EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0634

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022

COM/2021/634 final

Βρυξέλλες, 14.10.2021

COM(2021) 634 final

2021/0328(COD)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης 

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, η πρόεδρος κ. von der Leyen ανακοίνωσε στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει να ανακηρυχθεί το 2022 Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, «[έ]να έτος αφιερωμένο στη στήριξη και ανάδειξη των νέων, που αφιέρωσαν τόσα πολλά στους άλλους». Υπογραμμίζοντας την πίστη που αντλεί για το μέλλον της Ευρώπης από την έμπνευση που προσφέρουν οι νέοι Ευρωπαίοι, η πρόεδρος κ. von der Leyen πρόσθεσε ότι «[ε]άν όμως θέλουμε να διαμορφώσουμε την Ένωσή μας κατ᾽ εικόνα τους, οι νέοι πρέπει να μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης».

Για να μπορέσουμε να αντλήσουμε έμπνευση για το συλλογικό εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δράσεις, τα όνειρα, τις ελπίδες και τους προβληματισμούς των νέων γενεών, το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα πολυσυλλεκτικό. Όπως είπε και η πρόεδρος κ. von der Leyen: «Η Ευρώπη χρειάζεται όλους τους νέους της».

Η πανδημία της COVID-19 είχε πρωτοφανείς – και άνισα κατανεμημένες – επιπτώσεις στην εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη, την απασχόληση και την ψυχική υγεία των νέων. Η πανδημία και τα συνακόλουθα μέτρα διέκοψαν τον κανονικό ρυθμό της εκπαίδευσής τους και της μετάβασης στον κόσμο της απασχόλησης, και πολλοί νέοι βίωσαν συναισθήματα απομόνωσης, άγχους και κατάθλιψης. Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες επηρεάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη διάρρηξη των οικογενειακών και κοινωνικών δεσμών, και η οικονομική κρίση που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα έπληξε ιδιαίτερα τους νέους Ευρωπαίους.  1

Την ίδια στιγμή, οι νέοι επέδειξαν πνεύμα αλληλεγγύης και υποστήριξης προς όλες τις γενιές, θυσιάζοντας πολύτιμες «νεανικές στιγμές» της καθημερινότητάς τους. Εντούτοις, οι νέοι άνθρωποι, που συγκαταλέγονται στις πιο ποικιλόμορφες ομάδες της ευρωπαϊκής κοινωνίας, κατάφεραν επίσης να επιδείξουν μεγάλη ανθεκτικότητα και συμμετείχαν ενεργά στην άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 θα παρακινήσει ακόμη περισσότερο τους νέους της Ευρώπης να δηλώσουν την παρουσία τους και να συμβάλουν με τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους στη διαμόρφωση της εξέλιξης και της κοινωνίας της Ένωσης εν γένει. Θα αποτελέσει επίσης μια ευκαιρία για καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τις ευκαιρίες που επιφυλάσσει το μέλλον για τους νέους. Ο γενικός στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας θα είναι η ενίσχυση των προσπαθειών της Ένωσης, των κρατών μελών, των περιφερειακών και τοπικών αρχών για να τιμήσουν, να στηρίξουν και να συνεργαστούν με τη νεολαία σε μια μεταπανδημική προοπτική, ως εξής:

1)αναδεικνύοντας τους τρόπους με τους οποίους η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση προσφέρουν μια ανανεωμένη προοπτική για το μέλλον και ευκαιρίες για άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στους νέους και στην κοινωνία εν γένει, αντλώντας έμπνευση από τις δράσεις, το όραμα και τους προβληματισμούς των νέων με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση και αναζωογόνηση του κοινού εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ακούγοντας τους νέους, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες τους και να στηρίζοντάς τους στην ανάπτυξη απτών ευκαιριών για όλους, μέσω της βέλτιστης δυνατής αξιοποίησης των μέσων που διαθέτει η Ένωση,

2)ενθαρρύνοντας όλους τους νέους, και ειδικά τους νέους που έχουν λιγότερες ευκαιρίες, προέρχονται από μη προνομιούχα περιβάλλοντα και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, να εξελιχθούν σε ενεργούς και προσηλωμένους πολίτες και σε παράγοντες αλλαγής, εμπνεόμενοι από το αίσθημα ότι ανήκουν στην Ευρώπη. Εδώ περιλαμβάνονται πρόσθετες προσπάθειες που στοχεύουν στην ανάπτυξη ικανοτήτων για συμμετοχή της νεολαίας και συμμετοχή στα κοινά των νέων και όλων των ενδιαφερόμενων μερών που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους. Αυτό προϋποθέτει τη συμβολή νέων με διαφορετικές καταβολές που ανήκουν επίσης σε ευάλωτες ομάδες σε κεντρικές διαδικασίες διαβούλευσης, όπως η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης,

3)προωθώντας ευκαιρίες που δημιουργούνται για τους νέους από τις δημόσιες πολιτικές σε ενωσιακό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με στόχο την υποστήριξη της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής εξέλιξής τους σε μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο πολυσυλλεκτική Ένωση.

Υπό την ευρύτερη έννοιά του, το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την επιτυχή εφαρμογή του μέσου NextGenerationEU, το οποίο εξασφαλίζει επιτάχυνση της διπλής μετάβασης, παρέχει τη δυνατότητα να εξέλθουμε συλλογικά ισχυρότεροι από την πανδημική κρίση και διανοίγει εκ νέου προοπτικές με πολλές ευκαιρίες για τους νέους, π.χ., προσφέροντας ποιοτικές θέσεις εργασίας και ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης για την Ευρώπη του μέλλοντος, ενώ υποστηρίζει τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στα κοινωνικά δρώμενα. Η Επιτροπή επιδιώκει ισχυροποίηση του ρόλου των νέων με στόχο να γίνει η ανάκαμψη κινητήρια δύναμη για ευημερία και ευτυχία με το βλέμμα στο μέλλον.

• Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία αποτελεί το πλαίσιο συνεργασίας της ΕΕ στον τομέα της πολιτικής για τη νεολαία κατά την περίοδο 2019-2027, με βάση το ψήφισμα του Συμβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2018 2 . Η συνεργασία της ΕΕ στον τομέα της νεολαίας θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της πολιτικής για τη νεολαία. Προωθεί τη συμμετοχή των νέων στον δημοκρατικό βίο, σύμφωνα με το άρθρο 165 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστηρίζει επίσης τη συμμετοχή στα κοινά και στην κοινωνία και έχει ως σκοπό να διασφαλίσει ότι όλοι οι νέοι θα έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Οι ευρωπαϊκοί στόχοι για τη νεολαία 3 , που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία, διατυπώθηκαν από τους νέους για τους νέους στο πλαίσιο της διαδικασίας διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία, και αντιπροσωπεύουν τους τομείς στους οποίους δεν έχει ακόμη επέλθει αλλαγή, με στόχο να μπορούν οι νέοι να αναπτύξουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 θα προσφέρει μοναδική ώθηση στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης διαμορφώνοντας έως το 2025 έναν αυθεντικό ευρωπαϊκό χώρο μάθησης στους κόλπους του οποίου η πολυσυλλεκτική εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλής ποιότητας για όλους δεν θα γνωρίζει σύνορα. Θα συμβάλει στο ευρωπαϊκό σύμφωνο για το κλίμα, στο επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση και στην πρωτοβουλία HealthyLifestyle4all. Θα υποστηρίζεται από το σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων στους τομείς της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της καταπολέμησης της φτώχειας. Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας θα δώσει έμφαση στις προσπάθειες της Ένωσης για διεύρυνση των ευκαιριών απασχόλησης για τη νεολαία στην περίοδο ανάκαμψης που αναμένεται μετά το τέλος της πανδημίας μέσω των ενισχυμένων Εγγυήσεων για τη Νεολαία 4 , και της επανενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής συμμαχίας για θέσεις μαθητείας (European Alliance for Apprenticeships) και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μαθητευομένων, της ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά, της εφαρμογής του ευρωπαϊκού θεματολογίου δεξιοτήτων 5 , της σύστασης της Επιτροπής σχετικά με την αποτελεσματική ενεργό στήριξη της απασχόλησης μετά την κρίση της νόσου COVID-19 6 (EASE), καθώς και μέσω του νέου προγράμματος ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve). Το ALMA είναι ένα διασυνοριακό πρόγραμμα κινητικότητας νέων το οποίο απευθύνεται σε μη προνομιούχος νέους ηλικίας 18-30 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Αν και ανήκουν στη λεγόμενη «ψηφιακή γενιά», οι νέοι, και ιδίως οι ανήλικοι, αξίζουν υποστήριξης και ενδυνάμωσης εν όψει μιας ζωής στην οποία η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη διαδικτυακή και στην πραγματική ζωή γίνεται όλο και πιο δυσδιάκριτη. Το 2022, η επικαιροποιημένη στρατηγική για ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά θα θέσει στο επίκεντρό της τη συμμετοχή των νέων, τις ψηφιακές δεξιότητες, την ένταξη και την προαγωγή της ευημερίας των παιδιών.

Η ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού και η ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά 7 καθιερώνουν νέα πρότυπα για τη συμμετοχή των παιδιών και των εφήβων καθώς εκπονήθηκαν σε συνεργασία με τα ίδια τα παιδιά.

Πολλές από αυτές τις ευκαιρίες υποστηρίζονται από σημαντικές επενδύσεις της ΕΕ, συγκεκριμένα μέσω προγραμμάτων όπως το Erasmus+, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το πρόγραμμα «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες» , το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, το πρόγραμμα «Δικαιοσύνη», το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα χρηματοδοτικά αυτά προγράμματα αποτελούν σημαντική συμβολή της ΕΕ στην εξασφάλιση δυνατοτήτων για τους νέους ώστε να επιδιώξουν την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ολοκλήρωσή τους.  

Τα προγράμματα της ΕΕ που απευθύνονται αποκλειστικά στους νέους θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας. Το 2022 σηματοδοτεί την 35η επέτειο του προγράμματος Erasmus+ και το Ευρωπαϊκό Έτος θα αποτελέσει μια πολύ καλή ευκαιρία για να τιμηθούν τα δέκα εκατομμύρια νέων που συμμετείχαν σε αυτή την περιπέτεια από το 1987, και για να προωθηθεί η νέα γενιά αυτού του προγράμματος σε όλες τις πτυχές του, που καλύπτουν την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης εισέρχεται επίσης στο πέμπτο έτος λειτουργίας του το 2022. Η ημερομηνία της 9ης Μαΐου είναι μια συμβολική ημερομηνία γύρω από την οποία είναι δυνατόν να διοργανωθούν δραστηριότητες ή εκδηλώσεις.

Οι δραστηριότητες που θα διοργανωθούν στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας θα πρέπει να έχουν ενδιαφέρον για όλα τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη καλούνται να ορίσουν εθνικό συντονιστή υπεύθυνο για την οργάνωση της συμμετοχής τους στο Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Η Επιτροπή θα συγκαλεί συνεδριάσεις των εθνικών συντονιστών με σκοπό τον συντονισμό των εργασιών του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας και την ανταλλαγή πληροφοριών για την υλοποίησή του σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

Συνοχή με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 θα είναι διατομεακό και θα βασιστεί στο σύνολο των ενωσιακών πολιτικών και προγραμμάτων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής όλων των νέων και στην ενδυνάμωσή τους. Αναμένεται να αξιοποιήσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία —τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της ΕΕ— και άλλες υφιστάμενες πρωτοβουλίες και πολιτικές όπως η ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης, η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά (που σύντομα θα γιορτάσει την 30ή επέτειό της), το νέο ευρωπαϊκό Bauhaus, οι αποστολές του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, η στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά, η ενωσιακή στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού, η στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής, το σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση και την ένταξη 2021-2027, η στρατηγική για την ισότητα των φύλων, το σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου και το μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας συνδέεται με πολλούς τομείς της ενωσιακής πολιτικής πέραν της καθαυτό πολιτικής για τη νεολαία, όπως η εκπαίδευση και η κατάρτιση, η απασχόληση, η κοινωνική ένταξη, ο πολιτισμός και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, ο αθλητισμός, η υγεία, η έρευνα και καινοτομία, το περιβάλλον και το κλίμα, οι μεταφορές, η εξάλειψη των διακρίσεων και του ρατσισμού, η πολιτική συνοχής και η αστική πολιτική, η ανάπτυξη της υπαίθρου, η μετανάστευση καθώς και οι δεσμοί της Ένωσης με τις γειτονίες και τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις της.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας θα υλοποιηθεί με τη χρήση υφιστάμενων ενωσιακών προγραμμάτων και ήδη υπαρχόντων μηχανισμών εφαρμογής και με την ώθηση που προσφέρει το μέσο «NextGenerationEU». Οι επενδύσεις που σχετίζονται με τη νεολαία είναι σήμερα επιλέξιμες για χορήγηση σημαντικών ενωσιακών χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων και μέσων της ΕΕ, συγκεκριμένα του Erasmus+, του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, του Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες, της «Δημιουργικής Ευρώπης», του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+, της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, του προγράμματος «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες», της «Ψηφιακής Ευρώπης» και του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Η εξωτερική διάσταση αυτών των προγραμμάτων και η διάδοση των πολύτιμων διδαγμάτων τους, καθώς και τα ειδικά μέσα εξωτερικής δράσης όπως ο ΜΓΑΔΣ-Παγκόσμια Ευρώπη, θα αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της συνεργασίας της ΕΕ με τους διεθνείς εταίρους της στον τομέα της νεολαίας. Το επικείμενο σχέδιο δράσης για τη νεολαία θα αποτελέσει το επίκεντρο για την εξωτερική διάσταση του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 θα ευθυγραμμιστεί με τις προτεραιότητες της Επιτροπής για την περίοδο 2019-2024.

2. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Σε συμφωνία με το άρθρο 6 στοιχείο ε) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), στον τομέα της νεολαίας η Ένωση έχει αρμοδιότητα να αναλαμβάνει δράσεις για την υποστήριξη, τον συντονισμό ή τη συμπλήρωση της δράσης των κρατών μελών. Το άρθρο 165 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ ορίζει ότι η δράση της Ένωσης έχει ως στόχο «να ευνοεί την ανάπτυξη των ανταλλαγών νέων, καθώς και οργανωτών κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων, και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στο δημοκρατικό βίο της Ευρώπης». Το εν λόγω άρθρο προβλέπει επίσης ότι η ΕΕ ενθαρρύνει την κινητικότητα των φοιτητών και την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης και του αθλητισμού. Επιπροσθέτως, το άρθρο 166 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ ορίζει ότι η δράση της Ένωσης έχει ως στόχο να «διευκολύνει την πρόσβαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και την ενίσχυση της κινητικότητας των εκπαιδευτών και των εκπαιδευομένων και ιδίως των νέων» και «να αναπτύσσει την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών για τα κοινά προβλήματα των συστημάτων κατάρτισης των κρατών μελών».

Η νομική βάση της πρότασης είναι διπλή:

1)το άρθρο 165 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ, το οποίο ορίζει ότι, προκειμένου να συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων του εν λόγω άρθρου, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία και μετά από διαβούλευση με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και με την Επιτροπή των Περιφερειών, θεσπίζουν δράσεις ενθάρρυνσης, χωρίς να εναρμονίζουν τις νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις των κρατών μελών»·

2)το άρθρο 166 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ, το οποίο ορίζει ότι «[τ]ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία και μετά από διαβούλευση με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, θεσπίζουν μέτρα για να συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, χωρίς να εναρμονίζουν τις νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις των κρατών μελών και το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, διατυπώνει συστάσεις».

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας) 

Η παρούσα πρόταση συνάδει με την αρχή της επικουρικότητας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Οι στόχοι της πρότασης δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν σε ικανοποιητικό βαθμό με την ανάληψη δράσης μόνο από τα κράτη μέλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δράση στοχεύει συγκεκριμένα στην ενίσχυση της φωνής των νέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσβλέποντας στον εμπλουτισμό του κοινού εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στο γεγονός ότι η δράση αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο δεν επωφελείται από την ευρωπαϊκή διάσταση της ανταλλαγής εμπειριών και ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών. Η Ένωση επιδιώκει τους στόχους της με πρόσφορα μέσα, τα οποία είναι ανάλογα με τις αρμοδιότητες που της απονέμονται δυνάμει των Συνθηκών. Επιπροσθέτως, η δράση των κρατών μελών θα ωφεληθεί από την ευαισθητοποίηση και την προβολή που θα αποκτηθεί εντός και εκτός ΕΕ.

Αναλογικότητα

Η παρούσα πρόταση συνάδει με την αρχή της επικουρικότητας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 4 της ΣΕΕ. Ο προτεινόμενος τρόπος δράσης είναι απλός. Βασίζεται σε υφιστάμενα προγράμματα και επανεστιάζει τις δραστηριότητες επικοινωνίας στα θέματα του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022. Δεν επιβάλλει κανέναν δυσανάλογο διαχειριστικό περιορισμό στις διοικητικές αρχές που θα εφαρμόσουν την πρόταση.

Η δράση της Ένωσης θα στηρίξει και θα συμπληρώσει τις προσπάθειες των κρατών μελών. Πρώτον, η δράση αυτή θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των ίδιων των μέσων της Ένωσης. Δεύτερον, θα λειτουργήσει ως καταλύτης με την ενθάρρυνση των συνεργειών και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, των οργανώσεων και ιδρυμάτων, καθώς και των ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων.

Η δράση της Ένωσης δεν θα υπερβεί το μέτρο που είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση των εντοπιζόμενων προβλημάτων.

Επιλογή της νομικής πράξης

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αποτελεί το καταλληλότερο μέσο για να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμετοχή της νομοθετικής αρχής στην ανακήρυξη του 2022 ως Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Άνευ αντικειμένου

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Άνευ αντικειμένου

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Άνευ αντικειμένου

Εκτίμηση επιπτώσεων

Δεν είναι αναγκαία η εκτίμηση των επιπτώσεων, καθώς οι στόχοι της προτεινόμενης πρωτοβουλίας εμπίπτουν στο εύρος των στόχων που θέτουν υπάρχοντα ενωσιακά προγράμματα. Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 μπορεί να υλοποιηθεί εντός των υφιστάμενων ορίων του προϋπολογισμού, με τη χρησιμοποίηση των προγραμμάτων που προβλέπουν τον καθορισμό χρηματοδοτικών προτεραιοτήτων σε ετήσια ή πολυετή βάση. Η προτεινόμενη πρωτοβουλία δεν θα έχει σημαντικό κοινωνικό, οικονομικό ή περιβαλλοντικό αντίκτυπο πέραν αυτού που επιφέρουν τα υφιστάμενα μέσα.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Άνευ αντικειμένου

Θεμελιώδη δικαιώματα

Άνευ αντικειμένου

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η ευελιξία στον καθορισμό των προτεραιοτήτων σε ετήσια ή πολυετή βάση στα σχετικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα Erasmus+ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, επιτρέπει τον προγραμματισμό εκστρατείας ευαισθητοποίησης ανάλογης εμβέλειας με τα προηγούμενα Ευρωπαϊκά Έτη. Τουλάχιστον 8 εκατ. EUR θα διατεθούν στις σχετικές δραστηριότητες συντονισμού. Η πλειονότητα των δράσεων θα λάβουν στήριξη μέσω ενωσιακών προγραμμάτων και μέσων και θα προσφέρουν άμεσα οφέλη στους νέους της Ευρώπης.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Οι εθνικοί συντονιστές, σε συνεργασία με εκπροσώπους οργανώσεων ή φορέων στον τομέα της νεολαίας, καθώς και των ίδιων των νέων όπου αυτό είναι εφικτό, θα πρέπει να μεριμνήσουν για την ενεργό συμμετοχή των νέων στην προετοιμασία και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022.

Η πρόταση περιλαμβάνει την υποχρέωση της Επιτροπής να υποβάλει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 έκθεση σχετικά με την υλοποίηση, τα αποτελέσματα και τη συνολική αξιολόγηση των πρωτοβουλιών που καλύπτονται από το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας.

Μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, η Επιτροπή, στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία 2019-2027, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει στο προσκήνιο, να προωθήσει και να αναλύσει και να υλοποιήσει περαιτέρω τα αποτελέσματα και την κληρονομιά του Έτους μέσω των διαφόρων προγραμμάτων της ΕΕ για τη νεολαία.

Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Άνευ αντικειμένου

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

2021/0328 (COD)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 165 παράγραφος 4 και το άρθρο 166 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 8 ,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών 9 ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα εξής:

(1)Το άρθρο 165 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ ορίζει ότι η δράση της Ένωσης έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, «να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στο δημοκρατικό βίο της Ευρώπης».

(2)Στον οδικό χάρτη της Μπρατισλάβα, της 16ης Σεπτεμβρίου 2016 10 , οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ανέλαβαν δέσμευση για «παροχή καλύτερων ευκαιριών για τους νέους», συγκεκριμένα μέσω «τη[ς] στήριξη[ς] από την ΕΕ των κρατών μελών στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και για βελτιωμένα ενωσιακά προγράμματα για τους νέους».

(3)Στη Διακήρυξη της Ρώμης, της 25ης Μαρτίου 2017 11 , οι ηγέτες των 27 κρατών μελών, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεσμεύτηκαν να καταβάλουν προσπάθειες για να υλοποιήσουν «μια Ένωση όπου οι νέοι θα λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και κατάρτιση και θα μπορούν να σπουδάζουν και να αναζητούν εργασία σε όλη την ήπειρο».

(4)Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Νεολαία 2019-2027 αναγνωρίζει ότι οι νέοι είναι αρχιτέκτονες της ζωής τους, ότι συνεισφέρουν με θετικό τρόπο στην αλλαγή της κοινωνίας και επαυξάνουν τις φιλοδοξίες της ΕΕ, και ότι η πολιτική για τη νεολαία μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός χώρου στον οποίο οι νέοι θα μπορούν να αξιοποιούν τις ευκαιρίες και να ενστερνιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες. Τα προηγούμενα Ευρωπαϊκά Έτη, όπως το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων 2021, το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, ή το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών 2013-2014 προσφέρουν πολύτιμη εμπειρία η οποία αναμένεται ότι θα αξιοποιηθεί από τις μελλοντικές προσπάθειες για συμμετοχή των νέων στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους και του μέλλοντος της Ευρώπης.

(5)Το μέσο NextGenerationEU εξασφαλίζει επιτάχυνση της διπλής μετάβασης, ενώ παρέχει τη δυνατότητα να εξέλθουμε συλλογικά ισχυρότεροι από την πανδημική κρίση και διανοίγει εκ νέου προοπτικές με πολλές ευκαιρίες για τους νέους, π.χ. προσφέροντας ποιοτικές θέσεις εργασίας και συνδράμοντας στην προσαρμογή στις κοινωνικές αλλαγές. Η Ένωση επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή της νεολαίας στην υλοποίηση του NextGenerationEU, αναβαθμίζοντας τον ρόλο τους στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση.

(6)Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, η πρόεδρος κ. von der Leyen ανακοίνωσε στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης 12 ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκόπευε να προτείνει να ανακηρυχθεί το 2022 Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Υπογραμμίζοντας την πίστη που αντλεί για το μέλλον της Ευρώπης από την έμπνευση που προσφέρουν οι νέοι Ευρωπαίοι, η πρόεδρος κ. von der Leyen πρόσθεσε ότι «[ε]άν όμως θέλουμε να διαμορφώσουμε την Ένωσή μας κατ᾽ εικόνα τους, οι νέοι πρέπει να μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης». Η Ευρώπη έχει ανάγκη το όραμα, την προσήλωση και τη συμμετοχή όλων των νέων για να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον, και χρειάζεται επίσης να εξασφαλίσει στους νέους ευκαιρίες για το μέλλον, ένα μέλλον που πρέπει να είναι πιο πράσινο, πιο ψηφιακό και πιο πολυσυλλεκτικό. Γι’ αυτούς τους λόγους, η πρόεδρος εισηγήθηκε «[έ]να έτος αφιερωμένο στη στήριξη και ανάδειξη των νέων, που αφιέρωσαν τόσα πολλά στους άλλους». 

(7)Η ενεργή συμμετοχή των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες είναι καίριας σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης και των δημοκρατικών κοινωνιών της. Σε εναρμόνιση με το σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία 13 , το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας θέτει επομένως ως στόχο να προωθήσει την ενεργό συμμετοχή των νέων στον δημοκρατικό βίο της Ευρώπης, μεταξύ άλλων με τη στήριξη δραστηριοτήτων συμμετοχής νέων με διαφορετικές καταβολές σε διαδικασίες όπως η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης και την προαγωγή πρωτοβουλιών εθελοντισμού και συμμετοχής στα κοινά, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην επίγνωση των ευρωπαϊκών κοινών αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και της ευρωπαϊκής ιστορίας και κουλτούρας, φέρνοντας σε επαφή τους νέους με υπευθύνους λήψης αποφάσεων σε τοπικό, εθνικό και ενωσιακό επίπεδο και συνεισφέροντας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

(8)Αναγνωρίζεται επίσης ο ουσιαστικός ρόλος των νέων, ο οποίος πρέπει να υποστηριχθεί «προκειμένου οι ανεξάντλητες ικανότητές τους για ακτιβισμό να διοχετευθούν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου». Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας αποτελεί απτή συμβολή στην Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη (στο εξής: Ατζέντα 2030) 14 , η οποία υπογραμμίζει ότι «τα παιδιά και οι νέοι άνδρες και γυναίκες αποτελούν κρίσιμους παράγοντες αλλαγής», και αναμένεται ότι θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην εφαρμογή της Ατζέντας αυτής, που είναι ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, και στην ικανότητα των νέων να διαμορφώσουν το μέλλον, όχι μόνο της Ένωσης, αλλά και των χωρών εταίρων της ΕΕ και του πλανήτη μας συνολικά.

(9)Το Ευρωπαϊκό Έτος αναμένεται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της συμμετοχής της νεολαίας στις δραστηριότητες εξωτερικής δράσης της ΕΕ σε όλους τους τομείς πολιτικής, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανταλλαγές, για συμπράξεις και διάλογο μεταξύ νέων από την ΕΕ και τις χώρες εταίρους και θα τονίσει την αξία της συμμετοχής των νέων σε δράσεις στρατηγικής επικοινωνίας και δημόσιας διπλωματίας.

(10)Οι ευρωπαϊκοί στόχοι για τη νεολαία, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία και διατυπώθηκαν από τους νέους για τους νέους στο πλαίσιο της διαδικασίας διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία, μαρτυρούν τον ζήλο πολλών νέων Ευρωπαίων να συμμετάσχουν στον καθορισμό της κατεύθυνσης προς στην οποία θα πρέπει να κινηθεί η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

(11)Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας αναμένεται ότι θα συμβάλει στην επιτυχή εφαρμογή της πρώτης αρχής του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων 15 που υπογραμμίζει ότι «κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση» και του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης, που επιδιώκει να συνδράμει τους νέους στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ολοκλήρωσή τους δημιουργώντας έως το 2025 έναν αυθεντικό ευρωπαϊκό χώρο μάθησης στους κόλπους του οποίου η πολυσυλλεκτική εκπαίδευση και η κατάρτιση υψηλής ποιότητας για όλους δεν θα γνωρίζει σύνορα.

(12)Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας αναμένεται ότι θα συνδράμει τις προσπάθειες της Ένωσης να διευρύνει τις ευκαιρίες απασχόλησης για τη νεολαία στην περίοδο ανάκαμψης που αναμένεται μετά το τέλος της πανδημίας, όπως αναφέρεται στο  Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις Εγγυήσεις για τη Νεολαία [ 2020/2764(RSP) ] 16 όπου υπογραμμίζεται ότι τα περιοριστικά μέτρα έχουν προκαλέσει μια απότομη διατάραξη της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης, της πρακτικής άσκησης και της μαθητείας των νέων, καθώς και των θέσεων απασχόλησης, επηρεάζοντας το εισόδημα, τις δυνατότητες βιοπορισμού, την ευημερία τους και την υγεία τους, και ιδίως την ψυχική τους υγεία.

(13)Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας αναμένεται ότι θα δώσει περαιτέρω ώθηση στη δημιουργία ποιοτικών ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Στήριξη για την απασχόληση των νέων» (YES), συμπεριλαμβανομένων των ενισχυμένων Εγγυήσεων για τη Νεολαία 17 , και του προγράμματος ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve) που πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+. Το ALMA θα είναι ένα διασυνοριακό πρόγραμμα κινητικότητας για μη προνομιούχους νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης με στόχο την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στο εξωτερικό και θα συνοδεύεται από κοινωνικές υπηρεσίες με στόχο την παροχή εκπαίδευσης, κατάρτισης ή ποιοτικής απασχόλησης στους νέους αυτούς, οι οποίοι θα προέρχονται και από αγροτικές, περιφερειακές και λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές.

(14)Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον αντίκτυπο της νόσου Covid-19 στη νεολαία και στον αθλητισμό [2020/2864(RSP)] 18 υπογραμμίζει τις ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις της τρέχουσας πανδημίας στους νέους που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης (ΕΕΑΚ) και τονίζει την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι από ευάλωτες ομάδες· σημειώνει ότι η ανεργία και η φτώχεια των νέων αυξάνονται σταθερά από τότε που εκδηλώθηκε η πανδημία και παροτρύνει την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων στην απασχόληση των νέων. Το ψήφισμα υπενθυμίζει τον ρόλο του εθελοντισμού στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής και εργασίας για τους νέους και θεωρεί ότι το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μπορεί να βοηθήσει τους νέους Ευρωπαίους να διευρύνουν τις ευκαιρίες τους πέρα από την πραγματικότητά τους σε τοπικό επίπεδο.

(15)Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας αναμένεται ότι θα υποστηρίξει την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου, της 1ης Δεκεμβρίου 2020, για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους 19 και των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2019, για τους νέους και το μέλλον της εργασίας 20 , της 10ης Δεκεμβρίου 2019 σχετικά με την ψηφιακή εργασία στον τομέα της νεολαίας 21 και της 7ης Δεκεμβρίου 2017 σχετικά με τις έξυπνες κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για νέους 22 .

(16)Αντανακλώντας τη σπουδαιότητα της αντιμετώπισης της κλιματικής και της περιβαλλοντικής κρίσης σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις της Ένωσης για εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού 23 και επιδιώκοντας την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας αναμένεται ότι θα συμβάλει στην ενσωμάτωση των δράσεων που συνδέονται με το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον και στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας 24 με δίκαιο τρόπο και χωρίς αποκλεισμούς, των αποστολών του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και της δέσμης «Fit for 55» 25 , κυρίως ενθαρρύνοντας τους νέους να εκπονήσουν δικές τους πρωτοβουλίες και να διατυπώσουν δημιουργικές ιδέες για την επίτευξη των σχετικών στόχων.

(17)Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας αναμένεται ότι θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου τα προγράμματα Erasmus+, Δημιουργική Ευρώπη και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης να αποκτήσουν οικολογικό προσανατολισμό [2019/2195(INI)] 26 το οποίο υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα Erasmus+, μέσω της στήριξής του στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση και κατάρτιση και σε δραστηριότητες που αφορούν τη συμμετοχή των νέων, είναι ζωτικής σημασίας για την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων, ιδίως των νέων γενεών, ώστε να παροτρυνθούν να έχουν ενεργό και τεκμηριωμένη θέση όσον αφορά τη βιωσιμότητα και τις συναφείς πολιτικές, και να γίνουν ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες του μέλλοντος· επισημαίνει, εν προκειμένω, τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι οργανώσεις της νεολαίας και της κοινωνίας των πολιτών στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την υλοποίηση έργων για την ευαισθητοποίηση των νεότερων γενιών σχετικά με τη βιωσιμότητα.

(18)Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόεδρος κ. von der Leyen υπογράμμισε ότι «[η] Ευρώπη χρειάζεται όλους τους νέους της». Για την επίτευξη των στόχων του, το Ευρωπαϊκό Έτος θα πρέπει να συμπεριλάβει τους πάντες και να προωθήσει ενεργά τη συμμετοχή ανθρώπων που έχουν λιγότερες ευκαιρίες.

(19)Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας είναι σταθερά προσηλωμένο στις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: Χάρτης) 27 . Ειδικότερα, στο πλαίσιο των δράσεων και δραστηριοτήτων του, το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας επιδιώκει να εξασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό του δικαιώματος στην ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και του δικαιώματος μη διάκρισης λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, και να προωθήσει την εφαρμογή του Χάρτη. Η στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού 28 και η ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά 29 καθιερώνουν νέα πρότυπα για την εκπροσώπηση των παιδιών και των εφήβων και αναγνωρίζουν ότι τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να είναι ενεργοί πολίτες και παράγοντες αλλαγής.

(20)Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας θα υλοποιηθεί αποτελεσματικά και αποδοτικά, θα πρέπει να αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους υφιστάμενους μηχανισμούς υλοποίησης. Με στόχο τη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας του Ευρωπαϊκού Έτους, θα πρέπει να αναζητηθούν συνέργειες και συμπληρωματικότητα, συγκεκριμένα, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας και προγραμμάτων της Ένωσης, όπως τα προγράμματα διεθνούς εμβέλειας που απευθύνονται στους νέους, τα προγράμματα χωρίς υπερεθνικό ή διεθνή χαρακτήρα, και ειδικότερα όσα σχετίζονται με την εκπαίδευση και κατάρτιση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τη νεολαία και την αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό, την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη, την έρευνα και καινοτομία, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, την ψηφιακή πολιτική, τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη με έμφαση στους νέους αγρότες, το περιβάλλον και το κλίμα, την πολιτική συνοχής, τη μετανάστευση, την ασφάλεια και τη διεθνή συνεργασία και ανάπτυξη, και τα προγράμματα με δραστηριότητες που υλοποιούνται από τα κράτη μέλη.

(21)Η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος για την ταυτόχρονη προώθηση αυτών των στόχων σε ενωσιακό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερη συνέργεια και καλύτερη χρήση των πόρων. Στην κατεύθυνση αυτή η Επιτροπή θα πρέπει να προσφέρει έγκαιρη ενημέρωση, αλλά και τη στενή συνεργασία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στα κράτη μέλη, στην Επιτροπή των Περιφερειών, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στους φορείς και τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας σε επίπεδο Ένωσης. Για να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή διάσταση των δραστηριοτήτων που θα διεξαχθούν για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται επίσης να συνεργαστούν μεταξύ τους.

(22)Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί σε δράσεις και δραστηριότητες που δυνητικά ενέχουν ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία. Η έννοια της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας πρέπει να γίνεται αντιληπτή υπό την ευρεία έννοια και να αποδεικνύεται με διάφορους τρόπους, π.χ. με δράσεις ή δραστηριότητες που έχουν υπερεθνικό χαρακτήρα, ειδικά όσον αφορά τη συνεργασία με στόχο την επίτευξη βιώσιμου συστημικού αποτελέσματος ή τη συμβολή στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας των νέων, στην ευαισθητοποίηση και τον ενστερνισμό των ευρωπαϊκών κοινών αξιών και θεμελιωδών δικαιωμάτων, και στην ικανότητά τους να συμμετέχουν στην αντιπροσωπευτική και συμμετοχική δημοκρατία της Ένωσης.

(23)Σε ενωσιακό επίπεδο, το αναγκαίο χρηματοδοτικό κονδύλιο για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης θα καθοριστεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού των συνεισφερόντων προγραμμάτων σύμφωνα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027. Με την επιφύλαξη των εξουσιών της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής, στόχος θα πρέπει να είναι η παροχή χρηματοδότησης ύψους τουλάχιστον 8 εκατ. EUR. Υπό την προϋπόθεση της διαθεσιμότητας πόρων, η συγχρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ένωσης δραστηριοτήτων για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες, που εφαρμόζονται στα σχετικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων κυρίως του Erasmus+ και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και, κατά περίπτωση, άλλων προγραμμάτων της Ένωσης.

(24)Δεδομένου ότι οι στόχοι της παρούσας απόφασης δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη, μπορούν όμως, λόγω της κλίμακας και των αποτελεσμάτων της προτεινόμενης δράσης, να επιτευχθούν καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση δύναται να θεσπίσει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της ΣΕΕ. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, που διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, η παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη αυτών των στόχων.

(25)Λαμβανομένου υπόψη του αντικτύπου της νόσου COVID-19 στους νέους και, ως εκ τούτου, του επιτακτικού χαρακτήρα που αποκτά ο στόχος του Έτους για αναγνώριση της συμβολής, υποστήριξη και συνεργασία με τη νεολαίασε μια μεταπανδημική προοπτική, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί εξαίρεση από την προθεσμία των οκτώ εβδομάδων που αναφέρεται στο άρθρο 4 του πρωτοκόλλου αριθ. 1 σχετικά με τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο επισυνάπτεται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας,

(26)Για να εξασφαλιστεί η ταχεία υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, η παρούσα απόφαση θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει επειγόντως την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1
Αντικείμενο

Το 2022 ανακηρύσσεται «Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας» (στο εξής: Ευρωπαϊκό Έτος).

Άρθρο 2
Στόχοι

Σε εναρμόνιση με τους στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία 2019-2027 και τους ευρωπαϊκούς στόχους για τη νεολαία, ο γενικός στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας θα είναι η ενίσχυση των προσπαθειών της Ένωσης, των κρατών μελών, των περιφερειακών και τοπικών αρχών για να τιμήσουν, να στηρίξουν και να συνεργαστούν με τη νεολαία σε μια μεταπανδημική προοπτική. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Έτος έχει ως στόχο:

 

1.να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση προσφέρουν μια ανανεωμένη προοπτική για το μέλλον και ευκαιρίες για άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στους νέους και στην κοινωνία εν γένει, να αντλήσει έμπνευση από τις πράξεις, το όραμα και τους προβληματισμούς των νέων με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση και αναζωογόνηση του κοινού εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να ακούσει τους νέους, να λάβει υπόψη τις ανησυχίες τους και να τους στηρίξει στην ανάπτυξη απτών ευκαιριών για όλους, μέσω της βέλτιστης δυνατής αξιοποίησης των μέσων που διαθέτει η Ένωση,

2.να ενθαρρύνει όλους τους νέους, και ειδικά τους νέους που έχουν λιγότερες ευκαιρίες, προέρχονται από μη προνομιούχα περιβάλλοντα ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ή προέρχονται από αγροτικές, περιφερε να εξελιχθούν σε ενεργούς και προσηλωμένους πολίτες και σε παράγοντες αλλαγής, εμπνεόμενοι από το αίσθημα ότι ανήκουν στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων με πρόσθετες προσπάθειες που στοχεύουν στην ανάπτυξη ικανοτήτων για συμμετοχή της νεολαίας και συμμετοχή στα κοινά των νέων και όλων των ενδιαφερόμενων μερών που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους και με τη συμβολή νέων με διαφορετικές καταβολές σε κεντρικές διαδικασίες διαβούλευσης, όπως η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης,

3.να προωθήσει ευκαιρίες που δημιουργούνται για τους νέους από τις δημόσιες πολιτικές σε ενωσιακό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με στόχο την υποστήριξη της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής εξέλιξής τους σε έναν πράσινο, ψηφιακό και πολυσυλλεκτικό κόσμο.

Άρθρο 3
Είδος των μέτρων

1.Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στο άρθρο 2 περιλαμβάνουν δραστηριότητες σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο και, κατά περίπτωση, στις χώρες εταίρους, οι οποίες συνδέονται με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους και είναι οι ακόλουθες:

α)συνέδρια, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες για την προαγωγή ενός πολυσυλλεκτικού και ανοικτού σε όλους διαλόγου σχετικά με τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της πανδημίας της COVID-19, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που έχουν λιγότερες ευκαιρίες και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, και σχετικά με τη σειρά μέτρων που μπορούν να λάβουν τα ενδιαφερόμενα μέρη στα διάφορα επίπεδα·

β)προώθηση της συμμετοχής των νέων και αναβάθμιση των υφιστάμενων εργαλείων, διαύλων και προγραμμάτων που παρέχουν στους νέους τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής μέσα από τον εντοπισμό, τη συλλογή και την ανταλλαγή εμπειριών και ορθών πρακτικών·

γ)άντληση ιδεών με χρήση συμμετοχικών μεθόδων, σε μια προσπάθεια από κοινού διαμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Έτους·

δ)εκστρατείες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τη μεταλαμπάδευση αξιών όπως η ισότητα, η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός, το αίσθημα του «ανήκειν» και η ασφάλεια, το αίσθημα ότι εισακούονται και αντιμετωπίζονται με σεβασμό, με στόχο την προαγωγή της ενεργού συμβολής της νεολαίας στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας που θα είναι πιο πολυσυλλεκτική, πιο πράσινη και πιο ψηφιακή·

ε)δημιουργία ενός χώρου ανταλλαγών για τη μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες σ’ ένα πνεύμα επιχειρηματικότητας·

στ)διεξαγωγή μελετών και διενέργεια έρευνας σχετικά με την κατάσταση της νεολαίας στην Ένωση, σε συνδυασμό και με την κατάρτιση ευρωπαϊκών εναρμονισμένων στατιστικών στοιχείων και τη χρήση αυτών και άλλων στατιστικών στοιχείων της ΕΕ, καθώς και προώθηση και διάχυση των αποτελεσμάτων αυτών σε ευρωπαϊκό, εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο·

ζ)προώθηση προγραμμάτων, έργων, χρηματοδοτικών ευκαιριών, δράσεων και δικτύων που αφορούν τους νέους, εκτός των άλλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις κοινότητες του διαδικτύου.

2.Η Επιτροπή δύναται να προσδιορίσει άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους και να επιτρέψει τη χρήση αναφορών στο Ευρωπαϊκό Έτος κατά την προώθηση αυτών των δραστηριοτήτων εφόσον συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων. Τα ευρωπαϊκά όργανα και τα κράτη μέλη δύνανται επίσης να προσδιορίσουν άλλες σχετικές δραστηριότητες και να τις προτείνουν στην Επιτροπή.

Άρθρο 4
Συντονισμός σε εθνικό επίπεδο

Η οργάνωση της συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Έτος σε εθνικό επίπεδο εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη ορίζουν εθνικούς συντονιστές. Οι εθνικοί συντονιστές εξασφαλίζουν τον συντονισμό των σχετικών δραστηριοτήτων σε εθνικό επίπεδο. Μεριμνούν επίσης για την ενεργό συμμετοχή και προσήλωση των νέων και των οργανώσεων νεολαίας της κοινωνίας των πολιτών στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων του Έτους.

Άρθρο 5
Συντονισμός σε επίπεδο Ένωσης

1.Η Επιτροπή συγκαλεί συνεδριάσεις των εθνικών συντονιστών με σκοπό τον συντονισμό της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Έτους. Οι εν λόγω συνεδριάσεις χρησιμεύουν επίσης ως ευκαιρίες για την ανταλλαγή πληροφοριών για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έτους σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο. Εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να συμμετέχουν ως παρατηρητές και να συνεισφέρουν στις συνεδριάσεις.

2.Ο συντονισμός του Ευρωπαϊκού Έτους σε επίπεδο Ένωσης εφαρμόζει εγκάρσια προσέγγιση με στόχο τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των διάφορων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών της Ένωσης που αφορούν τους νέους.

3.Η Επιτροπή συγκαλεί συναντήσεις των ενδιαφερομένων μερών και των εκπροσώπων των οργανώσεων ή φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας, για να την επικουρούν κατά την από κοινού διαμόρφωση και υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έτους σε επίπεδο Ένωσης.

Άρθρο 6
Συνεργασία σε διεθνές επίπεδο

Για τους σκοπούς του Ευρωπαϊκού Έτους, όπου είναι αναγκαίο, η Επιτροπή συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους και αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, διασφαλίζοντας παράλληλα την προβολή της συμμετοχής της Ένωσης. Η Επιτροπή μεριμνά ειδικότερα για τη συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της σύμπραξης ΕΕ-Συμβουλίου της Ευρώπης για τη νεολαία, καθώς και με διεθνείς οργανώσεις και δίκτυα νεολαίας.

Άρθρο 7
Παρακολούθηση και αξιολόγηση

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την εφαρμογή, τα αποτελέσματα και τη γενική αξιολόγηση των πρωτοβουλιών που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 8
Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Πίνακας περιεχομένων

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

• Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Συνοχή με άλλες πολιτικές της Ένωσης

2. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Αναλογικότητα

Επιλογή της νομικής πράξης

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Εκτίμηση επιπτώσεων

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Θεμελιώδη δικαιώματα

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής

1.3.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά:

1.4.Στόχοι

1.4.1.Γενικοί στόχοι

1.4.2.Ειδικοί στόχοι

1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

1.4.4.Δείκτες επιδόσεων

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου

2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

2.2.2.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο)

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

3.2.Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις

3.2.2.Εκτιμώμενο αποτέλεσμα που χρηματοδοτείται με επιχειρησιακές πιστώσεις

3.2.3.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις διοικητικές πιστώσεις

3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

1. ΑΡΙΘΜΟΣ και ΚΟΣΤΟΣ των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ

2. ΚΟΣΤΟΣ ΑΛΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

3. ΣΥΝΟΛΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

4. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

4.1.Ανθρώπινοι πόροι

4.2. Άλλες διοικητικές δαπάνες

1. Κόστος των ανθρώπινων πόρων που κρίνονται απαραίτητοι

2. Κόστος άλλων διοικητικών δαπανών

3. Σύνολο διοικητικών δαπανών (όλοι οι τομείς του ΠΔΠ)

4. Χρησιμοποιούμενες μέθοδοι υπολογισμού για την εκτίμηση του κόστους

4.1. Ανθρώπινοι πόροι

4.2. Άλλες διοικητικές δαπάνες

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής 

Τομέας πολιτικής: Εκπαίδευση και κατάρτιση, νεολαία και αθλητισμός

του Τομέα 2: Συνοχή, ανθεκτικότητα και αξίες

1.3.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά: 

X νέα δράση 

 νέα δράση μετά από δοκιμαστικό σχέδιο / προπαρασκευαστική ενέργεια 30  

 την παράταση υφιστάμενης δράσης 

 συγχώνευση ή αναπροσανατολισμό μίας ή περισσότερων δράσεων προς άλλη/νέα δράση 

1.4.Στόχοι

1.4.1.Γενικοί στόχοι

Οι στόχοι του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας είναι να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της Ένωσης, των κρατών μελών, των περιφερειακών και τοπικών αρχών για να τιμήσουν τη νεολαία σε μια μεταπανδημική προοπτική, αντλώντας έμπνευση από τις ιδέες, τις προσδοκίες και τα οράματα των νέων. Είναι η διαμόρφωση της μελλοντικής εξέλιξης και της κοινωνίας της Ένωσης εν γένει. Αποτελεί επίσης μια ευκαιρία για καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τις ευκαιρίες που επιφυλάσσει το μέλλον για τους νέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  

1.4.2.Ειδικοί στόχοι

 

- Να αναδειχθούν οι τρόποι με τους οποίους η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση προσφέρουν μια ανανεωμένη προοπτική για το μέλλον και ευκαιρίες για άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στους νέους και στην κοινωνία εν γένει, να αντληθεί έμπνευση από το όραμα και τους προβληματισμούς των νέων με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση και αναζωογόνηση του κοινού εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να ακουστούν οι νέοι, να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες τους και να υποστηριχθούν στην ανάπτυξη απτών ευκαιριών για όλους, μέσω της βέλτιστης δυνατής αξιοποίησης των μέσων που διαθέτει η Ένωση.

- Να ενθαρρυνθούν όλοι οι νέοι, και ειδικά οι νέοι που έχουν λιγότερες ευκαιρίες, προέρχονται από μη προνομιούχα περιβάλλοντα ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, να εξελιχθούν σε ενεργούς και προσηλωμένους πολίτες και σε παράγοντες αλλαγής, εμπνεόμενοι από το αίσθημα ότι ανήκουν στην Ευρώπη. Εδώ περιλαμβάνονται πρόσθετες προσπάθειες που στοχεύουν στην ανάπτυξη ικανοτήτων για συμμετοχή της νεολαίας και συμμετοχή στα κοινά των νέων και όλων των ενδιαφερόμενων μερών που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους. Αυτό προϋποθέτει τη συμβολή νέων με διαφορετικές καταβολές που ανήκουν επίσης σε ευάλωτες ομάδες σε κεντρικές διαδικασίες διαβούλευσης, όπως η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

- Να προωθηθούν ευκαιρίες που δημιουργούνται για τους νέους από τις δημόσιες πολιτικές σε ενωσιακό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με ισότιμο τρόπο, με στόχο την υποστήριξη της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής εξέλιξής τους σε έναν πράσινο, ψηφιακό και πολυσυλλεκτικό κόσμο.

1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους/τις στοχευόμενους/-ες δικαιούχους/ομάδες.

Εκστρατείες ενημέρωσης και προώθησης, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για τη μεταφορά βασικών μηνυμάτων και τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με παραδείγματα ορθών πρακτικών, όπως του ρόλου της ΕΕ στην προώθηση κοινών λύσεων. Αυτό θα συμβάλει στην ενεργό συμμετοχή και μάθηση σε βασικούς τομείς πολιτικής όπως η κλιματική αλλαγή, η Πράσινη Συμφωνία, κλπ.

Μεγαλύτερη επίγνωση της σπουδαιότητας και του κεντρικού ρόλου της νεολαίας στη χάραξη του μέλλοντος της ΕΕ και προώθηση των εργαλείων που απαιτούνται για τη συμμετοχή των νέων στη διαμόρφωση ενός ανανεωμένου οράματος για μια κοινωνία που θα είναι πιο πολυσυλλεκτική, πιο πράσινη και πιο ψηφιακή σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Νέοι άνθρωποι θα αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, αξίες και νοοτροπίες που είναι αναγκαίες για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξή τους· θα εξοικειωθούν με το πολιτικό σκηνικό σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

1.4.4.Δείκτες επιδόσεων

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου και των επιτευγμάτων.

Αριθμός αποτελεσμάτων που πρέπει να επιτευχθούν στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας.

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας 

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

Βραχυπρόθεσμη: μεγαλύτερη επίγνωση της σπουδαιότητας και του κεντρικού ρόλου της νεολαίας στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης καθώς και των διαθέσιμων εργαλείων που βοηθούν τους νέους να επηρεάσουν θετικά τις κοινωνίες μέσα στις οποίες ζουν.

Μακροπρόθεσμη: κινητοποίηση των νέων στον απόηχο της πανδημίας και παροχή νέων ευκαιριών και δεξιοτήτων για την υποστήριξη της προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξής τους σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.

1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

Μεγαλύτερη επίγνωση των ευκαιριών που έχουν οι νέοι να εξελιχθούν σε ενεργούς και προσηλωμένους πολίτες σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και σε παράγοντες αλλαγής, εμπνεόμενοι από το αίσθημα ότι ανήκουν στην Ευρώπη.

Ενωσιακή διάσταση των μέτρων με στόχο την επιτάχυνση της μεταπανδημικής επαγγελματικής και προσωπικής ανάκαμψης της νεολαίας, σε συμφωνία με τους στόχους του NextGenerationEU, τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για την τρέχουσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2019-2024) και με άλλες ενωσιακές πολιτικές και προγράμματα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των νέων.

1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Τα ευρωπαϊκά έτη που διοργανώθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αποδείξει ότι συνιστούν αποτελεσματικά μέσα ευαισθητοποίησης, τα οποία επηρέασαν τόσο το ευρύ κοινό όσο και τους παράγοντες διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, και δημιούργησαν συνέργειες μεταξύ διαφόρων τομέων παρέμβασης σε επίπεδο Ένωσης και κρατών μελών.

1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας (2022) θα είναι διατομεακό και θα βασιστεί σε όλες τις ενωσιακές πολιτικές και τα προγράμματα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των νέων και στην ενδυνάμωσή τους. Αναμένεται να αξιοποιήσει υφιστάμενες πρωτοβουλίες και πολιτικές όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης, το νέο ευρωπαϊκό Bauhaus, η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά, η στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, το σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση και την ένταξη 2021-2027, το σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και το μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ.  

Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας συνδέεται με πολλούς τομείς της ενωσιακής πολιτικής πέραν της ίδιας της πολιτικής για τη νεολαία, όπως η εκπαίδευση και η κατάρτιση, η απασχόληση, η κοινωνική ένταξη, ο πολιτισμός και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, ο αθλητισμός, η υγεία, η έρευνα και καινοτομία, το περιβάλλον και το κλίμα, η πολιτική συνοχής, η ανάπτυξη της υπαίθρου, η μετανάστευση καθώς και οι δεσμοί της Ένωσης με τους γείτονές της. Θα αναδείξει την πανευρωπαϊκή, διατομεακή διάσταση της νεολαίας, της γενιάς που θα διαμορφώσει το μέλλον της ευρωπαϊκής ηπείρου, με πολυσυλλεκτικό, βιώσιμο και πιο ψηφιακό τρόπο. 

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

X περιορισμένη διάρκεια

X    με ισχύ από την έκδοση της απόφασης έως τις 31/12/2023

X    Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το 2021 έως το 2024 για πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και από το 2022 έως το 2026 για πιστώσεις πληρωμών.

 απεριόριστη διάρκεια

Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ,

και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης 31   

X Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

X από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης

X    από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

 Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

 Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

σε τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει

σε διεθνείς οργανισμούς και στις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)

στην ΕΤΕπ και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71 του δημοσιονομικού κανονισμού

σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου

σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

σε πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.

Αν αναφέρονται περισσότεροι του ενός τρόποι διαχείρισης, να διευκρινιστούν στο τμήμα «Παρατηρήσεις».

Παρατηρήσεις

[…]

[…]

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων 

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

Πρόγραμμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Έτους

Συγκρότηση διευθύνουσας επιτροπής

2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου 

2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

Η άμεση διαχείριση, σύμφωνα με το άρθρο 62 παράγραφος 1 στοιχείο α) του δημοσιονομικού κανονισμού, είναι η προτιμητέα λύση, δεδομένου ότι οι δράσεις θα υλοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδίως τη ΓΔ EAC, η οποία θα εξασφαλίσει τον συντονισμό με τα κράτη μέλη και τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη.

2.2.2.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο) 

Οι έλεγχοι αποτελούν μέρος του συστήματος εσωτερικού ελέγχου της ΓΔ EAC. Αυτές οι νέες δραστηριότητες θα οδηγήσουν σε μη σημαντικές πρόσθετες δαπάνες ελέγχου σε επίπεδο ΓΔ.

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας 

Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, π.χ. στη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.

Κατά την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάμει της παρούσας απόφασης, η Επιτροπή εξασφαλίζει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, με τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και με την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς επίσης, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες, με την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων. Η Επιτροπή είναι εξουσιοδοτημένη να διενεργεί ελέγχους και επαληθεύσεις επιτόπου βάσει της παρούσας απόφασης και σύμφωνα με τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες. Εφόσον χρειαστεί, διεξάγονται έρευνες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης σύμφωνα με τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 1999, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται 

·Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος
δαπάνης

Συμμετοχή

Αριθμός

ΔΠ/ΜΔΠ 32

χωρών ΕΖΕΣ 33

υποψηφίων για ένταξη χωρών 34

τρίτων χωρών

κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

ΔΠ/ΜΔΠ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

07 01 02 01 - Δαπάνες στήριξης του Erasmus

ΔΠ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΟΧΙ

07 01 03 01 - Δαπάνες στήριξης για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

ΔΠ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΟΧΙ

07 03 01 02 — προάγει τη μαθησιακή κινητικότητα των ατόμων, καθώς και τη συνεργασία, την ένταξη, την αριστεία, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία σε επίπεδο οργανώσεων και πολιτικών στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης — Άμεση διαχείριση

ΔΠ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΟΧΙ

07 03 02 — προάγει τη μαθησιακή κινητικότητα στον τομέα της άτυπης μάθησης και την ενεργό συμμετοχή των νέων, καθώς και τη συνεργασία, την ένταξη, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία σε επίπεδο οργανώσεων και πολιτικών στον τομέα της νεολαίας

ΔΠ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΟΧΙ

07 04 01 — Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

ΔΠ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

ΟΧΙ

3.2.Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις 

Τα προγράμματα και οι γραμμές του προϋπολογισμού που αναφέρονται στη συνέχεια είναι ενδεικτικά. Η κατάλληλη χρηματοδότηση θα καθοριστεί στο πλαίσιο των κονδυλίων των συνεισφερόντων προγραμμάτων, σύμφωνα με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες.

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις 

Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

X    Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
πλαισίου

Αριθμός

του Τομέα 2: Συνοχή, ανθεκτικότητα και αξίες

ΓΔ EAC

2021

2022

2023

2024

2025 2026 2027

ΣΥΝΟΛΟ

• Επιχειρησιακές πιστώσεις

Γραμμή προϋπολογισμού 07 03 01 02

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1α)

3,500

3,500

Πληρωμές

(2α)

1,437

0,515

0,987

0,310

0,251

3,500

Γραμμή του προϋπολογισμού 07 03 02

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1β)

4,000

0,500

4,500

Πληρωμές

(2β)

2,724

1,403

0,346

0,027

4,500

Γραμμή του προϋπολογισμού 07 04 01

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1γ)

0,500

0,500

Πληρωμές

(2γ)

0,275

0,130

0,054

0,041

0,500



ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων

Αναλήψεις υποχρεώσεων

1α+1β+1γ

8,000

0,500

8,500

Πληρωμές

2α+2β

+2

4,436

2,048

1,387

0,378

0,251

8,500

·Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων

Γραμμή προϋπολογισμού 07 01 02 01

Αναλήψεις υποχρεώσεων / Πληρωμές

(3)

0,200

0,200

0,200

0,600

Γραμμή προϋπολογισμού 07 01 03 01

Αναλήψεις υποχρεώσεων / Πληρωμές

(3)

0,050

0,050

0,050

0,150

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
για τη ΓΔ EAC

Αναλήψεις υποχρεώσεων

=1α +1β+1γ +3

8,250

0,750

0,250

9,250

Πληρωμές

=2α+2β

+2γ+3

4,686

2,298

1,637

0,378

0,251

9,250






Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
πλαισίου

7

«Διοικητικές δαπάνες»

σε εκατ EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος
2021

Έτος
2022

Έτος
2023

Έτος
2024

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να φαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

ΣΥΝΟΛΟ

ΓΔ EAC

• Ανθρώπινοι πόροι

0,948

1,358

0,240

2,546

• Άλλες διοικητικές δαπάνες

0,012

0,012

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ EAC

Πιστώσεις

0,948

1,370

0,240

2,558

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
του ΤΟΜΕΑ 7
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
 

(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

0,948

1,370

0,240

2,558

σε εκατ EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

2021 35

2022

2023

2024

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να φαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

ΣΥΝΟΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 7
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
 

Αναλήψεις υποχρεώσεων

0,948

9,620

0,990

0,250

11,808

Πληρωμές

0,948

6,056

2,538

1,637

0,378

0,251

11,808

3.2.2.Εκτιμώμενο αποτέλεσμα που χρηματοδοτείται με επιχειρησιακές πιστώσεις 

Πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

Έτος
2021

Έτος
2022

Έτος
2023

Έτος
2024

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να φαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

ΣΥΝΟΛΟ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Είδος 36

Μέσο κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Συνολικός αριθ.

Συνολικό κόστος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 37 ...

- Αποτέλεσμα

- Αποτέλεσμα

- Αποτέλεσμα

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2 ...

- Αποτέλεσμα

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 2

ΣΥΝΟΛΑ

3.2.3.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις διοικητικές πιστώσεις 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα

X Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος
2021 38

Έτος
2022

Έτος
2023

Έτος
2024

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να φαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

ΣΥΝΟΛΟ

HEADING 7
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Ανθρώπινοι πόροι

0,948

1,358

0,240

2,546

Άλλες διοικητικές δαπάνες

0,012

0,012

Υποσύνολο ΤΟΜΕΑ 7
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

0.948

1,370

0,240

2,558

Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7 39 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Ανθρώπινοι πόροι

Άλλες δαπάνες
διοικητικού χαρακτήρα

0,250

0,250

0,250

0,750

Υποσύνολο
εκτός του ΤΟΜΕΑ 7
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

0,250

0,250

0,250

0,750

ΣΥΝΟΛΟ

0,948

1,620

0,490

0,250

3,308

Οι απαιτούμενες πιστώσεις για ανθρώπινους πόρους και άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΓΔ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ, οι οποίες θα συμπληρωθούν, αν χρειαστεί, με τυχόν πρόσθετα κονδύλια που μπορεί να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

3.2.3.1.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

X Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε μονάδες ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης

Έτος
2021

Έτος
2022

Έτος 2023

Έτος N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να φαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

• Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

20 01 02 01 (στην έδρα και στις αντιπροσωπείες της Επιτροπής)

3

3

0,50

20 01 02 03 (στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

01 01 01 01  (έμμεση έρευνα)

01 01 01 11 (άμεση έρευνα)

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ) 40

20 02 01 (AC, END, INT από το συνολικό κονδύλιο)

6

11

2

20 02 03 (AC, AL, END, INT και JPD στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

XX 01 xx yy zz   41

- στην έδρα

- στις αντιπροσωπείες της ΕΕ

01 01 01 02 (AC, END, INT – έμμεση έρευνα)

01 01 01 12 (AC, END, INT – άμεση έρευνα)

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

ΣΥΝΟΛΟ

9

14

2,50

XX είναι ο σχετικός τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ, το οποίο θα συμπληρωθεί, αν χρειαστεί, με τυχόν πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

Κατάρτιση και συντονισμός του προγράμματος εργασιών για το Ευρωπαϊκό Έτος με άλλες υπηρεσίες· σύνταξη της συγγραφής υποχρεώσεων για τις συμβάσεις υπηρεσιών και τις συμβάσεις αγοράς, και παρακολούθηση της διαδικασίας επιλογής· διασφάλιση του συντονισμού μεταξύ των θεσμικών οργάνων· προετοιμασία συναντήσεων ενημέρωσης και σύνταξη ομιλιών για τον Επίτροπο και τη ΓΔ· εξασφάλιση υλικού για κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης· παρακολούθηση της εκ των υστέρων αξιολόγησης

Εξωτερικό προσωπικό

3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 

Η πρόταση/πρωτοβουλία:

X Η πρόταση είναι συμβατή με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

   μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου με ανακατανομή εντός του οικείου τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ).

   συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση του αδιάθετου περιθωρίου στο πλαίσιο του αντίστοιχου τομέα του ΠΔΠ και/ή τη χρήση ειδικών μηχανισμών, όπως ορίζεται στον κανονισμό για το ΠΔΠ.

   συνεπάγεται την αναθεώρηση του ΠΔΠ.

3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση 

Η πρόταση/πρωτοβουλία:

X    δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους

   προβλέπει τη συγχρηματοδότηση από τρίτους που εκτιμάται κατωτέρω:

Πιστώσεις σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος
N 42

Έτος
N+1

Έτος
N+2

Έτος
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να φαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Σύνολο

Προσδιορισμός του φορέα συγχρηματοδότησης 

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων



3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα 

X Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

   στα λοιπά έσοδα

Να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών    

σε εκατ EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:

Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος

Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 43

Έτος
N

Έτος
N+1

Έτος
N+2

Έτος
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να φαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Άρθρο ………….

Ως προς τα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

Άλλες παρατηρήσεις (π.χ. μέθοδος/τύπος για τον υπολογισμό των επιπτώσεων στα έσοδα ή τυχόν άλλες πληροφορίες).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
του ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας:

Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022

1. ΑΡΙΘΜΟΣ και ΚΟΣΤΟΣ των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ

2. ΚΟΣΤΟΣ ΑΛΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

3. ΣΥΝΟΛΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

4. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

4.1.Ανθρώπινοι πόροι

4.2. Άλλες διοικητικές δαπάνες

Το παρόν παράρτημα πρέπει να συνοδεύει το νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο κατά την έναρξη της διαβούλευσης μεταξύ των υπηρεσιών.

Οι πίνακες δεδομένων χρησιμοποιούνται ως πηγή για τους πίνακες που περιλαμβάνονται στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο. Προορίζονται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση στο πλαίσιο της Επιτροπής.

1. Κόστος των ανθρώπινων πόρων που κρίνονται απαραίτητοι

Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων

X    Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

ΤΟΜΕΑΣ 7

του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

2021

2022

2023

Έτος N+3

Έτος N+4

Έτος N+5

Έτος N+7

ΣΥΝΟΛΟ

ΙΠΑ

Πιστώσεις

ΙΠΑ

Πιστώσεις

ΙΠΑ

Πιστώσεις

ΙΠΑ

Πιστώσεις

ΙΠΑ

Πιστώσεις

ΙΠΑ

Πιστώσεις

ΙΠΑ

Πιστώσεις

ΙΠΑ

Πιστώσεις

Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

20 01 02 01 — Έδρα και αντιπροσωπείες της Επιτροπής

AD

3

 0,456

3

  0,456

0,50

0,076 

 

 

 

 

 

 

 

 

 6,5

0,988 

AST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 01 02 03 Αντιπροσωπείες της Ένωσης

AD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Εξωτερικό προσωπικό 44

20 02 01 και 20 02 02 – Εξωτερικό προσωπικό – Έδρα και αντιπροσωπείες της Επιτροπής

AC

3

0,246 

0,656 

2

 0,164

 

 

 

 

 

 

 

 

13 

1,066 

END

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INT

 3

0,246 

 3

 0,246

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 6

0,492 

20 02 03 – Εξωτερικό προσωπικό - Αντιπροσωπείες της Ένωσης

AC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

END

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JPD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μερικό σύνολο – ΤΟΜΕΑΣ 7

 

9

 0,948

14

1,358 

 2,50

 0,240

 

 

 

 

 

 

 

 

25,5 

2,546 

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ, το οποίο θα συμπληρωθεί, αν χρειαστεί, με τυχόν πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

   

Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7

του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

2021

2022

2023

Έτος N+3

Έτος N+4

Έτος N+5

Έτος N+7

ΣΥΝΟΛΟ

ΙΠΑ

Πιστώσεις

ΙΠΑ

Πιστώσεις

ΙΠΑ

Πιστώσεις

ΙΠΑ

Πιστώσεις

ΙΠΑ

Πιστώσεις

ΙΠΑ

Πιστώσεις

ΙΠΑ

Πιστώσεις

ΙΠΑ

Πιστώσεις

Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

01 01 01 01 Έμμεση έρευνα 45

01 01 01 11 Άμεση έρευνα

Άλλο (να προσδιοριστεί)

AD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Εξωτερικό προσωπικό 46

Εξωτερικό προσωπικό που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).

- στην έδρα

AC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

END

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- σε αντιπροσωπείες της Ένωσης

AC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

END

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JPD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01 01 01 02 Έμμεση έρευνα

01 01 01 12 Άμεση έρευνα

Άλλο (να προσδιοριστεί) 47

AC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

END

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού για ανθρώπινους πόρους (να προσδιοριστούν)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μερικό σύνολο για ανθρώπινους πόρους — εκτός του ΤΟΜΕΑ 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνολο για ανθρώπινους πόρους (όλοι οι τομείς του ΠΔΠ)

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ, το οποίο θα συμπληρωθεί, αν χρειαστεί, με τυχόν πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους καλύπτονται εν μέρει από υπαλλήλους της ΓΔ που έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ, σε συνδυασμό με το αίτημα για διάθεση 4 επιπλέον συμβασιούχων υπαλλήλων, που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

2. Κόστος άλλων διοικητικών δαπανών

Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα

X    Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

ΤΟΜΕΑΣ 7

του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

2021

2022

2023

Έτος N+3

Έτος N+4

Έτος N+5

Έτος N+7

Σύνολο

Στην έδρα ή στο έδαφος της ΕΕ:

 

 

 

 

 

 

 

 

20 02 06 01 — Έξοδα αποστολών και παράστασης

 

0,012

 

 

 

 

 

 0,012

20 02 06 02 — Έξοδα διασκέψεων και συνεδριάσεων

 

 

 

 

 

 

 

 

20 02 06 03 — Επιτροπές 48

 

 

 

 

 

 

 

 

20 02 06 04 Μελέτες και διαβουλεύσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

20 04 — δαπάνες ΤΠ (εταιρικές) 49  

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού που δεν σχετίζονται με τους ανθρώπινους πόρους (να προσδιοριστούν όπου χρειάζεται)

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε αντιπροσωπείες της Ένωσης

 

 

 

 

 

 

 

 

20 02 07 01 — Έξοδα αποστολών, διασκέψεων και παράστασης

 

 

 

 

 

 

 

 

20 02 07 02 — Περαιτέρω επιμόρφωση του προσωπικού

 

 

 

 

 

 

 

 

20 03 05 — Υποδομές και υλικοτεχνική υποστήριξη

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού που δεν σχετίζονται με τους ανθρώπινους πόρους (να προσδιοριστούν όπου χρειάζεται)

 

 

 

 

 

 

 

 

Μερικό σύνολο για λοιπά — ΤΟΜΕΑΣ 7

του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

 

 0,012

 

 

 

 

 

0,012

Οι ανάγκες σε διοικητικές πιστώσεις θα καλυφθούν από τις πιστώσεις που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή που έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και θα συμπληρωθούν, εάν χρειαστεί, από πρόσθετους πόρους που ενδέχεται να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση της δράσης ΓΔ, στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

σε εκατ EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7 

του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Έτος N 50

Έτος N+1

Έτος N+2

Έτος N+3

Έτος N+4

Έτος N+5

Έτος N+7

Σύνολο

Δαπάνες τεχνικής και διοικητικής βοήθειας (μη συμπεριλαμβανομένου του εξωτερικού προσωπικού) βάσει επιχειρησιακών πιστώσεων (πρώην γραμμές «BA»):

 

 

 

 

 

 

 

 

- στην έδρα

 

 

 

 

 

 

 

 

- σε αντιπροσωπείες της Ένωσης

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες διαχειριστικές δαπάνες για έρευνα

 

 

 

 

 

 

 

 

Δαπάνες πολιτικών ΤΠ για επιχειρησιακά προγράμματα 51  

Εταιρικές δαπάνες ΤΠ για επιχειρησιακά προγράμματα 52

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού που δεν σχετίζονται με τους ανθρώπινους πόρους (να προσδιοριστούν όπου χρειάζεται)

 

 

 

 

 

 

 

 

Μερικό σύνολο για λοιπά — Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7

του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνολο άλλων διοικητικών δαπανών (όλοι οι τομείς του ΠΔΠ)

3. Σύνολο διοικητικών δαπανών (όλοι οι τομείς του ΠΔΠ)

σε εκατ EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Συνοπτική παρουσίαση

Έτος 2021

Έτος 2022

Έτος 2023

Έτος N+3

Έτος N+4

Έτος N+5

Έτος N+7

Σύνολο

Τομέας 7 — Ανθρώπινοι πόροι

0,948

 1,358

0,240

 

 

 

 

2,546

Τομέας 7 — Άλλες διοικητικές δαπάνες

 

0,012 

 

 

 

 

 

 0,012

Μερικό σύνολο του τομέα 7

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτός του τομέα 7 — Ανθρώπινοι πόροι

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτός του τομέα 7 — Άλλες διοικητικές δαπάνες

 

 

 

 

 

 

 

 

Μερικό σύνολο άλλων τομέων

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟ

ΤΟΜΕΑΣ 7 και εκτός του ΤΟΜΕΑ 7

0,948

1,370

0,240

2,558

Οι ανάγκες σε διοικητικές πιστώσεις θα καλυφθούν από τις πιστώσεις που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή που έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και θα συμπληρωθούν, εάν χρειαστεί, από πρόσθετους πόρους που ενδέχεται να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση της δράσης ΓΔ, στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

4. Χρησιμοποιούμενες μέθοδοι υπολογισμού για την εκτίμηση του κόστους

4.1. Ανθρώπινοι πόροι

Στο παρόν τμήμα καθορίζεται η χρησιμοποιούμενη μέθοδος υπολογισμού για την εκτίμηση των ανθρώπινων πόρων που θεωρούνται απαραίτητοι [παραδοχές φόρτου εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών θέσεων εργασίας (προφίλ εργασιών του συστήματος διαχείρισης προσωπικού SYSPER 2), των κατηγοριών προσωπικού και του αντίστοιχου μέσου κόστους]

ΤΟΜΕΑΣ 7 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

ΣΗΜ: Το μέσο κόστος για κάθε κατηγορία προσωπικού στην έδρα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο BudgWeb:

https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EL/pre/legalbasis/Pages/pre-040-020_preparation.aspx

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

3,00 ΙΠΑ το 2021 για την προετοιμασία του Έτους

3 ΙΠΑ το 2022 για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων

0,5 ΙΠΑ το 2023 για την υποβολή των τελικών εκθέσεων

Εξωτερικό προσωπικό

3 CA και 3 προσωρινοί υπάλληλοι για την προετοιμασία του Έτους για περίοδο 3-4 μηνών

 

8 CA το 2022 και 3 προσωρινοί υπάλληλοι για την υλοποίηση όλων των δραστηριοτήτων και των επαφών με τις ΓΔ και τα ενδιαφερόμενα μέρη

2 CA το 2023 για να συνδράμουν στην υποβολή των τελικών εκθέσεων και στην ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων

Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Μόνον οι θέσεις που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό για την έρευνα 

Εξωτερικό προσωπικό

4.2. Άλλες διοικητικές δαπάνες

Να αναφερθεί λεπτομερώς η χρησιμοποιούμενη μέθοδος υπολογισμού για κάθε γραμμή του προϋπολογισμού

επισημαίνοντας ειδικότερα τις υποκείμενες παραδοχές (π.χ. αριθμός συνεδριάσεων ετησίως, μέσο κόστος κ.λπ.)

ΤΟΜΕΑΣ 7 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Περίπου 10 αποστολές στα κράτη μέλη το 2022

Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

(1)    ΟΟΣΑ, 2020. Youth and Covid-19. Response, Recovery and resilience (Νεολαία και Covid-19.Αντιμετώπιση, ανάκαμψη και ανθεκτικότητα). ΟΟΣΑ, 2020. ΔΟΕ, 2020. Covid and Youth. Impacts on Jobs, Education, Rights and mental Well-being (Covid και Νεολαία. Επιπτώσεις στην απασχόληση, την εκπαίδευση, τα δικαιώματα και την ψυχική υγεία). Eurostat, 2020. Being young in Europe today – health (Οι νέοι στην Ευρώπη σήμερα – υγεία).
(2)    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:C:2018:456:FULL&from=EN
(3)    https://europa.eu/youth/strategy/european-youth-goals_el
(4)     https://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=22829&langId=el
(5)    https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1223&langId=el.
(6)     https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/3/2021/EL/C-2021-1372-F1-EL-MAIN-PART-1.PDF  
(7)    https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/rights-child/eu-strategy-rights-child-and-european-child-guarantee_el
(8)    ΕΕ C της , σ. .
(9)    ΕΕ C της , σ. .
(10)     Δήλωση και οδικός χάρτης της Μπρατισλάβα - Συμβούλιο (europa.eu)
(11)     Η Διακήρυξη της Ρώμης (europa.eu)
(12)     soteu_2021_address_el_0.pdf (europa.eu)  
(13)     https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:52020DC0790&rid=6
(14)     21252030 Agenda for Sustainable Development web.pdf (un.org)
(15)     pdf (europa.eu)
(16)     Κείμενα που εγκρίθηκαν - Εγγυήσεις για τη Νεολαία - Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020 (europa.eu)
(17)     pdf (europa.eu)  
(18)     Κείμενα που εγκρίθηκαν - Ο αντίκτυπος της νόσου Covid-19 στη νεολαία και στον αθλητισμό - Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 (europa.eu)
(19)     https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX:42020Y1201(01)  
(20)     pdf (europa.eu)  
(21)     Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου σχετικά με την ψηφιακή εργασία στον τομέα της νεολαίας 2019/C 414/02 - Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ (europa.eu)  
(22)     Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τις έξυπνες κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για νέους (europa.eu)  
(23)     Συμφωνία του Παρισιού | Δράση για το Κλίμα (europa.eu)  
(24)     Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία | Ευρωπαϊκή Επιτροπή (europa.eu)
(25)     Το σχέδιο της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση - Συμβούλιο (europa.eu)  
(26)     Κείμενα που εγκρίθηκαν - Αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου τα προγράμματα Erasmus+, Δημιουργική Ευρώπη και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης να αποκτήσουν οικολογικό προσανατολισμό - Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 (europa.eu)
(27)     Text_el.pdf (europa.eu)
(28)    COM(2021) 142 final
(29)    Σύσταση του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 (ΕΕ) 2021/1004
(30)    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
(31)    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(32)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.
(33)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
(34)    Υποψήφιες χώρες και, εφόσον υπάρχουν, εν δυνάμει υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
(35)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
(36)    Τα αποτελέσματα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (π.χ.: αριθμός ανταλλαγών φοιτητών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν κ.λπ.).
(37)    Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικοί στόχοι …»
(38)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
(39)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
(40)    AC = Συμβασιούχος υπάλληλος· AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό· JPD = Νέος επαγγελματίας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ.
(41)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
(42)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
(43)    Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 20 % για έξοδα είσπραξης.
(44)    AC = Συμβασιούχος υπάλληλος· AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό· JPD = Νέος επαγγελματίας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ.
(45)    Να επιλεγεί η σχετική γραμμή του προϋπολογισμού ή να προσδιοριστεί άλλη, εάν είναι απαραίτητο· σε περίπτωση που πρόκειται για περισσότερες γραμμές του προϋπολογισμού, το προσωπικό θα πρέπει να διαφοροποιείται για κάθε σχετική γραμμή του προϋπολογισμού
(46)    AC = Συμβασιούχος υπάλληλος· AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό· JPD = Νέος επαγγελματίας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ.
(47)    Να επιλεγεί η σχετική γραμμή του προϋπολογισμού ή να προσδιοριστεί άλλη, εάν είναι απαραίτητο· σε περίπτωση που πρόκειται για περισσότερες γραμμές του προϋπολογισμού, το προσωπικό θα πρέπει να διαφοροποιείται για κάθε σχετική γραμμή του προϋπολογισμού
(48)    Να διευκρινιστεί το είδος της επιτροπής και η ομάδα στην οποία ανήκει.
(49)    Απαιτείται η γνώμη της ΓΔ DIGIT — Ομάδα επενδύσεων ΤΠ [βλ. κατευθυντήριες γραμμές για τη χρηματοδότηση των ΤΠ, C(2020) 6126 final της 10.9.2020, σ. 7]
(50)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη
(51)    Απαιτείται η γνώμη της ΓΔ DIGIT — Ομάδα επενδύσεων ΤΠ [βλ. κατευθυντήριες γραμμές για τη χρηματοδότηση των ΤΠ, C(2020) 6126 final της 10.9.2020, σ. 7]
(52)    Το στοιχείο αυτό περιλαμβάνει τοπικά διοικητικά συστήματα και συνεισφορές για τη συγχρηματοδότηση εταιρικών συστημάτων ΤΠ [βλ. κατευθυντήριες γραμμές για τη χρηματοδότηση των ΤΠ, C(2020) 6126 final της 10.9.2020]
Top