Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0135

    Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1938 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους όρους πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου

    COM/2022/135 final

    Βρυξέλλες, 23.3.2022

    COM(2022) 135 final

    2022/0090(COD)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1938 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους όρους πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    a)Ασφάλεια του εφοδιασμού

    Οι δυνητικές απειλές κατά της ασφάλειας του εφοδιασμού της ΕΕ με αέριο, οι οποίες συνδέονται κυρίως με την εξάρτησή της από πρωτογενή ενέργεια από τρίτες χώρες, έχουν ήδη δώσει το έναυσμα για προετοιμασίες για την αντιμετώπιση πρόσθετων προκλήσεων. Ειδικότερα, με τη θέσπιση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, την αναβάθμιση και την επέκταση των υποδομών ΥΦΑ και τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών αερίου αγωγών, έχουν ήδη ληφθεί σημαντικά μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τους κλυδωνισμούς στον εφοδιασμό.

    Οι διεθνείς εντάσεις έχουν καταστήσει επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσουν τα σχέδια και οι δράσεις που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανεξαρτησίας από τρίτες χώρες. Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης θα μειώσει τις εκπομπές, θα μειώσει την εξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και θα προσφέρει προστασία έναντι των αιφνίδιων αυξήσεων των τιμών. Ωστόσο, λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης πρέπει να ληφθούν πρόσθετα βραχυπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες της αγοράς ενέργειας και να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός τα προσεχή έτη. Επειδή διαταραχές στον εφοδιασμό με αέριο αγωγών μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, θεσπίζονται μέτρα ασφαλιστικής κάλυψης όσον αφορά το επίπεδο πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην ΕΕ. Η πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου συμβάλλει στη μεγαλύτερη εξασφάλιση αποθεμάτων αερίου για τον χειμώνα του 2022/2023.

    β)Ρόλος της αποθήκευσης και τρέχοντα προβλήματα

    Η αποθήκευση αερίου συμβάλλει στην ασφάλεια του εφοδιασμού παρέχοντας πρόσθετο εφοδιασμό σε περίπτωση σοβαρών διαταραχών της ζήτησης ή της προσφοράς· η αποθήκευση καλύπτει το 25-30 % της κατανάλωσης αερίου τον χειμώνα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, η αποθήκευση μειώνει την ανάγκη εισαγωγών πρόσθετου αερίου. Η αποθήκευση συμβάλλει στην απορρόφηση των κλυδωνισμών στον εφοδιασμό.

    Τους τελευταίους έξι μήνες η έλλειψη ισορροπίας στην αγορά αερίου οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών αερίου. Τον χειμώνα το ενωσιακό επίπεδο πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ήταν κατά πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο των προηγούμενων ετών και, συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο ήταν χαμηλότερο κατά 10 σε εκατοστιαίες μονάδες. Αυτό έχει αυξήσει την αβεβαιότητα ως προς την ασφάλεια του εφοδιασμού και την αστάθεια των τιμών. Η παρούσα πρόταση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα ακόλουθα τρία συγκεκριμένα προβλήματα:

    Η διαφορά στις τιμές του αερίου μεταξύ θερινών και χειμερινών μηνών είναι σημαντική για την προσέλκυση αερίου στην αποθήκευση. Δεδομένων των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων και των υψηλών τιμών ενέργειας, τυχόν εκτίμηση της προβλεπόμενης διαφοράς μεταξύ θερινών και χειμερινών μηνών είναι ιδιαίτερα αναξιόπιστη. Η κατάσταση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα προβληματική ενόψει του επόμενου χειμώνα, καθώς οι τιμές ενδέχεται να είναι υψηλότερες το καλοκαίρι από ό,τι τον χειμώνα. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μια κατάσταση κατά την οποία η αποθήκευση δεν θα είναι ελκυστική για τους συμμετέχοντες στην αγορά και η πλήρωση πρέπει να διασφαλιστεί με δημόσιες παρεμβάσεις, όπως χρηματοδοτική στήριξη προς παροχή κινήτρων για τη χρήση της αποθήκευσης.

    Τον Φεβρουάριο του 2022, η Επιτροπή και η συντονιστική ομάδα για το φυσικό αέριο διενήργησαν μια ενισχυμένη ανάλυση ετοιμότητας αντιμετώπισης κινδύνων σε ολόκληρη την ΕΕ. Από την ανάλυση αυτή προέκυψε ότι, ενώ ο χειμώνας του 2021/2022 ήταν τελικά ασφαλής, ενδέχεται να υπάρξει κίνδυνος ανεπαρκούς αποθήκευσης αερίου ενόψει του επόμενου χειμώνα του 2022/2023. Η βελτιστοποίηση των δυναμικοτήτων αποθήκευσης κατά τη διάρκεια της περιόδου πλήρωσης προϋποθέτει άμεση έγχυση από την αρχή της περιόδου πλήρωσης (Απρίλιος 2022). Εάν ληφθούν μέτρα εγκαίρως, θα περιοριστούν οι κίνδυνοι συμφορήσεων κατά την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης σε περίπτωση διαταραχών από την Ανατολή οι οποίες θα καθιστούσαν αναγκαία τη μεταφορά αερίου στους χώρους αποθήκευσης από άλλες οδούς.

    Έχει διαπιστωθεί ότι τα επίπεδα αποθηκευμένου αερίου το 2021/2022 σε χώρους που ανήκουν σε οντότητες τρίτων χωρών είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Αυτή είναι η αιτία για σχεδόν το ήμισυ του φετινού ασυνήθιστα χαμηλού επιπέδου αποθήκευσης. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αποτελούν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ένωσης και των κρατών μελών της. Ο έλεγχος και η χρήση εγκαταστάσεων αποθήκευσης από οντότητες τρίτων χωρών μπορούν ενδεχομένως να ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού, οι οποίοι επηρεάζουν άλλα ουσιώδη συμφέροντα ασφάλειας, και να υπονομεύσουν περαιτέρω τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

    γ) Στόχοι της πρότασης

    Στόχος της παρούσας πρότασης είναι να αντιμετωπίσει τους ιδιαίτερα σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού και την οικονομία της Ένωσης οι οποίοι οφείλονται στη ριζική αλλαγή της γεωπολιτικής κατάστασης. Ειδικότερα, η πρόταση αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι οι δυναμικότητες αποθήκευσης στην Ένωση, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού, δεν θα παραμείνουν αχρησιμοποίητες, ούτως ώστε οι αποθηκευμένες ποσότητες αερίου να μπορέσουν να κατανεμηθούν σε ολόκληρη την Ένωση με πνεύμα αλληλεγγύης.

    Για τον σκοπό αυτόν, η πρόβλεψη υποχρεωτικού ελάχιστου επιπέδου αερίου σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού πριν από τον χειμώνα του 2022/2023 και για τις επόμενες χειμερινές περιόδους. Η πρόβλεψη υποχρεωτικής πιστοποίησης των διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης θα αποκλείσει πιθανούς κινδύνους ασφάλειας του εφοδιασμού λόγω επιρροών σε υποδομές αποθήκευσης ζωτικής σημασίας. Τέλος, θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση της αποθήκευσης, επιτρέποντας την εξαίρεση των χρηστών αποθήκευσης από τα τιμολόγια μεταφοράς στα σημεία εισόδου ή εξόδου των εγκαταστάσεων αποθήκευσης.

    Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

    Η παρούσα πρόταση τροποποιεί δύο υφιστάμενους κανονισμούς, τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1938 σχετικά με τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο και τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 715/2009 σχετικά με τους όρους πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου. Βασιζόμενη στο υφιστάμενο πλαίσιο για την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο και τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς αερίου, εισάγει περαιτέρω μέτρα που απαιτούνται για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ένωση δεδομένης της σοβαρής ενεργειακής κρίσης που οφείλεται στις πρόσφατες αλλαγές της γεωπολιτικής κατάστασης.

    Οι προτεινόμενοι κανόνες σχετικά με τους υποχρεωτικούς στόχους πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης σχετίζονται με μια πρόταση που αφορά τη χρήση της αποθήκευσης, η οποία συμπεριλήφθηκε στο άρθρο 67 της πρότασης κανονισμού της Επιτροπής σχετικά με τις εσωτερικές αγορές ανανεώσιμων αερίων, φυσικού αερίου και υδρογόνου, της 15ης Δεκεμβρίου 2021 1 . Στο εν λόγω άρθρο προτείνεται η προσθήκη νέου άρθρου 7β στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1938, με στόχο να δοθούν κίνητρα στα κράτη μέλη προκειμένου να αξιοποιήσουν ορισμένα μέτρα που σχετίζονται με την αποθήκευση για να ενισχυθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού χωρίς να προβλέπεται υποχρέωση υποχρεωτικής αποθήκευσης. Ωστόσο, δεδομένου ότι η γεωπολιτική κατάσταση έχει αλλάξει άρδην από τον Δεκέμβριο του 2021, τα ενισχυμένα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού έχουν καταστεί ζωτικής σημασίας. Η Επιτροπή, σε συντονισμό με τη συντονιστική ομάδα για το φυσικό αέριο, διενήργησε ειδική ανάλυση κινδύνου, η οποία απέδειξε ότι απαιτούνται επειγόντως αυστηρότεροι κανόνες για να βελτιωθεί η χρήση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην Ένωση.

    Η ταχεία διαπραγμάτευση της ολοκληρωμένης πρότασης κανονισμού σχετικά με τις εσωτερικές αγορές ανανεώσιμων αερίων, φυσικού αερίου και υδρογόνου, της 15ης Δεκεμβρίου 2021, είναι καίριας σημασίας για την Πράσινη Συμφωνία και για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ορυκτό αέριο. Για να μην επηρεαστεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης της πρότασης της 15ης Δεκεμβρίου 2021, η πρόταση για κανόνες που αποσκοπούν στην ενίσχυση των επιπέδων πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υποβάλλεται με τη μορφή χωριστού κανονισμού, ο οποίος περιορίζεται σε τρεις στοχευμένες τροποποιήσεις (υποχρέωση πλήρωσης εγκαταστάσεων αποθήκευσης, πιστοποίηση αποθήκευσης και τιμολογιακή έκπτωση). Η μικρή έκταση και ο στοχευμένος χαρακτήρας της πρότασης αναμένεται ότι θα επιτρέψουν στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο να την εγκρίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι απαιτούνται επειγόντως νέοι κανόνες για την εξασφάλιση της πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης εν καιρώ εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.

    Για να αποφευχθεί νομική σύγκρουση μεταξύ του άρθρου 67 της πρότασης κανονισμού σχετικά με τις εσωτερικές αγορές ανανεώσιμων αερίων, φυσικού αερίου και υδρογόνου της 15ης Δεκεμβρίου 2021 και της παρούσας πρότασης, η ισχύς του προτεινόμενου κανονισμού περιορίζεται έως την έναρξη ισχύος του αναδιατυπωμένου κανονισμού (ΕΕ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις εσωτερικές αγορές ανανεώσιμων αερίων, φυσικού αερίου και υδρογόνου, με βάση την πρόταση της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου 2021.

    Οι διατάξεις που αφορούν την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην παρούσα πρόταση πρέπει να εγκριθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Οκτώβριο του 2022. Θα μπορούσαν εύκολα να ενσωματωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο στον κανονισμό σχετικά με τις εσωτερικές αγορές ανανεώσιμων αερίων, φυσικού αερίου και υδρογόνου.

    Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

    Η πρόταση συνάδει με ένα ευρύτερο σύνολο πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της ενεργειακής ανθεκτικότητας της Ένωσης και την προετοιμασία έναντι πιθανών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ιδίως τις προτάσεις της Επιτροπής της δέσμης «Fit for 55» και, ειδικότερα, την αναθεώρηση της τρίτης δέσμης μέτρων για την ενέργεια στον τομέα του αερίου (οδηγία 2009/73/ΕΕ και κανονισμός 715/2009/ΕΕ), οι οποίες έχουν ως στόχο να ρυθμίσουν τις ανταγωνιστικές αγορές απανθρακοποιημένων αερίων και να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα έναν βιώσιμο ενεργειακό τομέα, προς όφελος των Ευρωπαίων καταναλωτών.

    Τον Οκτώβριο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια ανακοίνωση για τη θέσπιση και τη στήριξη κατάλληλων μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Η ανακοίνωση προβλέπει επίσης μέτρα για την εξασφάλιση οικονομικά προσιτής ενέργειας και επαρκούς επιπέδου αποθήκευσης, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της ΕΕ σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς.

    Μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, τον Μάρτιο του 2022, η Επιτροπή εξέδωσε την ανακοίνωση με τίτλο «REPowerEU: Κοινή ευρωπαϊκή δράση για πιο προσιτή οικονομικά, εξασφαλισμένη και βιώσιμη ενέργεια». Σύμφωνα με την ανακοίνωση REPowerEU, η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για την εξασφάλιση επιπέδου αποθήκευσης που επαρκεί για ένα έτος έως τον επόμενο χειμώνα. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται η επιτακτική ανάγκη για πλήρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ένωση και διευκρινίζεται επίσης ότι είναι δυνατή η χρήση κρατικών ενισχύσεων για τη χρηματοδοτική στήριξη της πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης 2 .

    2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

    Νομική βάση

    Η παρούσα πρόταση τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1938, του οποίου η νομική βάση ήταν το άρθρο 194 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τροποποιεί επίσης τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 715/2009, ο οποίος, δεδομένου ότι η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήταν τότε σε ισχύ, βασιζόταν στο άρθρο 95 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, νυν άρθρο 114 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση βασίζεται στο άρθρο 194 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

    Τα σχεδιαζόμενα μέτρα της παρούσας πρωτοβουλίας συνάδουν πλήρως με την αρχή της επικουρικότητας. Λόγω του κινδύνου και των σημαντικών επιπτώσεων της πιθανής διακοπής του εφοδιασμού με αέριο σε ολόκληρη την Ένωση, είναι αναγκαία η ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ.

    Δεδομένου του πρωτοφανούς χαρακτήρα της κρίσης εφοδιασμού με αέριο και των διασυνοριακών επιπτώσεών της, καθώς και του γεγονότος ότι οι χώρες της ΕΕ συνδέονται μέσω κοινού δικτύου αερίου, δικαιολογείται η ανάληψη δράσης σε επίπεδο Ένωσης, καθώς τα κράτη μέλη δεν μπορούν, ενεργώντας μεμονωμένα, να αντιμετωπίσουν με επαρκώς αποτελεσματικό και συντονισμένο τρόπο τον κίνδυνο σοβαρών οικονομικών δυσχερειών που προκύπτουν από σημαντικές διαταραχές του εφοδιασμού. Μόνο η δράση της ΕΕ που διαπνέεται από πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών μπορεί να διασφαλίσει αποτελεσματική ετοιμότητα για την αντιμετώπιση μιας διαταραχής του εφοδιασμού που θα είχε ως αποτέλεσμα μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες και την οικονομία.

    Αναλογικότητα

    Η πρωτοβουλία είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας. Δεδομένης της πρωτοφανούς γεωπολιτικής κατάστασης και της σημαντικής απειλής για τους καταναλωτές και την οικονομία της ΕΕ σε περίπτωση διαταραχών του εφοδιασμού με αέριο, υπάρχει σαφής ανάγκη για συντονισμένη και επείγουσα δράση. Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, η πρόταση λαμβάνει υπόψη ότι τα κράτη μέλη θα χρειαστούν κάποιο χρόνο ώστε να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης. Ως εκ τούτου, η πρόταση προβλέπει έναν μηχανισμό «σταδιακής εισαγωγής», δηλαδή κανόνες λιγότερο αυστηρούς για το 2022 απ’ ό,τι για τα επόμενα έτη (π.χ. χαμηλότερος στόχος πλήρωσης, λιγότεροι ενδιάμεσοι στόχοι, υποχρέωση της Επιτροπής να λαμβάνει υπόψη τον περιορισμένο χρόνο εφαρμογής κατά την επιβολή). Επομένως, η πρόταση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στην ισχύουσα νομική πράξη. Τα προτεινόμενα μέτρα θεωρούνται αναλογικά και βασίζονται, στο μέτρο του δυνατού, σε υφιστάμενες προσεγγίσεις. Η στήριξη των μέτρων αλληλεγγύης και η απαίτηση πλήρωσης των δεξαμενών αποθήκευσης διασφαλίζουν αποτελεσματικά την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την ασφάλεια του εφοδιασμού σε περιφερειακό επίπεδο. Εξετάστηκε προσεκτικά η επιλογή του απαιτούμενου επιπέδου πλήρωσης. Συζητήθηκε με τα ενδιαφερόμενα μέρη στο πλαίσιο της συντονιστικής ομάδας για το φυσικό αέριο και ακολούθησαν εντατικές διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες του τομέα και με τα κράτη μέλη. Με βάση τις διαβουλεύσεις αυτές, το προτεινόμενο ποσοστό πλήρωσης 90 % αποτελεί αναγκαίο και κατάλληλο επίπεδο για την κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού κατά τη χειμερινή περίοδο σε περίπτωση σοβαρών διαταραχών του εφοδιασμού, χωρίς να επιβαρύνονται υπερβολικά τα κράτη μέλη, οι εταιρείες ενέργειας ή οι πολίτες.

    Επιλογή της νομικής πράξης

    Η παρούσα πρόταση αποτελεί πρόταση τροποποίησης δύο κανονισμών, του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1938 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 715/2009 και, ως εκ τούτου, η πράξη που επιλέχθηκε είναι τροποποιητικός κανονισμός. Δεδομένου ότι δεν αναθεωρείται πλήρως κανένας από τους δύο κανονισμούς, η αναδιατύπωση δεν θεωρείται ενδεδειγμένη.

    3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

    Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της πρότασης, η οποία υποβάλλεται ως αντίδραση σε μια απροσδόκητη γεωπολιτική κρίση και πρέπει να εγκριθεί επειγόντως για να διασφαλιστεί η πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης πριν από την περίοδο θέρμανσης, ήταν αναγκαίο να διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη σε λιγότερο επίσημο επίπεδο. Ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων μέσω της συντονιστικής ομάδας για το φυσικό αέριο, καθώς και πολλαπλές διμερείς διαβουλεύσεις με βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, εμπειρογνώμονες του τομέα και κράτη μέλη.

    Η Επιτροπή δημοσίευσε την ανακοίνωσή της COM(2022) 108 final «REPowerEU: Κοινή ευρωπαϊκή δράση για πιο προσιτή οικονομικά, εξασφαλισμένη και βιώσιμη ενέργεια» στις 8 Μαρτίου 2022, η οποία καθόρισε το κύριο περιεχόμενο της παρούσας πρότασης σχετικά με τα μέτρα πλήρωσης των δεξαμενών αποθήκευσης και επέτρεψε ήδη τη διαβούλευση με τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη όσον αφορά τα προτεινόμενα μέτρα. Με βάση το έγγραφο αυτό, όλοι οι ενδιαφερόμενοι —για παράδειγμα οι αρχές, τα ενδιαφερόμενα μέρη και οι πολίτες— είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν παρατηρήσεις σχετικά με τη νομοθετική προσέγγιση της Επιτροπής, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση.

    Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

    Λόγω του πολιτικά ευαίσθητου και επείγοντος χαρακτήρα της πρότασης, δεν ανατέθηκε εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη πέραν των εκτεταμένων διαβουλεύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    Εκτίμηση επιπτώσεων

    Λόγω του πολιτικά ευαίσθητου και επείγοντος χαρακτήρα της πρότασης, δεν διενεργήθηκε εκτίμηση επιπτώσεων, αλλά πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο ΕΕ ενισχυμένη ανάλυση ετοιμότητας αντιμετώπισης κινδύνων (βλ. ανωτέρω) και πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες διαβουλεύσεις.

    Τα μέτρα πλήρωσης των δεξαμενών αποθήκευσης και οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις αξιολογήθηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς με τα ενδιαφερόμενα μέρη πριν από την υποβολή της πρότασης, ιδίως στο πλαίσιο της συντονιστικής ομάδας για το φυσικό αέριο 3 .

    Κατά τη συνεδρίαση της συντονιστικής ομάδας για το φυσικό αέριο στις 23 Φεβρουαρίου 2022, οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα το συντομότερο δυνατόν για την επαναπλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης πριν από τον επόμενο χειμώνα. Οι παρεμβάσεις επικεντρώθηκαν στους τρόπους προώθησης της πλήρωσης, με τη χρήση, όπου είναι δυνατόν, μηχανισμών της αγοράς, στο επίπεδο πλήρωσης που πρέπει να επιτευχθεί, στον τρόπο χρηματοδότησης της αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κρατικών ενισχύσεων, καθώς και στον τρόπο συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών.

    Κατά τη συνεδρίαση της συντονιστικής ομάδας για το φυσικό αέριο στις 11 Μαρτίου 2022, η Επιτροπή παρουσίασε τα μέτρα αποθήκευσης που προβλέπονται στην παρούσα πρόταση και παρουσιάζονται στην ανακοίνωση REPowerEU. Η ομάδα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση και σχολίασε την ημερομηνία-στόχο για την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, τον βαθμό ευελιξίας για την επίτευξη του στόχου σε κάθε κράτος μέλος, τα πιθανά κίνητρα για τους φορείς της αγοράς και τους τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας.

    Θεμελιώδη δικαιώματα

    Το μέτρο θα επιτρέψει τη στήριξη ορισμένων από τους πλέον ευάλωτους πελάτες, ιδίως εκείνων που πλήττονται ήδη από ενεργειακή φτώχεια.

    4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ που συνδέονται με την παρούσα πρόταση αφορούν τους ανθρώπινους πόρους και άλλες διοικητικές δαπάνες της Γενικής Διεύθυνσης (ΓΔ) Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η πρόταση καθορίζει μια νέα ενισχυμένη αρχιτεκτονική για την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο, με νέες υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη και, αντίστοιχα, ενισχυμένο ρόλο για τη ΓΔ Ενέργειας σε ευρύ φάσμα τομέων, δηλαδή:

    ·συνολική διαχείριση και εφαρμογή του κανονισμού (1 ΙΠΑ),

    ·διαχείριση του ενισχυμένου ρόλου της συντονιστικής ομάδας για το φυσικό αέριο (0,5 ΙΠΑ),

    ·παρακολούθηση των ποσοστών πλήρωσης και καθορισμός των τεχνικών στοιχείων της εφαρμογής, όπως οι πορείες πλήρωσης (συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής και τεχνικής ανάλυσης και της διαχείρισης δεδομένων) (1,5 ΙΠΑ),

    ·νομική εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο νέο άρθρο 6δ παράγραφος 7 (εκτιμώμενος ετήσιος μέσος όρος: 5 αποφάσεις προειδοποίησης· 2 αποφάσεις σχετικά με μέτρα έκτακτης ανάγκης) (2 ΙΠΑ),

    ·διαχείριση της πλατφόρμας ΥΦΑ που προβλέπεται στο νέο άρθρο 6β παράγραφος 1 (5 ΙΠΑ),

    ·αξιολόγηση των κοινοποιήσεων σχετικά με τον επιμερισμό των βαρών που προβλέπεται στο άρθρο 6γ (1 ΙΠΑ),

    ·γνωμοδότηση σχετικά με την πιστοποίηση των διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης (3 ΙΠΑ),

    ·διοικητική υποστήριξη (1 ΙΠΑ).

    Για την εκτέλεση των προαναφερόμενων νέων αρμοδιοτήτων πρέπει, συνεπώς, να ενισχυθούν οι ανθρώπινοι πόροι της ΓΔ Ενέργειας με 12 επιπλέον ΙΠΑ σε μόνιμη βάση και με 3 προσωρινά ΙΠΑ που προορίζονται ειδικά για την πιστοποίηση, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή.

    Επιπλέον, για την εφαρμογή, τον συντονισμό και την παρακολούθηση του παρόντος τροποποιητικού κανονισμού μεταξύ των κρατών μελών θα απαιτηθούν πρόσθετες διοικητικές πιστώσεις ως εξής: 150 000 EUR/έτος για αποστολές και συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων (ιδίως της συντονιστικής ομάδας για το φυσικό αέριο).

    5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

    Το άρθρο 1 τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1938.

    Με το άρθρο 1 παράγραφος 1 προστέθηκαν ορισμοί στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1938, προκειμένου να οριστούν οι έννοιες «πορεία πλήρωσης», «στόχος πλήρωσης», «στρατηγική αποθήκευση» και «στρατηγικό απόθεμα».

    Με το άρθρο 1 παράγραφος 2 εισάγονται τα νέα άρθρα 6α έως 6δ.

    Άρθρο 6α. Η νέα αυτή διάταξη θα απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι οι υποδομές αποθήκευσης στην επικράτειά τους θα έχουν πληρωθεί, καταρχήν, σε ποσοστό τουλάχιστον 90 % της δυναμικότητάς τους σε επίπεδο κράτους μέλους έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, ενώ τίθενται ενδιάμεσοι στόχοι για κάθε κράτος μέλος τον Φεβρουάριο, τον Μάιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Για το 2022 εφαρμόζονται χαμηλότερος στόχος και διαφορετική πορεία πλήρωσης, λαμβανομένου υπόψη ότι τα κράτη μέλη έχουν περιορισμένο χρόνο για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Η Επιτροπή λαμβάνει την εντολή να διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων πλήρωσης σε περίπτωση μη επίτευξης των ενδιάμεσων στόχων.

    Το άρθρο 6β καθορίζει τα μέτρα που πρέπει να λάβουν τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουν την επίτευξη των υποχρεωτικών στόχων πλήρωσης σύμφωνα με το άρθρο 6α.

    Άρθρο 6γ. Θεσπίζεται μηχανισμός επιμερισμού των βαρών, δεδομένου ότι, αν και δεν διαθέτουν όλα τα κράτη μέλη εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην επικράτειά τους, όλα θα ωφεληθούν από την ύπαρξη εγγυημένου υψηλού επιπέδου πλήρωσης, από την άποψη της ασφαλιστικής αξίας έναντι των κινδύνων για την ασφάλεια του εφοδιασμού και της επίδρασης μείωσης των τιμών τον χειμώνα.

    Άρθρο 6δ. Η νέα αυτή διάταξη προβλέπει αποτελεσματικά μέσα για την παρακολούθηση των νέων υποχρεώσεων πλήρωσης και ενισχύει τον ρόλο της συντονιστικής ομάδας για το φυσικό αέριο, παρέχοντάς της ρητή εντολή να παρακολουθεί τις επιδόσεις των κρατών μελών στον τομέα της ασφάλειας του εφοδιασμού με αέριο και να αναπτύσσει, σε αυτή τη βάση, βέλτιστες πρακτικές. Τα επικαιροποιημένα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα και οι ενοποιημένες εθνικές εκθέσεις προόδου για την ενέργεια και το κλίμα που εγκρίνονται σύμφωνα με το άρθρο 17 του κανονισμού 2018/1999 αποτυπώνουν την πρόοδο όσον αφορά τις πορείες πλήρωσης και τους στόχους πλήρωσης, καθώς και τις προγραμματισμένες πολιτικές και μέτρα για την επίτευξή τους.

    Το άρθρο 2 τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 715/2009.

    Το άρθρο 2 παράγραφος 1 εισάγει νέο άρθρο 3α σχετικά με την πιστοποίηση των διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη πιστοποιούν όλες τις επιχειρήσεις που έχουν στην ιδιοκτησία τους διαχειριστή συστήματος αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, ώστε να διασφαλίζεται ότι ο ιδιοκτήτης του διαχειριστή συστήματος αποθήκευσης δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ένωση ή σε οποιοδήποτε κράτος μέλος.

    Με το άρθρο 2 παράγραφος 2 προστίθεται νέα τελευταία παράγραφος στο άρθρο 13, σύμφωνα με την οποία εφαρμόζεται έκπτωση 100 % στα τιμολόγια μεταφοράς με βάση τη δυναμικότητα στα σημεία εισόδου από εγκαταστάσεις αποθήκευσης και στα σημεία εξόδου προς αυτές.

    Το άρθρο 3 αφορά την έναρξη ισχύος.

    2022/0090 (COD)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1938 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους όρους πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη το άρθρο 194 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Ενώ στο παρελθόν σημειώθηκαν βραχυπρόθεσμες διακοπές του εφοδιασμού με αέριο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που διαφοροποιούν την τρέχουσα κατάσταση από προηγούμενες κρίσεις ασφάλειας του εφοδιασμού. Η κλιμάκωση της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 έχει οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου αυξήσεις των τιμών. Οι εν λόγω αυξήσεις τιμών είναι πιθανό να αλλάξουν ριζικά τα κίνητρα για την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην Ένωση. Στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, δεν μπορούν πλέον να αποκλειστούν περαιτέρω διαταραχές του εφοδιασμού με αέριο. Αυτό θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τους πολίτες και την οικονομία της Ένωσης, δεδομένου ότι εξακολουθεί να εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον εφοδιασμό με αέριο από πηγές εκτός ΕΕ ο οποίος μπορεί να επηρεαστεί από τη σύγκρουση.

    (2)Η φύση και οι συνέπειες των εν λόγω γεγονότων είναι μεγάλης κλίμακας και αφορούν το σύνολο της Ένωσης και, ως εκ τούτου, απαιτούν ολοκληρωμένη αντίδραση. Η αντίδραση θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα σε μέτρα που μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού σε επίπεδο Ένωσης, ιδίως για τους προστατευόμενους καταναλωτές. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας η Ένωση να ενεργεί με συντονισμένο τρόπο για την αποφυγή δυνητικών κινδύνων που απορρέουν από πιθανή διακοπή του εφοδιασμού με αέριο.

    (3)Η αποθήκευση αερίου συμβάλλει στην ασφάλεια του εφοδιασμού με την παροχή πρόσθετου εφοδιασμού σε περίπτωση σοβαρών διαταραχών της ζήτησης ή της προσφοράς, και η ικανοποιητική πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης οδηγεί σε ασφαλή εφοδιασμό με αέριο. Δεδομένου ότι διαταραχές του εφοδιασμού με αέριο αγωγών ενδέχεται να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, πρέπει να θεσπιστούν μέτρα σχετικά με το επίπεδο πλήρωσης των ενωσιακών χώρων αποθήκευσης, ώστε να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός για τη χειμερινή περίοδο 2022/2023.

    (4)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/1938 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 4 θέσπισε μηχανισμούς αλληλεγγύης σχεδιασμένους για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων κατά τις οποίες διακυβεύεται σε κράτος μέλος ο εφοδιασμός προς προστατευόμενους πελάτες, ως βασική ανάγκη ασφάλειας και απαραίτητη προτεραιότητα. Σε περίπτωση ενωσιακής έκτακτης ανάγκης, η άμεση αντίδραση θα πρέπει να διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη είναι σε θέση να παρέχουν ενισχυμένη προστασία στους πελάτες.

    (5)Ο αντίκτυπος της ένοπλης σύγκρουσης στα σύνορα της Ένωσης κατέδειξε, ωστόσο, ότι οι υφιστάμενοι κανόνες για την ασφάλεια του εφοδιασμού δεν είναι προσαρμοσμένοι σε αιφνίδιες μείζονες γεωπολιτικές εξελίξεις, όπου οι ελλείψεις εφοδιασμού και η άνοδος των τιμών μπορεί να οφείλονται όχι μόνο σε ανεπάρκεια των υποδομών ή σε ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά, για παράδειγμα, σε εκούσια σημαντικά γεγονότα και σε μακροχρόνιες ή αιφνίδιες διακοπές του εφοδιασμού. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν οι αιφνίδιοι σημαντικά αυξημένοι κίνδυνοι που προκύπτουν από τις τρέχουσες αλλαγές στη γεωπολιτική κατάσταση.

    (6)Με βάση την ανάλυση της Επιτροπής σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, μεταξύ άλλων της ανάλυσης ενισχυμένης ετοιμότητας αντιμετώπισης κινδύνων σε επίπεδο ΕΕ που διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 από την Επιτροπή και τη συντονιστική ομάδα για το φυσικό αέριο, είναι σκόπιμο τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν, κατ’ αρχήν, ότι οι υποδομές αποθήκευσης στην επικράτειά τους θα έχουν πληρωθεί τουλάχιστον έως το 90 % της δυναμικότητάς τους σε επίπεδο κράτους μέλους έως την 1η Νοεμβρίου, με ενδιάμεσους στόχους για κάθε κράτος μέλος τον Μάιο, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές προστατεύονται επαρκώς από τις ελλείψεις εφοδιασμού. Για το 2022, θα ισχύσει χαμηλότερος στόχος πλήρωσης 80 % και μειωμένος αριθμός ενδιάμεσων στόχων (Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος), λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο μετά την έναρξη της περιόδου πλήρωσης αερίου και ότι τα κράτη μέλη θα έχουν περιορισμένο χρόνο για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

    (7)Ένα σύστημα «πορείας πλήρωσης» διασφαλίζει τη συνεχή παρακολούθηση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου πλήρωσης (από την 1η Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου). Από το 2023 και μετά, η αποθήκευση παρακολουθείται επίσης ειδικά τον Φεβρουάριο («σημείο ελέγχου Φεβρουαρίου»), ώστε να αποφεύγεται η αιφνίδια απόληψη αερίου από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στα μέσα του χειμώνα, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει προκλήσεις όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού πριν από το τέλος της χειμερινής περιόδου.

    (8)Από το 2023 και μετά, ο στόχος πλήρωσης και η πορεία πλήρωσης μπορούν να προσαρμοστούν από την Επιτροπή, μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, λαμβάνοντας υπόψη τις ετήσιες προσομοιώσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ΕΔΔΣΜ Αερίου) και την κοινή ανάλυση που πρέπει να διενεργείται από τις περιφερειακές ομάδες κινδύνου που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1938. Η απόφαση της Επιτροπής για τον καθορισμό των «πορειών πλήρωσης» θα ληφθεί μετά από διαβούλευση με τη συντονιστική ομάδα για το φυσικό αέριο.

    (9)Τα κράτη μέλη ενδέχεται να μην είναι πάντοτε σε θέση να επιτυγχάνουν εγκαίρως τους στόχους πλήρωσης λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως προβλήματα που σχετίζονται με τους αγωγούς που τροφοδοτούν τον χώρο αποθήκευσης ή με τις εγκαταστάσεις έγχυσης. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι σκόπιμο τα κράτη μέλη να διαθέτουν την ευελιξία να επιτύχουν τον στόχο σε μεταγενέστερο στάδιο. Ωστόσο, ο στόχος πλήρωσης θα πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν από τεχνική άποψη και το αργότερο έως την 1η Δεκεμβρίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού για τη χειμερινή περίοδο.

    (10)Επιπλέον, τα κράτη μέλη ενδέχεται να μην είναι σε θέση να επιτύχουν τους στόχους πλήρωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο ΕΕ, δηλαδή σε περιόδους μεγάλης ανεπάρκειας αερίου. Ως εκ τούτου, οι στόχοι πλήρωσης δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται όπου και επί όσο χρονικό διάστημα η Επιτροπή έχει κηρύξει ενωσιακή ή περιφερειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1938.

    (11)Οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν συνεχώς την πλήρωση των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης προκειμένου να διασφαλίζουν ότι τηρούνται οι εθνικές πορείες πλήρωσης. Οι εθνικές πορείες πλήρωσης ορίζονται λαμβάνοντας υπόψη περιθώριο δύο ποσοστιαίων μονάδων. Εάν το επίπεδο πλήρωσης ενός συγκεκριμένου κράτους μέλους υπολείπεται κατά περισσότερο από 2 εκατοστιαίες μονάδες των στόχων της πορείας πλήρωσης, οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν αμέσως αποτελεσματικά μέτρα για την αύξηση του επιπέδου πλήρωσης. Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή και τη συντονιστική ομάδα για το φυσικό αέριο σχετικά με τα εν λόγω μέτρα.

    (12)Η ουσιαστική και διαρκής απόκλιση από τις πορείες πλήρωσης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη επαρκών επιπέδων αποθήκευσης που είναι αναγκαία για τη διαφύλαξη της ασφάλειας του εφοδιασμού στην Ένωση, σε πνεύμα αλληλεγγύης. Σε περίπτωση τέτοιων ουσιαστικών και παρατεταμένων αποκλίσεων, η Επιτροπή θα πρέπει, συνεπώς, να εξουσιοδοτηθεί να λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για την αποφυγή προβλημάτων ασφάλειας του εφοδιασμού που προκύπτουν από τη μη πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης. Κατά τη λήψη απόφασης σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη την ειδική κατάσταση του αντίστοιχου κράτους μέλους, όπως το μέγεθος των εγκαταστάσεων αποθήκευσης σε σχέση με την εγχώρια κατανάλωση αερίου ή τη σημασία των εγκαταστάσεων αποθήκευσης για την ασφάλεια του εφοδιασμού στην περιοχή. Δεδομένου ότι ο παρών κανονισμός θα αρχίσει να ισχύει μετά την έναρξη της περιόδου πλήρωσης των δεξαμενών αποθήκευσης το 2022, τυχόν μέτρα που λαμβάνει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση αποκλίσεων από την πορεία πλήρωσης για το έτος 2022 θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον περιορισμένο χρόνο για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού σε εθνικό επίπεδο. Η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα μέτρα δεν υπερβαίνουν τα αναγκαία όρια για τη διατήρηση της ασφάλειας του εφοδιασμού, χωρίς να επιβαρύνουν δυσανάλογα τα κράτη μέλη, τους συμμετέχοντες στην αγορά αερίου, τους διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης ή τους πολίτες.

    (13)Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την επίτευξη των υποχρεωτικών στόχων πλήρωσης. Λόγω των διαφορετικών κανονιστικών καθεστώτων που ισχύουν ήδη σε πολλά κράτη μέλη για την υποστήριξη της πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, δεν προβλέπεται συγκεκριμένο μέσο για την επίτευξη της πορείας πλήρωσης και του στόχου πλήρωσης, και τα κράτη μέλη έχουν την ελευθερία να επιλέγουν το πλέον κατάλληλο μέσο στο εθνικό τους σύστημα, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι όροι του άρθρου 6 στοιχείο β) σημεία 2 και 3. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη έχουν την ελευθερία να επιλέξουν ποιος ή ποιοι συμμετέχοντες στην αγορά θα υποχρεωθούν να διασφαλίσουν την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης. Μπορούν επίσης να αποφασίσουν εάν κανονιστικά μέσα, όπως μέτρα που υποχρεώνουν τους κατόχους δυναμικότητας να απελευθερώσουν μη χρησιμοποιούμενη δυναμικότητα, τα οποία είναι δυνατά βάσει των υφιστάμενων κανόνων της αγοράς της ΕΕ, ενδέχεται να επαρκούν για την επίτευξη των στόχων πλήρωσης, ή εάν απαιτούνται οικονομικά κίνητρα, τα οποία ενδέχεται να συνιστούν κρατική ενίσχυση. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιούν συντονισμένα μέσα, όπως πλατφόρμες για την αγορά ΥΦΑ, με άλλα κράτη μέλη, ώστε να μεγιστοποιηθεί η χρήση του ΥΦΑ για την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και να μειωθούν οι φραγμοί υποδομών και οι κανονιστικοί φραγμοί στην κοινή χρήση του ΥΦΑ για την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης.

    (14)Η ανακοίνωση COM(2022) 108 final της Επιτροπής, της 8ης Μαρτίου 2022, με τίτλο «REPowerEU: κοινή ευρωπαϊκή δράση για πιο προσιτή οικονομικά, εξασφαλισμένη και βιώσιμη ενέργεια» διευκρινίζει εν προκειμένω ότι το δίκαιο της Ένωσης επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν κρατικές ενισχύσεις σε προμηθευτές βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της ΣΛΕΕ, προκειμένου να διασφαλίζεται η πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, για παράδειγμα με τη μορφή εγγυήσεων («διμερής σύμβαση επί διαφοράς»).

    (15)Κάθε μέτρο που λαμβάνεται για την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου θα πρέπει να είναι αναγκαίο, σαφώς καθορισμένο, διαφανές, αναλογικό, επαληθεύσιμο, να μην εισάγει διακρίσεις και να μην προκαλεί αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού ή της αποτελεσματικής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς αερίου ούτε να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού με αέριο άλλων κρατών μελών ή της Ένωσης. Ειδικότερα, τα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να οδηγούν στην ενίσχυση δεσπόζουσας θέσης ή στη δημιουργία απροσδόκητων κερδών για τις επιχειρήσεις που ελέγχουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης ή έχουν δεσμεύσει δυναμικότητα αποθήκευσης αλλά δεν την έχουν χρησιμοποιήσει.

    (16)Η αποδοτική χρήση των υφιστάμενων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών δυναμικοτήτων μεταφοράς, των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και των εγκαταστάσεων ΥΦΑ, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε πνεύμα αλληλεγγύης. Τα ανοικτά ενεργειακά σύνορα είναι καίριας σημασίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού, ακόμη και σε περιόδους διαταραχής του εφοδιασμού με αέριο σε εθνικό, περιφερειακό ή ενωσιακό επίπεδο. Ως εκ τούτου, κανένα μέτρο που λαμβάνεται για τη διασφάλιση της πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου δεν θα πρέπει να αποκλείει ή να περιορίζει τις διασυνοριακές δυναμικότητες που κατανέμονται σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) 2017/459 της Επιτροπής.

    (17)Η υποχρέωση αποθήκευσης θα επιβάλει οικονομικές επιβαρύνσεις στους σχετικούς φορείς στα κράτη μέλη που διαθέτουν σχετικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην επικράτειά τους, ενώ η αύξηση του επιπέδου ασφάλειας του εφοδιασμού θα ωφελήσει όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Για να επιμεριστούν σε πνεύμα αλληλεγγύης το βάρος της επαρκούς πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην Ένωση ώστε να είναι εγγυημένη η ασφάλεια του εφοδιασμού, τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα πρέπει να συμμορφώνονται με την υποχρέωση χρήσης της αποθήκευσης σε άλλα κράτη μέλη. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διασύνδεση με άλλα κράτη μέλη ή η διασυνοριακή δυναμικότητα μεταφοράς είναι περιορισμένη ή εάν άλλοι τεχνικοί λόγοι καθιστούν αδύνατη τη χρήση εγκαταστάσεων αποθήκευσης σε άλλα κράτη μέλη, η υποχρέωση αυτή θα πρέπει να μειωθεί αναλόγως.

    (18)Ωστόσο, τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε τέτοια υποχρέωση εάν από κοινού με ένα ή περισσότερα κράτη μέλη που διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης αναπτύξουν εναλλακτικό μηχανισμό επιμερισμού των βαρών. Ο εν λόγω εναλλακτικός μηχανισμός μπορεί να λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, ήδη υφιστάμενες ισοδύναμες νομικές υποχρεώσεις για την αποθήκευση εναλλακτικών καυσίμων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιούν αυτούς τους εναλλακτικούς μηχανισμούς επιμερισμού των βαρών στην Επιτροπή.

    (19)Τα μέτρα με τα οποία τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης επιμερίζονται το βάρος που συνεπάγεται η υποχρέωση αποθήκευσης με τα κράτη μέλη που διαθέτουν τέτοιες εγκαταστάσεις ενδέχεται με τη σειρά τους να έχουν οικονομικό αντίκτυπο στους σχετικούς παράγοντες της αγοράς. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπορούν να παρέχουν οικονομικά κίνητρα ή αποζημίωση στους συμμετέχοντες στην αγορά για την απώλεια εσόδων ή για τις δαπάνες που προκύπτουν από υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται και οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδα. Εάν το μέτρο χρηματοδοτείται μέσω εισφοράς, η εισφορά αυτή δεν επιμερίζεται σε διασυνοριακά σημεία διασύνδεσης.

    (20)Η αποτελεσματική παρακολούθηση και υποβολή αναφορών είναι ουσιαστικής σημασίας, τόσο για την αξιολόγηση της φύσης και της έκτασης των κινδύνων που συνδέονται με την ασφάλεια του εφοδιασμού, όσο και για την επιλογή των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών. Οι διαχειριστές εγκαταστάσεων αποθήκευσης θα πρέπει να αναφέρουν τα επίπεδα πλήρωσης στις αρμόδιες εθνικές αρχές σε μηνιαία βάση κατά τη διάρκεια της περιόδου πλήρωσης. Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενθαρρύνονται επίσης να κωδικοποιούν τακτικά σε μια κεντρική πλατφόρμα υποβολής αναφορών τη δυναμικότητα και το επίπεδο πλήρωσης για κάθε χώρο αποθήκευσης.

    (21)Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της ασφάλειας του εφοδιασμού —ένα από τα καθήκοντα που ανατίθενται στις ρυθμιστικές αρχές από τη νομοθεσία για την εσωτερική αγορά ενέργειας— και να εξασφαλίζουν ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και του κόστους των μέτρων για τους καταναλωτές και τις καταναλώτριες. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα επίπεδα πλήρωσης, από κοινού με τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών.

    (22)Ο ρόλος της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο θα πρέπει να ενισχυθεί, με την ανάθεση σε αυτήν ρητής εντολής να παρακολουθεί τις επιδόσεις των κρατών μελών στον τομέα της ασφάλειας του εφοδιασμού με αέριο και να αναπτύσσει βέλτιστες πρακτικές στον τομέα αυτόν βάσει της παρακολούθησής της. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στην ομάδα συντονισμού για το φυσικό αέριο, η οποία υποστηρίζει την Επιτροπή στην παρακολούθηση των στόχων σχετικά με την πλήρωση και στη διασφάλιση της επίτευξης των στόχων αυτών.

    (23)Η Ένωση θεωρεί ότι ο τομέας του συστήματος αποθήκευσης έχει μεγάλη σημασία για την Ένωση, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της και τα λοιπά ουσιώδη συμφέροντα ασφάλειάς της. Ως εκ τούτου, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης θεωρούνται υποδομές ζωτικής σημασίας κατά την έννοια της οδηγίας 2008/114/EΚ του Συμβουλίου, της 8ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με τον προσδιορισμό και τον χαρακτηρισμό των ευρωπαϊκών υποδομών ζωτικής σημασίας, και σχετικά με την αξιολόγηση της ανάγκης βελτίωσης της προστασίας τους. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα μέτρα που προβλέπει ο παρών κανονισμός στα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα και στις εκθέσεις προόδου που εγκρίνονται δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999.

    (24)Η Ένωση θεωρεί ότι απαιτούνται πρόσθετες διασφαλίσεις στο δίκτυο του συστήματος αποθήκευσης προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν απειλές για τη δημόσια τάξη και τη δημόσια ασφάλεια στην Ένωση καθώς και για την ευημερία των πολιτών της Ένωσης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι κάθε διαχειριστής συστήματος αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τελούν υπό τον έλεγχο διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, είναι πιστοποιημένος δυνάμει του παρόντος κανονισμού από τη ρυθμιστική αρχή ή άλλη αρμόδια αρχή που ορίζεται από το κράτος μέλος για να διασφαλίζει ότι η επιρροή επί των διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού ή οποιοδήποτε άλλο ουσιώδες συμφέρον ασφάλειας στην Ένωση ή σε οποιοδήποτε κράτος μέλος. Για την ανάλυση των πιθανών κινδύνων για την ασφάλεια του εφοδιασμού σε άλλα κράτη μέλη, ο συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών κατά την αξιολόγηση της ασφάλειας του εφοδιασμού είναι σημαντικός και δεν θα πρέπει να εισάγει διακρίσεις μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά αλλά θα πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τις αρχές της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς. Προκειμένου να μετριαστεί γρήγορα ο κίνδυνος χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην πιστοποίηση, η οποία θα πρέπει να διενεργείται ταχύτερα όταν πρόκειται για μεγαλύτερες αποθήκες και για αποθήκες των οποίων η πλήρωση βρίσκεται κατά το τελευταίο διάστημα σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, ώστε να μπορούν να αποκλείονται πιθανά προβλήματα ασφάλειας του εφοδιασμού που προκύπτουν από τον έλεγχο επί τέτοιων σημαντικών αποθηκευτικών χώρων.

    (25)Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να αρνούνται την πιστοποίηση εάν πρόσωπο το οποίο άμεσα ή έμμεσα ασκεί έλεγχο ή οποιοδήποτε δικαίωμα επί του διαχειριστή συστήματος αποθήκευσης ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού ή οποιοδήποτε άλλο ουσιώδες συμφέρον ασφάλειας σε επίπεδο κράτους μέλους, περιφέρειας ή Ένωσης. Κατά την αξιολόγηση αυτή, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις εμπορικές σχέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα κίνητρα και την ικανότητα του διαχειριστή αποθήκευσης να προβαίνει στην πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, καθώς και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ένωσης και τυχόν άλλα συγκεκριμένα γεγονότα και περιστάσεις της υπόθεσης. Για να διασφαλίσουν τη συνεπή εφαρμογή των εν λόγω κανόνων ανά την Ένωση, την τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων της Ένωσης και την αλληλεγγύη και την ενεργειακή ασφάλεια εντός της Ένωσης, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαιτέρως υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής όταν λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την πιστοποίηση. Όταν μια ρυθμιστική αρχή αρνείται να χορηγήσει πιστοποίηση, θα πρέπει να έχει την εξουσία να απαιτήσει από οποιοδήποτε πρόσωπο να διαθέσει το μετοχικό μερίδιο ή τα δικαιώματα που κατέχει επί του διαχειριστή συστήματος αποθήκευσης και να ορίσει προθεσμία για την εν λόγω διάθεση, να διατάξει κάθε άλλο κατάλληλο μέτρο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το εν λόγω πρόσωπο ή πρόσωπα δεν μπορούν να ασκήσουν έλεγχο ή δικαίωμα επί του εν λόγω διαχειριστή συστήματος αποθήκευσης, και να αποφασίσει τη λήψη κατάλληλων αντισταθμιστικών μέτρων. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται στην απόφαση πιστοποίησης με σκοπό την αντιμετώπιση κινδύνων για την ασφάλεια του εφοδιασμού ή άλλων ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας θα πρέπει να είναι αναγκαίο, σαφώς καθορισμένο, διαφανές, αναλογικό και να μην εισάγει διακρίσεις.

    (26)Εάν οι επιχειρήσεις πρόκειται να αγοράσουν περισσότερο αέριο όταν η τιμή του είναι υψηλή, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές. Ως εκ τούτου, ο παρών κανονισμός συνοδεύεται από την κατάργηση των τελών για τη δυναμικότητα μεταφοράς στα σημεία εισόδου και εξόδου από και προς εγκαταστάσεις αποθήκευσης, καθιστώντας έτσι την αποθήκευση ελκυστικότερη για τους συμμετέχοντες στην αγορά. Οι ρυθμιστικές αρχές και οι αρχές ανταγωνισμού θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν τις αρμοδιότητές τους για να αποκλείουν αποτελεσματικά τις αδικαιολόγητες αυξήσεις των τελών αποθήκευσης.

    (27)Δεδομένων των εξαιρετικών περιστάσεων της τρέχουσας κατάστασης και των αστάθμητων παραγόντων που σχετίζονται με τις μελλοντικές γεωπολιτικές εξελίξεις, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να επιτύχουν τους στόχους πλήρωσης το ταχύτερο δυνατόν και, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο εντός των προθεσμιών που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

    (28)Λαμβανομένου υπόψη του επικείμενου κινδύνου για την ασφάλεια του εφοδιασμού λόγω της τρέχουσας ένοπλης σύρραξης, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή με την πρόταση COM(2021) 804 final της Επιτροπής για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις εσωτερικές αγορές ανανεώσιμων αερίων, φυσικού αερίου και υδρογόνου (αναδιατύπωση), ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο έως ότου εκδοθεί και τεθεί σε ισχύ κανονισμός σχετικά με τις εσωτερικές αγορές ανανεώσιμων αερίων, φυσικού αερίου και υδρογόνου, σύμφωνα με την προαναφερθείσα πρόταση COM(2021) 804 final της Επιτροπής, ο οποίος θα αποτυπώνει τις τροποποιήσεις που εισάγονται με τον παρόντα κανονισμό,

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1938

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/1938 τροποποιείται ως εξής:

    (1)Στο άρθρο 2 προστίθενται τα ακόλουθα σημεία:

    «27) “πορεία πλήρωσης”: σειρά ενδιάμεσων στόχων για κάθε κράτος μέλος, όπως απαριθμούνται στα παραρτήματα Ια και Ιβ·

    28)“στόχος πλήρωσης”: δεσμευτικός στόχος για το επίπεδο πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης μη υγροποιημένου φυσικού αερίου·

    29)“στρατηγική αποθήκευση”: αποθήκευση μη υγροποιημένου φυσικού αερίου για την αποδέσμευση του οποίου απαιτείται άδεια από τις δημόσιες αρχές και το οποίο δεν μπορεί να πωληθεί στην αγορά, αλλά αποδεσμεύεται μόνο σε περίπτωση ανεπάρκειας εφοδιασμού, διαταραχής του εφοδιασμού ή έκτακτης ανάγκης.

    (30) “στρατηγικό απόθεμα”: μη υγροποιημένο φυσικό αέριο που αγοράζεται, τελεί υπό τη διαχείριση και αποθήκευση από διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς αποκλειστικά για την εκτέλεση των καθηκόντων τους ως διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς και για τους σκοπούς της ασφάλειας του εφοδιασμού. Το αέριο που αποθηκεύεται ως μέρος στρατηγικού αποθέματος κατανέμεται μόνον όπου απαιτείται για τη διατήρηση του συστήματος σε ασφαλείς και αξιόπιστες συνθήκες λειτουργίας σύμφωνα με το άρθρο 13 της οδηγίας 2009/73/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και την κατάργηση της οδηγίας 2003/55/ΕΚ, ή σε περίπτωση που κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το άρθρο 11 και δεν μπορεί άλλως να πωληθεί στις αγορές χονδρικής πώλησης αερίου·»·

    (2)παρεμβάλλονται τα ακόλουθα άρθρα 6α έως 6ε:

    «Άρθρο 6α

    Υποχρεωτικός στόχος πλήρωσης και πορεία πλήρωσης

    (1)Κάθε κράτος μέλος εξασφαλίζει ότι ο στόχος πλήρωσης που καθορίζεται στην παράγραφο 2 για τη συγκεντρωτική δυναμικότητα όλων των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην επικράτειά του επιτυγχάνεται έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.

    (2)Για το 2022 ο στόχος πλήρωσης καθορίζεται στο 80 % της δυναμικότητας όλων των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην επικράτεια των αντίστοιχων κρατών μελών. Εκτός εάν η Επιτροπή αποφασίσει διαφορετικά σύμφωνα με την παράγραφο 4, ο στόχος πλήρωσης καθορίζεται στο 90 % για τα επόμενα έτη.

    (3)Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των ενδιάμεσων στόχων που αναφέρονται στα παραρτήματα Ια και Ιβ για κάθε κράτος μέλος. Για το 2022 ενδιάμεσοι στόχοι καθορίζονται μόνο για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Από το 2023 τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την επίτευξη των ενδιάμεσων στόχων για τον Φεβρουάριο, τον Μάιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

    (4)Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται, έπειτα από διαβούλευση με τη συντονιστική ομάδα για το φυσικό αέριο, να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την τροποποίηση του παραρτήματος Ιβ με σκοπό τον καθορισμό του στόχου πλήρωσης και πορείας πλήρωσης από το 2023 και μετά, σύμφωνα με το άρθρο 19. Η εν λόγω κατ’ εξουσιοδότηση πράξη εκδίδεται το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται του έτους για το οποίο καθορίζεται ο νέος στόχος πλήρωσης. Ο στόχος πλήρωσης και η πορεία πλήρωσης που καθορίζονται από την Επιτροπή βασίζονται σε αξιολόγηση της γενικής κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού και της εξέλιξης της ζήτησης και της προσφοράς αερίου στην Ένωση και στα επιμέρους κράτη μέλη, καθορίζονται δε κατά τρόπο που να εγγυάται την ασφάλεια του εφοδιασμού και παράλληλα να αποφεύγεται η περιττή επιβάρυνση για τα κράτη μέλη, τους συμμετέχοντες στην αγορά αερίου, τους διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης ή τους πολίτες.

    (5)Όταν κράτος μέλος δεν μπορεί να επιτύχει τον στόχο πλήρωσης λόγω ειδικών τεχνικών χαρακτηριστικών μίας ή περισσότερων εγκαταστάσεων αποθήκευσης εντός της επικράτειάς του, όπως εξαιρετικά χαμηλός ρυθμός έγχυσης, επιτρέπεται στο κράτος μέλος να επιτύχει τον στόχο πλήρωσης μόλις την 1η Δεκεμβρίου. Το κράτος μέλος ενημερώνει την Επιτροπή πριν από την 1η Νοεμβρίου, αιτιολογώντας την καθυστέρηση.

    (6)Ο στόχος πλήρωσης δεν εφαρμόζεται όταν και για όσο διάστημα η Επιτροπή έχει κηρύξει ενωσιακή ή περιφερειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το άρθρο 12.

    (7)Οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν συνεχώς την πορεία πλήρωσης κάθε χρόνο και υποβάλλουν τακτικά εκθέσεις στη συντονιστική ομάδα για το φυσικό αέριο. Εάν το επίπεδο πλήρωσης ενός δεδομένου κράτους μέλους είναι χαμηλότερο κατά περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες από το επίπεδο της πορείας πλήρωσης σύμφωνα με το παράρτημα Ιβ, οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν, χωρίς καθυστέρηση, αποτελεσματικά μέτρα για την αύξηση του επιπέδου πλήρωσης. Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή και τη συντονιστική ομάδα για το φυσικό αέριο σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν.

    (8)Σε περίπτωση ουσιαστικής και διαρκούς απόκλισης από τις πορείες πλήρωσης, λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

    α)έπειτα από διαβούλευση με τη συντονιστική ομάδα για το φυσικό αέριο και το εν λόγω κράτος μέλος, η Επιτροπή απευθύνει προειδοποίηση στο κράτος μέλος και συνιστά την άμεση λήψη μέτρων·

    β)εάν η απόκλιση από την πορεία δεν μειωθεί σημαντικά εντός ενός μηνός από την ημερομηνία της προειδοποίησης, η Επιτροπή, έπειτα από διαβούλευση με τη συντονιστική ομάδα για το φυσικό αέριο και το εν λόγω κράτος μέλος, λαμβάνει ως μέτρο έσχατης ανάγκης απόφαση να υποχρεώσει το κράτος μέλος να λάβει μέτρα για την αποτελεσματική εξάλειψη της απόκλισης από την πορεία, μεταξύ των οποίων, κατά περίπτωση, ένα ή περισσότερα από τα μέτρα που απαριθμούνται στο άρθρο 6β παράγραφος 1, ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο για να διασφαλιστεί η επίτευξη του υποχρεωτικού στόχου πλήρωσης σύμφωνα με το παρόν άρθρο·

    γ)όταν λαμβάνει απόφαση σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα σύμφωνα με το στοιχείο β), η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση του αντίστοιχου κράτους μέλους, όπως το μέγεθος των εγκαταστάσεων αποθήκευσης σε σχέση με την εγχώρια κατανάλωση αερίου ή η σημασία των εγκαταστάσεων αποθήκευσης για την ασφάλεια του εφοδιασμού στην περιοχή. Τυχόν μέτρα που λαμβάνει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση αποκλίσεων από την πορεία πλήρωσης για το έτος 2022 λαμβάνουν υπόψη το σύντομο χρονικό διάστημα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου σε εθνικό επίπεδο, το οποίο ενδεχομένως συνέβαλε στην απόκλιση από την πορεία πλήρωσης για το 2022·

    δ)η Επιτροπή διασφαλίζει ότι τα μέτρα δεν υπερβαίνουν τα αναγκαία για τη διατήρηση της ασφάλειας του εφοδιασμού, χωρίς να επιβαρύνουν δυσανάλογα τα κράτη μέλη, τους συμμετέχοντες στην αγορά αερίου, τους διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης ή τους πολίτες.

    Άρθρο 6β

    Υλοποίηση του στόχου πλήρωσης

    (1)Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών κινήτρων ή αποζημίωσης των συμμετεχόντων στην αγορά, για να εξασφαλίσουν την επίτευξη των υποχρεωτικών στόχων πλήρωσης σύμφωνα με το άρθρο 6 στοιχείο α). Τα μέτρα αυτά μπορούν ιδίως να περιλαμβάνουν:

    α)την επιβολή υποχρέωσης στους προμηθευτές αερίου να αποθηκεύουν ελάχιστες ποσότητες αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης·

    β)την επιβολή υποχρέωσης στους ιδιοκτήτες εγκαταστάσεων αποθήκευσης να δημοπρατούν τις δυναμικότητές τους στους συμμετέχοντες στην αγορά·

    γ)την επιβολή υποχρέωσης στους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς να αγοράζουν και να διαχειρίζονται στρατηγικά αποθέματα αερίου αποκλειστικά για την εκτέλεση των καθηκόντων τους ως διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς και για τους σκοπούς της ασφάλειας του εφοδιασμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης·

    δ)τη χρήση, με άλλα κράτη μέλη, συντονισμένων μέσων, όπως πλατφόρμες για την αγορά ΥΦΑ, ώστε να μεγιστοποιηθεί η χρήση ΥΦΑ και να μειωθούν οι φραγμοί, σε επίπεδο υποδομών και κανονιστικών ρυθμίσεων, στην από κοινού χρήση ΥΦΑ για την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης·

    ε)την παροχή οικονομικών κινήτρων στους συμμετέχοντες στην αγορά ή αποζημίωσης για ενδεχόμενη απώλεια εσόδων ή για δαπάνες που προκύπτουν από υποχρεώσεις των συμμετεχόντων στην αγορά, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδα·

    στ)τη θέσπιση αποτελεσματικών μέσων για την επιβολή, στους κατόχους δυναμικότητας αποθήκευσης, της υποχρέωσης να χρησιμοποιούν ή να αποδεσμεύουν τις αχρησιμοποίητες δεσμευμένες δυναμικότητες.

    (2)Τα μέτρα που εγκρίνονται σύμφωνα με το παρόν άρθρο περιορίζονται στα αναγκαία για την επίτευξη του στόχου πλήρωσης, ορίζονται σαφώς, είναι διαφανή, αναλογικά, δεν εισάγουν διακρίσεις και είναι επαληθεύσιμα. Δεν στρεβλώνουν αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό ή την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς αερίου ούτε θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού με αέριο άλλων κρατών μελών ή της Ένωσης.

    (3)Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν τη χρήση των υφιστάμενων υποδομών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, προς όφελος της ασφάλειας του εφοδιασμού με αποδοτικό τρόπο. Τα μέτρα αυτά δεν παρεμποδίζουν ούτε περιορίζουν σε καμία περίπτωση τη διασυνοριακή χρήση εγκαταστάσεων αποθήκευσης ή εγκαταστάσεων ΥΦΑ και δεν περιορίζουν τις διασυνοριακές δυναμικότητες μεταφοράς που κατανέμονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/459 της Επιτροπής.

    Άρθρο 6γ
    Επιμερισμός των βαρών

    (1)Τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης εξασφαλίζουν ότι οι συμμετέχοντες στην εγχώρια αγορά συνομολογούν ρυθμίσεις με διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης από κράτη μέλη που διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης, οι οποίες διασφαλίζουν τη χρήση, έως την 1η Νοεμβρίου, όγκων αποθήκευσης στα εν λόγω κράτη μέλη, οι οποίοι αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 15 % της ετήσιας κατανάλωσης αερίου των κρατών μελών που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Όταν, λόγω της διασυνοριακής δυναμικότητας μεταφοράς ή άλλων τεχνικών περιορισμών, δεν είναι δυνατή η πλήρης χρήση του 15 % των μη εγχώριων όγκων αποθήκευσης, μόνο οι τεχνικά εφικτοί όγκοι αποθηκεύονται εκτός του κράτους μέλους που δεν διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

    (2)Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπορούν, εναλλακτικά, να αναπτύξουν από κοινού μηχανισμό επιμερισμού των βαρών με ένα ή περισσότερα κράτη μέλη που διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Ο μηχανισμός επιμερισμού των βαρών βασίζεται στα σχετικά δεδομένα της τελευταίας εκτίμησης επικινδυνότητας σύμφωνα με το άρθρο 7 και λαμβάνει υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους:

    α)το κόστος της οικονομικής στήριξης για τη διασφάλιση των στόχων πλήρωσης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος πλήρωσης που απορρέει από τις υποχρεώσεις στρατηγικής αποθήκευσης·

    β)τις αναγκαίες ποσότητες αερίου για την κάλυψη της ζήτησης των προστατευόμενων πελατών σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1·

    γ)τους τεχνικούς περιορισμούς, όπως η διαθέσιμη δυναμικότητα αποθήκευσης, η τεχνική διασυνοριακή δυναμικότητα, οι ρυθμοί απόληψης. 

    (3)Ο από κοινού αναπτυγμένος μηχανισμός κοινοποιείται στην Επιτροπή το αργότερο ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου.

    (4)Τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπορούν να παρέχουν κίνητρα ή οικονομική αποζημίωση στους συμμετέχοντες στην αγορά για την απώλεια εσόδων ή για τις δαπάνες που προκύπτουν από υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται και οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδα, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της υποχρέωσης αποθήκευσης αερίου σε άλλα κράτη μέλη σύμφωνα με την παράγραφο 1 ή η εφαρμογή του από κοινού αναπτυγμένου μηχανισμού σύμφωνα με την παράγραφο 2. Εάν το μέτρο χρηματοδοτείται μέσω εισφοράς, η εισφορά αυτή δεν επιμερίζεται σε σημεία διασυνοριακής διασύνδεσης.

    Άρθρο 6δ

    Παρακολούθηση και επιβολή

    (1)Οι διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης αναφέρουν το επίπεδο πλήρωσης σε κάθε σημείο ελέγχου, που καθορίζεται σύμφωνα με τα παραρτήματα Iα και Iβ, στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών στα οποία βρίσκονται.

    (2)Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών παρακολουθούν τα επίπεδα πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην επικράτειά τους στο τέλος κάθε μήνα και αναφέρουν τα αποτελέσματα στην Επιτροπή χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

    (3)Με βάση τις πληροφορίες που παρέχουν οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, η Επιτροπή υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στη συντονιστική ομάδα για το φυσικό αέριο.

    (4)Η συντονιστική ομάδα για το φυσικό αέριο υποστηρίζει την Επιτροπή στην παρακολούθηση των στόχων πλήρωσης και των πορειών πλήρωσης, και αναπτύσσει καθοδήγηση προς την Επιτροπή σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης σε περίπτωση που τα κράτη μέλη δεν επιτύχουν τους στόχους της πορείας πλήρωσης ή σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με τους στόχους πλήρωσης.

    (5)Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη της πορείας πλήρωσης και του στόχου πλήρωσης, καθώς και για την επιβολή των υποχρεώσεων αποθήκευσης που απαιτούνται από τους συμμετέχοντες στην αγορά για την επίτευξη της εν λόγω πορείας και του εν λόγω στόχου, μεταξύ άλλων με την επιβολή επαρκώς αποτρεπτικών κυρώσεων και προστίμων.

    (6)Τα κράτη μέλη ενημερώνουν χωρίς καθυστέρηση την Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα επιβολής που λαμβάνουν σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

    (7)Σε περίπτωση ανταλλαγής εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών, η Επιτροπή μπορεί να συγκαλεί συνεδριάσεις της συντονιστικής ομάδας για το φυσικό αέριο, οι οποίες περιορίζονται στα κράτη μέλη.

    (8)Οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται περιορίζονται σε αυτές οι οποίες είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού. Η Επιτροπή, οι ρυθμιστικές αρχές και τα κράτη μέλη τηρούν την εμπιστευτικότητα των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών που λαμβάνονται στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 6ε

    Πεδίο εφαρμογής

    Οι διατάξεις των άρθρων 6α έως 6δ δεν εφαρμόζονται στα τμήματα των εγκαταστάσεων ΥΦΑ που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση.»

    (3)Τα παραρτήματα τροποποιούνται σύμφωνα με το κείμενο του παραρτήματος I του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 2

    Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009

    (1)Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 3α:

    «Άρθρο 3α

    Πιστοποίηση των διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης

    (1)Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι κάθε διαχειριστής συστήματος αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης που ελέγχονται από διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, είναι πιστοποιημένος από τη ρυθμιστική αρχή δυνάμει του παρόντος άρθρου ή από άλλη αρμόδια αρχή που ορίζεται από το οικείο κράτος μέλος, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο παρόν άρθρο. Η υποχρέωση πιστοποίησης των διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης βάσει του παρόντος άρθρου ισχύει και για τους διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης που ελέγχονται από διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και είναι ήδη πιστοποιημένοι βάσει των κανόνων διαχωρισμού σύμφωνα με τα άρθρα 9 έως 11 της οδηγίας 2009/73/ΕΚ.

    (2)Για τους διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης που εκμεταλλεύονται εγκαταστάσεις αποθήκευσης με δυναμικότητα άνω των 3,5 TWh και των οποίων τα επίπεδα πλήρωσης, στις 31 Μαρτίου 2021 και στις 31 Μαρτίου 2022, ήταν, κατά μέσο όρο, μικρότερα από το 30 % της μέγιστης δυναμικότητάς τους, η ρυθμιστική αρχή ή η αρχή που έχει οριστεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 εκδίδει σχέδιο απόφασης για την πιστοποίηση των διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης εντός 100 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού ή από την παραλαβή της γνωστοποίησης σύμφωνα με την παράγραφο 8. Για όλους τους άλλους διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης, εκδίδεται σχέδιο απόφασης εντός 18 μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού ή από την παραλαβή της γνωστοποίησης σύμφωνα με τις παραγράφους 7 ή 8. Κατά την εξέταση του κινδύνου για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, η ρυθμιστική αρχή ή η αρχή που έχει οριστεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 λαμβάνει υπόψη κάθε κίνδυνο για την ασφάλεια του εφοδιασμού σε εθνικό, περιφερειακό ή ενωσιακό επίπεδο που προκύπτει, για παράδειγμα, από:

    α)ιδιοκτησία, προμήθεια ή άλλες εμπορικές σχέσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα κίνητρα και την ικανότητα του διαχειριστή συστήματος αποθήκευσης να προβαίνει στην πλήρωση της εγκατάστασης αποθήκευσης·

    β)τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Ένωσης έναντι τρίτης χώρας ή τρίτων χωρών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων τυχόν συμφωνιών που έχουν συναφθεί με μία ή περισσότερες τρίτες χώρες, με την Ένωση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, στις οποίες εξετάζονται τα ζητήματα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού·

    γ)τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του οικείου κράτους μέλους ή των οικείων κρατών μελών έναντι τρίτης χώρας ή τρίτων χωρών που απορρέουν από συμφωνίες οι οποίες έχουν συναφθεί με τις εν λόγω χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται με το δίκαιο της Ένωσης· ή

    δ)τυχόν άλλα συγκεκριμένα γεγονότα και περιστάσεις της υπόθεσης.

    (3)Η ρυθμιστική αρχή ή η αρχή που έχει οριστεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 αρνείται την πιστοποίηση εάν αποδειχθεί ότι πρόσωπο το οποίο άμεσα ή έμμεσα ελέγχει ή ασκεί οποιοδήποτε δικαίωμα επί του διαχειριστή συστήματος αποθήκευσης κατά την έννοια του άρθρου 9 της οδηγίας 2009/73/ΕΚ ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού ή τα ουσιώδη συμφέροντα ασφάλειας οποιουδήποτε κράτους μέλους ή της Ένωσης. Η ρυθμιστική αρχή ή η αρχή που έχει οριστεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 μπορεί, εναλλακτικά, να επιλέξει να χορηγήσει την πιστοποίηση υπό όρους, οι οποίοι διασφαλίζουν ότι μετριάζονται επαρκώς όλοι οι κίνδυνοι που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, όπως προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό, και υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλιστεί πλήρως η λειτουργικότητά τους μέσω αποτελεσματικής εφαρμογής και παρακολούθησης.

    (4)Όταν η ρυθμιστική αρχή ή η αρχή που έχει οριστεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του εφοδιασμού δεν μπορούν να εξαλειφθούν με τους όρους που προβλέπονται στην παράγραφο 3 και, κατά συνέπεια, αρνείται την πιστοποίηση:

    α)απαιτεί από οποιοδήποτε πρόσωπο θεωρεί ότι ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού ή το ουσιώδες συμφέρον ασφάλειας οποιουδήποτε κράτους μέλους ή της Ένωσης να διαθέσει το μετοχικό μερίδιο ή τα δικαιώματα που κατέχει επί του διαχειριστή συστήματος αποθήκευσης και να ορίσει προθεσμία για την εν λόγω διάθεση·

    β)διατάσσει, κατά περίπτωση, προσωρινά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το εν λόγω πρόσωπο δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο ή δικαίωμα επί του εν λόγω διαχειριστή συστήματος αποθήκευσης μέχρι τη διάθεση του μετοχικού μεριδίου ή των δικαιωμάτων· και

    γ)αποφασίζει τη λήψη κατάλληλων αντισταθμιστικών μέτρων.

    (5)Η ρυθμιστική αρχή ή η αρχή που έχει οριστεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 κοινοποιεί το σχέδιο απόφασης στην Επιτροπή χωρίς καθυστέρηση, μαζί με όλες τις σχετικές πληροφορίες που συνδέονται με την εν λόγω απόφαση. Η Επιτροπή κοινοποιεί τη γνώμη της σχετικά με το σχέδιο απόφασης στην εθνική ρυθμιστική αρχή ή στην αρχή που έχει οριστεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 εντός 50 εργάσιμων ημερών. Η ρυθμιστική αρχή ή η αρχή που έχει οριστεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 λαμβάνει ιδιαιτέρως υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής.

    (6)Η ρυθμιστική αρχή ή η αρχή σύμφωνα που έχει οριστεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 εκδίδει την απόφασή της σχετικά με την πιστοποίηση των διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης το αργότερο 25 εργάσιμες ημέρες μετά την παραλαβή της γνώμης της Επιτροπής.

    (7)Πριν τεθεί σε λειτουργία μια νέα εγκατάσταση αποθήκευσης, ο διαχειριστής του συστήματος αποθήκευσης πιστοποιείται σύμφωνα με τις παραγράφους 1 έως 6. Ο διαχειριστής του συστήματος αποθήκευσης γνωστοποιεί στη ρυθμιστική αρχή ή στην αρχή που έχει οριστεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 την πρόθεσή του να θέσει σε λειτουργία την εγκατάσταση αποθήκευσης.

    (8)Οι διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης γνωστοποιούν στη ρυθμιστική αρχή ή στην αρχή που έχει οριστεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη συναλλαγή για την οποία απαιτείται επαναξιολόγηση της συμμόρφωσής τους με τις απαιτήσεις πιστοποίησης που ορίζονται στις παραγράφους 1 και 2.

    (9)Η ρυθμιστική αρχή ή η αρχή που έχει οριστεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 παρακολουθεί τη συνέχιση της συμμόρφωσης των διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης με τις απαιτήσεις των παραγράφων 1 και 2. Κινεί τη διαδικασία πιστοποίησης για να διαπιστωθεί η εν λόγω συμμόρφωση:

    α)ύστερα από γνωστοποίηση του διαχειριστή συστήματος αποθήκευσης σύμφωνα με την παράγραφο 7 ή 8·

    β)με δική της πρωτοβουλία, όταν γνωρίζει ότι μια σχεδιαζόμενη αλλαγή των δικαιωμάτων ή της επιρροής επί διαχειριστή συστήματος αποθήκευσης ενδέχεται να οδηγήσει σε μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των παραγράφων 1 και 2·

    γ)ύστερα από αιτιολογημένη αίτηση της Επιτροπής.

    (10)Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην επικράτειά τους. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπορούν να διακόψουν τις εργασίες τους μόνο κατόπιν αξιολόγησης που διενεργείται από τη ρυθμιστική αρχή ή την αρχή που έχει οριστεί σύμφωνα με την παράγραφο 1, λαμβανομένης υπόψη της γνωμοδότησης του ΕΔΔΣΜ Αερίου, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διακοπή των εργασιών δεν αποδυναμώνει την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο σε εθνικό ή ενωσιακό επίπεδο. Λαμβάνονται τα κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα, κατά περίπτωση, αν δεν επιτρέπεται η διακοπή των εργασιών.

    (11)Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για τον καθορισμό των λεπτομερειών της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθείται για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με το άρθρο 19.

    (12)Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται στα τμήματα των εγκαταστάσεων ΥΦΑ που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση.»

    (2)Στο άρθρο 13, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 3:

    «3. Έκπτωση ύψους 100 % εφαρμόζεται στα τιμολόγια μεταφοράς που βασίζονται σε δυναμικότητα στα σημεία εισόδου από και στα σημεία εξόδου προς εγκαταστάσεις αποθήκευσης, εκτός εάν και στον βαθμό που η εγκατάσταση αποθήκευσης που συνδέεται με περισσότερα από ένα δίκτυα μεταφοράς ή διανομής χρησιμοποιείται για τον ανταγωνισμό με σημείο διασύνδεσης. Η Επιτροπή επανεξετάζει την εν λόγω τιμολογιακή έκπτωση 5 έτη μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού. Αξιολογεί κατά πόσον εξακολουθεί να είναι επαρκές το επίπεδο της μείωσης που ορίζεται στο παρόν άρθρο σε σχέση με την υποχρέωση αποθήκευσης σύμφωνα με το άρθρο 6α του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1938.»

    Άρθρο 3

    Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις εσωτερικές αγορές ανανεώσιμων αερίων, φυσικού αερίου και υδρογόνου, με βάση την πρόταση της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου 2021.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες,

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

    Η Πρόεδρος    O Πρόεδρος


    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

    Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1938 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους όρους πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου.

    1.1.Σχετικοί τομείς πολιτικής 

    Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία — Ενέργεια — Ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού

    1.2.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά: 

    νέα δράση 

     νέα δράση μετά από δοκιμαστικό σχέδιο / προπαρασκευαστική ενέργεια 5  

     την παράταση υφιστάμενης δράσης 

     συγχώνευση ή αναπροσανατολισμό μίας ή περισσότερων δράσεων προς άλλη/νέα δράση 

    1.3.Στόχοι

    1.3.1.Γενικοί στόχοι

    Στόχος της παρούσας πρότασης είναι να αντιμετωπίσει τους ιδιαίτερα σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού και την οικονομία της Ένωσης οι οποίοι οφείλονται στη ριζική αλλαγή της γεωπολιτικής κατάστασης. Ειδικότερα, η πρόταση αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι οι δυναμικότητες αποθήκευσης στην Ένωση, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού, δεν θα παραμείνουν αχρησιμοποίητες, ούτως ώστε οι αποθηκευμένες ποσότητες αερίου να μπορέσουν να κατανεμηθούν σε ολόκληρη την Ένωση με πνεύμα αλληλεγγύης.

    Για τον σκοπό αυτόν, η πρόβλεψη υποχρεωτικού ελάχιστου επιπέδου αερίου σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού πριν από τον χειμώνα του 2022/2023 και για τις επόμενες χειμερινές περιόδους. Η πρόβλεψη υποχρεωτικής πιστοποίησης των διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης θα αποκλείσει πιθανούς κινδύνους ασφάλειας του εφοδιασμού λόγω επιρροών σε υποδομές αποθήκευσης ζωτικής σημασίας. Τέλος, θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση της αποθήκευσης, επιτρέποντας την εξαίρεση των χρηστών αποθήκευσης από τα τιμολόγια μεταφοράς στα σημεία εισόδου ή εξόδου των εγκαταστάσεων αποθήκευσης.

    1.3.2.Ειδικοί στόχοι

    Ειδικός στόχος #1:

    Επαρκή επίπεδα αποθήκευσης αερίου στην ΕΕ τον Νοέμβριο του 2022

    Ειδικός στόχος #2:

    Επαρκή επίπεδα αποθήκευσης αερίου στην ΕΕ τον Νοέμβριο του 2023 και μετά

    Ειδικός στόχος #3:

    Πιστοποίηση των διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης της ΕΕ εντός 18 μηνών

    1.3.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

    Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους στοχευόμενους δικαιούχους / τις στοχευόμενες ομάδες.

    Ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ

    Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ

    Σταθερότητα / μείωση της αστάθειας στις αγορές αερίου

    1.3.4.Δείκτες επιδόσεων

    Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου και των επιτευγμάτων.

    Ποσοστά πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης από τον Νοέμβριο του 2022 και μετά

    Αριθμός πιστοποιημένων διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης της ΕΕ

    1.4.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας 

    1.4.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

    Η πρόταση αποτελεί συνέχεια του αιτήματος αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βερσαλλίες και θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως, μεταξύ άλλων μέσω συμφωνίας με τους συννομοθέτες για την επιτάχυνση της διαδικασίας συναπόφασης.

    1.4.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

    Λόγοι για ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο (εκ των προτέρων)

    Αναμενόμενη προστιθέμενη αξία της Ένωσης (εκ των υστέρων)

    1.4.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

    Η εμπειρία από το τρέχον έτος δείχνει ότι πρέπει να είναι επαρκή τα επίπεδα πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου κατά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και ότι η απόσυρση αερίου πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να μην θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ. Αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από πιθανές διαταραχές, καθώς και για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

    1.4.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

    Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η ασφάλεια του εφοδιασμού.

    1.4.5.Αξιολόγηση των διάφορων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής

    Η εφαρμογή της παρούσας νομοθετικής πράξης θα απαιτήσει πρόσθετους ανθρώπινους πόρους, καθώς και ορισμένες διοικητικές δαπάνες.

    1.5.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

     περιορισμένη διάρκεια

       με ισχύ από [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ έως [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ

       Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ για πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ για πιστώσεις πληρωμών.

    απεριόριστη διάρκεια

    Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το 2022 έως το 2027,

    και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

    1.6.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης 6

    Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

     από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης·

       από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

     Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

     Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

    σε τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει·

    σε διεθνείς οργανισμούς και στις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)·

    στην ΕΤΕπ και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων·

    στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71 του δημοσιονομικού κανονισμού·

    σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου·

    σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις·

    σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις·

    σε πρόσωπα επιφορτισμένα με την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.

    Αν αναφέρονται περισσότεροι του ενός τρόποι διαχείρισης, να διευκρινιστούν στο τμήμα «Παρατηρήσεις».

    Παρατηρήσεις

    ά.α.

    2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 

    2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων 

    Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

    Το παρόν νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο περιλαμβάνει δαπάνες προσωπικού και, ενδεχομένως, διοικητικές ρυθμίσεις. Εφαρμόζονται τυποποιημένοι κανόνες για το συγκεκριμένο είδος δαπανών.

    2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου 

    2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

    Εφαρμόζονται τυποποιημένοι κανόνες για το συγκεκριμένο είδος δαπανών.

    2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

    Συνολικά, η πρωτοβουλία απαιτεί δαπάνες προσωπικού και, ενδεχομένως, διοικητικές ρυθμίσεις. Εφαρμόζονται τυποποιημένοι κανόνες για το συγκεκριμένο είδος δαπανών.

    2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο) 

    Συνολικά, η πρωτοβουλία απαιτεί δαπάνες προσωπικού και, ενδεχομένως, διοικητικές ρυθμίσεις. Εφαρμόζονται τυποποιημένοι κανόνες για το συγκεκριμένο είδος δαπανών.

    2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας 

    Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, π.χ. στη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.

    Συνολικά, η πρωτοβουλία απαιτεί δαπάνες προσωπικού και, ενδεχομένως, διοικητικές ρυθμίσεις. Εφαρμόζονται τυποποιημένοι κανόνες για το συγκεκριμένο είδος δαπανών.

    3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

    3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται 

    ·Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού

    Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού.

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Γραμμή του προϋπολογισμού

    Είδος
    δαπάνης

    Συμμετοχή

    Αριθμός

    ΔΠ/ΜΔΠ 7 .

    χωρών ΕΖΕΣ 8

    υποψηφίων για ένταξη χωρών 9

    τρίτων χωρών

    κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

    ά.α.

    ά.α.

    ά.α.

    ά.α.

    ά.α.

    ά.α.

    ·Νέες γραμμές του προϋπολογισμού των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

    Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού.

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Γραμμή του προϋπολογισμού

    Είδος 
    δαπάνης

    Συμμετοχή

    Αριθμός

    ΔΠ/ΜΔΠ

    χωρών ΕΖΕΣ

    υποψηφίων για ένταξη χωρών

    τρίτων χωρών

    κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

    ά.α.

    ά.α.

    ά.α.

    ά.α.

    ά.α.

    ά.α.

    3.2.Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις 

    3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις 

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρήση επιχειρησιακών πιστώσεων.

       Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
    πλαισίου
     

    Αριθμός

    ά.α.

    ΓΔ: <…….>

    Έτος 
    N 10

    Έτος 
    N+1

    Έτος 
    N+2

    Έτος 
    N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    Επιχειρησιακές πιστώσεις 

    Γραμμή του προϋπολογισμού 11

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1α)

    Πληρωμές

    (2α)

    Γραμμή του προϋπολογισμού

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1β)

    Πληρωμές

    (2β)

    Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων 12  

    Γραμμή του προϋπολογισμού

    3)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων 
    για τη ΓΔ <…….>

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    = 1α + 1β + 3

    Πληρωμές

    = 2α + 2β

    +3

     



    ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    4)

    Πληρωμές

    5)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων 

    6)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    του ΤΟΜΕΑ
    <….> 
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    = 4 + 6

    Πληρωμές

    = 5 + 6

    Αν η πρόταση/πρωτοβουλία επηρεάζει περισσότερους του ενός επιχειρησιακούς τομείς, επαναλάβετε το ανωτέρω τμήμα:

    ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων (όλοι οι επιχειρησιακοί τομείς)

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    4)

    Πληρωμές

    5)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων (όλοι οι επιχειρησιακοί τομείς)

    6)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    του ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 6
     
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 
    (Ποσό αναφοράς)

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    = 4 + 6

    Πληρωμές

    = 5 + 6




    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
    πλαισίου
     

    7

    «Διοικητικές δαπάνες»

    Αυτό το τμήμα πρέπει να συμπληρωθεί με «στοιχεία διοικητικού χαρακτήρα του προϋπολογισμού» τα οποία θα εισαχθούν, καταρχάς, στο παράρτημα του νομοθετικού δημοσιονομικού δελτίου (παράρτημα V του εσωτερικού κανονισμού), που τηλεφορτώνεται στο DECIDE για διυπηρεσιακή διαβούλευση.

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Έτος 
    N

    Έτος 
    N+1

    Έτος 
    N+2

    Έτος 
    N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΓΔ: ENER

    Ανθρώπινοι πόροι 

    2,355

    2,355

    2,355

    2,198

    2,041

    1,884

    -

    13,188

    Άλλες διοικητικές δαπάνες 

    0,080

    0,150

    0,150

    0,150

    0,150

    0,150

    -

    0,830

    ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ <…….>

    Πιστώσεις

    2,455

    2,505

    2,505

    2,384

    2,191

    2,304

    -

    14,018

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων 
    του ΤΟΜΕΑ 7 
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

    (Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

    2,455

    2,505

    2,505

    2,384

    2,191

    2,304

    -

    14,018

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Έτος 
    N 13

    Έτος 
    N+1

    Έτος 
    N+2

    Έτος 
    N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    του ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 7
     
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    2,455

    2,505

    2,505

    2,384

    2,191

    2,304

    -

    14,018

    Πληρωμές

    2,455

    2,505

    2,505

    2,384

    2,191

    2,304

    -

    14,018

    3.2.2.Εκτιμώμενο αποτέλεσμα που χρηματοδοτείται με επιχειρησιακές πιστώσεις ά.α.

    Πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

    Έτος 
    N

    Έτος 
    N+1

    Έτος 
    N+2

    Έτος 
    N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Είδος 14

    Μέσο κόστος

    Αριθ.

    Κόστος

    Αριθ.

    Κόστος

    Αριθ.

    Κόστος

    Αριθ.

    Κόστος

    Αριθ.

    Κόστος

    Αριθ.

    Κόστος

    Αριθ.

    Κόστος

    Συνολικός αριθ.

    Συνολικό κόστος

    ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 15

    - Αποτέλεσμα

    - Αποτέλεσμα

    - Αποτέλεσμα

    Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

    ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2 ...

    - Αποτέλεσμα

    Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 2

    ΣΥΝΟΛΑ

    3.2.3.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις διοικητικές πιστώσεις 

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα.

     Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Έτος 
    N 16

    Έτος 
    N+1

    Έτος 
    N+2

    Έτος 
    N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΤΟΜΕΑΣ 7 
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Ανθρώπινοι πόροι

    2,355

    2,355

    2,355

    2,198

    2,041

    1,884

    -

    13,188

    Άλλες διοικητικές δαπάνες

    0,080

    0,150

    0,150

    0,150

    0,150

    0,150

    -

    0,830

    Μερικό σύνολο του ΤΟΜΕΑ 7 
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    2,455

    2,505

    2,505

    2,384

    2,191

    2,304

    -

    14,018

    Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7 17  
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Ανθρώπινοι πόροι

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Άλλες δαπάνες
    διοικητικού χαρακτήρα

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Μερικό σύνολο
    εκτός του ΤΟΜΕΑ 7
     
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    ΣΥΝΟΛΟ

    2,455

    2,505

    2,505

    2,384

    2,191

    2,304

    -

    14,018

    Οι απαιτούμενες πιστώσεις για ανθρώπινους πόρους και άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΓΔ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ, οι οποίες θα συμπληρωθούν, αν χρειαστεί, με τυχόν πρόσθετα κονδύλια που μπορεί να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

    3.2.3.1.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

     Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε μονάδες ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης

    Έτος 
    N

    Έτος 
    N+1

    Έτος N+2

    Έτος N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

    20 01 02 01 (έδρα και γραφεία αντιπροσωπείας της Επιτροπής)

    15

    15

    15

    14

    13

    12

    -

    20 01 02 03 (αντιπροσωπείες της ΕΕ)

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    01 01 01 01 (έμμεση έρευνα)

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    01 01 01 11 (άμεση έρευνα)

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

     Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ) 18

    20 02 01 (AC, END, INT από το συνολικό κονδύλιο)

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    20 02 03 (AC, AL, END, INT και JPD στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    XX 01 xx yy zz 19

    - στην έδρα

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    - στις αντιπροσωπείες της ΕΕ

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    01 01 01 02 (AC, END, INT – έμμεση έρευνα)

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    01 01 01 12 (AC, END, INT – άμεση έρευνα)

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    ΣΥΝΟΛΟ

    15

    15

    15

    14

    13

    12

    -

    XX είναι ο σχετικός τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.

    Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί εντός της ΓΔ, το οποίο θα συμπληρωθεί, αν χρειαστεί, με τυχόν πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

    Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

    Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

    Η πρόταση καθορίζει μια νέα, ενισχυμένη αρχιτεκτονική για την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο, με νέες υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη και, αντίστοιχα, ενισχυμένο ρόλο για τη ΓΔ Ενέργειας σε ευρύ φάσμα τομέων, και συγκεκριμένα:

    ·συνολική διαχείριση και εφαρμογή του κανονισμού (1 ΙΠΑ),

    ·διαχείριση του ενισχυμένου ρόλου της συντονιστικής ομάδας για το φυσικό αέριο (0,5 ΙΠΑ),

    ·παρακολούθηση των ποσοστών πλήρωσης και καθορισμός των τεχνικών στοιχείων της εφαρμογής, όπως οι πορείες πλήρωσης (συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής και τεχνικής ανάλυσης και της διαχείρισης δεδομένων) (1,5 ΙΠΑ),

    ·νομική εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο νέο άρθρο 6δ παράγραφος 7 (εκτιμώμενος ετήσιος μέσος όρος: 5 αποφάσεις προειδοποίησης· 2 αποφάσεις σχετικά με μέτρα έκτακτης ανάγκης) (2 ΙΠΑ),

    ·διαχείριση της πλατφόρμας ΥΦΑ που προβλέπεται στο νέο άρθρο 6β παράγραφος 1 (5 ΙΠΑ),

    ·αξιολόγηση των κοινοποιήσεων σχετικά με τον επιμερισμό των βαρών που προβλέπεται στο άρθρο 6γ (1 ΙΠΑ),

    ·γνωμοδότηση σχετικά με την πιστοποίηση των διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης (3 ΙΠΑ),

    ·διοικητική υποστήριξη (1 ΙΠΑ).

    Εξωτερικό προσωπικό

    ά.α.

    3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 

    Η πρόταση/πρωτοβουλία:

       μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου με ανακατανομή εντός του οικείου τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ).

    Να εξηγηθεί ο απαιτούμενος αναπρογραμματισμός και να προσδιοριστούν οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού και τα αντίστοιχα ποσά. Να υποβληθεί πίνακας Excel σε περίπτωση σημαντικού αναπρογραμματισμού.

       συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση του αδιάθετου περιθωρίου στο πλαίσιο του αντίστοιχου τομέα του ΠΔΠ και/ή τη χρήση ειδικών μηχανισμών, όπως ορίζεται στον κανονισμό για το ΠΔΠ.

    Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, τα αντίστοιχα ποσά και οι μηχανισμοί που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν.

       συνεπάγεται την αναθεώρηση του ΠΔΠ.

    Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, καθώς και τα αντίστοιχα ποσά.

    3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση 

    Η πρόταση/πρωτοβουλία:

       δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους

       προβλέπει τη συγχρηματοδότηση από τρίτους που εκτιμάται κατωτέρω:

    Πιστώσεις σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Έτος 
    N 20

    Έτος 
    N+1

    Έτος 
    N+2

    Έτος 
    N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    Σύνολο

    Προσδιορισμός του φορέα συγχρηματοδότησης 

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

     

    3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα 

    Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

       Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

    στους ιδίους πόρους

    στα λοιπά έσοδα

    Να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:

    Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος

    Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 21

    Έτος 
    N

    Έτος 
    N+1

    Έτος 
    N+2

    Έτος 
    N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    Άρθρο ………….

    Ως προς τα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

    ά.α.

    Άλλες παρατηρήσεις (π.χ. μέθοδος/τύπος για τον υπολογισμό των επιπτώσεων στα έσοδα ή τυχόν άλλες πληροφορίες).

    ά.α. 

    (1)

       COM/2021/804 final.

    (2)

       COM(2022) 108 final, τμήμα 1.2: «Για να δοθούν κίνητρα για την επαναπλήρωση, τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγήσουν ενισχύσεις στους προμηθευτές βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της ΣΛΕΕ, για παράδειγμα με τη μορφή εγγυήσεων («διμερής σύμβαση επί διαφοράς»).» 

    (3)     Μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και άλλων παρεμφερών οργάνων (europa.eu)
    (4)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1938 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο και με την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 994/2010 (ΕΕ L 280 της 28.10.2017, σ. 1).
    (5)    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
    (6)    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EL/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
    (7)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.
    (8)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
    (9)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφια μέλη από τα Δυτικά Βαλκάνια.
    (10)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
    (11)    Σύμφωνα με την επίσημη ονοματολογία του προϋπολογισμού.
    (12)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
    (13)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
    (14)    Τα αποτελέσματα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (π.χ.: αριθμός ανταλλαγών φοιτητών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν κ.λπ.).
    (15)    Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικοί στόχοι…»
    (16)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
    (17)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
    (18)    AC = Συμβασιούχος υπάλληλος· AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωπικό οργανισμού· JPD = Νέος επαγγελματίας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ.
    (19)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
    (20)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
    (21)    Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 20 % για έξοδα είσπραξης.
    Top

    Βρυξέλλες, 23.3.2022

    COM(2022) 135 final

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    του

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1938 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους όρους πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου




    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Τα παραρτήματα του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1938 τροποποιούνται ως εξής:

    1)    Παρεμβάλλεται το ακόλουθο παράρτημα Iα:

    Παράρτημα Ια:

    Ενδεικτικοί στόχοι της πορείας πλήρωσης για το 2022

    Χώρα 

    Ποσοστό πλήρωσης στο σημείο ελέγχου της 1ης Αυγούστου 

    Ποσοστό πλήρωσης στο σημείο ελέγχου της 1ης Σεπτεμβρίου 

    Ποσοστό πλήρωσης στο σημείο ελέγχου της 1ης Οκτωβρίου

    Στόχος για 1η Νοεμβρίου

    AT 

    57 %

    65 %

    72 %

    80 %

    BE 

    75 %

    77 %

    78 %

    80 %

    BG 

    59 %

    66 %

    73 %

    80 %

    CZ 

    62 %

    68 %

    74 %

    80 %

    DE 

    62 %

    68 %

    74 %

    80 %

    DK 

    68 %

    72 %

    76 %

    80 %

    ES 

    76 %

    77 %

    79 %

    80 %

    FR 

    60 %

    67 %

    73 %

    80 %

    HR

    58 %

    65 %

    73 %

    80 %

    HU 

    60 %

    67 %

    73 %

    80 %

    IT 

    66 %

    71 %

    75 %

    80 %

    LV 

    64 %

    69 %

    75 %

    80 %

    NL 

    60 %

    67 %

    73 %

    80 %

    PL 

    78 %

    79 %

    79 %

    80 %

    PT 

    80 %

    80 %

    80 %

    80 %

    RO 

    61 %

    67 %

    74 %

    80 %

    SE 

    54 %

    63 %

    71 %

    80 %

    SK 

    61 %

    67 %

    74 %

    80 %

    Μέσος όρος ΕΕ 

    63 %

    68 %

    74 %

    80 %

    2)    Παρεμβάλλεται το ακόλουθο παράρτημα Iβ:

    Παράρτημα Ιβ:

    Ενδεικτικοί στόχοι της πορείας πλήρωσης μετά το 2022

    Χώρα

    Σημείο ελέγχου 1ης Φεβρουαρίου

    Ποσοστό πλήρωσης στο σημείο ελέγχου της 1ης Μαΐου 

    Ποσοστό πλήρωσης στο σημείο ελέγχου της 1ης Ιουλίου 

    Ποσοστό πλήρωσης στο σημείο ελέγχου της 1ης Σεπτεμβρίου 

    Στόχος για 1η Νοεμβρίου

    AT 

    47 %

    39 %

    56 %

    73 %

    90 %

    BE 

    43 %

    37 %

    65 %

    82 %

    90 %

    BG 

    40 %

    24 %

    46 %

    73 %

    90 %

    CZ 

    39 %

    29 %

    49 %

    70 %

    90 %

    DE 

    47 %

    39 %

    56 %

    73 %

    90 %

    DK 

    42 %

    23 %

    45 %

    68 %

    90 %

    ES 

    66 %

    64 %

    72 %

    81 %

    90 %

    FR 

    30 %

    19 %

    43 %

    66 %

    90 %

    HR

    32 %

    23 %

    45 %

    68 %

    90 %

    HU 

    52 %

    46 %

    61 %

    75 %

    90 %

    IT 

    41 %

    33 %

    52 %

    74 %

    90 %

    LV 

    49 %

    36 %

    54 %

    72 %

    90 %

    NL 

    38 %

    27 %

    48 %

    69 %

    90 %

    PL 

    41 %

    33 %

    52 %

    71 %

    90 %

    PT 

    68 %

    72 %

    78 %

    84 %

    90 %

    RO 

    41 %

    33 %

    52 %

    71 %

    90 %

    SE 

    60 %

    55 %

    67 %

    78 %

    90 %

    SK 

    46 %

    37 %

    54 %

    72 %

    90 %

    Μέσος όρος ΕΕ 

    43 %

    33 %

    52 %

    72 %

    90 %

    Top