EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0131

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την υποβολή πρότασης, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την καταχώριση πρόσθετων χημικών ουσιών στο παράρτημα Α της σύμβασης της Στοκχόλμης για τους έμμονους οργανικούς

/* COM/2013/0131 final - 2013/0073 (NLE) */

52013PC0131

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την υποβολή πρότασης, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την καταχώριση πρόσθετων χημικών ουσιών στο παράρτημα Α της σύμβασης της Στοκχόλμης για τους έμμονους οργανικούς /* COM/2013/0131 final - 2013/0073 (NLE) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Η σύμβαση της Στοκχόλμης για τους έμμονους οργανικούς ρύπους («η Σύμβαση»), που εγκρίθηκε με την απόφαση 2006/507/EΚ του Συμβουλίου[1], άρχισε να ισχύει στις 17 Μαΐου 2004. Στόχος της Σύμβασης είναι η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τους έμμονους οργανικούς ρύπους (Persistent Organic Pollutants/POP). Με βάση την αρχή της προφύλαξης, η σύμβαση παρέχει το πλαίσιο για την κατάργηση της παραγωγής, της χρήσης, των εισαγωγών και των εξαγωγών των επί του παρόντος 22 έμμονων οργανικών ρύπων προτεραιότητας, τον χειρισμό και τη διάθεσή τους με ασφάλεια, καθώς και για την εξάλειψη ή τη μείωση των εκλύσεων ορισμένων συμπτωματικών έμμονων οργανικών ρύπων.

Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 850/2004 για τους έμμονους οργανικούς ρύπους[2] ενσωματώθηκαν στο ενωσιακό δίκαιο οι δεσμεύσεις που καθορίζονται στη Σύμβαση, καθώς και στο πρωτόκολλο περί έμμονων οργανικών ρύπων της σύμβασης του 1979 για τη διασυνοριακή ρύπανση της ατμόσφαιρας σε μεγάλες αποστάσεις («το Πρωτόκολλο»), το οποίο εγκρίθηκε με την απόφαση 259/2004/EΚ του Συμβουλίου[3].

Το άρθρο 8 παράγραφος 1 της Σύμβασης ορίζει ρητά ότι οποιοδήποτε συμβαλλόμενο μέρος δύναται να υποβάλει στη Γραμματεία πρόταση για να συμπεριληφθεί μια χημική ουσία στα παραρτήματα Α, Β και Γ της Σύμβασης. Στη συνέχεια, η πρόταση εξετάζεται από την Επιτροπή Εξέτασης Έμμονων Οργανικών Ρύπων σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφοι 3 και 4. Η πρόταση πρέπει να περιέχει τις πληροφορίες που καθορίζονται στο παράρτημα Δ. Η διαδικασία έγκρισης τροποποιήσεων των παραρτημάτων διέπεται από το άρθρο 22 της Σύμβασης.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και εκθέσεις εξέτασης και λαμβανομένων δεόντως υπόψη των κριτηρίων επιλογής που προβλέπονται στο παράρτημα Δ της Σύμβασης, η ουσία dicofol παρουσιάζει χαρακτηριστικά έμμονου οργανικού ρύπου.

Το dicofol δεν έχει καταχωριστεί[4] ως δραστική ουσία στο παράρτημα Ι της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ, της 15ης Ιουλίου 1991, σχετικά με τη διάθεση στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων[5]. Επίσης, το dicofol δεν έχει καταχωριστεί[6] στο παράρτημα Ι της οδηγίας 98/8/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 1998, για τη διάθεση βιοκτόνων στην αγορά[7]. Κατά συνέπεια, η διάθεση της συγκεκριμένης ουσίας στην αγορά και η χρήση της στην ΕΕ έχουν ήδη παύσει ή μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Το 2008 η ΕΕ πρότεινε την καταχώριση του dicofol στον κατάλογο των έμμονων οργανικών ρύπων βάσει του Πρωτοκόλλου, βασιζόμενη σε έγγραφο χαρακτηριστικών κινδύνου και συνοπτικής έκθεσης για τη συγκεκριμένη ουσία[8], το οποίο συνέταξαν οι Κάτω Χώρες. Παράλληλα, η Επιτροπή Εξέτασης Έμμονων Οργανικών Ρύπων αξιολόγησε το dicofol ως δυνητική εναλλακτική ουσία έναντι του endosulfan. Με βάση την αξιολόγηση αυτή, η εν λόγω επιτροπή θεωρεί ότι το dicofol πληροί τα κριτήρια του παραρτήματος Δ της Σύμβασης και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να θεωρηθεί έμμονος οργανικός ρύπος.

Δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί ότι συνεχίζονται η παραγωγή, η χρήση ή οι σημαντικές ακούσιες εκπομπές dicofol σε άλλες χώρες. Λόγω του δυναμικού μεταφοράς της συγκεκριμένης χημικής ουσίας σε μεγάλες αποστάσεις στο περιβάλλον, τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό ή ενωσιακό επίπεδο δεν αρκούν για να διασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας και είναι απαραίτητο να αναληφθεί ευρύτερη διεθνής δράση.

Ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της Επιτροπής Εξέτασης Έμμονων Οργανικών Ρύπων, τον Οκτώβριο του 2013, είναι σκόπιμο να υποβάλει η Επιτροπή στη Γραμματεία της σύμβασης της Στοκχόλμης, εξ ονόματος της Ένωσης, πρόταση καταχώρισης του dicofol στο παράρτημα Α. Η πρόταση αυτή συνιστά τη θέση που θα πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ένωσης, για τους σκοπούς του άρθρου 218 παράγραφος 9 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2013/0073 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την υποβολή πρότασης, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την καταχώριση πρόσθετων χημικών ουσιών στο παράρτημα Α της σύμβασης της Στοκχόλμης για τους έμμονους οργανικούς

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 191 παράγραφος 1, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)       Στις 16 Νοεμβρίου 2004 η Ένωση κύρωσε τη σύμβαση της Στοκχόλμης για τους έμμονους οργανικούς ρύπους («η Σύμβαση»), με την απόφαση 2006/507/EΚ του Συμβουλίου, της 14ης Οκτωβρίου 2004, σχετικά με τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της σύμβασης της Στοκχόλμης για τους έμμονους οργανικούς ρύπους[9].

(2)       Η Ένωση, ως συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης, δύναται να υποβάλει προτάσεις τροποποίησης των παραρτημάτων της. Το παράρτημα Α της Σύμβασης περιλαμβάνει κατάλογο των προς εξάλειψη έμμονων οργανικών ρύπων (Persistent Organic Pollutants/POP).

(3)       Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και εκθέσεις εξέτασης και λαμβανομένων δεόντως υπόψη των κριτηρίων επιλογής που προβλέπονται στο παράρτημα Δ της Σύμβασης, η ουσία dicofol παρουσιάζει χαρακτηριστικά έμμονου οργανικού ρύπου.

(4)       Η Ένωση υπέδειξε το dicofol ως δυνητικό έμμονο οργανικό ρύπο βάσει του πρωτοκόλλου της σύμβασης του 1979 για τη διασυνοριακή ρύπανση της ατμόσφαιρας σε μεγάλες αποστάσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με την προκαταρτική αξιολόγηση που διενήργησε η Επιτροπή Εξέτασης Έμμονων Οργανικών Ρύπων, στο πλαίσιο του προσδιορισμού εναλλακτικών ουσιών έναντι της ουσίας endosulfan, το dicofol πληροί τα κριτήρια του παραρτήματος Δ της Σύμβασης.

(5)       Η διάθεση στην αγορά και η χρήση του dicofol στην Ένωση έχουν ήδη παύσει. Δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί ότι συνεχίζονται η παραγωγή, η χρήση ή οι σημαντικές ακούσιες εκπομπές της συγκεκριμένης ουσίας σε άλλες χώρες.

(6)       Λόγω του δυναμικού μεταφοράς του dicofol σε μεγάλες αποστάσεις στο περιβάλλον, τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό ή ενωσιακό επίπεδο δεν αρκούν για να διασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας και είναι απαραίτητο να αναληφθεί ευρύτερη διεθνής δράση.

(7)       Θα πρέπει συνεπώς να υποβάλει η Ένωση στη Γραμματεία της Σύμβασης πρόταση καταχώρισης του dicofol στο παράρτημα Α αυτής,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

1. Η Ένωση υποβάλλει πρόταση καταχώρισης του dicofol (αριθ. CAS: 115-32-2) στο παράρτημα Α της σύμβαση της Στοκχόλμης για τους έμμονους οργανικούς ρύπους («η Σύμβαση»).

2. Η Επιτροπή διαβιβάζει την πρόταση, εξ ονόματος της Ένωσης, στη Γραμματεία της Σύμβασης, συνοδευόμενη από όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται βάσει του παραρτήματος Δ της Σύμβασης.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της έκδοσής της.

Βρυξέλλες,

                                                                       Για το Συμβούλιο

                                                                       Ο Πρόεδρος

[1]               ΕΕ L 209 της 31.7.2006, σ. 1.

[2]               ΕΕ L 158 της 30.4.2004, σ. 7.

[3]               ΕΕ L 81 της 19.3.2004, σ. 35.

[4]               Απόφαση 2008/764/ΕΚ της Επιτροπής, της 30ής Σεπτεμβρίου 2008, σχετικά με τη μη καταχώριση της ουσίας dicofol στο παράρτημα I της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου και την ανάκληση των εγκρίσεων φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν την εν λόγω ουσία (ΕΕ L 262 της 1.10.2008, σ. 40).

[5]               ΕΕ L 230 της 19.8.1991, σ. 1.

[6]               Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1451/2007 της Επιτροπής, της 4ης Δεκεμβρίου 2007, σχετικά με τη δεύτερη φάση του δεκαετούς προγράμματος εργασιών που αναφέρεται στο άρθρο 16 παράγραφος 2 της οδηγίας 98/8/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη διάθεση βιοκτόνων στην αγορά (ΕΕ L 325 της 11.12.2007, σ. 3).

[7]               ΕΕ L 123 της 24.4.1998, σ. 1.

[8]               Διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: http://www.unece.org/fileadmin/DAM/env/lrtap/TaskForce/popsxg/2008/Dicofol_RA%20dossier_proposal%20for%20submission%20to%20UNECE%20POP%20protocol.pdf.

[9]               ΕΕ L 209 της 31.7.2006, σ. 1.

Top