EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008PC0454

Πρόταση Κανονισμου του Συμβουλίου περί της θέσπισης προσωρινών ειδικών μέτρων με στόχο την προώθηση της αναδιάρθρωσης των αλιευτικών στόλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση

/* COM/2008/0454 τελικό - CNS 2008/0144 */

52008PC0454

Πρόταση Κανονισμου του Συμβουλίου περί της θέσπισης προσωρινών ειδικών μέτρων με στόχο την προώθηση της αναδιάρθρωσης των αλιευτικών στόλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση /* COM/2008/0454 τελικό - CNS 2008/0144 */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 8.7.2008

COM(2008) 454 τελικό

2008/0144 (CNS)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

περί της θέσπισης προσωρινών ειδικών μέτρων με στόχο την προώθηση της αναδιάρθρωσης των αλιευτικών στόλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

• Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σήμερα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ακόμη και σε πραγματικούς όρους, γεγονός που οφείλεται σε συστημική αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία. Η Επιτροπή εξετάζει το θέμα αυτό ευρύτερα και για τον σκοπό αυτό δημοσίευσε πρόσφατα τη σχετική ανακοίνωση με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της ανόδου των τιμών του πετρελαίου» (COM(2008) 384, Βρυξέλλες, 13-VI-2008). Η Επιτροπή σημειώνει ότι οι αγορές πετρελαίου είναι παγκόσμιες, πράγμα που αφήνει ελάχιστα περιθώρια άμεσων παρεμβάσεων στην Επιτροπή, ακόμη και στην ΕΕ. Αναγνωρίζεται ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οποία έχει προσλάβει εντυπωσιακές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες, δημιουργεί πολύ ισχυρές πιέσεις στον τομέα της αλιείας. Η αλιεία δεν είναι ο μόνος τομέας που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου, αλλά το πρόβλημα της αλιείας είναι ιδιαίτερα περίπλοκο λόγω των περιορισμών που προκύπτουν από το γεγονός ότι ο αλιευτικός στόλος πάσχει από συστημική πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα, η οποία επιδεινώνεται από τη μείωση των αλιευτικών δυνατοτήτων σε σύγκριση με το παρελθόν. Επιπλέον, οι τιμές των ιχθύων έχουν μείνει στάσιμες σε μεγάλο βαθμό και η πλειονότητα των αλιευτικών εταιρειών είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Η υψηλή τιμή του πετρελαίου είναι ένα διαρθρωτικό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί διαρθρωτική αντιμετώπιση. Ωστόσο, πρέπει να εξετασθούν επίσης βραχυπρόθεσμες δράσεις προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν θα αφανισθεί ο αλιευτικός τομέας. Στην 1835η συνεδρίασή της, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο στις 17 Ιουνίου 2008, η Επιτροπή έλαβε γνώση του ενημερωτικού σημειώματος SEC(2008) 2079/3 σχετικά με επείγουσα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του άμεσου προβλήματος των οικονομικών και κοινωνικών δυσχερειών στον κλάδο της αλιείας της ΕΕ και για τη μακροπρόθεσμη συμβολή στην αντιμετώπιση της συστημικής πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας. Η απόκριση αυτή πρέπει να καλύπτει το σύνολο της ΕΕ και να είναι συντονισμένη, προκειμένου να αποφευχθούν η στρέβλωση του ανταγωνισμού και οι διακρίσεις μεταξύ κρατών μελών ή στόλων. Η βαθιά κρίση που έχει προκληθεί από τις υψηλές τιμές των καυσίμων καθιστά, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επιτακτική την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων του τομέα στα βαθύτερα αίτιά τους. Η δέσμη μέτρων επικεντρώνεται πρωτίστως στη μείωση της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας και στη διασφάλιση της αποδοτικότερης λειτουργίας των σκαφών αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Καθώς η έκτακτη αυτή κατάσταση απαιτεί συντονισμένες λύσεις σε επίπεδο ΕΕ, η δέσμη μέτρων βασίζεται κυρίως στη βελτιωμένη χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας (ΕΤΑ). Περιλαμβάνει κυρίως μέτρα που βασίζονται σε προσωρινές παρεκκλίσεις από τους κανόνες του ΕΤΑ, με σκοπό να υποστηριχθεί η ταχύτερη προσαρμογή του κοινοτικού στόλου στην παρούσα κατάσταση και να παρασχεθεί προσωρινή βοήθεια για τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών σε μεταβατικό στάδιο.

• Γενικό πλαίσιο

Ο κλάδος της αλιείας αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της οικονομικής ζωής πολλών παράκτιων περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμβάλλει με ξεχωριστό τρόπο στην επισιτιστική ασφάλεια και στην εθνική υγεία παρέχοντας ευρύ φάσμα προϊόντων υψηλής ποιότητας. Η συνολική απασχόληση το 2005 σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των προϊόντων της αλιείας για την ΕΕ-27 περιλάμβανε περίπου 407.000 άτομα, εκ των οποίων 187.000 άτομα απασχολούνταν στον τομέα της αλιείας και 18.000 θέσεις αφορούσαν βοηθητικές δραστηριότητες. Ο κλάδος της αλιείας της ΕΕ υφίσταται εδώ και καιρό τις συνέπειες ενός φαύλου κύκλου κακής οικονομικής αποδοτικότητας και υπερεκμετάλλευσης των αποθεμάτων λόγω της σημαντικής πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας. Από τη μεταρρύθμιση της κοινής αλιευτικής πολιτικής, το 2002, και έπειτα ελήφθησαν αρκετά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, αλλά η πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα και η υπερβολική αλιευτική προσπάθεια εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα του τομέα. Στο πλαίσιο αυτής της διαρθρωτικά εύθραυστης κατάστασης, η δραστική αύξηση της τιμής του πετρελαίου πλήττει τον κλάδο της αλιείας ιδιαίτερα έντονα, ιδίως καθώς αυτό συμβαίνει ενώ οι τιμές πρώτης πώλησης των ιχθύων στην αγορά παραμένουν στάσιμες την τελευταία δεκαετία.

• Ισχύουσες διατάξεις στον τομέα της πρότασης

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 του Συμβουλίου, της 27ης Ιουλίου 2006 , για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας

• Συνοχή με άλλες πολιτικές και στόχους της Ένωσης

Τα προτεινόμενα μέτρα έχουν καταρτιστεί σύμφωνα με τους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και συνάδουν με την πολιτική της Κοινότητας για την αειφόρο ανάπτυξη.

2. ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

• Διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Αδύνατη, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της πρότασης.

• Συλλογή και χρήση εμπειρογνωμοσύνης

Δεν υπήρξε ανάγκη προσφυγής σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

• Εκτίμηση επιπτώσεων

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της πρότασης δεν διενεργήθηκε επίσημη εκτίμηση των επιπτώσεων. Εντούτοις, παρουσιάζονται τα ακόλουθα στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν ότι οι προτεινόμενες παρεκκλίσεις αποτελούν την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Θεωρείται πιθανό ότι οι παρούσες παγκόσμιες συνθήκες υψηλής τιμής του πετρελαίου θα συνεχίσουν να περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων αλιείας. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου Brent υπερπενταπλασιάστηκε, ξεπερνώντας τα 140 δολάρια το βαρέλι στα τέλη του Ιουνίου του 2008, από 20 δολάρια το βαρέλι το 2002, και η πορεία της φαίνεται ασυγκράτητη. Η τιμή των ναυτιλιακών καυσίμων στην ΕΕ στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε στην πραγματικότητα κατά περίπου 240% και σήμερα υπερβαίνει συνήθως το 0,7 ευρώ/λίτρο.

Εκτιμάται ότι το 2006 οι στόλοι της ΕΕ δαπάνησαν περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε καύσιμα, δηλαδή περίπου 15-20% της αξίας των εκφορτώσεων, με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 0,45 και 0,55 ευρώ/λίτρο. Σήμερα, η τιμή των καυσίμων είναι σημαντικά υψηλότερη. Σε τρέχουσες τιμές, το κόστος των καυσίμων του συνόλου του στόλου είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ήτοι περίπου 30% της αξίας των εκφορτώσεων της ΕΕ.

Η εκτίμηση του κόστους των καυσίμων ως ποσοστού του εισοδήματος δείχνει ότι τα τμήματα που επηρεάζονται περισσότερο είναι τα συρόμενα εργαλεία (π.χ. μηχανότρατες), τα οποία έχουν συνήθως κινητήρες μεγάλης ισχύος. Το κόστος των καυσίμων αντιπροσωπεύει, σε ορισμένες περιπτώσεις, έως 50% της αξίας των εκφορτώσεων. Οι επιπτώσεις στα σκάφη που χρησιμοποιούν σταθερά εργαλεία (π.χ. παγίδες, απλάδια, παραγάδια) είναι σημαντικά μικρότερες, αλλά εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μεταξύ 5 και 20% του συνολικού εισοδήματος της αλιείας. Όσον αφορά την απώλεια θέσεων απασχόλησης, τα διαθέσιμα δεδομένα μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι, σε τρέχουσες τιμές καυσίμων, οι απώλειες θα είναι τουλάχιστον 15%. Οι απώλειες θέσεων απασχόλησης δεν θα περιορισθούν στον τομέα της αλιείας, καθώς πολλές υπηρεσίες των λιμένων, π.χ. οι ιχθυόσκαλες κλπ., εξαρτώνται από τη δραστηριότητα των σκαφών.

Τα αλιεύματα της ΕΕ μειώνονται σταθερά από το 1993, κατά 2% ετησίως κατά μέσο όρο. Σχεδόν όλα τα αποθέματα βενθικών ειδών έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και δεν είναι βιώσιμα επί του παρόντος. Τα αποθέματα πελαγικών ειδών, τα οποία εμφανίζουν εντονότερες κυκλικές εξελίξεις, είναι γενικά σε καλύτερη κατάσταση. Οι χαμηλές αλιευτικές δυνατότητες σημαίνουν ότι ο τομέας λειτουργεί με χαμηλούς δείκτες παραγωγικότητας. Κατά συνέπεια, το μοναδιαίο κόστος αυξάνει και τα περιθώρια κέρδους μειώνονται.

Παρά τη μείωση των όγκων των εκφορτώσεων για τα περισσότερα αποθέματα, οι τιμές πρώτης πώλησης πολλών σημαντικών ειδών έμειναν στάσιμες, ή ακόμη και μειώθηκαν, σε πραγματικούς όρους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ευπαθή φύση των ιχθύων, στον εξατομικευμένο χαρακτήρα της προσφοράς και στη μεγάλη αγοραστική δύναμη μεταποιητών και αλυσίδων εμπορίας που έχουν πρόσβαση σε προϊόντα ιχθύων σε χαμηλές τιμές τα οποία εισάγονται από την παγκόσμια αγορά. Σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία των αλιέων να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος στα επόμενα στάδια της αλυσίδας βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλούς άλλους βιομηχανικούς τομείς.

Μια από τις κύριες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου της αλιείας στην ΕΕ ήταν και παραμένει η διαρθρωτική ανισορροπία μεταξύ της ικανότητας του στόλου και των πόρων πολλών ιχθυαποθεμάτων. Η πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα του στόλου της ΕΕ εκτιμήθηκε πριν από μερικά χρόνια σε περίπου 40%. Η ΚΑΠ προσπαθεί εδώ και αρκετά χρόνια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, για το οποίο, ωστόσο, δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση. Λόγω της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας και της συρρίκνωσης της βάσης των πόρων ύστερα από δεκαετίες υπεραλίευσης, ο κλάδος εμφανίζει μειωμένη αντοχή στις εξωτερικές οικονομικές πιέσεις, όπως η αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Ωστόσο, η οικονομική ανάλυση δείχνει ότι, ακόμη και για ορισμένους στόλους αλιείας βενθικών και πελαγικών ειδών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα καύσιμα, ο συνδυασμός της μείωσης των στόλων, της αποκατάστασης αποθεμάτων ιχθύων και της αύξησης της τιμής των ιχθύων θα επαναφέρει την αποδοτικότητα στο μεγαλύτερο μέρος του τομέα.

Επομένως, οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην επίτευξη βελτιώσεων στη βάση των πόρων, μειώνοντας την εξάρτηση από τα καύσιμα και αυξάνοντας την αξία των ιχθύων στην αγορά.

3. ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

• Σύνοψη της προτεινόμενης δράσης

Η πρόταση θεσπίζει ένα ad hoc ειδικό, προσωρινό καθεστώς, το οποίο θα παρεκκλίνει από ορισμένες διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 του Συμβουλίου, της 27ης Ιουλίου 2006, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, για χρονικό διάστημα έως την 31η Δεκεμβρίου 2010.

• Νομική βάση

Άρθρα 36 και 37 της Συνθήκης

• Αρχή της επικουρικότητας

Η πρόταση εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κοινότητας. Ως εκ τούτου, δεν εφαρμόζεται η αρχή της επικουρικότητας.

• Αρχή της αναλογικότητας

Η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας για τον (τους) ακόλουθο(-ους) λόγο(-ους).

Ο παρών κανονισμός του Συμβουλίου παρέχει νέες δυνατότητες στα κράτη μέλη ώστε να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικότερα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, προκειμένου να υποστηριχθεί η αναδιάρθρωση των στόλων που πλήττονται σοβαρότερα από την οικονομική κρίση. Ο σχεδιασμός του διασφαλίζει ότι οι συνέπειες του προτεινόμενου κανονισμού δεν υπερβαίνουν τα αναγκαία λόγω της κρίσης μέτρα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους βασικούς στόχους της κοινής αλιευτικής πολιτικής, ιδίως όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ αλιευτικής ικανότητας και πόρων.

Η πρόταση δεν έχει νέες χρηματοδοτικές συνέπειες για τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Τα κράτη μέλη θα εφαρμόσουν τις παρεκκλίσεις αναπρογραμματίζοντας τα εθνικά επιχειρησιακά προγράμματά τους στο πλαίσιο του ΕΤΑ, εντός των ορίων των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων που καθορίζονται για το ΕΤΑ για την περίοδο 2007-2013.

• Επιλογή πράξης

Προτεινόμενες πράξεις: κανονισμός.

Άλλα μέσα δεν θα ήταν κατάλληλα για τον (τους) ακόλουθο(-ους) λόγο(-ους).

Η πρόταση αφορά προσωρινές παρεκκλίσεις από κανονισμό του Συμβουλίου, οι οποίες απαιτούν έναν άλλο κανονισμό του Συμβουλίου.

4. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Δεν αντανακλά δημοσιονομικές επιπτώσεις, εκτός από μια αλλαγή στην ετήσια μορφή των Πιστώσεων Πληρωμών (ΠΠ) βάσει του ΕΤΑ.

2008/0144 (CNS)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

περί της θέσπισης προσωρινών ειδικών μέτρων με στόχο την προώθηση της αναδιάρθρωσης των αλιευτικών στόλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως τα άρθρα 36 και 37,

την πρόταση της Επιτροπής[1],

τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου[2],

Εκτιμώντας τα εξής:

(1) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 του Συμβουλίου, της 27ης Ιουλίου 2006, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας[3] καθορίζει τους κανόνες σχετικά με την κοινοτική διαρθρωτική βοήθεια στον τομέα της αλιείας. Ειδικότερα, το κεφάλαιο I του τίτλου IV του εν λόγω κανονισμού θεσπίζει τους όρους υπό τους οποίους τα κράτη μέλη δύνανται να λαμβάνουν χρηματοδοτικές συνεισφορές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ) για μέτρα που αφορούν την προσαρμογή του κοινοτικού αλιευτικού στόλου.

(2) Στόχος του ΕΤΑ είναι να συνεισφέρει στα μέτρα που έχουν ληφθεί μετά τη μεταρρύθμιση της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑΠ) το 2002, με σκοπό τη μείωση των πιέσεων που ασκούνται στα αποθέματα ιχθύων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα βιώσιμες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στον τομέα της αλιείας.

(3) Στο πλαίσιο της πρόσφατης οικονομικής κατάστασης, ιδίως μετά τη δραστική αύξηση της τιμής των καυσίμων, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την ταχύτερη προσαρμογή του κοινοτικού αλιευτικού στόλου στην παρούσα κατάσταση, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανάγκη διασφάλισης βιώσιμων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών στον τομέα της αλιείας. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να συμβάλουν στην επίτευξη των γενικών στόχων που αναφέρονται στο άρθρο 33 της Συνθήκης και των στόχων της ΚΑΠ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 του Συμβουλίου της 20ης Δεκεμβρίου 2002 για τη διατήρηση και τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής[4]. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αντιμετωπίσουν αφενός το άμεσο πρόβλημα των οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών και αφετέρου τη συστημική πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα.

(4) Σημαντικό είναι τα μέτρα αυτά να εξετασθούν και να αποτελέσουν αντικείμενο συντονισμού σε κοινοτικό επίπεδο ώστε να διατίθενται εξίσου σε όλα τα κράτη μέλη και για να αποφευχθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού μεταξύ κρατών μελών ή στόλων.

(5) Συνεπώς, απαιτείται η ανάληψη κοινοτικής πρωτοβουλίας η οποία θα συμπληρώνει τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 και θα επιτρέπει την προσωρινή παρέκκλιση από ορισμένες διατάξεις του. Η πρωτοβουλία αυτή πρέπει συνεπώς να προβλέπει ειδικά μέτρα γενικού χαρακτήρα και την εφαρμογή ΣΠΣ στα κράτη μέλη, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών δυσκολιών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του αλιευτικού τομέα.

(6) Λόγω του έκτακτου χαρακτήρα των μέτρων και των οικονομικών δυσχερειών που αυτά προορίζονται να αντιμετωπίσουν, η διάρκειά τους πρέπει να περιορίζεται στο συντομότερο χρονικό διάστημα που αρκεί για την επίτευξη των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων.

(7) Τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του επιχειρησιακού τους προγράμματος βάσει του ΕΤΑ και να χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια που τους κατανέμονται στο πλαίσιο αυτό.

(8) Επιπλέον, τα κράτη μέλη πρέπει να δικαιούνται να συμπληρώνουν τις δράσεις για τις οποίες χορηγούνται τα εν λόγω κονδύλια χρηματοδοτώντας ορισμένα μέτρα αποκλειστικά μέσω εθνικών πόρων, δίχως χρηματοδότηση από κοινοτικούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς. Λόγω της ανάγκης για ταχεία αντιμετώπιση της σοβαρής κατάστασης που αντιμετωπίζει ο τομέας της αλιείας, τα εν λόγω μέτρα, με στόχο τη διαρθρωτική βελτίωση και τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα του τομέα, δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο εφαρμογής των άρθρων 87, 88 και 89 της συνθήκης. Για να περιοριστεί το ενδεχόμενο τυχόν στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και επιπτώσεων στην εσωτερική αγορά, τα εν λόγω μέτρα διέπονται από ορισμένους περιορισμούς.

(9) Η εν λόγω πρωτοβουλία πρέπει να προβλέπει τη συμβολή της Κοινότητας σε μέτρα για την οριστική και προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων, για επενδύσεις επί του σκάφους με στόχο τη μείωση της εξάρτησης των σκαφών από καύσιμα, σε μέτρα για κοινωνικοοικονομική αποζημίωση, καθώς και σε ορισμένα μέτρα πιο συλλογικού χαρακτήρα. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων και για να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα κονδύλια κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, πρέπει να μειωθούν τα ανώτατα όρια για ιδιωτική συμμετοχή στη χρηματοδότηση των μέτρων.

(10) Για να διευκολυνθεί η αναδιάρθρωση, πρέπει να καταστεί δυνατή η προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων. Η προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων πρέπει, συγκεκριμένα, να αποσκοπεί στην αύξηση του οικονομικού οφέλους μέσω της στήριξης της αποκατάστασης των αποθεμάτων ή μέσω της προώθησης πιο ευνοϊκών όρων εμπορίας. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να ενθαρρυνθούν να συνδέσουν την περίοδο προσωρινής παύσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων με παράγοντες βιολογικής δυναμικής, εποχικότητας και δυναμικής της αγοράς. Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, είναι επίσης απαραίτητο να διευκολυνθεί η παροχή αποζημίωσης στους αλιείς οι οποίοι έχουν παύσει προσωρινά τις δραστηριότητές τους, πριν από την έγκριση του παρόντος κανονισμού.

(11) Ενδείκνυται η διευκόλυνση της αντικατάστασης του υπάρχοντος εξοπλισμού επί των αλιευτικών σκαφών, ώστε να επιτραπεί η χρησιμοποίηση νέων, λιγότερο ενεργοβόρων, αλιευτικών τεχνικών που θα ευνοήσει την προσαρμογή του αλιευτικού τομέα σε αυτές. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να υπάρχουν πρόσθετες δυνατότητες συνεισφοράς σε επενδύσεις επί των αλιευτικών σκαφών.

(12) Πρέπει επίσης να παρασχεθεί κοινοτική συμβολή για συλλογικές δράσεις με στόχο την παροχή εμπειρογνωμοσύνης σε ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών σε σχέση με ενεργειακούς ελέγχους για μεμονωμένα σκάφη, καθώς και συμβουλών εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη σχεδίων αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού και Συστημάτων Προσαρμογής Στόλων (εφεξής: ΣΠΣ). Επιπλέον, πρέπει να διατεθεί χρηματοδότηση για πιλοτικά σχέδια με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των σκαφών, των κινητήρων, του εξοπλισμού ή των αλιευτικών εργαλείων.

(13) Για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του αλιευτικού τομέα, πρέπει να εισαχθεί νέο μέσο το οποίο θα επιτρέπει στα κράτη μέλη τη μείωση της αλιευτικής ικανότητας και την αύξηση της αποδοτικότητας των στόλων. Το μέσο αυτό πρέπει να λάβει τη μορφή ΣΠΣ και να αφορά τους στόλους εκείνους στους οποίους το κόστος της ενέργειας αντιπροσωπεύει κατά μέσον όρο ποσοστό τουλάχιστον 30% του κόστους παραγωγής. Αυτά τα ΣΠΣ πρέπει να οδηγούν σε μείωση της αλιευτικής ικανότητας των οικείων στόλων ποσοστού τουλάχιστον 30%.

(14) Στις περιπτώσεις στις οποίες τα μέτρα εφαρμόζονται από κράτη μέλη στο πλαίσιο των ΣΠΣ, με στόχο να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα ενός ή περισσοτέρων εκ των στόλων τους μέσω της μείωσης της αλιευτικής ικανότητας, πρέπει να εφαρμόζονται πιο ευνοϊκοί όροι.

(15) Τα κράτη μέλη πρέπει να ενθαρρυνθούν ώστε να επεκτείνουν περισσότερο τα συστήματα οριστικής παύσης που ισχύουν σε αυτά, για να προσαρμοστούν οι στόλοι τους στους διαθέσιμους πόρους. Κατά συνέπεια, ενδείκνυται να επιτραπούν περαιτέρω δυνατότητες συμβολής για την οριστική παύση. Για να διευκολυνθεί η αναδιάρθρωση, πρέπει να παρασχεθούν στους αλιείς και ιδιοκτήτες σκαφών που καλύπτονται από ΣΠΣ περαιτέρω δυνατότητες προσωρινής παύσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων.

(16) Επιπλέον, στα κράτη μέλη τα οποία έχουν εγκρίνει ΣΠΣ, πρέπει να επιτρέπεται η εφαρμογή μέτρων μερικού παροπλισμού ώστε να εξασφαλίζεται η πιο αποδοτική ως προς το κόστος χρήση των διαθέσιμων πόρων βάσει του ΕΤΑ, για τη μείωση της αλιευτικής ικανότητας και της κατανάλωσης ενέργειας του οικείου στόλου. Στο πλαίσιο μέτρων μερικού παροπλισμού, πρέπει να επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες σκαφών οι οποίοι αποσύρουν ένα ή περισσότερα από τα σκάφη τους από τον στόλο να επαναχρησιμοποιούν μέρος της αλιευτικής ικανότητας που έχει αποσυρθεί για ένα νέο, μικρότερο και λιγότερο ενεργοβόρο σκάφος. Επιπλέον, βάσει του συστήματος προσαρμογής στόλου, πρέπει να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να κατανέμουν σε νέα σκάφη περιορισμένο ποσοστό της συνολικής αλιευτικής ικανότητας που τους έχει αποσυρθεί. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να διατίθενται πόροι μόνον για το μέρος εκείνο της αλιευτικής ικανότητας που έχει αποσυρθεί οριστικά.

(17) Λόγω του έκτακτου χαρακτήρα της κατάστασης και της ανάγκης για λήψη άμεσων μέτρων σε όλα τα κράτη μέλη, ενδείκνυται να αυξηθεί το ποσοστό των μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο της παρούσας πρωτοβουλίας σε ποσοστό 95% της κοινοτικής συγχρηματοδότησης βάσει του ΕΤΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, ενδείκνυται οι πόροι αυτοί να διατίθενται στα κράτη μέλη εντός μικρότερων προθεσμιών σε σχέση με εκείνες που εφαρμόζονται συνήθως.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1Αντικείμενο

1. Ο παρών κανονισμός θεσπίζει ειδικά μέτρα της Κοινότητας με στόχο την παροχή έκτακτης και προσωρινής στήριξης στα άτομα και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και πλήττονται από την οικονομική κρίση, η οποία οφείλεται στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου το 2008, τα οποία αποτελούν ειδικό καθεστώς βάσει του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας (στο εξής καλούμενο «ΕΤΑ»).

2. Αυτά τα ειδικά μέτρα συνίστανται σε:

α) γενικά μέτρα για τη συμπλήρωση ορισμένων διατάξεων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 και για την παρέκκλιση από αυτές καθώς και

β) ειδικά μέτρα για τη συμπλήρωση ορισμένων διατάξεων των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 και (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 που εξαρτώνται από την εφαρμογή του ΣΠΣ σύμφωνα με το άρθρο 12.

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός ισχύει μόνον όσον αφορά κρατικές ενισχύσεις οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο διοικητικής απόφασης από τις αρμόδιες εθνικές αρχές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Άρθρο 3 Δημοσιονομικό πλαίσιο

1. Τα μέτρα που προβλέπονται στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού είναι δυνατόν να λάβουν χρηματοδοτική στήριξη από το ΕΤΑ εντός των ορίων των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων που καθορίζονται για την περίοδο 2007-2013.

2. Οι δημόσιες ενισχύσεις που χορηγούνται στο πλαίσιο της παρούσας ειδικής δράσης δεν επιτρέπεται να σωρευθούν με άλλες δημόσιες ενισχύσεις που έχουν τον ίδιο σκοπό, και ειδικότερα με εκείνες που χορηγούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ταμείο Συνοχής άλλους κοινοτικούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και εθνικούς πόρους.

Άρθρο 4Εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις

1. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 2, τα άρθρα 87, 88 και 89 της συνθήκης δεν ισχύουν όσον αφορά πληρωμές από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, εντός του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 36 της συνθήκης.

2. Η ενίσχυση που χορηγείται από κράτη μέλη δίχως χρηματοδότηση από κοινοτικούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, η οποία υπερβαίνει τα όρια που προβλέπονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.… /2008 της Επιτροπής του Ιουλίου 2008 όσον αφορά την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της Συνθήκης ΕΚ στις κρατικές ενισχύσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία προϊόντων αλιείας, υπόκειται στην εφαρμογή των άρθρων 87, 88 και 89 της συνθήκης.

3. Στις περιπτώσεις στις οποίες χορηγείται ενίσχυση από κράτη μέλη δίχως χρηματοδότηση από κοινοτικούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, εντός των ορίων που προβλέπονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.… /2008 της Επιτροπής του Ιουλίου 2008 όσον αφορά την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της Συνθήκης ΕΚ στις κρατικές ενισχύσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία προϊόντων αλιείας, τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή συνοπτική περίληψη των στοιχείων που αφορούν την εν λόγω ενίσχυση πριν από τη χορήγησή της. Επιπλέον, κάθε έτος, έως την 1 Ιουλίου του αργότερο, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την ενίσχυση που αναφέρεται στην παρούσα παράγραφο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙI

Γενικά μέτρα

Άρθρο 5 Γενικά μέτρα

Η δημόσια ενίσχυση προς πρόσωπα και επιχειρήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 1 δύναται να χορηγείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2010 σύμφωνα με τους κανόνες οι οποίοι ορίζονται στο παρόν κεφάλαιο.

Άρθρο 6Προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων

1. Επιπλέον των μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 24 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006, το ΕΤΑ δύναται να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση μέτρων ενίσχυσης για την προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων αλιέων και ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών, για μέγιστη διάρκεια τριών μηνών, τα οποία υλοποιούνται στην περίοδο από την 1η Ιουλίου 2008 έως την 31η Δεκεμβρίου 2009 εφόσον:

α) η προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ξεκίνησε πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2008 και

β) οι δικαιούχοι επιχειρήσεις υποβάλλονται σε μέτρα αναδιάρθρωσης εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, όπως π.χ. σε ΣΠΣ, σε συστήματα προσαρμογής της αλιευτικής προσπάθειας, σε εθνικά συστήματα παροπλισμού, σε συστήματα αλιείας και σε άλλα μέτρα αναδιάρθρωσης/εκσυγχρονισμού.

2. Τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στην παράγραφο 1 δύνανται να καλύπτουν τις ακόλουθες δαπάνες:

α) τα πάγια έξοδα με τα οποία επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες των αλιευτικών σκαφών, ενόσω το σκάφος είναι δεμένο στην αποβάθρα, όπως λιμενικά τέλη, έξοδα ασφάλισης, έξοδα συντήρησης, χρηματοοικονομικά έξοδα που συνδέονται με δάνεια·

β) μέρος του βασικού μισθού των αλιέων.

3. Το σύνολο της δημόσιας ενίσχυσης ανά κράτος μέλος για τα μέτρα που αναφέρονται στην περίπτωση 1 δεν υπερβαίνει το υψηλότερο από τα ακόλουθα δύο κατώτατα όρια: 6 εκατομμύρια ευρώ ή ποσό ίσο με ποσοστό 8% της χρηματοδοτικής βοήθειας του ΕΤΑ που διατίθεται στον τομέα στο οικείο κράτος μέλος.

4 Τα κράτη μέλη παρακολουθούν τη συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 70 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 σχετικά με την ενίσχυση που χορηγείται σύμφωνα με το παρόν κεφάλαιο και η Επιτροπή προβαίνει σε δημοσιονομικές διορθώσεις σύμφωνα με το άρθρο 97 του ίδιου κανονισμού σε περίπτωση που τα κράτη μέλη δεν εξασφαλίσουν ότι, εντός εξαμήνου από τη θέση του παρόντος κανονισμού σε ισχύ, τα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν την εν λόγω ενίσχυση δεν έχουν λάβει μέτρα αναδιάρθρωσης όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1 εδάφιο β).

Άρθρο 7Επενδύσεις επί των αλιευτικών σκαφών και επιλεκτικότητα

Κατά παρέκκλιση από το σημείο (α) του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006, όταν χορηγείται συνεισφορά για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού ο οποίος βελτιώνει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση επί των αλιευτικών σκαφών, περιλαμβανομένων των σκαφών παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας, η ελάχιστη ιδιωτική χρηματοδοτική συμμετοχή στην εν λόγω συνεισφορά ανέρχεται σε ποσοστό σε 40%.

Άρθρο 8Κοινωνικοοικονομική αποζημίωση

Εκτός από τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 27 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.1198/2006, το ΕΤΑ δύναται να συμβάλλει στη χρηματοδότηση μέτρων πρόωρης αποχώρησης, περιλαμβανομένης της πρόωρης συνταξιοδότησης για εργαζόμενους του αλιευτικού τομέα, με εξαίρεση τους εργαζόμενους στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας και στον τομέα της μεταποίησης προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Άρθρο 9Συλλογικές δράσεις

1. Επιπλέον των συλλογικών μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006, το ΕΤΑ δύναται να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση μέτρων ενίσχυσης για:

α) τη διενέργεια ενεργειακών ελέγχων για ομάδες σκαφών και

β) συμβουλές εμπειρογνωμόνων σχετικά με την ανάπτυξη σχεδίων αναδιάρθρωσης ή εκσυγχρονισμού, συμπεριλαμβανομένων των ΣΠΣ που αναφέρονται στο άρθρο 12.

2. Κατά παρέκκλιση από το σημείο (α) του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006, όταν χορηγείται συνεισφορά για τη χρηματοδότηση μέτρων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, το μέγιστο ποσοστό δημόσιας συνεισφοράς ανέρχεται σε ποσοστό 100%.

3. Το ΕΤΑ δύναται να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της αποζημίωσης που χορηγείται σε οργανώσεις παραγωγών οι οποίες δεν δικαιούνται πλέον ενίσχυση βάσει του δεύτερου και τρίτου εδαφίου του άρθρου 10 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.104/2000 της 17ης Δεκεμβρίου 1999, για την κοινή οργάνωση των αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας[5], για την αντιστάθμιση του κόστους που απορρέει από τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει του άρθρου 9 του ίδιου κανονισμού, και βάσει των όρων που προβλέπονται στο άρθρο 10, παράγραφοι 2, 3 και 4, του εν λόγω κανονισμού.

Άρθρο 10Πιλοτικά σχέδια

Επιπλέον των διατάξεων του άρθρου 41 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006, το ΕΤΑ δύναται να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση πιλοτικών σχεδίων για τη δοκιμή τεχνικών βελτιώσεων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σκαφών, κινητήρων, εξοπλισμού ή αλιευτικών εργαλείων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IIIΕιδικά μετρα που εφαρμόζονται μόνον σε στόλους που υπάγονται σε συστηματα προσαρμογής του στόλου

Άρθρο 11 Μέτρα τα οποία εφαρμόζονται μόνον σε στόλους που υπάγονται σε ΣΠΣ

Η δημόσια ενίσχυση προς πρόσωπα και επιχειρήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 1 δύναται να χορηγείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2010 σύμφωνα με τους κανόνες οι οποίοι ορίζονται στο παρόν κεφάλαιο, εφόσον υπάγονται σε ΣΠΣ, όπως αναφέρεται στο άρθρο 12.

Τα κράτη μέλη παρακολουθούν τη συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 70 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 σχετικά με την ενίσχυση που χορηγείται σύμφωνα με το παρόν κεφάλαιο και η Επιτροπή προβαίνει σε δημοσιονομικές διορθώσεις σύμφωνα με το άρθρο 97 του ίδιου κανονισμού σε περίπτωση που τα κράτη μέλη δεν εξασφαλίσουν την πραγματοποίηση των απαιτούμενων μειώσεων στην αλιευτική ικανότητα και τις οριστικές ή προσωρινές παύσεις, σύμφωνα με το παρόν κεφάλαιο.

Άρθρο 12Συστήματα προσαρμογής του στόλου

1. Τα κράτη μέλη δύνανται να εγκρίνουν και να εφαρμόζουν ΣΠΣ με στόχο την αναδιάρθρωση των αλιευτικών στόλων οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

2. Τα ΣΠΣ είναι δυνατόν να περιέχουν τα μέτρα που προβλέπονται στο κεφάλαιο I του τίτλου IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 και εκείνα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό.

3. Το ΣΠΣ αφορά μόνον τους στόλους εκείνους στους οποίους το κόστος της ενέργειας αντιπροσωπεύει κατά μέσον όρο ποσοστό τουλάχιστον 30% του κόστους παραγωγής του οικείου στόλου, με βάση τον κύκλο εργασιών του για το 2007.

4. Τα ΣΠΣ πρέπει να πληρούν τις εξής απαιτήσεις:

α) πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα οριστική μείωση ποσοστού 30% τουλάχιστον της αλιευτικής ικανότητας του στόλου που καλύπτεται από το εν λόγω σύστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 το αργότερο. Το όριο αυτό μπορεί να μειωθεί σε ποσοστό 20% τουλάχιστον, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, εφόσον το ΣΠΣ αφορά κράτος μέλος ο στόλος του οποίου είναι μικρότερος από 100 σκάφη και μια μείωση ποσοστού 30% θα επηρέαζε δυσανάλογα τη βιωσιμότητα των αλιευτικών δραστηριοτήτων οι οποίες εξαρτώνται από αυτόν·

β) περιλαμβάνει τον κατάλογο των σκαφών που υπόκεινται σε ΣΠΣ, τα οποία ταυτοποιούνται με βάση τα ονόματά τους και τον αριθμό Κοινοτικού Μητρώου Στόλου.

5. Κάθε αλιευτικό σκάφος δύναται να περιλαμβάνεται σε ένα, μόνον, ΣΠΣ. Οι όροι για τη συμπερίληψη ενός αλιευτικού σκάφους σε ΣΠΣ είναι οι εξής:

α) Τα σκάφη πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει αλιευτική δραστηριότητα 60, τουλάχιστον, ημερών στη θάλασσα ετησίως κατά τη διάρκεια της διετίας πριν από την ημερομηνία έγκρισης του ΣΠΣ·

β) Τα σκάφη πρέπει να είναι επιχειρησιακά κατά την ημερομηνία έγκρισης του ΣΠΣ.

6. Το αργότερο εννέα μήνες μετά από τη θέση του παρόντος κανονισμού σε ισχύ, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τα ΣΠΣ τα οποία έχουν εγκρίνει.

7. Όταν ένα κράτος μέλος ζητά την αναθεώρηση του επιχειρησιακού του προγράμματος με στόχο την ενσωμάτωση των ΣΠΣ, ισχύει αντίστοιχα το άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006.

Άρθρο 13Συμμόρφωση και έλεγχος του Συστήματος Προσαρμογής Στόλων

1. Οι εκθέσεις οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 67 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα τα οποία έχουν επιτευχθεί κατά την εφαρμογή των ΣΠΣ.

2. Η Επιτροπή δύναται να πραγματοποιεί ελέγχους όσον αφορά την εφαρμογή των ΣΠΣ. Για το σκοπό αυτό, μπορεί να επικουρείται από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το ΕΤΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006.

3. Η μη τήρηση των προϋποθέσεων που προβλέπονται σε ένα ΣΠΣ ή η μη επίτευξη των αποτελεσμάτων που προβλέπονται σε αυτό εντός της καθορισμένης προθεσμίας θεωρείται ως παρατυπία κατά την έννοια του άρθρου 97 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006. Θα εφαρμόζονται δε τα κριτήρια για τις διορθώσεις αναλόγως όπως προβλέπεται στο εν λόγω άρθρο .

Άρθρο 14Προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων

1. Για τους σκοπούς του άρθρου 23 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006, τα ΣΠΣ εξομοιώνονται με τα συστήματα προσαρμογής της αλιευτικής προσπάθειας που αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο.

2. Οι διατάξεις του άρθρου 23 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 δεν εφαρμόζονται στα μέτρα οριστικής παύσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων που θεσπίζονται στο πλαίσιο ΣΠΣ.

3. Εντός εξαμήνου από την έγκριση ΣΠΣ, τα σκάφη τα οποία προορίζονται για οριστική παύση των αλιευτικών τους δραστηριοτήτων βάσει του παρόντος ΣΠΣ, παύουν οριστικά τις αλιευτικές τους δραστηριότητες.

Άρθρο 15Προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων

1. Επιπλέον των μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 24 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 και του άρθρου 6 του παρόντος κανονισμού, το ΕΤΑ δύναται να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση μέτρων προσωρινής παύσης αλιευτικών δραστηριοτήτων αλιέων και ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών που υπάγονται σε ΣΠΣ, εφόσον η προσωρινή παύση υλοποιείται κατά τη διάρκεια της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2009 έως την 31η Δεκεμβρίου 2009 και έχουν μέγιστη διάρκεια:

α) 3 μήνες πριν από την οριστική απόσυρση του σκάφους ή κατά τη διάρκεια της περιόδου αντικατάστασης κινητήρα· είναι δυνατόν να χορηγηθεί μέγιστη προθεσμία 3 επιπλέον μηνών μετά την 1η Ιανουαρίου 2010, εάν η διαδικασία αντικατάστασης κινητήρα είναι ακόμη σε εξέλιξη·

β) έξι εβδομάδες εφόσον πρόκειται για τα υπόλοιπα σκάφη τα οποία υπόκεινται σε ΣΠΣ, εφόσον τα εν λόγω σκάφη υπόκεινται σε ένα από τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 12 παράγραφος 2.

2. Τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στην παράγραφο 1 είναι δυνατόν να καλύπτουν τις ακόλουθες δαπάνες:

α) τα πάγια έξοδα με τα οποία επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες των αλιευτικών σκαφών, ενόσω το σκάφος είναι δεμένο στην αποβάθρα, όπως λιμενικά τέλη, έξοδα ασφάλισης, έξοδα συντήρησης, χρηματοοικονομικά έξοδα που συνδέονται με δάνεια·

β) μέρος του βασικού μισθού των αλιέων.

3. Το σύνολο της δημόσιας ενίσχυσης ανά κράτος μέλος για τα μέτρα που αναφέρονται στην περίπτωση 1 δεν υπερβαίνει το υψηλότερο από τα ακόλουθα δύο κατώτατα όρια: 6 εκατομμύρια ευρώ ή ποσό ίσο με 8% της χρηματοδοτικής βοήθειας του ΕΤΑ που διατίθεται στον τομέα στο οικείο κράτος μέλος.

Άρθρο 16Επενδύσεις επί των αλιευτικών σκαφών και επιλεκτικότητα

1. Κατά παρέκκλιση από το σημείο (α) του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006, όταν χορηγείται συνεισφορά για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού ή εργαλείων ή για την αντικατάσταση κινητήρα, η οποία βελτιώνει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση επί των αλιευτικών σκαφών, περιλαμβανομένων των σκαφών παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας, η ελάχιστη ιδιωτική χρηματοδοτική συμμετοχή στην εν λόγω συνεισφορά ανέρχεται σε ποσοστό σε 40%.

2. Τα κράτη μέλη καθορίζουν την ελάχιστη ιδιωτική χρηματοδοτική συμμετοχή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως είναι η ηλικία του σκάφους, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ή η μείωση της αλιευτικής ικανότητας που περιλαμβάνεται στο ΣΠΣ.

3. Το όριο ηλικίας που αναφέρεται στο άρθρο 25 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 δεν εφαρμόζεται στα σκάφη που λαμβάνουν ενίσχυση βάσει του παρόντος άρθρου για εξοπλισμό ή αντικατάσταση αλιευτικών εργαλείων.

4. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 25 παράγραφος 3 εδάφιο γ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006, το ΕΤΑ δύναται να συμβάλλει σε μια αντικατάσταση κινητήρα ανά σκάφος συνολικού μήκους άνω των 24 μέτρων το οποίο περιλαμβάνεται σε ΣΠΣ, εφόσον ο νέος κινητήρας έχει μικρότερη ισχύ σε ποσοστό 20% τουλάχιστον σε σχέση με τον παλιό και αυξάνει την ενεργειακή απόδοση.

5. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 7 του άρθρου 25 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006, επιτρέπεται μια επιπλέον αντικατάσταση κινητήρα για τα σκάφη που περιλαμβάνονται σε ΣΠΣ υπό τον όρο ότι ο νέος κινητήρας αυξάνει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση. Δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στα σημεία α) και β) της εν λόγω παραγράφου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IVΜετρα για τον μερικο παροπλισμο σκαφων που υπαγονται σε συστηματα προσαρμογησ στολων

Άρθρο 17 Μερικός παροπλισμός

Η δημόσια ενίσχυση προς ιδιοκτήτες σκαφών που αποσύρουν οριστικά ένα ή περισσότερα σκάφη τα οποία υπόκεινται σε ΣΠΣ, με στόχο τη ναυπήγηση νέου σκάφους μικρότερης αλιευτικής ικανότητας και κατανάλωσης ενέργειας, χορηγείται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 σύμφωνα με τους κανόνες οι οποίοι προβλέπονται στο παρόν κεφάλαιο και εφόσον το ΣΠΣ πληροί τις εξής δύο προϋποθέσεις:

α) αφορά σκάφη τα οποία χρησιμοποιούν το ίδιο αλιευτικό εργαλείο και

β) αφορά σκάφη τα οποία αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον ποσοστό 70% της αλιευτικής ικανότητας του στόλου που χρησιμοποιεί το εν λόγω εργαλείο στο οικείο κράτος μέλος.

Η οριστική απόσυρση αναφέρεται παρακάτω ως μερικός παροπλισμός.

Τα κράτη μέλη παρακολουθούν τη συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 70 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 σχετικά με την ενίσχυση που χορηγείται σύμφωνα με το παρόν κεφάλαιο και η Επιτροπή προβαίνει σε δημοσιονομικές διορθώσεις σύμφωνα με το άρθρο 97 του ίδιου κανονισμού σε περίπτωση που τα κράτη μέλη δεν εξασφαλίσουν την πραγματοποίηση της απαιτούμενης μείωσης στην αλιευτική ικανότητα σύμφωνα με το παρόν κεφάλαιο.

Άρθρο 18Δημόσια ενίσχυση για οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων

1. Επιπλέον των όσων προβλέπονται στο άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006, οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών που προβαίνουν σε μερικό παροπλισμό δικαιούνται να λάβουν δημόσια ενίσχυση για τη μόνιμη παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων για τη διαφορά μεταξύ της αποσυρθείσας ικανότητας και της ικανότητας που ανακατανέμεται σε νέο σκάφος.

2. Η αλιευτική ικανότητα του νέου σκάφους δεν υπερβαίνει το 40% της αποσυρθείσας αλιευτικής ικανότητας από τον ιδιοκτήτη του αλιευτικού σκάφους.

3. Τα κράτη μέλη προσαρμόζουν ανάλογα, εφόσον ενδείκνυται, την άδεια αλιείας.

Άρθρο 19Απόσυρση και ανακατανομή αλιευτικής ικανότητας

1. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 11, παράγραφοι 3 και 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 τα κράτη μέλη δικαιούνται να ανακατανέμουν ποσοστό έως 25% της αλιευτικής ικανότητας που τους έχει αποσυρθεί οριστικά, σε νέα σκάφη, όπως αναφέρεται στο άρθρο 17, στο πλαίσιο ΣΠΣ.

2. Τα επίπεδα αναφοράς που αναφέρονται στο άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 προκύπτουν από τη διαφορά μεταξύ της αλιευτικής ικανότητας που έχει αποσυρθεί οριστικά και της ικανότητας που έχει επανακατανεμηθεί.

3. Η αλιευτική ικανότητα που έχει ανακατανεμηθεί βάσει της παραγράφου 1 δεν χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της ισορροπίας εισόδων και εξόδων εκ μέρους των κρατών μελών, βάσει του άρθρου 13 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 του Συμβουλίου.

4. Στα ΣΠΣ στα οποία εφαρμόζεται μερικός παροπλισμός σε ποσοστό άνω του 33% της αρχικής αλιευτικής ικανότητας του στόλου, η συνολική μείωση της αλιευτικής ικανότητας βάσει του συστήματος προσαρμογής στόλου θα ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 66 %.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VΔημοσιονομικές διατάξεις

Άρθρο 20 Δημοσιονομικές διατάξεις

1. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 53 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006, η συνεισφορά του ΕΤΑ σε πράξεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της παρούσας δράσης υπόκειται σε ανώτατο όριο 95% της συνολικής δημόσιας δαπάνης και δεν λαμβάνεται υπόψη για τους σκοπούς των ανώτατων ορίων που αναφέρονται στο άρθρο 53 παράγραφος 3.

2. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 81 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006, καταβάλλεται από την Επιτροπή, κατόπιν αιτήματος του κράτους μέλους, ένα δεύτερο ποσό προχρηματοδότησης, το οποίο αντιπροσωπεύει 7% της συνεισφοράς του ΕΤΑ για την περίοδο 2007-2013 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα. Όσον αφορά τα επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία εγκρίθηκαν το 2007, το παραπάνω αίτημα θα υποβληθεί στην Επιτροπή το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου 2008. Όσον αφορά τα επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία εγκρίθηκαν το 2008, το παραπάνω αίτημα θα υποβληθεί στην Επιτροπή το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2009. Το ποσό αυτό μπορεί να κατανέμεται σε δύο οικονομικά έτη, ανάλογα με τα διαθέσιμα κονδύλια του ΕΤΑ.

3. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 81 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006, εάν καταβληθεί το δεύτερο ποσό προχρηματοδότησης, σύμφωνα με την παράγραφο 2, το συνολικό ποσό που καταβάλλεται ως προχρηματοδότηση επιστρέφεται στην Επιτροπή από τον φορέα που ορίζεται από το κράτος μέλος, εάν δεν αποσταλεί αίτηση πληρωμής στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος εντός 24 μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία η Επιτροπή κατέβαλε την πρώτη δόση του δεύτερου ποσού προχρηματοδότησης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 21Κανόνες εφαρμογής

Οι κανόνες εφαρμογής του παρόντος κανονισμού είναι δυνατόν να θεσπισθούν σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 101 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006.

Άρθρο 22Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Ο παρών κανονισμός του Συμβουλίου αποτελεί προσωρινό μέτρο που συμπληρώνει τα μέτρα τα οποία προβλέπονται βάσει του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας (ΕΤΑ) στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 της 27ης Ιουλίου 2006. Συνεπώς, το παρόν νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο συμπληρώνει το υφιστάμενο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο του κανονισμού ΕΤΑ. Δεν αντανακλά δημοσιονομικές επιπτώσεις, εκτός από μια αλλαγή στην ετήσια μορφή των Πιστώσεων Πληρωμών (ΠΠ) βάσει του ΕΤΑ. Αυτή η τροποποιημένη μορφή προκύπτει από τα αποτελέσματα των ΠΠ λόγω του διπλασιασμού της δυνητικής προχρηματοδότησης από 7% σε 14% τoυ προγραμματισμένου συνολικού ποσού του ΕΤΑ.

1. ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:

Κανονισμός του Συμβουλίου με τον οποίο θεσπίζονται προσωρινά ειδικά μέτρα με στόχο την προώθηση της αναδιάρθρωσης των ευρωπαϊκών αλιευτικών στόλων οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση

2. ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΒΔ / ΠΒΔ

Σχετικός τομέας πολιτικής: Θαλάσσιες Υποθέσεις και ΑλιείαΔραστηριότητα: 11.06 Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας ΕΚΤ)

3. ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

3.1. Γραμμές του προϋπολογισμού (επιχειρησιακές γραμμές και συναφείς γραμμές τεχνικής και διοικητικής βοήθειας (πρώην γραμμές B..A) περιλαμβανομένων των ονομασιών τους:

11.0612: Στόχος σύγκλισης ΕΤΑ και 11.0613: ΕΤΑ εκτός στόχου σύγκλισης

3.2. Διάρκεια της δράσης και των δημοσιονομικών επιπτώσεων:

Θέση του κανονισμού σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010

3.3. Δημοσιονομικά χαρακτηριστικά:

Γραμμή προϋπολογισμού | Είδος δαπάνης | Νέα | Συνεισφορά ΕΖΕΣ | Συνεισφορές υποψηφίων χωρών | Τομέας δημοσιονομικών προοπτικών |

11.0612 και 11.0613 | ΜΥΔ | ΔΠ[6] | ΟΧΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | Αριθ. 2 |

4. ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΌΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

4.1. Δημοσιονομικοί πόροι

4.1.1. Ανακεφαλαιωτικό των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) και των πιστώσεων πληρωμών (ΠΠ)

Εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

Είδος δαπάνης | Τμήμα αριθ. | 2008 | 2009 | 2010 και επόμενα έτη | Σύνολο |

Επιχειρησιακές δαπάνες[7] |

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) | 8.1. | α |

Πιστώσεις πληρωμών (ΠΠ)[8] | β | 230.975 | 70.372 | -301.347 | 0.000 |

Διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς[9] |

Τεχνική και διοικητική βοήθεια (ΜΔΠ) | 8.2.4. | γ |

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ |

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων | α+γ |

Πιστώσεις πληρωμών | β+γ | 230.975 | 70.372 | -301.347 | 0.000 |

Διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς[10] |

Ανθρώπινοι πόροι και συναφείς δαπάνες (ΜΔΠ) | 8.2.5. | δ |

Διοικητικές δαπάνες, εκτός ανθρώπινων πόρων και συναφών δαπανών, μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (ΜΔΠ) | 8.2.6. | ε |

Συνολικό ενδεικτικό ποσό παρέμβασης |

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΥ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | α+γ+δ+ε |

ΣΥΝΟΛΟ ΠΠ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | β+γ+δ+ε | 230.975 | 70.372 | -301.347 | 0.000 |

4.1.2. Συμβατότητα με το δημοσιονομικό προγραμματισμό

X Η πρόταση είναι συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό.

( Η πρόταση απαιτεί τον επαναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα των δημοσιονομικών προοπτικών.

( Η πρόταση ενδέχεται να απαιτήσει την εφαρμογή των διατάξεων της διοργανικής συμφωνίας[11] (σχετικά με το μέσο ευελιξίας ή με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών προοπτικών).

4.1.3. Δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα

X Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα

( Η πρόταση έχει δημοσιονομική επίπτωση – η επίπτωση στα έσοδα είναι η ακόλουθη: 4.2 Ανθρώπινοι πόροι (FTE=ΙΠΑ) (περιλαμβανομένων των μονίμων υπαλλήλων και του έκτακτου και εξωτερικού προσωπικού) – βλέπε λεπτομέρειες στο σημείο 8.2.1.

Καμιά αλλαγή σε σχέση με το νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο ΕΤΑ

Ετήσιες ανάγκες | Έτος n | n + 1 | n + 2 | n + 3 | n + 4 | n + 5 και επόμενα |

Σύνολο ανθρώπινων πόρων |

5. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Οι λεπτομέρειες του πλαισίου της πρότασης παρουσιάζονται στην αιτιολογική έκθεση και στο συνημμένο στον παρόντα κανονισμό του ΕΤΑ νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο.

5.1. Ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα

Η δέσμη των μέτρων που προτείνονται αποσκοπεί στο να προσφέρει έκτακτη και προσωρινή στήριξη στα άτομα και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου το 2008 στο συνολικό πλαίσιο του ΕΤΑ.

5.2. Προστιθέμενη αξία της κοινοτικής συμμετοχής, συνέπεια της πρότασης με άλλα δημοσιονομικά μέσα και δυνατότητα συνέργειας

Βλ. το Δημοσιονομικό Δελτίο του ΕΤΑ

5.3. Στόχοι, αναμενόμενα αποτελέσματα και συναφείς δείκτες της πρότασης στο πλαίσιο της ΔΒΔ

Βλ. το Δημοσιονομικό Δελτίο του ΕΤΑ

5.4. Μέθοδος υλοποίησης (ενδεικτική)

( Κεντρική διαχείριση

( άμεσα από την Επιτροπή

( έμμεσα με ανάθεση σε:

( εκτελεστικούς οργανισμούς

( οργανισμούς που έχουν συσταθεί από τις Κοινότητες σύμφωνα με το άρθρο 185 του δημοσιονομικού κανονισμού

( εθνικούς δημόσιους οργανισμούς / οργανισμούς με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας

X Επιμερισμένη ή αποκεντρωμένη διαχείριση

X με τα κράτη μέλη

( με τρίτες χώρες

( Από κοινού διαχείριση με διεθνείς οργανισμούς (διευκρινίστε)

Παρατηρήσεις:

6. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΤΑ

6.1. Σύστημα παρακολούθησης

Βλ. το Δημοσιονομικό Δελτίο του ΕΤΑ

6.2. Αξιολόγηση

6.2.1. Εκ των προτέρων αξιολόγηση

Η παρούσα πρόταση δεν έχει πρόσθετες δημοσιονομικές επιπτώσεις, παρά μόνον αλλάζει το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, κατά τρόπον ώστε να μην απαιτείται ειδική εκ των προτέρων αξιολόγηση της παρούσας πρότασης.

6.2.2. Μέτρα που λήφθηκαν έπειτα από ενδιάμεση/εκ των υστέρων αξιολόγηση (διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος)

Βλ. τις ρυθμίσεις που έχουν οριστεί για το ΕΤΑ

6.2.3. Όροι και συχνότητα των μελλοντικών αξιολογήσεων

Βλ. τις ρυθμίσεις που έχουν οριστεί για το ΕΤΑ

7. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Βλ. τις ρυθμίσεις που έχουν οριστεί για το ΕΤΑ

8. ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ – ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΤΑ

8.1. Στόχοι της πρότασης από πλευράς δημοσιονομικού κόστους

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Έτος n | Έτος n+1 | Έτος n+2 | Έτος n+3 | Έτος n+4 | Έτος n+5 |

Μόνιμοι ή έκτακτοι υπάλληλοι[13] (XX 01 01) | A*/AD |

Β*, Γ*/ΑST |

Προσωπικό που χρηματοδοτείται[14] από το άρθρο XX 01 02 |

Λοιπό προσωπικό[15] που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 04/05 |

ΣΥΝΟΛΟ |

8.2.2. Περιγραφή των καθηκόντων που απορρέουν από τη δράση

8.2.3. Πηγές ανθρώπινων πόρων (κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης)

( Θέσεις που έχουν διατεθεί για τη διαχείριση του προγράμματος και πρέπει να αντικατασταθούν ή να παραταθούν

( Θέσεις που έχουν διατεθεί εκ των προτέρων στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ για το έτος n

( Θέσεις που θα ζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ

( Θέσεις προς αναδιάταξη με χρησιμοποίηση υφιστάμενων πόρων στη σχετική υπηρεσία (εσωτερική αναδιάταξη)

( Θέσεις που απαιτούνται για το έτος n αλλά δεν προβλέπονται στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ του σχετικού οικονομικού έτους

8.2.4. Άλλες διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (XX 01 04/05 – Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης )

Εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή προϋπολογισμού (αριθμός και ονομασία) | Έτος n | Έτος n+1 | Έτος n+2 | Έτος n+3 | Έτος n+4 | Έτος n+5 Και επόμενα | ΣΥΝΟΛΟ |

Άλλη τεχνική και διοικητική βοήθεια |

- εσωτερική (intra muros) |

- εξωτερική (extra muros) |

Σύνολο τεχνικής και διοικητικής βοήθειας |

8.2.5. Δημοσιονομικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς

Εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

Κατηγορία ανθρώπινων πόρων | Έτος n | Έτος n+1 | Έτος n+2 | Έτος n+3 | Έτος n+4 | Έτος n+5 Και επόμενα |

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι (XX 01 01) |

Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 02 (επικουρικοί υπάλληλοι, αποσπασμένοι εθνικοί υπάλληλοι, συμβασιούχοι κ.λπ) (να αναφερθεί η γραμμή του προϋπολογισμού) |

Συνολικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες (ΜΗ περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς |

Υπολογισμός– Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

Υπολογισμός – Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 02

8.2.6. Άλλες διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς Εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία) |

Έτος n | Έτος n+1 | Έτος n+2 | Έτος n+3 | Έτος n+4 | Έτος n+5 Και επόμενα | ΣΥΝΟΛΟ |

XX 01 02 11 01 – Αποστολές |

XX 01 02 11 02 – Συνεδριάσεις και διασκέψεις |

XX 01 02 11 03 – Επιτροπές[17] |

XX 01 02 11 02 – Συνεδριάσεις και διασκέψεις |

XX 01 02 11 05 - Συστήματα πληροφοριών |

2 Σύνολο άλλων δαπανών διαχείρισης (XX 01 02 11) |

3 Άλλες δαπάνες διοικητικής φύσης (να προσδιοριστούν και να αναφερθεί η σχετική γραμμή του προϋπολογισμού) |

Σύνολο διοικητικών δαπανών εκτός των ανθρώπινων πόρων και των συναφών δαπανών (που ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς) |

Υπολογισμός· Άλλες διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς

[1] ΕΕ C της , σ.

[2] ΕΕ C της , σ.

[3] Επίσημη Εφημερίδα L 223 της 15.08.2006, σ. 1.

[4] EE L 358 της 31.12.2002, σ. 59. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 865/2007 (ΕΕ L 192, 24.7.2007, σ. 1).

[5] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 104/2000 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 1999, για την κοινή οργάνωση των αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, ΕΕ L 17, της 21.1.2000, σ. 22.

[6] Διαχωριζόμενες πιστώσεις

[7] Δαπάνες εκτός κεφαλαίου xx 01 του σχετικού τίτλου xx.

[8] Re-programmed PA for additional advance payments reflected in 2008 for all MS whose Operational

Programmes were adopted in 2007 and reflected in 2009 for all MS whose Operational Programmes will be

adopted in 2008. No net increase throughout the total programming period.

[9] Δαπάνες του άρθρου xx 01 04 του τίτλου xx.

[10] Δαπάνες του κεφαλαίου xx 01 εκτός των δαπανών των άρθρων xx 01 04 ή xx 01 05.

[11] See points 19 and 24 of the Interinstitutional agreement.

[12] Όπως περιγράφεται στο τμήμα 5.3

[13] Το κόστος του οποίου ΔΕΝ καλύπτεται από το ποσό αναφοράς

[14] Το κόστος του οποίου ΔΕΝ καλύπτεται από το ποσό αναφοράς

[15] Το κόστος του οποίου καλύπτεται από το ποσό αναφοράς

[16] Reference should be made to the specific legislative financial statement for the Executive Agency(ies) concerned.

[17] Specify the type of committee and the group to which it belongs.

Top