Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0113

    2014/113/EU: Komission päätös, annettu 3 päivänä maaliskuuta 2014 , kemiallisten aineiden työperäisen altistuksen raja-arvoja käsittelevän tiedekomitean perustamisesta ja päätöksen 95/320/EY kumoamisesta

    EUVL L 62, 4.3.2014, p. 18–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/113(1)/oj

    4.3.2014   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 62/18


    KOMISSION PÄÄTÖS,

    annettu 3 päivänä maaliskuuta 2014,

    kemiallisten aineiden työperäisen altistuksen raja-arvoja käsittelevän tiedekomitean perustamisesta ja päätöksen 95/320/EY kumoamisesta

    (2014/113/EU)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Kemiallisten aineiden työperäisen altistuksen raja-arvoja käsittelevä tiedekomitea, jäljempänä ’komitea’, perustettiin komission päätöksellä 95/320/EY (1) arvioimaan kemiallisten aineiden terveysvaikutuksia työntekijöihin työssä. Komitean työskentely tukee suoraan unionin sääntelytoimintaa työterveyden ja työturvallisuuden alalla. Se kehittää korkealaatuista vertailevaa analyyttista tietoa ja varmistaa, että työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden suojeluun liittyvät komission ehdotukset, päätökset ja toimintalinjat perustuvat luotettavaan tieteelliseen näyttöön.

    (2)

    Komitea avustaa komissiota erityisesti tuoreimman saatavilla olevan tieteellisen tiedon arvioinnissa ja esittää työntekijöiden suojaamiseksi kemiallisilta riskeiltä työperäisen altistuksen raja-arvoja, jotka on vahvistettava unionin tasolla neuvoston direktiivin 98/24/EY (2) ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/37/EY (3) nojalla.

    (3)

    Komitean jäsenet ovat erittäin päteviä, erikoistuneita ja riippumattomia asiantuntijoita, jotka valitaan objektiivisin perustein. Heidät nimitetään yksityishenkilön ominaisuudessa ja he esittävät komissiolle suosituksia ja lausuntoja, jotka ovat tarpeen työntekijöiden suojelua koskevan EU:n politiikan kehittämiseksi. Komissio ei voisi ilman heidän panostaan päästä sosiaalipoliittiseen tavoitteeseensa eli suojella työntekijöiden terveyttä ja turvallisuutta. Tämän vuoksi kyseisille riippumattomille asiantuntijoille olisi kulujen korvaamisen lisäksi maksettava korvaus, joka on suhteutettu heille osoitettuihin tehtäviin.

    (4)

    Komitean työ edistää tehokkaasti työympäristön parantamista työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden suojelemiseksi tarjoamalla komissiolle tieteellistä näyttöä kemiallisten aineiden terveysvaikutuksista työntekijöihin työssä, mikä on välttämätöntä, jotta komissio voisi saavuttaa asiaan liittyvät unionin sosiaalipoliittiset tavoitteet. Tämän vuoksi komitean toimintaa rahoitetaan budjettikohdasta, jonka määrärahoilla tuetaan sosiaalipolitiikkaan ja työoloihin liittyviä aloitteita.

    (5)

    Lisäksi on tarpeen tehdä parannuksia komitean rakenteeseen ja työskentelymenettelyihin.

    (6)

    Komitean jäsenet olisi valittava kiinnostuksenilmaisupyynnön perusteella. Näin varmistetaan, että menettelyssä noudatetaan yhtäläisten mahdollisuuksien ja avoimuuden periaatteita.

    (7)

    Jotta varmistetaan komitean työn jatkuvuus ja tehokkuus, komission päätöksellä 2009/985/EU (4) nimitettyjen jäsenten olisi toimittava tehtävässään, kunnes uudet komitean jäsenet nimitetään.

    (8)

    Työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden suojelua käsittelevien tieteellisten lausuntojen on perustuttava pätevyyden, riippumattomuuden ja puolueettomuuden eettisiin periaatteisiin sekä avoimuuteen, sellaisina kuin ne on esitetty komission tiedonannossa Asiantuntijoiden hankkiminen ja käyttäminen komissiossa: Parempaa politiikkaa vankemmalta tietopohjalta (5), ja lausuntojen antaminen on järjestettävä riskinarvioinnin parhaita käytäntöjä noudattaen.

    (9)

    Koska päätökseen 95/320/EY on tehtävä sisältömuutoksia, kyseinen päätös olisi selkeyden vuoksi kumottava ja korvattava uudella päätöksellä,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Kemiallisten aineiden työperäisen altistuksen raja-arvoja käsittelevä tiedekomitea

    Perustetaan kemiallisten aineiden työperäisen altistuksen raja-arvoja käsittelevä tiedekomitea, jäljempänä ’komitea’, arvioimaan kemiallisten aineiden terveysvaikutuksia työntekijöihin työssä.

    2 artikla

    Tehtävä

    1)   Komitean tehtävänä on antaa komissiolle tämän pyynnöstä suosituksia tai lausuntoja kaikista kemikaalien toksikologiseen arviointiin liittyvistä asioista niiden työntekijöiden terveydelle aiheuttamien vaikutusten osalta.

    2)   Komitean on 5 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua sihteeristöä kuultuaan otettava käyttöön menetelmä työperäisen altistuksen raja-arvojen asettamiseksi ja tarkasteltava sitä, jotta siinä otetaan huomioon kaikki työperäisen altistuksen raja-arvojen asettamisen kannalta merkitykselliset tieteelliset tekijät. Sen on varmistettava, että sen menetelmä vastaa nykyistä riskinarviointikäytäntöä.

    3)   Komitean on erityisesti suositeltava työperäisen altistuksen raja-arvoja direktiiveissä 98/24/EY ja 2004/37/EY määritellyn tieteellisen tiedon pohjalta; näihin arvoihin on kuuluttava ainakin seuraavat:

    kahdeksan tunnin aikapainotettu keskiarvo (TWA),

    lyhyen aikavälin raja-arvot / vierailijoiden raja-arvot (STEL),

    biologiset raja-arvot / biologiset ohjearvot (BLV/BGV).

    Työperäisen altistuksen raja-arvoja on tarvittaessa täydennettävä lisämerkinnöillä, joihin on sisällyttävä

    todennäköinen imeytyminen ihon kautta

    herkistävyys

    karsinogeeniset ominaisuudet.

    Muita asiaankuuluvia lisämerkintöjä voidaan sisällyttää muutoksina komitean menetelmäasiakirjaan.

    4)   Kaikkien työperäisen altistuksen raja-arvoja koskevien suositusten tueksi ja selvitykseksi on annettava yksityiskohtaiset tiedot perustavista seikoista, kuvaus kriittisistä vaikutuksista, käytetyt ekstrapolaatiomenetelmät sekä kaikki ihmisten terveydelle aiheutuvia mahdollisia vaaroja koskevat tiedot. Lisäksi on mainittava myös altistuksen seurannan toteutettavuus kaikilla ehdotetuilla raja-arvoilla.

    5)   Komissio voi pyytää komiteaa tekemään muita kemiallisten aineiden toksikologiseen arviointiin liittyviä toimia.

    6)   Komitean on kartoitettava sellaisten tieteellisten tietojen puuttuminen, joita saatetaan tarvita kemiallisten riskien arvioimiseksi, ja ilmoitettava asiasta komissiolle.

    7)   Komitean on kartoitettava kemikaalien terveysvaikutuksiin liittyvät tällä hetkellä ensisijaisiksi katsotut kysymykset ja ilmoitettava niistä komissiolle.

    8)   Komitean on komission pyynnöstä toteutettava temaattisia seminaareja, joissa tarkastellaan kemiallisia tekijöitä tai komitean menetelmään liittyviä kysymyksiä käsitteleviä tietoja ja tieteellistä tietämystä. Nämä seminaarit järjestetään komitean sihteeristön tuella.

    9)   Tehtäviään suorittaessaan komitean on 5 artiklan 5 kohdan mukaisesti pyrittävä varmistamaan yhteistyö sellaisten asiaan liittyvien muiden EU:n lainsäädännön nojalla perustettujen elinten kanssa, unionin virastot mukaan luettuina, jotka hoitavat samanlaisia yleisen edun mukaisia tehtäviä.

    3 artikla

    Komitean jäsenten nimittäminen

    1)   Komiteassa on enintään 21 asiantuntijaa, jotka valitaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä ja komission verkkosivustolla julkaistun kiinnostuksenilmaisupyynnön perusteella laaditusta sopivien hakijoiden luettelosta. Komission asiantuntijaryhmiä ja vastaavia elimiä koskevasta rekisteristä, jäljempänä ’rekisteri’, järjestetään myös linkki verkkosivulle, jolla pyyntö julkaistaan.

    Komissio nimittää jäsenet yksityishenkilön ominaisuudessa.

    Jäsenet valitaan heidän todistetun tieteellisen asiantuntemuksensa ja kokemuksensa perusteella siten, että pyritään varmistamaan, että

    tehtävän toteuttamiseksi tarvittava tieteellinen asiantuntemus katetaan koko laajuudessaan – mukaan luettuina erityisesti kemia, toksikologia, epidemiologia, työterveyshuolto ja teollisuushygienia sekä yleinen pätevyys työperäisen altistuksen raja-arvojen asettamisessa

    komitean jäsenet edustavat unionia maantieteellisesti tasapuolisella tavalla.

    2)   Jäsenten nimet julkaistaan rekisterissä sekä Euroopan unionin virallisessa lehdessä tiedoksi.

    Jäsenten henkilötietojen keräämisessä, käsittelyssä ja julkistamisessa noudatetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 45/2001 (6).

    3)   Jäsenet, jotka on nimitetty päätöksellä 2009/985/EU päätöksen 95/320/EY mukaisesti, pysyvät tehtävässään tämän päätöksen nojalla, kunnes jäsenet nimitetään uudeksi toimikaudeksi 1 ja 2 kohdassa esitetyn menettelyn mukaisesti.

    4 artikla

    Toimikausi

    1)   Komitean jäsenten toimikausi on kolme vuotta. Kolmen vuoden toimikauden päätyttyä komitean jäsenet pysyvät tehtävässään, kunnes heidän seuraajansa nimitetään tai heidän toimikautensa uusitaan.

    2)   Jos komitean jäsen luopuu tehtävästään ennen kolmivuotiskauden päättymistä tai jos jäsen on ollut poissa yli kolmasosasta kokouksista tai ei muusta syystä enää pysty osallistumaan tehokkaasti komitean työskentelyyn, hänet voidaan korvata hänen toimikautensa loppuajaksi. Tällaisessa tapauksessa komissio nimittää uuden jäsenen edellisestä hakijoiden luettelosta 3 artiklassa säädetyn menettelyn mukaisesti.

    5 artikla

    Komitean puheenjohtajisto ja sihteeristö

    1)   Komitea valitsee kunkin toimikauden alussa yksinkertaisella enemmistöllä jäsentensä keskuudesta puheenjohtajan ja kaksi varapuheenjohtajaa. Nämä kolme jäsentä muodostavat komitean puheenjohtajiston, jäljempänä ’puheenjohtajisto’.

    2)   Puheenjohtajisto on vastuussa komitean sisäisistä menettelytapakysymyksistä ja johtaa kokouksia, jotta annettavista suosituksista ja lausunnoista päästäisiin tieteelliseen yksimielisyyteen.

    3)   Komissio huolehtii komitean ja sen työryhmien sihteeristön tehtävistä ja antaa tarvittavaa hallinnollista tukea komitean tehokkaan toiminnan helpottamiseksi.

    4)   Sihteeristö varmistaa komitean tekevän tehokasta yhteistyötä muiden tiedekomiteoiden ja unionin virastojen kanssa.

    5)   Sihteeristön tehtävänä on tarkkailla ja ennakoida mahdollisia ristiriitaisuuksia komitean suositusten ja lausuntojen ja muiden EU:n lainsäädännön nojalla perustettujen, samanlaisia yleisen edun mukaisia tehtäviä hoitavien elinten, unionin virastot mukaan luettuina, antamien suositusten ja lausuntojen välillä.

    6 artikla

    Työryhmät

    1)   Komitea voi puheenjohtajiston pyynnöstä muodostaa työryhmiä jäsenistään komission yksiköiden suostumuksella.

    2)   Työryhmien edellytetään keskustelevan komitean työskentelyn kannalta merkityksellisistä kysymyksistä komitean määrittelemän toimeksiannon pohjalta ja raportoivan komitealle keskustelujensa tuloksista. Tällaiset työryhmät hajotetaan heti, kun ne ovat täyttäneet toimeksiantonsa.

    7 artikla

    Komitean täysistunnot ja työryhmien kokoukset

    1)   Komitea vahvistaa työjärjestyksensä komission asiantuntijaryhmien työjärjestysmallin pohjalta.

    2)   Komitean täysistuntoja järjestetään yleensä neljä kertaa vuodessa.

    3)   Komission yksiköt kutsuvat komitean täysistunnot koolle ja osallistuvat niihin ja kutsuvat koolle työryhmien kokoukset.

    4)   Komitea ja sen työryhmät kokoontuvat tavallisesti komission toimipaikassa. Poikkeustapauksissa kokoukset voidaan kuitenkin pitää muualla.

    8 artikla

    Menettelyt ja menetelmät

    1)   Komitean keskustelut liittyvät komission esittämään pyyntöön saada tietyn aineen tai aineryhmän osalta työperäisen altistuksen raja-arvoa koskeva suositus tai mitä tahansa muuta tieteellistä lausuntoa, jäljempänä ’lausunto’, koskevaan pyyntöön.

    2)   Pyytäessään 1 kohdan mukaisesti komitean suositusta tai lausuntoa komissio voi asettaa määräajan, jonka kuluessa ne on annettava.

    3)   Komitea ja erityisesti sen puheenjohtajisto yrittää parhaansa mukaan antaa suosituksensa ja lausuntonsa yksimielisesti. Komitean keskusteluja ei seuraa äänestys. Jos yksimielisyyttä ei saavuteta, komitean on raportoitava komissiolle keskustelujen kuluessa esitetyt eri kannat.

    4)   Komitean on sihteeristön tuella varmistettava, että sen menetelmä vastaa viimeisimpiä tieteellisiä standardeja ja että se on pantu täytäntöön.

    5)   Komissio julkistaa komitean ajan tasalle saatetun menetelmän sekä sen antamat suositukset ja lausunnot komiteaa käsittelevässä verkkosivustonsa osassa, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 9 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen luottamuksellisuutta koskevien säännösten soveltamista.

    9 artikla

    Eettiset periaatteet

    Komitean jäsenet sitoutuvat toimimaan ulkoisista vaikutteista riippumattomasti. He eivät voi siirtää tehtäviään kenellekään muulle.

    Heidän on annettava ilmoitus siitä, että he sitoutuvat toimimaan yleisen edun nimissä, sekä etunäkökohtia koskeva ilmoitus, josta käyvät ilmi heidän kaikki mahdolliset välittömät tai välilliset etunäkökohtansa, joiden voitaisiin katsoa heikentävän heidän riippumattomuuttaan.

    Komission yksiköt ottavat ilmoitetut etunäkökohdat huomioon ja päättävät niiden merkityksellisyydestä.

    Komitean on varmistettava, että sen suosituksissa ja lausunnoissa esitetään selkeästi sen päätöksentekoprosessissa käytetyt perustelut, kuten sen menetelmässä todetaan.

    Komitean jäsenet eivät saa ilmaista tietoja, jotka ovat tulleet heidän tietoonsa komitean työssä, temaattisissa seminaareissa, työryhmissä tai muissa tähän päätökseen liittyvissä toiminnoissa, sanotun kuitenkaan rajoittamatta Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 339 artiklan määräysten ja tämän päätöksen 12 artiklan säännösten soveltamista.

    Komitean jäsenten on kunkin toimikauden alussa allekirjoitettava kirjallinen salassapitovakuutus.

    10 artikla

    Tarkkailijat ja ulkopuoliset asiantuntijat

    1)   Komission yksiköt pyytävät ETA-/EFTA-maita esittämään ehdotuksia kokouksiin tarkkailijoina osallistuvista tutkijoista.

    2)   Komission yksiköt voivat tarvittaessa kutsua komitean ulkopuolisia tieteellisiä asiantuntijoita, joilla on johonkin asialistalla olevaan aiheeseen liittyvää erityistä pätevyyttä, osallistumaan komitean tai työryhmän työskentelyyn tapauskohtaisesti.

    11 artikla

    Erityiskorvaukset

    1)   Komitean jäsenet ja ulkopuoliset asiantuntijat, jotka on kutsuttu komission aloitteesta, ovat oikeutettuja enintään 450 euron suuruiseen erityiskorvaukseen päivittäisen yksikkökustannuksen muodossa kutakin täyttä työpäivää kohti. Korvauksen kokonaismäärä lasketaan ja pyöristetään ylöspäin lähimpää puolta työpäivää vastaavaan määrään. Maksut suoritetaan euroina.

    2)   Komissio korvaa komitean toimintaan osallistuvien matka- ja oleskelukulut sovellettavien säännösten (7) mukaisesti. Kulut korvataan vuosittaisessa määrärahojen kohdentamismenettelyssä käytettävissä olevien määrärahojen rajoissa.

    3)   Edellä olevan 11 artiklan 1 kohdan säännökset tulevat voimaan vasta päivänä, jona jäsenet nimitetään komitean seuraavaksi toimikaudeksi 3 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

    12 artikla

    Avoimuus

    1)   Komissio julkaisee kaikki asiaan liittyvät asiakirjat (asialistat, pöytäkirjat ja osallistujien lausunnot) joko rekisterissä tai erillisellä verkkosivustolla, jolle rekisteristä on linkki.

    2)   Julkaisemisesta voidaan poiketa tapauskohtaisen arvioinnin perusteella, kun asiakirjan sisältämien tietojen ilmaiseminen vahingoittaisi yleistä tai yksityistä etua siten kuin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1049/2001 (8) 4 artiklassa määritellään.

    13 artikla

    Kumoaminen

    1)   Kumotaan päätös 95/320/EY.

    2)   Viittauksia kumottuun päätökseen pidetään viittauksina tähän päätökseen.

    14 artikla

    Voimaantulo

    Tämä päätös tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tehty Brysselissä 3 päivänä maaliskuuta 2014.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    José Manuel BARROSO


    (1)  Komission päätös 95/320/EY, tehty 12 päivänä heinäkuuta 1995, kemiallisten aineiden työperäisen altistuksen raja-arvoja käsittelevän tiedekomitean perustamisesta (EYVL L 188, 9.8.1995, s. 14).

    (2)  Neuvoston direktiivi 98/24/EY, annettu 7 päivänä huhtikuuta 1998, työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden suojelemisesta työpaikalla esiintyviin kemiallisiin tekijöihin liittyviltä riskeiltä (neljästoista direktiivin 89/391/ETY 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi) (EYVL L 131, 5.5.1998, s. 11).

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2004/37/EY, annettu 29. päivänä huhtikuuta 2004, työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille tai perimän muutoksia aiheuttaville aineille altistumiseen työssä liittyviltä vaaroilta (kuudes neuvoston direktiivin 89/391/ETY 16 artiklan l kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi) (EUVL L 158, 30.4.2004, s. 50).

    (4)  Komission päätös 2009/985/EU, annettu 18 päivänä joulukuuta 2009, kemiallisten aineiden työperäisen altistuksen raja-arvoja käsittelevän tiedekomitean jäsenten nimeämisestä uudeksi toimikaudeksi (EUVL L 338, 19.12.2009, s. 98).

    (5)  KOM(2002) 713 lopullinen, 11.12.2002.

    (6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 45/2001, annettu 18 päivänä joulukuuta 2000, yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta (EYVL L 8, 12.1.2001, s. 1).

    (7)  Komission päätös (2007) 5858 Rules on the reimbursement of expenses incurred by people from outside the Commission invited to attend meetings in an expert capacity (Säännöt kokouksiin asiantuntijan ominaisuudessa komission ulkopuolelta kutsuttujen henkilöiden kulujen korvaamisesta).

    (8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1049/2001, annettu 30 päivänä toukokuuta 2001, Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission asiakirjojen saamisesta yleisön tutustuttavaksi (EYVL L 145, 31.5.2001, s. 43). Kyseisten poikkeusten tarkoituksena on suojella yleistä turvallisuutta, sotilasasioita, kansainvälisiä suhteita, finanssi-, raha- ja talouspolitiikkaa, yksityiselämän ja yksilön koskemattomuutta, kaupallisia etuja, tuomioistuinkäsittelyä ja oikeudellista neuvontaa, tutkimuksia, tarkastuksia ja toimielimen päätöksentekomenettelyä.


    Top