Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024XP00848

    Ολομελεια της 70ης COSAC — Μαδρίτη, 26-28 Νοεμβρίου 2023 — Εισήγηση της 70ής συνεδρίασης της COSAC

    ΕΕ C, C/2024/848, 17.1.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/848/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/848/oj

    European flag

    Επίσημη Εφημερίδα
    της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    EL

    Σειρά C


    C/2024/848

    17.1.2024

    ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ 70ΗΣ COSAC

    Μαδρίτη, 26-28 Νοεμβρίου 2023

    Εισήγηση της 70ής συνεδρίασης της COSAC

    (C/2024/848)

    Ουκρανία

    (1)

    Η COSAC επαναλαμβάνει τις δηλώσεις στις οποίες προέβη κατά τις συνεδριάσεις της στην Πράγα και τη Στοκχόλμη, με τις οποίες καταδικάζει επίμονα και απερίφραστα την απρόκλητη, αδικαιολόγητη και παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, καθώς και την προσωρινή κατοχή και απόπειρα προσάρτησης ορισμένων τμημάτων των εδαφών της Ουκρανίας, γεγονός που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    (2)

    Η COSAC επαναλαμβάνει το αίτημά της για άνευ όρων και άμεση παύση των παράνομων στρατιωτικών ενεργειών της Ρωσίας, την απόσυρση όλων των δυνάμεων και του στρατιωτικού εξοπλισμού της από το έδαφος της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας ή οποιασδήποτε άλλης μορφής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

    (3)

    Η COSAC εκφράζει εκ νέου την αταλάντευτη υποστήριξή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, καθώς και στο εγγενές δικαίωμα νόμιμης άμυνας της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επίθεσης.

    (4)

    Η COSAC καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να συνεχίσουν να παρέχουν ισχυρή πολιτική, διπλωματική, οικονομική, στρατιωτική, τεχνική και ανθρωπιστική στήριξη στην Ουκρανία και στον πληθυσμό της για όσο διάστημα χρειάζεται προκειμένου να τερματιστεί ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας και να αποκατασταθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Όσον αφορά τη στρατιωτική στήριξη, αναμένει να συνεχιστεί η παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε διμερές επίπεδο, καθώς και μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, και ιδίως να επιταχυνθεί η παράδοση πυραύλων και πυρομαχικών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού και των συστημάτων αεροπορικής άμυνας, με στόχο την προστασία του ουκρανικού λαού και των κρίσιμων και ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Αυτό δεν επηρεάζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών.

    (5)

    Η COSAC επαναλαμβάνει την ικανοποίησή της και την υποστήριξή της στις ευρωπαϊκές και διεθνείς προσπάθειες για την ανοικοδόμηση, την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. Καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τις εργασίες που αποσκοπούν στη χρήση των ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για τη στήριξη της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.

    (6)

    Η COSAC χαιρετίζει τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες που έχουν ως στόχο να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή διεθνής στήριξη στις βασικές αρχές και τους στόχους της ειρηνευτικής φόρμουλας της Ουκρανίας. Τονίζει ότι στηρίζει την εφαρμογή της ειρηνευτικής φόρμουλας και τη διοργάνωση παγκόσμιας συνόδου κορυφής για την ειρήνη, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να εδραιωθεί συνολική, δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία με πλήρη σεβασμό της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

    (7)

    Η COSAC εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου 2023 επανέλαβε ότι δεσμεύεται να εξασφαλίσει σταθερή, προβλέψιμη και βιώσιμη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ουκρανία κατά τα επόμενα έτη και το ενθαρρύνει να εγκρίνει τη δέσμη χρηματοδοτικής συνδρομής, δηλαδή τον μηχανισμό διευκόλυνσης για την Ουκρανία, κατά τη συνεδρίασή του τον Δεκέμβριο.

    (8)

    Η COSAC θεωρεί αναγκαίο να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι ηγέτες για τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, καθώς και κάθε πρόσωπο που συμμετείχε ή διέπραξε εγκλήματα πολέμου ή άλλα σοβαρά εγκλήματα, και υποστηρίζει πλήρως την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στην Ουκρανία, καθώς και κάθε άλλη πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να αποτρέψει την ατιμωρησία τέτοιων εγκλημάτων και ιδίως να συστήσει δικαστήριο για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας και τη θέσπιση μελλοντικού μηχανισμού αποζημίωσης.

    (9)

    Η COSAC υποστηρίζει τα μέτρα που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση της ικανότητας της Ρωσίας να διεξάγει τον επιθετικό της πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ζητεί την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή τους, καθώς και την εντατικοποίηση των προσπαθειών σε συνεργασία με τους εταίρους για την παρεμπόδιση κάθε απόπειρας παράκαμψης των εν λόγω κυρώσεων. Καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν την έγκριση της επόμενης 12ης δέσμης κυρώσεων, ώστε να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος της ρωσικής επίθεσης. Επικροτεί το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της 9ης Νοεμβρίου 2023, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού ΥΦΑ και υγραερίου στην ΕΕ και για απαγόρευση της αποστολής εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου και ΥΦΑ μέσω του εδάφους της ΕΕ.

    (10)

    Η COSAC αποδοκιμάζει τη στρατιωτική, υλική και κάθε άλλου είδους στήριξη που εξακολουθούν να παρέχουν ορισμένες χώρες στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις παροτρύνει να τερματίσουν τις εν λόγω ενέργειες.

    (11)

    Η COSAC επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει απερίφραστα τις παράνομες εκτοπίσεις και μετακινήσεις παιδιών και άλλων Ουκρανών αμάχων στη Ρωσία και τη Λευκορωσία και ζητεί από τις χώρες αυτές να εγγυηθούν την άμεση και ασφαλή επιστροφή τους.

    (12)

    Η COSAC καταδικάζει τις εσκεμμένες επιθέσεις της Ρωσίας κατά των ουκρανικών μη στρατιωτικών και κρίσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και εξαγωγής σιτηρών, καθώς και τις ενέργειες της χώρας να παρεμποδίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Εύξεινο Πόντο, οι οποίες δείχνουν ότι η Ρωσία εξακολουθεί να εργαλειοποιεί τον τομέα των τροφίμων, υπονομεύοντας έτσι την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Χαιρετίζει τις αποφασιστικές ενέργειες της Ουκρανίας για το άνοιγμα εναλλακτικής θαλάσσιας οδού, προκειμένου να διατηρήσει τις εξαγωγές σιτηρών μετά τη μονομερή αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στον Εύξεινο Πόντο. Η COSAC εκφράζει την υποστήριξή της προς όλες τις προσπάθειες που έχουν ως στόχο να διευκολύνουν τις εξαγωγές σιτηρών, ιδίως στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, και να ενισχύσουν την ικανότητα των λωρίδων αλληλεγγύης της ΕΕ και άλλων οδών εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία. Είναι επίσης σημαντικό να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της γεωργίας στην Αφρική.

    (13)

    Η COSAC επαναλαμβάνει τη στήριξή της στην εν εξελίξει διαδικασία διεύρυνσης για την Ουκρανία και τη Μολδαβία με βάση την εκπλήρωση των απαιτήσεων για τη διαδικασία προσχώρησής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τη δέσμη μέτρων της Επιτροπής του 2023 για τη διεύρυνση.

    (14)

    Η COSAC θεωρεί ότι, όπως τονίζεται στη δήλωση της Γρανάδας που εξέδωσαν οι ηγέτες της ΕΕ στις 6 Οκτωβρίου 2023, η διεύρυνση αποτελεί γεωστρατηγική επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία. Αποτελεί κινητήρια δύναμη για τη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών των Ευρωπαίων πολιτών, μειώνοντας τις ανισότητες μεταξύ των χωρών, και οφείλει να προωθεί τις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ένωση.

    (15)

    Η COSAC χαιρετίζει τη δέσμη μέτρων της Επιτροπής του 2023 για τη διεύρυνση που δημοσιεύτηκε στις 8 Νοεμβρίου 2023 και τις συστάσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (μόλις επιτευχθεί ο αναγκαίος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια προσχώρησης), καθώς και για τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία.

    (16)

    Η COSAC επαναλαμβάνει τη στήριξή της προς τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως εκφράστηκε στο Θεματολόγιο της Θεσσαλονίκης πριν από 20 χρόνια· υποστηρίζει τη διαδικασία προσχώρησής τους και χαιρετίζει το σχέδιο ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια που υπέβαλε πρόσφατα η Επιτροπή.

    (17)

    Η COSAC καλεί τα επίδοξα μέλη να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές τους πρωτοβουλίες, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου, σύμφωνα με τον αξιοκρατικό χαρακτήρα της διαδικασίας προσχώρησης. Παράλληλα, πρέπει να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε η διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.

    Ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο

    (18)

    Η COSAC αναγνωρίζει ότι η συζήτηση για τη μετανάστευση έχει επανέλθει στην επικαιρότητα λόγω των τελευταίων μεταναστευτικών κρίσεων και της αυξανόμενης πίεσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως καταδεικνύεται ιδίως από τις περιπτώσεις των νησιών Lampedusa και El Hierro.

    (19)

    Η COSAC θεωρεί ότι είναι επείγον να επιτευχθεί μια ισορροπημένη και βιώσιμη πολιτική συμφωνία όσον αφορά το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που θα εγγυάται την αλληλεγγύη και τη δίκαιη κατανομή ευθυνών. Στο πλαίσιο αυτό, η COSAC καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ολοκληρώσουν τον σχετικό φάκελο πριν από το τέλος της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής περιόδου. Υπό το φως των τελευταίων ανησυχητικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, η COSAC καλεί την ΕΕ να επιδείξει προορατικότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση των πιθανών νέων προσφυγικών ροών και την παροχή στήριξης ιδίως στα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

    (20)

    Η COSAC υπενθυμίζει ότι το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο πρέπει να διαρθρώνει και τα δύο επίπεδα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής· πρώτον, την εσωτερική διάσταση της εν λόγω πολιτικής, συνδυάζοντας τη διαχείριση της μετανάστευσης, την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων και την ενίσχυση της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, με την ορθή λειτουργία του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (ΚΕΣΑ)· και, δεύτερον, την εξωτερική διάσταση, η οποία αποσκοπεί στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της παράνομης διακίνησης μεταναστών, σε συνεργασία με τις κύριες χώρες καταγωγής και διέλευσης, την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης και την παροχή ευκαιριών για νόμιμη μετανάστευση, καθώς και την ένταξη των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Η COSAC ζητεί την κατάρτιση και την εφαρμογή περισσότερων μνημονίων συνεννόησης με τρίτες χώρες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση και η παράνομη διακίνηση μεταναστών. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί μια αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφής, η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση του νομικού και επιχειρησιακού πλαισίου, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα και τα ποσοστά επιστροφής, καθώς και προγράμματα επανένταξης και συνεργασία με τις χώρες εταίρους.

    (21)

    Η COSAC τονίζει τη σημασία που έχει η λειτουργία του χώρου Σένγκεν για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και επαναλαμβάνει την έκκλησή της να εγκριθεί η προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον Σένγκεν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

    Ενεργειακή κρίση και πράσινη μετάβαση

    (22)

    Η COSAC θεωρεί ότι ο περιορισμός της κλιματικής κρίσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος δεν αποτελεί μόνο αναπόφευκτη ανάγκη, αλλά και ευκαιρία να ενισχυθεί δραστικά η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ όσον αφορά την ενέργεια και τους πόρους, καθιστώντας τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να πρωτοστατεί σε παγκόσμιο επίπεδο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας, δημιουργώντας πλούτο και νέες ευκαιρίες, μεριμνώντας και στηρίζοντας τους πλέον ευάλωτους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις περιφέρειες στην πράσινη μετάβαση και λαμβάνοντας υπόψη τις παράπλευρες επιπτώσεις που ενέχει η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόσο από περιβαλλοντική άποψη όσο και από την άποψη των νέων εξαρτήσεων που ενδέχεται να δημιουργήσει. Ως εκ τούτου, καταδεικνύεται η σημασία φακέλων όπως η μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η δέσμη μέτρων για το υδρογόνο, ο κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης, ο φάκελος σχετικά με την ποιότητα του αέρα, η πράξη για τη βιομηχανία μηδενικών καθαρών εκπομπών, η δέσμη μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55 % και η πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Η COSAC ευελπιστεί ότι, κατά τη διάρκεια της ισπανικής και της βελγικής Προεδρίας, τα εν λόγω μέτρα θα εγκριθούν για να συμβάλουν στην επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων και στην αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων.

    (23)

    Η COSAC τονίζει ότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να συμβάλει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ, να σέβεται δε το ενεργειακό μείγμα κάθε κράτους μέλους χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς να αφήνει κανέναν στο περιθώριο και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα κωλύματα, όπως η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, οι κατάλληλες υποδομές και η αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

    (24)

    Η COSAC εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο για την τροποποίηση της διαμόρφωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, και ενθαρρύνει τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ολοκληρώσουν τις αναγκαίες νομοθετικές ενέργειες για τη μείωση της αστάθειας όσον αφορά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, καθιστώντας τη λιγότερο εξαρτημένη από την τιμή των ορυκτών καυσίμων, προστατεύοντας έτσι τους καταναλωτές και τη βιομηχανία και βελτιώνοντας μακροπρόθεσμα τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    (25)

    Η COSAC συμμερίζεται την άποψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου 2023, υπό την έννοια ότι τονίζει την ανάγκη να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας των κρίσιμων υποδομών, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης και συντονισμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση κρίσεων, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι τομείς συμβάλλουν σε μια προληπτική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη όλες τις απειλές.

    (26)

    Η COSAC τονίζει ότι τα νομοθετικά μέτρα που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση θα πρέπει να συμμορφώνονται με τον κοινωνικό πυλώνα της ΕΕ και να διασφαλίζουν την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, καθώς και τις εθνικές ιδιαιτερότητες και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

    Ανοικτή στρατηγική αυτονομία και σχέσεις με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική

    (27)

    Η COSAC εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στη Γρανάδα στις 6 του περασμένου Οκτωβρίου εξέτασε την ανοικτή στρατηγική αυτονομία ως ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης, και ζητεί την κοινοβουλευτική συμμετοχή και τη διεξαγωγή συζητήσεων επί του ζητήματος.

    (28)

    Το εν λόγω θέμα, το οποίο εξετάστηκε εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία για το παρόν και το μελλοντικό έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορίζει πράγματι διάφορους άξονες εργασίας και συμβάλλει στον καθορισμό των παραμέτρων της Ένωσης για τον νέο θεσμικό κύκλο που έχει προγραμματιστεί από το 2024 και μετά.

    (29)

    Η COSAC επαναλαμβάνει ότι είναι αναγκαίο να ενισχύσει η Ένωση την οικονομική και βιομηχανική βάση και τους πόρους, καθώς και τις ικανότητες που απαιτούνται για να διασφαλίσει τη στρατηγική της αυτονομία σε έναν ολοένα και πιο ανταγωνιστικό και σύνθετο κόσμο, χωρίς να απορρίπτει τα οφέλη της ανοικτής παγκόσμιας οικονομίας.

    (30)

    Η COSAC εκφράζει την ικανοποίησή της που η έννοια της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας, η οποία αρχικά συνδεόταν στενότερα με την ασφάλεια και την άμυνα, έχει πλέον και οικονομικό πεδίο εφαρμογής. Τα πρόσφατα συμπεράσματα και οι δηλώσεις των ηγετών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους του 2023, αρκετά από τα οποία διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της ισπανικής Προεδρίας, ακολουθούν την ίδια γραμμή, καθώς και το έγγραφο του 2030 για την ανθεκτικότητα, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Γρανάδας.

    (31)

    Η COSAC ενθαρρύνει την εσωτερική ενίσχυση της Ένωσης, χωρίς να απορρίπτονται οι στενές σχέσεις με τους εταίρους της. Αυτό συνέβη με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, μια περιοχή με την οποία, μετά από 8 χρόνια χωρίς τη διεξαγωγή συνεδριάσεων υψηλού επιπέδου, πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 του περασμένου Ιουλίου η τρίτη σύνοδος κορυφής ΕΕ–CELAC, την οποία και χαιρετίζει η COSAC. Κατά την εν λόγω σύνοδο κορυφής εγκρίθηκε κοινή δήλωση για τη διάρθρωση και τη ρύθμιση της διπεριφερειακής σχέσης μεταξύ των δύο εταίρων, στην οποία διατυπώνεται η δέσμευση για τη διεξαγωγή τακτικών συνόδων κορυφής, καθώς και η συγκρότηση συντονιστικού μηχανισμού με χάρτη πορείας για την περίοδο 2023-2025.

    (32)

    Ομοίως, η COSAC επικροτεί το γεγονός ότι η τρίτη σύνοδος κορυφής ΕΕ–CELAC συνέβαλε στην ενίσχυση της ψηφιακής συμμαχίας ΕΕ – Λατινικής Αμερικής, καθώς και στην επίτευξη συμφωνίας για ένα φιλόδοξο επενδυτικό θεματολόγιο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Global Gateway. Επιπλέον, η ευκαιρία αυτή συνέβαλε στην επίτευξη προόδου σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και στη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια (με την Αργεντινή και την Ουρουγουάη) και οι πρώτες ύλες (με τη Χιλή).

    (33)

    Η COSAC συμμερίζεται τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής ΕΕ–CELAC, υπό την έννοια ότι ζητεί την επικύρωση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί και εφαρμόζονται επί του παρόντος, χαιρετίζει τις εν εξελίξει διαδικασίες, λαμβάνει υπόψη τα ανθρώπινα, κοινωνικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα για την υπογραφή της εκσυγχρονισμένης συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Χιλής και μεταξύ της ΕΕ και του Μεξικού κατά τους προσεχείς μήνες, και σημειώνει τις εν εξελίξει εργασίες μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur.

    Μέση Ανατολή

    (34)

    Η COSAC εκφράζει την υποστήριξή της προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου, την οποία επανέλαβε στις 26 Οκτωβρίου, να καταδικάσει απερίφραστα τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Η χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων από τη Χαμάς αποτελεί ιδιαίτερα ειδεχθή θηριωδία.

    (35)

    Η COSAC τονίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους άνευ όρων.

    (36)

    Η COSAC επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η προστασία όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αποδοκιμάζει την απώλεια ζωών αμάχων.

    (37)

    Η COSAC εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και ζητεί συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη μέσω όλων των αναγκαίων μέτρων, μεταξύ άλλων μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες.

    (38)

    Η COSAC υπενθυμίζει ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να υπάρξει συνεργασία με τους εταίρους στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων και με την Παλαιστινιακή Αρχή.

    (39)

    Η COSAC είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναζωογόνηση μιας πολιτικής διαδικασίας που θα βασίζεται στη λύση δύο κρατών, μεταξύ άλλων μέσω της πρωτοβουλίας «Peace Day Effort», χαιρετίζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ασφάλεια και στηρίζει τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη στο άμεσο μέλλον.

    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/848/oj

    ISSN 1977-0901 (electronic edition)


    Top