ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 13.9.2017
COM(2017) 493 final
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
της
σύστασης για απόφαση του Συμβουλίου
με την οποία εγκρίνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό τη σύναψη σύμβασης για τη δημιουργία πολυμερούς δικαστηρίου για την επίλυση επενδυτικών διαφορών
{SWD(2017) 302 final}
{SWD(2017) 303 final}
ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ
Σχετικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων:
1.Η Ένωση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης της σύμβασης θα δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς να συμμετάσχουν ουσιαστικά σ’ αυτήν και στην επίτευξη συναίνεσης.
2.Η Ένωση εκπροσωπείται από την Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τις αρχές της ειλικρινούς συνεργασίας και της ενιαίας εξωτερικής εκπροσώπησης, όπως ορίζονται στις Συνθήκες, η Ένωση και τα κράτη μέλη της Ένωσης τα οποία συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις πρέπει να συντονιστούν πλήρως μεταξύ τους και να ενεργήσουν αναλόγως καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
3.Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές εμπορικό δίκαιο (UNCITRAL). Σε περίπτωση ψηφοφορίας, τα κράτη μέλη τα οποία είναι μέλη της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές εμπορικό δίκαιο ασκούν τα δικαιώματα ψήφου τους σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες και σύμφωνα με προηγουμένως συμφωνηθείσες θέσεις της ΕΕ.
4.Η Ένωση καταβάλλει προσπάθειες να εξασφαλίσει ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με διαφανή τρόπο, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της απευθείας ακουστικής και/ή διαδικτυακής μετάδοσης, και ότι εκπρόσωποι των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις συζητήσεις ως διαπιστευμένοι παρατηρητές.
Σχετικά με την ουσία της διαπραγμάτευσης:
5.Η σύμβαση θα πρέπει να παρέχει στην Ένωση τη δυνατότητα να υποβάλλει στη δικαιοδοσία του πολυμερούς δικαστηρίου διαφορές που προκύπτουν από συμφωνίες στις οποίες η ίδια είναι ή θα καταστεί μέρος. Κατά συνέπεια, η Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να καταστεί μέρος της σύμβασης και οι διατάξεις της σύμβασης θα πρέπει να διατυπωθούν με τρόπο που να επιτρέπει την αποτελεσματική χρήση τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
6.Η σύμβαση θα πρέπει επίσης να παρέχει στα κράτη μέλη της Ένωσης και σε τρίτες χώρες τη δυνατότητα να υποβάλλουν στη δικαιοδοσία του πολυμερούς δικαστηρίου διαφορές που προκύπτουν από συμφωνίες στις οποίες τα κράτη μέλη και οι τρίτες χώρες είναι ή θα καταστούν μέρη.
7.Ο βασικός μηχανισμός της σύμβασης θα πρέπει να είναι ότι στη δικαιοδοσία του πολυμερούς δικαστηρίου εμπίπτει διμερής συμφωνία της οποίας και τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει να υποβάλλουν τις τυχόν διαφορές που προκύπτουν στο πλαίσιό της στη δικαιοδοσία του πολυμερούς δικαστηρίου. Στην περίπτωση πολυμερών συμφωνιών, η σύμβαση θα πρέπει να επιτρέπει σε δύο ή περισσότερα μέρη μιας τέτοιας συμφωνίας να συμφωνούν να υποβάλλουν τυχόν διαφορές που προκύπτουν από την πολυμερή συμφωνία στη δικαιοδοσία του πολυμερούς δικαστηρίου.
8.Το πολυμερές δικαστήριο θα πρέπει να αποτελείται από ένα πρωτοβάθμιο και από ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει αποφάσεις που εκδίδονται από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο επειδή αυτές περιέχουν νομικά λάθη ή πρόδηλα σφάλματα στην εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα πρέπει να έχει δικαίωμα αναπομπής υποθέσεων στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας με βάση τα συμπεράσματα του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου («αναπομπή»).
9.Θα πρέπει να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του δικαστηρίου. Τα μέλη του δικαστηρίου (τόσο του πρωτοβάθμιου όσο και του δευτεροβάθμιου) θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρές απαιτήσεις όσον αφορά τα προσόντα και την αμεροληψία τους. Η σύμβαση θα πρέπει να προβλέπει κανόνες δεοντολογίας και μηχανισμούς παύσης. Τα μέλη του δικαστηρίου θα πρέπει να λαμβάνουν σταθερή αποζημίωση. Θα πρέπει να διορίζονται για ορισμένη, μακρά και μη ανανεώσιμη χρονική περίοδο και να απολαμβάνουν ασφάλεια σε ό,τι αφορά τη θέση τους, καθώς και να τους παρέχονται οι απαραίτητες εγγυήσεις ανεξαρτησίας. Τα μέλη θα πρέπει να διορίζονται μέσω αντικειμενικής και διαφανούς διαδικασίας.
10.Η σύμβαση θα πρέπει να περιλαμβάνει την αναγκαία ευελιξία ώστε να προσαρμόζεται σε εξελισσόμενη σύνθεση των μερών της, καθώς και στις ενδεχόμενες εξελίξεις στη φύση των συμφωνιών που θα μπορούσαν να υποβληθούν στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Η σύμβαση δεν θα πρέπει να αποκλείει τη δυνατότητα του δικαστηρίου να χρησιμοποιεί γραμματειακή υποστήριξη υφιστάμενου διεθνούς οργανισμού, ούτε τη δυνατότητά του να ενταχθεί στη δομή οποιουδήποτε τέτοιου οργανισμού σε μεταγενέστερο στάδιο.
11.Οι διαδικασίες ενώπιον του πολυμερούς δικαστηρίου θα πρέπει να διεξάγονται με διαφάνεια, και να συμπεριλαμβάνουν τη δυνατότητα παρέμβασης τρίτων, με τρόπο παρόμοιο ή με τη χρήση των κανόνων και προτύπων που ορίζονται στους κανόνες περί διαφάνειας της UNCITRAL όσον αφορά τη διαιτησία μεταξύ επενδυτών και κράτους για διαφορές που προκύπτουν στο πλαίσιο συμφωνίας.
12.Οι αποφάσεις του πολυμερούς δικαστηρίου θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα αποτελεσματικό σύστημα διεθνούς εκτέλεσης.
13.Ένας από τους στόχους των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι η οικονομικά αποδοτική λειτουργία του πολυμερούς δικαστηρίου, η οποία θα διασφαλίζει την πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων σε αυτό. Οι πάγιες δαπάνες του δικαστηρίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι αποδοχές των μελών του καθώς και το κόστος της διοικητικής και γραμματειακής υποστήριξης, θα πρέπει καταρχήν να αναλαμβάνονται από τα συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης με την οποία θα συσταθεί το πολυμερές δικαστήριο. Η κατανομή των δαπανών αυτών μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών θα πρέπει να αποφασίζεται με δίκαιο τρόπο, συνυπολογίζοντας ενδεχομένως παράγοντες όπως το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης των μερών, τον αριθμό συμφωνιών που καλύπτονται ανά μέρος, τον αντίστοιχο όγκο διεθνών επενδυτικών ροών ή αποθεμάτων του μέρους.
14.Η Ένωση θα πρέπει να επιδιώξει να εξασφαλίσει ότι μπορεί να διατεθεί στήριξη ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αναπτυσσόμενες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στο πλαίσιο του συστήματος επίλυσης επενδυτικών διαφορών. Η σχετική πρωτοβουλία μπορεί να αποτελέσει μέρος της διαδικασίας για τη δημιουργία πολυμερούς επενδυτικού δικαστηρίου ή η υλοποίησή της να επιδιωχθεί ξεχωριστά.
15.Η σύμβαση για την ίδρυση του πολυμερούς δικαστηρίου θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα υπογραφής και προσχώρησης σε κάθε ενδιαφερόμενη χώρα και οργανισμό περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης που είναι συμβαλλόμενο μέρος επενδυτικής συμφωνίας. Θα πρέπει να επιτρέπει την ταχεία έναρξη ισχύος της αμέσως μόλις κατατεθεί ένας ελάχιστος αριθμός πράξεων κύρωσης.