EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31991L0226

Neuvoston direktiivi 91/226/ETY, annettu 27 päivänä maaliskuuta 1991, tiettyjen moottoriajoneuvoluokkien ja niiden perävaunujen roiskeenestojärjestelmiä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä

EYVL L 103, 23.4.1991, p. 5–28 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/10/2014; Kumoaja 32009R0661

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1991/226/oj

31991L0226

Neuvoston direktiivi 91/226/ETY, annettu 27 päivänä maaliskuuta 1991, tiettyjen moottoriajoneuvoluokkien ja niiden perävaunujen roiskeenestojärjestelmiä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä

Virallinen lehti nro L 103 , 23/04/1991 s. 0005 - 0028
Suomenk. erityispainos Alue 13 Nide 20 s. 0071
Ruotsink. erityispainos Alue 13 Nide 20 s. 0071


NEUVOSTON DIREKTIIVI,

annettu 27 päivänä maaliskuuta 1991,

tiettyjen moottoriajoneuvoluokkien ja niiden perävaunujen roiskeenestojärjestelmiä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä (91/226/ETY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 100 a artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen(1),

toimii yhdessä Euroopan parlamentin kanssa(2),

ottaa huomioon talous- ja sosiaalikomitean lausunnon(3),

sekä katsoo, että

on tärkeää toteuttaa toimenpiteitä sisämarkkinoiden luomiseksi asteittain 31 päivänä joulukuuta 1992 mennessä; sisämarkkinat käsittävät alueen, jolla ei ole sisäisiä rajoja ja jolla tavaroiden, henkilöiden, palvelujen ja pääomien vapaa liikkuvuus taataan,

tekniset vaatimukset, jotka tiettyjen ajoneuvoluokkien moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen on kansallisen lainsäädännön mukaan täytettävä, liittyvät muun muassa moottoriajoneuvojen roiskeenestojärjestelmiin,

nämä vaatimukset eroavat jäsenvaltioittain; sen vuoksi on tarpeen, että jäsenvaltiot antavat samat vaatimukset, erityisesti, jotta moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen tyyppihyväksyntää koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 6 päivänä helmikuuta 1970 annetussa neuvoston direktiivissä 70/156/ETY(4), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna direktiivillä 87/403/ETY(5), säädetty ETY-tyyppihyväksyntämenettely voidaan ottaa käyttöön kaikkien ajoneuvotyyppien osalta,

tieliikenteen turvallisuuden parantamiseksi on tärkeää, että kaikki raskaat hyötyajoneuvot, joiden rakenteellinen nopeus ylittää tietyn rajan, varustetaan tehokkailla roiskeenestojärjestelmillä veden roiskumisen estämiseksi,

näille järjestelmille on suotavaa suorittaa niitä eri tyyppien ajoneuvoihin asennettaessa yksi toimintatesti; tällä tavalla saavutetaan huomattava edistysaskel; roiskeenestolaitteidenosan ETY-tyyppihyväksynnässä otetaan huomioon kaksi nykyisin markkinoilla olevaa laitetyyppiä, energiaa vaimentava tyyppi ja ilman/veden erottava tyyppi; hyväksyttävän laitteen tyypin mukaan on ollut tarpeellista antaa mahdollisuus kahteen erilaiseen testiin,

meneillään olevien selvitysten, tutkimusten ja testien perusteella tällainen toimintatesti kyseisillä järjestelmillä varustetuille ajoneuvotyypeille otetaan käyttöön niin pian kuin mahdollista,

jäsenvaltioiden on kiinnitettävä huomiota siihen, että roiskeen muodostuminen riippuu myös tienpinnan ominaisuuksista ja renkaiden kulutuspinnan kuviosta sekä ajoneuvon nopeudesta ja aerodynaamisista ominaisuuksista, ja

moottoriajoneuvoja koskevan kansallisen lainsäädännön lähentäminen edellyttää, että jäsenvaltioiden yhteisten vaatimusten mukaisesti suorittamat tarkastukset tunnustetaan vastavuoroisesti,

ON ANTANUT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

1 Jäsenvaltioiden on annettava osan ETY-tyyppihyväksyntä laitetyypille, jäljempänä 'roiskeenestolaite`, joka on tarkoitettu vähentämään liikkuvien ajoneuvojen renkaiden aiheuttamia roiskeita, jos tämä laite vastaa liitteessä II vahvistettuja rakenne- ja testausvaatimuksia ottaen huomioon liitteessä I vahvistetut määritelmät.

2 Osan ETY-tyyppihyväksynnän antaneen jäsenvaltion on toteutettava aiheelliset toimenpiteet sen tarkastamiseksi, että tuotantomallit ovat hyväksytyn tyypin mukaisia, sikäli kuin se on tarpeen ja tarvittaessa yhteistyössä muiden jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten kanssa. Tässä tarkoituksessa jäsenvaltion on sovellettava liitteen IV vaatimuksia.

2 artikla

Jäsenvaltioiden on annettava kustakin 1 artiklan mukaisesti hyväksymästään roiskeenestolaitetyypistä sen valmistajalle tai tämän valtuuttamalle edustajalle liitteen II lisäyksen 3 mallin mukainen osan ETY-tyyppihyväksyntämerkki.

Jäsenvaltioiden on toteutettava kaikki aiheelliset toimenpiteet estääkseen sellaisten merkkien käytön, jotka saattaisivat aiheuttaa sekaannusta 1 artiklan mukaisesti osana tyyppihyväksyttyjen roiskeenestolaitteiden ja muiden roiskeenestolaitteiden välillä.

3 artikla

Jäsenvaltiot eivät saa kieltää roiskeenestolaitteiden markkinoille saattamista niiden rakenteeseen tai toimintaan liittyvistä syistä, jos niissä on osan ETY-tyyppihyväksyntämerkki.

Jäsenvaltio voi kuitenkin kieltää saattamasta markkinoille roiskeenestolaitteita, joissa on osan ETY-tyyppihyväksyntämerkki, mutta jotka toistuvasti poikkeavat osana tyyppihyväksytystä tyypistä.

Kyseisen jäsenvaltion on viipymättä ilmoitettava muille jäsenvaltioille ja komissiolle toteutetuista toimenpiteistä ja perusteltava päätöksensä. Lisäksi sovelletaan 5 artiklan säännöksiä.

Laite ei ole hyväksytyn tyypin mukainen 2 kohdassa tarkoitetussa merkityksessä, jos liitteessä II lueteltuja vaatimuksia ei ole noudatettu.

4 artikla

Jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on lähetettävä kuukauden kuluessa muiden jäsenvaltioiden toimivaltaisille viranomaisille jäljennös jokaisesta hyväksymänsä tai epäämänsä roiskeenestolaitteen osalta laaditusta osan ETY-tyyppihyväksyntätodistuksesta.

5 artikla

1 Jos osan ETY-tyyppihyväksynnän antanut jäsenvaltio toteaa, että useat roiskeenestolaitteet, joilla on samalle tyypille annettu vaatimustenmukaisuustodistus, eivät ole sen hyväksymän tyypin mukaisia, on sen toteutettava tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että hyväksytyn tyypin tuotannon vaatimustenmukaisuus saavutetaan uudelleen. Niiden on ilmoitettava muiden jäsenvaltioiden toimivaltaisille viranomaisille toteutetuista toimenpiteistä, jotka saattavat johtaa osan ETY-tyyppihyväksynnän peruuttamiseen.

Kyseisten viranomaisten on toteutettuttava vastaavat toimenpiteet, jos toisen jäsenvaltion toimivaltaiset viranomaiset ilmoittavat vaatimustenmukaisuuden laiminlyönnistä.

2 Jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on ilmoitettava kuukauden kuluessa toisilleen osan ETY-tyyppihyväksynnän peruuttamisesta lähettämällä osan tyyppihyväksyntätodistuksen päivätty ja allekirjoitettu jäljennös, johon on kirjoitettu suurin kirjaimin "OSAN ETY-TYYPPIHYVÄKSYNNÄN PERUUTTAMINEN" ja mainitun toimenpiteen perusteet.

3 Jos osan ETY-tyyppihyväksynnän antanut jäsenvaltio kiistää sille ilmoitetun vaatimustenmukaisuuden laiminlyönnin, kyseisten jäsenvaltioiden on pyrittävä ratkaisemaan erimielisyys. Komissiolle on ilmoitettava asiasta. Se järjestää tarvittaessa asianmukaiset neuvottelut asian ratkaisemiseksi.

6 artikla

Kaikkien tämän direktiivin täytäntöön panemiseksi annettujen säännösten nojalla tehdyt päätökset, jotka koskevat roiskeenestolaitteiden osan ETY-tyyppihyväksynnän epäämistä tai peruuttamista taikka niiden markkinoille saattamisen tai käytön kieltämistä, on perusteltava yksityiskohtaisesti. Päätöksestä on ilmoitettava asianosaiselle, jolle on samanaikaisesti annettava tieto jäsenvaltion voimassa olevan lainsäädännön mukaan hänen käytettävissään olevista muutoksenhakukeinoista ja määräajoista muutoksenhaulle.

7 artikla

Tässä direktiivissä 'ajoneuvolla` tarkoitetaan kaikkia N-luokan ajoneuvoja ja kaikkia O-luokan perävaunuja, kuten direktiivin 70/156/ETY liitteessä I määritellään.

8 artikla

Jäsenvaltio ei saa evätä ajoneuvolta ETY-tyyppihyväksyntää tai kansallista tyyppihyväksyntää taikka estää tai kieltää niiden myyntiä, rekisteröintiä, liikkeelle laskemista tai käyttöä roiskeenestojärjestelmiin liittyvistä syistä, jos ne on asennettu liitteen III vaatimusten mukaisesti ja jos ajoneuvoissa, joihin roiskeenestolaitteet on asennettu, on osan ETY-tyyppihyväksyntämerkki.

9 artikla

Tarvittavat muutokset tämän direktiivin liitteissä olevien vaatimusten mukauttamiseksi tekniikan kehitykseen annetaan direktiivin 70/156/ETY 13 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

10 artikla

1 Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät säännökset voimaan 10 päivään huhtikuuta 1992 mennessä. Niiden on ilmoitettava tästä komissiolle viipymättä.

2 Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä tarkoitetuista kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

3 Näissä jäsenvaltioiden antamissa 1 kohdan mukaisissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin, tai niitä virallisesti julkaistaessa, niihin on liitettävä viittaus tähän direktiiviin. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

11 artikla

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 27 päivänä maaliskuuta 1991.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

R. GOEBBELS

(1) EYVL N:o C 203, 14.8.1990, s. 16

(2) EYVL N:o C 96, 17.4.1990, s. 92 ja päätös 13 maaliskuuta 1991

(3) EYVL N:o C 62, 12.3.1990, s. 2

(4) EYVL N:o L 42, 23.2.1970, s. 1

(5) EYVL N:o L 220, 8.8.1987, s. 44

LIITELUETTELO

LIITE I: Määritelmät

LIITE II: Roiskeenestolaitteiden osan ETY-tyyppihyväksyntää koskevat vaatimukset

Lisäys 1: Energiaa vaimentavan roiskeenestolaitetyypin testit

Lisäys 2: Ilman/veden erottavan roiskeenestolaitetyypin testit

Lisäys 3: Malli osan ETY-tyyppihyväksyntämerkistä

Lisäys 4: Malli osan ETY-tyyppihyväksyntätodistuksesta

LIITE III: Ajoneuvotyypin roiskeenestojärjestelmien asennusta koskevat ETY-tyyppihyväksyntävaatimukset

Lisäys: Roiskeenestojärjestelmien asentamista koskeva liite ajoneuvotyypin ETY-tyyppihyväksyntätodistukseen

LIITE IV: Tuotannon vaatimustenmukaisuus

Tuotannon lopettaminen

KUVAT: (1 9)

LIITE I

MÄÄRITELMÄT

Tässä direktiivissä käytetään seuraavia määritelmiä:

1 Roiskeenestojärjestelmä

Järjestelmä, jonka tarkoituksena on vähentää liikkeellä olevan ajoneuvon renkaista ylöspäin roiskuvan veden sumuuntumista. Roiskeenestojärjestelmä voi koostua vaihtelevasti lokasuojista, roiskeläpistä ja sivupelleistä, jotka on varustettu roiskeenestolaitteella.

2 Lokasuoja

Jäykkä tai puolijäykkä osa, jonka tehtävänä on ottaa vastaan liikkuvan ajoneuvon renkaista ylöspäin roiskuva vesi ja suunnata se maata kohti. Lokasuoja voi olla täysin tai osittain integroitu ajoneuvon koriin tai muuhun osaan, kuten kuormalavaan.

3 Roiskeläppä

Joustava osa, joka on kiinnitetty pystysuoraan pyörän taakse, alustan tai kuormalavan alaosaan tai lokasuojaan.

Roiskeläpän tehtävänä on myös estää renkaan irrottamien pienten kappaleiden, erityisesti soran, sinkoutuminen ylöspäin tai sivusuuntaan muita tienkäyttäjiä kohti.

4 Roiskeenestolaite

Roiskeenestojärjestelmän osa, joka voi olla:

4.1 Ilman/veden erotin

Sivupellin ja/tai roiskeläpän osa, jonka läpi pääsevä ilma vähentää sumuuntuneen veden roiskumista.

4.2 Energianvaimennin

Lokasuojan ja/tai roiskeläpän ja/tai sivupellin osa, joka ottaa vastaan vesiroiskeen energian vähentäen sumuuntuneen veden roiskumista.

5 Sivupelti

Likimain pystytasossa oleva ajoneuvon keskiviivan suuntainen osa. Se voi olla lokasuojan tai ajoneuvon korin osa.

6 Ohjautuvat pyörät

Pyörät, joita ohjataan ajoneuvon ohjauslaitteella.

7 Kääntöakseli

Akseli, joka kääntyy keskipisteessä olevan tapin varassa vaakasuorassa kaaressa. Tässä direktiivissä 'kääntyvää` kääntöakselia pidetään ja käsitellään ohjautuvilla pyörillä varustettuna akselina.

8 Itseohjautuvat pyörät

Pyörät, joita ei ohjata ajoneuvon ohjauslaitteella ja jotka voivat kääntyä enintään 20° maan aiheuttaman kitkan vaikutuksesta.

9 Nostettava akseli

Akseli, joka voidaan nostaa tienpinnasta ajoneuvon tavanomaisen käytön aikana.

10 Kuormittamaton ajoneuvo

Korillinen tai yhdellä tai useammalla vastaavalla osalla varustettu ajoneuvo, jossa on tarvittaessa jäähdytysnestettä, voiteluöljyä, polttoainetta, työkaluja, varapyörä ja arviolta noin 75 kg painava kuljettaja.

11 Renkaan kosketuspinta

Tietä koskettava renkaan osa, jonka tehtävänä on varmistaa pito.

12 Roiskeenestolaitetyyppi

Koostuu roiskeenestolaitteista, jotka eivät eroa toisistaan seuraavien pääominaisuuksiensa osalta:

- fyysinen periaate, jota käytetään roiskeiden vähentämiseksi (vesienergian vaimennus, ilman/veden erottaminen)

- materiaalit,

- muoto,

- mitat (siltä osin, kuin ne voivat vaikuttaa materiaalin käyttäytymiseen).

LIITE II

ROISKEENESTOLAITTEIDEN OSAN ETY-TYYPPIHYVÄKSYNTÄÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET

0 Yleiset vaatimukset

0.1 Roiskeenestolaitteiden on oltava valmistettu siten, että ne toimivat kunnollisesti tavanomaisessa käytössä märällä tiellä. Niissä ei saa olla niiden kunnollista toimintaa haittaavia rakenne- tai valmistusvikoja.

1 Suoritettavat testit

1.1 Roiskeenestolaitteille on niiden fyysisen toimintaperiaatteen mukaan suoritettava lisäyksissä 1 ja 2 esitetyt testit, joista on saatava kyseisten lisäysten 4 kohdan mukaiset tulokset.

2 ETY-tyyppihyväksynnän hakeminen

2.1 Valmistajan tai tämän valtuuttaman edustajan on haettava roiskeenestolaitetyypin osan ETY-tyyppihyväksyntää.

2.2 Jokaisen laitetyypin osalta hakemuksen liitteenä on oltava kolmena kappaleena seuraavat asiakirjat sekä seuraavat tiedot ja materiaalit:

2.2.1 Roiskeenestolaitteen tekninen kuvaus, josta näkyy sen fyysinen toimintaperiaate, suoritettava testi, käytetyt materiaalit ja yksi tai useampi riittävän yksityiskohtainen ja tunnistusta varten riittävän suurikokoinen piirustus.

2.2.2 Neljä näytettä: kolme testejä varten ja neljäs laboratorion säilytettäväksi jälkikäteen tehtävää tarkastusta varten. Laboratorio voi pyytää lisänäytteitä.

2.3 Merkinnät

Kaikkiin näytteisiin on kiinnitettävä pysyvä ja helposti luettava valmistajan tavaramerkki tai myyntinimitys ja tyyppinimitys ja varattava riittävän suuri tila osan ETY-tyyppihyväksyntämerkille.

3 ETY-tyyppihyväksyntä

3.0 Toimivaltaisen viranomaisen on ennen osan ETY-tyyppihyväksynnän antamiseen liittyviä menettelyjä tarkastettava, että valmistajalla on käytössään tehokkaita järjestelmiä tuotannon vaatimustenmukaisuuden valvomiseksi.

3.1 Kun osana tyyppihyväksyttävän laitteen tyyppiä edustavat näytteet ovat läpäisseet lisäysten 1 tai 2 mukaiset testit, kyseisen tyypin mukaiselle roiskeenestolaitteelle annetaan osan ETY-tyyppihyväksyntä.

3.2 Jokaiselle osana ETY-tyyppihyväksytylle roiskeenestolaitteelle annetaan oma osan tyyppihyväksyntänumero.

3.3 Kaikkiin tämän direktiivin mukaisesti hyväksytyn tyypin mukaisiin roiskeenestolaitteisiin on kiinnitettävä osan ETY-tyyppihyväksyntämerkki. Se on kiinnitettävä pysyvästi ja siten, että se on helposti luettavissa silloinkin, kun laite on asennettu ajoneuvoon.

3.4 Osan ETY-tyyppihyväksyntämerkki, jonka malli esitetään lisäyksessä 3, koostuu:

3.4.1 suorakulmiosta, joka ympäröi 'e`-kirjainta, ja sen jäljessä olevista osan ETY-tyyppihyväksynnän antaneen maan tunnusnumerosta, -kirjaimesta tai -kirjaimista: 1 Saksa, 2 Ranska, 3 Italia, 4 Alankomaat, 6 Belgia, 9 Espanja, 11 Yhdistynyt kuningaskunta, 13 Luxemburg, 18 Tanska, 21 Portugali, EL Kreikka ja IRL Irlanti;

3.4.2 osan ETY-tyyppihyväksyntänumerosta (joka vastaa osan ETY-tyyppihyväksyntätodistuksen numeroa; malli todistuksesta esitetään lisäyksessä 4), joka merkitään suorakulmion lähelle 'e`-kirjaimen alapuolelle tai sen oikealle tai vasemmalle puolelle. Osan tyyppihyväksyntänumeron merkit sijoitetaan 'e`-kirjaimen samalle puolelle ja samaan suuntaan. Muihin merkkeihin sekoittamisen välttämiseksi roomalaisten numeroiden käyttöä on vältettävä osan tyyppihyväksyntänumerossa;

3.4.3 kirjaimesta 'A` tai 'S` sen mukaan, onko laite energiaa vaimentavaa tyyppiä (A) tai ilman/veden erottavaa tyyppiä (S); kirjain sijoitetaan sopivaan paikkaan suorakulmion läheisyyteen ja sen yläpuolelle.

Lisäys 1

Energiaa vaimentavan roiskeenestolaitetyypin testit

1 Periaate

Testin tarkoituksena on mitata laitteen kyky pidättää sitä vasten ruiskusarjana suunnattua vettä. Testilaitteiden tarkoituksena on jäljitellä olosuhteita, joissa laitteen on toimittava asennettuna ajoneuvoon renkaan kulutuspinnan vaikutuksesta maasta roiskuvan veden määrän ja nopeuden osalta.

2 Laitteet

Testauslaitteet esitetään kuvassa 8. Testit suoritetaan ympäristössä, joissa ei esiinny ilman virtausta.

3 Menettely

3.1 Kiinnitetään testattavasta materiaalista 500 (+ 0/ 5) mm leveä ja 750 mm korkea näyte testauslaitteen pystykehikkoon ja varmistetaan, että näyte on selvästi keruusäiliön rajojen sisäpuolella ja ettei mikään este voi muuttaa veden suuntaa ennen osumiskohtaa tai sen jälkeen.

3.2 Säädetään veden virtausmääräksi 0,675 (+ 0,01) l/s ja suunnataan vähintään 90 l vettä näytteeseen vaakaetäisyydeltä 500 (± 2) mm (kuva 8).

3.3 Annetaan veden valua kappaleesta keruusäiliöön ja lasketaan säiliöön kerääntyneen ja suihkutetun veden määrän välinen prosenttimäärä (ero).

3.4 Toistetaan testi viisi kertaa ja lasketaan säiliöön kerääntyneen vesimäärän keskimääräinen prosenttiosuus.

4 Tulokset

4.1 Viiden testin aikana kerääntyneen vesimäärän laskettu keskimääräinen prosenttiosuus ei saa olla alle 70 % laitteeseen suunnatun veden määrästä.

4.2 Jos testien aikana kerääntyneen veden suurin ja pienin prosenttiosuus poikkeaa yli 5 % keskimääräisestä prosenttiosuudesta, testiä ei hyväksytä, ja se on uusittava.

Jos toisessakin testissä kerääntyneen veden suurin ja pienin prosenttiosuus poikkeaa yli 5 % keskimääräisestä prosenttiosuudesta ja/tai alempi arvo ei vastaa 4.1 kohdan vaatimusta, tyyppihyväksyntä evätään.

4.3 Jos laitteen pystyasento vaikuttaa saatuihin tuloksiin, 3.1 ja 3.4 kohdassa esitetty menettely on uusittava asennoissa, joissa on saatu kerääntyneen veden suurin ja pienin prosenttiosuus; 4.2 kohdan vaatimukset pysyvät tällöin voimassa.

Kunkin testin tulosten esittämisessä sovelletaan 4.1 kohdan vaatimusta.

Lisäys 2

Ilman/veden erottavan roiskeenestolaitetyypin testit

1 Periaate

Testin tarkoituksena on määrittää huokoisen materiaalin kyky pidättää sitä vasten paineistetun ilma/vesisuihkuttimen avulla suihkutettua vettä.

Testauslaitteiden tarkoituksena on jäljitellä olosuhteita, joissa materiaalin olisi toimittava ajoneuvoon asennettuna renkaista roiskuvan veden määrän ja nopeuden osalta.

2 Laitteet

2.1 Testauslaitteet esitetään kuvassa 9.

3 Menettely

3.1 Kiinnitetään 305 × 100 mm:n suuruinen näyte testauslaitteistoon pystysuoraan ja tarkastetaan, ettei näytteen ja ylemmän kaarilevyn välissä ole tyhjää tilaa ja että astia on kunnolla paikallaan. Täytetään suihkuttimen säiliötäsmälleen yhdellä litralla vettä ja sijoitetaan se kuvassa esitetyn mukaiseen asentoon.

3.2 Suihkutin on säädettävä seuraavasti:

paine (suihkuttimessa): 5 bar + 10 %/ 0 %

virtausmäärä: 1 l/min (± 5 sekuntia)

suihkutusalue: läpimitaltaan noin 50 mm:n kokoinen pyöreä alue, joka on 200 mm:n etäisyydeltä kappaleesta; suuttimen halkaisija on 5 mm.

3.3 Suihkutetaan, kunnes vesisumua ei enää esiinny, ja merkitään aika muistiin. Annetaan veden valua kappaleesta astiaan 60 sekunnin ajan ja mitataan astiaan kerääntyneen veden määrä. Mitataan suihkuttimen säiliöön mahdollisesti jääneen veden määrä. Lasketaan astiaan kerääntyneen veden prosenttiosuus suihkutetun veden määrästä.

3.4 Toistetaan testi viisi kertaa ja lasketaan astiaan kerääntyneen veden keskimääräinen prosenttiosuus. Tarkistetaan ennen jokaista testiä, että keruuastia, suihkuttimen säiliö ja mittausastia ovat kuivat.

3.5 Testin aikana ympäröivän lämpötilan on oltava 21 (± 3) °C.

4 Tulokset

4.1 Viiden testin aikana kerääntyneen vesimäärän laskettu keskimääräinen prosenttiosuus ei saa olla alle 85 % laitteeseen ruiskutetun veden määrästä.

4.2 Jos testien aikana kerääntyneen veden suurin ja pienin prosenttiosuus poikkeaa yli 5 % keskimääräisestä prosenttiosuudesta, testiä ei hyväksytä, ja se on uusittava.

Jos toisessakin testissä kerääntyneen veden suurin ja pienin prosenttiosuus poikkeaa yli 5 % keskimääräisestä prosenttiosuudesta ja/tai alempi arvo ei vastaa 4.1 kohdan vaatimusta, tyyppihyväksyntä evätään.

4.3 Jos laitteen pystyasento vaikuttaa saatuihin tuloksiin, 3.1 ja 3.4 kohdassa esitetty menettely on uusittava asennoissa, joissa on saatu kerääntyneen veden suurin ja pienin prosenttiosuus; 4.2 kohdan vaatimukset pysyvät tällöin voimassa.

Kunkin testin tulosten esittämisessä sovelletaan 4.1 kohdan vaatimusta.

Lisäys 3

Malli osan ETY-tyyppihyväksyntämerkistä>VIITTAUS KAAVIOON>

Edellä olevalla osan ETY-tyyppihyväksyntämerkinnällä varustettu

energiaa vaimentavaa tyyppiä oleva roiskeenestolaite (A) on hyväksytty Espanjassa (e 9) numerolla 148.

Kuvan numerot ovat ohjeellisia.

Lisäys 4

MALLI OSAN ETY-TYYPPIHYVÄKSYNTÄTODISTUKSESTA

>KAAVION ALKU>

(Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

e...

Viranomaisen nimi

Ilmoitus roiskeenestolaitetta koskevan osan ETY-tyyppihyväksynnän antamisesta, epäämisestä, peruuttamisesta tai laajentamisesta

Osan ETY-tyyppihyväksyntänumero:

Laajennusnumero:

1Laitteen tavaramerkki:

2Laitteen tyyppi ja myyntinimitys:

3Laitteen toimintaperiaate (energian vaimennus/ilman/veden erotus)(*):

4Valmistajan nimi ja osoite:

5Valmistajan valtuuttaman edustajan (jos sellainen on) nimi ja osoite:

6Roiskeenestolaitteiden ominaisuudet (lyhyt kuvaus, tavaramerkki tai myyntinimitys, numero(t)):

7Päivä, jona toimitettu ETY-tyyppihyväksyttäväksi:

8Osan tyyppihyväksyntätesteistä vastaava tutkimuslaitos:

9Tutkimuslaitoksen antaman testausselosteen päivämäärä ja numero:

10Päivä, jona osan ETY-tyyppihyväksyntä annettu/evätty/peruutettu/laajennettu(*):

11Perusteet osan ETY-tyyppihyväksynnän laajentamiselle:

12Paikka:

13Päiväys:

14Allekirjoitus:

15Osan tyyppihyväksynnän antanutta toimivaltaista viranomaista varten liitettävä osan ETY-tyyppihyväksyntätodistuksen muodostavat asiakirjat sekä luettelo niistä; jäljennökset yhdestä tai useammasta asiakirjasta saatavana pyynnöstä.

16Mahdollisia huomautuksia:

(*) Tarpeeton viivataan yli>KAAVION LOOPU>

LIITE III

AJONEUVOTYYPIN ROISKEENESTOJÄRJESTELMIEN ASENNUSTA KOSKEVAT ETY-TYYPPIHYVÄKSYNTÄVAATIMUKSET

SOVELTAMISALA

0.1 Kaikki N2-luokan ajoneuvot, joiden suurin massa on yli 7,5 tonnia, ja kaikki N3-, O3- ja O4-luokan ajoneuvot on valmistettava ja/tai varustettava seuraavia vaatimuksia vastaavilla roiskeenestojärjestelmillä.

0.2 Edellä vahvistetut liitteessä I olevassa 4 kohdassa määriteltyjä roiskeenestolaitteita koskevat vaatimukset eivät ole pakollisia direktiivissä 70/156/ETY määritellyissä pelkällä alusta-ohjaamorakenteisissa ajoneuvoissa, korittomissa ajoneuvoissa, maastoajoneuvoissa ja ajoneuvoissa, joiden käyttötarkoitukseen roiskeenestolaitteet eivät sovellu. Jos näitä laitteita kuitenkin asennetaan ajoneuvoon, niiden on täytettävä tämän direktiivin vaatimukset.

ETY-TYYPPIHYVÄKSYNNÄN HAKEMINEN

1.1 Valmistajan tai tämän valtuuttaman edustajan on jätettävä ajoneuvotyypin roiskeenestojärjestelmän asennusta koskeva ETY-tyyppihyväksyntähakemus.

1.2 Hakemuksen liitteenä on oltava kolmena kappaleena seuraavat asiakirjat sekä seuraavat tiedot:

1.2.1 Roiskeenestojärjestelmän tekninen kuvaus ja yksi tai useampi riittävän yksityiskohtainen ja tunnistusta varten riittävän suurikokoinen piirros.

1.3 Ajoneuvotyyppiä edustava ajoneuvo, johon on asennettu roiskeenestojärjestelmä, on toimitettava hyväksyntätesteistä vastaavalle tutkimuslaitokselle.

ETY-TYYPPIHYVÄKSYNTÄ

2 ETY-tyyppihyväksyntätodistukseen on liitettävä lisäyksessä esitetyn mallin mukainen todistus.

YLEISET VAATIMUKSET

3 Akselit

3.1 Nostettavat akselit

Jos ajoneuvoon on asennettu yksi tai useampi nostettava akseli, roiskeenestojärjestelmän on peitettävä kaikki pyörät, kun akseli on laskettu alas, ja pyörien kosketettava maata, kun akseli on nostettu.

3.2 Itseohjautuvat akselit

Jos ajoneuvoon on asennettu itseohjautuva akseli, roiskeenestojärjestelmän on vastattava muilla kuin ohjautuvilla pyörillä varustettua akselia koskevia vaatimuksia, jos se on asennettu olkatapeille. Muussa tapauksessa sen on vastattava ohjautuvia pyöriä koskevia vaatimuksia.

4 Sivupellin sijainti

4.1 Muilla kuin ohjautuvan pyörän ulkosyrjää pituussuunnassa sivuavan tason, ilman mahdollista maanpinnan lähellä olevaa renkaan pullistumaa, ja sivupellin sisäreunan välinen etäisyys 'c` saa olla enintään 75 mm, ellei 7.2, 8.2 ja 9.2 kohdassa määritellyn mukaisen sivupellin sisäreunan säde ole alle 1,0 R, jolloin se saa olla enintään 100 mm (kuva 1).

4.2 Ohjautuvissa ja itseohjautuvissa pyörissä etäisyys 'c` saa olla enintään 100 mm.

5 Ajoneuvon kunto

Tämän direktiivin vaatimustenmukaisuuden tarkastamiseksi edellytetään, että ajoneuvo on seuraavassa kunnossa:

a) ajoneuvon on oltava kuormittamaton, ja pyörien on oltava suunnattuna suoraan eteenpäin;

b) puoliperävaunujen osalta kuormapintojen on oltava vaakasuorassa,

c) renkaissa on oltava tavanomainen paine.

6 Roiskeenestojärjestelmät

6.1 Roiskeenestojärjestelmän on vastattava 7 tai 9 kohdan vaatimuksia.

6.2 Korin pohjan tai kuormapinnan alaosan peitossa olevien muiden kuin ohjautuvien tai itseohjautuvien pyörien roiskeenestojärjestelmien on vastattava joko 7 tai 9 kohdan vaatimuksia tai 8 kohdan vaatimuksia.

ERITYISET VAATIMUKSET

7 Ohjautuvilla, itseohjautuvilla ja muilla kuin ohjautuvilla pyörillä varustettujen akseleiden energiaa vaimentavia roiskeenestojärjestelmiä koskevat vaatimukset

7.1 Lokasuojat

7.1.1 Lokasuojien on peitettävä välittömästi pyörän tai pyörien yläpuolella, edessä ja takana oleva vyöhyke seuraavalla tavalla:

a) jos yhden tai usean akselin vierekkäisille akseleille asennettujen renkaiden välinen etäisyys 'd` (kuva 4) on yli 300 mm, on etureunan C (kuva 2) ulotuttava eteenpäin linjaan O-Z, jolloin theta-kulma ohjautuvilla tai itseohjautuvilla pyörillä varustetuissa akseleissa saa olla enintään 30° vaakatasosta ylöspäin ja muilla kuin ohjautuvilla pyörillä varustetuissa akseleissa enintään 20° vaakatasosta ylöspäin.

Takareunan (kuva 2) on ulotuttuva alaspäin, siten että se on enintään 100 mm pyörän keskipisteen kautta kulkevasta vaakasuorasta viivasta ylöspäin.

b) jos usean akselin vierekkäisille akseleille asennettujen renkaiden välinen etäisyys 'd` on enintään 300 mm, lokasuojan on oltava kuvassa 4 a esitetyn mukainen.

c) lokasuojan kokonaisleveyden 'q` (kuva 1) on peitettävä vähintään renkaan koko leveys 'b` ja paripyörissä kahden renkaan koko leveys 't`; tässä otetaan huomioon valmistajan ilmoittamat rengas/pyöräyhdistelmän äärimitat. Mitat 'b` ja 't` on mitattava pyörän navan korkeudelta, ottamatta huomioon renkaiden syrjien merkintöjä, vahvistuskaaria, suojavanteita jne.

7.1.2 Lokasuojan takaosan etupuolelle on asennettava liitteen II lisäyksessä 1 vahvistettujen vaatimusten mukainen roiskeenestolaite. Laitteen on ulotuttava lokasuojan sisäpuolella korkeudelle, jonka määrää pyörän keskipisteen kautta kulkeva suora linja, joka muodostaa vähintään 30° kulman vaakatasoon nähden (kuva 3).

7.1.3 Jos lokasuojat muodostuvat useasta osasta, asennettujen osien välissä ei saa olla ajoneuvon liikkuessa roiskeita päästäviä aukkoja.

7.2 Sivupellit

7.2.1 Jos yhden akselin tai usean akselin vierekkäisille akseleille asennettujen renkaiden välinen etäisyys 'd` on yli 300 mm, sivupellin alareuna ei saa olla seuraavien mittojen tai säteiden ulkopuolella mitattuna pyörän keskipisteestä (kuva 2):

>TAULUKON PAIKKA>

jossa R on ajoneuvoon asennetun renkaan säde, ja Rv säteisetäisyys, jolla sivupellin alareuna sijaitsee.

7.2.2 Jos useamman akselin vierekkäisille akseleille asennettujen renkaiden välinen etäisyys 'd` ei ole yli 300 mm, akseleiden välissä sijaitsevien sivupeltien on sijaittava 7.2.1 kohdassa täsmennettyjen etäisyyksien mukaisesti ja ulotuttava alaspäin korkeudelle, joka on enintään 150 mm pyörien keskipisteen kautta kulkevan vaakasuoran linjan yläpuolella, tai sijaittava siten, että niiden alareunojen välinen etäisyys vaakatasossa on enintään 60 mm (kuva 4 a).

7.2.3 Sivupellin on ulotuttava korkeudeltaan kaikissa kohdissa vähintään 45 mm pyörän keskipisteen kautta kulkevan pystysuoran linjan taakse. Sivupeltien korkeutta voidaan asteittain vähentää tämän linjan etupuolella.

7.2.4 Sivupeltien tai sivupeltien ja lokasuojien muiden osien välissä ei saa olla ajoneuvon liikkuessa roiskeita päästäviä aukkoja.

7.3 Roiskeläpät

7.3.1 Läpän leveyden on vastattava 7.1.1 kohdan c alakohdan mukaista mittaa 'q`, lukuun ottamatta milloin läppä kuuluu osana lokasuojaan, jolloin sen oltava vähintään renkaan kulutuspinnan levyinen.

7.3.2 Läpän tulee olla perusasennossaan suunnilleen pystysuorassa.

7.3.3 Läpän alareuna saa olla enintään 200 mm:n korkeudella maanpinnasta (kuva 3).

Tämä etäisyys voidaan takimmaisessa akselissa lisätä 300 mm:iin, jos sivupellin alareunan säteisetäisyys Rv ei ylitä akselille asennettujen pyörien säteen mittoja.

7.3.4 Roiskeläppä saa sijaita vaakatasossa mitattuna enintään 300 mm:n etäisyydellä renkaan takimmaisesta reunasta.

7.3.5 Jos usean akselin vierekkäisille akseleille asennettujen renkaiden välinen etäisyys 'd` on alle 250 mm, ainoastaan takimmainen pyöräpari varustetaan roiskeläpillä. Jos vierekkäisten akselien renkaiden välinen etäisyys 'd` on vähintään 250 mm, jokaisen pyörän takana on oltava roiskeläppä (kuva 4 b).

7.3.6 Roiskeläppä saa taipua enintään 100 mm taaksepäin, kun siihen kohdistetaan 3 N:n suuruinen voima 100 mm:n suuruiselle läpän leveydelle; se kohdistetaan pisteeseen, joka sijaitsee 50 mm läpän alareunan yläpuolella.

7.3.7 Vaaditut vähimmäismitat täyttävän roiskeläpän koko etupuolelle on kiinnitettävä liitteen II lisäyksen 1 vaatimuksia vastaava roiskeenestolaite.

7.3.8 Lokasuojan takaosan alareunan ja roiskeläpän välissä ei saa olla roiskeita päästäviä aukkoja.

7.3.9 Jos roiskeenestolaite vastaa roiskeläpille asetettuja vaatimuksia (7.3 kohta), lisäroiskeläppää ei vaadita.

8 Muilla kuin ohjautuvilla ja itseohjautuvilla pyörillä varustettujen akseleiden energiaa vaimentavia roiskeenestojärjestelmiä koskevat vaatimukset (ks. 6.1 kohta)

8.1 Lokasuojat

8.1.1 Lokasuojien on peitettävä kokonaisuudessaan renkaan tai renkaiden yläpuolinen alue. Suojien etu- ja takareunojen on ulotuttava vähintään renkaan tai renkaiden yläreunaa sivuavalle vaakatasolle (kuva 5).

Takareunan voi kuitenkin korvata roiskeläppä, jonka on ulotuttuva lokasuojan (tai vastaavan osan) yläreunaan saakka.

8.1.2 Lokasuojan koko takaosan sisäpuolella on oltava liitteen II lisäyksen 1 vaatimuksia vastaava roiskeenestolaite.

8.2 Sivupellit

8.2.1 Jos yhden akselin tai usean akselin vierekkäisille akseleille asennettujen renkaiden väli on vähintään 250 mm, sivupeltien on peitettävä alue, joka ulottuu lokasuojan alaosasta sen yläosaan renkaan tai renkaiden yläreunan tangentin muodostamaan suoraan linjaan ja sijaiten renkaan tai renkaiden yläreunan tangentin muodostaman pystysuoran linjan tai pyörien takana sijaitsevien lokasuojan tai roiskeläpän välissä (kuva 5 b).

Jos on useita akseleita, jokaisella pyörällä on oltava sivupelti.

8.2.2 Sivupellin ja lokasuojan sisäosan välissä ei saa olla roiskeita päästäviä aukkoja.

8.2.3 Jos roiskeläppiä ei ole asennettu jokaisen pyörän taakse (ks. 7.3.5 kohta), sivupellin on ulotuttava yhtenäisenä roiskeläpän ulkoreunasta etummaisella akselilla olevan renkaan etummaista pistettä sivuavalle pystytasolle (kuva 5 a).

8.2.4 Sivupeltiin, jonka korkeuden on oltava vähintään 100 mm, on koko sen sisäreunan pituudelta kiinnitettävä liitteen II vaatimuksia vastaava energiaa vaimentava roiskeenestolaite.

8.3 Roiskeläpät

Läppien on ulotuttava lokasuojan alareunaan saakka ja vastattava 7.3.1 7.3.9 kohdan vaatimuksia.

9 Ohjautuvilla, itseohjautuvilla tai muilla kuin ohjautuvilla pyörillä varustettujen akseleiden ilman/veden erottavia roiskeenestolaitteita koskevat vaatimukset

9.1 Lokasuojat

9.1.1 Lokasuojien on vastattava 7.1.1 kohdan c alakohdan vaatimuksia.

9.1.2 Yhden tai usean vierekkäisen akselin lokasuojien, jos vierekkäisten pyörien väli on yli 300 mm, on myös vastattava 7.1.1 kohdan a alakohdan vaatimuksia.

9.1.3 Jos usean vierekkäisten akselien pyörien väli on enintään 300 mm, niiden lokasuojien on lisäksi oltava kuvassa 7 esitetyn mallin mukaiset.

9.2 Sivupellit

9.2.1 Sivupeltien alareunoihin on kiinnitettävä liitteen II vaatimuksia vastaavat ilman/veden erottavat roiskeenestolaitteet.

9.2.2 Jos yhden tai usean akselin vierekkäisille akseleille asennettujen renkaiden väli on yli 300 mm, sivupeltiin kiinnitetyn roiskeenestolaitteen alareunan on vastattava seuraavia enimmäismittoja ja säteitä mitattuna pyörän keskipisteestä (kuva 6 ja 7):

>TAULUKON PAIKKA>

jossa R on ajoneuvoon asennetun renkaan säde

ja

Rv on sivupellin alareunan ja pyörän keskipisteen välinen säteisetäisyys.

9.2.3 Jos usean akselin vierekkäisille akseleille asennettujen renkaiden välinen etäisyys on enintään 300 mm, akseleiden välissä olevien sivupeltien etäisyyksien on oltava 9.1.3 kohdan mukaiset ja ulotuttava alaspäin korkeudelle, joka on enintään 100 mm pyörien keskipisteen kautta kulkevan vaakasuoran linjan yläpuolella (kuva 7).

9.2.4 Sivupellin on ulotuttava korkeudeltaan kaikissa kohdissa vähintään 45 mm pyörän keskipisteen kautta kulkevan pystysuoran linjan taakse. Sivupellin korkeutta voidaan asteittain vähentää tämän linjan etupuolella.

9.2.5 Sivupelleissä tai sivupeltien ja lokasuojien välissä ei saa olla roiskeita päästäviä aukkoja.

9.3 Roiskeläpät

9.3.1 Roiskeläppien on:

a) oltava 7.3 kohdan (kuva 3) mukaisia, tai

b) oltava 7.3.1, 7.3.2, 7.3.5, 7.3.8 ja 9.3.2 kohdan (kuva 6) mukaisia.

9.3.2 Liitteen II lisäyksen 2 mukaiset roiskeenestolaitteet on kiinnitettävä 9.3.1 kohdan b alakohdan mukaisiin roiskeläppiin, vähintään läppien koko reunan pituudelta.

9.3.2.1 Roiskeenestolaitteen alareuna saa olla enintään 200 mm:n korkeudella maanpinnasta.

9.3.2.2 Roiskeenestolaitteen korkeuden on oltava vähintään 100 mm.

9.3.2.3 Lukuun ottamatta roiskeläpän alaosaa, johon kuuluu roiskeenestolaite, 9.3.1 kohdan b alakohdassa tarkoitettu roiskeläppä ei saa taipua enemmän kuin 100 mm taaksepäin, kun siihen kohdistetaan 3 N:n suuruinen voima 100 mm:n leveydelle läppää mitattuna roiskeläpän ja toiminta-asennossa olevan roiskeenestolaitteen leikkauspisteestä, kohdistettuna 50 mm:n etäisyydelle roiskeläpän alareunan yläpuolelta.

9.3.3 Roiskeläppä saa sijaita vaakatasossa mitattuna enintään 200 mm:n etäisyydellä renkaan takimmaisesta reunasta.

Lisäys

MALLI

>KAAVION ALKU>

(Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

ROISKEENESTOJÄRJESTELMIEN ASENTAMISTA KOSKEVA LIITE AJONEUVOTYYPIN

ETY-TYYPPIHYVÄKSYNTÄTODISTUKSEEN

Moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen tyyppihyväksyntää koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 6 päivänä helmikuuta 1970 annetun neuvoston direktiivin 70/156/ETY 4 artiklan

2 kohta ja 10 artikla

e...

Viranomaisen nimi

ETY-tyyppihyväksyntänumero:

Laajennusnumero:

1Ajoneuvon tavaramerkki tai kaupallinen merkki:

2Ajoneuvon tyyppi ja myyntinimitys:

3Tyypin tunnistustavat, jos ne on merkitty ajoneuvoon:

3.1Näiden merkintöjen sijainti:

4Ajoneuvoluokka:

5Valmistajan nimi ja osoite:

6Valmistajan valtuuttaman edustajan (jos sellainen on) nimi ja osoite:

7Roiskeenestojärjestelmän ominaisuudet (käytettyjen roiskeenestolaitteiden kuvaus, tiivistelmä, tavaramerkki tai myyntinimitys ja osan tyyppihyväksyntänumerot):

8Päivä, jona ajoneuvo on toimitettu ETY-tyyppihyväksyttäväksi:

9ETY-tyyppihyväksyntätesteistä vastaava tutkimuslaitos:

10Tutkimuslaitoksen antaman testausselosteen päiväys:

11Tutkimuslaitoksen antaman testausselosteen numero:

12Peruste(et) ETY-tyyppihyväksynnän laajennukselle:

13ETY-tyyppihyväksyntä roiskeenestolaitteiden asennuksen osalta annettu/evätty(*)

14Paikka:

15Päiväys:

16Allekirjoitus:

17Liitteenä tyyppihyväksynnän antaneen toimivaltaisen viranomaisen hallussa olevat tyyppihyväksyntätodistuksen muodostavat asiakirjat sekä luettelo niistä; jäljennökset yhdestä tai useammasta asiakirjasta saatavana pyynnöstä.

18Mahdolliset huomautukset:

(1) Tarpeeton viivataan yli>KAAVION LOOPU>

LIITE IV

TUOTANNON VAATIMUSTENMUKAISUUS TUOTANNON LOPETTAMINEN

1 Tuotannon vaatimustenmukaisuus

1.1 Jokaisen osan ETY-tyyppihyväksyntämerkillä varustetun roiskeenestolaitteen on oltava tyyppihyväksytyn tyypin mukainen. ETY-tyyppihyväksyntämerkin antaneen viranomaisen on säilytettävä yksi näyte sekä osan ETY-tyyppihyväksyntätodistus, jotta voidaan valvoa, vastaavatko markkinoidut osan ETY-tyyppihyväksyntämerkillä varustetut laitteet vaadittuja vaatimuksia.

1.2 Laitteen tyyppi on määritelty osan ETY-tyyppihyväksyntää haettaessa toimitetussa mallissa ja kuvaavissa asiakirjoissa. Laitteet, joiden ominaisuudet ovat mallilaitteen kanssa samanlaiset ja joiden muut osat eivät eroa mallilaitteen vastaavista osista, lukuun ottamatta vaihtoehtoja, jotka eivät vaikuta tässä liitteessä tarkoitettuihin ominaisuuksiin, voidaan katsoa kuuluviksi samaan tyyppiin.

1.3 Valmistaja suorittaa säännöllisiä tarkastuksia hyväksytyn tyypin tuotannon vaatimustenmukaisuuden varmistamiseksi.

Tätä tarkoitusta varten:

- valmistajalla on oltava riittävän hyvin varustettu laboratorio olennaisten testien suorittamiseksi

tai

- valmistajan on annettava tuotannon vaatimustenmukaisuustestit hyväksytyn laboratorion suoritettaviksi.

Tuotannon vaatimustenmukaisuustestien tulokset annetaan toimivaltaisten viranomaisten käytettäviksi tarkastusta varten vähintään yhdeksi vuodeksi.

1.4 Toimivaltaiset viranomaiset voivat myös suorittaa pistokokeita.

1.5 Osana tyyppihyväksyttyä tyyppiä olevan laitteen tuotannon vaatimustenmukaisuus on tarkastettava liitteessä II esitetyissä olosuhteissa ja siinä esitetyillä menetelmillä.

Osan tyyppihyväksynnän antaneen viranomaisen pyynnöstä valmistajan on toimitettava sille aikaisemmin osana tyyppihyväksytyn tyypin laitteita testejä tai vaatimustenmukaisuustarkastuksia varten.

1.6 Tuotanto on vaatimusten mukainen, jos yhdeksän kymmenestä tuotannosta satunnaisesti valitusta näytteestä on liitteen II lisäyksissä 1 ja 2 olevan 4 kohdan vaatimusten mukaisia.

1.7 Jos 1.6 kohdan edellytys ei toteudu, on tutkittava kymmenen muuta tuotannosta satunnaisesti valittua näytettä.

Kaikkien suoritettujen mittausten keskiarvon on täytettävä II liitteessä olevan 4 kohdan lisäysten 1 ja 2 vaatimukset, eikä minkään yksittäisen mittauksen tulos saa olla alle 95 % määrätystä arvosta.

2 Tuotannon lopettaminen

Jos osan ETY-tyyppihyväksyntätodistuksen haltija lopettaa tuotannon, on siitä ilmoitettava välittömästi toimivaltaisille viranomaisille.

KUVAT

Kuva 1

Lokasuojan (a) leveys (q) ja sivupellin (j) sijainti>VIITTAUS KAAVIOON>

Huom: Suluissa olevat numerot viittaavat vastaaviin liitteen III kohtiin.

Kuva 2

Lokasuojan ja sivupeltien mitat>VIITTAUS KAAVIOON>

Kuva 4

Ohjautuvilla, itseohjautuvilla tai muilla kuin ohjautuvilla pyörillä varustettujen akseleiden lokasuojat ja sivupellit>VIITTAUS KAAVIOON>

Kuva 5

Muilla kuin ohjautuvilla tai itseohjautuvilla pyörillä varustettujen akseleiden energiaa vaimentavan roiskeenestojärjestelmän laitteiden sijainti

(Liite III -6.2 ja 8 kohta)>VIITTAUS KAAVIOON>

Kuva 6

Ohjautuvilla, itseohjautuvilla tai muilla kuin ohjautuvilla pyörillä varustettujen akseleiden ilman/veden erottavan roiskeenestojärjestelmän laitteiden sijainti>VIITTAUS KAAVIOON>

Kuva 8

Energiaa vaimentavien laitteiden testauslaitteisto

(ks. liite II, lisäys 1)>VIITTAUS KAAVIOON>

Kuva 9

Ilman/veden erottavien laitteiden testauslaitteisto

(ks. liite II, lisäys 2)>VIITTAUS KAAVIOON>

Top