Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0806

2014/806/EU: Komission täytäntöönpanopäätös, annettu 18 päivänä marraskuuta 2014 , akkua lataavan aurinkopaneelilla varustetun Webasto Solar -kattomoduulin hyväksymisestä innovatiiviseksi teknologiaksi henkilöautojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 443/2009 nojalla ETA:n kannalta merkityksellinen teksti

EUVL L 332, 19.11.2014, p. 34–40 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2020; Kumoaja 32020D1806

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2014/806/oj

19.11.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 332/34


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS,

annettu 18 päivänä marraskuuta 2014,

akkua lataavan aurinkopaneelilla varustetun Webasto Solar -kattomoduulin hyväksymisestä innovatiiviseksi teknologiaksi henkilöautojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 443/2009 nojalla

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2014/806/EU)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon päästönormien asettamisesta uusille henkilöautoille osana yhteisön kokonaisvaltaista lähestymistapaa kevyiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi 23 päivänä huhtikuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 443/2009 (1) ja erityisesti sen 12 artiklan 4 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Toimittaja Webasto Roof & Components SE, jäljempänä ’hakija’, toimitti 5 päivänä maaliskuuta 2014 hakemuksen akkua lataavan aurinkopaneelilla varustetun Webasto Solar -kattomoduulin hyväksymiseksi innovatiiviseksi teknologiaksi. Tämän jälkeen hakemuksen todettiin olevan täydellinen, ja komission käytettävissä oleva hakemuksen arviointiaika alkoi sen virallista vastaanottopäivää seuraavana päivänä eli 6 päivänä maaliskuuta 2014.

(2)

Hakemusta on arvioitu asetuksen (EY) N:o 443/2009 12 artiklan, komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 725/2011 (2) ja asiakirjan ”Technical Guidelines for the preparation of applications for the approval of innovative technologies pursuant to Regulation (EC) No 443/2009” (3), jäljempänä ’tekniset ohjeet’, mukaisesti.

(3)

Hakemus koskee akkua lataavaa aurinkopaneelilla varustettua Webasto Solar -kattomoduulia. Aurinkopaneelilla varustettu kattomoduuli koostuu ajoneuvon katolle asennetusta aurinkosähköpaneelista. Aurinkosähköpaneeli muuntaa ympäröivän energian sähköenergiaksi, joka varastoidaan DC/DC-muuttimen avulla ajoneuvon akkuun. Komission mukaan hakemuksen tiedot osoittavat, että asetuksen (EY) N:o 443/2009 12 artiklassa sekä täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 725/2011 2 ja 4 artiklassa tarkoitetut edellytykset ja arviointiperusteet täyttyvät.

(4)

Hakija on osoittanut, että akkua lataavan aurinkopaneelilla varustetun kattomoduulin, joka vastaa hakemusta, osuus viitevuonna 2009 rekisteröidyistä uusista henkilöautoista ei ylittänyt kolmea prosenttia.

(5)

Ajoneuvoon asennetun innovatiivisen teknologian aikaan saamien hiilidioksidivähennysten määrittämiseksi on tarpeen määritellä verrokkiajoneuvo, johon innovatiivisella teknologialla varustetun ajoneuvon tehokkuutta olisi verrattava täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 725/2011 5 ja 8 artiklan mukaisesti. Komissio katsoo, että verrokkiajoneuvon olisi oltava ajoneuvovariantti, joka on kaikilta osin täysin samanlainen kuin ekoinnovaatioajoneuvo, lukuun ottamatta aurinkopaneelilla varustettua kattomoduulia ja tapauksen mukaan lisäakkua ja muita laitteita, joita tarvitaan erityisesti aurinkoenergian sähköksi muuntamiseen sekä varastointiin. Uuden ajoneuvon osalta, joka on varustettu aurinkopaneelilla, verrokkiajoneuvon olisi oltava ajoneuvo, jonka aurinkopaneeli on kytketty irti ja jossa aurinkopaneelilla varustetun kattomoduulin asennuksesta johtuva massan muutos on otettu huomioon.

(6)

Hakija on toimittanut hiilidioksidipäästövähennysten testimenetelmän, joka sisältää kaavoja, jotka perustuvat akkua lataavaa aurinkopaneelilla varustettua kattomoduulia koskeviin teknisiin ohjeisiin. Komissio katsoo, että sille olisi lisäksi osoitettava, missä määrin ajoneuvon kokonaisenergiankulutus on sen kuljetustehtävän kannalta parempi kuin niiden laitteiden energiankulutus, joilla pyritään lisäämään kuljettajan tai matkustajien matkustusmukavuutta.

(7)

Vähennyksiä määritettäessä on myös otettava huomioon ajoneuvon yhden akun varastointikapasiteetti tai ainoastaan aurinkopaneelilla varustetun kattomoduulin generoiman sähkön varastointiin tarkoitettu lisäakku.

(8)

Komissio toteaa, että testimenetelmällä saadaan todennettavissa ja toistettavissa olevia sekä vertailukelpoisia testituloksia ja että sillä voidaan osoittaa innovatiivisesta teknologiasta saatava hiilidioksidipäästöhyöty reaaliolosuhteita vastaavalla ja tilastollisesti merkittävällä tavalla täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 725/2011 6 artiklan mukaisesti.

(9)

Tätä taustaa vasten komissio toteaa, että hakija on osoittanut riittävällä tavalla, että innovatiivisen teknologian avulla saavutettava päästövähennys on vähintään 1 g CO2/km.

(10)

Koska Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 715/2007 (4) ja komission asetuksessa (EY) N:o 692/2008 (5) tarkoitetussa tyyppihyväksyntätestissä ei oteta huomioon aurinkopaneelilla varustetun kattomoduulin olemassaoloa ja kyseisen teknologian avulla tuotettua lisäenergiaa, komissio hyväksyy sen, että akkua lataava aurinkopaneelilla varustettu Webasto Solar -kattomoduuli ei kuulu standarditestisyklin piiriin. Komissio toteaa, että todentamisraportin on laatinut riippumaton ja sertifioitu elin TÜV SÜD Czech s.r.o. ja että raportti tukee hakemuksessa esitettyjä päätelmiä.

(11)

Tätä taustaa vasten komissio katsoo, että kyseessä olevan innovatiivisen teknologian hyväksymistä ei pitäisi vastustaa.

(12)

Direktiivin 2007/46/EY liitteiden I, VIII ja IX mukaisen asiaa koskevissa tyyppihyväksyntäasiakirjoissa käytettäväksi tarkoitetun yleisen ekoinnovaatiokoodin määrittämiseksi olisi määritettävä tällä täytäntöönpanopäätöksellä hyväksytyn innovatiivisen teknologian koodi,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

1.   Hyväksytään akkua lataava aurinkopaneelilla varustettu Webasto Solar -kattomoduuli, joka on tarkoitettu käytettäväksi M1-luokan ajoneuvoissa, asetuksen (EY) N:o 443/2009 12 artiklassa tarkoitetuksi innovatiiviseksi teknologiaksi.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetun akkua lataavan aurinkopaneelilla varustetun Webasto Solar -kattomoduulin käytön ansiosta saavutetut hiilidioksidipäästöjen vähennykset on määritettävä käyttäen liitteessä vahvistettua menetelmää.

3.   Tyyppihyväksyntäasiakirjoissa mainitun ekoinnovaatiokoodin määrittämiseksi tällä täytäntöönpanopäätöksellä hyväksytyn innovatiivisen teknologian koodi on ”7”.

2 artikla

Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 18 päivänä marraskuuta 2014.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Jean-Claude JUNCKER


(1)  EUVL L 140, 5.6.2009, s. 1.

(2)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 725/2011, annettu 25 päivänä heinäkuuta 2011, henkilöautojen hiilidioksidipäästöjä vähentävien innovatiivisten teknologioiden hyväksymis- ja sertifiointimenettelystä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 443/2009 mukaisesti (EUVL L 194, 26.7.2011, s. 19).

(3)  http://ec.europa.eu/clima/policies/transport/vehicles/cars/docs/guidelines_en.pdf (helmikuun 2013 versio).

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 715/2007, annettu 20 päivänä kesäkuuta 2007, moottoriajoneuvojen tyyppihyväksynnästä kevyiden henkilö- ja hyötyajoneuvojen päästöjen (Euro 5 ja Euro 6) osalta ja ajoneuvojen korjaamiseen ja huoltamiseen tarvittavien tietojen saatavuudesta (EUVL L 171, 29.6.2007, s. 1).

(5)  Komission asetus (EY) N:o 692/2008, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2008, moottoriajoneuvojen tyyppihyväksynnästä kevyiden henkilö- ja hyötyajoneuvojen päästöjen (Euro 5 ja Euro 6) osalta ja ajoneuvojen korjaamiseen ja huoltamiseen tarvittavien tietojen saatavuudesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 715/2007 täytäntöönpanosta ja muuttamisesta (EUVL L 199, 28.7.2008, s. 1).


LIITE

MENETELMÄ HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖVÄHENNYKSEN MÄÄRITTÄMISEKSI KÄYTETTÄESSÄ AKKUA LATAAVAA AURINKOPANEELILLA VARUSTETTUA WEBASTO SOLAR -KATTOMODUULIA

1.   Johdanto

Kohdassa 2 ja 3 esitetään testimenetelmä ja testiolosuhteet, joita on sovellettava hiilidioksidipäästövähennysten määrittämiseksi käytettäessä akkua lataavaa aurinkopaneelilla varustettua Webasto Solar -kattomoduulia M1-luokan ajoneuvossa.

2.   Testimenetelmä

Aurinkopaneelin huippulähtöteho (PP) on määritettävä kokeellisesti kunkin ajoneuvovariantin osalta. Mittaukset on tehtävä kansainvälisessä standardissa IEC 61215:2005 (1) kuvatun testimenetelmän mukaisesti.

Testissä on käytettävä kokonaista irrotettua aurinkosähköpaneelia. Paneelin neljän kulmapisteen on koskettava vaakasuuntaista mittapaneelia.

Kaikki mittaukset on suoritettava vähintään viisi kertaa.

Ajoneuvon valmistajan on toimitettava pituussuuntaista kaltevuuskulmaa ja kokonaisvarastointikapasiteettia (tai saatua auringonsäteilyn korjauskerrointa (SCC)) koskevat tiedot.

Auton katon mahdollinen pituussuuntainen kaltevuuskulma on oikaistava jälkikäteen matemaattisesti käyttämällä kosinin funktiota.

3.   Laskentakaavat

1)

Huippulähtötehon aritmeettisen keskiarvon keskihajonta lasketaan kaavalla 1.

Kaava 1:

Formula

jossa:

Formula

:

huippulähtötehon aritmeettisen keskiarvon keskihajonta [Wp]

PPi

:

huippulähtötehon mittausarvo [Wp]

Formula

:

huippulähtötehon aritmeettinen keskiarvo [Wp]

n

:

mittausten lukumäärä

Lisäsähkötehosta saatava hyöty riippuu ajoneuvon käytettävissä olevasta sähköisestä varastointikapasiteetista, joka on todennettava. Jos kapasiteetti on alle 0,666 ampeerituntia aurinkosähköpaneelin watteina ilmaistusta huipputehosta, aurinkoisen ja selkeän kesäpäivän auringonsäteilyä ei voida täyteen latautuneen akun vuoksi hyödyntää täysin. Tässä tapauksessa on sovellettava 2 kohdassa tarkoitettua auringonsäteilyn korjauskerrointa, jotta tulokseksi saadaan käytettävissä olevan aurinkoenergian osuus.

2)

Hiilidioksidivähennyspotentiaalin laskennassa käytetään seuraavia syöttötietoja:

auringonsäteilyn keskiarvo P SR, joka on eritelty teknisten ohjeiden (2) luvussa 5.7.1 ja on 120 W/m2;

käyttötekijä/varjostuskerroin UF IR, joka on eritelty teknisten ohjeiden 5.4.2 luvussa ja on 0,51;

aurinkojärjestelmän hyötysuhde ηSS, joka on eritelty teknisten ohjeiden 5.1.3 luvussa ja on 0,76;

auringonsäteilyn korjauskerroin SCC, joka on eritelty taulukossa 1 ja teknisten ohjeiden 5.7.2 luvussa;

Taulukko 1

Käytettävissä oleva kokonaisvarastointikapasiteetti (12 V) Paneelin huipputeho [Ah/Wp] (3)

0,10

0,20

0,30

0,40

0,50

0,60

> 0,666

Auringonsäteilyn korjauskerroin (SCC)

0,481

0,656

0,784

0,873

0,934

0,977

1

bensiinikäyttöisten ajoneuvojen hyötytehon kulutus V Pe – P ja dieselkäyttöisten ajoneuvojen hyötytehon kulutus V Pe – D, joka on eritelty taulukossa 2 ja teknisten ohjeiden 5.1.1 luvussa;

Taulukko 2

Moottorityyppi

Hyötytehon kulutus VPe [l/kWh]

Bensiini (VPe – P)

0,264

Diesel (VPe – D)

0,22

vaihtovirtageneraattorin hyötysuhde ηΑ, joka on eritelty teknisten ohjeiden 5.1.2 luvussa ja on 0,67;

Muuntokertoimien CF osalta käytetään taulukossa 3 olevia tietoja:

Taulukko 3

Polttoainetyyppi

Muuntokerroin (l/100 km) → (g CO2/km) [100 g/l]

Bensiini (CFP)

23,3 (= 2 330  g CO2/l)

Diesel (CFD)

26,4 (= 2 640  g CO2/l)

Keskimääräisen vuosittaisen ajokilometrimäärän osalta käytetään taulukossa 4 olevia tietoja [km/vuosi]:

Taulukko 4

Polttoainetyyppi

Keskimääräinen vuosittainen ajokilometrimäärä [km/vuosi]

Bensiini, (MP)

12 700

Diesel, (MD)

17 000

Bensiinikäyttöisten ajoneuvojen CO2-vähennys lasketaan näiden syöttötietojen perusteella kaavaa 2 käyttäen.

Massan korjauskerrointa sovellettaessa on otettava huomioon aurinkopaneelilla varustetun kattomoduulin asentamisesta johtuva verrokkiajoneuvon ja ekoinnovaatioajoneuvon massan erotus ja tapauksen mukaan lisäakku (4). Verrokkiajoneuvon on oltava ajoneuvovariantti, joka on kaikilta osin täysin samanlainen kuin ekoinnovaatioajoneuvo, lukuun ottamatta aurinkopaneelilla varustettua kattomoduulia ja tapauksen mukaan lisäakkua ja muita laitteita, joita tarvitaan erityisesti aurinkoenergian sähköksi muuntamiseen sekä varastointiin.

Uuden ajoneuvovariantin osalta, joka on varustettu aurinkopaneelilla, verrokkiajoneuvon on oltava ajoneuvo, jonka aurinkopaneeli on kytketty irti ja jossa aurinkopaneelilla varustetun kattomoduulin asennuksesta johtuva massan muutos on otettu huomioon. Jos aurinkopaneeli on lasia, tehdään massan muutosta eli 3,4 kg:n lisämassaa koskeva oikaisu. Jos aurinkopaneeli on tehty kevyestä synteettisestä materiaalista, massan muutoksesta johtuvaa oikaisua ei tarvitse tehdä. Valmistajan on toimitettava massan muutosta koskevat todennetut asiakirjat tyyppihyväksyntäviranomaiselle.

Kaava 2:

Formula

jossa:

CCO 2

:

CO2-vähennys [g CO2/km];

PSR

:

Auringonsäteilyn keskiarvo [W/m2];

UFIR

:

Käyttötekijä/varjostuskerroin [-];

ηSS

:

Aurinkojärjestelmän hyötysuhde [-];

PP

:

Huippulähtöteho [Wp];

SCC

:

Auringonsäteilyn korjauskerroin (SCC);

VPe – P

:

Bensiinikäyttöisten ajoneuvojen hyötytehon kulutus [l/kWh];

ηA

:

Vaihtovirtageneraattorin hyötysuhde [-];

CFP

:

Bensiinikäyttöisten ajoneuvojen muuntokerroin [100 g/l];

MP

:

Bensiinikäyttöisten ajoneuvojen keskimääräinen vuosittainen ajokilometrimäärä [km/vuosi]

Φ

:

Aurinkopaneelin pituussuuntainen kaltevuus [°];

ΔCO2mP

:

CO2-korjauskerroin, joka johtuu bensiinikäyttöisten ajoneuvojen aurinkopaneelilla varustetun kattomoduulin ja tapauksen mukaan lisäakun ja muiden laitteiden, joita tarvitaan erityisesti aurinkoenergian sähköksi muuntamiseen ja varastointiin, asennuksen aiheuttamasta massan muuttumisesta [g CO2/km].

Dieselkäyttöisten ajoneuvojen CO2-vähennys lasketaan kaavaa 3 käyttäen.

Massan korjauskerrointa sovellettaessa on otettava huomioon aurinkopaneelilla varustetun kattomoduulin asentamisesta johtuva verrokkiajoneuvon ja ekoinnovaatioajoneuvon massan erotus ja tarpeen mukaan lisäakku (4). Verrokkiajoneuvon on oltava ajoneuvovariantti, joka on kaikilta osin täysin samanlainen kuin ekoinnovaatioajoneuvo, lukuun ottamatta aurinkopaneelilla varustettua kattomoduulia ja tapauksen mukaan lisäakkua ja muita laitteita, joita tarvitaan erityisesti aurinkoenergian sähköksi muuntamiseen sekä varastointiin.

Uuden ajoneuvovariantin osalta, joka on varustettu aurinkopaneelilla, verrokkiajoneuvon olisi oltava ajoneuvo, jonka aurinkopaneeli on kytketty irti ja jossa aurinkopaneelilla varustetun kattomoduulin asennuksesta johtuva massan muutos on otettu huomioon. Jos aurinkopaneeli on lasia, tehdään massan muutosta eli 3,4 kg:n lisämassaa koskeva oikaisu. Jos aurinkopaneeli on tehty kevyestä synteettisestä materiaalista, massan muutoksesta johtuvaa oikaisua ei tarvitse tehdä. Valmistajan on toimitettava massan muutosta koskevat todennetut asiakirjat tyyppihyväksyntäviranomaiselle.

Kaava 3:

Formula

jossa:

VPe – D

:

Dieselkäyttöisten ajoneuvojen hyötytehon kulutus [l/kWh];

CFD

:

Dieselkäyttöisten ajoneuvojen muuntokerroin [100 g/l];

MD

:

Dieselkäyttöisten ajoneuvojen keskimääräinen vuosittainen ajokilometrimäärä [km/vuosi];

ΔCO2mD

:

CO2-korjauskerroin, joka johtuu dieselkäyttöisten ajoneuvojen aurinkopaneelilla varustetun kattomoduulin ja tapauksen mukaan lisäakun ja muiden laitteiden, joita tarvitaan erityisesti aurinkoenergian sähköksi muuntamiseen ja varastointiin, asennuksen aiheuttamasta massan muuttumisesta [g CO2/km].

CO2-korjauskerroin, joka johtuu massan muutoksesta, lasketaan kaavaa 4 ja 5 käyttäen.

Kaava 4

Formula

bensiinikäyttöisen ajoneuvon osalta

sekä

Kaava 5

Formula

dieselkäyttöisen ajoneuvon osalta

jossa

Δm

:

Massan muutos, joka johtuu aurinkopaneelilla varustetun kattomoduulin ja tapauksen mukaan lisäakun ja muiden laitteiden, joita tarvitaan erityisesti aurinkoenergian sähköksi muuntamiseen ja varastointiin, asennuksesta [esim. 5 kg]

3)

CO2-vähennyksessä tapahtunut virhe lasketaan kaavaa 6 käyttäen.

Kaava 6:

Image 1

jossa

Formula

:

Virhe CO2-kokonaisvähennyksessä [g CO2/km];

Image 2

:

Lasketun CO2-vähennyksen herkkyys suhteessa testin I aikana mitattuun -arvoon;

n

:

Mittausten lukumäärä

Bensiinikäyttöisen ajoneuvon CO2-vähennyksessä tapahtuneen virheen laskemiseksi kaavan 6 tuloksia sovelletaan kaavaan 2 seuraavan kaavan 7 mukaisesti:

Kaava 7:

Formula

Dieselkäyttöisen ajoneuvon CO2-vähennyksessä tapahtuneen virheen laskemiseksi kaavan 6 tuloksia sovelletaan kaavaan 3, mikä johtaa kaavaan 8. Tämä on dieselkäyttöisen ajoneuvon CO2-vähennyksessä tapahtunut virhe.

Kaava 8:

Formula

4)

Jotta voidaan osoittaa, että vähimmäiskynnys 1 g CO2/km ylittyy tilastollisesti merkittävällä tavalla, käytetään seuraavaa kaavaa (9):

Kaava 9:

Formula

jossa:

MT

:

Vähimmäiskynnys [g CO2/km], joka on 1 g CO2/km;

CCO 2

:

CO2-kokonaisvähennys [g CO2/km];

Formula

:

Virhe CO2-kokonaisvähennyksessä [g CO2/km].

Jos CO2 -päästöjen vähennys on kaavaa 9 käyttäen alle asetuksessa (EU) N:o 725/2011 olevan 9 artiklan 1 kohdassa määritellyn kynnysarvon, sovelletaan kyseisen asetuksen 11 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan säännöksiä.


(1)  IEC 61215. Crystalline silicon terrestrial photovoltaic (PV) modules — Design qualification and type approval. Viitenumero ISO 61215:2005(E).

(2)  Tekniset ohjeet ”Technical Guidelines for the preparation of applications for the approval of innovative technologies pursuant to Regulation (EY) N:o 443/2009” (helmikuun 2013 versio).

(3)  Kokonaisvarastointikapasiteetti sisältää 10 ampeeritunnin (12 V) suuruisen käynnistysakun keskimääräisen käytettävissä olevan varastointikapasiteetin. Kaikki arvot viittaavat keskimääräiseen vuosittaiseen auringonsäteilyyn, joka on 120 W/m2, varjostusosuuteen, joka on 0,49 ja ajoneuvon keskimääräiseen ajoaikaan, joka on 1 tunti päivässä 750 watin sähkötehotarpeella.

(4)  Yhteisen tutkimuskeskuksen viitetutkimuksen 5 luvun 5.1 kohta http://europa.eu/!qN68wc


Top