Vælg de eksperimentelle funktioner, som du ønsker at prøve

Dette dokument er et uddrag fra EUR-Lex

Dokument 32019D1597

    Komission delegoitu päätös (EU) 2019/1597, annettu 3 päivänä toukokuuta 2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/98/EY täydentämisestä yhteisellä menetelmällä ja laatua koskevilla vähimmäisvaatimuksilla elintarvikejätteen määrän yhdenmukaista määrittämistä varten (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti.)

    C/2019/3211

    EUVL L 248, 27.9.2019, s. 77–85 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Dokumentets juridiske status I kraft

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_del/2019/1597/oj

    27.9.2019   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 248/77


    KOMISSION DELEGOITU PÄÄTÖS (EU) 2019/1597,

    annettu 3 päivänä toukokuuta 2019,

    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/98/EY täydentämisestä yhteisellä menetelmällä ja laatua koskevilla vähimmäisvaatimuksilla elintarvikejätteen määrän yhdenmukaista määrittämistä varten

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon jätteistä ja tiettyjen direktiivien kumoamisesta 19 päivänä marraskuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/98/EY (1) ja erityisesti sen 9 artiklan 8 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Direktiivissä 2008/98/EY vahvistetaan jäsenvaltioiden velvoite sisällyttää elintarvikejätteen syntymisen ehkäiseminen osaksi jätteen syntymisen ehkäisemistä koskevia kansallisia ohjelmia sekä seurata ja arvioida kansallisten elintarvikejätteen syntymisen ehkäisemistä koskevien toimenpiteiden täytäntöönpanoa määrittämällä elintarvikejätteen määrä yhteisen menetelmän avulla. Komissio vahvistaa kyseisen yhteisen menetelmän ja asettaa laatua koskevat vähimmäisvaatimukset elintarvikejätteen määrän yhdenmukaista määrittämistä varten EU:n ruokahävikki- ja ruokajätefoorumin työn tulosten perusteella.

    (2)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 178/2002 (2) annettu määritelmä ”elintarvike” käsittää elintarvikkeen kaikissa muodoissaan koko elintarvikeketjun pituudelta tuotannosta kulutukseen. Se kattaa myös syötäväksi kelpaamattomia osia, joita ei ole erotettu syötäväksi kelpaavista osista elintarvikkeen tuotantovaiheessa, esimerkiksi luut, joita ei ole erotettu ihmisravinnoksi tarkoitetusta lihasta. Näin ollen elintarvikejätteessä voi olla elintarvikkeen osia, jotka on tarkoitettu nautittaviksi, ja elintarvikkeen osia, joita ei ole tarkoitettu nautittaviksi.

    (3)

    Elintarvikejäte ei kata hävikkiä niissä elintarvikeketjun vaiheissa, joissa tietyistä tuotteista ei vielä ole tullut elintarviketta, sellaisena kuin se on määriteltynä asetuksen (EY) N:o 178/2002 2 artiklassa; tällaisia tuotteita ovat muun muassa syötäväksi kelpaavat kasvit ennen niiden korjuuta. Se ei kata myöskään elintarviketuotannon sivutuotteita, jotka täyttävät direktiivin 2008/98/EY 5 artiklan 1 kohdassa vahvistetut vaatimukset, koska tällaiset sivutuotteet eivät ole jätettä.

    (4)

    Elintarvikejätteen syntymistä on ehkäistävä ja vähennettävä kaikissa elintarvikeketjun vaiheissa. Koska elintarvikejätteen tyypit ja elintarvikejätteen syntyyn vaikuttavat tekijät ovat hyvin erilaisia eri elintarvikeketjun vaiheissa, elintarvikejätteen määrä olisi määritettävä erikseen kunkin vaiheen osalta.

    (5)

    Elintarvikejätteen osoittamisessa eri elintarvikeketjun vaiheisiin olisi noudatettava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1893/2006 (3) vahvistettua unionin yhteistä tilastollista toimialaluokitusta, jäljempänä ’NACE Rev. 2’. Osoittaminen vaiheeseen ”kotitaloudet” olisi tehtävä viittaamalla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 2150/2002 (4) liitteessä I olevan 8 jakson 1.2 kohtaan, koska asianmukainen NACE Rev. 2 -luokitus puuttuu.

    (6)

    Komission päätöksessä 2000/532/EY (5), jossa vahvistetaan eurooppalainen jäteluettelo, ei aina yksilöidä täsmällisesti elintarvikejätettä, mutta kansalliset viranomaiset voivat käyttää sitä ohjeena elintarvikejätteen määrän määrittämisen yhteydessä.

    (7)

    Direktiivin 2008/98/EY 2 artiklan 1 kohdan f alakohdassa tarkoitetut maataloudesta peräisin olevat ainekset ja mainitun direktiivin 2 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut eläimistä saatavat sivutuotteet eivät kuulu kyseisen direktiivin soveltamisalaan, joten niitä ei tulisi ottaa huomioon elintarvikejätteen määrää määritettäessä.

    (8)

    Jotta menetelmä olisi käytännössä sovellettavissa ja jotta seurannasta aiheutuva taakka olisi oikeasuhteinen ja kohtuullinen, joitakin jätevirtoja, joiden ei odoteta sisältävän elintarvikejätettä tai jotka sisältävät elintarvikejätettä ainoastaan merkityksettömän vähän, ei tulisi ottaa huomioon elintarvikejätteen määrää määritettäessä.

    (9)

    Jotta elintarvikejätteen määrä voitaisiin määrittää tarkemmin, ainekset, jotka eivät ole peräisin elintarvikkeista mutta jotka ovat sekoittuneet elintarvikejätteeseen (esimerkiksi maa-aines tai pakkaukset) olisi mahdollisimman pitkälle jätettävä pois elintarvikejätteen massasta.

    (10)

    Monentyyppisiä elintarvikkeita, kuten pullotettua kivennäis- ja muuta vettä, juomia ja muita nesteitä, heitetään tavallisesti pois jätevetenä tai sen mukana. Tällä hetkellä tällaisen jätteen määrää ei voida määrittää millään menetelmällä, joka tuottaisi tulokseksi riittävän luotettavia ja vertailukelpoisia tuloksia. Siksi tämäntyyppisiä elintarvikkeita ei tulisi ottaa huomioon elintarvikejätteen määrää määritettäessä. Jäsenvaltioilla olisi kuitenkin oltava mahdollisuus ilmoittaa tietoja tämäntyyppisistä elintarvikkeista vapaaehtoiselta pohjalta.

    (11)

    Direktiivin 2008/98/EY 2 artiklan 2 kohdan e alakohdassa tarkoitetut aineet, jotka on tarkoitettu käytettäväksi rehuaineina, eivät kuulu kyseisen direktiivin soveltamisalaan, eikä niiden määrää tulisi siksi määrittää elintarvikejätteenä, mutta tiedot elintarvikkeista, jotka on alun perin tarkoitettu ihmisravinnoksi mutta myöhemmin osoitettu rehuainekäyttöön (mukaan lukien entiset elintarvikkeet sellaisina kuin ne ovat määriteltyinä komission asetuksen (EU) N:o 68/2013 (6) liitteessä olevan A osan 3 kohdassa), ovat tärkeitä elintarvikkeisiin liittyvien materiaalivirtojen ymmärtämiseksi, ja niistä saattaa olla hyötyä suunniteltaessa kohdennettuja toimenpiteitä elintarvikejätteen syntymisen ehkäisemiseksi. Tästä syystä jäsenvaltioilla olisi oltava mahdollisuus ilmoittaa nämä tiedot yhdenmukaisella tavalla vapaaehtoiselta pohjalta.

    (12)

    Jotta kussakin elintarvikeketjun vaiheessa syntyneiden elintarvikejätteiden määrät voitaisiin täsmentää, jäsenvaltioiden olisi määritettävä elintarvikejätteen määrät yksityiskohtaisesti. Tällainen yksityiskohtainen määrittäminen olisi toteutettava kunkin elintarvikeketjun vaiheen osalta säännöllisesti, kuitenkin vähintään joka neljäs vuosi.

    (13)

    Direktiivin 2008/98/EY 37 artiklan 3 kohdan mukaan jäsenvaltioiden on ilmoitettava elintarvikejätteen määrät joka vuosi. Oikeasuhteisuuden takaamiseksi ja hallinnollisen rasitteen vähentämiseksi jäsenvaltioiden saataville olisi asetettava erilaisia menetelmiä, joilla voidaan määrittää elintarvikejätteen määrä kyseistä vuotuista raportointia varten, mukaan lukien olemassa olevat analyysit elintarvikejätteen synnystä, uudet erityistutkimukset elintarvikejätteestä sekä tiedot, jotka kerätään jätetilastoja tai jätettä koskevia raportointivelvollisuuksia ja muita sosioekonomisia tietoja varten, taikka näiden vaihtoehtojen yhdistelmä. Vakiintuneita tietolähteitä, kuten Euroopan tilastojärjestelmää, olisi käytettävä niin paljon kuin mahdollista.

    (14)

    Jotta voidaan varmistaa elintarvikeketjun materiaalivirtojen yhdenmukainen seuranta elintarvikejätteen syntymisen ehkäisemiseen tähtäävien kohdennettujen toimenpiteiden yhteydessä, olisi huolehdittava siitä, että jäsenvaltiot, jotka päättävät määrittää elintarvikejätteen määrän yksityiskohtaisemmin tai ulottaa määrittämisen koskemaan asiaan liittyviä materiaalivirtoja, voivat tehdä niin yhdenmukaisella tavalla.

    (15)

    Jotta olisi mahdollista todentaa ilmoitetut tiedot, parantaa määritysmenetelmiä ja varmistaa kyseisten menetelmien vertailukelpoisuus, jäsenvaltioiden olisi toimitettava lisätietoja määritysmenetelmistä ja kerättyjen tietojen laadusta,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Elintarvikkeen määrän määrittämisen soveltamisala

    1.   Elintarvikejätteen määrä on määritettävä erikseen seuraavien elintarvikeketjun vaiheiden osalta:

    a)

    primäärituotanto;

    b)

    jalostus- ja valmistusteollisuus;

    c)

    vähittäismyynti ja muu elintarvikkeiden jakelutoiminta;

    d)

    ravintolat ja ravitsemistoiminta;

    e)

    kotitaloudet.

    2.   Elintarvikejäte on osoitettava kuhunkin 1 kohdassa tarkoitettuun elintarvikeketjun vaiheeseen liitteen I mukaisesti.

    3.   Määrän määrittäminen koskee elintarvikejätettä, joka luokitellaan liitteessä II tarkoitettujen jätekoodien perusteella tai sellaisen jonkin muun jätekoodin perusteella, jota sovelletaan elintarvikejätettä sisältävään jätteeseen.

    4.   Elintarvikejätteen määrän määrittäminen ei koske seuraavia tuotteita:

    a)

    direktiivin 2008/98/EY 2 artiklan 1 kohdan f alakohdassa tarkoitetut maataloudesta peräisin olevat ainekset;

    b)

    direktiivin 2008/98/EY 2 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut eläimistä saatavat sivutuotteet;

    c)

    elintarvikejäämät, jotka kerätään sellaisen pakkausjätteen mukana, joka luokitellaan jätekoodiin ”15 01 – pakkaukset (mukaan luettuna yhdyskunnista erikseen kerätty pakkausjäte)” päätöksessä 2000/532/EY vahvistetussa eurooppalaisessa jäteluettelossa;

    d)

    elintarvikejäämät, jotka kerätään sellaisen jätteen mukana, joka luokitellaan jätekoodiin ”20 03 03 – katujen puhdistuksessa syntyvät jätteet” päätöksessä 2000/532/EY vahvistetussa eurooppalaisessa jäteluettelossa;

    e)

    mahdollisimman pitkälle ainekset, jotka eivät ole peräisin elintarvikkeista mutta jotka sekoittuvat elintarvikejätteeseen keräyksen yhteydessä.

    5.   Sanotun kuitenkaan rajoittamatta 3 artiklassa tarkoitetun vapaaehtoisen määrittämisen soveltamista, elintarvikejätteen määrän määrittäminen ei koske seuraavia tuotteita:

    a)

    elintarvikejäte, joka poistuu jätevetenä tai sen mukana;

    b)

    direktiivin 2008/98/EY 2 artiklan 2 kohdan e alakohdassa tarkoitetut aineet, jotka on tarkoitettu käytettäväksi rehuaineina.

    2 artikla

    Menetelmä elintarvikejätteen määrän määrittämiseksi

    1.   Jäsenvaltioiden on määritettävä vuosittain elintarvikejätteen määrä, joka syntyy kokonaisen kalenterivuoden aikana.

    2.   Jäsenvaltioiden on määritettävä elintarvikejätteen määrä tietyn elintarvikeketjun vaiheen osalta liitteessä III esitetyllä menetelmällä vähintään neljän vuoden välein.

    3.   Jos liitteessä III esitettyä menetelmää ei käytetä, jäsenvaltioiden on määritettävä elintarvikkeen määrä tietyn elintarvikeketjun vaiheen osalta liitteessä IV esitetyllä menetelmällä.

    4.   Direktiivin 2008/98/EY 37 artiklan 3 kohdan kolmannessa alakohdassa tarkoitettua ensimmäistä raportointikautta varten jäsenvaltioiden on määritettävä elintarvikejätteen määrä kaikkien elintarvikeketjun vaiheiden osalta liitteessä III vahvistetulla menetelmällä. Kyseistä kautta varten jäsenvaltiot voivat käyttää tietoja, jotka on jo kerätty voimassa olevien järjestelyjen puitteissa vuoden 2017 tai myöhemmän ajankohdan osalta.

    5.   Elintarvikejätteen määrä on määritettävä metrisinä tonneina tuoremassaa.

    3 artikla

    Vapaaehtoinen määrittäminen

    Jäsenvaltiot voivat kerätä ja toimittaa komissiolle lisätietoja elintarvikejätteen määrästä, kuten myös tietoja elintarvikejätteen syntymisen ehkäisemisestä. Tällaisia tietoja voivat olla esimerkiksi seuraavat:

    a)

    sellaisen elintarvikejätteen määrä, jonka katsotaan koostuvan elintarvikkeen osista, jotka on tarkoitettu ihmisen nautittaviksi;

    b)

    sellaisen elintarvikejätteen määrä, joka poistuu jätevetenä tai sen mukana;

    c)

    direktiivin 2008/98/EY 9 artiklan 1 kohdan h alakohdassa tarkoitettujen ihmisten ravinnoksi uudelleenjaettujen elintarvikkeiden määrä;

    d)

    sellaisten elintarvikkeiden määrä, joita ei enää ole tarkoitettu ihmisravinnoksi ja jotka rehualan toimija, sellaisena kuin se on määriteltynä asetuksen (EY) N:o 178/2002 3 artiklan 6 kohdassa, saattaa markkinoille rehuksi muuntamisen tarkoituksessa;

    e)

    entiset elintarvikkeet, sellaisina kuin ne on määritelty asetuksen (EU) N:o 68/2013 A osan 3 kohdassa.

    4 artikla

    Laatua koskevat vähimmäisvaatimukset

    1.   Jäsenvaltioiden on toteutettava asianmukaisia toimenpiteitä sen varmistamiseksi, että elintarvikejätteen määrä määritetään luotettavasti ja tarkasti. Jäsenvaltioiden on erityisesti varmistettava, että

    a)

    liitteessä III esitetyllä menetelmällä toteutettu määrittäminen perustuu edustavaan otokseen perusjoukosta, johon tuloksia sovelletaan, ja kuvastaa riittävällä tavalla vaihtelua tiedoissa, jotka koskevat määritettäviä elintarvikejätemääriä;

    b)

    liitteessä IV esitetyllä menetelmällä toteutettu määrittäminen perustuu parhaisiin saatavilla oleviin tietoihin.

    2.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle tietoja menetelmistä, joilla elintarvikejätteen määrä määritetään kussakin elintarvikeketjun vaiheessa, ja kaikista merkittävistä muutoksista, jotka käytettäviin menetelmiin on tehty verrattuna aiemman määrittämisen yhteydessä käytettyihin menetelmiin.

    5 artikla

    Voimaantulo

    Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tehty Brysselissä 3 päivänä toukokuuta 2019.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  EUVL L 312, 22.11.2008, s. 3.

    (2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002, annettu 28 päivänä tammikuuta 2002, elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä (EYVL L 31, 1.2.2002, s. 1).

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1893/2006, annettu 20 päivänä joulukuuta 2006, tilastollisen toimialaluokituksen NACE Rev. 2 vahvistamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3037/90 ja tiettyjen eri tilastoaloja koskevien yhteisön asetusten muuttamisesta (EUVL L 393, 30.12.2006, s. 1).

    (4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 2150/2002, annettu 25 päivänä marraskuuta 2002, jätetilastoista (EUVL L 332, 9.12.2002, s. 1).

    (5)  Komission päätös 2000/532/EY, tehty 3 päivänä toukokuuta 2000, jätteistä annetun neuvoston direktiivin 75/442/ETY 1 artiklan a alakohdan mukaisen jäteluettelon laatimisesta tehdyn komission päätöksen 94/3/EY ja vaarallisista jätteistä annetun neuvoston direktiivin 91/689/ETY 1 artiklan 4 kohdan mukaisen vaarallisten jätteiden luettelon laatimisesta tehdyn neuvoston päätöksen 94/904/EY korvaamisesta (EYVL L 226, 6.9.2000, s. 3).

    (6)  Komission asetus (EU) N:o 68/2013, annettu 16 päivänä tammikuuta 2013, rehuaineluettelosta (EUVL L 29, 30.1.2013, s. 1).


    LIITE I

    Elintarvikejätteen osoittaminen elintarvikeketjun eri vaiheisiin

     

     

    Toiminto, josta syntyy jätettä

    Elintarvikeketjun vaiheet

    Vastaava nimike jätetilastossa (1), mukaan lukien elintarvikeketjun vaihe

    Vastaava NACE Rev. 2 -koodi

    Kuvaus

    Primäärituotanto

    Nimikkeen nro 1 osa

    A jakso

    Maatalous, metsätalous ja kalatalous

     

    Kaksinumerotaso 01

    Kasvinviljely ja kotieläintalous, riistatalous ja niihin liittyvät palvelut

     

    Kaksinumerotaso 03

    Kalastus ja vesiviljely

    Jalostus ja valmistus

    Nimikkeen nro 3 osa

    C jakso

    Valmistus

     

    Kaksinumerotaso 10

    Elintarvikkeiden valmistus

     

    Kaksinumerotaso 11

    Juomien valmistus

    Vähittäismyynti ja muu elintarvikkeiden jakelutoiminta

    Nimikkeen nro 17 osa

    G jakso

    Moottoriajoneuvojen ja moottoripyörien tukku- ja vähittäiskauppa sekä korjaus

     

    Kaksinumerotaso 46

    Tukkukauppa (pl. moottoriajoneuvojen ja moottoripyörien kauppa)

     

    Kaksinumerotaso 47

    Vähittäiskauppa (pl. moottoriajoneuvojen ja moottoripyörien kauppa)

    Ravintolat ja ravitsemistoiminta

    Nimikkeen nro 17 osa

    I jakso

    Majoitus- ja ravitsemistoiminta

     

    Kaksinumerotaso 55

    Majoitus

     

    Kaksinumerotaso 56

    Ravitsemistoiminta

    N, O, P, Q, R ja S jakso

     

     

    Kaksinumerotasot, jotka kattavat toiminnan, jossa tarjotaan ateriapalveluja (esimerkiksi henkilöstöravintolat, terveydenhuolto, koulutus ja matkailuala).

     

    Kotitaloudet

    Nimike nro 19

    Jätetilastoista annetun asetuksen (EY) N:o 2150/2002 liitteessä I olevan 8 jakson 1.2 kohdassa tarkoitetut kotitaloudet

    Kotitalouksien tuottamat jätteet


    (1)  Asetuksen (EY) N:o 2150/2002 8 jakson 1 kohta.


    LIITE II

    Euroopan jäteluettelon jätekoodit jätetyypeille, jotka sisältävät yleensä elintarvikejätettä

     

    Primäärituotanto

    02 01 02

    Eläinkudosjätteet

    02 01 03

    Kasvikudosjätteet

     

    Jalostus ja valmistus

    02 02

    lihan, kalan ja muiden eläinperäisten elintarvikkeiden valmistuksessa ja jalostuksessa syntyvät jätteet

    02 03

    hedelmien, vihannesten, viljojen, ruokaöljyjen, kaakaon, kahvin, teen ja tupakan valmistuksessa ja jalostuksessa, säilykkeiden valmistuksessa, hiivan ja hiivauutteen valmistuksessa sekä melassin valmistuksessa ja käymisessä syntyvät jätteet

    02 04

    sokerin jalostuksessa syntyvät jätteet

    02 05

    maidonjalostusteollisuudessa syntyvät jätteet

    02 06

    leipomo-, konditoria- ja makeisteollisuudessa syntyvät jätteet

    02 07

    jätteet, jotka syntyvät alkoholijuomien ja alkoholittomien juomien valmistuksessa (lukuun ottamatta kahvin, teen ja kaakaon valmistusta)

     

    Vähittäismyynti ja muu elintarvikkeiden jakelutoiminta

    20 01 08

    biohajoavat keittiö- ja ruokalajätteet

    20 01 25

    ruokaöljyt ja ravintorasvat

    20 03 01

    sekalaiset yhdyskuntajätteet

    20 03 02

    torikaupassa syntyvät jätteet

    16 03 06

    muut kuin nimikkeessä 16 03 05 mainitut orgaaniset jätteet

     

    Ravintolat ja ravitsemistoiminta

    20 01 08

    biohajoavat keittiö- ja ruokalajätteet

    20 01 25

    ruokaöljyt ja ravintorasvat

    20 03 01

    sekalaiset yhdyskuntajätteet

     

    Kotitaloudet

    20 01 08

    biohajoavat keittiö- ja ruokalajätteet

    20 01 25

    ruokaöljyt ja ravintorasvat

    20 03 01

    sekalaiset yhdyskuntajätteet


    LIITE III

    Menetelmä elintarvikejätteen määrän yksityiskohtaista määrittämistä varten

    Elintarvikejätteen määrä tietyssä elintarvikeketjun vaiheessa vahvistetaan määrittämällä sen elintarvikejätteen määrä, joka on peräisin otoksesta elintarvikealan toimijoita tai kotitalouksia, jollakin jäljempänä mainituista menetelmistä tai niiden yhdistelmällä taikka jollakin muulla menetelmällä, joka on yhtä merkityksellinen, edustava ja luotettava.

    Elintarvikeketjun vaihe

    Määrittämismenetelmät

    Primäärituotanto

    Suora mittaus

    Massatase

     

    Kyselylomakkeet ja haastattelut

    Kertoimet ja tuotantotilastot

    Jätteen koostumustutkimus

    Jalostus ja valmistus

    Vähittäismyynti ja muu elintarvikkeiden jakelutoiminta

    Jätteen koostumustutkimus

    Laskenta/skannaus

     

    Ravintolat ja ravitsemistoiminta

     

    Tietojen kirjaaminen

    Kotitaloudet

     

    Menetelmien kuvaus

    Menetelmät, jotka perustuvat elintarvikejätteen suoraan saatavuuteen / suoraan määrän määrittämiseen

    Kun elintarvikejäte on suoraan (fyysisesti) saatavilla, elintarvikejätteen määrä on määritettävä tai arvioitava seuraavilla menetelmillä:

    Suora määrittäminen (punnitus tai tilavuuden arviointi)

    Mittauslaitteen käyttö tarkoituksena määrittää elintarvikejätteen näytteiden tai kokonaisjätteen jakeiden massa suoraan tai tilavuuden perusteella. Tämä kattaa erilliskerätyn elintarvikejätteen määrän määrittämisen.

    Skannaus/laskenta

    Elintarvikejätteen sisältämien komponenttien lukumäärän arviointi ja massan määrittäminen saadun tuloksen perusteella.

    Jätteen koostumustutkimus

    Elintarvikejätteen ja muiden jakeiden fyysinen erottaminen toisistaan, jotta voidaan määrittää lajiteltujen jakeiden massa.

    Tietojen kirjaaminen

    Yksittäinen henkilö tai henkilöryhmä pitää säännöllisesti kirjaa (luetteloa tai lokia) elintarvikejätetiedoista.

    Muut menetelmät

    Kun elintarvikejäte ei ole suoraan (fyysisesti) saatavilla tai kun sen määrää ei ole mahdollista määrittää suoraan, on käytettävä seuraavia menetelmiä:

    Massatase

    Elintarvikejätteen määrän laskeminen seuraavien perusteella: niiden elintarvikkeiden massa, jotka ovat panoksia ja tuotoksia mitattavassa järjestelmässä, sekä elintarvikkeiden jalostus ja kulutus kyseisessä järjestelmässä.

    Kertoimet

    Sellaisten jo aiemmin vahvistettujen elintarvikejätekertoimien tai prosenttiosuuksien käyttö, jotka ovat edustavia jonkin elintarviketeollisuuden alasektorin tai yksittäisen elintarvikealan toimijan osalta. Nämä kertoimet tai prosenttiosuudet vahvistetaan näytteenoton tai elintarvikealan toimijoiden toimittamien tietojen avulla taikka muulla tavoin.


    LIITE IV

    Menetelmä elintarvikejätteen määrän määrittämiseksi tapauksessa, jossa ei käytetä liitteessä III esitetyn menetelmän mukaista yksityiskohtaista määrittämistä

    Jos 2 artiklassa tarkoitettua yksityiskohtaista määrittämistä ei käytetä, tietyssä elintarvikeketjun vaiheessa syntyneen elintarvikejätteen määrä on määritettävä jollakin seuraavista menetelmistä tai niiden yhdistelmällä:

    a)

    Elintarvikejätteen määrän laskeminen käyttäen perustana uusimpia saatavilla olevia tietoja elintarvikejätteen osuudesta tietyssä elintarvikeketjun vaiheessa (vahvistettu liitteen III mukaisesti) ja kyseisessä vaiheessa syntynyttä kokonaisjätemäärää. Tietyssä elintarvikeketjun vaiheessa syntynyt kokonaisjätemäärä vahvistetaan niiden tietojen perusteella, jotka ilmoitetaan asetuksen (EY) N:o 2150/2002 vaatimusten mukaisesti kunkin liitteessä I tarkoitetun elintarvikeketjun vaiheen osalta. Jos tällaisia tietoja ei ole saatavilla jonkin vuoden osalta, käytetään edellisvuoden tietoja.

    b)

    Elintarvikejätteen määrän laskeminen niiden sosioekonomisten tietojen perusteella, jotka ovat merkityksellisiä asiaa koskevien elintarvikeketjun vaiheiden osalta. Elintarvikejätteen määrään laskennan on perustuttava uusimpiin tietoihin tietyssä elintarvikeketjun vaiheessa syntyneen elintarvikejätteen määristä sekä nousuun tai laskuun ajanjaksona, joka alkaa kyseisten tietojen tuoreimmasta mittausvuodesta ja päättyy nykyiseen raportointijaksoon, yhdessä tai useammassa seuraavien sosioekonomisten indikaattoreiden tasossa:

    Elintarvikeketjun vaihe

    Indikaattori

    Primäärituotanto

    Elintarvikkeiden tuotanto maatalouden, kalastuksen ja metsästyksen alalla

    Jalostus ja valmistus

    Jalostettujen elintarvikkeiden tuotanto – PRODCOM-tietojen (1) perusteella.

    Vähittäismyynti ja muu elintarvikkeiden jakelutoiminta

    Elintarvikkeiden liikevaihto

    Väestö

    Ravintolat ja ravitsemistoiminta

    Liikevaihto

    Työllisyys (kokoaikaiseksi muutettuna)

    Kotitaloudet

    Väestö

    Kotitalouksien käytettävissä olevat tulot (2)

    Jäsenvaltiot saavat käyttää muita indikaattoreita, jos nämä korreloivat paremmin elintarvikejätteen syntymisen kanssa tietyssä elintarvikeketjun vaiheessa.


    (1)  Komission asetus (EY) N:o 912/2004, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, teollista tuotantoa koskevan yhteisön tietojen keruun aikaansaamisesta annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3924/91 täytäntöönpanosta (EUVL L 163, 30.4.2004, s. 71).

    (2)  Eurostatin tietojen mukaan.


    Op