EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία - το νέο σχέδιο δράσης της ΕΕ

Οι σύγχρονες συγκρούσεις και οι ευρέως διαδεδομένες προσπάθειες περιφρόνησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων απαιτούν ισχυρή και αποφασιστική αντίδραση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

ΠΡΑΞΗ

Κοινή ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο: Σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία (2015-2019) «Τα ανθρώπινα δικαιώματα ως κύρια παράμετρος του θεματολογίου της ΕΕ» [JOIN(2015) 16 final της 28ης Απριλίου 2015].

ΣΥΝΟΨΗ

Οι σύγχρονες συγκρούσεις και οι ευρέως διαδεδομένες προσπάθειες περιφρόνησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων απαιτούν ισχυρή και αποφασιστική αντίδραση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Το νέο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία αποσκοπεί στην ενίσχυση της εφαρμογής της πολιτικής της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλον τον κόσμο. Εστιάζεται στον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών κατά την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και την παροχή στήριξης προς τους υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ;

Σκοπός της κοινής ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας είναι να προτείνει σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία για την περίοδο 2015-2019.

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε το σχέδιο δράσης στις 20 Ιουλίου 2015 μέσω των συμπερασμάτων του για το σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία για την περίοδο 2015-2019. Πρόκειται να εφαρμοστεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε συνεργασία με τις χώρες της ΕΕ και με την ευρεία συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Το σχέδιο δράσης για την περίοδο 2015-2019 δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αρχή της αυτοδιάθεσης των τοπικών θεσμών και μηχανισμών -συμπεριλαμβανομένων των εθνικών θεσμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως επίσης και της κοινωνίας των πολιτών- κατά τη συνεργασία μαζί τους.

Αρχές

Το σχέδιο δράσης έχει ως στόχο:

  • να ισχυροποιήσει τον ρόλο των φορέων (κυβερνητικές, κοινοβουλευτικές, περιφερειακές οργανώσεις) στις χώρες εκτός ΕΕ, να ενισχύσει τον ρόλο της δικαστικής εξουσίας και να στηρίξει την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών εταίρων·
  • να καταπολεμήσει τις διακρίσεις και να προαγάγει τον σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης και της ισότητας των φύλων, καθώς επίσης και τη χειραφέτηση των γυναικών·
  • να διασφαλίσει πιο ορατό ρόλο στη δράση της ΕΕ στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Στρατηγικοί τομείς

Το σχέδιο δράσης έχει 5 βασικούς στρατηγικούς τομείς δράσης:

  • 1.

    ενίσχυση του ρόλου των τοπικών φορέων με δράσεις που αποσκοπούν στην αλληλεπίδραση με εξωτερικούς ενδιαφερόμενους φορείς, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς·

  • 2.

    αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία μεταξύ προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων*, αφενός, και των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων* αφετέρου·

  • 3.

    διασφάλιση μιας συνολικής προσέγγισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε καταστάσεις συγκρούσεων και κρίσεων στηρίζοντας την ανάπτυξη εθνικών, περιφερειακών και διεθνών μέσων και πολιτικών για την πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων·

  • 4.

    προώθηση μεγαλύτερης συνοχής και συνάφειας των πολιτικών ώστε να ενσωματώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολιτικές της ΕΕ, όπως για το εμπόριο και τις επενδύσεις, τη μετανάστευση και το άσυλο, την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας·

  • 5.

    ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της έμφασης στην επίτευξη αποτελεσμάτων στα θέματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας: υιοθετώντας στρατηγικές προσεγγίσεις περισσότερο προσανατολισμένες στα αποτελέσματα.

Ένα παγκόσμιο σχέδιο

Οι δράσεις που υλοποιούνται δυνάμει του σχεδίου δράσης της ΕΕ θα εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών αναγκών.

Το σχέδιο υπάγεται σε ενδιάμεση αναθεώρηση το 2017 για να αξιολογηθούν τα βασικά αποτελέσματα που αποκομίστηκαν και να ληφθούν υπόψη οι νέες προκλήσεις.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Το 2012, η ΕΕ ενέκρινε το στρατηγικό πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία το οποίο περιελάμβανε ένα σχέδιο δράσης για την περίοδο 2012-2014 και επιδίωκε να προωθήσει την ενσωμάτωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών της ΕΕ.

Μετά από αυτό το τριετές στρατηγικό σχέδιο, το οποίο περιελάμβανε 97 δράσεις, ορισμένοι τομείς θεωρήθηκε ότι απαιτούν πρόσθετες προσπάθειες. Αυτές περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης για την περίοδο 2015-2019.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

  • *Ατομικά και πολιτικά δικαιώματα: δικαιώματα που προστατεύουν την ελευθερία των προσώπων και διασφαλίζουν την ικανότητα των ανθρώπων να συμμετέχουν στη δημόσια και πολιτική ζωή χωρίς διακρίσεις ή καταπίεση.
  • *Οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα: δικαιώματα σε φαγητό, στέγαση, εκπαίδευση, υγεία καθώς και στην κοινωνική ασφάλεια, δικαίωμα συμμετοχής στην πολιτιστική ζωή, δικαίωμα στο νερό και την υγιεινή και δικαίωμα στην εργασία.

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2012, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία και το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 20ής Ιουλίου 2015, για το σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία 2015-2019.

τελευταία ενημέρωση 16.08.2015

Top