EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 27.4.2018
COM(2018) 231 final
2018/0110(COD)
Ehdotus
EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS
.eu-aluetunnuksen toteuttamisesta ja toiminnasta ja asetuksen (EY) N:o 733/2002 ja komission asetuksen (EY) N:o 874/2004 kumoamisesta
(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)
{SEC(2018) 205 final}
{SWD(2018) 120 final}
{SWD(2018) 121 final}
{SWD(2018) 122 final}
PERUSTELUT
1.EHDOTUKSEN TAUSTA
•Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet
.eu-aluetunnus otettiin käyttöön aluetunnuksen ”.eu” perustamisesta 22 päivänä huhtikuuta 2002 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 733/2002. Verkkotunnuksia hallinnoiva ICANN-organisaatio (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) jakoi .eu-aluetunnuksen 22. maaliskuuta 2005 ja se lisättiin internetin juurialueelle 2. toukokuuta 2005. .eu-aluetunnusta säännellään lisäksi säännöillä, joista säädetään .eu-aluetunnuksen perustamista ja käyttöä koskevista yleisistä toimintasäännöistä ja rekisteröintiä koskevista periaatteista 28 päivänä huhtikuuta 2004 annetussa komission asetuksessa (EY) N:o 874/2004.
.eu-aluetunnus on Euroopan unionin ja sen kansalaisten verkkotunnus. Se, että Euroopan unionilla on selkeä ja tunnistettava oma verkkotunnus, on tärkeä ja arvokas osatekijä eurooppalaisen verkkoidentiteetin rakentamisessa. Digitaalisten sisämarkkinoiden strategian tavoitteiden mukaisesti .eu-aluetunnus antaa Euroopan yrityksille ja kansalaisille mahdollisuuden osallistua sähköiseen kaupankäyntiin ja lisää heidän osallistumistaan digitaalisiin sisämarkkinoihin.
Unionin poliittinen ja lainsäädännöllinen toimintaympäristö samoin kuin verkkoympäristö ja -markkinat ovat muuttuneet huomattavasti .eu-aluetunnuksesta annettujen asetusten hyväksymisen jälkeen. Esimerkiksi vuonna 2013 verkkotunnusmarkkinat laajentuivat voimakkaasti, kun käyttöön otettiin yli 1300 uutta yleistä ylätason verkkotunnusta (gTLD), kuten .shop, .design ja .wine. Sen varmistamiseksi, että .eu-aluetunnuksen oikeudellinen kehys vastaa edelleen tarkoitustaan ja arvojaan, komission työohjelmaan sisältyi sääntelyn toimivuutta ja tuloksellisuutta koskevan ohjelman (REFIT) mukainen arviointi .eu-aluetunnuksesta annetuista asetuksista. Siihen sisältyivät arviointi ja samanaikainen vaikutustenarviointi. Paremman sääntelyn suuntaviivojen mukaisesti arvioinnissa tarkasteltiin nykyisten .eu-asetusten vaikuttavuutta, tehokkuutta, merkityksellisyyttä, johdonmukaisuutta ja EU-lisäarvoa. Vaikutustenarvioinnissa hahmoteltiin toimintapoliittisia vastauksia arvioinnissa yksilöityihin haasteisiin. Ne muodostavat pohjan .eu-aluetunnuksen sääntelykehyksen uudelleentarkastelulle.
Arvioinnissa todettiin, että .eu-aluetunnus on vakiintunut ja hyvin toimiva ylätason verkkotunnus. Sitä sääntelevä oikeudellinen kehys on kuitenkin vanhentunut ja joustamaton, koska i) siihen sisältyy vanhentuneita ja jäykkiä säännöksiä, joita on vaikea saattaa ajan tasalle, ii) se ei tarjoa valvonnan ja vastuuvelvollisuuden kannalta optimaalista hallintorakennetta, joka olisi internetin hallintoa koskevan komission lähestymistavan mukainen, mistä syystä iii) .eu-aluetunnuksen käytön voidaan odottaa vaikeutuvan nopeasti muuttuvilla markkinoilla.
Ongelma ei ole tällä hetkellä vakava, mutta se voidaan havaita .eu-aluetunnuksen toiminnassa ja hallinnoinnissa ja se vaikuttaa siksi tällä hetkellä pääasiassa näihin toimintoihin osallistuviin tahoihin. Jos varotoimenpiteisiin ei kuitenkaan ryhdytä, ongelma tulee todennäköisesti kasvamaan niin suureksi, että se vaikuttaa loppukäyttäjiin, koska se vaikuttaa .eu-päätteen ylläpidettävyyteen ja .eu-aluetunnuksen houkuttelevuuteen muihin kilpaileviin verkkotunnuksiin verrattuna.
Tällä aloitteella pyritään varmistamaan, että tähän saakka suhteellisen hyvin toiminut aluetunnus toimii myös tulevaisuudessa. Arvioinnin pohjalta tällä ehdotuksella pyritään
a) poistamaan vanhentuneet oikeudelliset ja hallinnolliset vaatimukset ja varmistamaan samalla, että uudessa sääntelykehyksessä otetaan huomioon tulevat tarpeet ja että se mahdollistaa .eu-aluetunnuksen mukauttamisen ylätason verkkotunnusten markkinoiden ja dynaamisen digitaalisen toimintaympäristön nopeisiin muutoksiin;
b) jatkamaan EU:n prioriteettien huomioon ottamista ja edistämistä verkkoympäristössä ja varmistamaan hallintorakenne, joka sekä vastaa tekniikan ja hallinnon parhaita käytäntöjä että palvelee EU:n yleistä etua;
c) höllentämään .eu-verkkotunnusten rekisteröinnin nykyisiä kelpoisuusvaatimuksia, jotta unionin kansalaiset voisivat rekisteröidä .eu-verkkotunnuksen asuinpaikastaan riippumatta;
d) poistamaan vertikaalista eriyttämistä koskevat jyrkät kiellot ja antamaan samalla selviä säännöksiä, joilla turvataan oikeudenmukaista kilpailua koskevien sääntöjen soveltaminen Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT-sopimuksen) mukaisesti.
Ehdotus vastaa .eu-aluetunnuksen käytölle asetettua kunnianhimoista tavoitetta ja varmistaa, että mahdollisimman monet unionin kansalaiset voivat nauttia siihen liittyvistä hyödyistä lähitulevaisuudessa. Ehdotuksella luodaan periaatelähtöinen, tulevat tarpeet huomioon ottava sääntelykehys, joka ei edellytä lainsäädännön tarkistamista verkkotunnusalan uutuuksien toteuttamiseksi. Se edistää innovointia .eu-ekosysteemissä sekä rekisterin tasolla että rekisterinpitäjien ja verkkotunnuksia rekisteröivien osapuolten välisillä tarjontaketjun loppupään markkinoilla.
•Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa
Ehdotus vastaa digitaalisten sisämarkkinoiden strategian tavoitteita, eli se edistää rajatylittäviä verkkotoimintoja Euroopassa, vahvistaa verkkoympäristön turvallisuutta ja luottamusta siihen, edistää eurooppalaista yrittäjyyttä ja startup-yrityksiä sekä turvaa kansalaisten oikeudet, mukaan lukien yksityisyys, digitaalisella aikakaudella. Ehdotus luo tarkistetun, yksinkertaistetun ja virtaviivaistetun sääntelykehyksen .eu-aluetunnukselle ja mahdollistaa sen paremman hallinnan ja toiminnan. Näin se täydentää positiivisesti EU:n toimintapolitiikkoja erityisesti digitaalisten sisämarkkinoiden, internetin luotettavuuden ja turvallisuuden, monikielisyyden, internetin hallinnon, eurooppalaisen yrittäjyyden ja startup-yritysten edistämisen sekä Euroopan talouden ja yhteiskunnan digitalisoinnin aloilla.
Unioni vahvisti internetin hallinnosta 27. marraskuuta 2014 annetuissa neuvoston päätelmissä sitoumuksensa edistää eri sidosryhmien yhteisiä hallintorakenteita, jotka perustuvat johdonmukaisiin ja globaaleihin internetiä koskeviin hallintoperiaatteisiin, jotka ovat ihmisoikeuksien ja verkkoa koskevien perusvapauksien mukaisia. Näiden päätelmien mukaisesti tällä ehdotuksella perustetaan sidosryhmien yhteinen neuvosto, joka antaa komissiolle neuvoja vahvemman ja laajemman pohjan luomiseksi .eu-rekisterin hyvälle hallinnolle. Tämä saattaisi mallin internetin hallintoa koskevan komission politiikan mukaiseksi, joka on ilmaistu sen tiedonannossa ”Internet-politiikka ja Internetin hallinto: Euroopan rooli Internetin hallinnon tulevaisuuden muokkaamisessa”.
Ehdotuksella pyritään myös varmistamaan, että mahdollisimman monet unionin kansalaiset voivat nauttia .eu-aluetunnuksen tarjoamista hyödyistä. Innovatiivinen, tulevat tarpeet huomioon ottava ja reaktiokykyinen mekanismi antaa käyttäjille takeet siitä, että .eu-verkkotunnuksen haltija on sijoittautunut tai oikeasti sidoksissa unioniin ja että kaikkiin .eu-verkkotunnusta käyttäviin kaupallisiin yrityksiin sovelletaan unionin lainsäädäntöä.
2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE
•Oikeusperusta
Unionin toiminnan oikeusperusta on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT-sopimuksen) 172 artikla, joka kattaa Euroopan laajuisten verkkojen perustamista ja kehittämistä tukevat toimenpiteet liikenne-, televiestintä- ja energiainfrastruktuurien aloilla.
Verkkotunnukset ovat olennaisen tärkeitä internetverkkoihin ja -palveluihin pääsyn ja näiden verkkojen ja palvelujen yhteentoimivuuden edistämiseksi. SEUT-sopimuksen 170 ja 171 artiklan mukaisesti .eu-aluetunnuksen olisi jatkossakin, kuten se on tehnyt perustamisestaan saakka, parannettava Euroopan laajuisten verkkojen yhteentoimivuutta tarjoamalla mahdollisuus rekisteröidä vaihtoehtoinen verkkotunnus EU:n jäsenvaltioiden nykyisten maantieteellisten aluetunnusten (ccTLD, kuten .es, .fr, .de) ja yleisten ylätason verkkotunnusten (gTLD) maailmanlaajuisen rekisteröinnin lisäksi.
•Toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaate
.eu-aluetunnuksella on lähtökohtaisesti rajatylittävä ulottuvuus. Se on Euroopan unionin ylätason verkkotunnus ja kansalaisten, instituutioiden ja yritysten eurooppalaisen verkkoidentiteetin symboli. Se antaa käyttäjille, jotka haluavat toimia koko sisämarkkina-alueella, erityisen eurooppalaisen konnotaation, joka tunnistetaan kaikkialla maailmassa.
.eu-aluetunnusta koskeva julkinen päävastuu kuuluu Euroopan unionille. EU:n jäsenvaltioiden maantieteellisiä aluetunnuksia hallinnoidaan sovellettavien kansallisten lainkäyttö-, valvonta- ja hallintomekanismien mukaisesti, mutta jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla toteuttaa .eu-aluetunnusta koskevia sääntelytoimia kansallisella tasolla, vaan ne voidaan toteuttaa ainoastaan unionin tasolla.
Jäsenvaltioiden tasolla toteutettavilla sääntelytoimilla ei voitaisi saavuttaa EU:n luotetun ja innovatiivisen nimialueen luomisen ja hallinnoinnin taustalla olevia perustavoitteita, edistää internetiä koskevia Euroopan unionin prioriteetteja eikä tuottaa käyttäjille lisäarvoa siten, että heillä olisi suuremmat valinnanmahdollisuudet kansallisten maantieteellisten aluetunnusten lisäksi. .eu-aluetunnuksen sääntely kuuluu siis EU:n toimivaltaan eikä sitä voida siirtää jäsenvaltiolle.
.eu-aluetunnusta koskeva EU-tason sääntelykehys on hyödyllinen, jotta internetissä voidaan jatkossakin jakaa verkkotunnuksia ja laajentaa nimialuetta .eu-aluetunnuksen alla, jossa sovelletaan unionin oikeutta ja tieto- ja kuluttajasuojasääntöjä.
Ehdotettu asetus ei vaikuta siihen, kuinka jäsenvaltiot hallinnoivat omia maantieteellisiä aluetunnuksiaan. EU:n toimet ovat siksi perusteltuja toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteen nojalla. Ehdotetussa asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen sen toimintapoliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi, ja se on siten suhteellisuusperiaatteen mukainen.
•Sääntelytavan valinta
Ehdotuksella tarkistetaan .eu-aluetunnuksen lainsäädäntökehystä, joka koostuu kahdesta säädöksestä: asetuksesta (EY) N:o 733/2002 ja komission asetuksesta (EY) N:o 874/2004.
Komissio ehdottaa asetusta johdonmukaisuuden ja oikeusvarmuuden varmistamiseksi käyttäjille ja yrityksille. Asetus tarjoaa vankan oikeusperustan sen varmistamiselle, että unioni on vastuussa .eu-aluetunnuksesta ja sen operaattorin nimeämisestä. Asetuksella vältetään mahdolliset poikkeavat tulkinnat jäsenvaltioissa.
.eu-aluetunnuksen hallinnoinnin ankkuroiminen tiukasti unionin asetuksella varmistaa perusoikeuksien vahvan suojan etenkin tietosuojan, yksityisyyden suojan, turvallisuuden ja monikielisyyden alalla. Se varmistaa myös teollis- ja tekijänoikeuksien suojan.
3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMÄKUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET
•Voimassa olevan lainsäädännön jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset
REFIT-arvioinnissa tarkasteltiin sitä, vastaako .eu-aluetunnuksen lainsäädäntökehys edelleen tarkoitustaan. Komissio arvioi arviointitutkimuksen pohjalta nykyisen .eu-lainsäädäntökehyksen vaikuttavuutta, tehokkuutta, merkityksellisyyttä, johdonmukaisuutta ja EU-lisäarvoa nykyisissä olosuhteissa, jotka ovat muuttuneet aluetunnuksen käyttöönoton jälkeen. Arvioinnin keskeiset havainnot ovat seuraavat:
·Vaikuttavuus: .eu-asetukset ovat tuoneet .eu-verkkotunnukset laajasti saataville kaikkialla EU:ssa alhaisin kustannuksin kuluttajille. .eu-asetuksilla on tuettu onnistuneesti sähköistä kaupankäyntiä ja sisämarkkinoita, mutta .eu-aluetunnuksen toimivuuden suhteellisesta heikkenemisestä on jo olemassa merkkejä.
·Tehokkuus: .eu-asetuksiin liittyy jonkinasteista tehottomuutta, joka saattaa .eu-aluetunnuksen epäsuotuisaan kilpailuasemaan markkinoilla ja vähentää sen mahdollisia hyötyjä sähköisen kaupankäynnin ja sisämarkkinoiden tukemisessa. .eu-aluetunnuksesta on annettu yksityiskohtaisia säännöksiä, joiden muuttaminen on hidasta ja kallista, joten sen yhteydessä ei voida toteuttaa operatiivisia tai teknisiä muutoksia niin nopeasti kuin markkinat vaativat ja kuin mihin sen kilpailijat pystyvät.
·Merkityksellisyys: .eu-asetusten tavoitteet ovat edelleen merkityksellisiä unionin kansalaisille, mistä ovat osoituksena .eu-verkkotunnusten laaja levinneisyys ja niiden aktiivinen käyttö ja uusiminen yrityksissä ja instituutioissa kaikkialla unionissa. .eu-aluetunnus on konkreettinen eurooppalaisuuden symboli Euroopan kansalaisille ja yrityksille heidän digitaalisessa kanssakäymisessään. .eu-asetukset ovat kuitenkin niin monimutkaisia, etteivät ne mahdollista nopeita teknisiä päivityksiä (esim. kansainvälistettyihin verkkotunnuksiin liittyvissä teknisissä standardeissa), eivätkä ne ole enää kansainvälisten parhaiden käytäntöjen tasalla.
·Johdonmukaisuus: monet indikaattorit osoittavat, ettei toimenpide ole enää täysin johdonmukainen: liian jäykkä sääntelykehys heikentää .eu-rekisterin kilpailuasemaa kiristyvissä markkinaolosuhteissa, .eu-aluetunnuksen lainsäädäntökehys ei vastaa unionin nykyisiä prioriteetteja kuten digitaalisia sisämarkkinoita eivätkä .eu-asetukset vastaa monisidosryhmämallin mukaista hallintoa koskevia kansainvälisiä parhaita käytäntöjä.
·EU:n lisäarvo: .eu-verkkotunnuksella on lähtökohtaisesti rajatylittävä ulottuvuus. Se, että unionilla on selkeä ja tunnistettava oma verkkotunnus, on tärkeä ja arvokas osatekijä unionin verkkoidentiteetin rakentamisessa.
Alkuperäinen .eu-lainsäädäntökehys oli ratkaisevan tärkeä, sillä se mahdollisti unionin oman nimialueen luomisen, mutta koska kehys on vanhentunut ja jäykkä, se ei ole enää toimiva, tehokas eikä johdonmukainen nykypäivän nopeasti muuttuvassa teknisessä markkinaympäristössä.
•Sidosryhmien kuuleminen
Euroopan komissio kuuli laajasti sidosryhmiä .eu-aluetunnuksen lainsäädäntökehyksen REFIT-arvioinnin yhteydessä. Kuulemisissa pyrittiin keräämään näkemyksiä arviointiin, jossa .eu-aluetunnuksen lainsäädäntökehystä tarkasteltiin suhteessa vaikuttavuuteen, tehokkuuteen, merkityksellisyyteen, johdonmukaisuuteen ja EU-lisäarvoon liittyviin arviointikriteereihin. Kuulemisissa pyrittiin myös keräämään näkemyksiä kysymyksistä, joita nykyisessä .eu-lainsäädäntökehyksessä on ehkä tarpeellista tarkistaa mahdollisilla lainsäädäntö- tai muilla aloitteilla.
.eu-asetusten tarkistamista tukevassa kuulemisstrategiassa eroteltiin kolme sidosryhmää: osapuolet, joihin asetukset vaikuttavat suoraan niiden päivittäisessä toiminnassa, kuten .eu-rekisteri ja .eu-rekisterinpitäjät; .eu-aluetunnuksen käyttäjät ja muut sidosryhmät nimipalvelujärjestelmän (DNS) ekosysteemissä; ja sidosryhmät, jotka voivat mahdollisesti hyötyä vaikutuksesta, joka .eu-aluetunnuksella on digitaalisiin sisämarkkinoihin ja EU:n verkkoidentiteettiin, ja joihin .eu -asetukset vaikuttavat siten välillisesti. Strategiaan sisältyi myös julkinen kuuleminen, suorat yhteydet sidosryhmiin ja aihekohtaiset kokoukset niiden kanssa, pyöreän pöydän keskustelut eurooppalaisten rekisterien kanssa, Euroopan maatunnusrekistereille suunnattu kysely sekä nykyisille .eu-rekisterinpitäjille suunnattu kysely. Julkisen kuulemisen johdosta saatiin myös useita kirjallisia kannanottoja sidosryhmiltä. Julkinen kuuleminen ”Verkko-osoitteiden .eu-aluetunnusta koskevien sääntöjen arviointi ja tarkistaminen” järjestettiin 12. toukokuuta ja 4. elokuuta 2017 välisenä aikana, ja siihen saatiin 43 vastausta 17 jäsenvaltiosta. Julkisen kuulemisen tulokset on julkaistu verkossa.
•Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö
Komissio keräsi laadullisia ja määrällisiä todisteita eri lähteistä, muun muassa seuraavista:
·Julkinen kuuleminen: julkinen kuuleminen verkko-osoitteiden .eu-aluetunnusta koskevien sääntöjen arvioinnista ja tarkistamisesta.
·Kyselytutkimukset: EURid-rekisterinpitäjälle suunnattu kysely ja CENTR:lle suunnattu kysely maatunnusrekistereistä (ccTLD).
·Sidosryhmätapaamiset: .eu-sääntelykehystä koskeva aivoriihi EURid:n kanssa; kelpoisuusvaatimuksia ja vertikaalista integraatiota käsittelevä kokous EURid-rekisterinpitäjän neuvoa-antavan komitean kanssa; internetin hallintoa käsittelevän korkean tason ryhmän (HLIG) ja CENTR:n yhteinen kokous maatunnusten (ccTLD) roolista internetin hallinnossa; kokous eurooppalaisen .at-maatunnusrekisterin kanssa Internet Foundation -sääntelykehyksestä; kokous ICANN:n kanssa sääntelykehyksestä ja internetin hallinnosta.
·Sidosryhmien kirjalliset kannanotot: Open-Xchange DNS-turvallisuudesta, DNSSEC; European Association of Trade Mark Owners (MARQUES) sääntelykehyksestä ja internetin hallinnosta; European Communities Trade Mark Association; EURid sääntelykehyksestä; Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto sääntelykehyksestä ja operatiivisista näkökulmista.
•Vaikutustenarviointi
Vaikutustenarvioinnissa määriteltiin seuraavat toimintapoliittiset tavoitteet:
(1)poistetaan vanhentuneet oikeudelliset/hallinnolliset vaatimukset sen varmistamiseksi, että .eu-aluetunnuksella voidaan edistää mahdollisimman laajasti unionin tavoitteita, erityisesti digitaalipolitiikan aloilla;
(2)varmistetaan, että säännöissä otetaan huomioon tulevat tarpeet ja että ne mahdollistavat .eu-aluetunnuksen mukauttamisen ylätason verkkotunnusten markkinoiden ja dynaamisen digitaalisen toimintaympäristön nopeisiin muutoksiin, samalla kun mahdollistetaan .eu-aluetunnuksen käyttö välineenä, jolla edistetään unionin prioriteetteja verkkoympäristössä;
(3)varmistetaan hallintorakenne, joka sekä vastaa tekniikan ja hallinnon parhaita käytäntöjä että palvelee EU:n etua;
(4)edistetään .eu-aluetunnuksen houkuttelevuutta.
Vaikutustenarvioinnissa tarkasteltiin mahdollisia toimintavaihtoehtoja:
(a)perusskenaario; säilytetään nykyinen .eu-sääntelykehys;
(b)kaupallistaminen; sääntelykehystä yksinkertaistetaan ja rekisterin toiminta ja hallinto ulkoistetaan ulkopuoliselle voittoa tavoittelevalle palveluntarjoajalle;
(c)lainsäädäntökehyksen uudenaikaistaminen: korvataan nykyinen lainsäädäntökehys yhdellä periaatelähtöisellä säädöksellä. .eu-aluetunnuksen sopimuspohjainen ulkoinen hallintojärjestelmä säilytettäisiin;
(d)erillinen hallinto: yhdistetään uudenaikaistamisvaihtoehtoon erillisen sidosryhmien yhteisen ja komissiolle neuvoja antavan elimen perustaminen vahvemman ja laajemman pohjan luomiseksi .eu-rekisterin hyvälle hallinnolle; tämä elin olisi rekisteristä riippumaton.
(e)institutionalisointi: rekisterin hallinnosta ja toiminnasta vastaa komission yksikkö tai unionin virasto.
Analyysin päätelmien mukaan parhaana pidetty vaihtoehto on ”erillinen hallinto”, johon liittyy suoraa rekisteröitymistä koskevien tiukkojen vaatimusten poistaminen sekä kansalaisuusvaatimus luonnollisille henkilöille ja kotipaikkavaatimus organisaatioille ja yrityksille.
Parhaana pidetty vaihtoehto mahdollistaisi virtaviivaisemman, periaatelähtöisen lainsäädäntökehyksen. Se mahdollistaisi .eu-aluetunnuksen joustavan mukauttamisen nimipalvelujärjestelmän nopeasti muuttuviin teknisiin parannuksiin. Loppukäyttäjät voisivat siten nauttia teknisten parannusten hyödyistä tarvitsematta odottaa asetusten muuttamista. Parhaana pidetty vaihtoehto parantaisi myös .eu-aluetunnuksen toimintaa ja lisäisi siten sen houkuttelevuutta ylätason verkkotunnusten markkinoilla. Mukautuvampi ja reaktiokykyisempi .eu-aluetunnus pystyy pitkällä aikavälillä innovoimaan paremmin, ottamaan nopeasti käyttöön uusia teknisiä standardeja ja siten tarjoamaan parempaa ja kilpailukykyisempää tuotetta markkinoilla.
Sääntelyntarkastelulautakunta antoi vaikutustenarvioinnista myönteisen lausunnon varauksin 16. helmikuuta 2017. Komissio korjasi vaikutustenarviointiraporttiaan lautakunnan suositusten mukaisesti ja tarkensi arvioinnin tuloksia ongelmanmäärittelyä koskevassa osiossa ja selvensi ongelman laajuutta ja asian merkitystä sidosryhmien kannalta. Perusskenaariota perusteltiin tarkemmin yhtenä vaihtoehtona. Toimintavaihtoehtojen kuvausta yksinkertaistettiin siten, että niissä ei analysoida vaikutusta eikä esitetä varhaisia päätelmiä. Erillistä hallintoa koskevaa vaihtoehtoa tarkennettiin selittämällä, minkälaisia oikeudellisia vaatimuksia otetaan käyttöön erillisen sidosryhmien yhteisen neuvoa-antavan elimen perustamisen ja toiminnan sekä komission tehtävien ja valtuuksien suhteen. Varhaisessa vaiheessa hylättyjä vaihtoehtoja koskevaa tekstiä korjattiin perustelemalla paremmin näiden vaihtoehtojen hylkäämistä. Suorasta rekisteröinnistä ja kelpoisuusvaatimuksista annettiin lisäselvennyksiä, myös parhaana pidetyssä vaihtoehdossa. Valvontaa koskevassa osassa selvennettiin verkkotunnusalaan liittyviä keskeisiä indikaattoreita ja yhteys operatiivisiin tavoitteisiin ilmaistiin selkeämmin. Operatiiviset tavoitteet puolestaan liitettiin aloitteen neljään erityistavoitteeseen. Raportissa selvennettiin, että parhaana pidetyn vaihtoehdon onnistumiskriteerejä arvioidaan säännöllisesti .eu-aluetunnuksen toteutusta, vaikutuksia ja toimintaa koskevassa raportissa, joka komission on annettava Euroopan parlamentille ja neuvostolle. Uudessa kehyksessä tämän raportoinnin pohjalta arvioidaan myös parhaana pidetyn vaihtoehdon onnistuneisuutta, sillä siinä tarkastellaan kaikkia keskeisiä indikaattoreita ja raportoidaan niistä.
•Sääntelyn toimivuus ja yksinkertaistaminen
Aloitteeseen sisältyy yksinkertaistamista ja parannettuja tehokkuustavoitteita. Nämä on ilmaistu selkeästi erityistavoitteissa a) ”poistetaan vanhentuneet oikeudelliset/hallinnolliset vaatimukset” ja b) ”luodaan tulevat tarpeet huomioon ottavat säännöt .eu-aluetunnukselle”. Ehdotuksella luodaan kevyt, periaatelähtöinen kehys. Primaarilainsäädäntö sisältää ainoastaan periaatteet, joita .eu-aluetunnuksen toiminnassa on noudatettava, kun taas kaikki tarpeettomat ja yksityiskohtaiset hallinnolliset ja tekniset vaatimukset joko poistetaan, jos ne ovat vanhentuneita, tai ne määritellään yksityiskohtaisesti Euroopan komission ja nimetyn aluetunnusta hallinnoivan rekisterin välillä tehtävässä sopimuksessa. Tämä mahdollistaa .eu-aluetunnuksen mukauttamisen ylätason verkkotunnusten markkinoiden ja dynaamisen digitaalisen toimintaympäristön nopeisiin muutoksiin.
Ehdotus lyhentää aikaa, joka .eu-aluetunnuksen haltijoiden on odotettava saadakseen käyttöönsä nimipalvelualan teknisiä ja markkinainnovaatioita. Odotusajan lyhenemistä mitataan suhteessa siihen aikaan, joka tarvittaisiin .eu-lainsäädäntökehyksen muuttamiseen tällaisten innovaatioiden mahdollistamiseksi .eu-aluetunnuksessa.
Ehdotuksella otetaan käyttöön tulevat tarpeet huomioon ottava lainsäädäntö ja helposti mukautettavat yksityiskohtaiset toimintamallit .eu-aluetunnuksen hallintoa ja hallinnointia varten ja sillä pyritään näin kehittämään .eu-verkkotunnusta siten, että se on valmis selviytymään verkkoympäristön nopeista muutoksista.
•Perusoikeudet
Ehdotuksessa käsitellään pääasiassa nimipalvelualaan liittyviä teknisiä, alakohtaisia kysymyksiä, mutta siinä säilytetään myös perusoikeuksien vahva suoja .eu-aluetunnuksen toiminnassa ja hallinnossa Euroopan unionissa tietosuojaa, yksityisyyden suojaa, turvallisuutta ja monikielisyyttä koskevien Euroopan unionin sääntöjen mukaisesti.
4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET
Sidosryhmien yhteinen .eu-neuvosto tarvitsee riittävät resurssit. Kustannusten arvioidaan olevan noin 50 000 euroa vuodessa. Uuden elimen rahoituksesta vastaa komissio.
5.LISÄTIEDOT
•Täytäntöönpanosuunnitelmat sekä seuranta-, arviointi- ja raportointijärjestelyt
Komissio seuraa ja valvoo rekisterin harjoittamaa .eu-aluetunnuksen organisointia, hallintoa ja hallinnointia.
Komissio arvioi .eu-aluetunnuksen toteutusta, vaikutuksia ja toimintaa viimeistään viiden vuoden kuluttua tämän asetuksen soveltamisen alkamispäivästä ja sen jälkeen kolmen vuoden välein.
Komissio toimittaa tämän arvioinnin tuloksista kertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle.
•Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset
Asetuksen I luku sisältää yleiset säännökset: kohde ja tavoitteet (1 artikla) ja määritelmät (2 artikla).
Asetuksen II luku sisältää .eu-aluetunnuksen toteuttamista koskevat keskeiset säännökset.
Luvun I jaksossa esitetään .eu-verkkotunnuksen rekisteröintiä koskevat yleiset periaatteet: siinä vahvistetaan kelpoisuusvaatimukset (3 artikla), verkkotunnusten rekisteröintiä ja sulkemista koskevat yleiset ehdot (4 artikla), kielet, sovellettava oikeus ja lainkäyttövalta (5 artikla), menettelyt, joita rekisteri, komissio ja jäsenvaltiot soveltavat verkkotunnusten varaamiseen (6 artikla) sekä rekisterinpitäjien akkreditointimenettelyt (7 artikla).
Luvun II jaksossa käsitellään rekisterin nimeämistä ja yleistä toimintaa. Nämä säännökset kattavat rekisterin nimeämisen komission toimesta (8 artikla), rekisterin ominaispiirteet (9 artikla) ja sen keskeiset velvollisuudet (10 artikla). Jaksossa luetellaan myös .eu-aluetunnuksen toimintaa koskevat periaatteet ja menettelyt, jotka on sisällytettävä rekisterin kanssa tehtävään sopimukseen. Niiden tarkoituksena on vahvistaa toimintapoliittinen kehys, jossa rekisteri toimii (11 artikla). Jaksoon sisältyy vielä WHOIS-tietokannan toimintaa ja tarkoitusta koskeva erityissäännös (12 artikla).
Luvun III jakso koskee rekisterin operaattorin valvontaa. Komission valvontavaltaa (13 artikla) ja eri sidosryhmien yhteisen .eu-neuvoston perustamista (14 artikla) koskevat säännökset muodostavat perustan, jonka pohjalta tämä ryhmä voi antaa komissiolle neuvoja vahvemman ja laajemman pohjan luomiseksi .eu-rekisterin hyvälle hallinnolle ja parantaa rekisterin toiminnan läpinäkyvyyttä.
Asetuksen III luku sisältää loppusäännökset: oikeuksien pidättäminen (15 artikla), arviointi ja uudelleentarkastelu (16 artikla) sekä asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 ja 8 artiklan mukainen komiteamenettely (17 artikla). Luvussa vahvistetaan myös sopimusta koskevat siirtymäsäännökset (18 artikla) ja nykyisen lainsäädäntökehyksen kumoamista koskevat säännökset (19 artikla) sekä voimaantuloajankohta (20 artikla). Asetusta aletaan soveltaa viimeistään kolmen vuoden kuluttua sen voimaantulosta. Näin pyritään pienentämään riskiä, että .eu-aluetunnuksen palvelut häiriintyvät siirryttäessä vanhasta sääntelykehyksestä uuteen, kun otetaan huomioon, että komission on nimettävä rekisteri ja tehtävä uusi sopimus sen kanssa ja rekisterin on valmisteltava .eu-aluetunnuksen organisointi, hallinto ja hallinnointi.
2018/0110 (COD)
Ehdotus
EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS
.eu-aluetunnuksen toteuttamisesta ja toiminnasta ja asetuksen (EY) N:o 733/2002 ja komission asetuksen (EY) N:o 874/2004 kumoamisesta
(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)
EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka
ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 172 artiklan,
ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,
sen jälkeen, kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,
ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon,
ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon,
noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,
sekä katsovat seuraavaa:
(1)Maantieteellinen aluetunnus ”.eu” perustettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 733/2002 ja komission asetuksella (EY) N:o 874/2004. Unionin poliittinen ja lainsäädännöllinen toimintaympäristö samoin kuin verkkoympäristö ja -markkinat ovat muuttuneet huomattavasti asetuksen (EY) N:o 733/2002 ja asetuksen (EY) N:o 874/2004 hyväksymisen jälkeen.
(2)Aluetunnukset ovat olennainen osa nimipalvelujärjestelmän (DNS) hierarkkista rakennetta. Nimipalvelu muodostaa yksilöllisten tunnisteiden yhteentoimivan järjestelmän, joka on käytettävissä kaikkialla maailmassa, kaikissa sovelluksissa ja kaikissa verkoissa.
(3).eu-aluetunnuksella olisi SEUT-sopimuksen 170 ja 171 artiklan mukaisesti edistettävä pääsyä internetverkkoihin sekä niiden käyttöä siten, että se tarjoaa mahdollisuuden rekisteröidä vaihtoehtoinen verkkotunnus nykyisten maantieteellisten aluetunnusten (ccTLD) tai yleisten ylätason verkkotunnusten (gTLD) maailmanlaajuisen rekisteröinnin lisäksi.
(4).eu-aluetunnuksen olisi tarjottava selkeästi tunnistettava yhteys unioniin ja Euroopan markkinoihin. Sen ansiosta unionin yritysten, organisaatioiden ja luonnollisten henkilöiden olisi voitava rekisteröidä .eu-aluetunnuksen alainen verkkotunnus. Unionin kansalaisten olisi voitava rekisteröidä .eu-verkkotunnus asuinpaikastaan riippumatta.
(5).eu-aluetunnuksen alaiset verkkotunnukset olisi jaettava vaatimukset täyttäville osapuolille sillä edellytyksellä, että niitä on saatavilla.
(6)Jotta voitaisiin paremmin suojella osapuolten oikeuksia tehdä sopimus rekisterin ja rekisterinpitäjän kanssa, .eu-aluetunnuksen alaisten verkkotunnusten rekisteröintiä koskevien riitojen ratkaisun olisi kuuluttava unionissa sijaitseville elimille, jotka soveltavat asianomaisten jäsenvaltioiden lakia, sanotun kuitenkaan rajoittamatta jäsenvaltioiden tai unionin tunnustamia kansainvälisistä oikeudellisista asiakirjoista johtuvia oikeuksia ja velvollisuuksia.
(7).eu-aluetunnuksen toimintaa koskevat periaatteet ja menettelyt olisi liitettävä komission ja nimetyn rekisterin väliseen sopimukseen.
(8)Jotta voidaan varmistaa tämän asetuksen yhdenmukainen täytäntöönpano, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa hyväksyä jäsenvaltioiden varaamien ja sulkemien verkkotunnusten luettelot, vahvistaa kriteerit ja menettely rekisterin nimeämistä varten ja asianmukaisesti perustelluissa kiireellisissä tapauksissa päättää rekisterin välittömästä nimeämisestä. Tätä valtaa olisi käytettävä yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä, 16 päivänä helmikuuta 2011 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011 mukaisesti. Edellä mainitut luettelot olisi laadittava sillä edellytyksellä, että verkkotunnukset ovat saatavilla, ottaen huomioon jäsenvaltioiden jo varaamat tai rekisteröimät ylemmän tason verkkotunnukset.
(9)Komission olisi nimettävä rekisteri .eu-aluetunnusta varten avoimen, läpinäkyvän ja syrjimättömän valintamenettelyn perusteella. Komission olisi tehtävä valitun rekisterin kanssa sopimus, jonka olisi sisällettävä yksityiskohtaiset periaatteet ja menettelyt, joita rekisteriin sovelletaan .eu-aluetunnuksen organisoinnissa, hallinnossa ja hallinnoinnissa. Sopimuksen olisi oltava määräaikainen ja uusittavissa.
(10)Tämä asetus ei rajoita SEUT-sopimuksen 101 ja 102 artiklassa vahvistettujen kilpailusääntöjen soveltamista.
(11)Rekisterin olisi noudatettava syrjimättömyyden ja avoimuuden periaatteita ja sen olisi toteutettava komission etukäteen hyväksymiä toimenpiteitä oikeudenmukaisen kilpailun turvaamiseksi, varsinkin jos se tarjoaa palveluja yrityksille, joiden kanssa se kilpailee tarjontaketjun loppupään markkinoilla.
(12)Maantieteellisiä aluetunnuksia edustavien koodien jakamista rekistereille koordinoi nykyisin ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Rekisterin olisi tehtävä ICANN:n kanssa asianmukainen sopimus, jossa määrätään .eu-aluetunnuksen jakamisesta ja jossa otetaan huomioon hallitusten neuvoa-antavan komitean (GAC) hyväksymät asiaankuuluvat periaatteet.
(13)Rekisterin olisi tehtävä asianmukainen turvatalletussopimus palvelun jatkuvuuden varmistamiseksi sekä erityisesti sen varmistamiseksi, että rekisterin vaihtamisen tai muun odottamattoman tilanteen yhteydessä palvelujen tarjontaa paikalliselle internetyhteisölle voidaan jatkaa mahdollisimman pienin keskeytyksin. Rekisterin olisi toimitettava turvatalletusasiamiehelle päivittäin sähköinen kopio .eu-tietokannan senhetkisestä sisällöstä.
(14)Vaihtoehtoisissa riitojenratkaisumenettelyissä olisi otettava huomioon alan parhaat kansainväliset käytänteet ja erityisesti Maailman henkisen omaisuuden järjestön (WIPO) soveltuvat suositukset, jotta voitaisiin mahdollisimman pitkälle välttää keinottelu verkkotunnuksilla ja niiden väärinkäyttö. Vaihtoehtoisissa riitojenratkaisumenettelyissä olisi noudatettava vähimmäismäärää yhdenmukaisia menettelysääntöjä, jotka ovat samankaltaisia kuin ICANN:n hyväksymän UDRP-riitojenratkaisumenetelmän (Uniform Dispute Resolution Policy) säännöt.
(15).eu-verkkotunnusten väärinkäyttöä koskevaan toimintapolitiikkaan olisi sisällyttävä se, että rekisteri varmentaa vastaanottamansa tiedot, erityisesti verkkotunnuksia rekisteröivien henkilöllisyyden, sekä sellaisten verkkotunnusten poistaminen käytöstä ja sulkeminen tulevan rekisteröinnin ulkopuolelle, joiden on jäsenvaltion tuomioistuimen lopullisella päätöksellä katsottu olevan loukkaavia, rasistisia tai muuten kyseisen jäsenvaltion lain vastaisia. Rekisterin olisi pyrittävä mahdollisimman tarkoin varmistamaan vastaanottamiensa ja hallussaan pitämiensä tietojen oikeellisuus.
(16)Rekisterin olisi tuettava lainvalvontaviranomaisia rikosten torjunnassa toteuttamalla teknisiä ja organisatorisia toimenpiteitä, joilla pyritään antamaan toimivaltaisille viranomaisille pääsy rekisterin hallussa oleviin tietoihin rikosten ennalta estämistä, paljastamista, tutkimista tai rikoksiin liittyviä syytetoimia varten siten kuin unionin tai kansallisessa lainsäädännössä säädetään.
(17)Tämä asetus olisi pantava täytäntöön yksityisyyden ja henkilötietojen suojaa koskevien periaatteiden mukaisesti. Rekisterin olisi noudatettava asiaankuuluvia tietosuojaan liittyviä unionin sääntöjä, periaatteita ja ohjeita, etenkin asiaankuuluvia turvallisuusvaatimuksia sekä tarpeellisuuden, oikeasuhteisuuden, käyttötarkoituksen rajoittamisen ja tietojen säilyttämisen oikeasuhteisen enimmäisajan periaatteita. Kaikkiin kehitettäviin ja/tai ylläpidettäviin tietojenkäsittelyjärjestelmiin ja tietokantoihin olisi myös sisällyttävä sisäänrakennettu henkilötietojen suoja ja oletusarvoinen tietosuoja.
(18)Tehokkaan säännöllisen valvonnan varmistamiseksi riippumattoman elimen olisi tehtävä rekisterille sen omalla kustannuksella tarkastus vähintään kahden vuoden välein sen varmentamiseksi, että rekisteri noudattaa tässä asetuksessa vahvistettuja vaatimuksia. Rekisterin olisi toimitettava tarkastuksen tuloksena tehtävä vaatimustenmukaisuuden arviointiraportti komissiolle rekisterin kanssa tehdyssä sopimuksessa määrätyn menettelyn mukaisesti.
(19)Rekisterin kanssa tehdyssä sopimuksessa olisi määrättävä menettelyistä, joiden mukaisesti rekisteri parantaa .eu-aluetunnuksen organisointia, hallintoa ja hallinnointia noudattaen tässä asetuksessa säädettyjen valvontatoimien tuloksena annettuja komission ohjeita.
(20)Internetin hallinnosta 27 päivänä marraskuuta 2014 annetuissa neuvoston päätelmissä vahvistetaan Euroopan unionin sitoumus edistää eri sidosryhmien yhteisiä hallintorakenteita, jotka perustuvat johdonmukaisiin ja globaaleihin internetiä koskeviin hallintoperiaatteisiin. Osallistava internetin hallinto tarkoittaa sitä, että hallitukset, yksityinen sektori, kansalaisyhteiskunta ja kansainväliset järjestöt ja tekninen yhteisö kukin omassa roolissaan kehittävät ja soveltavat yhteisiä periaatteita, normeja, sääntöjä, päätöksentekomenettelyjä ja ohjelmia, jotka muokkaavat internetin kehitystä ja käyttöä.
(21)Olisi perustettava sidosryhmien yhteinen .eu-neuvosto, jolla on neuvoa-antava rooli komissioon nähden, jotta voidaan luoda vahvempi ja laajempi pohja rekisterin hyvälle hallinnolle ja saada näkemyksiä .eu-aluetunnuksen toimintaperiaatteiden ja menettelyjen kattamiin kysymyksiin sekä parantaa rekisterin kaupallisten ja operatiivisten käytäntöjen läpinäkyvyyttä. Ryhmän kokoonpanon olisi vastattava sidosryhmien yhteistä internetin hallintomallia, ja komission olisi nimitettävä ryhmän jäsenet avoimen ja läpinäkyvän menettelyn pohjalta.
(22)Komission olisi tehtävä arviointi .eu-aluetunnuksen vaikutuksesta ja toiminnasta. Arvioinnissa olisi otettava huomioon nimetyn rekisterin toimintatavat ja sen tehtävien merkityksellisyys.
(23)Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta, joka on yleiseurooppalaisen aluetunnuksen toteuttaminen kansallisten maatunnusten lisäksi, vaan se voidaan sen vaikutusten ja laajuuden vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla. Sen vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.
(24)Jotta voitaisiin pienentää riskiä, että .eu-aluetunnuksen palvelut häiriintyvät siirryttäessä vanhasta sääntelykehyksestä uuteen, tähän asetukseen sisältyy siirtymäsäännöksiä.
(25)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 733/2002 ja komission asetus (EY) N:o 874/2004 olisi sen vuoksi kumottava,
OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:
I LUKU
Yleiset säännökset
1 artikla
Kohde ja tavoitteet
1.
Tällä asetuksella toteutetaan .eu-aluetunnus ja vahvistetaan sen toteuttamisen ehdot, mukaan lukien rekisterin nimeäminen ja ominaispiirteet. Tässä asetuksessa vahvistetaan myös oikeudellinen kehys ja yleiset toimintaperiaatteet, joita nimetyn rekisterin toiminnassa noudatetaan.
2.
Tämän asetuksen soveltaminen ei vaikuta kansallisia maatunnuksia koskeviin jäsenvaltioiden järjestelyihin.
2 artikla
Määritelmät
Tässä asetuksessa tarkoitetaan
a) ’rekisterillä’ tahoa, jonka tehtäväksi on annettu .eu-aluetunnuksen organisointi, hallinto ja hallinnointi. Tähän kuuluu muun muassa asianomaisten tietokantojen ja niihin liittyvien julkisten hakupalvelujen ylläpito, verkkotunnusten rekisteröinti, verkkotunnusrekisterin toiminta, rekisterin nimipalvelinten toiminta ja aluetunnuksen asetustiedostojen jakelu;
b) ’rekisterinpitäjällä’ luonnollista tai oikeushenkilöä, joka rekisterin kanssa tehdyn sopimuksen perusteella tarjoaa rekisteröityville henkilöille verkkotunnusten rekisteröintipalveluja;
c) ’IDN-yhteyskäytännöillä’ (Internationalised Domain Names) standardeja ja yhteyskäytäntöjä, jotka tukevat verkkotunnusten käyttöä muilla kuin ASCII-merkeillä;
d) ’WHOIS-tietokannalla’ datakokoelmaa, joka sisältää tietoja .eu-aluetunnuksen rekisteröintien teknisistä ja hallinnollisista näkökohdista;
e) ’.eu-aluetunnuksen toimintaperiaatteilla ja -menettelyillä’ .eu-aluetunnuksen toimintaa ja hallinnointia koskevia yksityiskohtaisia sääntöjä;
f) ’rekisteröinnillä’ menettelyn aloittamisesta sen loppuun saattamiseen ulottuvaa toimien ja menettelyvaiheiden sarjaa, jonka rekisterinpitäjät ja/tai rekisteri toteuttavat luonnollisen tai oikeushenkilön pyynnöstä verkkotunnuksen rekisteröimiseksi määräajaksi.
II LUKU
.eu-aluetunnuksen toteuttaminen
1 jakso
YLEISET PERIAATTEET
3 artikla
Kelpoisuusvaatimukset
Yhden tai useamman verkkotunnuksen rekisteröintiä .eu-aluetunnuksen alle voi pyytää
i) unionin kansalainen asuinpaikastaan riippumatta; tai
ii) luonnollinen henkilö, joka ei ole unionin kansalainen ja joka asuu jossain jäsenvaltiossa; tai
iii) unioniin sijoittautunut yritys; tai
iv) unioniin sijoittautunut organisaatio, sanotun kuitenkaan rajoittamatta kansallisen lain soveltamista.
4 artikla
Verkkotunnusten rekisteröinti ja sulkeminen
1.
Verkkotunnus on annettava sille kelpoisuusvaatimukset täyttävälle osapuolelle, jonka pyynnön rekisteri on vastaanottanut ensimmäisenä teknisesti oikealla tavalla siten kuin 11 artiklan b alakohdassa tarkoitetuissa rekisteröintipyyntöjä koskevissa menettelyissä määrätään.
2.
Rekisteröityä verkkotunnusta ei voi enää rekisteröidä uudelleen, ennen kuin rekisteröinnin voimassaolo lakkaa eikä sitä uusita tai ennen kuin verkkotunnus suljetaan.
3.
Rekisteri voi sulkea verkkotunnuksen omasta aloitteestaan ilman, että se alistaa riitaa mihinkään tuomioistuinten ulkopuoliseen riitojenratkaisumenettelyyn, seuraavin perustein:
a) maksamattomat velat rekisterille;
b) verkkotunnuksen haltija ei täytä 3 artiklan mukaisia kelpoisuusvaatimuksia;
c) verkkotunnuksen haltija rikkoo 11 artiklan b alakohdassa tarkoitettuja rekisteröintipyyntöjä koskevia vaatimuksia.
4.
Verkkotunnus voidaan myös sulkea ja tämän jälkeen tarvittaessa siirtää toiselle osapuolelle asianmukaista vaihtoehtoista riitojenratkaisumenettelyä tai tuomioistuinmenettelyä soveltaen, jos kyseinen verkkotunnus on identtinen tai sekaannusta aiheuttavalla tavalla samankaltainen kuin nimi, johon kohdistuu jokin kansallisessa tai unionin oikeudessa vahvistettu oikeus, ja jos
a) verkkotunnuksen haltija on rekisteröinyt verkkotunnuksen ilman oikeuksia tai oikeutettua etua verkkotunnukseen; tai
b) verkkotunnus on rekisteröity tai sitä käytetään vilpillisessä mielessä.
5.
Jos jokin jäsenvaltion tuomioistuin katsoo verkkotunnuksen loukkaavaksi, rasistiseksi tai yleisen järjestyksen vastaiseksi, rekisterin on poistettava se käytöstä saatuaan ilmoituksen tuomioistuimen päätöksestä ja suljettava se saatuaan ilmoituksen lainvoimaisesta tuomioistuimen päätöksestä. Rekisterin on suljettava tulevien rekisteröintien ulkopuolelle sellaiset verkkotunnukset, joista on annettu tällainen tuomioistuimen päätös, niin kauan kuin päätös on lainvoimainen.
5 artikla
Kielet, sovellettava oikeus ja lainkäyttövalta
1.
Verkkotunnukset on rekisteröitävä kaikilla unionin virallisten kielten aakkosilla noudattaen saatavilla olevia kansainvälisiä standardeja siten kuin kansainvälistettyjä verkkotunnuksia koskevat asiaankuuluvat IDN-yhteyskäytännöt sallivat.
2.
Rekisterin ja rekisterinpitäjien välisissä sopimuksissa sekä rekisterinpitäjien ja verkkotunnusten rekisteröijien välisissä sopimuksissa ei saa nimetä sovellettavaksi laiksi mitään muuta lakia kuin jonkin jäsenvaltion laki eikä nimetä unionin ulkopuolella sijaitsevaa riitojenratkaisuelintä, tuomioistuinta, välimiesoikeutta tai muuta elintä, sanotun kuitenkaan rajoittamatta asetuksen (EU) N:o 1215/2012 soveltamista ja jäsenvaltioiden tai unionin tunnustamia kansainvälisistä oikeudellisista asiakirjoista johtuvia oikeuksia ja velvollisuuksia.
6 artikla
Verkkotunnusten varaaminen
1.
Rekisteri voi varata tietyn määrän verkkotunnuksia, joita se pitää välttämättöminä omaa toimintaansa varten, 8 artiklan 3 kohdassa tarkoitetun sopimuksen mukaisesti.
2.
Komissio voi neuvoa rekisteriä antamaan verkkotunnuksia suoraan .eu-aluetunnuksen alle unionin toimielinten ja elinten käyttöön.
3.
Rajoittamatta jo varattujen tai rekisteröityjen verkkotunnusten käyttöä jäsenvaltiot voivat ilmoittaa komissiolle luettelon verkkotunnuksista,
a) joita ei saa rekisteröidä kansallisen lain nojalla; tai
b) jotka jäsenvaltiot voivat rekisteröidä tai varata ainoastaan ylemmän tason tunnuksen alle. Näiden verkkotunnusten on rajoituttava laajalti tunnustettuihin maantieteellisten ja/tai geopoliittisten käsitteiden nimiin, jotka liittyvät jäsenvaltioiden poliittiseen tai alueelliseen organisaatioon.
4.
Komissio hyväksyy jäsenvaltioiden ilmoittamat luettelot täytäntöönpanosäädöksillä. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 17 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.
7 artikla
Rekisterinpitäjät
1.
Rekisterin on akkreditoitava rekisterinpitäjät käyttäen kohtuullisia, läpinäkyviä ja syrjimättömiä akkreditointimenettelyjä, jotka komissio on hyväksynyt etukäteen. Rekisterin on asetettava akkreditointimenettelyt julkisesti saataville helposti saatavilla olevassa muodossa.
2.
Rekisterin on sovellettava samanlaisia ehtoja samanlaisissa olosuhteissa sellaisiin akkreditoituihin .eu-rekisterinpitäjiin, jotka tarjoavat samankaltaisia palveluja, ja tarjottava niille palveluja ja tietoja samoilla ehdoilla ja samanlaatuisina kuin omia vastaavia palvelujaan varten.
2 jakso
REKISTERI
8 artikla
Rekisterin nimeäminen
1.
Komissio vahvistaa rekisterin nimeämisperusteet ja -menettelyn täytäntöönpanosäädöksillä. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 17 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.
2.
Komissio nimeää rekisterin 1 kohdassa tarkoitetun menettelyn loppuun saattamisen jälkeen.
3.
Komissio tekee sopimuksen nimetyn rekisterin kanssa. Sopimuksessa määritellään säännöt, periaatteet ja menettelyt, joiden mukaisesti rekisteri tarjoaa palveluja, sekä ehdot, joiden mukaisesti komissio valvoo rekisterin harjoittamaa .eu-aluetunnuksen organisointia, hallintoa ja hallinnointia. Sopimuksen on oltava määräaikainen ja uusittavissa ja sen on sisällettävä 11 artiklan mukaisesti vahvistetut .eu-aluetunnuksen toimintaperiaatteet ja menettelyt.
4.
Pakottavista ja kiireellisistä syistä komissio voi 1 ja 2 kohdassa tarkoitetuista menettelyistä poiketen nimetä rekisterin välittömästi sovellettavilla täytäntöönpanosäädöksillä 17 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.
9 artikla
Rekisterin ominaispiirteet
1.
Rekisterin sääntömääräisen kotipaikan, keskushallinnon ja pääasiallisen toimipaikan on oltava unionin alueella.
2.
Rekisteri voi periä maksuja, jotka välittömästi vastaavat aiheutuneita kustannuksia, mikäli tämä sallitaan 8 artiklan 3 kohdan mukaisesti tehdyssä sopimuksessa.
10 artikla
Rekisterin velvollisuudet
Rekisterin on
a) noudatettava tässä asetuksessa säädettyjä ja 8 artiklan 3 kohdassa tarkoitetussa sopimuksessa määrättyjä sääntöjä, periaatteita ja menettelyjä;
b) organisoitava, hallittava ja hallinnoitava .eu-aluetunnuksen toimintaa yleisen edun mukaisesti sekä laadukkuutta, tehokkuutta, luotettavuutta, avoimuutta, saatavuutta ja syrjimättömyyttä koskevien periaatteiden mukaisesti ja varmistaen tasapuoliset kilpailuedellytykset;
c) tehtävä asianmukainen sopimus .eu-aluetunnuksen jakamisesta edellyttäen, että komissio antaa tähän ennakkohyväksynnän;
d) rekisteröitävä .eu-aluetunnuksen alaisia verkkotunnuksia 3 artiklassa tarkoitetun kelpoisuusvaatimukset täyttävän osapuolen sitä pyytäessä;
e) varmistettava rekisterinpitäjien ja verkkotunnusten rekisteröijien mahdollisuus saattaa kaikki sopimusriidat rekisterin kanssa vaihtoehtoisen riitojenratkaisuelimen käsiteltäviksi, sanotun kuitenkaan rajoittamatta mahdollisuutta turvautua tuomioistuinmenettelyihin ja edellyttäen, että asianomaisille osapuolille annetaan riittävät menettelylliset takeet;
f) varmistettava verkkotunnusten tietokantojen saatavuus ja aitous;
g) tehtävä omalla kustannuksellaan ja komission suostumuksella unionin alueelle sijoittuneen hyvämaineisen uskotun miehen tai muun turvatalletusasiamiehen kanssa sopimus, jossa komissio nimetään turvatalletussopimuksen edunsaajaksi, ja toimitettava tälle uskotulle miehelle tai turvatalletusasiamiehelle päivittäin sähköinen kopio .eu-aluetunnuksen tietokannan sisällöstä;
h) pantava täytäntöön 6 artiklan 3 kohdassa tarkoitetut luettelot;
i) edistettävä unionin tavoitteita internetin hallinnon alalla;
j) julkaistava 11 artiklan mukaisesti vahvistetut .eu-aluetunnuksen toimintaperiaatteet ja menettelyt kaikilla unionin virallisilla kielillä;
k) teetettävä riippumattomalla elimellä tarkastus omalla kustannuksellaan ja vähintään kahden vuoden välein sen varmentamiseksi, että rekisteri noudattaa tätä asetusta, ja toimitettava tulokset komissiolle;
l) osallistuttava komission pyynnöstä sidosryhmien yhteisen .eu-neuvoston työhön ja tehtävä yhteistyötä komission kanssa .eu-aluetunnuksen toiminnan ja hallinnon parantamiseksi.
11 artikla
.eu-aluetunnuksen toimintaperiaatteet ja -menettelyt
Komission ja nimetyn rekisterin välillä 8 artiklan 3 kohdan mukaisesti tehdyn sopimuksen on sisällettävä .eu-aluetunnuksen tämän asetuksen mukaista toimintaa koskevat periaatteet ja menettelyt, muun muassa seuraavat:
a) vaihtoehtoista riitojenratkaisua koskevat periaatteet;
b) rekisteröintipyyntöjä koskevat vaatimukset ja menettelyt sekä verkkotunnusten rekisteröijien tietojen varmentamista ja verkkotunnuksilla harjoitettavaa keinottelua koskevat periaatteet;
c) verkkotunnusten väärinkäyttöä koskevat periaatteet;
d) verkkotunnusten sulkemista koskevat periaatteet;
e) teollis- ja tekijänoikeuksien käsittely;
f) toimenpiteet, joilla pyritään antamaan toimivaltaisille viranomaisille pääsy rekisterin hallussa oleviin tietoihin rikosten ennalta estämistä, paljastamista, tutkimista tai rikoksiin liittyviä syytetoimia varten siten kuin unionin tai kansallisessa lainsäädännössä säädetään;
g) sopimuksen muuttamista koskevat yksityiskohtaiset menettelyt.
12 artikla
WHOIS-tietokanta
1.
Rekisterin on perustettava WHOIS-tietokanta, jonka tarkoituksena on antaa tarkkoja ja ajantasaisia rekisteröintitietoja .eu-aluetunnuksen alaisista verkkotunnuksista, ja hallinnoitava tätä tietokantaa.
2.
WHOIS-tietokannan on sisällettävä olennaiset tiedot, jotka eivät ole tietokannan tarkoituksen kannalta liiallisia, .eu-aluetunnuksen alaisia verkkotunnuksia hallinnoivien tahojen yhteyspisteistä ja verkkotunnusten haltijoista. Jos verkkotunnuksen haltija on luonnollinen henkilö, julkistettaviin tietoihin on saatava asetuksessa (EU) 2016/679 tarkoitettu verkkotunnuksen haltijan suostumus.
3 jakso
REKISTERIN VALVONTA
13 artikla
Valvonta
1.
Komissio seuraa ja valvoo rekisterin harjoittamaa .eu-aluetunnuksen organisointia, hallintoa ja hallinnointia.
2.
Komissio varmentaa, että varainhoito on moitteetonta ja että rekisteri noudattaa asetusta ja 11 artiklassa tarkoitettuja .eu-aluetunnuksen toimintaperiaatteita ja -menettelyjä, ja se voi pyytää tietoja tätä tarkoitusta varten.
3.
Komissio voi valvontatoimiensa yhteydessä antaa rekisterille erityisiä ohjeita .eu-aluetunnuksen organisoinnin, hallinnon ja hallinnoinnin korjaamiseksi ja/tai parantamiseksi.
4.
Komissio voi tarvittaessa kuulla sidosryhmiä ja asiantuntijoita tässä artiklassa säädettyjen valvontatoimien tuloksista ja siitä, millä tavoin rekisteri voi parantaa .eualuetunnuksen organisointia, hallintoa ja hallinnointia.
14 artikla
Sidosryhmien yhteinen .eu-neuvosto
1.
Perustetaan sidosryhmien yhteinen .eu-neuvosto antamaan komissiolle neuvoja tämän asetuksen täytäntöönpanosta.
2.
Sidosryhmien yhteinen .eu-neuvosto koostuu yksityisen sektorin, tekniikan alan toimijoiden, jäsenvaltioiden, kansainvälisten organisaatioiden, kansalaisyhteiskunnan ja tiedeyhteisön edustajista, jotka komissio nimittää avoimella ja läpinäkyvällä menettelyllä.
3.
Sidosryhmien yhteisellä .eu-neuvostolla on seuraavat tehtävät:
a) avustaa komissiota ja antaa sille neuvoja tämän asetuksen täytäntöönpanossa;
b) antaa lausuntoja .eu-aluetunnuksen organisointiin, hallintoon ja hallinnointiin liittyvistä asioista;
c) antaa komissiolle neuvoja rekisterin seurantaan ja valvontaan liittyvissä asioissa.
III LUKU
Loppusäännökset
15 artikla
Oikeuksien pidättäminen
Unioni pidättää itsellään kaikki .eu-aluetunnukseen liittyvät oikeudet, mukaan lukien erityisesti teollis- ja tekijänoikeudet sekä muut sellaiset oikeudet rekisteritietokantoihin, joita tarvitaan tämän asetuksen täytäntöönpanon varmistamiseksi, sekä oikeuden vaihtaa rekisterinä toimiva taho.
16 artikla
Arviointi ja uudelleentarkastelu
1.
Komissio arvioi .eu-aluetunnuksen toteutusta, vaikutuksia ja toimintaa viimeistään viiden vuoden kuluttua tämän asetuksen soveltamisen alkamispäivästä ja sen jälkeen kolmen vuoden välein.
2.
Komissio toimittaa 1 kohdassa tarkoitetun arvioinnin tuloksista kertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle.
17 artikla
Komiteamenettely
1.
Komissiota avustaa komitea. Tämä komitea on asetuksessa (EU) N:o 182/2011 tarkoitettu komitea.
2.
Kun viitataan tähän kohtaan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklaa.
3.
Kun viitataan tähän kohtaan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 8 artiklaa yhdessä sen 5 artiklan kanssa.
18 artikla
Siirtymäsäännökset
1.
Verkkotunnusten haltijat, joiden verkkotunnukset on rekisteröity asetuksen (EY) N:o 733/2002 4 artiklan 2 kohdan b alakohdan mukaisesti, säilyttävät oikeudet olemassa oleviin rekisteröityihin .eu-aluetunnuksen alaisiin verkkotunnuksiin.
2.
Komissio toteuttaa [viimeistään kahden vuoden kuluttua tämän asetuksen voimaantulosta] tarvittavat toimenpiteet rekisterin nimeämiseksi ja sopimuksen tekemiseksi sen kanssa tämän asetuksen mukaisesti. Sopimuksen oikeusvaikutus alkaa [tämän asetuksen soveltamispäivänä: viimeistään kolmen vuoden kuluttua tämän asetuksen voimaantulosta].
3.
Komission ja rekisterin välillä asetuksen (EY) N:o 733/2002 3 artiklan 1 kohdan c alakohdan mukaisesti tehty sopimus on voimassa [päivään, joka edeltää tämän asetuksen soveltamispäivää: viimeistään kolmen vuoden kuluttua tämän asetuksen voimaantulosta].
19 artikla
Kumoaminen
Kumotaan asetus (EY) N:o 733/2002 ja komission asetus (EY) N:o 874/2004 [tämän asetuksen soveltamispäivästä: viimeistään kolmen vuoden kuluttua tämän asetuksen voimaantulosta].
20 artikla
Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.
Sitä sovelletaan [viimeistään kolmen vuoden kuluttua tämän asetuksen voimaantulosta].
Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.
Tehty Brysselissä
Euroopan parlamentin puolesta
Neuvoston puolesta
Puhemies
Puheenjohtaja