Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003D0322

    2003/322/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 12ης Μαΐου 2003, για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά τη σίτιση ορισμένων νεκροφάγων πτηνών με ορισμένα υλικά της κατηγορίας 1 (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2003) 1494]

    ΕΕ L 117 της 13.5.2003, p. 32–34 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 03/03/2011; καταργήθηκε από 32011R0142

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2003/322/oj

    13.5.2003   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 117/32


    ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 12ης Μαΐου 2003

    για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά τη σίτιση ορισμένων νεκροφάγων πτηνών με ορισμένα υλικά της κατηγορίας 1

    [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2003) 1494]

    (Τα κείμενα στην ισπανική, ελληνική, γαλλική, ιταλική και πορτογαλική γλώσσα είναι τα μόνα αυθεντικά)

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    (2003/322/ΕΚ)

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Οκτωβρίου 2002, για τον καθορισμό υγειονομικών κανόνων σχετικά με τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο (1), και ιδίως το άρθρο 23 παράγραφος 2 στοιχείο δ),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 προσφέρει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να εγκρίνουν τη σίτιση ειδών νεκροφάγων πτηνών, που είτε κινδυνεύουν να εκλείψουν είτε προστατεύονται, με ορισμένα υλικά της κατηγορίας 1, ύστερα από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, κατά παρέκκλιση από τους περιορισμούς που ισχύουν για τη χρήση των ζωικών υποπροϊόντων όπως προβλέπονται στον κανονισμό αυτό.

    (2)

    Η επιστημονική συντονιστική επιτροπή εξέδωσε γνώμη στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2002 σχετικά με την ασφάλεια των νεκροφάγων πτηνών ως πιθανών πηγών μετάδοσης ΜΣΕ.

    (3)

    Σύμφωνα με την επιστημονική αυτή γνώμη, οι πρακτικές της σίτισης με πτώματα ζώων που είναι ευπαθή σε ΜΣΕ, δεν πρέπει να οδηγούν σε τεχνητή αύξηση του αριθμού των δυνητικών πηγών μετάδοσης ΜΣΕ και της πιθανής εξάπλωσής τους. Επίσης, τα προγράμματα σίτισης άγριων ειδών, όπως είναι τα νεκροφάγα πτηνά, δεν πρέπει να αποτελέσουν εναλλακτική λύση για την τελική διάθεση νεκρών ζώων δημιουργώντας πηγή κινδύνου ΜΣΕ ούτε για τη διάθεση ειδικού υλικού κινδύνου.

    (4)

    Η σίτιση νεκροφάγων πτηνών με ορισμένα υλικά της κατηγορίας 1 μπορεί, επομένως, να θεωρηθεί επιτρεπτή με βάση τη γνώμη της επιστημονικής συντονιστικής επιτροπής.

    (5)

    Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν υποβάλει αιτήσεις για την έγκριση της σίτισης ορισμένων ειδών νεκροφάγων πτηνών με ορισμένα υλικά της κατηγορίας 1.

    (6)

    Οι αιτήσεις αυτές πληρούν τους όρους που θέτει η επιστημονική γνώμη της επιστημονικής συντονιστικής επιτροπής. Ωστόσο, απαιτείται επιπλέον αιτιολόγηση για να επαληθευθεί ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος διατήρησης αυτών των ειδών νεκροφάγων πτηνών εκτός από τη σίτισή τους με ορισμένα υλικά της κατηγορίας 1, οδηγώντας έτσι σε μια μη αναγκαία αύξηση των δυνητικών πηγών μετάδοσης ΜΣΕ.

    (7)

    Προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ζώων και η δημόσια υγεία είναι απαραίτητο να προβλεφθούν κανόνες που θα εφαρμόζονται κατά την έγκριση της σίτισης αυτών των νεκροφάγων πτηνών με ορισμένα υλικά της κατηγορίας 1.

    (8)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Κανόνες εφαρμογής για τη σίτιση νεκροφάγων πτηνών με υλικό της κατηγορίας 1

    Σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία μπορούν να εγκρίνουν τη χρήση ολόκληρων πτωμάτων νεκρών ζώων τα οποία είναι δυνατόν να περιέχουν ειδικό υλικό κινδύνου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημείο ii) του κανονισμού αυτού, για τη σίτιση ειδών νεκροφάγων πτηνών που είτε κινδυνεύουν να εκλείψουν είτε προστατεύονται, όπως ορίζεται στο μέρος Α του παραρτήματος της παρούσας απόφασης.

    Άρθρο 2

    Έγκριση και μέτρα ελέγχου από την αρμόδια αρχή

    1.   Η αρμόδια αρχή μπορεί να χορηγήσει έγκριση στον υπεύθυνο για τη σίτιση των νεκροφάγων πτηνών που αναφέρονται στο άρθρο 1.

    2.   Η αρμόδια αρχή χορηγεί έγκριση μόνον όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1 εάν τηρούνται οι ειδικές απαιτήσεις που προβλέπονται στο μέρος Β του παραρτήματος.

    3.   Η αρμόδια αρχή λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την επίβλεψη και τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τις ειδικές απαιτήσεις που προβλέπονται στο μέρος Β του παραρτήματος.

    Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν αυστηρή επίβλεψη της κατάστασης της υγείας των ζώων στην περιοχή στην οποία πραγματοποιείται η σίτιση και κατάλληλη εποπτεία των ΜΣΕ με τακτικές δειγματοληψίες και εργαστηριακές εξετάσεις για ΜΣΕ. Στα δείγματα περιλαμβάνονται δείγματα που έχουν ληφθεί από ζώα που εμφανίζουν νευρολογικά συμπτώματα και από μεγαλύτερης ηλικίας ζώα αναπαραγωγής.

    Άρθρο 3

    Εκθέσεις και επανεξέταση

    1.   Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία υποβάλλουν στην Επιτροπή, πριν από τις 31 Οκτωβρίου 2003, τις πληροφορίες που προβλέπονται στο άρθρο 23 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002, καθώς και μια έκθεση:

    α)

    σχετικά με τα μέτρα ελέγχου που προβλέπονται στο άρθρο 2 της παρούσας απόφασης και

    β)

    λεπτομερή αιτιολόγηση των λόγων για τους οποίους συμπεριλαμβάνεται κάθε είδος νεκροφάγου πτηνού που καλύπτεται από το άρθρο 1 της παρούσας απόφασης και τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η σίτιση των πτηνών αυτών με υλικό της κατηγορίας 1 όπως αναφέρεται στο άρθρο αυτό αντί για τη σίτισή τους αποκλειστικά με υλικά των κατηγοριών 2 και 3.

    2.   Η παρούσα απόφαση θα επανεξεταστεί υπό το πρίσμα των εκθέσεων που θα υποβληθούν σύμφωνα με την παράγραφο 1, εάν κριθεί αναγκαίο ύστερα από κατάλληλη επιστημονική εκτίμηση.

    Άρθρο 4

    Συμμόρφωση των κρατών μελών

    Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία λαμβάνουν αμέσως τα αναγκαία μέτρα για τη συμμόρφωση με την παρούσα απόφαση και τα δημοσιεύουν. Ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή σχετικά.

    Άρθρο 5

    Εφαρμογή

    Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται από την 1η Μαΐου 2003.

    Άρθρο 6

    Αποδέκτες

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Ελληνική Δημοκρατία, στο Βασίλειο της Ισπανίας, στη Γαλλική Δημοκρατία, στην Ιταλική Δημοκρατία και στην Πορτογαλική Δημοκρατία.

    Βρυξέλλες, 12 Μαΐου 2003.

    Για την Επιτροπή

    David BYRNE

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ L 273 της 10.10.2002, σ. 1.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΕΙΔΩΝ ΝΕΚΡΟΦΑΓΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΤΕ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΕΚΛΕΙΨΟΥΝ ΕΙΤΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 1 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 23 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2 ΣΤΟΙΧΕΙΟ δ) ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) αριθ. 1774/2002

    A.   Τα κράτη μέλη και τα είδη που είτε κινδυνεύουν να εκλείψουν είτε προστατεύονται, που αναφέρονται στο άρθρο 1

    Οι κανόνες εφαρμογής που προβλέπονται στο άρθρο 1 εφαρμόζονται:

    α)

    στην περίπτωση της Ελλάδας: όρνιο (Gyps fulvus), γυπαετός (Gypaetus barbatus) και ασπροπάρης (Neophron percnopterus)·

    β)

    στην περίπτωση της Ισπανίας: όρνιο (Gyps fulvus), μαυρόγυπας (Aegypius monachus), ασπροπάρης (Neophron percnopterus), γυπαετός (Gypaetus barbatus), ισπανικός βασιλαετός (Aquila adalberti), χρυσαετός (Aquila chrysaetos), ψαλιδάρης (Milvus milvus) και τσίφτης (Milvus migrans)·

    γ)

    στην περίπτωση της Γαλλίας: όρνιο (Gyps fulvus), μαυρόγυπας (Aegypius monachus), ασπροπάρης (Neophron percnopterus), γυπαετός (Gypaetus barbatus), ψαλιδάρης (Milvus milvus) και τσίφτης (Milvus migrans)·

    δ)

    στην περίπτωση της Ιταλίας: όρνιο (Gyps fulvus), γυπαετός (Gypaetus barbatus) και χρυσαετός (Aquila chrysaetos)·

    ε)

    στην περίπτωση της Πορτογαλίας: όρνιο (Gyps fulvus), μαυρόγυπας (Aegypius monachus), ασπροπάρης (Neophron percnopterus) και χρυσαετός (Aquila chrysaetos).

    B.   Ειδικές απαιτήσεις όπως αναφέρεται στο άρθρο 2

    1.

    Η έγκριση της αρμόδιας αρχής όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 χορηγείται εφόσον:

    α)

    η διατήρηση του είδους του πτηνού δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με άλλα μέσα·

    β)

    το πρόγραμμα σίτισης εκτελείται μέσα στο πλαίσιο εγκεκριμένου προγράμματος διατήρησης·

    γ)

    η σίτιση δεν χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση για την τελική διάθεση ειδικού υλικού κινδύνου ή νεκρών ζώων με ειδικό υλικό κινδύνου δημιουργώντας πηγή κινδύνου ΜΣΕ·

    δ)

    εφαρμόζεται ένα κατάλληλο σύστημα επιτήρησης των ΜΣΕ όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2001, για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης, καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (1), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 260/2003 (2), με τακτικές εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων για ΜΣΕ·

    ε)

    εξασφαλίζεται ο συντονισμός των αρχών που είναι αρμόδιες για την επίβλεψη των απαιτήσεων που καθορίζονται στην έγκριση και

    στ)

    έχει προηγηθεί εκτίμηση της ιδιάζουσας κατάστασης των συγκεκριμένων ειδών των νεκροφάγων πτηνών και του φυσικού τους περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη χώρα.

    2.

    Η έγκριση που χορηγείται από την αρμόδια αρχή πρέπει:

    α)

    να αναφέρει και να κατονομάζει τα συγκεκριμένα είδη των νεκροφάγων πτηνών·

    β)

    να περιγράφει λεπτομερώς τη γεωγραφική περιοχή στην οποία θα γίνεται η σίτιση και

    γ)

    να αναστέλλεται αμέσως σε περίπτωση που:

    i)

    υπάρχει υπόνοια ή επιβεβαιωμένη σχέση με εξάπλωση ΜΣΕ, έως ότου αποκλειστεί ο κίνδυνος, ή

    ii)

    δεν υπάρχει συμμόρφωση με οποιονδήποτε από τους κανόνες που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση.

    3.

    Ο υπεύθυνος για τη σίτιση πρέπει:

    α)

    να διαθέτει κλειστό και περιφραγμένο χώρο ώστε να εξασφαλίζεται ότι κανένα άλλο σαρκοβόρο ζώο εκτός από τα πτηνά δεν έχει πρόσβαση στην τροφή·

    β)

    να εξασφαλίζει ότι τα πτώματα των βοοειδών ηλικίας μεγαλύτερης των 24 μηνών και τα πτώματα των αιγοπροβάτων ηλικίας μεγαλύτερης των 18 μηνών που προορίζονται για τη σίτιση έχουν ελεγχθεί για ΜΣΕ με μία από τις δοκιμασίες που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 999/2001 και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό πριν χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή και

    γ)

    να τηρεί αρχείο τουλάχιστον με τον αριθμό, τη φύση, το εκτιμώμενο βάρος και την προέλευση των πτωμάτων των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για τη σίτιση, τα αποτελέσματα των δοκιμασιών ΜΣΕ, την ημερομηνία της σίτισης και τη θέση στην οποία πραγματοποιήθηκε η σίτιση.

    4.

    Πρέπει να υπάρχει συμμόρφωση με όλες τις άλλες ειδικές απαιτήσεις που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1774/2002, και ιδίως με το άρθρο 23 παράγραφος 2 και το παράρτημα IX του κανονισμού αυτού.


    (1)  ΕΕ L 147 της 31.5.2001, σ. 1.

    (2)  ΕΕ L 37 της 13.2.2003, σ. 7.


    Top