023.

    Jos komissio havaitsee jäsenvaltioiden tukemisesta ja lainsäädännön noudattamisen edistämisestä huolimatta mahdollisen EU:n lainsäädännön rikkomisen, se voi päättää aloittaa rikkomusmenettelyä edeltävän vuoropuhelun vakiintuneessa EU Pilot -menettelyssä. Jos tämä vuoropuhelu tarjoaa lisäarvoa, sitä voidaan käyttää esimerkiksi silloin, kun se todennäköisesti johtaa sääntöjen noudattamiseen nopeammin kuin virallinen rikkomusmenettely.

    EU Pilot -menettely on ajan mittaan osoittautunut hyödylliseksi. Vuonna 2023 komissio järjesti 259 EU Pilot ‐vuoropuhelua, joista yli 80 prosenttia ratkaistiin tyydyttävästi. EU Pilot -vuoropuheluita seurasi rikkomusmenettely vain 11 prosentissa tapauksista. EU Pilot on osoittautunut onnistuneeksi menettelyksi monilla politiikka-aloilla, erityisesti energia-alalla (40 onnistuneesti päättynyttä vuoropuhelua), verotuksessa ja tulliasioissa (37), liikkuvuudessa ja liikenteessä (36) sekä rahoituspalveluissa (25).



    Rikkomusmenettelyt, jos muut toimenpiteet ovat riittämättömiä

    Komission rikkomusmenettelyjen käyttö on kehittynyt vuosien mittaan. Menettelyn tavoitteena on edistää laajempia ja vaikuttavampia parannuksia. EU:n lainsäädännön täytäntöönpanoa koskevassa strategisessa lähestymistavassa asetetaan etusijalle rikkomukset, joilla on merkittävin vaikutus ihmisten ja yritysten etuihin.

    Vuonna 2023 komissio käynnisti 529 rikkomusmenettelyä kaikilla keskeisillä politiikka-aloilla. Menettelyt koskivat jokaista jäsenvaltiota, ja uusia tapauksia oli keskimäärin 20 jäsenvaltiota kohti. Komission täytäntöönpanotoimilla turvattiin sisämarkkinoiden eheyttä ja vahvistettiin EU:n taloutta. Niillä edistettiin puhtaaseen ilmaan, veteen ja liikenteeseen liittyviä asioita sekä kiertotaloutta. Komissio valvoi EU:n yhteisiä arvoja, ihmisten perusoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta.

    Uusien rikkomusmenettelyjen määrään vaikuttavat monet tekijät. Koska kansallisen lainsäädännön osaksi saatettavien uusien direktiivien määrä väheni (vuonna 2014 niitä oli 67 ja vuonna 2023 enää 34), sellaisia rikkomusmenettelyjä oli vähemmän, jotka koskivat direktiivien saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä myöhässä tai virheellisesti. Rikkomusmenettelyjä, jotka koskevat direktiivien puutteellista saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä, oli vuonna 2023 vähiten yli 20 vuoteen (284 menettelyä). Komission vahvistettu tuki jäsenvaltioille direktiivien saattamiseksi osaksi kansallista lainsäädäntöä ja niiden asianmukaisen soveltamisen varmistamiseksi on myös osaltaan ehkäissyt rikkomisia.

    Vuonna 2023 rikkomusmenettelyt osoittautuivat jälleen tehokkaiksi: komissio saattoi onnistuneesti päätökseen yli 1 000 rikkomusmenettelyä sen ansiosta, että jäsenvaltiot olivat muuttaneet lainsäädäntöään niin, että se vastaa unionin lainsäädäntöä. Tämä luku kuvastaa myös komission pyrkimyksiä edetä vanhemmissa pitkään jatkuneissa tapauksissa, joista monet komissio pystyi lopettamaan vuonna 2023.

    Kaikista päätetyistä tapauksista 95 prosenttia ratkaistiin ennen kuin asia olisi ollut saatettava Euroopan unionin tuomioistuimen (jäljempänä ’unionin tuomioistuin’) käsiteltäväksi. Pitkällisten oikeudenkäyntien välttäminen merkitsee sitä, että kansalaiset ja yritykset pääsevät hyödyntämään EU:n lainsäädännön suomia etuja nopeammin.



    Asioiden saattaminen unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi viimeisenä keinona

    Jos EU:n lainsäädännön rikkomista ei pystytä ratkaisemaan rikkomusmenettelyn varhaisissa vaiheissa, komissio voi saattaa asian lopulta unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi. Komissio voi tietyissä tapauksissa vaatia taloudellisten seuraamusten määräämistä asianomaiselle jäsenvaltiolle.

    Komissio päätti vuonna 2023 saattaa yhteensä 82 asiaa unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi. Se pyysi 45 tapauksessa tuomioistuinta määräämään kyseiselle jäsenvaltiolle taloudellisia seuraamuksia. Näistä tapauksista 40 koski kansallisen lainsäädännön osaksi saattamista koskevien toimenpiteiden ilmoittamatta jättämistä ja viisi asian siirtämistä unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi uudelleen, koska aiempi tuomio on jätetty panematta täytäntöön. Tässä on merkittävää kasvua edellisistä vuosista, mikä osoittaa, että komissio panee EU:n lainsäädäntöä täytäntöön päättäväisesti.

    EU:n lainsäädännön täytäntöönpano kriisiaikoina

    Kriisit tai hätätilanteet, kuten Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan, voivat aiheuttaa jäsenvaltioille EU:n neljän perusvapauden täysimääräiseen noudattamiseen ja sisämarkkinoiden toimintaan liittyviä haasteita. Vaikeissa olosuhteissa voi olla kiusaus asettaa omaa jäsenvaltiota hyödyttävät näkökohdat EU:n lainsäädännön asianmukaisen soveltamisen edelle. EU:n lainsäädännön tehokas täytäntöönpano on kuitenkin myös silloin hyvin tärkeää. Sen avulla voidaan nimittäin varmistaa, että ihmiset ja yritykset voivat edelleen luottaa EU:n lainsäädännön mahdollistamaan suojaan ja oikeusvarmuuteen ja siihen, että välttämättömiä tavaroita ja palveluita on saatavilla siellä, missä niitä tarvitaan.

    Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikutti EU:ssa kaasun toimitusvarmuuteen, minkä vuoksi on laadittava erityisen kiireellisesti vankat riskivalmiussuunnitelmat kaikille jäsenvaltioille. Komissio käynnisti EU Pilot -tutkimukset 26:ta jäsenvaltiota vastaan, koska nämä eivät olleet ilmoittaneet komissiolle kaasun toimitusvarmuudesta annetussa asetuksessa edellytettyjä kansallisia riskinarviointeja, ennalta ehkäiseviä toimia ja hätäsuunnitelmia. Näistä tutkimuksista 16 voitiin päättää sen jälkeen, kun jäsenvaltiot olivat toimittaneet vaaditut tiedot, mikä vahvisti, että useimmat jäsenvaltiot olivat ottaneet nämä toimenpiteet käyttöön.

    EU:n kaasun varastointimarkkinoiden toiminta ja maakaasun siirtoverkkojen käyttömahdollisuuksia koskevat syrjimättömät säännöt ovat keskeisiä toimitusvarmuuden takaamiseksi ja energian hintojen vakauttamiseksi. Komissio päätti haastaa Puolan unionin tuomioistuimeen, koska sen toimenpiteet aiheuttavat lisäkustannuksia yrityksille, jotka soveltavat kaasun varastointia koskevaa pakollista vaatimusta käyttämällä toisessa jäsenvaltiossa sijaitsevaa varastoa. Nämä toimenpiteet haittaavat rajat ylittävää kaasukauppaa.

    Komissio toteutti myös toimia sisämarkkinoiden suojelemiseksi varmistaakseen turvallisten, kohtuuhintaisten ja laadukkaiden elintarvikkeiden saatavuuden kaikissa jäsenvaltioissa. Komission täytäntöönpanotoimien jälkeen Unkari kumosi viljan vientiä koskevan ennakkoilmoitusjärjestelmänsä. Unkarilaiset toimijat voivat jälleen viedä viljaa muihin jäsenvaltioihin ilman kaupan esteitä. Komissio aloitti kuitenkin lokakuussa 2023 Slovakiaa vastaan rikkomusmenettelyn, joka koskee tiettyjä viljoja ja siemeniä koskevaa ennakkoilmoitusjärjestelmää.

    EU:n lainsäädännön tulevaisuudenkestävä täytäntöönpano

    Komissio teki heinäkuussa 2023 tilannearvioinnin jäsenvaltioiden kanssa varmistaakseen, että EU:n lainsäädännön täytäntöönpanotapa on käytännössä toimiva ja tulevaisuudenkestävä. Arviointi jakautui kuuteen alueeseen: EU:n lainsäädännön täytäntöönpanoa koskevan komission strategisen lähestymistavan toteuttaminen, rikkomusten tehokas käsittely, valitusten käsittelyn helpottaminen, säädösten soveltamisen valvonnan järjestelmällisyyden lisääminen, jäsenvaltioille annettavan tuen lisääminen ja läpinäkyvyyden lisääminen.

    Kaikilla näillä alueilla on tunnistettu kohdennettuja parannuksia, ja komissio on työskennellyt niiden toteuttamiseksi yhdessä jäsenvaltioiden kanssa . Parannuksilla esimerkiksi lisätään avoimuutta, edistetään tiedottamista mahdollisille kantelijoille ja tehostetaan välineitä, joilla voidaan tehdä yhteistyötä jäsenvaltioiden kanssa direktiivien saattamiseksi osaksi kansallista lainsäädäntöä.

    Arviointi osoitti komission valmiudet arvioida täytäntöönpanovälineitään ja -menettelyjään avoimesti ja suoraan sekä sopeutua muuttuviin olosuhteisiin. Se osoitti myös, että komissio ja jäsenvaltiot voivat tehdä yhteistyötä parannusten tunnistamiseksi ja niiden toteuttamiseksi EU:n lainsäädännön täytäntöönpanon kaltaisella oikeudellisesti ja poliittisesti monimutkaisella alalla.

    Talouden ja EU:n kilpailukyvyn vahvistaminen

    Nämä kolme haastetta – työvoima, inflaatio ja liiketoimintaympäristö – ovat edessämme aikana, jolloin teollisuutta pyydetään myös viemään puhdasta siirtymää eteenpäin. Siksi meidän on katsottava kauemmas tulevaisuuteen ja selvitettävä, miten säilytämme kilpailukykymme siirtymässä. […] Koska Eurooppa tekee kaiken tarpeellisen säilyttääkseen kilpailuetunsa.

    Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vuoden 2023 puheessaan unionin tilasta

    Vuonna 2023 annetussa tiedonannossa ”Sisämarkkinoiden 30. vuosipäivä” osoitettiin, että EU:n sääntöjen puutteellinen tai virheellinen täytäntöönpano luo edelleen esteitä sisämarkkinoilla. Siitä aiheutuu kustannuksia yrityksille ja kuluttajille. Erilaiset kansalliset säännöt, joilla otetaan käyttöön rajoituksia ilman päteviä perusteita, monimutkaistavat tilannetta ja vääristävät kilpailua. Yhdelle EU:n pilareista aiheutuu suuri haaste, jos todetaan, että jokin jäsenvaltio on rikkonut EU:n lainsäädäntöä useita kertoja. Komissio pani täytäntöön EU:n sääntöjä varmistaakseen tasapuoliset toimintaedellytykset yrityksille ja pyrki antamaan ihmisille mahdollisuuden hyödyntää täysimääräisesti oikeuksiaan ja etujaan sisämarkkinoilla.

    Sisämarkkinoiden esteiden torjuminen kasvun lisäämiseksi

    Sisämarkkinoiden avoimuutta koskevalla direktiivillä ja sen TRIS-tietokannalla pyritään torjumaan uusia sisämarkkinoiden esteitä avoimuuden, vuoropuhelun ja paremman sääntelyn avulla. Direktiivin mukainen ilmoitusmenettely antaa komissiolle ja muille jäsenvaltioille mahdollisuuden tarkastella kaikkia tuotteita ja tietoyhteiskunnan palveluja koskevia teknisiä määräyksiä, joita jäsenvaltiot aikovat ottaa käyttöön.

    Sisämarkkinoiden jatkuvan toiminnan varmistamiseksi komissio toteutti lisätoimia useissa tapauksissa muun muassa haastamalla Unkarin   unionin tuomioistuimeen, kun se rajoitti tavaroiden (esim. rakennusmateriaalien) vapaata liikkuvuutta asettamalla rajoituksia (kiinteä hintataso, ennakkoilmoitus viennistä jne.).

    Unionin tuomioistuin muistutti direktiivin merkityksestä sekä ihmisten ja yritysten mahdollisuudesta vastustaa aktiivisesti direktiivin vastaisesti annettuja kansallisia sääntöjä. Komissio edisti direktiivin täysimääräistä soveltamista monissa jäsenvaltioiden kanssa käydyissä keskusteluissa.

    Palveluntarjoajien esteiden poistaminen sisämarkkinoilla

    Palveluala on ratkaisevan tärkeä EU:n taloudelle. Palveluiden osuus sekä EU:n BKT:stä että työllisyydestä on noin 70 prosenttia. Alalla on ratkaiseva rooli EU:n talouden elpymisessä ja palautumiskyvyssä.

    Palveludirektiivi on olennainen, jotta vältetään perusteettomat esteet yrityksille, jotka haluavat perustaa sivuliikkeen toiseen jäsenvaltioon tai tarjota palvelujaan rajojen yli. Komissio toimi tiukasti direktiiviä rikkovia jäsenvaltioita vastaan.

    Komissio käynnisti rikkomusmenettelyt Maltaa , Puolaa (tapaus päätettiin myöhemmin vuonna 2023) ja Sloveniaa vastaan, koska niillä on käytössä juristien palvelujen mainostamista koskeva täydellinen kielto. Se pani vireille asian Sloveniaa vastaan ja jatkoi asian ajamista, koska maa ei käsitellyt kysymyksiä, jotka koskevat kiinteistönvälitystoimistoille laissa vahvistettuja tariffeja, ja Kyprosta vastaan, koska sillä on käytössä rajoituksia, jotka määrittelevät, kuka voi omistaa kiinteistönvälitysyhtiöiden osakkeita. Komissio puuttui myös rajat ylittävää palvelujen tarjoamista koskeviin rajoituksiin sekä taloudellista vakuutta koskeviin vaatimuksiin aloittamalla toimet Belgiaa vastaan ja tekemällä asiaan liittyviä jatkotoimia.

    Tarkasteltuaan, miten jäsenvaltiot noudattavat sijoittautumisvapautta ja palvelujen vapaata liikkuvuutta koskevia EU:n perustamissopimuksen määräyksiä, komissio päätti haastaa Puolan EU:n tuomioistuimeen, koska se kieltää apteekkien mainostamisen.

    Maksuviivästykset vaikuttavat kielteisesti yrityksiin, koska ne heikentävät niiden maksuvalmiutta, estävät kasvua sekä haittaavat häiriönsietokykyä ja mahdollisesti toimia, joilla pyritään vihreämpään ja digitaalisempaan kehitykseen.

    EU:n säännöt velvoittavat viranomaiset maksamaan laskunsa 30 päivän kuluessa. Komission täytäntöönpanotoimenpiteillä pyritään siihen, että viranomaiset maksavat hankittujen tavaroiden ja palvelujen toimittajille ajoissa. Komissio haastoi Belgian , Kreikan , Italian , Portugalin ja Slovakian unionin tuomioistuimeen, koska ne ovat maksaneet toimittajilleen myöhässä, ja haastoi rikkomisen vuoksi uudelleen Kreikan ja Italian .

    Julkisia hankintoja koskevilla EU:n säännöillä varmistetaan avoimuus ja yritysten mahdollisuudet päästä markkinoille sekä hankintamenettelyihin osallistumisesta kiinnostuneiden talouden toimijoiden yhdenvertainen kohtelu. Ne tukevat myös julkisten varojen moitteetonta hallinnointia. Näiden sääntöjen täytäntöönpanemiseksi komissio käynnisti rikkomusmenettelyt Unkaria , Portugalia , Romaniaa ja Sloveniaa vastaan ja ryhtyi lisätoimiin Bulgariaa vastaa nostetussa kanteessa. Se pystyi päättämään menettelyt Tšekkiä, Viroa, Kreikkaa, Latviaa, Liettuaa, Portugalia ja Ruotsia vastaan, koska ne olivat saattaneet lainsäädäntönsä EU:n lainsäädännön mukaiseksi.

    Ihmisille ja yrityksille tarjottavan tiedon ja avun parantaminen

    Viime vuosina on kehitetty joukko sisämarkkinoiden hallintovälineitä ( sisämarkkinasääntöjen täytäntöönpanon valvontaa käsittelevän työryhmä (SMET), SOLVIT , sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmä , Your Europe ja Sinun Eurooppasi -neuvonta ), joiden avulla ihmiset ja yritykset voivat käyttää täysimääräisesti oikeuksiaan sisämarkkinoilla. Ne tarjoavat selkeää tietoa, apua ja ongelmanratkaisukeinoja. Esimerkiksi vuonna 2023 SOLVIT-keskukset auttoivat yli 2 200:aa ihmistä ja yritystä niiden ongelmissa. Yli 88 prosenttia näistä tapauksista ratkaistiin. Komissio julkaisi SMET:n vuosia 2022–2023 koskevan kertomuksen , jossa esitellään SMET:n työtä ja saavutuksia. Komissio ja jäsenvaltiot tekevät SMET:ssä yhteistyötä sisämarkkinoiden jäljellä olevien esteiden analysoimiseksi ja poistamiseksi. Tällä voi olla esteiden vaikutuksen vähentämisen kautta keskeinen vaikutus: SMET esimerkiksi pyrki poistamaan 90 käsittelyyn liittyvää estettä, jotka hidastivat uusiutuvan energian hankkeita.

    Lisäksi näistä välineistä saatu näyttö auttaa tunnistamaan ja korjaamaan sisämarkkinoita koskevien sääntöjen soveltamiseen liittyviä ongelmia. Erityisesti SOLVIT-verkosto voi tuoda esiin rakenteellisia kysymyksiä, joita ihmiset ja yritykset kohtaavat toistuvasti. Vuonna 2023 julkaistiin ensimmäinen täytäntöönpanokertomus yhteisestä digitaalisesta palveluväylästä , Yhteinen digitaalinen palveluväylä -verkkosivusto, joka helpottaa eurooppalaisten ja yritysten toisessa EU-maassa mahdollisesti tarvitsemien tietojen, menettelyjen ja neuvontapalvelujen saatavuutta verkossa, ja sivusto ylitti 400 miljoonan kävijän määrän. Your Europe oli komission suosituin verkkosivusto: sillä oli vuoden aikana 32 miljoonaa kävijää. Sinun Eurooppasi -neuvontaa , joka antaa tietoa sisämarkkinoihin liittyvistä oikeuksista ihmisille ja yrityksille, käytettiin yli 26 000 kertaa.

    Rahoituspalvelut

    Rahoitusvakaus, kuluttajien suojelu ja vakaa liiketoimintaympäristö ovat rahoitusmarkkinoiden moitteettoman toiminnan perusta. Avoimuuden kannalta on keskeistä, että monikansalliset yhtiöt raportoivat kussakin jäsenvaltiossa maksamansa yritysverot. Rahoitusvälineiden markkinoita koskevan direktiivin II muuttamista koskevissa säännöissä vahvistetaan lohkoketjuteknologiaan perustuvia markkinainfrastruktuureja koskeva pilottijärjestelmä. Niissä myös muutettiin rahoitusvälineen määritelmää ja selvennettiin, että tällaisia välineitä voidaan laskea liikkeeseen kryptovaluuttoja käyttäen. Lisäksi liikennevakuutusta koskevilla EU:n säännöillä vahvistettiin liikennevahingoissa vahingon kärsineiden suojaa kaikkialla EU:ssa.

    Komission täytäntöönpanotoimet auttoivat varmistamaan rahoituspalvelujen toiminnan monilla eri aloilla. Komissio käynnisti 39 rikkomusmenettelyä jäsenvaltioita vastaan, koska ne eivät olleet saattaneet tuloverotietojen julkistamisesta annettua direktiiviä , liikennevakuutusdirektiiviä ja rahoitusvälineiden markkinoita koskevan direktiivin II muuttamisesta annettua asetusta täysimääräisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään.

    Tehokkaat vähittäismaksut

    Tehokkaat vähittäismaksut ovat EU:n talouden selkäranka. Ne helpottavat saumattomia liiketoimia eri aloilla ja varmistavat sujuvan taloudellisen toiminnan. Niillä on tärkeä rooli talouskasvun vauhdittamisessa ja rahoitusvakauden edistämisessä. Esimerkiksi SEPA-asetuksen ansiosta ihmiset ja yritykset voivat suorittaa kaikki rajat ylittävät euromääräiset maksut, joissa ei käytetä käteisrahaa, yhtä helposti kuin kotimaan maksut.

    Komissio käynnisti kahden jäsenvaltion kanssa EU Pilot -vuoropuhelut asetuksen asianmukaisesta täytäntöönpanosta. Sisämarkkinoiden täytäntöönpanon valvonnan työryhmä (SMET) pyysi jäsenvaltioita myös tunnistamaan puutteet, jotka johtavat IBAN-tilinumeroa koskevaan syrjintään (mikä tarkoittaa, että muissa EU:n jäsenvaltioissa olevia tilejä ei voida käyttää suoraveloituksen tekemiseen tai varojen siirtämiseen kotimaisia maksuja varten), sekä puuttumaan niihin.

    Kestävä rahoitus

    Kestävä rahoitus on tärkeä osa Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tukemista. Asiaan liittyviä EU:n sääntöjä ovat esimerkiksi taksonomia-asetus , kestävän rahoituksen tiedonantovelvoiteasetus , EU:n ilmastosiirtymää koskevista vertailuarvoista annettu asetus , eurooppalaisista vihreistä joukkolainoista annettu asetus ja yritysten kestävyysraportointidirektiivi .

    Näiden sääntöjen oikeudellisen tulkinnan ja täytäntöönpanon helpottamiseksi komissio julkaisi useita usein kysyttyjen kysymysten (FAQ) koosteita. Komissio antoi myös siirtymisen rahoitusta koskevan suosituksen , jossa annetaan markkinoille ohjeita kestävän rahoituksen kehyksen käytöstä.

    Rahanpesu

    Järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi on tärkeää, että kaikki talouden toimijat kaikissa jäsenvaltioissa soveltavat tehokkaasti rahanpesun vastaisia EU:n sääntöjä. Sääntöjen noudattamisen parantaminen on komission täytäntöönpanotoimenpiteiden tärkeä tavoite, jolla suojellaan ihmisiä ja varmistetaan tasapuoliset toimintaedellytykset rahoitusalan yrityksille.

    Komissio arvioi, saattoivatko jäsenvaltiot viidennen rahanpesudirektiivin asianmukaisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään. Komissio käynnisti tämän velvollisuuden laiminlyönnin vuoksi rikkomusmenettelyt Kyprosta , Unkaria , Romaniaa , Italiaa , Latviaa , Portugalia ja Bulgariaa vastaan, ja Espanjaa ja Italiaa vastaan, koska ne eivät olleet soveltaneet sääntöjä asianmukaisesti. Komissio lopetti Tšekkiä, Italiaa ja Portugalia koskevat rikkomusmenettelyt, koska maat olivat muuttaneet lainsäädäntönsä unionin lainsäädännön mukaiseksi. Lisäksi komissio saattoi onnistuneesti päätökseen EU Pilot -vuoropuhelut kymmenen jäsenvaltion kanssa.

    Toimiva liikenneala

    Yhtenäinen eurooppalainen rautatiealue on EU:n laajuinen rautatieverkko, jonka tarkoituksena on mahdollistaa rautatiejärjestelmän laajentaminen kilpailun, teknisen yhdenmukaistamisen ja kansainvälisten yhteyksien yhteisen kehittämisen pohjalta. Komissio päätti haastaa Kreikan ja Espanjan unionin tuomioistuimeen, koska ne eivät olleet noudattaneet yhtenäisestä eurooppalaisesta rautatiealueesta annetun direktiivin mukaisia velvoitteitaan. Komissio käynnisti rikkomusmenettelyt Unkaria ja Itävaltaa  vastaan, koska ne olivat saattaneet rautatieliikenteen kotimaisten henkilöliikennepalvelujen markkinoiden avaamista ja rautateiden infrastruktuurin hallinnointia koskevat EU:n säännöt virheellisesti osaksi kansallista lainsäädäntöä. Se jatkoi rikkomusmenettelyjä Saksaa ja Bulgariaa vastaan, koska ne olivat saattaneet tietyt saman direktiivin säännökset virheellisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään.

    Tiettyjen tieliikenteen ajoneuvojen enimmäispainoja ja -mittoja koskevilla päivitetyillä EU:n säännöillä on tärkeä rooli sisämarkkinoiden toiminnassa ja tavaroiden vapaassa liikkuvuudessa EU:ssa. Komissio jatkoi rikkomusmenettelyä Liettuaa vastaan, koska se ei ollut pannut näitä päivitettyjä sääntöjä kaikilta osin täytäntöön.

    Meriliikenteen alalla komissio aloitti rikkomusmenettelyn Alankomaita vastaan, koska se ei ollut noudattanut laivavarustedirektiivissä vahvistettuja EU:n sääntöjä. Kyseisen direktiivin tavoitteena on parantaa meriturvallisuutta ja estää meren pilaantumista soveltamalla yhdenmukaisesti EU:n aluksille sijoitettavia laivavarusteita koskevia asiaankuuluvia kansainvälisiä oikeudellisia asiakirjoja ja varmistaa tällaisten varusteiden vapaa liikkuvuus unionissa. Komissio aloitti myös uuden vaiheen vastaavassa rikkomusmenettelyssä Bulgariaa vastaan.

    Rautatieliikenteen alalla komissio aloitti rikkomusmenettelyn Alankomaita vastaan, koska se ei ollut soveltanut asianmukaisesti EU:n sääntöjä julkisia rautatieliikenteen palveluhankintoja koskevien sopimusten kilpailuttamisesta.

    Maantieliikenteen alalla komissio päätti haastaa Tanskan unionin tuomioistuimeen, koska se ei ollut noudattanut linja-autoliikennettä koskevia EU:n sääntöjä . Näissä säännöissä määritellään kabotaasiliikenne, ja niiden mukaan EU:n liikenteenharjoittajat voivat tarjota tilapäisesti satunnaisia maanteiden henkilöliikennepalveluja muissa jäsenvaltioissa kuin sijoittautumisjäsenvaltioissa. Ainoa vaatimus on, että niillä on yhteisön liikennelupa. Tanskan tulkinnassa näistä säännöistä rajataan kabotaasiliikenne tarpeettomasti seitsemään peräkkäiseen päivään kuukaudessa.

    Kilpailusääntöjen täytäntöönpano

    EU:n kilpailupolitiikalla pyritään varmistamaan kilpailukykyiset ja tasapuoliset toimintaedellytykset. Kansalliset kilpailuviranomaiset valvovat sen täytäntöönpanoa yhdessä komission kanssa. ECN+-direktiivi lisää kansallisten kilpailuviranomaisten toimivaltaa ja tehokkuutta sekä vahvistaa EU:n kilpailusääntöjen täytäntöönpanoa. Direktiivin täytäntöönpanemiseksi komissio haastoi Viron yhteisöjen tuomioistuimeen ja siirtyi seuraavaan vaiheeseen Romaniaa vastaan käydyssä menettelyssä.

    Välillinen verotus oikeudenmukaisen liiketoimintaympäristön edistäjänä

    Arvonlisäveroa ja valmisteveroja koskevilla EU:n säännöillä varmistetaan, että yritykset voivat kilpailla tasapuolisin toimintaedellytyksin sisämarkkinoilla ja että verot maksetaan sinne mihin pitääkin. Ajoneuvoverotuksen kaltaisilla aloilla, joilla ei ole yhteisiä sääntöjä, komissio valvoo, että jäsenvaltiot eivät luo syrjiviä esteitä EU:ssa liikkuville ihmisille ja autoille.

    Komissio aloitti rikkomusmenettelyn Espanjaa vastaan, koska se ei ollut saattanut valmisteveron alaisia tuotteita koskevaa tarkistettua yhteistä kehystä ja alkoholin valmisteveroja koskevia tarkistettuja sääntöjä osaksi kansallista lainsäädäntöään. Yleisesti ottaen komission täytäntöönpanotoimilla saavutettiin seuraavia tuloksia: Rikkomusmenettelyjä saatiin päätökseen 21, koska yhdeksän jäsenvaltiota oli saattanut molemmat sääntöjoukot kokonaan osaksi kansallista lainsäädäntöään. Mitä tulee EU:ssa toteutettujen puolustustoimien arvonlisävero- ja valmisteverokohtelua koskevien sääntöjen saattamiseen osaksi kansallista lainsäädäntöä, komissio päätti myös rikkomusmenettelyn Belgiaa, Kreikkaa, Espanjaa, Itävaltaa ja Portugalia vastaan.

    Valmisteveron alaisia tavaroita koskeva tarkistettu yhteinen kehys yksinkertaistaa alkoholin, tupakan ja energiatuotteiden liikkuvuutta koskevia sääntöjä. Alkoholin valmisteveroja koskevilla tarkistetuilla säännöillä perustettiin pieniä valmistajia koskeva yhteinen todistusjärjestelmä.

    Kantelun lisäksi komissio käynnisti Portugalia vastaan rikkomusmenettelyn, koska se ei ole soveltanut EU:n valmisteverolainsäädännön mukaista viinin määritelmää , joka vaikuttaa tiettyjen alkoholijuomien verokohteluun. EU:n lainsäädännön mukaan tuotteet, joiden alkoholipitoisuus on 15–18 tilavuusprosenttia, voidaan sisällyttää viinien luokkaan vain, jos ne on saatu aikaan ilman väkevöintiä. Portugali kuitenkin käsittelee viininä tuotteita, joita on väkevöity, ja soveltaa niihin virheellisesti nollaverokantaa.

    Jos tavaroiden ja palvelujen alkuperäistä hintaa ei makseta (esimerkiksi kun yritys on maksukyvyttömyysmenettelyssä),  alv-direktiivissä  edellytetään, että jäsenvaltioiden on vähennettävä kansallisten edellytysten perusteella sitä määrää, josta arvonlisävero kannetaan. Komissio aloitti EU Pilot -vuoropuhelun Espanjan kanssa näiden sääntöjen täytäntöönpanosta varmistaakseen, että arvonlisävero kannetaan oikeasta määrästä ilman, että yrityksille asetetaan kohtuuttomia ehtoja. EU Pilot -prosessi saatiin onnistuneesti päätökseen sen jälkeen, kun Espanja oli toteuttanut toimenpiteitä lainsäädäntönsä yhdenmukaistamiseksi EU:n sääntöjen kanssa.

    Vuonna 2023 komission EU:n verolainsäädännön täytäntöönpanotoimet toivat konkreettista hyötyä ihmisille ja yrityksille. Esimerkiksi Romania palautti ihmisille rekisteröintiverot, jotka oli kannettu virheellisesti muista jäsenvaltioista hankituista käytetyistä autoista. Kreikka poisti kansallisen yleispalvelun tarjoajan tarjoamien kaupallisten postipalvelujen vapautuksen arvonlisäverosta. Yritykset voivat nyt kilpailla keskenään tasapuolisesti ja tarjota kuluttajille laajemman valikoiman kaupallisia postipalveluja kilpailukykyisin hinnoin. Lisäksi Tanska, Viro, Irlanti, Kreikka, Kroatia, Italia, Liettua, Slovenia ja Suomi helpottavat onnistuneiden EU Pilot -vuoropuhelujen jälkeen verosaatavien perintää vastaamalla nopeasti ja täsmällisesti muiden jäsenvaltioiden tietopyyntöihin

    Unionin tuomioistuin totesi  syyskuussa 2023 komission täytäntöönpanotoimien jälkeen, että Yhdistynyt kuningaskunta ei ollut toteuttanut toimia noudattaakseen aiempaa tuomiotaan, joka koski polttoaineen virheellistä merkitsemistä. Tuomioistuin velvoitti Yhdistyneen kuningaskunnan maksamaan rahamääräisen seuraamuksen. 

    EU:n sääntöjen mukaan EU:n ulkopuolelle viedyistä tavaroista ei makseta arvonlisäveroa. Bulgariasta vientiä harjoittavat EU:n ulkopuoliset toimijat eivät voineet esittää kansallisen hallinnon pyytämää tulliasiakirjaa, minkä vuoksi niiden oli maksettava arvonlisävero. Onnistuneen EU Pilot -vuoropuhelun jälkeen Bulgaria toteutti toimia varmistaakseen näiden sääntöjen asianmukaisen soveltamisen. 

    Sisämarkkinoita edistävä välitön verotus

    Sisämarkkinat takaavat sen, että ihmiset ja yritykset voivat liikkua, toimia ja sijoittaa vapaasti kansallisten rajojen yli. Välitöntä verotusta koskevia kansallisia sääntöjä ei kuitenkaan ole yhdenmukaistettu täysin kaikkialla EU:ssa. Kansallisten verojärjestelmien väliset erot luovat esteitä sisämarkkinoille ja antavat mahdollisuuksia aggressiiviseen verosuunnitteluun sekä verovilppiin.

    Verojen kiertämisen torjuntaa koskevista säännöistä annetun direktiivin tavoitteena on luoda vähimmäissuojaustaso yhteisöveron kiertämistä vastaan kaikkialla EU:ssa ja varmistaa samalla yrityksille oikeudenmukaisempi ja vakaampi ympäristö. Komissio päätti vuonna 2023 haastaa Belgian ja Luxemburgin unionin tuomioistuimeen, koska ne olivat saattaneet direktiivin osaksi kansallista lainsäädäntöään virheellisesti. Komissio saattoi onnistuneesti päätökseen rikkomusmenettelyn Espanjaa vastaan, koska se oli saattanut maastapoistumisveroa koskevat säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöään.

    Komissio toteutti vuonna 2023 lisää täytäntöönpanotoimia sen jälkeen, kun unionin tuomioistuin oli todennut , että Belgia rikkoi EU:n lainsäädäntöä kieltämällä ulkomaisia veronmaksajia, jotka ansaitsevat alle 75 prosenttia maailmanlaajuisista tuloistaan Belgiassa, vähentämästä elatusapumaksunsa verotettavista tuloistaan. Belgia ei ollut saattanut lainsäädäntöään tuomioistuimen ensimmäisen tuomion mukaiseksi, joten komissio päätti marraskuussa 2023 haastaa Belgian uudelleen unionin tuomioistuimeen .

    Hallinnollisesta yhteistyöstä verotuksen alalla annetussa direktiivissä otettiin käyttöön uudet verotuksen avoimuuteen tähtäävät säännöt digitaalisilla alustoilla tapahtuvia liiketoimia varten . Niiden avulla jäsenvaltiot voivat tunnistaa tilanteet, joissa veroa olisi maksettava, minkä ansiosta voidaan välttää verovilppejä ja virheellistä raportointia. Näiden sääntöjen saattamiseksi osaksi kansallista lainsäädäntöä komissio käynnisti lisäksi rikkomusmenettelyn 14:ää jäsenvaltiota vastaan ja ryhtyi lisätoimiin Belgiaa, Kreikkaa, Espanjaa, Kyprosta, Puolaa ja Portugalia vastaan. Täytäntöönpanotoimenpiteet onnistuivat, sillä komissio pystyi päättämään suurimman osan rikkomusmenettelyistä vuoden 2023 loppuun mennessä. 

    Komission täytäntöönpanotoimien seurauksena ja poistamalla esteen palvelujen tarjoamisen vapaudelta EU:ssa Espanja poisti EU:ssa oleskelevien ulkomaisten veronmaksajien velvollisuuden nimittää veroedustaja. Tämä velvoite aiheutti ulkomaisille veronmaksajille lisäkustannuksia, jotka vaikeuttivat toiminnan aloittamasta Espanjassa tai investoimista Espanjaan.

    Komission kanssa käydyn epävirallisen keskustelun jälkeen useat jäsenvaltiot saattoivat kansallisen lainsäädäntönsä EU:n välitöntä verotusta koskevien sääntöjen mukaiseksi. Liettua korjasi verojen kiertämisen estämisen verokohtelun eroavuuksia koskevien sääntöjen virheellisen saattamisen osaksi kansallista lainsäädäntöään. Romania oikaisi automaattista tietojenvaihtoa verotuksen alalla koskevia sääntöjä, jotka se oli saattanut osaksi kansallista lainsäädäntöään epäasianmukaisesti, ja korjasi majoitus- ja ravitsemisalan tilanteen, johon ei voitu soveltaa emoyhtiödirektiivin mukaista osakkuusyritysten välisiin maksuihin sovellettavaa vapautusta lähdeverosta.

    Komissio päätti kantelun jälkeen aloittaa Ruotsia vastaan rikkomusmenettelyn ennakkoverotusta koskevassa asiassa. Ruotsi rajoittaa perusteettomasti palvelujen tarjoamisen vapautta ( EU:n toiminnasta tehdyn sopimuksen 56 artikla ja ETA-sopimuksen 36 artikla ).

    Turvalliset ja yksinkertaiset tullit

    EU:n tullikoodeksissa luodaan EU:n tullialueella sovellettavia tullisääntöjä ja -menettelyjä koskeva oikeudellinen kehys, joka on mukautettu nykyaikaisiin kaupan malleihin ja viestintävälineisiin.

    Tullialaan liittyvässä komission täytäntöönpanostrategiassa keskityttiin koodeksin asianmukaiseen ja yhdenmukaiseen soveltamiseen. Se teki näin tutkimalla tavaroiden aliarvostukseen liittyvää ongelmaa, arvioimalla jäsenvaltioiden tullialan tietoteknisiä järjestelmiä, tunnistamalla tullimaksuja vastaavia maksuja EU:ssa ja toteamalla sääntöjenvastaisuuksia käteisrahan valvonnasta annetun asetuksen soveltamisessa.

    Vuonna 2023 komissio keskittyi tullille esittämisen yhteydessä perittävien postimaksujen alalla kaikki jäsenvaltiot kattavaan monialaiseen tutkimukseen, joka koski arvoltaan vähäisiä postilähetyksiä koskevien säännösten soveltamista .

    Vihreän, kestävän ja vauraan Euroopan luominen

    Tämä on Euroopan vahvuus ilmastonmuutoksen torjunnassa. Euroopan vihreän kehityksen ohjelma tarjoaa tarvittavan kehyksen, kannustimet ja investoinnit, mutta ratkaisuja kehittävät ihmiset – keksijät ja insinöörit.

    Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vuoden 2023 puheessaan unionin tilasta

    Euroopan vihreän kehityksen ohjelma on Euroopan unionin etenemissuunnitelma kolmen kriisin eli ilmasto-, ympäristö- ja biodiversiteettikriisin yhtä aikaa aiheuttaman uhan torjumiseksi. EU pyrkii tarjoamaan puhdasta, kohtuuhintaista ja varmaa energiaa, saavuttamaan ilmastotavoitteensa ja vauhdittamaan talouskehitystä. Komission täytäntöönpanotoimenpiteillä edistettiin vuonna 2023 puhdasta ilmaa, vettä ja liikennettä sekä kiertotaloutta. Komissio auttoi jäsenvaltioita ja viljelijöitä yhteisen maatalouspolitiikan puitteissa. Se saavutti edistystä EU:n energiaunionin suhteen ja jatkoi työtä ydinenergian turvallisuuden varmistamiseksi.

    Ilmastotoimet 

    Hallintoasetuksessa  esitetään suunnittelua, raportointia ja seurantaa koskevat säännöt , joiden avulla EU pyrkii saavuttamaan vuoteen 2030 ulottuvat ilmasto- ja energiatavoitteensa. Asetuksella varmistetaan EU:n asianmukainen, oikea-aikainen ja johdonmukainen raportointi ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden kansakuntien puitesopimuksen ja Pariisin sopimuksen mukaisesti.

    Asetuksessa edellytetään, että jäsenvaltiot toimittavat pitkän aikavälin strategioita , jotka kattavat vähintään 30 vuoden näkymät ja joilla tuetaan EU:n ilmastotavoitteita . Komissio siirtyi vuonna 2023 seuraavaan vaiheeseen rikkomusmenettelyissä Puolaa ja Romaniaa  vastaan, jotka eivät olleet ilmoittaneet kyseisiä strategioitaan komissiolle.

    Jäsenvaltioiden on myös laadittava kymmenvuotiset kansalliset energia- ja ilmastosuunnitelmat ja päivitettävä niitä sekä esitettävä niissä etenemissuunnitelmansa energiaunionin tavoitteiden saavuttamiseksi, hiilestä irtautuminen mukaan luettuna. Komissio käynnisti rikkomusmenettelyä edeltävät vuoropuhelut 11 jäsenvaltion kanssa, jotka eivät olleet toimittaneet vuosia 2021–2030 koskevia päivitettyjä suunnitelmaluonnoksia ajoissa. Vuoropuhelut olivat yleisesti ottaen onnistuneita, ja suurin osa asianomaisista jäsenvaltioista toimitti päivitetyt suunnitelmansa. Kolme vuoropuhelua johti rikkomusmenettelyjen aloittamiseen Bulgariaa , Itävaltaa ja Puolaa vastaan. 

    Puhdas liikenne

    Kestävä kaupunkiliikenne sekä puhtaat ja energiatehokkaat ajoneuvot parantavat ihmisten elämänlaatua ja vahvistavat EU:n taloutta. Tavoitteena on parantaa liikennettä ja samalla vähentää ruuhkia, onnettomuuksia ja saasteita Euroopan kaupungeissa.

    Vuonna 2023 komissio haastoi Bulgarian unionin tuomioistuimeen, koska se ei ollut saattanut osaksi kansallista lainsäädäntöään EU:n sääntöjä , joilla asetetaan puhtaiden ajoneuvojen julkisia hankintoja koskevat kansalliset vähimmäistavoitteet. Nämä tavoitteet ovat erityisen merkityksellisiä kaupunkiliikenteen linja-autoille, sillä julkisten hankintojen osuus niiden markkinoista on noin 70 prosenttia. Komissio päätti rikkomusmenettelyt Tšekkiä, Viroa, Unkaria, Sloveniaa, Suomea ja Ruotsia vastaan, sillä ne olivat saattaneet nämä säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöään.

    Puhdas ilma ja vesi

    EU:n puhtaan ilman politiikan tavoitteena on parantaa ilman laatua ja torjua ilman saastumista sekä suojella ympäristöä ja ihmisten terveyttä. Ilman pilaantuminen on EU:n suurin ympäristöterveysongelma. Se aiheuttaa vakavia sairauksia, kuten astmaa, sydän- ja verisuoniongelmia ja keuhkosyöpää, ja se vaikuttaa haavoittuviin ryhmiin eniten.

    EU:n vesipolitiikalla suojellaan vesivaroja sekä makean ja suolaisen veden ekosysteemejä ja varmistetaan, että juoma- ja uimavetemme ovat puhtaita. Vesipolitiikan puitedirektiivissä säädetään EU:n vesipolitiikan pääkehys ja tavoitteet.

    Komissio kehotti 12:ta jäsenvaltiota varmistamaan, että ne panevat asianmukaisesti täytäntöön sitoumuksensa vähentää useiden eri epäpuhtauksien päästöjä ilmaan EU:n sääntöjen mukaisesti. Komissio valvoi myös ilman pilaantumisen seurantaa koskevan EU:n   lainsäädännön täytäntöönpanoa.

    Suojellakseen ihmisiä ympäristömelulta komissio kehotti Ranskaa ja Kreikkaa toteuttamaan melua koskevat toimintasuunnitelmat ja/tai kartat. Se siirtyi seuraavaan vaiheeseen Latviaa ja Itävaltaa vastaan käydyissä menettelyissä, koska tätä alaa koskevia EU:n sääntöjä ei ollut saatettu täysimääräisesti osaksi kansallista lainsäädäntöä.

    EU:n vesipolitiikan nojalla komissio päätti haastaa Belgian unionin tuomioistuimeen, koska se ei ollut toteuttanut riittäviä toimia nitraattien aiheuttaman pilaantumisen torjumiseksi Valloniassa. Komissio pystyi päättämään asian käsittelyn ennen vuoden 2023 loppua, koska Belgia oli saavuttanut EU:n lainsäädännön mukaisen tilanteen. Komissio päätti myös haastaa Kreikan unionin tuomioistuimeen, koska se ei ollut toimittanut päivitettyjä tulvariski- ja tulvavaarakarttoja. Komissio toteutti lisätoimia kahdeksaa jäsenvaltiota vastaan, koska ne eivät olleet saattaneet päätökseen vesienhoitosuunnitelmiensa ja/tai tulvariskien hallintasuunnitelmiensa tarkistuksia. Komissio haastoi myös Espanjan unionin tuomioistuimeen yhdyskuntajätevesien käsittelyyn liittyvien puutteiden vuoksi.

    Luonnon monimuotoisuuden suojelu 

    Komissio päätti haastaa Bulgarian , Irlannin , Kreikan , Italian , Latvian ja Portugalin unionin tuomioistuimeen, koska ne eivät olleet estäneet haitallisia vieraslajeja vahingoittamasta Euroopan luontoa. Lisäksi se haastoi Irlannin unionin tuomioistuimeen, koska se ei ollut hyväksynyt ja ilmoittanut haitallisia vieraslajeja koskevissa EU:n säännöissä edellytettyjä seuraamuksia. Irlantia, Kreikkaa, Italiaa, Latviaa ja Portugalia koskevat tapaukset saatiin päätökseen vuonna 2023, koska nämä maat olivat saavuttaneet EU:n lainsäädännön mukaisen tilanteen. Komissio siirtyi seuraavaan vaiheeseen Viron vastaisessa menettelyssä, koska maa ei ollut soveltanut luontotyyppidirektiiviä asianmukaisesti etenkään Natura 2000 -alueiden hakkuutoiminnan osalta.

    Komissio päätti haastaa Portugalin unionin tuomioistuimeen, koska maa ei ollut saattanut ympäristövaikutusten arviointia koskevaa direktiiviä asianmukaisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään. Tapaus päätettiin myöhemmin vuonna 2023, kun Portugali oli tehnyt tarvittavat oikeudelliset muutokset.

    Osana Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa vuoteen 2030 ulottuva biologista monimuotoisuutta koskeva strategia on EU:n suunnitelma, jonka tarkoituksena on saada biologinen monimuotoisuus elpymään vuoteen 2030 mennessä. Se sisältää yksilöityjä sitoumuksia ja toimenpiteitä luonnon suojelemiseksi ja ekosysteemien heikkenemisen kumoamiseksi olemassa olevien luontosäädösten pohjalta.

    Kiertotalouden edistäminen

    Komissio haastoi Kreikan , Kroatian , Slovakian ja Slovenian unionin tuomioistuimeen kaatopaikkojen ennallistamiseen ja sulkemiseen liittyvien laiminlyöntien vuoksi. Lisäksi se kehotti Slovakiaa noudattamaan jätepuitedirektiiviä 67 hylätyn kaatopaikan osalta. Komissio aloitti rikkomusmenettelyn kuutta jäsenvaltiota vastaan, koska ne eivät olleet saattaneet näitä sääntöjä asianmukaisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään.

    Komissio päätti Sloveniaa koskevan tapauksen, joka koski 20:tä laitonta kaatopaikkaa, koska ne oli vähitellen suljettu ja ennallistettu. Komissio antoi myös SEUT-sopimuksen 259 artiklan mukaisen perustellun lausunnon Puolan Saksaa vastaan vireille panemassa asiassa, joka koskee Saksasta Puolaan tapahtuvia laittomia jätteiden siirtoja.

    EU pyrkii siirtymään kiertotalouteen tullakseen puhtaammaksi ja kilpailukykyisemmäksi. Siirtyminen kiertotalouteen vähentää luonnonvaroihin kohdistuvaa painetta ja luo kestävää kasvua ja työpaikkoja. Se on myös edellytys EU:n vuoden 2050 ilmastoneutraaliustavoitteen saavuttamiselle ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiselle. Kiertotalouden toimintasuunnitelma on keskeinen osa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa.

    Elintarvikkeiden toimitusvarmuutta turvaava kestävä maatalous

    EU:n yhteisellä maatalouspolitiikalla pyritään varmistamaan elintarvikehuolto EU:ssa, vakauttamaan maatalousmarkkinat ja takaamaan viljelijöille oikeudenmukaiset tulot. Se auttaa myös torjumaan ilmastonmuutosta ja biologisen monimuotoisuuden vähenemistä.

    Kaikilla jäsenvaltioilla on vuodesta 2023 lähtien ollut käytössä kansalliset strategiasuunnitelmat siitä, miten EU:n rahoitusta käytetään yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteiden saavuttamiseen. Komissio tukee jäsenvaltioita suunnitelmien asianmukaisessa soveltamisessa. Muita EU:n sääntöjen täytäntöönpanemiseen tähtäävän tiiviin yhteistyön aloja ovat luonnonmukainen maatalous ja maantieteellisten merkintöjen suojaaminen

    Komission täytäntöönpanotoimenpiteet merkitsivät sitä, että kaikki jäsenvaltiot saattoivat hyvän kauppatavan vastaisista käytännöistä yritysten välisissä suhteissa maataloustuote- ja elintarvikeketjussa annetun direktiivin osaksi kansallista lainsäädäntöään. Komissio kävi vuoropuhelua 22 jäsenvaltion kanssa varmistaakseen, että säädös saatettiin osaksi kansallista lainsäädäntöä sekä täydellisesti että asianmukaisesti.

    Kestävä kalastus ja merten aluesuunnittelu

    EU:n yhteisen kalastuspolitiikan tavoitteena on kalastuksen ja vesiviljelyn kestävyys pitkällä aikavälillä, mikä edistää elintarvikkeiden saatavuutta. Sen tavoitteena on myös säilyttää kohtuullinen elintaso kalastuksesta riippuvaisille ihmisille. Politiikassa keskitytään kalakantojen säilyttämiseen esimerkiksi rajoittamalla kalastuslaivaston kapasiteettia ja asettamalla saalisrajoituksia. Jäsenvaltioiden on perustettava valvonta- ja täytäntöönpanojärjestelmiä sen varmistamiseksi, että nämä toimenpiteet pannaan täysimääräisesti täytäntöön.

    Komissio siirtyi seuraavaan vaiheeseen Kroatiaa koskevassa menettelyssä, joka koskee tonnikalanviljelylaitosten kansallisen valvontajärjestelmän puutteita. Se päätti Tanskaa vastaan käynnistetyn menettelyn käsittelyn, sillä se totesi Tanskan noudattavan punnitusta ja saaliiden ilmoittamista koskevia velvoitteita.

    Merten aluesuunnitelmilla edistetään merialueiden talouden kestävää kasvua ja meren luonnonvarojen kestävää käyttöä. Komissio kehotti Kreikkaa , Kroatiaa , Italiaa , Kyprosta , Portugalia ja Romaniaa laatimaan suunnitelmat ja lähettämään ne komissiolle. Komissio pystyi lopettamaan menettelyt Bulgariaa ja Espanjaa vastaan, koska ne olivat alkaneet noudattaa tätä velvoitetta.

    Ympäristöhallinto

    Ihmisten osallistaminen ympäristökysymyksiin on keskeistä, jotta voidaan parantaa ympäristövaatimusten noudattamista ja saavuttaa terveellisempi ympäristö. Komissio kehotti Itävaltaa parantamaan lainsäädäntöään, joka koskee yleisön osallistumista päätöksentekoon ja muutoksenhaku- ja vireillepano-oikeutta ympäristöasioissa Århusin yleissopimuksen mukaisesti. Se pystyi lopettamaan Ranskaa koskevan tapauksen, koska maa oli saavuttanut EU:n sääntöjen mukaisen tilanteen ja parantanut ihmisten mahdollisuuksia saada tietoa ympäristöasioista. Komissio siirtyi seuraavaan vaiheeseen menettelyssä Bulgariaa vastaan, koska maa ei ollut poistanut ilmanlaatusuunnitelmiin liittyviä oikeussuojan saatavuuden esteitä.

    Puhdas ja edullinen energia

    Komissio käynnisti rikkomusmenettelyt Kroatiaa vastaan kaasun vientirajoitusten ja Romaniaa vastaan sähkön vientirajoitusten vuoksi.

    Yhdennetyt EU:n energiamarkkinat ovat kustannustehokkain tapa varmistaa turvattu, kohtuuhintainen energiahuolto ihmisille ja yrityksille. Yhteiset säännöt ja rajatylittävä infrastruktuuri mahdollistavat yhdessä EU-maassa tuotetun energian toimittamisen toisen EU-maan kuluttajille. Kilpailu ja kuluttajille tarjolla olevien energiantoimittajien laajempi valikoima pitävät hinnat kurissa. Yhdentyneet markkinat auttavat myös parantamaan kestävyyttä.

    Komissio seurasi ”Puhdasta energiaa kaikille eurooppalaisille” -säädöspaketin täytäntöönpanoa. Paketin lainsäädännön täytäntöönpano on askel kohti 55-valmiuspaketin ja REPowerEU-suunnitelman täytäntöönpanoa.  

    Saavuttaakseen EU:n sääntöjen täydellisen saattamisen osaksi kansallista lainsäädäntöä komissio siirtyi seuraavaan vaiheeseen rikkomusmenettelyissä

    - Ranskaa , Maltaa , Alankomaita , Puolaa ja Portugalia vastaan rakennusten energiatehokkuutta koskeva direktiivin muuttamisen vuoksi

    - Unkaria vastaan energiatehokkuusdirektiivin muuttamisen vuoksi

    - kaikkiaan   10:tä   eri   jäsenvaltiota   vastaan   erityisesti   uusiutuvasta energiasta annetun direktiivin  ( RED II ) vuoksi sekä

    - kaikkiaan   13:a   jäsenvaltiota vastaan sähködirektiivin vuoksi.

    Komissio saattoi myös päätökseen 23 rikkomistapausta, kun jäsenvaltiot olivat saattaneet nämä direktiivit osaksi kansallista lainsäädäntöään.

    Ydinvoiman säilyttäminen turvallisena

    Komissio aloitti   rikkomusmenettelyt   kahdeksaa   jäsenvaltiota   vastaan , koska ne eivät olleet saattaneet säteilysuojelulainsäädäntöä asianmukaisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään. Bulgariaa, Irlantia, Ranskaa, Liettuaa ja Luxemburgia koskevat asiat voitiin päättää vuonna 2023, koska kyseiset maat olivat mukauttaneet kansallisia sääntöjä ja toimittaneet lisäselvennyksiä.

    Komissio päätti myös Tanskaa, Kroatiaa, Alankomaita ja Puolaa koskevat tapaukset, jotka koskivat radioaktiivista jätettä koskevan direktiivin saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä, kun kyseiset maat olivat parantaneet kansallista lainsäädäntöään. Direktiivin asianmukainen saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä auttaa varmistamaan käytetyn ydinpolttoaineen ja radioaktiivisen jätteen turvallisen ja vastuullisen huollon ja suojelemaan ihmisiä ja ympäristöä radioaktiivisen saastumisen vaaroilta.

    Ydinenergialla voi olla myönteinen rooli ilmastotavoitteiden saavuttamisessa ja energiavarmuuden varmistamisessa, mutta samalla on ylläpidettävä korkeinta mahdollista ydinturvallisuuden ja säteilysuojelun tasoa. Komissio tuki edelleen Euratomin ydinturvallisuutta koskevan oikeudellisen kehyksen tehokasta täytäntöönpanoa, työntekijöiden, potilaiden ja yleisön suojelua ionisoivalta säteilyltä sekä radioaktiivisen jätteen turvallisen käsittelyn varmistamista.

    Euroopan digitaalinen valmius

    Kuten olemme saaneet havaita, digitaaliteknologialla on suuri merkitys liiketoiminnan ja ihmisten elämän helpottamisessa. Onkin kuvaavaa, että NextGenerationEU-välineen tavoite 20 prosentin investoinneista digitaalisiin hankkeisiin on ylittynyt reippaasti. Jäsenvaltiot ovat käyttäneet näitä investointeja terveydenhuoltonsa, oikeusjärjestelmiensä tai liikenneverkkojensa digitalisointiin.

    Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vuoden 2023 puheessaan unionin tilasta

    EU tukee ihmiskeskeistä ja kestävää näkemystä digitaalisesta yhteiskunnasta, joka voimaannuttaa ihmisiä ja yrityksiä. Digitaalinen yhteiskunta ja digitaaliset teknologiat tuovat mukanaan uusia vapauksia ja oikeuksia sekä uusia mahdollisuuksia oppimiseen, viihtymiseen ja työskentelemiseen. Komissio pani vuonna 2023 täytäntöön EU:n säännöt, joilla edistetään teknologiaa samalla kun varmistetaan avoin, oikeudenmukainen ja kestävä digitaalinen ympäristö.

    Ihmisten hyväksi toimiva teknologia

    Eurooppalaisella sähköisen viestinnän säännöstöllä nykyaikaistetaan EU:n televiestintäsääntöjä sekä kuluttajien että teollisuuden eduksi. Komissio pystyi vuonna 2023 saattamaan päätökseen Viroa, Espanjaa, Ranskaa, Kroatiaa, Luxemburgia, Itävaltaa, Romaniaa ja Slovakiaa koskevat kanteet. Säännöstö on saatettu kokonaisuudessaan osaksi kansallista lainsäädäntöä 24 jäsenvaltiossa. Selkeämmät kuluttajasopimukset, parempi palvelujen laatu ja vahva kilpailudynamiikka markkinoilla lisäävät investointeja yhteyksiin ja suojaavat samalla eurooppalaisia käyttäjiä.

    Oikeudenmukainen ja kilpailukykyinen digitaalitalous

    Alustoista ja yrityksistä annettu asetus on kaikkien aikojen ensimmäinen sääntökokonaisuus, jolla luodaan oikeudenmukainen, avoin ja ennakoitavissa oleva verkkopohjainen liiketoimintaympäristö pienille yrityksille ja elinkeinonharjoittajille. Komissio aloitti rikkomusmenettelyn kahdeksaa jäsenvaltiota vastaan, koska ne eivät olleet täyttäneet tämän asetuksen mukaisia velvoitteitaan. Näistä kahdeksasta tapauksesta komissio saattoi onnistuneesti päätökseen Tšekkiä ja Portugalia koskevat asiat ja siirtyi seuraavaan vaiheeseen Unkaria ja Liettuaa koskevissa menettelyissä.

    Tekijänoikeuksia digitaalisilla sisämarkkinoilla koskevalla direktiivillä ja televisio- ja radio-ohjelmien verkkolähetyksiä koskevalla direktiivillä nykyaikaistetaan EU:n tekijänoikeussääntöjä ja autetaan kuluttajia ja luovan työn tekijöitä hyötymään digitaalisesta maailmasta parhaalla mahdollisella tavalla. Komissio haastoi Bulgarian , Tanskan , Suomen , Latvian , Puolan ja Portugalin unionin tuomioistuimeen, koska ne eivät olleet vielä saattaneet vähintään toista näistä direktiiveistä osaksi kansallista lainsäädäntöään. Tämä täytäntöönpanotoimi johti siihen, että vuoden 2023 lopussa näiden direktiivien saattamisessa osaksi kansallista lainsäädäntöä oli puutteita enää vain Puolan osalta.

    Avoin, demokraattinen ja kestävä digitaalinen yhteiskunta

    Tarkistetulla audiovisuaalisia mediapalveluja koskevalla direktiivillä edistetään tasapuolisia edellytyksiä kaikille audiovisuaalisen alan toimijoille. Tähän sisältyvät perinteiset televisioyhtiöt ja tilattavien palvelujen tarjoajat. Jotkin säännöt ulottuvat myös videonjakoalustoihin. Direktiivillä pyritään luomaan turvallisempi, tasapuolisempi ja monipuolisempi audiovisuaalinen toimintaympäristö. 

    Komissio pystyi saattamaan päätökseen rikkomusmenettelyt Tšekkiä, Viroa, Ranskaa, Kroatiaa, Sloveniaa ja Slovakiaa vastaan, koska nämä maat olivat saattaneet direktiivin osaksi kansallista lainsäädäntöään.

    Digitaalisia palveluja koskevassa asetuksessa vahvistetaan sisämarkkinoilla sovellettavat yhteiset säännöt, mukaan lukien laitonta ja haitallista verkkotoimintaa ja disinformaatiota koskevat huolellisuusvelvoitteet. Siinä asetetaan kokonaan uudenlainen standardi, joka koskee suurten verkossa toimivien välityspalvelujen, myös verkkoalustojen, vastuuvelvollisuutta. Komissio tuki jäsenvaltioita uuden säädöksen soveltamisen valmistelussa. Se myös laati luettelon, johon sisältyy 17 erittäin suurta verkkoalustaa ja kaksi erittäin suurta hakukonetta . Näiden palveluntarjoajien oli noudatettava digitaalisia palveluja koskevaa säädöstä muita aikaisemmin, jo elokuussa 2023, mikä oli kaikkien unionissa sijaitsevien käyttäjien edun mukaista. 

    Datatalouden edistäminen

    Avointa dataa koskevan direktiivin tavoitteena on lisätä julkisen sektorin tuottamien ja rahoittamien tietojen uudelleenkäytettävyyttä kaikille ja mihin tahansa uuteen tarkoitukseen. Se kannustaa kehittämään dataintensiivisiä innovaatioita, kuten sää- tai liikennesovelluksia, joissa käytetään usein dynaamista dataa. Se lisää läpinäkyvyyttä parantamalla julkisesti rahoitetun tutkimustiedon avointa saatavuutta ja tukee uusia teknologioita, kuten tekoälyä.

    Komissio siirtyi seuraavaan vaiheeseen neljää   jäsenvaltiota (Belgia, Bulgaria, Latvia ja Alankomaat) vastaan käydyissä rikkomusmenettelyissä ja haastoi ne unionin tuomioistuimeen, koska ne eivät olleet saattaneet direktiiviä osaksi kansallista lainsäädäntöään. Komissio pystyi myös päättämään rikkomusmenettelyn muita jäsenvaltioita vastaan, koska ne olivat ilmoittaneet saattaneensa direktiivin kokonaisuudessaan osaksi kansallista lainsäädäntöään.

    Yritysten rajat ylittävän toiminnan helpottaminen

    EU:n yhtiöoikeus tarjoaa ennustettavissa olevan oikeudellisen kehyksen, jolla autetaan EU:n yrityksiä toimimaan yli rajojen ja kohtaamaan uusia haasteita yhä digitaalisemmassa maailmassa. Digitalisaatiodirektiivin hyväksyminen oli tärkeä askel kohti yhtiöoikeuden digitalisointia. Se myös vähentää yrityksille aiheutuvia kustannuksia antamalla yrittäjille mahdollisuuden perustaa uusia yrityksiä ja päivittää kaupparekisteritietojaan täysin sähköisesti. Rajatylittävästä liikkuvuudesta annetussa direktiivissä vahvistetaan selkeät menettelyt yhtiöiden rajatylittävistä sulautumisia, jakautumisia tai siirtymisistä yritysten tukemiseksi, kun ne laajentuvat tai toteuttavat uudelleenjärjestelyjä sisämarkkinoita.

    Kaiken kaikkiaan 23 jäsenvaltiota oli saattanut digitalisaatiodirektiivin osaksi kansallista lainsäädäntöä vuoden 2023 loppuun mennessä. Komissio siirtyi seuraavaan vaiheeseen menettelyissä Bulgariaa ja Kyprosta vastaan, koska ne eivät olleet saattaneet direktiiviä osaksi kansallista lainsäädäntöään. Komissio käynnisti myös rikkomusmenettelyt 11:tä jäsenvaltiota vastaan, koska ne eivät olleet saattaneet osaksi kansallista lainsäädäntöään joitakin direktiivin sääntöjä, joiden täytäntöönpanon määräaika oli pidempi. Koska 20 jäsenvaltiota ei ollut saattanut rajatylittävää liikkuvuutta koskevaa direktiiviä ajoissa osaksi kansallista lainsäädäntöään, komissio käynnisti rikkomusmenettelyt. Vuoden 2023 loppuun mennessä yhteensä 19 jäsenvaltiota oli saattanut nämä säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöään.

    Digitaaliset liikennejärjestelmät

    Maantieliikenteessä eurooppalaista sähköistä tietullijärjestelmää koskeva direktiivi takaa, että tietullipalvelut ovat yhteentoimivia kaikkialla EU:ssa. Sen avulla tienkäyttäjät voivat helposti maksaa tietulleja koko EU:n alueella vain yhden palveluntarjoajan kanssa tehdyllä sopimuksella ja yhdellä ajoneuvolaitteella. Komissio päätti haastaa Bulgarian ja Puolan unionin tuomioistuimeen, koska ne eivät olleet saattaneet direktiiviä kaikilta osin osaksi kansallista lainsäädäntöä. Se jatkoi samaan asiaa liittyviä rikkomusmenettelyjä Tanskaa , Kreikkaa ,  Suomea ja Ruotsia  vastaan.

    Ilmailualalla komissio aloitti rikkomusmenettelyn Slovakiaa vastaan, koska se ei ollut noudattanut miehittämättömien ilma-alusten käyttöä koskevia EU:n sääntöjä . Se käynnisti myös rikkomusmenettelyt 17:ää jäsenvaltiota vastaan , koska ne eivät olleet varmistaneet ensimmäisen yhteishankkeen perustamista koskevan asetuksen noudattamista. Asetuksella varmistetaan, että erilaiset menettelyt ja tekniset ratkaisut toteutetaan synkronoidusti, mikä on olennaisen tärkeää ilmaliikenteen hallinnan suorituskyvyn kannalta koko yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan verkossa.

    Oikeudenmukaisen ja sosiaalisen Euroopan rakentaminen

    Maanosamme tulevaisuus riippuu valinnoista, jotka teemme tänään, ja toimista, joilla pyrimme saattamaan unionin valmiiksi. Eurooppalaiset haluavat, että unioni puolustaa heitä valtakamppailujen aikoina, suojelee heitä ja on heille läheinen kumppani ja liittolainen heidän päivittäisissä haasteissaan.

    Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vuoden 2023 puheessaan unionin tilasta

    EU pyrkii sosiaalisesti tasapuoliseen ja oikeudenmukaiseen talouden elpymiseen ja vihreään ja digitaaliseen siirtymään. EU:n säännöillä pyritään varmistamaan, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet elämässä ja että kaikki voivat hyödyntää samoja sosiaalisia oikeuksia. Siksi komissio toteutti vuonna 2023 täytäntöönpanotoimenpiteitä työntekijöiden oikeuksien suojelemiseksi ja oikeudenmukaisten työolojen edistämiseksi. Se torjui syrjintää, joka heikentää työntekijöiden vapaata liikkuvuutta, ja sai aikaan EU:n sääntöjen laajemman täytäntöönpanon työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseksi.

    Työlainsäädäntö

    EU:n työlainsäädännöllä suojellaan työntekijöitä heidän suhteissaan työnantajiinsa. Näillä säännöillä varmistetaan kestävä työaika ja lepoajat, epävarmoissa työsuhteissa työskentelevien työntekijöiden tasapuolinen kohtelu ja työntekijöiden asianmukainen huomioon ottaminen maksukyvyttömyystilanteessa.

    Komissio julkaisi kertomuksen   työaikadirektiivin täytäntöönpanosta jäsenvaltioissa. Tulokset antavat yleisesti ottaen myönteisen kuvan kansallisesta täytäntöönpanosta. Komission tulkitsevassa tiedonannossa esitetään tiivistelmä unionin tuomioistuimen direktiiviä koskevasta oikeuskäytännöstä oikeudellisen selkeyden ja varmuuden antamiseksi sidosryhmille.

    EU:n määräaikaista työtä koskevien sääntöjen täytäntöön panemiseksi komissio ryhtyi Italiaa vastaan lisätoimiin , myös maallikkotuomareiden työolojen osalta . Tarkoituksena oli estää määräaikaisten työsopimusten väärinkäyttö ja välttää syrjiviä työehtoja julkisella sektorilla. Komissio käsitteli myös määräaikaisten työntekijöiden mahdollista syrjintää Puolassa EU Pilot ‐vuoropuhelussa. Puola muutti sen jälkeen työsuhteiden päättämistä koskevia sääntöjään sen varmistamiseksi, ettei määräaikaisia työntekijöitä syrjitä.

    Uudessa vähimmäispalkkadirektiivissä luodaan EU:ssa yhteiset puitteet asianmukaisille vähimmäispalkoille. Komissio edisti direktiivin asianmukaista saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä hyvissä ajoin ennen 15. päivälle marraskuuta 2024 asetettua määräaikaa ja tuki jäsenvaltioita antamalla ohjeita asiantuntijaryhmän laatimassa kertomuksessa .

    Oikeudenmukaisia työoloja ja tasapuolista työllisyyttä koskevien sääntöjen täytäntöönpano on keskeistä ihmisten hyvinvoinnin parantamisen ja sisämarkkinoiden toiminnan kannalta. Tasapuolisten toimintaedellytysten varmistaminen jäsenvaltioiden työmarkkinoiden välillä on keskeinen periaate.

    Työterveys ja -turvallisuus 

    EU on laatinut laajat työterveyttä ja -turvallisuutta koskevat säännöt, jolla varmistetaan työntekijöiden suojelun korkea taso. Terveet ja turvalliset työolot johtavat terveeseen ja tuottavaan työvoimaan, mikä edistää myös EU:n talouden kestävää kasvua.

    Komissio jatkoi EU Pilot ‐vuoropuheluaan viiden jäsenvaltion kanssa kansallisten toimenpiteiden saattamiseksi yhdenmukaisiksi kemiallisia tekijöitä koskevan direktiivin mukaisen työperäisen altistumisen viitearvojen neljännen luettelon kanssa. Tämän seurauksena Unkari ja Alankomaat saavuttivat direktiivin mukaisen tilan, kun taas Tšekki ja Puola sitoutuivat saattamaan kansallisen lainsäädäntönsä pian EU:n sääntöjen mukaiseksi. Komissio kuitenkin aloitti rikkomusmenettelyn Saksaa vastaan.

    Komissio jatkoi myös EU Pilot ‐vuoropuheluja 13 jäsenvaltion kanssa syöpää tai perimän muutoksia aiheuttavia tai lisääntymiselle vaarallisia aineita koskevan direktiivin ensimmäisen muutoksen saattamisesta osaksi kansallista lainsäädäntöä. Tämän vuoropuhelun jälkeen kuusi jäsenvaltiota saavutti direktiivin mukaisen tilanteen ja kolme sitoutui saattamaan kansallisen lainsäädäntönsä EU:n sääntöjen mukaiseksi. Vuoropuhelu neljän muun jäsenvaltion kanssa jatkuu. Komissio käynnisti myös EU Pilot -vuoropuhelun 14 jäsenvaltion kanssa varmistaakseen yhdenmukaisuuden biologisia tekijöitä koskevan direktiivin kanssa.

    Komissio päätti kolme rikkomusmenettelyä, koska Saksa, Kypros ja Itävalta olivat saattaneet EU:n säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöään. Kyseiset säädökset olivat rakennustyömaadirektiivi , aluksilla tapahtuvaa sairaanhoitoa koskeva direktiivi ja henkilönsuojaindirektiivi . Työntekijät nauttivat näin ollen turvallisemmista työoloista.

    Työvoiman liikkuvuus

    Työntekijöiden vapaa liikkuvuus on yksi EU:n perusvapauksista. Siihen sisältyy oikeus työskennellä ja oleskella tätä varten toisessa jäsenvaltiossa, etsiä työtä toisessa jäsenvaltiossa ja oleskella siellä myös työn päättymisen jälkeen. EU:n työntekijöillä on lisäksi oikeus yhdenvertaiseen kohteluun kansalaisten kanssa, kun kyseessä ovat oikeus työhön, työolot ja kaikki muut sosiaaliset ja verotukset edut.

    Komissio haastoi Italian unionin tuomioistuimeen   Euroopan parlamentille esitettyyn vetoomukseen perustuvassa menettelyssä, koska maa kieltäytyi lopettamasta vieraiden kielten lehtoreiden syrjintää julkisissa yliopistoissa.

    Työntekijöiden lähettämistä koskevat direktiivit sääntelevät tilanteita, joissa työnantaja lähettää työntekijän tilapäisesti palvelukseen johonkin toiseen EU:n jäsenvaltioon. Tämä voi tapahtua palvelusopimuksen perusteella tai osana konsernin sisäistä lähettämistä tai vuokrausta vuokrayrityksen kautta.

    Vuonna 2023 komissio siirtyi seuraavaan vaiheeseen rikkomusmenettelyissä 17:ää jäsenvaltiota vastaan, koska ne eivät olleet saattaneet kansallisia säännöksiään työntekijöiden lähettämistä koskevien EU:n sääntöjen mukaisiksi. Tämän seurauksena yhdeksän jäsenvaltiota ilmoitti olevansa valmiita ratkaisemaan komission esittämät epäkohdat.

    Sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittaminen

    EU:n lainsäädännöllä koordinoidaan jäsenvaltioiden sosiaaliturvajärjestelmiä. Sillä suojellaan EU:n sisällä muuttavien henkilöiden sosiaaliturvaan liittyviä oikeuksia, ja se on näin ollen tärkeä osa henkilöiden vapaan liikkuvuuden tehokkaan toteutumisen takaamista.

    EU:n kansalaisten tekemien kantelujen seurauksena komissio käynnisti Kreikkaa ja Italiaa vastaan rikkomusmenettelyt, jotka koskivat EU:n työntekijöiden oikeutta saada perhe-etuuksia huollettavana oleville lapsille. Niiden saamisen ehtona on Italiassa kahden ja Kreikassa viiden vuoden (oleskeluaika. Lisäksi Italiassa lapsen on asuttava etuuden saajan kanssa. Nämä ehdot rikkovat työntekijöiden vapaata liikkuvuutta ja sosiaaliturvan yhteensovittamista koskevia EU:n sääntöjä.

    Komissio siirtyi seuraavaan vaiheeseen menettelyssä  Saksaa (Baijeri) vastaan, koska perhe-etuuksien määrä vaihteli edunsaajan lapsen asuinmaan mukaan. Tällä toimella pyritään suojelemaan työntekijöiden vapaata liikkuvuutta ja puuttumaan siirtotyöläisten kansallisuuteen perustuvaan perusteettomaan välilliseen syrjintään.

    Näiden työvoiman liikkuvuutta ja sosiaaliturvan yhteensovittamista koskevien täytäntöönpanotoimenpiteiden ansiosta työntekijät kaikkialla EU:ssa pääsevät 27 maan työmarkkinoille ja saavat vastaanottavassa jäsenvaltiossa saman sosiaaliturvan kuin muut veronmaksajat.

    Sukupuolten tasa-arvo

    Työ- ja yksityiselämän tasapainottamista koskevan direktiivin tavoitteena on varmistaa tasa-arvoinen osallistuminen työmarkkinoille. Se helpottaa hoitovastuussa olevien työntekijöiden työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista ja edistää hoitovastuun tasapuolista jakamista vanhempien kesken.

    Huhtikuussa 2023 komissio toteutti lisätoimia rikkomusmenettelyissä 11:tä jäsenvaltiota vastaan, koska ne eivät olleet saattaneet direktiiviä täysimääräisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään. Useimmat näistä jäsenvaltioista hyväksyivät tarvittavan lainsäädännön myöhemmin vuonna 2023. Lisäksi komissio päätti haastaa Belgian, Irlannin ja Espanjan unionin tuomioistuimeen, koska ne eivät olleet saattaneet direktiiviä täysimääräisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään.

    Syrjimättömyys työssä ja osallistaminen

    Komissio pitää tasa-arvoa EU:n perusperiaatteena ja puolustaa syrjimättömyyttä työelämässä ja sen ulkopuolella.

    Esteettömyysvaatimuksista annetussa direktiivissä asetetaan vaatimuksia, joilla varmistetaan tuotteiden ja palvelujen esteettömyys vammaisia henkilöitä ja ikääntyneitä varten. Kun tuotteista ja palveluista tehdään esteettömämpiä, yhteiskunnasta tulee osallistavampi ja vammaisten henkilöiden itsenäinen elämä helpottuu.

    Varmistaakseen esteettömyysvaatimuksista annetun direktiivin täydellisen saattamisen osaksi kansallista lainsäädäntöä komissio aloitti rikkomusmenettelyt Tanskaa, Viroa ja Italiaa vastaan ja siirtyi seuraavaan vaiheeseen menettelyissä Bulgariaa, Kyprosta, Irlantia, Alankomaita ja Puolaa vastaan. Komissio perusti myös AccessibleEU -tukikeskuksen, joka auttaa jäsenvaltioita EU:n esteettömyyslainsäädännön täytäntöönpanossa.

    Ihmisten ja vapauksiemme suojelu

    Demokratia merkitsee yksilön oikeutta tulla kuulluksi, mutta se on myös yhteinen velvollisuutemme. Kukin sukupolvi on vastuussa siitä, että demokratia voi hyvin, että se on edustavampi ja osallistavampi ja että sitä suojellaan sisäisiltä ja ulkoisilta uhkilta, ja että vallankäytön valvonta taataan.

    Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen 23.10.2023 järjestetyssä vaaleja käsitelleessä korkean tason tapahtumassa

    EU:n arvojen suojeleminen ja edistäminen on Euroopan komissiolle tärkeä tavoite. EU:n lainsäädännön täytäntöönpano on olennaisen tärkeää ihmisten oikeuksien takaamiseksi. Lisäksi se auttaa varmistamaan, että perusoikeuksia ja -vapauksia kunnioitetaan yhdenmukaisesti kaikissa jäsenvaltioissa. Komissio jatkoi vuonna 2023 toimiaan oikeusvaltioperiaatteen puolustamiseksi ja ylläpitämiseksi sekä perusoikeuksien suojelemiseksi. Se ryhtyi erityistoimiin muun muassa EU:n syrjimättömyyttä koskevan lainsäädännön noudattamiseksi ja lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjumiseksi sekä lasten suojelemiseksi kaappauksilta säädettyjen EU:n sääntöjen täytäntöönpanemiseksi. Se turvasi kuluttajien ja rajatylittävien potilaiden oikeuksia, varmisti turvallisempaa liikennettä ja vahvisti Euroopan turvallisuusunionia.

    Oikeusvaltioperiaatteen vaaliminen

    Komissio käyttää useita välineitä oikeusvaltioperiaatteen suojelemiseksi ja edistämiseksi EU:ssa. Jäsenvaltiot varmistavat yleensä korkeat oikeusvaltionormit. Joissakin jäsenvaltioissa on kuitenkin myös merkittäviä haasteita, joihin komissio vastaa hyödyntämällä erilaisia oikeusvaltioperiaatteen välineitä.

    Oikeusvaltiota koskevassa vuosikertomuksessa esitetään sekä myönteistä että kielteistä kehitystä jäsenvaltioissa aloilla, jotka ovat keskeisiä oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen kannalta, ja annetaan maakohtaisia suosituksia . Kertomus on oikeusvaltiomekanismin kulmakivi, vuosittain toteutettava tarkastelukierros, jonka avulla edistetään oikeusvaltioperiaatteen toteutumista ja ehkäistään ongelmien syntymistä tai pahenemista.

    Ehdollisuusasetus suojaa EU:n talousarviota oikeusvaltioperiaatteen rikkomiselta. Komissio soveltaa tätä asetusta tiukasti: Komissio arvioi Unkarin tilannetta uudelleen 13. joulukuuta 2023 eli vuosi sen jälkeen, kun neuvosto oli hyväksynyt toimenpiteitä EU:n talousarvion suojaamiseksi oikeusvaltioperiaatteen rikkomiselta Unkarissa. Se totesi, että Unkari ei ollut ratkaissut ongelmia, jotka johtivat EU:n talousarvion suojaamiseen tähtäävien  toimenpiteiden hyväksymiseen, minkä vuoksi niitä ei voitu poistaa.

    Oikeusvaltionäkökohdat sisältyvät myös elpymis- ja palautumistukivälineen työhön, jossa jäsenvaltiot toteuttavat elpymis- ja palautumissuunnitelmiensa mukaisia asiaankuuluvia uudistuksia.

    Helmikuussa 2023 komissio päätti haastaa Puolan unionin tuomioistuimeen, koska Puolan perustuslakituomioistuin rikkoi EU:n oikeutta. Komissio oli todennut, että tuomioistuimen päätökset vaikuttavat kielteisesti EU:n oikeusjärjestyksen perusperiaatteisiin, kuten EU:n oikeuden ensisijaisuuteen. Toisessa Puolaa vastaan nostetussa rikkomustapauksessa unionin tuomioistuin vahvisti tuomiossaan komission kannan, joka koski puolalaisten tuomareiden riippumattomuutta heikentävää kansallista lainsäädäntöä. Puola on ilmoittanut aikovansa toteuttaa tuomion noudattamiseksi tarvittavat toimenpiteet.

    Komissio aloitti kesäkuussa 2023 Puolaa vastaan rikkomusmenettelyn , joka koski lakia, jolla perustettiin erityiskomitea tutkimaan Venäjän vaikutusta Puolan sisäiseen turvallisuuteen vuosina 2007–2022. Komissio katsoi, että laki rikkoi useita EU:n perussopimuksen määräyksiä ja periaatteita sekä EU:n perusoikeuskirjan mukaisia oikeuksia. Komission täytäntöönpanotoimien jälkeen erityisvaliokunta ei aloittanut työskentelyä ja Sejm erotti sen jäsenet Puolan parlamenttivaalien 2023 jälkeen (vaikka komitean perustamista koskevaa lakia ei ole vielä kumottu).

    Oikeusvaltiota koskevat huolenaiheet voivat näkyä erityisesti EU:n lainsäädännön rikkomisina, joihin komissio on puuttunut rikkomusmenettelyillä.

    Rasismin, muukalaisvihan ja syrjinnän torjunta

    Vihapuhe ja viharikokset ovat vakava uhka paitsi niiden välittömille uhreille myös koko yhteiskunnalle. Ne heikentävät sosiaalista yhteenkuuluvuutta, kun ne levittävät pelkoa, aiheuttavat jakolinjoja yhteisöihin ja aiheuttavat syrjintää ja väkivaltaa edistävää ilmapiiriä.

    Komissio jatkoi näiden rikosten torjuntaa panemalla täytäntöön EU:n puitepäätöksen rasismin ja muukalaisvihan torjumisesta rikosoikeudellisin keinoin . Julkinen yllyttäminen väkivaltaan tai vihaan rodun, ihonvärin, uskonnon, syntyperän tai kansallisen tai etnisen alkuperän perusteella on säädöksen mukaan säädettävä rangaistavaksi. Belgia, Saksa, Kreikka, Luxemburg ja Romania korjasivat lainsäädäntöään komission täytäntöönpanotoimien jälkeen.

    Tasa-arvoa koskevissa direktiiveissä kielletään sukupuoleen, rotuun tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, vammaisuuteen, ikään tai sukupuoliseen suuntautumiseen perustuva syrjintä eri aloilla.

    Komissio haastoi Slovakian unionin tuomioistuimeen, koska se ei ollut puuttunut tehokkaasti romanioppilaiden erotteluun koulutuksessa. Etniseen alkuperään perustuva syrjintä koulutuksessa on vakava ongelma, jolla on elinikäisiä seurauksia, ja se on kielletty rasismidirektiivin nojalla.

    EU:n oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelu

    Väärinkäytösten paljastajien suojelu edistää oikeusvaltion ja demokratian perusarvoja ja oikeutta sananvapauteen. Tämä johtuu siitä, että väärinkäytösten paljastajat paljastavat väärinkäytöksiä, ehkäisevät yleiselle edulle aiheutuvia vahinkoja ja edistävät avoimuutta sekä vastuuvelvollisuutta. Väärinkäytösten paljastajien suojelua koskeva direktiivi suojelee EU:n lainsäädännön rikkomisesta ilmoittavia väärinkäytösten paljastajia vastatoimilta. Siinä edellytetään, että jäsenvaltiot perustavat tehokkaita kanavia tällaisten rikkomusten luottamuksellista ilmoittamista varten.

    Komissio haastoi Tšekin, Saksan, Viron, Luxemburgin, Unkarin ja Puolan unionin tuomioistuimeen, koska ne eivät olleet saattaneet näitä sääntöjä osaksi kansallista lainsäädäntöään. Vuoden 2023 lopussa oikeudenkäyntiä edeltävässä vaiheessa oli käynnissä rikkomusmenettelyjä myös kuutta muuta jäsenvaltiota vastaan. Samanaikaisesti komissio päätti asiat yhdeksää jäsenvaltiota vastaan, koska ne olivat saattaneet direktiivin kaikilta osin osaksi kansallista lainsäädäntöään.

    Lasten suojeleminen

    Alaikäisten suojelun jatkamiseksi komissio jatkoi rikkomusmenettelyjä 16:ta jäsenvaltiota vastaan lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjumista koskevan direktiivin virheellisestä saattamisesta osaksi kansallista lainsäädäntöä. Komissio pystyi päättämään Saksaa ja Ruotsia koskevat asiat.

    Komissio aloitti rikkomusmenettelyn  Puolaa  vastaan  Bryssel II a -asetuksen  mukaisten velvoitteiden noudattamatta jättämisestä. Komissio katsoo, että Puolan viranomaiset eivät tunnusta eivätkä pane nopeasti ja tehokkaasti täytäntöön tuomioita, joissa määrätään kaapattujen lasten palauttamisesta muihin jäsenvaltioihin.

    Lapsia on suojeltava myös vanhempien tekemiltä lapsikaappauksilta, ja heidät on palautettava asuinpaikkakunnalleen mahdollisimman pian. Bryssel II a -asetuksella suojellaan lapsia vanhempainvastuuta ja lapsikaappauksia koskevissa rajat ylittävissä riita-asioissa.

    Oikeusyhteistyö ja yksilölliset takeet rikosoikeudessa

    Eurooppalainen pidätysmääräys on jäsenvaltioiden rikosoikeudellisen yhteistyön kulmakivi. Sen täytäntöön panemiseksi komissio toteutti rikkomusmenettelyjä kymmentä   jäsenvaltiota   vastaan . Koska Italia, Kypros, Malta ja Romania olivat muuttaneet lainsäädäntöään, menettelyt niitä vastaan voitiin päättää. Irlantia koskeva rikkomustapaus taas päätettiin, koska maa oli saattanut tuomioiden vastavuoroista tunnustamista rikosasioissa koskevat EU:n   säännöt kokonaisuudessaan osaksi kansallista lainsäädäntöään.

    Komissio edistyi myös menettelyoikeuksia koskevien EU:n direktiivien saattamisessa täysimääräisesti osaksi kansallista lainsäädäntöä. Se aloitti rikkomusmenettelyn 13 jäsenvaltiota vastaan lapsia koskevista menettelytakeista annetun direktiivin puutteellisesta saattamisesta osaksi kansallista lainsäädäntöä. Se aloitti rikkomusmenettelyn 14:ää jäsenvaltiota vastaan, koska ne olivat saattaneet avustajan käyttöoikeutta koskevan direktiivin osaksi kansallista lainsäädäntöään vain osittain tai virheellisesti. Seuraavat toimet toteutettiin myös Bulgariaa ja Latviaa vastaan, koska ne eivät olleet saattaneet asianmukaisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään tiedonsaantioikeudesta rikollisoikeudellisissa menettelyissä annettujen säännöksiä.

    Komissio valvoi epäiltyjen ja syytettyjen tulkkaus- ja käännösoikeuksien asianmukaista saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä. Se aloitti rikkomusmenettelyn Bulgariaa vastaan ja ryhtyi lisätoimiin Belgiaa , Portugalia , Ruotsia ja Latviaa vastaan. Lisäksi komissio aloitti toimet Belgiaa , Bulgariaa , Kroatiaa , Latviaa ja Unkaria vastaan syyttömyysolettaman lujittamista koskevien EU:n sääntöjen virheellisestä saattamisesta osaksi kansallista lainsäädäntöä.

    Komissio päätti yhteensä 13 tapausta, koska jäsenvaltiot olivat saavuttaneet edellä mainittujen direktiivien mukaisten epäiltyjä ja syytettyjä koskevien menettelyllisten takeiden noudattamisen.

    Kuluttajien suojelu

    EU:n säännöissä säädetään kuluttajien korkeatasoisesta suojelusta, kun he ostavat tavaroita, digitaalista sisältöä ja digitaalisia palveluja sisämarkkinoilla.

    Täytäntöönpanon valvonnan parantamista ja nykyaikaistamista koskeva direktiivi vahvisti olemassa olevia kuluttajansuojasääntöjä. Hinnanalennusta koskevien ilmoitusten avoimuuden lisääminen, tiukemmat seuraamukset ja sopimattomien kaupallisten menettelyjen vuoksi vahinkoa kärsineille kuluttajille annettavat oikeussuojakeinot ovat eräitä direktiivin saavutuksia. Komission täytäntöönpanotoimien ansiosta kaikki jäsenvaltiot ovat saattaneet päätökseen prosessin näiden sääntöjen muuttamiseksi kansalliseksi lainsäädännöksi. Tämä koskee myös digitaalista sisältöä koskevaa direktiiviä ja tavaroiden kauppaa koskevaa direktiiviä . Komissio päätti yhtä jäsenvaltiota lukuun ottamatta myös kaikki jäljellä olevat rikkomusmenettelyt, jotka koskivat digitaalista sisältöä koskevan direktiivin ja tavaroiden kauppaa koskevan direktiivin puutteellista saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä.

    Edustajakannedirektiivi luo uuden kehyksen kuluttajien suojelemiseksi joukkovahinkotilanteissa. Oikeutetut yksiköt, kuten kuluttajajärjestöt tai julkiset elimet, voivat käynnistää oikeustoimia rikkomusten lopettamiseksi ja asianmukaisten hyvitystoimenpiteiden hakemiseksi kuluttajille. Komissio käynnisti rikkomusmenettelyt 24:ää jäsenvaltiota vastaan, koska ne eivät olleet saattaneet direktiiviä osaksi kansallista lainsäädäntöä ajoissa, ja se on jo siirtynyt seuraavaan vaiheeseen kahdeksassa näistä tapauksista.

    Unionin tuomioistuin vahvisti tuomiollaan , ettei Slovakia ollut noudattanut matkapakettidirektiiviä covid-19-pandemian aikana. Tuomiossa vahvistettiin, että covid-19-pandemiasta johtuva väliaikainen keskeytys matkustajien oikeuteen saada palautus viimeistään 14 päivän kuluessa pakettiloman peruutuksesta oli direktiivin vastaista.

    Henkilötietojen tietosuoja

    Tietosuoja on EU:n perusoikeuskirjaan kirjattu olennainen oikeus. Komissio jatkoi tietosuojasääntöjen täytäntöönpanon valvontaa jäsenvaltioissa vuonna 2023. Se arvioi, onko kansallinen lainsäädäntö yleisen tietosuoja-asetuksen ja lainvalvontatarkoituksessa käsiteltyjen henkilötietojen suojaa koskevan direktiivin mukainen, ja aloitti tarvittaessa rikkomusmenettelyjä.

    Komissio käynnisti rikkomusmenettelyn Belgiaa vastaan, koska tietosuojaviranomaisen jäsenten erottamista koskevaa parlamentin päätöstä vastaan ei ollut käytettävissä muutoksenhakukeinoja. Tämä päätös rikkoi yleistä tietosuoja-asetusta ja EU:n perusoikeuskirjassa vahvistettua oikeutta tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin ja puolueettomaan tuomioistuimeen. Toisessa tapauksessa komissio lopetti rikkomusmenettelyn sen jälkeen, kun Belgia oli ratkaissut tietosuojaviranomaisen jäsenten riippumattomuuden puutteeseen liittyneen ongelman.

    Turvallisempi liikenne

    Tieliikenne on yleisin liikennemuoto. Liikenneonnettomuuksien riskien rajoittamiseksi komissio on edistänyt EU:n sääntöjä ja teknisiä standardeja sekä valvonut niiden noudattamista tällaisten onnettomuuksien aiheuttamien kuolemantapausten määrän vähentämiseksi. Komissio käynnisti vuonna 2023 rikkomusmenettelyt Tšekkiä ja Itävaltaa vastaan, koska ne eivät olleet saattaneet tieinfrastruktuurin turvallisuuden hallintaa koskevia tarkistettuja EU:n sääntöjä täysimääräisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään. Se käynnisti myös rikkomusmenettelyt Tanskaa, Kreikkaa, Liettuaa ja Itävaltaa vastaan ja jatkoi rikkomusmenettelyjä Bulgariaa ja Suomea vastaan määräaikaiskatsastuksia koskevien EU:n sääntöjen virheellisestä saattamisesta osaksi kansallista lainsäädäntöä. Komissio jatkoi rikkomusmenettelyä Tšekkiä vastaan, koska maa ei ollut saattanut asianmukaisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään EU:n sääntöjä , jotka koskevat ajokykyä, erityisesti sydän- ja verisuonitauteja, koskevia vähimmäisvaatimuksia.

    Rautatieliikenteen alalla komissio käynnisti rikkomusmenettelyn Unkaria vastaan ja jatkoi rikkomusmenettelyjä Puolaa ja Portugalia vastaan, koska ne eivät olleet panneet asianmukaisesti täytäntöön tiettyjä rautateiden turvallisuutta koskevia sääntöjä. Komissio jatkoi myös rikkomusmenettelyjä Saksaa ja Puolaa vastaan, koska ne eivät olleet saattaneet tiettyjä rautateiden yhteentoimivuutta koskevia sääntöjä asianmukaisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään. Säännöt ovat osa neljättä rautatiepakettia , jolla pyritään toteuttamaan rautatiepalvelujen sisämarkkinat, elvyttämään rautatiealaa ja parantamaan sen kykyä kilpailla muiden liikennemuotojen kanssa. 

    Lentoturvallisuuden alalla komissio käynnisti rikkomusmenettelyn Viroa vastaan, koska se ei ollut noudattanut ilmailun turvallisuuden hallintaa koskevia EU:n sääntöjä . Se käynnisti myös rikkomusmenettelyn Kreikkaa vastaan, koska se ei ollut noudattanut lentotoiminnan harjoittajien vaatimustenmukaisuuden arviointia ja siviili-ilmailun turvallisuuden valvontaa koskevia EU:n   sääntöjä . Komissio käynnisti myös rikkomusmenettelyt Tanskaa ja Kyprosta vastaan, koska ne eivät olleet panneet osaa EU:n lentoturvallisuussäännöistä asianmukaisesti täytäntöön.

    Merenkulkualalla komissio käynnisti rikkomusmenettelyn Ruotsia vastaan, koska se ei ollut täyttänyt EU:n meriturvallisuutta   koskevasta   lainsäädännöstä johtuvia velvoitteitaan. Näissä säännöissä vahvistetaan alusten ja satamien turvavaatimukset ja määrätään merenkulun turvatoimien tarkastuksista. Näillä toimenpiteillä edistetään merkittävästi satamien turvallisuutta sekä rikollisuuden torjumiseksi että EU:n elintärkeiden infrastruktuurien häiriönsietokyvyn parantamiseksi.

    Terveyden ja elintarviketurvallisuuden edistäminen

    Terveyttä ja elintarviketurvallisuutta koskevilla EU:n säännöillä pyritään varmistamaan ihmisten, eläinten ja kasvien terveyden korkeatasoinen suojelu ja turvaamaan kuluttajien edut. Komissio soveltaa varautumisessa ja ennaltaehkäisyssä yhteinen terveys -mallia, joka kattaa ihmisten, eläinten ja ympäristön terveyden sekä elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuuden. Komissio auttaa jäsenvaltioita panemaan nämä EU:n säännöt täytäntöön ja valvomaan niiden noudattamista sekä tekee tarkastuksia, myös auditointeja, sääntöjen noudattamisen todentamiseksi.

    Vuonna 2023 komissio toimi useilla aloilla varmistaakseen, että jäsenvaltiot noudattavat EU:n lainsäädäntöä. Suomi muutti lainsäädäntöään, joka koskee mahdollisuutta käyttää terveydenhuoltopalveluja muissa jäsenvaltioissa, varmistaakseen asianmukaisen potilaille maksettavan korvauksen tason rajatylittävää terveydenhuoltoa koskevan direktiivin mukaisesti. Ihmiskudosten ja -solujen alalla komissio vastaanotti valituksen puutteista, jotka koskivat EU:n sääntöjen täytäntöönpanoa Kreikassa, erityisesti silmäkudospankkien lisensoinnin osalta. Kreikka ratkaisi ongelman komission kanssa käydyn vuoropuhelun jälkeen, ja silmäkudospankkien tunnustamista koskevat hakemukset voidaan nyt käsitellä tehokkaasti.

    Kasvinterveyden alalla komissio päätti Italian vastaisen tapauksen, joka koski kasvintuhooja Xylella fastidiosan torjumiseen tähtäävien toimenpiteiden täytäntöönpanoa. Komission tarkastuksessa vahvistettiin, että Italia oli ratkaissut täytäntöönpanoon liittyvät ongelmat paikan päällä unionin tuomioistuimen tuomion jälkeen. 

    Eläinten terveyteen ja hyvinvointiin kiinnitetään yhä enemmän huomiota EU:ssa. Alaa koskevien EU:n sääntöjen täytäntöönpanemiseksi komissio ja jäsenvaltiot toteuttivat yhteisen täytäntöönpanotoimen kissojen ja koirien laittoman kaupan torjumiseksi. Toimi auttoi tunnistamaan toistuvia kehityssuuntia sekä toimijoita, jotka osallistuivat vilpillisiin ja petollisiin käytäntöihin. Se johti 47 oikeudenkäyntiin EU:ssa.

    Elintarviketietoja koskevat EU:n säännöt suojaavat kuluttajia harhaanjohtavien tietojen antamiselta ja varmistavat rehellisen kaupankäynnin. Yhdessä luontaisten kivennäisvesien markkinoille saattamista koskevassa asiassa komissio päätti haastaa Bulgarian unionin tuomioistuimeen. Yksi tärkeä kysymys oli se, että Bulgarian lainsäädännössä sallitaan yhden ja saman lähteen luontaisen kivennäis- ja lähdeveden markkinointi useammalla kuin yhdellä kauppanimityksellä. Siinä ei myöskään edellytetä, että lähteen nimi mainitaan kivennäis- ja lähdevesien merkinnöissä.

    Ammattien sääntelyn parantaminen ja ammattihenkilöiden vapaa liikkuvuus

    Suhteellisuusarviointia koskeva direktiivi velvoittaa jäsenvaltiot varmistamaan, että niiden uudet ammatteja koskevat vaatimukset ovat todella tarpeen. Työläät kansalliset säännöt vaikeuttavat pätevien hakijoiden mahdollisuuksia aloittaa monenlaisten ammattien harjoittamista tai harjoittaa niitä kaikkialla EU:ssa, mikä vaikeuttaa pyrkimyksiä puuttua ammattitaitoisen työvoiman puutteeseen kaikkialla EU:ssa.

    Komissio käynnisti rikkomusmenettelyn Belgiaa ja Viroa vastaan ja siirtyi seuraavaan vaiheeseen menettelyissä 16:ta jäsenvaltiota vastaan, koska ne ovat saattaneet nämä säännöt virheellisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään. Samalla se päätti menettelyt 12:ta jäsenvaltiota vastaan. Näissä jäsenvaltioissa suhteellisuusarviointia koskeva direktiivi voi saavuttaa täyden potentiaalinsa ja helpottaa säänneltyjen ammattien harjoittamisen aloittamista ja harjoittamista.

    Ammattipätevyyden tunnustamista koskevien sääntöjen täytäntöönpanemiseksi komissio nosti kanteet Belgiaa, Kyprosta ja Romaniaa vastaan ja kaksi kannetta Kreikkaa vastaan. Esimerkiksi Kreikassa toteutettavalla täytäntöönpanotoimella pyritään varmistamaan, että uraneuvojiksi, koulujen johtajiksi ja muiksi opetusalan johtajiksi pätevöityneet ammattilaiset voivat harjoittaa ammattiaan Kreikassa. Komissio aloitti menettelyt Saksaa , Irlantia ja Espanjaa vastaan, koska ne eivät olleet varmistaneet muualla EU:ssa saavutetun ammattipätevyyden tunnustamista, ja lopetti menettelyt 13:a jäsenvaltiota vastaan. Irlantia vastaan käynnistetty menettely perustui Euroopan parlamentille esitettyyn vetoomukseen .

    Toiseen jäsenvaltioon lähetettyjen kuljettajien suojelu

    Tieliikenteen alalla EU:n säännöillä varmistetaan sosiaalinen suojelu yhdessä jäsenvaltiossa työskenteleville kuljettajille, jotka lähetetään tilapäisesti työskentelemään toisessa jäsenvaltiossa. Näillä säännöillä varmistetaan, että lähetetyt kuljettajat saavat vastaanottavalta jäsenvaltiolta palkan lähettämisajalta. Lisäksi säännöissä säädetään tyhjentävästä luettelosta hallinnollisia vaatimuksia, joita sovelletaan kuljettajia toiseen jäsenvaltioon lähettäviin yrityksiin, ja yhdenmukaistetaan tarkastustoimenpiteitä kaikkialla EU:ssa.

    Komissio päätti vuonna 2023 haastaa Bulgarian ja Puolan unionin tuomioistuimeen, koska ne eivät olleet saattaneet direktiiviä kaikilta osin osaksi kansallista lainsäädäntöään. Komissio aloitti rikkomusmenettelyn Tanskaa ja Ranskaa vastaan ja ryhtyi jatkotoimiin kahdeksaa jäsenvaltiota vastaan samasta syystä.

    Euroopan turvallisuusunionin vahvistaminen

    Euroopan turvallisuusunionin tavoitteena on varmistaa, että EU:n turvallisuuspolitiikka reagoi muuttuviin uhkakuviin, sekä rakentaa kestävää pitkän aikavälin häiriönsietokykyä. Komissio jatkoi työtään terrorismin torjumisesta annetun direktiivin täytäntöönpanemiseksi. Direktiivissä kriminalisoidaan muun muassa terrorismiin liittyvä koulutus ja matkustaminen sekä terrorismin rahoitus. Se siirtyi menettelyissä   kymmentä   jäsenvaltiota   vastaan seuraavaan vaiheeseen varmistaakseen, että direktiivi saatetaan asianmukaisesti osaksi kansallista lainsäädäntöä. Komissio myös päätti 11:tä jäsenvaltiota koskevat tapaukset, kun ne saattoivat nämä säännöt asianmukaisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään.

    Terroristista verkkosisältöä koskevalla asetuksella torjutaan terroristisen sisällön uhkaa verkossa ja internetin väärinkäyttöä terroristisiin tarkoituksiin. Komissio pyrki varmistamaan asetuksen asianmukaisen täytäntöönpanon käynnistämällä rikkomusmenettelyt 22:ta jäsenvaltiota vastaan. Täytäntöönpanotoimi osoittautui tehokkaaksi, sillä kymmenen jäsenvaltiota noudattaa jo velvoitteitaan, jotka liittyvät terroristisen verkkosisällön poistamisen varmistamiseen. Vastaavat rikkomusmenettelyt voitiin päättää.

    Ampuma-aseita koskevissa EU:n säännöissä vahvistetaan vähimmäissäännöt, jotka koskevat siviilikäyttöön tarkoitettujen aseiden hankintaa, hallussapitoa ja vaihtoa sekä suojautumista rikollisilta teoilta ja laittomalta kaupalta . Komissio päätti haastaa Luxemburgin ja Ruotsin unionin tuomioistuimeen, koska ne eivät olleet panneet täytäntöön tätä keskeistä lainsäädäntöä. Ruotsia koskeva asia voitiin myöhemmin lopettaa, samoin kuin muut tapaukset Ruotsia sekä Bulgariaa, Irlantia, Kreikkaa ja Luxemburgia vastaan. Tämä merkitsee turvallisuuden paranemista kaikissa EU:n jäsenvaltioissa, sillä nämä jäsenvaltiot soveltavat laittoman asekaupan estämiseen tähtääviä sääntöjä nyt asianmukaisesti.

    Komissio on sitoutunut torjumaan digitaaliseen siirtymään liittyviä riskejä sekä järjestäytyneen rikollisuuden aiheuttamia vaurauteen ja turvallisuuteen kohdistuvia uhkia. Se käynnisti rikkomusmenettelyt Tšekkiä, Unkaria, Puolaa, Sloveniaa ja Suomea vastaan rahanpesun torjumisesta rikosoikeudellisin keinoin annetun direktiivin saattamiseksi osaksi kansallista lainsäädäntöä. Samaan aikaan se pystyi edistymisen ansiosta päättämään tapaukset 13:a muuta jäsenvaltiota vastaan.

    EU:n taloudellisiin etuihin kohdistuvien petosten torjunnasta annetun direktiivin täytäntöönpanemiseksi komissio käynnisti rikkomusmenettelyn Bulgariaa ja Puolaa vastaan ja siirtyi seuraavaan vaiheeseen menettelyssä Suomea vastaan, koska ne eivät olleet saattaneet direktiiviä asianmukaisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään.

    Komissio toteutti lisätoimenpiteitä varmistaakseen huumausaineita koskevien sääntöjen asianmukaisen täytäntöönpanon. Se haastoi Unkarin unionin tuomioistuimeen, koska se ei ollut noudattanut EU:n kantaa kannabiksen ja siihen liittyvien aineiden kansainvälistä listausta YK:n huumausainetoimikunnassa.

    Ulkorajojen valvonta

    Schengen-alue on yksi EU:n suurimmista saavutuksista. Sen ansiosta EU:n kansalaiset, EU:n ulkopuolella asuvat henkilöt ja vierailijat voivat matkustaa vapaasti ja turvallisesti kaikkialla EU:ssa. Komissio on sitoutunut varmistamaan yhtenäisen viisumin ja oleskeluluvan kaavan noudattamisen, jotta matkustaminen ja oleskelu EU:ssa olisi turvallista, oikeudellisesti johdonmukaista ja vapaan liikkuvuuden sekä kansainvälisen yhteistyön periaatteiden mukaista.

    Komissio käynnisti rikkomusmenettelyt Bulgariaa , Kreikkaa , Kyprosta ja Liettuaa vastaan, koska ne eivät olleet ottaneet käyttöön yhtenäisen viisumin kaavassa vaadittua 2D-viivakoodia. Komissio käynnisti kantelun perusteella rikkomusmenettelyn Portugalia vastaan EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten oleskelulupien yhtenäisen kaavan virheellisen täytäntöönpanon vuoksi. Se myös siirtyi seuraavaan vaiheeseen Bulgariaa vastaan käydyssä menettelyssä, koska maa ei ollut pannut täytäntöön tätä EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten oleskelulupien uutta mallia.

    EU:n yhtenäinen reagointi muuttoliikkeeseen ja turvapaikka-asioihin

    Komissio jatkoi työtään nopeiden ja oikeudenmukaisten turvapaikka - ja palauttamismenettelyjen varmistamiseksi, laillisten väylien tarjoamiseksi EU:hun muuttamiselle, laittoman muuttoliikkeen estämiseksi ja EU:n ulkorajojen koskemattomuuden turvaamiseksi eurooppalaisten arvojen ja perusoikeuksien mukaisesti. Nämä ovat Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksymän muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksen tavoitteet. Komissio auttaa varmistamaan täysimääräisen täytäntöönpanon, jotta sääntöjä sovelletaan heti alusta alkaen.

    Komissio aloitti rikkomusmenettelyt Belgiaa, Kreikkaa, Espanjaa ja Portugalia vastaan vastaanotto-olosuhteita koskevan direktiivin virheellisestä saattamisesta osaksi kansallista lainsäädäntöä. Se valvoi myös aseman määrittelyä koskevan direktiivin noudattamista puuttumalla sen puutteelliseen ( Tšekki ) tai virheelliseen ( Kreikka, Portugali ja Suomi ) saattamiseen osaksi kansallista lainsäädäntöä. Säännöillä pyritään varmistamaan, että turvapaikanhakijoita kohdellaan yhdenvertaisesti avoimessa ja oikeudenmukaisessa järjestelmässä. Vastaanotto-olosuhteiden on varmistettava ihmisarvon turvaava elintaso, kansainvälisen suojelun myöntämisen yhteiset perusteet sekä kansainvälistä suojelua saavien henkilöiden mahdollisuus käyttää oikeuksiaan ja osallistua kotouttamistoimiin.

    EU:n muuttoliikelainsäädännön osalta komissio käynnisti Unkaria vastaan rikkomusmenettelyn maahanmuuttajien salakuljetuksen torjumiseen tähtäävän   avustamispaketin rikkomisesta. Laillista maahanmuuttoa koskevien sääntöjen noudattamisen edistämiseksi komissio käynnisti rikkomusmenettelyt 18:aa   jäsenvaltiota vastaan kausityöntekijöitä koskevan direktiivin virheellisestä saattamisesta osaksi kansallista lainsäädäntöä tai täytäntöönpanosta. Komissio jatkoi myös pitkään oleskelleiden henkilöiden oikeuksia koskevan direktiivin asianmukaista täytäntöönpanoa ja jatkoi Maltaa vastaan nostetun kanteen täytäntöönpanoa, joka perustui kahteen Euroopan parlamentille esitettyyn vetoomukseen . Se päätti tyydyttävästi Liettuaa koskevan asian, joka koski samoja sääntöjä.

    Venäjää koskevien pakotteiden täytäntöönpano

    EU hyväksyi vuonna 2023 kolme lisäpakotepakettia horjuttaakseen Venäjän kykyä rahoittaa hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan. Paketteja on näin ollen hyväksytty yhteensä 12. Paketit kattavat monenlaisia aloja, kuten rahoituksen, energian, tiedotusvälineet, liikenteen ja kaupan.

    Komissio seurasi pakotteiden täytäntöönpanoa jäsenvaltioissa ja edisti sitä. Se pyysi jäsenvaltioilta tietoja ja kävi kahdenvälisillä vierailuilla kansallisten pakotteista vastaavien viranomaisten luona. Komissio seurasi myös EU:n pakotteiden kiertämisen paljastamista varten perustetun välineen kautta saatuja tietoja. Se on turvallinen verkkoalusta, jonka avulla väärinkäytösten paljastajat voivat ilmoittaa sääntöjen rikkomisesta nimettömästi. Komission perustama jäädyttämis- ja takavarikointityöryhmä tehosti venäläisiin ja valkovenäläisiin henkilöihin ja yhteisöihin kohdistettavien pakotteiden täytäntöönpanoa ja torjui pakotteisiin liittyviä rikkomisia. Työllä on koordinoitu yksityisen omaisuuden jäädyttämistä yli 27 miljardin euron arvosta ja venäläisen valtion omaisuuden käytöstä poistamista yli 200 miljardin euron arvosta.

    Top