Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002AR0049

    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto – Eurooppalaisen elinikäisen oppimisen alueen toteuttaminen"

    EYVL C 278, 14.11.2002, p. 26–29 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52002AR0049

    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto – Eurooppalaisen elinikäisen oppimisen alueen toteuttaminen"

    Virallinen lehti nro C 278 , 14/11/2002 s. 0026 - 0029


    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto - Eurooppalaisen elinikäisen oppimisen alueen toteuttaminen"

    (2002/C 278/08)

    ALUEIDEN KOMITEA, joka

    ottaa huomioon komission tiedonannon eurooppalaisen elinikäisen oppimisen alueen toteuttamisesta (KOM(2001) 678 lopullinen),

    ottaa huomioon Euroopan komission 22. marraskuuta 2001 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 265 artiklan ensimmäisen kohdan nojalla tekemän päätöksen pyytää aiheesta alueiden komitean lausunto,

    ottaa huomioon työvaliokuntansa 6. helmikuuta 2002 tekemän päätöksen antaa lausunnon valmistelu "kulttuuri ja koulutus" -valiokunnan tehtäväksi,

    ottaa huomioon komission valmisteluasiakirjan (SEK(2000) 1832),

    ottaa huomioon komission valmisteluasiakirjaa käsittelevän alueiden komitean lausunnon (CdR 19/2001 fin)(1),

    ottaa huomioon Lissabonissa 23. ja 24. maaliskuuta 2000 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan päätelmät, Feirassa 19. ja 20. kesäkuuta 2000 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan päätelmät ja Tukholmassa 23. ja 24. maaliskuuta 2001 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan päätelmät,

    ottaa huomioon komission valkoisen kirjan vuodelta 1995 (KOM(95) 590 lopullinen) ja komission tiedonannon (KOM(97) 563 lopullinen),

    ottaa huomioon lausuntonsa vuoden 1996 julistamisesta elinikäisen oppimisen vuodeksi Euroopassa (CdR 244/94)(2),

    ottaa huomioon komission tiedonannon aiheesta "eLearning" (KOM(2000) 318 lopullinen) sekä aiheesta annetun alueiden komitean lausunnon (CdR 212/2001 fin)(3),

    ottaa huomioon komission raportin aiheesta "Koulutusjärjestelmien konkreettiset tulevaisuuden tavoitteet" (KOM(2001) 59 lopullinen) sekä aiheesta annetun alueiden komitean lausunnon (CdR 89/2001 fin)(4),

    ottaa huomioon kuudennen puiteohjelman ja komission kertomuksen (KOM(2001) 94 lopullinen) sekä aiheesta annetun alueiden komitean lausunnon (CdR 283/2001 fin)(5),

    ottaa huomioon EAY:n, UNICE:n ja CEEP:n tekemän eurooppalaisen sopimuksen nimeltä "toimintasuunnitelma kykyjen kehittämiseksi työelämässä osana elinikäistä oppimista",

    ottaa huomioon Barcelonassa 15. ja 16. maaliskuuta 2002 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan päätelmät,

    ottaa huomioon "kulttuuri ja koulutus" -valiokunnan maaliskuun 22. päivänä 2002 hyväksymän lausuntoluonnoksen (CdR 49/2002 rev.), jonka esittelijä oli Tukholman läänin maakäräjävaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Christina Tallberg (S, PSE),

    hyväksyi 15. ja 16. toukokuuta 2002 pitämässään 44. täysistunnossa (toukokuun 15. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon.

    Alueiden komitean näkemykset ja suositukset

    1. Alueiden komitea on tyytyväinen komission tiedonantoon eurooppalaisen elinikäisen oppimisen alueen toteuttamisesta. Se on merkittävä lisäaskel kyseisen alueen kehittämisessä.

    2. AK yhtyy komission näkemykseen siitä, että hanke ei edellytä uutta prosessia ja että kyseessä ei ole lakien tai asetusten yhtenäistäminen.

    3. AK arvostaa suuresti sitä, että komissio pitää komiteaa tärkeänä yhteistyökumppanina. Komission asenne käy ilmi mm. siitä, että se mainitsee konkreettisia, AK:lle annettavia tehtäviä.

    4. AK toteaa, että elinikäisen oppimisen käsitteen perustana oleva kattava määritelmä on saanut laajaa kannatusta kuulemisprosessissa. Komitea on tyytyväinen kyseiseen tarkastelutapaan, jossa oppimisen katsotaan jatkuvan varhaislapsuudesta läpi elämän, sekä siihen, että elinikäistä oppimista käsiteltäessä otetaan huomioon niin virallinen kuin epävirallinen ja arkioppiminen.

    5. Hankkeen tärkeänä tehtävänä on edistää yhteiskunnallista osallisuutta, kehittää aktiivista kansalaisuutta sekä lisätä kansalaisten tietoisuutta heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan yhteiskunnan jäseninä. On tärkeää, että kehitys ei synnytä uusia kuiluja, vaan että kaikille annetaan mahdollisuus osallistua aktiivisesti työelämään ja toimia aktiivisesti kansalaisina yhteiskunnassa. Vammaiset ja muut heikossa asemassa olevat kohtaavat elämässään moninaisia ongelmia, joihin tarvitaan yksilöllisiä ratkaisuja. Heidän tilanteessaan saavutettavuus ja kattava infrastruktuuri ovat tärkeitä erilaisten tarpeiden tyydyttämiseksi.

    6. AK korostaa, että elinikäisen oppimisen strategia vaikuttaa suuressa määrin nimenomaan hallinnon alue- ja paikallistason toimintaan, koska tällä tasolla on jäsenvaltioissa usein poliittinen ja taloudellinen vastuu koulutusalasta. Se toimii usein kehityksen ja kasvun koordinoijana vastuullaan kansalaisten hyvinvointi ja infrastruktuuri sekä hoitaa sosiaaliviranomaisen tehtävää. Lisäksi se esiintyy työnantajan roolissa, jossa se vastaa ja on kiinnostunut omien työntekijöidensä valmiuksien kehittämisestä. AK katsoo kuitenkin, että tiedonannossa ei tunnusteta asianmukaisella tavalla alue- ja paikallisviranomaisten ja paikallisten yhdistysten keskeistä roolia elinikäisen oppimisen strategioiden suunnittelussa ja toteuttamisessa.

    7. Alueiden komitea on pannut merkille EAY:n, UNICEn ja CEEP:n hiljattain tekemän sopimuksen nimeltä "toimintasuunnitelma kykyjen kehittämiseksi työelämässä osana elinikäistä oppimista". Sopimuksen keskeinen näkökulma on yhtenevä AK:n ajaman näkökulman kanssa. AK on osallisena toimintasuunnitelmassa CEEP:n välityksellä.

    8. AK suhtautuu myönteisesti suositukseen, jonka mukaan elinikäistä oppimista koskevia neuvotteluverkostoja olisi yleensä luotava tukemaan täytäntöönpanoa kaikilla tasoilla, niin kansallisella, alueellisella kuin paikallisellakin tasolla. Komitea pahoittelee kuitenkin, että alue- ja paikallisviranomaisia ei mainita nimenomaisesti samassa yhteydessä, jossa todetaan, että jäsenvaltioiden, Euroopan talousalueen ja ehdokasmaiden olisi jatkettava, lisättävä ja laajennettava ministeriöiden välisiä koordinointirakenteita sisäisen politiikan yhtenäisyyden edistämiseksi.

    9. AK on tyytyväinen tiedonannon rakenteeseen, joka koostuu "yhtenäisistä ja kattavista elinikäisen oppimisen strategioista", "ensisijaisista toimista" ja "asialistan eteenpäin viemisestä". On kuitenkin tärkeää, että sekä yhteisön että jäsenvaltioiden ja alue- ja paikallistason strategioita toteutetaan rinnakkain ja että toteuttamista ei leimaa vanhanaikainen hierarkkinen, ylhäältä alas suuntautuva tarkastelutapa. Alue- ja paikallistasolla tulee olemaan keskeinen rooli eurooppalaisen elinikäisen oppimisen alueen kehittämisessä, ja tähän on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota.

    10. AK toteaa tyytyväisenä, että yksi komission strategian tärkeistä kulmakivistä on kumppanuuksien kehittäminen paikallistasolla paikallisviranomaisten, koulujen, yliopistojen, jatko- ja täydennyskoulutuslaitosten ja muiden koulutusta tarjoavien tahojen, yritysten, työnvälityspalvelujen ja yhdistysten välillä. Tämä tarkoittaa uudenlaisten yhteyksien kehittämistä. Koulujen ja työelämän välisiä yhteyksiä voidaan jatkossa hyvinkin toteuttaa muutenkin kuin perinteisten opintokäyntien ja harjoittelujaksojen muodossa varsinkin siksi, että uuden osaamistalouden yritykset haluavat herättää oppilaissa mieluummin uteliaisuutta ja yrittäjähenkeä sekä kehittää heidän kokonaisnäkemystään kuin keskittyä yksittäisten osatekijöiden kapea-alaisiin sovelluksiin. Opiskelijat voivat myös omilla taidoillaan hyödyttää yrityksiä. Joka tapauksessa AK pitää tärkeinä myös alueellisia kumppanuuksia, jotka tulisi mainita tiedonannossa erikseen.

    11. AK katsoo, että kumppanuuksien avulla voidaan edistää uuden avoimen oppimisympäristön luomista kouluissa sekä yrityksissä. Koulutyötä toteutetaan tulevaisuudessa entistä vähemmän vain kokopäiväisesti opiskeleville suunnattuna suljettuna toimintana. Sen sijaan lisätään kontakteja ympäröivään lähiyhteiskuntaan. Oppimisympäristöä muuttaa myös virtuaalitoiminnan osuuden lisääntyminen. Myös kirjastojen merkitystä avoimina oppimisympäristöinä kaikille kansalaisille tulee tukea.

    12. Tulevaisuuden kouluille ominainen uusi, entistä avoimempi oppimisympäristö asettaa vaatimuksia opettajakoulutukseen, opettajien jatkokoulutukseen ja paikallisille oppimiskeskuksille opettajan roolin kehittämisessä annettavalle tuelle. AK kannattaa komission ehdotusta, jonka mukaan kyseisessä toiminnassa voitaisiin toteuttaa kohdennettuja tukitoimia esimerkiksi Euroopan investointipankin avulla. Jotta opettajat selviytyisivät elinikäisen oppimisen edellyttämästä opettajan roolista, heitä on innostettava ottamaan jatkuva vastuu itsensä kehittämisestä.

    13. AK korostaa, että uudet näkökannat ja toimintatavat, joissa keskitytään oppimisen erilaisiin kehittyneisiin muotoihin - eikä niinkään opetukseen -, edellyttävät, että järjestetään elinikäisen oppimisen koulutusta ja että korkeakoulut , jatko- ja täydennyskoulutuslaitokset ja tutkimuslaitokset tekevät aiheesta tutkimuksia.

    14. Oppimistarve voidaan määritellä eri tavoin yksittäisten henkilöiden, ryhmien, työelämän tai yhteiskunnan organisaatioiden näkökulmasta. Osaamiseen perustuvassa unionissa tällaista keskustelua opetustarpeista on käytävä paikallis- ja aluetasolla.

    15. AK korostaa, että edistykseen tähtäävää keskustelua tulee käydä alue- ja paikallistason yhteisöiltä, työmarkkinoilta ja niiden eri yrityksiltä tulevien viestien pohjalta. Viestit voivat olla erilaisia riippuen siitä, tulevatko ne innovatiivisilta, laajenevilta toimialoilta, joilla työn organisointi on uudenaikaista, tai perinteisiltä yrityksiltä tai aloilta, joiden työtavat eivät ole muuttuneet.

    16. Niiden taitojen ohella, joita pidetään perinteisesti perustaitoina, AK korostaa eräitä muita seikkoja. Näitä ovat muiden ihmisten ymmärtäminen ja kunnioittaminen sekä empatia etnisestä, kielellisestä tai uskonnollisesta taustasta riippumatta sekä Euroopan kielellisen, kulttuurisen ja luonnon monimuotoisuuden ymmärtäminen.

    17. Muita tärkeitä valmiuksia, joita tarvitaan nykyajan haasteiden kohtaamisessa, ovat

    - käsitys omasta oppimiskyvystä

    - kyky toimia ja työskennellä yhdessä toisten kanssa

    - kyky ymmärtää eri näkökulmia

    - kyky käsitellä monimutkaisia kysymyksiä ja suuria tietomääriä

    - kyky esiintyä ja esittää mielipiteitä.

    18. AK yhtyy komission käsitykseen siitä, että lisääntyvät investoinnit koulutukseen on sopeutettava paikallisen tason strategioihin. Se vaatii myös, että aluetasolla toteutetut strategiat on otettava huomioon koulutusinvestoinneissa. On tärkeää käydä keskustelua siitä, mikä on yhteiskunnan ja mikä työelämän vastuu koulutusasioissa.

    19. AK:n mielestä on erityisesti tuettava mahdollisuuksia hyödyntää erilaisia aikuisopetuksen muotoja. Korkeakoulutasoa vastaavalle ja lukion jälkeiselle koulutukselle asetetaan yhä enemmän vaatimuksia. Etenkin siksi on tärkeää, että ne, jotka haluavat osallistua koulutukseen myös tällä tasolla, voivat niin tehdä maantieteellisten, sosiaalisten, henkilökohtaisesta taloudesta johtuvien tai muiden syiden asettamatta sille estettä.

    20. Niin ikään on tärkeää, että alue- ja paikallisviranomaisille ja muille toimijoille annetaan mahdollisuudet ylläpitää ja kehittää paikallista opetusinfrastruktuuria ja opetusta eri aikoina, eri paikoissa ja eri tahdissa erilaisten ihmisten tarpeiden mukaan. Tietotekniikka kehittyy jatkuvasti, ja se tarjoaa yhä uusia, perinteisestä etäopiskelusta poikkeavia mahdollisuuksia joustavaan oppimiseen. Samalla on tärkeää, että ihmiset voivat kehittää oppimistaan yhdessä muiden kanssa sitä tarvitessaan tai halutessaan. Sillä voi olla suuri merkitys sekä oppimisprosessin että sosiaalisen tilanteen kannalta.

    21. AK on komission kanssa samaa mieltä siitä, että on kehitettävä myönteistä oppimiskulttuuria. Lasten ja nuorten koulutus sekä aikuiskoulutus ovat elinikäisen ja elämänlaajuisen oppimisen lähtökohta. Yksi sen ehkä tärkeimmistä tehtävistä on pyrkiä jatkuvasti stimuloimaan uteliaisuutta ja oppimisenhalua. On erityisen tärkeää kannustaa niitä, joilla on tällä hetkellä huonoja kokemuksia aiemmasta koulunkäynnistä tai jotka eivät muuten ole motivoituneita. Erityisesti perusopintonsa keskeyttäneiden nuorten sekä maahanmuuttajien koulutusmahdollisuuksien parantaminen on tärkeää, jotta luodaan perusedellytykset elinikäiselle oppimiselle.

    22. Taitojen ja valmiuksien arvioiminen on tulevaisuuden paikallisessa ja alueellisessa elinikäisen oppimisen infrastruktuurissa tärkeää riippumatta siitä, onko taidot hankittu virallisen, epävirallisen tai arkioppimisen muodossa. Komitea pitää tärkeänä, että tämä ei kuitenkaan johda monimutkaiseen ja tekniseen tietojen arviointiin tai menetelmiin, joissa yksilöä tarkastellaan objektina sen sijaan, että tuettaisiin hänen tarvettaan saada osaamiselleen tunnustus ja siitä todistus. Tällaiset järjestelmät voivat olla pelottavia ja kääntyä alkuperäistä tarkoitustaan vastaan. Tämän vuoksi on tärkeää, että tiedonvälittäjänä toimii yksilö itse. AK:n mielestä sen on tärkeää olla työskentelyssä mukana prosessin jatkuessa. Esimerkkinä voidaan mainita jo nykyään monissa maissa käytettävä eurooppalainen kieliportfolio.

    23. AK korostaa, että sillä tulee olla aktiivinen rooli elinikäisen oppimisen edistämisessä paikallis- ja aluetasolla. Edellytykset nykyisten ystävyyskuntajärjestelmien kehittämiseksi ja uusien kontaktien avaamiseksi ovat hyvät. Uuden tieto- ja viestintäteknologian hyödyntäminen tarjoaa lisää mahdollisuuksia siltojen rakentamiseksi erityyppisten oppimismuotojen välille Euroopan eri osissa. AK odottaa kiinnostuneena yhteistyötä komission kanssa ja toivoo sen myötä löytyvän uusia innovatiivisia tapoja onnistuneiden toimintatapojen huomioon ottamiseksi elinikäisen oppimisen alalla alue- ja paikallistasolla.

    24. AK ilmaisee tyytyväisyytensä komission aikomuksiin tukea eri tavoin verkostojen luomista sellaisten alueiden ja kaupunkien välille, joilla on pitkälle kehitetyt elinikäisen oppimisen strategiat. AK on halukas osallistumaan kyseiseen toimintaan saadakseen siten tietoa kokemuksista ja hyvistä ratkaisuista.

    25. Komissio ilmoittaa laativansa yhteisön suositukset koulutuksen laadun kehittämiseksi tehtävästä työstä. AK:n mielestä tällaisia välineitä on tärkeää kehittää niiden eri toimijoiden tukemiseksi, jotka kehittävät jatkuvia parannuksia asetettujen tavoitteiden ja odotusten saavuttamiseksi ja vaatimusten noudattamiseksi, mutta niistä ei saa muodostua kiinteisiin rutiineihin perustuvia keskitettyjä valvontavälineitä.

    26. AK:n mielestä on myönteistä, että kehitetään suppea valikoima indikaattoreita, mutta pitää tärkeänä, että toiminnassa hyödynnetään OECD:n alalta keräämiä kokemuksia. AK osallistuu mielellään kyseiseen toimintaan.

    27. AK katsoo, että elinikäiseen oppimiseen johtavan aktiivisen prosessin ylläpitämisen perusedellytys on, että elävää vuoropuhelua käydään ja toimintaohjelmista keskustellaan alue- ja paikallistasolla koko Euroopassa. AK ehdottaa, että suunnitelluissa tai mahdollisesti vielä suunniteltavissa elimissä olisi runsaasti alueellisia ja paikallisia edustajia , jotta elinikäistä oppimista käsittelevä konsultaatio ja sitä koskevat ehdotukset olisivat mahdollisimman korkealaatuisia.

    28. On olennaista, että AK kutsutaan Euroopan unionin alue- ja paikallistason edustajana mukaan elinikäisen oppimisen toteuttamiseksi jatkossa tehtävään työhön. Komissio mainitsee tiedonannossaan monta konkreettista tehtävää. On tärkeää, että niistä keskustellaan säännöllisesti AK:n kanssa. Tämä voidaan toteuttaa komission ja AK:n välisessä yhteistyökomiteassa, kuten komitea totesi jo lausunnossaan elinikäisestä oppimisesta annetusta komission muistiosta.

    Bryssel 15. toukokuuta 2002.

    Alueiden komitean

    puheenjohtaja

    Albert Bore

    (1) EYVL C 357, 14.12.2001, s. 36.

    (2) EYVL C 210, 14.8.1995, s. 74.

    (3) EYVL C 19, 22.1.2002, s. 26.

    (4) EYVL C 19, 22.1.2002, s. 23.

    (5) EYVL C 107, 3.5.2002, s. 111.

    Top