Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0493

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία εγκρίνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό τη σύναψη σύμβασης για τη δημιουργία πολυμερούς δικαστηρίου για την επίλυση επενδυτικών διαφορών

COM/2017/0493 final

Βρυξέλλες, 13.9.2017

COM(2017) 493 final

Σύσταση για

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

με την οποία εγκρίνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό τη σύναψη σύμβασης για τη δημιουργία πολυμερούς δικαστηρίου για την επίλυση επενδυτικών διαφορών

{SWD(2017) 302 final}
{SWD(2017) 303 final}


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Τα τελευταία χρόνια, η συμπερίληψη ρητρών περί επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους (ΕΔΕΚ) σε εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες έχει αποτελέσει αντικείμενο αυξημένου δημόσιου ελέγχου και ερωτημάτων. Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί ως προερχόμενα από την ΕΔΕΚ, η οποία βασίζεται στις αρχές της διαιτησίας. Στα προβλήματα αυτά συγκαταλέγεται η περιορισμένη νομιμοποίηση ή η έλλειψη νομιμοποίησης, η συνοχή και η διαφάνεια της ΕΔΕΚ, καθώς και η αδυναμία ελέγχου.

Για να αντιμετωπιστούν οι περιορισμοί αυτοί, η προσέγγιση της Ένωσης από το 2015 ήταν η θεσμοθέτηση του συστήματος επίλυσης επενδυτικών διαφορών στις εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες της ΕΕ μέσω της συμπερίληψης του συστήματος επενδυτικών δικαστηρίων (ΣΕΔ). Ωστόσο, λόγω του διμερούς χαρακτήρα του, το ΣΕΔ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα. Επιπλέον, η συμπερίληψη του ΣΕΔ σε συμφωνίες της Ένωσης έχει κόστος το οποίο μεταφράζεται σε διοικητική πολυπλοκότητα και δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Η πρωτοβουλία για ένα πολυμερές επενδυτικό δικαστήριο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πλαισίου για την επίλυση διεθνών επενδυτικών διαφορών 1 το οποίο: θα είναι μόνιμο, ανεξάρτητο και νόμιμο· θα είναι προβλέψιμο σε ό,τι αφορά την παραγωγή συνεπούς νομολογίας· θα επιτρέπει την άσκηση ένδικων μέσων κατά των αποφάσεων· θα είναι οικονομικά αποδοτικό· θα εφαρμόζει διαφανείς και αποτελεσματικές διαδικασίες και θα επιτρέπει παρεμβάσεις τρίτων (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται, για παράδειγμα, ενδιαφερόμενες περιβαλλοντικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις). Η ανεξαρτησία του δικαστηρίου θα πρέπει να διασφαλίζεται μέσω αυστηρών απαιτήσεων δεοντολογίας και αμεροληψίας, της μη ανανεώσιμης θητείας και της πλήρους απασχόλησης των δικαστών, καθώς και ανεξάρτητων μηχανισμών διορισμού.

Η πρωτοβουλία αυτή θα αφορά μόνο δικονομικά ζητήματα. Ζητήματα όπως το εφαρμοστέο δίκαιο ή τα πρότυπα ερμηνείας, καθώς και η διασφάλιση της συνοχής με άλλες διεθνείς υποχρεώσεις (για παράδειγμα, με υποχρεώσεις που απορρέουν από συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του ΟΗΕ) θα αντιμετωπίζονται στις υποκείμενες επενδυτικές συμφωνίες οι οποίες θα εφαρμόζονται από το πολυμερές επενδυτικό δικαστήριο.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ευθυγράμμιση της πολιτικής της Ένωσης στον τομέα της επίλυσης επενδυτικών διαφορών με την προσέγγιση της Ένωσης σε άλλους τομείς της διεθνούς διακυβέρνησης και της επίλυσης διεθνών διαφορών, η οποία ευνοεί την εξεύρεση πολυμερών λύσεων. Η πρωτοβουλία δεν αποτελεί μέρος του προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT).

Συνοχή με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Το έγγραφο προβληματισμού του Μαΐου του 2015 με τίτλο «Επενδύσεις στην TTIP και πέρα από αυτήν – Η πορεία για τη μεταρρύθμιση – Ενισχύοντας το δικαίωμα ρύθμισης και μεταβαίνοντας από την υφιστάμενη ad hoc διαιτησία προς ένα επενδυτικό δικαστήριο» 2 όρισε μια προσέγγιση δύο σταδίων για τη μεταρρύθμιση του παραδοσιακού συστήματος ΕΔΕΚ. Το πρώτο βήμα ήταν η συμπερίληψη ενός θεσμοθετημένου δικαστικού συστήματος για την επίλυση επενδυτικών διαφορών στις μελλοντικές εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες της Ένωσης (δηλαδή του ΣΕΔ). Ως δεύτερο βήμα, η Ένωση επρόκειτο να εργαστεί με στόχο τη δημιουργία ενός πολυμερούς επενδυτικού δικαστηρίου. Σκοπός του εν λόγω πολυμερούς δικαστηρίου θα είναι η αντικατάσταση όλων των διμερών ΣΕΔ που συμπεριλαμβάνονται στις εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες της Ένωσης, ενώ παράλληλα θα δοθεί στην Ένωση, στα κράτη μέλη της και στις χώρες εταίρους της η δυνατότητα να αντικαταστήσουν τις διατάξεις περί ΕΔΕΚ στις υφιστάμενες επενδυτικές συμφωνίες τους με την πρόσβαση στο πολυμερές επενδυτικό δικαστήριο.

Συνοχή με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η παρούσα σύσταση συνάδει με την ανακοίνωση της Επιτροπής «Εμπόριο για όλους» 3 του Οκτωβρίου 2015, η οποία θέτει ως στόχο ότι η Επιτροπή, παράλληλα με τις διμερείς προσπάθειές της, «θα συνεργαστεί με τους εταίρους με στόχο την επίτευξη συναίνεσης για ένα ολοκληρωμένο, μόνιμο διεθνές δικαστήριο για τις επενδύσεις».

Πράγματι, κατά τη δημοσίευση, στις 12 Νοεμβρίου 2015, του προτεινόμενου κειμένου της ΕΕ για τη διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ) σχετικά με την προστασία των επενδύσεων και την επίλυση επενδυτικών διαφορών, η Επιτροπή δήλωσε ότι «Η Επιτροπή θα ξεκινήσει εργασίες, από κοινού με άλλες χώρες, για τη δημιουργία ενός μόνιμου διεθνούς επενδυτικού δικαστηρίου. […] Αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη αντικατάσταση του μηχανισμού της “παλαιάς ΕΔΕΚ” με ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, διαφανές και αμερόληπτο σύστημα επίλυσης των διεθνών επενδυτικών διαφορών» 4 .

Η πρόταση συνάδει επίσης με το έγγραφο προβληματισμού της Επιτροπής για την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης 5 , το οποίο κάνει ρητή μνεία στην πρωτοβουλία αυτή αναφέροντας ότι «Οι [διεθνείς επενδυτικές] διαφορές δεν πρέπει πια να κρίνονται από διαιτητές, στο πλαίσιο της λεγόμενης διευθέτησης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους (ISDS). Γι’ αυτό, η Επιτροπή πρότεινε να συσταθεί πολυμερές επενδυτικό δικαστήριο που θα συγκροτήσει έναν δίκαιο και διαφανή μηχανισμό». 

Επιπλέον, με την ευκαιρία της έγκρισης από το Συμβούλιο της απόφασης για την υπογραφή της συνολικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας, το Συμβούλιο δήλωσε ότι «το Συμβούλιο στηρίζει τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εργασθεί για τη δημιουργία πολυμερούς επενδυτικού δικαστηρίου που θα αντικαταστήσει το διμερές σύστημα που καθιερώνεται με τη CETA, όταν δημιουργηθεί, και σύμφωνα με την προβλεπόμενη στη CETA διαδικασία» 6 .

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Το άρθρο 218 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) προβλέπει ότι η Επιτροπή υποβάλλει συστάσεις στο Συμβούλιο, το οποίο εκδίδει απόφαση που επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων και ορίζει τον διαπραγματευτή της Ένωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ, το Συμβούλιο μπορεί να απευθύνει οδηγίες στον διαπραγματευτή.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Το άρθρο 5 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) προβλέπει ότι η αρχή της επικουρικότητας δεν εφαρμόζεται στους τομείς που υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ.

Η Ένωση έχει εν μέρει αποκλειστική και εν μέρει συντρέχουσα αρμοδιότητα στον τομέα της προστασίας των επενδύσεων.

Το άρθρο 3 της ΣΛΕΕ προβλέπει ότι η Ένωση έχει αποκλειστική αρμοδιότητα στον τομέα της κοινής εμπορικής πολιτικής. Σύμφωνα με το άρθρο 207 της ΣΛΕΕ, οι άμεσες ξένες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας διαπραγμάτευσης και σύναψης διεθνών συμφωνιών που αφορούν άμεσες ξένες επενδύσεις, είναι μέρος της κοινής εμπορικής πολιτικής της Ένωσης.

Στη γνωμοδότηση 2/15 αναφορικά με τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Δημοκρατίας της Σινγκαπούρης (ΣΕΣΕΕΣ), το Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι, βάσει του άρθρου 207 της ΣΛΕΕ, η Ένωση διαθέτει αποκλειστική αρμοδιότητα επί των ουσιαστικών προτύπων προστασίας, τα οποία συνήθως περιλαμβάνονται στις επενδυτικές συμφωνίες, στον βαθμό που τα εν λόγω πρότυπα ισχύουν για τις άμεσες ξένες επενδύσεις 7 . Στην ίδια γνωμοδότηση, το Δικαστήριο διευκρίνισε ότι, στην περίπτωση μη άμεσων επενδύσεων, η Ένωση και τα κράτη μέλη έχουν συντρέχουσα αρμοδιότητα όσον αφορά τα εν λόγω ουσιαστικά πρότυπα.

Στη γνωμοδότηση 2/15, το Δικαστήριο διευκρίνισε περαιτέρω ότι η Ένωση και τα κράτη μέλη της έχουν συντρέχουσα αρμοδιότητα για την επίλυση διαφορών επενδυτή-κράτους (τόσο ως προς τις άμεσες ξένες επενδύσεις όσο και ως προς τις μη άμεσες επενδύσεις), στον βαθμό που τα κράτη μέλη χρειάζεται να είναι διάδικοι με την ιδιότητα του καθ’ ου σε ορισμένες διαφορές.

Η Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος, από κοινού με τα κράτη μέλη, σε συμφωνίες που προβλέπουν παραδοσιακή επίλυση διαφορών επενδυτή-κράτους (Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας - ΣΧΕ) ή σύστημα επενδυτικών δικαστηρίων (συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά - ΣΟΕΣ) και ενδέχεται να πρέπει να είναι διάδικος με την ιδιότητα της καθ’ ης σε ορισμένες διαφορές. Επιπλέον, η Επιτροπή διαπραγματεύεται αρκετές ακόμα συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και αυτόνομες επενδυτικές συμφωνίες που περιλαμβάνουν ένα Σύστημα Επενδυτικών Δικαστηρίων. Αναμένεται η Ένωση να είναι διάδικος με την ιδιότητα της καθ’ ης σε μερικές τουλάχιστον από τις διαφορές που θα προκύψουν στο πλαίσιο των εν λόγω συμφωνιών.

Η συμμετοχή της Ένωσης στην υπό εξέταση σύμβαση είναι απαραίτητη, ώστε να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οι διαφορές που προκύπτουν στο πλαίσιο των προαναφερθεισών συμφωνιών στις οποίες η Ένωση θα είναι η καθ’ ης.

Οι υφιστάμενες συμφωνίες που περιλαμβάνουν αναφορά σε επίλυση διαφορών επενδυτή-κράτους ή στο ΣΕΔ και στις οποίες η Ένωση είναι μέρος (η Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας και η ΣΟΕΣ), προβλέπουν ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κράτη μέλη θα είναι διάδικοι με την ιδιότητα του καθ’ ου. Οι υπό εξέταση συμφωνίες που συμπεριλαμβάνουν αναφορά στο ΣΕΔ θα μπορούσαν επίσης να προβλέπουν ότι τα κράτη μέλη θα είναι διάδικοι με την ιδιότητα του καθ’ ου σε ορισμένες διαφορές. Επιπλέον, τα κράτη μέλη έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Ένωση, δυνάμει του κανονισμού αριθ. 1219/2012 8 , να διατηρήσουν σε ισχύ ή να συνάψουν σχεδόν 1400 διμερείς επενδυτικές συμφωνίες, οι οποίες περιλαμβάνουν αναφορά σε παραδοσιακή επίλυση διαφορών επενδυτή-κράτους. Για τους λόγους αυτούς, εκτός από την Ένωση, θα πρέπει και τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν στην πολυμερή μεταρρύθμιση της επίλυσης επενδυτικών διαφορών η οποία εξετάζεται με την παρούσα πρωτοβουλία.

Αναλογικότητα

Η παρούσα σύσταση για απόφαση του Συμβουλίου με την οποία εγκρίνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη σύμβασης για τη δημιουργία πολυμερούς δικαστηρίου για την επίλυση επενδυτικών διαφορών δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη των στόχων πολιτικής που διακυβεύονται.

Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, εξετάστηκαν όλες οι εύλογες επιλογές πολιτικής προκειμένου να εκτιμηθεί η πιθανή αποτελεσματικότητα της εν λόγω παρέμβασης πολιτικής. Οι εν λόγω επιλογές περιγράφονται λεπτομερώς στην έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων.

Επιλογή του νομικού μέσου

Η σύσταση της Επιτροπής για απόφαση του Συμβουλίου με την οποία θα εγκρίνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων συνάδει με το άρθρο 218 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, που προβλέπει ότι η Επιτροπή υποβάλλει συστάσεις στο Συμβούλιο, το οποίο εκδίδει απόφαση που επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας ισχύουσας νομοθεσίας

Επανεξέταση της επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους διενεργείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο πλαίσιο της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας, στην οποία η Ένωση και τα κράτη μέλη της, ως συμβαλλόμενα μέρη, συμμετέχουν ενεργά. Παρόλο που ο εκσυγχρονισμός της προστασίας των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης διαφορών, παραμένει προτεραιότητα στο πλαίσιο της επανεξέτασης της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας, το προτιμώμενο μέσο για την επίλυση επενδυτικών διαφορών είναι η πολυμερής μεταρρύθμιση που καθιερώνεται με την παρούσα πρωτοβουλία.

Δεδομένης της πολύ πρόσφατης δημιουργίας του Συστήματος Επενδυτικών Δικαστηρίων, δεν έχει ακόμα διενεργηθεί σχετική αξιολόγηση.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Η Επιτροπή είχε ενεργές επαφές με τα ενδιαφερόμενα μέρη και πραγματοποίησε διεξοδική διαβούλευση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εκτίμησης των επιπτώσεων.

Μεταξύ 21ης Δεκεμβρίου 2016 και 15ης Μαρτίου 2017, η Επιτροπή διεξήγαγε διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ΓΔ Εμπορίου και αναρτήθηκε στο «EU Survey» (το διαδικτυακό εργαλείο της Επιτροπής για τη διενέργεια δημόσιων διαβουλεύσεων). Τα ενδιαφερόμενα μέρη κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, μεταξύ άλλων σχετικά με τα προβλήματα και τις πιθανές επιλογές πολιτικής, τις τεχνικές πτυχές των επιλογών αυτών και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις. Από τη διαβούλευση διαπιστώθηκε συνολικά ευρεία στήριξη για μια πολυμερή μεταρρύθμιση της επίλυσης επενδυτικών διαφορών όπως περιγράφεται στην παρούσα πρωτοβουλία, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά, ιδίως ως προς τις τεχνικές πτυχές της.

Οι επιμέρους απαντήσεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης έχουν δημοσιευτεί στον δικτυακό τόπο της διαβούλευσης. Η συνοπτική έκθεση της διαδικτυακής δημόσιας διαβούλευσης, καθώς και όλων των άλλων δραστηριοτήτων της Επιτροπής στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη, προσαρτάται στην έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Διενεργήθηκε εκτίμηση επιπτώσεων σχετικά με την πολυμερή μεταρρύθμιση της επίλυσης επενδυτικών διαφορών, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης δημιουργίας πολυμερούς επενδυτικού δικαστηρίου. Η έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων και το δελτίο συνοπτικής παρουσίασής της, καθώς και η θετική γνώμη της επιτροπής ρυθμιστικού ελέγχου, προσαρτώνται στην παρούσα σύσταση.

Καθώς η πρωτοβουλία για ένα πολυμερές επενδυτικό δικαστήριο περιορίζεται στους δικονομικούς κανόνες (δηλαδή την επίλυση διαφορών) και δεν επεκτείνεται στους κανόνες ουσιαστικού δικαίου (οι οποίοι περιλαμβάνονται στις υποκείμενες επενδυτικές συμφωνίες), η πρωτοβουλία δεν αναμένεται να έχει σχετικές περιβαλλοντικές ή κοινωνικές επιπτώσεις.

Καταλληλότητα του κανονιστικού πλαισίου και απλούστευση

Το πολυμερές επενδυτικό δικαστήριο θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο που συνδέεται με την επίλυση επενδυτικών διαφορών, καθώς θα εντάξει όλες τις διαφορές στο πλαίσιο ενός ενιαίου συνόλου δικονομικών κανόνων. Θα διασφαλίσει την πρόσβαση των επενδυτών σε ένα νόμιμο, ανεξάρτητο και αποτελεσματικό σύστημα επίλυσης διεθνών επενδυτικών διαφορών, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους και/ή του κύκλου εργασιών τους. Οι ΜΜΕ μπορούν να ωφεληθούν από την παροχή πρόσθετης βοήθειας ώστε να ληφθεί υπόψη ο μικρότερος κύκλος εργασιών τους. Οι διαδικασίες στο πλαίσιο του εν λόγω δικαστηρίου αναμένεται να είναι συντομότερες και, ως εκ τούτου, λιγότερο δαπανηρές για τους επενδυτές σε σύγκριση με το παραδοσιακό, μη μεταρρυθμισμένο σύστημα. Επιπλέον, η αυξημένη προβλεψιμότητα και συνοχή της ερμηνείας των διατάξεων ουσιαστικού δικαίου σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις θα συμβάλουν στη μείωση του αριθμού των διαφορών.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 1 της ΣΕΕ, η Ένωση θα έχει ως γνώμονα τις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, στον βαθμό που σχετίζονται με την παρούσα πρωτοβουλία, συμπεριλαμβανομένου ιδίως του άρθρου 47 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Οι ενέργειες της Ένωσης σε πολυμερές επίπεδο δεν μπορούν να θίγουν το επίπεδο προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση. Το πολυμερές επενδυτικό δικαστήριο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός επιπλέον μέτρου ένδικης προστασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με σκοπό την επιβολή των υποχρεώσεων τις οποίες έχουν τα κράτη βάσει διεθνών συμφωνιών. Επομένως, δεν θίγει τα υφιστάμενα δικαιώματα των ξένων επενδυτών σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και το εθνικό δίκαιο των κρατών μελών, ούτε τα μέσα έννομης προστασίας για την επιβολή αυτών των δικαιωμάτων.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Είναι αδύνατον να προσδιοριστούν σ’ αυτό το στάδιο οι ακριβείς δημοσιονομικές επιπτώσεις αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς οι βασικές πτυχές του πολυμερούς επενδυτικού δικαστηρίου βρίσκονται ακόμα προς συζήτηση. Θεωρείται λιγότερο δαπανηρό από την εναλλακτική λύση της διατήρησης του ΣΕΔ σε συμφωνίες για τις οποίες έχουν ήδη διενεργηθεί διαπραγματεύσεις ή οι οποίες βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, καθώς και από το ήδη υπάρχον σύστημα. Έχουν γίνει ορισμένοι υπολογισμοί βάσει μιας σειράς παραδοχών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην έκθεση εκτίμησης των επιπτώσεων.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Η Επιτροπή θα διενεργεί τακτική παρακολούθηση όταν θα τεθεί σε λειτουργία το πολυμερές δικαστήριο. Θα ελέγχει επίσης τακτικά την χρηματοδοτική συμμετοχή της στο κόστος του δικαστηρίου. Αξιολόγηση της λειτουργίας του πολυμερούς επενδυτικού δικαστηρίου θα διενεργηθεί με την πάροδο μιας ικανοποιητικής χρονικής περιόδου αφότου θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες του, έτσι ώστε να έχουν καταστεί διαθέσιμα αξιοποιήσιμα δεδομένα. Η προσαρτώμενη έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων περιέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προβλεπόμενες δραστηριότητες παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Διαδικαστικά θέματα

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν ολοένα και περισσότερο σε πρώιμο στάδιο με τα κοινοβούλιά τους στις επενδυτικές διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τις θεσμικές πρακτικές τους. Παροτρύνει δε τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πράξουν το ίδιο όσον αφορά την παρούσα σύσταση για απόφαση του Συμβουλίου, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την απόφαση 2013/488/ΕΕ του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας για την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών της ΕΕ 9 .

Η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την παρούσα σύσταση και το προσάρτημά της αμέσως μετά την έγκρισή τους.

Η Επιτροπή συνιστά οι οδηγίες διαπραγμάτευσης να δημοσιοποιηθούν αμέσως μετά την έγκρισή τους.

Σύσταση για

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

με την οποία εγκρίνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό τη σύναψη σύμβασης για τη δημιουργία πολυμερούς δικαστηρίου για την επίλυση επενδυτικών διαφορών

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 218 παράγραφοι 3 και 4,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της και άλλων ενδιαφερόμενων χωρών, σύμβασης με την οποία θα συσταθεί πολυμερές δικαστήριο για την επίλυση επενδυτικών διαφορών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, για λογαριασμό της Ένωσης, με σκοπό τη σύναψη σύμβασης για τη δημιουργία πολυμερούς δικαστηρίου για την επίλυση επενδυτικών διαφορών.

Άρθρο 2

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σύμφωνα με τις οδηγίες διαπραγμάτευσης που περιέχονται στο προσάρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση και το προσάρτημά της θα δημοσιοποιηθούν αμέσως μετά την έγκρισή τους.

Άρθρο 4

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Επιτροπή.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1) Διαφορές που πηγάζουν από διμερείς επενδυτικές συνθήκες οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ κρατών μελών (ενδοενωσιακές ΔΕΣ) και από διαφορές μεταξύ ενός επενδυτή από ένα κράτος μέλος και ενός κράτους μέλους στο πλαίσιο της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας πρωτοβουλίας. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι συνθήκες αυτού του είδους αντιβαίνουν προς το δίκαιο της Ένωσης.
(2) Διαθέσιμο στη διεύθυνση http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2015/may/tradoc_153408.PDF .
(3) Διαθέσιμη στη διεύθυνση http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2015/october/tradoc_153846.pdf .
(4) Βλέπε http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-6059_en.htm .
(5) Διαθέσιμο στη διεύθυνση https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/reflection-paper-globalisation_el.pdf .
(6) Δήλωση 36 των δηλώσεων και ανακοινώσεων που ενσωματώθηκαν στα πρακτικά με την ευκαιρία της έγκρισης της απόφασης του Συμβουλίου για την υπογραφή της CETA. Βρυξέλλες, 27 Οκτωβρίου 2016.
(7) Γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της 16ης Μαΐου 2017, C-2/15, EU:C:2017:376, δυνάμει του άρθρου 218 παράγραφος 11 της ΣΛΕΕ, σχετικά με την αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνάψει τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τη Σινγκαπούρη.
(8) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1219/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2012, που αφορά τη θέσπιση μεταβατικών ρυθμίσεων στο πλαίσιο διμερών επενδυτικών συμφωνιών μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών (ΕΕ L 351 της 20.12.2012, σ. 40).
(9) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX:32013D0488  
Top

Βρυξέλλες, 13.9.2017

COM(2017) 493 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

της

σύστασης για απόφαση του Συμβουλίου

με την οποία εγκρίνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό τη σύναψη σύμβασης για τη δημιουργία πολυμερούς δικαστηρίου για την επίλυση επενδυτικών διαφορών

{SWD(2017) 302 final}
{SWD(2017) 303 final}


ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ

Σχετικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων:

1.Η Ένωση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης της σύμβασης θα δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς να συμμετάσχουν ουσιαστικά σ’ αυτήν και στην επίτευξη συναίνεσης.

2.Η Ένωση εκπροσωπείται από την Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τις αρχές της ειλικρινούς συνεργασίας και της ενιαίας εξωτερικής εκπροσώπησης, όπως ορίζονται στις Συνθήκες, η Ένωση και τα κράτη μέλη της Ένωσης τα οποία συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις πρέπει να συντονιστούν πλήρως μεταξύ τους και να ενεργήσουν αναλόγως καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

3.Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές εμπορικό δίκαιο (UNCITRAL). Σε περίπτωση ψηφοφορίας, τα κράτη μέλη τα οποία είναι μέλη της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές εμπορικό δίκαιο ασκούν τα δικαιώματα ψήφου τους σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες και σύμφωνα με προηγουμένως συμφωνηθείσες θέσεις της ΕΕ.

4.Η Ένωση καταβάλλει προσπάθειες να εξασφαλίσει ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με διαφανή τρόπο, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της απευθείας ακουστικής και/ή διαδικτυακής μετάδοσης, και ότι εκπρόσωποι των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις συζητήσεις ως διαπιστευμένοι παρατηρητές.

Σχετικά με την ουσία της διαπραγμάτευσης:

5.Η σύμβαση θα πρέπει να παρέχει στην Ένωση τη δυνατότητα να υποβάλλει στη δικαιοδοσία του πολυμερούς δικαστηρίου διαφορές που προκύπτουν από συμφωνίες στις οποίες η ίδια είναι ή θα καταστεί μέρος. Κατά συνέπεια, η Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να καταστεί μέρος της σύμβασης και οι διατάξεις της σύμβασης θα πρέπει να διατυπωθούν με τρόπο που να επιτρέπει την αποτελεσματική χρήση τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

6.Η σύμβαση θα πρέπει επίσης να παρέχει στα κράτη μέλη της Ένωσης και σε τρίτες χώρες τη δυνατότητα να υποβάλλουν στη δικαιοδοσία του πολυμερούς δικαστηρίου διαφορές που προκύπτουν από συμφωνίες στις οποίες τα κράτη μέλη και οι τρίτες χώρες είναι ή θα καταστούν μέρη 1 .

7.Ο βασικός μηχανισμός της σύμβασης θα πρέπει να είναι ότι στη δικαιοδοσία του πολυμερούς δικαστηρίου εμπίπτει διμερής συμφωνία της οποίας και τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει να υποβάλλουν τις τυχόν διαφορές που προκύπτουν στο πλαίσιό της στη δικαιοδοσία του πολυμερούς δικαστηρίου. Στην περίπτωση πολυμερών συμφωνιών, η σύμβαση θα πρέπει να επιτρέπει σε δύο ή περισσότερα μέρη μιας τέτοιας συμφωνίας να συμφωνούν να υποβάλλουν τυχόν διαφορές που προκύπτουν από την πολυμερή συμφωνία στη δικαιοδοσία του πολυμερούς δικαστηρίου.

8.Το πολυμερές δικαστήριο θα πρέπει να αποτελείται από ένα πρωτοβάθμιο και από ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει αποφάσεις που εκδίδονται από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο επειδή αυτές περιέχουν νομικά λάθη ή πρόδηλα σφάλματα στην εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα πρέπει να έχει δικαίωμα αναπομπής υποθέσεων στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας με βάση τα συμπεράσματα του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου («αναπομπή»).

9.Θα πρέπει να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του δικαστηρίου. Τα μέλη του δικαστηρίου (τόσο του πρωτοβάθμιου όσο και του δευτεροβάθμιου) θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρές απαιτήσεις όσον αφορά τα προσόντα και την αμεροληψία τους. Η σύμβαση θα πρέπει να προβλέπει κανόνες δεοντολογίας και μηχανισμούς παύσης. Τα μέλη του δικαστηρίου θα πρέπει να λαμβάνουν σταθερή αποζημίωση. Θα πρέπει να διορίζονται για ορισμένη, μακρά και μη ανανεώσιμη χρονική περίοδο και να απολαμβάνουν ασφάλεια σε ό,τι αφορά τη θέση τους, καθώς και να τους παρέχονται οι απαραίτητες εγγυήσεις ανεξαρτησίας. Τα μέλη θα πρέπει να διορίζονται μέσω αντικειμενικής και διαφανούς διαδικασίας.

10.Η σύμβαση θα πρέπει να περιλαμβάνει την αναγκαία ευελιξία ώστε να προσαρμόζεται σε εξελισσόμενη σύνθεση των μερών της, καθώς και στις ενδεχόμενες εξελίξεις στη φύση των συμφωνιών που θα μπορούσαν να υποβληθούν στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Η σύμβαση δεν θα πρέπει να αποκλείει τη δυνατότητα του δικαστηρίου να χρησιμοποιεί γραμματειακή υποστήριξη υφιστάμενου διεθνούς οργανισμού, ούτε τη δυνατότητά του να ενταχθεί στη δομή οποιουδήποτε τέτοιου οργανισμού σε μεταγενέστερο στάδιο.

11.Οι διαδικασίες ενώπιον του πολυμερούς δικαστηρίου θα πρέπει να διεξάγονται με διαφάνεια, και να συμπεριλαμβάνουν τη δυνατότητα παρέμβασης τρίτων, με τρόπο παρόμοιο ή με τη χρήση των κανόνων και προτύπων που ορίζονται στους κανόνες περί διαφάνειας της UNCITRAL όσον αφορά τη διαιτησία μεταξύ επενδυτών και κράτους για διαφορές που προκύπτουν στο πλαίσιο συμφωνίας.

12.Οι αποφάσεις του πολυμερούς δικαστηρίου θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα αποτελεσματικό σύστημα διεθνούς εκτέλεσης.

13.Ένας από τους στόχους των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι η οικονομικά αποδοτική λειτουργία του πολυμερούς δικαστηρίου, η οποία θα διασφαλίζει την πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων σε αυτό. Οι πάγιες δαπάνες του δικαστηρίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι αποδοχές των μελών του καθώς και το κόστος της διοικητικής και γραμματειακής υποστήριξης, θα πρέπει καταρχήν να αναλαμβάνονται από τα συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης με την οποία θα συσταθεί το πολυμερές δικαστήριο. Η κατανομή των δαπανών αυτών μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών θα πρέπει να αποφασίζεται με δίκαιο τρόπο, συνυπολογίζοντας ενδεχομένως παράγοντες όπως το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης των μερών, τον αριθμό συμφωνιών που καλύπτονται ανά μέρος, τον αντίστοιχο όγκο διεθνών επενδυτικών ροών ή αποθεμάτων του μέρους.

14.Η Ένωση θα πρέπει να επιδιώξει να εξασφαλίσει ότι μπορεί να διατεθεί στήριξη ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αναπτυσσόμενες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στο πλαίσιο του συστήματος επίλυσης επενδυτικών διαφορών. Η σχετική πρωτοβουλία μπορεί να αποτελέσει μέρος της διαδικασίας για τη δημιουργία πολυμερούς επενδυτικού δικαστηρίου ή η υλοποίησή της να επιδιωχθεί ξεχωριστά.

15.Η σύμβαση για την ίδρυση του πολυμερούς δικαστηρίου θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα υπογραφής και προσχώρησης σε κάθε ενδιαφερόμενη χώρα και οργανισμό περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης που είναι συμβαλλόμενο μέρος επενδυτικής συμφωνίας. Θα πρέπει να επιτρέπει την ταχεία έναρξη ισχύος της αμέσως μόλις κατατεθεί ένας ελάχιστος αριθμός πράξεων κύρωσης.

(1) Διαφορές που πηγάζουν από διμερείς επενδυτικές συμφωνίες οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ κρατών μελών (ενδοενωσιακές ΔΕΣ) και από διαφορές μεταξύ ενός επενδυτή από ένα κράτος μέλος και ενός κράτους μέλους στο πλαίσιο της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης.
Top